Π.Δ. 21/2025

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 21 ΦΕΚ Α 36/11.03.2025

Τροποποίηση του β.δ. της 6ης Οκτωβρίου 1954 «Περί καθορισμού προγραμμάτων εξεταστέας ύλης κατά τας εξετάσεις προς απόκτησιν αποδεικτικών Πλοιάρχων, Μηχανικών, Οικονομικών, Φροντιστών, Ναυκλήρων, Κυβερνητών, Μηχανοδηγών, Θαλαμηπόλων και Μαγείρων» (Α’ 290).Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α) της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.δ. 2689/1953 «Περί

διπλωμάτων, πτυχίων και αδειών ναυτικής ικανότητος εν τω Εμπορικώ Ναυτικώ» (Α’ 318),

β) των άρθρων 76 παρ. 2 και 83 του ν.δ. 187/1973 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» (Α’ 261),

γ) της παρ. 10 του άρθρου 118 του ν. 4504/2017 «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» (Α’ 184).

2. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), και το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από το 2811.8/70730/2024/07.10.2024 εισηγητικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

3. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις του παρόντος τροποποιείται η διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής υποψηφίων για την απόκτηση Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.) ειδικοτήτων εκτός Δ.Σ. STCW» και Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» 347995.

4. Την 131/2024 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Τροποποίηση του β.δ. της 6ης Οκτωβρίου 1954
1. Τροποποιείται και αντικαθίσταται ο Πίνακας 9 του β.δ. της 6ης Οκτωβρίου 1954 (Α’ 290) ως εξής:

Ευχερής ανάγνωση (20 στίχων) κειμένου ειδήσεων ή εφημερίδας και

προφορική απόδοση της έννοιας αυτού………………………………………………………………….ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Παρατήρηση:

Η εξέταση περιλαμβάνει υποχρεωτικώς αμφότερα τα εξεταστέα τμήματα ύλης, όπως αυτά καθορίζονται ανωτέρω,

και γίνεται γραπτώς.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή του μαθήματος.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

Συντελεστής 3 Αρχιμάγειροι Α΄ Β΄ Γ΄

-Νομίσματα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ηνωμένου Βασιλείου, Αιγύπτου,

Τουρκίας – Σχέση με το ευρώ – Προβλήματα μετατροπών……………..……………………… ΑΜ Απλά προβλήματα επί των τεσσάρων πράξεων με ακέραιους

και δεκαδικούς αριθμούς…………………………………………………………………………………………. ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Παρατήρηση:

Η εξέταση γίνεται γραπτώς είτε επί φύλλου είτε επί του πίνακα.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή του μαθήματος.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΙ ΠΛΟΙΟΥ

Συντελεστής 5 Αρχιμάγειροι Α΄ Β΄ Γ΄

Ποινικός και Πειθαρχικός κώδικας Ε.Ν.Αδικήματα –

Πειθαρχικά παραπτώματα………………………………………………………………………………………ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Διατάξεις περί προστασίας νομίσματος και περί λαθρεμπορίου

(Βασικές γνώσεις)………………………………………………………..…………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Κανονισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Πλοίων Ειδικά καθήκοντα προσωπικού Μαγειρείου.………………………………….………………………… Α΄ Β΄ Γ΄

Γενικές υποχρεώσεις, καθήκοντα του Αρχιμάγειρα Δικαιοδοσία αυτού

επί του προσωπικού Μαγειρείου – Τρόπος συμπεριφοράς……………………………………… ΑΜ Καθήκοντα του Αρχιμάγειρα πριν από την έναρξη του πλου, κατά τη διάρκεια αυτού

και κατά την παραμονή στο λιμάνι…………………………………………….…………………………… ΑΜ -Είδη μαγειρικών σκευών, απαιτούμενος αριθμός για επιβατηγά ορισμένης

κατηγορίας, υλικά κατασκευής και τρόπος διατηρήσεως – συντηρήσεως ………………… ΑΜ Α΄ Τρόπος τηρήσεως βιβλίου απογραφής, υλικού μαγειρείου – Τι καταχωρείται

σε αυτό – Εισαγωγή και εξαγωγή – Ενέργειες σε περίπτωση απώλειας ή

καταστροφής είδους της απογραφής ……………………………………………………………………..…ΑΜ Α΄ Καθήκοντα Μαγείρου Α΄ τάξης Ε.Ν. πριν από την έναρξη του πλου, κατά τη διάρκεια αυτού

«ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΟΙ Α΄, Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΤΑΞΗΣ Ε.Ν.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Συντελεστής 3 Αρχιμάγειροι Α΄ Β΄ Γ΄

Ορθή γραφή με υπαγόρευση (15 στίχων) απλού νεοελληνικού κειμένου……………….ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

και κατά την παραμονή στο λιμάνι …………………………………………….……………………….…… Α΄ Τρόπος τηρήσεως όρων καθαριότητας και υγιεινής παρά προσωπικού μαγειρείου

και τρόπος καθαριότητας και αερισμού χώρων μαγειρείων ………………………………………ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Ονοματολογία των μερών του πλοίου –

Ονοματολογία διαμερισμάτων μαγειρείων …………………………….…………………………………Β΄ Γ΄

Ονοματολογία μαγειρικών σκευών, συντήρηση αυτών– Τρόποι καθαρισμού των

διαφόρων διαμερισμάτων μαγειρείου, αποθηκών, τροφίμων, επίπλων, σκευών

μαγειρείου, διαφόρων συσκευών κουζίνας, σερβίτσιων κ.λπ. …..……………………………. -Β΄ Γ΄

Καθήκοντα μαγείρου επί Φ/Γ πλοίων πριν από την έναρξη του πλου και κατά τη

διάρκεια αυτού …………………….…………………………………………………….………………………..….Β΄ Γ΄

Παρατήρηση:

Η εξέταση γίνεται προφορικά ή γραπτά.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή του μαθήματος.

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΩΝ

Συντελεστής 5 Αρχιμάγειροι Α΄ Β΄ Γ΄

Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων,συντήρηση και αξιοποίηση πρώτων υλών ………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Αξιολόγηση προμηθειών ………………………………….……………………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Τήρηση διαιτητικών και αγορανομικών κανόνων σύνθεσης εδεσματολογίου.………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων και εφαρμογή των

γαστρονομικών κανόνων …………….…………………………………………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής….…………………………………………………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Βασικές Αρχές κοστολόγησης…..……………………………………………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Γενικοί κανόνες αποθήκευσης-Κανόνες ασφαλείας και ελέγχου αποθηκών…….……… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Διαχείριση αποθεμάτων ….……………………………………………………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Κανόνες μεριδοποίησης….……………………………………………………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Σύνθεση του προσωπικού του Μαγειρείου…………….……………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Οινολογία-Σύσταση του οίνου-Αποθήκευση-Είδη οίνου………………………………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Επαγγελματική Αγωγή -Συμπεριφορά.……………………………………….…….……………………… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Βασικές γνώσεις για τη θρεπτική αξία των τροφών………………….…………….………….…. Α΄ Β΄ Γ΄

Επίδραση κλιματολογικών συνθηκών επί των τροφών …………………..………………….……. Α΄ Β΄ Γ΄

Τρόπος συντήρησης και διατήρησης τροφίμων

(κρεάτων – ιχθύων-φρούτων -οσπρίων -λαχανικών)……………………….………………………… Β΄ Γ΄

Στοιχειώδεις γνώσεις Ελληνικής μαγειρικής…………………………………………………………..… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Παρασκευή προγεύματος ……………………………………………………………………………………..… ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Είδη κρεάτων, τεμαχισμός, ονοματολογία, τρόποι παρασκευής τους …….………….……. Α΄ Β΄ Γ΄

Είδη ψαριών …………………………………………………………………………………..………………….……. Α΄ Β΄ Γ΄

Καθαρό βάρος ορισμένου ποσού ειδών κηπουρικής, προετοιμασία τους πριν από το

μαγείρεμα – Τρόπος προετοιμασίας τους ……………………………………..………………….…….. ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Βασικές θρεπτικές ουσίες – Οργανικές (ζωικές – φυτικές) – Ανόργανες ..………………… ΑΜ Λειτουργία της πέψης – Πέψη απορρόφησης -αφομοίωσης (όργανα πέψεως)………… ΑΜ Χρόνος πέψης βασικών τροφών ………………………………………………………………………………… ΑΜ Βιολογική αξία τροφών ……………………………………………………………………………………………… ΑΜ Διαιτητική ασθενών – Γενικές γνώσεις διαιτητικής επί ειδικών περιπτώσεων

(παιδιών, γερόντων, θηλαζουσών, εξαντλημένων προσώπων κ.λπ.) …………………..….. ΑΜ Δηλητηριάσεις από τροφές – Πώς προκαλούνται – Μέτρα θεραπείας ………………………. ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Διαφορά μεταξύ ελληνοανατολικής και διεθνούς μαγειρικής ..………………………….……. ΑΜ Τρόπος διατροφής και κυριότερα είδη φαγητών των κυριότερων εθνικοτήτων –

Τρόπος παρασκευής τους ..……………………………………………………………………………..……… ΑΜ Φαγητά που συνήθως παρατίθενται σε γεύμα και πρόγευμα και σειρά

σερβιρίσματός τους ..……………………………………………………………………………………….……… Κατάρτιση BUFFET…………………………………………………………………………………………….……. Α΄ Β΄ Γ΄

Κατάρτιση καταλόγων (MENUS) (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) για γεύμα και

δείπνο και για κυλικείο (BUFFET) ή σουπέ ……………………………………..………………….……. Α΄ Είδη ορεκτικών …………………………………………….………………………………………………………..… ΑΜ Α΄ Σειρά παρατιθέμενων φαγητών για γεύμα και για δείπνο ………………..……………………… Β΄ Γ΄

Στοιχειώδεις γνώσεις ονομασίας φαγητών διεθνούς μαγειρικής

σε μία ξένη γλώσσα ………………………………………………………………………………………………..… ΑΜ Α΄ Είδη καρυκευμάτων (σάλτσες) …………………………………………………..…..………………….…….. ΑΜ Α΄ Β΄ Γ΄

Τρόπος παρασκευής και απαιτούμενα υλικά, για ορισμένα πρόσωπα, για την

παρασκευή δύο φαγητών ελληνοανατολικής μαγειρικής και ενός γλυκίσματος ………. Β΄ Γ΄

Τρόποι συνήθως προτιμώμενοι για την παρασκευή φαγητών και ζυμαρικών, οσπρίων

ρυζιού κ.λπ. και χρονική διάρκεια βρασμού για κάθε είδος …………………………………… Α΄ Β΄ Γ΄

Table d’hôte ή à la Carte, διάκριση και διαφορά αυτών …………….…………………………..… ΑΜ Α΄ Διάκριση δείπνου (Souper) κυλικείου δεξιώσεων (Buffet)……………………………………..… ΑΜ Α΄ Κατάρτιση (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) καταλόγων (MENUS):

α) Για πρόγευμα και γεύμα κοινό ελληνοανατολικής μαγειρικής.

β) Για πρόγευμα και γεύμα κοινό διεθνούς μαγειρικής.

γ) Για πρόγευμα και γεύμα επίσημο των καταλόγων (MENUS) συντασσόμενου και στην

Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα.

δ) Για δείπνο (Souper), κυλικείο δεξιώσεων (Buffet), τσάι – Διάκριση και διαφορά μεταξύ

προγεύματος και γεύματος …………………………………………………………………………………..… ΑΜ Α΄ Υλικά και τρόπος παρασκευής (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) φαγητών, γλυκισμάτων

και λοιπών εδεσμάτων περιεχόμενων σε διδόμενο κατάλογο κοινού προγεύματος ή

γεύματος, επίσημου προγεύματος, δείπνου (Souper) ή κυλικείου δεξιώσεων (Buffet)

Ελληνοανατολικής μαγειρικής ή διεθνούς μαγειρικής …………………………………………..… ΑΜ Γνώσεις και ονομασία των διάφορων τροφών, γλυκισμάτων και καρυκευμάτων σε

μία από τις κύριες ξένες γλώσσες …………………………………………………………………..……..… ΑΜ Τρόπος παρασκευής και απαιτούμενα υλικά για ορισμένο αριθμό προσώπων:

α) ενός φαγητού διεθνούς μαγειρικής

β) ενός ελληνοανατολικής

γ) δύο γλυκισμάτων

δ) ενός γλυκίσματος εκ ζελατίνας

ε) δύο ειδών Buffet

στ) δύο φαγητών κυνηγιού (κατά προτίμηση φασιανού ή πέρδικας)

ζ) δύο ειδών καρυκευμάτων (σάλτσες) ……………………………………………………….…………… Α΄ Β΄ Γ΄

Απαιτούμενος χρόνος ψησίματος ορισμένης ποσότητας και είδους κρέατος,

ζυμαρικών, οσπρίων κ.λπ. με συγκεκριμένο τρόπο ……………………………………………… Α΄ Β΄ Γ΄

Παρατήρηση:

Η εξέταση, στην οποία τα μαθήματα δεν ορίζονται με άλλο τρόπο, είναι κατά το δυνατό περισσότερο εκτεταμένη,

ώστε οι εξεταστές να αποκτούν σαφή αντίληψη περί των γνώσεων του υποψηφίου ειδικά στο μάθημα της

Μαγειρικής.

Η εξέταση γίνεται προφορικά ή γραπτά.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή του μαθήματος.

Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος

διατάγματος.

Αθήνα,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Άρθρο 2 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του πα ς αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος

διατάγματος.

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2025

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ