Νόμος 603 ΦΕΚ Α΄162/10.6.1977
Περί συμπληρώσεως ενίων διατάξεων του δια του Ν.Δ. 187/1973 κυρωθέντοςΚώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ΦΕΚ 261 Α`) και τροποποιήσεως των άρθρων 10 και 21 του Ν. 438/1976.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν
Άρθρον 1
Εις το άρθρον 165 παρ. 5 του Ν.Δ. 187/1973 προστίθεται εδάφ. δ, ως κάτωθι : “δ. μεταφοράς επιβατών μεταξύ ελληνικών λιμένων αρχικής προελεύσεως ή τελικού προορισμού εξωτερικού, εφωδιασμένων δι` εισιτηρίων συνεχείας, μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού”
Άρθρον 2
Εις το άρθρον 166 παρ. 6 του Ν.Δ. 187/1973 προστίθεται εδάφ. δ`, ως κάτωθι :
“δ. μεταφοράς οχημάτων, αυτοκινήτων ή ρυμουλκουμένων, πλοιαρίων ή ετέρων μεταφορικών μέσων αναψυχής μεταξύ ελληνικών λιμένων αρχικής προελεύσεως ή τελικου προορισμού εξωτερικού διακινουμένων διά φορτωτικής ή φορταποδείξεως συνεχείας και συνοδευομένων υπό επιβατών ιδιοκτητών των, μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού”.
Άρθρον 3
Δασμολογικαί απαλλαγαί
Το άρθρον 10 του Ν. 438/1976 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Αι διατάξεις της παρ. ΙΣΤ` του άρθρου 26 του 25/30 Ιουλίου 1920 Β.Δ. “περί Κώδικος των Νόμων περί Τελωνειακού Δασμολογιου” ως αύται αντικατεστάθησαν διά του άρθρου 7 του Ν.Δ. 3092/54 “περί συμπληρώσεως και τροποποιήσεως διατάξεων των περί Τελωνειακού Δασμολογίου νόμων και περί άλλων τινών διατάξεων”, ετροποποιήθησαν διά του άρθρου 3 του Ν.Δ. 70/1973 “περί αντικαταστάσεως διατάξεων τινων του Ν.Δ. 469/70” αντικαθίστανται ως κάτωθι:
1. Απαλλάσσονται των δασμών και πάντων των λοιπών κατά την εισαγωγήνεισπραττομένων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων τα κάτωθι είδη τα προοριζόμενα διά σκάφη εκτελούντα θαλασσίας επί κέρδει εργασίας εφ` όσον ταύτα τυγχάνουν αναγκαία ή χρήσιμα διά την κίνησιν, συντήρησιν, επισκευήν, κατασκευήν, ψυχαγωγίαν, ασφάλειαν πληρώματος, επιβατών και εμπορευμάτων και την εκπλήρωσιν εν γένει των σκοπών δι` ους προορίζονται τα σκάφη ως και την κάλυψιν των αναγκών των επιβαινόντων αυτών: α) Αι μηχαναί και τα παντός είδους μηχανήματα, και εργαλεία τα μέσα συνεννοήσεως και τηλεπικοινωνίας, τα εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτών και τα λοιπά πάσης φύσεως υλικά.
β) Τα έπιπλα, σκεύη και ο συναφής εξοπλισμός.
γ) Τα μέσα ψυχαγωγίας πληρώματος και επιβατών.
δ) Τα καύσιμα και λιπαντικά.
ε) Τα τροφοεφόδια (τρόφιμα, ποτά, καπνικά προϊόντα και λοιπά παρεμφερή είδη).
2. Τα εν παραγράφω 1 του παρόντος άρθρου αναφερόμενα είδη δικαιούνται να παραλαμβάνουν ατελώς:
α) Τα υπό Ελληνικήν ή ξένηνσημαίαν πλοία καθαράςχωρητικότητος 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα πλόας εξωτερικού.
β) Τα υπό Ελληνικήν ή ξένηνσημαίαν πλοία καθαράςχωρητικότητος 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα μικτούς πλόας. Τα ανωτέρω πλοία δύνανται να εφοδιάζωνται ατελώς διά τροφοεφοδίων προς χρησιμοποίησιν των μόνον κατά τους εις το εξωτερικόν πλόας των.
γ) Τα υπό Ελληνικήν ή ξένηνσημαίαν πλοία καθαράςχωρητικότητος 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα πλόας εσωτερικού, εξαιρέσει των τροφοεφοδίων.
δ) Τα κατά τας κειμένας διατάξεις αναγνωριζόμενα ως επαγγελματικά τουριστικά πλοια ή πλοιάρια ανεξαρτήτως χωρητικότητος. Τα ανωτέρω δύνανται να παραλαμβάνουν ατελώς τροφοεφόδια κατά την διάρκειαν της ναυλώσεως των και εφ` οσον επιβαίνουν τούτων αποκλειστικώς μόνιμοι κάτοικοι αλλοδαπής.
ε) Τα υπό Ελληνικήν ή ξένηνσημαίαν πλοία ανεξαρτήτως χωρητικότητος, εκτελούντα θαλασσίαςεπιστημονικάςερεύνας ή εργασίας εκμεταλλεύσεως θαλασσίου υπογείου πλούτου δικαιούνται να παραλαμβάνουν ατελώς τα εις την παράγρ. 1 αναγραφόμενα είδη, εξαιρέσει των τροφοεφοδίων.
στ) Της αυτής ως άνω (εδάφ. ε) ατελείας απολαύουν και τα αλιευτικά και σπογγαλιευτικά ανεξαρτήτως χωρητικότητος.
ζ) Οιαδήποτε έτερα πλοιάρια και πλωτά εν γένει ναυπηγήματα υπό Ελληνικήν ή ξένηνσημαίαν, καθαράςχωρητικότητος 5 τουλάχιστον κόρων, εκτελούντα θαλασσίας επί κέρδει εργασίας κατά την έννοιαν της παρ. 1 και μη διαλαμβανόμενα εις τας εν τοις προηγουμένοιςεδαφίοις της παρούσης παραγράφου κατηγορίας πλοίων, δικαιούνται να παραλαμβάνουν ατελώς τα εις την παρ. 1 εδάφ. α αναφερόμενα είδη ως και τα αναγκαιούντα εις αυτά καύσιμα και λιπαντικά διά τας εκτός της περιοχής λιμένος προσφερομένας υπηρεσίας των.
η) Εξαιρετικώς τα υπό ξένην σημαίαν πλοία θαλασσία αναψυχής και περιηγήσεως ιδιωτικής χρήσεως, ανεξαρτήτως αριθμού θαλάμων ενδιαιτήσεως και διανυκτερεύσεως, δικαιούνται να παραλαμβάνουν ατελώς τα εις την παρ. 1 εδάφ. α, β, γ και δ αναγραφόμενα είδη, εφ` όσον η αξία αυτών καταβάλλεται εις συνάλλαγμα αποδεδειγμένωςεισαθέντος εκ της αλλοδαπής. Επίσης τα εν λόγω πλοία δύνανται να παραλαμβάνουν ατελώς και τροφοεφόδια μόνον εκ του τελευταίου Ελληνικού λιμένος αναχωρήσεως των διά το εξωτερικόν. Τα εκ των πλοίων τούτων υπό Ελληνικήν σημαίαν, δικαιούνται να παραλαμβάνουν ατελώς μόνον τα είδη του εδαφίου α της παρ. 1. 3. Αι υπό του παρόντος άρθρου προβλεπόμεναιδασμολογικαί και φορολογικαίαπαλλαγαί παρέχονται επί τη καταβολή εις συνάλλαγμα της αξίας των ατελώς παραλαμβανομένων ειδών, εφ` οσον ταύτα προορίζονται διά πλοία υπό ξένηνσημαίαν.
4. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας δύνανται να εξαιρώνται της ατελούς εισαγωγής ωρισμένα είδη, υλικά και εφόδια εκ των αναφερομένων εις την παρ. 1 του παρόντος, εφ` όσον όμοια αυτών και αναλόγου προς τα αλλοδαπά, ποιότητος και αντοχής παράγονται υπό της εγχωρίου βιομηχανίας.
5. Οι όροι και αι διατυπώσεις της ατελούς εισαγωγής των κατά το παρόν άρθρον, ειδών, αι αρμόδιαι διά την χορήγησιν της ατελείαςτελωνειακαί Αρχαί, τα του ελέγχου της χρησιμοποιήσεως των ατελώς παραλαμβανομένων ειδών ως και πάσα άλλη λεπτομέρεια θέλουσικαθορισθή δι` αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Η υπ` αριθ. Τ. 2300/69 Απόφασις του Υπουργού Οικονομικών “περί εφοδιασμού πλοίων δι` υποκειμένων ειδών” ως αύτη ετροποποιήθη και συνεπληρώθημεταγενεστέρως, εξακολουθεί ισχύουσα μέχρις εκδόσεως ετέρας κατά τα ανωτέρω ομοίας.
6. Το εδάφιον 13 της παρ. 2 του άρθρου 1 του Α.Ν. 896/1937 “περί καταργήσεως δασμολογικών απαλλαγών”, καταργείται.
7. Η ισχύς του παρόντος άρθρου, αι διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται και εν Δωδεκανήσω, άρχεται από 1.1.1976″.
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 29 παρ. 1 εδαφ. β` του Ν. 1326/1983 (Α` 19): Καταργήθηκε από την 4.2.1983 η ολική ή μερική απαλλαγή από τους εισπραττομένους κατά την εισαγωγή δασμούς, φόρους, τέλη χαρτοσήμου, δικαιώματα και εισφορές των πλοίων θαλασσίας αναψυχής και περιήγησης ιδιωτικής χρήσης που προβλέπεται από το άρθρο 3 του Ν. 603/1977.
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 της Υ.Α. Τ.3300/47 (ΟΙΚ) της 25.7/14.9.84, περί όρων και διατυπώσεων εναπόθεσης εφοδίων και εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών,κλπ (Β` 652), ορίζονται τα ακόλουθα: “Εξουσιοδοτούμε τις Τελωνειακές Αρχές, για την παράδοση υλικών και εφοδίων πλοίων, για τα οποία έχουν αρμοδιότητα τελωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 603/1977, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 1326/1983 και τις προκαταρκτικές διατάξεις του κοινού δασμολογίου (Μέρος πρώτο Κεφ. ΙΙ/Α) όσο και με τις ισχύουσες διατάξεις και προβλεπόμενες διατυπώσεις της κοινοτικής νομοθεσίας (παράγωγο κοινοτικό δίκαιο)”.
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 80 παρ. 1 της αυτής ως άνω Υπ.Απόφασης ορίζονται επίσης τα ακόλουθα: “Αρμόδια Τελωνειακή αρχή, για την έγκριση της ατέλειας των απαιτουμένων υλικών και εφοδίων, για την κατασκευή πλοίων και ναυπηγημάτων, κατά τις διατάξεις του Άρθρου 3 του Ν. 603/1977, είναι εκείνη στην περιφέρεια της οποίας θα γίνει η ναυπήγηση. Εφόσον κατά τις κείμενες διατάξεις περί γενικής ή ειδικής αρμοδιότητας των Τελωνειακών αρχών, η κατά τόπο αρμόδια Τελωνειακή αρχή δεν είναι καθ` ύλην αρμόδια για τον τελωνισμό τέτοιων υλικών και εφοδίων, ορίζεται η πλησιέστερη αρμόδια τελωνειακή αρχή, από τον προϊστάμενο της τελωνειακής περιφέρειας. Οι Δ/νσεις Τελωνείων Αττικής και Θεσσαλονίκης ορίζουν με σχετική απόφασή τους ένα απο τα υπαγόμενα σ` αυτές Τελωνεία εισαγωγής εμπορευμάτων”.
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σύμφωνα με το άρθρο 17 της Υ.Α. Π.8271/4879 (ΟΙΚ) της 18.12.87/8.1.88 (Β` 3), ορίζεται ότι, μετά την καταχώρηση της αίτησης του άρθρου 16, με φροντίδα της τελωνειακής αρχής συγκαλείται η επιτροπή που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 81 της Τ. 3300/47/84 Α.Υ.Ο., η οποία αφού ελέγξει τα προβλεπόμενα από το άρθρο 16 δικαιολογητικά, συντάσσει σχετική έκθεση με την οποία γνωμοδοτεί για τα αναγκαία κατά είδος, κατηγορία και ποσότητα υλικά και αντικείμενα μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του σκάφους και τη χρονική διάρκεια αυτής. Με βάση την παραπάνω έκθεση – γνωμοδότηση της επιτροπής, ο αρμόδιος τελώνης εκδίδει απόφαση με την οποία εγκρίνει τη χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και λοιπούς φόρους που προβλέπεται από το άρθρο 3 του Ν. 603/1977 και τις προακαταρκτικές διατάξεις του δασμολογίου, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.
Άρθρον 4
Το άρθρον 21 του Ν. 438/76 αντικαθίσταται ως κάτωθι:
“Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 1ης Νοεμβρίου 1976 εξαιρέσει του άρθρου 10 αυτού, ούτινος η ισχύς άρχεται από 1ης Ιανουαρίου 1976”.
Άρθρον 5
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 9 Ιουνίου 1977
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ