Νόμος 875 ΦΕΚ Α΄50/15.3.1979
Περί καταστάσεως των παθόντων εν πολέμω Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
Γενικαί Διατάξεις
Άρθρον 1
Ορισμός Πολεμικής Διαθεσιμότητος
1. Πολεμική Διαθεσιμότης είναι η ειδική κατάστασις των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, εις ην μετατάσσονται ούτοι κρινόμενοι αναμφισβητήτως ανίκανοι δια πάσαν εν τω Στρατεύματι εφύόσον κατέστησαν τοιούτοι φέροντες τον βαθμόν του αξιωματικού και ανθυπασπιστού, συνεπεία τραυμάτων ληφθέντων εν πολέμω, παθήσεων εκ κακουχιών υπηρεσίας εν τη ζώνη των πρόσω και ατυχημάτων, επισυμβάντων εν τη ανωτέρω ζώνη εν διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης.
2. `Οπου εν τω παρόντι νόμω αναφέρονται έφεδροι Αξιωματικοί, νοούνται και οι εξ απονομής. Ομοίως και οι Δόκιμοι ύΕφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), οίτινες εξομοιούνται προς Ανθυπασπιστάς.
Άρθρον 2
Κατηγορίαι Πολεμικής Διαθεσιμότητος
1. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί, υποστάντες μίαν ή πλείονας βλάβας εκ τραυμάτων, παθήσεων και ατυχημάτων, κατά τα εν τω προηγουμένω άρθρω οριζόμενα, αίτινες επιφέρουν αναπηρίαν από 50% έως 7Ο% τίθενται εις την κατηγορίαν “Β”, άνω δε του 70% εις την κατηγορίαν “Α” της Πολεμικής Διαθεσιμότητος. Κατύαμφοτέρας τας περιπτώσεις, η μία των, εκ τραυμάτων, παθήσεων και ατυχημάτων βλάβης, δέον να επιφέρη ποσοστόν αναπηρίας τουλάχιστον 30%.
2. Οι ανωτέρω θεωρούνται δια την εφαρμογήν του παρόντος νόμου ως ανίκανοι δια πάσαν εν τω στρατώ υπηρεσίαν και τίθενται υποχρεωτικώς εις μίαν των ανωτέρω κατηγοριών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
Υπαγωγή εις την Πολεμικήν Διαθεσιμότητα
Άρθρον 3
Προϋποθέσεις Υπαγωγής εις την Κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος
1. Τραύματα πολέμου, άτινα δικαιολογούν την μετάταξιν των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, δια την εφαρμογήν του παρόντος νόμου, είναι τα αποδεδειγμένως καθιστώντα τούτους ανικάνους διά πάσαν εν τω Στρατεύματι υπηρεσίαν. Ως τοιαύτα νοούνται τα προκληθέντα, εν πολέμω, συνεπεία εχθρικής ενεργείας υπό όπλων, οργάνων ή πολεμικών μέσων του εχθρού, ως επίσης και συνεπεία ατυχημάτων εχόντων άμεσον σχέσιν με τας πολεμικάς επιχειρήσεις και επισυμβάντων εν τη ζώνη των πρόσω.
2. Παθήσεις εκ κακουχιών πολέμου αίτινες δικαιολογούν την μετάταξιν των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, διά την εφαρμογήν του παρόντος νόμου, είναι αι καθιστώσαι τούτους αποδεδειγμένως ανικάνους διά πάσαν εν τω Στρατεύματι υπηρεσίαν, εκδηλωθείσαι μετά παραμονήν τουλάχιστον ενός μηνός εν τη ζώνη των πρόσω και ή το πολύ εντός εξαμήνου από της απομακρύνσεως εκ ταύτης και ούσαι απότοκοι της εν τη ανωτέρω ζώνη υπηρεσίας τούτων.
3. Η ζώνη των πρόσω, διά την εφαρμογήν του παρόντος νόμου, ορίζεται εκάστοτε διύ αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, προτάσει τον Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Άρθρον 4
Διαδικασία Μετατάξεως
1. Η μετάταξις εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος των εν άρθρω 1 αναφερομένων προσώπων, επέρχεται διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, βάσει γνωματεύσεως των κατά Κλάδους Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών, εις ας παραπέμπονται διά διαταγής του οικείου κατά Κλάδον Αρχηγού, διά δε τα Κοινά Σώματα βάσει γνωματεύσεως της Ανωτάτης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής εις ήν παραπέμπονται διά διαταγής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
2.Ινα Αξιωματικός ή Ανθυπασπιστής παραπεμφθή εις την Ανωτάτην Υγειονομικήν Επιτροπήν προς εξέτασιν και υπαγωγήν εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, δέον όπως :
α. Προκειμένου περί μονίμου, κριθή ούτος προηγουμένως ανίκανος διά την ενεργόν Υπηρεσίαν του Στρατεύματος, και ακατάλληλος διά την υπηρεσίαν γραφείου, την ελαφράν υπηρεσίαν, την υπηρεσίαν ξηράς και εδάφους βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων “περί καταστάσεων των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών των Ενόπλων Δυνάμεων”.
β. Προκειμένου περί εφέδρου ή Κληρωτού, κριθή διά την ενεργόν υπηρεσίαν τον Στρατεύματος, βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων “περί κρίσεως σωματικής ικανότητος του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.”.
3. Η παραπομπή εις την Ανωτάτην Υγειονομικήν Επιτροπήν διύ υπαγωγήν εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, ενεργείται αυτεπαγγέλτως υπό της Υπηρεσίας. Προς τούτοις τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, και το Γενικόν Επιτελείον Εθνικής Αμύνης δια τα Κοινά Σώματα, εντός τριμήνου από της οριστικής και αμετακλήτου κρίσεως της υγιεινής καταστάσεως του Αξιωματικού ή Ανθυπασπιστού, κατά τα εν τη προηγουμένη παραγράφω οριζόμενα, συγκεντρώνουν άπαντα τα εξ εγκύρων και επισήμων πηγών, αποδεικτικά στοιχεία, εφ` ών θεμελιούνται ανενδοιάστως αι προϋποθέσεις εφαρμογής του παρόντος νόμου και ακολούθως διαβιβάζουν ταύτα προς την αρμοδίαν Ανωτάτην Υγειονομικήν Επιτροπήν. Παρελθούσης απράκτου της ως άνω προθεσμίας και εντός εξαμήνου από της εκπνοής ταύτης, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλη αιτησίν, περί υπαγωγής του εις την Πολεμικήν Διαθεσιμότητα. Εις την περίπτωσιν ταύτην παρέχεται εις την Υπηρεσίαν προθεσμία τριών εισέτι μηνών από της υποβολής της αιτήσεως προς παραπομπήν του εις την Ανωτάτην Υγειονομικήν Επιτροπήν.
4. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, προτάσει του οικείου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, δύναται, εφ’ όσον εκ νεωτέρων στοιχείων διαπιστωθή ότι η μετάταξις Αξιωματικού ή Ανθυπασπιστού εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος ή η υπαγωγή τούτου εις μίαν των κατηγοριών ταύτης ή η χορήγησις επιδόματος εγένετο βάσει ανακριβών ή πλαστών στοιχείων, να διατάξη, οποτεδήποτε, την παραπομπήν τούτου εις την αρμοδίαν Ανωτάτην Υγειονομικήν Επιτροπήν προς επανεξέτασιν. Εν τη περιπτώσει ταύτη, παρέχεται εις τον ενδιαφερόμενον δικαίωμα προσφυγής, εις την αρμοδίαν Αναθεωρητικήν Υγειονομικήν Επιτροπήν, κατά της γνωματεύσεως και υπό και περιορισμούς του άρθρου 5 του παρόντος
5. Οι υπαχθέντες εις την κατάστασιν της πολεμικής διαθεσιμότητος δύνανται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών από της υπαγωγής των εις την κατάστασιν αυτήν να ασκήσουν εφύ άπαξ προσφυγήν διύεπανεξέτασιν καθ` ήν κρίνονται εξ υπαρχής.
Άρθρον 5
Παραπομπή εις Υγειονομικάς Επιτροπάς
1. Η Ανωτάτη κατά Κλάδον Υγειονομική Επιτροπή επιλαμβάνεται της εξετάσεως παντός Αξιωματικού ή Ανθυπασπιστού, ούτινος τα σχετικά δικαιολογητικά ήθελον διαβιβασθή αυτή δια διαταγής του οικείου Αρχηγού και αποφαίνεται διά γνωματεύσεως πλήρως ητιολογημένης περί της υπαγωγής ή μη τούτου εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, καθορίζουσα άμα το ποσοστόν αναπηρίας και την κατηγορίαν εις ην δέον να ενταχθή, ως και το ποσοστόν του αναπηρικού επιδόματος.
2. Η ως άνω Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή, μορφώνει γνώμην λαμβάνουσα υπύ όψιν το είδος του τραύματος, το μέρος του σώματος εις ο επλήγη ο παθών, τας συνθήκας και τον χρόνον τραυματισμού, προκειμένου δε περί παθήσεως, την σχέσιν ταύτης προς τας κακουχίας του πολέμου, το είδος της νόσου, τον χρόνον και τας συνθήκας υφύ ας εξεδηλώθη, μεθ` ο γνωματεύει κατά την ανεξέλεγκτον, εις την συγκεκριμένην περίπτωσιν, επιστημονικήν της κρίσιν, περί της θεμελιώσεως ή μη δικαιώματος υπαγωγής εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος.
3. Η διαπίστωσις της νόσου αποδεικνύεται μόνον από επίσημα αντίγραφα φύλλων νοσηλείας των οικείων Στρατιωτικών Νοσοκομείων ή ετέρων Κρατικών ή Δημοτικών Νοσοκομείων ή Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Δημοσίου Δικαίου. Το ποσοστόν της ανικανότητος εκ τών τραυμάτων ή παθήσεων κρίνεται βάσει του πίνακος νόσων και αναπηριών του Βασιλικού Διατάγματος της 17 Αυγούστου 1922 ή του εκάστοτε ισχύοντος αντιστοίχου τοιούτου. Αι αποφάσεις της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής και της Αναθεωρητικής τοιαύτης κοινοποιούνται εις τον ενδιαφερόμενον επί αποδείξει, μερίμνη του Γραφείου Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου.
4. Αι γνωματεύσεις της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής περί υπαγωγής του ενδιαφερομένου εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, ως και του ποσοστού αναπηρίας, εκδιδόμεναι καθ` ομόφωνον γνώμην των μελών της, είναι οριστικαί και υποχρεωτικαί διά τον Αρχηγόν τον εκδόσαντα την διαταγήν παραπομπής.
5. Εν περιπτώσει διαφωνίας των μελών, ως προς την υπαγωγήν ή το ποσοστόν αναπηρίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείοι του οικείου κλάδου υποχρεούται όπως παραπέμψη τον ενδιαφερόμενον ενώπιον της οικείας κατά κλάδον Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής, προς τελικήν κρίσιν της υγιεινής του καταστάσεως, εντός δεκαπενθημέρου αφ` ης περιέλθη εις το οικείον Γενικόν Επιτελείον η σχετική γνωμάτευσις.
Δια τα Κοινά Σώματα ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, παραπέμπει τους ενδιαφερομένους εις την Αναθεωρητικήν Υγειονομικήν Επιτροπήν του Στρατού Ξηράς.
6. Επί απορριπτικής, ομοφώνου, γνωματεύσεως της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ως και ομοφώνου καθορισμού του ποσοστού αναπηρίας, παρέχεται εις τον ενδιαφερόμενον, εφ` άπαξ, δικαίωμα προσφυγής, εις την αρμοδίαν Αναθεωρητικήν Υγειονομικήν Επιτροπήν, ασκουμένης προς τον Αρχηγόν τον εκδόσαντα την διαταγήν παραπομπής, εντος αποκλειστικής προθεσμίας τριάκοντα ημερών από της κοινοποιήσεως εις τούτον της σχετικής γνωματεύσεως.
7. Ασκηθείσης κατά τύ ανωτέρω προσφυγής, ο οικείος Αρχηγός υποχρεούται να παραπέμψη τον ενδιαφερόμενον ενώπιον της αρμοδίας Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής προς τελικήν κρίσιν το βραδύτερον εντός δεκαπενθημέρου αφύ ης περιέλθη αυτώ η σχετική προσφυγή.
8. Αι γνωματεύσεις της Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν και είναι οριστικαί και υποχρεωτικαί διά τον Αρχηγόν τον εκδόσαντα την διαταγήν παραπομπής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
Εξέλιξις
Άρθρον 6
Προαγωγαί
1. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί των Ενόπλων Δυνάμεων υπαχθέντες εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, δύνανται να προαχθούν ως ακολούθως:
α. Ανθυπασπισταί και Ανθυπολοχαγοί τετράκις.
β. Υπολοχαγοί, Λοχαγοί και Ταγματάρχαι τρίς.
γ. Αντισυνταγματάρχαι και Συνταγματάρχαι δίς.
δ. Ανώτατοι Αξιωματικοί άπαξ.
2. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί οίτινες προ της μετατάξεώς των εις την κατάστασιν της πολεμικής διαθεσιμότητος, προήχθησαν επύ ενδραγαθία είτε εις τον αμέσως ανώτερον βαθμόν εκείνον ον έφερον κατά τον τραυματισμόν των, είτε εις αρχαιότητα του κατεχομένου βαθμού, κερδίσαντες εν τη γενική σειρά αρχαιότητος ην εκέκτηντο εν τω βαθμώ τούτω κατά τον τραυματισμόν των, αριθμόν θέσεων, δικαιούνται προσκτήσεως ενός εισέτι βαθμού επί πλέον των εν παραγράφω 1 οριζομένων.
3. Με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στην κατάσταση της Πολεμικής Διαθεσιμότητας και έχουν ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%) και άνω, προάγονται τιμητικά στον επόμενο από τον κατεχόμενο βαθμό. Από την προαγωγή του προηγούμενου εδαφίου δεν γεννώνται μισθολογικά ή άλλα οικονομικά δικαιώματα.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 40 του ν.4494/2017.
4. Εις πάσαν περίπτωσιν ουδείς των ανωτέρω προάγεται εις βαθμόν ανώτερον του προβλεπομένου διά τους εν ενεργεία συναδέλφους του του αυτού ύΟπλου, Σώματος, Γενικής Ειδικότητος ή Ειδικής Καταστάσεως.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 40 του ν.4494/2017.
Άρθρον 7
Χρόνος Ενάρξεως Προαγωγής
1. Ως αφετηρία διά την προαγωγήν, των εν τω προηγουμένω άρθρω αναφερομένων, λαμβάνεται ο βαθμός τον οποίον ούτοι πράγματι έφερον, οι μεν παθόντες λόγω τραύματος, κατά την χρονολογίαν του τραυματισμού των, οι δε παθόντες εκ κακουχιών, κατά την χρονολογίαν καθ` ην ήρξατο η πάθησις, εις ην δε περίπτωσιν η τοιαύτη χρονολογία είναι μεταγενεστέρα του χρόνου λήξεως του πολέμου του προκαλέσαντος την νόσον, ο βαθμός ον πράγματι έφερον κατά την ημερομηνίαν λήξεως του πολέμου.
2. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος δεν καταλαμβάνουν οργανικάς θέσεις, κατύ εξαίρεσιν όμως προάγονται, ακολουθούντες τον τη κανονική σειρά προαγόμενον εν ενεργεία αμέσως αρχαιότερόν των του αυτού ύΟπλου, Σώματος ή Γενικής Ειδικότητος, εφύ όσον δεν έχουν καταληφθή υπό του ορίου ηλικίας.
Άρθρον 8
Ενταξις – Αρχαιότης
Η αρχαιότης των μετατασσομένων εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος ρυθμίζεται ως ακολούθως :
α. Οι εκ μονίμων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών προερχόμενοι εξακολουθούν να διατηρούν την σειράν αρχαιότητος εν τη επετηρίδι ην είχον εν τω ύΟπλω, Σώματι ή Γενική Ειδικότητι εις ο ανήκον προ της μετατάξεώς των εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος.
β. Οι εξ εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών προερχόμενοι, εντάσσονται εν τη επετηρίδι εις το αριστερόν των κατά τον χρόνον του τραυματισμού των ή προκειμένου περί παθήσεως των, κατά τον χρόνον καθ` όν, το πρώτον, απέσχον των καθηκόντων των, υπηρετούντων εν ενεργεία ομοιοβάθμων των.
Άρθρον 9
Συμβούλια Κρίσεως
1. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος, προς προαγωγήν των, κρίνονται υπό των αρμοδίων διά τους εν ενεργεία αντιστοίχους βαθμούς Συμβουλίων Κρίσεως, των κειμένων “περί Συμβουλίων επανακρίσεων διατάξεων”, εχουσών και εν προκειμένω εφαρμογήν.
2. Ούτοι κρίνονται κατά τας προαγωγάς ως:
α. Προακτέοι
β. Μη προακτέοι
3. Οι κρινόμενοι τρις εν τω κατεχομένω βαθμώ ως μη προακτέοι, θεωρούνται ως εξαντλήσαντες την Ιεραρχίαν.
4. Κατά τας κρίσεις αυτών, λαμβάνονται υπύ όψιν, τα εντός του ατομικού φακέλλου των υπάρχοντα στοιχεία, αφύ ης ούτοι υπήχθησαν εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος.
Άρθρον 10
Ατομικοί Φάκελλοι
1. Οι ατομικοί φάκελοι των, εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, μετατασσομένων, τηρούνται υπό του Γραφείου Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου εκάστου Κλάδου και της 1ης Μικτής Επιτελικής Ομάδος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης διά τα Κοινά Σώματα και περιέχουν άπαντα τα στοιχεία και μεταβολάς βάσει των οποίων ούτοι υπήχθησαν εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος.
2. Ούτοι περιέχουν ωσαύτως και παν επιβαρυντικόν διύ αυτούς στοιχείον προκύπτον εξ αποφάσεως των Κοινών Ποινικών Δικαστηρίων, Στρατιωτικών Δικαστηρίων και ανακριτικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων, ως και τας πειθαρχικάς ποινάς.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄
Δικαιώματα – Υποχρεώσεις – `Ελεγχος
Άρθρον 11
Στολή
1. Οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος δύνανται μη απαιτουμένης προς τούτο αδείας, να φέρουν την στρατιωτικήν των στολήν κατά τας επισήμους τελετάς των τοπικών θρησκευτικών και Εθνικών Εορτών καθ` ας επιβάλλεται η χρήσις επισήμου ενδύματος, ανεξαρτήτως εάν ούτοι προσκαλούνται υπό των διοργανουσών ταύτας Στρατιωτικών, Δημοσίων ή Δημοτικών Αρχών.
2. Διά τας λοιπάς περιπτώσεις απαιτείται άδεια του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου ή προκειμένου περί των Κοινών Σωμάτων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Άρθρον 12
Ασκησις Επαγγέλματος
1. Οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος δύνανται, άνευ οιασδήποτε μεταβολής της καταστάσεώς των ή μειώσεως των υπό του παρόντος νόμου παρεχομένων απολαυών και δικαιωμάτων να υπηρετούν ή να διορίζονται ως υπάλληλοι του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. Ωσαύτως δύνανται να εξασκούν ελεύθερα επαγγέλματα ή να προσλαμβάνωνται εις ιδιωτικάς επιχειρήσεις κατόπιν αδείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης δυναμένου νύ αρνηθή ή να ανακαλέση ταύτην εις περίπτωσιν καθ` ην αντίκειται εις την αξιοπρέπειαν του Αξιωματικού ή Ανθυπασπιστού.
2. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος, άμα τη εκλογή των ως βουλευτών, τελούν εν αναστολή της ιδιότητός των μη υποκείμενοι εις τας διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος νόμου “περί καταστάσεων των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών των Ενόπλων Δυνάμεων”, ως και τας διεπούσας τούτους κειμένας διατάξεις των στρατιωτικών νόμων και κανονισμών, δικαιούμενοι όμως των πάσης φύσεως απολαυών και λοιπών ευεργετημάτων, ων απελάμβανον εν τη καταστάσει της Πολεμ. Διαθεσιμότητος. Ούτοι επανέρχονται εις την προτέραν κατάστασιν όταν παύσουν να φέρουν την βουλευτικήν ιδιότητα. Ο χρόνος ασκήσεως των βουλευτικών καθηκόντων λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας διά πάσας τας περιπτώσεις.
Άρθρον 13
Εκτέλεσις Υπηρεσίας
Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί, μεταταχθέντες εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, εις ουδεμίαν περίπτωσιν δύνανται να επανέλθουν εις την προτέραν αυτών κατάστασιν. Ούτοι εν ουδεμιά περιπτώσει ανακαλούνται εις την ενέργειαν και ουδέποτε ανατίθεται αυτοίς εκτέλεσις υπηρεσίας.
Άρθρον 14
Πειθαρχικός Ελεγχος
Οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος διά τα υπύ αυτών τελούμενα πειθαρχικά παραπτώματα υπόκεινται εις τας εκάστοτε ισχυούσας διατάξεις των σχετικών νόμων “περί Καταστάσεων των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών των Ενόπλων Δυνάμεων” και των αντιστοίχων Κανονισμών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄
Περίθαλψις
Άρθρον 15
Υγειονομική Περίθαλψις
Οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος, δικαιούνται υγειονομικής περιθάλψεως συμφώνως προς τας εκάστοτε ισχυούσας διά τους εν ενεργεία ή εν αποστρατεία Στρατιωτικούς διατάξεις, κατά τα ειδικώτερον υπό του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος οριζόμενα.
Άρθρον 16
Λουτροθεραπεία – Αεροθεραπεία
1.Επιτρέπεται, κατόπιν γνωματεύσεως των κατά τόπους Επιτροπών Απαλλαγών, η δαπάναις του Δημοσίου Λουτροθεραπεία και Αεροθεραπεία εις τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς Πολεμικής Διαθεσιμότητος, υπό τους όρους και περιορισμούς των εν προκειμένω εκδιδομένων υπό των Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών Κοινών αποφάσεων.
Σχετικό: Υ.Α. Αριθ. 2004744/493/0022/1993 Υφυπ.Εθν.Αμύνης και Οικονομικών, “Λουτροθεραπεία – αεροθεραπεία αναπήρων Αξ/κών και Ανθ/στών Πολεμικής Διαθεσιμότητας Ν. 875/1979”: “Ορίζουμε τα σχετικά με τη λουτροθεραπεία- αεροθεραπεία των Αναπήρων Αξ/κών και Ανθ/στών Πολεμικής Διαθεσιμότητας του Ν. 875/79: α. Η εξέταση των δικαιουμένων λουτροθεραπείας ή αεροθεραπείας της ανωτέρω κατηγορίας αναπήρων να γίνεται από τις κατά τόπους Επιτροπές Απαλλαγών. β. Η εξέταση των δικαιουμένων λουτροθεραπείας θα γίνεται κάθε χρόνο και για αεροθεραπεία ανά 10ετία. γ. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα ορίζοντα κάθε χρόνο στη σχετική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης για τους αναπήρους πολέμου, ειρηνικής περιόδου και λοιπές κατηγορίες αναπήρων που δικαιούνται Λουτροθεραπείας – Αεροθεραπείας. δ. Της εξετάσεως από τις Επιτροπές Απαλλαγών εξαιρούνται οι φυματικοί ή πάσχοντες από νόσο φυματιώδους φύσεως σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Κλάδου στον οποίο ανήκουν (ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ).
2. Το ύψος του ποσού του επιδόματος αεροθεραπείας θα είναι αυτό που ορίζεται κάθε χρόνο οτη σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τους συνταξιούχους αναπήρους πολέμου, ειρηνικής περιόδου και λοιπές κατηγορίες που δικαιούνται επιδόματος αεροθεραπείας.
3. Οι δικαιούμενοι λουτροθεραπείας δεν δικαιούνται επιδόματος αεροθεραπείας και αντίστροφα.
4. Το επίδομα αεροθεραπείας θα καταβάλλεται στους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς Πολεμικής Διαθεσιμότητος από τη Μονάδα Μισθοδοσίας τους.
5. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προοπολογισμού το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί”.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ζ΄
Αποδοχαί – Επιδόματα – Ηθικαί Αμοιβαί
Άρθρον 17
Αποδοχαί
1. Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος λαμβάνουν ισοβίως τας εκάστοτε αποδοχάς ας λαμβάνουν οι εν ενεργεία ομοιόβαθμοί των, εις ποσοστά κατά κατηγορίας ως κάτωθι :
α. Οι της Α` Κατηγορίας το εκατόν τοις εκατόν (100%) των αποδοχών.
β. Οι της Β` Κατηγορίας το ενενήκοντα τοις εκατόν (90%) των αποδοχών.
2. Ως αποδοχαί νοούνται εν προκειμένω ο εκάστοτε βασικός μισθός ον λαμβάνουν οι εν ενεργώ υπηρεσία ομοιόβαθμοί των, ως και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας.
3. Αι αποδοχαί περί ων η παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου, άρχονται από της χρονολογίας δημοσιεύσεως του, περί μετατάξεως εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, Προεδρικού Διατάγματος.
4. Οι εν άρθρω 1 του παρόντος λαμβάνουν και την υπό του άρθρου 4 του Α.Ν. 1854/1951 ως τούτο αντικατεστάθη διά του άρθρου 4 του Νόμου 148/1975 προβλεπομένην προσαύξησιν, εφύ όσον θά εδικαιούντο ταύτης συνταξιοδοτικώς.
Άρθρον 18
Επιδόματα
Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί Πολεμικής Διαθεσιμότητος δικαιούνται επιδόματος αναπηρίας, αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας των εκ μιάς ή πλειόνων βλαβών εκ τραυμάτων ή παθήσεων ένεκα των οποίων υπήχθησαν εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος, υπολογιζομένου εις ποσοστόν επί τοις εκατόν, επί του συνόλου των αποδοχών των, ως κάτωθι :
α. Οι έχοντες αναπηρίαν μέχρι και 60% : 40%
β. Οι έχοντες αναπηρίαν μέχρι και 70% : 60%
γ. Οι έχοντες αναπηρίαν μέχρι και 80% : 80%
δ. Οι έχοντες αναπηρίαν μέχρι και 90% : 120%
ε. Οι έχοντες αναπηρίαν άνω του 90% : 150%
Άρθρον 19
Δαπάναι Τεχνητών Μελών
1. Η δαπάνη αρχικής αγοράς ή κατασκευής, επισκευής και αντικαταστάσεως των τεχνητών μελών ή ορθοπεδικών μηχανημάτων, των χρησιμοποιουμένων υπό των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Πολεμικής Διαθεσιμότητος, βαρύνει το Δημόσιον. Η εκτέλεσις των ανωτέρω εργασιών λαμβάνει χώραν εν τω εργοστασίω ορθοπεδικών μηχανημάτων, και εις περίπτωσιν αδυναμίας, υπό ιδιωτικών εργαστηρίων, διύ εγκρίσεως της σχετικής δαπάνης, άνευ οιασδήποτε συμμετοχής των ενδιαφερομένων. Αι Ανώταται Υγειονομικαί Επιτροπαί διά της γνωματεύσεώς των περί υπαγωγής εις την Πολεμικήν διαθεσιμότητα, αποφαίνονται άμα και περί της ανάγκης χρησιμοποιήσεως τεχνητών μελών ή ορθοπεδικών μηχανημάτων. Διά την επισκευήν ή αντικατάστασιν τούτων αποφαίνονται αι κατά τόπους αρμόδιαι Επιτροπαί Απαλλαγών.
2. Τα εν τη προηγουμένη παραγράφω ισχύουν και διά τους έχοντας ανάγκην οφθαλμικών προθέσεων ή ακουστικών μηχανημάτων εφύ όσον αι προθέσεις ή τα μηχανήματα ταύτα αφορούν πάθησιν διύ ην ενετάχθησαν εις την Πολεμικήν Διαθεσιμότητα.
Άρθρον 20
Ηθικαί Αμοιβαί
Εις τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς Πολεμικής Διαθεσιμότητος, δύνανται νύ απονεμηθούν αι ηθικαί αμοιβαί αι ειδικώς διά τούτους προβλεπόμεναι υπό των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων, περί ηθικών αμοιβών των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Η΄
Ειδικαί Διατάξεις
Άρθρον 21
Τήρησις Βιβλίων
Τα Γραφεία προσωπικού των Γενικών Επιτελείων τηρούν επετηρίδες και ίδια βιβλία των τελούντων εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος κατά κατηγορίας.
Άρθρον 22
Ασφαλιστικά Ταμεία
1. Τα δικαιώματα των εις κατάστασιν Πολεμικής Διαθεσιμότητος μετατασσομένων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών τα αφορώντα εις τας υπό των Μετοχικών Ταμείων και των Ταμείων Αλληλοβοηθείας των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων χορηγουμένας παροχάς, ως και αι υποχρεώσεις των προς ταύτα, ρυθμίζονται υπό των, περί των Ταμείων τούτων ισχυουσών εκάστοτε διατάξεων.
2. Ειδικώτερον ως προς το μέρισμα εκ των ως άνω Μετοχικών Ταμείων, οι περί ων πρόκειται στρατιωτικοί, εφ` όσον μέχρι της ημέρας της μετατάξεώς των, εις μίαν των ανωτέρω κατηγοριών της πολεμικής διαθεσιμότητος, έχουν συμπληρώσει 25ετή συντάξιμον υπηρεσίαν, απολαμβάνουν ολοκλήρου μερίσματος του εκάστοτε βαθμού των, οι δε έχοντες μικροτέραν συντάξιμον υπηρεσίαν λαμβάνουν, μέχρι της συμπληρώσεως 25ετούς τοιαύτης, τόσα εικοστά πέμπτα του ως άνω μερίσματος όσα και τα συντάξιμα έτη αυτών.
Άρθρον 23
Αι διατάξεις του παρόντος Νόμου έχουν εφαρμογήν και διά τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς των Ενόπλων Δυνάμεων δρώντας εν τη αλλοδαπή εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Πολεμική Αποστρατεία
Άρθρον 24
Ορισμός Πολεμικής Αποστρατείας
1. Πολεμική Αποστρατεία είναι η ειδική κατάστασις των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των αποστρατευομένων ως κρινομένων αναμφισβητήτως ανικάνων διά πάσαν ενεργόν υπηρεσίαν, εφ` όσον κατέστησαν τοιούτοι φέροντες τον βαθμόν του υπαξιωματικού, συνεπεία τραυμάτων ληφθέντων εν πολέμω, παθήσεων εκ κακουχιών εν τη ζώνη των πρόσω, ως και ατυχημάτων επισυμβάντων εν τη ανωτέρω ζώνη, εν διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης.
2. Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστάντες μίαν ή πλείονας βλάβας εκ τραυμάτων παθήσεων και ατυχημάτων κατά, τα εν τη προηγουμένη παραγράφω οριζόμενα αίτινες επιφέρουν αναπηρίαν από 50% και άνω, τίθενται εις την κατάστασιν της πολεμικής Αποστρατείας. Επί πλειόνων της μιάς βλαβών, η μία εκ τούτων δέον να επιφέρη τουλάχιστον 30% ποσοστόν αναπηρίας.
Άρθρον 25
Προαγωγαί
Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενοι εις την κατάστασιν της Πολεμικής Αποστρατείας, προάγονται κατά τέσσαρας βαθμούς, εφύ άπαξ, ως κάτωθι, τιθέμενοι εις αποστρατείαν διά του αυτού Προεδρικού Διατάγματος. Διά των κατωτέρω βαθμών του Στρατού Ξηράς νοούνται και οι αντίστοιχοι βαθμοί του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Κοινών Σωμάτων : α. Ο Δεκανεύς εις Ανθυπασπιστήν.
β. Ο Λοχίας εις Ανθυπολοχαγόν.
γ. Ο Επιλοχίας εις Υπολοχαγόν.
δ. Ο Αρχιλοχίας εις Λοχαγόν.
Άρθρον 26
Αποδοχαί
1. Οι Υπαξιωματικοί Πολεμικής Αποστρατείας, λαμβάνουν ισοβίως πλήρη τον συντάξιμον μισθόν του βαθμού εις ον προάγονται και εφ` όσον δικαιούνται, επίδομα χρόνου υπηρεσίας.
2. Αι ως άνω αποδοχαί άρχονται από της χρονολογίας δημοσιεύσεως του περί θέσεως εις την κατάστασιν της Πολεμικής Αποστρατείας Προεδρικού Διατάγματος.
Άρθρον 27
Υγειονομική Περίθαλψις
Υπαξιωματικοί Πολεμικής Αποστρατείας, δικαιούνται υγειονομικής περιθάλψεως συμφώνως προς τας εκάστοτε ισχυούσας διά τους λοιπούς εν αποστρατεία στρατιωτικούς διατάξεις.
Άρθρον 28
Εθελονταί – Εφεδροι και Κληρωτοί Υπαξιωματικοί
Διά την εφαρμογήν του παρόντος νόμου ως Υπαξιωματικοί νοούνται πλην των μονίμων και οι εθελονται, οι έφεδροι και οι κληρωτοί Υπαξιωματικοί.
Άρθρον 29
Ανάλογος Εφαρμογή Διατάξεων Πολεμικής Διαθεσιμότητος
Αι διατάξεις των άρθρων 3, 4, 5, 7 παράγραφος 1, 13, 16, 18, 19, 20 και 23 αναφερόμεναι εις τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς Πολεμικής Διαθεσιμότητος, εφαρμόζονται αναλόγως και επί των Υπαξιωματικών Πολεμικής Αποστρατείας.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟΝ
Τελικαί Διατάξεις
Άρθρον 30
Μεταβατικαί Διατάξεις
1. Οι μέχρι σήμερον υπαχθέντες εις τας διατάξεις των διά του άρθρου 31 του παρόντος Νόμου καταργουμένων Νόμων, Αναγκαστικών Νόμων ή Νομοθετικών Διαταγμάτων ή διύ άλλης ειδικής ή γενικής διατάξεως εξακολουθούν να διέπωνται υπό των διατάξεων τούτων.
2. Αι διατάξεις του παρόντος εφορμόζονται αναλόγως και επί των, βάσει της μέχρι σήμερου ισχυούσης νομοθεσίας, δικαιουμένων να υπαχθούν εις την κατάστασιν της Πολεμικής Διαθεσιμότητος Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων των καθισταμένων ανικάνων εν ειρήνη, αι δε πάσης φύσεως παροχαί αι προβλεπόμεναι διά του παρόντος νόμου υπολογίζονται κατά το υπό της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 148/1975 προβλεπόμενον ποσοστόν. Αι εκκρεμούσαι περιπτώσεις διέπονται υπό της μέχρι σήμερον ισχυούσης νομοθεσίας.
Άρθρον 31
Καταργούμεναι Διατάξεις
1. Από της ισχύος του παρόντος νόμου επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 30 καταργούνται οι κάτωθι Νόμοι, Αναγκαστικοί Νόμοι ή Νομοθετικά Διατάγματα, καθ` ό μέρος αναφέρονται εις τας Ενόπλους Δυνάμεις (Στρατόν Ξηράς Θαλάσσης και Αέρος). α. Νόμος 4506/1930 “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
β. Νόμος 4667/1930 “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του πολεμικού Ναυτικού”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
γ. Νόμος 5202/1931 “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω ή εν ειρήνη Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Αρχικελευστών και Μονίμων Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
δ. Νόμος 2588/1921 “περί προσόντων προβιβασμού Υπαξιωματικών του τε ενεργού και εφέδρου Στρατού εις τον βαθμόν του Ανθυπασπιστού του τε ενεργού και εφέδρον Στρατού”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
ε. Νόμος 5896/1933 “περί εκχωρήσεως και κατασχέσεως του ενός τετάρτου των αποδοχών των εν Πολεμική Διαθεσιμότητι και Πολεμική Αποστρατεία Αξίωματικών”.
στ. Νόμος 6374/1934 “περί υπαγωγής εις τας διατάξεις του Νόμου 4506 Αξιωματικών εξελθόντων του στρατεύματος δυνάμει του Νόμου 4191/1920, ως και των παθόντων εν υπηρεσία τοιούτων”.
ζ. Α.Ν. 1373/1938 “περί υπαγωγής εις τας διατάξεις του Ν. 4506/1930 ως ούτος ετροποποιήθη και συνεπληρώθη μεταγενεστέρως Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Στρατού και Βασιλικής Χωροφυλακής παθόντων εν υπηρεσία εν ειρήνη και συμπληρώσεως και τροποποιήσεως ενίων διατάξεων του Νόμου τούτου”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
η. Ν.Δ. 386/1941 “περί θέσεως εν ισχύι του Νόμου 4506/1930 “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών και διά τους παθόντας Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς του Πολέμου 1940 – 1941.
θ. Ν.Δ. 950/1942 “περί συμπληρώσεως διατάξεων του Νόμου 4506/1930 “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω Αξιωματικών και Ανθυπαστιστών και άλλων διατάξεων”, ως τούτο ετροποποιήιη μεταγενεστέρως.
ι. Ν.Δ. 1002/1942 “περί αναδρομικής καταβολής αποδοχών εις τους μετατασσομένους εις την κατάστασιν της πολεμικής Διαθεσιμότητος και αποστρατείας εφέδρους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς”.
ια. Ν.Δ. 2100/1943 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων του υπύ αριθ. 950/1942 Ν.Δ. “περί συμπληρώσεως διατάξεων του Ν. 4506/1930 “περί καταστάσεως παθόντων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών και άλλων διατάξεων”, ως τούτο ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
ιβ. Α.Ν. 3287/1943 “περί υπαγωγής των Εφέδρων Δοκίμων Αξιωματικών εις τας διατάξεις του Νόμου 4506/1930”.
ιγ. Νόμος 203/1943 “περί τροποποιήσεως του άρθρου 3 παράγρ. 1 του Νόμου 4506/1930”.
ιδ. Νόμος 994/1943 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Νόμου 4506/1930 “περί καταστάσεως παθόντων εν Πολέμω Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών”, ως ετροποποιήθη και συνεπληρώθη μεταγενεστέρως.
ιε. Νόμος 1057/1943 “περί συμπληρώσεως του Νόμου 560/1943”.
ιστ. Νόμος 1681/1944 “περί διατάξεων αφορωσών τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς των Πολεμικών καταστάσεων”.
ιζ. Νόμος 1766/1944 “περί συμπληρώσεως του Ν. 4506/1930 “περί καταστάσεως παθόντων εν Πολέμω Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών”, ως συνεπληρώθη διά τον Ν.Δ. 950/1942 και Ν. 994/1943 κ.λπ.”.
ιη. Α.Ν. 600/1945 “περί καθορισμού αρχαιότητος των εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών υπαχθέντων ή υπαχθησομένων εις πολεμικήν κατάστασιν συνεπεία τραυμάτων ή παθήσεων λόγω του πολέμου 1940-1941 “.
ιθ. Α.Ν. 916/1946 “περί διατάξεών τινων αφορωσών προαγωγήν Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητος”.
κ. Ν.Δ. 1140/1949 “περί επεκτάσεως της παραγράφου 2, του άρθρου 12 του υπύ αριθ. 950/1942 Ν.Δ. “περί συμπληρώσεως των διατάξεων του Νόμου 4506/1930 κ.λπ.”.
κα. Νόμος 2372/1953 “περί μετατάξεως Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητος καταργηθέντων Σωμάτων εις τα Νέα Σώματα”.
κβ. Ν.Δ. 2524/1953 “περί καθορισμού ποσοστού τεχνητών μελών των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Πολεμικής Διαθεσιμότητος”.
κγ. Το τελευταίον εδάφιον των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 20 του Ν.Δ. 2923/1954 “περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων”.
κδ. Α. Νόμος 151/1967 “περί επεκτάσεως της παραγράφου 11 του άρθρου 3 του Νόμου 994/1943 και του άρθρου 1 του Νόμου 1231/1944 και εις τους Αξιωματικούς του Νόμου 2588/1921 και Αξιωματικούς υπηρεσίας Γραφείου”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως, καθ` ό μέρος αναφέρεται εις τους Αξιωματικούς του Νόμου 2588/1921.
κε. Α. Νόμος 404/1968 “περί ρυθμίσεως ζητημάτων τινών αφορώντων τους Αξιωματικούς Πολεμικής Διαθεσιμότητος ΣΞ – ΕΒΑ και ΒΝ”.
κστ. Ν.Δ. 733/1970 “περί τροποποιήσεως διατάξεών τινων αφορωσών εις τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστάς Πολεμικής Διαθεσιμότητος των τριών Κλάδων των ενόπλων Δυνάμεων”, ως ούτος ετροποποιήθη μεταγενεστέρως.
κζ. Νόμος 5169/1931 “περί παρατάσεως της ισχύος του Νόμου 2588/1921 και υπαγωγής εις τας διατάξεις αυτού των αναπήρων Υπαξιωματικών του πολέμου 1897 και των αναπήρων φυματικών Υπαξ/κών συνεπεία τραυμάτων ληφθέντων κατά τους πολέμους 1897, 1912-1913 και 1916-1923”.
κη. Νόμος 5618/1932 “περί αυτεπαγγέλτου αποστρατείας βοηθητικών Ανθυπασπιστών Νόμου 5169”.
κθ. Ν.Δ. 709/1941 “περί θέσεως εν ισχύι διατάξεων του άρθρου 4 του Νόμου 2588/1921 “περί προσόντων προβιβασμού Υπαξιωματικών κ.λπ.”, ως ετροποποιήθη μεταγενεστέρως και διά τους παθόντας Μονίμους Λοχίας και Επιλοχίας και τούτοις αντιστοιχούντας του Π. Ναυτικού και Π. Αεροπορίας κατά τον πόλεμον 1940-1941″.
λ. Ν.Δ. 1169/1942 “περί υπαγωγής εις τας διατάξεις του υπύ αριθ. 709/30.10.1941 Νομοθετικού Διατάγματος “περί θέσεως εν ισχύι διατάξεων του άρθρου 4 του Νόμου 2588/1921 κ.λπ.”, των εθελοντών και ανακατατεταγμένων Επιλοχιών και Λοχιών και των τούτοις αντιστοιχούντων του Π. Ναυτικού και Π. Αεροπορίας, των παθόντων κατά τον Πόλεμον 1940- 1941″.
λα. Ν.Δ. 1469/1942 “περί συμπληρώσεως του υπ` αριθ. 709/1941 Νομοθετικού Διατάγματος “περί θέσεως εν ισχύι του άρθρου 4 του Νόμου 2588/1921 κ.λπ.”.
λβ. Νόμος 520/1943 “περί συμπληρώσεως του Νόμου 2588/1921 και των τροποποιησάντων αυτόν Ν.Δ., ως ούτος ετροποποιήθη διά του Ν. 1348/1944”.
λγ. Νόμος 6417/1934 “περί συμπληρώσεως διατάξεων του Ν. 4667 “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού”.
λδ. Νόμος 517/1943 “περί διατάξεων αφορωσών τους εν Πολεμική Διαθεσιμότητι Υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού”.
λε. Νόμος 576/1943 “περί επεκτάσεως των διατάξεων του υπ` αριθ. 203/1943 Νόμου “περί τροποποιήσεως του άρθρου 3, παράγραφος 1 του υπύ αριθ. 4506/1930 Νόμου κ.λπ.”.
λστ. Ν.Δ. 1279/1942 “περί διατάξεών τινων αφορωσών τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστάς και Υπαξιωματικούς των Πολεμικών καταστάσεων της πολεμικής Αεροπορίας”.
λζ. Νόμος 564/1943 “περί τροποποιήσεως των άρθρων 3 και 5 του υπύ αριθ. 5202/1931 Νόμου, “περί καταστάσεως παθόντων εν πολέμω ή εν ειρήνη Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Αρχικελευστών και Μονίμων Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας”.
λη. Ν.Δ. 90/1946 “περί τροποποιήσεως του υπύ αριθ. 5202/1931 Νόμου, “περί καταστάσεως παθόντων κ.λπ. της Πολεμικής Αεροπορίας”.
λθ. Ν.Δ. 658/1948 “περί συμπληρώσεως του Νόμου 5202/1931 “περί καταστάσεως παθόντων κ.λπ. της Πολεμικής Αεροπορίας”.
2. Επίσης καταργείται πάσα γενική ή ειδική διάταξις αντικειμένη εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου.
Άρθρον 32
Εναρξις Ισχύος
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 08 Μαρτίου 1979
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς.