Νόμος 722 ΦΕΚ Α΄299/8.10.1977
Περί απλουστεύσεως της διαδικασίας χορηγήσεως των αδειών κυκλοφορίας και μεταβιβάσεως της κυριότητος των αυτοκινήτων οχημάτων και άλλων τινών διατάξεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν
Άρθρον 1
Τίτλος κυριότητος επιβατηγών αυτοκινήτων και επιβατηγών μοτοσυκλεττών άνευ αριθμού κυκλοφορίας
1. Από της ισχύος του παρόντος, ως τίτλος κυριότητος των άνευ αριθμού κυκλοφορίας επιβατηγών αυτοκινήτων και επιβατηγών μοτοσυκλεττών θεωρείται:
α) διά τα εκ του εξωτερικού εισαγόμενα το υπό του τελωνείου εκδιδόμενον πιστοποιητικόν,
β) διά τα εν Ελλάδι κατασκευαζόμενα το πιστοποιητικόν του κατασκευαστού και
γ) διά τα υπό του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Υλικού (Ο.Δ.Δ.Υ.) εκποιούμενα το υπό της οικείας υπηρεσίας αυτού εκδιδόμενον πιστοποιητικόν κυριότητος.
2. Εις τα κατά την προηγουμένηνπαράγραφον αυτοκίνητα οχήματα και μοτοσυκλέττας δεν περιλαμβάνονται τα ανήκοντα εις τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας, τας Ενόπλους Δυνάμεις, την Χωροφυλακήν, την Αστυνομίαν Πόλεων, την ΠυροσβεστικήνΥπηρεσίαν, το Λιμενικόν Σώμα ως και εκείνα διά τα οποία χορηγούνται, κατά τας κειμένας διατάξεις, πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας με τα στοιχεία “Κ.Υ.”, “Δ.Σ.”, “Ξ.Α.” και “Α.Π.”.
3. Η μεταβίβασις της κυριότητος των κατά την παρ. 1 αναφερομένων κατηγοριών αυτοκινήτων οχημάτων ενεργείται δι` απλής πράξεως των μερών, αναγραφομένηςμερίμνη και ευθύνη τούτων επί των κατά την αυτήν διάταξιν πιστοποιητικών, εφ` όσον προηγουμένως έχει βεβαιωθή, υπό του οικονομικού εφόρου, επί του πιστοποιητικού ότι κατεβλήθησαν αι πάσης φύσεως οικονομικαί επιβαρύνσεις. Εις ην περίπτωσιν εκ του πιστοποιητικού εισαγωγής του αυτοκινήτου οχήματος προκύπτει απαγόρευσις μεταβιβάσεως της κυριότητος τούτου είτε λόγω εισαγωγής του ατελώς ή επί μειωμένωδασμώ ή άνευ συναλλαγματικών διατυπώσεων, είτε δι` οιονδήποτε έτερον λόγον, η πράξις της μεταβιβάσεως ενεργείται μόνον αν προηγουμένως αρθή η απαγόρευσις αύτη, διά πράξεως του προϊσταμένου του εκδόσαντος το πιστοποιητικόν τελωνείου, βεβαιούσης την καταβολήν των δασμών ή της διαφοράς τούτων, ως και την άρσιν του όρου της μη μεταβιβάσεως, καταχωρουμένης επί του αυτού πιστοποιητικού.
Άρθρον 2
Αδεια κυκλοφορίας επιβατηγών αυτοκινήτων και επιβατηγών μοτοσυκλεττών ιδιωτικής χρήσεως.-
1. Η κατά τας κειμένας διατάξεις χορηγουμένη άδεια κυκλοφορίας δια τα κατά το προηγούμενονάρθρον αυτοκίνητα οχήματα, της οποίας ο τύπος θέλει καθορισθή κατά το άρθρον 5 του παρόντος, αποτελεί τίτλον κυριότητος. Η άδεια αύτη χορηγείται επί τη υποβολή μόνον των κατά το άρθρον 1 πιστοποιητικών, εφ` όσον επ`αυτών υπάρχει βεβαίωσις του οικονομικού εφόρου ότι κατεβλήθησαν αι πάσης φύσεως οικονομικαί επιβαρύνσεις διά την έκδοσιν αυτής. Η αυτή άδεια μετά των αντιστοίχων κρατικών πινακίδων αποστέλλεται εις τον δικαιούχον ταχυδρομικώς, επί αποδείξει.
2. Οι μεταβιβάσεις της κυριότητας, από επαχθή αιτία, των αυτοκινήτων οχημάτων του παρόντος άρθρου συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχωρείται με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, που προβλέπεται από την παράγραφο 1. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατεί την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ON – LINE, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας του, η οποία και παραδίδεται στο νέο αγοραστή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.16 Ν.2753/1999 ΦΕΚ Α 249/17.11.1999
3. Για να υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει βεβαιωθεί από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας, ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Με την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν.δ. 1146/1972 (ΦΕΚ 84 Α), ο πωλητής από τη χρονολογία που έλαβε χώρα η κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταβίβαση δεν έχει την υποχρέωση να αποζημιώσει οποιονδήποτε τρίτο ή να καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και τέλη και εισφορές που συμβεβαιώνονται, με εξαίρεση την περίπτωση που υπάρχει οφειλή του από φόρο κληρονομίας, δωρεάς, προίκας ή γονικής παροχής. Οταν η σύμβαση πώλησης των οχημάτων του παρόντος άρθρου, είτε ανάριθμων είτε ενάριθμων, γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου, καταργείται η αποστολή των συμφωνιών μεταβίβασης στη δημόσια οικονομική υπηρεσία και στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.16 Ν.2753/1999 ΦΕΚ Α 249/17.11.1999.
Άρθρον 3
Ελαττώματα μεταβιβάσεως.
Ουδεμία αξίωσις προς αποζημίωσιν δύναται να εγερθή κατά του Δημοσίου παρά των συμβληθέντων εκ της μη εκδόσεως, επ` ονόματι του υπέρ ου εγένετο η μεταβίβασις, νέας αδείας κυκλοφορίας, λόγω νομικών ή άλλων ελαττωμάτων περί την μεταβίβασιν, των περί ων τα προηγούμενα άρθρα κατηγοριών αυτοκινήτων οχημάτων.
Άρθρον 4
Καθορισμός φορολογησίμου ισχύος
Δια τα, μετά την έναρξιν ισχύος του παρόντος, εκ του εξωτερικού εισαγόμενα και υπό του Ο.Δ.Δ.Υ. ή υπό των εν Ελλάδι κατασκευαστών πωλούμενα, η φορολογήσιμος ισχύς καθορίζεται ως το γινόμενον του κυλινδρισμού του οχήματος εις κυβικά εκατοστά επί τον συντελεστήν 0,007 διά τα επιβατηγά αυτοκίνητα και 0,013 δια τας μοτοσυκλέττας. Τυχόν προκύπτον κλάσμα μονάδοςμικρότερον μεν του ημίσεος αμελείται, μεγαλύτερον δε ή ίσον στρογγυλοποιείται εις την αμέσως μεγαλυτέρανακεραίαν μονάδα. Για κάθε αυτοκίνητο όχημα η φορολογήσιμη ισχύς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα (1) ίππο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 παρ. 7 του Ν. 1326/1985 (Α` 19).
Άρθρον 5
Υπολογισμός Οικονομικών επιβαρύνσεων. Τύποι πιστοποιητικών και αδείας κυκλοφορίας
1. Αν εν γένει, κατά τας κειμένας διατάξεις προβλεπόμεναιοικονομικαί επιβαρύνσεις διά την μεταβίβασιν αυτοκινήτου οχήματος, πάσης κατηγορίας και χρήσεως, ως και διά την έκδοσιν των αδειών κυκλοφορίας αυτών υπολογίζονται υπό των οικονομικών εφοριών βάσει των στοιχείων των αναγραφομένων εις τα κατ` άρθρον 1 του παρόντος πιστοποιητικά, ή εις την άδειαν κυκλοφορίας ή εις το βιβλιάριον μεταβολών του Ν.Δ. 1146/1972 “περί τρόπου μεταβιβάσεως εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλεττών”.
2. Διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών, καθορίζονται ο τύπος και ο τρόπος διακινήσεως των κατά τα άρθρα 1 και 2 του παρόντος αναφερομένων πιστοποιητικών και της νέας αδείας κυκλοφορίας, αι διαστάσεις αυτών, το περιεχόμενον τούτων, αι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορηγήσεως και αντικαταστάσεως, αι εις αυτά επιβαλλόμεναι καταχωρίσεις, ως και πάσα αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος νόμου.
Άρθρον 6
Μεταβίβασις δικαιώματος κυριότητος επί αυτοκινήτου οχήματος δια συμβολαιογραφικού εγγράφου
1. Επί μεταβιβάσεως δικαιώματος κυριότητος επί αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσυκλέττας διά της καταρτίσεως συμβολαιογραφικού εγγράφου, είτε διότι η κατάρτισις τοιούτου εγγράφου προβλέπεται υπό ειδικής διατάξεως, είτε διότι εις τον τύπον του εγγράφου τούτου οικειοθελώς υποβάλλονται τα μέρη, οι συμβολαιογράφοι:
α) Αν πρόκειται για αυτοκίνητο όχημα σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του παρόντος, αφού προηγουμένως βεβαιωθούν, από τη σχετική πράξη του οικονομικού εφόρου που υπάρχει στο πιστοποιητικό ή στην άδεια κυκλοφορίας, ότι εχουν καταβληθεί οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τη μεταβίβαση που ζητείται, προβαίνουν στη σύνταξη του συμβολαίου και στη συνέχεια καταχωρούν τη γενόμενη μεταβίβαση στην οικεία θέση του πιστοποιητικού ή της άδειας κυκλοφορίας. Επιπλέον, αν πρόκειται για αυτοκίνητο που έχει ταξινομηθεί και απογραφεί από υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και έχει αριθμό κυκλοφορίας, οι συμβολαιογράφοι εκδίδουν δύο (2) κυρωμένα αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα ολόκληρης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που μεταβιβάστηκε και στέλνουν με απόδειξη παραλαβής, την ίδια μέρα που έγινε η μεταβίβαση, το ένα στον αρμόδιο οικονομικό έφορο και το άλλο στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Υπουργείου οικονομικών (ΜΗΚΥΟ). Στη συνέχεια αποκόπτουν το τμήμα εκείνο της άδειας κυκλοφορίας στο οποίο εχουν ήδη γραφτεί τα στοιχεία του αγοραστή και το στέλνουν την ίδια μέρα που έγινε η μεταβίβαση με απόδειξη παραλαβής, στην υπηρεσία συγκοινωνιών, η οποία έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που μεταβιβάστηκε.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 22 του Ν. 1473/1984 (Α 127).
β) αν πρόκειται περί αυτοκινήτων οχημάτων εκ των λοιπών κατηγοριών, εκτός των λοιπών απαιτουμένων νομικών ενεργειών, υποχρεούνται να χορηγούν το υπό του Ν.Δ. 1146/1972 προβλεπόμενονβιβλιάριον, οσάκις το όχημα στερείται τοιούτον, και να προβαίνουν εις τον υπολογισμόν των τελών χαρτοσήμου και εις την σύνταξιν του ειδικού σημειώματος διά την καταβολήν τούτων εις το Δημόσιον Ταμείον, εις την καταχώρησιν της γενομένης μεταβιβάσεως εις το βιβλιάριον, εις την ακυρωσιν της αδείας κυκλοφορίας, ως και εις την ενημέρωσιν των αρμοδίων υπηρεσιών περί της μεταβολής της κυριότητος.
2. Επί πλειστηριασμού ή αφαιρέσεως της κυριότητος αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσυκλέττας, νομιμοποιείται και ο επισπεύδων ή ο συμβολαιογράφος όπως ζητήση, παρά της αρμοδίας υπηρεσίας, αντίγραφον της αδείας κυκλοφορίας αυτών ή του οικείου τίτλου κυριότητος.
Άρθρον 7
Γενόμεναι μεταβιβάσεις οχημάτων δια συμβολαιογραφικού εγγράφου μη καταχωρηθέντος εις βιλιάριον Ν.Δ. 1146/1972.
1. Ιδιοκτήται ή κάτοχοι αυτοκινήτων ή μοτοσυκλεττών, μεταβιβασθέντων εις αυτούς διά συμβολαιογραφικού εγγράφου, συνταγέντος μετά την ισχύν του Ν.Δ. 1146/1972 (1.4.1973) και προ της ισχύος του παρόντος και μη εφοδιασθέντες διά νέας επ` ονόματί των αδείας κυκλοφορίας, υποχρεούνται όπως, εντός μηνός από της ισχύος του παρόντος προσέλθουν εις την αρμοδίανυπηρεσίαν συγκοινωνιών διά την καταχώρισιν του συμβολαίου και την έκδοσιν νέας αδείας κυκλοφορίας. Εις περίπτωσιν μη συμμορφώσεώς των προς τα ανωτέρω, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και αι κρατικαί πινακίδες του οχήματος μέχρι της εκδόσεως νέας αδείας κυκλοφορίας επ` ονόματι αυτών.
2. Αι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του παρόντος έχουν ανάλογονεφαρμογήν και διά τους πωλητάς των κατά την προηγουμένηνπαράγραφον μεταβιβασθέντων αυτοκινήτων οχημάτων.
Άρθρον 8
Διενέργεια διεθνών μεταφορών διά φορτητών αυτοκινήτων μη εντεταγμένων εις μεταφορικάς επιχειρήσεις
Εις το τελος της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν. 383/1976 “περί διενεργείας εμπορευματικών μεταφορών διά φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως και άλλων τινών διατάξεων” προστίθεται νέον εδάφιον έχον ως ακολούθως: “Κατ` εξαίρεσιν των ανωτέρω επιτρέπεται από της 20ης Ιουλίου 1977 μέχρι της 31ης Οκτωβρίου 1977 η διενέργεια διεθνών μεταφορών διά παντός είδους ψυγείων αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, μη εντεταγμένων εις μεταφορικάς επιχειρήσεις περί ων η παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθή επί εξ (6) εισέτι μήνας”.
Άρθρον 9
Κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων Ι.Χ. κοινού φόρτου διασκευασμένα εις βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων
1. Κάτοχοι φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως κοινού φόρτου ασκούντες εμπορίαν υγρών καυσίμων, θέσαντες ταύτα εις κυκλοφορίαν μέχρι της 31ης Ιουλίου 1975 με έδραν την πόλιν της Θεσσαλονίκης διά την μεταφοράν και διανομήν υγρών καυσίμων διά συνήθων δοχείων ή κοινών βαρελίων μη στερεωμένων επί του αμαξώματος του αυτοκινήτου και μη συνδεδεμένων μεταξύ των και διασκευάσαντες ταύτα εις βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων, δύνανται να λάβουν άδειαν κυκλοφορίας ιδιωτικής χρήσεως ως τοιούτων βυτιοφόρων μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων μόνον εκ των ιδίων αυτών πρατηρίων ή δεξαμενών ωφελίμου φορτίου μέχρις εξ χιλιάδων (6.000) χιλιογράμμων.
2. Η κατά την προηγουμένηνπαράγραφονχορήγησις των αδειών κυκλοφορίας δέον να λάβηχώραν εντός προθεσμίας εξ (6) μηνών από της ισχύος του παρόντος επί τη καταβολή εφ` άπαξ υπέρ του Δημοσίου εισφοράς εκ δραχμών τριών (3) μεν ανά χιλιόγραμμον μικτού βάρους διά τα εξ αυτών τεθέντα εις κυκλοφορίαν μετά την έναρξιν ισχύος του Ν.Δ. 49/1968 “περί χορηγήσεως αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων οχημάτων ιδιωτικής χρήσεως” εκ δραχμών δε οκτώ (8) ανά χιλιόγραμμον μικτού βάρους διά τα τεθέντα εις κυκλοφορίαν προ της ενάρξεως ισχύος του Ν. Δ/τος τούτου.
3. Η κυκλοφορία των κατά τας προηγουμένας παραγράφους αυτοκινήτων περιορίζεται εντός της περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης. Τα αυτοκίνητα ταύτα δύνανται να αντικαθίστανται δι` ετέρων της αυτής κατηγορίας ωφελίμου φορτίου μέχρις εξ (6) τόννων.
Άρθρον 10
Ιδρυσις αστικών ΚΤΕΛ.
Η παράγραφος 2 του άρθρου 19 του Ν. 383/1976 “περί διενεργείας εμπορευματικών μεταφορών δια φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως και άλλων τινών διατάξεων”, αντικαθίσταται αφ` ης ίσχυσεν ως ακολούθως: “2. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Συγκοινωνιών, δύναται να συνιστώνται αστικά ΚΤΕΛ, κατόπιν γνώμης επιτροπής, αποτελουμένης εκ των: α) Νομάρχου, ως Προέδρου. β) Οικείου Επιθεωρητού Μεταφορών. γ) Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών. δ) Διοικητού Χωροφυλακής και ε) Προέδρου ΚΤΕΛ, απάντων τούτων, αναπληρουμένων υπό των νομίμων αναπληρωτών αυτών”.
Άρθρον 11
Διακίνησις προσωπικού συγκοινωνιακών οργανισμών
1. Το προσωπικόν των συγκοινωνιακών φορέων ΕΑΣ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΘ, ΡΟΔΑ και ΚΤΕΛ δικαιούται κατ` έτος δύο δωρεάν εισιτηρίων μετ` επιστροφής, δι` ιδίαν χρήσιν διά των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.
2. Αι λεπτομέρειαι εφαρμογής του παρόντος άρθρου καθορισθήσονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Συγκοινωνιών.
Άρθρον 12
Κύρωσις πράξεως της Διοικήσεως
Κυρούται και έχει ισχύν Νόμου αφ` ης εξεδόθη η υπ` αριθ. Δ/12455/1893 από 26 Μαϊου 1976 απόφασις του Υπουργού Συγκοινωνιών “περί συγκοινωνιακής εξυπηρετήσεως ομόρων νομών” (ΦΕΚ 744/4.6.1976 τεύχος Β`).
Σημ.: όπως το άρθρο 12 καταργήθηκε με το άρθρο 50 Ν.2963/2001,ΦΕΚ Α 268/23.11.2001.
Άρθρον 13
Μεταβατικαί διατάξεις
Προκειμένης της μεταβιβάσεως επιβατηγών αυτοκινήτων και επιβατηγών μοτοσυκλεττών ιδιωτικής χρήσεως, δι` α έχει χορηγηθή, προ της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, άδεια κυκλοφορίας, εφοδιάζονται ατελώς υπό οιασδήποτε περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, δι` αδείας κυκλοφορίας νέου τύπου, επί τη καταθέσει του βιβλιαρίου μεταβολών του οχήματος, εφ` οσον έχει εκδοθή τοιούτον, ως και της παλαιάς αδείας κυκλοφορίας.
Άρθρον 14
Εναρξις ισχύος
Η ισχύς του παρόντος άρχεται τριάκοντα (30) ημέρας από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εξαιρέσει των διατάξεων των άρθρων 8 έως και 12 των οποίων η ισχύς άρχεται από της δημοσιεύσεως του παρόντος.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 04 Οκτωβρίου 1977
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ