Νόμος 641 ΦΕΚ Α΄200/22.7.1977
Περί ιδρύσεως και οργανώσεως Ιατρικών Σχολών και Πανεπιστημιακών Ιατρικών Κέντρων εις τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Θράκης, εκτελέσεως έργων εις τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλων τινών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Ιδρυσις Ιατρικών Σχολών Πάτρας και Ιωαννίνων

1. Ιδρύονται αι κάτωθι Ιατρικαί Σχολαί:
α) Ιατρική Σχολή εις το Πανεπιστήμιον Πατρών με έδραν την πόλιν των Πατρών και
β) Ιατρική Σχολή εις το Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων με έδραν την πόλιν των Ιωαννίνων.

2. Η φοίτησις εις τας εν λόγω Σχολάς είναι εξαετής.

3. Εις τας διά της παραγράφου 1 του παρόντος ιδρυομένας Ιατρικάς Σχολάς θα λειτουργήση από του ακαδημαϊκού έτους 1977- 78 το Α` έτος σπουδών, τα δε υπόλοιπα έτη σπουδών, ανά εν κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, μέχρι συμπληρώσεως και του έκτου.

4. Ο αριθμός εισακτέων εις το Α` έτος των Σχολών τούτων ορίζεται, κεχωρισμένως, κατά τας “περί καθορισμού αριθμού εισακτέων εις τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διατάξεις του Ν.Δ. 4148/1961” και δεν δύναται να υπερβή τους εκατόν (100), κατά ΣΧολήν.

5. Υπό των ανωτέρω Ιατρικών Σχολών χορηγείται πτυχίον Ιατρικής.

6. Μέχρι της ενάρξεως λειτουργίας και του Γ` έτους σπουδών, ο κύκλος των διδασκομένων και εξεταζομένων μαθημάτων, ως και αι πάσης φύσεως ασκήσεις και τα προγράμματα εν γένει, των ιδρυομένων Σχολών, καθορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά δε την έναρξιν λειτουργίας και του Γ` έτους σπουδών, δι` ομοίας αποφάσεως, εκδιδομένης μετά πρότασιν της οικείας Σχολής. Αι αποφάσεις αύται δημοσιεύονται διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Άρθρον 2
Εκπαιδευτικά Παραρτήματα

1. Τα μαθήματα και αι πάσης φύσεως ασκήσεις των φοιτητών του Α`, Β` ή και Γ` έτους σπουδών των εν άρθρω 1 Σχολών, αναλόγως του προγράμματος σπουδών, διεξάγονται εις την πόλιν της έδρας του οικείου Πανεπιστημίου.

2. Τα μαθήματα, αι κλινικαί και εργαστηριακαί ασκήσεις των φοιτητών του ΣΤ`, Ε`, Δ` ή και Γ` έτους σπουδών των ως άνω Σχολών αναλόγως του προγράμματος σπουδών, διεξάγονται εις Νοσηλευτικά Ιδρύματα των πόλεων Πατρών, Τριπόλεως, Ιωαννίνων, Λαρίσης και Βόλου, ως ακολούθως:
α) Της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών εις Νοσηλευτικά Ιδρύματα Πατρών και Τριπόλεως.
β) Της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εις Νοσηλευτικά Ιδρύματα Ιωαννίνων, Λαρίσης και Βόλου.

3. Αι Κλινικαί, τα Εργαστήρια ή Τμήματα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων εις τα οποία γίνεται η κατά την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου εκπαίδευσις των φοιτητών, πληρούντα τας προϋποθέσεις Ιατρικής Εκπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Μονάδος, είναι Εκπαιδευτικά Παραρτήματα των Σχολών εις τας οποία ανήκουν και ορίζονται διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Εις τα Παραρτήματα ταύτα λειτουργούν αποκλειστικώς Πανεπιστημιακαί Κλινικαί και Εργαστήρια. Οι κατά την έναρξιν λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών υπηρετουντες εις αυτά Διευθυνταί Κλινικών δύνανται να συνεχίσουν, μέχρι λήξεως της θητείας των, παρέχοντες τας υπηρεσίας των ως ειδικοί συνεργάται, κατά πλήρες ωράριον απασχολήσεως και επί τη αυτή σχέσει εργασίας, υποκείμενοι εις τους περιορισμούς του άρθρου 7 του παρόντος νόμου. Η θητεία τούτων δύναται να ανανεούται προτάσει της οικείας Σχολής και επί αρνητικής προτάσεως αύτη δέον να είναι ητιολογημένη. Η θέσις καταργείται άμα τη αποχωρήσει των υπηρετούντων. Το λοιπόν ιατρικόν προσωπικόν συνεχίζει υπηρετούν μέχρι λήξεως της θητείας του. Το λοιπόν προσωπικόν (νοσηλευτικόν, διοικητικόν, τεχνικόν, βοηθητικόν κ.λ.π.) συνεχίζει να είναι προσωπικόν του Νοσηλευτικού Ιδρύματος διεπόμενον υπό της περί του προσωπικού των Δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων διατάξεων.

4. Τα εκπαιδευτικά παραρτήματα Τριπόλεως αποτελούν ίδιον “Πανεπιστημιακόν Ιατρικόν Κέντρον Τριπολεως” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

5. Τα εκπαιδευτικά παραρτήματα Λαρίσης και Βόλου αποτελούν έκαστον ίδιον “Πανεπιστημιακόν Ιατρικόν Κέντρον” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

6. Αι διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.Δ. 2592/1953 “περί Οργανώσεως της Ιατρικής αντιλήψεως” εφαρμόζονται αναλόγως και επί των εκπαιδευτικών παραρτημάτων του παρόντος. Δια Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, δύναται να ρυθμίζωνται τα της οργανώσεως, διοικήσεως, λειτουργίας, εποπτείας και οικονομικής διαχειρίσεως των εκπαιδευτικών παραρτημάτων του παροντος και κατά τρόπον διάφορον του προβλεπομένου υπό των διατάξεων του Ν.Δ. 2592/1953.

7. Η κατανομή των φοιτητών δια την κλινικήν και εργαστηριακήν άσκησιν εις τα νοσηλευτικά Ιδρύματα και Εργαστήρια του παρόντος άρθρου, γίνεται βάσει κανονισμού εκδιδομένου υπό της οικείας Σχολής.

Άρθρον 3
Εδραι και θέσεις Βοηθητικού Διδακτικού Προσωπικού
Ι. Ιδρύονται αι κάτωθι τακτικαί έδραι μετά ομωνύμου δι` εκάστην εργαστηρίου.
1. Εις την Ιατρικήν Σχολήν Πανεπιστημίου Πατρών:
α) Ανατομίας, έχουσα ως περιεχόμενον την διδασκαλίαν της μορφής και της αδράς κατασκευής (περιγραφή ανατομική) της υφής (ιστολογίας) απάντων τωνοργάνων του ανθρώπου και τας εξελικτικάς μεταβολάς μορφής και υφής του εμβρύου (εμβρυολογία).
β) Φυσιολογίας, έχουσα ως περιεχόμενον την διδασκαλίαν της Γενικής Φυσιολογίας και της Ειδικής Φυσιολογίας των καθ` έκαστον συστημάτων.
γ) Βιολογικής Χημείας, έχουσα ως περιεχόμενον την Χημείαν της ζώσης ύλης και των φυσιολογικών και παθολογικών αυτής μεταβολών. Ειδικώτερον η Βιολογική Χημεία του ανθρώπου.
δ) Γενικής Βιολογίας, έχουσα το αυτό ως κατωτέρω περιεχόμενον. ε) Ιατρικής Φυσικής, έχουσα ως περιεχόμενον την διδασκαλίαν απάντων των ειδικώς εις την Ιατρικήν αφορώντων κεφαλαίων της Γενικής Φυσικής ήτοι Φυσικοχημείας, Ηλεκτροφυσιολογίας, Ηλεκτροθεραπείας, Ακτινολογίας, Οπτικής, Ακουστικής κ.λ.π.
ΙΙ. Εις την Ιατρικήν Σχολήν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
α) Ανατομίας, έχουσα το αυτό ως άνω περιεχόμενον.
β) Φυσιολογίας, έχουσα το αυτό ως άνω περιεχόμενον.
γ) Βιολογικής Χημείας, έχουσα το αυτό ως άνω περιεχόμενον.
δ) Γενικής Βιολογίας, έχουσα ως περιεχόμενον την διδασκαλίαν των γενικών προβλημάτων της ζωής των κοινών δι` όλα τα έμβρυα όντα, ζωϊκού και φυτικού βασιλείου, των σχέσεων μεταξύ των και προς το περιβάλλον, κυρίως δε την βιολογίαν του κυττάρου και γενετικήν. ε) Ιατρικής Φυσικής, έχουσα το αυτό ως άνω Περιεχόμενον.
2. Παρ` εκάστη έδρα της παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου ιδρύονται ανά δύο θέσεις Επιμελητών, δύο βοηθών και δύο παρασκευαστών.
3. Δια Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην της οικείας Ιατρικής Σχολής και της Συγκλήτου του αντιστοίχου Πανεπιστημίου, ιδρύονται εις τα Εκπαιδευτικά Παραρτήματα του άρθρου 2 του παρόντος αι αναγκαίαι έδραι και θέσεις βοηθητικού διδακτικού προσωπικού. Μέχρις ενάρξεως λειτουργίας του Γ` έτους σπουδών τα υπό της παρούσης παραγράφου προβλεπόμενα Π. Δ/τα εκδίδονται μετά γνώμην της Συγκλήτου του οικειου Πανεπιστημίου.

Άρθρον 4
Εκλογή Καθηγητών

1. Κατά την πρώτην εφαρμογήν του παρόντος και μέχρι πληρώσεως ένδεκα (11) εδρών, εις εκάστην Ιατρικήν Σχολήν, η εκλογή καθηγητών, δι`εκάστην έδραν γίνεται υπό Σώματος Εκλεκτόρων οριζομένων μετά των αναπληρωτών των, δι` αποφάσεως του επί της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργού και αποτελουμένου:
α) Εξ ενός τακτικού καθηγητού Σχολής Θετικής κατευθύνσεως του Πανεπιστημίου εις το οποίον πρόκειται να πληρωθή η έδρα.
β) Εξ ενός τακτικού καθηγητού της Ιατρικής ΣΧολής του Πανεπιστημιου Αθηνών.
γ) Εξ ενός τακτικού καθηγητού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
δ) Εκ τεσσάρων Ελλήνων το γένος, καθηγητών, Ομοτίμων ή εν ενεργεία, Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

2. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός ως Εκλέκτορος προσώπου έχοντος συγγένειαν εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μετά του υποψηφίου μέχρι και τετάρτου βαθμού ή τελούντος εις υπηρεσιακήν σχέσιν υπ` αυτού.

3. Εκ των εκλεκτόρων δύο (2) τουλαχιστον, δέον να είναι της αυτής ή συγγενούς ειδικότητος προς την του υποψηφίου.

4. Οι υπό του Σώματος των Εκλεκτόρων εκλεγόμενοι και διοριζόμενοι τακτικοί καθηγηταί μετέχουν του Σώματος των Εκλεκτόρων επι πλέον των κατά την παρ. 1 μελών αυτού.

5. Πληρωθεισών ένδεκα (11) εδρών, εις εκάστην Σχολήν, η εκλογή νέων καθηγητών γίνεται υπό των καθηγητών αυτής.

6. Εις τους εκ της αλλοδαπής προερχομένους Εκλέκτορας καταβάλλονται τα έξοδα μεταβάσεως και επιστροφής αυτών, ως και εφ` άπαξ αποζημίωσις, καθοριζομένη διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

7. Καθηγηταί των διά του παρόντος ιδρυομένων Ιατρικών Σχολών δεν δύνανται να μετακληθούν υπό ετέρου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ουδέ να υποβάλλουν υποψηφιότητα δι` εκλογήν των, ως καθηγητών ετέρου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος προ της παρελεύσεως πενταετίας από του διορισμού των.

8. Τα της συγκροτήσεως και λειτουργίας του Σώματος των Εκλεκτόρων του παρόντος άρθρου και της διαδικασίας επιλογής ρυθμίζονται διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Αι υπό των ισχυουσών διατάξεων προβλεπόμεναι προθεσμίαι, αι αφορώσαι εις την εν γένει διαδικασίαν πληρώσεως των εν τω παρόντι νόμων εδρών, συντέμνονται εις το ήμισυ.

Άρθρον 5
Ιατρική Σχολή Θράκης

1. Ιδρύεται Ιατρική Σχολή εις το Πανεπιστήμιον Θράκης, εξαετούς φοιτήσεως, υπό της οποίας χορηγείται πτυχίον Ιατρικής.

2. Ο καθορισμός της έδρας της Σχολής και των Εκπαιδευτικών Παραρτημάτων αυτής, εφ` όσον δεν ορίζεται άλλως διά του παροντος Νόμου ως και του χρόνου ενάρξεως λειτουργίας του Α έτους σπουδών, γίνεται δια Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου τη προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της κυβερνήσεως, ορίζονται τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα Ν.Δ. 2592/1953 εις τα οποία εγκαθίστανται και λειτουργούν Πανεπιστημιακαί Κλινικαί, εργαστήρια ή τμήματα της Ιατρικής ταύτης Σχολής.

3. Ο αριθμός των κατ` έτος εισακτέων εις το Α` έτος σπουδών της ανωτέρω Σχολής, δεν δύναται να υπερβαίνη τους ογδοήκοντα (80).

4. Μέχρι της ενάρξεως λειτουργίας και του Γ` έτους σπουδών ο κύκλος των διδασκομένων και εξεταζομένων μαθημάτων, ως και αι πάσης φύσεως ασκήσεις και τα προγράμματα, εν γένει, της ιδρυομένης Σχολής, καθορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά δε την έναρξιν λειτουργίας και του Γ` έτους σπουδών, δι` ομοίας αποφάσεως, εκδιδομένης μετά πρότασιν της Σχολής. Αι αποφάσεις αύται δημοσιεύονται διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

5. Αι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 2 και του άρθρου 4 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως και επί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης.

Άρθρον 6
Εκπαιδευτικόν Παράρτημα Αλεξανδρουπόλεως

1. Από του ακαδημαϊκού έτους 1977-1978 αι κλινικαί και εργαστηριακαί ασκήσεις αριθμού φοιτητών του ΣΤ` έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διεξάγονται εις Νοσηλευτικόν ίδρυμα της πόλεως Αλεξανδρουπόλεως, πληρούν τας προϋποθέσεις Ιατρικής Εκπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Μονάδος, οριζόμενον δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εις το οποίον εγκαθίστανται και λειτουργούν αι κατωτέρω Πανεπιστημιακαί Κλινικαί μετά των απαραιτήτων εργαστηρίων, αι οποίαι αποτελούν Παραρτήματα της Ιατρικής ΣΧολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπαγόμεναι εις οικείας τακτικάς έδρας ιδρυομένας δια του παρόντος ως ακολούθως:
α) Παθολογική
β) Χειρουργική
γ) Γυναικολογική – Μαιευτική
δ) Παιδιατρική
ε) Νευρολογική και
στ) Ψυχιατρική.

2. Εις τους εν τη προηγουμένη παραγράφω φοιτητάς χορηγείται πτυχίον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

3. Μέχρι πληρώσεως των εν παρ. 1 εδρών, αι εν αυτώ αναφερόμεναι πανεπιστημιακαί κλινικαί, διευθύνονται υπό Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατ` ανάθεσιν ή υπό εντεταλμένων Υφηγητών.

4. Απο της ενάρξεως λειτουργίας του ΣΤ` έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης, αι εν παρ. 1 Κλινικαί παύουν να αποτελούν παραρτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθίστανται ίδιον Πανεπιστημιακόν Κέντρον Αλεξανδρουπόλεως της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης. Αι υφιστάμεναι τότε εις το παράρτημα τούτο έδραι και θέσεις βοηθητικού διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθίστανται αυτοδικαίως έδραι και θέσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης. Το κατέχον τας θέσεις ταύτας βοηθητικόν διδακτικόν προσωπικόν μετατάσσεται αυτοδικαίως εις την Ιατρικήν ΣΧολήν του Πανεπιστημίου Θράκης. Διά τους κατέχοντας τας ως άνω έδρας καθηγητάς, μετά την πλήρωσιν τούτων, ιδρύονται αυτοδικαίως επι πλέον έδραι του αυτού περιεχομένου εις την Ιατρικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τας οποίας ούτοι καταλαμβάνουν.
Εκ των ούτω δημιουργουμένων ομοειδών εδρών, εις εκάστην περίπτωσιν, καταργείται εκείνη, η οποία δι` οιονδήποτε λόγον ήθελε κενωθή πρώτη.

Άρθρον 7
Απασχόλησις και αμοιβαί διδακτικού Προσωπικού

1. Το πάσης φύσεως διδακτικόν προσωπικόν των εκπαιδευτικών παραρτημάτων του παρόντος νόμου, απασχολείται εις αυτά κατά πλήρες ωράριον εργασίας.

2. Απαγορεύεται εις το διδακτικόν προσωπικόν και τους ειδικούς συνεργάτας του άρθρου 2 των εκπαιδευτικών παραρτημάτων του παρόντος, να ασκή ιδιωτικώς το επάγγελμα του ιατρού, ει μη μόνον εντός των κλινικών ή εργαστηρίων τούτων και υπό προϋποθέσεις αι οποίαι καθορίζονται διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών μετά γνώμην των οικείων Ιατρικών Σχολών. Ούτοι εγγράφονται αυτοδικαίως εις τον οικείον Ιατρικόν Σύλλογον, διαγραφόμενοι εκ του Συλλόγου εις τον οποίον πρότερον ανήκον. Του περιορισμού ασκήσεως ιδιωτικώς του επαγγέλματος του ιατρού εξαιρούνται οι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος υπηρετούντες Διευθυνταί Κλινικών και μεχρι λήξεως της θητείας των, εφ` όσον η άσκησις δεν απαγορεύεται ή περιορίζεται εκ της υφισταμένης συμβάσεως.

3. Επιτρέπεται εις το ανώτερον διδακτικόν προσωπικόν να συμμετέχη εις Ιατρικόν Συμβούλιον, εντός ή εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος.

4. Εις το διδακτικόν προσωπικόν και τους ειδικούς συνεργάτας του άρθρου 2 του παρόντος των εκπαιδευτικών παραρτημάτων του παρόντος νόμου καταβάλλεται, πλην των τακτικών αποδοχών και ιδιαιτέρα αμοιβή δια την άσκησιν τουΙατρικού Επαγγέλματος εντός του Εκπαιδευτικού Παραρτήματος και την παροχήν των ιατρικών υπηρεσιών προς τους νοσηλευομένους εις αυτο ασθενείς, προερχομένη εκ των εισπραττομένων υπό του νοσηλευτικού ιδρύματος ποσών διά την νοσηλείαν ή την εξέτασιν ασθενών. Τα ποσά των εισπραττομένων νοσηλείων και αμοιβών ιατρικών πράξεων καθορίζονται διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Δι` ετέρας αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, καθορίζονται τα της κατανομής ωρισμένου ποσοστού νοσηλείων, εισπραττομένων υπό ωρισμένον αριθμόν κλινών και αμοιβής ιατρικών πράξεων εις το αυτό προσωπικόν.

Άρθρον 8
Απόσπασις υπαλλήλων
Διά την πραγματοποίησιν των διά την λειτουργίαν των Σχολών και Ιδρυμάτων εις τα οποία εγκαθίστανται και λειτουργούν εκπαιδευτικά παραρτήματα του παρόντος νόμου απαιτουμένων έργων και προμηθειών, δύναται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών και του αρμοδίου κατά περίπτωσιν Υπουργού, να αποσπώνται κατά τας κειμενας διατάξεις εις τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Παραρτήματα δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών.

Άρθρον 9
Διευκολύνσεις – Απαλλαγαί – Παροχαί

1. Τα προς επίτευξιν των σκοπών του παρόντος νόμου απαιτούμενα έργα και προμήθειαι, πραγματοποιούνται κατ` απόλυτον προτεραιότητα.

2. Αι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 259/1976 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των “περί Πανεπιστημίων Θράκης και Κρήτης κειμενων διατάξεων, ως και των αφορωσών εις την οργάνωσιν των τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Υπηρεσίας Α.Ε.Ι.”, εφαρμόζονται αναλόγως και επί των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων και Θράκης. Προς κάλυψιν επειγουσών έργων διά την εγκατάστασιν και λειτουργίαν των διά του παρόντος ιδρυομένων Ιατρικών Σχολών, επιτρέπεται επί μίαν τριετίαν απο της δημοσιεύσεως του παρόντος, πρόσληψις εις τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Θράκης, διοικητικού και υπηρεσιακού προσωπικού, μη δυναμένου να υπερβή τον αριθμόν των δέκα (10), επί σχέσει εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ωρισμένου χρονου. Η πρόσληψις του προσωπικού τούτου ενεργείται κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 385/1969, αι δε αποδοχαί αυτού καθορίζονται κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 1198/1972.

3. Επί μίαν πενταετίαν από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου αι προμήθειαι του πάσης φύσεως αναγκαιούντος εξοπλισμού, προς επιτέλεσιν του εν αυτώ αναφερομένου σκοπού, διενεργούνται υπό των οικείων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κατά παρέκκλισιν των περί διενεργείας των κρατικών προμηθειών. Αι υπό των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού προβλεπόμεναι προθεσμίαι συντέμνονται εις το ήμισυ, τα δε σχετικά ποσά πενταπλασιάζονται.

4. Τα της αναθέσεως, εκπονήσεως, ελέγχου και εγκρίσεως των μελετών των έργων, ως και της αναθέσεως και των όρων εκτελέσεως των έργων ανεγέρσεως των διά του παρόντος νόμου ιδρυομένων Ιατρικών Σχολών και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εις τα οποία εγκαθιστανται και λειτουργούν εκπαιδευτικά παραρτήματα αυτών, διέπονται υπό ειδικών κανονισμών εκδιδομένων υπό των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίων Εργων.

5. Επιτρέπεται η κατά τας κειμένας διατάξεις αναγκαστική απαλλοτρίωσις αστικών ή αγροτικών ακινήτων, αναδασωτέων εκτάσεων ή βοσκοτοπων, πλην των τοιουτων, περί ων η παρ. 3 του άρθρου 17 του Συντάγματος, διά την εγκατάστασιν και λειτουργίαν Ιατρικών Σχολών, ιδίαις αυτών ή του Δημοσίου δαπάναις, του τοιούτου σκοπού λογιζομένου ως δημοσίας ωφελείας. Το Δημόσιον, οι Δήμοι ή αι Κοινότητες και τα πάσης φύσεως Εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. δύνανται να παραχωρούν, καθ` οιονδήποτε τρόπον εις τας Ιατρικάς ΣΧολάς, δια την εγκατάστασιν και λειτουργίαν αυτών, κτήματα ανήκοντα εις ταύτα ανεξαρτήτως του φορέως διαχειρίσεως τούτων. Η παραχώρησις των μεν κτημάτων του Δημοσίου ενεργείται δι` αποφάσεως του αρμοδίου, ως εκ του φορέως κυριότητος των προς παραχώρησιν ακινήτων Υπουργού, των Δημοτικών ή Κοινοτικών κτημάτων κατά τα οριζόμενα υπό του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικος, των δε κτημάτων Εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. δι`αποφάσεως του διοικούντος ταύτα Οργάνου, εγκρινομένης υπό της Ιεράς Συνόδου, κατά παρέκκλισιν τωνυπό των κειμένων διατάξεων τιθεμένων περιορισμών ή ειδικών όρων και προϋποθέσεων μεταβιβάσεως των ως άνω εκκλησιαστικών ακινήτων. Εις περίπτωσιν παραχωρήσεως της κυριότητος, η παραχώρησις αυτή αποτελεί τον τίτλον, της κατά νόμον μετεγγραφής συντελλουμένης ατελώς και άνευ ετέρας τινός διατυπώσεως.

6. Τα Ανώτατα Εκπαιδ. Ιδρύματα ως και τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα εις τα οποία εγκαθίστανται και λειτουργούν Εκπαιδευτικά Παραρτήματα, διά την εκπλήρωσιν του σκοπού αυτών, απαλλάσσονται παντός δασμού, φόρου, τέλους, ως και του τέλους χαρτοσήμου, δικαιώματος ή εισφοράς υπέρ του Δημοσίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως ή παντός τρίτου, δικαστικών τελών και πάσης υπέρ τρίτων κρατήσεως, απολαύοντα και των εκ της εκάστοτε ισχυούσης νομοθεσίας περί δημοσίων επενδύσεων θεσπιζομένων απαλλαγών.

7. Διά την πρόσκτησιν των αναγκαιουσών οικοπεδικών εκτάσεων, προς επίτευξιν του σκοπού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συνιστάται δι`αποφάσεως του οικείου Νομάρχου, εκδιδομένης προτάσει του Πρυτάνεως του αντιστοίχου Ανωτάτου Εκπ/κού Ιδρύματος, Επιτροπή διά την εκτίμησιν της καταλληλότητος και της αξίας αυτών, αποτελουμένη εξ ενός (1) τεχνικού Ανωτάτου Εκπ/κού Ιδρύματος εκ του οικείου Οικονομικού Εφόρου ή του νομίμου αναπληρωτού αυτού και εξ ενός (1) Ιατρού Δημοσιου Υπαλλήλου. Διά την αποτίμησιν της αξίας του υπό πρόσκτησιν οικοπέδου μετέχει εις την ως άνω Επιτροπήν εις (1) Δικαστικός Λειτουργός, επι βαθμώ τουλάχιστον Πρωτοδίκου, προτεινόμενος υπο του Προϊστάμενος του Δικαστήριου εις το οποίον υπηρετεί κατόπιν αιτήσεως του οικείου Νομάρχου. Η Επιτροπή καταλληλοτητος αποφαίνεται εντός μηνός απο λήψεως της εκάστοτε εντολής. ύΟσον αφορά εις τον χαρακτηρισμόν του χώρου, ισχύουν αι υπάρχουσαι πολεοδομικαί διατάξεις.

8. Επιτρέπεται η μίσθωσις ιδιωτικών κλινικών, πληρουσών απάσας τας απαιτουμένας προϋποθέσεις διά την εγκατάστασιν Εκπαιδευτικών Παραρτημάτων, εφ` όσον δεν υφίστανται διαθέσιμα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και μέχρις αποκτήσεως ιδίων εγκαταστάσεων.

9. Αι πάσης φύσεως οικονομικαί και λοιπαί ευεργετικαί διατάξεις, αι ισχύουσαι δια το προσωπικόν των κρατικών νοσοκομείων εφαρμόζονται αναλόγως και επί του πάσης φύσεως προσωπικού των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Άρθρον 10
Επιχορήγησις και Οικονομική Διαχείρισις Νοσοκομείων Πανεπιστημίου Αθηνών
Αι υπό της περιπτώσεως (γ) της παρ. 1 του άρθρου 312 του Ν. 5343/1932 “περί Οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών” προβλεπόμεναι εισφοραί του Κράτους, χορηγούνται απ` ευθείας προς τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, η δε εν γένει οικονομική διαχείρισις των Νοσοκομείων τούτων ενεργείται υπό των οικείων εφορειών, άνευ εγκρίσεως ετέρου Οργάνου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άρθρον 11
Εφαρμογή διατάξεων επί της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

1. Αι διατάξεις των άρθρων 1 (παρ. 6), 2 (παρ. 3 και 6), 7, 8 και 9 (παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8) του παρόντος εφαρμόζονται και προκειμένου “περί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και των παραρτημάτων αυτής”.

2. Διά Προεδρικού Διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να ορίζωνται, κατά τα εν παρ. 3 του άρθρου 2, Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα εδρεύοντα και εις ετέρας πόλεις πλην της πόλεως Ηρακλείου, ως Πανεπιστημιακαί Κλινικαί (Παραρτήματα) της Ιατρικής Σχολής Κρήτης.

Άρθρον 12
Εκτέλεσις έργων και προμηθειών της Ανωτάτης Βιομηχανικης Σχολής Πειραιώς (Α.Β.Σ.Π.)

1. Η εκτέλεσις των κατά το άρθρον 1 του Ν.Δ. 463/1970 “περί οργανώσεως των Τεχνικών Υπηρεσιών των Α.Ε.Ι. έργων και προμηθειών της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς”, γίνεται υπό πενταμελούς Επιτροπής συγκροτουμένης δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Τα της συνθέσεως, αρμοδιοτήτων, αποζημιώσεως και λειτουργίας της εν τη προηγουμένη παραγράφω Επιτροπής, ρυθμίζονται διά Προεδρικού Διατάγματος εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίων Εργων.

3. Προς κάλυψιν επειγουσών και απροβλέπτων αναγκών σχετικών με την εκτέλεσιν των εν παρ. 1 έργων, επιτρέπεται η επί μίαν πενταετίαν από της δημοσιεύσεως του παρόντος πρόσληψις εις την Α.Β.Σ.Π. του κάτωθι προσωπικού, επί σχέσει εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ωρισμένου χρόνου: α) Μέχρι πέντε (5) Τεχνικών, διπλωματούχων Ανωτάτων Πολυτεχνικών Σχολών. β) Μέχρι δέκα (10) Τεχνικών, πτυχιούχων Ανωτάτων και Μέσων Τεχνικών Σχολών. γ) Μέχρι πέντε (5) Διοικητικών υπαλλήλων, εξ ων δύο (2) πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και τριών (3) αποφοίτων Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου. Η πρόσληψις του προσωπικού τούτου ενεργείται κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 385/1969, αι δε αποδοχαί αυτού καθορίζονται κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 1198/1972.

4. Αμα τη συγκροτήσει της Επιτροπής της παρ. 1 της Α.Β.Σ.Π. παύει η αρμοδιότης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διά την εκτέλεσιν έργων.

5. Διά θέματα μη ρυθμιζόμενα υπό του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις του Ν.Δ. 463/1970. 6. Διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Συντονισμού, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίων Εργων, δύναται να επεκτείνωνται αι διατάξεις του παρόντος άρθρου και επί των λοιπών Ανωτάτων ΣΧολών στερουμένων Τεχνικών Υπηρεσιών.

Άρθρον 13
Τεχνικόν Συμβούλιον – Τεχνική Υπηρεσία Πανεπιστημίου Θράκης

1. Συνιστώνται Τεχνικόν Συμβούλιον και Τεχνική Υπηρεσία εις το Πανεπιστήμιον Θράκης.

2. Αι συσταθείσαι διά του Π.Δ. 85/1977 “περί συστάσεως θέσεων Τεχνικού Προσωπικού παρά τω Πανεπιστημίω Θράκης” (ΦΕΚ 28 Α`) θέσεις Τεχνικού Προσωπικού εις το Πανεπιστήμιον Θράκης ανήκουν εφ` εξής εις την Τεχνικήν Υπηρεσίαν του αυτού Πανεπιστημίου.

3. Διά θέματα του Τεχνικού Συμβουλίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θράκης εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις του Ν.Δ. 463/1970 “περί οργανώσεως των Τεχνικών Υπηρεσιών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων”, ως αύται ετροποποιήθησαν και συνεπληρώθησαν μεταγενεστέρως.

Άρθρον 14

1. Η οικεία Ανωτάτη ΣΧολή δύναται να προκηρύσση την πληρωσιν εδρών κατά πάντα χρόνον από της καθ` οιονδήποτε τρόπον ματαιώσεως της πληρώσεως αυτών ή κενώσεως των.

2. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται δι` αποφάσεως του, εφ` όσον η οικεία Σχολή εντός έτους από της καθ` οιονδήποτε τρόπον κενώσεως της έδρας δεν ήθελε εφαρμόσει την προηγουμένην παράγραφον, να προκηρύσση τας υφισταμένας κενάς έδρας.

Άρθρον 15
Ιδρυσις θέσεων εις Α.Ε.Ι.
Η σύστασις νέων κλάδων και θέσεων του πάσης φύσεως διοικητικού, τεχνικού, νοσηλευτικού και υπηρετικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ως και η συγχώνευσις, διαχωρισμός, μετατροπή, διάρθρωσις και κατάργησις τούτων, γίνεται διά Π. Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην της Συγκλήτου του οικείου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Άρθρον 16
Δι` αποφάσεων του Πρυτάνεως του οικείου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, δημοσιευομένων εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να μεταβιβάζηται υπ` αυτού εις τον Γενικόν Γραμματέα και τους προϊσταμένους των λοιπών διοικητικών οργανικών μονάδων του Ιδρύματος, η εξουσία του υπογράφειν “Εντολή Πρυτάνεως” αποφάσεις, έγγραφα, εντάλματα, εντολάς ή άλλας πράξεις, εκδιδομένας κατά τους κειμένους νόμους υπ` αυτού.

Άρθρον 17
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 18 Ιουλίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ