Νόμος 694 ΦΕΚ Α΄264/16.9.1977
Περί Μειονοτικών Σχολείων της Μουσουλμανικής Μειονότητος εις Δ.Θράκην.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1

1. Τα της εκπαιδεύσεως της εν Δυτική Θράκη μουσουλμανικής μειονότητος, διέπονται:
α) υπό των διατάξεων της δια του άρθρου 1 του Ν. Δ/τος της 25 Αυγούστου 1923 κυρωθείσης Συνθήκης περί Ειρήνης, συνομολογηθείσης εν Λωζάννη, β) υπό του Νόμου 309/1976, “περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής Εκπαιδεύσεως” και γ) υπό του παρόντος νόμου, επιφυλασσομένης εν πάση περιπτώσει της αρχής διακρατικής αμοιβαιότητος.

2. Οι εν τω παρόντι όροι “μειονότης”, “μειονοτικός” και “μειονοτικοί” αναφέρονται αποκλειστικώς εις την εν Δυτική Θράκη μουσουλμανικήν μειονότητα.

Άρθρον 2
Σκοπός του μειονοτικού σχολείου είναι η εξασφάλισις της σωματικής, πνευματικής και ηθικής αναπτύξεως και προόδου των μαθητών συμφώνως προς τους βασικούς σκοπούς της εν Ελλάδι γενικής εκπαιδεύσεως και τας εις τα προγράμματα των αντιστοίχων δημοσίων σχολείων της Χώρας καθοριζομένας αρχάς.

Άρθρον 3
Τα μειονοτικά σχολεία τελούν υπό τον έλεγχον και την εποπτείαν του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτών.

Άρθρον 4
Δια την ίδρυσιν, λειτουργίαν, επιθεώρησιν και εποπτείαν των μειονοτικών σχολείων δημοτικής εκπαιδεύσεως ισχύουν αναλόγως αι περί Ιδιωτικής Γενικής Εκπαιδεύσεως κείμεναι εκάστοτε διατάξεις, επιφυλασσομένων των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Άρθρον 5

1. α) Δια την ίδρυσιν μειονοτικών σχολείων υποβάλλεται εις τον οικείονΕπιθεωρητήν μειονοτικών σχολείων αίτησις υπογεγραμμένη υπό γονέων ή κηδεμόνων, απολαυόντων των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων του `Ελληνος πολίτου και μονίμων κατοίκων της πόλεως, κωμοπόλεως, χωρίου, συνοικισμού ή συνοικίας της τοπικής περιφερείας δια την οποίαν ζητείται η ίδρυσις του σχολείου.
β) Ο αριθμός των αιτούντων καθορίζεται εκάστοτε υπό του οικείου Νομάρχου λαμβανομένων υπ` όψιν της τοποθεσίας, του αριθμού των κατοίκων των ενδιαφερομένων δια την ίδρυσιν του σχολείου και της αρχής της διακρατικής αμοιβαιότητος.
γ) Ο Επιθεωρητής διαβιβάζει την αίτησιν εις τον οικείονΝομάρχην μετά εισηγήσεως αυτού.

2. Η άδεια ιδρύσεως του μειονοτικού σχολείου εκδίδεται δια πράξεως του Νομάρχουεγκρινομένης υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εις την άδειαν ορίζεται, ως ιδρυτής, εις εκ των αιτησάντων γονεύς ή κηδεμών, `Ελλην πολίτης, εις το οποίον τάσσεται προθεσμία, μη δυναμένη να υπερβή τον ένα μήνα προς αποδοχήν του ορισμού του ως ιδρυτού.

3. Εις ην περίπτωσιν ο οριζόμενος ως ιδρυτής δεν αποδεχθή τον ορισμόν, ο Νομάρχης επιλέγει έτερον πρόσωπον εκ του πίνακος των αιτησάντων τιθεμένης προθεσμίας αποδοχής του ορισμού του ως ιδρυτού κατά τα εν τη προηγουμένη παραγράφω οριζόμενα. Εάν και ούτος αποποιηθή τον ορισμόν του ως ιδρυτού τηρείται η αυτή διαδικασία μέχρις εξαντλήσεως του πίνακος. Εξαντλουμένου του πίνακος ο Νομάρχης ορίζει τον κατά την κρίσιν του καταλληλότερον δια την ιδιότητα του ιδρυτού γονέως ή κηδεμόνα.

4. Η ιδιότης του ιδρυτού παύει όταν εκλείψη η ιδιότης αυτού ως γονέως ή κηδεμόνοςμαθητού του σχολείου και εις την θέσιν του ορίζεται αμέσως υπό του Νομάρχου έτερον πρόσωπονεπιλεγόμενον εκ του πίνακος των αιτησάντων την ίδρυσιν γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου. Εις περίπτωσιν μη αποδοχής του ορισμού υπό του επιλεγέντος ισχύουν κατ` αναλογίαν τα εις τας παραγράφους 2 και 3 οριζόμενα.

5. Η άδεια ανακαλείται άμα ως εκλείψουν κατά την κρίσιν του Νομάρχου αι προϋποθέσεις λειτουργίας του σχολείου. Η ανάκλησις ενεργείται δια πλήρους ητιολογημένης πράξεως του Νομάρχουεγκρινομένης υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Η ισοτιμία των μειονοτικών σχολείων προς τα της δημοσίας εκπαιδεύσεως και αι σχετικαί προϋποθέσεις αυτής, ορίζονται υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευματωνπροτάσει του αρμοδίου Επιθεωρητού, διαφυλασσομένης της αρχής της διακρατικής εν προκειμένω αμοιβαιότητος.

7. Το μειονοτικόν σχολείον, εκπροσωπείται εις τας σχέσεις αυτού μετά των αρμοδίων εκπαιδευτικών και άλλων διοικητικών αρχών του Κράτους ή ενώπιον των δικαστηρίων, υπό του ορισθέντος ως ιδρυτού του σχολείου Ελληνος πολίτου, κατά τα οριζόμενα δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 6

1. Το μειονοτικόν σχολείον έχει ιδίαν τριμελή Εφορείαν, διοριζομένην υπό του οικείου Νομάρχου, όστις επιλέγει τα μέλη αυτης εκ πινακος περιέχοντος τουλάχιστον πέντε και το πολύ δεκαπέντε ονόματα γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών του περί ου πρόκειται μειονοτικού σχολειου. Ο πίναξ ούτος καταρτίζεται κατόπιν εκλογών υπό των εχόντων δικαίωμα ψήφου, κατοίκων της έδρας του σχολείου Ελλήνων πολιτών.

2. Δικαίωμα ψήφου, έχουν μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλεως, κωμοπόλεως, χωρίου, συνοικισμού ή συνοικίας της εκπαιδευτικής περιφερείας ήν εξυπηρετεί το σχολείον, οι οποίοι είναι γονείς ή κηδεμόνες μαθητών του σχολείου και εφ` όσον ούτοι δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα των αυτό δια την εκλογήν Σχολικής Εφορείας ετέρου σχολείου της εκπαιδευτικής περιφερείας.

3. Ο χρόνος θητείας εκάστης Σχολικής Εφορείας ορίζεται τριετής, μεθ`ο διεξάγονται νέαιεκλογαί και καταρτίζεται νέος πίναξ, κατά τας προηγουμένας παραγράφους.

4. Κατά την διάρκειαν της θητείας των τα μέλη της Σχολικής Εφορείας δέον να διατηρούν την ιδιότητα γονέως και κηδεμόνοςμαθητού του σχολείου του οποιου είναι Εφοροι. Οι εκ των μελών της Σχολικής Εφορείας παύοντες να έχουν την ιδιότητα ταύτην αντικαθίσταται υπό του οικείου Νομάρχου δι` επιλογής ετέρων εκ του κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου πίνακος. Εξαντλουμένου του πίνακος ο Νομάρχης διορίζει τον κατά την κρίσιν του καταλληλότερον δια τα έργα του μέλους της ΣχολικηςΕΦορείας, γονέα ή κηδεμονα.
Ο διορισμός ούτος ισχύει μόνον μέχρι της νέας εκλογής εφόρων εις το τέλος εκάστης τριετίας.

5. Η διαδικασία της εκλογής και τα καθήκοντα και αι αρμοδιότητες της Σχολικής Εφορείας καθορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρον 7

1. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωσιν αρμοδίου Υπουργού εκδιδομένων βάσει του παρόντος νόμου και εντός του πλαισίου της γενικωτέρας εκπαιδευτικής νομοθεσίας της Χώρας ρυθμίζονται τα ακόλουθα αναφερόμενα θέματα των μειονοτικών σχολείων της Δ. Θράκης:
α) Σύνθεσις του διδακτικού προσωπικού του μειονοτικού σχολείου.

β) Πρόσληψις (τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, διαδικασία), δικαιώματα, υποχρεώσεις, κατάρτισις και ανανέωσις συμβάσεως εργασίας, πειθαρχικόν δίκαιον, λύσις σχέσεως και γενικώς θέματα καταστάσεως του μη έχοντος την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου προσωπικού ως και της ασφαλίσεως του προσωπικού τούτου εις το ΙΚΑ ή εις ετέρους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
γ) Υποχρεώσεις του μειονοτικού σχολείου ως προς τα κατώτατα όρια μισθοδοσίας των διδασκόντων εις αυτό εκπαιδευτικών και τας συνεισφοράς αυτού ως εργοδότου εις το ΙΚΑ ή ετέρου ασφαλιστικούς οργανισμούς.
δ) Διορισμός Διευθυντού και Υποδιευθυντού μειονοτικών σχολείων, τρόπος αναπληρώσεως αυτών, καθήκοντα και υποχρεώσεις αυτών.
ε) Θέματα αφορώντα εις την διδασκαλίαν εν γένει, ήτοι:
(1) Αναλυτικά προγράμματα. Βασικά μαθήματα, ωράρια διδασκαλίας των τουρκιστί και ελληνιστί διδασκομένων μαθημάτων. Εξετάσεις πάσης φύσεως, συντελεσταί βαθμολογίας και τίτλοι σπουδών. Ειδικά μαθήματα κοινωνικής διαπαιδαγωγήσεως, μορφωτικαί και αθλητικαίσχολικαί δραστηριότητες. Συμμετοχή Μουσουλμάνων Θρησκευτικών λειτουργών εις την διδασκαλίων των Θρησκευτικών.
(2) Επιγραφαί, πινακίδες, σχολική αλληλογραφία διδακτικά βιβλία, βοηθήματα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας και σχολικαίβιβλιοθήκαι.
στ) Θέματα αφορώντα εις την φοίτησιν των μαθητών, ήτοι:
(1) Εγγραφή, μετεγγραφή, διαγραφή μαθητών, κανονισμός φοιτήσεως και τυχόν ειδικαίμαθητικαί ταυτότητες και έτερα μαθητικά θέματα.
(2) Σχολικαί εκδηλώσεις, τελετή της Σημαίας, έπαρσις αυτής, εορτολόγιον και αργίαι μειονοτικών σχολείων.
ζ) Θέματα αφορώντα εις τα της συντηρήσεως των σχολικών κτιρίων και της οικονομικής εν γένει διαχειρίσεως του μειονοτικού σχολείου και αι σχετικαί προς αυτά υποχρεώσεις του ιδρυτού και της Σχολικής Εφορείας.
η) Θέματα αφορώντα εις την σύμπραξιν των γονέων μετά των διδασκάλων ως π.χ. :
(1) Συμβούλια γονέων, συνεστιάσεως γονέων και διδασκάλων.
(2) Τρόπος λήψεως αποφάσεως γονέων και κηδεμόνων περί της ημέρας εβδομαδιαίας αργίας, του χρησιμοποιηθησομένου αλφαβήτου, αραβικού ή λατινικού, ως και επί ετέρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος γονέων και κηδεμόνων.
θ) Θέματα σχετικά προς την διάθεσιν των εγγραφομένων δια πάσαν περίπτωσιν εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πιστώσεων.

2. Τα μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία και πάντες οι εν αυτοίς υπηρετούντες εκπαιδευτικοί λειτουργοί, δημόσιοι και μη, υπάγονται εις την διοικητικήν και πειθαρχικήνδικαιοδοσίαν του Γενικού Επιθεωρητού και των Επιθεωρητών μειονοτικών σχολείων.

Άρθρον 8

1. Δεν θίγονται δια των διατάξεων του παρόντος αι κατά περίπτωσιν αρμοδιότητες του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (Κ.Ε.Μ.Ε.).

2. Τα κατά την δημοσίευσιν του παρόντος λειτουργούντα μειονοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης υποχρεούται όπως εντός έτους από της δημοσιεύσεως του παρόντος, υποβάλουν αίτησιν δια την χορήγησιν αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας κατά τας διαταξεις των άρθρων 4 και 5 του παρόντος. Μέχρι της χορηγήσεως της αδείας ταύτης και υπό την προϋπόθεσιν ότι η αίτησις υπεβλήθη εμπροθέσμως, θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντα. Κατά τα λοιπά τα σχολεία ταύτα διέπονται υπό των διατάξεων του παρόντος νόμου.

3. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται πάσα λεπτομέρεια αναγκαία δια την εφαρμογήν του παρόντος νόμου.

4. Μέχρις εκδόσεως των υπό του παρόντος νόμου προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων, εφαρμόζονται αι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος κείμεναι διατάξεις.

5. Επιφυλασσομένης της ισχύος της προηγουμένης παραγράφου καταργείται πάσα γενική ή ειδική διάταξις αντικειμένη εις τας διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζουσα θέματα διεπόμενα υπ` αυτού.

Άρθρον 9
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 13 Σεπτεμβρίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ