Νόμος 842 ΦΕΚ Α΄228/21.12.1978
Περί κυρώσεως της εν Αθήναις την 10ην Ιουνίου 1977 υπογραφείσης, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, Συμφωνίας Επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μετά του Παραρτήματος αυτής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η εν Αθήναις την 10ην Ιουνίου 1977 υπογραφείσα, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής συνεργασίας μετά του Παραρτήματος αυτής, της οποίας το κείμενον εν πρωτοτύπω εις την Ελληνικήν γλώσσαν έχει ως έπεται:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Αι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας αφ` ενός και της Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αφ` ετέρου, προς περαιτέρω εδραίωσιν των φιλικών των σχέσεων και εν τη επιθυμία των όπως αναπτύξουν και προωθήσουν την μεταξύ των συνεργασίαν εις τους διαφόρους τομείς της Επιστήμης και Τεχνολογίας, συνεφώνησαν τα κάτωθι.
Άρθρον 1.
Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη διαδηλώνονν την επιθυμίαν των όπως ενθαρρύνουν και αναπτύξουν την Επιστημονικήν και ΤεχνολογικήνΣυνεργασίαν μεταξύ των χωρών των, βάσει των υφισταμένων δυνατοτήτων. Προς τον σκοπόν αυτόν, τα δύο μέρη θα προσδιορίσουν τους διαφόρους τομείς της συνεργασίας ταύτης.
Άρθρον 2.
Η Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών εις τους εκάστοτε κρινομένους υπ` αμφοτέρων των μερών τούτων ως προσφορωτέρους τομείς, πραγματοποιείται βάσει προγραμμάτων συντασσομένων από κοινού και προβλεπόντων:
α) Ανταλλαγάς Επιστημόνων Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Επιστημών και Ειδικών εκ των Επιστημονικών Ιδρυμάτων και των Κρατικών Φορέων.
β) Απο κοινού εκπονήσεις και εκτελέσεις Ερευνητικών Προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
γ) Ανταλλαγάς επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών και δημοσιεύσεων και δημιουργίαν αμέσων επαφών μεταξύ των ομολόγων Κέντρων Τεκμηριώσεως και Πληροφοριών Ερεύνης και Επιστήμης και Επιστημονικών Βιβλιοθηκών των δύο χωρών.
δ) Διοργάνωσιν επιστημονικών και επιστημο – τεχνικών εκδηλώσεων, όπως: Συμποσίων, Ημερών Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διαλέξεων και Εκθέσεων.
Άρθρον 3.
Αι ανταλλαγαί Επιστημόνων θεωρητικών και εφηρμοσμένων επιστημών και Ειδικών θα πραγματοποιούνται πρός τον σκοπόν: α) Της επιστημονικής ενημερώσεως. β) Της εξειδικεύσεως νέων Επιστημόνων. γ) Της σχεδιάσεως και εκτελέσεως κοινών επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων. Αι ανταλλαγαί θα πραγματοποιούνται επί τη βάσει των επιστημονικών αναγκών εκάστου μέρους και των δυνατοτήτων καλύψεως των αναγκών αυτών υπό του ετέρου μέρους, χωρίς να περιορίζωνται μόνον μεταξύ ομολόγων.
Άρθρον 4.
Συνιστάται Μικτή Ελληνο – Σοβιετική Επιτροπή Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, αποτελουμένη εξ αρμοδίων κρατικών λειτουργών ίσου αριθμού εξ εκάστης χώρας. Εις τας εργασίας της Επιτροπής δύνανται να μετάσχουν και εμπειρογνώμονες. Εις την αρμοδιότητα της Επιτροπής ταύτης υπάγεται επίσης και η συγκρότησις ομάδων εργασίας επιειδικωτέρων θεμάτων, ο κοινός συντονισμός και η επίβλεψις της εξελίξεως της συνεργασίας, η εκτίμησις της εκτελεσθείσης εργασίας και η επεξεργασία προγραμμάτων Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας. Η Επιτροπή θα συνέρχεται κατ` έτος εις την Ελλάδα και ΣοβιετικήνΕνωσιν, αντιστοίχως. Κατά τας συνεδριάσεις της Επιτροπής θα ανταλλάσσωνται αι σχετικαί προτάσεις, θα πραγματοποιούνται εκτιμήσεις του εκτελεσθέντος έργου και θα καταρτίζεται το επόμενον πρόγραμμα συνεργασίας.
Άρθρον 5.
Τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Επιστημονικά ιδρύματα των δυο Χωρών συνεργαζόμενα μεταξύ των, δύνανται να καταρτίζουν και υποβάλλουν προς την ΜικτήνΕλληνο-ΣοβιετικήνΕπιτροπήν προς εξέτασιν και έγκρισιν προτάσεις δια την απο κοινού εκπόνησιν και εκτέλεσιν ερευνητικών προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρον 6.
Ως αρμόδιαικρατικαί αρχαί δια την υλοποίησιν της παρούσης Συμφωνίας εξ εκάστης χώρας ορίζονται αντιστοίχως η Υπηρεσία Επιστημονικής Ερεύνης και Αναπτύξεως του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κρατική Επιτροπή Υπουργικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών επί της Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Άρθρον 7.
Τα δυο μέρη συνεφώνησαν ότι οι οικονομικοί και τεχνικοί όροι οι συνδεόμενοι προς τας ανταλλαγάς επιστημόνων του άρθρου 2 παρ. α, θα πραγματοποιούνται εις τα πλαίσια της παρούσης Συμφωνίας επ` αμοιβαιότητι, ως εξής:
α) Η αποστέλλουσα χώρα καλύπτει τα έξοδα μεταβάσεως και επιστροφής των επιστημόνων, ως και τα μικροέξοδα του ταξιδίου των.
β) Η φιλοξενούσα χώρα καλύπτει τα έξοδα παραμονής των επιστημόνων (διατροφή και ξενοδοχείον), τα έξοδα εσωτερικών μετακινήσεων των συνδεομένων με την εκτέλεσιν των προγραμμάτων, τα έξοδα ιατρικής περιθάλψεως και διαθέτει, όταν παρίσταται ανάγκη, τους απαιτουμένουςμεταφραστάς.
Αι δαπάναι των εκδηλώσεων του άρθρου 2 παρ. δ της παρούσης Συμφωνίας καλύπτονται ως ακολούθως:
α) Η φιλοξενούσα χώρα αναλαμβάνει την εξασφάλισιν της αιθούσης, ως και τας ειδικάς φροντίδας εξυπηρετήσεως της εκδηλώσεως.
β) Αι δαπάναι μετακινήσεως και διαμονής των επιστημόνων και αι δαπάναι μεταφοράς επιστημονικού υλικού και οργάνων βαρύνουν την χώραν εξ ης προέρχονται οι επιστήμονες. Αι δαπάναιταξιδίου και διαμονής των μελών της Μικτής Ελληνο – Σοβιετικής Επιτροπής θα βαρύνουν την χώραν εξ ης προέρχονται ταύτα. Αι οικονομικαί και διαδικαστικαίλεπτομέρειαι δια την εφαρμογήν της παρούσης Συμβάσεως ρυθμίζονται δια των εν τω συνημμένωπαραρτήματι διαλαμβανομένων, το οποίον και αποτελεί αναπόσπαστον τμήμα της παρούσης Συμφωνίας έχον την αυτήν ισχύν.
Άρθρον 8.
Τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται όπως μη μεταδίδουν εις τρίτους, άνευ προηγουμένης συγκαταθέσεως του ετέρου των συμβαλλομένων, επιστημονικάς και λοιπάς πληροφορίας, των οποίων λαμβάνουν καθ` οιονδήποτε τρόπον γνώσιν εντός των πλαισίων της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 9.
Η παρούσα Συμφωνία ισχύει απο της επικυρώσεώς της και δια χρονικόν διάστημα τριών ετών, δύναται δε να ανανεούται σιωπηρώς ανά τριετίαν, εφ` όσον δεν ήθελε καταγγελθή εγγράφως υπο ενός των συμβαλλομένων μερών, τουλάχιστον εξ μήνας προ της εκπνοής της ισχύος της.
Εγένετο εν Αθήναις την 10ην Ιουνίου 1977 εις δύο πρωτότυπα εις την ελληνικήν και ρωσικήν, αμφοτέρων των κειμένων εχόντων την αυτήν ισχύν.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Άρθρον 1.
Η επιστημονική ενημέρωσις θα είναι διαρκείας 3 έως 15 ημερών δι` έκαστον επιστήμονα.
Η εξειδίκευσις νέων επιστημόνων θα είναι διαρκείας 30 έως 180 ημερών δι` έκαστον επιστήμονα. Η συνολική χρονική διάρκεια των ετησίων ανταλλαγών δι` έκαστον μέρος θα είναι, κατ` ανώτατονόριον 580 ανθρωποημέραι. Εξ αυτών μέχρις 100 ανθρωποημέραι θα χρησιμοποιούνται δι` ανταλλαγάς ενημερώσεως και μέχρι 480 ανθρωποημέραι δι` ανταλλαγάς εξειδικεύσεως.
Άρθρον 2.
Δι` αποφάσεων της δια του άρθρου 4 της Συμφωνίας συνιστωμένης Μικτής Ελληνο-Σοβιετικής Επιτροπής και εφ` όσον τούτο κρίνεται επωφελές δια την πρόοδον της Συμφωνίας, δύναται εκ του συνολικού αριθμού των 480 ανθρωποημερών των προοριζομένων ετησίως δι` ανταλλαγάς εξειδικεύσεως, 60 ανθρωποημέραι να χρησιμοποιηθούν δι` ανταλλαγάς ενημερώσεως, μεταβαλλομένων ούτω των αριθμών των ανθρωποημερών δι` ανταλλαγάς εξειδικεύσεως και ενημερώσεως από 480 εις 420 και απο 100 εις 160 αντιστοίχως. Τυχόν μη χρησιμοποιηθείσαιανθρωποημέραι εκατέρωθεν δεν δύνανται να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκειαν των επομένων ετών.
Άρθρον 3.
Οι ανταλλασσόμενοι επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και λοιποί ειδικοί κατατάσσονται εις δύο κατηγορίας, ως ακολούθως:
Α` Κατηγορία: Ακαδημαϊκοί, Καθηγηταί Πανεπιστημίων, Γενικοί Διευθυνταί Δημοσίων Υπηρεσιών, επί κεφαλής Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Επιστημονικών Οργανισμών και Υφηγηταί. Β` Κατηγορία: Απαντες οι λοιποί επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι.
Άρθρον 4.
Τα δύο μέρη θα ανταλλάσσουν τας προτάσεις των, τας σχετικάς προς τας ετησίας αποστολάς επιστημόνων δι` ενημέρωσιν και εξειδίκευσιν, τουλάχιστον ένα μήνα προ της συγκλήσεως της Μικτής Ελληνο – Σοβιετικής Επιτροπής. Εις τας προτάσεις αυτάς θα περιλαμβάνωνται:
α) Οι επιστημονικοί τομείς συνεργασίας.
β) Αι πιθαναίημερομηνίαι πραγματοποιήσεως των αποστολών.
γ) Τα σύνολα των ανθρωποημερών, άτινα θα χρησιμοποιηθούν διά τας αποστολάς ενημερώσεως και τας τοιαύτας εξειδικεύσεως.
Τα δυο μέρη θα αποστέλλουν, τουλάχιστον ένα μήνα προ της πραγματοποιήσεως των αποστολών, ονομαστικήνκατάστασιν δια τας αποστολάς ενημερώσεως και τοιαύτην δια τας αποστολάς εξειδικεύσεως. Εις τας καταστάσεις θα περιλαμβάνωνται:
α) Κατηγορία επιστήμονος.
β) Ονοματεπώνυμον.
γ) Ειδικότης.
δ) Ιδρυμα και τομείς απασχολήσεως.
ε) Ξέναιγλώσσαι.
στ) Επιστημονικοί τομείς συνεργασίας.
ζ) Ημερομηνία αφίξεως εις την φιλοξενούσαν χώραν. η) Διάρκεια παραμονής ενός εκάστου.
Άρθρον 5.
Αι ημερήσιαι ή μηνιαίαι αποζημιώσεις των επιστημόνων δια την αντιμετώπισιν των δαπανών διατροφής εις τρεχούσας τιμάς είναι:
Α` Κατηγορία επιστημόνων: Ημερησίως Ρούβλια 8 ή δρχ. 600 Μηνιαίως ” 250 ή δρχ. 12.000 Β` Κατηγορία επιστημόνων: Ημερησίως Ρούβλια 6 ή δρχ. 500 Μηνιαίως ” 150 ή δρχ. 10.000 Άρθρον 6. Αι εις την ΜικτήνΕπιτροπήν υποβαλλόμεναι προτάσεις κοινών ερευνητικών προγραμμάτων θα περιλαμβάνουν:
α) Το είδος του ερευνητικού προγράμματος.
β) Την χρονικήνδιάρκειαν εκτελέσεως του έργου. γ) Την οικονομικήνεπιβάρυνσιν δι` έκαστον μέρος. δ) Τους επιστημονικούς ερευνητικούς φορείς, οίτινες θα συμπράξουν κατά την εκτέλεσιν, και ε) λοιπάςτεχνικάςλεπτομερείας των υπό εκτέλεσιν αμοιβαίου ενδιαφέροντος προγραμμάτων.

Άρθρον δεύτερον
Τα εις εκτέλεσιν της παρούσης Συμφωνίας και υπο της υπο του άρθρου 4 αυτής προβλεπομένης Μικτής Επιτροπής καταρτιζόμενα Πρωτόκολλα – Πρακτικά εγκρίνονται δια κοινής αποφάσεως των αρμοδίων Υπουργών.

Άρθρον τρίτον
Τας εκ του άρθρου 6 της Συμφωνίας αρμοδιότητας απο ελληνικής πλευράς διεκπεραιώνει, αντί της καταργηθείσης Υπηρεσίας Επιστημονικής Ερεύνης και Αναπτύξεως του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, η Υπηρεσία Επιστημονικής Ερεύνης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Συντονισμού.

Άρθρον τέταρτον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 14 Δεκεμβρίου 1978

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ