Π.Δ. 43/2020

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 43 ΦΕΚ Α 95/12.5.2020

Οργάνωση και Λειτουργία του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  (ΔΠΜΣ) «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία» από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών  της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Ναυτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. 3187/2003 «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.)» (Α΄ 233), όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 88 του ν. 3883/2010 «Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων-Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και Συναφείς Διατάξεις» (Α΄ 167).

2. Την 247153α/09.08.2019 κοινή απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή» (Β΄ 3181).

3. Την 6632/Υ1/20.7.2019 κοινή απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλειο Διγαλάκη» (Β΄ 3009).

4. Το από 4 Μαΐου 2018 Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Τμήματος Ναυτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

5. Την από 29 Ιουνίου 2018 απόφαση έγκρισης ίδρυσης του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς κατά την 19η συνεδρία της.

6. Την από 24 Ιουλίου 2018 απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κατά την 7η Συνεδρία του για την έγκριση του Ειδικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για την οργάνωση και λειτουργία ΔΠΜΣ με τίτλο: «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία».

7. Την από 26 Ιουλίου 2016 γνώμη του Συμβουλίου Ανωτάτης Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΑΑΣΕ).

8. Το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την αριθμ. 008/2020 εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση του Π/Υ Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έτους 2020. Αντιστοίχως, για τα επόμενα έτη του ΜΠΔΣ 2020-2023, δεν προκαλείται επιβάρυνση και δεν θα επηρεαστούν τα ανώτατα όρια αυτού.

9. Την αριθμ. 15/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Λειτουργία Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Εγκρίνεται η οργάνωση και λειτουργία Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία» (Marine Science and Technology Management) από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και από το Τμήμα Ναυτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ).

Άρθρο 2
Αντικείμενο και Σκοπός

1. Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «Διοίκηση στη Ναυτική Επιστήμη και Τεχνολογία» με τις εξής ειδικεύσεις:

α. «Διοίκηση και Οικονομία στη Ναυτική Επιστήμη» και β. «Διοίκηση στη Ναυτική Τεχνολογία».

2. Το ΔΠΜΣ αποσκοπεί: α. Στην προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας στο αντικείμενο του προγράμματος.

β. Στην προετοιμασία και εκπαίδευση εξειδικευμένων και ικανών επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας στο χώρο των ναυτικών και θαλασσίων δραστηριοτήτων.

γ. Στην ανάπτυξη της θεωρητικής και εφαρμοσμένης επιστήμης στον ελλαδικό και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο.

δ. Στη συνεργασία με ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς στο αντικείμενο της ναυτιλίας.

ε. Στην προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

στ. Στη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και των οργανισμών και των επιχειρήσεων για την αποδοχή, χρήση και διάδοση των αντικειμένων του ΔΠΜΣ.

3. Το ΔΜΣ απονέμεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τη ΣΝΔ και υπογράφεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τον Διοικητή της ΣΝΔ.

Άρθρο 3
Κατηγορίες Πτυχιούχων που Γίνονται Δεκτοί
Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί, ύστερα από επιλογή, απόφοιτοι ΑΕΙ του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα των Σχολών Οικονομικής, Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, Διοίκησης Επιχειρήσεων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4485/2017, καθώς και απόφοιτοι των Α.Σ.Ε.Ι του ν. 3187/2003, και απόφοιτοι των αντίστοιχων και ισοδύναμων Στρατιωτικών Σχολών της αλλοδαπής.

Άρθρο 4
Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια του ΔΠΜΣ ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Άρθρο 5
Πρόγραμμα Σπουδών

1. Το ΔΠΜΣ αποτελείται από μία κοινή δέσμη μαθημάτων κορμού για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, δύο

κατευθύνσεις μαθημάτων επιλογής και την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας για το τρίτο εξάμηνο.

2. Για την απόκτηση του ΔΜΣ, ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε δώδεκα (12) μαθήματα, τέσσερα (4) ανά εξάμηνο.

3. Για την απονομή του ΔΜΣ απαιτείται η επιτυχής συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων. Το σύνολο διδακτικών πιστωτικών μονάδων για κάθε εξάμηνο είναι τριάντα (30). Οι πρώτες εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες αφορούν τα δύο πρώτα εξάμηνα. Στο τρίτο εξάμηνο ο φοιτητής παρακολουθεί τέσσερα (4) μαθήματα επιλογής είκοσι (20) συνολικά πιστωτικών μονάδων και εκπονεί τη διπλωματική του εργασία που αντιστοιχεί σε δέκα (10) πιστωτικές μονάδες. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η συμμετοχή του φοιτητή στο σύνολο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον κανονισμό του ΔΠΜΣ.

4. Η διδακτική περίοδος κάθε μαθήματος αποτελείται από τριάντα (30) ώρες. Κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου ο μεταπτυχιακός φοιτητής συγγράφει τη διπλωματική του εργασία.

5. Το ΔΠΜΣ περιλαμβάνει συνολικά είκοσι (20) μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Από τα είκοσι (20) μεταπτυχιακά μαθήματα, τα τέσσερα (4) είναι μαθήματα κορμού του πρώτου εξαμήνου, τέσσερα (4) είναι μαθήματα κορμού του δευτέρου εξαμήνου και δώδεκα (12) είναι μαθήματα επιλογής κατεύθυνσης του τρίτου εξαμήνου. Η διπλωματική εργασία υποβάλλεται/παρουσιάζεται στο τέλος του τρίτου εξαμήνου.

6. Ως κύκλος σπουδών νοείται η οριζόμενη στο άρθρο 4 διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση του ΔΜΣ.

7. Η δομή του διδακτικού προγράμματος του ΔΠΜΣ, έχει ως ακολούθως:

1ο Εξάμηνο

Τίτλοι ΜαθημάτωνΥποχρεωτικό (Υ)/Επιλογής (Ε)Πιστωτικές Μονάδες
Οικονομική Ανάλυση Ναυτιλιακών ΑγορώνΥ7,5
Στατιστική Ανάλυση Ανάλυση ΔεδομένωνΥ7,5
Συνδυασμένες ΜεταφορέςΥ7,5
Αρχές Διοίκησης και Οργάνωσης Ναυτιλιακών ΕπιχειρήσεωνΥ7,5

 

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων 30

 

 

2ο Εξάμηνο

Τίτλοι ΜαθημάτωνΥποχρεωτικό (Υ)/ Επιλογής (Ε)Πιστωτικές Μονάδες
Οικονομικά των Θαλασσίων Μεταφορών και Διεθνές ΕμπόριοΥ7,5

 

Εφοδιαστική Αλυσίδα στις ΜεταφορέςΥ7,5
Συστήματα Πλοήγησης και ΤηλεπικοινωνιώνΥ7,5
Διαχείριση και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε ΠλοίαΥ7,5

 

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

 

 30

 

3ο Εξάμηνο

Κατεύθυνση στη Διοίκηση και Οικονομία στη Ναυτική Επιστήμη

 

 Κατεύθυνση στη Διοίκηση στη Ναυτική Τεχνολογία

 

 
Τίτλοι ΜαθημάτωνΠιστωτικές ΜονάδεςΤίτλοι ΜαθημάτωνΠιστωτικές Μονάδες
Διπλωματική Εργασία10Διπλωματική Εργασία10

 

Μάθημα Επιλογής5Μάθημα Επιλογής5
Μάθημα Επιλογής5Μάθημα Επιλογής5
Μάθημα Επιλογής5Μάθημα Επιλογής5
Μάθημα Επιλογής5Μάθημα Επιλογής5

 

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων30Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων30

 

 

Μαθήματα Επιλογής Γ΄ Εξαμήνου Κατεύθυνσης στη Διοίκηση και Οικονομία στη Ναυτική ΕπιστήμηΜαθήματα Επιλογής Γ΄ Εξαμήνου Κατεύθυνσης στη Διοίκηση στη Ναυτική Τεχνολογία
Λειτουργική Διαχείριση ΠλοίουΘεωρία Κινδύνου και Αξιοπιστίας με Εφαρμογές στα Ναυτικά Συστήματα

 

ΝαυλώσειςΈλεγχος Ποιότητας στις Μεταφορές και στις Ναυτικές Εγκαταστάσεις

 

ΝαυτασφαλίσειςΑρχές Τεχνικής Πραγματογνωμοσύνης και Οικονομοτεχνική Διάσταση της Αστοχίας

 

Διαχείριση Λιμένων και ΤερματικώνΟργάνωση και Διαχείριση Διαδικασιών Συντήρησης Πλοίων
Οικονομική του Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Πολιτική στη ΝαυτιλίαΤεχνολογίες Περιβάλλοντος και Αντιρρύπανσης

 

Μεταφορά Τεχνολογίας και Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας στη ΝαυτιλίαΣτοχαστική Μοντελοποίηση και Πρόβλεψη Θαλάσσιων Συστημάτων

8. Τα μαθήματα του ΔΠΜΣ δύνανται, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, να τροποποιηθούν με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής, όπως αυτή ορίζεται και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και 45 του ν. 4485/2017. Ως πρώτος κύκλος σπουδών του ΔΠΜΣ ορίζεται η πρώτη ολοκληρωμένη υλοποίηση του προγράμματος.

Άρθρο 6
Αριθμός Εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε ογδόντα (80) ανά ακαδημαϊκό έτος και η επιλογή αυτών πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4485/2017. Επιπλέον, έως δέκα (10) θέσεις, χωρίς τέλος εγγραφής καλύπτονται από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, κατόπιν επιλογής της ΣΝΔ σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Άρθρο 7
Διδακτικό Προσωπικό

1. Στο ΔΠΜΣ διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Τμήματος Ναυτικών Επιστημών της ΣΝΔ, ή άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ή άλλων ΑΕΙ και ΑΣΕΙ, ομότιμοι Καθηγητές, Εντεταλμένοι Επίκουροι Καθηγητές, Επισκέπτες Καθηγητές ή Ειδικοί Επιστήμονες. Εξ αυτών τουλάχιστον το ογδόντα τοις εκατό (80%) προέρχεται από το διδακτικό προσωπικό των δύο συνεργαζόμενων Τμημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4485/2017.

2. Διαλέξεις, σεμινάρια και πρακτικές εφαρμογές δύνανται να πραγματοποιηθούν από ερευνητές εγνωσμένου κύρους αναγνωρισμένων Ερευνητικών Ιδρυμάτων που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα και αξιόλογη επιστημονική ή ερευνητική δραστηριότητα, καθώς επίσης και από επιστήμονες με αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο, καθώς και άλλες κατηγορίες διδασκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4485/2017.

Άρθρο 8
Υλικοτεχνική Υποδομή
Για τη λειτουργία του ΔΠΜΣ χρησιμοποιείται η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή, του Πανεπιστημίου Πειραιώς ή/και της ΣΝΔ.

Άρθρο 9
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Άρθρο 10
Κόστος Λειτουργίας

1. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 4485/2017, το 70% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του ΔΠΜΣ που αφορά στις άμεσες δαπάνες αναλύεται σε κατηγορίες δαπανών ως εξής (ανά 18μηνο κύκλο, έτος και πενταετία):

Κατηγορίες Λειτουργικών ΕξόδωνΚύκλου 18 ΜηνώνΈτους5ετίας
Εξοπλισμός και Λογισμικό6.000 €4.000 €20.000 €
Υποτροφίες4.800 €3.200 €16.000 €
Αναλώσιμα6.000 €4.000 €20.000 €
Μετακινήσεις Διδασκόντων15.000 €10.000 €50.000 €
Εκπαιδευτικές Μετακινήσεις Φοιτητών4.800 €3.200 €16.000 €
Αμοιβές Διδασκαλίας ΔΕΠ12.000 €8.000 €40.000 €
Αμοιβές Συμβασιούχου Διδακτικού Προσωπικού9.000 €6.000 €30.000 €
Αμοιβές παρ. 5 άρθρου 36 ν. 4485/201712.000 €8.000 €40.000 €
Διοικητική/Τεχνική Υποστήριξη15.000 €10.000 €50.000 €
Λοιπές Δαπάνες9.480 €6.320 €31.600 €
Σύνολο Άμεσων Δαπανών (70% των Εισροών)94.080 €62.720 €313.600 €

2. Το ανωτέρω κόστος καλύπτεται από τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, από χορηγίες φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, καθώς και από δωρεές. Η διαχείριση των οικονομικών πόρων του προγράμματος θα γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου θα κατατίθενται και τα τέλη εγγραφής.

Άρθρο 11
Έναρξη Ισχύος

1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος.

Αθήνα, 5 Μαΐου 2020

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝA ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Υφυπουργοί

Εθνικής Άμυνας Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ