Έχετε ένα ταμείο όπου αυξάνουν οι συντελεστές του με αναδρομική ισχύ. Πώς θα δηλώσετε αυτoύς τους νέους συντελεστές ώστε το πρόγραμμα να σας υπολογίζει αυτόματα τα αναδρομικά εισφορών;
Στα κύρια ταμεία οι αλλαγές των συντελεστών ενημερώνονται αυτόματα μέσω των νέων εκδόσεων που αποστέλλονται, οπότε για αυτά θα μπορείτε να υπολογίσετε κατ’ ευθείαν τα αναδρομικά σας. Τα επικουρικά ταμεία δεν ενημερώνονται πάντα αυτόματα, και θα πρέπει να το παρακολουθείτε εσείς.
Θα πάτε στις Κύριες εργασίες > Ταμεία > Θα κάνετε κλικ στο ταμείο που σας ενδιαφέρει και θα επιλέξετε «Μεταβολή». Στο παράθυρο που θα σας εμφανιστεί θα κάνετε κλικ στο πλήκτρο οθόνης Ιστορικό.
Θα σας παρουσιαστεί το παράθυρο με το Ιστορικό του ταμείου , τα ποσοστά, τα πλαφόν, και τον τρόπο υπολογισμού του (σταθερό ή δραχμικό). Θα πάτε στον μήνα από τον οποίον και μετά θα εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ οι αλλαγές των συντελεστών. Για παράδειγμα, παρατηρείτε ότι από το 2008 μήνας 1ος οι συντελεστές είναι 20% για τον εργοδότη και 15% για τον εργαζόμενο. Αλλάζουν από τον 6ο μήνα του 2008, με αναδρομική όμως ισχύ από τον 1ο μήνα, και γίνονται, για παράδειγμα, 23% και 18% αντίστοιχα.
Τότε θα πρέπει να ανοίξετε μία νέα γραμμή κάνοντας δεξί κλικ, Εισαγωγή, και να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία. Στη συνέχεια θα πάτε στην από πάνω γραμμή (αυτή που αναφέρεται στον 1ο μήνα του 2008), και με δεξιό κλικ θα επιλέξετε την Μεταβολή. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, « Μεταβολή Ιστορικών Ταμείου». Στα πεδία με τους συντελεστές θα τοποθετήσετε (στο δεξιό μέρος, στα πεδία Αναδρομικών Κινήσεων), τους νέους, που έχουν αναδρομική ισχύ. Με αυτόν τον τρόπο ορίζετε στο πρόγραμμα να υπολογίσει αναδρομικά λόγω αλλαγής των συντελεστών τον συγκεκριμένο μήνα μέχρι και τον 6ο που ισχύουν κανονικά οι νέοι συντελεστές.
Όταν θα πάτε να υπολογίσετε τα αναδρομικά θα σας εμφανιστεί αρνητικό πληρωτέο ποσό που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος σας οφείλει αυτό το ποσό (αρνητικά αναδρομικά), αφού οι συντελεστές αυξήθηκαν. Στην σπάνια περίπτωση που οι συντελεστές μειωθούν με αναδρομική ισχύ τότε η επιχείρηση θα «χρωστάει» στον εργαζόμενο τις επιπλέον εισφορές που παρακράτησε από αυτόν.
Προβολές: 729