ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4452/2017
ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017
Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ A’
ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Άρθρο 1
Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας
1.Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2740/1999 (Α’ 186) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το πιστοποιητικό χορηγείται ύστερα από γραπτές και προφορικές εξετάσεις που διενεργούνται: α) με έντυπα μέσα τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε έτος ή β) με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6Α του παρόντος. Τα πιστοποιητικά και των δύο τύπων εξετάσεων είναι ισότιμα.
Γ ια την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας ελέγχονται οι επικοινωνιακές ικανότητες που ορίζονται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.».
2.Η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 2740/1999 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Με απόφαση του Προέδρου της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται: α) οι εξεταστές δοκιμασιών για την αξιολόγηση παραγωγής προφορικού λόγου, β) οι βαθμολογητές δοκιμασιών για την αξιολόγηση παραγωγής γραπτού λόγου, γ) οι επιτηρητές της διεξαγωγής των εξετάσεων.».
3.Το άρθρο 4 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση στ’ της παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 ( Α’ 141), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 4
Διαδικασία εξετάσεων
1.Κάθε υποψήφιος εξετάζεται γραπτά και προφορικά. Η προφορική εξέταση διενεργείται από έναν (1) εξεταστή, που εξετάζει συγχρόνως δύο (2) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρεις (3) υποψηφίους.
2.Η βαθμολόγηση των εντύπων της ενότητας 1 και 3 (κατανόηση γραπτού λόγου και κατανόηση προφορικού λόγου) γίνεται από έναν (1) τουλάχιστον βαθμολογητή, ενώ η βαθμολόγηση των γραπτών της ενότητας 2 (παραγωγή γραπτού λόγου και διαμεσολάβηση) από δύο (2) βαθμολογητές. Η βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο (2) βαθμολογητών. Αναβαθμολόγηση δεν επιτρέπεται.
3.Ο υποψήφιος μπορεί ύστερα από αίτημά του να έχει πρόσβαση στο γραπτό του, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, ενώ χορήγηση αντιγράφων απαγορεύεται. Αν ο υποψήφιος επιθυμεί ανάλυση της αξιολόγησης, συντάσσεται, ύστερα από αίτησή του, αξιολογική έκθεση από τον επιστημονικό υπεύθυνο της συγκεκριμένης γλώσσας ή από τον εκπρόσωπο που εκείνος ορίζει. Για την υποβολή της σχετικής αίτησης καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
4.Η διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση της γνώσης μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής. Στην προκήρυξη καθορίζεται ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων.
5.Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση, τη διενέργεια των εξετάσεων, τον τρόπο γραπτής και προφορικής εξέτασης, τη διαδικασία βαθμολόγησης, την έκδοση αποτελεσμάτων, τη συγκρότηση των οργάνων, καθώς και τον τύπο του πιστοποιητικού που χορηγείται στους επιτυχόντες.».
Οι διατάξεις του παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Άρθρο 2
Σύστημα ηλεκτρονικών εξετάσεων
Μετά το άρθρο 6 του ν. 2740/1999 προστίθεται άρθρο 6Α, ως εξής:
«Άρθρο 6Α
Ηλεκτρονικές εξετάσεις
1.Η ηλεκτρονική διαδικασία εξέτασης της γλωσσομάθειας των ενδιαφερομένων για απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας γίνεται με το διεθνώς γνωστό σύστημα «Προσαρμοστική Ηλεκτρονική Εξέταση Γλωσσών» (Computer Adaptive Language Testing). Οι υποψήφιοι εξετάζονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
2.Αρμόδιοι για τον επιστημονικό σχεδιασμό και ανασχεδιασμό των ηλεκτρονικών εξετάσεων, καθώς και για την παρακολούθηση της λειτουργικότητας του συστήματος είναι οι εξής φορείς: α) Πανεπιστήμια της ημεδαπής, στα οποία λειτουργούν Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, και β) το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ-Διόφαντος).
Οι ανωτέρω φορείς υποχρεούνται να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν σχεδιάζοντας, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας πλατφόρμα ηλεκτρονικών εξετάσεων για το ΚΠΓ και τα απαραίτητα υποσυστήματα.
3.α) Τα όργανα του άρθρου 3 αναλαμβάνουν την επιλογή θεμάτων, την προετοιμασία και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών εξετάσεων, καθώς και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του παρόντος.
β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτείται για τις ηλεκτρονικές εξετάσεις το Τεχνικό Εποπτικό Συμβούλιο (Τ.Ε.Σ.) που αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, από το ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι αρμόδιο για: αα) την εποπτεία της λειτουργίας των εφαρμογών του συστήματος των ηλεκτρονικών εξετάσεων, τον έλεγχο της πληρότητας της δεξαμενής των θεμάτων και ό,τι άλλο αφορά την ορθή λειτουργία του συστήματος αξιολόγησης της γλωσσομάθειας και ββ) τον καθορισμό του χρόνου διενέργειας των εξετάσεων και των εξεταζόμενων γλωσσών, καθώς και των απαιτούμενων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα «Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων» (Κ.Η.Ε.) της παραγράφου 4. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και τα αναπληρωματικά μέλη του Τ.Ε.Σ.
Το Τ.Ε.Σ. διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45). Η αμοιβή των μελών του καθορίζεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
4.Οι εξετάσεις διενεργούνται σε ειδικά πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα με την ονομασία «Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων» (Κ.Η.Ε.), τα οποία είναι εξοπλισμένα με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και διαθέτουν προσωπικό για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και την καθοδήγηση των υποψηφίων, καθώς και για την επίλυση ενδεχόμενων τεχνικών προβλημάτων.
Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών εξετάσεων δεν συγκροτούνται οι Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων και οι Επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 3. Αντί αυτών, σε κάθε Κ.Η.Ε. ορίζονται ένας (1) διοικητικά υπεύθυνος, ένας (1) τεχνικός υπεύθυνος, και ένας (1) επόπτης. Για την αμοιβή τους εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), όπως έχουν αντικατασταθεί με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 4369/2016 (Α’ 33).
Τα κέντρα αυτά ιδρύονται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εξοπλίζονται ειδικά για το σκοπό αυτόν.
Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις διενεργούνται σε οποιαδήποτε ημέρα του έτους και σε οποιοδήποτε Κ.Η.Ε. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία εξέτασης.
Τα Κ.Η.Ε. μπορεί να αξιοποιούνται και για άλλες ηλεκτρονικές εξετάσεις φορέων του Δημοσίου.
5.Οι σχολικές ή άλλες μονάδες δημόσιου συμφέροντος που θα φιλοξενούν τα Κ.Η.Ε. επιλέγονται ως εξής:
α) Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκδίδει, ύστερα από πρόταση του ΤΕΣ, σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι μονάδες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν Κ.Η.Ε. καταθέτουν, μέσω των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ή του αρμοδίου οργάνου διοίκησής τους, σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
β) Το Κ.Η.Ε. ιδρύεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΤΕΣ σε μονάδα όπου συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις σωρευτικά: αα) η μονάδα διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και πληροί εν γένει τις αναφερόμενες στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προδιαγραφές, ββ) η ίδρυση ενός Κ.Η.Ε. στη μονάδα κρίνεται οικονομικά συμφέρουσα, λαμβανομένων ιδίως υπόψη του κόστους της ίδρυσής του σε αυτή και της συντήρησης του εξοπλισμού του, του πληθυσμού της πόλης, καθώς και της ενδεχόμενης λειτουργίας και άλλων Κ.Η.Ε. σε γειτονικές ή κοντινές μονάδες, γγ) η τοποθεσία της μονάδας προσφέρεται για την ίδρυση ενός Κ.Η.Ε.
Τα ιδρυθέντα Κ.Η.Ε. καταχωρίζονται σε ειδικό Μητρώο, το οποίο τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
6.α) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται το ύψος των εξετάστρων, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4.
β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εξετάσεων, ειδικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών εξετάσεων, οι υπεύθυνοι και ο επόπτης των Κ.Η.Ε., καθώς και η λειτουργία τους.».
Άρθρο 3
Ρύθμιση οικονομικών θεμάτων
Το άρθρο 7 του ν. 2740/1999 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 7
Κάλυψη δαπανών
1.Η δαπάνη για τη διενέργεια των εξετάσεων του ΚΠΓ με έντυπα μέσα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
2.Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις για το ΚΠΓ χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέσω των εξετάστρων που καταβάλλουν οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις αυτές και δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Τα έσοδα από τα εξέταστρα για τις ηλεκτρονικές εξετάσεις αποτελούν δημόσια έσοδα, εισπράττονται σε διακριτό Κ.Α. Εσόδου και εγγράφονται αντίστοιχες με τα εισπραττόμενα έσοδα πιστώσεις σε ύψος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τα ανωτέρω έσοδα καλύπτουν πλήρως ιδίως τις ακόλουθες δαπάνες: α) την πλήρωση των δεξαμενών δοκιμασιών και τη συντήρηση της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής, β) την αμοιβή του προσωπικού που συμμετέχει στη διενέργεια των εξετάσεων με οποιοδήποτε τρόπο, γ) την αμοιβή των αξιολογητώνβαθμολογητών και δ) κάθε άλλη δαπάνη που προκύπτει από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ηλεκτρονικών εξετάσεων.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Άρθρο 4
Ρύθμιση θεμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας
1.Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3149/2003 (Α’ 141) προστίθενται δύο (2) εδάφια ως εξής:
«Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) μπορεί να χρησιμοποιεί και τον ιστορικό της τίτλο «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». Στις σχέσεις της με την αλλοδαπή, η ΕΒΕ χρησιμοποιεί την επωνυμία «National Library of Greece (NLG)»».
2.Οι παράγραφοι 2 έως 4 του άρθρου 1 του ν. 3149/2003 αντικαθίστανται και προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:
«2. Η ΕΒΕ εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής επί της οδού Λεωφόρου Συγγρού 364, στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), οι οποίες ανεγέρθηκαν με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος. Στην ιστορική έδρα της ΕΒΕ, στην Αθήνα, στο Μέγαρο που με δαπάνη των αδελφών Παναγή, Ανδρέα και Μαρή Βαλλιάνων κατασκευάστηκε στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Ιπποκράτους, Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας λειτουργεί μέρος των υπηρεσιών της.
3.Υπηρεσίες της ΕΒΕ μπορεί να λειτουργήσουν και σε άλλα κτήρια, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα, έχουν μισθωθεί ή παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΕΒΕ.
4.Σκοπός της ΕΒΕ είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η οργάνωση, η περιγραφή και η διαφύλαξη στο διηνεκές Τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της πρόσληψής του διαχρονικά, καθώς και σημαντικών αντιπροσωπευτικών Τεκμηρίων της πνευματικής παραγωγής του ανθρώπου και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε αυτά, με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Για την εκπλήρωση του σκοπού της η ΕΒΕ ιδίως:
(α) Αναπτύσσει, διατηρεί και διαφυλάσσει Ειδικές Συλλογές οι οποίες περιλαμβάνουν Τεκμήρια: (αα) που δημιουργούνται ή δημοσιεύονται στην Ελλάδα, καθώς και Τεκμήρια που δημιουργούνται ή δημοσιεύονται στο εξωτερικό αλλά συνδέονται ή έχουν συνάφεια με τους ανθρώπους, τη χώρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας, (ββ) που είναι αντιπροσωπευτικά της πνευματικής παραγωγής. Γ ια το σκοπό αυτόν, παρακολουθεί συστηματικά την εγχώρια και διεθνή παραγωγή Τεκμηρίων και μεριμνά για την πρόσκτησή τους.
(β) Λειτουργεί ως το επίσημο Εθνικό Αποθετήριο και Αρχείο ψηφιακών δημοσιευμάτων, δεδομένων και μεταδεδομένων που παράγονται στη χώρα ή αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό. Στην ανωτέρω λειτουργία περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και η αρχειοθέτηση του παγκόσμιου ιστού (web archiving) ή άλλου τεχνολογικού περιβάλλοντος. Προς τούτο αναλαμβάνει, κατανέμει και συντονίζει σε εθνικό επίπεδο τις σχετικές δράσεις.
(γ) Λειτουργεί ως το Εθνικό Βιβλιογραφικό και Καταλογογραφικό Κέντρο της χώρας και ειδικότερα: (αα) αναπτύσσει και συμμετέχει στη διαμόρφωση εθνικών βιβλιογραφικών προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία και τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών της χώρας, (ββ) συντάσσει και δημοσιεύει την τρέχουσα και την παλαιότερη Εθνική Βιβλιογραφία, (γγ) συντάσσει και διαθέτει στις άλλες βιβλιοθήκες πρότυπες εγγραφές βιβλιογραφικής περιγραφής για τα ελληνικά δημοσιεύματα, (δδ) παρέχει διαρκή πληροφόρηση και υποστήριξη στις ελληνικές βιβλιοθήκες σε θέματα που αφορούν τη βιβλιογραφική περιγραφή, την τεκμηρίωση, τη διατήρηση, την ψηφιοποίηση και τη μικροφωτογράφηση των συλλογών τους, (εε) παρέχει έγκυρη πληροφόρηση και υλικό για την ελληνική εκδοτική παραγωγή που αφορά τον ελληνικό πολιτισμό και τη χώρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλες εθνικές βιβλιοθήκες και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα διαδανεισμού.
(δ) Μεριμνά για την προαγωγή της παιδείας της έρευνας και της πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα, μέσα από την πολύμορφη, πολύπλευρη και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης στη Συλλογή της.
(ε) Διοργανώνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
(στ) Παρέχει υπηρεσίες δανεισμού, αναπτύσσοντας Ειδική προς τούτο Συλλογή.
(ζ) Διευκολύνει, με κάθε πρόσφορο μέσο, την πρόσβαση των χρηστών στο διεθνή χώρο της πληροφορίας.
(η) Λειτουργεί ως εθνικό κέντρο διεθνούς πρότυπης αριθμοδότησης δημοσιευμάτων (Διεθνής Πρότυπος Αριθμός Βιβλίων (International Standard Book Number ISBN), Διεθνής Πρότυπος Αριθμός Σειρών (International Standard Serial Number ISSN), Διεθνής Πρότυπος Αριθμός Μουσικής (International Standard Music Number ISNM)), άλλων έργων της διανόησης διεθνών ή κοινοτικών οργανισμών (Διεθνής Πρότυπος Προσδιοριστής Βιβλιοθηκών και συναφών Οργανισμών (International Standard Identifier for Libraries and Related Organizations ISIL)), καθώς και δημιουργών (Διεθνές Πρότυπο Αναγνωριστικό Ονόματος (International Standard Name Identifier ISNI)) πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας.
(θ) Οργανώνει υπό την ευθύνη της και συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν βιβλιοθήκες της χώρας, βάσει συγκεκριμένων επιμέρους ρυθμίσεων, κριτηρίων και κανόνων που διαμορφώνονται προς τούτο.
(ι) Αναπτύσσει και λειτουργεί την Εθνική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη η οποία συσσωρεύει, επεξεργάζεται, εμπλουτίζει, διασυνδέει και παρέχει ενοποιημένη πρόσβαση σε μεταδεδομένα ή και δεδομένα ψηφιακών τεκμηρίων της εθνικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
(ια) Έχει την ευθύνη σε εθνικό επίπεδο του συντονισμού των δραστηριοτήτων για την ηλεκτρονική πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στο περιεχόμενο των τεκμηρίων, τα οποία δημιουργούνται ή δημοσιεύονται στην Ελλάδα. Ιδίως η ΕΒΕ: αα) λειτουργεί ενοποιημένο εθνικό κατάλογο των προσβάσιμων τεκμηρίων από ΑμεΑ που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες της χώρας, ββ)ορίζει πρότυπα και συντάσσει κατευθυντήριες οδηγίες, συνεργαζόμενη με επιστημονικούς, ερευνητικούς και άλλους σχετικούς φορείς για την παραγωγή και διάθεση από τις βιβλιοθήκες της χώρας προσβάσιμων τεκμηρίων για ΑμεΑ.
(ιβ) Συμμετέχει και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι διαμορφώνουν διεθνείς κανόνες και πολιτικές ή δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορίας και των βιβλιοθηκών.
(ιγ) Συνεργάζεται σε θέματα βιβλιοθηκών με άλλους οργανισμούς και ιδιώτες στο εσωτερικό και εξωτερικό και συμμετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
(ιδ) Προάγει και υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών της χώρας.
(ιε) Προβαίνει σε κάθε άλλη συναφή με το σκοπό της δραστηριότητα.
5.Για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται ως:
(α) Τεκμήριο: φυσική οντότητα οποιασδήποτε υπόστασης στην οποία έχουν καταχωρισθεί πληροφορίες κάθε τύπου, μορφής και τεχνολογίας και οι οποίες μπορεί να εκληφθούν ως ενιαία μονάδα.
(β) Συλλογή: το σύνολο των Τεκμηρίων που εισέρχονται στη Βιβλιοθήκη και καταγράφονται στους καταλόγους της.
(γ) Ειδική Συλλογή: ομάδα Τεκμηρίων της Συλλογής τα οποία μπορεί να εκληφθούν ως ενότητα.
(δ) Διαδανεισμός: διαδικασία, σύμφωνα με την οποία μία βιβλιοθήκη ζητεί την προμήθεια ή προμηθεύει η ίδια σε άλλη βιβλιοθήκη Τεκμήρια.
(ε) Δίκτυο βιβλιοθηκών: ομάδα βιβλιοθηκών οι οποίες συνεργάζονται κατόπιν γραπτής συμφωνίας και προκαθορισμένων διαδικασιών, επιδιώκοντας να παρέχουν βέλτιστες υπηρεσίες που σχετίζονται με το σκοπό τους, όπως η κοινή πρόσκτηση, η οργάνωση και η πρόσβαση σε Τεκμήρια και πληροφορίες.».
3.Το άρθρο 2 του ν. 3149/2003 (Α’ 141) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 2
Όργανα διοίκησης
1.Όργανα Διοίκησης της ΕΒΕ είναι το Εφορευτικό Συμβούλιο (ΕΣ) και ο Γενικός Διευθυντής (ΓΔ). Τα όργανα διοίκησης της ΕΒΕ ορίζονται σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους, κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων του ν. 4369/2016 (Α’ 33).
2.α) Το ΕΣ είναι επταμελές και αποτελείται από: αα) Έναν (1) καθηγητή πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτή καθηγητή ειδικότητας Βιβλιοθηκονομίας ή Επιστήμης Πληροφορίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τ.Α.Β.Μ.Ι.Π.) ή του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών (Τ.Β.Σ.Π.Τ.Ε.Ι.ΑΘ.) ή του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Τ.Β.Σ.Π.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣ.) ή άλλου αντίστοιχου τμήματος, ο οποίος υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του, από το οικείο τμήμα ως εξής: Κατά την πρώτη συγκρότηση του ΕΣ το τακτικό μέλος των υπό στοιχείο αα’ μελών υποδεικνύεται από το Τ.Α.Β.Μ.Ι.Π. και ο αναπληρωτής του από το Τ.Β.Σ.Π.Τ.Ε.Ι.ΑΘ., στη δεύτερη συγκρότηση των υπό στοιχείο αα’ μελών το τακτικό μέλος υποδεικνύεται από το Τ.Β.Σ.Π.Τ.Ε.Ι.ΑΘ. και ο αναπληρωτής του από το Τ.Β.Σ.Π.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣ., στην επόμενη συγκρότηση το τακτικό μέλος υποδεικνύεται από το Τ.Β.Σ.Π.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣ. και ο αναπληρωτής του από το Τ.Α.Β.Μ.Ι.Π. και ούτω καθεξής, ώστε να εκπροσωπούνται εκ περιτροπής όλα τα αντίστοιχα τμήματα στο ΕΣ. ββ) Έναν (1) Σύμβουλο ή Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο αυτού. γγ) Τρία (3) μέλη/προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους με επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία και εν γένει σημαντικό έργο στους τομείς του πολιτισμού και των επιστημών, οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. δδ) Τον εκάστοτε Προϊστάμενο της Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η εποπτεία της ΕΒΕ, που αναπληρώνεται από το νόμιμο αναπληρωτή του. εε) Έναν (1) εκπρόσωπο των εργαζομένων, ο οποίος εκλέγεται με τον αναπληρωτή του από το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΒΕ, που συνέρχονται για το σκοπό αυτόν ύστερα από σχετικό αίτημα του Τμήματος Βιβλιοθηκών της εποπτεύουσας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
β) Η συγκρότηση του ΕΣ γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος αυτού. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει ή κωλύεται. Ο ΓΔ της ΕΒΕ συμμετέχει ως εισηγητής στις συνεδριάσεις του ΕΣ χωρίς δικαίωμα ψήφου.
γ) Η θητεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των υπό στοιχεία αα’ και γγ’ της περίπτωσης α’ μελών είναι τετραετής, ενώ η θητεία των υπό στοιχεία ββ’, δδ’ και εε’ της περίπτωσης α’ μελών είναι τριετής. Η θητεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών του ΕΣ μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία (1) φορά.
δ) Αν ένα τακτικό μέλος ή ο αναπληρωτής του ελλείπουν ή παραιτηθούν αντικαθίστανται για το υπόλοιπο της θητείας τους. Ένα μέλος θεωρείται ότι παραιτήθηκε αν δεν παρίσταται σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.
ε) Η ιδιότητα του μέλους του ΕΣ της ΕΒΕ είναι ασυμβίβαστη: αα) με την ιδιότητα του αντισυμβαλλομένου της ΕΒΕ με σύμβαση έργου ή προμηθειών ή παροχής υπηρεσιών, ββ) με την ιδιότητα του εν ενεργεία μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, Υφυπουργού Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου ή Βουλευτή και γγ) με την ιδιότητα του μέλους επιτροπής ή ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
στ) Το ΕΣ συγκαλείται με πρόσκληση του Προέδρου του, εντός δέκα (10) ημερών από τον ορισμό των μελών του. Ο Πρόεδρος συγκαλεί το ΕΣ σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά ανά δύο (2) μήνες και σε έκτακτη συνεδρίαση, όποτε τούτο ζητηθεί από τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη του ή από τον ΓΔ. Ο Πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και διευθύνει τις εργασίες του.
ζ) Η αμοιβή των μελών του ΕΣ καθορίζεται σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
3.Το ΕΣ μεριμνά για την εκπλήρωση της αποστολής της ΕΒΕ, διαμορφώνει τη στρατηγική της και εποπτεύει τη λειτουργία της. Το ΕΣ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) εγκρίνει και αναθεωρεί το Στρατηγικό Σχέδιο λειτουργίας της ΕΒΕ, καθώς και αξιολογεί την έκθεση υλοποίησής του,
β) εγκρίνει το ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΒΕ, που καταρτίζει ο ΓΔ, γ) εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό της ΕΒΕ, δ) εγκρίνει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων που υποβάλλει ο ΓΔ,
ε) εγκρίνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΒΕ,
στ) εξασφαλίζει τον έλεγχο της περιουσίας και της οικονομικής διαχείρισης της ΕΒΕ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ζ) αποδέχεται ή αποποιείται κληρονομίες, κληροδοσίες ή δωρεές και κάθε είδους χορηγίες, επιχορηγήσεις ή εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής, η) εγκρίνει συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που προωθούν την αποστολή της ΕΒΕ, θ) προγραμματίζει και εισηγείται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την πρόσληψη προσωπικού,
ι) τοποθετεί, ύστερα από εισήγηση του ΓΔ, τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών,
ια) υποβάλλει προς έγκριση στον Υπουργό σχέδιο Προκήρυξης για την επιλογή του ΓΔ, ιβ) γνωμοδοτεί για την ανανέωση της θητείας του ΓΔ, ιγ) το Ε.Σ. μπορεί να μεταβιβάζει μερικές από τις αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο ή στον ΓΔ, ιδ) έχει κάθε αρμοδιότητα που δεν ανατίθεται ειδικώς σε άλλο όργανο της ΕΒΕ.
4.α) Η θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ είναι δημόσιος λειτουργός και διορίζεται για τετραετή θητεία, ανανεώσιμη μόνο μία (1) φορά. Η θητεία του απερχόμενου ΓΔ παρατείνεται μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΓΔ.
β) Ο ΓΔ της ΕΒΕ επιλέγεται ως εξής: αα) Με δημόσια προκήρυξη, που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι για την πλήρωση της θέσης του ΓΔ να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην προκήρυξη αναφέρονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο ΓΔ, καθώς επίσης και η μέθοδος αξιολόγησης των υποψηφίων. Στην προκήρυξη προσδιορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του ΓΔ, καθώς και η αμοιβή του. ββ) Για την επιλογή συγκροτείται πενταμελής Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, από τα ακόλουθα μέλη: i) Έναν (1) Σύμβουλο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ως Πρόεδρο, που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρό του. ii) Έναν Σύμβουλο ή Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρό του. iii) Τρία (3) μέλη του ΕΣ τα οποία υποδεικνύονται από αυτό. Τα μέλη της επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο Γραμματέας της Επιτροπής. γγ) Η ανωτέρω Επιτροπή συντάσσει αξιολογικό πίνακα κατάταξης του συνόλου των υποψηφίων με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, καθώς και την προσωπικότητα και τη γενικότερη συγκρότησή τους που εκτιμάται με προφορική συνέντευξη και υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. δδ) Ως Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ επιλέγεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ένας από τους τρεις (3) πρώτους υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω πίνακα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης.
γ) Οι υποψήφιοι για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ απαιτείται να διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα: αα) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αναγνωρισμένος ως ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής, ββ) διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής ή αναγνωρισμένοι της αλλοδαπής, γγ) άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και καλή γνώση μίας (1) τουλάχιστον ακόμη ξένης γλώσσας, δδ) δεκαετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη εμπειρία σε διοικητική θέση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Συνεκτιμώνται η κατοχή τίτλου σπουδών στη βιβλιοθηκονομία ή στην επιστήμη της πληροφορίας ή στη διοίκηση επιχειρήσεων ή οργανισμών, η γνώση και άλλων ξένων γλωσσών, καθώς και η συγγραφική δραστηριότητα με αντικείμενο τις ανθρωπιστικές επιστήμες ή την επιστήμη της πληροφορίας που πιστοποιείται μεταξύ άλλων από δημοσιεύσεις βιβλίων ή άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων.
δ) Οι αποδοχές του ΓΔ καθορίζονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
ε) Αν ο ΓΔ πριν από το διορισμό του υπηρετούσε ως εκπαιδευτικός της δημόσιας εκπαίδευσης ή ως υπάλληλος του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1Β του ν. 2362/1995 (Α’ 247), μετά τη λήξη και τη μη ανανέωση της θητείας του, με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιστρέφει, ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης, στο φορέα προέλευσης και καταλαμβάνει κενή οργανική θέση όμοια με τη θέση που κατείχε στον ίδιο φορέα ή, αν δεν υπάρχει τέτοια θέση, καταλαμβάνει προσωποπαγή θέση με την ίδια σχέση εργασίας, της ίδιας κατηγορίας και του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, που συνιστάται με την ίδια απόφαση. Η απόφαση αυτή ανατρέχει στο χρόνο λήξης της θητείας του.
5.Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) διευθύνει την ΕΒΕ και έχει την ευθύνη για την εύρυθμη επιστημονική και διοικητική λειτουργία της, β) παρακολουθεί τις διεθνείς επιστημονικές τάσεις και εξελίξεις στο χώρο της βιβλιοθηκονομίας και επιστήμης πληροφορίας, ενημερώνει το ΕΣ και μεριμνά για την ανταπόκριση της ΕΒΕ σε αυτές, γ) εισηγείται το Στρατηγικό Σχέδιο στο ΕΣ, μεριμνά για την εφαρμογή του, υποβάλει στο ΕΣ προς αξιολόγηση την έκθεση υλοποίησής του και γενικότερα έχει την ευθύνη της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΒΕ, δ) καταρτίζει το ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΒΕ, στο πλαίσιο του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου, το υποβάλει προς έγκριση στο ΕΣ και μεριμνά για την πραγματοποίηση των στόχων του, ε) εισηγείται στο ΕΣ: αα) τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ββ) τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό, γγ) τον προγραμματισμό πρόσληψης κάθε είδους προσωπικού, δδ) κάθε θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του Ε.Σ., στ) προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού της ΕΒΕ, μεριμνά για την αξιοποίηση των ουσιαστικών και τυπικών προσόντων του προσωπικού και το τοποθετεί στις επιμέρους υπηρεσίες, ζ) συγκροτεί επιτροπές και επιστημονικές ομάδες εργασίας, με συγκεκριμένα καθήκοντα, το έργο των οποίων κατευθύνει και συντονίζει, η) καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΒΕ, θ) υποβάλλει προς έγκριση ετησίως έκθεση πεπραγμένων στο ΕΣ με απολογισμό και ισολογισμό της αντίστοιχης περιόδου, ι) εκπροσωπεί την ΕΒΕ δικαστικώς και εξωδίκως, ια) προβαίνει στην αγορά και πώληση ακινήτων, για την κάλυψη αναγκών της ΕΒΕ, ύστερα από σχετική έγκριση του ΕΣ και του εποπτεύοντος Υπουργού,
ιβ) είναι διατάκτης δαπανών.
6.Όταν ο ΓΔ απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).
7.Το ΕΣ ύστερα από αίτημα τουλάχιστον πέντε (5) μελών του μπορεί, με απόφασή του που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και η οποία συνοδεύεται από ειδική και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, να εισηγηθεί στον Υπουργό την παύση του ΓΔ από τα καθήκοντά του, εφόσον η επί μακρόν συνεχιζόμενη πλημμελής ανταπόκριση στις υποχρεώσεις του παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία της ΕΒΕ. Για την παύση του ΓΔ εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από προηγούμενη ακρόασή του.».
4.Το άρθρο 3 του ν. 3149/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 3
Στρατηγικό σχέδιο Επιχειρησιακό σχέδιο
1.Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει τους γενικούς στόχους της ΕΒΕ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων της και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.
2.Με φροντίδα του ΓΔ, το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΒΕ, όπως εγκρίνεται ή αναθεωρείται εκάστοτε από το ΕΣ, κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
3.Με την ολοκλήρωση της πενταετίας ο ΓΔ υποβάλλει στο ΕΣ συνολική έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου προς αξιολόγηση. Η έκθεση και η αξιολόγησή της κοινοποιούνται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
4.Ο ΓΔ, ύστερα από τις εισηγήσεις των προϊσταμένων των υποκείμενων οργανικών μονάδων, καταρτίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΒΕ το οποίο υποβάλει προς έγκριση στο ΕΣ. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ετήσιο και περιλαμβάνει: α) τους επιδιωκόμενους στόχους κάθε δραστηριότητας της ΕΒΕ και το αντίστοιχο εκτιμώμενο κόστος, β) τις ειδικότερες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, γ) τα αναγκαία κεφάλαια και τον τρόπο κάλυψής τους, δ) τις εσωτερικές διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου της πραγματοποίησης των ανωτέρω στόχων.».
5.Μετά το άρθρο 3 του ν. 3149/2003 (Α’ 141) προστίθενται άρθρα 3Α, 3Β και 3Γ ως εξής:
«Άρθρο 3Α
Συλλογή και πρόσκτηση Τεκμηρίων
1.Η Συλλογή της ΕΒΕ και κάθε άλλη Ειδική Συλλογή της, χωροταξικά διακριτή ή μη, δημιουργείται και αναπτύσσεται με αγορές, ανταλλαγές, δάνεια, δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες και την υποχρεωτική κατά νόμο κατάθεση που προβλέπεται στην παράγραφο 2.
2.Ως προς την υποχρεωτική κατά νόμο κατάθεση, ο εκδότης ή ο συγγραφέας όταν δεν υπάρχει εκδότης, υποχρεούται να καταθέτει στην ΕΒΕ τέσσερα (4) αντίτυπα Τεκμηρίων κάθε είδους και μορφής υλικού μέσου, όπως εντύπου, οπτικοακουστικού, ηλεκτρονικού, από τα οποία το ένα (1) προορίζεται για την Βιβλιοθήκη της
Βουλής των Ελλήνων. Επιπλέον, ο εκδότης ή ο συγγραφέας, όταν δεν υπάρχει εκδότης, καταθέτει στην ΕΒΕ πέραν των εντύπων αντιτύπων και ένα επιπλέον αναγνώσιμο, μη αλλοιώσιμο ηλεκτρονικό αντίτυπο, από το οποίο έχει παραχθεί, απαλλαγμένο τεχνολογικών περιορισμών. Γ ια Τεκμήρια του διαδικτύου ελεγχόμενης πρόσβασης, ο εκδότης ή ο παραγωγός ή ο διαθέτης υποχρεούνται να επιτρέπουν και να διευκολύνουν την ένταξή τους στο Εθνικό Αποθετήριο και Αρχείο ψηφιακών δημοσιευμάτων της ΕΒΕ. Τα αντίτυπα που έχουν συγκεντρωθεί στην ΕΒΕ από την κατάθεση σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 12 ανήκουν στην ΕΒΕ και διατίθενται με εισήγηση του ΓΔ και απόφαση του ΕΣ για ανταλλαγές με βιβλιοθήκες εντός ή εκτός Ελλάδας, ανάπτυξη δανειστικής συλλογής της ΕΒΕ ή αξιοποιούνται προς εξυπηρέτηση των σκοπών της. Σε περίπτωση διαδοχικών εκδόσεων του ίδιου εντύπου ή άλλης μορφής δημοσιεύματος, η υποχρέωση προς κατάθεση αναφέρεται σε κάθε έκδοση, εφόσον αυτή είναι εμπλουτισμένη ή αναθεωρημένη. Αν υπάρχει κοινή και ειδική έκδοση, η υποχρέωση προς κατάθεση αφορά δύο αντίτυπα της κοινής και σε ένα της ειδικής έκδοσης.
3.α) Στην ΕΒΕ περιέρχονται κατά κυριότητα με το ευεργέτημα της απογραφής βιβλία ή βιβλιοθήκες και κάθε συναφές υλικό: αα) που περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο ύστερα από δικαστική ή άλλη απόφαση ή οποιαδήποτε δικαιοπραξία, ββ) που το Ελληνικό Δημόσιο παραδίδει στην ΕΒΕ για οποιονδήποτε λόγο, γγ) που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία καταργούνται και δεν προβλέπεται η τύχη της περιουσίας τους.
β) Η ΕΒΕ διατηρεί το δικαίωμα να αποποιηθεί ή να παραλάβει μέρος των ανωτέρω κατά την κρίση της.».
«Άρθρο 3Β
Διάρθρωση υπηρεσιών
1.Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΕΣ της ΕΒΕ, καταρτίζεται ο «Οργανισμός Διοίκησης και Λειτουργίας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας» (Οργανισμός).
Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 54 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), όπως ισχύει.
2.Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του ΕΣ της, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΒΕ.».
«Άρθρο 3Γ
Πόροι Οικονομική Διαχείριση
Οι πόροι της ΕΒΕ προέρχονται από: α) την επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, β) την επιχορήγηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων,
γ) χρηματοδοτήσεις και κάθε είδους ενισχύσεις από άλλες κρατικές υπηρεσίες και δημόσια νομικά πρόσωπα, δ) έσοδα από συμμετοχή σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα εθνικών και διεθνών οργανισμών,
ε) κληρονομίες με το ευεργέτημα της απογραφής, δωρεές, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις, χορηγίες, ενισχύσεις και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των φορέων που συνιστώνται για την ενίσχυση της ΕΒΕ από υποστηρικτές της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στ) έσοδα από πωλήσεις εντύπων ή ηλεκτρονικών εκδόσεων, φωτοαντιγράφων, βιβλιογραφικού ή άλλου υλικού παραγωγής της ΕΒΕ ή υλικού παραγωγής τρίτων για την προβολή της ΕΒΕ, ζ) έσοδα από τη λειτουργία πωλητηρίων, για τη διάθεση αναμνηστικών και πολυτελών αντιγράφων από τη συλλογή χειρογράφων, παλαιών βιβλίων, πινάκων, χαρακτικών κ.λπ. της ΕΒΕ, καθώς και χαρτικών, γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών μικροεξαρτημάτων κ.λπ., η) έσοδα από εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, θεατρικές, μουσικές ή άλλες παραστάσεις λόγου και τέχνης, καθώς και από παροχή ειδικών υπηρεσιών προς το κοινό και προς τρίτους και από τη χρήση χώρων της ΕΒΕ από τρίτους, θ) έσοδα από εισιτήρια εισόδου σε επιλεγμένους χώρους της ΕΒΕ, ι) έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΒΕ, συμπεριλαμβανομένων οριοθετημένων χώρων των εγκαταστάσεών της για τη λειτουργία εστιατορίου, κυλικείου, βιβλιοπωλείου κ.λπ., καθώς και εν γένει πρόσοδοι από την περιουσία της, ια) έσοδα από υπηρεσίες και λειτουργίες της ΕΒΕ, όπως η διεθνής πρότυπη αριθμοδότηση, οι υπηρεσίες κατάθεσης και χρονοσήμανσης φυσικών ή ηλεκτρονικών έργων της παραγράφου 10 του άρθρου 12, ιβ) έσοδα από προσωρινό δανεισμό ή διαδανεισμό Τεκμηρίων,
ιγ) έσοδα από πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις απώλειας ή φθοράς ή παραβίασης των κανόνων δανεισμού και χρήσης Τεκμηρίων, όπως ρητά ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΒΕ, ιδ) έσοδα από κινητές αξίες και από οποιαδήποτε άλλη πηγή και αιτία.».
6.Το Βιβλιολογικό Εργαστήριο «Φίλιππος Ηλιού» περιέρχεται, λόγω δωρεάς, από το Μουσείο Μπενάκη στην ΕΒΕ, στην οποία λειτουργεί εφεξής ως εργαστήριο έρευνας για την κοινωνική ιστορία του βιβλίου και επικεντρώνεται στην καταγραφή, επεξεργασία και μελέτη της ελληνικής βιβλιογραφίας του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και στη δημιουργία σχετικής ψηφιακής βιβλιογραφικής βάσης.
Η δωρεά συντελείται, με την επιφύλαξη τήρησης του τύπου του επόμενου εδαφίου από τη δημοσίευση του παρόντος, από την οποία παραχωρούνται από το Μουσείο Μπενάκη στην ΕΒΕ αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τα: α) πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία του Βιβλιολογικού Εργαστηρίου, υλικά και άυλα, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής περιουσίας του και β) τα πάσης φύσεως πνευματικά δικαιώματα του Βιβλιολογικού Εργαστηρίου Φίλιππος Ηλιού, εκτός από τα εκδοτικά δικαιώματα των ήδη εκδοθέντων βιβλίων και συλλογών, τα οποία παραμένουν στο Μουσείο.
Γ ια τη δωρεά συντάσσεται κοινό πρακτικό που υπογράφεται από τους νομίμους εκπροσώπους της ΕΒΕ και του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο περιλαμβάνεται λεπτομερής έκθεση απογραφής του συνόλου των αντικειμένων που συγκροτούν το κατά το προηγούμενο εδάφιο αντικείμενο της δωρεάς.
Το σύνολο του παραχθέντος υλικού του Βιβλιογραφικού Εργαστηρίου, όπως έργα, βιβλία, συλλογές, καθώς και ηλεκτρονικό και ψηφιακό υλικό, μεταφέρονται στην ΕΒΕ και εγκαθίστανται σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος μεταφέρονται στην ΕΒΕ οι υφιστάμενες τρεις (3) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Βιβλιολογικού Εργαστηρίου Φίλιππος Ηλιού, καθώς και το προσωπικό που τις στελεχώνει. Γ ια τη μεταφορά εκδίδεται σχετική διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 5
Ρύθμιση θεμάτων δημόσιων βιβλιοθηκών
1.Η παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3149/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Συλλογές ή Ειδικές Συλλογές βιβλιοθηκών Ιερών Μητροπόλεων και Μονών, Δήμων, Κοινοτήτων ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή και ιδιωτών είναι δυνατό να δωρίζονται σε Δημόσια Βιβλιοθήκη, με πρόταση των αρμόδιων φορέων ή των κατόχων τους και απόφαση αποδοχής του οικείου ΕΣ. Οι Συλλογές ή οι Ειδικές Συλλογές αυτές ενσωματώνονται στη Συλλογή των Δημοσίων Βιβλιοθηκών στις οποίες δωρίζονται και τα Τεκμήρια που τις αποτελούν σηματοδοτούνται με ειδική σφραγίδα, η οποία αναγράφει το όνομα της βιβλιοθήκης από την οποία προέρχονται. Η δωρεά συντελείται χωρίς άλλες διατυπώσεις και χωρίς επιβαρύνσεις κάθε μορφής.».
2.Η περίπτωση α’ της παρ. 7 του άρθρου 6 του ν. 3149/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) πρόκειται για σπάνια, πολύτιμα ή δυσεύρετα Τεκμήρια που εξυπηρετούν το σκοπό της Βιβλιοθήκης ή συμπληρώνουν τη Συλλογή της και διατίθενται με διαδικασία πλειστηριασμού που διεξάγεται δημοσίως.».
3.Η παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 3149/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Προϊστάμενοι στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες ορίζονται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων ή ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων.».
4.Το άρθρο 10 του ν. 3149/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Δίκτυο Δημόσιων Βιβλιοθηκών
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες οφείλουν να εναρμονίζονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που διαμορφώνει η ΕΒΕ ως Εθνικό Βιβλιογραφικό και Καταλογογραφικό Κέντρο της Χώρας, καθώς και να συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητα του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών που συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού τους και του οποίου την οργάνωση, ευθύνη και συντονισμό έχει η ΕΒΕ.».
5.Όπου στα άρθρα 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 του ν. 3149/2003 αναφέρεται ο όρος «Υλικό» αντικαθίσταται από τον όρο «Τεκμήριο».
6.Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3149/2003 προστίθεται η λέξη «Ειδικών» πριν από τη λέξη «Συλλογών».
7.Οι περιπτώσεις α’ έως δ’ της παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 3149/2003 αντικαθίστανται ως εξής:
«α) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 3Α, οι εκδότες ή οι συγγραφείς, όταν δεν υπάρχει εκδότης, υποχρεούνται να καταθέτουν δύο (2) αντίτυπα κάθε είδους εντύπων που εκδίδουν στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
β) Η υποχρέωση κατάθεσης αφορά επίσης τις οπτικοακουστικές και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις σε φυσική μορφή και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις σε μορφή προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου, σε ένα αντίτυπο. Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής καθορίζονται τα σχετικά με την κατάθεση και τη χρήση των οπτικοακουστικών και των ηλεκτρονικών εκδόσεων στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
γ) Σε περίπτωση διαδοχικών εκδόσεων ή ανατυπώσεων του ίδιου εντύπου, η υποχρέωση προς κατάθεση αναφέρεται σε κάθε έκδοση ή ανατύπωση, εφόσον αυτή είναι εμπλουτισμένη ή αναθεωρημένη. Αν υπάρχει κοινή και πολυτελής έκδοση, η υποχρέωση για κατάθεση στη Βιβλιοθήκη της Βουλής αφορά ένα αντίτυπο της κοινής και ένα της πολυτελούς έκδοσης.
δ) Η παράγραφος 2 του άρθρου 3Α εφαρμόζεται αναλόγως και για την κατάθεση σε Δημόσια Βιβλιοθήκη παντός εν γένει υλικού που παράγεται στην έδρα κάθε Δημόσιας Βιβλιοθήκης ή στην έδρα ή την περιοχή κάθε Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.».
8.Η παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 3687/2008 (Α’159), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 4415/2016 (Α’ 159), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και οι αποδοχές του ορίζονται στο ύψος του βασικού μισθού του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης ή κατ’ επιλογήν του, μπορεί να διατηρεί τις αποδοχές του εφόσον προέρχεται από το Δημόσιο ή φορέα που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο. Η περίπτωση ε’ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3149/2003 (Α’141) εφαρμόζεται και για τον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών. Για την αποζημίωση των λοιπών μελών και του γραμματέως του Συμβουλίου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».
Άρθρο 6
Μεταβατικές διατάξεις
1.Η θητεία του ΕΣ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) που έχει συγκροτηθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παρατείνεται για ένα (1) έτος ύστερα από την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σύμφωνα με το άρθρο 22 του Δεύτερου Άρθρου του ν. 3785/2009, οπότε αρχίζει η εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 3149/2003 για τη συγκρότηση του ΕΣ.
2.Η θητεία του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παρατείνεται για ένα (1) έτος ύστερα από την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά τα ανωτέρω.
3.Ο Οργανισμός και ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΒΕ εκδίδονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
4.Έως την έκδοση του Οργανισμού της ΕΒΕ και την επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων που προβλέπονται σε αυτόν, οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων της ΕΒΕ εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.
5.Έως την έκδοση του Οργανισμού της ΕΒΕ η κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες γίνεται με απόφαση του ΓΔ.
6.Έως την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΒΕ και για μεταβατικό διάστημα το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα θέματα που προβλέπεται να ρυθμιστούν με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας ρυθμίζονται με απόφαση του ΕΣ.
7.Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, ο χρόνος ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 7
Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων
1.Καθιερώνεται από το σχολικό έτος 2016-2017 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή, ο οποίος είναι αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του μαθητή. Ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή εκδίδεται μετά την εγγραφή του μαθητή στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
2.α) Η διενέργεια του συνόλου των σχολικών εκδρομών και οι πάσης φύσεως μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του μεταλυκειακού έτουςτάξης μαθητείας υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
β) Η παρ.1 του άρθρου 61 του ν. 4310/2014 (Α’ 258) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για την έγκριση του συνόλου των σχολικών εκδρομών και των πάσης φύσεως μετακινήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του μεταλυκειακού έτουςτάξης μαθητείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα».
3.Με απόφαση του οικείου συλλόγου διδασκόντων δεν υπολογίζονται οι απουσίες από τα μαθήματα έως δύο (2) εβδομάδες μαθητών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια ή προβολή. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης.
4.α) Το άρθρο 32 του ν. 4415/2016 (Α’159) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 32
Ρυθμίσεις εγγραφής μαθητών σε διαφορετικό τύπο Λυκείου
Οι μαθητές δικαιούνται μία μόνο μετεγγραφή κατά το ίδιο σχολικό έτος από τάξη Γενικού Λυκείου σε τάξη Επαγγελματικού Λυκείου και αντίστροφα, εφόσον το αρχικό λύκειο προέλευσης ή τελικό λύκειο υποδοχής είναι εσπερινό. Οι μαθητές που αιτούνται μετεγγραφή από Επαγγελματικό Λύκειο σε Γενικό Λύκειο και το αντίστροφο, κατατάσσονται σε τάξη σύμφωνα με τη συνολική μαθητική πορεία τους, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των τάξεων από τις οποίες έχουν προαχθεί, και όχι απλώς την τελευταία τάξη εγγραφής. Ειδικά, οι μαθητές της Β’ τάξης του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου μετεγγράφονται στη Β’ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, εκτός εάν η συνολική μαθητική τους πορεία (τάξεις από τις οποίες έχουν προαχθεί) τους δίνει το δικαίωμα εγγραφής σε επόμενη τάξη.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
Άρθρο 8
Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας σχολικών μονάδων
1.Η παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 4305/2014 (Α’237), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 45 του ν. 4415/2016 (Α’159), αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 ισχύουν και για τα σχολικά έτη 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018».
2.Στην υποπερίπτωση αα’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3870/2010 (Α’ 138), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4407/2016 (Α’ 134), μετά τις λέξεις «για τα διδακτικά έτη 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 20152016, και 2016-2017,» προστίθενται οι λέξεις «και 2017-2018,».
3.Οι υποπεριπτώσεις ββ’ και γγ’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1του άρθρου 18 του ν. 3870/2010 (Α’ 138), όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4407/2016(Α’ 134), αντικαθίστανται ως εξής:
«ββ. Από την έναρξη του διδακτικού έτους 2018-2019 και εφόσον οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορεί να καλυφθούν με συμβάσεις, που καταρτίζονται από τους οικείους δήμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
γγ. Για το κόστος της απασχόλησης με συμβάσεις του προσωπικού της προηγούμενης υποπερίπτωσης, για το διδακτικό έτος 2018-2019 και εφεξής, εγγράφεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατανέμεται με απόφαση του Υπουργού κατ’ αναλογία στους οικείους δήμους.».
Άρθρο 9
Βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας
1.Η αποδεδειγμένη προϋπηρεσία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η προϋπηρεσία του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, η οποία δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και η οποία έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζεται για τη βαθμολογική ένταξη του ανωτέρω προσωπικού μετά το διορισμό και τη μονιμοποίησή του ύστερα από αίτησή του, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 4.
2.α)Η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη για εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης. Σε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας που αφορά σε εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης, ο αναγνωριζόμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται αναλόγως.
Το προσωπικό, στο οποίο αναγνωρίζεται προϋπηρεσία σύμφωνα με την παραγράφο 1, εντάσσεται μετά τη μονιμοποίησή του μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό. Μετά την ένταξη, ο επιπλέον χρόνος της προϋπηρεσίας συνυπολογίζεται ως πλεονάζων στο βαθμό στον οποίο εντάσσεται ο εκπαιδευτικός. Σε αυτούς που κατέχουν ήδη κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος τον καταληκτικό βαθμό της κατηγορίας τους, η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται συνυπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στο βαθμό αυτό.
β) Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία που συνίσταται σε: αα) άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή απασχόληση με έμμισθη εντολή ή/και ββ) εξαρτημένη μισθωτή εργασία. γ) Η προϋπηρεσία πρέπει:
αα) να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία υπηρετεί το προσωπικό της παραγράφου 1 κατά το χρόνο της ένταξης, και μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται,
ββ) να είναι συναφής με τα αντικείμενα, στα οποία το προσωπικό της παραγράφου 1 απασχολείται ή είναι δυνατόν να απασχοληθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
δ) Η αίτηση για αναγνώριση της προϋπηρεσίας μπορεί να υποβληθεί και σε περίπτωση μετάταξης σε άλλο κλάδο ή σε άλλη υπηρεσία, εφόσον η προϋπηρεσία αυτή δεν έχει ήδη αναγνωρισθεί. Οι έννομες συνέπειες που απορρέουν από την αναγνώριση της προϋπηρεσίας δεν αίρονται σε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής του αιτούντος.
3.Για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου για τη βαθμολογική ένταξη οργάνου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου. Η βαθμολογική ένταξη ανατρέχει στο χρόνο κρίσης του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη:
α) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν οργανικά. Η αίτηση, προκειμένου να εξετασθεί, πρέπει να συνοδεύεται από τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις β’ και γ’ δικαιολογητικά. Οι αιτήσεις αναγνώρισης παραπέμπονται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο εντός μηνός από την υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση.
β) Τα δικαιολογητικά για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και όσους απασχολούνται με έμμισθη εντολή είναι τα ακόλουθα: αα) βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, ββ) εφόσον η ιδιότητα του μέλους επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης, γγ) εφόσον η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η επαγγελματική ταυτότητα ή η έκδοση βεβαίωσης της υποπερίπτωσης ββ’ δεν προβλέπονται, προσκομίζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία πρέπει να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης, καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία πρέπει να προκύπτει αποδεδειγμένα η προϋπηρεσία, η διάρκεια και η συνάφειά της σύμφωνα με την περίπτωση γ’ της παραγράφου 2. Στοιχεία που μπορεί να προσκομίσει ο αιτών είναι ιδίως: συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου, βιβλία του ΚΒΣ, δελτία απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δδ) βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του αιτούντος για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωρισθεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του παρόντος.
γ) Τα δικαιολογητικά για τους παρέχοντες εξαρτημένη μισθωτή εργασία είναι τα ακόλουθα: αα) άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες
προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, όπου απαιτείται, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία πρέπει να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και το είδος της εργασίας,
ββ) εφόσον από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίο απασχολήθηκε ο αιτών, στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της απασχόλησής του,
γγ) βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του αιτούντος για το χρονικό διάστημα που επιχειρείται να αναγνωρισθεί ως προϋπηρεσία κατά τις διατάξεις του παρόντος.
δ) Το οικείο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο εξετάζει τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων β’ και γ’ και αποφαίνεται εντός τριών (3) μηνών από την παραπομπή σε αυτό του σχετικού ερωτήματος. Το αρμόδιο όργανο εκδίδει τη σχετική απόφαση εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου. Με την απόφαση αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας πραγματοποιείται και η κατάταξη σε βαθμό ή ο συνυπολογισμός της ως πλεονάζοντος χρόνου στο βαθμό που ήδη κατέχει ο ενδιαφερόμενος.
4.Για το προσωπικό της παραγράφου 1 που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ισχύουν οι προθεσμίες του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης α’, καθώς και της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 3.
Άρθρο 10
Ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης εκπαιδευτικού προσωπικού
1.Η παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2.Η περίπτωση γ’ της παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (Α’ 267) αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο μέγιστος αριθμός των ωρών της εβδομαδιαίας απασχόλησης και το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας των ιδιωτών, στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία αντικειμένων/ μαθημάτων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.».
3.Η περιπτωση στ’ της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 (Α’ 86) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Ο παιδικός σταθμός στελεχώνεται από μόνιμους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών που διατίθενται ή αποσπώνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Στον παιδικό σταθμό μπορεί επίσης να απασχολούνται και μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ Ψυχολόγων, ΠΕ Βρεφονηπιοκόμων ή ΤΕ Παιδοκόμων-Βρεφοκόμων, οι οποίοι διατίθενται ή αποσπώνται σύμφωνα με την περίπτωση α’ της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 (Α’ 186). Ως προϊστάμενος του παιδικού σταθμού επιλέγεται εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών.».
4.Μετά την περίπτωση θ’ της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 προστίθεται περίπτωση ι’, ως εξής:
«ι. Στον παιδικό σταθμό μπορεί να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση φοιτητές των ΤΕΙ ή σπουδαστές των Ι.Ε.Κ.».
5.Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι δυνατή η μερική διάθεση για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου μόνιμων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής σε Εθνικά ή Δημοτικά Κολυμβητήρια και στα Γυμναστήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ι.Φωκιανός» και «Δ.Π.Π.Γ. Καισαριανής» που υλοποιούν αθλητικά εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εφόσον: α) οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποδεδειγμένα πλεονάζουν τόσο στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπηρετούν (Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια) όσο και στην αντίστοιχη της άλλης βαθμίδας (Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια) και β) ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης βεβαιώνει εγγράφως ότι έχουν καλυφθεί πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών του κλάδου αυτού στις οικείες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιπλέον, είναι δυνατή η απόσπαση μόνιμων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής σε Εθνικά ή Δημοτικά Κολυμβητήρια που υλοποιούν αθλητικά εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.
6.Το άρθρο 2 του π.δ. 111/2016 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από το σχολικό έτος 2017-2018.».
7.Κατ’ εξαίρεση, για το σχολικό έτος 2016-2017 οι αιτήσεις μετάθεσης: α) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υποβληθούν εντός του μηνός Φεβρουαρίου 2017 και β) του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού θα υποβληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2017.
8.Το ένατο (προτελευταίο) εδάφιο της υποπερίπτωσης α’ της περίπτωσης 6 της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4203/2013 (Α’ 235), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α’ της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 4386/2013 (Α’ 83), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται: α) με ευθύνη του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζει και τον Πρόεδρο αυτής, και β) υποχρεωτικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου εκάστου διδακτικού έτους, και επιπλέον οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο από τον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή ή οποτεδήποτε υποβληθεί σχετική αίτηση και από τους δύο (2) Διευθυντές Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) της ίδιας περιοχής μετάθεσης.».
9.α)Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3966/2011 (Α’118) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν σε θέση Ειδικού Συμβούλου επιλεγεί εκπαιδευτικός της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για το χρονικό διάστημα της απασχόλησής του στο Ι.Ε.Π. λογίζεται ότι τελεί σε εκπαιδευτική άδεια, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χωρίς χρονικό περιορισμό από τυχόν χορηγηθείσες εκπαιδευτικές άδειες στο παρελθόν, και λαμβάνει μόνο τις αποδοχές της άδειας αυτής, οι οποίες καλύπτονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του στο Ι.Ε.Π.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
Άρθρο 11
Ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
1.α) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 15 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), καταργείται και στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 6 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι μαθητές με διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μπορεί να κατανέμονται σε τμήματα της ίδιας τάξης της οικείας σχολικής μονάδας, ως εξής: α) Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
β) Ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων (4) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος των τεσσάρων (4), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα, εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης.
Η κατά τα προηγούμενα εδάφια μείωση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και του αρμόδιου σχολικού συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης.».
β) Στο άρθρο 6 του ν. 3699/2008, ύστερα από την παράγραφο 3 προστίθεται παράγραφος 3Α, ως εξής:
«3.Α. Γ ια τους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με διαγνωσμένη από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ασκούντων τη γονική μέριμνα δεν υπολογίζεται ο βαθμός εξέτασης της διδασκόμενης δεύτερης ξένης γλώσσας στο γενικό βαθμό προαγωγής ή απόλυσης.».
γ) Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται το σχολικό έτος 2017-2018.
2.Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.10 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (Α’193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ομοίως ισχύουν οι βεβαιώσεις πιστοποίησης επάρκειας της γραφής Braille που χορηγούνται: α) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, β) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille» και γ) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση, εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille».».
3.Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 18 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013, προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι αιτήσεις των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών για υποστήριξη από ειδικό βοηθό ή από σχολικό νοσηλευτή είτε αυτοί φοιτούν σε γενικό σχολείο είτε σε ΣΜΕΑΕ, συνοδεύονται από βιογραφικό σημείωμα των προτεινόμενων προσώπων. Τα προτεινόμενα πρόσωπα υποβάλλουν στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου.».
4.Στο τέλος της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 82 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ειδικών Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων ορίζεται από κατ’ ελάχιστον τέσσερις (4) έως κατ’ ανώτατο όριο επτά (7) μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός μπορεί να μειώνεται με κατώτατο όριο τους τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς και γνώμη του οικείου ΚΕΔΔΥ και του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.».
5.Στο τέλος της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση β’ της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 3966/2011 (Α’118), προστίθενται εδάφια, ως εξής:
«Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των γυμνασίων ΕΑΕ και λυκείων ΕΑΕ ορίζεται από κατ’ ελάχιστον πέντε (5) έως κατ’ ανώτατο όριο εννέα (9) μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός μπορεί να μειώνεται με κατώτατο όριο τους τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη του σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς και γνώμη του οικείου ΚΕΔΔΥ και του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.».
6.α)Στο τέλος της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως η περίπτωση γ’ αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α’159), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το κατώτατο όριο του αριθμού των μαθητών σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι οι τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα.».
β) Στο τέλος της υποπερίπτωσης ββ’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως η περίπτωση γ’ αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Το κατώτατο όριο του αριθμού των μαθητών σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι οι τρεις (3) μαθητές ανά τμήμα.».
7.Στην παρ. 7 του άρθρου 34 του ν. 3699/2008 προστίθεται περίπτωση ζ’ ως εξής:
«ζ) μεταφέρεται η έδρα ΣΜΕΑΕ σε όμορο δήμο και μετονομάζεται αναλόγως, αν δεν λειτουργεί η ΣΜΕΑΕ λόγω έλλειψης κτιρίου ή υπάρχει καταλληλότερη σχολική στέγη σε όμορο δήμο, ύστερα από: α) εισήγηση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, β) σύμφωνη γνώμη του δήμου στον οποίο έχει ιδρυθεί ή λειτουργεί η ΣΜΕΑΕ και γ) βεβαίωση του όμορου Δήμου περί παραχώρησης κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση της ΣΜΕΑΕ και βεβαίωση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών περί κάλυψης των λειτουργικών εξόδων της ΣΜΕΑΕ.».
8.Η παρ. 6 του άρθρου 45 του π.δ. 1/2003 (Α’ 1) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι τακτικοί αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ εφόσον ανήκουν οργανικά εκτός του Νομού Αττικής, δύνανται να αποσπώνται κατόπιν αίτησής τους σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ της περιοχής Αττικής. Οι τακτικοί αιρετοί του ΠΥΣΕΕΠ δύνανται να αποσπώνται κατόπιν αίτησής τους σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ της έδρας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.».
Άρθρο 12
Ρυθμίσεις για θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
1.Στους μαθητές των ΕΠΑΛ του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων Πλοιάρχου και Μηχανικού Ε.Ν., οι οποίοι ναυτολογούνται ως προσωπικό καταστρώματος και μηχανής για την απόκτηση θαλάσσιας υπηρεσίας, μπορεί να χορηγείται, κατόπιν βεβαίωσης φοίτησης του σχολείου που φοιτούν, το εγχειρίδιο κατευθυνόμενης εκπαίδευσης σε πλοίο (ΚΕΠ) του άρθρου 34 του π.δ. 141/2014 (Α’232) πριν από την απόκτηση τίτλου σπουδών.
2.Στο άρθρο 46 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 18 και 19 ως εξής:
«18.α) Για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών, οι οποίοι φοιτούν στη Γ’ τάξη ημερησίων και τις Γ’Δ’ τάξεις εσπερινών ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2016-2017 και στη Δ’ τάξη εσπερινών ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2017-2018 των ειδικοτήτων Πλοιάρχων και Μηχανικών, δεν λαμβάνονται υπόψη οι απουσίες λόγω ναυτολόγησης ως προσωπικό καταστρώματος και μηχανής. Στους μαθητές της παρούσας περίπτωσης χορηγείται το εγχειρίδιο Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης σε Πλοία του άρθρου 34 του π.δ. 141/2014 με βεβαίωση φοίτησης του σχολείου στο οποίο φοιτούν. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα δικαιολογητικά για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών, ο αριθμός των απουσιών που δύνανται να πραγματοποιούν για τον υπόλοιπο χρόνο φοίτησής τους, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού αυτών.
β) Για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών, οι οποίοι φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2016-2017 στη Γ’ τάξη ημερησίων και τις Γ’Δ’τάξεις εσπερινών ΕΠΑΛ και κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στη Δ’ τάξη εσπερινών ΕΠΑΛ και χαρακτηρίστηκαν κατ’ ιδίαν διδαχθέντες κατά τη φοίτησή τους στη Β’ τάξη το σχολικό έτος 2015-2016 στους τομείς Οικονομίας-Διοίκησης και Πληροφορικής λόγω ασθένειας που απαιτεί μακρά νοσοκομειακή ή κατ’ οίκον νοσηλεία, δεν λαμβάνονται υπόψη οι απουσίες που πραγματοποιούνται την περίοδο της νοσηλείας τους. Οι απουσίες υπολογίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες περί απουσιών διατάξεις για τα ΕΠΑΛ αναλογικώς εφαρμοζόμενες.
19.α) Ειδικά, για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των τμημάτων του «Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας» μπορεί να αρχίζει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 και να συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος των εννέα (9) μηνών της μαθητείας και κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται ο χρόνος έναρξης και ολοκλήρωσης της λειτουργίας.
β) Η περίπτωση Α’ της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται και για τη λειτουργία της «Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας».».
3.Το πρώτο, δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4186/2013 (Α’193), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 (Α’83), αντικαθίστανται ως εξής:
«3. Στο «Μεταλυκειακό έτος τάξη μαθητείας» εφαρμόζεται: α) πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας επτά (7) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑΛ ή του Ε.Κ. από εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΠΑΛ ή του Ε.Κ. για ένα (1) διδακτικό έτος και δεν πραγματοποιείται κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών και β) «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο τουλάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες για ένα σχολικό έτος. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος μαθητείας είναι εννέα (9) μήνες. Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» ορίζεται με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του μαθητή και του εργοδότη (φορείς του κατά το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) δημοσίου τομέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή επιχείρηση) και θεωρείται από τον Διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας.».
4.Η περίπτωση β’ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3421/2005 (Α’302) αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Σπουδαστές ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης ή σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή εσπερινών λυκείων ή μαθητές «Μεταλυκειακού έτους τάξη μαθητείας» των ΕΠΑΛ ή Σ.Ε.Κ.».
5.Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 1566/1985 (Α’167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι κατά το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) φορείς του δημόσιου τομέα μπορεί να απασχολούν μαθητές των εκπαιδευτικών μονάδων μαθητείας του ΟΑΕΔ, μαθητές του «Προγράμματος εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας
Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας» των ΕΠΑΛ, καθώς και καταρτιζόμενους των ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης και ΣΕΚ για την πρακτική άσκηση ή και μαθητεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης.».
6.Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τις ασφαλιστικές εισφορές εφαρμόζεται η περίπτωση γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2335/1995 (Α’185).».
7.α)Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 17 του ν. 4186/2013 (Α’193), όπως ισχύει, μετά τη φράση «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων» προστίθεται η φράση «Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.».
β) Στο τέλος της παρ. 9 του άρθρου 17 του ν. 4186/2013 (Α’193), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι σπουδαστές προγραμμάτων μαθητείας υπάγονται ασφαλιστικά στο ΕΦΚΑ για το διάστημα της μαθητείας στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος. Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας είναι ίση με το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.».
8.Το πρώτο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 3879/2010 (Α’163), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του ν. 4386/2016 (Α’83), αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από σχετική αίτηση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. και των Σ.Δ.Ε. που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, εισήγηση του αρμόδιου ΠΥΣΔΕ και πρόταση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ. και τα Σ.Δ.Ε., κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους.».
9.α)Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4186/2013 (Α’193) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στη Σ.Ε.Κ. λειτουργούν Α’ τάξη, Β’ τάξη, Τάξη Μαθητείας ή πραγματοποιείται Πρακτική Άσκηση. Στην Α’ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου, στη Β’ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη και οι προαγόμενοι από τη Β’ τάξη της Σ.Ε.Κ. εγγράφονται στην Τάξη Μαθητείας ή δύναται να πραγματοποιούν Πρακτική Άσκηση.».
β) Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 4186/2013 (Α’193) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Στην Πρακτική Άσκηση Σ.Ε.Κ. εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις για το εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης Ι.Ε.Κ. του άρθρου 23.».
γ) Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4186/2013 (Α’193) μετά τη φράση «για τη σύσταση και λειτουργία της Τάξης Μαθητείας» προστίθεται η φράση «ή για την Πρακτική Άσκηση.».
10.Στο τέλος της περίπτωσης Α’ της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α’193), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 52 του ν. 4386/2016 (Α’83), διαγράφεται η φράση «του Σεπτεμβρίου».
11.Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 28 του π.δ. 114/2014(Α’181) προστίθεται η φράση «καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων του «Μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας».».
Άρθρο 13
Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
1.α) Η παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α’156), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) και όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου έκτου του ν. 4218/2013 (Α’268), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή έχουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία 67% και άνω (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, συγγενής αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, αναιμία Diamond Blackfan), πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους με εξατομικευμένη κρίση της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%), από το σύνδρομο του Budd Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, πάσχοντες από σύνδρομο Evans, με κινητικά προβλήματα προσδίδοντα αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής διά βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο Gaucher, πάσχοντες από σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη, πάσχοντες από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, πάσχοντες από πνευμονική αρτηριακή υπέρταση διαπιστωθείσα με δεξιό καθετηριασμό, πάσχοντες από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, πάσχοντες από κίρρωση ήπατος με επιβεβαιωμένη πυλαία υπέρταση, πάσχοντες από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, από τη νόσο του Crohn με ιστολογική επιβεβαίωση, πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen) με συστηματική προσβολή, από πολλαπλούν μυέλωμα, από σαρκοείδωση υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής πνεύμονος ή/και ΚΝΣ, από αυτοάνοση ηπατίτιδα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, πάσχοντες από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου, από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής νεφρών ή/και ΚΝΣ ή/και ορογόνων υμένων ή/και αίματος, από συστηματική σκληροδερμία με διάχυτη δερματική προσβολή, πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα που λαμβάνουν μείζονα ανοσοκατασταλτική αγωγή ή έχουν λάβει μείζονα ανοσοκατασταλτική αγωγή στο παρελθόν και συνεχίζουν με διαφορετική φαρμακευτική αγωγή, ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που έχουν υποβληθεί σε ολική πρωκτοκολεκτομή και μόνιμη ειλεοστομία ή υφολική κολεκτομή με ειλεοπρωκτική αναστόμωση απευθείας ή με δημιουργία ειλεεικής νεοληκύθου, πάσχοντες από αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία ή αυτοάνοση θρομβοπενία υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πάσχοντες από το σύνδρομο Klippel Feil, από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία (με εξατομικευμένη κρίση της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%), πάσχοντες από νυκτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία με ανάγκη τακτικών μεταγγίσεων σε χρόνια βάση, πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper TrenaunayWeber, από βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου 6,πάσχοντες από δερματομυοσίτιδα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πάσχοντες από σύνδρομο Mukle Wells (συμπτωματική νόσος με συμβατική κλινική εικόνα με διάγνωση επιβεβαιωμένη από παιδίατρο με ειδική εμπειρία στα ρευματικά νοσήματα, γενετική επιβεβαίωση μεταλλαγής στην κρυοπυρίνη NALP3 επιθυμητή όχι απαραίτητη, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους ασθενείς, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες λ.χ. αναστολείς της Ιντερλευκίνης IL1), πάσχοντες από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκεφάλου με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
2.Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εκτός από τους υποψηφίους που ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που προβλέπονται στην παρ.1 του άρθρου
35του ν. 3794/2009, όπως ισχύει πριν από την αντικατάστασή του με το παρόν, και οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών: από συγγενή αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, από αναιμία Diamond Blackfan, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper TrenaunayWeber, από βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου 6,πάσχοντες από δερματομυοσίτιδα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, πάσχοντες από σύνδρομο Mukle Wells (συμπτωματική νόσος με συμβατική κλινική εικόνα με διάγνωση επιβεβαιωμένη από παιδίατρο με ειδική εμπειρία στα ρευματικά νοσήματα, γενετική επιβεβαίωση μεταλλαγής στη κρυοπυρίνη NALP3 επιθυμητή όχι απαραίτητη, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους ασθενείς, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες λ.χ. αναστολείς της Ιντερλευκίνης IL1), πάσχοντες από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκεφάλου με αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, εφόσον: α) είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής και β) πιστοποιηθούν από τις απαιτούμενες Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές.
Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 εισάγονται με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου στις ανωτέρω Σχολές καθ’ υπέρβαση του ποσοστού 5% οι υποψήφιοι που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο ασθένειες, εκτός από αυτές της παρ.1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 όπως ισχύει, πριν από την αντικατάστασή του με το παρόν, σε αιτούμενη σχολή ή τμήμα, εφόσον έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μορίων των εισαχθέντων με αυτή την κατηγορία του έτους αυτού.
3.α) Η παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013 (Α’193), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 10 του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 (Α’83), αντικαθίσταται ως εξής:
«1.Α.αα) Οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ, εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου ή απολυτήριο Γενικού Λυκείου και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν. Επίσης, απόφοιτοι όλων των τομέων των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε κοινή ομάδα που περιλαμβάνει Τμήματα Σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστικής και Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η εισαγωγή τους γίνεται σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ειδικά, για τις σχολές των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης το ειδικό ποσοστό θέσεων είναι κατά προσέγγιση ανάλογο του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων ΕΠΑΛ σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων.
ββ) Οι συμμετέχοντες στις ανωτέρω ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις και σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων, σε ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων.
γγ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής, καθορίζονται οι αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους τομείς των ΕΠΑΛ, η σύνθεση της κοινής ομάδας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου. Η τριμελής επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠ, ως Πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως μέλη. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη.
Β. Ειδικά, για τους υποψηφίους των Εσπερινών ΕΠΑΛ που κατέχουν απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑΛ και συμμετέχουν στις ανωτέρω ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποδίδονται επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι από τα εσπερινά ΕΠΑΛ μπορούν κατά την υποβολή της αίτησης δήλωσής τους να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ όπως περιγράφονται στην υποπαράγραφο Α’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, είτε μόνο με το ειδικό ποσοστό που περιγράφεται στην παρούσα υποπαράγραφο του παρόντος άρθρου.
Γ. Στις περιπτώσεις και των δύο ανωτέρω υποπαραγράφων Α’ και Β’ η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για τους υποψηφίους από τα ημερήσια και τα εσπερινά ΕΠΑΛ.
Το σύνολο των υποψηφίων εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ’ Τάξης Ημερήσιων και Δ’ ΤάξηςΕσπερινών ΕΠΑ.Λ., από τα οποία δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που τίθενται αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
4.α) Η παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4342/2015(Α’143), αντικαθίσταται ως εξής:
«33. Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ, μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων και μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ανωτέρω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων, κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετάσχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη, πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών, όπου απαιτείται, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία.».
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
5.Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α’193), η φράση «, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Π.Ε. και του Σ.Α.Τ.Ε.» αντικαθίσταται από τη φράση «, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Τριμελούς Επιτροπής που προβλέπεται στην περίπτωση γγ’ της υποπαραγράφου Α’ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013».
6.α)Στην κατηγορία των αλλοδαπώναλλογενών που προβλέπεται στην υποπερίπτωση iv της περίπτωσης α’ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α’188), όπως ισχύει, υπάγονται και οι απόφοιτοι των ξένων σχολείων που εδρεύουν και λειτουργούν νομίμως στην ημεδαπή, εφόσον σωρευτικώς: αα) οι ίδιοι και κανένας από τους δύο τους γονείς δεν έχουν ελληνική καταγωγή, ββ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και γγ) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους παρέχει δυνατότητα εισαγωγής σε Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύουν στη χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθούν τα εν λόγω ξένα σχολεία.
β) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2016-2017.
7.Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 50 του ν. 4415/2016 (Α’ 159) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η εν λόγω τροποποίηση ισχύει για τους εισακτέους με την ως άνω ειδική κατηγορία των ακαδημαϊκών ετών 2016-2017 και εφεξής».
8.Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α’152), μετά τις λέξεις «ή με το σύστημα των γενικών εξετάσεων», προστίθενται οι λέξεις «ή με το σύστημα εισαγωγής του ν. 4186/2013».
9.Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της Φ.151/24463/Β6/2009 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β’ 422) αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Μέχρι δέκα (10) μέλη ΕΠ/ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ ή Σχολικούς Συμβούλους κλάδων σχετικών με τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ή Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.».
Άρθρο 14
Ρύθμιση θεμάτων μειονοτικής εκπαίδευσης
1.Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών δύναται να ορίζεται επιπλέον αριθμός εισακτέων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιπλέον αυτοί εισακτέοι προέρχονται αποκλειστικά από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και έχουν την υποχρέωση να επιλέξουν και να αξιολογηθούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης του εν λόγω Τμήματος. Οι συγκεκριμένοι εισακτέοι δεν δικαιούνται μετεγγραφής.
2.Η παρ. 2 του άρθρου 7Α του ν. 3848/2010 (Α’ 71), όπως προστέθηκε με το άρθρο 67 του ν. 4310/2014 (Α’258), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Συστήνεται Κλάδος ΠΕ 73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης» αποκλειστικά για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και των λειτουργικών αναγκών του μειονοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης. Στον κλάδο εγγράφονται: α) οι απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.), β) οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 έως το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εφόσον κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε επτά (7) τουλάχιστον διδακτικά αντικείμεναμαθήματα που εμπίπτουν στις ακόλουθες γνωστικές περιοχές «Τουρκική γλώσσα και η Διδακτική της», «Μειονοτική Εκπαίδευση» και «Θέματα πολυγλωσσίας και πολυπολιτισμικότητας» και γ) οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που εισήλθαν σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου περί επιπλέον αριθμού εισακτέων και έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης.».
3.Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει την ευθύνη για τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των μειονοτικών σχολείων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την παροχή των προγραμμάτων επιμόρφωσης και ιδίως η στελέχωση, το εκπαιδευτικό προσωπικό, η διάρκεια, το πρόγραμμα, η οργάνωση, η διοίκηση και η χρηματοδότησή τους, η δυνατότητα συνεργασίας με Τμήματα του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και ο απονεμόμενος τίτλος σπουδών.
Άρθρο 15
Σύσταση οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
1.Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ. 114/2014 (Α’181), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 7 περίπτωση β’ του άρθρου 31 του ν. 4305/2014 (Α’237), προστίθεται περίπτωση θ’ ως εξής:
«θ. Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.».
2.Μετά το άρθρο 39 του π.δ. 114/14 προστίθεται άρθρο 40, ως εξής:
«Άρθρο 40
Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
1.Επιχειρησιακός στόχος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης είναι η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά, ο χειρισμός θεμάτων του προσωπικού και των ιδιοκτητών αυτών, καθώς και η εποπτεία της λειτουργίας των ξένων σχολείων, των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών.
2.Η Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης υπάγεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
3.Η Αυτοτελής Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Τμήμα Α’ ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Τμήμα Β’ προσωπικού ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. γ) Τμήμα Γ’ ξένων σχολείων.
δ) Τμήμα Δ’ φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.
4.Το Τμήμα Α’ ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για:
α) την εποπτεία όλων των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, β) τη χορήγηση, τροποποίηση, επικαιροποίηση, μεταβίβαση και ανάκληση της άδειας των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γ) κάθε θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και δ) το χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
5.Το Τμήμα Β’ προσωπικού ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για:
α) την εγγραφή στην Επετηρίδα, καθώς και την εποπτεία επί των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, β) τις πειθαρχικές υποθέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς και των ιδιοκτητών και νομίμων εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και γ) το χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
6.Το Τμήμα Γ’ ξένων σχολείων είναι αρμόδιο για:
α) όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ίδρυση, αναγνώριση, λειτουργία, εποπτεία, συγχώνευση, κατάργηση,
εκπροσώπηση, διδασκαλία, σύνθεση διδακτικού προσωπικού, στελέχωση, φοίτηση των μαθητών και στην εν γένει οργάνωση και λειτουργία των ξένων σχολείων, β) την εποπτεία εφαρμογής των προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και τη χορήγηση βεβαιώσεων ισοτιμίας αντιστοιχίας ξένων τίτλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γ) την τήρηση αρχείου ξένων σχολείων, και δ) το χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
7.Το Τμήμα Δ’ φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών είναι αρμόδιο για: α) την εποπτεία της λειτουργίας των φροντιστηρίων, β) την εποπτεία της λειτουργίας των κέντρων ξένων γλωσσών,
γ) την αναγνώριση των τίτλων ή/και των πιστοποιητικών, που βεβαιώνουν το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας, δ) τη χορήγηση πιστοποιητικού για την «Επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας» σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ε) την έγκριση της εργασίας αλλοδαπών εκπαιδευτικών από μη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, και στ) το χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.».
3.α) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι αρμοδιότητες της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 2, παύουν να ασκούνται από τις κατά περίπτωση, σύμφωνα με το π.δ. 114/2014, αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ασκούνται αποκλειστικά από την ανωτέρω Αυτοτελή Διεύθυνση.
β) Οι υπηρετούντες Προϊστάμενοι των Τμημάτων της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που καταργούνται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, τοποθετούνται με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Προϊστάμενοι αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων της ανωτέρω Γενικής Γραμματείας και εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος.
γ) Η «Αυτοτελής Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων» που προβλέπεται στο άρθρο 39 του π.δ. 114/2014 μετονομάζεται σε «Αυτοτελή Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών Σχολείων.».
Άρθρο 16
Ρύθμιση οικονομικών ζητημάτων
Στο άρθρο 23 του ν. 2860/2000 (Α’ 251), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3752/2009 (Α’ 40), μετά τις λέξεις «, με ποσοστό» προστίθενται οι λέξεις «κατ’ ανώτατο όριο».
Άρθρο 17
Ρύθμιση θεμάτων Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
1.Η παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 (Α’ 78), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 4310/2014 (Α’ 258) και τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 54 του ν. 4386/2016 (Α’83), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων αποτελούν:
Α. Ένας Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρος. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου, αυτόν αναπληρώνει μέλος του Συμβουλίου, το οποίο ορίζεται κατά περίπτωση με εντολή του Προέδρου.
Β. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.
Γ. Ο Προϊστάμενος Τμήματος Κολλεγίων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.
Δ. Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.
Ε. Ο Εθνικός Συντονιστής, που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 56 της παρ. 4 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ ή αναπληρωτής αυτού.
ΣΤ. ‘Ενας εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), με τον αναπληρωτή του, οριζόμενοι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού αυτού.
Ζ. ‘Ενας εκπρόσωπος της κατά περίπτωση οικείας ή συγγενούς αντιπροσωπευτικής επαγγελματικής οργάνωσης, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του από την επαγγελματική οργάνωση, για θέματα νομοθετικά ρυθμιζόμενων στην Ελλάδα επαγγελμάτων. Τα υπό ΣΤ’ και Ζ’ μέλη δεν λαμβάνουν για την ως άνω συμμετοχή τους κανενός είδους αμοιβή.
Η. Ως Γραμματέας, μαζί με τον αναπληρωτή του, ορίζεται υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.».
2.Η παρ. 4 του άρθρου 56 του π.δ 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Το ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας επαγγελμάτων του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου ή επαγγελματικής οργάνωσης, που συνιστά Ν.Π.Δ.Δ., για νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα αναφορικά με αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Το ΣΑΕΠ, μετά από απόφασή του, δύναται να ζητήσει τη γνωμοδότηση ειδικού επιστήμονα, μέλους ΔΕΠ ελληνικού Α.Ε.Ι. αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο αιτούμενος την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας.».
3.Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής.».
Άρθρο 18
Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.)
1.Συνιστάται το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.), το οποίο αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Σκοπός του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. είναι η παροχή συμβουλών και επιστημονικής καθοδήγησης για μείζονος σημασίας θέματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της προώθησης της γνώσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αξιοποίησης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, της προαγωγής της απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς και εν γένει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την απασχόληση.
2.Μέλη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. είναι:
α) Ένας Καθηγητής Α.Ε.Ι. ή άλλη προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που διαθέτει σχετική κατάρτιση και εμπειρία, ως Πρόεδρος, ο οποίος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πρόεδρος μπορεί να απαλλάσσεται κατά το ήμισυ από τα διδακτικά του καθήκοντα, αν υπηρετεί σε Α.Ε.Ι.
β) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
γ) Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
δ) Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
ε) Ο Προεδρεύων στη Σύνοδο Πρυτάνεων. στ) Ο Προεδρεύων στη Σύνοδο Προέδρων Τ.Ε.Ι. ζ) Ένας (1) εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.).
η) Ένας (1) εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.).
θ) Ένας (1) εκπρόσωπος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.). ι) Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. ια) Ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ιβ) Ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.).
ιγ) Ένας (1) εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
ιδ) Ένας (1) εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.).
ιε) Ένας (1) εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.).
ιστ) Ένας (1) εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).
ιζ) Ένας (1) εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).
ιη) Ένας (1) εκπρόσωπος του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
ιθ) Μέχρι δύο (2) εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους που ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
κ) Ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
κα) Ένας (1) εκπρόσωπος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).
Τα μέλη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. με του αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από υπόδειξη των κατά περίπτωση αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.
Με απόφαση των μελών του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. ορίζεται ένα (1) από τα μέλη του ως Αντιπρόεδρος. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο, αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται. Στην περίπτωση αυτή καθήκοντα Αντιπροέδρου ασκεί ο νόμιμος αναπληρωτής του.
3.Η θητεία του Προέδρου και των μελών του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. είναι τριετής (3). Σε περίπτωση λήξης της θητείας πριν από τον ορισμό των νέων μελών, αυτή παρατείνεται αυτοδικαίως έως τον ορισμό των νέων. Σε κάθε περίπτωση η παράταση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.
4.Το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. μπορεί να καλεί διάφορους εμπειρογνώμονες, υπηρεσιακούς παράγοντες ή φορείς στις συνεδριάσεις του, προς παροχή πρόσθετων πληροφοριών, γνωμοδοτήσεων ή εισηγήσεων σχετικών με τα υπό συζήτηση θέματα.
5.Το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. υποστηρίζεται διοικητικά από οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την απόφαση της πρώτης συγκρότησής του. Η μονάδα αυτή έχει και την ευθύνη της διοικητικής υποστήριξης των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.
6.Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται:
α) η έδρα του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ., β) ειδικότερα θέματα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του, γ) ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια των συνεδριάσεων, δ) ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διοικητική υποστήριξη της λειτουργίας του, και ε) κάθε θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα άρθρα 13 επ. του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999 Α’45).
7.Τα μέλη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτό κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων και των οδοιπορικών τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Άρθρο 19
Ρυθμίσεις θεμάτων για τα Α.Ε.Ι.
1.Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 και οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 61 του ν. 4415/2016 (Α’159) επανέρχονται σε ισχύ από την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου.
2.α)Στην περίπτωση α’ της παρ. 28 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (Α’141), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4429/2016 (Α’199), η χρονολογία «2016» αντικαθίσταται με τη χρονολογία «2017».
β) Στην περίπτωση γ’ της παρ. 28 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.1 του άρθρου 22 του ν. 4429/2016, η χρονολογία «2016» αντικαθίσταται με τη χρονολογία «2017».
γ) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν από την έναρξη ισχύος του ν. 4429/2016.
3.Στην περίπτωση β’ της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) μετά τη λέξη «διάταξη» και πριν από τη λέξη «του» προστίθενται οι λέξεις «της παρ. 1».
4.Οι περιπτώσεις α’ και γ’ της παρ. 7 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 αντικαθίστανται ως εξής:
«α. Επιστήμονες αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους είτε κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος είτε υποψήφιοι διδάκτορες είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, μπορεί να απασχολούνται ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι με απόφαση της Συνέλευσης και πράξη του Προέδρου του οικείου Τμήματος, για τη διεξαγωγή διδακτικού, κλινικού και ερευνητικού έργου, καθοριζόμενου με τη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ακαδημαϊκού υποτρόφου και του Πρύτανη του οικείου Α.Ε.Ι. Οι συμβάσεις που συνάπτονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δεν υπάγονται στις διατάξεις των Κεφαλαίων A’, Β’ και Γ’ του ν. 2190/1994, αλλά υπάγονται στις εξαιρέσεις της ΠΥΣ 33/2006 (Α’280). Η προκήρυξη του γνωστικού αντικειμένου γίνεται ύστερα από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα και έγκριση από τη Συνέλευση Τμήματος. Η διάρκεια της σύμβασης καθορίζεται για χρονικό διάστημα μέχρι ενός ακαδημαϊκού έτους κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες του Τομέα, μπορεί δε να ανανεώνεται ή να παρατείνεται. Σε κάθε περίπτωση ο συνολικός χρόνος διάρκειας της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) ακαδημαϊκά έτη.».
«γ. Η απασχόληση των ανωτέρω μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το υφιστάμενο κάθε φορά όριο των ωρών της εβδομαδιαίας απασχόλησης για το διδακτικό έργο που παρέχουν οι Καθηγητές και οι υπηρετούντες Λέκτορες των Α.Ε.Ι. ενώ στην περίπτωση μερικής απασχόλησης η υποχρέωση παροχής διδακτικού έργου μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό της απασχόλησης. Η κάλυψη της αποζημίωσής τους γίνεται από υποτροφίες και πόρους που εξασφαλίζει το Τμήμα ή από τη χρήση των αδιάθετων ταμειακών υπολοίπων προηγούμενων οικονομικών ετών του Ιδρύματος, χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το οικείο Α.Ε.Ι., εκτός και αν αυτή προέρχεται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.».
5.Η παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 3879/2010 (Α’163) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Από 1.9.2017 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η ως άνω προϋπόθεση δεν απαιτείται για τους Καθηγητές και τους υπηρετούντες Λέκτορες των Α.Ε.Ι., τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., τους εκπαιδευτές που ανήκουν στο μητρώο του κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), καθώς και τους εκπαιδευτές που ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.), τα οποία αποτελούν αυτοτελή μητρώα για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και το Ι.Π.Ε. υλοποιούν αντίστοιχα.».
Άρθρο 20
Θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού των Α.Ε.Ι.
1.Η περίπτωση α’ του άρθρου 66 του ν. 4415/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Οι υπηρετούντες στα Α.Ε.Ι. μόνιμοι και με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, μπορούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να ζητήσουν την ένταξή τους στην προβλεπόμενη από το άρθρο 29 του ν. 4009/2011 κατηγορία Ειδικού Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων στην περίπτωση ζ’της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 2817/2000 (Α’78) και στην παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι τίτλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κλάδου Π.Ε. ή Τ.Ε.) με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Ίδρυμα και έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει σχετικό με τα αντικείμενα αυτά έργο στην εν γένει λειτουργία του Ιδρύματος, για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού, εργαστηριακού και εφαρμοσμένου έργου του. Προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι ανωτέρω υπάλληλοι, να έχουν εργαστεί ή να εργάζονται παρέχοντας εργαστηριακό έργο σε θεσμοθετημένα εργαστήρια, τομείς, κλινικές, μουσεία, σπουδαστήρια ή σε άλλες μονάδες εκπαίδευσης και έρευνας των τμημάτων και των σχολών των Α.Ε.Ι. για μια τουλάχιστον τριετία. Η παροχή του έργου αυτού βεβαιώνεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή τον Κοσμήτορα της Σχολής ή τον Διευθυντή του Τομέα ή του εργαστηρίου ή της κλινικής αντίστοιχα και ανάλογα με την ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία προσφέρθηκε το έργο. Η ένταξη πραγματοποιείται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 4 έως 8 του άρθρου 2 του π.δ. 117/2002 (Α’ 99) διαδικασίες και μετά από απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος ή Σχολής ή της Συγκλήτου, ανάλογα με την ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία ζητά να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος και την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Πρύτανη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
2.Τα μέλη της κατηγορίας Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι., που εντάχθηκαν ή διορίστηκαν μετά τη δημοσίευση του ν. 4235/2014, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) υπό τις προϋποθέσεις και με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32).
3.Όσα μέλη της κατηγορίας του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Τ.Ε.Ι. απέκτησαν πτυχίο της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4235/2014 (Α’32) εξομοιώνονται αυτοδικαίως με τα μέλη της ίδιας κατηγορίας (Ε.Τ.Ε.Π. Ε.ΔΙ.Π.) των Τ.Ε.Ι. που απέκτησαν αυτόν τον τίτλο σπουδών πριν την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου, έπειτα από την υποβολή αίτησης του μέλους των ανωτέρω κατηγοριών του προσωπικού και απόφαση που λαμβάνεται με την περίπτωση γ’της παρ. 9 του άρθρου 27 του ν. 4386/2016 (Α’83) από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος.
4.α) Η παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α’ 83) αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού μπορούν να μεταταγούν σε θέσεις των προβλεπόμενων στο άρθρο 29 του ν. 4009/2011 (Α’195) κατηγοριών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης και της δαπάνης της μισθοδοσίας τους και σύστασης της θέσης στο οικείο Α.Ε.Ι. εφόσον σωρευτικώς:
α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το Τμήμα ένταξης,
β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά και
γ) έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό Α.Ε.Ι ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περίπτωσης Α’ επιστημονικό/εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό εφαρμοσμένο διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
Για την ανωτέρω μετάταξη απαιτείται: α) Σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται στην υπηρεσία στην οποία ανήκει, καθώς και στο οικείο Α.Ε.Ι., έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, και αφορά το επόμενο της ημερομηνίας υποβολής ακαδημαϊκό ή διδακτικό έτος αντίστοιχα. β) Έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο εκπαιδευτικός. γ) Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, τα μέλη της οποίας έχουν συναφές προς τη θέση γνωστικό αντικείμενο και η οποία αποτελείται από δύο Καθηγητές και ένα μέλος της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Ε.Π. ανά περίπτωση που ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Για την ανωτέρω απόφαση η Συνέλευση λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες του Τμήματος στα γνωστικά αντικείμενα που αυτό θεραπεύει, την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών. Αν υποβληθούν περισσότερες από μια αιτήσεις για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με την απόφασή της η Συνέλευση θα προβαίνει σε αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων. Προϋπόθεση για την έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο εκπαιδευτικός είναι η προηγούμενη της έγκρισης απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι.
Η μετάταξη του εκπαιδευτικού σε θέση των ανωτέρω κατηγοριών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η ένταξη του εκπαιδευτικού σε θέση Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. στο οικείο Ίδρυμα διενεργείται με διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, η οποία εκδίδεται το αργότερο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών.
Το προσωπικό που μετατάσσεται διέπεται από τις διατάξεις περί βαθμολογικών προαγωγών και μισθολογικής εξέλιξης των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. Για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των μετατασσομένων εκπαιδευτικών αναγνωρίζεται ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και μέχρι την έκδοση του κατά την παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 προεδρικού διατάγματος εντάσσονται αυτοδικαίως σε βαθμίδες της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 118/2002. Η διάρκεια της θητείας στην εισαγωγική βαθμίδα υπολογίζεται ως τριετής και ο απομένων χρόνος λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξη στις επόμενες βαθμίδες. Μετά την ένταξη στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. το προσωπικό που μετατάσσεται διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4009/2011 (Α’ 195) και όσες διατάξεις αφορούν όλα τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.
Η μετάταξη μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από προηγούμενη μετάταξη του αιτούντος εκπαιδευτικού σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης ή του χρόνου διορισμού του.».
β) Η διάταξη της περίπτωσης Α’ καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις μετάταξης, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α’ 83), για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, και για τις οποίες με ευθύνη των οικείων Α.Ε.Ι. πρέπει να τηρηθεί η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία. Για τις ίδιες αιτήσεις οι εκδοθείσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποφάσεις αποδέσμευσης των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων θα ληφθούν υπόψη για την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης.
5.Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ε’ της παρ. 19 του άρθρου 8 του ν. 4009/2011 οι λέξεις «, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής,» αντικαθίστανται από τις λέξεις «, με δυνατότητα επανεκλογής για μία (1) ακόμα θητεία,».
6.Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) των Τ.Ε.Ι. τα οποία, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, κρίθηκε ότι συνδέονται με το οικείο Τ.Ε.Ι. με μία ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καταλαμβάνουν, μετά από αίτησή τους, συνιστώμενες προς τούτο προσωποπαγείς θέσεις καθηγητών εφαρμογών. Η πράξη διορισμού στις άνω θέσεις εκδίδεται εντός ενός
(1)μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης και ανατρέχει στον αναγνωρισθέντα με το διατακτικό της δικαστικής απόφασης χρόνο. Με την πράξη διορισμού καθορίζεται και το γνωστικό αντικείμενο του αιτούντος.
Άρθρο 21
Αυτοχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα
1.Στο τέλος της περίπτωσης κστ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της 33/27.12.2006 (Α’280) πράξης Υπουργικού Συμβουλίου προστίθεται η εξής φράση:
«ή για την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους ή από ιδιωτικούς φορείς.».
2.Η περίπτωση κζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της 33/27.12.2006 (Α’ 280) πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αντικαθίσταται ως εξής:
«κζ) Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΕΟΧ ή στο πλαίσιο άλλων ενωσιακών ή διεθνών προγραμμάτων ή στο πλαίσιο αυτοχρηματοδοτούμενων ερευνητικών ή αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ή απασχόλησης του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου που προσλαμβάνεται για ορισμένο χρόνο ή για ωριαία απασχόληση για την εκτέλεση των ως άνω συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ή των αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους ή από ιδιωτικούς φορείς και οι ανανεώσεις και οι παρατάσεις αυτών.».
3.Κατά τη σύναψη των ανωτέρω συμβάσεων των προηγούμενων παραγράφων αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία η με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου προηγούμενη απασχόληση.
Άρθρο 22
Ρυθμίσεις θεμάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
1.Το διδακτικό και ερευνητικό έργο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) ασκείται από τους Καθηγητές, οι οποίοι διακρίνονται σε Καθηγητές πρώτης βαθμίδας (Καθηγητές), αναπληρωτές Καθηγητές και επίκουρους Καθηγητές.
2.Εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι υπηρετούντες στο διδακτικό προσωπικό της Ε.Σ.Δ.Υ. στις θέσεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ.1233/1981 (A’ 306), όπως έχει τροποποιηθεί με το τρίτο εδάφιο της παρ. Α.2 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4286/2014 (Α’ 194), μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους σε μια από τις βαθμίδες της παραγράφου 1 με αίτησή τους στην οποία ορίζεται και το γνωστικό αντικείμενο το οποίο θεραπεύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και η βαθμίδα στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν. Η ένταξη γίνεται ύστερα από ουσιαστική αξιολόγηση και κρίση, σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τα οποία προβλέπονται για την εκλογή σε θέση αντίστοιχης βαθμίδας των Καθηγητών των Α.Ε.Ι. Για το σκοπό αυτόν, συγκροτείται ειδική επταμελής επιτροπή κρίσης, η οποία συγκροτείται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υγείας και αποτελείται από Καθηγητές ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου και ίσης ή ανώτερης βαθμίδας από αυτήν για την οποία ζητείται η κρίση, οι οποίοι επιλέγονται από το μητρώο που προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν. 4009/2011 (Α’195). Η επιτροπή κρίσης ύστερα από ουσιαστική αξιολόγηση με βάση τα υφιστάμενα για τα Α.Ε.Ι. κριτήρια προτείνει την ένταξη ή μη, καθώς και τη βαθμίδα ένταξης του αιτούντος, ο οποίος διορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μεταφέροντας την τυχόν υφιστάμενη μονιμότητά του στη νέα θέση ένταξής του. Οι διατάξεις που διέπουν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του προσωπικού που εντάσσεται στις ως άνω βαθμίδες εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την ένταξή του στις βαθμίδες αυτές. Εάν η κρίση είναι αρνητική, ο αιτών δύναται να ζητήσει επαναξιολόγηση για ένταξη μετά την πάροδο τουλάχιστον ενός έτους. Σε περίπτωση δεύτερης αρνητικής κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα Καθηγητή, παραμένει στην προηγούμενη θέση του, η οποία μετατρέπεται αυτοδικαίως σε προσωρινή μόνιμη θέση, μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή του από την υπηρεσία. Στην τελευταία περίπτωση, οι διατάξεις που διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, τις αποδοχές (μισθοδοσία, επιδόματα και αποζημιώσεις), το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του προσωπικού που παραμένει σε προσωρινή μόνιμη θέση, εξακολουθούν να ισχύουν. Το αυτό ισχύει σε περίπτωση που μέλος του υπηρετούντος κατά τη δημοσίευση του παρόντος Διδακτικού Προσωπικού της Ε.Σ.Δ.Υ. στις θέσεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 1233/1981, όπως ισχύει, δεν ζητήσει την ένταξη σε βαθμίδα καθηγητή.
3.Οι θέσεις των ενταχθέντων σε βαθμίδες Καθηγητών κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου συνυπολογίζονται στις θέσεις Καθηγητών που συνιστώνται σύμφωνα με την περίπτωση α’ της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2194/1994 (Α’ 34).
4.Οι ενταχθέντες σε βαθμίδες Καθηγητών και οι τυχόν παραμένοντες σε προσωρινή μόνιμη θέση Διδακτικού Προσωπικού συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) της Σχολής, η οποία έως τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης με την έκδοση των προβλεπομένων από το άρθρο 3 του ν. 2194/1994 (Α’34) προεδρικών διαταγμάτων ασκεί τη διοίκηση της σχολής και εκλέγει τον κοσμήτορα και αναπληρωτή κοσμήτορα.
Άρθρο 23
Ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
1.Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2552/1997 (Α’ 266) προστίθεται περίπτωση στ’ ως εξής:
«στ) Τα προγράμματα σπουδών για τον καθορισμό των οποίων παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για την παροχή γνώμης από την οικεία Κοσμητεία, εκπονούνται στην Κοσμητεία στην οποία υποβλήθηκε το ερώτημα από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Η Κοσμητεία υποχρεούται να συνδράμει οργανωτικά και διοικητικά στην εκπόνηση των προγραμμάτων αυτών. Γ ια τα ίδια προγράμματα, για τα οποία δεν χορηγήθηκε γνώμη της οικείας Κοσμητείας, δεν απαιτείται εισήγηση της Κοσμητείας, για τον προσδιορισμό του ειδικότερου περιεχομένου των μαθημάτων και την ένταξη των σχετικών Θ.Ε., Ε.Θ.Ε. και Ε.Π.Α. στα προγράμματα αυτά.».
2.Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δικαιούνται τις προβλεπόμενες στα άρθρα 58 -60 του ν. 3528/2007 (Α’26) ειδικές άδειες. Για τη χορήγηση των αδειών αυτών οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση του Ιδρύματος, από την οποία θα προκύπτει ότι κατά το χρόνο της χορήγησης και καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας έχουν την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
3.Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο μπορεί να προμηθεύεται τα διδακτικά συγγράμματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματος σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω της περιγραφόμενης στη, με αριθμ. 125766/ΖΙ/28.7.2016 (Β’2433) υπουργική απόφαση, διαδικασία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ», με τις περιεχόμενες στο σύστημα αυτό τιμές και χωρίς τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής γενικής ή ειδικής διάταξης.
4.Με απόφαση της Συγκλήτου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να συσταθεί Ειδικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με σκοπό τη λειτουργία εκδοτικού οίκου στο Ίδρυμα, υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, το οποίο θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η εποπτεία και ο έλεγχος της εταιρείας ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και ασκούνται από τη Σύγκλητο, η οποία ενεργεί ως Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Σκοπός της εταιρείας είναι η πάσης φύσεως άσκηση εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με σκοπό την τροφοδότηση και υποβοήθηση της διδασκαλίας, καθώς και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Με την ίδια απόφαση της Συγκλήτου καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη σύσταση, τη λειτουργία, τη δραστηριότητα, τα επιμέρους όργανα, τις επιστημονικές επιτροπές, τα όργανα διοίκησης της εταιρείας και εγκρίνεται το καταστατικό της.
5.Στην παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 4186/2013 (Α’193) μετά τη λέξη «από» η λέξη «τρία» και ο αριθμός «3» αντικαθίστανται με τη λέξη «έξι» και τον αριθμό «6».
6.Η παρ. 10 του άρθρου 4 του ν. 2552/1997 (Α’ 266) αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε καθηγητές ή υπηρετούντες λέκτορες άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής είτε διδάκτορες και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι ενός (1) ακαδημαϊκού έτους, για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών. Το Ε.Α.Π. σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προσλάβει κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ο αριθμός των συμβάσεων για κάθε ακαδημαϊκό έτος ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Η διαδικασία, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, οι όροι της σύμβασης, οι υποχρεώσεις τους, τα καθήκοντα και οι αμοιβές καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου. Κατά τον καθορισμό των ως άνω κριτηρίων η Σύγκλητος μπορεί να λαμβάνει υπόψη της την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, τη βιωσιμότητα των εκπονούμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την ενίσχυση του ακαδημαϊκού προσωπικού αξιοποιώντας το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Οι θέσεις για τα μέλη Σ.Ε.Π. προκηρύσσονται για συγκεκριμένες Θεματικές Ενότητες με απόφαση της Συγκλήτου, κάθε τρία (3) έτη. Με απόφαση του Πρύτανη συγκροτείται ανά Θεματική Ενότητα τριμελής επιτροπή με ισάριθμο αριθμό αναπληρωματικών μελών που αποτελείται κατά προτεραιότητα από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συγγενές γνωστικό αντικείμενο με το γνωστικό της αντίστοιχης Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) ή της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας (Ε.Θ.Ε.). Η επιτροπή εισηγείται στη Σύγκλητο υποβάλλοντας πίνακα αξιολογικής κατάταξης επιλεγέντων μελών Σ.Ε.Π. που θα ισχύουν για τρία (3) έτη. Η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. κάθε Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό έτος θα γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου και μέχρι τη συγκρότησή της με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, τα επιλεγέντα στους πίνακες μέλη Σ.Ε.Π. θα υποβάλλουν δήλωση ότι επιθυμούν να είναι μέλη Σ.Ε.Π. το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την προκήρυξη. Η αμοιβή των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος ή της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού. Ως έδρα των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους.».
Άρθρο 24
Ρυθμίσεις θεμάτων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών
1.Το άρθρο 2 του π.δ. 321/1999 «Οργανισμός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών» (Α’306) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όργανα διοίκησης του Ι.Κ.Υ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής.
2.α)Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται με τη διαδικασία των δύο πρώτων περιόδων της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2158/1993 (Α’109).
β) Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται δύο (2) τουλάχιστον φορές το μήνα με πρόσκληση του Προέδρου, στην οποία καθορίζονται αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν. Δεν απαιτείται πρόσκληση στις περιπτώσεις που το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συνεδριάσεις του.
γ) Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα πέντε (5) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος και αποφασίζει με βάση την απόλυτη πλειοψηφία των παρισταμένων. Το δικαίωμα της ψήφου ασκείται μόνο από τα μέλη αυτοπροσώπως. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου.
δ) Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται ο ίδιος τα θέματα ή ορίζει τους εισηγητές αυτών. Η ημερήσια διάταξη διανέμεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μία τουλάχιστον ημέρα πριν την καθορισμένη συνεδρίαση. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να καλεί προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, τα οποία αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης, πλην των προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Ι.Κ.Υ. που παραμένουν και συμμετέχουν χωρίς ψήφο στη συζήτηση θεμάτων της αρμοδιότητάς τους. Μετά από γραπτή αίτηση τριών (3) τουλάχιστον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αναγράφονται στην ημερήσια διάταξη της αμέσως προσεχούς συνεδρίασης τα θέματα τα οποία αιτούνται και εισηγητής ορίζεται ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που υπέβαλαν την αίτηση.
ε) Εάν δεν επιτευχθεί απαρτία ή σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κατά την πρώτη συνεδρίαση για την οποία ορίστηκαν, αυτά αναγράφονται υποχρεωτικά πρώτα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.
στ) Για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης, συντάσσεται πρακτικό το οποίο περιλαμβάνει την εισήγηση, τις συζητήσεις που διεξήχθησαν (στενογραφημένες εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο), τις ψηφοφορίες, τις απόψεις των μειοψηφούντων εφόσον το ζητήσουν. Στο πρακτικό αυτό διατυπώνεται τελικώς η απόφαση που ελήφθη.
ζ) Τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου επικυρώνονται από τον Πρόεδρο και συντάσσονται από τον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζει ο ίδιος. Η υπογραφή του Προέδρου ή του αναπληρωτή του αρκεί για τη νόμιμη υπόσταση κάθε πράξης του Διοικητικού Συμβουλίου.
η) Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι μόνο τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να συζητηθούν και θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη αν όλα τα παρόντα μέλη συμφωνούν για τη συζήτησή τους. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δύναται για μία μόνο φορά να μπορεί να αποσύρει θέμα πριν την έναρξη της συζήτησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών του να αναβάλει τη συζήτηση ενός ή περισσότερων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
θ) Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της λειτουργίας του Ιδρύματος και της εκπλήρωσης των γενικότερων σκοπών του, μπορεί να αναθέτει σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τη μελέτη διαφόρων ζητημάτων και την υποβολή σχετικής εισήγησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο που δύναται να λάβει αποφάσεις επ’ αυτών.
ι) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που κωλύεται να παραστεί σε συνεδρίαση, οφείλει να ειδοποιεί τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, διαφορετικά θεωρείται αδικαιολογήτως απών. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο απουσιάζει αδικαιολόγητα επί τρεις συνεχείς συνεδριάσεις μπορεί να θεωρηθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι έχει παραιτηθεί. Στην περίπτωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να προτείνει την αντικατάστασή του. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο διορίζεται σε αντικατάσταση άλλου λόγω αποχώρησης, διορίζεται για χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας του μέλους που αποχωρεί.
ια) Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του Ι.Κ.Υ. εφόσον δεν έχει ανατεθεί ρητά με νόμο σε άλλο όργανο του Ιδρύματος και έχει μεταξύ άλλων τις εξής αρμοδιότητες: Εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό του Ι.Κ.Υ., εγκρίνει τα προγράμματα και την κατανομή υποτροφιών και επιχορηγήσεων, εισηγείται την συγκρότηση επιτροπών πάσης φύσεως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2158/1993, καταρτίζει τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης υποτροφιών των προγραμμάτων του Ι.Κ.Υ. προσλαμβάνει το προσωπικό του Ι.Κ.Υ. βάσει των κειμένων νομοθετικών διατάξεων, αποφασίζει ανέκκλητα για την άρση της υποτροφίας για λόγους επίδοσης, χρηστότητας και ήθους, αναθέτει και συνάπτει με τρίτους συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, και διαχειρίζεται την περιουσία του Ι.Κ.Υ., συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της εκποίησης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και της δημιουργίας δικαιωμάτων και ανάληψης υποχρεώσεων του Ιδρύματος, υπό την επιφύλαξη της νομοθεσίας για τα κληροδοτήματα.
ιβ) Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει μέρος των αρμοδιοτήτων του στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος μπορούν να ορίζουν πληρεξούσιους με σκοπό την εκτέλεση ειδικών και συγκεκριμένων εκάστοτε εντολών.
3.α) Ο Γενικός Διευθυντής του Ι.Κ.Υ. επιλέγεται και τοποθετείται με τη διαδικασία του πρώτου υποεδαφίου του εδαφίου α’ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2158/1993 (Α’ 109). Η θητεία του γενικού διευθυντή είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. για δύο ακόμη τριετίες. Πρόωρη λήξη της θητείας του Γενικού Διευθυντή επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. για λόγους ακαταλληλότητας ή αδυναμίας εκπληρώσεων των καθηκόντων του. O Γενικός Διευθυντής μετά τη λήξη της θητείας του επιστρέφει αυτοδικαίως στην οργανική του θέση η οποία παραμένει κενή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.
β) Ο Γενικός Διευθυντής προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού του Ι.Κ.Υ., συντονίζει, ελέγχει και εποπτεύει το έργο τους, μετέχει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς ψήφο και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών του.
γ) Ο Γενικός Διευθυντής όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται στην άσκηση των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.».
2.Στην παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 321/1999 «Οργανισμός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών» (Α’ 306) προστίθεται εδάφιο δ’ως εξής:
«δ) Τμήμα Διαχείρισης Περιουσίας.».
3.Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του π.δ. 321/1999 «Οργανισμός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών» (Α’ 306) προστίθεται εδάφιο δ’ ως εξής:
«δ) Τμήμα Διαχείρισης Περιουσίας: Το Τμήμα Διαχείρισης Περιουσίας έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση, διαχείριση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ι.Κ.Υ. και των περιουσιακών στοιχείων που καταλείπονται στο Ίδρυμα με κληρονομιές, καταπιστεύματα, κληροδοσίες ή δωρεές για την εκπλήρωση των σκοπών τους, συμπεριλαμβανομένων των αξιογράφων και κινητών αξιών (εφεξής «Περιουσία»), καθώς και των ακινήτων του Δημοσίου, που χρησιμοποιούνται από το Ι.Κ.Υ. Ειδικότερα, το Τμήμα είναι αρμόδιο για: α) την τήρηση του Μητρώου Ακινήτων και του Μητρώου Αξιογράφων (μετοχών, repos, προθεσμιακών καταθέσεων και άλλων) του Ι.Κ.Υ., β) την τήρηση του βιβλίου απογραφής μη αναλώσιμων υλικών των υπηρεσιών του Ιδρύματος, γ) την παρακολούθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αφορά στην παραλαβή, διαχείριση, εκποίηση, καταστροφή άχρηστου και γενικά διακίνηση κάθε είδους υλικού των Υπηρεσιών του Ι.Κ.Υ., δ) την προετοιμασία ανάθεσης οικονομικοτεχνικών μελετών και έργων επισκευής και αποκατάστασης των ακινήτων του Ι.Κ.Υ., την παρακολούθηση της εκτέλεσής του και εν γένει για τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την επωφελέστερη αξιοποίηση της Περιουσίας, ε) την απόκτηση, εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων και την κατάρτιση και δημοσίευση των σχετικών διακηρύξεων, την εισήγηση στα αρμόδια όργανα για την κατακύρωση ή μη του αποτελέσματος των διαγωνισμών, την κατάρτιση και υπογραφή των μισθωτηρίων συμβολαίων, στ) την παρακολούθηση της τήρηση των όρων των μισθωτηρίων συμβολαίων από τους μισθωτές (έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων Οργάνων για τις ενδεχόμενες οφειλές μισθωμάτων και για τις ημερομηνίες λήξης των μισθωτηρίων συμβολαίων), ζ) τη μέριμνα επισκευής και συντήρησης των ακινήτων (διενέργεια διαγωνισμών, σύνταξη συμβάσεων), η) την εκτέλεση αποφάσεων για την αγορά ή τη ρευστοποίηση αξιόγραφων (μετοχών, repos, προθεσμιακών καταθέσεων και άλλων) και την παρακολούθηση των κληρώσεων Ομολογιών και άλλων τίτλων, θ) την είσπραξη εσόδων, την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του Ι.Κ.Υ. (δηλώσεις φόρου εισοδήματος, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κληρονομιών και η καταβολή των σχετικών ποσών) και ι) το χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.».
4.Το εδάφιο γ’ της παρ. 2 του άρθρου 13 του π.δ. 321/ 1999 (Α’ 306) αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Ως προϊστάμενοι των Τμημάτων Υποτροφιών Προπτυχιακών Σπουδών, Υποτροφιών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εσωτερικού, Υποτροφιών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξωτερικού, Διαγωνισμών, Διοίκησης, Οικονομικής Διαχείρισης και Διαχείρισης Περιουσίας, επιλέγονται και τοποθετούνται για μια τριετία υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού και εν ελλείψει υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού.».
5.Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η παρ. 1 του άρθρου 12 του α.ν. 1825/1951 «Περί συστάσεως Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών» (Α’1502).
Άρθρο 25
Ρύθμιση θεμάτων του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης
1.Στην περίπτωση α’ της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α’80), όπως ισχύει, μετά τη φράση «Μεταπτυχιακός τίτλος μουσικών, θεατρικών και σπουδών χορού» προστίθεται η φράση «και κινηματογράφου».
2.Στην περίπτωση β’ της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α’80), όπως ισχύει, μετά τη φράση «διδακτορικό δίπλωμα μουσικών, θεατρικών και σπουδών χορού» προστίθεται η φράση «και κινηματογράφου».
3.Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωσή του, ύστερα από γνώμη του ειδικού εισηγητή συναφούς κλάδου και του μέλους του Δ.Σ. συναφούς επιστημονικού κλάδου, ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.».
Άρθρο 26
Ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
1.Ιδρύεται Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το Τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει την επιστήμη με την έρευνα και την αναζήτηση, καθώς και να συμβάλει στη δημιουργία επιστημόνων υψηλού επιπέδου με ολοκληρωμένη εκπαίδευση επί θεμάτων τουρισμού γενικά και τουριστικής βιομηχανίας ειδικά.
2.Η κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου «Διοίκηση και Οικονομία στον Τουρισμό», η οποία ιδρύθηκε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το άρθρο 2 του π.δ. 74/2013 (Α’119), καταργείται.
3.Ιδρύεται Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Χίο. Το Τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης και έχει ως αποστολή, αφ’ ενός, να συνθέτει, να εξελίσσει και να ολοκληρώνει όλους τους επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι εξετάζουν την τουριστική ανάπτυξη και τη διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων και, αφ’ ετέρου, να παρέχει στους φοιτητές ποιοτική και σύγχρονη εκπαίδευση, η οποία θα τους εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση και σταδιοδρομία στους διαφορετικούς κλάδους του τουριστικού τομέα. Ειδικότερα, το Τμήμα έχει ως αποστολή να εκπαιδεύσει συστηματικά επιστήμονες ικανούς να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς εργασίας στην οικονομία και τη διοίκηση τουρισμού, καθώς και των τουριστικών επιχειρήσεων.
4.Η κατεύθυνση «Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού», η οποία προστέθηκε στις ειδικεύσεις του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το άρθρο 3 του π.δ. 93/2013 (Α’ 131), καταργείται.
5.Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων που ιδρύονται με τις προηγούμενες παραγράφους, καθώς και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, ορίζονται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
6.Ο αριθμός των κατ’ έτος εισακτέων στα Τμήματα και τα του τρόπου εισαγωγής ορίζονται κατά τις περί εισαγωγής φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
7.Κάθε Τμήμα απονέμει τίτλους σπουδών μέχρι και διδακτορικού διπλώματος.
8.Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών.
9.Σε κάθε Τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α’ 174).
10.Κατά την έναρξη λειτουργίας των ιδρυόμενων με το παρόν Τμημάτων των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Αιγαίου το σύνολο των διδακτικών και διοικητικών αναγκών καλύπτονται αποκλειστικά από το υπηρετούν στα ως άνω Α.Ε.Ι. πάσης φύσεως και σχέσης εργασίας προσωπικό.
11.Τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό των ιδρυόμενων Τμημάτων, διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.
12.Έως ότου εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία κάθε Τμήματος, η διοίκησή του ασκείται από Προσωρινή Γενική Συνέλευση που ορίζεται με πράξη του Πρύτανη, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Η Προσωρινή Γενική Συνέλευση αποτελείται από πέντε (5) τουλάχιστον Καθηγητές όλων των βαθμίδων, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι σχετικό με την επιστήμη που καλλιεργεί το οικείο Τμήμα. Με την ίδια πράξη ορίζονται μεταξύ των μελών της ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, οι οποίοι πρέπει να κατέχουν θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτή καθηγητή. Καθήκοντα Γραμματέα ασκεί ο Γραμματέας του Τμήματος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του ή διοικητικός υπάλληλος στην περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί Γραμματέας. Στην Προσωρινή Γενική Συνέλευση συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι Καθηγητές όλων των βαθμίδων που υπηρετούν στο Τμήμα και δύο εκπρόσωποι των φοιτητών. Η Προσωρινή Γενική Συνέλευση ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τη Γενική Συνέλευση Τμήματος, εκτός αν ανατίθενται σε άλλα όργανα ή ορίζονται κατά τρόπο διαφορετικό με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης ή ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου, συμμετέχει στη Σύγκλητο χωρίς δικαίωμα ψήφου.
13.Το πρόγραμμα σπουδών κάθε Τμήματος, έως την αυτοδύναμη λειτουργία του, καταρτίζεται από την Προσωρινή Γενική Συνέλευση και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο.
14.Η κατά την παράγραφο 4 κατάργηση της κατεύθυνσης Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ισχύει για τους φοιτητές που εισάγονται στο ανωτέρω Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και μετά. Οι φοιτητές που έχουν ήδη εισαχθεί στο Τμήμα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούν τη δυνατότητα επιλογής και παρακολούθησης της ως άνω κατεύθυνσης, σύμφωνα με τις σχετικές με την κατεύθυνση αυτή διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, έως την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
15.Κάθε θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Πανεπιστημίου.
16.Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.
Άρθρο 27
Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Μετονομασία Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
1.α)Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πολυτεχνική Σχολή, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: αα) Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ββ) Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και γγ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
β) Η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής πραγματοποιείται από τα Τμήματα που τη συγκροτούν.
γ) Η συγκρότηση και ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της ιδρυόμενης Σχολής ολοκληρώνεται μέχρι τις 30.6.2017.Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης και ανάδειξης των σχετικών οργάνων διοίκησης, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον Πρύτανη του Ιδρύματος.
δ) Η ακαδημαϊκή λειτουργία της ιδρυόμενης Σχολής, αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
2.Η Σχολή Θετικών Επιστημών ανασυγκροτείται και αποτελείται από τα Τμήματα: α) Μαθηματικών, β) Φυσικής, και γ) Χημείας. Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών υπάγονται στην Πολυτεχνική Σχολή.
3.Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 4 του π.δ. 105/2013 (Α’137) Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή σύμφωνα με την ανωτέρω περίπτωση α’ της παραγράφου 1.
4.Η Σχολή Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διατηρώντας την ίδια συγκρότηση. Η έδρα της Σχολής είναι στο Ρέθυμνο.
Άρθρο 28
Ρυθμίσεις για την Έρευνα
1.Η παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4386/2016 (Α’83), η οποία αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του ν. 4403/2016 (Α’ 125), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η προθεσμία των έξι (6) μηνών της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4310/2014 παρατείνεται έως τις 30.6.2017.».
2.Καταργείται η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 4386/2016. Για την ίδρυση των ερευνητικών φορέων ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 4310/2014, όπως αυτή ισχύει.
3.Στο τέλος της περίπτωσης Α’ της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016 (Α’83) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί αυτοτελές τμήμα της ΓΓΕΤ, υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και εντάσσεται αυτοδίκαια στο π.δ. 114/2014 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως ισχύει, ως σημείο ε’ του άρθρου 44 αυτού.».
4.Το άρθρο 43 του π.δ. 29/1998 (A’34) «Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την Επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.». αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 43
Τροποποιήσεις και κωδικοποιήσεις του παρόντος καταστατικού πραγματοποιούνται με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/ 1920, όπως ισχύει.».
5.Για τις ανάγκες των ερευνητικών, αναπτυξιακών και λοιπών προγραμμάτων που υλοποιούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι., οι τελευταίοι δύνανται επίσης να απασχολούν μεταδιδακτορικούς συνεργάτες δυνάμει σχέσης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή δυνάμει σύμβασης μίσθωσης έργου. Οι κάθε είδους αμοιβές που αυτοί λαμβάνουν βαρύνουν υποχρεωτικά πόρους εκτός τακτικού προϋπολογισμού και αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 90% των αντίστοιχων αμοιβών που λαμβάνουν ερευνητές Γ’ βαθμίδας.
6.Η παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Η αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων δικαιούχων γίνεται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανάλογα με το είδος και το πλήθος των επιστημονικών πεδίων που καλύπτει μία δράση ή ένα πρόγραμμα. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες προέρχονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 27 του ν. 4310/2014 (Α’258) και διαθέτουν τα προσόντα που σχετίζονται με το αντικείμενο του προς αξιολόγηση έργου. Την επιτροπή ορίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο. Εάν για ορισμένη αξιολόγηση δεν υπάρχουν στον πίνακα οι απαιτούμενοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, επιτρέπεται, με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, να ορίζονται ως μέλη ειδικοί επιστήμονες της ημεδαπής ή αλλοδαπής που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Η αμοιβή των μελών των επιτροπών της παρούσας παραγράφου επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.».
7.H παρ. 8 του άρθρου 24 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Η αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων για χρηματοδότηση φορέων γίνεται από έναν ή περισσότερους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ή από επιτροπή (ή επιτροπές) εμπειρογνωμόνων ανάλογα με την πολυπλοκότητα και το πλήθος των επιστημονικών πεδίων, που καλύπτει μία δράση ή ένα πρόγραμμα. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες προέρχονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 27 του ν. 4310/2014, όπως ισχύει, και διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις αυτές και τα οποία σχετίζονται με το αντικείμενο του προς αξιολόγηση έργου. Ο ορισμός των μελών της επιτροπής γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Εάν για ορισμένη αξιολόγηση δεν υπάρχουν στον πίνακα οι απαιτούμενοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, επιτρέπεται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, να ορίζονται ως μέλη ειδικοί επιστήμονες της ημεδαπής ή αλλοδαπής που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Η αμοιβή των μελών της επιτροπής καθορίζεται με βάση τις κείμενες διατάξεις. Στην επιτροπή μπορεί να συμμετέχει και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ή της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, χωρίς ψήφο. Για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων η επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συντάσσουν σχετική ειδική έκθεση αξιολόγησης και καλούμενοι από την επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή χωρίς ψήφο.».
8.Η περίπτωση α’ της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Έως τη συγκρότηση της προσωρινής Γ.Σ., του ΕΣ και το διορισμό του Διευθυντή του Ιδρύματος και το αργότερο έως τις 31.3.2017, ο Υπουργός διενεργεί όλες τις απαραίτητες πράξεις για τη στέγαση του Ιδρύματος, για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, την έκδοση των απαραίτητων προκηρύξεων και τη σύναψη συμβάσεων και ασκεί προσωρινώς τις λοιπές αρμοδιότητες των οργάνων αυτών που είναι απολύτως αναγκαίες για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος. Από τη συγκρότηση ή το διορισμό του κάθε οργάνου ξεχωριστά, μεταφέρονται αυτοδικαίως σε αυτό οι προβλεπόμενες με τον παρόντα νόμο αρμοδιότητες, τις οποίες παύει να ασκεί ο εποπτεύων Υπουργός.».
9.Οι παράγραφοι 4 και 6 του άρθρου 8 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) αντικαθίστανται ως εξής:
«4. Η διάρκεια της θητείας των μελών του ΕΣ είναι τετραετής.».
«6. Το ΕΣ, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, εκλέγει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Ο Πρόεδρος του ΕΣ εκλέγεται από τα μέλη του για τετραετή θητεία, η οποία δεν μπορεί να ανανεωθεί. Ο Πρόεδρος συγκαλεί το ΕΣ σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και διευθύνει τις εργασίες του. Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας και αυτού, το αρχαιότερο μέλος του Συμβουλίου. Το ΕΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε (5) μέλη του και αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.».
10.Στο άρθρο 1 του ν. 4429/2016 (Α’ 199) προστίθεται παράγραφος 6, η οποία έχει ως εξής:
«6. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει τη λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.».
Άρθρο 29
Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1Β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004 Α’217), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1Α του ν. 4332/2015 (Α’76), μετά τις λέξεις «σε ελληνικό σχολείο» προστίθεται η φράση «ή σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας,».
Άρθρο 30
Ρύθμιση θεμάτων Καθηγητών και υπηρετούντων Λεκτόρων των Α.Ε.Ι.
1.α)Η παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 (Α’ 195) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι Καθηγητές και οι αναπληρωτές Καθηγητές εκλέγονται ως μόνιμοι. Οι επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται για τριετή θητεία. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο
(2)μηνών από την παρέλευση της τριετούς θητείας τους μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους την ανανέωση της θητείας τους για άλλη μία τριετία ή τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή ή την εξέλιξή τους στην επόμενη βαθμίδα, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 19. Αν οι επίκουροι Καθηγητές δεν ασκήσουν καμία από τις ανωτέρω δυνατότητες κατά την ως άνω αποκλειστική προθεσμία απολύονται. Εάν η κρίση για μονιμοποίηση είναι θετική, οι επίκουροι Καθηγητές μονιμοποιούνται στη θέση την οποία κατέχουν. Εάν η κρίση για την ανανέωση της θητείας τους ή τη μονιμοποίησή τους ή την εξέλιξή τους είναι αρνητική, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου την ανανέωση της θητείας τους ή τη μονιμοποίησή τους ή την εξέλιξή τους μετά την παρέλευση ενός (1) τουλάχιστον έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης. Σε περίπτωση και δεύτερης αρνητικής κρίσης λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους. Σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας τους οι επίκουροι Καθηγητές μπορούν να υποβάλουν μετά την παρέλευση ενός (1) έτους αίτηση για τη μονιμοποίηση ή την εξέλιξή τους.».
β) Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος με τετραετή θητεία επίκουροι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα, εφόσον συμπληρώνουν τριετία, να υποβάλουν την προβλεπόμενη στην περίπτωση α’ αίτηση εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
γ) Η χορηγηθείσα με τις προηγούμενες περιπτώσεις δυνατότητα ανανέωσης, μονιμοποίησης ή εξέλιξης, μπορεί να ασκηθεί και από τους επίκουρους καθηγητές που έχουν υποβάλει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αίτηση μονιμοποίησης και δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
2.Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης στ’της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Τα μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος του ίδιου ή άλλων Α.Ε.Ι. έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στις συνεδριάσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης, με διασφαλισμένη την εμπιστευτικότητα της συνεδρίασης, την πιστοποίηση της ταυτότητας του μέλους του Εκλεκτορικού Σώματος, την ασφάλεια της ηλεκτρονικής διακίνησης φωνής, δεδομένων και εικόνας, καθώς και την ακεραιότητα της διακινούμενης πληροφορίας.».
3.Στην παρ. 7 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Τα μητρώα των εσωτερικών και εξωτερικών μελών που καταρτίζονται και τηρούνται για τις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης, μονιμοποίησης και ανανέωσης καθηγητών, επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το αργότερο ανά εξάμηνο με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από γνώμη της Κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος. Στα ανωτέρω μητρώα εγγράφονται και μόνιμοι επίκουροι καθηγητές. Για την κατάρτισή τους λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του παρόντος άρθρου.».
4.Οι Καθηγητές των Α.Ε.Ι. αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους, μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος, μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο (67°) έτος της ηλικίας τους.
5.Στην παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Οι καθηγητές και οι λέκτορες πλήρους απασχόλησης που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού υποχρεούνται μόνο στην τήρηση των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας.».
Άρθρο 31
Ρύθμιση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας
1.Στο τέλος του άρθρου 36 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, έπειτα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Σχολής του Α.Ε.Ι.».
2.Στην περίπτωση γ’της παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 (Α’ 76) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Για την πραγματοποίηση της μετεγγραφής της κατηγορίας αυτής δεν ισχύει ο περιορισμός της παραγράφου 3».
3.Η περίπτωση α’ της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4009/2011 (Α’195) με τίτλο «Φοιτητική μέριμνα Υγειονομική περίθαλψη», αντικαθίσταται ως εξής:
«1.α) Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες, που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 83). Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής της περίθαλψης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υγείας.».
4.Η παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3220/2004 (Α’15) αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργού Οικονομικών και των καθ’ ύλη αρμόδιων Υπουργών καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος, ο χρόνος πληρωμής του, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η αρχή ή οι φορείς ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, η αρχή ή οι φορείς πληρωμής αυτού, ο τρόπος λογιστικής τακτοποίησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
Στην περίπτωση δικαιούχων που φοιτούν σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Α.Ε.Α.) η εκκαθάριση των αιτήσεων αυτών καθώς και η ενταλματοποίηση της δαπάνης πραγματοποιείται από τους φορείς αυτούς. Από τους ίδιους φορείς πραγματοποιείται η εκκαθάριση και ενταλματοποίηση της δαπάνης για όσες αιτήσεις δεν εκκαθαρίστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη των ισχυουσών περί παραγραφής διατάξεων και με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Για την εκκαθάριση και την ενταλματοποίηση της δαπάνης οι ανωτέρω φορείς επιχορηγούνται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) οι οποίες μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό τους σε διακριτό κωδικό αριθμό. Υποχρεώσεις δαπανών που αφορούν σε δικαιούχους φοιτητές των Σχολών των Υπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνονται από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων αυτών. Ειδικά, για το έτος 2017 η κάλυψη των δαπανών αυτών από τα ως άνω Υπουργεία, θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά πίστωσης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.).».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΤΕΛΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 32
Καταργούμενες διατάξεις
1.Με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων, καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που βρίσκεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
2.Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
α) η παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 2327/1995 (Α’ 156),
β) η παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 2817/2000 (Α’ 78),
γ) η παρ. 49 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (Α’ 141),
δ) η περίπτωση 7 της παρ. Η’ του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α’ 87),
ε) η παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 4386/2016 (Α’83),
στ) το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 8, του π.δ. 370/1983 (Α’ 130),
ζ) το άρθρο 2 του π.δ. 96/2013 (Α’ 133),
η) οι εξής διατάξεις του π.δ. 114/2014 (Α’ 181): η περίπτωση γ’ της παρ. 2 του άρθρου 10, η παρ. 5 του άρθρου 10,η περίπτωση β’ της παρ. 2 του άρθρου 25, η παρ. 4 του άρθρου 25, η περίπτωση β’ της παρ. 2 του άρθρου 26, η παρ. 4 του άρθρου 26, και
θ) το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4009/2011 (Α’195).
Άρθρο 33
Ρυθμίσεις για ζητήματα ενδοσχολικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου
1.Μετά το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 11 του π.δ. 46/2016 (Α’74) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Προβλέπονται επίσης δύο ειδικές εξεταστικές περίοδοι, μία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μία για τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 20 του παρόντος στις αρχές του Σεπτεμβρίου.».
2.Η παρ. 2 του άρθρου 20 του π.δ. 46/2016 (Α’74) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου:
Μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, με αίτηση του κηδεμόνα ή των ιδίων, εφόσον είναι ενήλικοι, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Λυκείου, εξετάζονται άλλη ημέρα εντός της συγκεκριμένης κάθε φορά εξεταστικής περιόδου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος των διδασκόντων. Η ασθένεια βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση ή με υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων των μαθητών εφόσον είναι ενήλικοι. Οι διατάξεις του εδαφίου αυτού εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση ή με υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων των μαθητών εφόσον είναι ενήλικοι. Οι μαθητές αυτοί, εάν δεν προσέλθουν σε εξετάσεις μέχρι το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ή εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ’ όλο τον Ιούνιο στην ειδική εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου σε όσα μαθήματα δεν εξετάσθηκαν. Το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα υγείας βεβαιώνεται από ιατρικό πιστοποιητικό Κρατικού Νοσοκομείου ή άλλου δημόσιου φορέα υγειονομικής περίθαλψης. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος μετά την πρώτη εξεταστική περίοδο, καθώς και μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου εφόσον το πρόβλημα διαρκεί. Όσοι από τους παραπάνω μαθητές, εκτός από τα μαθήματα στα οποία δικαιολογημένα απουσίασαν, έχουν συγκεντρώσει σε ένα ή και περισσότερα μαθήματα στα οποία έχουν ήδη εξετασθεί βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του 9,5 μπορούν να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ή εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ’ όλο τον Ιούνιο μπορούν να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου και στα μαθήματα αυτά. Στην περίπτωση αυτή πρέπει οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, ή οι κηδεμόνες τους να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Λυκείου εντός τριών (3) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ρητά ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου, εκτός από τα μαθήματα στα οποία δικαιολογημένα απουσίασαν και σε όλα τα μαθήματα στα οποία συγκέντρωσαν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του 9,5. Στις παραπάνω διατάξεις υπάγονται και μαθητές στρατεύσιμοι, «κατ’ ιδίαν διδαχθέντες», καθώς και οι συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
3.Η παρ. 3 του άρθρου 26 του π.δ. 46/2016 (Α’ 74) αντικαθίσταται ως εξής:
«Όσοι μαθητές όλων των τάξεων του Ημερησίου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο των προηγούμενων παραγράφων, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ίδιου έτους, με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Αν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου οι μαθητές δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο προαγωγής ή απόλυσης, τότε: α) οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων του Ημερησίου και των A’, Β’ και Γ’ τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου επαναλαμβάνουν τη φοίτηση και β) οι μαθητές της Γ’ τάξης του Ημερησίου και της Δ’ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου παραπέμπονται σε εξετάσεις στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και αν και αυτή τη φορά δεν επιτύχουν το μέσο όρο απόλυσης επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.».
4.Η περίπτωση ε’ της παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4186/2013 (Α’193) καταργείται.
Άρθρο 34
Ρυθμίσεις ζητημάτων μη τυπικής εκπαίδευσης
Στο τέλος της περίπτωσης γ’ της παρ. 15 του άρθρου 27 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 83 του ν. 4445/2016 (Α’ 236), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου για την επιλογή των εκπαιδευτών ΔΙΕΚ αρχίζει την 1.9.2017 και η επιλογή των εκπαιδευτών ΔΙΕΚ του εαρινού εξαμήνου
2017γίνεται σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.».
Άρθρο 35
1.Η περίπτωση α’της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 (Α’195), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 55 του ν. 4415/2016 (Α’ 159) αντικαθίσταται ως εξής:
«Καθηγητές όλων των βαθμίδων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον επτά (7) χρόνια υπηρεσίας στο ίδιο Τμήμα, εκ των οποίων τα τρία (3) στη βαθμίδα που υπηρετούν, έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο Τμήμα του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι., στην ίδια βαθμίδα που κατέχουν και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων του παρόντος.».
2.Η περίπτωση β’ της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 (Α’195). όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 55 του ν. 4415/2016 (Α’ 159) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αποκλείεται η μετακίνηση καθηγητών προς τα Α.Ε.Ι. των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης από Α.Ε.Ι. που εδρεύουν σε άλλους νομούς.».
Άρθρο 36
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2017