Πώς παραμετροποιείται ένας λογαριασμός, έτσι ώστε να ενημερώνεται σωστά η ΜΥΦ;
Το παραγόμενο αποτέλεσμα όσον αφορά τη ΜΥΦ, εξαρτάται κυρίως από το πώς ενημερώνει ο λογαριασμός τη συγκεκριμένη εργασία και πώς είναι ορισμένος ένας πελάτης ή προμηθευτής σε σχέση με τη ΜΥΦ. Η σωστή όμως επιλογή (και παραμετροποίηση αν μιλάμε για ένα λογαριασμό που θα δημιουργήσει ο χρήστης) του λογαριασμού από την αρχή παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Για να οριστεί σωστά ένας λογαριασμός σε σχέση με τη ΜΥΦ, πρέπει:
- Να επιλέξουμε το λογαριασμό (ή να τον δημιουργήσουμε αν δεν υπάρχει) στο Γενικό Λογιστικό Σχέδιο του προγράμματος, από την επιλογή Κύριες Εργασίες-Γενικό Λογιστικό Σχέδιο ή από το αντίστοιχο εικονίδιο.
- Στην οθόνη καταχώρισης του λογαριασμού, στην καρτέλα Λειτουργία στο πεδίο Τύπος ΜΥΦ επιλέγουμε:
ΟΧΙ ΜΥΦ – Για εκείνους τους λογαριασμούς που δεν θα ληφθούν υπόψιν στην ενημέρωση της ΜΥΦ, για παράδειγμα, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, δαπάνες ενοικίων, μισθοδοσίας κλπ.
ΧΟΝΔΡΙΚΗ – Για εκείνους τους λογαριασμούς εσόδων ή εξόδων που ενημερώνουν παραστατικά χονδρικής, δηλαδή συναλλαγές που υπόκεινται σε διασταύρωση.
ΛΙΑΝΙΚΗ – Για εκείνους τους λογαριασμούς εσόδων ή εξόδων που ενημερώνουν παραστατικά λιανικής, δηλαδή συναλλαγές που δεν υπόκεινται σε διασταύρωση, όπως τις συναλλαγές των ταμειακών μηχανών και των υπόλοιπων λιανικών συναλλαγών ως προς τα έσοδα και τις συναλλαγές εξόδων που δεν θα διασταυρωθούν, για παράδειγμα αποδείξεις λιανικής καυσίμων κλπ (ο λεγόμενος κουβάς όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται).
ΜΥ ΥΠΟΧΡΕΟΙ: Για εκείνους τους λογαριασμούς εξόδων που ενημερώνουν παραστατικά λιανικής, δηλαδή συναλλαγές που δεν υπόκεινται σε διασταύρωση, όπως για παράδειγμα αποδείξεις λιανικής καυσίμων κλπ (ο λεγόμενος κουβάς όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται). Επομένως για τους λογαριασμούς εξόδων των οποίων οι συναλλαγές δεν υπόκεινται σε διασταύρωση, μπορούμε στο πεδίο Τύπος ΜΥΦ να επιλέξουμε ή ΛΙΑΝΙΚΗ ή ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΟΙ.