Νόμος 931 ΦΕΚ Α΄148/5.7.1979
Περί κυρώσεως της εις Αθήνας την 22αν Σεπτεμβρίου 1978 υπογραφείσης Συμφωνίας Μορφωτικής Συνερ- γασίας μεταξύ των Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της κίνας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η εις Αθήνας την 22αν Σεπτεμβρίου 1978 υπογραφείσα Συμφωνία Μορφωτικής Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Ελληνικήν και Αγγλικήν γλώσσαν έχει ως ακολούθως:
Συμφωνία Μορφωτικής Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας Η κυβέρνηση της ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οδηγούμενες απο την επιθυμία να αναπτύξουν και να τονώσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να προ- ωθήσουν την συνεργασία τους στους τομείς της μορφώσεως, της επιστήμης, της παιδείας, των μαζικών μέσων ενημερώσεως και του αθλητισμού αποφάσισαν να συνάψουν αυτή την συμφωνία και συμφώνησαν στα εξής:
Άρθρον 1
Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα ενθαρρύνουν την συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και της παιδείας.
1. Θα ενθαρρύνουν τις αμοιβαίες ανταλλαγές για σύντομης διάρκειας επισκέψεις, επιστημόνων και μελών του διδακτικού προσωπικού σχολών ανωτάτης εκπαιδεύσεως και κρατικών επιστημονικών ινστιτούτων για να δώσουν διαλέξεις,να ανταλλάξουν ενημερωτικό υλικό και να διεξάγουν μελέτας σχετικάς με το εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας.
2. Θα ανταλλάξουν υποτροφίες (συμπεριλαμβανομένων και μεταπτυχιακών) που θα δωθούν σε σπουδαστές της άλλης χώρας.
Άρθρον 2
Για να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα αναπτύξουν τις ανταλλαγές σε διαφόρους μορφωτικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ειδικώτερα θα ενθαρρύνουν:
1. Τη διεξαγωγή έρευνας δίνοντας άδεια εισόδου σύμφωνα με τους νόμους κάθε χώρας στις δημόσιες βιβλιοθήκες.
2. Τήν ανταλλαγή “ημερών κινηματογράφου” δια των αντιστοίχων για τις δυο χώρες αρμοδίων αρχών.
3. Τις ανταλλαγές συγγραφέων και καλλιτεχνών.
4. Την στενή συνεργασία των μουσείων τους, με ανταλλαγές μεταξύ των δυο πλευρών εμπειρογνωμόνων των μουσείων και ειδικευμένων επιστημόνων στους τομείς της συντηρήσεως των αρχαιολογικών μνημείων.
5. Την ανταλλαγή εκδόσεων αρχαιολογικού περιεχομένου.
6. Την ανταλλαγή επιστημόνων ειδικευμένων στην αρχαιολογία για να διεξάγουν μικράς διαρκείας έρευνες ή σπουδές.
Άρθρον 3
Τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα ενθαρρύνουν την συνεργασία μεταξύ των ειδησεογραφικών πρακτορείων τους και των ραδιοτηλεοπτικών ιδρυμάτων τους με προοπτική συνεργασίας και ανταλλαγής υλικού στο μέλλον, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητος.
Άρθρον 4
Τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα ενθαρρύνουν τίς επαφές και την συνεργασία σε αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των αθλητών και των αθλητικών τους σωματείων.
Άρθρον 5
Κάθε συμβαλλόμενο μέρος, σύμφωνα με τη δική του οργανωτική δομή, θα υποδείξει μία εκτελεστική υπηρεσία που θα χαράξει, θα συντονίζει και θα εφαρμόζει τα προγράμματα των ανταλλαγών. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα αναθέσει στο κατάλληλο τμήμα της Πρεσβείας του την διατήρηση της επαφής με την εκτελστική υπηρεσία που θα υποδειχθεί από το άλλο μέρος.
Οιοδήποτε μέρος, εάν το κρίνει αναγκαίο, μπορεί νά προτείνει στο άλλο μέρος την πραγματοποίηση σύσκεψης εργασίας για να ανασκοπήσουν και να συζητήσουν την πρόοδο των μορφωτικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών.
Ολες οι ανταλλαγές πού προβλέπονται απο αυτή την συμφωνία θα πραγματοποιούνται με βάση την αρχή της αμοιβαιότητος.
Άρθρον 6
Κάθε μέρος θα ενημερώσει γραπτώς το άλλο σχετικά με την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας επικυρώσεως, σχετικά με την παρούσα συμφωνία, στην χώρα του.
Η συμφωνία θα τεθή σε ισχύ από την ημερομηνία της επιδόσεως της τελευταίας νότας με τη σχετική για την επικύρωση ειδοποίηση, και θα παραμένει σε ισχύ για 5 χρόνια.
Εάν κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν γνωρίσει γραπτώς, στο άλλο έξι μήνες πριν από την εκπνοή της την επιθυμία του να λήξει η παρούσα συμφωνία, η ισχύς της συμφωνίας θα επεκταθή αυτόματα για άλλα 5 χρόνια και εις το εξής θα ανανεώνεται με ανάλογο τρόπο.
Έγινε σε δυο πρωτότυπα τήν 22 Σεπτεμβρίου 1978 στην Αθήνα στην ελληνική, κινεζική και αγγλική γλώσσες, που όλες είναι εξ ίσου αυθεντικές.

Άρθρον δεύτερον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 21 Ιουνίου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς