Νόμος 716 ΦΕΚ Α΄295/5.10.1977
Περί μητρώου μελετητών και αναθέσεως και εκπονήσεως μελετών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν
Άρθρον 1
Αντικείμενον του νόμου
Ο παρών Νόμος καθορίζει τους όρους και την διαδικασίαν της εις ιδιώταςμελετητάς και ιδιωτικά γραφεία μελετών αναθέσεως και της υπό τούτων εκπονήσεως μελετών διά λογαριασμόν του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Δημοσίων Επιχειρήσεων και λοιπών Οργανισμών Δημοσίου ενδιάφέροντος όταν αι μελέται αύται δεν εκπονούνται απ` ευθείας υπό του προσωπικού τούτων.
Άρθρον 2
Ορισμοί
Εν τω παρόντι Νόμω νοούνται ως:
1. “Μελέτη”: Πάσα επιστημονική και τεχνική εργασία και έρευνα αποβλέπουσα εις την κατασκευήν ή μη τεχνικού έργου ή εις τον σχεδιασμόν και την απεικόνισιν προγραμμάτων και μεθόδων αναπτύξεως του ευρυτέρου χώρου διά της κατασκευής ή μη τεχνικών έργων.
2. “Εργοδότης”: Το Δημόσιον, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Δημόσιαι Επιχειρήσεις και λοιποί Οργανισμοί Δημοσίου ενδιαφέροντος οι οποίοι αναθέτουν την μελέτην.
3. “Μελετητής”: Επιστήμων, διπλωματούχος ανωτάτης σχολής ημεδαπής ή ομοταγούς ανεγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής, ασχολούμενος με εκπόνησιν μελετών και επιβλέψεις τεχνικών και άλλων έργων και νομίμως ασκών το επάγγελμα εν Ελλάδι.
4. “Γραφείον Μελετών”: Ενιαία μονάς εκπονήσεως μελετών, συγκροτουμένη εξ ενός ή περισσοτέρων Μελετητών υπό οιανδήποτε εταιρικήνμορφήν με αποκλειστικόνσκοπόν την εκπόνησιν μελετών και την επίβλεψιν έργων, της αυτής ή πλειόνων ειδικοτήτων, αντιστοίχων προς τας κατηγορίας των αναλαμβανομένων μελετών. Απαντες οι συμμετέχοντες εις τας ως άνω Εταιρείας δέον όπως κατέχουν πτυχίονμελετητού και δεν δύνανται να αναλαμβάνουν ατομικώς μελέτας. Αι ως άνω εταιρείαι δεν δύνανται να συμμετέχουν εις ετέρας εταιρείας.
“Εις περίπτωσιν συγκροτήσεως “Γραφείου Μελετητών” υπό μορφήν ανωνύμου εταιρίας ή εταιρίας περιωρισμένης ευθύνης, πτυχίονμελετητού δέον να κατέχουν οι γενικοί διευθυνταί και οι διαχειρισταί τούτων, διά τα πρόσωπα δέ ταύτα υφίσταται ή απαγόρευσις της αναλήψεως ατομικώς μελέτης”.
5. “Συμπράττοντα Γραφεία”: Συνεργαζόμενα Γραφεία Μελετών τα οποία εκουσίως από κοινού αναλαμβάνουν και εκπονούν μελέτας. Η ως άνω συνεργασία πραγματοποιείται κατά την εκδήλωσιν ενδιάφέροντος.
6. “Ανάδοχος”: Μελετητής ή Γραφείον Μελετών ή Συμπράττοντα Γραφεία Μελετών εις τα οποία ανετέθη η εκπόνησις μελέτης διά της υπογραφής σχετικής συμβάσεως.
7. “Μητρώον Μελετητών”: Πίναξ των μελετητών περιλαμβάνων την εκάστοτε κατάταξιν εκάστου, από απόψεως κατηγορίας μελετών και τον καθορισμόν του δυναμικού αυτού καθ` εκάστην κατηγορίαν μελετών.
8. “Μητρώον Γραφείων Μελετών”: Πίναξ των Γραφείων Μελετών περιλαμβάνων την εκάστοτε κατάταξιν εκάστου, από απόψεως κατηγορίας μελετών και τον καθορισμόν του συνολικού δυναμικού του Γραφείου, ανά κατηγορίαν μελετών.
9. “ΠτυχίονΜελετητού”: Βεβαιωτικόνέγγραφον εμφαίνον την εις το Μητρώον Μελετητών εμφανιζομένην εκάστοτε κατάστασιν εκάστου Μελετητού.
10. “Πτυχίον Γραφείου Μελετών”: Βεβαιωτικόνέγγραφον απεικονίζον την εις το Μητρώον Γραφείον Μελετών εμφανιζομένην εκάστοτε κατάστασιν εκάστου Γραφείου Μελετών.
11. “Διευθύνουσα Υπηρεσία”: Η Υπηρεσία του εργοδότου η υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένη ή παρ` αυτού εξουσιοδοτουμένη προς άσκησιν εποπτείας ελέγχου και διοικήσεως εν γένει επί της ανατεθείσης μελέτης. 12. “Επιβλέπων της Μελέτης”: Ο υπό του εργοδότου οριζόμενος διπλωματούχος ανωτάτης σχολής, ο ασκών τας υπό εκείνου μεταβιβαζομένας αυτώ αρμοδιότητας επί της ανατεθείσης μελέτης.
13. “Σύμβασις”: Το συμφωνητικόν το υπογραφόμενον υπό του εργοδότου και του αναδόχου, διά την εκπόνησιν της μελέτης. Εις την έννοιαν της συμβάσεως περιλαμβάνονται και άπαντα τα συνοδεύοντα αυτήν τεύχη, ως και τυχόν παραρτήματα αυτής.
14. “ΑρμόδιονΣυμβούλιον”: Το κατά τας κειμένας διατάξεις αρμόδιονσυμβούλιον, το οποίον γνωμοδοτεί κατά περίπτωσιν, διά την έκδοσιν αποφάσεων υπό του εργοδότου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.11 του άρθρου 62 του Ν.947/1979 (ΦΕΚ Α 169)
Άρθρον 3
Μελετηταί
1. Η ιδιότης του μελετητού αποκτάται διά της εγγραφής εις το μητρώον μελετητών και της χορηγήσεως πτυχίου μελετητού.
2. Την ιδιότητα του μελετητού δεν δύνανται να αποκτήσουν:
α) Οι μη συμπληρώσαντεςτετραετίαν από της κτήσεως του διπλώματος.
β) Οι τελούντες υπό υπαλληλικήνσχέσιν οιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων των υφηγητών, επιμελητών και βοηθών ανωτάτων σχολών, ως και των αποδεδειγμένως υπαλλήλων γραφείων μελετών, οι οποίοι όμως δεν δύνανται να χρησιμοποιούν το πτυχίον αυτοτελώς.
γ) Οι εν ενεργεία Καθηγηταί ανωτάτων, και ανωτέρων σχολών.
δ) Οι κάτοχοι πτυχίου εργολήπτου δημοσίων έργων και οι καθ` οιονδήποτε τρόπον παρέχοντες τας υπηρεσίας των εις αυτούς, εξαιρουμένων των κατά τας περί εκτελέσεως των δημοσίων Εργων διατάξεις περιπτώσεων, καθ` ας προβλέπεται τούτο.
3. Εκαστος μελετητής υποχρεούται όπως κατά την εγγραφήν του εις το Μητρώον Μελετητών δηλώση μίαν και μοναδικήνεπαγγελματικήν αυτού, ως μελετητού, έδραν.
4. Εκαστος μελετητής δύναται να εγγραφή τη αιτήσει του εις το Μητρώον Μελετητών “εις δύο το πολύ κατηγορίας μελετών” καθοριζομένας διά του κατά το άρθρον 7 του παρόντος εκδιδομένου Π.Δ., σχετικάς προς την επιστημονικήν ειδικότητα αυτού, με δυναμικόνυπολογιζόμενον εις μονάδας βάσει αναλόγου πείρας αυτού εις εκπόνησιν αντιστοίχων προς εκάστην των αιτουμένων υπ` αυτού, κατηγοριών μελετών ή εις επίβλεψιν ή κατασκευήν συναφών έργων, και των ετών αποκτήσεως διπλώματος ως κάτωθι: α. Μελετητής, ανεξαρτήτως πείρας, έχων συμπληρώσει τετραετίαν από κτήσεως διπλώματος:
Μία μονάς.
β. Μελετητής έχων συμπληρώσει οκταετίαν από κτήσεως διπλώματος και με αποδεδειγμένηνανάλογονικανοποιητικήνπείραν:
Δύο μονάδες.
γ. Μελετητής έχων συμπληρώσει δωδεκαετίαν από κτήσεως διπλώματος και με αποδεδειγμένην ανάλογον ικανοποιητικήν πείραν:
Τρεις μονάδες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 παρ. 10 του Ν. 1418/ 1984 (ΦΕΚ Α 23).
Άρθρον 4
Γραφεία Μελετών
1. Γραφείον Μελετών προκειμένου να αναλάβημελέτην διά λογαριασμόν των κατά το άρθρον 1 του παρόντος προσώπων, υποχρεούται να είναι εγγεγραμμένον εις το Μητρώον Γραφείων Μελετών και είναι κάτοχον αντιστοίχου πτυχίου, χορηγουμένου αρμοδίως.
2. Ως δυναμικόν του Γραφείου Μελετών κατά κατηγορίαν μελέτης υπολογίζεται το άθροισμα των δυναμικών των εις την αυτήν κατηγορίανεντεταγμένων μελετητών μελών αυτού.
Άρθρον 5
Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών
1. Συνιστάται παρά τω Υπουργείω Συντονισμού, δι` αποφάσεως του Υπουργού Συντονισμού, Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών (ΓΕΜ).
2. Η ΓΕΜ είναι εννεαμελής και αποτελείται εκ πέντε (5) δημοσίων υπαλλήλων ΑΤ κατηγορίας επί βαθμώ 1ω ή Αναπληρωτού Γεν. Δ/ντού ή 2ω προερχομένων εκ των Υπουργείων των καθοριζομένων διά Π. Δ/τος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συντονισμού, δύο (2) μελετητών εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενός μελετητού γεωπόνου εκπροσώπου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ενός δικηγόρου ή πτυχιούχου Νομικής υπηρετούντων εις το Υπουργείον Συντονισμού, οριζομένου υπό του Υπουργού Συντονισμού. Οι ανωτέρω εκπρόσωποι ορίζονται μετά των αναπληρωτών αυτών υπό του Υπουργού Συντονισμού προτάσει, διά μεν τους δημοσίους υπαλλήλους των οικείων Υπουργείων, διά δε τους λοιπούς εκπροσώπους των οικείων ως άνω αντιστοίχων Επιμελητηρίων. Εις τας συνεδριάσεις της ΓΕΜ δύνανται καλούμενα υπό του Προέδρου να παρίστανται και πρόσωπα δυνάμενα ως εκ της ειδικής αυτών επιστημονικής καταρτίσεως ή εμπειρίας να συνδράμουν το έργον αυτής.
3. Η ΓΕΜ έχει τας κάτωθι αρμοδιότητας:
α) Εισηγείται συμπληρώσεις και τροποποιήσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου, ως και των κατ` εξουσιοδότησιν τούτου εκδιδομένων διάταγμάτων, αποφάσεων και εγκυκλίων.
β) Γνωμοδοτεί επί θεμάτων αναφερομένων εις την χορήγησιν, ανανέωσιν, επέκτασιν, προαγωγήν και αφαίρεσιν των πτυχίων μελετητών και Γραφείων Μελετών.
γ) Γνωμοδοτεί επί των ενστάσεων, των αναφερομένων εις την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος νόμου και των βάσει τούτου εκδιδομένων διάταγμάτων, επί των οποίων προβλέπεται κατά τας διατάξεις του παρόντος, ότι αποφασίζει τελικώς ο Υπουργός Συντονισμού, ως και επί παντός θέματος τιθεμένου αυτή υπό του Υπουργού Συντονισμού.
δ) Ελέγχει την κατάρτισιν και την τήρησιν των Μητρώων Μελετητών και Γραφείων Μελετών και εισηγείται εις τον Υπουργόν Συντονισμού την έγκρισιν τούτων.
4. Αι αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων και του υπηρετούντος εις το Υπουργείον Συντονισμού δικηγόρου ή πτυχιούχου Νομικής, μελών της ΓΕΜ καταβάλλονται υπό του Δημοσίου, των οικείων πιστώσεων εγγραφομένων εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Συντονισμού, των δε λοιπών μελών υπό των οικείων Επιμελητηρίων.
Άρθρον 6
Μητρώα
1. Υπό της αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Συντονισμού καταρτίζονται και τηρούνται τα μητρώα Μελετητών και Γραφείων Μελετών. Εις τα ανωτέρω μητρώα εγγράφονται, τη αιτήσει των, μελετηταί και Γραφεία Μελετών συγκεντρούντα τα υπό του παρόντος νόμου απαιτούμενα προσόντα. Τα Μητρώα εγκρίνονται και τίθενται εν ισχύι δι` αποφάσεως του Υπουργού Συντονισμού, κατόπιν γνωμοδοτήσεως της ΓΕΜ.
2. Ενστάσεις κατά της εγγραφής εις τα Μητρώα Μελετητών και Γραφείων Μελετών, ως και κατά των μεταβολών της εγγραφής εις τα ανωτέρω Μητρώα, γίνονται δεκταί εντός προθεσμίας εξήκοντα (60) ημερών από της κοινοποιήσεως εις τον ενδιάφερόμενονμελετητήν της αποφάσεως περί χορηγήσεως ή μη πτυχίου. Επί των ενστάσεων αποφαίνεται ο Υπουργός Συντονισμού μετά γνώμην της ΓΕΜ.
3. Εις τους μελετητάς και τα Γραφεία Μελετών χορηγούνται υπό του Υπουργού Συντονισμού πτυχία, εμφαίνοντα την εις τα μητρώα κατάστασιν αυτών, τας μεταβολάς ως και πάν στοιχείονσχέσιν έχον με την άσκησιν του επαγγέλματος αυτών, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου.
4. Το Γραφείον Μελετών υποχρεούται όπως εντός 30 ημερών γνωστοποιή εγγράφως προς το Υπουργείον Συντονισμού πάσαν αποχώρησιν ή θάνατον μέλους αυτού. Εις την περίπτωσιν αποχωρήσεως μέλους, τούτο δέον όπως επίσης υποβάλη προς το Υπουργείον Συντονισμού, σχετικήνδήλωσιν προς ενημέρωσιν των Μητρώων και των πτυχίων.
5. Απώλεια της ιδιότητος του μελετητού ή θάνατος τούτου συνεπάγεται την διάγραφήν αυτού εκ των μητρώων και την ακύρωσιν του πτυχίου. Εις ην περίπτωσιν ο ανωτέρω μελετητής τυγχάνει εταίρος Γραφείου Μελετών δύναται ούτος να αντικατασταθή τη αιτήσει των υπολοίπων μελών της εταιρείας.
Άρθρον 7
Κατηγορίαι Μελετών.
1. Αι μελέται, αναλόγως του κυρίου αντικειμένου αυτών, διακρίνονται εις κατηγορίας, καθοριζομένας διά Π.Δ. εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συντονισμού μετά γνώμην της ΓΕΜ.
2. Επιτρέπεται, κατά την κρίσιν του εργοδότου, μελέτη να κατατάσσεται εις πλειόνας κατηγορίας μελετών, εφ` όσον τούτο υπαγορεύεται εκ της φύσεως του αντικειμένου αυτής.
Άρθρον 8
Πτυχία Μελετητών και Γραφείων Μελετών
1. Τα χορηγούμενα πτυχία ακολουθούν τας εις τα μητρώα μεταβολάς.
2. Τα πτυχία διακρίνονται εις κατηγορίας, αντιστοίχους προς τας κατηγορίας μελετών και εις τάξεις, αναλόγως του προβλεπομένου, υπό των διάτάξεων του παρόντος ελαχίστου δυναμικού κατά κατηγορίαν μελέτης δι` εκάστην τάξιν.
3. Αι τάξεις πτυχίων καθορίζονται εις πέντε, ως κάτωθι: α) Πτυχίον Α` Τάξεως: Το πτυχίον Α` τάξεως χορηγείται εις μελετητήνεγγεγραμμένον εις το μητρώον μελετητών με δυναμικόνμιάςμονάδος. β) Πτυχίον Β` τάξεως: Το πτυχίον Β` τάξεως χορηγείται εις μελετητήνεγγεγραμμένον εις το μητρώον μελετητών με δυναμικόν δύο μονάδων. γ) Πτυχίον Γ` τάξεως: Το πτυχίον Γ` τάξεως χορηγείται εις μελετητήν, εγγεγραμμένον εις το μητρώον μελετητών με δυναμικόν τριών μονάδων. δ) Πτυχίον Δ` τάξεως: Το πτυχίον Δ` τάξεως χορηγείται εις Γραφείον Μελετών, εγγεγραμμένον εις το Μητρώον Γραφείων Μελετών με δυναμικόν τουλάχιστον επτά μονάδων, διαθέτον εις την αντίστοιχονκατηγορίαν του πτυχίου ένα μελετητήνκάτοχον πτυχίου Γ` τάξεως και ένα κάτοχον πτυχίου Β` τάξεως τουλάχιστον. ε) Πτυχίον Ε` τάξεως: Το πτυχίον Ε` τάξεως χορηγείται εις Γραφείον Μελετών, εγγεγραμμένον εις το Μητρώον Γραφείων Μελετών με δυναμικόν τουλάχιστον δώδεκα μονάδων, διαθέτον εις την αντίστοιχονκατηγορίαν του πτυχίου δύο μελετητάς κατόχους πτυχίου Γ` τάξεως έκαστον και ένα κάτοχον πτυχίου Β` τάξεως τουλάχιστον.
4. Οι μελετηταί και τα Γραφεία Μελετών υπόκεινται εις έλεγχον διά την από πάσης απόψεως χρηστήνχρήσιν του πτυχίου αυτών, την πιστήνεκπλήρωσιν των επιστημονικών και επαγγελματικών αυτών καθηκόντων και των συμβατικών των υποχρεώσεων. Παράβασις των κατά τα ανωτέρω αναφερομένων υποχρεώσεων συνεπάγεται την επιβολήν κυρώσεων, συνισταμένων είτε εις καθυστέρησιν της προαγωγής του πτυχίου είτε εις προσωρινήν ή οριστικήναφαίρεσιν τούτου και την διαγραφήν των από των μητρώων.
5. Τα πτυχία μελετητών στερουμένων του δικαιώματος της ελευθέρας διαχειρίσεως της περιουσίας των, καθίστανται αυτοδικαίως άκυρα και ούτοι διαγράφονται των μητρώων.
6. Η χορήγησις και αφαίρεσις των πτυχίων, η άσκησις ελέγχου και η επιβολή κυρώσεων, υπάγεται εις την αρμοδιότητα του Υπουργού Συντονισμού, αποφασίζοντος μετά γνώμην της ΓΕΜ.
7. Εκάστη τάξις πτυχίου χορηγεί εις τον κάτοχον αυτού δικαίωμα αναλήψεως μελέτης, ύψους προεκτιμωμένης αμοιβής, κυμαινομένης μεταξύ ωρισμένων ορίων, καθοριζομένων διά Π. Δ/τος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Συντονισμού, μετά γνώμην τη ΓΕΜ.
Άρθρον 9
Πιστοποιητικά πείρας
1. Η υπό των διάτάξεων της παραγρ. 4 του άρθρου 3 του παρόντος απαιτουμένη πείρα αποδεικνύεται διά της προσαγωγής αρμοδίως σχετικών πιστοποιητικών εξ ων να προκύπτη η ουσιαστική συμβολή του μελετητού εις συγκεκριμένον τομέα και αντικείμενονεκπονηθεισών μελετών, επιβλέψεως ή κατασκευής έργων ως και εκ παντός σχετικού στοιχείου.
2. Τα εν τη προηγουμένη παραγράφω πιστοποιητικά παρέχονται κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 105/1969, εκτός εάν ο εργοδότης τυγχάνει το Δημόσιον, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Δημόσιαι Επιχειρήσεις ή Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας. Εις την τελευταίανπερίπτωσιν τα πιστοποιητικά εκδίδονται υπό του επιβλέποντος και θεωρούνται υπό της προϊσταμένης αυτού Αρχής. Εις τα υποβαλλόμενα πιστοποιητικά του Ν.Δ. 106/1969 δίδεται ευρεία δημοσιότης.
Άρθρον 10
Ελεγχος πτυχίων
1. Ανά τετραετίαν ενεργείται έλεγχος του χορηγηθέντος πτυχίου, άνευ του οποίου τούτο δεν θεωρείται εν ενεργεία, αποκλειομένης της αναθέσεως εις τον κάτοχον αυτού εκπονήσεως μελέτης, από της παρελεύσεως της τετραετίας μέχρι του ως άνω ελέγχου. Η αρμοδία υπηρεσία υποχρεούται όπως ενεργήση τον ως άνω έλεγχον εντός τριάκοντα (30) ημερών από της υποβολής του πτυχίου προς έλεγχον.
2. Πας μελετητής ή Γραφείον Μελετών, ο οποίος διεγράφη του μητρώου ή του οποίου διετάχθη η αφαίρεσις του πτυχίου, οφείλει εντός 15 ημερών από της κοινοποιήσεως αυτώ της διαγραφής ή της αφαιρέσεως να καταθέση το πτυχίον του εις το Υπουργείον Συντονισμού επί ποινή οριστικής διαγραφής τούτου, εάν είχενεπιβληθή εις τούτον η ποινή της προσωρινής διαγραφής, από το μητρώον και ακυρώσεως του πτυχίου του.
Άρθρον 11
Διαδικασία – Αμοιβή Μελετητών
1. Προκειμένης της αναθέσεως μελέτης, ο εργοδότης προβαίνει εις δημοσίανπρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιάφέροντος εκ μέρους Γραφείων Μελετών διά την εκπόνησιν της υπό ανάθεσιν μελέτης υποβαλλομένης εγγράφως εντός τασσομένης προθεσμίας από της δημοσιεύσεως περιλήψεως της ανωτέρω προσκλήσεως εις το ΕνημερωτικόνΔελτίον του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ουχί βραχυτέρας των είκοσιν (20) ημερών.
2. Περίληψις της κατά τα ανωτέρω προσκλήσεως δημοσιεύεται υποχρεωτικώς εις δύο ημερησίας εφημερίδας της Πρωτευούσης, εις μίαν εφημερίδα της έδρας του Νομού εις ον αναφέρεται η μελέτη, εφ` όσον εκδίδεται εφημερίς, ως και εις το ΕνημερωτικόνΔελτίον του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Εις περίπτωσιν καθ` ην η μελέτη αναφέρεται εις πλείονας του ενός Νομούς, η δημοσίευσις διενεργείται εις την έδραν ενός των ανωτέρω Νομών.
3. Εις την πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος καθορίζονται συνοπτικώς το αντικείμενον της μελέτης, η κατηγορία ή αι κατηγορίαι και αι τάξεις των απαιτουμένων πτυχίων ως και τυχόν πρόσθετα ειδικά προσόντα, άτινα δέον να συγκεντρώνη το Γραφείον Μελετών, κατά περίπτωσιν. Αι τάξεις των πτυχίων προσδιορίζονται επί τη βάσει προσωρινής εκτιμήσεως της αμοιβής της μελέτης διενεργουμένης υπό του εργοδότου.
4. Αι μελέται ανατίθενται δι` ητιολογημένης αποφάσεως του εργοδότου εις Γραφείον Μελετών, ή εις συμπράττοντα Γραφεία Μελετών, άτιναεξεδήλωσαν ενδιαφέρον και ανταποκρίνονται εις τους όρους τους διαλαμβανομένους εις την κατά τα ανωτέρω πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος και τας διατάξεις του παρόντος νόμου, συμφώνως προς την κατά τας παραγράφους 5 έως 7 του παρόντος άρθρου διαδικασίαν.
5. Μεταξύ των Γραφείων Μελετών τα οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον, ο εργοδότης επιλέγει, κατά την κρίσιν αυτού, κατόπιν αξιολογήσεως των προσόντων αυτών, αριθμόν Γραφείων συγκεντρούντων τας προϋποθέσεις διά την ανάληψιν της μελέτης. Η πρόσκλησις εκδηλώσεως ενδιαφέροντος καθορίζει τον αριθμόν των Γραφείων τα οποία κατ` ανώτατονόριον επιλέγονται. Τα επιλεγόμενα ως άνω Γραφεία καλούνται όπως, εντός τακτής προθεσμίας, υποβάλουν είτε ειδικήνπροκαταρκτικήνμελέτην, διά μείζονος σημασίας και ειδικά έργα, είτε απλάςπροκαταρκτικάς εκθέσεις διά μικροτέρας σημασίας έργα, ως ορίζει εκάστοτε η πρόσκλησις, ώστε να είναι δυνατή η υπ` αυτών εκτίμησις των προτεινομένων λύσεων και του προϋπολογισμού του έργου. Αι ανωτέρω προκαταρκτικαίμελέται ή εκθέσεις συντάσσονται βάσει επαρκών στοιχείων χορηγουμένων υπό του εργοδότου. Τα στοιχεία ταύτα συγκεντρούνται εις τεύχη, αντίγραφα των οποίων χορηγούνται εις πάντας τους επιλεγέντας. Κατόπιν αξιολογήσεως των υποβαλλομένων κατά τα ανωτέρω προκαταρκτικών μελετών ή εκθέσεων η μελέτη ανατίθεται τελικώς εις τον υποβαλόντα την αρτιωτέραν από τεχνικοοικονομικής απόψεως λύσιν. Διά τας τρεις μόνον εκ των υποβαλλομένων κατά τα ανωτέρω ειδικών προκαταρκτικών μελετών, τας αξιολογουμένας ως αρτιωτέρας, καταβάλλεται αμοιβή αναφερομένη εις την πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιάφέροντος. Η συμβατική αμοιβή του μελετητού καθορίζεται βάσει του προϋπολογισμού δαπάνης, της προτεινομένης υπό του επιλεγέντος μελετητού λύσεως και των ισχουσών οικείων διατάξεων περί καθορισμού αμοιβών. Εις περίπτωσιν καθ` ην ο τελικός προϋπολογισμός δαπάνης του μελετηθέντος έργου, άνευ μεταβολής των αρχικών προϋποθέσεων συντάξεως της ειδικής προκαταρκτικής μελέτης ή εκθέσεως, προκύπτει εκ της οριστικής μελέτης μειωμένος ή ηυξημένος, η συμβατική αμοιβή του μελετητού αυξάνεται ή μειούται αντιστοίχως κατά ποσοστόνεφαρμοζόμενον επί της προκυπτούσης διαφοράς μεταξύ του αρχικού και του τελικού προϋπολογισμού δαπάνης, του αρχικού προϋπολογισμού αναγομένου εις τον χρόνον υποβολής της οριστικής μελέτης διά της εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων περί αναθεωρήσεως συμβατικών τιμών δημοσίων έργων. Το ποσοστόν προσδιορισμού της ως άνω αυξομειώσεως ορίζεται εκ των προτέρων και αναφέρεται εις την πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος.
6. Δύναται, κατά την κρίσιν του εργοδότου, μελέτη έργων ιδιαιτέρας σημασίας, έργων επαναλαμβανομένων τύπων ή όπου τούτο υπαγορεύεται εκ της φύσεως των έργων ή επιβάλλεται υπό της κειμένης νομοθεσίας, να ανατίθεται κατόπιν διαγωνισμού ιδεών ή προσχεδίων, εφαρμοζομένων αναλόγως των περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ισχουσών διατάξεων. Η βραβευομένηλύσις εξαγοράζεται, κατά τα υπό της διακηρύξεως του διαγωνισμού καθοριζόμενα, ανατίθεται δε εις τον βραβευθέντα η εκπόνησις και των επομένων σταδίων της μελέτης εφ` όσον η έναρξις εκπονήσεως αυτών ήθελε πραγματοποιηθή εντός πενταετίας από της βραβεύσεως και ο μελετητής έχει τα κατά τας διατάξεις του παρόντος απαιτούμενα προσόντα διά την ανάληψιν της μελέτης ή συμπράττει μετά Γραφείου ή Γραφείων Μελετών δυναμένων να αναλάβουν την μελέτην κατά τας διατάξεις του παρόντος.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται αναλόγως και για τα προγράμματα αρχιτεκτονικών διπγωνισμών ιδεών με την επωνυμία “EUROPAN”, που διέπονται από ιδιαίτερο καθεστώς και προκηρύσσονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Εργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 1512/1985 (ΦΕΚ 4 Α`).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.10 άρθρου 23 Ν.2300/1995 (Α 69).
7. Εάν ο εργοδότης κρίνη ότι δεν υφίσταται δυνατότης εφαρμογής της εν παραγράφω 5 του παρόντος άρθρου διαδικασίας αναθέσεως δύναται, εφ` όσον τούτο αναφέρεται εις την πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος, η μελέτη να ανατίθεται δι` απ` ευθείας επιλογής, βάσει ητιολογημένης αποφάσεως του εργοδότου, μη τηρουμένων των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων 5 η 6, εις Γραφείον Μελετών εκ των εκδηλωσάντων ενδιαφέρον, ανταποκρινόμενον εις τους όρους τους διαλαμβανομένους εις την πρόσκλησιν ενδιαφέροντος και τας διατάξεις του παρόντος. Η συμβατική αμοιβή του μελετητού υπολογίζεται βάσει του εγκριθησομένου προϋπολογισμού του σταδίου της προμελέτης και καθορίζεται διά της εγκριτικής του σταδίου τούτου αποφάσεως του εργοδότου. Η τελικώς καταβληθησομένη εις τον Μελετητήν αμοιβή, ήτις καθορίζεται βάσει των ισχυουσών διατάξεων περί αμοιβών μελετητών, δεν δύναται να είναι ανωτέρα της κατά τα ως άνω συμβατικώςκαθορισθησομένης, ως αύτη διαμορφούται αναγομένη εις τον χρόνον υποβολής της μελέτης κατόπιν αναθεωρήσεως κατά τας διατάξεις περί αναθεωρήσεως τιμών δημοσίων έργων, κατά ποσοστόνμεγαλύτερον του 40%, έστω και εάν συμφώνως προς τας διατάξεις περί αμοιβών η αμοιβή της οποίας δικαιούται ο μελετητής, βάσει του τελικού προϋπολογισμού της μελέτης, είναι ανωτέρα του ως άνω ποσοστού της διαφοράς θεωρουμένης ως ποινικής ρήτρας εις βάρος του αναδόχου δι` εσφαλμένηνεκτίμησιν του προϋπολογισμού του πρώτου σταδίου της μελέτης.
8. Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν δεν προβλέπεται αμοιβή μελέτης τινός υπό των εν ισχύι διατάξεων η αμοιβή καθορίζεται υπό του εργοδότου και αναφέρεται εις την πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος. 9. Η καταβολή της αμοιβής του μελετητού κατανέμεται ανά στάδιον μελέτης εις προκαταβολήν, ενδιαμέσους πληρωμάς κατά την εκπόνησιν και την υποβολήν εκάστου σταδίου αυτής και εις πληρωμάς διενεργουμένας μετά την έγκρισιν του σταδίου κατά τα καθοριζόμενα διά Π. Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Δημ. Εργων εις ας περιπτώσεις δεν προβλέπονται ταύτα υπό του κατά τας κειμένας διάτάξειςΚώδικος Αμοιβών Μηχανικών.
10. Η εγκριτική περί αναθέσεως της μελέτης απόφασις του εργοδότου κοινοποιείται υποχρεωτικώς εις πάντα τα εκδηλώσαντα ενδιαφέρον διά την ανάληψιν της μελέτης Γραφεία Μελετών.
11. Εν συνεχεία της εκδόσεως της κατά την προηγουμένηνπαράγραφον αποφάσεως συνάπτεται έγγραφος σύμβασις υπογραφομένη υπό του εργοδότου ή του νομίμως εξουσιοδοτουμένου εκπροσώπου αυτού και του αναδόχου. Εις περίπτωσιν αναθέσεως της μελέτης εις συμπράττοντα Γραφεία Μελετών η σύμβασις υπογράφεται υπό των νομίμων εκπροσώπων όλων των συμπραττόντων Γραφείων.
12. Η υπογραφή της συμβάσεως εκπονήσεως της μελέτης διά τας περιπτώσεις της παραγρ. 6 του παρόντος άρθρου δέον να πραγματοποιήται εντός προθεσμίας εξ (6) μηνών από της δημοσιεύσεως της προσκλήσεως εκδηλώσεως ενδιαφέροντος εις το ΕνημερωτικόνΔελτίον του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Η ως άνω προθεσμία διά τας περιπτώσεις της παραγρ. 7 είναι δίμηνος. Η υπογραφή της συμβάσεως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθή και μετά την παρέλευσιν της ως άνω προθεσμίας, εφ` όσον συμφωνεί εις τούτο ο ανάδοχος, άλλως η ανάθεσις της μελέτης επαναπροκηρύσσεται.
13. Εάν κατά την εξέλιξιν εκπονήσεως ανατεθείσης μελέτης προκύπτη ότι, η αμοιβή του αναδόχου υπερβαίνει την επιτρεπομένην υπό της τάξεως του πτυχίου αυτού, κατά ποσοστόνμεγαλύτερον του 30%, ο ανάδοχος υποχρεούται, προς συνέχισιν της μελέτης, να συμπράξη, κατά τας διατάξεις του παρόντος, μετά Γραφείων Μελετών της εγκρίσεως του εργοδότου, διά την κάλυψιν της απαιτουμένης τάξεως πτυχίου, άλλως η μελέτη επαναπροκηρύσσεται μετά την ολοκλήρωσιν του εκπονουμένου σταδίου αυτής.
14. Μελέται αι οποίαι απαιτούν πτυχία Α ή Β τάξεως ανατίθενται υποχρεωτικώς εις μελετητάς ή Γραφεία Μελετών έχοντα έδραν εις τον Νομόν ή το Διαμέρισμα αντιστοίχως, εφ` όσον υφίστανται τοιαύτα Γραφεία Μελετών ή μελετηταί.
15. Κατ` εξαίρεσιν, διά μελέτας η εκπόνησις των οποίων απαιτεί εξειδικευμένηνπείραν, δύναται ο εργοδότης εις την πρόσκλησιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος, κατόπιν ητιολογημένης αποφάσεως αυτού, μετά γνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου, να αξιώσητάξιν πτυχίου ανωτέραν της υπό των διατάξεων του παρόντος νόμου προβλεπομένης και συμμετοχήν Γραφείων εχόντων έδραν οπουδήποτε της Χώρας.
16. Καθ` οιασδήποτε πράξεως του εργοδότου, από της δημοσιεύσεως της προσκλήσεως εκδηλώσεως ενδιαφέροντος μέχρι και της εκδόσεως της εγκριτικής αποφάσεως αυτού περί αναθέσεως της μελέτης, δύναται να ασκηθήένστασις υπό παντός ενδιαφερομένου Γραφείου Μελετών εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από της δημοσιεύσεως ή κοινοποιήσεως, κατά περίπτωσιν, της σχετικής πράξεως του εργοδότου. Η ένστασις ασκείται ενώπιον του εργοδότου κοινοποιουμένη συγχρόνως και εις την ΓΕΜ, ήτις εντός δέκα πέντε (15) ημερών γνωμοδοτεί προς τον εργοδότην. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται τελικώς ο εργοδότης μετά την λήψιν της γνωμοδοτήσεως ή και άνευ ταύτης εάν παρέλθη άκαρπος η ανωτέρα προθεσμία.
Άρθρον 12
Ειδικοί σύμβουλοι εμπειρογνώμονες
1. Εις ειδικής φύσεως μελέτας ή όπου απαιτείται λόγω ειδικών απαιτήσεων της μελέτης, επιτρέπεται η μετάκλησις ή εν γένει χρησιμοποίησις ειδικών συμβούλων ή εμπειρογνωμόνων, ημεδαπών ή αλλοδαπών.
2. Η κατά τα ανωτέρω χρησιμοποίησις συμβούλων ή εμπειρογνωμόνων διενεργείται κατόπιν εντολής του εργοδότου ή κατόπιν προτάσεως του Γραφείου Μελετών και εγκρίσεως του εργοδότου.
3. Καθήκοντα συμβούλου ή εμπειρογνώμονος δύναται να ανατεθούν:
α) Εις Καθηγητάς, Υφηγητάς και Επιμελητάς Ανωτάτων Σχολών.
β) Εις Επιστήμονας οι οποίοι εκ της όλης σταδιοδρομίας, ειδικότητος και επιστημονικής καταρτίσεως αυτών εις τον κατά περίπτωσιν τομέα μελετών, κρίνονται κατάλληλοι προς τούτο υπό του εργοδότου.
4. Η αμοιβή των ως άνω συμβούλων ή εμπειρογνωμόνων καθορίζεται διά συμφωνίας μεταξύ εργοδότου και αναδόχου.
Άρθρον 13
Εγγυήσεις.
1. Προς εξασφάλισιν του εργοδότου, διά την καλήνεκτέλεσιν των όρων της συμβάσεως, ο ανάδοχος υποχρεούται εις την παροχήν, κατά την υπογραφήν της συμβάσεως, εγγυήσεως, ήτις δίδεται είτε διά γραμματίου παρακαταθέσεως προς τον σκοπόν αυτόν εις το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων του αντιστοίχου χρηματικού ποσού ή της αντιστοίχου αξίας χρεωγράφων, ων ο νόμος προβλέπει την τοιαύτην χρήσιν, υπολογιζομένων εις οίαν τιμήν αι ειδικαί προς τούτο διατάξεις ορίζουν, είτε δι` εγγυητικής επιστολής μιάς των ανεγνωρισμένων προς τούτο Τραπεζών ή του ΤΣΜΕΔΕ ή άλλων πιστωτικών οργανισμών εχόντων κατά νόμον το δικαίωμα τούτο.
2. Αι εγγυητικαίεπιστολαί πρέπει να αναγράφουν απαραιτήτως το όνομα, επώνυμον και όνομα πατρός του υπέρ ου η εγγύησις ή προκειμένου περί εταιρείας την επωνυμίαν αυτής, τον τίτλον της μελέτης εις ην αφορά η παρεχομένηεγγύησις, τον όρον της παραιτήσεως του εγγυουμένου από του δικαιώματος της διζήσεως και την αναγνώρισιν υπ` αυτού της υποχρεώσεως όπως καταθέση απροφασίστως, εντός τριών (3) ημερών από της περί τούτου ειδοποιήσεως του εργοδότου, το αιτηθησόμενον μέρος ή όλον της εγγυήσεως.
3. Εν περιπτώσει παροχής εγγυήσεως διά γραμματίου παρακαταθέσεως χρεωγράφων εις το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων, τα κατά την διάρκειαν της εγγυήσεως λήγοντα τοκομερίδια ή μερίσματα αυτών επιστρέφονται μετά την λήξιν των εις τον υπέρ ου η εγγύησις δικαιούχον.
4. Η κατάπτωσις των εγγυήσεων γίνεται πάντοτε υπέρ του εργοδότου.
Άρθρον 14
Εκχώρησις της μελέτης
1. Απαγορεύεται εις τον ανάδοχον να εκχωρήση εις τρίτον την εκπόνησιν μέρους ή του συνόλου της μελέτης. Εις εξαιρετικάς περιπτώσεις δύναται να εγκριθή υπό του εργοδότου εκχώρησις μετά ητιολογημένηνγνώμην του αρμοδίου εκάστοτε Συμβουλίου. Ο ανάδοχος της μελέτης ευθύνεται εις ολόκληρον μετά του προς ον εγκρίνεται η εκχώρησις έναντι του εργοδότου και των τρίτων.
2. Κατ` εξαίρεσιν επιτρέπεται όπως εν περιπτώσει εκχωρήσεως της μελέτης κατά την προηγουμένην παράγραφον διά αποφάσεως του εργοδότου και μετά γνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου εγκριθή η απαλλαγή του αναδόχου της μελέτης από της έναντι του εργοδότου ευθύνης αυτού, μόνον εις ην περίπτωσιν αποδεδειγμένως ο ανάδοχος πάσχει εκ σοβαράς ασθενείας καθιστώσης αυτόν επί ικανόν χρόνον ανίκανον διά την περαιτέρω εκτέλεσιν της συμβάσεως.
3. Η εκχώρησις της μελέτης δύναται να λάβηχώραν μόνον όταν ο υποκατάστατος του αναδόχου κέκτηται τα αυτά προσόντα με τον ανάδοχονάτινααπητήθησαν διά την υπ` αυτού ανάληψιν της εκπονήσεως της μελέτης.
Άρθρον 15
Επίβλεψις των εργασιών εκπονήσεως της μελέτης
1. Η επίβλεψις της εκπονήσεως της μελέτης ασκείται υπό διπλωματούχων Ανωτάτης Σχολής, οριζομένων υπό του εργοδότου. Διά Π. Δ/τος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων καθορίζονται τα καθήκοντα και αι αρμοδιότητες του επιβλέποντος, ο τρόπος ασκήσεως αυτής και πάσα συναφής λεπτομέρεια.
2. Η ως άνω επίβλεψις ανατίθεται εν όλω ή εν μέρει εις διπλωματούχονΑνωτάτης Σχολής έχοντα τα προς τούτο νόμιμα προσόντα, μη υπάλληλον του εργοδότου είτε όταν ο εργοδότης δεν διαθέτη υπάλληλον της απαιτουμένης ειδικότητος, είτε όταν πρόκειται περί μελέτης ιδιαζούσης ή ιδιαιτέρως δυσχερούς, χαρακτηριζομένης ως τοιαύτης δι` αποφάσεως του εργοδότου μετά γνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου. Επιτρέπεται η εις τον μελετητήνανάθεσις καθηκόντων συμβούλου της επιβλέψεως της κατασκευής του υπ` αυτού μελετηθέντος έργου (συνεπίβλεψις) έναντι αμοιβής αναλόγου προς την έκτασιν και αντικείμενον της απασχολήσεώς του βάσει ειδικής συμβάσεως. Ο αναλαμβάνων την τοιαύτην επίβλεψιν ή συνεπίβλεψιν υπέχει ευθύνας δημοσίου υπαλλήλου.
3. Εις περίπτωσιν μελέτης απαιτούσηςειδικήνπείραν ή μελέτης έργου εξαιρετικής σπουδαιότητος, επιτρέπεται όπως ο εργοδότης, μετά γνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου, αναθέτη, διά συμβάσεως καθοριζούσης τας υποχρεώσεις και την αποζημίωσιν αυτού, εις ιδιώτην, εξειδικευμένον επιστήμονα, καθήκοντα συμβούλου. Η ανάθεσις καθηκόντων συμβούλου εις φυσικόν ή νομικόνπρόσωπον, υπόκειται εις την έγκρισιν του αρμοδίου Υπουργού παρεχομένην μετά γνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου.
Άρθρον 16
Εκτέλεσις συμπληρωματικών εργασιών ή μελετών
1. Εις περίπτωσιν καθ` ην, κατά την διάρκειαν εκπονήσεως της μελέτης, προκύψει η ανάγκη εκτελέσεως συμπληρωματικών εργασιών, ειδικών μελετών, ερευνών, εργαστηριακών δοκιμών, ή και πάσης άλλης εργασίας απαραιτήτου διά την αρτίανεκπόνησιν της μελέτης, αύτη πραγματοποιείται ως κάτωθι: Υπό του Εργοδότου ή υπό του Γραφείου Μελετών επιλεγομένων υπό του εργοδότου κατά την υπό του παρόντος νόμου καθοριζομένηνδιαδικασίαν, αντιστοίχου δε κατηγορίας και τάξεως πτυχίου, προς την κατηγορίαν και τάξιν του αντικειμένου της συμπληρωματικής εργασίας ή μελέτης, εφ` όσον ο ανάδοχος δεν κέκτηται τα απαιτούμενα προς τούτο προσόντα, ή υπό του αναδόχου δι` απ` ευθείας αναθέσεως εις τούτον, κατόπιν υπογραφής συμπληρωματικής συμβάσεως.
2. Εις την περίπτωσιν της απ` ευθείας αναθέσεως εις τον ανάδοχον των, κατά την προηγουμένηνπαράγραφον συμπληρωματικών εργασιών ή μελετών, ούτος δέον να έχη τα κατά τον παρόντα νόμον απαραίτητα προσόντα διά την ανάληψιν των συμπληρωματικών εργασιών ή μελετών ή να συμπράξη μεθ` ετέρων Γραφείων Μελετών της εγκρίσεως του εργοδότου, ώστε να δύναται να αναλάβη ταύτας κατά τας διατάξεις του παρόντος.
Άρθρον 17
Επέκτασις, συμπλήρωσις και τροποποίησις συμβάσεως
1. Εάν παραστή ανάγκη επεκτάσεως, συμπληρώσεως ή τροποποιήσεως της συμβάσεως εντός του αρχικού αντικειμένου αυτής, ο ανάδοχος υποχρεούται, κατόπιν υπογραφής μετά του εργοδότου συμπληρωματικής συμβάσεως, μετά γνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου, να προβή εις την μελέτην του συμπληρωματικού αντικειμένου, εφ` όσον ο ολικός προϋπολογισμός δαπάνης του έργου ή η κατ` αποκοπήν αμοιβή του αναδόχου κατά περίπτωσιν δεν υπερβαίνει το 50% των αρχικών τοιούτων, αναθεωρουμένων κατά τας κειμένας διατάξεις.
2. Εις περίπτωσιν, καθ` ην σημειωθήυπέρβασιςμεγαλυτέρα του κατά την προηγουμένηνπαράγραφον ποσοστού, ο ανάδοχος υποχρεούται εις την συμπλήρωσιν τυχόν εκκρεμούντος σταδίου της μελέτης, βάσει του νέου αντικειμένου, της συμβάσεως δυναμένης να λυθή κατά την κρίσιν του εργοδότου.
3. Ο εργοδότης, εφ` όσον τούτο προβλέπεται υπό της συμβάσεως, δικαιούται να διακόψη την εκπόνησιν της μελέτης μετά την ολοκλήρωσιν εκπονουμένου σταδίου αυτής και να προβή εις την λύσιν της συμβάσεως άνευ αποζημιώσεως του αναδόχου. Εις περίπτωσιν διακοπής της μελέτης κατά την διάρκειαν εκπονήσεως οιουδήποτε σταδίου αυτής, ο ανάδοχος δικαιούται αποζημιώσεως διά τας μήπω εκτελεσθείσας εργασίας ολοκληρώσεως του σταδίου. Η ως άνω αποζημίωσις υπολογίζεται κατά τας διατάξεις Π. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Δημοσίων Εργων.
Άρθρον 18
Νέαι τιμαί μονάδος αμοιβών – Συγκριτικοί πίνακες
1. Εις περίπτωσιν καθ` ην, κατά την εκπόνησιν μελέτης παραστή ανάγκη εκτελέσεως συμπληρωματικών εργασιών ή μελετών του άρθρου 16 του παρόντος, των οποίων η αμοιβή δεν προβλέπεται υπό των ισχυουσών διατάξεων περί αμοιβών, η αμοιβή αυτών κανονίζεται διά πρωτοκόλλου νέων τιμών μονάδος αμοιβών.
2. Προς έγκρισιν πάσης τροποποιήσεως της συμβάσεως αμοιβής συντάσσεται Συγκριτικός Πίναξ.
Άρθρον 19
Υποχρεώσεις του αναδόχου – Εκπτωσις
1. Ο ανάδοχος της μελέτης υποχρεούται να εκπονήση ταύτην κατά οικονομοτεχνικώς άρτιον τρόπον, συμφώνως προς τους κανόνας της επιστήμης και της τεχνικής, τους όρους της συμβάσεως και τας ισχυούσας εκάστοτε προδιαγραφάς.
2. Ανάδοχος μελέτης δύναται να κηρυχθή έκπτωτος ταύτης εφ` όσον δεν εκπληροί προσηκόντως τας εκ της συμβάσεως υποχρεώσεις αυτού.
3. Εάν υπό της συμβάσεως προβλέπεται η χρησιμοποίησις στοιχείων χορηγουμένων υπό του εργοδότου, τα στοιχεία ταύτα δέον να είναι ακριβή, ο δε ανάδοχος υποχρεούται να χρησιμοποιήση ταύτα κατά την εκπόνησιν της μελέτης. Εάν τα χορηγηθέντα στοιχεία παρουσιάζουν ανακριβείας αι οποίαι εκ της φύσεώς των είναι δυνατόν να διαπιστωθούν υπό του μελετητού διά γενικής θεωρήσεως ή κατόπιν συγκρίσεως και συσχετίσεως διαφόρων διαθεσίμων στοιχείων εν τω πλαισίω εργασιών εκπονήσεως μελέτης ή ακόμη παρουσιάζουν ασαφείας ή είναι ανεπαρκή με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αρτιότης ή η έγκαιρος εκπόνησις της μελέτης ο ανάδοχος οφείλει να ειδοποιήση εγγράφως περί τούτου αμελλητί τον εργοδότην, ευθυνόμενος, άλλως διά τας επιζημίους συνεπείας.
4. Ο ανάδοχος ευθύνεται διά την αρτιότητα της μελέτης, συμφώνως προς τους κανόνας της επιστήμης και της τεχνικής, τους συμβατικούς όρους και υποχρεώσεις αυτού, συμπληρωματικώς εφαρμοζομένων των περί μισθώσεως έργου διατάξεων του Αστικού Κώδικος, εφ` όσον δεν ορίζεται άλλως εν τω παρόντινόμω. Αι αξιώσεις του εργοδότου λόγω ελλατωμάτων ή παραλείψεων της μελέτης παραγράφονται μετά παρέλευσιν εξ ετών από της, κατά το άρθρον 22 του παρόντος παραλαβής της μελέτης.
5. Εις περίπτωσιν υπάρξεως ανάγκης τροποποιήσεως της μελέτης, μέχρι και του πέρατος της κατασκευής του έργου, δέον όπως ο εργοδότης ζητή την γνώμην του Μελετητού, όστις υποχρεούται πάντοτε αφ` ενός να γνωμοδοτή εντός τασσομένηςευλόγου προθεσμίας αν ενδείκνυται η τροποποίησις διά λόγους οικονομικούς και τεχνικούς και αφ` ετέρου να δικαιολογή ότι η τροποποίησις δεν εμπίπτει εις τας διατάξεις της επομένης παραγράφου.
6. Ο ανάδοχος υποχρεούται εις την επανόρθωσιν παντός ελαττώματος ή παραλείψεως της μελέτης, τόσον κατά την διάρκειαν εκπονήσεως, όσον και μετά την αποπεράτωσιν και έγκρισιν ταύτης. Εν περιπτώσει αρνήσεως του αναδόχου, ο εργοδότης δύναται να προβή εις επανόρθωσιν των ως άνω ελαττωμάτων ή παραλείψεων εις βάρος του αναδόχου, δι` απ` ευθείας αναθέσεως των σχετικών εργασιών εις Γραφεία Μελετών, ή Σύμπραξιν Γραφείων Μελετών, διαθετόντων τα υπό του παρόντος νόμου απαιτούμενα προσόντα προς ανάληψιναναλόγου μελέτης. Η εις βάρος του αναδόχου εκτέλεσις των συμπληρώσεων τούτων αίρεται εφ` όσον αποδείξη, ότι δεν υφίσταται ελάττωμα ή παράλειψις εις την εκπόνησιν της μελέτης ή ότι δεν οφείλονται ταύτα εις υπαιτιότητα αυτού.
7. Εις περίπτωσιν εκπτώσεως του αναδόχου, η κατατεθείσα εγγύησις καλής εκτελέσεως των όρων της συμβάσεως καταπίπτει υπέρ του εργοδότου. Αι λοιπαί κυρώσεις κατά του αναδόχου και ιδία η στέρησις του δικαιώματος αναλήψεως μελετών θέλουν καθορισθή διά Π. διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Δημοσίων Εργων.
8. Οι ανωτέρω παράγραφοι εφαρμόζονται και σε μελέτες που εκπονήθηκαν ή εκπονούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Αναθέσεως Μελετών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Κ.Α.Μ.Π.Δ.Ε.) που κυρώθηκε με το ν.δ. 103/13.8.1973 (ΦΕΚ Α` 177/16.8.1973) καταργουμένων των σχετικών διατάξεων του άρθρου 9 του (Κ.Α.Μ.Π.Δ.Ε.) που αφορούν στις συμβατικές υποχρεώσεις του μελετητή.
Σημ.: όπως η παρ. 8 προστέθηκε ως άνω με το άρθρο 14 του Ν. 1647 /1986(Α 141).
Άρθρον 20
Προθεσμίαι – Ποινικαί ρήτραι
1. Εις πάσαν σύμβασιν εκπονήσεως μελέτης ορίζονται προθεσμίαι διά την υπό του αναδόχου της μελέτης περάτωσιν ταύτης εν τω συνόλω της και κατά στάδια. Διά την, υπαιτιότητι του αναδόχου, υπέρβασιν των ως άνω προθεσμιών ορίζεται εις βάρος αυτού ημερησία ποινική ρήτρα υπέρ του εργοδότου. Η υπέρ του εργοδότου κατάπτωσις της ποινικής ρήτρας δεν αίρει τυχόν δικαίωμα αυτού εκ του νόμου ή της συμβάσεως προς κήρυξιν εκπτώτου του αναδόχου.
2. Η συνολική και αι, κατά στάδια προθεσμίαι δύναται να παρατείνωνται υπό του εργοδότου, εάν κατά την εκπόνησιν της μελέτης προκύψουν καθυστερήσεις, μη οφειλόμεναι εις την αποκλειστικήν υπαιτιότητα του αναδόχου. Ούτος υποχρεούται όπως συνεχίση την εκπόνησιν της μελέτης μέχρι επί πλέον χρονικού διαστήματος ουχί μείζονος του ενός τρίτου της κατά την σύμβασιν συνολικής προθεσμίας εκπονήσεως της μελέτης πάντως ουχί μικροτέρας των τριών μηνών. Εις περίπτωσιν, καθ` ην η καθυστέρησις είναι μείζων του ως άνω χρονικού ορίου, έγκρισις παρατάσεως της προθεσμίας δύναται να χορηγηθή κατόπιν σχετικής αιτήσεως του αναδόχου και μετά σύμφωνονγνώμην του αρμοδίου Συμβουλίου.
Άρθρον 21
Υπερημερίαι και υποχρεώσεις εργοδότου. Λύσις συμβάσεως
1. Εις περιπτώσεις υπερημερίας του εργοδότου περί την εκπλήρωσιν των συμβατικών ή νομίμων υποχρεώσεων αυτού, γεννάται υπέρ του αναδόχου δικαίωμα αποζημιώσεως μόνον διά τας θετικάς ζημίας αυτού και διά τον χρόνον από της εγγράφου περί τούτου οχλήσεως του εργοδότου υπό του αναδόχου.
2. Ο ανάδοχος δικαιούται να ζητήση την λύσιν της συμβάσεως, εάν η άνευ υπαιτιότητος αυτού καθυστέρησις περί την εκπόνησιν της μελέτης υπερβή το κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 20 χρονικόν όριον.
3. Δικαίωμα λύσεως της συμβάσεως έχει ωσαύτως ο ανάδοχος εις περίπτωσιν διακοπής των εργασιών εκπονήσεως της μελέτης, συνεπεία διαταγής ή πταίσματος του εργοδότου, επί χρονικόν διάστημα μείζον του τριμήνου, αρχόμενον από της κοινοποιήσεως της διαταγής περί διακοπής ή προκειμένου περί διακοπής οφειλομένης εις πταίσμα του εργοδότου, από της ημέρας της επιδόσεως εις αυτόν υπό του αναδόχου ειδικής δηλώσεως περί διακοπής των εργασιών.
4. Η προηγουμένη παράγραφος εφαρμόζεται και εις ην περίπτωσιν η έναρξις των εργασιών εκπονήσεως της μελέτης, μετά την υπογραφήν της συμβάσεως, καθυστερήση υπέρ το τρίμηνονυπαιτιότητι του εργοδότου, πλην αν άλλως ορίζεται εν τη συμβάσει.
5. Ασκηθέντος υπό του αναδόχου του, κατά τα ανωτέρω δικαιώματος λύσεως της συμβάσεως δύναται συναινέσει αυτού, να συνεχισθή η σύμβασις, ματαιουμένης της λύσεως αυτής επί τη αποζημιώσει του αναδόχου. Η αποζημίωσις καθορίζεται αναλόγως προς τας θετικάς ζημίας του αναδόχου κατά τον χρόνον της διάκοπής ή καθυστερήσεως της ενάρξεως ή της εκπονήσεως της μελέτης, κατά τα οριζόμενα διά Π. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Δημοσίων Εργων.
Άρθρον 22
Παραλαβή της μελέτης
1. Η παραλαβή της μελέτης πραγματοποιείται διά της εκδόσεως υπό της Διευθυνούσης Υπηρεσίας βεβαιώσεως περί συμμορφώσεως του αναδόχου προς τας συμβατικάς αυτού υποχρεώσεις και εγκρίσεως της μελέτης. Η ανωτέρω βεβαίωσις της Διευθυνούσης Υπηρεσίας και η εγκριτική απόφασις του εργοδότου εκδίδονται εντός προθεσμίας καθοριζομένης διά Π. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Δημοσίων Εργων.
2. Παρερχομένης απράκτου της, κατά την προηγουμένηνπαράγραφον προθεσμίας, η παραλαβή της μελέτης θεωρείται ως αυτοδικαίως συντελεσθείσα μετά πάροδον διμήνου από της υποβαλλομένης, μετά την εκπνοήν της προθεσμίας, ειδικής προς τούτο αιτήσεως του αναδόχου προς διενέργειαν της παραλαβής.
3. Εφ` όσον προβλέπεται εις την σύμβασιν, δύναται τη αιτήσει του αναδόχου και εγκρίσει του εργοδότου να διενεργηθή παραλαβή αποπερατωθείσης μελέτης αυτοτελούς τμήματος έργου ή σταδίου αυτής.
Άρθρον 23
Ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας, επίλυσις διαφορών
1. Διά τας υπό του αναδόχου της μελέτης υποβαλλομένας ενστάσεις και αιτήσεις θεραπείας, ως και την δικαστικήνεπίλυσιν των μεταξύ των συμβαλλομένων μερών προκυπτουσών διαφορών, εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις των άρθρων 16 και 17 του Ν.Δ. 1266/1972 “περί εκτελέσεως των δημοσίων έργων”. Οπου εις τας διατάξεις ταύτας αναφέρεται ο “Υπουργός Δημοσίων Εργων” νοείται ο αρμόδιος, ως εκ της φύσεως της μελέτης Υπουργός “τεχνικόν δε συμβούλιον”, το παρ` αυτώ αρμόδιονσυμβούλιον. Αρμόδιον διά την επίλυσιν των διαφορών Εφετείον τυγχάνει, το Εφετείον εις την περιφέρειαν του οποίου ευρίσκεται η έδρα της Διευθυνούσης την μελέτην Υπηρεσίας.
2. Αι διατάξεις του άρθρου 18 του αυτού Ν.Δ. 1266/1972 δύναται να εφαρμόζωνται και επί συμβάσεων εκπονήσεως μελετών.
Άρθρον 24
Εκδοσις Προεδρικών Διαταγμάτων
Πέραν των θεμάτων των ρυθμιζομένων διά της εκδόσεως των εν τω κειμένω των προηγουμένων άρθρων του παρόντος νόμου προβλεπομένων Π. Διαταγμάτων, διά Προεδρικών Διαταγμάτων ρυθμίζονται και τα κάτωθι θέματα, αναγόμενα εις την εφαρμογήν του παρόντος νόμου, ως ακολούθως:
1. Προτάσει του Υπουργού Συντονισμού, μετά γνώμην της ΓΕΜ, τα της εκπροσωπήσεως εις την ΓΕΜ των διαφόρων Υπουργείων και του τρόπου λειτουργίας αυτής, τα της διαδικασίας καταρτίσεως, τηρήσεως και εγκρίσεως των μητρώων και τα της εγγραφής εις ταύτα, τα της χορηγήσεως, προαγωγής, επεκτάσεως, ανανεώσεως, αφαιρέσεως και ελέγχου των πτυχίων, τα της εκ μελετητών συγκροτήσεως των Γραφείων Μελετών και τα των υποχρεώσεων των Γραφείων τούτων και των συγκροτούντων ταύτα μελετητών, αναλόγως προς την νομικήνμορφήν του Γραφείου, τα της συμπράξεως των Γραφείων τούτων, τα των πιστοποιητικών πείρας, τα των ενστάσεων και αιτήσεων θεραπείας των αναφερομένων εις θέματα ρυθμιζόμενα υπό των άρθρων 3 έως και 10 του παρόντος νόμου, τα περί καθορισμού του αριθμού και των ορίων των διαμερισμάτων της Χώρας.
2. Προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Δημοσίων Εργων μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων τα του ύψους των παρεχομένων εγγυήσεων, τα της αποδόσεως ή καταπτώσεως αυτών και τα της αντικαταστάσεως παρακρατήσεων πληρωμών δι` εγγυητικών επιστολών, τα περί κανονισμού νέων τιμών μονάδος και συντάξεως συγκριτικών πινάκων, τα της διαδικασίας εκπτώσεως του αναδόχου και τα της διαπιστώσεως των ελαττωμάτων και παραλείψεως της μελέτης, τα του καθορισμού των ορίων των ποινικών ρήτρων και της καταπτώσεως τούτων, τα των ενστάσεων και αιτήσεων θεραπείας των αναφερομένων εις θέματα ρυθμιζόμενα υπό των άρθρων 11 και επέκεινα του παρόντος νόμου, τα του διακανονισμού της συμβάσεως εις περίπτωσιν θανάτου ή πτωχεύσεως του αναδόχου, τα των λεπτομερειών επί της αμοιβής της αναθέσεως εις τον μελετητήν καθηκόντων συμβούλου της επιβλέψεως των έργων (συνεπιβλέψεως), ως και πάσα εν γένει λεπτομέρεια διά την εφαρμογήν του παρόντος νόμου.
Άρθρον 25
Μεταβατικαί διατάξεις
1. Μέχρις εγκρίσεως, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, των μητρώων Μελετητών και Γραφείων Μελετών και εκδόσεως των πτυχίων, διά την ανάθεσιν των μελετών και κατάταξιν τούτων εφαρμόζονται αι διατάξεις του άρθρου 6 του κυρωθέντος διά του Ν.Δ. 103/1973 Κανονισμού Αναθέσεως Μελετών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θεωρουμένων ως πτυχίων των εγγραφών εις το προβλεπόμενον υπό του ως άνω Κανονισμού Μητρώον Μελετητών.
2. Συμβάσεις εκπονήσεως μελετών καταρτισθείσαι μέχρι της ισχύος του παρόντος εξακολουθούν διεπόμεναι υπό των μέχρις ενάρξεως ισχύος του παρόντος κειμένων διατάξεων μέχρι πλήρους εκκαθαρίσεως των εξ αυτών σχέσεων, πλην των διατάξεων του άρθρου 9 του (Κ.Α.Μ.Π.Δ.Ε.), που κυρώθηκε με το ν.δ. 103/13.8.73 και αφορούν στις συμβατικές υποχρεώσεις του μελετητή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 1647/1986 (Α 141).
3. Από της συστάσεως της ΓΕΜ του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, καταργείται η παρά τω Υπουργείω Συντονισμού Γνωμοδοτική Επιτροπή Μητρώου Μελετητών και Κανονισμού Αναθέσεως (ΓΕΜΚΑ) πάσαι δε αι αρμοδιότητες αυτής επί των κατά την προηγουμένηνπαράγραφον μελετών μεταβιβάζονται αυτοδικαίως εις την ΓΕΜ.
Άρθρον 26
Καταργούμεναι διατάξεις
1. Από της θέσεως εν ισχύι του παρόντος νόμου καταργούνται άπασαι αι διατάξεις του κυρωθέντος δια του Ν.Δ. 103/1973 Κανονισμού Αναθέσεως Μελετών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ως και πάσα γενική ή ειδική διάταξις αντικειμένη εις τον παρόντα νόμον ή αναγομένη εις θέματα υπ` αυτού ρυθμιζόμενα.
2. Διατηρείται εν ισχύϊ και μετά την ισχύν του παρόντος η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του Ν.Δ. 238/Ι953 “περί ενοποιήσεως και αποκεντρώσεως των Τεχνικών Υπηρεσιών του Κράτους” ως ισχύει κατόπιν του υπ` αριθ. 12Ο/1960 Β.Δ/τος “περί ρυθμίσεως αρμοδιοτήτων συναφών προς έργα δημοσίων επενδύσεων” εφαρμοζομένη και επί της κατά τον παρόντα νόμον εκπονήσεως μελετών”.
Σημ.: όπως η παρ. 2 προστέθηκε με το άρθρ. 39 παρ. 4 του Ν. 849/1978 (ΦΕΚ Α 232) ενώ το αρχικό κείμενο έλαβε τον αριθμό 1.
Άρθρον 27
Εναρξις ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 27 Σεπτεμβρίου 1977
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ