ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 61 ΦΕΚ Α’ 117/03.07.2018

Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ΕΛΥΔΝΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) Της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 4033/2011

«Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009, για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ενσωμάτωση ρυθμίσεων, μέτρα εφαρμογής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 264).

β) Της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 174).

γ) Του άρθρου 14 παρ. 1 περ. ζ΄ του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 35).

δ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα [άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98)].

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από το Α.Π. 2800.1/41821/2017/9.6.2017 εισηγητικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 5 περ. ε΄ του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 34 παρ. 1 του ν. 4484/2017 (Α΄ 110).

3. Την αριθ. 253/2017 Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

αποφασίζουμε:

ΜΕΡΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 1
Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων

1. Η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και ΣυμβάντωνΕΛΥΔΝΑ (εφεξής Υπηρεσία) λειτουργεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως διοικητικά αυτοτελής υπηρεσία, κατά τις διατάξεις του ν. 4033/2011 (Α΄ 264), όπως ισχύει.

2. Η Υπηρεσία τελεί υπό την εποπτεία του Προϊσταμένου, διοικείται και εκπροσωπείται από το Διευθυντή και διαρθρώνεται από τα ακόλουθα τμήματα:

α) τμήμα Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης. β) τμήμα Β΄ Μελετών, Εφαρμογών και ΣτατιστικήςΑνάλυσης. γ) τμήμα Γ΄ Διοικητικής, Οικονομικής και Νομικής Υποστήριξης.

Άρθρο 2
Προϊστάμενος Υπηρεσίας

1. Στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ανήκουν: α) Η εποπτεία της εξέτασης των υποθέσεων διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων. β) Η έγκριση του πλαισίου των διαδικασιών για τη διεξαγωγή διερευνήσεων. γ) Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας της Υπηρεσίας ως προς την επίτευξη του σκοπού σύστασής της, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

2. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του: α) Θεωρεί την πράξη με την οποία εγκρίνεται η διεξαγωγή διερεύνησης και συγκροτείται ομάδα διερεύνησης ή αποφασίζεται να μην διεξαχθεί διερεύνηση.

β) Ελέγχει τους εξαιρετικούς λόγους που επιτρέπουν τη διεξαγωγή παράλληλης διερεύνησης και θεωρεί το έγγραφο με το οποίο κοινοποιούνται οι λόγοι αυτοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (άρθρο 7 παράγραφος 3 ν. 4033/2011).

γ) Επεξεργάζεται σχέδια νόμων, διαταγμάτων και κανονιστικών αποφάσεων για θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας.

δ) Εγκρίνει το «Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων».

ε) Εγκρίνει τις μετακινήσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας (άρθρο 8 παράγραφος 13β ν. 4033/2011).

στ) Συνδράμει την Υπηρεσία κατά την υποβολή προτάσεων, στο πλαίσιο του άρθρου 10 παράγραφος 3 του ν. 4033/2011.

ζ) Εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους συντάσσει έκθεση με την οποία αξιολογεί τα αποτελέσματα της λειτουργίας της Υπηρεσίας, με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου ημερολογιακού έτους (άρθρο 8 παράγραφος 6 ν. 4033/2011).

η) Εισηγείται προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την αναγκαιότητα παροχής τεχνικής συνδρομής σε συγκεκριμένη διερεύνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών και απαιτήσεων αυτής, από εξωτερικούς εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους, ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς και από πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή ημεδαπής (άρθρο 26 παράγραφος 5 ν. 4033/2011).

θ) Μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Υπηρεσίας, αποφασίζει για τη διερεύνηση συμβάντων κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 10 του ν. 4033/ 2011.

ι) Μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Υπηρεσίας, προτείνει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναγκαιότητα συμμετοχής και συνεργασίας σε διερεύνηση καθώς επίσης και για τη μη διεξαγωγή παράλληλης διερεύνησης, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του ν. 4033/2011.

Άρθρο 3
Διευθυντής Υπηρεσίας

1. Στον Διευθυντή της Υπηρεσίας ανήκουν: α) Η διεύθυνση, η διοίκηση και η εκπροσώπηση τηςΥπηρεσίας. β) Η ευθύνη για τον προγραμματισμό των ενεργειών και τη λειτουργική οργάνωση της Υπηρεσίας.

2. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του: α) Σχεδιάζει το πλαίσιο των διοικητικών διαδικασιώνυπό τις οποίες θα ενεργεί η Υπηρεσία. β) Διευθύνει και οργανώνει τις εργασίες της Υπηρεσίας, προγραμματίζει και οργανώνει τις εργασίες του προσωπικού της.

γ) Καθοδηγεί, συντονίζει και ελέγχει τις δράσεις της Υπηρεσίας, για την εκπλήρωση της αποστολής της.

δ) Μεριμνά για την εκπόνηση του «Εγχειρίδιου Λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων» και υποβάλλει αυτό προς έγκριση από τον Προϊστάμενο.

ε) Κατανέμει το προσωπικό της Υπηρεσίας στα επιμέρους τμήματα.

στ) Μεριμνά για την εκπαίδευση, την αρτιότερη κατάρτιση και καλύτερη απόδοση του προσωπικού.

ζ) Αναθέτει αρμοδιότητες και καθήκοντα στο προσωπικό της Υπηρεσίας.

η) Εγκρίνει τις μετακινήσεις του προσωπικού της Υπηρεσίας.

θ) Ελέγχει και καταλογίζει ευθύνες στους διερευνητές ή στο προσωπικό της Υπηρεσίας για εσφαλμένες ενέργειες, παραλείψεις και παραπτώματα.

ι) Εγκρίνει τη διεξαγωγή διερεύνησης και συγκροτεί άμεσα ομάδα διερεύνησης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το διαθέσιμο στελεχιακό δυναμικό.

ια) Εγκρίνει τη μη διεξαγωγή διερεύνησης. ιβ) Εισηγείται στον Προϊστάμενο τη διενέργεια παράλληλης διερεύνησης και κοινοποιεί τους λόγους που την επιτρέπουν στην Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 3 άρθρου 7 του ν. 4033/2011.

ιγ) Εισηγείται στον Προϊστάμενο τη διεξαγωγή διερεύνησης κατά το άρθρο 14 του ν. 4033/2011.

ιδ) Εισηγείται προς τον Προϊστάμενο την ανάγκη τεχνικής συνδρομής σε συγκεκριμένη διερεύνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών και απαιτήσεων αυτής, από εξωτερικούς εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς με αναγνωρισμένη εμπειρία στο αντικείμενο ή πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (άρθρο 26 παράγραφος 5 ν. 4033/2011).

ιε) Θεωρεί τις εκθέσεις διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων.

ιστ) Μεριμνά για την προώθηση προτάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων (άρθρο 10 παράγραφος 3 ν. 4033/2011).

ιζ) Εισηγείται στον Προϊστάμενο αναφορικά με διερεύνηση συμβάντων κατά τα οριζόμενα στη παράγραφο 4 του άρθρου 10 του ν. 4033/2011.

ιη) Εγκρίνει την έκδοση «Δελτίου Ασφαλείας έναντι ατυχημάτων» σε εθνικό επίπεδο μετά τη διεξαγωγή διερεύνησης ναυτικού ατυχήματος, κατόπιν εισήγησης του Τμηματάρχη Τεχνικής Διερεύνησης.

ιθ) Συντονίζει τη συνεργασία με άλλους σχετικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς και με συναρμόδιες υπηρεσίες.

κ) Εκπροσωπεί την Υπηρεσία επί τεχνικών θεμάτων ή αναθέτει την εκπροσώπηση αυτής σε εξειδικευμένα στελέχη διερευνητές της Υπηρεσίας.

κα) Εκπροσωπεί την Υπηρεσία σε ομάδες εργασίας και επιτροπές, συνεδριάσεις, και συνόδους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών Οργανισμών και οργάνων που προβλέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις ή στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι ΟΔΝΑ Κρατών μελών ή άλλων χωρών ή αναθέτει την εκπροσώπηση αυτής σε εξειδικευμένα στελέχη διερευνητές της Υπηρεσίας.

Άρθρο 4
Προσωπικό Υπηρεσίας

1. Το τμήμα Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης στελεχώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 8 του ν. 4033/2011. Τμηματάρχης ορίζεται, κατόπιν απόφασης από το Διευθυντή της Υπηρεσίας, ο αρχαιότερος των διερευνητών Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι το βαθμό Αντιπλοιάρχου.

2. Τα τμήματα Β΄ Μελετών, Εφαρμογών και Στατιστικής Ανάλυσης και Γ’ Διοικητικής, Οικονομικής και Νομικής Υποστήριξης στελεχώνονται συμφώνως με τα οριζόμενα στην παράγραφο 9 του άρθρου 8 του ν. 4033/ 2011. Τμηματάρχες ορίζονται κατόπιν απόφασης του Διευθυντή οι αρχαιότεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που τα στελεχώνουν, μέχρι τον βαθμό του Πλωτάρχη.

3. Τα καθήκοντα των Τμηματαρχών είναι:

α) Η μέριμνα για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτωντου τμήματος.

β) Η παρακολούθηση της απόδοσης του τμήματος συνολικά καθώς και ατομικά του κάθε στελέχους που ανήκει σε αυτό, η παρέμβαση με διορθωτικές πρωτοβουλίες και η υποβολή προτάσεων για την αποδοτική λειτουργία του τμήματος, όταν απαιτείται.

γ) Ο προγραμματισμός των εργασιών των τμημάτων σύμφωνα με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις και υπηρεσιακές ανάγκες.

δ) Η διασφάλιση οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων.

Άρθρο 5
Αρμοδιότητες τμήματος Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης
Οι αρμοδιότητες του τμήματος Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης είναι οι ακόλουθες:

α) Η διεξαγωγή διερευνήσεων, η σύνταξη εκθέσεων διερευνήσεων ναυτικών ατυχημάτων και η σύνταξη και έκδοση συστάσεων ασφαλείας.

β) Η εισήγηση για τη συγκρότηση της Ομάδας Διερεύνησης ναυτικού ατυχήματος στον Διευθυντή της Υπηρεσίας.

γ) Η επιβεβαίωση ορισμένων λεπτομερειών για τα μέτρα που λαμβάνονται με βάση τις συστάσεις ασφαλείας τις οποίες διατυπώνει η Υπηρεσία σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2011 της Επιτροπής της 9ης Δεκεμβρίου 2011 «για την καθιέρωση της κοινής μεθοδολογίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων που αναπτύχθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

δ) Η πρόταση μέτρων στη βάση των συμπερασμάτων διερευνήσεων ναυτικών ατυχημάτων και συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων ναυτικών ατυχημάτων προς τον Διευθυντή για την περαιτέρω προώθησή τους προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής ή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης ή άλλων συναρμόδιων κρατικών φορέων και Οργανισμών, με σκοπό την πρόληψη ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων.

ε) Η συμμετοχή σε διαδικασίες θεσμοθέτησης μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια του τομέα των θαλασσίων μεταφορών και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 4033/2011.

στ) Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ενημέρωση σχετικά με ναυτικά ατυχήματα ή συμβάντα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας.

ζ) Η συλλογή πληροφοριών επί ναυτικών ατυχημάτων ή συμβάντων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας της Υπηρεσίας για τη λήψη απόφασης περί διεξαγωγής διερεύνησης.

η) Η καταχώριση των δεδομένων ναυτικών ατυχημάτων που διερευνώνται στην «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Πληροφοριών Ναυτικών Ατυχημάτων (European ΜarineCasualtyInformationPlatformEMCIP)», και στο «Παγκόσμιο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών (GlobanIntegratedSpippingInformationSystemGISIS)» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

θ) Η συνδρομή προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προώθηση των διαδικασιών εναρμόνισης της εσωτερικής νομοθεσίας στον τομέα διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων με τη Διεθνή και Ενωσιακή νομοθεσία.

ι) Η εκπόνηση αναλύσεων και τεχνικών ερευνών και η συνεργασία με τεχνολογικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής προς το σκοπό αυτό.

ια) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και των απαιτήσεων που διαμορφώνονται στο πλαίσιο διμερών, πολυμερών και περιφερειακών πρωτοβουλιών σε θέματα διερευνήσεων ναυτικών ατυχημάτων.

ιβ) Η συμμετοχή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο τακτικών ή έκτακτων συναντήσεων, διμερών, πολυμερών ή και περιφερειακών πρωτοβουλιών, που αφορούν τον τομέα διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων.

ιγ) Η συνεργασία με αντίστοιχες Υπηρεσίες των Κρατών Μελών της Ε.Ε., κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ν. 4033/2011.

ιδ) Η επεξεργασία απόψεων, εφόσον ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, επί θεματικών αντικειμένων ομάδων εργασίας, υποεπιτροπών, επιτροπών στο πλαίσιο λειτουργίας ευρωπαϊκών και διεθνών Οργάνων.

ιε) Η εισήγηση για την έκδοση «έγκαιρων προειδοποιήσεων» και η προώθηση των «έγκαιρων προειδοποιήσεων» της Επιτροπής προς την αρμόδια Αρχή κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του ν. 4033/2011.

ιστ) Η προώθηση «έγκαιρων προειδοποιήσεων» ή «δελτίων ασφαλείας» Οργανισμών Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων Χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την αρμόδια Αρχή και εφόσον απαιτείται, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ιζ) Η εισήγηση για την έκδοση «Δελτίου Ασφαλείας έναντι ατυχημάτων» σε εθνικό επίπεδο μετά τη διεξαγωγή διερεύνησης ναυτικού ατυχήματος.

ιη) Η τήρηση του έντυπου και του ψηφιακού αρχείου των διερευνήσεων ναυτικών ατυχημάτων καθώς και η φύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων των υποθέσεων ναυτικών ατυχημάτων ή ναυτικών συμβάντων, σε κατάλληλο χώρο περιορισμένης και διαβαθμισμένης πρόσβασης στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας.

ιθ) Η τήρηση, διαφύλαξη και ενημέρωση του αρχείου του τμήματος.

Άρθρο 6
Αρμοδιότητες τμήματος Β΄ Μελετών, Εφαρμογών και Στατιστικής Ανάλυσης
Οι αρμοδιότητες του τμήματος Β’ είναι οι ακόλουθες: α) Η τήρηση και η επεξεργασία στατιστικών στοιχείωνναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων στη «Βάση Δεδομένων Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων» της Υπηρεσίας που λειτουργεί για το σκοπό αυτό.

β) Η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων της «Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Πληροφοριών Ναυτικών Ατυχημάτων (European ΜarineCasualtyInformationPlatformEMCIP)», σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 4033/2011, καθώς και του «Παγκόσμιου Ολοκληρωμένου Συστήματος Ναυτιλιακών Πληροφοριών (GlobanIntegratedSpippingInformationSystemGISIS)», σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνικής Διερεύνησης της Υπηρεσίας.

γ) Η συλλογή και η ανάλυση στοιχείων και δεδομένων για την πρόληψη ναυτικών ατυχημάτων, σε συνεργασία, εφόσον απαιτείται, με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

δ) Η συνεργασία με το τμήμα Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης για την έκδοση ετήσιων εκθέσεων σχετικών με τα ναυτικά ατυχήματα που συνέβησαν και τις συστάσεις ασφαλείας που εκδόθηκαν επ’ αυτών.

ε) Η συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με την ανάλυση δεδομένων ναυτικών ατυχημάτων.

στ) Η τήρηση και επικαιροποίηση του διαδικτυακού τόπου της Υπηρεσίας και η ανάρτηση εκθέσεων ναυτικών ατυχημάτων, σχετικής νομοθεσίας και κάθε άλλης πληροφορίας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4033/2011, και το άρθρο 17 του παρόντος. Η τεχνική υποστήριξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ζ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

η) Η καταχώριση ναυτικών ατυχημάτων, συμβάντων και παρ΄ ολίγον ατυχημάτων, για τα οποία δεν διεξάγεται διερεύνηση, στην «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Πληροφοριών Ναυτικών Ατυχημάτων (European ΜarineCasualtyInformationPlatformEMCIP)».

θ) Η τήρηση, διαφύλαξη και ενημέρωση του αρχείου του τμήματος.

Άρθρο 7
Αρμοδιότητες τμήματος Γ’ Διοικητικής, Οικονομικής και Νομικής Υποστήριξης
Οι αρμοδιότητες του τμήματος Γ’ είναι οι ακόλουθες:

α) Η διεκπεραίωση του συνόλου των διοικητικών και υποστηρικτικών ενεργειών που απαιτούνται για τη λειτουργία της Υπηρεσίας.

β) Η καταχώριση και διεκπεραίωση της εισερχόμενης και εξερχόμενης έντυπης και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

γ) Η δημιουργία και ορθή τήρηση των απαιτούμενων βιβλίων απογραφής, των οικείων φακέλων και λοιπών στοιχείων κατά τα οριζόμενα στις ισχύουσες διατάξεις και Διαταγές και σε συνεργασία με τις αρμόδιες για το είδος απογραφής Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ.

δ) Η μέριμνα για την οργάνωση και τον προγραμματισμό των αναγκών εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης καιεπιμόρφωσης του προσωπικού, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ε) Η μέριμνα για τη σύνταξη ετήσιου προγραμματισμού προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών και την έγκαιρη διενέργεια των εκάστοτε προβλεπομένων για την υλοποίησή του.

στ) Η διαχείριση οικονομικών θεμάτων κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν. 4033/2011 καθώς και η διαχείριση του παγίου κατ’ αποκοπή χορηγήματος γραφικής ύλης και η τήρηση του οικείου βιβλίου και των δικαιολογητικών εξόδων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ζ) Η μέριμνα για την ενημέρωση των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών για την επιβολή κυρώσεων στα εμπλεκόμενα μέρη ενός ναυτικού ατυχήματος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του ν. 4033/2011.

η) Η μέριμνα για τη μετάφραση των εκθέσεων διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων από την ελληνική στην αγγλική και αντιστρόφως καθώς και ο έλεγχος της ορθής χρήσης της αγγλικής στις εκθέσεις που συντάσσονται στη γλώσσα αυτή, σε συνεργασία με το τμήμα Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης.

θ) Η υποστήριξη της Υπηρεσίας επί θεμάτων νομικής φύσεως.

ι) Η μέριμνα για την αναζήτηση των εξόδων, τα οποία καταβλήθηκαν για τη διερεύνηση ναυτικού ατυχήματος κατά τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 4033/2011.

ια) Η μέριμνα για την καταβολή των δαπανών παροχής συνδρομής από Υπηρεσία Διερευνήσεων ναυτικών ατυχημάτων Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. (άρθρο 13 παράγραφος 2 ν. 4033/2011).

ιβ) Η μέριμνα για την επιστροφή των δαπανών που επιβαρύνθηκε η Υπηρεσία σε περιπτώσεις παροχής συνδρομής κατόπιν αιτήματος Υπηρεσίας Διερευνήσεων Ναυτικών Ατυχημάτων Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. (άρθρο 13 παράγραφος 3 ν. 4033/2011).

ιγ) Η τήρηση, διαφύλαξη και ενημέρωση του αρχείου του τμήματος.

ΜΕΡΟΣ Β΄
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άρθρο 8
Προσόντα Διερευνητών στελεχών Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

1. Οι διερευνητές Αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που στελεχώνουν το τμήμα Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης διαθέτουν επιστημονική γνώση και εμπειρία σε ένα ή περισσότερους από τους τομείς που αναφέρονται στη περίπτωση α΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του ν. 4033/2011. Η στελέχωση του τμήματος πραγματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το εύρος των τομέων που αναφέρονται στην ως άνω διάταξη.

2. Τα τυπικά προσόντα των διερευνητών της Υπηρεσίας, που προέρχονται από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, αποδεικνύονται ως ακολούθως:

α) Η επιστημονική γνώση των διερευνητών:

αα) για τον τομέα Ναυσιπλοΐας και κανόνων αποφυγής συγκρούσεων, τουλάχιστον με Δίπλωμα Πλοιάρχου Γ’ τάξης Εμπορικού Ναυτικού,

ββ) για τον τομέα Μηχανολογίας πλοίων, τουλάχιστον με Δίπλωμα Μηχανικού Γ΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού,

γγ) για τον τομέα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας πλοίων, με Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Ανώτατης Πολυτεχνικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμης και αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής,

δδ) για τον τομέα Ναυπηγικής, με δίπλωμα Ναυπηγού Μηχανικού Ανώτατης Πολυτεχνικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμης και αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής,

εε) για τον τομέα χημικής ανάλυσης υλικών, υγρών και αερίων με Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού Ανώτατης Πολυτεχνικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμης και αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής ή πτυχίο Χημικού Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμης και αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής,

στστ) για τον τομέα αιτιών θαλάσσιας ρύπανσης με Δίπλωμα ή πτυχίο ενός εκ των ανωτέρω υποπεριπτώσεων αα), ββ), γγ), δδ), εε).

β) Η απαιτούμενη εμπειρία των διερευνητών, προϋποθέτει προϋπηρεσία:

αα) τεσσάρων (04) τουλάχιστον ετών, ως ενεργοί επιθεωρητές Κράτους Σημαίας ή επιθεωρητές Κράτους Λιμένα για τις υποπεριπτώσεις γγ), δδ), εε) και στστ) της περίπτωσης α) της παρούσας παραγράφου,

ββ) τεσσάρων (04) τουλάχιστον ετών, ως Κυβερνήτες ή Αξιωματικοί Φυλακής Γεφύρας, ή ως Α΄ Μηχανικοί ή Αξιωματικοί Φυλακής Μηχανοστασίου σε πλοία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και τριών (03) τουλάχιστον ετών, ως ενεργοί επιθεωρητές Κράτους Σημαίας ή επιθεωρητές Κράτους Λιμένα για τις υποπεριπτώσεις αα) και ββ), της περίπτωσης α) της παρούσας παραγράφου.

γ) Η συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας των διερευνητών δύναται να αποδεικνύεται και αθροιστικά για στελέχη που έχουν προϋπηρεσία ως επιθεωρητές Κράτους Σημαίας και ως επιθεωρητές Κράτους Λιμένα εφόσον δεν αφορά στην ίδια χρονική περίοδο.

3. Οι διερευνητές αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους μετά από την ολοκλήρωση του «Εσωτερικού προγράμματος βασικής εκπαίδευσης» που διενεργείται στην Υπηρεσία, σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων». Συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (ΕΜSΑ)» ή ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)».

ΜΕΡΟΣ Γ΄
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Άρθρο 9
Καθήκοντα Διερευνητών Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων

1. Ο Τμηματάρχης του τμήματος Α΄ Τεχνικής Διερεύνησης ή ο αντικαταστάτης αυτού βρίσκεται σε άμεση ετοιμότητα για τη λήψη έγκαιρης ενημέρωσης ενός ναυτικού ατυχήματος ή ναυτικού συμβάντος.

2. Οι Διερευνητές βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για μετακίνηση, εφόσον απαιτηθεί, σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος ή ναυτικού συμβάντος, η διερεύνηση του οποίου εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας.

3. Οι διερευνητές κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους:

α) Τηρούν τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2011 της Επιτροπής της 9ης Δεκεμβρίου 2011 «για την καθιέρωση της κοινής μεθοδολογίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων που αναπτύχθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», που αναπτύχθηκε σύμφωνα με το στοιχείο ε του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) 1406/2002 (άρθρο 5 παράγραφος 6 του ν. 4033/2011) και της υπουργικής απόφασης 611.22/14/3013/27-11-2014 (Β΄ 3199) «Κώδικας Διερεύνησης Ατυχημάτων», κατά τη διεξαγωγή των διερευνήσεων ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων.

β) Λαμβάνουν υπόψη σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες και σχετικά εγχειρίδια του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια στη Θάλασσα (ΕΜSΑ)», του «Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)», του « Διεθνούς Οργανισμού Διερευνητών Ναυτικών Ατυχημάτων (MarineAccidentsInvestigatorsInternationalForumMAIIF)» καθώς και σχετικές μελέτες εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τεχνικών, ναυτιλιακών Ινστιτούτων ή Οργανισμών και άλλες πηγές σχετικές με το διερευνητικό έργο.

γ) Οι διερευνητές της Υπηρεσίας, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας Διερευνητή κατά τα οριζόμενα στην αριθ. 612.10/12/ 23-02-2012 απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (Β΄ 431) «Καθορισμός τύπου ειδικού δελτίου ταυτότητας υπηρετούντων στην Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ΕΛΥΔΝΑ».

Άρθρο 10
Καθήκοντα Ομάδων Διερευνήσεων Ειδικότερες διαδικασίες
Οι Ομάδες διερεύνησης έχουν ειδικότερα τα ακόλουθα καθήκοντα:

α) Η Ομάδα διερεύνησης μετά από την συγκρότηση της μεριμνά για την συλλογή στοιχείων και πληροφοριών του υπό διερεύνηση ναυτικού ατυχήματος ή συμβάντος.

β) Ο επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης σε συνεργασία με τα μέλη της Ομάδας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση και δημοσίευση της έκθεσης διερεύνησης ναυτικού ατυχήματος εντός της προβλεπομένης από την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του ν. 4033/2011 περιόδου από την ημερομηνία που αυτό συνέβη, λαμβάνοντας υπόψη την παράγραφο 6.2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2011 της Επιτροπής της 9ης Δεκεμβρίου 2011 «για την καθιέρωση της κοινής μεθοδολογίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων που αναπτύχθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» και το κεφάλαιο 13.4 του τμήματος ΙΙΜέρους Γ΄ της υπουργικής απόφασης 611.22/14/3013/27-11-2014 (Β΄ 3199) «Κώδικας Διερεύνησης Ατυχημάτων», σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης του σχεδίου της έκθεσης διερεύνησης με τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη του ναυτικού ατυχήματος. Σε περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται δυνατό ο επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης μεριμνά για τη σύνταξη και έκδοση προσωρινής έκθεσης διερεύνησης.

γ) Ο επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης, μεριμνά για τη διαβούλευση του σχεδίου της έκθεσης διερεύνησης με τα εμπλεκόμενα με το ναυτικό ατύχημα και ενδιαφερόμενα μέρη σύμφωνα με την παράγραφο 6.2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2011, και εισηγείται στον Διευθυντή προθεσμία για την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων.

δ) Η Ομάδα Διερεύνησης, μετά τη λήξη της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, επεξεργάζεται τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών, αιτείται διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία, εφόσον είναι απαραίτητο και, μετά τη διευκρίνιση των ζητημάτων που τυχόν ανέκυψαν, συντάσσει και υπογράφει την τελική έκθεση διερεύνησης και την προωθεί αρμοδίως.

ε) Ο επικεφαλής της Ομάδας διερεύνησης μεριμνά για την καταχώριση του υπό διερεύνηση ναυτικού ατυχήματος στην «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Πληροφοριών Ναυτικών Ατυχημάτων (European ΜarineCasualtyInformationPlatformEMCIP)» και στο «Παγκόσμιο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών (GlobanIntegratedSpippingInformationSystemGISIS)» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, εφόσον απαιτείται.

ΜΕΡΟΣ Δ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Άρθρο 11
Θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού της Υπηρεσίας

1. Για την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της Υπηρεσίας, που προέρχεται από το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Ο χρόνος παραμονής στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας αποτελεί ειδικό τυπικό προσόν προαγωγής στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του π.δ. 81/2012, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 43 του ν. 4456/2017 (Α΄ 24).

2. Για τις άδειες του προσωπικού εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 80/2015 (Α΄153), όπως ισχύει.

3. Το προσωπικό της Υπηρεσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του φέρει πολιτική περιβολή.

4. Οι διερευνητές της Υπηρεσίας κατά την εκτέλεση αποστολών διερεύνησης ναυτικού ατυχήματος λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο προς διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας τους και, ειδικότερα, φέρουν ενδυμασία εργασίας επιχειρήσεων και εξοπλισμό ασφαλείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Άρθρο 12
«Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων»

1. Ειδικότερα θέματα που αφορούν την τυποποίηση διαδικασιών της λειτουργίας, διαχείρισης και δράσης των στελεχών της Υπηρεσίας, ρυθμίζονται με το «Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων».

2. Οι Τμηματάρχες της Υπηρεσίας καταρτίζουν και επικαιροποιούν το ανωτέρω εγχειρίδιο, το υποβάλλουν δε στον Διευθυντή για έλεγχο και περαιτέρω προώθηση προς τον Προϊστάμενο, ο οποίος το εγκρίνει.

Άρθρο 13
Διαδικτυακός τόπος της «Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων»
Η Υπηρεσία διατηρεί διαδικτυακό τόπο ελεύθερης πρόσβασης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του ν. 4033/ 2011 στον οποίο, μεταξύ άλλων, αναρτώνται τα ακόλουθα:

α) το νομικό πλαίσιο διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων,

β) οι τελικές και προσωρινές εκθέσεις διερεύνησης, τηρώντας τη νομοθεσία για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,

γ) οι έγκαιρες προειδοποιήσεις (earlyalerts),

δ) μορφότυποι δελτίων αναφοράς ναυτικού ατυχήματος και δελτίων αναφοράς παρολίγον ναυτικού ατυχήματος,

ε) στοιχεία επικοινωνίας εντός και εκτός ωραρίου υπηρεσίας,

στ) ετήσια στατιστικά στοιχεία ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με το πεδίο των αρμοδιοτήτων της.

Άρθρο 14
Υπηρεσιακά οχήματα
Για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Υπηρεσίας και, ειδικότερα για την άμεση μετακίνηση των Ομάδων Διερεύνησης εντός της ελληνικής επικράτειας, για τη διεξαγωγή του διερευνητικού έργου διατίθενται υπηρεσιακά οχήματα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΜΕΡΟΣ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Άρθρο 15
Αναφορά γνωστοποίηση ναυτικού ατυχήματος Υποβολή Δελτίου Ναυτικού Ατυχήματος

1. Ο πλοιοκτήτης ή ο διαχειριστής ή ο εφοπλιστής ή ο πράκτορας ή ο πλοίαρχος του πλοίου ενημερώνειάμεσα την Υπηρεσία για ένα ναυτικό ατύχημα ή συμβάν που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4033/2011, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου. Ειδικότερα, σε περίπτωση πολύ σοβαρού ή σοβαρού ναυτικού ατυχήματος, ο πλοιοκτήτης ή ο διαχειριστής ή ο εφοπλιστής ή ο πράκτορας έχουν υποχρέωση αναφοράς γνωστοποίησης του ατυχήματος προς την Υπηρεσία εντός δώδεκα (12) ωρών από την ώρα που αυτό συνέβη.

2. Τα μέρη που εμπλέκονται με το ναυτικό ατύχημα ή συμβάν και τη λειτουργία των εμπλεκομένων πλοίων, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Α.ΛΣΕΛ.ΑΚΤ. και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οφείλουν να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο της διερεύνησης του ναυτικού ατυχήματος (παράγραφος 3 του άρθρου 15 του ν. 4033/2011). Ειδικότερα, ο πλοιοκτήτης ή ο διαχειριστής ή ο εφοπλιστής ή το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στεριάς, σύμφωνα με τον Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISMCode), όπως ισχύει, ή ο πλοίαρχος, υποβάλλει στην Υπηρεσία πληροφορίες σχετικές με ναυτικά ατυχήματα ή συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων παρολίγον ατυχημάτων, σύμφωνα με τους μορφότυπους δελτίων αναφοράς που αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του άρθρου 13 του παρόντος, εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία του ατυχήματος σε περίπτωση πολύ σοβαρών ή σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων και εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία του συμβάντος σε περίπτωση λοιπών κατηγοριών ατυχημάτων ή συμβάντων.

Άρθρο 16
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στoν Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Υπουργοί

Οικονομικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ