Νόμος 899 ΦΕΚ Α΄93/2.5.1979

Περί κυρώσεως της εις Ισλαμαμπάντ την 16ην Δεκεμβρίου 1976 υπογραφείσης, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν,Συμφωνίας Μορφωτικής Συνεργασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν Νόμου η εις Ισλαμπαμπάντ την 16ην Δεκεμβρίου 1976 υπογραφείσα, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, Συμφωνία Μορφωτικής Συνεργασίας, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Αγγλικήν γλώσσαν και εις μετάφρασιν εις την Ελληνικήν έχει ως ακολούθως:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν επί θεμάτων μορφωτικής συνεργασίας.
Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας, και η Κυβέρνησις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, Καθοδηγούμεναι υπό της επιθυμίας να αναπτύξουν και ενισχύσουν τας μεταξύ των δύο χωρών υφισταμένας φιλικάς σχέσεις, και Επιθυμούσαι να προαγάγουν την συνεργασίαν αυτών εις τους μορφωτικόν, επιστημονικόν, εκπαιδευτικόν τομείς και τους τομείς μέσων ενημερώσεως και αθλητισμού.
Απεφάσισαν να συνάψουν την παρούσαν Μορφωτικήν Συμφωνίαν και συνεφώνησαν ό,τι έπεται :
Άρθρον 1
Τα δύο Μέρη οφείλουν να ενθαρρύνουν την συνεργασίαν εις τους επιστημονικόν και εκπαιδευτικόν τομείς. Πρός επίτευξιν του στόχου τούτου, τα δύο Μέρη οφείλουν :
1) Να ενθαρρύνουν και επεκτείνουν την συνεργασίαν Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Κρατικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων.
2) Να ενθαρρύνουν την συνεργασίαν και τας ανταλλαγάς επιστημόνων και μελών του διδακτικού προσωπικού της Ανωτάτης Παιδείας, ως και να βοηθούν τούτους εις την έρευναν των.
3) Να προσκαλούν όποτε τούτο είναι δυνατόν, εκπροσώπους του ετέρου Μέρους δια την παρακολούθησιν επιστημονικών συνεδρίων, διασκέψεων και άλλων συναντήσεων οργανουμένων υπό ενός των Μερών.
Άρθρον 2
Εκάστη Κυβέρνησις οφείλει να διευκολύνη εις την χώραν της την παροχήν υποτροφιών εις πολίτας της άλλης χώρας δια Πανεπιστημιακάς ή μεταπτυχιακάς σπουδάς, επιστημονικήν έρευναν και εκπαίδευσιν ειδικών εμπειρογνωμόνων.
Άρθρον 3
Τα δύο Μέρη οφείλουν να αναπτύσσουν, με σκοπόν να γνωρίσουν καλύτερον το εν το άλλο, την συνεργασίαν των εις διαφόρους τομείς αμοιβαίου μορφωτικού ενδιαφέροντος, και ειδικώτερον οφείλουν να ενθαρρύνουν :
1) πρωτοβουλίας αποσκοπούσας εις την εξάπλωσιν της λογοτεχνίας της άλλης χώρας.
2) την ανταλλαγήν πληροφοριών μεταξύ των μορφωτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών.
3) παρουσιάσεις έργων τέχνης της άλλης χώρας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου, θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών συναυλιών και κέντρων εκθέσεων.
4) ανταλλαγάς βιβλίων και άλλων εκδόσεων εις τους μορφωτικόν και επιστημονικόν τομείς.
5) διαλέξεις και εκθέσεις, ως και καλλιτεχνικάς εκδηλώσεις, κι νηματογραφικά φεστιβάλ, αθλητικάς συναντήσεις μέσω των αντιστοίχως αρμοδίων αρχών.
6) συμμετοχήν εκπροσώπων των εις διεθνείς διασκέψεις, διαγωνισμούς και συναντήσεις σχετικάς με τα μορφωτικά προβλήματα, οργανουμένας υπό του ετέρου Μέρους.
7) ανταλλαγάς εμπειρίας και ανταλλαγήν επισκέψεων ειδικών εμπει ρογνωμόνων εις θέματα μουσειακών συλλογών και διατηρήσεως της αρχι τεκτονικής και μορφωτικής κληρονομίας.
8) την διεξαγωγήν ερεύνης δια της βάσει των κανονισμών εκάστης χώρας παροχής αδείας εισόδου και μελέτης εις αρχεία, δημοσίας και πανεπιστημιακάς βιβλιοθήκας.
Άρθρον 4
Αι δύο Κυβερνήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν επαφάς και συνεργασίαν εις αθλητικάς δραστηριότητας μεταξύ αθλητικών οργανισμών και αθλητών των αντιστοίχων χωρών.
Άρθρον 5
Αι δύο Κυβερνήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την ανάπτυξιν του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών με σκοπόν την προαγωγήν της αμοιβαίας κατανοήσεως μεταξύ των λαών των χωρών των.
Άρθρον 6
Τα δύο Μέρη οφείλουν να διευκολύνουν την συνεργασίαν των αντιστοίχων μέσων ενημερώσεως, και ειδικώτερον οφείλουν να ενθαρρύνουν :
1) την συνεργασίαν μεταξύ των οργανισμών τύπου και ραδιοφώνου – τηλεοράσεως των δύο χωρών.
2) την ανταλλαγήν επισκέψεων εκπροσώπων των Οργανισμών Τύπου και Ραδιοφώνου-Τηλεοράσεως.
3) την ανταλλαγήν υλικού δια τον Τύπον και ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Άρθρον 7
1) Αι δύο χώραι οφείλουν να συγκαλούν περιοδικάς συναντήσεις πρός τον σκοπόν της θεσπίσεως καταλλήλων προγραμμάτων διά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας.
2) Η εφαρμογή των διατάξεων των προγραμμάτων θα ενεργήται μέσω των διπλωματικών οδών των δύο Χωρών.
3) Εκάστη χώρα οφείλει να διευκολύνη την οργάνωσιν και άλλων δραστηριοτήτων εις το έδαφός της, αϊτινες, καίτοι δεν αναφέρονται ειδικώς εις την παρούσαν σύμβασιν, είναι έν τούτοις σύμφωνοι με το πνεύμα της Συμβάσεως.
Άρθρον 8
1) Η παρούσα Συμφωνία θέλει εφαρμογσθή προσωρινώς από της ημερομηνίας υπογραφής της, και τεθή οριστικώς εν ισχύι από της ημερομηνίας ότε τα Μέρη θα έχουν γνωστοποιήση είς άλληλα την περάτωσιν πάσης αναγκαίας νομίμου προϋποθέσεως.
2) Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνη εν ισχύι μέχρις έξ μηνών από της ημερομηνίας ότε το έν των Μερών θα έχη επιδώσει εις το έτερον γνωστοποίησιν καταγγελίας της.
Συνήφθη εν Ισλαμαμπάντ, τη δεκάτη έκτη Δεκεμβρίου 1976, εις δύο πρωτότυπα εις την Αγγλικήν γλώσσαν.

Άρθρον δεύτερον
Τα εις εκτέλεσιν της υπό του άρθρου 7 της Συμφωνίας προβλεπομένης συναντήσεως καταρτιζόμενα Πρωτόκολλα – Πρακτικά εγκρίνονται διά κοινής Πράξεως των αρμοδίων Υπουργών.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 02 Μαΐου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς