ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΠΑ (ΕΝΤΥΠΟ 050 ΚΑΙ 051 ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2002)
(Α.Υ.Ο. 1092542/5473/691/0014/ΠΟΛ. 1071/25.2.2002)Α. ΓΕΝΙΚΑ
1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Όπως είναι ήδη γνωστό η χώρα μας από 1/1/2001 εντάχθηκε στην ζώνη του ΕΥΡΩ. Δεδομένου ότι, από την 1 Ιανουαρίου 2002 οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με το νόμισμα αυτό, ήταν απαραίτητη η αλλαγή των εντύπων ΦΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες.
Με την ευκαιρία αυτής της αλλαγής κρίθηκε σκόπιμη η απλοποίηση των εντύπων έτσι ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι υποκείμενοι στο φόρο όσο και οι φορολογικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.).
Έτσι σχεδιάστηκαν νέα έντυπα για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι οποίες θα υποβληθούν αποκλειστικά σε ΕΥΡΩ και αφορούν φορολογικές περιόδους μετά την 1η Ιανουαρίου 2002.
Υπενθυμίζεται ότι, τα ποσά που θα είναι πλέον εκφρασμένα σε ΕΥΡΩ θα εμφανίζονται υποχρεωτικά με δύο (2) τουλάχιστον δεκαδικά ψηφία και θα πρέπει σ’ αυτά να σημειώνεται ευκρινώς η υποδιαστολή. Εάν το ποσό είναι ακέραιος αριθμός, θα πρέπει και σ’ αυτή την περίπτωση να αναγράφεται ως δεκαδικός, δηλαδή, μετά την υποδιαστολή να έχει δύο μηδενικά ψηφία.
Αντίθετα τα νέα έντυπα αυτά δεν ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις που αφορούν φορολογικές περιόδους μέχρι 31/12/2001.
Σημειώνεται ότι, εκτός από την απλοποίηση που έγινε στους κωδικούς που πρέπει να συμπληρωθούν στο έντυπο, αλλαγή επήλθε και στους πίνακες της περιοδικής δήλωσης. Συνέπεια αυτού είναι:
Ι) οι εισροές και οι εκροές της περιόδου καθώς και η εκκαθάριση του φόρου να γίνεται στην πρώτη σελίδα πλέον του εντύπου,
ΙΙ) οι πίνακες που υπήρχαν στην πρώτη σελίδα του εντύπου της περιοδικής δήλωσης της Α΄ κατηγορίας (Β1, Β2: Αναγωγής εισροών σε ακαθάριστα έσοδα τεκμαρτών λιανικών πωλήσεων και Γ΄ Υπολογισμού αξίας φορολογητέων εκροών), μεταφέρθηκαν στη δεύτερη σελίδα του νέου εντύπου,
ΙΙΙ) Οι πίνακες που υπήρχαν στην πρώτη σελίδα του εντύπου της περιοδικής δήλωσης της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας (Β: Μετάταξης στο κανονικό καθεστώς, Γ: Πακέτα πρακτορείου ταξιδίων), δεν υπάρχουν πια επί του νέου εντύπου αλλά σκόπιμο είναι να συντάσσονται οι πίνακες αυτοί σε ξεχωριστό έντυπο το οποίο θα φυλάσσεται στο αρχείο της επιχείρησης. Αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωσή τους περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι και ΙΙ της παρούσας.
2.ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΝΤΥΠΟ
2.1. Υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδική δήλωση έχουν οι υποκείμενοι στο φόρο που ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή και απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, καθώς και πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδος με δικαίωμα έκπτωσης. Η υποχρέωση υποβολής της περιοδικής δήλωσης για φορολογικές περιόδους, υπάρχει από 1/1/1996 ανεξάρτητα από το εάν το αποτέλεσμα της περιοδικής δήλωσης είναι χρεωστικό για καταβολή μέχρι 1000 δρχ. (ή 3 ΕΥΡΩ από 1/1/2002) ή μηδενικό, ή πιστωτικό για συμψηφισμό ή επιστροφή, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ και ανεξάρτητα από το αν διενεργήθηκαν ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή όχι στη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο.
Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στην περίπτωση που η επιχείρηση με δήλωση μεταβολών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αδράνεια και έχει ακυρώσει τα φορολογικά της στοιχεία.
Υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδική δήλωση έχουν και:
α) Οι επιχειρήσεις παραγωγής βιομηχανοποιημένων καπνών, καθώς και οι εισαγωγείς βιομηχανοποιημένων καπνών, και γενικά οι εγκεκριμένοι αποθηκευτές, οι εγγεγραμμένοι επιτηδευματίες,
β) οι επιχειρήσεις παραγωγής και λοιποί εγκεκριμένοι αποθηκευτές πετρελαιοειδών προϊόντων,
γ) οι επιχειρήσεις παραγωγής και οι λοιποί εγκεκριμένοι αποθηκευτές αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών,
δ) οι επιχειρήσεις παραγωγής, εισαγωγής και ενδοκοινοτικής απόκτησης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών (καινούργιων ή μεταχειρισμένων).
Σημειώνεται ότι, αναφορικά με τους εγκεκριμένους αποθηκευτές των παραπάνω περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄, καθώς και τους εγγεγραμμένους επιτηδευματίες ή εισαγωγείς της παραπάνω περίπτωσης α΄, με τις Α.Υ.Ο. Δ.634/ 435/ 29.4.93 και Δ.635/436/29.4.93 παρασχέθηκε δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, με βάση συνοδευτική κατάσταση και σφράγιση των πρωτότυπων τιμολογίων ή παρόμοιων αποδεικτικών στοιχείων, από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή. Για το λόγο αυτό η περιοδική δήλωση που θα υποβληθεί στην συνέχεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αποσκοπεί κυρίως:
– στην τυχόν αναπροσαρμογή των αξιών και φόρων εκροών,
– στο διακανονισμό του φόρου εισροών,
– στη συλλογή στοιχείων των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, των αξιών και φόρων εκροών / εισροών και άλλων οικονομικών πληροφοριακών στοιχείων, απαραίτητων για τις ενδοκοινοτικές επαληθεύσεις του VIES,
– στη τυχόν εκκαθάριση του φόρου που προκύπτει από διακανονισμούς κ.λ. π. ή στην άσκηση αιτήματος επιστροφής ΦΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 34 ν. 2859/2000 και – σε ελεγκτικές επαληθεύσεις.
Σημειώνεται ακόμα ότι, όσες επιχειρήσεις της περίπτωσης δ’ πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και λοιπών μεταφορικών μέσων και καταβάλλουν ΦΠΑ στο Τελωνείο, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 38 ν. 2859/ 2000, το άρθρο 80 ν. 2127/93 και την ΑΥΟ Δ. 367/95, με την περιοδική δήλωση, συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που καταβάλανε στο Τελωνείο.
ε)Το υπό ίδρυση νομικό ή φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή το προσωρινό βιβλίο του ιδρυτή που τηρεί ως προς τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ, εξομοιώνεται με βιβλίο Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που θα τηρήσει η υπό ίδρυση επιχείρηση.
στ) τα πρόσωπα που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς μεταπωλητών μεταχειρισμένων αγαθών και αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας (άρθρο 45 ν. 2859/2000) ή στο ειδικό καθεστώς για τις πωλήσεις σε δημοπρασία (άρθρο 46 ν. 2859/2000) και
ζ) τα πρόσωπα που είναι εκμεταλλευτές φορολογικής αποθήκης του άρθρου 26 ν. 2859/2000, ή εναποθέτες σε αυτές.
2.2. Υποκείμενοι με Β΄ ή Γ΄κατηγορίας βιβλία ΚΒΣ υποβάλλουν το έντυπο 050 ΦΠΑ, τόσο για τακτικές όσο και για έκτακτες περιοδικές δηλώσεις. Αυτό ισχύει ακόμα και αν για κάποιους κλάδους τους (πρατήριο υγρών καυσίμων, αποκλειστικά λιανεμπόριο σε κινητές λαϊκές αγορές και περίπτερο) τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας ΚΒΣ (εξαιρούνται Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.) Στην τελευταία αυτή περίπτωση, για τη μετατροπή των αγορών σε τεκμαρτά έσοδα θα χρησιμοποιείται ως σημείωμα (το οποίο θα παραμένει στην επιχείρηση), η δεύτερη σελίδα του εντύπου 051-ΦΠΑ, αλλά τα δεδομένα του βιβλίου Α΄κατηγορίας θα συναθροίζονται με αυτά των βιβλίων Β΄ ή και Γ΄ κατηγορίας.
Το Δημόσιο όταν ασκεί δραστηριότητες που υπάγονται στο ΦΠΑ, αν και δεν είναι υποχρεωμένο να τηρεί βιβλία ΚΒΣ, υποβάλλει το έντυπο 050-ΦΠΑ.
Υποκείμενοι με Α΄ κατηγορίας βιβλία ΚΒΣ υποβάλλουν το έντυπο 051-ΦΠΑ, τόσο για τακτικές, όσο και για έκτακτες περιοδικές δηλώσεις.
3.ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
3.1. Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδική δήλωση
α) Οι υποκείμενοι στο φόρο, που ενεργούν αποκλειστικά πράξεις απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους.
β) Τα μη υποκείμενα στο φόρο νομικά πρόσωπα.
γ) Τα μη υποκείμενα στο φόρο φυσικά πρόσωπα.
δ) Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 ν. 2859/2000
ε) Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή έχουν αναστείλει τις εργασίες τους εφόσον έχουν υποβάλει σχετική δήλωση μεταβολής – μετάταξης και έχουν ακυρώσει τα στοιχεία του ΚΒΣ.
στ) Επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών την αποκλειστική εκμετάλλευση μέχρι και επτά ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων εφόσον έχουν ζητήσει απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ.
3.2. Εξαιρετικά όμως, τα πιο πάνω πρόσωπα υποβάλλουν έκτακτη περιοδική δήλωση, στις περιπτώσεις που τύχει να καταστούν υπόχρεα σε φόρο, όπως :
– Στην περίπτωση που ενεργούν ως λήπτες αγαθών και υπηρεσιών, όταν δεν υπάρχει υποχρέωση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου (περ. ε΄ παρ.4 άρθρου 36 Ν. 2859/2000) και σε κάθε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί φορολογικός αντιπρόσωπος, ενώ υπήρχε υποχρέωση ορισμού του.
– Στην περίπτωση πώλησης παγίου από επιχείρηση που βρίσκεται σε αδράνεια και έχει ακυρώσει τα φορολογικά της στοιχεία, για την απόδοση του ΦΠΑ που αναλογεί στην συναλλαγή αυτή.
– Στην περίπτωση που καθίστανται υποκείμενοι λόγω περιστασιακής παράδοσης καινούργιου μεταφορικού μέσου σε άλλο κράτος-μέλος.
Ειδικά τα πρόσωπα των πιο πάνω περιπτώσεων α΄, β΄και γ΄ της παραγράφου 3.1 υποχρεούνται να υποβάλλουν έκτακτη περιοδική δήλωση στην περίπτωση διενέργειας φορολογητέων, υποχρεωτικά ή προαιρετικά ενδοκοινοτικών αποκτήσεων.
Την ίδια υποχρέωση έχουν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται αποκλειστικά μέχρι και επτά (7) ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ και οι εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας μήκους μέχρι 12 μέτρων και οι σπογγαλιείς του ειδικού καθεστώτος κατ’ αποκοπή καταβολής του φόρου, που υπολογίζουν και αποδίδουν ΦΠΑ με τις σχετικές ΑΥΟ.
Η υποχρέωση υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης, υπάρχει ακόμα και αν ο ΦΠΑ των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων προϊόντων με ΕΦΚ ή καινούργιων μεταφορικών μέσων καταβλήθηκε με ειδική δήλωση στο Τελωνείο. Εξυπακούεται ότι, στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ δεν θα καταβληθεί εκ νέου και στη Δ.Ο.Υ. με την έκτακτη περιοδική δήλωση, δεδομένου ότι η δήλωση αυτή υποβάλλεται μόνο για την απεικόνιση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Στην περίπτωση αυτή, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στον επόμενο μήνα από αυτόν που διενεργήθηκαν οι συναλλαγές αυτές και μέχρι τις 15 του μήνα αυτού ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, αν η 15η είναι αργία.
4. ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
4.1. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται μετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου η οποία ορίζεται ως εξής:
α) Υπόχρεοι που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ που τηρούν: Μηνιαία
Σημείωση: Η υποχρέωση μηνιαίας υποβολής περιοδικών δηλώσεων ισχύει ακόμα και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης μεταβολών όπου θα δηλώνεται η διακοπή της διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Η υποχρέωση αυτή υπάρχει μέχρι το τέλος της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία συντελέστηκε και γνωστοποιήθηκε η μεταβολή. Η μεταβολή αυτή μπορεί να δηλωθεί εμπρόθεσμα μέχρι 10 Ιανουαρίου του επόμενου έτους με ημερομηνία μεταβολής την 31 Δεκεμβρίου του λήξαντος έτους.
Αν φυσικά μέσα στην τρέχουσα ή επόμενη χρήση αρχίσει και πάλι η διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα υποβληθεί εκ νέου δήλωση μεταβολών και η φορολογική τους περίοδος θα γίνει και πάλι μηνιαία.
β) Υπόχρεοι που δεν διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Με βιβλία Γ΄ κατηγορίας ΚΒΣ και το Δημόσιο όταν υπόκειται σε ΦΠΑ : Μηνιαία
Με βιβλία Β΄κατηγορίας ΚΒΣ: Δίμηνη
Με βιβλία Α΄ κατηγορίας ΚΒΣ: Τρίμηνη
Στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η περιοδική δήλωση υποβάλλεται μέχρι την εικοστή (20) ημέρα του μήνα που ακολουθεί την κατά περίπτωση φορολογική περίοδο με τις παρατιθέμενες παρακάτω διακρίσεις.
Σημειώνεται ότι, αν τηρούνται περισσότερες από μια κατηγορίες βιβλίων η φορολογική περίοδος ακολουθεί την ανώτερη κατηγορία βιβλίων.
Ι. Προκειμένου για περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.
Η προθεσμία υποβολής μετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου εξαρτάται από το τελευταίο ψηφίο (ή αν αυτό είναι 0 από τα δύο τελευταία ψηφία) του Αριθμού Φορολογικού Μητρώο (ΑΦΜ)
6. του υπόχρεου.
6. Ειδικότερα :
6. Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ Προθεσμία υποβολής
6. 1 20 ημέρες από τη λήξη της φορολογικής
6. περιόδου. Αν είναι αργία, η επόμενη εργάσιμη.
6. 2 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για
6. όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 1
6. 3 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 2
6. 4 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. ο ΑΦΜ λήγει σε 3
6. 5 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 4
6. 6 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 5
6. 7 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 6
6. 8 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 7
6. 9 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 8
6. 10, 20, 30, 40, 50 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 9
6. 60, 70, 80, 90, 00 Η επόμενη εργάσιμη αυτής που ισχύει για όσους
6. Ο ΑΦΜ λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50
ΙΙ. Προκειμένου για περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου (TAXISnet) :
Η προθεσμία υποβολής μόνο για τις αρχικές εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις παρατείνεται μέχρι την 5η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα που ακολουθεί την λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Εξυπακούεται ότι η ανωτέρω προθεσμία δεν ισχύει προκειμένου για περιοδικές δηλώσεις:
– εκπρόθεσμες αρχικές,
– εμπρόθεσμες τροποποιητικές,
– εκπρόθεσμες τροποποιητικές,
– έκτακτες.
4.2. Σε περίπτωση υποχρεωτικής μετάταξης επιχείρησης από το τεκμαρτό καθεστώς με Α΄ κατηγορίας βιβλία (χωρίς ενδοκοινοτικές συναλλαγές), κατά την διάρκεια της χρήσης στο κανονικό καθεστώς με Β΄ κατηγορίας βιβλία, η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων θα γίνει ανάλογα με την ημερομηνία της μετάταξης.
Δηλαδή, εάν η μετάταξη γίνει :
α) Τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, η επιχείρηση θα υποβάλλει δίμηνη δήλωση τον Μάρτιο με τα δεδομένα των μηνών αυτών, διαγραμμίζοντας το 1ο δίμηνο.
β) Τον Μάρτιο, η επιχείρηση θα υποβάλλει μια περιοδική δήλωση με τα δεδομένα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου, τον Μάϊο, διαγραμμίζοντας το 2ο δίμηνο (δεδομένου ότι στις 31/3 είχε ήδη Β΄ κατηγορίας βιβλία).
γ) Τον Απρίλιο, η επιχείρηση θα υποβάλλει δίμηνη δήλωση τον Μαϊο με τα δεδομένα μόνον του μηνός Απριλίου διαγραμμίζοντας το 2ο δίμηνο (τα δεδομένα του Μαρτίου έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην περιοδική δήλωση του 1ου τρίμηνου).
δ) Τον Μάϊο ή Ιούνιο, η επιχείρηση θα υποβάλλει δήλωση για την περίοδο 1η Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου, τον Ιούλιο διαγραμμίζοντας το 3ο δίμηνο.
Εξυπακούεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για το διάστημα που η επιχείρηση τηρούσε βιβλία Α΄ κατηγορίας οι εκροές προκύπτουν με αναγωγή από τις αγορές.
4.3. Σε περίπτωση οριστικής παύσης εργασιών, διακοπής της φορολογητέας δραστηριότητας, ή λήξη της διαχειριστικής περιόδου, σε ημερομηνία πριν από τη λήξη της φορολογικής περιόδου, η ημερομηνία αυτή θεωρείται και ημερομηνία λήξης της φορολογικής περιόδου. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εντός 20 ημερών από την ημερομηνία αυτή.
4.4. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση οριστικής παύσης εργασιών λόγω:
– λήξης νομικού προσώπου και ενώσεων προσώπων
– θανάτου του υποκειμένου επιτηδευματία η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εντός 20 ημερών από την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οριστικής παύσης.
Παράδειγμα: Διαλυτικό Ομόρρυθμης Εταιρείας δημοσιεύεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών με ημερομηνία 3/9/ 2001. Η προθεσμία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης οριστικής παύσης των εργασιών είναι μέχρι την 3/1 0/2001.
Έστω ότι η Ο.Ε. υποβάλει τη δήλωση της οριστικής παύσης εργασιών την 26 Σεπτεμβρίου την 2001. Η προθεσμία της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης της τελευταίας φορολογικής περιόδου είναι μέχρι της 16/10/2001.
4.5. Σημειώνεται ότι, η ίδια εξαίρεση ισχύει και στην περίπτωση έναρξης εργασιών νομικών προσώπων. Δηλαδή, η περιοδική δήλωση της πρώτης φορολογικής περιόδου υποβάλλεται εμπρόθεσμα και εντός 20 ημερών από την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης έναρξης εργασιών.
5. ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
Η έκτακτη περιοδική δήλωση υποβάλλεται στις παρακάτω προθεσμίες:
1) Προκειμένου για λήπτη αγαθών και υπηρεσιών, είτε αυτός είναι μη υποκείμενος ή απαλλασσόμενος (δηλαδή, πρόσωπο του Κεφαλαίου Α3 της παρούσας), είτε υποκείμενος, που πρέπει σύμφωνα με την ΑΥΟ 1105799/ 1797/ΠΟΛ.1214/94, να υποβάλλει έκτακτη περιοδική δήλωση, στις προθεσμίες που ορίζονται από το άρθρο 2 της ΑΥΟ 1002414/4/ΠΟΛ.1005/93 όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1115/93. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται, μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία εγγραφής της σχετικής πίστωσης του λογαριασμού του προμηθευτή στα βιβλία του υπόχρεου (αν τηρεί βιβλία) ή από τη λήψη του σχετικού παραστατικού του προμηθευτή και μέχρι την έγκριση του απαιτούμενου συναλλάγματος από τη μεσολαβούσα Τράπεζα ή την αποστολή του σχετικού εμβάσματος ή την καταβολή της οφειλής.
Αν υπόχρεος είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ που εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μετά από έγκριση των σχετικών ενταλμάτων από Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε κατά την απόδοση του σχετικού εντάλματος πληρωμής, είτε μέχρι τις 15 του μήνα που ακολουθεί κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, με βάση τα ποσά που έχουν εγκριθεί και εμβαστεί στο τρίμηνο.
2) Προκειμένου για περιστασιακή παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου, το οποίο αποστέλλεται ή μεταφέρεται προς άλλο κράτος – μέλος, μέχρι την ημερομηνία αποστολής ή μεταφοράς. Με τη δήλωση αυτή εκπίπτεται και ο φόρος των εισροών τους, που δεν μπορεί να υπερβεί το φόρο που αντιστοιχεί στην αξία παράδοσης (άρθρ.31 παρ.8 Ν. 2859/2000).
3) Προκειμένου για οριστικοποίηση απαλλαγής, όταν προβλέπεται σχετική διαδικασία υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης:
– Σε ένα μήνα από την επίδοση έκθεσης – επιμέτρησης μη χρησιμοποιηθέντων αγαθών ναυπηγικής επιχείρησης (άρθρο 29 παρ.3 ΑΥΟ Π.8271/89).
– Σε 20 ημέρες από τη γνωστοποίηση μη χρησιμοποιηθέντων αγαθών από την εποπτεύουσα το έργο ΝΑΤΟ αρχή (άρθρο 5 παρ.3 ΑΥΟ Π. 4056/87).
4) Μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ), προκειμένου για πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 2859/2000, δηλαδή, προκειμένου για αγρότες του ειδικού καθεστώτος, υποκείμενους στο φόρο που δεν τους παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο.
5) Με τη λήξη της προθεσμίας εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών, δηλαδή σε 6 μήνες από την αγορά ή εισαγωγή ή σε 8 μήνες με απόφαση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. (άρθρο 3 ΑΥΟ 1017949/693/ ΠΟΛ. 1075/95), ή σε 16 μήνες με κοινή απόφαση Επιθεωρητή Δ.Ο.Υ., Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., επόπτη ελέγχου (άρθρο 1 ΑΥΟ 1058757/2754/ΠΟΛ.1155/6.6.95).
6) Κατά την έξοδο αγαθών από φορολογική αποθήκη, του άρθρου 26 του Ν. 2859/2000 σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ΑΥΟ 1000887/2569/ πολ.1004/2.1.97.
7) α) Στην περίπτωση μεταβίβασης με συμβόλαιο (χωρίς τιμολόγιο) αυτοκινήτων οχημάτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων από υποκείμενο που τα χρησιμοποιούσε ως πάγια, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ΕΔΥΟΣ 420/56/ΠΟΛ.28/87 πριν από τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας, εφόσον η μεταβίβαση αυτή δεν εμπίπτει στην απαλλακτική διάταξη της παραγράφου 1κθ΄ του άρθρου 22 του ν. 2859/2000.
β) Στην περίπτωση πλειστηριασμού, ο επί του πλειστηριασμού υπάλληλος (π.χ. συμβολαιογράφος), εφόσον δεν εκδοθεί τιμολόγιο από τον “καθ’ ου”, που είναι υποκείμενος στο φόρο, υποβάλλει έκτακτη δήλωση επ’ ονόματι του “καθ’ου” μέχρι την παράδοση των εκπλειστηριασθέντων στον υπερθεματιστή και πριν την έκδοση της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης, στην οποία θα κάνει σχετική μνεία για την καταβολή και θα επισυνάψει αντίγραφο της περιοδικής δήλωσης (ΕΔΥΟ 1070540/2601/ΠΟΛ. 1075/90).
Στις παραπάνω περιπτώσεις, αν εκδοθεί τιμολόγιο από τον υποκείμενο, δεν υποβάλλεται έκτακτη δήλωση (ΕΔΥΟ 1095871/7807/ΠΟΛ.1242/14.7. 93).
8) Στις προθεσμίες που ορίζουν οι εκάστοτε ΑΥΟ προκειμένου για εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ και εκμεταλλευτές σκαφών παρακτίας αλιείας μήκους μέχρι 12 μέτρων και σπογγαλιείς.
9) Σε 15 ημέρες από την έκδοση του στοιχείου στο οποίο τυχαία αναγράφτηκε ΦΠΑ, σύμφωνα με την παράγραφο 1δ του άρθρου 35 του ν. 2859/ 2000.
10) Εντός 15 ημερών σ’οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δημιουργηθεί υποχρέωση απόδοσης του φόρου.
6. ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ
Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της έδρας ή του κεντρικού του υποκειμένου ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Εισοδήματος των μη υποκειμένων προκειμένου για την υποβολή των έκτακτων δηλώσεων .
Σε περίπτωση μεταγραφής του υποκειμένου σε άλλη Δ.Ο.Υ., η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που ο υποκείμενος βρισκόταν την τελευταία ημέρα της οικείας φορολογικής περιόδου.
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που ο επί του πλειστηριασμού υπάλληλος υποχρεούται να αποδώσει φόρο με έκτακτη περιοδική δήλωση, αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της είναι η Δ.Ο.Υ. που υπάγεται ο καθ’ ου
7. ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ
7.1. Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. από τον υπόχρεο ή από τρίτο πρόσωπο.
Η δήλωση υπογράφεται :
– από τον υπόχρεο &
– από τον λογιστή ή οποιονδήποτε τρίτο συνέπραξε στη σύνταξη της.
Στην περίπτωση που 9 ίδιος ο υπόχρεος συντάσσει την δήλωση αναγράφει τη φράση “Συμπληρώθηκε από εμένα”.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική δήλωση υπογράφεται υποχρεωτικά από λογιστή-φοροτεχνικό εφόσον ο υπόχρεος υποβολής της είναι πρόσωπο που έχει τέτοια υποχρέωση, δηλαδή, τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας ή τηρεί βιβλία Β΄ κατηγορίας και τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης ετήσιας διαχειριστικής περιόδου, είναι μεγαλύτερα των ορίων που έχουν ορισθεί (σχετικές Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1070/01 & ΕΔΥΟ ΠΟΛ. 1263/01).
Περιοδική δήλωση με χρεωστικό υπόλοιπο που υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόμενου ποσού δεν γίνεται αποδεκτή και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
7.2. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται στον υπόχρεο από τον παραλαβόντα και εφόσον υπάρχει ποσό για καταβολή εκδίδεται ηλεκτρονικά διπλότυπο είσπραξης, με το οποίο καταβάλλεται ο φόρος στον Ταμία της Δ.Ο.Υ. Αν για οποιοδήποτε πρόβλημα δεν εκδοθεί διπλότυπο, η δήλωση με ποσό για καταβολή υπογράφεται και από τον Ταμία και αποτελεί η ίδια Αποδεικτικό Είσπραξης.
7.3. Σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1257/14.11.01 η αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο που προκύπτει (δηλαδή, χρεωστική, πιστωτική ή μηδενική), υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου, μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet :
α) από τους υποκείμενους που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ για πράξεις που θα διενεργήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2002 και
β) από τους υποκείμενους που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ για πράξεις που θα διενεργήσουν από την 1η Ιουλίου 2002.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση για την υποβολή είναι: www.taxisnet.gr ή www.gsis.gov.gr και θα πρέπει προηγούμενα οι υποκείμενοι να πιστοποιηθούν από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ΑΥΟ ΠΟΛ.1054 & ΠΟΛ.1055/2.3.2001.
7.4. Η αποστολή της δήλωσης ταχυδρομικά δεν επιτρέπεται. Εξαιρετικά, όταν ο υπόχρεος κατοικεί σε νησί που δεν εδρεύει Δ.Ο.Υ. ή είναι εποχιακή επιχείρηση μπορεί να στείλει την περιοδική του δήλωση με συστημένη επιστολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από υπαλλήλους επί πλειστηριασμών, προκειμένου για έκτακτες δηλώσεις που υποβάλλουν, όταν ο “καθ’ ου” ο πλειστηριασμός είναι υποκείμενος στο φόρο. Στην περίπτωση αυτή εφιστάται η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ορθότητα της συμπλήρωσης. Αν υπάρχει ποσό για καταβολή θα εσωκλείεται στην επιστολή και ισόποση επιταγή, σε διαταγή της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης Δ.Ο.Υ. ή απευθείας σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία αποστολής της (σφραγίδα ταχυδρομείου). Η ημερομηνία έκδοσης της επιταγής εξυπακούεται ότι θα είναι η ίδια ή προγενέστερη της αποστολής της επιστολής. Ταχυδρομική παραλαβή εκπρόθεσμων περιοδικών δηλώσεων θα γίνεται δεκτή, μόνο εφόσον έχει υπολογιστεί ορθά η προσαύξηση επί του ποσού του φόρου και το σύνολο καλύπτεται από την επιταγή. Αν το ποσό της επιταγής υπολείπεται του οφειλόμενου ποσού για καταβολή τότε δεν θα γίνεται αποδεκτή η δήλωση και θα επιστρέφονται ταχυδρομικά στον αποστολέα όλα τα αντίτυπα της περιοδικής δήλωσης ανυπόγραφα μαζί με την επιταγή.
Εκπρόθεσμες δηλώσεις με πιστωτικό υπόλοιπο ή χωρίς ποσό για καταβολή γίνονται δεκτές ταχυδρομικά μόνον εάν αυτές είναι τροποποιητικές. Αντίθετα οι αρχικές εκπρόθεσμες πιστωτικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ., προκειμένου να καταβληθεί το προβλεπόμενο στις περιπτώσεις αυτές πρόστιμο.
Στην περίπτωση της ταχυδρομικής υποβολής, επιστρέφεται ταχυδρομικά το ένα αντίτυπο της δήλωσης υπογεγραμμένο από τον παραλαβόντα και εφόσον υπήρχε ποσό για καταβολή το ηλεκτρονικό διπλότυπο είσπραξης που εκδόθηκε.
8. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
Κάθε φορολογική περίοδος θεωρείται αυτοτελής ως προς την υποχρέωση υποβολής της περιοδικής δήλωσης και της καταβολής τυχόν χρεωστικού ποσού που προκύπτει.
Συνεπώς ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να τροποποιήσει την αρχική του δήλωση όταν αυτή είναι ελλιπής ή λανθασμένη. Οι τροποποιητικές δηλώσεις συμπληρώνονται, όπως και οι αρχικές, με τη σωστή συμπλήρωση από την αρχή όλων των ενδείξεων.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο σε κάποια φορολογική περίοδο καταβλήθηκε φόρος μεγαλύτερος του οφειλόμενου, ο επιπλέον αυτός φόρος δεν μπορεί να καλύψει φόρο που οφείλεται σε επόμενη φορολογική περίοδο.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση για την περίοδο που καταβλήθηκε παραπάνω φόρος και το πιστωτικό υπόλοιπο που θα προκύψει να μεταφερθεί για συμψηφισμό στην αμέσως επόμενη φορολογική περίοδο.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που σε κάποια φορολογική περίοδο καταβληθεί φόρος μικρότερος του οφειλόμενου. Δηλαδή και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση, της περιόδου που καταβλήθηκε λιγότερος φόρος. Εξυπακούεται ότι, στην δήλωση αυτή πρέπει να υπολογισθεί προσαύξηση μέχρι την ημερομηνία υποβολής της.
Διευκρινίζεται ότι, σ’ αυτές τις περιπτώσεις εφόσον μεταβάλλονται τα άλλα δεδομένα, θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις και για τις επόμενες περιόδους από εκείνη που έγινε η τροποποίηση.
9. ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
Η δήλωση του φορολογούμενου αποτελεί γι’ αυτόν δεσμευτικό τίτλο και κατά κανόνα δεν ανακαλείται. Μπορεί όμως να ανακληθεί μόνο για λόγους συγγνωστής πλάνης, ως προς τα πραγματικά περιστατικά ή ως προς την έννοια των διατάξεων του νόμου, σύμφωνα με τη γενική αρχή του δικαίου (Α.Κ. άρθρα 140-145).
Το θέμα της ανακλητικής δήλωσης ως διαδικαστικό (άρθρο 59 παρ.1 ν. 2859/2000) καλύπτεται κατ’ αναλογία από τα άρθρα 61 παρ.4 και 75 του ν. 2238/94.
Η ανακλητική δήλωση συμπληρώνεται όπως και η αρχική με τις ίδιες ακριβώς ενδείξεις.
10. ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Για την πρόληψη των συνεπειών ανακρίβειας ή παράλειψης υποβολής δήλωσης, ο υποκείμενος έχει το δικαίωμα να υποβάλλει δήλωση με επιφύλαξη, που να αφορά συγκεκριμένη φορολογητέα αξία ή εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή κτλ. Η επιφύλαξη η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη αναγράφεται στο πεδίο “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ” της περιοδικής δήλωσης. Εφόσον ο χώρος δεν επαρκεί η διατύπωση της επιφύλαξης γίνεται με έγγραφο της επιχείρησης το οποίο υποβάλλεται μαζί με τη δήλωση. Η επιφύλαξη αυτή δεν αναστέλλει την είσπραξη του φόρου (Βλέπε άρθρο 59 ν. 2859/2000).
11. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 2523/ 97 η εκπρόθεσμη, ανακριβής ή μη υποβολή περιοδικής δήλωσης χωρίς φόρο για καταβολή, δηλαδή πιστωτικής ή μηδενικής ή χρεωστικής μέχρι 3 ΕΥΡΩ συνεπάγεται πρόστιμο από 117 έως 1170 ΕΥΡΩ, που κατά τη διοικητική επίλυση της διαφοράς περιορίζεται στο ένα τρίτο (1/3).
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 2523/97 η εκπρόθεσμη υποβολή περιοδικής δήλωσης με ποσό για καταβολή συνεπάγεται πρόσθετο φόρο (προσαύξηση) 2,5% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής και με ανώτατο όριο το 200%.
Τρόπος υπολογισμού του εκπροθέσμου για την επιβολή του πρόσθετου φόρου
Ως πρώτος μήνας εκπρόθεσμης υποβολής (προσαύξηση 2,5%) θεωρείται η επομένη της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής μέχρι τις 20 του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου ή αν η ημερομηνία αυτή είναι μη εργάσιμη μέχρι την προγενέστερη εργάσιμη ημέρα. Ως δεύτερος μήνας εκπρόθεσμης υποβολής θεωρείται η 21η του μεθεπόμενου της φορολογικής περιόδου μήνα μέχρι την 20η του τρίτου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου ή η προηγούμενη εργάσιμη κ.ο.κ..
Τονίζεται ότι σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί ειδική παράταση χρονικής διάρκειας μεγαλύτερη των δέκα πέντε (15) ημερών ως αφετηρία λαμβάνεται η επόμενη μέρα από την λήξη της παράτασης.
Σε περίπτωση οριστικής παύσης εργασιών που δεν συμπίπτει με τέλος φορολογικής περιόδου εμπρόθεσμη είναι η υποβολή μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία οριστικής παύσης ή η επόμενη εργάσιμη ημέρα. Για τον υπολογισμό του εκπρόθεσμου (προσαύξηση 2,5%) λαμβάνεται η 21η ημέρα της ημερομηνίας διακοπής συν ένας μήνας (ή η προηγούμενη εργάσιμη) κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία οριστικής παύσης θεωρείται η ημέρα της διακοπής εργασιών που αναφέρεται στη σχετική δήλωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης.
12. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ
Τα έντυπα των περιοδικών δηλώσεων είναι δύο ειδών. Διακρίνονται με τους κωδικούς 050-ΦΠΑ (καφέ χρώμα) και 051-ΦΠΑ (πράσινο χρώμα).
7. Το έντυπο 050-ΦΠΑ χρησιμοποιείται :
7. – Από υποκείμενους που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ (έστω και αν για κάποιο κλάδο τους τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας του ΚΒΣ) και από το Δημόσιο όταν έχει υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε τακτές φορολογικές περιόδους.
7. – Από τους παραπάνω υποκείμενους, όταν καθίστανται υπόχρεοι για υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης.
7. – Από τους μη υποκείμενους (πχ. ιδιώτες), μη υπαγόμενους (λόγω είδους δραστηριότητας και – ανεξάρτητα από κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ, ή υπαγόμενους στο καθεστώς απαλλασσομένων λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων), όταν καθίστανται υπόχρεοι υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης.
7. Το έντυπο 051-ΦΠΑ χρησιμοποιείται :
7. – Από υποκείμενους που τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και είναι υπόχρεοι σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τρίμηνες φορολογικές περιόδους.
7. – Από τους προηγούμενους υποκείμενους, όταν καθίστανται υπόχρεοι υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης.
7. 13. ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ
7. Τα έντυπα 050 και 051-ΦΠΑ κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται απόλυτα σε δυνατότητα μηχανογραφικής εκτύπωσης. Ετσι οι γραμμές των οριζόντιων σειρών βρίσκονται πάνω σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους με αφετηρία την οριζόντια γραμμή της πάνω πλευράς του πλαισίου. Η απόσταση δηλαδή όλων των οριζόντιων σειρών βρίσκεται σε πολλαπλάσια ενός σταθερού βήματος, που είναι 5/24 της ίντσας.
7. Ιδιωτικές εκδόσεις με παρόμοιες προδιαγραφές ( περιεχόμενο, χρωματισμός, διαστάσεις κλπ.) θα γίνονται επίσης δεκτές. Αν οι εκδόσεις αυτές έχουν εκατέρωθεν οδηγούς για ανάλογους εκτυπωτές ή μεγαλύτερο κάτω πλαίσιο αυτά συνιστάται να αποκόπτονται.
7. Β. ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
7. Για υποκείμενους με Βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, έκτακτη δήλωση των υποκειμένων αυτών, των μη υποκειμένων ή απαλλασσομένων (έντυπο 050 ΦΠΑ)
7. 1.ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ (κωδ.001-013)
7. ΚΩΔ.001. Στο χώρο πριν από τον κωδ.001 αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδια στο τέλος της οικείας φορολογικής περιόδου για την οποία υποβάλλεται η δήλωση ή αυτή που είναι αρμόδια την ημερομηνία υποβολής της έκτακτης περιοδικής δήλωσης. Προκειμένου για μη υποκείμενα στο φόρο φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) που καθίστανται ευκαιριακά υπόχρεοι υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης στον κωδικό αυτό συμπληρώνεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματός τους.
7. ΚΩΔ.003-005. Θα συμπληρώνονται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. που παραλαμβάνει τη δήλωση.
7. ΚΩΔ.006. Συμπληρώνεται το ημερολογιακό έτος της φορολογικής περιόδου που αφορά την περιοδική δήλωση.
7. Επίσης ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται από τα πρόσωπα που δεν καλύπτονται από την παρέκκλιση της παραγρ.2 του άρθρου 11, του ν. 2859/ 2000 και έχουν διαγραμμίσει τον κωδικό 012-4, καθώς και από τους υπαγόμενους σε καθεστώς κατ’ αποκοπή καταβολής του φόρου (εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ, αλιείς) που έχουν διαγραμμίσει τον κωδ.012-7. Αντίθετα αν έχει διαγραμμισθεί οποιοδήποτε άλλο τετράγωνο του κωδ.012 ο κωδικός αυτός (δηλ.006) δεν συμπληρώνεται.
7. ΚΩΔ.007. Συμπληρώνεται ημερολογιακά (από – έως) η φορολογική περίοδος που αφορά η δήλωση. Η ημερολογιακή περίοδος δεν συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση που η δήλωση έχει διαγραμμιστεί ως έκτακτη (κωδ.012).
7. Παράδειγμα: Αν η φορολογική περίοδος είναι δίμηνη και πρόκειται για το 4ο δίμηνο του έτους 2002 στον κωδ. 007 θα γραφτεί: από 01/07/02 έως 31/08/02. Στις περιπτώσεις που πρόκειται για έναρξη ή οριστική παύση εργασιών καθώς και όποτε η διαχειριστική περίοδος διακόπτεται έκτακτα για άλλη αιτία (θέση νομικού προσώπου υπό εκκαθάριση, δημοσίευση ισολογισμού μετασχηματισμού ν. 2166/ 93 κλπ.) ως ημερολογιακή περίοδος θα αναφέρεται το συγκεκριμένο διάστημα που αφορά.
7. Έτσι, αν στο παραπάνω παράδειγμα μια Ο.Ε. τέθηκε σε εκκαθάριση στις 20/7/02, θα υποβάλλει δύο αρχικές περιοδικές δηλώσεις για το τέταρτο δίμηνο του 2002. Η πρώτη δήλωση θα είναι με ημερολογιακή περίοδο από 1/7/02 έως 19/7/02 και η δεύτερη δήλωση θα είναι με ημερολογιακή περίοδο από 20/7/02 έως 31/8/02.
7. Τούτο συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 4 του Π.Δ.186/92, η διάρκεια της εκκαθάρισης αποτελεί αυτοτελή διαχειριστική περίοδο (για την οποία θα υποβληθεί ξεχωριστή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ). Το ίδιο ισχύει όταν η διαχειριστική περίοδος λήγει κατά τη διάρκεια φορολογικής περιόδου (π.χ. 15 Απριλίου) προς συγχρονισμό με το κλείσιμο της διαχείρισης αλλοδαπής επιχείρησης, προκειμένου για υποκατάστημα, πρακτορείο ή άλλη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης ή για ημεδαπή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει αλλοδαπή με 50% τουλάχιστον του κεφαλαίου της.
7. ΚΩΔ. 008. Διαγραμμίζεται με Χ η συγκεκριμένη φορολογική περίοδος ανάλογα αν είναι μήνας (για βιβλία Γ΄ κατηγορίας ΚΒΣ ή Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ με ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή προκειμένου για το Δημόσιο) ή αν είναι δίμηνο (για βιβλία Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ χωρίς ενδοκοινοτικές συναλλαγές).
7. Παράδειγμα: Ο μήνας Αύγουστος θα διαγραμμιστεί, ως ΜΗΝΑΣ: 8 ενώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ως ΔΙΜΗΝΟ: 4.
7. Σημειώνεται ότι, αν μια επιχείρηση τηρεί παράλληλα για κάποιους κλάδους της και βιβλία Α΄ κατηγορίας ΚΒΣ η δήλωση θα υποβάλλεται σε φορολογική περίοδο ανάλογη με την ανώτερη κατηγορία βιβλίων που τηρεί.
7. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση με βιβλία Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ, κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης φορολογικής περιόδου, είτε μεταβάλλει την κατηγορία βιβλίων σε Γ΄ (π.χ. περίπτωση επιχειρήσεων κατασκευής δημόσιων έργων, βλέπε κωδ.111), είτε αρχίσει τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, η φορολογική της περίοδος γίνεται μηνιαία. Αν η μεταβολή αυτή συμβεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα του διμήνου (πχ. μέχρι και 31 Μαρτίου για το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου), θα υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση για κάθε μήνα του διμήνου, δηλαδή, δήλωση για το Μάρτιο και δήλωση για τον Απρίλιο. Αν όμως η μεταβολή συμβεί μέσα στο δεύτερο μήνα του διμήνου (π.χ. μέσα στον Απρίλιο) θα υποβάλλει μία δήλωση για όλο το δίμηνο αναγράφοντας στον κωδ. 007 ολόκληρη τη χρονική περίοδο (δηλαδή, από 1/3/02 έως 30/4/02), αλλά διαγραμμίζοντας στον κωδ.008 το δεύτερο μήνα του διμήνου (ΜΗΝΑΣ: 4).
7. Στην περίπτωση που η διαχειριστική περίοδος κλείνει κατά τη διάρκεια φορολογικής περιόδου, είτε προς συγχρονισμό με αλλοδαπή επιχείρηση (προκειμένου για υποκατάστημα ή θυγατρική της επιχείρηση), είτε λόγω έκτακτου γεγονότος (θέση σε εκκαθάριση, δημοσίευση ισολογισμού μετασχηματισμού) υποβάλλονται για την ίδια φορολογική περίοδο (αλλά για διάφορη ημερολογιακή περίοδο) δύο αρχικές περιοδικές δηλώσεις, που αντιστοιχούν κάθε μια σε διαφορετική διαχειριστική περίοδο. Στο παράδειγμα του κωδ. 007 θα υποβληθούν δύο αρχικές περιοδικές δηλώσεις με διαγραμμισμένο ως φορολογική περίοδο το 4ο δίμηνο.
7. Εξυπακούεται ότι, για όσους η διαχειριστική περίοδος δεν ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος, όπως π.χ. επιχειρήσεις με χρήση 1/7/01 – 30/6/02, για την πρώτη φορολογική περίοδο της διαχειριστικής περιόδου (Ιούλιος 2001) θα διαγραμμίσουν την ένδειξη 7 ενώ για την πρώτη φορολογική περίοδο του ημερολογιακού έτους 2002 (Ιανουάριος 2002) θα διαγραμμίσουν την ένδειξη 1.
7. ΚΩΔ.009. Συμπληρώνεται μόνο από:
7. α) υποκείμενους στο φόρο που ενεργούν πράξεις απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους,
7. β) μη υποκείμενα στο φόρο νομικά πρόσωπα και
7. γ) αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2000 που διενεργούν φορολογητέες στην Ελλάδα (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) ενδοκοινοτικές αποκτήσεις (δηλαδή, περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την παρέκκλιση του άρθρου 11 παρ.2 ν. 2859/2000).
7. Ο κωδ.009 συμπληρώνεται όταν υποβάλλεται δήλωση από τα πρόσωπα αυτά για να δηλωθούν τόσο οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις τους όσο και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις τους.
7. ΚΩΔ.010. Διαγραμμίζεται με Χ όταν η δήλωση είναι κατά περίπτωση :
7. 1: τροποποιητική (βλέπε Κεφάλαιο Α8)
7. 2: ανακλητική (βλέπε Κεφάλαιο Α9)
7. Στις περιπτώσεις αυτές η δήλωση συμπληρώνεται ολόκληρη εκ νέου τροποποιημένη με τα σωστά δεδομένα (περίπτωση 1) ή με τις ίδιες ακριβώς ενδείξεις (περίπτωση 2).
7. ΚΩΔ. 011. Διαγραμμίζεται με Χ όταν η δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη (βλέπε Κεφάλαιο Α 10).
7. ΚΩΔ.012. Αφορά έκτακτη υποβολή περιοδικής δήλωσης και διαγραμμίζεται με Χ κατά περίπτωση.:
7. Η ένδειξη 1 : Αν πρόκειται για λήπτη αγαθών ή υπηρεσιών απαλλασσόμενο.
7. Αφορά την περίπτωση β΄ της παραγρ. 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. 1002414/204125/ ΠΟΛ. 1005/93, όπως ισχύει σε συνδυασμό με την Α.Υ.Ο. 1105799/1797/8881/ ΠΟΛ.1214/94. Διαγραμμίζεται, δηλαδή από ιδιώτες, νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, αγρότες του ειδικού καθεστώτος, όταν ενεργούν ως λήπτες αγαθών ή υπηρεσιών που παρέχονται από πρόσωπα εγκαταστημένα εκτός Ελλάδος και εφόσον βέβαια τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο στη χώρα μας.
7. Η ένδειξη 2: Αν η δήλωση υποβάλλεται από πρόσωπο που καθίσταται υποκείμενο λόγω περιστασιακής παράδοσης καινούργιου μεταφορικού μέσου σε άλλο κράτος-μέλος (άρθρο 38 παρ.8 ν. 2859/2000).
7. Η ένδειξη 3: Αν η δήλωση υποβάλλεται για οριστικοποίηση απαλλαγής. Οι περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι :
7. α) Απαλλαγή παράδοσης ή εισαγωγής υλικών και αντικειμένων που προορίζονται για την κατασκευή ή μετατροπή σκαφών (πλοίων και πλωτών μέσων γενικά), σύμφωνα με τις παρ.1 – 3 του άρθρου 23 της ΑΥΟ Π.8271/4879/ ΠΟΛ.366/18.12.87.
7. β) Απαλλαγή παράδοσης ειδών και πάσης φύσεως υλικών προς εργολάβο για κατασκευή, συντήρηση ή επισκευή έργου κοινού αμυντικού προγράμματος (ΝΑΤΟ), σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 5 της ΑΥΟ Π. 4056/ 3029/ ΠΟΛ.186/17.6.87.
7. Η ένδειξη 4: Αν η δήλωση υποβάλλεται για ενδοκοινοτική συναλλαγή που πραγματοποιείται από:
7. – νομικό πρόσωπο μη υποκείμενο σε ΦΠΑ,
7. – υποκείμενο που απαλλάσσεται του ΦΠΑ, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών του,
7. – αγρότη του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2000 που οι ενδοκοινοτικές τους αποκτήσεις φορολογούνται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην Ελλάδα (άρθρο 11 παρ. 2 ν. 2859/2000), προκειμένου να δηλωθεί, ενδοκοινοτική απόκτηση και να καταβληθεί ο αντίστοιχος φόρος ή να δηλωθεί απαλλασσόμενη ενδοκοινοτική παράδοση.
7. – Η ένδειξη 5: Αν η δήλωση υποβάλλεται λόγω λήξης της προθεσμίας εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών , που αγοράστηκαν χωρίς ΦΠΑ, με βάση την ΑΥΟ 1103551/8478/ Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.93, όπως συμπληρώθηκε με τις αριθμ.1017949/ 693/165/0014/ΠΟΛ.1075/13.3.95 και 1 058757/2754/ 791/ 0014/ ΠΟΛ. 1155/6. 6.95 ΑΥΟ.
7. Η ένδειξη 6: Αν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται λόγω εξόδου αγαθών από φορολογική αποθήκη άλλη από εκείνες του ν. 2127/93, με σκοπό να αναλωθούν στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 2859/ 2000.
7. Η ένδειξη 7: Αν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από :
7. α) τους αλιείς που εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρα μεταξύ καθέτων και τους σπογγαλιείς.
7. β) τους εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου (ΤΑΞΙ, Αγοραία)
7. Η ένδειξη 8 : Αν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται έκτακτα για άλλη αιτία, που δεν περιλαμβάνεται στις προηγούμενες περιπτώσεις του κωδικού 12 (δηλ. από 1 έως και 7) όπως : απόδοση φόρου.
7. • από τον λήπτη σε περίπτωση μη ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου,
7. • από αναγραφή φόρου σε τιμολόγιο από πρόσωπο που δεν είχε αυτή την υποχρέωση (πχ απαλλασσόμενος λόγω τζίρου) κ.α.
7. Βλέπε Κεφάλαιο Α5 της παρούσας.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ: Έκτακτη περιοδική δήλωση υποβάλλεται για συγκεκριμένη αιτία και δεν μπορεί να υποβληθεί ενιαία για περισσότερες αιτίες
7. ΚΩΔ.013. Συμπληρώνεται αν διαγραμμίστηκε ο κωδ. 012-3. Δηλαδή, όταν η έκτακτη περιοδική δήλωση υποβάλλεται για οριστικοποίηση απαλλαγής. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται αρχικά το είδος της απαλλαγής, σύμφωνα με τις εκδιδόμενες κάθε φορά σχετικές υπουργικές αποφάσεις, όπως:
7. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ (ΜΕΣΩ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ (ΜΟΝΟ ΕΓΧΩΡΙΑ & ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΝΑΤΟ
7. Στη συνέχεια αναγράφεται το έτος και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αρχικής αίτησης για απαλλαγή.
7. 2. ΠΙΝΑΚΑΣ Α΄ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΄Η ΛΗΠΤΗ
7. (κωδ.101-113)
7. Στον Πίνακα αυτό αναγράφονται ειδικότερα:
7. ΚΩΔ.101. Το επώνυμο ή η επωνυμία. όπως αναφέρεται στο καταστατικό έγγραφο.
7. ΚΩΔ.102. Το όνομα.
7. ΚΩΔ.103. Το όνομα του πατέρα.
7. ΚΩΔ.104. Ο τίτλος της επιχείρησης.
7. ΚΩΔ.105. Η διεύθυνση της έδρας ή του κεντρικού ως οδός-αριθμός ή ως τοποθεσία-χωριό.
7. ΚΩΔ.106. Ο Δήμος ή η Κοινότητα της διεύθυνσης.
7. ΚΩΔ.107. Ο Ταχυδρομικός Κώδικας της Διεύθυνσης. Ακολούθως ο 10ψήφιος αριθμός τηλεφώνου.
7. ΚΩΔ.108. Ο Α.Φ.Μ. σε κάθε περίπτωση.
7. ΚΩΔ.109. Τα στοιχεία ταυτότητας όταν η δήλωση υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο. Ως είδος ταυτότητας : ΑΤ: αστυνομική ταυτότητα, ΔΙ: Διαβατήριο, ΚΑ:
7. Κέντρο Αλλοδαπών ή τα αρχικά του αντίστοιχου σώματος στρατιωτικής ταυτότητας.
7. ΚΩΔ.110. Διαγραμμίζεται το 1 (ΝΑΙ) ή το 2 (ΟΧΙ) στο ερώτημα πραγματοποιούνται ενδοκοινοτικές συναλλαγές (αποκτήσεις ή παραδόσεις).
7. ΚΩΔ.111. Διαγραμμίζεται η κατηγορία βιβλίων.
7. Οι περιπτώσεις ΑΒ, ΑΓ αφορούν εκείνους που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ αντίστοιχα αλλά διατηρούν παράλληλα και κλάδους, που σύμφωνα με τον ΚΒΣ προβλέπεται η τήρηση βιβλίου αγορών (πρατήρια υγρών καυσίμων, περίπτερο, λιανικό εμπόριο σε λαϊκές αγορές). Οι επιχειρήσεις αυτές, ως γνωστόν, υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις τους σύμφωνα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούν για τους λοιπούς κλάδους (δίμηνο ή μήνας), υποβάλλοντας το έντυπο της περιοδικής δήλωσης 050-ΦΠΑ. Στη δήλωση αυτή περιλαμβάνονται συγκεντρωτικά και τα δεδομένα του βιβλίου αγορών. Στην περίπτωση αυτή, για τη μετατροπή των αγορών σε τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα θα χρησιμοποιείται, ως σημείωμα, η 2η σελίδα του εντύπου 051-ΦΠΑ.
7. Η περίπτωση 1 αφορά τους μη τηρούντες βιβλία ΚΒΣ, είτε γιατί απαλλάσσονται, είτε γιατί δεν είναι επιτηδευματίες (πχ. ιδιώτες), αλλά υποβάλλουν έκτακτα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η περίπτωση 1 αφορά ακόμα, τις δημόσιες εκείνες υπηρεσίες που καθίστανται υποκείμενες σε ΦΠΑ, λόγω πραγματοποίησης φορολογητέων στο ΦΠΑ πράξεων, αλλά που κατά τον ΚΒΣ δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων .
7. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του Π.Δ. 186/92 (ΚΒΣ) οι κοινοπραξίες ή άλλης νομικής μορφής επιχειρήσεις κατασκευής δημοσίων έργων, εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου που αναλαμβάνουν υπερβαίνει το όριο τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας (900.000 ΕΥΡΩ) υποχρεούνται να τηρήσουν βιβλία Γ΄ κατηγορίας ΚΒΣ (λεπτομέρειες στην ΕΔΥΟ 1138458/ 1044/ ΠΟΛ. 1346/93).
7. Στην περίπτωση αυτή αν τηρούνται ταυτόχρονα Β΄ και Γ΄ κατηγορίας βιβλία, διαγραμμίζονται ταυτόχρονα και τα δύο τετραγωνίδια (Β΄, Γ΄).
7. ΚΩΔ.112. Ο αριθμός κυκλοφορίας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου που αφορά η δήλωση. Τονίζεται ότι στην περίπτωση που υπάρχει ποσοστό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας σε περισσότερα του ενός Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές έκτακτες περιοδικές δηλώσεις για κάθε αυτοκίνητο και ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής. Εξυπακούεται ότι για να συμπληρωθεί ο κωδ. αυτός θα πρέπει να έχει ήδη διαγραμμισθεί ο κωδ.012-7.
7. ΚΩΔ.113. Αριθμητικά το ποσοστό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας του Ε.Δ.Χ. (πχ. 40%,100%),
7. 3. ΠΙΝΑΚΑΣ Β΄ ΕΚΡΟΩΝ – ΕΙΣΡΟΩΝ (κωδ.301- 420)
7. 3.1. Τονίζεται ότι οι επιχ/σεις που έκαναν την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο μετάταξη στο κανονικό καθεστώς με βιβλία Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ καθώς και οι επιχειρήσεις πρακτορείων ταξιδίων που πραγματοποιούν πακέτα πριν την συμπλήρωση του πίνακα αυτού θα πρέπει να συμπληρώνουν τους πίνακες των Υποδειγμάτων 1 και 2 αντίστοιχα, τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα, προκειμένου να μεταφέρουν στον πίνακα Β το φόρο για έκπτωση ή καταβολή που προκύπτει από τους πίνακες αυτούς.
7. Διευκρινίζεται ότι, οι πίνακες αυτοί είναι ο πίνακας Β και Γ αντίστοιχα του εντύπου της περιοδικής δήλωσης των προηγούμενων εκδόσεων. Δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στην περιοδική δήλωση αλλά η μορφή τους διευκολύνει την επιχείρησή και τις φορολογικές αρχές στον προσδιορισμό του προς έκπτωση ή προς καταβολή φόρου κρίνεται σκόπιμο να συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις και να φυλλάσσεται από αυτές.
7. 3.2. Ο πίνακας αυτός είναι ο σπουδαιότερος από τους πίνακες της δήλωσης, γιατί σ’ αυτόν συγκεντρώνονται τα συνολικά δεδομένα της φορολογικής περιόδου από τα βιβλία του Κ.Β.Σ. του υποκειμένου, που φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Όλα τα δεδομένα των εκροών και εισροών γράφονται στις αντίστοιχες ενδείξεις, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι επιστροφές και οι εκπτώσεις, οι οποίες αφορούν τη φορολογική περίοδο, με την προϋπόθεση ότι τα φορολογικά στοιχεία έχουν ημερομηνία μέχρι την τελευταία ημέρα της φορολογικής περιόδου.
7. Σε κάθε περίπτωση που προκύπτουν αρνητικά ποσά, λόγω των παραπάνω αφαιρέσεων ή πολλαπλασιασμών με αρνητικούς αριθμούς ή προσθέσεων αρνητικών αριθμών, δηλαδή σε κάθε περίπτωση που το αποτέλεσμα κάποιων πράξεων είναι αρνητικός αριθμός, θα αναγράφεται αυτός με το πρόσημο πλην (-) πριν από αυτόν.
7. Ο πίνακας διαιρείται σε πέντε ενότητες (α,β,γ,δ και ε).
7. Στις δύο πρώτες ενότητες (α και β) γράφονται οι αξίες των εκροών και οι αξίες των εισροών που έχουν υπαχθεί στους ακέραιους συντελεστές και οι εκροές και οι εισροές που έχουν υπαχθεί στους μειωμένους συντελεστές, που ισχύουν για τους νομούς : Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κυκλάδων, καθώς και για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Θάσο, τη Σκύρο και τη Σαμοθράκη.
7. Προκειμένου να υπολογισθεί η φορολογητέα αξία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών με κράτη-μέλη εκτός της ζώνης ΕΥΡΩ (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Δανία) καθώς και των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, λαμβάνεται υπόψη η αξία που προκύπτει σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του ν. 2859/2000, όταν τα στοιχεία προσδιορισμού της εκφράζονται σε νόμισμα άλλου κράτους.
7. Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων οι ισοτιμίες των νομισμάτων ανακοινώνονται εβδομαδιαία από την 14η Δ/νση ΦΠΑ, δημοσιεύονται στον ημερήσιο οικονομικό τύπο και βρίσκονται μαγνητοφωνημένες στο τηλέφωνο 0103636100.
7. Τόσο για την ενδοκοινοτική απόκτηση όσο και για την ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών, κρίσιμη ημερομηνία προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας, είναι εκείνη που ο φόρος γίνεται απαιτητός από το δημόσιο, δηλαδή ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου και το αργότερο η 15η του επόμενου μήνα από τον οποίο γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση εφόσον δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο.
7. Επισημαίνεται ότι, ο Πίνακας Β είναι ίδιος τόσο στο έντυπο 050 (Β ή Γ κατηγορίας βιβλία του ΚΒΣ) όσο και στο έντυπο 051 (Α κατηγορίας βιβλία του ΚΒΣ) και συμπληρώνεται κατά κωδικό σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν.
7. 3.3. α. ΕΚΡΟΕΣ φορολογητέες (πωλήσεις αγαθών, παροχή υπηρεσιών κλπ), ΕΝΔΟΚ. ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΛΗΠΤΗ – ΦΟΡΟΣ ΕΚΡΟΩΝ που αναλογεί (κωδ. 301-337).
7. Σχετικά με τη συμπλήρωση των κωδικών του Πίνακα Βα σημειώνουμε τα εξής:
7. Αν η επιχείρηση του κανονικού καθεστώτος τηρεί παράλληλα και βιβλίο Α΄ κατηγορίας (π.χ. Βενζινάδικο), συμπληρώνονται οι στήλες της ενότητας αυτής, γράφοντας τις φορολογητέες εκροές, όπως προέκυψαν κατά συντελεστή ΦΠΑ από τη στήλη (5) του Γ1 Πίνακα υπολογισμού αξίας φορολογητέων εκροών της δεύτερης σελίδας του εντύπου 051-ΦΠΑ.
7. Οι εγκεκριμένοι αποθηκευτές αγαθών με Ε.Φ.Κ., εκτός από βιομηχανοποιημένα καπνά, αναγράφουν την αξία των πωλήσεων τους (συμπεριλαμβανομένου και του Ε.Φ.Κ.) και τον αναλογούντα ΦΠΑ, κατά την πώληση, των αγαθών αυτών σε μη εγκεκριμένο αποθηκευτή μέσα στο εσωτερικό της χώρας και γενικά κατά τη θέση των αγαθών αυτών σε ανάλωση, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που εκδίδονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.
7. Οι εγγεγραμμένοι επιτηδευματίες ή εισαγωγείς βιομηχανοποιημένων καπνών αναγράφουν την αξία των πραγματικών τους εγχωρίων πωλήσεων σε άλλους επιτηδευματίες και γενικά κατά τη θέση των αγαθών αυτών σε ανάλωση, αφού αποφορολογήσουν με εσωτερική υφαίρεση και με συντελεστή 18% τις πωλήσεις τους αυτές, που προκύπτουν από τα στοιχεία που εκδίδουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.
7. Τα πρακτορεία ταξιδίων αναγράφουν κατά συντελεστή τη φορολογητέα αξία υπαγόμενη σε ΦΠΑ του κωδ. 257-7, του πίνακα απεικόνισης των πακέτων (Υπόδειγμα 2) έστω και αν είναι αρνητική, τα έσοδα του κανονικού καθεστώτος και τα τεκμαρτά έσοδα που έχουν περιληφθεί στο κόστος των πακέτων.
7. Οι μεταπωλητές μεταχειρισμένων αγαθών και αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας του άρθρου 45 ν. 2859/2000 αναγράφουν το περιθώριο κέρδους, χωρίς τον εμπεριεχόμενο ΦΠΑ.
7. Περιθώριο Κέρδους=(Τιμή Πώλησης καθενός πωλούμενου αγαθού – Τιμή αγοράς του)
7. (1+Συντελεστής ΦΠΑ)
7. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικός αριθμός, το περιθώριο κέρδους θεωρείται ίσο με μηδέν.
7. Κατά παρέκκλιση (μετά από έγκριση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.) τα πρόσωπα του άρθρου 45 ν. 2859/2000 μπορούν να αναγράφουν το συνολικό περιθώριο κέρδους, εφόσον πωλούν αγαθά με το σύστημα του συνολικού περιθωρίου.
7. Συνολικό περιθώριο (Συνολ. τιμές πωλήσεων αγαθών – Συνολ. τιμές αγορών αγαθών) κέρδους =
7. (1+Συντελεστής ΦΠΑ)
7. Αν η διαφορά συνολικών τιμών πωλήσεων αγαθών μείον συνολικές τιμές αγορών αγαθών είναι αρνητικός αριθμός το περιθώριο κέρδους θεωρείται για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο ίσο με μηδέν.
7. Η παραπάνω όμως αρνητική διαφορά θα προστεθεί στις συνολικές τιμές αγορών αγαθών της επόμενης φορολογικής περιόδου της ίδιας διαχειριστικής περιόδου. Αν όμως στην τελευταία φορολογική περίοδο της διαχειριστικής περιόδου προκύψει αρνητικός αριθμός στη διαφορά συνολικών τιμών πωλήσεων αγαθών μείον συνολικές τιμές αγοράς αγαθών το περιθώριο κέρδους αυτής της φορολογικής περιόδου θεωρείται ίσο με μηδέν και η τελική αρνητική διαφορά της διαχειριστικής περιόδου δεν μεταφέρεται στην πρώτη φορολογική περίοδο της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.
7. Οι διοργανωτές δημοπρασιών μεταχειρισμένων αγαθών και αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας, που λειτουργούν ως παραγγελιοδόχοι των εντολέων τους (άρθρο 46 ν. 2859/2000) αναγράφουν την καθαρή προμήθειά τους, η οποία προκύπτει από την σχέση :
7. συνολική προμήθεια : (1 + συντελεστής ΦΠΑ).
7. Ως συνολική προμήθεια λογίζεται το συνολικό ποσό που εισέπραξαν από τον αγοραστή μείον το ποσόν που κατέβαλαν στον εντολέα.
7. Οι εκμεταλλευτές ή οι εναποθέτες φορολογικών αποθηκών, άλλων από αυτές του ν. 2127/93, δηλαδή του άρθρου 26 ν. 2859/2000, όταν πωλούν αγαθά τους, εξάγοντας αυτά από τη φορολογική αποθήκη προκειμένου να αναλωθούν στο εσωτερικό της χώρας, αναγράφουν την αξία των πωλήσεών τους, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία που εκδίδουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. και η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με την αξία που προκύπτει από τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 26 του ν. 2859/2000, όπως ισχύει.
7. Προκειμένου για έκτακτες δηλώσεις που υποβάλλονται για οποιαδήποτε αιτία, στην ενότητα αυτή αναγράφονται οι αξίες επί των οποίων οφείλεται ΦΠΑ, κατά αντίστοιχο συντελεστή (κωδ. 301-306), οι φόροι που αναλογούν (κωδ. 331-336) και τα αντίστοιχα σύνολά τους στους κωδ.307 και 337 αντίστοιχα. Τα πρόσωπα της παρ.6 του άρθρου 38 του ν. 2859/2000 δηλαδή, οι υποκείμενοι χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, τα μη υποκείμενα νομικά πρόσωπα και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41, αναφέρουν τις ενδοκοινοτικές τους αποκτήσεις αναλυτικά κατά συντελεστή (κωδ. 301-306), τους αντίστοιχους φόρους (κωδ. 331-336) και τα σύνολά τους (κωδ. 307,337 αντίστοιχα) και τις τυχόν ενδοκοινοτικές τους παραδόσεις (κωδ.309) και το σύνολο εκροών τους (κωδ.311).
7. Υπογραμμίζεται ότι, σε όλους τους παρακάτω κωδικούς οι επιστροφές και οι εκπτώσεις εκροών θα αναγράφονται αφαιρετικά, έστω και αν έτσι προκύπτει αρνητικός αριθμός.
7. Παράδειγμα: Αν σε μία φορολογική περίοδο πραγματοποιήθηκαν:
7. Εγχώριες παραδόσεις, με συντελεστή 18%: 10.000,00 ΕΥΡΩ
7. Επιστροφές ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, με συντελεστή 18% : 15.000,00 ΕΥΡΩ
7. Στον κωδ.303 θα αναγραφεί: -5.000, 00 ΕΥΡΩ και
7. Στον κωδ.333 ο αναλογών ΦΠΑ : -900,00 ΕΥΡΩ
7. ΚΩΔ. 301-303. Γράφεται κατά συντελεστή ΦΠΑ (8,4,18) η αξία των φορολογητέων εκροών, η φορολογητέα αξία της μικτής αμοιβής, τα τεκμαρτά έσοδα των πρακτορείων ταξιδίων και το θετικό περιθώριο κέρδους των μεταπωλητών μεταχειρισμένων. Επίσης συμπεριλαμβάνονται οι αυτοπαραδόσεις, οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι πράξεις λήπτη, που πραγματοποιήθηκαν με ακεραίους συντελεστές στη λοιπή Ελλάδα εκτός από τα νησιά του Αιγαίου.
8. ΚΩΔ. 331-333. Γράφεται ο φόρος που αναλογεί στους κωδ.301-303, πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία με τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου.
8. ΚΩΔ. 304-306. Γράφεται κατά συντελεστή φόρου (6,3,13) η αξία των φορολογητέων εκροών, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοπαραδόσεων, καθώς και των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και πράξεων λήπτη, που πραγματοποιήθηκαν με μειωμένους συντελεστές, είτε στα νησιά του Αιγαίου, είτε από τη λοιπή Ελλάδα προς υποκείμενους η και μη υποκείμενα νομικά πρόσωπα εγκατεστημένους στα νησιά αυτά. Για πρακτορεία ταξιδίων και μεταπωλητές μεταχειρισμένων κατ’ αναλογία όσα αναφέρονται στον κωδ.301-303.
8. ΚΩΔ.334-336. Γράφεται αντίστοιχα ο φόρος που αναλογεί στους κωδ. 304-306, πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία με τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου.
8. Τονίζεται ότι στους παραπάνω κωδικούς συμπεριλαμβάνονται τα ποσά αξίας και φόρου που αφορούν αγορά επενδυτικών αγαθών με την Π. 2869/ 2389/ΠΟΛ. 137/4.5.87.
8. ΚΩΔ. 307 & 337. Γράφεται το σύνολο των φορολογητέων εκροών (από κωδ. 301-κωδ.306) και το σύνολο του φόρου εκροών (από κωδ.331 κωδ. 336).
8. Αν τηρούνται βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. το σύνολο του φόρου των εκροών σας (κωδ.337) συγκρίνετέ το με το σύνολο του φόρου εκροών που προκύπτει από τα βιβλία. Αν το ποσό που προκύπτει από τα βιβλία είναι μεγαλύτερο η διαφορά γράφεται στον κωδ. 412.
8. ΚΩΔ. 308. Γράφεται :
8. 1) Η αξία των παραδόσεων αγαθών φορολογητέων σε άλλο κράτος μέλος π.χ. πωλήσεις αγαθών στους επιβάτες ελληνικού σκάφους κατά τον πλου από Ιταλία Ελλάδα.
8. 2) Η αξία των παροχών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2859/2000 είναι φορολογητέες σε άλλο κράτος – μέλος, ανεξάρτητα αν ο φόρος αποδίδεται εκεί από το φορολογικό αντιπρόσωπο ή από το λήπτη της υπηρεσίας π.χ. η αξία της παροχής υπηρεσιών φασόν προς λήπτες εγκαταστημένους σε άλλο κράτος-μέλος, όταν η υπηρεσία αυτή φορολογείται στο άλλο Κ-Μ κ.λ.π.
8. 3) Η αξία των παροχών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2859/2000 είναι φορολογητέες εκτός της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
8. 4 )Η αξία όλων γενικά των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που αν πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας θα παρείχαν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (π,χ. αγορά καφέ από Βραζιλία και πώληση στην Κύπρο).
8. 5)Εργασίες των περιπτώσεων ιθ΄, κ΄, κα΄, κγ΄, κδ΄ και κε΄ της παραγρ.1 του άρθρου 22 του ν. 2859/2000, εφόσον ο λήπτης είναι εγκαταστημένος εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή οι εργασίες αυτές συνδέονται άμεσα με αγαθά που εξάγονται σε τρίτη χώρα.
8. ΚΩΔ.309. Γράφεται :
8. 1) Η αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών, με ή χωρίς Ε.Φ.Κ., όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 28 του ν. 2859/2000.
8. Στον κωδικό αυτό, θα αναγράφεται η φορολογητέα αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων αφού πρώτα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις – επιστροφές των ενδοκοινοτικών παραδόσεων.
8. Ακόμη στον κωδικό αυτό περιλαμβάνεται και η αξία των αγαθών που μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος, με σκοπό τη μεταγενέστερη παράδοση ή για τον εξοπλισμό των εκεί εγκαταστάσεων της επιχείρησης, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 7, ν. 2859/2000 εκτός των περιπτώσεων α΄,β΄,γ΄ και ε΄ της ίδιας παραγράφου.
8. Επίσης στον κωδικό αυτό συμπεριλαμβάνεται η αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων:
8. α) καινούργιων μεταφορικών μέσων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11 ν. 2859/2000, περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις προς μη υποκείμενα στο φόρο φυσικά πρόσωπα (Iδιώτες) εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και β) αγαθών με ειδικό φόρο κατανάλωσης (πετρελαιοειδή, καπνοβιομηχανικά, αλκοολούχα)προς:
8. • αγρότες του ειδικού καθεστώτος
8. • υποκειμένους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους
8. • νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα, εγκαταστημένα σε άλλο κράτος μέλος,
8. εφόσον αυτά δεν εξειδικεύονται με ΑΦΜ/ΦΠΑ
8. 2) Η αξία των εξαγωγών αγαθών προς τρίτες χώρες.
8. Σημειώνεται ότι, ως αξία εξαγωγών, στην περίπτωση που τιμολογείται σε ξένο νόμισμα, θα αναγραφεί η αξία που προκύπτει με την παραγρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 2859/2000 (πλασματική αξία), η δε διαφορά με την πραγματική θα αναγραφεί στον ίδιο κωδικό. Ως εξαγωγές θεωρούνται:
8. Ι) Οι οριστικές εξαγωγές.
8. ΙΙ)Οι προσωρινές εξαγωγές εμπορευμάτων με δελτία ΑΤΑ, που δεν επανεισήχθησαν σε καθορισμένη προθεσμία αλλά διατέθηκαν στη χώρα προορισμού τους.
8. Δεν θα συμπεριληφθούν οι προσωρινές εξαγωγές στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (“παθητική τελειοποίηση”).
8. Οι επιστροφές εξαγωγών (επανεισαγωγές) τίθενται αφαιρετικά στον κωδικό αυτό, εφόσον:
8. Ι) απαλλάσσονται του Φ.Π.Α. επειδή : α) επανεισήχθηκαν στην αρχική τους κατάσταση και έχουν ατέλεια β) τέθηκαν σε τελωνειακά καθεστώτα αναστολής και παραμένουν σ’αυτά, γ) τέθηκαν σε καθεστώς εναποθήκευσης (φορολογικής αποθήκης ν. 2127/93, άρθρου 26 ν. 2859/2000) και ελεύθερης ζώνης ή αποθήκης.
8. ΙΙ) υπάγονται σε Φ.Π.Α., εκτός αν γίνεται μετά από τελειοποίηση προς επανεισαγωγή. Στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ που καταβλήθηκε στο Τελωνείο γράφεται στον κωδ.402 για να συμψηφιστεί.
8. Τονίζεται ότι οι επιστροφές εισαγωγών δεν συμπεριλαμβάνονται στο κωδικό αυτό, εκτός αν τιμολογούνται ως κανονικές εξαγωγές.
8. 3) Η αξία των ενδοκοινοτικών τριγωνικών παραδόσεων αγαθών, όπως αυτές προσδιορίζονται στο τελευταίο εδάφιο της παραγρ.2 του άρθρου 15 ν. 2859/2000, όταν η εγκατεστημένη στην Ελλάδα επιχείρηση είναι ενδιάμεσο πρόσωπο μεταξύ αγοραστή και προμηθευτή.
8. Παράδειγμα: Επιχείρηση Α εγκατεστημένη στην Ιταλία πουλάει στην επιχείρηση Β, εγκατεστημένη στην Ελλάδα, παίρνοντας εντολή η Α να στείλει απευθείας τα αγαθά στην επιχείρηση Γ, εγκατεστημένη στη Γερμανία. Εδώ συντελείται μία ενδοκοινοτική παράδοση από τον Α (Iταλό) στον Β (Έλληνα) και μία τριγωνική ενδοκοινοτική παράδοση από τον Β (Έλληνα) στον Γ΄ (Γερμανό).
8. 4) α)Η αξία των πωλήσεων από απόσταση, όπως προβλέπονται από την παραγρ.5 του άρθρου 13 του ν. 2859/ 2000.
8. β) Η αξία των πωλήσεων αγαθών μετά από εγκατάσταση ή συναρμολόγηση, με ή χωρίς δοκιμή λειτουργίας που πραγματοποιείται σε άλλο κράτος μέλος.
9. Στις περιπτώσεις αυτές ο Έλληνας υποκείμενος πρέπει να διαθέτει ΑΦΜ/ ΦΠΑ στο κράτος που πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες παραδόσεις αγαθών (είτε ο ίδιος λόγω εγκατάστασης στη χώρα αυτή, είτε μέσω φορολογικού αντιπροσώπου).
9. Στον κωδικό αυτό αναγράφονται ακριβώς οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις του προς τον ΑΦΜ/ΦΠΑ με τον οποίο ο ίδιος εξειδικεύεται στο άλλο κράτος-μέλος, κατά την αποστολή των αγαθών προς το κράτος αυτό, εντός του οποίου θεωρούνται εγχώριες πωλήσεις.
9. 5) α) Η αξία των παραδόσεων αγαθών προς υποκείμενους που πραγματοποιούν εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών και η αξία των παροχών υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές και οι συγκεκριμένες παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών απαλλάσσονται σύμφωνα με τις περ.ζ΄ της παρ.1 του άρθρου 24 και δ΄ της παρ.1 του άρθρου 28 και για την απαλλαγή αυτή εφαρμόστηκε η Α.Υ.Ο. 1103551/8478/ Α0014/ΠΟΛ.1262/ 2.8.93. Υπενθυμίζεται η υποχρέωση υποβολής ετήσιας κατάστασης από τον προμηθευτή με τις συνολικές πωλήσεις προς εξαγωγείς.
9. β) Η αξία των παραδόσεων αγαθών και η αξία των παροχών υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις παραδόσεις αυτές, που πραγματοποιούνται προς την Α.Ε. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Για την απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται η Α.Υ.Ο.1013633/8911/ 1807/0014/ΠΟΛ.1029/2.2.95, όπως ισχύει σήμερα. 0 προμηθευτής επισυνάπτει στο στέλεχος του τιμολογίου του αντίγραφο του ειδικού θεωρημένου δελτίου απαλλαγής από Φ.Π.Α. των Κ.Α.Ε. Α.Ε. (κίτρινο). Το ίδιο ισχύει και προκειμένου για πιστωτικό τιμολόγιο που εκδίδεται από τον προμηθευτή για έκπτωση ή προς επιστροφή από τα Κ.Α.Ε. Α.Ε. Υπενθυμίζεται η υποχρέωση υποβολής ετήσιας κατάστασης από τον προμηθευτή με τις συνολικές πωλήσεις προς τα “Κ.Α.Ε. Α.Ε.”
9. 6) Επίσης η αξία όλων των άλλων εκροών που είναι απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Ενδεικτικά απαριθμούμε τις εξής περιπτώσεις:
9. α) Η παράδοση αγαθών που εξάγονται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης από το μη εγκατεστημένο στην Ελλάδα αγοραστή. Ειδικότερα περιλαμβάνονται λιανικές πωλήσεις ανεξάρτητα εγκατάστασης του αγοραστή, προς ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1338/96