ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 85 ΦΕΚ Α 198/16.10.2020

Απαιτήσεις αξιοπλοΐας στρατιωτικών αεροσκαφών και οργάνωση της Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (Ε.Σ.Α.Α.).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 39 και την παρ. 5 του άρθρου 48 του ν. 4609/2019 «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 67).

2. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (A΄ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133).

3. Την από 27.3.2020 εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

4. Το γεγονός ότι όπως προκύπτει από την υπ’ αρ. 88/2020 εισήγηση του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

5. Την υπ’ αρ. 120/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αποφασίζουμε:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΛΟΪΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Ορισμοί

1. Για τους σκοπούς του παρόντος:

α. Αξιοπλοΐα είναι η ικανότητα ενός αεροσκάφους ή άλλου αεροναυτικού συστήματος να λειτουργεί κατά την πτήση και στο έδαφος με αποδεκτή ασφάλεια για το πλήρωμα, τους επιβάτες (εφόσον υφίστανται), τα άτομα στο έδαφος ή άλλα τρίτα μέρη.

β. Στρατιωτικό αεροσκάφος (εφεξής «αεροσκάφος») είναι ένα αεροσκάφος (αεροπλάνο ή ελικόπτερο, επανδρωμένο ή μη) που έχει σχεδιαστεί ή λειτουργεί για στρατιωτική χρήση.

γ. Σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ήτοι το αεροσκάφος που λειτουργεί ή προορίζεται να λειτουργεί αυτόνομα ή εξ αποστάσεως χωρίς χειριστή που να επιβαίνει σε αυτό, και ο εξοπλισμός για τον εξ αποστάσεως έλεγχό του.

δ. Στρατιωτικό αεροναυτικό προϊόν (εφεξής «προϊόν») είναι κάθε στρατιωτικό αεροσκάφος, κινητήρας ή έλικας.

ε. Στρατιωτικά αεροναυτικά εξαρτήματα και συσκευές (εφεξής «εξαρτήματα και συσκευές») είναι κάθε όργανο, εξοπλισμός, μηχανισμός, συσκευή, παρελκόμενο ή προσάρτημα που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία ή τον έλεγχο ενός αεροσκάφους εν πτήσει και το οποίο εγκαθίσταται ή προσαρτάται στο αεροσκάφος. Συμπεριλαμβάνονται μέρη της ατράκτου, του κινητήρα και του έλικα, καθώς και ο μη εγκατεστημένος εξοπλισμός.

στ. Μη εγκατεστημένος εξοπλισμός είναι κάθε όργανο, εξοπλισμός, μηχανισμός, διάταξη, προσάρτημα, ή λογισμικό που φέρει αεροσκάφος, το οποίο δεν αποτελεί εξάρτημα και χρησιμοποιείται ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στη λειτουργία ή στον έλεγχο του αεροσκάφους, υποστηρίζει την επιβιωσιμότητα των επιβαινόντων ή μπορεί να επηρεάσει την ασφαλή λειτουργία του αεροσκάφους.

ζ. Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), εφεξής «Αρχή», είναι η εθνική αρχή που συνεστήθη με το άρθρο 39 του ν. 4609/2019.

η. Φορέας είναι υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή πρόσωπο (νομικό ή φυσικό) που ασχολείται με τη σχεδίαση, παραγωγή, συντήρηση ή παροχή εκπαίδευσης σε προσωπικό συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών.

θ. Βάση πιστοποίησης τύπου είναι το σύνολο των εφαρμοστέων τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση του τύπου ενός προϊόντος, με τις οποίες ικανοποιούνται οι βασικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας του Παραρτήματος του παρόντος διατάγματος, και η οποία χρησιμοποιείται για την έκδοση στρατιωτικού πιστοποιητικού τύπου ή στρατιωτικού συμπληρωματικού πιστοποιητικού τύπου. Σε περίπτωση που το προϊόν έχει χαρακτηριστικά σχεδίασης, τα οποία είναι ασυνήθιστα ή καινοτόμα ή δεν καλύπτονται από τις εφαρμοστέες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης ή η προσδοκώμενη χρήση του είναι μη συμβατική, η βάση πιστοποίησης τύπου περιλαμβάνει και κάθε άλλη τεχνική προδιαγραφή ασφαλείας που κρίνεται απαραίτητη από την Αρχή για την εξασφάλιση επιπέδου ασφαλείας ισοδύναμου με εκείνο που προβλέπουν οι εφαρμοστέες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης.

ι. Εποπτεία είναι η εξακρίβωση, από την Αρχή ή για λογαριασμό της, σε συνεχή βάση, ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι απαιτήσεις αξιοπλοΐας.

ια. Εγκεκριμένος φορέας είναι ο φορέας που έχει πιστοποιηθεί από την Αρχή ότι εφαρμόζει τα καθορισμένα κριτήρια αξιοπλοΐας.

ιβ. Πιστοποίηση είναι η κάθε μορφής αναγνώριση, κατόπιν αξιολόγησης, ότι νομικό ή φυσικό πρόσωπο, προϊόν, εξάρτημα ή μη εγκατεστημένος εξοπλισμός, συμμορφώνεται με τις εκάστοτε εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας, με την έκδοση πιστοποιητικού που βεβαιώνει τη συμμόρφωση.

ιγ. Σχέδιο τύπου είναι το ελάχιστο σύνολο των εγκεκριμένων δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών της σχεδίασης που είναι αναγκαία για να καθοριστεί ο τύπος του προϊόντος.

ιδ. Στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου είναι το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι το σχέδιο τύπου ενός προϊόντος συμμορφώνεται με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας.

ιε. Συμπληρωματικό στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου είναι το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι μια σημαντική αλλαγή στο σχέδιο τύπου του προϊόντος, για το οποίο έχει προηγουμένως εκδοθεί στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου, συμμορφώνεται με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας.

ιστ. Στρατιωτικό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας (εφεξής «πιστοποιητικό αξιοπλοΐας») είναι το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι ένα αεροσκάφος συμμορφώνεται με εγκεκριμένο και σε ισχύ στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου ή συμπληρωματικό στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου και ότι με βάση τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους και τις δοκιμές που έχουν εκτελεστεί μπορεί να λειτουργεί με αποδεκτή ασφάλεια.

ιζ. Αξιοπλοΐα σχεδίασης (continued airworthiness) είναι το σύνολο των διαδικασιών που ακολουθούνται με σκοπό να επιβεβαιωθεί ότι οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες έχει χορηγηθεί ένα στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου ή ένα συμπληρωματικό στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου, εξακολουθούν να ισχύουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού.

ιη. Αξιοπλοΐα συντήρησης (continuing airworthiness) είναι το σύνολο των διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι το αεροσκάφος ανά πάσα χρονική στιγμή στη λειτουργική ζωή του συμμορφώνεται με τις εν ισχύ απαιτήσεις αξιοπλοΐας και τελεί σε κατάσταση για ασφαλή λειτουργία.

ιθ. Οδηγία αξιοπλοΐας είναι έγγραφο που επιτάσσει τις ενέργειες που πρέπει να εκτελεστούν σε ένα αεροσκάφος προκειμένου να αποκατασταθεί το αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας όταν υφίστανται ενδείξεις ότι αυτό διακυβεύεται.

κ. Στρατιωτική άδεια πτήσης (εφεξής «άδεια πτήσης»), είναι η άδεια που εκδίδεται για ένα αεροσκάφος το οποίο δεν καλύπτει ή δεν έχει αποδειχθεί ότι καλύπτει τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας, πλην όμως είναι ικανό για ασφαλή πτήση υπό καθορισμένες προϋποθέσεις και συνθήκες.

κα. Εθνικοί Στρατιωτικοί Κανονισμοί Αξιοπλοΐας (ΕΣΚΑ) είναι στρατιωτικά δημοσιεύματα τεχνικής φύσης, στα οποία εξειδικεύονται με λεπτομερειακό τρόπο οι απαιτήσεις αξιοπλοΐας.

Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής

1. Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος διατάγματος υπάγονται τα στρατιωτικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΣμηΕΑ και των λοιπών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, πλην όσων αναφέρονται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα, οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται:

α. Στη σχεδίαση, στην παραγωγή και στη συντήρηση προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού.

β. Στους φορείς που σχεδιάζουν, παράγουν και συντηρούν προϊόντα, εξαρτήματα, συσκευές και μη εγκατεστημένο εξοπλισμό.

γ. Στους φορείς που εκπαιδεύουν το προσωπικό συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού.

2. Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος διατάγματος δεν εμπίπτουν:

α. Τα ιστορικά αεροσκάφη που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

αα. Η αρχική τους σχεδίαση ολοκληρώθηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 1955 και η παραγωγή τους έπαυσε πριν την 1η Ιανουαρίου 1975, ή

ββ. Συμμετείχαν σε σημαντικό ιστορικό γεγονός ή έχουν ιστορική σημασία στην εξέλιξη της αεροπορίας.

β. Τα αεροσκάφη που έχουν σχεδιασθεί ή τροποποιηθεί για ερευνητικούς, πειραματικούς ή επιστημονικούς σκοπούς και συνήθως παράγονται σε ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό.

γ. Τα αντίγραφα αεροσκαφών που πληρούν τα κριτήρια της περίπτ. α’, η δομική σχεδίαση των οποίων είναι πανομοιότυπη με τα πρωτότυπα αεροσκάφη.

δ. Τα αερόπλοια και τα αερόστατα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Άρθρο 3
Βασικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας και τρόποι συμμόρφωσης

1. Κάθε προϊόν πρέπει να εκπληρώνει τις βασικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας που καθορίζονται αναλυτικά στο Παράρτημα.

2. Η συμμόρφωση των προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού με τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας επιτυγχάνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

α. Κάθε προϊόν διαθέτει στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου, το οποίο καλύπτει τόσο το προϊόν όσο και τα εγκατεστημένα σε αυτό εξαρτήματα και συσκευές. Το στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου και οι μεταβολές του εκδίδονται εφόσον αποδεικνύεται ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τη βάση πιστοποίησης τύπου και τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή χαρακτηριστικά που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του.

β. Τα εξαρτήματα, οι συσκευές και ο μη εγκατεστημένος εξοπλισμός υπόκεινται σε πιστοποίηση και διαθέτουν πιστοποιητικά που βεβαιώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας.

γ. Κάθε μείζων αλλαγή σε εγκεκριμένο σχέδιο τύπου προϊόντος, υπόκειται σε πιστοποίηση και εγκρίνεται με την έκδοση συμπληρωματικού στρατιωτικού πιστοποιητικού τύπου.

δ. Κάθε μείζων επισκευή προϊόντος υπόκειται σε πιστοποίηση και λαμβάνει έγκριση.

ε. Για την ανάληψη και εκτέλεση πτήσης κάθε αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να:

αα. είναι καταχωρισμένο στο μητρώο αεροσκαφών της Αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 8.

ββ. διαθέτει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, το οποίο βεβαιώνει ότι το αεροσκάφος συμμορφώνεται με το σχέδιο τύπου που έχει εγκριθεί στο στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου ή στο συμπληρωματικό στρατιωτικό πιστοποιητικό τύπου και ότι με βάση τη σχετική τεχνική βιβλιογραφία, τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους, βρίσκεται σε κατάσταση για ασφαλή λειτουργία. Το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας παραμένει σε ισχύ εφόσον δεν έχει ανασταλεί ή ανακληθεί και ενόσω το αεροσκάφος συντηρείται, σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας που καθορίζονται στο Παράρτημα.

3. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατό να εκδοθεί άδεια πτήσης για συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο δεν διαθέτει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εν ισχύ ή δεν έχει αποδειχθεί ότι καλύπτει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται και εγκρίνονται κατά περίπτωση από την Αρχή. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να είναι σύμφωνες με τους συναφείς διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες ή τους σχετικούς επιστημονικούς κανόνες.

4. Το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την αποδέσμευση προς χρήση προϊόντος, εξαρτήματος ή συσκευής μετά από εργασίες συντήρησης υποχρεούται να διαθέτει άδεια που εκδίδεται από την Αρχή.

5. Οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για: α. τη σχεδίαση και την παραγωγή προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, β. τη συντήρηση προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, γ. την εκπαίδευση του προσωπικού που συντηρεί προϊόντα, εξαρτήματα και συσκευές, λαμβάνουν έγκριση από την Αρχή, εφόσον αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και τα μέσα για την εκτέλεση των ανωτέρω δραστηριοτήτων. Στους εγκεκριμένους φορείς παρέχονται από την Αρχή συναφή προς τις ως άνω δραστηριότητες προνόμια που προσδιορίζονται στους όρους έγκρισης.

Άρθρο 4
Διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων εξαρτημάτων συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού

1. Για την πιστοποίηση ενός προϊόντος ο φορέας σχεδίασης υποβάλλει σχετική αίτηση στην Αρχή, επισυνάπτοντας την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους της παρ. 4. Για την εξέταση της αίτησης, ο φορέας απαιτείται να έχει εγκριθεί ως φορέας σχεδίασης σύμφωνα με το άρθρο 5, άλλως η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Με την υποβολή της αίτησης και εφόσον συντρέχει η προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου, αρχίζει η διαδικασία πιστοποίησης, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

α. Υποβολή πρότασης προγράμματος πιστοποίησης από τον φορέα σχεδίασης, στο οποίο περιλαμβάνονται η βάση πιστοποίησης τύπου και τα αποδεκτά από την Αρχή μέσα συμμόρφωσης.

β. Αξιολόγηση και έγκριση του εν λόγω προγράμματος από την Αρχή.

γ. Υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος πιστοποίησης από τον φορέα σχεδίασης και υποβολή στην Αρχή δήλωσης εκ μέρους του ότι η σχεδίαση του προϊόντος συμμορφώνεται προς την ισχύουσα βάση πιστοποίησης τύπου, καθώς και του υλικού βάσει του οποίου τεκμηριώνεται η συμμόρφωση.

δ. Αξιολόγηση του υλικού τεκμηρίωσης από την Αρχή και έκδοση στρατιωτικού πιστοποιητικού τύπου, εφόσον αποδεικνύεται ότι το προϊόν πληροί την εφαρμοστέα βάση πιστοποίησης τύπου.

2. Στις περιπτώσεις που ζητείται η έκδοση πιστοποιητικού για τη σχεδίαση εξαρτημάτων και συσκευών, το πιστοποιητικό εκδίδεται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης και εφόσον ο αιτών αποδεικνύει ότι το εξάρτημα ή η συσκευή πληροί τη βάση πιστοποίησης τύπου, η οποία καθορίζεται από την Αρχή.

3. Για την έκδοση από την Αρχή συμπληρωματικού στρατιωτικού πιστοποιητικού τύπου μετά από μείζονα αλλαγή σε εγκεκριμένο σχέδιο τύπου προϊόντος, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 3, ισχύει η διαδικασία της παρ. 1.

4. Για την πιστοποίηση και την έκδοση πιστοποιητικών για προϊόντα εξαρτήματα, συσκευές και μη εγκατεστημένο εξοπλισμό, καθώς και για την έκδοση συμπληρωματικών στρατιωτικών πιστοποιητικών τύπου προϊόντων και την έγκριση μειζόνων επισκευών προϊόντων, επιβάλλεται ειδικό τέλος πιστοποίησης, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 55 του ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251). Οι φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους του προηγούμενου εδαφίου.

Άρθρο 5
Διαδικασία έγκρισης φορέων

1. Οι φορείς που είναι αρμόδιοι για:

α. τη σχεδίαση και την παραγωγή προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού,

β. τη συντήρηση και τη διαχείριση της αξιοπλοΐας συντήρησης, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών,προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και του μη εγκατεστημένου εξοπλισμού,

γ. την εκπαίδευση του προσωπικού που είναι αρμόδιο για την αποδέσμευση προς χρήση προϊόντος, εξαρτήματος ή μη εγκατεστημένου εξοπλισμού έπειτα από συντήρηση, υπόκεινται σε πιστοποίηση και λαμβάνουν έγκριση από την Αρχή. Στην έγκριση αυτή προσδιορίζονται τα προνόμια που αποδίδονται στον φορέα και το πεδίο της έγκρισης.

2. Για την χορήγηση έγκρισης, κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στην Αρχή, επισυνάπτοντας την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους της παρ. 5. Η έγκριση χορηγείται εφόσον ο φορέας αποδεικνύει ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που προβλέπονται για τους φορείς σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης και εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης που καθορίζονται στο παρόν διάταγμα και εξειδικεύονται στους ΕΣΚΑ.

3. Οι εγκρίσεις δύναται να τροποποιούνται ώστε να προστίθενται ή να αφαιρούνται προνόμια, να περιορίζονται, να αναστέλλονται ή να ανακαλούνται από την Αρχή, όταν ο κάτοχος δεν συμμορφώνεται πλέον με τους κανόνες και τις διαδικασίες διατήρησης της χορηγηθείσας έγκρισης.

4. Η εποπτεία των εγκεκριμένων φορέων πραγματοποιείται από την Αρχή μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων, κατά τους οποίους επιβεβαιώνονται οι όροι υπό τους οποίους χορηγήθηκε η έγκριση και δύναται να καταλήγει στην ανανέωση, αναστολή ή ανάκληση αυτής από την Αρχή.

5. Για τη χορήγηση εγκρίσεων και την εποπτεία φορέων επιβάλλεται ειδικό τέλος έγκρισης και εποπτείας φορέων, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 55 του ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251). Οι φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους του προηγούμενου εδαφίου.

Άρθρο 6
Διαδικασία αδειοδότησης προσωπικού συντήρησης

1. Το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την αποδέσμευση προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού έπειτα από συντήρηση υποχρεούται να διαθέτει άδεια.

2. Η άδεια αυτή χορηγείται από την Αρχή κατόπιν αίτησης, στην οποία επισυνάπτεται η απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους της παρ. 4, εφόσον:

α. Ο αιτών αποδεικνύει ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης, το περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύεται στους ΕΣΚΑ.

β. Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση παρέχεται στον αιτούντα από φορέα εγκεκριμένο την Αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 5.

3. Στην άδεια της παρ. 1 του παρόντος άρθρου προσδιορίζονται τα δικαιώματα που χορηγούνται στο προσωπικό. Η άδεια μπορεί να τροποποιείται, ώστε να προστίθενται ή να αφαιρούνται δικαιώματα, να περιορίζεται, να αναστέλλεται ή να ανακαλείται, όταν ο κάτοχος δεν συμμορφώνεται πλέον με τους κανόνες και τις διαδικασίες διατήρησης της χορηγηθείσας έγκρισης.

4. Για τη χορήγηση και τροποποίηση αδειών σε προσωπικό συντήρησης επιβάλλεται ειδικό τέλος χορήγησης και τροποποίησης αδειών, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 55 του ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251). Το προσωπικό συντήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους του προηγούμενου εδαφίου.

Άρθρο 7
Αναγνώριση αρχών και πιστοποιητικών άλλων χωρών

1. Η Αρχή δύναται να αναγνωρίζει αρχές αξιοπλοΐας άλλων χωρών, είτε επί του συνόλου είτε επί των επιμέρους λειτουργιών και διαδικασιών τους. Οι αναγνωρίσεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να είναι διμερείς ή πολυμερείς.

2. Για την αναγνώριση αρχής αξιοπλοΐας άλλης χώρας: α. Η αρχή αξιοπλοΐας της άλλης χώρας υποβάλλει σχετικό αίτημα προς την Αρχή, στο οποίο περιγράφεται ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής της αναγνώρισης. Η διαδικασία δύναται να εκκινηθεί και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Αρχής προς την αρχή αξιοπλοΐας της άλλης χώρας.

β. Η Αρχή προβαίνει στην αξιολόγηση του συστήματος αξιοπλοΐας της άλλης χώρας, όπως αυτό καθορίζεται στο θεσμικό της πλαίσιο και εφαρμόζεται στις ακολουθούμενες από αυτήν διαδικασίες.

γ. Εφόσον το σύστημα αξιοπλοΐας της άλλης χώρας θεωρηθεί αποδεκτό στο σύνολό του ή εν μέρει, η Αρχή εκδίδει πιστοποιητικό αναγνώρισης ή πιστοποιητικό αναγνώρισης υπό όρους αντίστοιχα.

3. Η αναγνώριση από την Αρχή των πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί για προϊόντα, εξαρτήματα και συσκευές, των εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί σε φορείς σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης και εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης, είτε επί του συνόλου ή επί των επιμέρους λειτουργιών και διαδικασιών τους, καθώς και των αδειών προσωπικού συντήρησης που έχουν χορηγηθεί από αρχές αξιοπλοΐας άλλων χωρών είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί διαδικασία αναγνώρισης των εν λόγω αρχών αξιοπλοΐας από την Αρχή.

4. Τα πιστοποιητικά προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται, καθώς και οι εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί ή χορηγούνται σε φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Aviation Safety Agency EASA) θεωρούνται αυτοδίκαια αναγνωρισμένα από την Αρχή.

5. Για την διευκόλυνση της συμμετοχής αεροσκαφών των Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερείς και συμμαχικές συνεργασίες ασκήσεις, και για την ενίσχυση της συμμετοχής της εγχώριας αεροναυτικής βιομηχανίας σε διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες και προγράμματα σχεδίασης,παραγωγής και συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης, η Αρχή δύναται να αιτείται την αναγνώρισή της από αρχές αξιοπλοΐας άλλων χωρών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται από αυτές.

Άρθρο 8
Μητρώα

1. Η Αρχή τηρεί και διαχειρίζεται τα ακόλουθα μητρώα:

α. Μητρώο αεροσκαφών, καλούμενο Νηολόγιο. β. Μητρώο λοιπών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών. γ. Μητρώο εγκεκριμένων φορέων σχεδίασης και παραγωγής προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών. δ. Μητρώο εγκεκριμένων φορέων συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών. ε. Μητρώο εγκεκριμένων φορέων εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών.στ. Μητρώο αδειοδοτημένου προσωπικού συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών.

2. Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι διαδικασίες για την εγγραφή των υπαγομένων στο άρθρο 2 αεροσκαφών και λοιπών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, φορέων σχεδίασης, παραγωγής και συντήρησης και προσωπικού συντήρησης στα μητρώα της παρ. 1, καθώς και ο τρόπος τήρησης και διαχείρισης αυτών.

Άρθρο 9
Εθνικοί Στρατιωτικοί Κανονισμοί Αξιοπλοΐας (ΕΣΚΑ)

1. Με τους ΕΣΚΑ, οι οποίοι εκδίδονται με αποφάσεις του Διοικητή της Αρχής που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται σε τεχνικό επίπεδο:

α. Η βάση πιστοποίησης τύπου και οι λεπτομερείς προδιαγραφές προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού.

β. Οι όροι και οι διαδικασίες αξιολόγησης της αξιοπλοΐας σχεδίασης των προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών και του μη εγκατεστημένου εξοπλισμού, καθώς και οι όροι και οι περιορισμοί λειτουργίας τους.

γ. Οι διαδικασίες για την έκδοση, τη διατήρηση, την τροποποίηση, τον περιορισμό, την αναστολή ή την ανάκληση των πιστοποιητικών τύπου των προϊόντων, των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας αεροσκαφών και των λοιπών πιστοποιητικών των εξαρτημάτων, των συσκευών και του μη εγκατεστημένου εξοπλισμού.

δ. Οι διαδικασίες για την: αα. έκδοση, τη διατήρηση, την τροποποίηση, τον περιορισμό, την αναστολή ή την ανάκληση των εγκρίσεων φορέων.

ββ. εποπτεία των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη σχεδίαση, παραγωγή και συντήρηση των προϊόντων, των εξαρτημάτων, των συσκευών και του μη εγκατεστημένου εξοπλισμού,

γγ. εποπτεία των φορέων παροχής εκπαίδευσης στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για την αποδέσμευση

προς χρήση προϊόντος, εξαρτήματος ή μη εγκατεστημένου εξοπλισμού μετά από συντήρηση.

ε. Τα προνόμια και οι ευθύνες των φορέων που κατέχουν τις εγκρίσεις και είναι αρμόδιοι για τη συντήρηση και τη διαχείριση της αξιοπλοΐας συντήρησης των προϊόντων, των εξαρτημάτων, των συσκευών και του μη εγκατεστημένου εξοπλισμού, καθώς και των φορέων παροχής εκπαίδευσης στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για την αποδέσμευση προς χρήση προϊόντος, εξαρτήματος ή μη εγκατεστημένου εξοπλισμού έπειτα από συντήρηση.

στ. Οι διαδικασίες για την έκδοση, την διατήρηση, την τροποποίηση, τον περιορισμό, την αναστολή ή την ανάκληση των αδειών του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την αποδέσμευση προς χρήση προϊόντος, εξαρτήματος, συσκευής ή μη εγκατεστημένου εξοπλισμού μετά από εργασίες συντήρησης.

ζ. Οι διαδικασίες για την έγκριση των προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού συντήρησης.

η. Οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας πτήσης. θ. Οι διαδικασίες έκδοσης οδηγιών αξιοπλοΐας για

προϊόντα, εξαρτήματα, συσκευές και μη εγκατεστημένο εξοπλισμό.

ι. Οι διαδικασίες αναγνώρισης των αρχών αξιοπλοΐας άλλων χωρών από την Αρχή.

ια. Το πλαίσιο διαχείρισης της αξιοπλοΐας των αεροσκαφών της παρ. 2 του άρθρου 2.

2. Πέραν των βασικών απαιτήσεων αξιοπλοΐας των άρθρων 3, 4, 5 και 6 και του Παραρτήματος, κατά την κατάρτιση των ΕΣΚΑ λαμβάνονται υπόψη τα διεθνή πρότυπα και οι διεθνώς συνιστώμενες πρακτικές.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΞΙΟΠΛΟΪΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Άρθρο 10
Υπαγωγή Έδρα

1. Η Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) είναι ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) επιπέδου Κλάδου, με έδρα την Αθήνα, υπαγόμενη απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

2. Η Αρχή δεν έχει ιεραρχική σχέση με τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

3. Η Αρχή υποστηρίζεται σε θέματα διοικητικής μέριμνας από το ΓΕΕΘΑ.

Άρθρο 11
Οργανωτική δομή

1. Η Αρχή διαρθρώνεται ως ακολούθως:

α. Διοικητής.

β. Υποδιοικητής.

γ. Διεύθυνση Πολιτικής Κανονισμών Μητρώων Αξιοπλοΐας, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

(1) Τμήμα Κανονισμών Αξιοπλοΐας. (2) Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Αναγνωρίσεων. (3) Τμήμα Μητρώων και Εκπαίδευσης.

δ. Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Σχεδίασης, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

(1) Τμήμα Πιστοποίησης Αεροναυτικών Προϊόντων, Εξαρτημάτων και Συσκευών.

(2) Τμήμα Αδειών και Εποπτείας Φορέων Σχεδίασης και Παραγωγής.

ε. Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Συντήρησης, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

(1) Τμήμα Ελέγχου Αεροναυτικών Προϊόντων Εξαρτημάτων και Συσκευών και Εποπτείας Φορέων Συντήρησης.

(2) Τμήμα Αδειών και Εποπτείας Προσωπικού και Φορέων Εκπαίδευσης.

στ. Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.

ζ. Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας.

2. Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της αποστολής της Αρχής, λειτουργεί Συμβούλιο Αξιοπλοΐας, ως γνωμοδοτικό όργανο σύμφωνα με το άρθρο 14.

Άρθρο 12
Διοικητής ΕΣΑΑ

1. Ο Διοικητής προΐσταται της Αρχής, έχοντας την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της και την εκπλήρωση της αποστολής της.

2. Ειδικότερα, ο Διοικητής έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α. Υπογράφει τα έγγραφα που εκδίδει η Αρχή, εκτός από αυτά που υπογράφονται από τον Υποδιοικητή κατ’ εντολή του, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης.

β. Εκδίδει τις εντολές διενέργειας τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων και ελέγχων σε προϊόντα, εξαρτήματα, συσκευές και μη εγκατεστημένο εξοπλισμό, καθώς και σε φορείς, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας και εγκρίνει τα πορίσματα αυτών.

γ. Αποφασίζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων κάθε φορά που απαιτείται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων και εποπτεύει την υλοποίησή τους.

δ. Εκδίδει τους ΕΣΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 9.

ε. Αποφασίζει επί όλων των θεμάτων των διευθύνσεων της Αρχής, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων διευθυντών.

στ. Διατυπώνει ερωτήματα προς το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας και αποφασίζει επί των γνωμοδοτήσεών του. Σε περίπτωση απόκλισης από τη γνώμη του Συμβουλίου, η απόφασή του πρέπει να συνοδεύεται από ειδική αιτιολόγηση.

ζ. Εκπροσωπεί την Αρχή ενώπιον κάθε διοικητικής αρχής, ημεδαπής ή αλλοδαπής.

η. Μεριμνά για την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας και του Πίνακα Οργάνωσης και Υλικού της Αρχής, στους οποίους καθορίζεται κάθε περαιτέρω αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων και των Τμημάτων, την προέλευση του προσωπικού ανά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την εσωτερική κατανομή του ανά Διεύθυνση και Τμήμα.

θ. Εγκρίνει τους στόχους και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Αρχής.

ι. Εκδίδει τα πιστοποιητικά προϊόντων και παρέχει τις εγκρίσεις σε φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης και παροχής εκπαίδευσης σε προσωπικό συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού.

ια. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας διά του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αρχής.

ιβ. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας διά του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ την έκταση αναστολής των προβλέψεων του παρόντος διατάγματος σε περίοδο πολέμου, επιστράτευσης ή κρίσης ένεκα εξωτερικής επίθεσης ή απειλής.

ιγ. Αποφασίζει σχετικά με τη συμμετοχή της Αρχής σε ομάδες εργασίας ή επιτροπές ή οιαδήποτε άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και διεθνών οργανισμών για θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες της Αρχής και ορίζει τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτά, ως εκπρόσωποι της Αρχής.

ιδ. Κατανέμει το προσωπικό της Αρχής με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της.

Άρθρο 13
Υποδιοικητής ΕΣΑΑ

1. Ο Υποδιοικητής έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α. Είναι ο άμεσος βοηθός του Διοικητή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

β. Υπογράφει, με εντολή Διοικητή, έγγραφα που αφορούν θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Αρχής, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησής του.

γ. Εισηγείται στον Διοικητή τους στόχους και το επιχειρησιακό πλάνο δράσης της Αρχής και παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

δ. Εκδίδει το πρόγραμμα ελέγχων και επιθεωρήσεων που διενεργούνται από την Αρχή και παρακολουθεί την τήρησή του.

ε. Λαμβάνει γνώση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και των επιθεωρήσεων και παρακολουθεί την αποκατάσταση των παρατηρήσεων που αφορούν αποκλίσεις από τους όρους έγκρισης.

στ. Προεδρεύει του Συμβουλίου Αξιοπλοΐας. ζ. Συντονίζει τα θέματα αρχικής εισαγωγικής εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού της Αρχής σε θέματα αξιοπλοΐας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Διοικητή.

η. Εισηγείται στον Διοικητή για θέματα οργάνωσης, διαχείρισης προσωπικού και εσωτερικών διαδικασιών της Αρχής.

θ. Αναπληρώνει τον Διοικητή σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

2. Ο Υποδιοικητής της Αρχής όταν απουσιάζει προσωρινά ή κωλύεται, δεν αναπληρώνεται.

Άρθρο 14
Συμβούλιο Αξιοπλοΐας

1. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας αποτελεί συλλογικό όργανο που γνωμοδοτεί επί θεμάτων αξιοπλοΐας κατόπιν γραπτών ερωτημάτων που υποβάλλονται σε αυτό από τον Διοικητή της Αρχής.

2. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί συλλογικών οργάνων που προβλέπονται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (κυρωθείς με τον ν. 2690/1999, Α΄ 45).

3. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας γνωμοδοτεί: α. Επί των ΕΣΚΑ, καθώς και επί οποιουδήποτε άλλου

θέματος νομοθετικής ή κανονιστικής φύσης, κατόπιν εισηγήσεων των καθ’ ύλην αρμόδιων διευθύνσεων της Αρχής.

β. Επί της αναγκαιότητας ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών απαιτήσεων αξιοπλοΐας στους ΕΣΚΑ.

γ. Επί της έγκρισης αποκλίσεων εξαιρέσεων από τα κριτήρια αξιοπλοΐας και τις προβλέψεις των ΕΣΚΑ.

δ. Επί της χορήγησης, αναστολής και ανάκλησης των αδειών που εκδίδει η Αρχή σε φορείς.

ε. Επί της έγκρισης του σχεδίου τύπου, της βάσης και των κριτηρίων πιστοποίησης νέων προϊόντων, συστημάτων και εξαρτημάτων.

στ. Επί της έκδοσης στρατιωτικών πιστοποιητικών τύπου προϊόντων και αδειών πτήσης.

ζ. Επί της έγκρισης πιστοποίησης μειζόνων τροποποιήσεων προϊόντων.

η. Επί της έκδοσης οδηγιών αξιοπλοΐας, οι οποίες αφορούν στην αναστολή χρήσης προϊόντων για λόγους ασφάλειας πτήσεων εδάφους.

θ. Επί θεμάτων αναγνωρίσεων των αρχών αξιοπλοΐας της αλλοδαπής, καθώς και των πιστοποιητικών και αδειών που αυτές εκδίδουν.

ι. Επί κάθε άλλου θέματος αξιοπλοΐας, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον Διοικητή της Αρχής.

4. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας συγκροτείται σε σώμα, με απόφαση του Διοικητή της Αρχής.

5. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας αποτελείται από: α. Τον Υποδιοικητή της Αρχής, ως πρόεδρο. β. Τους διευθυντές και τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Αρχής, ως μέλη.γ. Τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των διευθύνσεων και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιες για την διαχείριση θεμάτων αξιοπλοΐας, ως μέλη.

6. Καθήκοντα γραμματέα του Συμβουλίου Αξιοπλοΐας εκτελεί ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Γραμματείας.

7. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας δύναται να καλέσει προς παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, ανάλογα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τρίτα πρόσωπα, όπως ενδεικτικά, εκπροσώπους της ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), των φορέων ασφάλειας πτήσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων υποστήριξης και διασφάλισης ποιότητας των ιπταμένων μέσων των Κλάδων, των εργοστασιακών φορέων των ΕΔ, εργαστηριακών κέντρων των ΕΔ, των οικονομικών φορέων της εγχώριας αεροναυτικής βιομηχανίας, καθώς και επιτελείς των διευθύνσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των ΕΔ. Τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου αποχωρούν υποχρεωτικά προ της έναρξης της συζήτησης.

8. Το Συμβούλιο Αξιοπλοΐας συγκαλείται από τον Πρόεδρο τακτικά μία φορά ανά εξάμηνο και έκτακτα κατά την κρίση του Διοικητή της Αρχής, όποτε απαιτείται.

Άρθρο 15
Διεύθυνση Πολιτικής Κανονισμών Μητρώων Αξιοπλοΐας
Η Διεύθυνση Πολιτικής και Κανονισμών Αξιοπλοΐας απαρτίζεται από τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Κανονισμών Αξιοπλοΐας, το οποίο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

αα. Εκπονεί τους ΕΣΚΑ και μεριμνά για την τροποποίησή τους κάθε φορά που απαιτείται.

ββ. Εισηγείται στον Διοικητή επί των εξαιρέσεων και αποκλίσεων από τα καθοριζόμενα στους ΕΣΚΑ, έπειτα από αιτιολογημένο αίτημα των Γενικών Επιτελείων ή άλλων φορέων.

γγ. Συνεργάζεται με την ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), τις αρχές αξιοπλοΐας άλλων χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς για την διαμόρφωση κοινών ρυθμίσεων στους κανονισμούς αξιοπλοΐας, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.

β. Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Αναγνωρίσεων, το οποίο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

αα. Εκπροσωπεί το ΥΠΕΘΑ σε διεθνείς οργανισμούς και διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες που αφορούν σε θέματα αξιοπλοΐας αεροσκαφών.

ββ. Προσδιορίζει την αναγκαιότητα σκοπιμότητα αμοιβαίας ή μονομερούς αναγνώρισης αρχών αξιοπλοΐας άλλων χωρών και μεριμνά για την υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

γγ. Υποβάλλει εισηγήσεις στον Διοικητή σχετικά με την αναγνώριση των αρχών αξιοπλοΐας άλλων χωρών, των πιστοποιητικών που εκδίδουν για προϊόντα, εξαρτήματα και συσκευές και των αδειών που χορηγούν σε φορείς σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης και εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών.

γ. Τμήμα Μητρώων και Εκπαίδευσης, το οποίο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

αα. Τηρεί τα μητρώα του άρθρου 8 και ελέγχει τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εγγραφή σε αυτά.

ββ. Μεριμνά για την αρχική και εν συνεχεία διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού της Αρχής, ώστε αυτό να δύναται να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του ανατίθενται.

γγ. Μεριμνά για την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων επί θεμάτων αξιοπλοΐας.

Άρθρο 16
Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Σχεδίασης
Η Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Σχεδίασης απαρτίζεται από τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Πιστοποίησης Αεροναυτικών Προϊόντων, Εξαρτημάτων και Συσκευών, το οποίο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

αα. Καθορίζει τη βάση πιστοποίησης τύπου, τα σχέδια τύπου των προϊόντων και τη βάση πιστοποίησης τύπου

των εξαρτημάτων, συσκευών και του μη εγκατεστημένου εξοπλισμού. Η αρμοδιότητα του προηγούμενου εδαφίου ασκείται και στην περίπτωση που απαιτείται μεταβολή του στρατιωτικού πιστοποιητικού τύπου ή του συμπληρωματικού στρατιωτικού πιστοποιητικού τύπου.

ββ. Εκδίδει τα στρατιωτικά πιστοποιητικά τύπου και τα συμπληρωματικά στρατιωτικά πιστοποιητικά τύπου των προϊόντων και προβαίνει στις σχετικές μεταβολές τους όταν απαιτείται.

γγ. Ανακαλεί ή αναστέλλει την ισχύ των στρατιωτικών πιστοποιητικών τύπου και των συμπληρωματικών στρατιωτικών πιστοποιητικών τύπου των προϊόντων, στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι βάσει των οποίων εκδόθηκαν.

δδ. Εκδίδει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των αεροσκαφών.

εε. Παρέχει τις εγκρίσεις σχεδίασης εξαρτημάτων και συσκευών, βάσει οδηγιών τεχνικών προτύπων.

στστ. Εκδίδει οδηγίες αξιοπλοΐας, όταν απαιτείται. ζζ. Εκδίδει τις άδειες πτήσης. ηη. Διατυπώνει απόψεις επί θεμάτων αξιοπλοΐας,κατόπιν σχετικών αιτημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης συμβάσεων προμήθειας κυρίου και λοιπού στρατιωτικού αεροναυτικού υλικού και υπηρεσιών.

θθ. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΑΠΑ επί θεμάτων ασφάλειας πτήσεων μετά από περιστατικά, συμβάντα και ατυχήματα αεροσκαφών, λοιπών προϊόντων, εξαρτημάτων συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού που σχετίζονται με θέματα αξιοπλοΐας σχεδίασης.

β. Τμήμα Αδειών και Εποπτείας Φορέων Σχεδίασης και Παραγωγής, το οποίο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

αα. Ελέγχει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας των φορέων σχεδίασης και παραγωγής προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, χορηγώντας ή ανανεώνοντας τις σχετικές εγκρίσεις.

ββ. Εποπτεύει τους φορείς στους οποίους έχει χορηγήσει εγκρίσεις για την σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, διενεργώντας ελέγχους και επιθεωρήσεις, καταγράφει ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους όρους έγκρισης και παρακολουθεί την πορεία αποκατάστασής τους.

γγ. Ανακαλεί ή αναστέλλει την ισχύ των εγκρίσεων φορέων σχεδίασης και παραγωγής προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι βάσει των οποίων χορηγήθηκαν.

Άρθρο 17
Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Συντήρησης
Η Διεύθυνση Αξιοπλοΐας Συντήρησης απαρτίζεται από τα εξής Τμήματα:

α. Το Τμήμα Ελέγχου Αεροναυτικών Προϊόντων Εξαρτημάτων και Συσκευών και Εποπτείας Φορέων, το οποίο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

αα. Διασφαλίζει μέσω ελέγχων ότι η συντήρηση των προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών από τους φορείς συντήρησης καλύπτει τις απαιτήσεις της αξιοπλοΐας συντήρησης.

ββ. Ανανεώνει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αεροσκαφών.

γγ. Αναστέλλει την ισχύ ή ανακαλεί τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αεροσκαφών στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι βάσει των οποίων αυτά εκδόθηκαν.

δδ. Ελέγχει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας των φορέων συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, χορηγώντας ή ανανεώνοντας τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

εε. Εποπτεύει τους φορείς στους οποίους έχει χορηγήσει εγκρίσεις για την συντήρηση προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, διενεργώντας ελέγχους και επιθεωρήσεις, καταγράφει ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους όρους έγκρισης και παρακολουθεί την πορεία αποκατάστασής τους.

στστ. Ανακαλεί ή αναστέλλει την ισχύ των εγκρίσεων φορέων συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών, στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι βάσει των οποίων χορηγήθηκαν.

ζζ. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΑΠΑ επί θεμάτων ασφάλειας πτήσεων μετά από περιστατικά, συμβάντα και ατυχήματα αεροσκαφών και λοιπών προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού που σχετίζονται με θέματα αξιοπλοΐας συντήρησης.

β. Τμήμα Αδειών και Εποπτείας Προσωπικού και Φορέων Εκπαίδευσης, το οποίο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

αα. Εκδίδει τις άδειες του προσωπικού συντήρησης προϊόντων, εξαρτημάτων ή συσκευών και αναστέλλει την ισχύ τους ή τις ανακαλεί στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι βάσει των οποίων χορηγήθηκαν.

ββ. Ελέγχει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας των φορέων εκπαίδευσης του προσωπικού συντήρησης, χορηγώντας ή ανανεώνοντας τις σχετικές εγκρίσεις.

γγ. Εποπτεύει τους φορείς στους οποίους έχει χορηγήσει εγκρίσεις για την εκπαίδευση προσωπικού συντήρησης, διενεργώντας ελέγχους και επιθεωρήσεις, καταγράφει ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους όρους έγκρισης και παρακολουθεί την πορεία αποκατάστασής τους.

δδ. Αναστέλλει την ισχύ ή ανακαλεί τις εγκρίσεις φορέων εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης, στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι βάσει των οποίων χορηγήθηκαν.

εε. Εγκρίνει και εποπτεύει τα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού συντήρησης και τις μεθόδους αξιολόγησης.

Άρθρο 18
Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης

1. Το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης υπάγεται απευθείας στον Διοικητή και είναι αρμόδιο για την παροχή νομικών συμβουλών, γνωμοδοτήσεων και τη νομική

υποστήριξη της Αρχής, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην παρ. 3.

2. Το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης λειτουργεί οργανωτικά ως ενιαίο σύνολο και δεν διαιρείται σε επιμέρους οργανωτικές μονάδες.

3. Ειδικότερα: α. Είναι αρμόδιο για τον νομικό έλεγχο των προτεινομένων από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Αρχής σχεδίων θεσμικών κειμένων.

β. Γνωμοδοτεί επί συγκεκριμένων νομικών ζητημάτων που αφορούν στις αρμοδιότητες της Αρχής, κατόπιν σχετικών γραπτών ερωτημάτων, που υποβάλλονται σε αυτό από τις Διευθύνσεις της Αρχής.

Άρθρο 19
Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας

1. Το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας υπάγεται απευθείας στον Διοικητή.

2. Το Τμήμα ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α. Διεκπεραιώνει την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία και τηρεί τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες διαταγές, βιβλία και έντυπα.

β. Τηρεί αρχείο των σχεδίων εγγράφων, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον Διακλαδικό Κανονισμό Στρατιωτικής Αλληλογραφίας.

γ. Διεκπεραιώνει τα διοικητικά θέματα του προσωπικού της Αρχής.

δ. Ασκεί καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης στο Συμβούλιο Αξιοπλοΐας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Άρθρο 20
Προσόντα Επιλογή Διοικητή

1. Ως Διοικητής ορίζεται μόνιμος εν ενεργεία ή μόνιμος εν εφεδρεία που ανακαλείται στην ενέργεια ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας βαθμού Υποπτεράρχου που διαθέτει τα παρακάτω προσόντα:

α. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ικάρων με κατεύθυνση Μηχανικού Αεροσκαφών ή Ηλεκτρονικών και κάτοχος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος Πολυτεχνικής Σχολής ή Σχολής Θετικών Επιστημών της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

β. Έχει εργασιακή εμπειρία δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ετών αθροιστικά σε θέσεις σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης, μελετών ή διασφάλισης ποιότητας αεροναυτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών και επιπλέον έχει υπηρετήσει συνολικά οκτώ (8) χρόνια σε οργανική μονάδα της Αρχής εκ των οποίων κατ’ ελάχιστον δύο (2) έτη ως υποδιοικητής ή διευθυντής ή τμηματάρχης.

γ. Είναι κάτοχος πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της αγγλικής σε επίπεδο τουλάχιστον Β2, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39).

2. Ο Διοικητής τοποθετείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για διετή τουλάχιστον θητεία.

Άρθρο 21
Προσόντα Επιλογή Υποδιοικητή

1. Ως Υποδιοικητής ορίζεται μόνιμος εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κάθε περίπτωση νεότερος του Διοικητή, ο οποίος διαθέτει τα παρακάτω προσόντα:

α. Είναι πτυχιούχος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) του Τεχνικού Σώματος με δίπλωμα μηχανικού (αεροναυπηγού, μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου) ή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) ειδικότητας Μηχανικού ή της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) με κατεύθυνση Μηχανικού Αεροσκαφών ή Ηλεκτρονικών.

β. Έχει εργασιακή εμπειρία δώδεκα (12) τουλάχιστον ετών αθροιστικά σε θέσεις σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης, μελετών ή διασφάλισης ποιότητας αεροναυτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών και επιπλέον έχει υπηρετήσει συνολικά έξι (6) χρόνια σε οργανική μονάδα της Αρχής εκ των οποίων κατ’ ελάχιστον ένα (1) έτος ως διευθυντής ή τμηματάρχης.

γ. Είναι κάτοχος πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της αγγλικής σε επίπεδο τουλάχιστον Β2, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39).

2. Για την επιλογή του Υποδιοικητή της Αρχής συνεκτιμάται η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος Πολυτεχνικής Σχολής ή Σχολής Θετικών Επιστημών της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

3. Η τοποθέτηση του Υποδιοικητή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για διετή τουλάχιστον θητεία.

Άρθρο 22
Προσόντα προσωπικού οργανικών μονάδων

1. Η Αρχή στελεχώνεται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο διαθέτει τα προσόντα που καθορίζονται στο παρόν.

2. Τις Διευθύνσεις της Αρχής στελεχώνουν: α. Στρατιωτικό προσωπικό: αα. Πτυχιούχοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) του Τεχνικού Σώματος με δίπλωμα μηχανικού (αεροναυπηγού, μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου) ή πτυχιούχοι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) ειδικότητας Μηχανικού ή πτυχιούχοι της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) με κατεύθυνση Μηχανικού Αεροσκαφών ή Ηλεκτρονικών με εξειδίκευση στα εναέρια μέσα και εργασιακή εμπειρία δέκα (10) τουλάχιστον ετών σε περιβάλλον σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης, μελετών ή διασφάλισης ποιότητας ελέγχου ποιότητας αεροναυτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ββ. Πτυχιούχοι Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) λοιπών ειδικοτήτων ή απόφοιτοι Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος Πολυτεχνικής Σχολής ή Σχολής Θετικών Επιστημών της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., με εργασιακή εμπειρία δέκα (10) τουλάχιστον ετών σε αντικείμενο συναφές με τον τίτλο σπουδών ή σε περιβάλλον σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης, μελετών ή διασφάλισης ποιότητας ελέγχου ποιότητας αεροναυτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών των Ενόπλων Δυνάμεων.

β. Πολιτικό προσωπικό: αα. Κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)του κλάδου μηχανικών και ειδικότητας μηχανολόγου αεροναυπηγού μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών ή μηχανικού παραγωγής και διοίκησης ή μηχανολόγου μηχανικού βιομηχανίας, με εργασιακή εμπειρία δέκα (10) τουλάχιστον ετών σε περιβάλλον σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης, μελετών ή διασφάλισης ποιότητας ποιότητας ελέγχου αεροναυτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών σε φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων ή της αεροναυτικής βιομηχανίας.

ββ. Κατηγορίας ΠΕ του κλάδου θετικών επιστημών ειδικότητας μαθηματικών, εφαρμοσμένων μαθηματικών, φυσικής ή χημείας, με τεκμηριωμένη εργασιακή εμπειρία δέκα (10) τουλάχιστον ετών σε αντικείμενα σχετικά με το πτυχίο τους.

3. Το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης στελεχώνεται από αξιωματικούς του Κοινού Νομικού Σώματος των ΕΔ, πτυχιούχους νομικής σχολής, με εργασιακή εμπειρία δύο (2) τουλάχιστον ετών σε θέσεις στρατιωτικού νομικού συμβούλου.

4. Επιπρόσθετα των ανωτέρω προσόντων το προσωπικό των παραγράφων 2 και 3 απαιτείται να κατέχει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής σε επίπεδο τουλάχιστον Β2, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39).

5. Το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό οποιουδήποτε Κλάδου, καθώς και πολιτικό προσωπικό κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), κλάδου Διοικητικών Γραμματέων.

Άρθρο 23
Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων

1. Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου διεύθυνσης και τμήματος, επιλέγονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

2. Οι θέσεις προϊσταμένων διευθύνσεων της Αρχής καλύπτονται από αξιωματικούς βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων, οι οποίοι:

α. Πληρούν τα τυπικά προσόντα του άρθρου 22. β. Έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος

των διευθύνσεων της Αρχής επί δύο (2) τουλάχιστον έτη ή έχουν υπηρετήσει κατ’ ελάχιστον πέντε (5) έτη συνολικά στην Αρχή.

3. Οι θέσεις προϊσταμένων τμημάτων των διευθύνσεων της Αρχής καλύπτονται από ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι:

α. Πληρούν τα τυπικά προσόντα του άρθρου 22. β. Έχουν ασκήσει καθήκοντα επιτελή σε τμήμα των

διευθύνσεων της Αρχής επί δύο (2) τουλάχιστον έτη.

4. Στη θέση του προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης τοποθετείται ανώτερος αξιωματικός του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

5. Στη θέση του προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Γραμματείας τοποθετείται πολιτικό προσωπικό κατηγορίας ΔΕ του κλάδου Διοικητικών Γραμματέων ή Προσωπικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ).

6. Για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Αρχής, πλην του Αυτοτελούς Τμήματος Γραμματείας, συνεκτιμώνται επιπρόσθετα τα ακόλουθα:

α. Τα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας).

β. Η συνάφεια της εργασιακής εμπειρίας με τις αρμοδιότητες της οργανικής μονάδας.

γ. Η προϋπηρεσία σε θέσεις διοίκησης σε φορείς και υπηρεσίες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

7. Η επιλογή του προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Γραμματείας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Υπαλληλικού Κώδικα.

Άρθρο 24
Στελέχωση οργανικών μονάδων

1. Για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Κανονισμών Μητρώων Αξιοπλοΐας ορίζονται οι παρακάτω θέσεις:

α. Ανώτερος Αξιωματικός βαθμού Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότητας βάσει του άρθρου 22, ως Διευθυντής: Θέση μία (1).

β. Ανώτεροι Αξιωματικοί των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ειδικοτήτων του άρθρου 22 : Θέσεις εννέα (9).

γ. Μόνιμοι Υπάλληλοι (ΜΥ) ΠΕ/ΜΗΧ μηχανολόγου αεροναυπηγού μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών: Θέσεις τρεις (3).

2. Για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Αξιοπλοΐας Σχεδίασης ορίζονται οι παρακάτω θέσεις:

α. Ανώτερος Αξιωματικός βαθμού Σμηνάρχου ειδικότητας βάσει του άρθρου 22, ως Διευθυντής: Θέση μία (1).

β. Ανώτεροι Αξιωματικοί των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ειδικοτήτων του άρθρου 22: Θέσεις δέκα (10).

γ. ΜΥ Θέσεις τρεις (3) στις ακόλουθες ειδικότητες: αα. Δύο (2) ΠΕ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ειδικότητας μηχανολόγου αεροναυπηγού μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών ή μηχανικού παραγωγής και διοίκησης ή μηχανολόγου μηχανικού βιομηχανίας.

ββ. Ένας (1) ΠΕ/ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ειδικότητας μαθηματικών, εφαρμοσμένων μαθηματικών, φυσικής ή χημείας.

3. Για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Αξιοπλοΐας Συντήρησης ορίζονται οι παρακάτω θέσεις:

α. Ανώτερος Αξιωματικός βαθμού Συνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότητας βάσει του άρθρου 22, ως Διευθυντής: Θέση μία (1).

β. Ανώτεροι Αξιωματικοί των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικοτήτων του άρθρου 22: Θέσεις έντεκα (11).

γ. Κατώτεροι Αξιωματικοί των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ειδικοτήτων του άρθρου 22: Θέσεις οκτώ (8).

δ. ΜΥ ΠΕ/ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ στις ειδικότητες μηχανολόγου αεροναυπηγού μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών ή μηχανικού παραγωγής και διοίκησης ή μηχανολόγου μηχανικού βιομηχανίας: Θέσεις τρεις (3).

4. Για τη στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης ορίζονται οι παρακάτω θέσεις:

α. Ανώτερος Αξιωματικός του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Τμηματάρχης: Θέση μία (1).

β. Κατώτερος Αξιωματικός του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων: Θέση μία (1).

5. Για τη στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Γραμματείας ορίζονται οι παρακάτω θέσεις:

α. ΜΥ ΔΕ του κλάδου Διοικητικών Γραμματέων ή Προσωπικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), ως Τμηματάρχης: Θέση μία (1).

β. Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί (όλων των ειδικοτήτων και Κλάδων): Θέσεις (2)

Άρθρο 25
Τελικές Μεταβατικές διατάξεις

1. Για τα προϊόντα που ανήκουν στην κυριότητα ή λειτουργούν επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων πριν την έναρξη ισχύος των ΕΣΚΑ:

α. Γίνονται αποδεκτά τα πιστοποιητικά που αυτά ήδη διαθέτουν.

β. Δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση στρατιωτικών πιστοποιητικών τύπου.

Για τα προϊόντα αυτά, η Αρχή καθορίζει ειδικές απαιτήσεις και διαδικασίες προς διασφάλιση της αξιοπλοΐας σχεδίασης και της αξιοπλοΐας συντήρησης.

2. Για τα εξαρτήματα, τις συσκευές και τον μη εγκατεστημένο εξοπλισμό που ανήκουν στην κυριότητα ή έχουν τοποθετηθεί επί προϊόντων των Ενόπλων Δυνάμεων πριν την έναρξη ισχύος των ΕΣΚΑ, γίνονται αποδεκτά τα πιστοποιητικά που αυτά ήδη διαθέτουν.

3. Η συμμόρφωση των φορέων σχεδίασης, παραγωγής και συντήρησης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και παροχής εκπαίδευσης στο προσωπικό συντήρησης, με τις διατάξεις του παρόντος, ολοκληρώνεται εντός τριών (3) ετών από τη δημοσίευση των σχετικών ΕΣΚΑ.

4. Το προσωπικό που είναι εξουσιοδοτημένο από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συντηρεί στρατιωτικά αεροσκάφη και λοιπά στρατιωτικά αεροναυτικά προϊόντα, εξαρτήματα και συσκευές πριν την έναρξη ισχύος των σχετικών ΕΣΚΑ εξαιρείται από την απαίτηση κατοχής αδειών της παραγράφου 4 του άρθρου 3. Για το προσωπικό αυτό, η Αρχή καθορίζει ειδικές απαιτήσεις και διαδικασίες για την αδειοδότησή του.

5. Τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι φορείς που εποπτεύονται από την Αρχή παρέχουν σε αυτήν κάθε απαραίτητο στοιχείο και διευκόλυνση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

6. Η τοποθέτηση του Διοικητή, του Υποδιοικητή και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων κατά την αρχική στελέχωση της Αρχής, γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 20, 21 και 23 αντίστοιχα, εξαιρουμένης της απαίτησης προϋπηρεσίας σε οργανική μονάδα της Αρχής, και υλοποιείται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος.

7. Για το λοιπό προσωπικό που θα στελεχώσει αρχικά την Αρχή, η επιλογή γίνεται από τα Γενικά Επιτελεία σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα που καθορίζονται στο άρθρο 22 και η τοποθέτησή του υλοποιείται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, με γνώμονα την μέγιστη δυνατή κάλυψη των προβλέψεων του άρθρου 24.

8. Ο χρόνος υπηρεσίας ως Διοικητής, Υποδιοικητής, Διευθυντής και προϊστάμενος τμήματος των διευθύνσεων της Αρχής λογίζεται ως χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας κατά την έννοια του άρθρου 28 του ν. 3883/2010.

9. Τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζουν τις υπηρεσίες εντός της οργανωτικής τους δομής που θα διαχειρίζονται θέματα αξιοπλοΐας, θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται με την Αρχή.ήσεως.

Άρθρο 26
Παραρτήματα
Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος το Παράρτημα που ακολουθεί:

«Βασικές Απαιτήσεις Αξιοπλοΐας»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Βασικές Απαιτήσεις Αξιοπλοΐας

1. Ακεραιότητα προϊόντος Η ακεραιότητα του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από απειλές κατά της ασφαλείας των πληροφοριών, πρέπει να εξασφαλίζεται για όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες πτήσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργικής του ζωής. Η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις αξιοπλοΐας πρέπει να καταδεικνύεται από εκτιμήσεις ή αναλύσεις υποστηριζόμενες, όπου είναι απαραίτητο, με δοκιμές.

α. Δομικά στοιχεία και υλικά: Η ακεραιότητα της δομής πρέπει να εξασφαλίζεται για όλο το εύρος, και εντός καθορισμένου ορίου πέραν αυτού, του επιχειρησιακού φακέλου πτήσης του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένου του προωθητικού του συστήματος, και να διατηρείται για όλη τη λειτουργική του ζωή.

(1) Όλα τα μέρη του αεροσκάφους (περιλαμβανομένων όλων των τμημάτων αξιόλογης μάζας καθώς και των μέσων συγκράτησής τους), η αστοχία των οποίων δύναται να μειώσει τη δομική του ακεραιότητα, πρέπει να συμμορφώνονται προς τους ακόλουθους όρους, χωρίς καταστροφική παραμόρφωση ή αστοχία.

(α) Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι συνδυασμοί φορτίων που ευλόγως αναμένεται να προκύψουν εντός συγκεκριμένων ορίων καθώς και πέραν αυτών, αλλά εντός προκαθορισμένου ορίου υπέρβασης, τα βάρη, το εύρος μετατόπισης του κέντρου βάρους, ο επιχειρησιακός φάκελος και η λειτουργική ζωή του αεροσκάφους. Οι συνδυασμοί φορτίων περιλαμβάνουν φορτία

που οφείλονται σε ριπές ανέμου, ελιγμούς, συμπίεση, κινητές επιφάνειες, συστήματα ελέγχου, χρήση συστημάτων οπλισμού και προωθητικών συστημάτων, τόσο στην πτήση, όσο και στο έδαφος.

(β) Όπου έχει εφαρμογή στο προϊόν, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα φορτία και οι πιθανές αστοχίες που προέρχονται από αναγκαστικές προσγειώσεις ή προσυδατώσεις.

(γ) Η ανταπόκριση της δομής στα ανωτέρω φορτία πρέπει να καλύπτει και δυναμικά φαινόμενα, ανάλογα με το μέγεθος και την διαμόρφωση του αεροσκάφους.

(2) Το αεροσκάφος δεν πρέπει να παρουσιάζει αεροελαστική αστάθεια και υπερβολικούς κραδασμούς.

(3) Οι διαδικασίες κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του αεροσκάφους πρέπει να καταλήγουν σε αποδεδειγμένα γνωστές δομικές ιδιότητες. Οποιαδήποτε αλλαγή στις επιδόσεις πρώτων υλών που αφορά στο περιβάλλον λειτουργίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

(4) Οι επιδράσεις κυκλικής φόρτισης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και οι αστοχίες που οφείλονται σε τυχαίες και διακριτές πηγές, δεν πρέπει να μειώνουν τη δομική ακεραιότητα κάτω από ένα αποδεκτό επίπεδο εναπομένουσας αντοχής. Για την εξασφάλιση της αξιοπλοΐας συντήρησης πρέπει να εκδίδονται όλες οι απαραίτητες σχετικές οδηγίες.

β. Πρόωση: η ακεραιότητα του προωθητικού συστήματος (δηλαδή του/ων κινητήρα/ων και, αν υπάρχουν, των ελίκων) πρέπει να αποδεικνύεται για ολόκληρο τον επιχειρησιακό φάκελό του, και εντός καθορισμένου ορίου πέραν αυτού, και να διατηρείται για το σύνολο της λειτουργικής ζωής του προωθητικού συστήματος.

(1) Το προωθητικό σύστημα πρέπει να παράγει, εντός των ορίων των προδιαγραφών του, την απαιτούμενη ώση ή ισχύ υπό όλες τις απαιτούμενες συνθήκες πτήσης, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιδράσεις και συνθήκες.

(2) Η διαδικασία κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του προωθητικού συστήματος πρέπει να οδηγούν σε αποδεδειγμένα γνωστή δομική συμπεριφορά. Οποιαδήποτε αλλαγή στις επιδόσεις των πρώτων υλών που αφορά στο περιβάλλον λειτουργίας, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

(3) Οι επιδράσεις κυκλικής φόρτισης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και οι επακόλουθες πιθανές αστοχίες εξαρτημάτων δεν πρέπει να μειώνουν τη δομική ακεραιότητα κάτω από ένα αποδεκτό επίπεδο εναπομένουσας αντοχής. Για την εξασφάλιση της αξιοπλοΐας συντήρησης πρέπει να εκδίδονται όλες οι απαραίτητες σχετικές οδηγίες.

(4) Πρέπει να εκδίδονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες, πληροφορίες και προδιαγραφές για την ασφαλή και ορθή διασύνδεση μεταξύ του προωθητικού συστήματος και του αεροσκάφους.

γ. Συστήματα και εξοπλισμός: (1) Το αεροσκάφος δεν πρέπει να περιλαμβάνει σχεδιαστικά στοιχεία ή λεπτομέρειες που εκ πείρας έχουν αποδειχθεί επικίνδυνα.

(2) Το αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συστημάτων, εξοπλισμού και συσκευών του που

απαιτούνται για την έκδοση πιστοποιητικού στρατιωτικού τύπου ή από τους επιχειρησιακούς κανόνες, πρέπει να λειτουργεί όπως προβλέπεται υπό οποιεσδήποτε αναμενόμενες επιχειρησιακές συνθήκες σε όλο το φάσμα, και επαρκώς πέραν αυτού, του επιχειρησιακού φακέλου πτήσης του αεροσκάφους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το επιχειρησιακό περιβάλλον του συστήματος, εξοπλισμού ή συσκευής. Τα λοιπά συστήματα, εξοπλισμός ή συσκευές που δεν απαιτούνται για την πιστοποίηση τύπου ή από τους επιχειρησιακούς κανόνες, είτε αυτά λειτουργούν ορθά είτε όχι, δεν πρέπει να μειώνουν την ασφάλεια, ούτε να επηρεάζουν αρνητικά την ορθή λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων, εξοπλισμών ή συσκευών. Ο χειρισμός των συστημάτων, του εξοπλισμού και των συσκευών πρέπει να είναι δυνατός χωρίς εξαιρετική επιδεξιότητα ή δύναμη.

(3) Τα συστήματα, ο εξοπλισμός και οι συσκευές του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ελέγχου και των γραμμών μεταφοράς δεδομένων ΣμηΕΑ, εξεταζόμενα μεμονωμένα και σε συνδυασμό μεταξύ τους, πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε από μία και μόνη αστοχία τους, η οποία δεν έχει αποδειχθεί τελείως απίθανη, να μην προκύπτουν συνθήκες καταστροφικής αστοχίας. Μεταξύ της πιθανότητας αστοχίας και της δριμύτητας των συνεπειών αυτής στο αεροσκάφος, στους επιβαίνοντες αυτού, στους χειριστές συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε άλλους χρήστες του εναερίου χώρου και σε άλλα τρίτα μέρη, πρέπει να υφίσταται αντίστροφη σχέση. Είναι αποδεκτό ότι ορισμένα εξαρτήματα και συστήματα ελικοπτέρων, μικρών ή μονοκινητήριων αεροπλάνων και συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενδέχεται να μην ικανοποιούν το υπόψη κριτήριο της μιας και μόνης αστοχίας, λόγω του μεγέθους τους, της ευρύτερης διαμόρφωσής τους, καθώς και ειδικών στρατιωτικών συστημάτων και επιχειρήσεων.

(4) Πρέπει να παρέχονται, κατά περίπτωση, στο πλήρωμα ή το προσωπικό συντήρησης, οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή διεξαγωγή της πτήσης, καθώς και πληροφορίες για επισφαλείς συνθήκες, με σαφή, συνεπή και μη διφορούμενο τρόπο. Τα συστήματα, ο εξοπλισμός και τα χειριστήρια, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων και των αναγγελιών, πρέπει να σχεδιάζονται και να τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται τα δυνητικώς επικίνδυνα σφάλματα.

(5) Πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά τη σχεδίαση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το αεροσκάφος και τους επιβαίνοντες από ευλόγως πιθανές απειλές, τόσο από ενδογενείς, όσο και από εξωγενείς προς το αεροσκάφος αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την πιθανότητα σημαντικής αστοχίας ή δυσλειτουργίας οποιουδήποτε εξαρτήματός του, καθώς και από απειλές κατά της ασφάλειας των πληροφοριών.

δ. Μη εγκατεστημένος εξοπλισμός Ο μη εγκατεστημένος εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί χωρίς εξαιρετική επιδεξιότητα ή δύναμη υπό όλες τις προβλέψιμες επιχειρησιακές συνθήκες, εκτός εάν η λειτουργία μπορεί να εκτελεσθεί και με άλλα μέσα. Ο μη εγκατεστημένος εξοπλισμός είτε λειτουργεί ορθά ή όχι, δεν πρέπει να μειώνει την ασφάλεια, ούτε να επηρεάζει

αρνητικά την ορθή λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων, εξαρτημάτων ή εξοπλισμού.

ε. Αξιοπλοΐα συντήρησης αεροσκάφους (1) Πρέπει να καταρτίζονται κανόνες αξιοπλοΐας συντήρησης για να εξασφαλίζεται ότι τα πρότυπα αξιοπλοΐας του τύπου του αεροσκάφους και κάθε σχετικού εξαρτήματος αυτού διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργικής ζωής τους.

(2) Πρέπει να παρέχονται μέσα που να επιτρέπουν την επιθεώρηση, ρύθμιση, λίπανση, αφαίρεση ή αντικατάσταση εξαρτημάτων, συσκευών και μη εγκατεστημένου εξοπλισμού που απαιτούνται για την αξιοπλοΐα συντήρησης.

(3) Οι οδηγίες αξιοπλοΐας συντήρησης πρέπει να έχουν τη μορφή εγχειριδίων, σε μορφή (έντυπη ή ηλεκτρονική) που να καθιστά εύκολη τη χρήση τους ανάλογα με την ποσότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Τα εγχειρίδια πρέπει να καλύπτουν τις οδηγίες συντήρησης και επισκευής, πληροφορίες εξυπηρέτησης, διαδικασίες εντοπισμού προβλημάτων και επιθεώρησης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών εξαρτημάτων και πληροφοριών εργαλείων και διακρίβωσής τους.

(4) Οι οδηγίες αξιοπλοΐας συντήρησης πρέπει να περιέχουν περιορισμούς αξιοπλοΐας που καθορίζουν κάθε υποχρεωτική χρονική αντικατάσταση, τα χρονικά διαστήματα επιθεώρησης και τις συναφείς διαδικασίες επιθεώρησης.

2. Αξιοπλοΐα κατά τη λειτουργία του προϊόντος α. Πρέπει να αποδεικνύεται ότι τα κατωτέρω έχουν

εξετασθεί για την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ασφαλείας για τους επιβαίνοντες, καθώς και για τα άτομα στο έδαφος, κατά τη λειτουργία του προϊόντος:

(1) Πρέπει να καθορίζονται οι τρόποι λειτουργίας για τους οποίους έχει λάβει έγκριση το αεροσκάφος, καθώς και οι περιορισμοί και τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ασφαλή του λειτουργία.

(2) Το αεροσκάφος πρέπει να μπορεί να ελέγχεται και να ελίσσεται με ασφάλεια κάτω από όλες τις αναμενόμενες επιχειρησιακές συνθήκες, και κατά περίπτωση, μέχρι του σημείου ενεργοποίησης εν πτήση του συστήματος διαφυγής ανάγκης ή ενεργοποίησης του συστήματος επαναφοράς για την περίπτωση ΣμηΕΑ. Πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη η φυσική δύναμη και αντοχή του πιλότου, το περιβάλλον του θαλάμου διακυβέρνησης, ο φόρτος εργασίας του πιλότου και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες, καθώς και η φάση της πτήσης και η διάρκειά της.

(3) Πρέπει να είναι δυνατή η ομαλή μετάβαση από τη μία φάση της πτήσης στην άλλη χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη επιδεξιότητα χειρισμού, αυτοσυγκέντρωση, δύναμη ή φόρτος εργασίας υπό οποιεσδήποτε πιθανές επιχειρησιακές συνθήκες.

(4) Το αεροσκάφος πρέπει να παρουσιάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά χειρισμού που να εξασφαλίζουν ότι ο φόρτος εργασίας για τον πιλότο δεν είναι υπερβολικός, λαμβάνοντας υπόψη τη φάση της πτήσης και τη διάρκειά της.

(5) Πρέπει να θεσπίζονται διαδικασίες για τις συνθήκες κανονικής λειτουργίας, την αντιμετώπιση βλαβών και τις καταστάσεις επείγουσας ανάγκης.

(6) Πρέπει να παρέχονται, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους, προειδοποιητικά ή άλλα αποτρεπτικά συστήματα για την πρόληψη υπέρβασης των ορίων του φακέλου πτήσης.

(7) Σε περιπτώσεις που το αεροσκάφος υπερβεί τα όρια του φακέλου πτήσης, τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και των συστημάτων του πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή επαναφορά του εντός των ορίων του φακέλου πτήσης.

β. Οι επιχειρησιακοί περιορισμοί και οι άλλες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία πρέπει να είναι διαθέσιμες στα μέλη του πληρώματος.

γ. Οι λειτουργίες του προϊόντος πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους που προέρχονται από δυσμενείς εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών συνθηκών. Ειδικότερα:

(1) Δεν πρέπει να προκύπτουν επισφαλείς συνθήκες από έκθεση σε φαινόμενα όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αστραπές, πρόσκρουση πτηνών, πεδία ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας, όζον, χρήση οπλισμού (αναρρόφηση αερίων καύσης, θραύσματα κ.λπ.), που λογικώς αναμένεται να συμβούν κατά τη λειτουργία του προϊόντος, με βάση το μέγεθος και τη διαμόρφωση του αεροσκάφους.

(2) Κατά περίπτωση, τα διαμερίσματα του χώρου των επιβατών πρέπει να παρέχουν στους επιβάτες κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς και επαρκή προστασία από κάθε αναμενόμενο κίνδυνο που προκύπτει από τους χειρισμούς της πτήσης ή τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιά, καπνό, τοξικά αέρια και κινδύνους ταχείας αποσυμπίεσης, με βάση το μέγεθος και τη διαμόρφωση του αεροσκάφους. Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να παρέχεται στους επιβαίνοντες κάθε εύλογη πιθανότητα αποφυγής σοβαρού τραυματισμού και ταχείας εγκατάλειψης του αεροσκάφους, καθώς και προστασία από τα αποτελέσματα των δυνάμεων επιβράδυνσης σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή προσυδάτωσης. Σαφή και μη διφορούμενα σήματα ή αναγγελίες πρέπει να παρέχονται, ανάλογα με την περίπτωση, με σκοπό την καθοδήγηση των επιβαινόντων κατά τρόπο ασφαλή και την ενημέρωσή τους για τη θέση και την ορθή χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός ασφαλείας πρέπει να είναι άμεσα προσιτός.

(3) Τα διαμερίσματα του χώρου του πληρώματος πρέπει να είναι διαρρυθμισμένα κατά τρόπο ώστε να διευκολύνονται οι χειρισμοί της πτήσης, με μέσα που να επιτρέπουν την επίγνωση των καταστάσεων, καθώς και τη διαχείριση κάθε αναμενόμενης κατάστασης και κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το περιβάλλον των διαμερισμάτων του χώρου του πληρώματος δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του πληρώματος να εκτελεί τα καθήκοντά του, και η σχεδίασή του πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην παρεμποδίζει τη λειτουργία, ούτε να επιτρέπει την εσφαλμένη χρήση των συστημάτων ελέγχου και χειρισμού του αεροσκάφους.

3. Φορείς σχεδίασης, παραγωγής, συντήρησης και παροχής εκπαίδευσης.

α. Οι φορείς που εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχεδίασης (συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων δοκιμής),

κατασκευής και συντήρησης πρέπει να ικανοποιούν, ανάλογα με το είδος των δραστηριοτήτων, τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(1) Ο φορέας πρέπει να διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για το σκοπό και το εύρος των εργασιών του, τα οποία θα επιδεικνύει στην Αρχή μέσω εγκεκριμένου κανονισμού λειτουργίας. Τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις, προσωπικό, εξοπλισμό, εργαλεία και πρώτες ύλες, καταγραφή καθηκόντων, αρμοδιοτήτων και διαδικασιών, πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα και τήρηση αρχείων.

(2) Ο φορέας πρέπει να εφαρμόζει και να διατηρεί ένα σύστημα διαχείρισης που να διασφαλίζει τη συμμόρφωσή του προς τις βασικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας του παρόντος Παραρτήματος, να διαχειρίζεται τους κινδύνους ασφαλείας και να επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση του συστήματος αυτού.

(3) Ο φορέας πρέπει να συνάπτει συμφωνίες με άλλους σχετικούς φορείς, όταν είναι απαραίτητο, για τη συνεχή διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τις βασικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας του παρόντος Παραρτήματος.

(4) Ο φορέας πρέπει να εφαρμόζει σύστημα αναφοράς ή/και χειρισμού συμβάντων, το οποίο είναι ενταγμένο στο σύστημα διαχείρισης της παρ. 3α(2) και στις συμφωνίες της παρ. 3α(3), για να συμβάλλει στην επιδιωκόμενη

συνεχή βελτίωση της ασφαλείας των προϊόντων, εξαρτημάτων και συσκευών.

β. Οι προϋποθέσεις των παρ. 3α(3) και 3α(4) δεν ισχύουν για τους φορείς παροχής εκπαίδευσης προσωπικού συντήρησης.

γ. Τα φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με τη συντήρηση πρέπει να αποκτούν και να διατηρούν ένα επίπεδο θεωρητικών γνώσεων, πρακτικών δεξιοτήτων και εμπειρίας ανάλογων με το είδος της δραστηριότητας.

Άρθρο 27
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερν

Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναθέτουμε την δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2020

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ