Νόμος 707 ΦΕΚ Α΄273/21.9.1977
Περί ενοποιήσεως του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας (ΕΟΕΧ) και του Κέντρου Βιοτεχνικής Αναπτύξεως (ΚΕΒΑ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Ενοποίησις – Επωνυμία – Νομική Φύσις – Εποπτεία
Ενοποιούνται:
α) Ο Εθνικός Οργανισμός Ελληνικής Χειροτεχνίας (ΕΟΕΧ) και
β) το Κέντρον Βιοτεχνικής Αναπτύξεως (ΚΕΒΑ) εις ενιαίον, κοινωφελούς χαρακτήρος, οργανισμόν, υπό την επωνυμίαν “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΕΟΜΜΕΧ)”, και εις την Αγγλικήν “HELLENIC URGANIZATION OF SMALL AND MEDIUM SIZE INDUSTIES AND HANDICRAFT (HOMMEX)” αποτελούντα ΝομικόνΠρόσωπον Ιδιωτικού Δικαίου, εδρεύοντα εις Αθήνας και υπαγόμενον εις την εποπτείαν του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενεργείας.

Άρθρον 2
Σκοπός

1. Σκοπός του ΕΟΜΜΕΧ είναι η διά παντός προσφόρου τρόπου, προαγωγή και προώθησις της εν γένει αναπτύξεως της εγχωρίου Βιοτεχνίας, εν ευρεία εννοία (Μικρομεσαία Βιομηχανία, Βιοτεχνία Ειδών Τέχνης, Οικοτεχνία, Χειροτεχνία και Λαϊκή Τέχνη), εντός των πλαισίων της εκάστοτε ασκουμένης Κυβερνητικής Πολιτικής.

2. Δια την επίτευξιν του σκοπού τούτου ο ΕΟΜΜΕΧ:
α. Καταρτίζει ειδικά προγράμματα αφορώντα αμέσως ή εμμέσως εις την παραγωγήν και διάθεσιν των προϊόντων της εγχωρίου Βιοτεχνίας, (Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων), Οικοτεχνίας και Χειροτεχνίας, εκπαίδευσιν και μετεκπαίδευσιν των επιχειρηματιών αυτών, στελεχών και παραγόντων εν γένει και παρακολουθεί την εφαρμογήν αυτών.
β. Μεριμνά για την προώθηση του θεσμού των συνεταιρισμών και κοινοπραξιών των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, ως και του θεσμού των υπεργολαβιών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 1472/1984 (Α 112).
γ. Συντονίζει την παραγωγήν διαφόρων ομοιοπαραγωγών μονάδων προς εκτέλεσιν κοινών παραγγελιών και υπεργολαβιών και παρακολουθεί από πάσης πλευράς την εκτέλεσιν αυτών.
δ. Παρεμβαίνει δια παντός προσφόρου μέσου, όπερ ήθελε κριθή αναγκαίον εις την διαδικασίαν της διαθέσεως των Βιοτεχνικών εν γένει προϊόντων εντός και εκτός της Χώρας.
ε. Οργανώνει γενικάς ή κλαδικάς εκθέσεις, επιδείξεις και διαφημίσεις, μετέχει τοιούτων εκθέσεων εν τη ημεδαπή και αλλοδαπή και ιδρύει Παραρτήματα εν τη ημεδαπή, ως και μόνιμα γραφεία, εν τη ημεδαπή και αλλοδαπή.
στ. Ιδρύει μονάδας παραγωγής ημικατειργασμένων προϊόντων, ως και πρώτων υλών, δια τον εφοδιασμόν των Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων, Οικοτεχνιών και Χειροτεχνιών, ως και εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, σχετικών μετρήσεων, ελέγχου μεθόδων κ.λ.π. των πρώτων υλών και των ετοίμων προϊόντων.
ζ. Μελετά δι` ιδίων στελεχών ή διά τρίτων παν σχετικόν θέμα αναγόμενον εις την τεχνολογίαν, οικονομίαν, εμπορίαν, έρευναν της αγοράς γενικώς, αφορών τας Μικρομεσαίας Μεταποιητικάς Επιχειρήσεις, την Χειροτεχνίαν, ως και κλάδους τούτων.
η. Μεριμνά δια την διάσωσιν και διάδοσιν των ποικίλων μορφών της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ως αύται εκφράζονται δια των αντικειμένων της εγχωρίου, χωρικής και αστικής Χειροτεχνίας – Οικοτεχνίας και Βιοτεχνίας ειδών τέχνης.
θ. Μεριμνά διά την δημιουργίαν νέων μορφών, νέων σχεδίων και νέων μεθόδων εις την Χειροτεχνίαν. Οικοτεχνίαν, Βιοτεχνίαν ειδών Τέχνης και τας Μικρομεσαίας Μεταποιητικάς Επιχειρήσεις. ι. Υποβοηθεί τα αρμόδια όργανα χρηματοδοτήσεως εις την άσκησιν της Βιοτεχνικής Πίστεως εντός των πλαισίων της εκάστοτε Κυβερνητικής Πολιτικής.
ια. αα) Χορηγεί μικρά δάνεια, οικονομικές ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις προς οικοτέχνες, χειροτέχνες και βιοτεχνίες ειδών τέχνης. Το ύψος, το έντοκο ή μη και γενικά οι όροι και προϋποθέσεις της χορήγησης καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
ββ) Χορηγεί οποιασδήποτε μορφής δάνεια ή επιχορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς ή κοινοπραξίες τους, καθώς και στις κάθε μορφής θυγατρικές εταιρείες του ΕΟΜΜΕΧ. Το ύψος, το έντοκο ή μη και γενικά οι όροι και προύποθέσεις της χορήγησης καθορίζονται με κανονισμό που εκδίδει το διοικητικό συμβούλιο και εγκρίνει ο Υπουργός Εθνικης Οικονομίας.
γγ) Παρέχει εγγύηση σε τράπεζες ή πιστωτικούς γενικά οργανισμούς της ημεδαπής ή και της αλλοδαπής υπέρ μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων συνεταιρισμών ή κοινοπραξιών τους. Η εγγύηση αυτή παρέχεται για την ασφάλεια δανείων ή πιστώσεων με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
δδ) Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του εκδίδει κάθε μορφής Εγγυητικές Επιστολές υπέρ μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή κοινοπραξιών τους, προς το ελληνικό δημόσιο και οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Οι εγγυητικές αυτές επιστολές νόμιμα μπορούν να κατατεθούν και στις περιπτώσεις που προβλέπεται κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής. Εγγυητικές επιστολές που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΜΜΕΧ μέχρι τη δημοσίευση αυτού του νόμου θεωρούνται ότι έχουν εκδοθεί νόμιμα.
Σημ.: όπως η περίπτωση ια` της παρ. 2 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 1472/1984 (Α 112).
ιβ. Εκπονεί οικονομοτεχνικάς, οικονομικάς, εμπορικάς, τεχνικάς και οργανωτικάςμελέτας διά λογαριασμόν των Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας τη αιτήσει των, είτε δωρεάν, είτε επί μικρά αμοιβή κατά τα οριζόμενα δι` αποφάσεως του Δ.Σ.
ιγ. Ιδρύει Σχολάς εκπαιδεύσεως και μαθητείας επιχειρηματιών, στελεχών και παραγόντων εν γένει των Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας. ιδ. Καθιερώνει και απονέμει σήμα ποιότητος επί τη βάσει κριτηρίων επιδιώξεως σεβασμού των παραδοσιακών προτύπων και εμπνεύσεων εξ αυτών, νέων δημιουργιών, συμφώνως προς την σύγχρονοναισθητικήναντίληψιν και τας συγχρόνους παραδοχάς, ως και ποιότητος κατασκευής εις Ελληνικά προϊόντα της καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας, Χειροτεχνίας και Οικοτεχνίας, δι` αποφάσεως του Δ.Σ. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενεργείας ρυθμίζεται παν θέμα ως και πάσα λεπτομέρεια, αναγκαία δια την εφαρμογήν της παρούσης διατάξεως.
ιε. Παρέχει τεχνικήνβοήθειαν προς τας Βιοτεχνικάς και Χειροτεχνικάς μονάδας, εις την οποίαν περιέρχεται και η εξεύρεσις λύσεων επί προβλημάτων προκυπτόντων εκ της εφαρμογής μεθόδων μηχανοποιήσεως και αυτοματοποιήσεως. ιστ. Διενεργεί ή συμμετέχει εις τεχνικάςερεύνας επί σκοπώ αξιοποιήσεως των εγχωρίων πρώτων υλών, της παραγωγής νέων ή σηματνικώς βελτιωμένων προϊόντων, της αξιολογήσεως και αξιοποιήσεως εφευρέσεων και ευρεσιτεχνιών, ως και της αναπτύξεως νέων μεθόδων και συστημάτων παραγωγής.
ιζ. Μεριμνά διά παντός ετέρου μέσου, όπερ ήθελε κριθή αναγκαίον και λυσιτελές υπό του Διοικητικού Συμβουλίου προς επίτευξιν των σκοπών του.
ιη. αα. Ο ΕΟΜΜΕΧ μπορεί να αποκτά εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα σε ακίνητα που βρίσκονται σε βιοτεχνικές ή βιομηχανικές περιοχές, κέντρα ή ζώνες και να τα μεταβιβάζει στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
ββ. Η κτήση των παραπάνω δικαιωμάτων από τον ΕΟΜΜΕΧ και η μεταβίβασή τους από αυτόν στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται τόσο για τον ΕΟΜΜεΧ όσο και για τις επιχειρήσεις αυτές, από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου, ΝΠΔΔ, δήμου ή κοινότητας ή τρίτων. Η κτήση και η μεταβίβαση των δικαιωμάτων αυτών υποβάλλονται σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου των εκατό (100) δραχμών. Σε κάθε περίπτωση δικαιώματα του συμβολαιογράφου και του άμισθου ή έμμισθου υποθηκοφύλακα, για τη μεταγραφή των παραπάνω δικαιοπραξιών, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες (10.000) δραχμές για το συμβολαιογράφο και τις τρεις χιλιάδες (3.000) δραχμές για τον υποθηκοφύλακα.
γγ. Οι παραπάνω μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται επίσης από το φόρο εισοδήματος για το ποσό που εισπράττουν από την εκποίηση των οικοπέδων, ακινητων και λοιπών εγκαταστάσεών τους που κατείχαν μέχρι τη μετεγκατάστασή τους, εφόσον το προϊόν αυτής της εκποίησης θα χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του για την εγκατάσταση τους με βάση εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα σε βιοτεχνική ή βιομηχανική περιοχή, κέντρο ή ζώνη και εφόσον δεν θα πάψουν να υφίστανται για μια πενταετία από την τελευταία εκποίηση. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση συγχωνεύεται με μια άλλη που είναι εγκατεστημένη μέσα ή έξω από τη βιοτεχνική ή βιομηχανική περιοχή, κέντρο ή ζώνη, δεν θεωρείται ότι παύει να υφίσιοται, εφόσον συνεχίζει τη λειτουργία της στη βιοτεχνική ή βιομηχανική περιοχή, κέντρο ή ζώνη, ως τμήμα της νέας επιχειρήσεως. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν έχουν εφαρμογή σε επιχειρήσεις που μεταφέρονται από την επαρχία στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές περιοχές, κέντρα ή ζώνες, της Θεσσαλονίκης και του νομού Αττικής.
δδ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κτήση και τη μεταβίβαση των παβαπάνω δικαιωμάτων καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΜΜΕΧ.
Σημ.: όπως η περίπτωση ιη` προστέθηκε στην παράγραφο 2, διά του άρθρου 13 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

3. Προς επίτευξιν των ως άνω σκοπών δύναται να μετέχη εταιριών παραγωγής και εμπορίας Βιοτεχνικών, Οικοτεχνικών και Χειροτεχνικών προϊόντων, δυνάμενος και να συνιστά ιδίας Επιχειρήσεις, είτε να συμμετέχη εις Επιχειρήσεις μετά Τραπεζών, ετέρων Οργανισμών, Βιοτεχνικών Συνεταιρισμών, Κοινοπραξιών, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Φυσικών Προσώπων.

Άρθρον 3
Πόροι
Ο ΕΟΜΜΕΧ, έχει τους ακολούθους τακτικούς και εκτάκτους πόρους:
1. Τακτικοί Πόροι:
α) Αι πρόσοδοι εκ της περιουσίας αυτού.
β) Αι πάσης φύσεως πρόσοδοι εκ της παροχής υπηρεσιών αυτού προς τρίτους.
γ) Ετησία Κρατική Επιχορήγησις, εγγραφομένη υποχρεωτικώς από 1ης Ιανουαρίου 1978 εις τον ΤακτικόνΠροϋπολογισμόν του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενεργείας, αναγκαία δια την εξυπηρέτησιν των σκοπών του ΕΟΜΜΕΧ.
2. Εκτακτοι Πόροι:
α) Ειδικαί χρηματοδοτήσεις εκ του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
β) Ειδικαί χρηματοδοτήσεις, δωρεαί, κληρονομίαι, κληροδοσίαι και πάσης φύσεως προαιρετικαίτακτικαί ή έκτακτοι εισφοραί νομικών ή φυσικών προσώπων.
γ) Ο ΕΟΜΜΕΧ εν τη επιδιώξει των σκοπών του, έχει το δικαίωμα να προέρχηται μετά της Τραπέζης της Ελλάδος ή και της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, ή και μετ` άλλων Τραπεζών και Πιστωτικών εν γένει Οργανισμών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, εις συμφωνίας δανεισμού χρηματοδοτήσεως, εγγυοδοσίας και χρησιμοποιήσεως, των υπηρεσιών αυτών, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. Δια την χορήγησιν των κατά τα άνω δανείων δύναται να παρέχηται η εγγύησις του Κράτους κατά την εκάστοτε ισχύουσανδιαδικασίαν.
3. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος το υπό του άρθρου 15 του Ν.Δ. 3999/1959, “περί ελέγχου του Εξαγωγικού Εμπορίου και άλλων τινών διατάξεων”, προβλεπόμενονέσοδον υπέρ του τέως ΕΟΕΧ περιέρχεται εις τον ΕΟΜΜΕΧ.
4. Για την κάλυψη του κινδύνου των ζημιών που θα προέρχονται από τη μη επιστροφή των δανειοδοτήσεων, οι οποίες παρέχονται είτε από τον ΕΟΜΜΕΧ είτε από τις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά νομικά πρόσωπα μετά από εγγύησή του, καθορίζεται, με κανονισμό που εκδίδει το διοικητικό συμβούλιο και εγκρίνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ποσό ή ποσοστό που παρακρατείται από το ποσό της δανειοδότησης. Το ποσό ή ποσοστό αυτό παρακρατείται είτε από τον ΕΟΜΜΕΧ, όταν αυτός παρέχει τη δανειοδότηση, είτε από την τράπεζα και γενικά τα πιστωτικά νομικά πρόσωπα που την παρέχουν και αποδίδεται στον οργανισμό. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που εγκρίνει ο Υπουργός Εθνικης Οικονομίας, καθορίζεται επίσης το ύψος της προμήθειας που εισπράττει ο ΕΟΜΜΕΧ κατά την έκδοση εγγυητικών επιστολών και η διαδικασία είσπραξης. Η διαχείριση του κεφαλαίου που σχηματίζεται από τα ποσά της παραγράφου αυτής ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 1472/ 1984 (Α 112).

Άρθρον 4
Διοικητικόν Συμβούλιον

1. Ο ΕΟΜΜΕΧ διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο ορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και αποτελείται από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων στον ΕΟΜΜΕΧ, από δύο τουλάχιστον εκπροσώπους φορέων μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και έναν τουλάχιστον των λοιπών κοινωνικών φορέων καθώς και πρόσωπα με ειδικές γνώσεις και πείρα. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζονται οι φορείς από τους οποίους προέρχονται οι εκπρόσωποι, ο τρόπος συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

2. Τα Μέλη του Δ.Σ. ορίζονται επί τριετεί θητεία, δι` αποφάσεως του Υπουργού ή Υφυπουργού Βιομηχανίας και Ενεργείας, δημοσιευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Δια της αυτής αποφάσεως ορίζονται εκ των Μελών του Δ.Σ. ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αυτού.

3. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενεργείας δύναται ν` απαλλάσσωνται των καθηκόντων των τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προ της λήξεως της θητείας των, εάν απουσιάζουν συστηματικώς, άνευ αποχρώντος λόγου, εκ των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, επί τρείς (3) εν συνεχεία συνεδριάσεις.

4. Χρέη Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου ασκεί ανώτερος υπάλληλος του ΕΟΜΜΕΧ, οριζόμενος μετά του Αναπληρωτού του δι` αποφάσεως του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Η αποζημίωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του γραμματέα του καθώς και οι αποδοχές του προέδρου ή προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου καθορίζονται με κοινη απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 4 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

Άρθρον 5
Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου

1. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον συνεδριάζει προσκλήσει του Προέδρου αυτού, τακτικώς μεν δις τουλάχιστον του μηνός, εκτάκτως δε οσάκις ήθελε κριθή απαραίτητον υπό τούτου ή επτά (7) εκ των Μελών αυτού.

2. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τουλάχιστον πέντε (5) εκ των Μελών του. Αι αποφάσεις αυτού λαμβάνονται δι` απολύτου πλειοψηφίας των παρόντων Μελών του, εν ισοψηφία δε υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Χρέη εισηγητών εκτελούν ο διευθύνων σύμβουλος και χωρίς ψήφο ο γενικός διευθυντής του ΕΟΜΜΕΧ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

4. Τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου υπογράφονται υπό του Προέδρου, των Μελών και του Γραμματέως αυτού.

Άρθρον 6
Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου

1. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον αποφασίζει επί παντός θέματος, σχετικού με την διοίκησιν, λειτουργίαν, διαχείρισιν και δράσιν του ΕΟΜΜΕΧ.

2. Καταρτίζει τους εσωτερικούς κανονισμούς οργάνωσης και λειτουργίας του οργανισμού, τους κανονισμούς κατάστασης προσωπικού και κάθε άλλο κανονισμό αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του.

3. Συνιστά περιφερειακές υπηρεσίες, παραρτήματα και εμπορικά κέντρα στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδρύει τις σχολές που προβλέπονται στην περίπτωση ιγ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 και καταρτίζει τους κανονισμούς λειτουργίας τους.

4. Καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής δανείων, οικονομικών ενισχύσεων ή επιχορηγήσεων, για την παροχή εγγυήσεων και την έκδοση εγγυητικών επιστολών ως προβλέπεται στο άρθρο 1 του παρόντος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

5. Εγκρίνει αγοράς, πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων, τόσο εις το Εσωτερικόν, όσον και εις το Εξωτερικόν, προς εξυπηρέτησιν των αναγκών του ΕΟΜΜΕΧ.

6. Αποφασίζει για τους γενικότερους στόχους και την πολιτική του οργανισμού καθώς και για τα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα προγράμματα δράσης του και αναθέτει, μετά την έγκρισή τους από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, την εκτέλεσή τους στο διευθύνοντα σύμβουλο και στο γενικό διευθυντή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

7. Αποφασίζει για τον ετήσιο προύπολογισμό και τις αναγκαίες τροποποιήσεις του, καθώς και για τους ετήσιους ισολογισμούς και απολογισμούς του οργανισμού. Οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και απολογισμοί υποβάλλονται στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για έγκριση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

8. Αποφασίζει επί των αποστολών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εις το Εσωτερικόν και Εξωτερικόν και καθορίζει τας ειδικάςδαπάνας και αποζημιώσεις αυτών.

9. Αποφασίζει επί αποστολής εις το Εξωτερικόν εμπειρογνωμόνων συνεργατών και υπαλλήλων του Κέντρου.

Σημ.: όπως η παράγραφος 10 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 εδ. α` του Ν. 1472/1984 (Α 112).

11. Αναθέτει σε οργανισμούς και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα μελέτες, ερευνες και εργασίες, οι οποίες εχουν σχέση με την εκπλήρωση των στόχων του οργανισμού και καθορίζει την αμοιβή που θα καταβληθεί.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

12. Αποφασίζει την πρόσληψιν του Προσωπικού του ΕΟΜΜΕΧ, ως και παντός θέματος αφορώντος την εν γένει κατάστασιν του Προσωπικού.

13.Σημ.: όπως η παράγραφος 13 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 εδ. α` του Ν. 1472/1984 (Α 112).

14. Εγκρίνει την ανάληψιν παραγγελιών και τους όρους εκτελέσεως τούτων, ως και την ανάθεσιν της εκτελέσεως αυτών, εις Βιοτέχνας – Χειροτέχνας.

15. Με απόφασή του μπορεί να μεταβιβάσει μέρος των αρμοδιοτητων του στον πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο και στο γενικό διευθυντή και σε άλλους υπαλλήλους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1472/1984 (Α 112) και με την παρ.2 του άρθρου 18 του Ν. 1479/1984 (ΦΕΚ Α 145).

Άρθρον 7
Αρμοδιότητες Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζει τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και συγκαλεί εις συνεδρίασιν τα μέλη αυτού.

2. Ούτος τηρείται ενήμερος της λειτουργίας του Οργανισμού υπό του Γενικού Διευθυντού και παρακολουθεί την εκτέλεσιν υπ` αυτού των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί εξωδίκως και δικαστικώς τον ΕΟΜΜΕΧ και μπορεί με πράξη του να αναθέσει την εκπροσώπηση στο γενικό διευθυντή ή σε δικηγόρο του ΕΟΜΜΕΧ ή για συγκεκριμένα θέματα σε υπάλληλο του οργανισμού. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, ανατίθενται στον πρόεδρο και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

4. Τον Πρόεδρον ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί, ως προς απάσας τας αρμοδιότητας αυτού, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρον 8
Αρμοδιότητες διευθύνοντος συμβούλου – γενικού διευθυντή
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με  το άρθρο 8 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

1. Η εφαρμογή των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου ανατίθεται στο διευθύνοντα σύμβουλο και στο γενικό διευθυντή του οργανισμού. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου καθορίζονται και κατανέμονται οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και του γενικού διευθυντή, καθώς και η αναπλήρωσή τους.

2. Ως γενικός διευθυντής προσλαμβάνεται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί, πτυχιούχος ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εσωτερικού ή ισότιμου ιδρύματος του εξωτερικού, ο οποίος διακρίνεται για τα οργανωτικά του προσόντα, την επιστημονική του πείρα και γνωρίζει την αγγλική ή γαλλική ή γερμανική ή ιταλική γλώσσα.

3. Οι αποδοχές του γενικού διευθυντή καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο διευθύνοντα σύμβουλο και στο γενικό διευθυντή χορηγούνται, σε περίπτωση μετακίνησης εκτός έδρας στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΜΜΕΧ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρον 9
Αρμοδιότητες Γενικού Διευθυντού)
Σημ.: όπως το άρθρο 9 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 εδ. β` του Ν. 1472/1984 (Α 112).

Άρθρον 10
Σύστασις Υπηρεσιών
Σημ.: όπως το άρθρο 9 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 εδ. β` του Ν. 1472/1984 (Α 112).

Άρθρον 11
Διευθυνταί
Σημ.: όπως το άρθρο 9 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 εδ. β` του Ν. 1472/1984 (Α 112).

Άρθρον 12
Διάρθρωσις Υπηρεσιών
Σημ.: όπως το άρθρο 9 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 εδ. β` του Ν. 1472/1984 (Α 112).

Άρθρον 13
Διαχείρισις

1. Δι` αποφάσεως του Δ.Σ., θέλει ρυθμισθή παν θέμα αφορών τα της διαχειρίσεως, της καταρτίσεως του Προϋπολογισμού, Ισολογισμού και Απολογισμού, ως και θέματα προμηθειών του ΕΟΜΜΕΧ, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων περί λογιστικού των Νομικών Προσώπων.

2. Ο διαχειριστικός έλεγχος του ΕΟΜΜΕΧ ενεργείται από ορκωτούς λογιστές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 1472/1984 (Α 112).

3. Ο ετήσιος Ισολογισμός του ΕΟΜΜΕΧ ελέγχεται υπό ορκωτών Λογιστών.

4. Προς παρακολούθησιν της λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ, ούτος υποβάλλει εις τον Υπουργόν Βιομηχανίας και Ενεργείας ανά εξάμηνον λεπτομερή έκθεσιν της δραστηριότητός του. Χορηγεί επίσης εις τον Υπουργόν Βιομηχανίας και Ενεργείας παν αιτηθησόμενονοικονομικόνστοιχείον και πληροφορίαν.

Άρθρον 14
Καταργούμεναι Διατάξεις

1. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος Νόμου καταργούνται:
α. Ο, δυνάμει του Νόμου 3875 του έτους 1958, ιδρυθείς Εθνικός Οργανισμός Ελληνικής Χειροτεχνίας (ΕΟΕΧ).
β. Το, δυνάμει του Ν.Δ/τος 332 του έτους 1969, ιδρυθέν Κέντρον Βιοτεχνικής Αναπτύξεως (ΚΕΒΑ).

2. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος Νόμου, όπου αναφέρεται:
α. Εθνικός Οργανισμός Ελληνικής Χειροτεχνίας (ΕΟΕΧ), και
β. Κέντρον Βιοτεχνικής Αναπτύξεως (ΚΕΒΑ) νοείται εφεξής Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος των ενοποιουμένων ως ανωτέρω Οργανισμών.

3. Από της ενάρξως της ισχύος του παρόντος καταργείται πάσα γενική ή ειδική διάταξις, αναφερομένη εις θέματα ρυθμιζόμενα υπό του παρόντος.

Άρθρον 15
Διαδοχή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

1. Ο ΕΟΜΜΕΧ υποκαθίσταται αυτοδικαίως και άνευ άλλης τινός διατυπώσεως εις πάντα εν γένει τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των ΕΟΕΧ και ΚΕΒΑ, της τοιαύτης μεταβιβάσεως εξομοιουμένης προς καθολικήνδιαδοχήν. Εις το περιθώριον των οικείων βιβλίων μεταγραφών σημειούται, προκειμένου, περί ακινήτων, η δια του παρόντος νόμου επερχομένη καθολική διαδοχή. Εκκρεμείς δίκαι του ΕΟΕΧ και του ΚΕΒΑ συνεχίζονται επ` ονόματι του ΕΟΜΜΕΧ, νομιμοποιουμένου ενεργητικώς και παθητικώς προς τούτο.

2. Προς ακριβή αποτίμηση της, κατά τα ανωτέρω περιερχομένης εις τον, δια του παρόντος, συνιστώμενονΟργανισμόν περιουσίας, οι ως άνω φορείς, υποχρεούνται να συντάξωσιΙσολογισμόν μέχρι της ημέρας δημοσιεύσεως του παρόντος και μετά την απογραφήν και αποτίμησιν να κλείσωσι τα Λογιστικά Βιβλία.

3. Η αποτίμησις της πραγματικής αξίας των ως άνω περιουσιακών στοιχείων, θέλει πραγματοποιηθή υπό τριμελούς επιτροπής εξ Ορκωτών Λογιστών, οριζομένης δι` αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενεργείας, οίτινες μετ` έλεγχον των βιβλίων εκάστου φορέως, θέλουσι συντάξει και υποβάλει εντός διμήνου από του ορισμού των, έκθεσιν περί της ακριβούς αξίας των περιουσιακών στοιχείων εκάστου Οργανισμού κατά την ημέραν της δημοσιεύσεως του παρόντος.

4. Τα ποσά των εις τον ΤακτικόνΠροϋπολογισμόν ή πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή αλλαχού εγγεγραμμένων υπέρ των ενοποιουμένων Οργανισμών ΚΕΒΑ και ΕΟΕΧ χορηγηθεισών και μη απορροφθεισών δι` οιονδήποτε λόγον πιστώσεων περιέρχονται εις τον ΕΟΜΜΕΧ αυτοδικαίως.

Άρθρον 16
Δι` αποφάσεων του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενεργείας, εκδιδομένων μετά γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΜΜΕΧ, ρυθμίζεται πάσα λεπτομέρεια αναγκαία δια την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος.

Άρθρον 17

1. Το κατά την δημοσίευσιν του παρόντος υπηρετούν εις τον ΕΟΕΧ και το ΚΕΒΑ πάσης φύσεως προσωπικόν μεταφέρεται εις τον ΕΟΜΜΕΧ και συνεχίζει παρέχον τας υπηρεσίας του. Το προσωπικόν τούτο κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ., εντάσσεται εις τας υπό του κατ` άρθρον 12 του παρόντος εκδοθησομένου κανονισμού συσταθησομένας θέσεις, εφ` όσον κέκτηται τα κατά τον ανωτέρω Κανονισμόν απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, υποκείμενον εις απάσας τας εξ αυτού απορρεούσας υποχρεώσεις. Το ούτος εντασσόμενονπροσωπικόν συνεχίζει παρέχον τας υπηρεσίας του, μεθ` όλων των εκ της μέχρι της εντάξεώς του προϋπηρεσίας του δικαιωμάτων.

2. Το μη εντασσόμενον κατά την προηγουμένηνπαράγραφονπροσωπικόν απολύεται υποχρεωτικώς καταβαλλομένης αυτώ αποζημιώσεως κατά τας κειμένας διατάξεις.

Άρθρον 18
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 21 Σεπτεμβρίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ