Νόμος 710 ΦΕΚ Α΄283/27.9.1977
Περί Ξεναγών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
`Εννοια – Αδεια επαγγέλματος

1. Ξεναγός (εξηγητής), κατά την έννοιαν του παρόντος είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και νεώτερας Ελλάδος.

2. Η άσκησις του επαγγέλματος του ξεναγού επιτρέπεται μόνον κατόπιν εκδιδομένης υπό του Γενικού Γραμματέως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.1 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

3. Η περί ης προηγουμένη παράγραφος άδεια δύναται να ισχύη είτε δι` ολόκληρον την χώραν είτε δι` ωρισμένον τμήμα αυτής, αναλόγως της εκπαιδεύσεως του ξεναγού και των αναγκών του Τουρισμού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.1 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

4. Ξεναγός υπήκοος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και κράτους-μέλους της ΕZΕΣ πλην Ελβετίας, δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες ξεναγού στην Ελλάδα, όταν συνοδεύει ομάδα τουριστών προερχομένη από κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κατά την πραγματοποίηση ενός οργανωμένου ταξιδιού, ορισμένης χρονικής διάρκειας και καθορισμένης διαδρομής σε χώρους πλην μουσείων και ιστορικών μνημείων, όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Σημ.: όπως η παρ. 4  προστέθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ. 273/1993 (ΦΕΚ Α` 117) τροποποιήθηκε με την παρ.α του άρθρου 2 του Π.Δ.340/1996 (Α 225/Συμμόρφωση άρθ.59 ΣΥΝΘΕΟΚ) ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.1 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

5. Ο ξεναγός ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του αναφερομένου στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου δικαιώματος, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος:
– είτε με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία του χορηγήθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κράτους Μέλους καταγωγής ή παρελεύσεώς του,
– είτε με βεβαίωση, η οποία του χορηγήθηκε από αρμόδια αρχή του Κράτους Μέλους καταγωγής ή προελεύσεώς του και με την οποία πιστοποιείται ότι αυτός άσκησε το επάγγελμα του ξεναγού με πλήρη απασχόληση επί δύο έτη ή επί ισοδύναμη περίοδο με μειωμένο ωράριο κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών και κατέχει έναν ή περισσότερους τίτλους σπουδών, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποιοιαποβεικνύουν γνώσεις του ελληνικού πολιτισμού ή μεγάλων χρονικών περιόδων του.
Στην ανωτέρω βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρονται ρητώς:
α) Οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών, τους οποίους κατέχει ο ξεναγός (ονομασία τους, ημερομηνία, ίδρυμα που τους χορηγήθηκε κ.λπ.) και
β) Το μάθημα ή ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων, εκ των διδασκομένων για την απόκτηση του τίτλου, από τη διδαχή των οποίων αποδεικνύονται οι γνώσεις του ελληνικού πολιτισμού.
Ο εν λόγω ξεναγός θα πρέπει να φέρει επίσημη μετάφραση, από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ή προελεύσεώς του, των ως άνω δικαιολογητικών, την οποία οφείλει να παρουσιάσει οποτεδήποτε του ζητηθεί από όργανο εξουσιοδοτημένο προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Σημ.: όπως η παρ. 5  προστέθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ. 273/1993 (ΦΕΚ Α` 117) τροποποιήθηκε με την παρ.β` του άρθρου 2 του Π.Δ.340/1996 (Α 225/Συμμόρφωση άρθ.59 ΣΥΝΘΕΟΚ) ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.1 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

Άρθρον 2
Με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων του άρθρου 11 του παρόντος Νόμου, δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού έχουν:
α) Κάτοχοι διπλώματος Σχολής Ξεναγών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
β) Ελληνες και υπήκοοι κρατών – μελών της Ε.Ε. οι οποίοι έχουν αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα ξεναγού σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. και οι οποίοι έχουν προβεί σε αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Τίτλου III του Π.δ. 38/2010 (Α` 78).
γ) Απόφοιτοι των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης ξεναγών του άρθρου 14».
Σημ.: όπως το άρθρο 2 όπως είχε αντικατασταθεί με την περ.2 της υποπαρ. ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012,ΦΕΚ Α 222,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 50 Ν.4403/2016, ΦΕΚ Α 125/7.7.2016

Άρθρον 3
Ταυτότης ξεναγού
Σημ.: όπως το άρθρο 3 αντικαταστάθηκε  με την περ. 3 της υποπαραγρ.ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

1. Το επάγγελμα του ξεναγού ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών από την υποβολή από τους ενδιαφερομένους στο Υπουργείο Τουρισμού αίτησης για αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος ξεναγού, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος.

2. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού (Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης, Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού, Τμήμα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) εξετάζει εντός δέκα (10) ημερών τα υποβληθέντα σε αυτήν δικαιολογητικά, προκειμένου να διαπιστώσει τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού.

3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων χορηγείται στον ξεναγό εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της αναγγελίας, βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και εγγραφής του στο οικείο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9, συνοδευόμενη από δελτίο ταυτότητας, το οποίο ο ξεναγός φέρει κατά την άσκηση του επαγγέλματος του, προκειμένου να επιδεικνύεται σε κάθε διενεργούμενο έλεγχο.

4. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν δύναται να ασκήσει το επάγγελμα του ξεναγού, γνωστοποιώντας του και τους σχετικούς λόγους. Η ανωτέρω έγγραφη ενημέρωση γίνεται πριν την πάροδο δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας άσκησης του επαγγέλματος. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της εν λόγω προθεσμίας χωρίς η αρμόδια υπηρεσία να έχει γνωστοποιήσει στον υποβάλλοντα τους λόγους για τους οποίους δεν δύναται να ασκήσει το επάγγελμα του ξεναγού, τόσο η βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού όσο και το δελτίο ταυτότητας ξεναγού χορηγούνται αυτόματα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 1 άρθρου 41 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α 18/25.1.2013 (διόρθ.σφαλμ.ΦΕΚ Α 33/7.2.2013). Έναρξη ισχύος από 19.11.2012.

5. Με την απόφαση της παραγράφου 1, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διαδικασίας των προηγούμενων παραγράφων.

Άρθρον 4
Βασικαί υποχρεώσεις ξεναγών
1. Ο ξεναγός οφείλει: α. Να ασκή τα καθήκοντα του αξιοπρεπώς και κατά τρόπον εμπνεόντα την εμπιστοσύνην και την εκτίμησιν των ξεναγουμένων και β. να συμπεριφέρεται με προσήνειαν και ευγένειαν προς αυτούς.

Άρθρον 5
Ειδικώτερα καθήκοντα
Δι` αποφάσεως του εποπτεύοντος τον ΕΟΤ Υπουργού εκδοθησομένης μετά σύμφωνονγνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ και δημοσιευθησομένος δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εντός έτους από της δημοσιεύσεως του παρόντος, θέλουσικαθορισθή τα εκ της ασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού ειδικώτερά καθήκοντα και υποχρεώσεις αυτών δια συνταχθησομένου Κανονισμού. Η ως άνω προθεσμία δύναται να παραταθή εφ` άπαξ επί εν εισέτι εξάμηνον δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως.

Άρθρον 6
Σημ.: όπως το άρθρο 6 αντικαταστάθηκε  με την παρ.1 άρθρ.24 Ν.2919/2001 ΦΕΚ Α 128/25.6.2001.

1. Οι ασκούντες το επάγγελμα του ξεναγού κατά τις διατάξεις του παρόντος υπάΥονται από 1ης Ιανουαρίου 1977 στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. για όλους τους κλάδους ασφαλίσεώς του, σύμφωνα με τη νομοθεσία που το διέπει

2. Οι ξεναγοί οφείλουν, για κάθε παρεχόμενη εργασία, σχετική με το επάγγελμά τους, να εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, από τριπλότυπο νόμιμα θεωρημένο, αντίγραφο δε αυτών να υποβάλλουν στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Σ.Τ.Ε.) εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου.
Σε περίπτωση μη υποβολής στις Σ.Τ.Ε. των δελτίων παροχής υπηρεσιών του προηγούμενου εδαφίου εντός της οριζόμενης προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από τη λήξη του ημερολογιακού τριμήνου, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διατάξεις του Ι.Κ.Α. για καθυστέρηση καταβολής εισφορών.

3. Οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τόσο τον εργοδότη όσο και τον ασφαλισμένο (ξεναγό) παρακρατούνται στο σύνολό τους από τα τουριστικά γραφεία, τις λοιπές επιχειρήσεις, το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ. προς τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι ξεναγοί και αποδίδονται προς τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου.
Προκειμένου περί ξεναγών που παρέχουν υπηρεσίες σε μεμονωμένους περιηγητές και εν γένει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου αποδίδονται στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου με ευθύνη των ξεναγών.

4. Οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης υποχρεούνται να αποδίδουν στο Ι.Κ.Α. εντός ενενήντα (90) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου τις καταβληθείσες σε αυτές εισφορές των προηγούμενων παραγράφων, ως και αντίγραφα των δελτίων παροχής υπηρεσιών, συνοδευόμενα από αναλυτική κατάσταση στην οποία φαίνεται το σύνολο των αμοιβών και των επ` αυτών εισφορών για κάθε ξεναγό και επιπλέον κατάσταση στην οποία καταχωρούνται οι εργοδότες και ξεναγοί, οι οποίοι δεν κατέβαλαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας τις ασφαλιστικές εισφορές που τους βαρύνουν.
Ως εργοδότες έναντι του Ι.Κ.Α. θεωρούνται στην περίπτωση του εδαφίου α` της παραγράφου 3 τα τουριστικά γραφεία και οι λοιπές επιχειρήσεις, στη δε περίπτωση του εδαφίου β` της ίδιας παραγράφου, οι ίδιοι οι ξεναγοί

5. Οι διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 710/1977 (ΦΕΚ 283 Α) έχουν εφαρμογή και για τους ξεναγούς που αποφοίτησαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Άρθρον 7
Οροι και προϋποθέσεις κατατάξεως των ξεναγών εις ασφαλιστικάς κλάσεις

1. Δια την κατάταξιν του ξεναγού εις ασφαλιστικήνκλάσιν προς λήψιν παροχών, μερίμνη του αρμοδίου Υποκαταστήματος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων αθροίζονται, αι, εκ παρ. 3 του άρθρου 6 αναφερομένης καταστάσεως αποδοχαί του ημερορολογιακού έτους εκάστου ξεναγού και διαιρούνται δια του αριθμού 300. Ο διαιρέτης (300) αποτελεί εν προκειμένω τας εν ασφαλίσει ημέρας εργασίας του ξεναγού, το δε προκύπτονπηλίκον εάν είναι ίσον ή μεγαλύτερον του ισχύοντος την 31 Δεκεμβρίου του δι` ο η κατάταξις έτους, ημερομισθίου ανειδικεύτούεργάτου ή εργάτριας, αποτελεί το μέσον ημερομίσθιον βάσει του οποίου ο ξεναγός εντάσσεται εις την ισχύουσαν την 31ην Δεκεμβρίου αντίστοιχονασφαλιστικήνκλάσιν.

2. Εάν το εκ της διαιρέσεως της προηγουμένης παραγράφου προκύπτονπηλίκον είναι μικρότερον του κατά την 31ην Δεκεμβρίου του εις ο αφορά η κατάταξις έτους ημερομισθίου ανειδικεύτου εργάτου ή εργάτριας, το σύνολον των αποδοχών της προηγουμένης παραγράφου διαιρείται δια του ως είρηται ημερομισθίου. Ο διαιρέτης αποτελεί εν προκειμένω το μέσον ημερομίσθιον του ξεναγού, το δε προκύπτονπηλίκον τον αριθμόν των εν ασφαλίσει ημερών εργασίας του έτους.

3. Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν το κατά την παράγραφον 1 του παρόντος προκύπτον μέσον ημερομίσθιον είναι μεγαλύτερον του τεκμαρτού τοιούτου της ανωτάτης εκάστοτε ισχυούσης ασφαλιστικής κλάσεως, αι αναλογούσαι επί πλέον καταβληθείσαιεισφοραί της μερίδος του ησφαλισμένου επιστρέφονται εις τον ξεναγόν κατά την διαδικασίαν του άρθρου 31 του Κανονισμού Ασφαλίσεως του ΙΚΑ.

4. Επί των δια του άρθρου 6 του παρόντος ασφαλιζομένων ξεναγών έχουν εφαρμογήν αι διατάξεις της παρ. 14. του άρθρου 28 του Α.Ν. 1846/1951 ως αύται προσετέθησαν υπό της παρ. 5 του Ν.Δ. 4104/1960.

Άρθρον 8
Αναγνώρισις προγενεστέρας απασχολήσεως
Οι εν άρθρω 6 του παρόντος ασφαλιζόμενοι ξεναγοί δύνανται να αναγνωρίσουν ως εν ασφαλίσει διανυθέντα τη αιτήσει των, υποβαλλομένη εντός εξ (6) μηνών από της ισχύος του παρόντος, προγενέστερονχρόνον απασχολήσεώς των επί τη βάσει αδείας του ΕΟΤ ως ξεναγών μέχρι πέντε (5) ετών, αποδεικνυομένου, δι` επισήμου βεβαιώσεως της αρμοδίας Οικονομικής Εφορίας, περί υποβολής αυτή δηλώσεως φόρου εισοδήματος προερχομένου εκ της ασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού. Εν τη περιπτώσει ταύτη αναγωρίζονταιδιακόσιαι (200) κατ` έτος ημέραι εργασίας, αι δε αντιστοιχούσαι εις ταύτας εισφοραί εργοδότου και ησφαλισμένουυπολογιζόμεναι επί του εκάστοτε ισχύοντος τεκμαρτού ημερομισθίου της κατωτάτης ασφαλιστικής κλάσεως του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταβάλλονται υπό του ΕΟΤ εντός τριών μηνών από της ειδοποιήσεως αυτού παρά του ΙΚΑ περί υποβολής του ανωτέρω αιτήματος μετά των σχετικών δικαιολογητικών.

Άρθρον 9
Επέκτασις αδειών ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού
Σημ.: όπως το άρθρου 9 αντικαταστάθηκε με την περ. 4 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

1. Στο Υπουργείο Τουρισμού τηρείται Μητρώο Ξεναγών, στο οποίο καταχωρίζονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του Ξεναγού σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3.

2. Στο Μητρώο Ξεναγών καταχωρίζονται τα στοιχεία ταυτότητας του Ξεναγού που πληροί τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος, τα στοιχεία του τίτλου σπουδών του και οι γλώσσες στις οποίες δύναται να ξεναγεί.

3. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται η οικονομική επιβάρυνση των ξεναγών για την εγγραφή τους στο Μητρώο και τη χορήγηση του Δελτίου Ταυτότητας Ξεναγού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρηση του Μητρώου.

Άρθρον 10
Προστασία επαγγέλματος

1. Οποιος παρέχει τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 1 χωρίς την κατά τα άρθρα 2 και 11 του παρόντος άδεια τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους και χρηματική ποινή μέχρι δύο χιλιάδων ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 7 παρ.5 Ν.3766/2009, ΦΕΚ Α 102/1.7.2009 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ   με την περ. 5 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

2. Με τας αυτάς ποινάς τιμωρούνται ιδιοκτήται ή διευθυνταί ή υπάλληλοι τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων εν γένει ασχολουμένων με τον τουρισμόν, οι εν γνώσει αναθέτοντες ξενάγησιν εις πρόσωπονστρερούμενον της κατά το άρθρον 1 του παρόντος αδείας.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ   με την περ. 5 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

3. Εξαιρετικώς επιτρέπεται εις Υπάλληλους Τουριστικών Γραφείων ή Ξενοδοχείων η συνοδεία (transfer) ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων την εξυπηρέτησιν έχει αναλάβει το Τουριστικόν Γραφείον εις ο ανήκουν, εις κέντρον ψυχαγωγίας, θέατρον ή χώρους θαλασσίων λουτρών (plages) ως και κατά την επιβίβασιν ή αποβίβασιν αυτών εις και από λιμένας, αερολιμένας, σιδηροδρομικούς και λεωφορειακούς σταθμούς.

Άρθρον 11
Ειδικαί κατ` εξαίρεσιν άδειαι ξεναγήσεως
Σημ.: όπως το άρθρου 11 αντικαταστάθηκε  με την περ. 6 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

1. Κατ` εξαίρεση των οριζομένων στα άρθρα 2 και 3, δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και χώρους που είχε αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται επιστημονική και ανασκαφική δραστηριότητα, έχουν καθηγητές ανώτατων σχολών ιστορίας και αρχαιολογίας, διευθυντές και καθηγητές ημεδαπών και αλλοδαπών σχολών αρχαιολογίας στην Ελλάδα για ξεναγήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου.

2. Σε περίπτωση έλλειψης ξεναγού δυνάμενου να ξεναγήσει σε ορισμένη γλώσσα, έπειτα από σχετική βεβαίωση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, δικαίωμα ξενάγησης έχουν και άτομα τα οποία δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου αυτού, αλλά οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα άριστη γνώση της γλώσσας για την οποία παρατηρείται έλλειψη ξεναγού, έπειτα από σχετική άδεια η οποία χορηγείται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού.

3. Υπήκοοι κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι είναι νόμιμα εγκατεστημένοι στα κράτη αυτά και διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για την εκεί άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του ξεναγού έχουν δικαίωμα προσωρινής και περιστασιακής παροχής υπηρεσιών ξεναγού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις της με αριθ. 165255/ΙΑ/29.12.2010 (Β` 2157) κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Άρθρον 12
Εποπτεία επί των ξεναγών – Κυρώσεις
Σημ.: όπως το άρθρο 12  είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 7 παρ.7 Ν.3766/2009, ΦΕΚ Α 102/1.7.2009, αντικαταστάθηκε πάλι με την περ. 7 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

1. Στο έργο των ξεναγών εποπτεία ασκεί το Υπουργείο Τουρισμού.

2. Η εποπτεία συνίσταται στη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων για τις περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων του παρόντος νόμου.

3. Σε όποιον παρέχει τις υπηρεσίες του άρθρου 1 κατά παράβαση των άρθρων 2, 3 και 11, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, ήτοι δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

4. Σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης του έργου τους συνεργάζονται για την παροχή υπηρεσιών ξεναγού με πρόσωπο το οποίο δεν έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος κατά παράβαση των άρθρων 2, 3 και 11, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, ήτοι, τεσσάρων (4.000) χιλιάδων ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή αφαιρείται το ΕΣΛ της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών.

5. Για παραβάσεις του άρθρου 4 επιβάλλεται αρχικά η ποινή της επίπληξης και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Σε περίπτωση νέας υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, ήτοι χιλίων (1.000) ευρώ ενώ για κάθε επόμενη υποτροπή εντός έτους αφαιρείται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού για διάστημα έως τριών μηνών.

6. Τα πρόστιμα των ανωτέρω παραγράφων μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

7. Τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα επιβάλλονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Τουρισμού, βεβαιώνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ της κατοικίας ή της έδρας του υπόχρεου και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

8. Κατά της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του στοιχείου δ` της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (Α` 187), όπως αυτό ισχύει. Η προσφυγή υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στο ενδιαφερόμενο μέρος. Επί της προσφυγής αποφαίνεται εντός διαστήματος έξι (6) μηνών η αρμόδια ως άνω Επιτροπή. Με την άσκηση της προσφυγής και για το διάστημα της προς άσκηση αυτής προθεσμίας αναστέλλεται η εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.

Άρθρον 13
Λειτουργία Σχολής Ξεναγών

1. Παρά τω ΕλληνικώΟργανισμώ Τουρισμού λειτουργεί Σχολή Ξεναγών, δι` αποφάσεων δε του εποπτεύοντος τον ΕΟΤ Υπουργού, δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως καθορίζονται τα εκάστοτε χρονικά διαστήματα λειτουργίας αυτής.

2. Δια Κανονισμών ψηφιζομένων υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ και εγκρινομένων δι` αποφάσεων του εποπτεύοντος τον ΕΟΤ Υπουργού δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως καθορίζονται: α) Ο τρόπος λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών. β) Η σύνθεσις του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αυτής. γ) Η διδακτέα ύλη. δ) Ο χρόνος φοιτήσεως. ε) Αι προϋποθέσεις ιδρύσεως Τοπικών Σχολών και στ) Πάσα αναγκαία δια την λειτουργίαν των Σχολών λεπτομέρεια.

3. Κυρούνται από της εκδόσεως των αι κάτωθι αναφερόμεναι αποφάσεις περί ιδρύσεως και λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και των τοπικών τοιούτων, ήτοι: Α`. Σχολαί Αθηνών:
α) Η υπ` αριθ. 74919/1.12.1931 απόφασις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθμόν 72 ΦΕΚ/Β/2.8.1932.
β) η υπ` αριθ. 48680/1502/12.11.1954 απόφασις του Υπουργού Εμπορίου έχουσα ούτω:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 48680/1502
Εν Αθήναις τη 12 Νοεμβρίου 1954
Απόφασις
Θέμα: Ιδρυσις Τμήματος Ξεναγών παρά τη Σ.Τ.Ε.
Ο επί του Εμπορίου Υπουργός
Εχοντες υπ` όψει το άρθρον 4 του από 9/16.7.1952 Β.Δ. “περί διοικήσεως της Σχολής Τουριστικών Επαγγελματικών”, την από 2.11.1954 απόφασιν του Δ.Σ. της Σ.Τ.Ε. και την υπ` αριθ. 5238/4.11.1954 έγγραφονπρότασιν αυτής.
Αποφασίζομεν
Εγκρίνομεν την ίδρυσιν παρά τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Τμήματος Ξεναγών.
Ο Υπουργός
Π. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
γ) η υπ` αριθ. 353/Τ/4.3.1960 του Υπουργού Προεδρίας Κυβέρνησεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 125 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1960.
δ) η υπ` αριθ. 72931/7.11.1966 του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 684 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1966.
ε) η υπ` αριθ. 1216/7/11.1.1967 απόφασις του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 20 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1967.
στ) η υπ` αριθ. 84341/144/20.11.1968 απόφασις του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως έχουσα ούτω:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ/ΝΣΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Αριθ. Πρωτ. 84341 Ειδ. Αριθ. 144
Αθήναι 21.11.1968
Κοιν.: Γεν Δ/νσιν (Σχολή Ξεναγών)
Θέμα : Περί εγκρίσεως λειτουργίας Σχολής Ξεναγών Ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως
Εχοντες υπ` όψει:
1. Τας διατάξεις του Ν. 1624/1951 “περί κυρώσεως τροποποιήσεως και συμπληρώσεως, του Α.Ν. 1565/1950 “περί συστάσεως ΕΟΤ” ως τροποποιθείς και συμπληρωθείς ισχύει σήμερον.
2. Τας διατάξεις του Ν. 5161/1931 “περί Ξεναγών”.
3. Τας διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 2Α του Ν. 3076/1954 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Α.Ν. 1671/1951 “περί Υπουργικού Συμβουλίου”.
4. Πρότασιν του ΕΟΤ μετά σύμφωνον υπ` αριθ. 629 γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού “περί ανάγκης λειτουργίας Σχολής Ξεναγών παρά τω ΕΟΤ”, ως και την υπ` αριθ. 706 αυτού, “περί εισαγωγής εις την Σχολήν Ξεναγών υπαλλήλων του ΕΟΤ άνευ εισαγωγικών εξετάσεων”,
Αποφασίζομεν
1. Εγκρίνομεν την λειτουργίαν εν Αθήναις παρά τω ΕλληνικώΟργανισμώ Τουρισμού Σχολής Ξεναγών, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων.
2. Εις την Σχολήν Ξεναγών δύνανται να εισαχθούν υπάλληλοι του ΕΟΤ άνευ υποχρεώσεως δοκιμασίας εις εισαγωγικάς εξετάσεις, εφ` όσον κέκτηνται τα καθορισθέντα τυπικά προσόντα.
3. Η ανωτέρω Σχολή θέλει λειτουργήσει από 1ης Νοεμβρίου 1968 και μέχρι 31ης Ιουλίου 1969, από δε 1ης Αυγούστου έως 31ης Οκτωμβρίου 1969, θέλουσιδιεξαχθή αι δύο συμπληρωματικαίεξεταστικαί περίοδοι.
4. Η Διεύθυνσις της Σχολής κατά το εν λόγω χρονικόν διάστημα, δέον όπως ανατεθή εις υπάλληλον του ΕΟΤ δι` αποφάσεως Δ.Σ. αυτού. Η παρούσα δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ως Υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ζ) η υπ` αριθμόν 75279/531/3.10.1969 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 679 ΦΕΚ, τεύχος Β` έτους 1969.
η) η υπ` αριθ. 70459/554/31.8.1970 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 662 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1970.
θ) η υπ` αριθ. 518735/30.9.1971 απόφασις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 837 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1971.
ι) η υπ` αριθ. 547/ΣΞ/20.9.1972 απόφασις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 800 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1972.
ια) η υπ` αριθ. 948/ΣΞ/31.10.1973 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 1352 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1973.
ιβ) η υπ` αριθ. 807/ΣΞ/7.11.1974 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 1144 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1974.
ιγ) η υπ` αριθ. 172/ΣΞ/30/3/1976 απόφασις του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 480, τεύχος Β`, έτους 1976.
ιδ) η υπ` αριθ. 599/ΣΞ/16.11.1976 απόφασις του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 1418 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1976.
Β`. ΤοπικαίΣχολαί:
α) η υπ` αριθ. 16454/126/24.2.1970 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού έχουσα ούτω:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΞΕΝΑΓΩΝ
Αριθ. Πρωτ. 16450 Ειδ. Αριθ. 126 Αθήναι 24.2.1970
ΑΠΟΦΑΣΙΣ
Εχοντες υπ` όψει: 1. Τας διατάξεις του άρθρου 5 παράγρ. 9 εδάφ. δ` του Ν.Δ. 4109/1960 περί συμπληρωματικών διατάξεων “περί ΕΟΤ”.
2. Τας διατάξεις του άρθρου 31, παράγρ. 2 εδάφ. δ` του από 25.9/5.10.1957 Β.Δ. “περί Κανονισμού διενεργείας μισθώσεων, προμηθειών κλπ. του ΕΟΤ”.
3. Το υπ` αριθ. 1 Νομοθετικόν Διάταγμα της 21.11.1968 “περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων”.
4. Την υπ` αριθ. 106/12.2.1970 απόφασιν του Δ.Σ. ΕΟΤ.

Αποφασίζομεν

1. Εγκρίνομεν ως έχει την υπ` αριθ. 106/12.2.1970 απόφασιν Δ.Σ. του ΕΟΤ δι` ης εγκρίνεται:
α) η λειτουργία τοπικής Σχολής Ξεναγών εν Ρόδω από 1ης Μαϊου έως 30ης Ιουνίου 1970.
β) η διάθεσις ποσού εκατόν χιλιάδων τετρακοσίων (100.400) δρχ. δια την κάλυψιν της δαπάνης λειτουργίας της ανωτέρω Σχολής.
2. Αναθέτομεν εις τον κ. Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ όπως ρυθμίση πάσαν περαιτέρω ενέργειαν δι` αποφάσεών του εντός των πλαισίων της αρμοδιότητος αυτού.
3. Η ως άνω δαπάνη, θα καλυφθή εκ του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ (Κεφ. 4Α, άρθρον 6).
4. Η παρούσα δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Συντονισμού
ΕΜΜ. ΦΘΕΝΑΚΗΣ
β) η υπ` αριθ. 70458/31.10.1970 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 662 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1970.
γ) η υπ` αριθ. 99/ΣΞ/18.2.1974 απόφασις του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 258 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1974.
δ) η υπ` αριθ. 904/ΣΞ/21.11.1972 απόφασις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 1060 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1972.
ε) η υπ` αριθ. 600/ΣΞ/ 18.11.1976 απόφασις του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 1418 ΦΕκ, τεύχος Β`, έτους 1976.
στ) η υπ` αριθ. 22/ΣΞ/26.1.1977 απόφασις του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως δημοσιευθείσα εις το υπ` αριθ. 83 ΦΕΚ, τεύχος Β`, έτους 1977. 4. Δι` ομοίων αποφάσεων του εποπτεύοντος τον ΕΟΤ Υπουργού, εκδιδομένων μετά σύμφωνονγνώμην του Δ.Σ. του Οργανισμού, δύναται να ιδρύωνταιΣχολαί Ξεναγών και εις άλλας πόλεις της Χώρας, είτε γενικής εκπαιδεύσεως, είτε περιωρισμένης τοιαύτης εις θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Άρθρον 14

1.Ο ΕΟΤ δύναται να οργανώση εντός της από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Μαρτίου περιόδου εκάστου έτους επιμορφωτικά σεμινάρια διαρκείας μέχρι τριών (3) μηνών εις τα οποία η φοίτησις των καλουμένων ξεναγών θα είναι δωρεάν. Η χορήγησις πιστοποιητικού παρακολουθήσεως χορηγείται άνευ διενεργείας εξετάσεων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ. 8 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012)

2.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται μέχρι 31.12.2012, καθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα ταχύρρυθμων προγραμμάτων διάρκειας έως δύο (2) μηνών για την κατάρτιση Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κρατών – μελών της Ε.Ε., αποφοίτων τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής, για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού.» Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
α) τη διδασκαλία μαθημάτων που δεν καλύπτονται από τη διδαχθείσα ύλη των ανωτέρω σχολών και
β) πρακτική άσκηση στην τεχνική της διαδρομικής ξενάγησης στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων – εκδρομών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, προκειμένου οι καταρτιζόμενοι να διαθέτουν με την ολοκλήρωση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων το απαραίτητο γνωσιολογικό υπόβαθρο για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ. 8 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012) και με την παράγραφο 2 άρθρου 41 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α 18/25.1.2013 (διόρθ.σφαλμ.ΦΕΚ Α 33/7.2.2013). Έναρξη ισχύος από 19.11.2012.

3. Τα προγράμματα της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις (3) φορές το χρόνο. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζεται κάθε φορά ο τόπος και ο χρόνος υλοποίησης των ταχύρρυθμων προγραμμάτων, η διαδικασία, τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων, ο αριθμός των καταρτιζομένων και η οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή στα ταχύρρυθμα προγράμματα. Η άριστη γνώση ξένης γλώσσας, που πιστοποιείται σύμφωνα με τη σχετική για την απόδειξη γλωσσομάθειας για το διορισμό σε θέσεις του δημόσιου τομέα νομοθεσία, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 άρθρου 41 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α 18/25.1.2013 (διόρθ.σφαλμ.ΦΕΚ Α 33/7.2.2013). Έναρξη ισχύος από 19.11.2012.

4. «Για την υλοποίηση των προγραμμάτων της παραγράφου 2», το Υπουργείο Τουρισμού προσλαμβάνει ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας που δεν θα υπερβαίνει τη διάρκεια του προγράμματος. Οι ειδικότητες και τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού καθορίζονται από τον Υπουργό Τουρισμού με την προκήρυξη πρόσληψης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρου 42 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α 18/25.1.2013 (διόρθ.σφαλμ.ΦΕΚ Α 33/7.2.2013).

5. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των ταχύρρυθμων προγραμμάτων του παρόντος άρθρου οι καταρτισθέντες αποκτούν αυτόματα τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του ξεναγού σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους των λοιπών σχολών ξεναγών του παρόντος νόμου σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ` του άρθρου 2.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 άρθρου 41 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α 18/25.1.2013 (διόρθ.σφαλμ.ΦΕΚ Α 33/7.2.2013). Έναρξη ισχύος από 19.11.2012.

6. Η υλοποίηση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων του παρόντος άρθρου μπορεί να ανατίθεται απευθείας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) της ημεδαπής με τη σύναψη σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Τουρισμού, στην οποία θα περιγράφεται το ανατιθέμενο έργο, το ύψος της αμοιβής του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ο τόπος, ο χρόνος υλοποίησης, ο αριθμός των καταρτιζομένων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το ύψος της αμοιβής του εκπαιδευτικού ιδρύματος επιμερίζεται στους συμμετέχοντες και τα δίδακτρα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι λεπτομέρειες της καταβολής των διδάκτρων από τους συμμετέχοντες ορίζονται στην υπουργική απόφαση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.
Σημ.: όπως η παράγραφος 6 προστέθηκε με την παρ.2 άρθρου 42 Ν.4111/2013,ΦΕΚ Α 18/25.1.2013 (διόρθ.σφαλμ.ΦΕΚ Α 33/7.2.2013) και αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαράγραφο Ε.15 της παρ.Ε του άρθρου πρώτου Ν.4152/2013,ΦΕΚ Α 107/9.5.2013.

7. Τα ταχύρρυθμα προγράμματα της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου δύνανται να υλοποιούνται και από Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο της υποπαραγράφου 0.3. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4111/2013 (Α`18).
Σημ.: όπως η παράγραφος 7 προστέθηκε με την περ.2 της υποπαράγραφο Ε.15 της παρ.Ε του άρθρου πρώτου Ν.4152/2013,ΦΕΚ Α 107/9.5.2013

Άρθρον 15
Πάσα γενική ή ειδική διάταξιςαντικειμένη εις τας διατάξεις του παρόντος Νόμου καταργείται.

Άρθρον 16
Η ισχύς του παρόντος Νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 23 Σεπτεμβρίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ