Π.Δ. 29/2020
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 29 Τεύχος A’ 57/12.03.2020
Περί κρίσεως πτητικής καταλληλότητας πληρωμάτων αέρος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. Του άρθρου 13 παρ.3 του ν.δ. 1400/1973 «Περί Καταστάσεως των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων» (Α΄ 114).
β. Του άρθρου 26 παρ.1 του ν. 3187/2003 «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» (Α΄ 233).
γ. Του άρθρου 46 παρ.1 του ν. 4407/2016 «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 134).
2. Την περίπτ. ι΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 2292/ 1995 «Οργάνωση και Λειτουργία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 35).
3. Το π.δ. 83/2019 (Α΄121) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
4. Τις περιπτ. στ΄ και ια΄ του άρθρου 1 και δ΄ του άρθρου 2 της 247153α/9-8-2019 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή» (Β΄ 3181).
5. Την 146/23-7-18 απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ).
6. Την από 21/2/2019 εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
7. Την από 25/2/2019 γνώμη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
8. Το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την αριθμ. 49/ 2019 εισηγητική έκθεση του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
9. Τις αριθμ. 123/2019 και 5/2020 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Αξιωματικοί Ιπτάμενοι
1. Αξιωματικός Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Όταν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του και ανεξάρτητα από το στάδιο αυτής, η απόδοσή του στις πτήσεις δεν πληροί τα κριτήρια επιτυχίας που καθορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
β. Όταν για λόγους που δεν οφείλονται σε απειθαρχία χειρίζεται το αεροσκάφος (Α/Φ) ή το ελικόπτερο (Ε/Π) και εκτελεί τις διαδικασίες είτε στο έδαφος είτε στον αέρα, με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή και επιτυχή εκτέλεση της αποστολής.
γ. Όταν βαθμολογηθεί ως ΑΠΟΤΥΧΩΝ σε δύο (2) συνεχόμενες αξιολογήσεις ή εξετάσεις αέρος.
δ. Όταν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του και ανεξάρτητα από το στάδιο αυτής, η απόδοσή του στις πτήσεις στον εξομοιωτή πτήσεων δεν πληροί τα κριτήρια επιτυχίας που καθορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
ε. Όταν για επαγγελματικά θέματα αποτυγχάνει σε δύο (2) συνεχόμενες γραπτές εξετάσεις ή αξιολογήσεις εδάφους, που διενεργούνται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), την Πτέρυγα/ Σμηναρχία και το Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα.
στ. Όταν χαρακτηρισθεί πως έχει αποδεδειγμένα μειωμένη πτητική έφεση σε δύο (2) συνεχόμενα ή τρία (3) συνολικά Δελτία Χαρακτηρισμού Ιπταμένων, επιτυγχάνοντας βαθμολογίες μέτριου ή απαράδεκτου βάσει των ισχυόντων θεσμικών κειμένων.
ζ. Όταν παρουσιάζει απειθαρχία σε πτήση, όπως παράβαση των κανόνων, ορίων και διαταγών πτήσης, χωρίς σοβαρό λόγο παρέκκλιση από τις ειδικές διαταγές κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης πτήσης ή κατ’ εξακολούθηση άρνηση εκτέλεσης πτήσης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και η συμπεριφορά του έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού ή υλικού, να παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων ή η εκπαίδευση, ή να καταλήγει μάταιη η εκτέλεση της αποστολής.
η. Όταν εκφράζει εγγράφως απαρέσκεια για συγκεκριμένο τύπο Α/Φ, Ε/Π ή γενικά για τις πτήσεις.
θ. Όταν παρουσιάζεται για πτήση υπό την επήρεια ουσιών που επηρεάζουν την ψυχοσωματική και πνευματική κατάσταση, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή περί χρήσης εθιστικών ψυχοτρόπων ουσιών, κατόπιν βάσιμων ενδείξεων που ανιχνεύονται από τον Διοικητή Σμήνους, τον Διοικητή ή τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων-Εκπαίδευσης (ΑΕ) Ανεξάρτητου Σμήνους / Μοίρας, τον Διευθυντή Επιχειρήσεων-Εκπαίδευσης (ΔΕΕ), τον Υποδιοικητή ή τον Διοικητή της ΣΙ / Σμηναρχίας/ Πτέρυγας.
ι. Όταν έχει εμπλακεί σε αεροπορικό ατύχημα εδάφους ή αέρος και του έχουν αποδοθεί ευθύνες με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
2. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ και 1δ η διαδικασία κρίσης της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου είναι η ακόλουθη:
α. Ο Διοικητής της ΣΙ / Σμηναρχίας/ Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπόμενου και υποβάλλει σχετική τεκμηριωμένη αναφορά προς την προϊσταμένη του αρχή, με την οποία αναφέρει τους λόγους της διακοπής των πτήσεων και εισηγείται την παραπομπή του για κρίση πτητικής καταλληλότητας.
β. Ο Αρχηγός του ΓΕΑ, ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας ή ο Διοικητής της αρμόδιας Διοίκησης, κατά περίπτωση, συγκροτεί τριμελή επιτροπή για να τον εξετάσει.
γ. Μετά την εξέταση από την επιτροπή συντάσσεται έκθεση και εφόσον ο παραπεμπόμενος κρίνεται:
αα) Ομόφωνα ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις. αβ) Από δύο (2) μέλη της επιτροπής ΕΠΙΤΥΧΩΝ, η έκθεση η οποία περιλαμβάνει και τη γνώμη της μειοψηφίας υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και ο Αρχηγός του ΓΕΑ αφού λάβει υπόψη του τα σχόλια του Αρχηγείου ή της αρμόδιας Διοίκησης και την εισήγηση του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΑ, αποφασίζει τη συνέχιση των πτήσεων ή την εισαγωγή του θέματος στο Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ), το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου.
αγ) Ομόφωνα ή από δύο (2) μέλη της επιτροπής ΑΠΟΤΥΧΩΝ, η έκθεση η οποία περιλαμβάνει και τη γνώμη της τυχόν μειοψηφίας υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και το θέμα εισάγεται στο ΑΑΣ το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου.
3. Κατά την περίπτωση της υποπαραγράφου 1ε η διαδικασία κρίσης της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπομένου είναι η εξής:
α. Ο Διοικητής της ΣΙ/ Σμηναρχίας/ Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπομένου και υποβάλλει σχετική αναφορά στο προϊστάμενο κλιμάκιο διοίκησης, στην οποία αναφέρει τους λόγους της διακοπής των πτήσεων και εισηγείται την παραπομπή του για κρίση πτητικής καταλληλότητας.
β. Ο Αρχηγός του ΓΕΑ, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ή ο Διοικητής της αρμόδιας Διοίκησης, κατά περίπτωση, συγκροτεί τριμελή επιτροπή για την αξιολόγηση του παραπεμπομένου σε γραπτές εξετάσεις εδάφους σε όλα τα επαγγελματικά θέματα.
γ. Μετά την εξέταση συντάσσεται έκθεση και εφόσον ο παραπεμπόμενος κρίνεται:
αα) ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις. αβ) ΑΠΟΤΥΧΩΝ, η έκθεση πτητικής ακαταλληλότητας υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και το θέμα εισάγεται στο ΑΑΣ το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπομένου.
4. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1στ, 1ζ, 1η και 1θ ο Διοικητής της ΣΙ/ Σμηναρχίας / Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπομένου και συντάσσει ειδική έκθεση η οποία με συνημμένο το Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπομένου και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο (όπως αναφορά, ιατρική έκθεση κ.λπ.), υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ για εισαγωγή του θέματος στο ΑΑΣ το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπομένου.
5. Κατά την περίπτωση της υποπαραγράφου 1ι, ο Διοικητής της ΣΙ/ Σμηναρχίας/ Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του εμπλεκόμενου προσωπικού και μετά από έγκριση του προϊστάμενου κλιμακίου και του ΓΕΑ, συντάσσει ειδική έκθεση μετά την υποβολή του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Αυτή υποβάλλεται ιεραρχικά για εισαγωγή στο ΑΑΣ για κρίση της πτητικής καταλληλότητας του εμπλεκόμενου προσωπικού.
6. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που προβλέπεται συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης τα μέλη της πρέπει:
α. Να είναι σε βαθμό ανώτεροι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, αρχαιότεροι του εξεταζομένου.
β. Να μην έχουν συμμετάσχει ξανά σε επιτροπή αξιολόγησης του εξεταζόμενου, με την επιφύλαξη της περίπτ. γ΄.
γ. Το ένα (1) μέλος της τριμελούς επιτροπής είναι ο Διοικητής ή ο ΑΕ του Ανεξάρτητου Σμήνους / Μοίρας που υπηρετεί ο εξεταζόμενος. Τα υπόλοιπα μέλη επιλέγονται από άλλο Ανεξάρτητο Σμήνος / Μοίρα του ίδιου τύπου Α/Φ ή Ε/Π, ή από τους αξιωματικούς Τυποποίησης Αξιολόγησης της ΣΙ/ Σμηναρχίας/ Πτέρυγας ή από τους αξιολογητές αέρος του ΓΕΑ, του Αρχηγείου ή της αρμόδιας Διοίκησης.
Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης της επιτροπής, κατά τα ανωτέρω, αυτή συγκροτείται με κατάλληλο/ους αξιωματικό/ους του ΓΕΑ, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας ή της αρμόδιας Διοίκησης.
7. Στον υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας αξιωματικό σύμφωνα με τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β και 1γ, πριν από οποιαδήποτε πτήση αξιολόγησης και εφόσον αυτός δεν έχει πραγματοποιήσει πτήση εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών, παρέχεται δυνατότητα εξάσκησης σε μία (1) έως δύο (2) πτήσεις στον εξομοιωτή πτήσεων και σε μία (1) έως δύο (2) πτήσεις με διθέσιο Α/Φ ή Ε/Π με έμπειρο εκπαιδευτή επί του τύπου του Α/Φ ή Ε/Π στον οποίο θα επακολουθήσει η αξιολόγηση. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται εξομοιωτής πτήσεων παρέχεται μία (1) επιπλέον πτήση με Α/Φ ή Ε/Π. Στην περίπτωση που ο τύπος του Α/Φ δεν διαθέτει διθέσιο οι πτήσεις διεξάγονται με μονοθέσιο Α/Φ με συνοδό έμπειρο εκπαιδευτή επί του τύπου του Α/Φ στον οποίο θα επακολουθήσει η αξιολόγηση.
8. Για την περίπτωση της υποπαραγράφου 1δ παρέχεται δυνατότητα εξάσκησης σε δύο (2) πτήσεις στον εξομοιωτή πτήσεων. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν διατίθεται συσκευή εξομοιωτή πτήσεων παρέχεται η δυνατότητα εξάσκησης σε μία (1) έως δύο (2) πτήσεις πριν από την εξέτασή του με διθέσιο Α/Φ ή Ε/Π με έμπειρο εκπαιδευτή επί του τύπου του Α/Φ ή Ε/Π στον οποίο θα επακολουθήσει η αξιολόγηση και αναλόγως του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τη διάθεση συσκευής. Στην περίπτωση που ο τύπος του Α/Φ δεν διαθέτει διθέσιο, οι πτήσεις διεξάγονται με μονοθέσιο Α/Φ ή Ε/Π με συνοδό έμπειρο εκπαιδευτή επί του τύπου του Α/Φ ή Ε/Π.
9. Αξιωματικός Ιπτάμενος που τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας σύμφωνα με τις υποπαραγράφους 1α, 1β και 1γ, εξετάζεται στην κατηγορία ασκήσεων που απέτυχε από κάθε μέλος της επιτροπής σε μία (1) πτήση αέρος, ενώ σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1δ σε μία (1) πτήση στον εξομοιωτή πτήσεων από κάθε μέλος της επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν διατίθεται για οποιονδήποτε λόγο εξομοιωτής πτήσεων η εξέταση πραγματοποιείται όπως και στις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β και 1γ.
10. Στον υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας αξιωματικό σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1ε, πριν από οποιαδήποτε γραπτή εξέταση εδάφους και με σκοπό ο παραπεμπόμενος να προετοιμαστεί κατάλληλα, παρέχεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) μηνός από την εξέταση που απέτυχε.
11. Αξιωματικός Ιπτάμενος που τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1ε εξετάζεται από την επιτροπή σε ερωτηματολόγιο επαγγελματικών θεμάτων και ερωτηματολόγιο Ζωτικών Διαδικασιών Ανάγκης (BOLD FACE), σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
12. Οι αξιολογήσεις αέρος και εδάφους γίνονται με βάση τα κριτήρια απόδοσης (STANDARDS) που καθορίζονται από τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Τυποποίησης-Αξιολόγησης και τη διαταγή εκπαίδευσης για κάθε στάδιο εκπαίδευσης των Ιπταμένων.
13. Αξιωματικός Ιπτάμενος που παραπέμπεται στο ΑΑΣ για κρίση πτητικής καταλληλότητας καλείται να εκφράσει τις απόψεις του γραπτά επί του αιτιολογικού της σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΑ, οι οποίες τίθενται υπόψη του Συμβουλίου πριν από τη λήψη σχετικής απόφασης.
14. Το ΑΑΣ αφού λάβει υπόψη του την έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης, το Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπομένου, τα σχόλια όλων των αρμόδιων φορέων, την εισήγηση του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΑ και τις γραπτές απόψεις του παραπεμπομένου, αποφασίζει:
α. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ, 1δ και 1ε για το εάν ο παραπεμπόμενος είναι:
αα) Πτητικά ακατάλληλος. αβ) Πτητικά κατάλληλος στον εξεταζόμενο τύπο Α/Φ ή Ε/Π. αγ) Πτητικά κατάλληλος σε άλλο τύπο Α/Φ ή Ε/Π.
β. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1στ, 1ζ,
1η, 1θ και 1ι για το εάν ο παραπεμπόμενος είναι:
αα) Πτητικά κατάλληλος. αβ) Πτητικά ακατάλληλος.
15. Στο ΑΑΣ παραπέμπεται κατά τα ανωτέρω για κρίση πτητικής καταλληλότητας και Αξιωματικός Ιπτάμενος ο οποίος εκπαιδεύεται σε άλλο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων ή κέντρο εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
16. Σε κάθε περίπτωση κρίσης πτητικής καταλληλότητας οι εκθέσεις των επιτροπών αξιολόγησης και η απόφαση του ΑΑΣ τίθενται στον Ατομικό Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου.
Άρθρο 2
Ραδιοναυτίλοι
1. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός Ραδιοναυτίλος της Πολεμικής Αεροπορίας τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Όταν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του και ανεξάρτητα από το στάδιο αυτής, η απόδοσή του στις πτήσεις δεν πληροί τα κριτήρια επιτυχίας που καθορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
β. Όταν από τα στοιχεία που έχουν υπολογισθεί και παρασχεθεί από αυτόν στον κυβερνήτη του Α/Φ ή Ε/Π και γενικά από λαθεμένους υπολογισμούς και ενέργειές του κατά την εκτέλεση μίας πτήσης, τίθεται ή είναι δυνατό να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος, του Α/Φ ή Ε/Π ή η ολοκλήρωση της αποστολής.
γ. Όταν βαθμολογηθεί ως ΑΠΟΤΥΧΩΝ σε δύο (2) συνεχόμενες αξιολογήσεις ή εξετάσεις αέρος.
δ. Όταν για επαγγελματικά θέματα αποτυγχάνει σε δύο (2) συνεχόμενες γραπτές εξετάσεις ή αξιολογήσεις εδάφους που διενεργούνται από Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα, Σμηναρχία / Πτέρυγα, Αρχηγείο, Διοίκηση, ή το ΓΕΑ.
ε. Όταν χαρακτηρισθεί πως έχει αποδεδειγμένα μειωμένη πτητική έφεση σε δύο (2) συνεχόμενα ή τρία (3) συνολικά Δελτία Χαρακτηρισμού Πληρώματος Αέρος, επιτυγχάνοντας βαθμολογίες μέτριου ή απαράδεκτου βάσει των ισχυόντων θεσμικών κειμένων.
στ. Όταν παρουσιάζει απειθαρχία σε πτήση, όπως παράβαση των κανόνων, ορίων και διαταγών πτήσης, χωρίς σοβαρό λόγο παρέκκλιση από τις ειδικές διαταγές κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης πτήσης, ή κατ’ εξακολούθηση άρνηση εκτέλεσης πτήσης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και η συμπεριφορά του έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού ή υλικού, να παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων ή η εκπαίδευση, ή να καταλήγει μάταιη η εκτέλεση της αποστολής.
ζ. Όταν εκφράζει εγγράφως απαρέσκεια για συγκεκριμένο τύπο Α/Φ, Ε/Π ή γενικά για τις πτήσεις.
η. Όταν παρουσιάζεται για πτήση υπό την επήρεια ουσιών που επηρεάζουν την ψυχοσωματική και πνευματική κατάσταση γεγονός το οποίο διαπιστώνεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή περί χρήσης εθιστικών ψυχοτρόπων ουσιών, κατόπιν βάσιμων ενδείξεων που ανιχνεύονται από τον Διοικητή Σμήνους, τον Διοικητή ή τον ΑΕ Ανεξάρτητου Σμήνους/ Μοίρας, τον ΔΕΕ, τον Υποδιοικητή ή τον Διοικητή της Σμηναρχίας/ Πτέρυγας.
2. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β και 1γ η διαδικασία κρίσης της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου είναι η ακόλουθη:
α. Ο Διοικητής Σμηναρχίας/ Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπόμενου και υποβάλλει σχετική τεκμηριωμένη αναφορά προς την ΔΑΥ, στην οποία αναφέρει τους λόγους της διακοπής των πτήσεων και εισηγείται την παραπομπή του για κρίση πτητικής καταλληλότητας.
β. Ο Διοικητής της ΔΑΥ συγκροτεί τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από έναν (1) Αξιωματικό Ιπτάμενο και δύο (2) Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλους για να τον εξετάσει.
γ. Μετά την εξέταση συντάσσεται έκθεση και εφόσον ο παραπεμπόμενος κρίνεται:
αα) Ομόφωνα ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις. αβ) Από δύο (2) μέλη της τριμελούς επιτροπής ΕΠΙΤΥΧΩΝ, η έκθεση η οποία περιλαμβάνει και τη γνώμη της μειοψηφίας υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και ο Αρχηγός του ΓΕΑ αφού λάβει υπόψη του τα σχόλια της Διοίκησης και την εισήγηση του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΑ, αποφασίζει τη συνέχιση των πτήσεων ή την εισαγωγή του θέματος στο ΑΑΣ, το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου.
αγ) Ομόφωνα ή από δύο (2) μέλη της τριμελούς επιτροπής ΑΠΟΤΥΧΩΝ, η έκθεση η οποία περιλαμβάνει και τη γνώμη της τυχόν μειοψηφίας υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και το θέμα εισάγεται στο ΑΑΣ το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου.
3. Κατά την περίπτωση της υποπαραγράφου 1δ η διαδικασία κρίσης της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου είναι η εξής:
α. Ο Διοικητής Σμηναρχίας / Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπόμενου και υποβάλλει σχετική αναφορά προς την ΔΑΥ στην οποία αναφέρει τους λόγους της διακοπής των πτήσεων και εισηγείται την παραπομπή του για κρίση πτητικής καταλληλότητας.
β. Ο Διοικητής της ΔΑΥ συγκροτεί τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν (1) Αξιωματικό Ιπτάμενο και δύο (2) Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλους, για την αξιολόγηση του παραπεμπομένου σε γραπτές εξετάσεις εδάφους σε όλα τα επαγγελματικά θέματα.
γ. Μετά την εξέταση συντάσσεται έκθεση και εφόσον ο παραπεμπόμενος κρίνεται:
αα) ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις. αβ) ΑΠΟΤΥΧΩΝ, η έκθεση πτητικής ακαταλληλότητας υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και το θέμα εισάγεται στο ΑΑΣ το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπόμενου.
4. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1ε, 1στ, 1ζ και 1η ο Διοικητής της Σμηναρχίας / Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπομένου και συντάσσει ειδική έκθεση η οποία με συνημμένο το Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπομένου και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο (ενδεικτικά αναφέρονται η αναφορά και η ιατρική έκθεση) υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΓΕΑ και το θέμα εισάγεται στο ΑΑΣ το οποίο αποφαίνεται τελικά περί της πτητικής καταλληλότητας του παραπεμπομένου.
5. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που προβλέπεται συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης, τα μέλη της πρέπει:
α. Να είναι σε βαθμό ανώτεροι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, αρχαιότεροι του εξεταζομένου.
β. Να μην έχουν συμμετάσχει ξανά σε επιτροπή αξιολόγησης του εξεταζομένου.
γ. Ο Ιπτάμενος επιλέγεται μεταξύ του Διοικητή, του ΑΕ ή του Διοικητή Σμήνους του εξεταζόμενου, ή του Αξιωματικού Τυποποίησης-Αξιολόγησης του αντίστοιχου τύπου Α/Φ ή Ε/Π.
δ. Ο ένας (1) Ραδιοναυτίλος να προέρχεται από το Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα του εξεταζομένου, ενώ ο δεύτερος εκτός του Ανεξάρτητου Σμήνους/ Μοίρας επιλεγόμενος μεταξύ των Αξιολογητών Αέρος του Αρχηγείου ή της Διοίκησης ή των Αξιωματικών Τυποποίησης-Αξιολόγησης της αντίστοιχης Σμηναρχίας/ Πτέρυγας ή από άλλο Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα του ίδιου τύπου Α/Φ ή Ε/Π.
Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης της επιτροπής, κατά τα ανωτέρω, αυτή συγκροτείται από άλλο/ ους κατάλληλο/ους Αξιωματικό/ους του Αρχηγείου ή της Διοίκησης.
6. Στον υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας Αξιωματικό, Ανθυπασπιστή ή Υπαξιωματικό Ραδιοναυτίλο σύμφωνα με τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β και 1γ πριν από οποιαδήποτε πτήση αξιολόγησης και εφόσον αυτός δεν έχει πραγματοποιήσει πτήση εντός του χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών, παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μίας (1) έως δύο (2) πτήσεων με έμπειρο εκπαιδευτή επί του τύπου του Α/Φ ή Ε/Π στον οποίο θα επακολουθήσει η αξιολόγησή του.
7. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός Ραδιοναυτίλος που τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας σύμφωνα με τις υποπαραγράφους 1α, 1β και 1γ εξετάζεται στην κατηγορία ασκήσεων που απέτυχε από κάθε μέλος της επιτροπής σε μία (1) πτήση αέρος.
8. Στον υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας Αξιωματικό, Ανθυπασπιστή ή Υπαξιωματικό Ραδιοναυτίλο σύμφωνα με την περίπτωση της υποπαραγράφου 1δ, πριν από οποιαδήποτε γραπτή εξέταση εδάφους και με σκοπό όπως ο παραπεμπόμενος προετοιμαστεί κατάλληλα, παρέχεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) μηνός από την εξέταση στην οποία απέτυχε.
9. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός Ραδιοναυτίλος που τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1δ εξετάζεται από την επιτροπή σε ερωτηματολόγιο επαγγελματικών θεμάτων και Ζωτικών Διαδικασιών Ανάγκης (BOLD FACE), σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
10. Οι αξιολογήσεις αέρος και εδάφους γίνονται με βάση τα κριτήρια απόδοσης (STANDARDS) που καθορίζονται από τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Τυποποίησης-Αξιολόγησης και τη διαταγή εκπαίδευσης για κάθε στάδιο εκπαίδευσης των Ραδιοναυτίλων.
11. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός Ραδιοναυτίλος που παραπέμπεται στο ΑΑΣ για κρίση πτητικής καταλληλότητας καλείται να εκφράσει τις απόψεις του γραπτά επί του αιτιολογικού της σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΑ, οι οποίες τίθενται υπόψη του Συμβουλίου πριν από τη λήψη σχετικής απόφασης.
12. Το ΑΑΣ αφού λάβει υπόψη του τις εκθέσεις των επιτροπών αξιολόγησης, το Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου, τα σχόλια όλων των αρμόδιων φορέων, την εισήγηση του αρμόδιου Κλάδου του ΓΕΑ και τις γραπτές απόψεις του παραπεμπομένου, αποφασίζει για το εάν ο παραπεμπόμενος είναι:
α. Πτητικά κατάλληλος β. Πτητικά ακατάλληλος. 13. Σε κάθε περίπτωση κρίσης πτητικής καταλληλότητας οι εκθέσεις των επιτροπών αξιολόγησης και η απόφαση του ΑΑΣ τίθενται στον Ατομικό Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου.
Άρθρο 3
Ίκαροι ή Ανθυποσμηναγοί Ιπτάμενοι στα στάδια Πτητικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ικάρων
1. Ίκαρος ή Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπαιδεύεται σε οποιοδήποτε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης της ΣΙ τίθεται σε κρίση πτητικής καταλληλότητας στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Όταν για λόγους που δεν οφείλονται σε απειθαρχία χειρίζεται Α/Φ ή εκτελεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα, με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή και επιτυχή εκτέλεση της αποστολής.
β. Όταν σε πτήση εξέτασης ή αξιολόγησης που προβλέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης βαθμολογείται με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
γ. Όταν μετά τις τέσσερις (4) πρώτες εξόδους του σταδίου και σε δύο (2) συνεχόμενες πτήσεις βαθμολογείται με βαθμολογία από μηδέν (0) έως σαράντα εννέα τοις εκατό (49%) ή σε τρεις (3) συνεχόμενες πτήσεις με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
δ. Όταν στο σαράντα τοις εκατό (40%) και άνω των πτήσεων της Προ ΜΟΝΟΣ φάσης ή στο είκοσι τοις εκατό (20%) και άνω των συνολικών πτήσεων κάθε σταδίου της πτητικής εκπαίδευσης της ΣΙ βαθμολογείται με επίδοση από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
ε. Εάν κατά την εκπαίδευση στον εξομοιωτή πτήσεων, βαθμολογηθεί:
αα) Μετά τις τρεις (3) πρώτες εξόδους του σταδίου και σε τρεις (3) συνεχόμενες πτήσεις με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
αβ) Στο είκοσι τοις εκατό (20%) των πτήσεων του σταδίου και όχι σε λιγότερες από τρεις (3) με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
στ. Όταν αποτυγχάνει σε δύο (2) συνεχόμενες γραπτές αξιολογήσεις ή εξετάσεις εδάφους που συντελούνται από τη Μοίρα ή τη Μονάδα στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση ή την προϊστάμενη αρχή.
ζ. Όταν αποτυγχάνει σε τέσσερις (4) συνεχόμενες ή οκτώ (8) μη συνεχόμενες προβλεπόμενες από την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαιδεύσεως προφορικές εξετάσεις κατά την ομαδική ή/και ατομική προ πτήσεως ενημέρωση.
η. Όταν παρουσιάζει απειθαρχία σε πτήση, όπως παράβαση των κανόνων, ορίων και διαταγών πτήσης, χωρίς σοβαρό λόγο παρέκκλιση από τις ειδικές διαταγές κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης πτήσης, ή κατ’ εξακολούθηση άρνηση εκτέλεσης πτήσης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και η συμπεριφορά του έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού ή υλικού, να παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων ή η εκπαίδευση, ή να καταλήγει μάταιη η εκτέλεση της αποστολής.
θ. Όταν εκφράζει εγγράφως απαρέσκεια για τις πτήσεις μετά την έναρξη της πτητικής εκπαίδευσης της ΣΙ.
ι. Όταν παρουσιάζεται για πτήση υπό την επήρεια ουσιών που επηρεάζουν την ψυχοσωματική και πνευματική κατάσταση γεγονός το οποίο διαπιστώνεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή περί χρήσης εθιστικών ψυχοτρόπων ουσιών, κατόπιν βάσιμων ενδείξεων που ανιχνεύονται από τον Διοικητή Σμήνους, τον Διοικητή ή τον ΑΕ Ανεξάρτητου Σμήνους/ Μοίρας, τον ΔΕΕ, ή τον Υποδιοικητή ή τον Διοικητή της ΣΙ/ Σμηναρχίας/ Πτέρυγας.
ια. Όταν έχει εμπλακεί σε αεροπορικό ατύχημα εδάφους ή αέρος και του έχουν αποδοθεί ευθύνες με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
2. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1γ και 1δ δεν υπολογίζονται οι πτήσεις κατά τις οποίες ο κρινόμενος παρουσίασε ναυτία, βαθμολογήθηκε με επίδοση Σχεδόν Καλώς, αλλά η απόδοσή του στην πτήση πριν από την εκδήλωση της ναυτίας, είτε ήταν Καλώς και άνω είτε δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί λόγω μικρής διάρκειας ή μη κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων της πτήσης.
3. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ, 1δ και 1ε ο παραπεμπόμενος εξετάζεται για την πτητική του καταλληλότητα λόγω μειωμένης πτητικής ικανότητας με πτήση Δοκιμής Προόδου από τον ΑΕ της Μοίρας στον αέρα για τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ και 1δ, ενώ για τις περιπτώσεις της υποπαραγράφου 1ε στον εξομοιωτή πτήσεων. Σε περίπτωση που η επίδοσή του βαθμολογηθεί:
α. Από εξήντα τοις εκατό (60%) και πάνω, συνεχίζει την εκπαίδευσή του με άλλον εκπαιδευτή.
β. Από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%), παραπέμπεται για εκ νέου εξέταση Δοκιμής Προόδου με τον Διοικητή της Μοίρας σε πτήση αέρος για τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ και 1δ ή σε πτήση στον εξομοιωτή πτήσεων για τις περιπτώσεις της υποπαραγράφου 1ε.
4. Κατά την περίπτωση της υποπαραγράφου 1ζ ο παραπεμπόμενος εξετάζεται από τον ΑΕ της Μοίρας σε γραπτές εξετάσεις εδάφους σε όλα τα επαγγελματικά θέματα και εφόσον σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαιδεύσεως κριθεί:
α. ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις β. ΑΠΟΤΥΧΩΝ, παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής
Ικανότητας.
5. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1στ, 1η,1θ και 1ι συντάσσεται ειδική έκθεση από τον Διοικητή της Μοίρας και ο κρινόμενος παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας για κρίση της πτητικής του καταλληλότητας.
6. Κατά την περίπτωση της υποπαραγράφου 1ια, ο Διοικητής της ΣΙ/ Σμηναρχίας/ Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του εμπλεκόμενου προσωπικού και μετά από έγκριση του προϊστάμενου κλιμακίου και του ΓΕΑ, συντάσσει ειδική έκθεση μετά την υποβολή του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Αυτή υποβάλλεται ιεραρχικά για εισαγωγή στο ΑΑΣ για κρίση πτητικής καταλληλότητας του εμπλεκόμενου προσωπικού.
7. Ο ΑΕ έχει το δικαίωμα κρίσης πτητικής καταλληλότητας μόνο μία (1) φορά κατά τη διάρκεια του ιδίου σταδίου πτητικής εκπαίδευσης. Εάν ο ίδιος Ίκαρος ή Ανθυποσμηναγός τεθεί για δεύτερη φορά υπό την κρίση του, κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ, 1δ και 1ε, παραπέμπεται στο Διοικητή της Μοίρας για κρίση, ενώ κατά την περίπτωση της υποπαραγράφου 1ζ παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας.
8. Ίκαρος ή Ανθυποσμηναγός κρίνεται από τον Διοικητή της Μοίρας με εξέταση σε πτήση Δοκιμής Προόδου στον αέρα ή στον εξομοιωτή πτήσεων και εάν βαθμολογηθεί με βαθμολογία:
α. Από εξήντα τοις εκατό (60%) και άνω, συνεχίζει την εκπαίδευσή του με άλλο εκπαιδευτή.
β. Από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%), παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας.
9. Ο Διοικητής της Μοίρας στην περίπτωση που Ίκαρος ή Ανθυποσμηναγός είχε βαθμολογηθεί σε προηγούμενη πτήση Δοκιμής Προόδου από τον ΑΕ με επίδοση καλώς και άνω, έχει τη δυνατότητα κρίσης της πτητικής του καταλληλότητας (Δοκιμή Προόδου) μόνο μια (1) φορά. Σε αντίθετη περίπτωση [επίδοση Ικάρου ή Ανθυποσμηναγού σε προηγούμενη πτήση Δοκιμής Προόδου από τον ΑΕ κάτω από εξήντα τοις εκατό (60%)] έχει δυνατότητα κρίσης της πτητικής καταλληλότητας δύο (2) φορές. Εφόσον στη συνέχεια τεθεί σε κρίση πτητικής καταλληλότητας παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας χωρίς πτήσεις Δοκιμής Προόδου.
10. Οι αξιολογήσεις αέρος και εδάφους γίνονται με βάση τα κριτήρια απόδοσης (STANDARDS) που καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης για κάθε στάδιο πτητικής εκπαίδευσης.
11. Το Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας συγκροτείται από τους παρακάτω Αξιωματικούς:
α. Στην περίπτωση παραπεμπομένου Ικάρου: αα) Τον Διοικητή της ΣΙ, ως Πρόεδρο. αβ) Τον Διοικητή της Μονάδας στην οποία παρέχεται
η πτητική εκπαίδευση, ως μέλος, στην περίπτωση που η πτητική εκπαίδευση παρέχεται σε άλλη Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός της ΣΙ.
αγ) Τον Διευθυντή ΔΕΕ της Μονάδας όταν η Πτητική Εκπαίδευση υλοποιείται σε άλλη Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός της ΣΙ, ή το Διευθυντή Αεροπορικής – Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (ΔΑΣΕ) της ΣΙ όταν η πτητική εκπαίδευση υλοποιείται στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, ως μέλος.
αδ) Τον Αξιωματικό Τυποποίησης Αξιολόγησης του αντιστοίχου τύπου Α/Φ της Μονάδας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση, ως μέλος.
β. Στην περίπτωση παραπεμπομένου Ανθυποσμηναγού:
αα) Τον Διοικητή της Μονάδας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση, ως Πρόεδρο.
αβ) Τον ΔΕΕ της Μονάδας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση, ως μέλος.
αγ) Τον Αξιωματικό Τυποποίησης Αξιολόγησης του αντιστοίχου τύπου Α/Φ της Μονάδας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση, ως μέλος.
12. Το Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία τριών (3) μελών του με δικαίωμα ψήφου συμπεριλαμβανομένου υποχρεωτικά του Προέδρου. Στο Συμβούλιο συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Διοικητής της Μοίρας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση και σε περίπτωση κωλύματος, ο ΑΕ της ίδιας Μοίρας. Ως συμβουλευτικά μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου μπορεί να προσκαλούνται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, εκπαιδευτές πτήσεων ή ο ιατρός της Μονάδας. Καθήκοντα γραμματέα χωρίς δικαίωμα ψήφου εκτελεί κατώτερος Ιπτάμενος Αξιωματικός, που ορίζεται με διαταγή του Προέδρου.
13. Για την παραπομπή Ικάρου ή Ανθυποσμηναγού στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας, ο Διοικητής Μοίρας συμπληρώνει ειδική έκθεση την οποία με συνημμένο το Φάκελο Εκπαίδευσης υποβάλει στο Διοικητή της Μονάδας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση.
14. Ο Διοικητής της ΣΙ στην περίπτωση παραπεμπομένου Ικάρου ή ο Διοικητής της Μονάδας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση στην περίπτωση παραπεμπόμενου Ανθυποσμηναγού εισηγείται στο Διοικητή της προϊστάμενης αρχής την έκδοση διαταγής συγκρότησης του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας, το αργότερο εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της τελευταίας πτήσης του παραπεμπομένου. Η σύγκληση των Συμβουλίων σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιείται με τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Οι διατάξεις που αφορούν στη συγκρότηση, στη σύνθεση, στις συνεδριάσεις, στη λειτουργία και στη λήψη αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του ν. 2690/1999 (Α΄ 45) εφαρμόζονται και για το Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας του παρόντος άρθρου.
15. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας που συνέρχεται στη Μονάδα που παρέχεται η Πτητική Εκπαίδευση προσέρχεται ο παραπεμπόμενος, ο οποίος εκθέτει τις απόψεις του για την πτητική του ανεπάρκεια.
16. Η απόφαση του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας λαμβάνεται κατά πλειοψηφία με φανερή ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Το Συμβούλιο αφού λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ειδική έκθεση, το Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπομένου, το στάδιο, τη φάση, την κατηγορία εκπαίδευσης και την εκπαιδευτική ενότητα στην οποία ο παραπεμπόμενος παρουσίασε μειωμένη απόδοση αποφαίνεται επαρκώς αιτιολογημένα ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της συνέχισης της εκπαίδευσής του.
17. Εάν η απόφαση είναι ΥΠΕΡ της συνέχισης της εκπαίδευσης:
α. Ο εκπαιδευόμενος αλλάζει εκπαιδευτή και ίπταται σε μια (1) πτήση εξάσκησης, ως επιπρόσθετο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
β. Ο Διοικητής της Μοίρας μετά την πτήση εξάσκησης αποφαίνεται για τη συνέχιση της εκπαίδευσης ή την εκ νέου παραπομπή του εκπαιδευομένου στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας για κρίση της πτητικής του καταλληλότητας, με εξέταση σε κατ’ εξαίρεση πτήση Δοκιμής Προόδου.
18. Εάν η απόφαση του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας είναι ΚΑΤΑ της συνέχισης της εκπαίδευσης:
α. Στην περίπτωση Ικάρου υποβάλλεται από τη ΣΙ στον αρμόδιο Κλάδο του ΓΕΑ, προκειμένου να την επικυρώσει με διαταγή. Σε περίπτωση που η πτητική εκπαίδευση παρέχεται σε άλλη Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός της Α/Β Δεκελείας η εν λόγω απόφαση διαβιβάζεται από τη Μονάδα στη ΣΙ, με κοινοποίηση στη ΔΑΕ, προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί από τη ΣΙ στον αρμόδιο Κλάδο του ΓΕΑ για να την επικυρώσει με διαταγή.
β. Στην περίπτωση Ανθυποσμηναγού υποβάλλεται από τη Μονάδα παροχής πτητικής εκπαίδευσης στη ΔΑΕ, προκειμένου αυτή να υποβάλλει το φάκελο με τις απόψεις της στον αρμόδιο Κλάδο του ΓΕΑ για παραπομπή του Ανθυποσμηναγού στο ΑΑΣ, ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση.
19. Σε κάθε περίπτωση κρίσης πτητικής καταλληλότητας η απόφαση του Συμβουλίου Ικανότητας και του ΑΑΣ τίθενται στον Ατομικό Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου.
Άρθρο 4
Δόκιμοι και Υπαξιωματικοί Ραδιοναυτίλοι στο στάδιο Πτητικής Εκπαίδευσης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας
1. Δόκιμος ή Υπαξιωματικός Ραδιοναυτίλος τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Όταν από τα στοιχεία που έχουν υπολογισθεί και παρασχεθεί από αυτόν στον κυβερνήτη του Α/Φ ή Ε/Π και γενικά από λαθεμένους υπολογισμούς και ενέργειές του κατά την εκτέλεση μιας πτήσης, τίθεται ή είναι δυνατό να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά της.
β. Όταν σε πτήση εξέτασης ή αξιολόγησης που προβλέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης βαθμολογείται με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
γ. Όταν μετά τις τέσσερις (4) πρώτες εξόδους του σταδίου πτητικής εκπαίδευσης και σε δύο (2) συνεχόμενες πτήσεις βαθμολογείται με βαθμολογία από μηδέν (0) έως σαράντα εννέα τοις εκατό (49%) ή σε τρεις (3) συνεχόμενες πτήσεις με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
δ. Όταν στο σαράντα τοις εκατό (40%) και άνω των πτήσεων της πρώτης ενότητας του σταδίου ή στο είκοσι τοις εκατό (20%) και άνω των πτήσεων του συνόλου της πτητικής εκπαίδευσης, βαθμολογείται με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
ε. Εάν κατά την εκπαίδευση στη συσκευή εξομοίωσης βαθμολογηθεί:
αα) Μετά τις τρεις (3) πρώτες εξόδους του σταδίου και σε τρεις (3) συνεχόμενες πτήσεις με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%) ή,
αβ) Στο είκοσι τοις εκατό (20%) των πτήσεων του σταδίου και όχι σε λιγότερες από τρεις (3) με βαθμολογία από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%).
στ. Όταν αποτυγχάνει σε δύο (2) συνεχόμενες γραπτές αξιολογήσεις ή εξετάσεις εδάφους που διενεργούνται από τη Σ.Μ.Υ.Α., τη Μονάδα ή την προϊστάμενη αρχή.
ζ. Όταν αποτυγχάνει σε τέσσερις (4) συνεχόμενες ή οκτώ (8) μη συνεχόμενες, προβλεπόμενες από την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαιδεύσεως, προφορικές εξετάσεις κατά την ομαδική προ πτήσεως ενημέρωση.
η. Όταν παρουσιάζει απειθαρχία κατά την πτήση, όπως πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του σε πτήση, άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων του ή άρνηση εκτέλεσης πτήσης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και η συμπεριφορά του έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού ή υλικού, να παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων ή η εκπαίδευση, ή να καταλήγει μάταιη η εκτέλεση της αποστολής.
θ. Όταν εκφράζει εγγράφως απαρέσκεια για τις πτήσεις.
ι. Όταν παρουσιάζεται για πτήση υπό την επήρεια ουσιών που επηρεάζουν την ψυχοσωματική και πνευματική κατάσταση γεγονός το οποίο διαπιστώνεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή περί χρήσης εθιστικών ψυχοτρόπων ουσιών, κατόπιν βάσιμων ενδείξεων που ανιχνεύονται από τον Διοικητή Σμήνους, τον Διοικητή ή τον ΑΕ Ανεξάρτητου Σμήνους/ Μοίρας, τον ΔΕΕ, τον Υποδιοικητή ή τον Διοικητή της Σμηναρχίας/ Πτέρυγας.
2. Στις περιπτ. α΄, β΄, γ΄ και ε΄ (αα) της παρ. 1 ο παραπεμπόμενος εξετάζεται για την πτητική του καταλληλότητα λόγω μειωμένης πτητικής ικανότητας με πτήση Δοκιμής Προόδου από τον ΑΕ, στον αέρα για τις περιπτ. α΄, β΄ και γ΄ ενώ για την περίπτ. ε΄ (αα) σε πτήση στον εξομοιωτή πτήσεων. Εάν λάβει βαθμολογία:
α. Από εξήντα τοις εκατό (60%) και άνω, συνεχίζει την εκπαίδευσή του με άλλο εκπαιδευτή.
β. Από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%), παραπέμπεται στο Διοικητή της Μοίρας για εκ νέου εξέταση Δοκιμής Προόδου σε πτήση αέρος ή σε πτήση σε συσκευή εξομοίωσης, κατά περίπτωση.
3. Στην περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 ο παραπεμπόμενος εξετάζεται από τον ΑΕ σε γραπτές εξετάσεις εδάφους σε όλα τα επαγγελματικά θέματα και εφόσον σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαιδεύσεως κρίνεται:
α. ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις. β. ΑΠΟΤΥΧΩΝ, παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής
Ικανότητας.
4. Στις περιπτ. δ΄, ε΄ (αβ), στ΄, η΄, θ΄ και ι΄ της παρ. 1 συντάσσεται ειδική έκθεση από το Διοικητή της Μοίρας και ο κρινόμενος παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας για κρίση της πτητικής του καταλληλότητας.
5. Ο ΑΕ έχει το δικαίωμα κρίσης πτητικής καταλληλότητας μόνο μία φορά. Δόκιμος ή Υπαξιωματικός που τίθεται για δεύτερη φορά υπό την κρίση του ΑΕ, κατά τις περιπτ. α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 1 παραπέμπεται στο Διοικητή της Μοίρας για κρίση, ενώ κατά τις περιπτ. ε΄ (αα) και ζ΄ της ίδιας παραγράφου παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας.
6. Δόκιμος ή Υπαξιωματικός κρίνεται από τον Διοικητή Μοίρας με εξέταση στον αέρα σε πτήση Δοκιμής Προόδου, και εάν βαθμολογηθεί με βαθμολογία:
α. Από εξήντα τοις εκατό (60%) και άνω, συνεχίζει την εκπαίδευσή του με άλλο εκπαιδευτή.
β. Από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%), παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας.
7. Δόκιμος ή Υπαξιωματικός που παραπέμπεται στον Διοικητή Μοίρας για δεύτερη φορά:
α. Στην περίπτωση που κατά την προηγούμενη εξέταση Δοκιμής Προόδου είχε βαθμολογηθεί από εξήντα τοις εκατό (60%) και άνω υποβάλλεται σε νέα αίτηση εξέτασης Δοκιμής Προόδου στον αέρα για τις περιπτ. α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 1 ή σε συσκευή εξομοίωσης για την περίπτ. ε΄ (αα) της ίδιας παραγράφου από το Διοικητή της Μοίρας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5.
β. Στην περίπτωση που κατά την προηγουμένη εξέταση Δοκιμής Προόδου είχε βαθμολογηθεί από μηδέν (0) έως πενήντα εννέα τοις εκατό (59%) παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας για κρίση πτητικής καταλληλότητας.
8. Οι αξιολογήσεις αέρος και εδάφους γίνονται με βάση τα κριτήρια απόδοσης που καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης για το στάδιο πτητικής εκπαίδευσης της Σ.Μ.Υ.Α.
9. Το Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας αποτελείται από τους παρακάτω Αξιωματικούς:
α. Τον Διοικητή της Σ.Μ.Υ.Α., ως πρόεδρο. β. Δύο (2) Αξιωματικούς ειδικότητας Ραδιοναυτίλου
ή Ιπταμένου, ως μέλη, οι οποίοι ορίζονται με διαταγή της ΔΑΕ.
10. Εισηγητής στο Συμβούλιο είναι ο Διοικητής της Μοίρας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση.
11. Για την παραπομπή Δοκίμου ή Υπαξιωματικού στο Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας ο Διοικητής Μοίρας στην οποία παρέχεται η πτητική εκπαίδευση συμπληρώνει ειδική έκθεση την οποία υποβάλλει αμελλητί στον Διοικητή της Σ.Μ.Υ.Α.
12. Ο Διοικητής της Σ.Μ.Υ.Α. εκδίδει διαταγή συγκρότησης του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία περιέλευσης σε αυτόν της ειδικής έκθεσης της παρ. 11.
13. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας, ο παραπεμπόμενος εκθέτει τις απόψεις του για την πτητική του ικανότητα.
14. Οι διατάξεις που αφορούν στη συγκρότηση, στη σύνθεση, στις συνεδριάσεις, στη λειτουργία και στη λήψη αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του ν. 2690/1999 εφαρμόζονται και για το Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας του παρόντος άρθρου.
15. Εάν η απόφαση είναι υπέρ της συνέχισης της πτητικής εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου συνεχίζεται η εκπαίδευσή του με άλλον εκπαιδευτή.
16. Εάν η απόφαση είναι κατά της συνέχισης της πτητικής εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου τότε:
α. σε περίπτωση Δόκιμου υποβάλλεται με μέριμνα του Διοικητή της Σ.Μ.Υ.Α. το σχετικό πρακτικό του Συμβουλίου και ο ατομικός φάκελος εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου, προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση από τον Διοικητή της ΔΑΕ. Σε περίπτωση επικύρωσής της, εφαρμόζονται τα καθοριζόμενα στο άρθρο 78 του π.δ. 45/2017.
β. σε περίπτωση Υπαξιωματικού Ραδιοναυτίλου η ΔΑΕ υποβάλλει φάκελο με την απόφαση του Συμβουλίου Πτητικής Ικανότητας στον αρμόδιο Κλάδο του ΓΕΑ, για την παραπομπή του Υπαξιωματικού στο ΑΑΣ προς λήψη οριστικής απόφασης.
17. Σε κάθε περίπτωση κρίσης πτητικής καταλληλότητας η απόφαση του Συμβουλίου τίθεται στον Ατομικό Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμφθέντος.
Άρθρο 5
Μέλη πληρωμάτων αέρος ετέρων ειδικοτήτων
1. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (πλην Ιπταμένων και Ραδιοναυτίλων), μέλος πληρώματος αέρος Α/Φ ή Ε/Π, τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Όταν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του και ανεξάρτητα από το στάδιο αυτής, η απόδοσή του στις πτήσεις δεν πληροί τα κριτήρια επιτυχίας που καθορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
β. Όταν για λόγους που δεν οφείλονται σε απειθαρχία χειρίζεται τα συστήματα του Α/Φ ή Ε/Π ή εκτελεί τις διαδικασίες, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα, με τρόπο που θέτει ή είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο το Α/Φ ή Ε/Π και σε αμφιβολία την ασφαλή και επιτυχή εκτέλεση της αποστολής.
γ. Όταν βαθμολογηθεί ως ΑΠΟΤΥΧΩΝ σε δύο (2) συνεχόμενες αξιολογήσεις ή εξετάσεις αέρος.
δ. Όταν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του και ανεξάρτητα από το στάδιο αυτής, η απόδοσή του στις πτήσεις στον εξομοιωτή πτήσεων δεν πληροί τα κριτήρια επιτυχίας που καθορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
ε. Όταν για επαγγελματικά θέματα αποτυγχάνει σε δύο (2) συνεχόμενες γραπτές εξετάσεις ή αξιολογήσεις εδάφους που διενεργούνται από Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα, Σμηναρχία / Πτέρυγα, Αρχηγείο ή Διοίκηση, ή το ΓΕΑ.
στ. Όταν χαρακτηρισθεί πως έχει αποδεδειγμένα μειωμένη πτητική έφεση σε δύο (2) συνεχόμενα ή τρία (3) συνολικά Δελτία Χαρακτηρισμού Πληρωμάτων Αέρος, επιτυγχάνοντας βαθμολογίες μέτριου ή απαράδεκτου βάσει των ισχυόντων θεσμικών κειμένων.
ζ. Όταν παρουσιάζει απειθαρχία κατά την πτήση, όπως πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του σε πτήση, άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων του, ή άρνηση εκτέλεσης πτήσης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και η συμπεριφορά του έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού ή υλικού, να παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων ή η εκπαίδευση, ή να καταλήγει μάταιη η εκτέλεση της αποστολής.
η. Όταν εκφράζει εγγράφως απαρέσκεια για συγκεκριμένο τύπο Α/Φ, Ε/Π ή γενικά για τις πτήσεις.
θ. Όταν παρουσιάζεται για πτήση υπό την επήρεια ουσιών που επηρεάζουν την ψυχοσωματική και πνευματική κατάσταση γεγονός το οποίο διαπιστώνεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στη εκάστοτε ισχύουσα διαταγή περί χρήσης εθιστικών ψυχοτρόπων ουσιών, κατόπιν βάσιμων ενδείξεων που ανιχνεύονται από τον Διοικητή Σμήνους, τον Διοικητή ή τον ΑΕ Ανεξάρτητου Σμήνους/ Μοίρας, τον ΔΕΕ, τον Υποδιοικητή ή τον Διοικητή της Σμηναρχίας/ Πτέρυγας.
2. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1γ, 1δ και 1ε η διαδικασία κρίσης της πτητικής καταλληλότητας του Αξιωματικού, Ανθυπασπιστή ή Υπαξιωματικού είναι η ακόλουθη:
α. Ο Διοικητής Σμηναρχίας/ Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του Αξιωματικού, Ανθυπασπιστή ή Υπαξιωματικού και συγκροτεί τριμελή επιτροπή από έναν (1) Αξιωματικό Ιπτάμενο και δύο (2) Αξιωματικούς της αυτής με τον παραπεμπόμενο ειδικότητας για να τον εξετάσει.
β. Μετά την εξέταση συντάσσεται έκθεση και εφόσον ο παραπεμπόμενος κρίνεται κατά πλειοψηφία:
αα) ΕΠΙΤΥΧΩΝ, συνεχίζει τις πτήσεις αβ) ΑΠΟΤΥΧΩΝ, η έκθεση η οποία περιλαμβάνει και
τη γνώμη της τυχόν μειοψηφίας υποβάλλεται ιεραρχικά προς στο ΓΕΑ με εισήγηση του Διοικητή της Πτέρυγας/ Σμηναρχίας για μετάθεση του παραπεμπομένου στη θέση όπου ασκούσε τα προηγούμενα καθήκοντά του και τη μη χρησιμοποίησή του σε πτητικά καθήκοντα στο μέλλον.
3. Κατά τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1στ, 1ζ, 1η και 1θ ο Διοικητής Σμηναρχίας / Πτέρυγας διακόπτει τις πτήσεις του παραπεμπόμενου και υποβάλλει ιεραρχικά ειδική έκθεση προς το ΓΕΑ, στην οποία αναφέρει τους λόγους της διακοπής των πτήσεων και εισηγείται τη μετάθεσή του στη θέση όπου ασκούσε τα προηγούμενα καθήκοντά του και τη μη χρησιμοποίησή του σε πτητικά καθήκοντα στο μέλλον.
4. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που προβλέπεται συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης τα μέλη της πρέπει:
α. Να είναι σε βαθμό ανώτεροι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, αρχαιότεροι του εξεταζομένου.
β. Να μην έχουν συμμετάσχει ξανά σε επιτροπή αξιολόγησης του εξεταζόμενου.
γ. Ο Ιπτάμενος να προέρχεται από το Ανεξάρτητο Σμήνος / Μοίρα του εξεταζομένου ή το Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα εκμετάλλευσης του ιπτάμενου μέσου, επιλεγόμενος μεταξύ του Διοικητή ή ΑΕ, καθώς επίσης και ο ένας (1) Αξιωματικός της αυτής ειδικότητας με τον κρινόμενο.
δ. Ο δεύτερος Αξιωματικός της αυτής με τον κρινόμενο ειδικότητας, να προέρχεται εκτός του Ανεξάρτητου Σμήνους/ Μοίρας επιλεγόμενος μεταξύ των Αξιωματικών Τυποποίησης-Αξιολόγησης της αντίστοιχης Σμηναρχίας/ Πτέρυγας ή από άλλο Ανεξάρτητο Σμήνος/ Μοίρα του ίδιου τύπου Α/Φ ή Ε/Π.
ε. Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης της επιτροπής κατά τα ανωτέρω, αυτή συγκροτείται με άλλο/ους κατάλληλο/ους Αξιωματικό/ούς της Σμηναρχίας/ Πτέρυγας.
5. Στον υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας Αξιωματικό, Ανθυπασπιστή ή Υπαξιωματικό μέλος πληρώματος Α/Φ ή Ε/Π σύμφωνα με τις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β και 1γ πριν από οποιαδήποτε πτήση αξιολόγησης και εφόσον αυτός δεν έχει πραγματοποιήσει πτήση εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών, παρέχεται δυνατότητα εξάσκησης στον εξομοιωτή πτήσεων, εφόσον υφίσταται, και μία (1) έως δύο (2) πτήσεις με έμπειρο εκπαιδευτή επί του τύπου Α/Φ ή Ε/Π στον οποίο θα επακολουθήσει η αξιολόγηση.
6. Για την περίπτωση της υποπαραγράφου 1δ παρέχεται η δυνατότητα εξάσκησης σε δύο (2) πτήσεις στον εξομοιωτή πτήσεων. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν διατίθεται συσκευή εξομοιωτή πτήσεων παρέχεται η δυνατότητα εξάσκησης σε μία ή περισσότερες πτήσεις πριν την εξέτασή του με τη συμμετοχή έμπειρου εκπαιδευτή της ειδικότητας επί του τύπου Α/Φ ή Ε/Π και αναλόγως του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την διάθεση συσκευής.
7. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός μέλος πληρώματος Α/Φ ή Ε/Π που τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας σύμφωνα με τις υποπαραγράφους 1α, 1β και 1γ εξετάζεται στην κατηγορία ασκήσεων που απέτυχε από κάθε μέλος της επιτροπής σε μία (1) πτήση αέρος ενώ σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1δ σε μία (1) εξέταση στον εξομοιωτή από κάθε μέλος της επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν διατίθεται για οποιονδήποτε λόγο εξομοιωτής πτήσεων τότε η εξέταση πραγματοποιείται όπως και στις περιπτώσεις των υποπαραγράφων 1α, 1β και 1γ.
8. Στον υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας Αξιωματικό, Ανθυπασπιστή ή Υπαξιωματικό μέλος πληρώματος Α/Φ ή Ε/Π, σύμφωνα με την περίπτωση της υποπαραγράφου 1ε, πριν από οποιαδήποτε γραπτή εξέταση εδάφους και με σκοπό ο παραπεμπόμενος να προετοιμαστεί κατάλληλα, παρέχεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) μηνός από την εξέταση στην οποία απέτυχε.
9. Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός μέλος πληρώματος Α/Φ ή Ε/Π, που τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1ε εξετάζεται από την επιτροπή σε ερωτηματολόγιο επαγγελματικών θεμάτων και ερωτηματολόγιο Ζωτικών Διαδικασιών Ανάγκης (BOLD FACE), σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα διαταγή εκπαίδευσης.
10. Οι αξιολογήσεις αέρος και εδάφους γίνονται με βάση τα κριτήρια απόδοσης (STANDARDS) που καθορίζονται από τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Τυποποίησης-Αξιολόγησης και τη διαταγή εκπαίδευσης για κάθε στάδιο εκπαίδευσης των μελών πληρώματος αέρος.
11. Σε κάθε περίπτωση κρίσης πτητικής καταλληλότητας η έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης τίθεται στον Ατομικό Φάκελο Εκπαίδευσης του παραπεμπόμενου.
Άρθρο 6
Ανεξαρτήτως του χρόνου τέλεσης μιας εκ των αναφερομένων στα προηγούμενα άρθρα παραβατικών συμπεριφορών, η οποία αποδεικνύεται μετά από διενέργεια ΕΔΕ και για την οποία δεν τηρήθηκαν οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες διαδικασίες για κρίση πτητικής καταλληλότητας του εμπλεκόμενου προσωπικού, το θέμα εισάγεται αρμοδίως στο ΑΑΣ, για λήψη σχετικής απόφασης.
Άρθρο 7
Το άρθρο 37 του π.δ. 45/2017 «Οργανισμός Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Μ.Υ.Α.)» (Α΄ 70) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 37 Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας
Το Συμβούλιο Πτητικής Ικανότητας είναι το ανώτατο όργανο κρίσης και απόφασης σχετικά με την πτητική καταλληλότητα των Ραδιοναυτίλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος για την κρίση της πτητικής καταλληλότητας των πληρωμάτων αέρος.».
Άρθρο 8
Μεταβατικές – Καταργούμενες διατάξεις
1. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το π.δ. 16/2000 «Περί Κρίσης Πτητικής Καταλληλότητας Πληρωμάτων Αέρος» (Α΄ 13).
2. Οι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διαδικασίες κρίσης της πτητικής καταλληλότητας συνεχίζονται και ολοκληρώνονται με τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 9
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από την ημερομηνία της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2020
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Υπουργός Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Εθνικής Άμυνας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ