Π.Υ.Σ. 52/2019

Πράξη 52 της 23-12-2019  Τεύχος A’ 213/24.12.2019

Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) Της παρ. 2 του άρθρου 82 του Συντάγματος, β) των άρθρων 5, 8, 9 και 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 133),

γ) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98),

δ) του π.δ. 80/2019 «Διορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Αρχηγού του Κόμματος της “Νέας Δημοκρατίας” (Ν.Δ.), ως Πρωθυπουργού» (Α΄ 118),

ε) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση και μετονομασία Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄119),

στ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121 και Α΄ 126).

2. Την ανάγκη άμεσης σύστασης, συγκρότησης και λειτουργίας ενός εποπτικού οργάνου, σε επίπεδο Υπουργών, καθώς και ενός επιχειρησιακού επιτελικού οργάνου για την απολιγνιτοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

4. Την από 23.12.2019 εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

5. Την πρόταση του Πρωθυπουργού, αποφασίζει:

Άρθρο 1

1. Συστήνεται και συγκροτείται Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

2. Η Επιτροπή αποτελείται από: α) Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως Πρόεδρο, β) τον Υπουργό Οικονομικών, γ) τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δ) τον Υπουργό Εσωτερικών, ε) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στ) τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και ζ) τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, ως μέλη.

3. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύνανται να μετέχουν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, συναρμόδιοι Υπουργοί, καθώς και ο Συντονιστής της Συντονιστικής Επιτροπής του άρθρου 3.

4. Η Επιτροπή συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία περιλαμβάνει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 2
Έργο
Έργο της Επιτροπής είναι ενδεικτικά:

α) η έγκριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), το οποίο άπτεται όλων των θεμάτων που ανακύπτουν από τη στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης για την απόσυρση μέχρι το 2028 του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της χώρας.

Το ΣΔΑΜ αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό οδικό χάρτη για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης και συμπεριλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων, όπως ενδεικτικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, νέες υποδομές, αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων, μετεκπαίδευση των εργαζομένων, στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, με στόχο την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού, αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, μετά από εξέταση των προτάσεων που θα υποβληθούν από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης και της επιχειρηματικής της δράσης, καθώς και από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές του θέματος,

β) ο συντονισμός της διενέργειας της δημόσιας διαβούλευσης με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, συλλογικά όργανα ιδιωτικών φορέων, επιμελητήρια και η παροχή κατευθύνσεων προς τους φορείς αυτούς κατά την εκπόνηση και υλοποίηση του ΣΔΑΜ,

γ) ο συντονισμός της αξιοποίησης των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης, εθνικών (όπως: ο Τακτικός Προϋπολογισμός, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η χρηματοδότηση από δημόσιους οργανισμούς κ.ά.), ευρωπαϊκών (όπως: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) ή ιδιωτικών.

Άρθρο 3
Συντονιστική Επιτροπή

1. Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) ως Ομάδα Εργασίας της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 4622/2019, η οποία έχει ως αρμοδιότητα την κατάρτιση και υλοποίηση του ΣΔΑΜ, τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την κατάρτιση και υλοποίησή του και την εισήγηση των θεμάτων στην Επιτροπή του άρθρου 1.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από: α) Μία προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, ως Συντονιστή του ΣΔΑΜ και Πρόεδρο που ορίζεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής,β) τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, γ) τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, δ) τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ε) τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, στ) τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και ζ) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.

3. Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, στην οποία τίθενται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύνανται να μετέχουν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, δημόσιων φορέων και οργανισμών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, εκπρόσωποι λοιπών φορέων, δημόσιοι λειτουργοί, υπηρεσιακά στελέχη ή/και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, σύμβουλοι και κάθε άλλο πρόσωπο που κρίνεται ότι δύναται να συνδράμει κατά περίπτωση στις συνεδριάσεις και το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής.

4. Ο Συντονιστής είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων, του χρονοδιαγράμματος και των παραμέτρων που τίθενται από τη Συντονιστική Επιτροπή για την κατάρτιση και υλοποίηση του ΣΔΑΜ.

5. Η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να υποστηρίζεται διοικητικά και υλικοτεχνικά από τις υπηρεσίες των φορέων προέλευσης των μελών της, να παραγγέλλει στους φορείς αυτούς την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών, έργων, μελετών και υπηρεσιών και εν γένει να κάνει χρήση των πόρων τους για την εκτέλεση του έργου της.

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρωθυπουργός

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Ακριβές Αντίγραφο Ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΝΑΤΖΗΣ