Νόμος 815 ΦΕΚ Α΄147/15.9.1978
Περί ρυθμίσεως θεμάτων αφορώντων εις την οργάνωσιν και λειτουργίαν των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
ΣΥΣΤΑΣΙΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΜΕΩΝ

Άρθρον 1

1. Εις εκάστην Σχολήν των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) συγκροτούνται τομείς, έκαστος των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε έδρας, αι οποίαι έχουν ομοειδές ή παρεμφερές, κατά το δυνατόν, γνωστικόν αντικείμενον, επιφυλασσομένων των άρθρων 4 – 5 του παρόντος.
Τα Εργαστήρια, Σπουδαστήρια, Κλινικαί, Μουσεία, Ινστιτούτα ή Κέντρα τα προσηρτημένα εις τας εορτάς, αι οποίαι συγκροτούν ένα τομέα, υπάγονται επίσης εις τον αυτόν τομέα.

2. Οι τομείς συνιστώνται δι` αποφάσεων του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αι οποίαι εκδίδονται μετά πρότασιν της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου, και δημοσιεύονται δια της Εφη- μερίδος της Κυβερνήσεως. `Ολαι αι έδραι εκάστης Σχολής εντάσσονται εις τομείς. Δια των αυτών αποφάσεων εντάσσονται απ` ευθείας εις τομείς, αναλόγως του γνωστικού αντικειμένου των, όλα τα Εργαστήρια, Σπουδαστήρια, Κλινικαί, Μουσεία, ινστιτούτα ή Κέντρα εκάστης Σχολής, τα οποία δεν είναι προσηρτημένα εις ωρισμένηνέδραν.
Αι προτάσεις δια την σύστασιν των τομέων υποβάλλονται εντός εξ μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου. Μετά πάροδον δυο ετών από της ενάρξεως ισχύος αυτού, δύνανται, δι` ομοίων αποφάσεων, να γίνεται συγχώνευσις, κατάτμησις, τροποποίησις ή σύστασις νέων τομέων.

Άρθρον 2

1. Ο τομεύς διοικείται υπό συμβουλίου, το οποίον αποτελείται
α) εκ των καθηγητών (τακτικών, εκτάκτων κ.λπ.) και των εντεταλμένων υφηγητών, των εδρών αι οποίαι υπάγονται εις αυτόν,
β) εξ ενός εκπροσώπου του επικουρικού διδακτικού προσωπικού του τομέως και γ) εξ εκπροσώπων των φοιτητών, οι οποίοι εκλέγονται μεταξύ των εγγεγραμμένων εις την οικείανΣχολήν ή Τμήμα. Ο αριθμός των εκπροσώπων των φοιτητών ορίζεται εις ένα μεν, εάν το σύνολον των μετεχόντων εις το συμβούλιον του τομέως καθηγητών και εντεταλμένων υφηγητών δεν υπερβαίνη τους δέκα εις δύο δε, εάν υπερβαίνη τους δέκα. Οι εκπρόσωποι του επικουρικού διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών εκλέγονται κατ` έτος κατά τα οριζόμενα ειδικώτερον δια Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων εντός εξ μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά γνώμην των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι.

2. Τας εργασίας του τομέως διευθύνει ανά διετίαν εκ περιτροπής εις των τακτικών καθηγητών, κατά την σειράν της αρχαιότητός των, ελλειπόντων δε τακτικών καθηγητών, εις των εκτάκτων κατά την ιδίαν σειράν.
Καθηγητής μέλος της Συγκλήτου ή κοσμήτωρ Σχολής δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να απαλλαγή της διευθύνσεως του τομέως. Καθήκοντα γραμματέως ασκεί διοικητικός υπάλληλος της Σχολής, ο οποίος ορίζεται υπ` αυτής.

3. Εάν οι μετέχοντες εις το συμβούλιον του τομέωςκαθηγηταί είναι ολιγώτεροι των πέντε, δια την συγκρότησιν του συμβουλίου του τομέως, ο αριθμός αύτωνσνμπληρούται προσωρινώς δια καθηγητών ανηκόντων εις συγγενείς τομείς, οριζομένων υπό της οικείας Σχολής.

Άρθρον 3

1. `Εκαστος των τομέων:
α) αποφασίζει επί θεμάτων τα οποία οφορούν εις τον συντονισμόν των μαθημάτων, της διδακτέας ύλης, των παραδόσεων, των φροντιστηρίων, των ασκήσεων, των εξετάσεων, των μεθόδων εκπαιδεύσεως και των προγραμμάτων ερεύνης, υποχρεούται δε να καλύπτη πλήρως το διδακτικόν πρόγραμμα,
β) αποφασίζει περί της καταωομής των φοιτητών εκάστου έτους ή της διδακτέας ύλης εις τμήματα, προκειμένου να διεξάγεται το διδακτικόν έργον από όλα τα μέλη του κυρίου διδακτικού προσωπικού, αναλόγως της επιστημονικής εξειδικεύσεως αυτών,
γ) αποφασίζει περί της αναθέσεως της διευθύνσεως των εις αυτόν υπαγομένων Εργαστηρίων, Σπουδαστηρίων, Μουσείων, Ινστιτούτων ή Κέντρων εις μέλη του κυρίου διδακτικού προσωπικού του τομέως και ορίζει τον υπόλογον των πιστώσεων ή του πάσης φύσεως υλικού αυτών. Ειδικώς τα εργαστήρια τα οποία είναι προσηρτημένα εις ωρισμένηνέδραν διευθύνονται από τον οικείονκαθηγητήν,
δ) αποφασίζει περί της εν γένει απασχολήσεως των εις τον τομέα ανηκόντων μελών του επικουρικού διδακτικού προσωπικού, των επιστημονικών συνεργατών και του ειδικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού,
ε) εισηγείται εις την Σχολήν περί της ιδρύσεως και του περιεχομένου νέων εδρών, της τροποποιήσεως της ονομασίας και του περιεχομένου ή της καταργήσεως υφισταμένων κενών εδρών, της ιδρύσεως, της αυξήσεως ή του περιορισμού θέσεων διδακτικού προσωπικού, επιστημονικών συνεργατών και ειδικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του τομέως και της προσφορωτέρας λειτουργίας του,
στ) εισηγείται περί της επιλογής, της ανανεώσεως της θητείας, της προαγωγής και της εν γένει υπηρεσιακής καταστάσεως των μελών του επικουρικού διδακτικού προσωπικού, των επιστημονικών συνεργατών και του ειδικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

2. Ολοι οι μετέχοντες του συμβουλίου του τομέως δικαιούνται ψήφου, εκτός αν άλλως ειδικώς ορίζεται εις τον παρόντα νόμον. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν των παρόντων, εις περίπτωσιν δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του διευθυντού του τομέως. Επί θεμάτων αναγομένων εις την επιλογήν, την ανανέωσιν της θητείας, την προαγωγήν και την εν γένει υπηρεσιανήνκατάστασιν των μελών του επικουρικού διδακτικού προσωπικού και των επιστημονικών συνεργατών, την επιστημονικήνέρευναν και τας εξετάσεις δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κυρίου διδακτικού προσωπικού και τα μέλη του επικουρικού διδακτικού προσωπικού, εφόσον έχουν τον τίτλον του διδάκτορος. Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου του τομέωςδικαιούντα, εις την διατύπωσινητιολογημένης γνώμης, κατά την έναρξιν της συζητήσεως επί του θέματος αυτού, αποχωρούν δε μετά ταύτα.

3. Το συμβούλιον του τομέως συνεδριάζει τουλάχιστον άπαξ του μηνός. Κατά τα λοιπά, προκειμένου περί των συνεδριάσεων του συμβουλίου του τομέως, εφαρμόζονται αναλόγως αι κείμεναι διατάξεις περί των σννεδριάσεων της οικείας Σχολής. 4. Επί θεμάτων αναγομένων εις την αρμοδιότητα περισσοτέρων τομέων αποφασίζει η Σχολή.

Άρθρον 4

1. Ειδικώτερον προκειμένου περί των Ιατρικών, Οδοντιατρικών και Κτηνιατρικών Σχολών αι Κλινικαί ή τα Εργαστήρια τα οποία είναι προσηρτημένα εις ωρισμένηνέδραν διευθύνονται από τον οικείονκαθηγητήν.

2. Εις εκάστην `Εδραν, Κλινικήν ή Εργαστήριον είναι δυνατόν να συνιστώνται δια Πράξεων του Πρυτάνεως αι οποίαι εκδίδονται μετά πρότασιν της οικείας Σχολής και δημοσιεύονται δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, ειδικαί μονάδες μετά νομοθετημένων θέσεων. Των μονάδων τούτων προίστανταικαθηγηταί, υφηγηταί ή επιμεληταί, οι οποίοι ορίζονται από τον τομέα κατόπιν προτάσεως του καθηγητού της οικείας έδρας.

3. Προκειμένου περί της τοποθετήσεως των μελών του επικουρικού διδακτικού προσωπικού, των επιστημονικών συνεργατών και του ειδικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, εις `Εδραν, Κλινικήν ή Εργαστή- ριον, απαιτείταίπρότασις του καθηγητού της έδρας, περί δε της τοποθετήσεως αυτών εις ειδικά μονάδας απαιτείται πρότασις του καθηγητού της έδρας και του προϊσταμένου της αντιστοίχου μονάδος. Εις περίπτωσιν διαφωνίας ή απορρίψεως των σχετικών προτάσεων από τον τομέα αποφασίζει η Σχολή.

4. Ο τομεύς αποφασίζει περί της διαθέσεως εις τας κλινικάς των συγκροτουσών αυτόν εδρών, αριθμού κλινών και συναφών εγκαταστάσεων αναλόγως των εκπαιδευτικών αναγκών και των λειτουργικών συνθηκών.

5. Το πρόγραμμα ερεύνης καθορίζεται υπό του καθηγητού της έδρας μετά γνώμην των προισταμένων των μονάδων και εγκρίνεται από τον τομέα. Εις περίπτωσιν μη εγκρίσεως αυτού αποφασίζει η Σχολή.

6. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αι διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρον 5

1. Αι διατάξεις του παρόντος νόμου αι αφορώσαι εις τους τομείς και τας έδρας δεν έχουν εφαρμογήν δια το Πανεπιστήμιον και το Πολυτεχνείον Κρήτης, ως και δια τα Α.Ε.Ι. τα οποία θα ιδρυθούν εις το μέλλον.

2. Εις το Πανεπιστήμιον και το Πολυτεχνείον Κρήτης και εις τα Α.Ε.Ι. τα οποία θα ιδρυθούν μετά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος, συνιστώνται εις τους τομείς αντί των εδρών θέσεις καθηγητών καλύπτουσαι τα γνωστικά αυτικείμενα του τομέως. Εις τας Σχολάς των ιδρυμάτων τούτων οι τομείς συγκροτούνται εκ πέντε τουλάχιστον θέσεων καθηγητών εχουσών ομοειδές ή παρεμφερές, κατά το δυνατόν, γνωστικόναντικείμενον.

3. Διά Π.Δ. εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά γνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου ή της οικείας Επιτροπής Προσωρινής Διοικήσεως και Οικονομικής Διαχειρίσεως ή Διοικούσης Επιτροπής καθορίζονται:
α) Αι αρμοδιότητες των τομέων, Σχολών και λοιπών οργάνων διοικήσεως των εν παραγράφω 1 ιδρυμάτων.
β) Αι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του πάσης φύσεως προσωπικού αυτών,
γ) Η διαδικασία εκλογής των καθηγητών αυτών,
δ) Το σύστημα σπουδών και εξετάσεων, ο ακαδημαϊκός και ερευνητικός ποογραμματισμός και η διοικητική οργάνωσις των ιδρυμάτων τούτων και των εργαστηρίων, σπουδαστηρίων, κλινικών, μουσείων, ινστιτούτων, ή κέντρων αυτών.
ε) Η σύνθεσις, ο αριθμός των μελών και αι αρμοδιότητες των Επιτροπών Προσωρινής Διοικήσεως και Οικονομικής Διαχειρήσεως ή των Διοικουσών Επιτροπών αυτών,
στ) Παν έτερον θέμα αφορών εις την οργάνωσιν και λειτουργίαν των, ιδρυμάτων τούτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ

Άρθρον 6

1. Το επικουρικόνδιδακτικόνπροσωπικόν αποτελείται εκ των ειδικών επιστημόνων και των επιμελητών. Εις το επικουρικόνδιδακτικόνπροσωπικόν ανήκουν και οι μέχρι της καθ` οιονδήποτε τρόπον εξόδου των εκ της υπηρεσίας υπηρετούντες κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος νόμου βοηθοί.

2. Οι ειδικοί επιστήμονες, οι επιμεληταί και οι βοηθοί υπάγονται απ` ευθείας εις τους κατ` ιδίαν τομείς, είτε διατιθέμενοι υπ` αυτών ανά διετίαν εις τας `Εδρας, Εργαστήρια, Σπουδαστήρια Κλινικάς, Μουσεία, Ιν- στιτούτα ή Κέντρα του τομέως, είτε διατηρούμενοι εις τον τομέα αναλόγως των ερευνητικών και διδακτικών αναγκών. Εις επιμελητής και εις βοηθός υπάγονται από του διορισμού ή της ανανεώσεως της θητείας των αποκλειστικώς και απ` ευθείας εις εκάστην έδραν δια τας διδακτικάς και ερευνητικάςανάγκας της. Η διάταξις του προηγουμένου εδαφίου εφαρμόζεται και δια τα εργαστήρια τα προσηρτημένα εις ωρισμένηνέδραν. Αίτησις επιμελητού ή βοηθού περί διαθέσώς του εις ωρισμένηνέδραν ή εργαστήριον δέον να συνεκτιμάται υπό του τομέως και, εφόσον συναινεί εις αυτήν ο αντίστοιχος καθηγητής, δεν δύναται να απορριφθή υπό του τομέως, παρά μόνον δια σπουδαίονλόγον ειδικώς μνημονευόμενον εις την απόφασιν και δια πλειοψηφίας των 2/3 των παρόντων.

3. Αι θέσεις του επικουρικού διδακτικού προσωπικού πληρούνται κατόπιν προκηρύξεως. Τα της προκηρύξεως και ορίζονται υπό της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι.

Άρθρον 7

1. Ειδικώς επιστήμων προσλαμβάνετα, δια την διδασκαλίαν ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά πρότασιν της οικείας Σχολής, ο κεκτημένος αντίστοιχονδιδακτορικόν δίπλωμα ημεδαπής ή ομοταγούς Ανωτάτης Σχολής της αλλοδαπής, έχων γνώσιν μιας ξένης γλώσσης βεβαιουμένην υπό του οικείου τομέως ή Σχολής.

2. Οι ειδικοί επιστήμονες, των οποίων ο συνολικός αριθμός κατά τομέα δεν δύναται να υπερβαίνη το σύνολον του όλου αριθμού των τακτικών και εκτάκτων αυτοτελών εδρών του οικείου τομέως, προσλαμβάνονται επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαρκείας 1 – 2 ετών, η οποία δύναται να ανανεούται, και με αποδοχάςίσας προς τας αποδοχάς του 2ου βαθμού.

3. Αι ώραι παραδόσεων των ειδικών επιστημόνων, δεν δύναται να είναι ολιγώτεραι των 4 ανά εβδομάδα.

Άρθρον 8

1. Επιμελητής διορίζεται δια πράξεως του Πρυτάνεως δημοσι- ευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής, ο κεκτημένος διδακτορικόν δίπλωμα ημεδαπής ή ομο- ταγούς Ανωτάτης Σχολής της αλλοδαπής, του οποίου το περιεχόμενον είναι το αυτό ή συναφές προς το αντικείμενον της υπό πλήρωσιν θέσεως, έχων γνώσιν μιας ξένης γλώσσης βεβαιουμένην υπό του οικείου τομέως ή της Σχολής, έχων εκπληρώσει τας στρατιωτικάς του υποχρεώσεις ή νομίμως απαλλαγή τούτων και μη έχων υπερβή το τεσσαρακοστόνπέμπτον έτος της ηλικίας του.
Δια Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία εκδίδονται κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου, δύναται να καθορίζωνται αι έδραι των Α.Ε.Ι., εις τας οποίας λόγω του γνωστικού αντικειμένου των επιτρέπεται να διορίζεται επιμελητής και ο κεκτημένος μόνον πτυχίον ημεδαπής ή ομοταγούς Ανωτάτης Σχολής της αλλοδαπής, εάν έχη τα κατά την προηγουμένηνπαράγραφον λοιπά προσόντα.

2. Οι επιμεληταί διορίζονται επί 5ω βαθμώ και επί θητεία τριών ετών, η οποία δύναται να ανανεούται άπαξ, προάγονται δε κατά την ανανέωσίν της θητείας των εις τον 4ον βαθμόν.

3. Κατά την κρίσιν προς επιλογήν ή την ανανέωσίν της θητείας των επιμελητών λαμβάνονται υπ` όψιν ιδίως τα ακόλουθα ουσιαστικά προσόντα:
α) Αι σπουδαί (προπτυχιακαί, μεταπτυχιακαί, μετεκπαιδεύσεις).
β) Η ερευνητική δραστηριότης (πρωτότυποι επιστημονικαίεργασίαι, συνθετικαίεργασίαι, λοιπαί δημοσιεύσεις).
γ) Η διδακτική ικανότης και η διδακτική πείρα.
δ) Η προϋπηρεσία εις το αυτό ή άλλο Α.Ε.Ι., ή εις άλλα συναφή ιδρύματα (διάρκεια, φύσις του προσφερθέντος έργου, κρίσεις δια την επιλογήν ή την ανανέωσιν της θητείας, εκθέσεις υπηρεσιακής ικανότητος).
ε) Η λοιπή επιστημονική δραστηριότης (συμμετοχή εις επιστημονικά συνέδρια μ` ανακοινώσεις, συμμετοχή εις επιστημονικάςεπιτροπάς, ή εταιρείας, τιμητικαί διακρίσεις κ.λπ.).

Άρθρον 9
`Εργον των επιμελητών, εκτός της μη διδακτικής εργασίας των, είναι η υποβοήθησις εις το διδακτικόν, εξεταστικόν και ερευνητικόν έργον των καθηγητών, εντός των υπό του τομέως καθοριζομένων ορίων, ιδίως δια της ασκήσεως των φοιτητών καθ` ομάδας, δια της διεξαγωγής φροντιστηρίων και δια της συμμετοχής εις τας υπό των καθηγητών διεξαγομένας ερεύνας. Οι επιμεληταί δικαιούνται και εις την διεξαγωγήν ιδίων ερευνών, καθώς και εις πάσαν άλλην εργασίαν η οποία αποβλέπει εις την περαιτέρω επιστημονικήν των εξέλιξιν, χρησιμοποιούντες τα αναγκαία τεχνικά μέσα του Α.Ε.Ι., εφ` όσον τούτο δεν παραβλάπτει το κατά το προηγούμενον εδάφιον έργον αυτών.

Άρθρον 10

1. Εντός εξ μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, όλο οι υπηρετούντες επί θητεία επιμεληταί, οι οποίοι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος έχουν συμπληρώσει τριετή τουλάχιστον συνολικήνυπηρεσίαν ως επιμεληταί ή βοηθοί εις την αυτήν ή άλλην ΑνωτάτηνΣχολήν και κέκτηνταιδιδακτορικόν δίπλωμα, κρίνονται κατόπιν αιτήσεώς των υπό της οικείας Σχολής προς μονιμοποίησιν εις θέσιν μονίμου επιμελητού. Οι κρινόμονοι ικανοί προς μονιμοποίησιν, μονιμοποιούνται με τον βαθμόν τον οποίον φέρουν, εις τας θέσεις τας οποίας κατέχουν, αι οποίαι καθίστανται μόνιμοι. Μετά την καθ` οιονδήποτε τρόπον αποχώρησιν των κατεχόντων τας ανωτέρω θέσεις, αύται μετατρέπονται αυτοδικαίως εις θέσεις επιμελητών επί θητεία.

2. `Οσοι εκ των κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υπηρετούντων επί θητεία επιμελητών δεν έχουν τα υπό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καθοριζόμενα προσόντα, κρίνονται κατόπιν αιτήσεώς των προς μονιμοποίησιν, ευθύς ως αποκτήσουν τα προσόντα ταύτα.

3. Η κρίσις δια την μονιμοποίησιν ή την ανανέωσιν της θητείας των κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος νόμου υπηρετούντων επιμελητών, γίνεται από την οικείανΣχολήν μετά από ητιολογημένηνεισήγησιν τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται εκ του καθηγητού της οικείας έδρας και δύο άλλων καθηγητών υπηρετούντων εις τας συγγενεστέρας από απόψεως περιεχομένου προς την αντίστοιχονέδραν, έδρας της Σχολής.
Η απόφασις πρέπει να αιτιολογήται πλήρως.
Κατά την κρίσιν προς μονιμοποίησιν των επιμελητών, λαμβάνονται υπ` όψιν τα υπό της παραγρ. 3 του άρθρου 8 οριζόμενα προσόντα.

4. Οι μόνιμοι επιμεληταί προάγονται ανά τριετίαν μέχρι και του 2ου βαθμού.

5. Οι κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου μονιμοποιούμενοι επιμεληταί, ασχολούνται εις το οικείον Α.Ε.Ι. κατά πλήρες ωράριον εργασίας. Ούτοι απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικόν έργον ή ελευθέριον επάγγελμα ή να κατέχουν οιανδήποτε άλλην δημοσίαν ή ιδιωτικήνθέσιν.

6. Οι μη κρινόμενοι ικανοί προς μονιμοποίησιν διδάκτορες επιμεληταί, συνεχίζουν την διανυομένηνθητείαν των. Εφόσον η θητεία των ανανεωθή, ούτοι, όταν συμπληρωθή τριετία από της πρώτης κρισεώς των προς μονιμοποίησιν, κρίνονται κατόπιν αιτήσεώς των δια δευτέραν φοράν προς μονιμοποίησιν. Οι μη κρινόμενοι ικανοί προς μονιμοποίησιν και κατά την δευτέραν ταύτην κρίσιν συνεχίζουν την διανυομένηνθητείαν των και υπάγονται του λοιπού δια το θέμα της ανανεώσεως της θητείας των εις τας διατάξεις της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου.

7. Η θητεία των κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υπηρετούντων επί θητεία επιμελητών, δύναται να ανανεούται κατόπιν αιτήσεώς των δι` αποφάσεως της οικείας Σχολής άνευ περιορισμού εν σχέσει προς την απόκτησιν ή μη διδακτορικού διπλώματος ή συνολικής υπηρεσίας εις το αυτό ή εις άλλο Α.Ε.Ι.

8. Οι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος νόμου υπηρετούντες ως υπεράριθμοι επιμεληταί, παραμένουν εις τας θέσεις των, διεπόμενοι υπό των μέχρι της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος κειμένων διατάξεων. Οι εν λόγω επιμεληταί δύνανται να κρίνωνται κατόπιν αιτήσεώς των προς μονιμοποίησιν, συμφώνως προς τας διατάξεις των παραγράφων, 1, 2, 3 και 5 του παρόντος άρθρου.

Άρθρον 11

1. Η υφισταμένη κατηγορία προσωπικού των βοηθών καταργείται.

2. Οι κατά την έναρξιν της Ισχύος του παρόντος υπηρετούντες βοηθοί συνεχίζουν την διανυομένηνθητείαν των. Δια την περαιτέρω ανανέωσιν της θητείας των, εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρον 10 του παρόντος. Οι παραμένοντες κατ` αυτόν τον τρόπον εις τας θέσεις των βοηθοί, διέπονται υπό των μέχρι της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος κειμένων διατάξεων περί βοηθών, εις όσα σημεία αύται δεν τροποποιούνται δια του παρόντος.

3. Αι διατάξεις των παραγράφων 1 – 6 και 8 του άρθρου 10 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και επί των βοηθών οι οποίοι υπηρετούν κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος. Οι κρινόμενοι ικανοί προς μονιμοποίησιν διδάκτορες βοηθοί μονιμοποιούνται εις υφισταμένας εις την αυτήν έδραν, Εργαστήριον, Σπουδαστήριον, Κλινικήν, Μουσείον, Ινστιτούτον ή Κέντρονκενάςοργανικάς θέσεις επιμελητών καθισταμένας μονίμους, εν ελλείψει δε κενών εις συνιστωμένας άνευ άλλης διαδικασίας προσωποπαγείς θέσεις μονίμων επιμελητών, εις τας οποίας μετατρέπονται αι θέσεις βοηθών τας οποίας κατέχουν ούτοι. Μετά την καθ` οιονδήποτε τρόπον αποχώρησιν των κατεχόντων τας αυωτέρω προσωποπαγείς θέσεις, αύται μετατρέπονται αυτοδικαίως εις θέσεις επί θητεία επιμελητών.

4. Οι κατά τας διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου μονοιμοποιούμενοι διδάκτορες βοηθοί μονιμοποιούνται με τον βαθμόν τον οποίον φέρουν.

5. `Οπου εις τον παρόντα νόμον γίνεται λόγος περί των υπηρετούντων Υφηγητών, Επιμελητών και βοηθών νοούνται και οι ευρισκόμενοι εν νομίμω αναστολή της υπηρεσίας των κατά τας διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 545/1977.

6. Επιμεληταί επιστημονικοί συνεργάται αμειβόμενοι ως επιμεληταί, βοηθοί και παρασκευασταί υπηρετούντες εις τα αποτελούντα κεφάλαια αυτοτελούς διαχειρίσεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομεία Αιγινήτειον και Αρεταίειον υπάγονται εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρον 12

1. Οι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υπηρετούντες επιμεληταί και βοηθοί δύνανται να ζητήσουν την εκ της υπηρεσίας έξοδόν των.
Η προθεσμία δια την υποβολήν της σχετικής αιτήσεως λήγει, προ- κειμένου μεν περί των μη διδακτόρων επιμελητών και βοηθών, τρεις μήνας μετά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος, πρσκειμένου δε περί των δι- δακτόρων επιμελητών και βοηθών, τρεις μήνας μετά την πρώτην κρίσιν των προς μονιμοποίησιν την προβλεπομένην υπό των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 10, εν συνδυασμώ και προς την παρ. 3 του αρθρ. 11 του παρόντος.

2. Η κατά την παράγραφον 1 αίτησις υποβάλλεται εντός της ανωτέρω προθεσμίας εις την οικείανΣχολήν και διαβιβάζεται αμέσως εις το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δια την έκδοσιν της σχετικής Πράξεως.

3. Οι κατά τας διατάξεις της παραγράφου 1 εξερχόμενοι της υπηρεσίας επιμεληταί και βοηθοί, εφ` όσον κέκτηνται πενταετή τουλάχιστον υπηρεσίαν, δικαιούνται συντάξεως αναλόγως προς τα έτη υπηρεσίας των, προσηυξημένα ως ακολούθως:
α) δια τους έχοντας υπηρεσίαν 5 – 10 προσηυξημένα κατά 10 έτη,
β) δια τους έχοντας υπηρεσίαν 11 – 15 ετών προσηυξημένα κατά 12 έτη και
γ) δια τους έχοντας υπηρεσίαν 16 ετών και άνω, προσηυξημένα κατά 14 έτη.

4. Εις τους κατά τας διατάξεις της παρ. 1 εξερχομένους της υπηρεσίας επιμελητάς και βοηθούς οι οποίοι δεν δικαιούνται συντάξεως ή δεν επιθυμούν την λήψιν συντάξεως, καταβάλλεται εις βάρος του Δημοσίου εφ` άπαξ αποζημίωσις, αναλόγως των ετών υπηρεσίας. Η αποζημίωσις αύτη προκειμένευ περί των βοηθών κλιμακούται ως ακολούθως:
Από 1 – 2 έτη δρχ. 80.000 ” 3 – 4 ” ” 110.000 ” 5 – 6 ” ” 140.000 ” 7 – 8 ” ” 180.000 ” 8 έτη και άνω ” 250.000
Προκειμένου περί των επιμελητών αι ανωτέρω αποζημιώσεις προσαυξάνονται κατά 20%.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ

Άρθρον 13

1. Δια Π.Δ. εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου, δύνανται να συνιστώνται εις τους τομείς ή μέχρις ιδρύσεως των τομέων εις τας έδρας, Εργαστήρια, σπουδαστήρια, κλινικάς, μουσεία, ινσιτούτα ή κέντρα θέσεις επιστημονικών συνεργατών.

2. Επιστημονικός συνεργάτης διορίζεται δι αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παδείας και Θρησκευμάτων μετά πρότασιν της οικείας Σχολής επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαρκείας ενός έως τριών ετών, η οποία δύναται να ανανεούται, ο κεκτημένος πτυχίον ημεδαπής ή ομοταγούς Ανωτάτης Σχολής της αλλοδαπής και έχων γνώσιν μιας ξένης γλώσσης διαπιστουμένην υπό του οικείου τομέως ή Σχολής.
Η συνολική διάρκεια των συμβάσεων αυτών δεν δύναται να υπερβαίνη τα 6 έτη.

3. Διά την πρόσληψιν εις θέσιν επιστημονικού συνεργάτου δεν απαιτείται η υπό του προσλαμβανομένου εκπλήρωσις των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εφ` όσον ούτος ευρίσκεται νομίμως εκτός του στρατεύματος.

4. Ο κατ` αυτόν τον τρόπον διοριζόμενος λαμβάνει κατά τα τρία πρώτα έτη τας αποδοχάς του 7ου βαθμού, κατά δε τα επόμενα τρία έτη τας αποδοχάς του 6ου βαθμού.

5. Τα καθήκοντα του επιστημονικού συνεργάτου ορίζονται υπό τον τομέως και εξειδικεύονται υπό του οικείου καθηγητού. Ουδέποτε όμως ή απασχόλησις αυτού εις το οικείον Α.Ε.Ι. επιτρέπεται να είναι μικρο- τέρα των είκοσι τεσσάρων ωρών εβδομαδιαίως.

6. Εφ` όσον δεν καθίσταται εφικτός ο διορισμός επιστημονικών συνεργατών, δύνανται να προσλαμβάνωνται υπό τας προϋποθέσεις και κατά την διαδικασίαν των παραγράφων 1 – 5 τον παρόντος άρθρου επιστημονικοί συνεργάται επί ωριαία αντιμισθία. Το ποσόν της ωριαίας αντιμισθίας των επιστημονικών σννεργατών οι οποίοι προσλαμβάνονται κατά τον τρόπον αντόν καθορίζεται δι` αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄
ΕΙΔΙΚΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ

Άρθρον 14

1. Εις τους τομείς των Α.Ε.Ι. δύνανται να συνιστώνται δια Π.Δ. εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου θέσεις Ειδικού Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού κλάδων ΜΕ, ΑΡ ή ΑΤ. Διομοίων Π.Δ. εκδιδομένων μετά γνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου δύναται να ρυθμίζωνται τα θέματα τα σχετικά με την διάρθρωσιν των θέσεων, τα προσόντα διορισμού, τον τρόπον επιλογής, την υπηρεσιακήνκατάστασιν και εξέλιξιν, τα καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις και πάσα άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Δια Π.Δ. εκδιδομένων εντός εξ μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος μετά πρότασιν των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, αι θέσεις παρασκευαστών, υπαλλήλων σπουδαστηρίων, τεχνιτών κατόχων τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου ή Μέσων Τεχνικών Σχολών μετά σύμφωνον δε γνώμην της οικείας Σχολής και της Σνγκλήτου και αριθμός θέσεων επιμελητών και βοηθών κενών ή κατεχομένων υπό μη διδακτόρων μη υπερβαίνων το εν πέμπτον του συνολι- κού αριθμού των οργανικών θέσεων επιμελητών και βοηθών της οικείας `Εδρας, Εργαστηρίου, Σπουδαστηρίου, Κλινικής, Μουσείου, Ινστιτούτου ή Κέντρου και πάντως τουλάχιστον ίσος προς μίαν θέσιν ανά `Εδραν, Εργαστήριον, Σπουδαστήριον, Κλινικήν, Μουσείον, Ινστιτούτον ή Κέντρον, μετατρέπονται εις θέσεις Ειδικού Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού. Προκειμένου περί κατεχομένων θέσεων επιμελητών ή βοηθών δια την μετατροπήν ταύτην απαιτείται και αίτησις του ενδιαφερομένου.
Διομοίων Π.Δ. εκδιδομένων εντός της ιδίας προθεσμίας ρυθμίζονται τα της κατατάξεως ή εντάξεως των κατεχόντων τας ούτω μετατρεπομένας θέσεις εις τας νέας θέσεις, ως και αι προϋποθέσεις και η διαδικασία, συμφώνως προς τας οποίας δύναται το ανωτέρω προσωπικόν να κρίνεται προς μονιμοποίησιν.

3. Από της μετατροπής των κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υφισταμένων θέσεων παρασκευαστών, υπαλλήλων σπουδαστηρίων και μονίμων και επί θητεία τεχνιτών, κατόχων τουλάχιστον απολυτήριον Γυμνασίου ή Μέσων Τεχνικών Σχολών, εις θέσεις Ειδικού Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού, αι τρείς αύται κατηγορίαι προσωπικού των Α.Ε.Ι. καταργούνται.

4. Δεν επιτρέπεται η ενοποίησις των κλάδων Ειδικού Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού των εδρών, Εργαστηρίων. Σπουδαστηρίων, Κλινικών, Μουσείων, Ινστιτούτων και Κέντρων ενός Α.Ε.Ι., με ένα ή περισσοτέρους εκ των κλάδων Διοικητικού, Οικονομικού, Τεχνικού ή Διοικητικού και Οικονομικού του αυτού Α.Ε.Ι. και η μετάταξις υπαλλήλων εξ ενός κλάδον της πρώτης ομάδος εις ένα κλάδον της δευτέρας ομάδος και αντιστρόφως.

5. Επιτρέπεται ή κατ` εξαίρεσιν των διατάξεων του Ν. Δ/τος 385/69 πλήρωσις υφισταμένων ή δημιουργηθησομένων κενών θέσεων του Κλάδου ΜΕΒ Τεχνιτών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου εκ των υπηρετούντων ήδη εις τον Κλάδον ΣΕΙ υπαλλήλων του, εφ` όσον ούτοι προ της ισχύος του, απησχολήθησαν εις ειδικότητας τεχνίτου και κέκτηνται τα υπό του νόμου 434/76 τυπικά κα ουσιαστικά προσόντα μετατάξεως εις τον κλάδον τούτον. Η μετάταξις διενεργείται δια πρ. Δ/τος εκδιδομένου κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά σύμφωνονγνώμην της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄
ΣΠΟΥΔΑΙ

Ι.
Διδασκαλία.

Άρθρον 15

1. Η διδασκαλία εις τα Α.Ε.Ι. αποβλέπει, παραλλήλως προς την μετάδοσιν γνώσεων, εις την καλλιέργειαν του επιστημονικού ή καλλιτεχνικού προβληματισμού των φοιτητών και τον προσανατολισμόν των εις τας επιστημονικάς μεθόδους εργασίας και ερεύνης.

2. Το ετήσιον πρόγραμμα διδασκαλίας ορίζεται δια Πράξεων του Πρυτάνεως, μετά γνώμην των τομέων και απόφασιν της Σχολής, αι οποίαι δημοσιεύονται δια της Εφημερίδος της Κνβερνήσεως προ της ενάρξεως του αντιστοίχου πανεπιστημιακού έτους.

3. Το πρόγραμμα δύναται να περιλαμβάνη μαθήματα υποχρεωτικά, προαιρετικά, ή επιλεγόμενα μεταξύ περισσοτέρων, ετήσια ή εξημηνιαία.

4. Η διδασκαλία γίνεται δια παραδόσεων, φροντιστηρίων και ασκήσεων φροντιστηριακών, εργαστηριακών, κλινικών ή πρακτικών.

5. Η διδασκαλία εκάστου μαθήματος πρέπει να καλύπτητονλάχιστον 26 διδακτικάς εβδομάδας προκειμένου περί των ετησίων μαθημάτων και 13 προκειμένου περί των εξαμηνιαίων.

6. Εντός εξ μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος όλαι αι Σχολαί των Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να υποβάλουν προς έγκρισιν εις το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσίευσιν εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προτάσεις δια νέα εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών. Τα προγράμματα ταύτα δύνανται να τροποποιούνται κατά την αυτήν διαδικασίαν.

ΙΙ
Φοίτησις.

Άρθρον 16

1. Τα μαθήματα, τα οποία καθ` έκαστον έτος ή εξάμηνον της φοιτήσεώς των υποχρεούνται να παρακολουθήσουν οι φοιτηταί εκάστης Σχολής, ορίζονται δια Πράξεων του Πρυτάνεως εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως της οικείας Σχολής, μετά γνώμην των τομέων, και δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δεν δύνανται δε να νπερβαίνουν τα οκτώ, εκ των οποίων εξ υποχρεωτικά και δύο κατ` επιλογήν. Εις τα ανωτέρω μαθήματα δεν περιλαμβάνεται η ξένη γλώσσα.

2. Τα προς λήψιν πτυχίου εξεταζόμενα μαθήματα καθορίζονται δια Πράξεων του Πρυτάνεως εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως της οικείας Σχολής, μετά γνώμην των τομέων και δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κνβερνήσεως, δεν δύναται δε να υπερβαίνουν τα οκτώ.

Άρθρον 17

1. Ο αριθμός των ωρών της εβδομαδιαίας διδασκαλίας εκάστου μαθήματος και ο καθ` εβδομάδα συνολικός χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων, ρυθμίζονται δι αποφάσεων εκάστης Σχολής μετά γνώμην των το- μέων, δεν δύναται δε να υπερβαίνη τας τριάκοντα δύο ώρας ανά εβδομάδα. Εις όλωςεξαιρετικάς περιπτώσεις, λόγω της ειδικής φύσεως των μαθημάτων, επιτρέπεται η υπέρβασις του ανωτέρω ορίου μόνον δια την διεξαγωγήν κλινικών ή εργαστηριακών ή πρακτικών ασκήσεων. Ειδικώς αι ΙατρικαίΣχολαί πρέπει να συμπληρώνουν κατά την διάρκειαν της εξαετούς φοιτήσεως των σπουδαστών τουλάχιστον 5.500 ώρας διδασκαλίας.

2. Αι Σχολαί κατά την κατάρτισιν του ωρολογίου προγράμματος οφείλουν να λαμβάνουν ιδιαιτέρανμέριμναν δια την συνεχή και χωρίς ενδιάμεσα κενά διεξαγωγήν των μαθημάτων.

3. Αι Σχολαί υποχρεούνται επίσης να λαμβάνουν ειδικήνμέριμναν, εις τρόπον ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνσις εις τους εργαζομένους φοιτητάς, δια την εκπλήρωσιν των προς την Σχολήν υποχρεώσεών των, ιδίως δια της διεξαγωγής εσπερινών φροντιστηρίων και ασκήσεων ή της αντικαταστάσεως των ασκήσεων τούτων ολικώς ή μερικώς δι εργασιών εκ- πονουμένων κατ` οίκον, της καταρτίσεως ειδικού προγράμμτος εξετάσεων κ.λπ.
Δια Π.Δ. εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του καθ` ύλην αρμοδίου Υπουργού, ρυθμίζονται τα της υποχρεωτικής χορηγήσεως αδειών εις τους εργαζομένους φοιτητάς κατά τας χρονικάς περιόδους των εξετάσεων.

4. Δια Π.Δ. εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και του καθ` ύλην αρμοδίου Υπουργού δημιουργούνται ειδικαίκατηγορίαι υποτροφιών δια τους εργαζομένους φοιτητάς.

Άρθρον 18

1. Η φοιτητική ιδιότης δεν δύναται να διαρκέση επί χρονικόν διάστημα μεγαλύτερον των υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένων κατά Σχολήν ετών φοιτήσεως προσηυξημένων κατά το ήμισυ τούτων. Ειδικώς δια τους αποδεδειγμένονς εργαζομένους φοιτητάς οι οποίοι δεν είναι ήδη πτυχιούχοι Ανωτάτης Σχολής, καθώς και δια τους τυφλούς ή κωφαλάλους φοιτητάς των οποίων η πάθησιςβεβαιούται ιατρικώς η φοιτητική ιδιότης δεν δύναται να διαρκέση επί χρονικόν διάστημα μεγαλύτερον των τριών ετών από της συμπληρώσεως των υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένων κατά Σχολήν ετών φοιτήσεως.

2. Η φοίτησις δύναται κατ` αίτησιν του φοιτητού να διακόπτεται, επαναλαμβανομένη από της αρχής του έτους κατά το οποίον διεκόπη. Μετά την έναρξιν των πτυχιακών εξετάσεων δεν επιτρέπεται ή διακοπή, παρά μόνον κατόπιν αδείας της οικείας Σχολής δια λόγους ανωτέρας βίας. Κατά την διάρκειαν της διακοπής της φοιτήσεως αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότης και αι εξ αυτής απορρέουσαι υποχρεώσεις και τα πάσης φύσεως δικαιώματα, πλην του δικαιώματος χορηγήσεως αναβολής στρατεύσεως.

3. Ειδικώς διά τους φοιτητάς οι οποίοι είναι εγγρεγραμμένο εις τα Α.Ε.Ι. κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος η φοιτητική ιδιότης δεν δύναται να διαρκέση, μετά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος, επί χρονικόν διάστημα μεγαλύτερον του ημίσεος των υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένων κατά Σχολήν ετών φοιτήσεως από της συμπληρώσεως των υπολοίπων ετών φοιτήσεώς των.

ΙΙΙ

Άρθρον 19

1. Τα καθ` έκαστον έτος ή εξάμηνον σπουδών εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα κατά το πρόγραμμα διδασκομένων μαθημάτων εκάστης Σχολής υποχρεωτικά και τα υφ` εκάστου φοιτητού επιλεγόμενα.

2. Η εξεταζομένη ύλη δεν ταυτίζεται κατ` έκτασιν προς την διδασκομένην, ούτε περιορίζεται εις το περιεχόμενον ενός μόνον συγγράμματος.

3. Εκάστη Σχολή καθορίζει τους γενικούς κανόνας διεξαγωγής των τμηματικών και πτυχιακών εξετάσεων.

4. Κατά τας τμηματικάς και πτυχιακάς εξετάσεις δια τον χαρακτηρισμόν της επιδόσεως εκάστου φοιτητού λαμβάνεται υπ` όψιν και η επίδοσις αυτού εις τα αντίστοιχα φροντιστήρια και τας φροντιστηριακάς, εργαστηριακάς ή κλινικάς ασκήσεις.

Άρθρον 20

1. Αι περίοδοι των τμηματικών εξετάσεων δεν δύναται να είναι περισσότεραι των δύο.

2. Φοιτηταί απορριπτόμενοι κατά την δευτέραντμηματικήνεξεταστικήνπερίοδον εις τρία ή περισσότερα μαθήματα, επαναλαμβάνουν την φοίτησιν και τας εξετάσεις του ίδιου έτους, εξαιρουμένων των μαθημάτων εις τα οποία έχουν επιτύχει.

3. Φοιτηταί απορριπτόμενοι κατά την δευτέρανεξεταστικήνπερίοδον εις εν ή δύο μαθήματα, εξετάζονται από τριμελή επιτροπήν εκ καθηγητών, η οποία καθορίζεται από τον τομέα, το πρώτον δεκαπενθή- μερον μετά πάροδον μηνός από της δημοσιεύσεως των αποτελεσμάτων. Επι αποτυχίας έστω και εις εν μάθημα ισχύουν τα υπό της παραγράφον 2 οριζόμενα.

4. Φοιτηταί επαναλαμβάνοντες την φοίτησιν εις το αυτό έτος και απορριφθέντες κατά την δευτέραντμηματικήνεξεταστικήνπερίοδον εις δύο ή περισσότερα μαθήματα, αποβάλλουν την φοτητικήν ιδιότητα, δι- αγραφόμενοι εκ των καταλόγων των φοιτητών του οικείου Α.Ε.Ι. Επί απορρίψεως εις εν μόνον μάθημα εξετάζονται από τριμελή επιτροπήν κατά τα εν τη παραγρ. 3 οριζόμενα.
Η απόρριψις και εκ μέρους της επιτροπής συνεπάγεται απώλειαν της φοιτητικής ιδιότητος.

5. Αι διατάξεις των παρ. 2 – 4 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται προκειμένον περί Σχολών, αι οποίαι ακολουθούν σύστημα σπουδών εξαμηνιαίων μαθημάτων.

Άρθρον 21

1. Αι περίοδοι των πτυχιακών εξετάσεων δεν δύνανται να είναι περισσότεραι των τριών κατ` έτος.

2. Εκαστος φοιτητής δικαιούται να προσέλθη τετράκις εις πτυχιακάς εξετάσεις δι` έκαστον μάθημα. Η τρίτη και η τετάρτη πτυχιακή εξέτασις διεξάγονται ενώπιον επιτροπής αποτελουμένης από τρεις καθηγητάς, οι οποίοι ορίζονται από τον τομέα. Ειδικώς εις την τετάρτηνπτυχιακήν εξέτασιν επί μαθήματος δεν δύναται να συμμετέχη εις την τριμελή επιτροπήν ο καθηγητής της οικείας έδρας ή θέσεως. Εαν ο εξεταζόμενος δεν λάβη εις εν μάθημα προβιβάσιμονβαθμόν και κατά την τετάρτην εξέτασιν, αποβάλλει την ιδιότητα του φοιτητού, διαγραφόμενος εκ των καταλόγων των φοιτητών της οικείας Σχολής.

Άρθρον 22
Φοιτηταί απολέσαντες την φοιτητικήν ιδιότητα κατ` εφαρμογήν των διατάξεων των άρθρων 18, 20 και 21 του παρόντος, δύνανται να εγγράφωνται ή να κατατάσσωνται εις τας Ανωτέρας Τεχνικάς και Επαγγελματικάς Σχολάς. Αι προϋποθέσεις εγγραφής ή κατατάξεως εις έτος σπουδών, τα ποσοστά εγγραφομένων ή κατατασσομένων κατά Σχολήν και πάσα άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται δια Π.Δ. εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 23
Αι διατάξεις των άρθρων 20 – 22 του παρόντος εφαρμόζονται δια μεν τονς Φοιτητάς, οι οποίοι θα εγγραφούν το πρώτον εις τα Α.Ε.Ι. μετά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος, από του πανεπιστημιακού έτους 1978 – 79, δια δε τους φοιτητάς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι εις τα Α.Ε.Ι. κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος, από του πανεπιστημιακού έτους 1979 – 80.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ΄
ΕΙΔΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 24
Εντεταλμένος υφηγητής, ευθύς ως συμπληρώσει εξαετή εντολήνδι- δασκαλίας, κρίνεται υποχρεωτικώς υπό της οικείας Σχολής δια τον διορισμόν του ως εκτάκτου καθηγητού με εντολήν διδασκαλίας, επί τριετίαν, η οποία δύναται να ανανεούται κατά την ίδιαν διαδικασίαν ανά τριετίαν, με την αντιμισθίαν την οποίαν λαμβάνει έκτακτος καθηγητής επί τριετεί θητεία εις τακτικήνέδραν. Ομού μετά του εντεταλμένου υφηγητού του συμπληρώσαντος εξαετή εντολήν διδασκαλίας κρίνονται υποχρεωτικώς κατά τας διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου και όλοι οι επί εξαετίανυφηγηταί της αυτής έδρας, οι οποίοι διευθύνουν επί εξαετίαν εργαστήρια ή κλινικάςεξηρτημένας ή υπαγομένας εις την οικείανΣχολήν εις τας οποίας ησκήθησαν κατ` εντολήν του αρμοδίου καθηγητού φοιτηταί της εν λόγω Σχολής. Ο αριθμός των καθηγητών τούτων δεν δύναται κατ` αμφοτέρας τας περιπτώσεις να υπερβή το σύνολον του όλου αριθμού των τακτικών και εκτάκτων αυτοτελών εδρών της οικείας Σχολής.

Άρθρον 25

1. Εις τους μη διδάκτορας επιμελητάς και βοηθούς οι οποίοι υπηρετούν κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος δύναται να χορηγήται μετά την συμπλήρωσιν διετούς συνολικής υπηρεσίας ως επιμελητού, βοηθού ή πτυχιούχου παρασκευαστού, εκπαιδευτική άδεια τριών ετών εκ των οποίων τα δύο μετ` αποδοχών και το τρίτον χωρίς αποδοχάς.

2. Ο συνολικός αριθμός των διδακτόρων ή μη επιμελητών και βοηθών οι οποίοι δύνανται να ευρίσκωνται εκάστοτε εις εκπαιδευτικήνάδειαν μετ` αποδοχών, δεν δύναται να υπερβαίνη το εν έβδομον (1/7) του σννολικού αριθμού των ες την οικείανΣχολήν υπηρετούντων διδακτόρων ή μη, επιμελητών και βοηθών αντιστοίχως.

3. Η διάταξις της παραγρ. 1 του άρθρου 118 του Π.Δ. 611/1977 εφαρμόζεται αναλόγως και εις το διδακτικόνπροσωπικόν των Α.Ε.Ι.

Άρθρον 26

1. Δια Π.Δ. εκδιδομένων κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου, δύναται να συνιστώνται θέσεις επιμελητών και επιστημονικών συνεργατών των Α.Ε.Ι. επί πλέον των κατά την δημοσίευσιν του παρόντος υφισταμένων οργανικών θέσεων επιμελητών και βοηθών, κατ` αριθμόν μέχρι του ημίσεος του αριθμού των επιμελητών και βοηθών, οι οποίοι θα μονιμοποιηθούν βάσει των διατάξεων του παρόντος.

2. Αι κατ` αυτόν τον τρόπον συνιστώμεναι θέσεις, δεν δύνανται εις πάσαν περίπτωσιν να υπερβούν δια το σύνολον των Α.Ε.Ι. τας τετρακοσίας.

3. Αι μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος υφιστάμεναι θέσεις επιμελητών και βοηθών, προσαυξανόμεναι αντιστοίχως δι` όσων θα συσταθούν συμφώνως προς την προηγουμένηνπαράγραφον, διατηρούνται αμετάβλητοι αριθμητικώς εις εκάστην Σχολήν, `Εδραν, Εργαστήριον, Σπουδαστήριον, Κλινικήν, Μουσείον, Ινστιτούτον ή Κέντρον, εξαιρέσει των βάσει της παρ. 2 του άρθρου 14 μετατρεπομένων εις θέσεις Ειδικού Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού.

4. `Ολαι αι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υφιστάμεναι θέσεις επιμελητών και βοηθών πεπληρωμέναι ή μη διατηρούνται, δια δε Π.Δ. εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου, αι θέσεις αύται δύναται να ανακατανέμωνται εις θέσεις επιμελητών ή επιστημονικών συνεργατών.

Άρθρον 27

1. Ολαι αι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος νόμου υφιστάμεναι κεναί θέσεις επικουρικών καθηγητών, ως και αι κενούμεναι εις το μέλλον, μετατρέπονται εις τακτικάς ή εκτάκτους αυτοτελείς έδρας της αυτής Σχολής ή του αυτού Α.Ε.Ι. δια Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων κατόπιν προτάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά σύμφωνονγνώμην της οικείας Σχολής και της Συγκλήτου. Δια των αυτών Προεδρικών Διαταγμάτων καθορίζονται ο τίτλος και το περιεχόμενον των εδρών τούτων.

2. Εντός εξ μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος αι οικείαιΣχολαί υποχρεούνται να αποφασίσουν δια τον διορισμόν ή μη των εις αυτάς υπηρετούντων μονίμων επικουρικών καθηγητών ως μονίμων καθηγητών εις τας εκτάκτους αυτοτελείς έδρας εις τας οποίας μετατρέπονται αυτοδικαίως και άνευ άλλης διαδικασίας μετά την θετικήναπόφασιν της Σχολής αι υπ` αυτών κατεχόμεναι θέσεις. Ο τίτλος και το περιεχόμενον των κατ` αυτόν τον τρόπον δημιουργουμένων εκτάκτων αυτοτελών εδρών ταυτίζεται με τον τίτλον και το περιεχόμενον των εδρών εις τας οποίας υπηρέτουν οι ούτω διοριζόμενοι.
Οι μη διοριζόμενοι παραμένουν εις τας θέσεις των μέχρι της καθ` οιονδήποτε τρόπον εξόδου των εκ της υπηρεσίας, διεπόμενοι υπό των μέχρι τούδε κειμένων διατάξεων.

3. Δι` αποφάσεων των συλλογικών οργάνων όλων των βαθμίδων των ΑΕΙ δύναται να θεσπισθή ότι αι αποφάσεις αυτών οι οποίοι αναφέρονται εις την εκλογήν ή επιλογήν και την υπηρεσιακήνκατάστασιν των μελών του εν γένει διδακτικού προσωπικού των ιδρυμάτων τούτων λαμβάνονταί δια μυστικής ψηφοφορίας. Αι κείμεναι διατάξεις περί της πλειοψηφίας η οποία απαιτείται δια την λήψιν αποφάσεως διατηρούνται εν ισχύι και εις την περίπτωσιν της μυστικής ψηφοφορίας. Εις περίπτωσιν ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και εις την δευτέραν ταύτην ψηφο- φορίανπροκύψη ισοψηφία, θεωρείται ότι δεν έλαβε χώραν εκλογή, επιλογή, ανανέωσις θητείας, μονιμοποίησις ή προαγωγή.

4. `Ολαι αι κεναίέδραιπροκηρύσσοντα υποχρεωτικώς υπό των οικείων Σχολών εντός τριών μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος. Ομοίως, όλαι αι εκάστοτε κενούμεναι ή ιδρυόμεναι μετά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος έδραι, προκηρύσσονται υποχρεωτικώς υπό των οικείων Σχολών εντός τριών μηνών από της κενώσεως ή της ιδρύσεώς των.

Άρθρον 28
Αι διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 10 του Ν. 741/1977 “περί συστάσεως Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τιτλών Σπουδών της Αλλοδαπής και ρυθμίσεως θεμάτων τινών αφορώντων εις τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα” εφαρμόζονται αναλόγως και δια το “ΕλληνικόνΜεσογειακόνΚέντρον Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών” της ΠαντείουΑνωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Άρθρον 29

1. Αι προβλεπόμεναι υπό του παρόντος νόμου προθεσμίαι ή ωρισμέναι εξ αυτών, δύνανται να παρατείνωντα μέχρις ενός έτους από της λήξεώς των δι αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

2. Πάσα διάταξις γενική ή ειδική αντικειμένη εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.

Άρθρον 30
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 15 Σεπτεμβρίου 1978

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ