Π.Δ. 75/2022

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 75 ΦΕΚ Α 200/24.10.2022

Οργανισμός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Το άρθρο 20 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος:

οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 133),

2. τα άρθρα 13 παρ. 5, 13α περ. Α6 και 19 του ν. 4310/2014 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» (Α΄ 258), όπως ισχύει,

3. το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α΄98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄133),

4. τον ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α΄ 143), όπως ισχύει,

5. τα άρθρα 229-259 πλην του άρθρου 257 και 473 παρ. 8 του ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» (Α΄141),

6. το π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α΄ 145), όπως ισχύει,

7. τα άρθρα 4 παρ. 1 και 10 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄ 119),

8. το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121),

9. το άρθρο 3 του π.δ. 3/2021 «Μετονομασία Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» (Α΄ 3),

10. το π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 2),

11. το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄155),

12. την Υ2/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Σύσταση θέσεων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Β΄ 2901),

13. την 48/18.7.2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα» (Β΄ 3100),

14. την Υ70/30.10.2020 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β΄ 4805),

15. την 19109/22.2.2022 εισήγηση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οποία με το παρόν, από τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων δεν προκαλείται δαπάνη για μισθοδοσία σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΚΚΕ ούτε του κρατικού προϋπολογισμού. Ενδεχόμενες λειτουργικές δαπάνες (εκτός μισθοδοσίας), το ύψος των οποίων δεν δύναται να υπολογιστεί εκ των προτέρων, θα καλυφθούν από τις διαθέσιμες πιστώσεις του φορέα, καθώς και από πρόσθετες πιστώσεις που θα χορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν απαιτηθεί, με επιβάρυνση των ΚΑΕ: 0800, 1000, 7000.

16. την 115/2022 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με πρόταση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Αποστολή Διοίκηση Οργάνωση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Νομική προσωπικότητα Έδρα Αποστολή Πόροι

Άρθρο 1
Νομική προσωπικότητα Έδρα
Το ερευνητικό κέντρο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που ιδρύθηκε με το άρθρο 9 του ν.δ. 3998/1959 (Α΄ 226) με την ονομασία «Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών Αθηνών» και μετονομάστηκε σε «Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών» με το β.δ. 502/1968 (Α΄ 168) και τον α.ν. 539/1968 (Α΄ 203), αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εποπτεύεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, έχει έδρα την Αθήνα και διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Διέπεται από τον ν. 4310/2014 (Α΄ 258), όπως ισχύει, τον παρόντα Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.

Άρθρο 2
Αποστολή του ΕΚΚΕ

1. Σκοπός του ΕΚΚΕ είναι η προαγωγή και διάδοση των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

2. Αποστολή του ΕΚΚΕ είναι κυρίως: α. Η διενέργεια επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτικών ερευνών, σχετικών με τη διάρθρωση και τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής ζωής στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

β. Η προαγωγή και διάδοση των μεθόδων της κοινωνικής και πολιτικής έρευνας.

γ. Η συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών και των εφαρμογών τους στον προγραμματισμό των δημόσιων πολιτικών.

δ. Η υποστήριξη και προβολή του ερευνητικού έργου, αλλά και εν γένει των κοινωνικών επιστημών και της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα, με τις εκδόσεις του και τη λειτουργία βιβλιοθήκης, καθώς και τη δραστηριοποίηση στον χώρο των εκδόσεων ελεύθερης πρόσβασης.

ε. Η οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων.

3. Στο πλαίσιο της πιο πάνω αποστολής του, το ΕΚΚΕ: α. Υποστηρίζει την πολιτεία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με έρευνες, μελέτες και εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης, προσανατολισμένες στην έγκαιρη ανάδειξη κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων.

β. Αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα, με την ενεργή εμπλοκή σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και με τη συμμετοχή των ερευνητών του σε ευρωπαϊκά δίκτυα εμπειρογνωμόνων.

γ. Συμμετέχει στον ενιαίο χώρο ανώτατης παιδείας και έρευνας.

δ. Χορηγεί υποτροφίες και υποστηρίζει την πρακτική άσκηση φοιτητών.

Άρθρο 3
Πόροι του ΕΚΚΕ
Οι πόροι του ΕΚΚΕ προέρχονται από:

1. Δημόσια χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την έρευνα.

2. Ίδιους πόρους και ιδίως από: α. Την ανάπτυξη ιδίας δραστηριότητας με οποιονδήποτε τρόπο ή σε σύμπραξη με ερευνητικούς οργανισμούς, τεχνολογικούς φορείς, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς με σκοπό την εμπορική ή εταιρική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και γενικότερα τεχνογνωσίας από ερευνητικά αποτελέσματα που υπάρχουν ή δημιουργούνται.

β. Την εκπόνηση μελετών, την παροχή υπηρεσιών και την υλοποίηση πάσης φύσεως συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

γ. Την αξιοποίηση πάσης φύσεως στοιχείων της κινητής ή ακίνητης περιουσίας του.

δ. Δωρεές και άλλες παροχές τρίτων.

ε. Χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή και άλλες δραστηριότητες τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

στ. Χρηματοδοτήσεις από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

ζ. Έσοδα σχετικά με τις δραστηριότητες ή τους σκοπούς του ΕΚΚΕ από οποιεσδήποτε άλλες πηγές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Όργανα του ΕΚΚΕ

Άρθρο 4
Όργανα Διοίκησης
Τα όργανα διοίκησης του ΕΚΚΕ είναι: α) το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), β) ο Διευθυντής του ΕΚΚΕ και γ) οι Διευθυντές των Ινστιτούτων.

Άρθρο 5
Διοικητικό Συμβούλιο

1.Το ΔΣ του ΕΚΚΕ διορίζεται, συγκροτείται και ανασυγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αποτελείται από: α. Τον διορισθέντα Διευθυντή του ΕΚΚΕ, ως Πρόεδρο. β. Τους διορισθέντες Διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΚΚΕ. γ. Έναν εκπρόσωπο, από κοινού, των ερευνητών και των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΛΕ). Ο εκπρόσωπος των ερευνητών και των ΕΛΕ και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ερευνητή ή ΕΛΕ Α΄ ή Β΄ βαθμίδας, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ερευνητών και των ΕΛΕ του ΕΚΚΕ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του. δ. Έναν κοινό εκπρόσωπο του ειδικού επιστημονικού-τεχνικού, τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος αυτός και ο αναπληρωτής του εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο του ειδικού επιστημονικού-τεχνικού, τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του. ε. Στις συνεδριάσεις του ΔΣ μπορεί να παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου, ο οποίος υποδεικνύεται από τον αρμόδιο Υπουργό και μπορεί να εισηγείται επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

2. Το ΔΣ, κατά την πρώτη συνεδρίασή του, συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία Αντιπρόεδρο, μετά από πρόταση του Προέδρου του.

3. Το ΔΣ αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του ΕΚΚΕ, τη διαχείριση

και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητές του, καθώς και τις δραστηριότητες του ερευνητικού του προσωπικού, τη διάθεση των πόρων του και γενικά για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εκπλήρωση της αποστολής του κατά τα οριζόμενα στον παρόντα Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του. Στις αρμοδιότητες του ΔΣ ανήκουν ιδίως: α. Η διαμόρφωση σχεδίου δράσης του ΕΚΚΕ, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την έρευνα. β. Η διαμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων και η διακεκριμένη παρακολούθηση των οικονομικών και μη οικονομικών δραστηριοτήτων του. γ. Η διοίκηση και λειτουργία του ΕΚΚΕ. δ. Η διαχείριση της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού. ε. Η έγκριση, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του ΕΚΚΕ, του σχεδίου δράσης του, του προϋπολογισμού και των οικονομικών καταστάσεών του. στ. Η διαχείριση του προϋπολογισμού με σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής του φορέα. ζ. Η κατάρτιση και τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και η υποβολή του προς έγκριση στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας. η. Κάθε άλλη αρμοδιότητα σχετική με τη διοίκηση του Κέντρου, η οποία δεν ανατίθεται σε άλλο όργανο.

4. Το ΔΣ μπορεί να μεταβιβάζει στον Διευθυντή του ΕΚΚΕ αρμοδιότητές του, εκτός από εκείνες που ασκούνται, σύμφωνα με τον νόμο, μόνο από το ίδιο συλλογικά.

Άρθρο 6
Διευθυντής του ΕΚΚΕ

1. Ο Διευθυντής του ΕΚΚΕ πρέπει: α. να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, όπως βεβαιώνεται από την ειδική επιτροπή κριτών της παραγράφου 10 του άρθρου 16 του ν. 4310/2014, όπως ισχύει,

β. να είναι επιστήμονας με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα, σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα των Ινστιτούτων του ΕΚΚΕ, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας και

γ. να έχει τα προσόντα διορισμού σε θέση ερευνητή Α΄ βαθμίδας ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητή ΑΕΙ.

2. Ο Διευθυντής του ΕΚΚΕ διορίζεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον ν. 4310/2014, όπως ισχύει, για ορισμένο χρόνο διάρκειας τεσσάρων (4) ετών. Δικαιούται, με την ίδια διαδικασία, να υποβάλει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία στην ίδια θέση.

3. Ο Διευθυντής του ΕΚΚΕ έχει τις εξής αρμοδιότητες, οι οποίες εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας:

α. Συγκαλεί το ΔΣ, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του.

β. Εκτελεί τις αποφάσεις του ΔΣ και προΐσταται των υπηρεσιών του ΕΚΚΕ.

γ. Μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΔΣ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Οργανισμό και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ.

δ. Εκπροσωπεί νομίμως το Κέντρο στις σχέσεις του με διοικητικές, δικαστικές, άλλες Αρχές και τρίτους στην ημεδαπή ή αλλοδαπή.

ε. Εισηγείται στο ΔΣ το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΕΚΚΕ και τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό, με βάση τις επιμέρους προτάσεις των Ινστιτούτων, το σχέδιο δράσης του ΕΚΚΕ και τους στόχους της ερευνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την έρευνα.

στ. Εισηγείται τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό και τον ταμειακό προγραμματισμό και απολογισμό του ΕΚΚΕ, τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο ΔΣ.

ζ. Υπογράφει τις προγραμματικές συμφωνίες, τις μελέτες σκοπιμότητας και τις τροποποιήσεις τους, τις οποίες αποφασίζει το ΔΣ, με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας.

η. Ασκεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας ή με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚΕ.

4. Η θέση του Διευθυντή είναι πλήρους απασχόλησης. Συγχρόνως, μπορεί να ασκεί ερευνητικά καθήκοντα στο ΕΚΚΕ. Αν είναι καθηγητής ΑΕΙ, μπορεί να διδάσκει ένα εξαμηνιαίο μάθημα.

Άρθρο 7
Διευθυντές Ινστιτούτων

1. Οι Διευθυντές των Ινστιτούτων προΐστανται των υπηρεσιών των Ινστιτούτων και έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία τους, την κατάρτιση και εισήγηση στο ΔΣ του ΕΚΚΕ του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος των Ινστιτούτων, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΚΚΕ, που αφορούν στις δραστηριότητες των Ινστιτούτων, και ασκούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που τους ανατίθεται με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ ή με απόφαση του ΔΣ του.

2. Τους Διευθυντές των Ινστιτούτων αναπληρώνουν, όταν αυτοί ελλείπουν ή κωλύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ως Αναπληρωτές Διευθυντές, ερευνητές Α΄ βαθμίδας που ορίζονται από το ΔΣ μετά από αιτιολογημένη απόφασή του και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Κέντρου.

Άρθρο 8
Επιστημονικά Συμβούλια Ινστιτούτων

1. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, οι Διευθυντές των Ινστιτούτων επικουρούνται από το Επιστημονικό Συμβούλιο Ινστιτούτου (ΕΣΙ).

2. Το ΕΣΙ αποτελείται από πέντε μέλη, τα οποία είναι ερευνητές ή Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) των Ινστιτούτων του ΕΚΚΕ, βαθμίδας Α΄ ή Β΄, οι οποίοι και αποτελούν οπωσδήποτε την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΙ. Μπορούν επίσης να είναι μέλη του ΕΣΙ και –οι επί τριετία τουλάχιστον– συνεργαζόμενοι με το Ινστιτούτο καθηγητές ΑΕΙ, αντίστοιχης βαθμίδας. Η θητεία των μελών του ΕΣΙ είναι διετής. Τα μέλη των ΕΣΙ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ερευνητών, των ΕΛΕ και των καθηγητών ΑΕΙ που συνεργάζονται με καθένα από τα Ινστιτούτα του ΕΚΚΕ. Η διαδικασία εκλογής των μελών τους, ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ.

3. Το ΕΣΙ ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες, καθώς και όσες άλλες προβλέπονται από τον νόμο:

α. επικουρεί τον Διευθυντή του Ινστιτούτου στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του,

β. παρακολουθεί το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ινστιτούτου και υποβάλλει σχετική γνώμη και κριτική του στον Διευθυντή του Ινστιτούτου και στο ΔΣ,

γ. συμβάλλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής, του οργανογράμματος και της πολιτικής του ανθρώπινου δυναμικού,

δ. υποστηρίζει τον Διευθυντή του Ινστιτούτου στη σύνταξη γνωμοδοτήσεων σε ειδικά ερωτήματα που υποβάλλονται από το ΔΣ,

ε. αποτιμά το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ),

στ. ορίζει τις επιτροπές κρίσης και τις εισηγητικές επιτροπές για την πλήρωση θέσεων ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων και

ζ. χορηγεί σύμφωνη γνώμη για την προκήρυξη θέσεων ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων.

4. Μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, τα μέλη του ΕΣΙ εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρό του.

5. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου συμμετέχει ως εισηγητής στις συνεδριάσεις του ΕΣΙ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Οργάνωση του ΕΚΚΕ

Άρθρο 9
Διάρθρωση
Το ΕΚΚΕ αποτελείται από: (α) το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (β) το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών (γ) τις ακόλουθες Διευθύνσεις, Αυτοτελή Τμήματα και Γραφεία:

1. Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης.

2. Διεύθυνση Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης.

3. Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Αυτοτελές Τμήμα).

4. Γραμματεία Διοίκησης (Αυτοτελές Γραφείο).

5. Γραφείο Νομικού Συμβούλου.

Άρθρο 10
Λειτουργία και επιστημονικό αντικείμενο των Ινστιτούτων

1. Τα Ινστιτούτα αποτελούν υπηρεσιακές-ερευνητικές μονάδες του ΕΚΚΕ και έχουν λειτουργική αυτοτέλεια.

2. Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών έχει ως αντικείμενο τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης, ποσοτικής και ποιοτικής, κοινωνικής έρευνας, σύμφωνα με την περιγραφόμενη στο άρθρο 2 αποστολή του ΕΚΚΕ. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τη διάρθρωση, καθώς και τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας, και εξειδικεύεται ιδίως στα ακόλουθα: (α) Τη διερεύνηση και αποτύπωση των κοινωνικών μεταβολών σε συνάρτηση με τον γεωγραφικό χώρο, τα προβλήματα οικολογίας και περιφερειακής ανάπτυξης, τη γεωγραφική κινητικότητα του πληθυσμού, καθώς και τη διερεύνηση και αποτύπωση της κοινωνικής και επαγγελματικής κινητικότητας και των επιπτώσεων της τεχνολογίας στις εργασιακές διαδικασίες. (β) Τη διενέργεια ερευνών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας. (γ) Τις αναλύσεις των δημογραφικών φαινομένων, της εξέλιξης του ενεργού πληθυσμού, των συνθηκών εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής και επαγγελματικής κινητικότητας και των επιπτώσεων της τεχνολογίας στις εργασιακές διαδικασίες, την ανάλυση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των μέτρων δημογραφικής πολιτικής, την επίδραση οικονομικών και άλλων παροχών στην άσκηση δημογραφικής πολιτικής, τις επιπτώσεις των ειδικών μέτρων για τις πολύτεκνες οικογένειες και τις συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης, της εξωτερικής μετανάστευσης, των μέτρων περιφερειακής πολιτικής, της προνομιακής μεταχείρισης και της κοινωνικής εξέλιξης. (δ) Τη μελέτη των προβλημάτων της οικονομικής ανάπτυξης και των επιπτώσεών τους στις κοινωνικές δομές, τη μελέτη των προβλημάτων κοινωνικής πολιτικής για θέματα εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, παρέκκλισης κ.λπ., όπως και των προβλημάτων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών και ομάδων, του θεσμού της οικογένειας, της ισότητας των φύλων και της νεότητας, καθώς και την έρευνα των συνθηκών εργασίας και της προστασίας των εργαζομένων. (ε) Τη μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων και δομών του νεότερου Ελληνισμού μέχρι και την εποχή μας. (στ) Τη διερεύνηση των αξιών της ελληνικής κοινωνίας σε συγκριτική, συγχρονική και διαχρονική κλίμακα.

3. Το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών έχει ως αντικείμενο τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης, ποσοτικής και ποιοτικής, πολιτικής έρευνας, σύμφωνα με την περιγραφόμενη στο άρθρο 2 αποστολή του ΕΚΚΕ. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τη διάρθρωση, καθώς και τη δυναμική της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής, και εξειδικεύεται ιδίως στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: (α) Πολιτικό σύστημα, διοίκηση και θεσμοί. (β) Μέσα επικοινωνίας, δημόσια σφαίρα και πολιτική. (γ) Πολιτική συμπεριφορά. (δ) Πολιτικό σύστημα και κοινωνική συνοχή. (ε) Οργάνωση συμφερόντων, νέα κοινωνικά κινήματα, κοινωνία πολιτών. (στ) Πολιτικά κόμματα και πολιτικό προσωπικό. (ζ) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτική. (η) Εκλογική κοινωνιολογία και εκλογική γεωγραφία. (θ) Πολιτική κουλτούρα. (ι) Εθνοτισμός, εθνικισμός και πολιτισμικές ταυτότητες.

4. Τα Ινστιτούτα θεραπεύουν το ερευνητικό τους αντικείμενο με βάση τους κανόνες και τις μεθόδους των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και περαιτέρω ιδίως με: (α) Τη δημοσίευση σχετικών μελετών και ερευνών. (β) Τη διοργάνωση διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων, συνεδρίων και συναφών δράσεων. (γ) Τη συμμετοχή σε σχετικές δραστηριότητες των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής. (δ) Την τήρηση ιστορικού αρχείου των ερευνών και λοιπών επιστημονικών δραστηριοτήτων τους. (ε) Την τήρηση αποθετηρίου, το οποίο αποτελεί εθνική ερευνητική υποδομή που παρέχει υπηρεσίες τεκμηρίωσης, συσσώρευσης, συντήρησης και επεξεργασίας ερευνητικών δεδομένων. (στ) Την πρακτική άσκηση σπουδαστών και πτυχιούχων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής. (ζ) Τη χορήγηση υποτροφιών. (η) Τη συνεργασία τους με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την εκτέλεση κοινωνικών και πολιτικών ερευνών και μελετών.

5. Στα Ινστιτούτα λειτουργούν εργαστήρια και παρατηρητήρια, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚΕ, μετά από πρόταση του Διευθυντή του και γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ινστιτούτων. Οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους ρυθμίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ.

Άρθρο 11
Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης

1. Η Διεύθυνση έχει τους εξής επιχειρησιακούς στόχους: α. Την υποστήριξη του έργου του ερευνητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ σε όλα τα στάδια. β. Τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. γ. Την υποστήριξη της συνεργασίας του ΕΚΚΕ με εθνικούς και διεθνείς φορείς. δ. Την παροχή υπηρεσιών βιβλιοθήκης και τεκμηρίωσης.

2. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα: α. Τμήμα Διαμεσολάβησης, Επικοινωνίας και Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. β. Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικής Υποστήριξης Ερευνών. γ. Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων.

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης ασκούνται από τα Τμήματά της ως εξής:

α. Το Τμήμα Διαμεσολάβησης, Επικοινωνίας και Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: αα) Συγκεντρώνει και παρέχει πληροφόρηση στο ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες συμμετοχής σε προγράμματα και τη διεξαγωγή μελετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. αβ) Μεριμνά για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την εν γένει εξωστρέφεια του ΕΚΚΕ, για την επικοινωνιακή στρατηγική, τις ενέργειες δημοσιότητας και την περιοδική έκδοση ενημερωτικού δελτίου σχετικού με τις δράσεις του Κέντρου, καθώς και για τη δικτύωση του ΕΚΚΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. αγ) Συντονίζει την οργάνωση των δράσεων του Κέντρου.

β. Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικής Υποστήριξης Ερευνών, σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες του ΕΚΚΕ: βα) Μεριμνά για την ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, καθώς και για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. ββ) Υποστηρίζει το προσωπικό και τις υπηρεσίες του ΕΚΚΕ στη χρήση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. βγ) Μεριμνά για τη διαχείριση του περιεχομένου και της λογισμικής υποστήριξης της διαδικτυακής παρουσίας του Κέντρου, καθώς και για τη στατιστική και λογισμική υποστήριξη εκτέλεσης των ερευνητικών προγραμμάτων, έργων και μελετών.

γ. Το Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων: γα) Διατηρεί, σχεδιάζει, οργανώνει και βελτιώνει το σύνολο των λειτουργιών και υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΕΚΚΕ, βάσει έγκυρων και καθιερωμένων προτύπων. γβ) Συνεργάζεται και δικτυώνεται με άλλες βιβλιοθήκες και κέντρα τεκμηρίωσης και παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε θέματα βιβλιογραφικής αναζήτησης. γγ) Μεριμνά για το σύνολο των επιστημονικών εκδόσεων του Κέντρου και για την έκδοση της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών. γδ) Οργανώνει, προωθεί και διαχειρίζεται τη διάθεση της εκδοτικής παραγωγής του ΕΚΚΕ.

Άρθρο 12
Διεύθυνση Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης

1. Η Διεύθυνση έχει τους εξής επιχειρησιακούς στόχους: α) Την εφαρμογή και την παρακολούθηση της πολιτικής για την ανάπτυξη του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ και των υπηρεσιών του. β) Τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με τον προγραμματισμό, την κατάρτιση και την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού. γ) Τη συμβολή στον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του ΕΚΚΕ.

2. Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του ΕΚΚΕ, βάσει του νόμου 4270/2014, είναι ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης. Ο Π.Ο.Υ. καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος για τις αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν στη δημοσιονομική διαχείριση του Κέντρου και ασκεί τις αρμοδιότητες των άρθρων 25, 26 και 69Γ του νόμου αυτού.

3. Η Διεύθυνση Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα: α. Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης. β. Τμήμα Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης. γ. Τμήμα Πληρωμών. δ. Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Καινοτομίας. Επίσης, στη Διεύθυνση υπάγεται το Αυτοτελές Γραφείο Προμηθειών.

4. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης ασκούνται από τα Τμήματά της ως εξής:

α. Το Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης: αα) Μεριμνά για όλα τα θέματα που αφορούν την πρόσληψη, την υπηρεσιακή κατάσταση και τα καθήκοντα του προσωπικού του ΕΚΚΕ. αβ) Μεριμνά για τη συγκρότηση και λειτουργία των συμβουλίων του Κέντρου. αγ) Τηρεί πρωτόκολλο και κεντρικό αρχείο, καθώς και μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του φορέα. αδ) Επικοινωνεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και το κοινό για κάθε θέμα αρμοδιότητάς του. αε) Χειρίζεται όλα τα θέματα διοικητικής μέριμνας των υπηρεσιών του ΕΚΚΕ.

β. Το Τμήμα Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης: βα) Μεριμνά για τον σχεδιασμό, την κατάρτιση, την παρακολούθηση και την εκτέλεση του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. ββ) Συντάσσει ετήσιο Απολογισμό, Ισολογισμό και Ισοζύγιο. βγ) Ελέγχει τη νομιμότητα και κανονικότητα και διενεργεί την εκκαθάριση των δαπανών, αποδοχών και αποζημιώσεων, με βάση τα πλήρη και νόμιμα δικαιολογητικά αυτών, με τον όρο της διαθεσιμότητας επαρκούς υπολοίπου πιστώσεων στους κωδικούς του προϋπολογισμού. βδ) Εκδίδει τις εντολές πληρωμής των δαπανών και αποδοχών και προβαίνει στην έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. βε) Μεριμνά για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις. βστ) Μεριμνά για τη μη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών. βζ) Τηρεί Μητρώο Μισθοδοσίας του προσωπικού του φορέα. βη) Παρέχει έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία αρμοδιότητάς του και είναι αρμόδιο για τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος, βθ) Καταρτίζει σχέδια ανάληψης υποχρέωσης.

γ. Το Τμήμα Πληρωμών: γα) Μεριμνά για την εξόφληση των εκδιδόμενων χρηματικών ενταλμάτων με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων ή με την έκδοση επιταγών και την απόδοση των διενεργούμενων κρατήσεων υπέρ τρίτων σε αυτούς. γβ) Τηρεί τα λογιστικά βιβλία που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις. γγ) Μεριμνά για την είσπραξη των εσόδων και την έκδοση γραμματίων είσπραξης. γδ) Εκδίδει βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από προμήθεια αγαθών και παροχή υπηρεσιών. γε) Είναι αρμόδιο για τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.

δ. Το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Καινοτομίας: δα) Μεριμνά για τη βελτίωση της οργάνωσης και της απόδοσης του ΕΚΚΕ και συμβάλλει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην παρακολούθηση της πραγματοποίησης των σκοπών και στόχων του. δβ) Συμβάλλει στην τυποποίηση των υπηρεσιακών καθηκόντων, των διαδικασιών, καθώς και των σχετικών εντύπων, που προβλέπονται από το σύστημα διασφάλισης ποιότητας, με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών, την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Κέντρου. δγ) Συμβάλλει στην εφαρμογή των διαδικασιών παρακολούθησης και διασφάλισης ποιότητας των ερευνητικών προγραμμάτων που εκτελούνται στο Κέντρο. δδ) Μεριμνά για την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του ΕΚΚΕ. δε) Μεριμνά για την εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την προσαρμογή του σε νέες ανάγκες και τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

5. Το Αυτοτελές Γραφείο Προμηθειών:

α) Μεριμνά για τη συγκέντρωση των αιτήσεων των αναγκών της υπηρεσίας.

β) Μεριμνά για την προμήθεια των πάσης φύσεως αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για τη σύνταξη και υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων.

γ) Μεριμνά για την τήρηση των διαδικασιών για την έγκριση της σκοπιμότητας κάθε προμήθειας και των διαδικασιών για την κατακύρωση των προς προμήθεια ειδών σε συγκεκριμένους προμηθευτές (διακηρύξεις, διαγωνισμοί, λήψη προσφορών, αξιολόγηση προσφορών, παραγγελίες ειδών κ.λπ.).

δ) Φροντίζει για την τήρηση των διαδικασιών παραλαβής των κάθε είδους παγίων ή αναλώσιμων στοιχείων ή υλικών.

ε) Φροντίζει για τη σύσταση και υποστήριξη της λειτουργίας επιτροπών που ορίζονται για τη διενέργεια διαγωνισμών, τη λήψη και αξιολόγηση των προσφορών,την παραλαβή των παραγγελθέντων ειδών (ποσοτική/ ποιοτική παραλαβή). Επικεφαλής του Γραφείου Προμηθειών ορίζεται, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚΕ, υπάλληλος κλάδου/ειδικότητας ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού.

Άρθρο 13
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας

1. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) αποτελεί αυτοτελές Τμήμα, υπαγόμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚΕ, το οποίο διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4310/2014, του άρθρου 24 του ν. 4386/2016 και του ν. 4957/2022.

2. Σκοπός του ΕΛΚΕ είναι η διαχείριση και διάθεση κονδυλίων που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, καθώς και των ίδιων πόρων του, και προορίζονται για την κάλυψη δαπανών, οποιουδήποτε είδους, που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση των ερευνητικών, τεχνολογικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων ή έργων εκσυγχρονισμού του ΕΚΚΕ, σχετικών υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων, που εκτελούνται ή παρέχονται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΚΕ προς όφελός του, σε βάρος πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΛΚΕ.

3. Όργανα διοίκησης και διαχείρισης του ΕΛΚΕ είναι: το ΔΣ του ΕΚΚΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ, η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (στο εξής ΜΟΔΥ) και ο Προϊστάμενος της ΜΟΔΥ (στο εξής ΠΜΟΔΥ).

4. Ο ΠΜΟΔΥ ασκεί τα καθήκοντα του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του ΕΛΚΕ και έχει τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των άρθρων 25, 26 και 69Γ του ν. 4270/2014 (Α΄143), όπως αυτές εξειδικεύονται κατά τα ειδικώς οριζόμενα για τους ΕΛΚΕ, στον ν. 4957/2022.

5. Η ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται στον ν. 4957/2022:

α. Εκτελεί τις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΚΚΕ που αφορούν στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων, σύμφωνα με το σχετικό, εθνικό και κοινοτικό, θεσμικό πλαίσιο.

β. Εισηγείται τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση πόρων του ΕΛΚΕ.

γ. Καταρτίζει και παρακολουθεί τον προϋπολογισμό του ΕΛΚΕ και τις τροποποιήσεις του.

δ. Παρακολουθεί τη λογιστική και διαχειριστική κίνηση του ΕΛΚΕ.

ε. Προβαίνει στον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών κάθε ερευνητικού έργου και εκδίδει τα σχετικά χρηματικά εντάλματα.

στ. Επικουρεί τους επιστημονικούς υπευθύνους (ΕΥ) στην εύρυθμη και αποτελεσματική παρακολούθηση του οικονομικού αντικειμένου των ερευνητικών προγραμμάτων και έργων τους. Ο ΕΥ κάθε προγράμματος/έργου ευθύνεται για την εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου του και έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο άρθρο 234 του ν. 4957/2022.

6. Στη ΜΟΔΥ του ΕΚΚΕ λειτουργεί Γραφείο Ταμειακής Διαχείρισης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των δαπανών, τηρώντας και σχετικό αρχείο δαπανών. Επικεφαλής του Γραφείου Ταμειακής Διαχείρισης ορίζεται, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚΕ, υπάλληλος του κλάδου/ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού.

Άρθρο 14
Γραμματεία Διοίκησης
Η Γραμματεία Διοίκησης αποτελεί αυτοτελές γραφείο, υπαγόμενο απευθείας στον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ, στο οποίο επικεφαλής ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚΕ υπάλληλος του κλάδου/ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού του ΕΚΚΕ. Η Γραμματεία Διοίκησης τηρεί ειδικό πρωτόκολλο του Γραφείου Προέδρου του ΔΣ και των Ινστιτούτων σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, καθώς και αρχείο πρακτικών του ΔΣ. Μεριμνά για την προώθηση και διεκπεραίωση της σχετικής αλληλογραφίας και την εν γένει γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου Προέδρου του ΔΣ, των συνεδριάσεων του ΔΣ και της εκτέλεσης των αποφάσεών του και υποστηρίζει τη διαδικασία κρίσης του ερευνητικού προσωπικού.

Άρθρο 15
Γραφείο Νομικού Συμβούλου

1. Στο ΕΚΚΕ λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου.

2. Στην αρμοδιότητα του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΕΚΚΕ υπάγεται ιδίως η μέριμνα για την εξώδικη λύση των διαφορών του ΕΚΚΕ και ο δικαστικός χειρισμός κάθε υπόθεσης του ΕΚΚΕ.

Ο Νομικός Σύμβουλος παρίσταται ενώπιον κάθε δικαστικής και διοικητικής αρχής, ως εκπρόσωπος του ΕΚΚΕ, κατόπιν εξουσιοδότησης του Διευθυντή του ΕΚΚΕ. Ο ίδιος υποβάλλει έκθεση στον Διευθυντή του ΕΚΚΕ σχετικά με την έκβαση δικαστικής ή διοικητικής υπόθεσης, καθώς και γνωμοδοτήσεις μετά από σχετικό ερώτημά του.

3. Το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στελεχώνεται από τον Νομικό Σύμβουλο, στον οποίο παρέχεται γραμματειακή υποστήριξη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

4. Ο Νομικός Σύμβουλος του ΕΚΚΕ είναι δικηγόρος παρ’ Εφέταις ή παρ’ Αρείω Πάγω, που προσλαμβάνεται με σχέση έμμισθης εντολής και αμείβεται με πάγια αντιμισθία, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, για την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων και την επιμέλεια και διεξαγωγή των πάσης φύσεως δικαστικών υποθέσεων του Κέντρου.

5. Στο ΕΚΚΕ μπορεί να απασχολείται ασκούμενος δικηγόρος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208), όπως ισχύει.

Άρθρο 16
Συντακτική Επιτροπή
Με απόφαση του ΔΣ συγκροτείται πενταμελής Συντακτική Επιτροπή περιοδικής επιστημονικής έκδοσης με σκοπό την επιλογή και την επιμέλεια της ύλης. Η Συντακτική Επιτροπή διορίζεται για δύο χρόνια, με δικαίωμα επανεκλογής, και λειτουργεί σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Προσωπικό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 17
Θέσεις – Κατανομή

1. Το σύνολο των οργανικών θέσεων του προσωπικού του ΕΚΚΕ ανέρχεται σε εκατόν είκοσι (120).

2. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ανέρχονται σε εκατόν δέκα τέσσερις (114). Οι θέσεις αυτές διακρίνονται και κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, ως εξής:

Κατηγορία – κλάδος Αριθμός θέσεων

1. Ερευνητικό προσωπικό:

α. Ερευνητές 52

β. Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) 21

2. Ειδικό Επιστημονικό Τεχνικό Προσωπικό

α. Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

αα. ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων 12

αβ. ΠΕ Στατιστικών 2

β. Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)

βα. ΤΕ Πληροφορικής 2

3. Διοικητικό Προσωπικό

α. Επιστημονικό προσωπικό Κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

αα. ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού 12

β. Επιστημονικό προσωπικό Κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)

βα. ΤΕ Διοικητικού – Οικονομικού 6

ββ. ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων 1

γ. Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)

γα. ΔΕ Διοικητικού – Οικονομικού 6

ΣΥΝΟΛΟ 114

3. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονται σε πέντε (5) και κατανέμονται κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα ως εξής:

Εκπαιδευτική Βαθμίδα – Ειδικότητα Αριθμός θέσεων

Διοικητικό Προσωπικό

α. Επιστημονικό προσωπικό Βαθμίδας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

αα. ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού 5

Με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο κένωση κάθε οργανικής θέσης της ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, αυτή μετατρέπεται σε οργανική δημοσίου δικαίου, αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου, στον οποίο και προσμετράται.

4. Στο ΕΚΚΕ υφίσταται μία (1) θέση Δικηγόρου-Νομικού Συμβούλου με σχέση έμμισθης εντολής με πάγια αντιμισθία. Η πρόσληψη δικηγόρου πραγματοποιείται με την ειδική διοικητική διαδικασία που θεσπίζουν οι διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 2 του ν. 4194/2013 (Α΄208), όπως ισχύει.

Άρθρο 18
Ερευνητικό προσωπικό

1. Ερευνητές: Οι ερευνητές είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο των Ινστιτούτων του ΕΚKΕ. Οι θέσεις των ερευνητών ανέρχονται σε πενήντα δύο (52), οι οποίες είναι κοινές για όλες τις βαθμίδες Α΄, Β΄ και Γ΄. Τα απαιτούμενα προσόντα και η διαδικασία εκλογής και προαγωγής των ερευνητών καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις, όπως αυτές εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ.

2. Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ): Οι ΕΛΕ είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο των Ινστιτούτων του ΕΚΚΕ. Οι θέσεις των ΕΛΕ ανέρχονται σε είκοσι μία (21), οι οποίες είναι κοινές για όλες τις βαθμίδες Α΄, Β΄ και Γ΄. Ως προς τα απαιτούμενα προσόντα και τη διαδικασία εκλογής και προαγωγής των ΕΛΕ εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι αντίστοιχες διατάξεις που διέπουν την κατάσταση των ερευνητών, όπως αυτές εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ.

Άρθρο 19
Προσόντα διορισμού και πρόσληψης του μη ερευνητικού προσωπικού

1. Τα, κατά κλάδο και ειδικότητα, τυπικά και πρόσθετα προσόντα διορισμού και πρόσληψης του μη ερευνητικού προσωπικού καθορίζονται από τις ισχύουσες κάθε φορά σχετικές διατάξεις για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα.

2. Ο κλάδος ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων συγκροτείται από ειδικότητες που εξειδικεύονται στην εκτέλεση επιστημονικών και τεχνικών εργασιών για την υποστήριξη της έρευνας που πραγματοποιείται στο ΕΚΚΕ. Ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα καθορίζεται με την προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων ή με την απόφαση μετάταξης, εάν η θέση πληρούται με μετάταξη.

Άρθρο 20
Πρόσθετο και συνεργαζόμενο προσωπικό
Συμβάσεις με πρόσθετο και συνεργαζόμενο επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό για την εκτέλεση των ερευνητικών προγραμμάτων, έργων και μελετών του ΕΚΚΕ καταρτίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Περιγράμματα θέσεων ευθύνης

Άρθρο 21
Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων Διευθύνσεων
Τα καθήκοντα των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων του ΕΚΚΕ είναι ιδίως τα ακόλουθα:

(α) Η συμμόρφωση της Διεύθυνσης με τους στρατηγικούς στόχους του ΕΚΚΕ.

(β) Η παροχή σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων.

(γ) Η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης.

(δ) Η ενθάρρυνση του προσωπικού για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της Διεύθυνσης.

(ε) Η διαχείριση, κατανομή, ανάπτυξη και πλήρης αξιοποίηση του προσωπικού.

(στ) Η διαμόρφωση της ετήσιας στοχοθεσίας και ο προσδιορισμός των δεικτών μέτρησης αυτής, σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των Τμημάτων.

(ζ) Η αξιολόγηση του προσωπικού.

(η) Η παρακολούθηση και η προαγωγή βέλτιστων πρακτικών.

(θ) Η εκπροσώπηση της Διεύθυνσης, όπου απαιτείται.

(ι) Η έγκριση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (ΠΘΕ) των υποκείμενων οργανικών μονάδων και η εισήγηση τυχόν τροποποιήσεων.

(ια) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους.

(ιβ) Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από ειδικές διατάξεις.

Άρθρο 22
Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων και Αυτοτελούς Τμήματος
Τα καθήκοντα των Προϊσταμένων των Τμημάτων των Διευθύνσεων του ΕΚΚΕ είναι ιδίως τα ακόλουθα:

(α) Η λειτουργική διασύνδεση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος με τους επιχειρησιακούς στόχους της υπερκείμενης Διεύθυνσης ή με τις οδηγίες του ΔΣ του ΕΚΚΕ και του Προέδρου του, προκειμένου για το Αυτοτελές Τμήμα.

(β) Η συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων.

(γ) Η ενθάρρυνση των υπαλλήλων για την πραγματοποίηση των δράσεων του Τμήματος.

(δ) Η ορθολογική κατανομή του προσωπικού και του έργου.

(ε) Η διασφάλιση συνθηκών συνεργασίας με τις άλλες υπηρεσίες του ΕΚΚΕ.

(στ) Η διαπίστωση των επιμορφωτικών αναγκών του προσωπικού.

(ζ) Η παρακολούθηση της εκπλήρωσης των στόχων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων.

(η) Η αξιολόγηση του προσωπικού.

(θ) Η εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης ή στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης, προκειμένου για το Αυτοτελές Τμήμα, για ζητήματα σύστασης, τροποποίησης και κατάργησης θέσεων εργασίας και των σχετικών ΠΘΕ του Τμήματος.

(ι) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος και η τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών.

(ια) Η παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

(ιβ) Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από ειδικές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Κλάδοι Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων

Άρθρο 23
Κλάδοι Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων

1. Στη Διεύθυνση Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης και σε όλα τα Τμήματά της προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων και ΤΕ ΔιοικητικούΛογιστικού.

2. Στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων, ΠΕ Στατιστικών, ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού, ΤΕ Πληροφορικής και ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων. Στο Τμήμα Διαμεσολάβησης, Επικοινωνίας και Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού. Στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικής Υποστήριξης Ερευνών προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων, ΠΕ Στατιστικών και ΤΕ Πληροφορικής. Στο Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων.

3. Στη ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού, ΠΕ Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων και ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού.

Άρθρο 24
Κατάταξη προσωπικού Μεταβατικές διατάξεις
1. Το ήδη υπηρετούν προσωπικό (μόνιμο ή με θητεία με σχέση δημοσίου δικαίου, καθώς και με σύμβαση ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) διατηρεί την ίδια φύση και σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, καθώς και τη θέση που κατέχει κατά τη δημοσίευση του παρόντος.

2. Οι υπάλληλοι του ΕΚΚΕ που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσονται σε οργανικές

θέσεις αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων του άρθρου 17 του παρόντος ως ακολούθως:

α. Ο υπάλληλος που κατέχει προσωποπαγή θέση με σχέση δημοσίου δικαίου κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού κατατάσσεται σε οργανική θέση του ίδιου κλάδου του άρθρου 17 παρ. 2 του παρόντος.

β. Οι υπάλληλοι που κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις ΙΔΑΧ ειδικότητας ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού κατατάσσονται σε οργανικές θέσεις της ίδιας ειδικότητας του άρθρου 17 παρ. 3 του παρόντος.

γ. Για την κατά τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο κατάταξη προσωπικού, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚΕ.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Τελικές διατάξεις

Άρθρο 25
Καταργούμενες Διατάξεις
Το π.δ. 342/1986 (Α΄ 150), και κάθε διάταξη που ρυθμίζει κατά διαφορετικό τρόπο τα θέματα που ρυθμίζονται με το παρόν προεδρικό διάταγμα ή αντίκειται σε αυτό, καταργούνται.

Άρθρο 26
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Υπουργοί

Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός Ανάπτυξης Οικονομικών και Επενδύσεων ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

Εσωτερικών

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ