Π.Δ. 49/2024
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 49
Καθορισμός του τρόπου εισαγωγής υποψηφίων στον Κλάδο Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών με τον βαθμό του Εισηγητή.
H ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α) Της παρ. 2 του άρθρου 366 του ν. 4781/2021 «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις» (Α’ 31),
β) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
2. Το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την Α.Π.Φ.2240/ 23.04.2024 εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Την 67/2024 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Προκήρυξη διαγωνισμού
1. Για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό του Εισηγητή του Κλάδου Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, προκηρύσσεται διαγωνισμός με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διενεργούμενος σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες μετά τη δημοσίευση αυτή. Περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται σε τέσσερις (4) ημερήσιες εφημερίδες και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Η προκήρυξη ορίζει την ημέρα έναρξης του διαγωνισμού, τον τόπο διεξαγωγής του, τα δικαιολογητικά συμμετοχής, την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και δικαιολογητικών από τους υποψηφίους, τον αριθμό των υποψηφίων που διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις στον εισαγωγικό βαθμό στο Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και/ή στο Τμήμα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, μετά την επιτυχία τους στον διαγωνισμό, καθώς και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους επιτυχόντες για τον διορισμό τους. Η προκήρυξη περιλαμβάνει, περαιτέρω, τη διαδικασία, τον τρόπο και άλλες λεπτομέρειες διεξαγωγής του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Εάν, για τεχνικούς λόγους, δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή του διαγωνισμού στον τόπο που ορίστηκε με την προκήρυξη, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών ορίζει άλλον τόπο που γνωστοποιείται έγκαιρα στους υποψηφίους.
Άρθρο 2
Διάρκεια και διενέργεια εισαγωγικού διαγωνισμού
1. Ο διαγωνισμός δύναται να διεξάγεται σε συνεχείς ημέρες χωρίς να εξαιρούνται οι Κυριακές ή οι επίσημες ημέρες αργίας, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο από την Επιτροπή Εξετάσεων.
2. Εάν δεν είναι δυνατή, για οποιονδήποτε λόγο, η έναρξη του διαγωνισμού την ημέρα που ορίσθηκε, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία αναρτάται στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών, ορίζεται νέα ημέρα έναρξης, μεταγενέστερη της αρχικής ορισθείσας. Η μετάθεση αυτή δεν δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό σε άλλους υποψηφίους εκτός από αυτούς που έγιναν ήδη δεκτοί.
Άρθρο 3
Προσόντα υποψηφίων
1. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτούνται, εκτός των γενικών προσόντων του άρθρου 319, και τα ειδικά προσόντα διορισμού του άρθρου 360 του ν. 4781/2021: α) πτυχίο Νομικού Τμήματος ή Νομικής Σχολής της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο της αλλοδαπής, β) μεταπτυχιακό δίπλωμα της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο της αλλοδαπής, ειδίκευσης (βα) στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, για την εισαγωγή στο Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, ή (ββ) στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, για την εισαγωγή στο Τμήμα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και γ) γνώση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας.
2. Ο υποψήφιος υποβάλλει στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών αίτηση συμμετοχής σε ειδικό έντυπο, το οποίο έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης και το οποίο περιέχει τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και μητρώνυμο, ημερομηνία, έτος και τόπο γέννησης, τόπο διαμονής, αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, στρατιωτικό αριθμό για τους άρρενες, στοιχεία επικοινωνίας και τους τίτλους σπουδών που αναφέρονται στην παρ. 1, καθώς και συνημμένο στο έντυπο σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Ο υποψήφιος δηλώνει υπεύθυνα ότι κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής έχει τα γενικά προσόντα του άρθρου 319 και τα ειδικά προσόντα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 360 του ν. 4781/2021. Η αίτηση συμμετοχής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και η ανακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Ο υποψήφιος επισυνάπτει στην αίτηση συμμετοχής, επί ποινή αποκλεισμού, όλους τους απαιτούμενους από την προκήρυξη τίτλους σπουδών και τα πιστοποιητικά αναγνώρισης ισοτιμίας/αντιστοιχίας των τίτλων σπουδών αλλοδαπής, σε ευκρινή αντίγραφα. Οι τίτλοι σπουδών ή οι βεβαιώσεις της αλλοδαπής συνοδεύονται από φωτοτυπία επίσημης μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα και φέρουν τις απαιτούμενες επικυρώσεις, κατ’ αναλογική εφαρμογή των οριζομένων στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Στην προκήρυξη μπορεί να ορίζεται ότι η υποβολή της αίτησης συμμετοχής γίνεται αποκλειστικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή με άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο, αποκλειομένης, στην περίπτωση αυτή, της αυτοπρόσωπης κατάθεσης ή της υποβολής με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή με συνδυασμό όλων ή μερικών εκ των ανωτέρω τρόπων υποβολής υποψηφιότητας.
3. Ο υποψήφιος απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν στοιχεία, εφόσον αυτά αναγράφονται στο δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου του. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος επιδεικνύει το δελτίο ταυτότητάς του στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος βεβαιώνει επάνω στο σώμα της αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό την ύπαρξη αυτών των στοιχείων. Αν η προκήρυξη ορίζει ότι η υποβολή της αίτησης συμμετοχής γίνεται αποκλειστικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή με άλλον ηλεκτρονικό τρόπο, επισυνάπτεται σε αυτήν, επί ποινή αποκλεισμού, αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου του υποψηφίου.
4. Για την απόδειξη της συνδρομής των αναφερομένων στο άρθρο 319 του ν. 4781/2021 γενικών προσόντων διορισμού, οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων της παρ. 2 του άρθρου 10 υποχρεούνται να προσκομίσουν στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, εντός τριάντα (30) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα αναγκαία δικαιολογητικά: α) δύο (2) ιατρικές γνωματεύσεις, (αα) μία παθολόγου ή γενικού ιατρού και (αβ) μία ψυχιάτρου, είτε του Δημοσίου είτε ιδιώτη, με τις οποίες πιστοποιείται ότι έχουν την υγεία και φυσική ικανότητα που επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων τους και ότι δεν πάσχουν από τα σοβαρά νοσήματα που αναγράφονται στην περ. η της παρ. 1 του άρθρου 319 του ν. 4781/2021 και β) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 περί (μη) παραπομπής σε δίκη και περί (μη) άσκησης ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 319 του ν. 4781/2021, εξαιρουμένων των δικαιολογητικών διορισμού της παρ. 5 που αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τη Διοίκηση. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας, οι επιτυχόντες δεν διορίζονται, διαγράφονται από τον οικείο πίνακα διοριστέων και καλούνται για διορισμό οι αμέσως επόμενοι στον πίνακα επιλαχόντων της παρ. 3 του άρθρου 10.
5. Η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών προβαίνει σε αυτεπάγγελτη αναζήτηση των κάτωθι πιστοποιητικών των επιτυχόντων υποψηφίων: α) αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης, β) πιστοποιητικό γέννησης από τον Δήμο εγγραφής, γ) πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α’ από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο, δ) αντίγραφο ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση.
Άρθρο 4
Επιτροπή Εξετάσεων και Εξεταστές
1. Τον διαγωνισμό διεξάγει τριμελής Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία έχει τη γενική αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αποτελούμενη από έναν υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών, με βαθμό τουλάχιστον Πληρεξουσίου Υπουργού Β’, ως Πρόεδρο, και δύο (2) Νομικούς Συμβούλους με βαθμό Α’, έναν από κάθε Τμήμα της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, ως μέλη. Τα τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων, δύο (2) γραμματείς του διαγωνισμού και οι αναπληρωτές τους, καθώς και οι επιτηρητές του διαγωνισμού, ορίζονται τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Με όμοια απόφαση, ορίζονται ως εξεταστές Ομότιμοι Καθηγητές ή μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ γνωστικού αντικειμένου συναφούς με τα εξεταζόμενα μαθήματα. Μπορούν επίσης να ορισθούν εξεταστές και άλλα πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα του άρθρου 5. Για τη διαδικασία της συνέντευξης, ως εξεταστές ορίζονται τα τρία μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων και ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Ειδικά για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών, ως εξεταστές μπορούν να ορισθούν υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Α’ ή μέλη του Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας με βαθμό τουλάχιστον Νομικού Συμβούλου Β’. Η απόφαση ορισμού των εξεταστών αναρτάται στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου των μαθημάτων του άρθρου 5.
3. Η Επιτροπή Εξετάσεων καταρτίζει το πρόγραμμα των εξετάσεων, στο οποίο αναφέρονται τα στάδια του διαγωνισμού (γραπτή και προφορική δοκιμασία) και η σειρά εξέτασης των μαθημάτων του άρθρου 5.
4. Οι γραμματείς του διαγωνισμού είναι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού του Υπουργείου Εξωτερικών. Έργο των γραμματέων του διαγωνισμού και των αναπληρωτών τους είναι η προετοιμασία του διαγωνισμού, η υποβοήθηση της Επιτροπής Εξετάσεων και των λοιπών εξεταστών, η σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων και ανακοινώσεων του διαγωνισμού, η σύνταξη του πρακτικού διεξαγωγής του διαγωνισμού από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωση όλων των σταδίων αυτής, καθώς και η σύνταξη και έκδοση του πρακτικού αποτελεσμάτων της παρ. 2 του άρθρου 10.
Άρθρο 5
Εξεταζόμενα μαθήματα
1. Τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων στο Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου είναι τα ακόλουθα:
α) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.
β) Διπλωματική Ιστορία της Ευρώπης από το Συνέδριο της Βιέννης και μετά και, ειδικότερα, οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν στην Ελλάδα από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.
γ) Αγγλική γλώσσα.
δ) Γαλλική γλώσσα.
ε) Διπλωματικό και Προξενικό Δίκαιο.
στ) Συνταγματικό Δίκαιο.
ζ) Συνέντευξη.
2. Τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων στο Τμήμα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα ακόλουθα:
α) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β) Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Πολιτικές.
γ) Αγγλική γλώσσα.
δ) Γαλλική γλώσσα.
ε) Βασικές αρχές και στοιχεία Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.
στ) Συνταγματικό Δίκαιο.
ζ) Συνέντευξη.
Άρθρο 6
Γραπτή και προφορική δοκιμασία
1. Η δοκιμασία στα υπό στοιχεία α, β, γ και δ μαθήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5, όσον αφορά στον διαγωνισμό και για τα δύο Τμήματα, είναι γραπτή και προφορική. Για τα λοιπά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμασίας της Συνέντευξης, η εξέταση είναι μόνο προφορική. Εάν υποψήφιος δεν εμφανισθεί κατά την εξέταση (γραπτή ή προφορική) οποιουδήποτε μαθήματος, αποκλείεται από την υπόλοιπη εξέταση. Για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Πολιτικές, η γραπτή δοκιμασία συνίσταται στην ανάπτυξη ενός θεωρητικού και ενός πρακτικού θέματος. Για τη Διπλωματική Ιστορία, η γραπτή δοκιμασία συνίσταται στην ανάπτυξη ενός ιστορικού θέματος. Η γραπτή δοκιμασία, όσον αφορά στις ξένες γλώσσες, συνίσταται σε: α) ερωτήσεις κατανόησης επί κειμένου στην ξένη γλώσσα, έκτασης έως δύο (2) σελίδων και β) μετάφραση δέκα (10) στίχων από την ξένη γλώσσα στην ελληνική. Η προφορική δοκιμασία στις ξένες γλώσσες συνίσταται σε ανάγνωση ξένου κειμένου από τους υποψηφίους και συνομιλία με τον εξεταστή για τον έλεγχο της ευχέρειας έκφρασής τους στην ξένη γλώσσα.
2. Γραπτή δοκιμασία: Για τη γραπτή δοκιμασία των μαθημάτων του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών και Πολιτικών, οι εξεταστές υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξετάσεων, πριν από την έναρξη της εξέτασης, κατάλογο τριών (3) θεωρητικών και τριών (3) πρακτικών θεμάτων. Για τη Διπλωματική Ιστορία υποβάλλεται κατάλογος τριών (3) ιστορικών θεμάτων. Ομοίως, για τις ξένες γλώσσες υποβάλλεται κατάλογος τριών (3) κειμένων θεμάτων στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα, έκτασης έως δύο (2) σελίδων για την κάθε γλώσσα με α) ομάδα ερωτήσεων κατανόησης επί αυτών και β) επισήμανση του τμήματος δέκα (10) στίχων εκάστου κειμένου, το οποίο θα μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. Η επιλογή των προς εξέταση θεμάτων γίνεται πριν από την έναρξη της γραπτής εξέτασης του οικείου μαθήματος με κλήρωση που διενεργείται εντός της αίθουσας εξέτασης, ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής Εξετάσεων ή του αναπληρωτή του. Η γραπτή δοκιμασία διεξάγεται υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξετάσεων ή του αναπληρωτή του, του οικείου εξεταστή ή του αναπληρωτή του και ενός εκ των γραμματέων. Απαγορεύεται στους υποψηφίους να αλληλοβοηθούνται κατά την ώρα της δοκιμασίας και να κάνουν χρήση οποιωνδήποτε βιβλίων ή σημειώσεων ή ηλεκτρονικών βοηθημάτων και μέσων επικοινωνίας με ποινή αποβολής από τον διαγωνισμό. Σε περίπτωση αποβολής υποψηφίου για τους λόγους αυτούς, ο ένας από τους δύο γραμματείς συντάσσει πρακτικό που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξετάσεων ή τον αναπληρωτή του και τον εξεταστή ή αναπληρωτή του οικείου μαθήματος. Για τη γραπτή δοκιμασία διατίθεται στους υποψηφίους κόλλα χαρτιού που φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην πάνω αριστερή γωνία αναγράφονται τα στοιχεία του υποψηφίου. Οι ενδείξεις των ατομικών στοιχείων των υποψηφίων στις κόλλες τους καλύπτονται κατά την παράδοσή τους με σκούρο αδιαφανές χαρτί, το οποίο επικολλάται παρουσία τους, αφού ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας και μονογραφούν τα γραπτά δοκίμια από τους γραμματείς ή τους επιτηρητές. Μετά το πέρας της εξέτασης, τα γραπτά παραδίδονται προς διόρθωση στον εξεταστή, ο οποίος τα βαθμολογεί με ερυθρό μελάνι. Για τη γραπτή εξέταση όλων των μαθημάτων, πλην των μαθημάτων των ξένων γλωσσών, δίδεται στους υποψήφιους χρονικό διάστημα τριών (3) ωρών. Για τα μαθήματα της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας δίδεται χρονικό διάστημα δύο (2) ωρών. Επανεξέταση ή νέα βαθμολόγηση των γραπτών δεν επιτρέπεται.
3. Προφορική δοκιμασία: α) Για την προφορική δοκιμασία όλων των μαθημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 5, πλην των ξένων γλωσσών και της συνέντευξης, ο εξεταστής προετοιμάζει αριθμό ερωτήσεωνκλήρων διπλάσιο του συνολικού αριθμού των υποψηφίων και οι κλήροι τοποθετούνται σε ειδική κληρωτίδα. Για τις ξένες γλώσσες ο αριθμός των κλήρων που τοποθετούνται στην ειδική κληρωτίδα αντιστοιχεί στον αριθμό των υποψηφίων πλέον ενός και κάθε κλήρος αντιστοιχεί σε ορισμένο προς ανάγνωση κείμενο. Για τη δοκιμασία της Συνέντευξης, οι εξεταστές (τα τρία μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων και ο ορισθείς ψυχίατρος ή ψυχολόγος) υποβάλλουν στους υποψηφίους από μία (1) τουλάχιστον ερώτηση έκαστος, σύμφωνα με τα αναλυόμενα στην περ. δ.
β) Η προφορική δοκιμασία όλων των μαθημάτων, πλην της Συνέντευξης, γίνεται δημόσια ενώπιον, τουλάχιστον, του Προέδρου της Επιτροπής Εξετάσεων ή του αναπληρωτή του, του εξεταστή ή του αναπληρωτή του και ενός από τους γραμματείς. Ερωτήσεις υποβάλλονται μόνο από τον εξεταστή κάθε μαθήματος. Η σειρά εξέτασης κάθε διαγωνιζομένου καθορίζεται με κλήρωση, η οποία διενεργείται πριν από την έναρξη της εξέτασης του οικείου μαθήματος, παρουσία των υποψηφίων. Σύμφωνα με τη σειρά αυτή, κάθε υποψήφιος προσέρχεται και λαμβάνει από την κληρωτίδα δύο (2) ερωτήσεις-κλήρους. Από τους κλήρους αυτούς ο υποψήφιος επιλέγει εκείνον που περιέχει την ερώτηση, στην οποία επιθυμεί να εξετασθεί, ενώ ο κλήρος που δεν επιλέγεται από τον εξεταζόμενο, επιστρέφεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον. Εξέταση στην ίδια ερώτηση άλλου υποψηφίου απαγορεύεται. Μόλις εξετασθεί ο κάθε υποψήφιος χωριστά, βαθμολογείται από τον εξεταστή με ερυθρό μελάνι σε δελτίο βαθμολογίας, το οποίο υπογράφεται μετά την ολοκλήρωση της προφορικής εξέτασης και παραδίδεται στον γραμματέα του διαγωνισμού.
γ) Για την προφορική δοκιμασία στις ξένες γλώσσες ο υποψήφιος παίρνει για κάθε ειδική εξέταση έναν από τους αριθμημένους κλήρους που έχουν τοποθετηθεί στην κληρωτίδα και έκαστος αντιστοιχεί σε ορισμένο κείμενο προς ανάγνωση. Κατά τα λοιπά, η βαθμολογία κάθε υποψηφίου διενεργείται με τη διαδικασία που ορίζεται στην περ. β.
δ) Προφορική δοκιμασία Συνέντευξης: δα) Η προφορική δοκιμασία της Συνέντευξης συνίσταται στην υποβολή ερωτήσεων γενικού περιεχομένου (νομικού, διεθνών σχέσεων, επικαιρότητας και γενικής παιδείας) από τους εξεταστές του μαθήματος, προκειμένου να δοθεί στους υποψήφιους η δυνατότητα να αναδείξουν την προσωπικότητά τους και να διαπιστωθεί, από τις δοθείσες απαντήσεις, η κρίση και αντίληψή τους, η ικανότητα να εκφράζονται με ακρίβεια, σαφήνεια και να αξιοποιούν τα εκφραστικά μέσα της ελληνικής γλώσσας, η ευχέρεια επικοινωνίας και συνεργασίας, η δυνατότητα ανταπόκρισης σε εργασιακή πίεση, η πνευματική ευρύτητα και καλλιέργεια, η συναισθηματική σταθερότητα, η κοινωνικότητα, καθώς και άλλες ικανότητες και προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
δβ) Η προφορική δοκιμασία της Συνέντευξης διενεργείται δημόσια ενώπιον της Επιτροπής Εξετάσεων και του ορισθέντος ψυχίατρου ή ψυχολόγου (υπό την ιδιότητά τους ως εξεταστών) και των δύο γραμματέων του διαγωνισμού. Ο κάθε υποψήφιος εξετάζεται χωριστά και καλείται να απαντήσει σε τουλάχιστον μία (1) ερώτηση εκάστου εξεταστή της διαδικασίας. Η σειρά εξέτασης κάθε υποψηφίου καθορίζεται με κλήρωση, η οποία διενεργείται παρουσία των υποψηφίων, κατά την έναρξη της διαδικασίας. Η βαθμολόγηση του κάθε υποψηφίου από τους εξεταστές της διαδικασίας της Συνέντευξης γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β παρ. 4 του άρθρου 7.
δγ) Η διαδικασία της συνέντευξης ηχογραφείται και το ηχητικό αρχείο που συνιστά προϊόν της μαγνητοφώνησης επισυνάπτεται στο πρακτικό διεξαγωγής του διαγωνισμού της παρ. 4 του άρθρου 4, το οποίο τηρείται από τους γραμματείς του διαγωνισμού. Το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης διατηρείται το αργότερο για τρεις (3) μήνες μετά τον διορισμό ή μέχρι το πέρας της διοικητικής ή δικαστικής διαδικασίας σε περίπτωση αμφισβήτησης της νομιμότητας εισαγωγής ή αποτυχίας εισαγωγής υποψηφίου στον Κλάδο Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας.
Άρθρο 7
Βαθμολογία Διεξαγωγή Διαγωνισμού
1. Κλίμακα βαθμολογίας βάση: α) Η κλίμακα βαθμολογίας είναι 0-10 σε ακέραιους αριθμούς. Η βαθμολόγηση των εξεταζόμενων μαθημάτων γίνεται μόνο από τους ορισθέντες εξεταστές ή αναπληρωτές εξεταστές των οικείων μαθημάτων, όπως περιγράφεται κατωτέρω στις παρ. 2, 3 και 4.
β) Στα υπό στοιχεία α, β, γ, δ και ζ μαθήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνουν, στο κάθε μάθημα, βαθμό τουλάχιστον έξι (6), διαφορετικά αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό, στα δε υπό στοιχεία ε και στ μαθήματα, το σύνολο της βαθμολογίας τους, όταν διαιρεθεί διά του αριθμού των μαθημάτων αυτών, πρέπει να δίδει βαθμό τουλάχιστον έξι (6), διαφορετικά οι υποψήφιοι θεωρούνται αποτυχόντες.
2. Βαθμολογία των μαθημάτων του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου:
α) Η βαθμολογία στη δοκιμασία του μαθήματος του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου εξάγεται ως εξής:
αα) Γραπτή δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται για το θεωρητικό θέμα και ένας (1) βαθμός για το πρακτικό θέμα, ο μέσος όρος των οποίων αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.
αβ) Προφορική δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.
Προστίθενται οι βαθμοί που δόθηκαν χωριστά για τη γραπτή και την προφορική εξέταση. Ο μέσος όρος δίδει τον τελικό βαθμό στο μάθημα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τον βαθμό αυτό, αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό.
β) Η βαθμολογία στη δοκιμασία της Διπλωματικής Ιστορίας της Ευρώπης εξάγεται ως εξής:
βα) Γραπτή δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται στη γραπτή εξέταση του μαθήματος.
ββ) Προφορική δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση του μαθήματος. Προστίθενται οι βαθμοί που δόθηκαν χωριστά για τη γραπτή και την προφορική εξέταση. Ο μέσος όρος δίδει τον τελικό βαθμό στο μάθημα της Διπλωματικής Ιστορίας της Ευρώπης, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τον βαθμό αυτό, αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό.
γ) Η βαθμολογία στη δοκιμασία των μαθημάτων του Διπλωματικού και Προξενικού Δικαίου (προφορική δοκιμασία) και του Συνταγματικού Δικαίου (προφορική δοκιμασία) εξάγεται ως εξής: ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση των μαθημάτων αυτών, ο οποίος αποτελεί και τον τελικό βαθμό τους. Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν στα δύο (2) αυτά μαθήματα μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον έξι (6) θεωρούνται αποτυχόντες στις εξετάσεις.
3. Για τα μαθήματα του Τμήματος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
α) Η βαθμολογία στη δοκιμασία του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάγεται ως εξής:
αα) Γραπτή δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται για το θεωρητικό θέμα και ένας (1) βαθμός για το πρακτικό, ο μέσος όρος των οποίων αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.
αβ) Προφορική δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση του μαθήματος. Προστίθενται οι βαθμοί που δόθηκαν χωριστά για τη γραπτή και την προφορική εξέταση. Ο μέσος όρος δίδει τον τελικό βαθμό στο μάθημα του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τον βαθμό αυτό, αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στο διαγωνισμό.
β) Η βαθμολογία στη δοκιμασία των Ευρωπαϊκών Θεσμών και Πολιτικών εξάγεται ως εξής:
βα) Γραπτή δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται για το θεωρητικό θέμα και ένας (1) βαθμός για το πρακτικό, ο μέσος όρος των οποίων αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.
ββ) Προφορική δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση του μαθήματος. Προστίθενται οι βαθμοί που δόθηκαν χωριστά για τη γραπτή και την προφορική εξέταση. Ο μέσος όρος δίδει τον τελικό βαθμό στο μάθημα των Ευρωπαϊκών Θεσμών και Πολιτικών, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τον βαθμό αυτό αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό.
γ) Η βαθμολογία στη δοκιμασία των μαθημάτων των Βασικών αρχών και στοιχείων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (προφορική δοκιμασία) και του Συνταγματικού Δικαίου (προφορική δοκιμασία) εξάγεται ως εξής:
Ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση των μαθημάτων αυτών, ο οποίος αποτελεί και τον τελικό βαθμό τους. Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν στα δύο (2) αυτά μαθήματα μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον έξι (6) θεωρούνται αποτυχόντες στις εξετάσεις.
4. Για τα κοινά μαθήματα των δύο Τμημάτων: α) Η βαθμολογία στις δοκιμασίες της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας εξάγεται ως εξής: αα) Γραπτή δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται για την κατανόηση κειμένου και ένας (1) βαθμός για τη μετάφραση από την ξένη στην ελληνική γλώσσα, ο μέσος όρος των οποίων αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.
αβ) Προφορική δοκιμασία: ένας (1) βαθμός δίδεται στην προφορική εξέταση του μαθήματος. Προστίθενται οι βαθμοί που δόθηκαν χωριστά για τη γραπτή και την προφορική εξέταση. Ο μέσος όρος δίδει τον τελικό βαθμό στο μάθημα της κάθε ξένης γλώσσας, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι (6). Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τον βαθμό αυτό, χωριστά για κάθε γλώσσα, αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό.
β) Η βαθμολογία στη δοκιμασία της Συνέντευξης, εξάγεται ως εξής:
Οι υποψήφιοι απαντούν στις ερωτήσεις που υποβάλλονται από τους τέσσερις (4) εξεταστές (τα τρία μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων και τον ψυχίατρο ή ψυχολόγο), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. δ της παρ. 3 του άρθρου 6. Οι εξεταστές υποβάλλουν στους υποψηφίους από μία (1) τουλάχιστον ερώτηση έκαστος και συμπληρώνουν ατομικό δελτίο αξιολόγησης, στο οποίο βαθμολογούν αιτιολογημένα τον κάθε υποψήφιο, επί της συνολικής του παρουσίας στη διαδικασία. Το σύνολο των βαθμών διαιρείται διά του αριθμού των εξεταστών της δοκιμασίας της Συνέντευξης και το πηλίκο αυτού είναι ο τελικός βαθμός στη Συνέντευξη. Όσοι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τον βαθμό τουλάχιστον έξι (6) στη Συνέντευξη, αποκλείονται από την περαιτέρω συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Άρθρο 8
Συντελεστές
Η αξία κάθε μαθήματος του διαγωνισμού προσδιορίζεται από συντελεστή. Για τα υπό στοιχεία α, β, γ, δ και ζ μαθήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 ο συντελεστής είναι δέκα (10) και για τα υπό στοιχεία ε και στ μαθήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 ο συντελεστής είναι οκτώ (8).
Άρθρο 9
Αποτελέσματα σειρά επιτυχίας
1. Επιτυχόντες στις εξετάσεις είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν τελικό βαθμό τουλάχιστον έξι (6) στα μαθήματα υπό στοιχεία α, β, γ, δ και ζ των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 και μέσο όρο τουλάχιστον έξι (6) στα μαθήματα υπό στοιχεία ε και στ των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7.
2. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων σε σχέση με τις προκηρυχθείσες θέσεις κάθε Τμήματος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας καθορίζεται με την ακόλουθη διαδικασία: ο βαθμός επιτυχίας σε κάθε μάθημα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή, που εκφράζει την αξία κάθε μαθήματος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8. Ο τελικός βαθμός διαμορφώνεται από το άθροισμα των ανωτέρω γινομένων.
3. Η τελική σειρά επιτυχίας καθορίζεται από το ανωτέρω άθροισμα βαθμών που καταχωρείται σε αναλυτικό τελικό πίνακα βαθμολογίας κατά φθίνουσα σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η σειρά επιτυχίας καθορίζεται με κλήρωση, η οποία διενεργείται παρουσία των ισοβαθμούντων.
Άρθρο 10
Πίνακες βαθμολογίας Πρακτικό αποτελεσμάτων εισαγωγικού διαγωνισμού Πίνακας επιλαχόντων
1. Πίνακες βαθμολογίας: Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε μαθήματος, συντάσσεται πίνακας βαθμολογίας, ο οποίος υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξετάσεων ή τον αναπληρωτή αυτού, τον εξεταστή ή τους εξεταστές κάθε μαθήματος και έναν εκ των γραμματέων. Οι πίνακες βαθμολογίας ανακοινώνονται στους διαγωνιζόμενους υποψηφίους με ανάρτησή τους στους ειδικούς για τις ανακοινώσεις πίνακες που τηρούνται στο κεντρικό κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέχεια ανάρτησης σχετικής ενημερωτικής ανακοίνωσης στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ταυτοποιητικά στοιχεία των υποψηφίων αλλά μόνο με χρήση του αριθμού πρωτοκόλλου, ο οποίος γνωστοποιείται σε κάθε υποψήφιο μετά την υποβολή του ειδικού εντύπου αίτησης συμμετοχής της παρ. 2 του άρθρου 3.
2. Πρακτικό αποτελεσμάτων: Σύμφωνα με τις ανωτέρω βαθμολογίες, συντάσσεται πρακτικό αποτελεσμάτων, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων και οι γραμματείς. Σε αυτό περιλαμβάνονται ή επισυνάπτονται: α) ο τελικός πίνακας βαθμολογίας κάθε Τμήματος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9, και β) ο πίνακας διοριστέων, ο οποίος περιλαμβάνει, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, τους επιτυχόντες υποψηφίους από τον τελικό πίνακα βαθμολογίας που καλύπτουν τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων εκάστου Τμήματος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, αφού τους υπογράψουν όσοι υπογράφουν και το πρακτικό. Το παρόν πρακτικό και οι πίνακες ανακοινώνονται δημόσια με τους ακόλουθους τρόπους: α) αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών και β) αναρτώνται στους ειδικούς για τις ανακοινώσεις πίνακες που τηρούνται στο κεντρικό κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών.
3. Πίνακας επιλαχόντων: Στην περίπτωση περισσότερων επιτυχόντων από τις προκηρυχθείσες θέσεις, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων, καταρτίζεται σχετικός πίνακας επιλαχόντων, ο οποίος υπογράφεται από όσους υπογράφουν το πρακτικό αποτελεσμάτων και επισυνάπτεται σε αυτό. Ο πίνακας επιλαχόντων έχει ισχύ ένα (1) έτος από την ημερομηνία δημόσιας ανακοίνωσης του πρακτικού αποτελεσμάτων.
Άρθρο 11
Δικαίωμα πρόσβασης των υποψηφίων στα γραπτά δοκίμια και ελάχιστος χρόνος τήρησής τους
1. Οι υποψήφιοι του εισαγωγικού διαγωνισμού δύνανται, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, να έχουν πρόσβαση στα γραπτά δοκίμιά τους, μετά τη δημοσίευση του πρακτικού αποτελεσμάτων και του τελικού πίνακα βαθμολογίας της παρ. 2 του άρθρου 10.
2. Μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού των επιτυχόντων του εισαγωγικού διαγωνισμού στον Κλάδο Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, το σύνολο των γραπτών δοκιμίων, καθώς και οι αιτήσεις συμμετοχής με το σύνολο των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν, των αποτυχόντων υποψηφίων καταστρέφονται, εφόσον δεν εκκρεμεί διοικητική ή δικαστική διαδικασία σχετική με τυχόν αμφισβήτηση της νομιμότητας εισαγωγής ή αποτυχίας εισαγωγής.
Άρθρο 12
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το π.δ. 119/2009 (Α’ 151).
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Εξωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 12 Αυγούστου 2024
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Υπουργός Εξωτερικών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ