Νόμος 602 ΦΕΚ Α΄169/17.6.1977
Περί κυρώσεως της από 18ης Νοεμβρίου 1974 Διεθνούς Συμφωνίας επι Διεθνούς Προγράμματος Ενεργείας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν
Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν μόνον η υπογραφείσα εν Παρίσιοις την 18ην Νοεμβρίου 1974 υπό χωρών -μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) Συμφωνία επι Διεθνούς Προγράμματος Ενεργείας μετά του προσηρτημένου εις αυτήν Παραρτήματος των οποίων το κείμενον εν Πρωτοτύπω εις την αγγλικήν και εν μεταφράσει εις την ελληνικήν γλώσσαν, έχει ως ακολούθως:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αι Κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Αυστρίας, του Βασιλείου του Βελγίου, του Καναδά, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Δημοκρατίας της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Βασιλείου της Μεγάλης Βρεταννίας και Βορείου Ιρλανδίας και αι Ηνωμέναι Πολιτείαι της Αμερικής. Επιθυμούσαι να προαγάγουν την ασφάλειαν των προμηθειών πετρελαίου επί λογικών και δικαίων όρων. Αποφασισμέναι να λάβουν κοινά αποτελεσματικά μέτρα δια την αντιμετώπισιν καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης εις τον τομέα του εφοδιασμού δια πετρελαίου δια της αναπτύξεως αυταρκείας εις προμηθείας πετρελαίου εις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, δια του περιορισμού της ζητήσεως και δια της κατανομής μεταξύ των χωρών, του διαθεσίμου πετρελαίου επί δικαίας βάσεως. Επιθυμούσαι να προαγάγουν σχέσεις συνεργασίας μετά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και μεθ`ετέρων καταναλωτριών πετρελαίου χωρών, περιλαμβανομένων των ανηκουσών εις τον αναπτυσσόμενον κόσμον, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, ως επίσης και μέσω άλλων μορφών συνεργασίας, προκειμένου να προωθηθούν αι δυνατότητες καλυτέρας κατανοήσεως μεταξύ καταναλωτριών και παραγωγών χωρών. Εχουσαι εν νω τα συμφέροντα ετέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ανηκουσών εις τον αναπτυσσόμενον κόσμον. Επιθυμούσαι να διαδραματίσουν ένα πλέον ενεργόν ρόλον εν σχέσει προς την βιομηχανίαν πετρελαίου δια της εγκαταστάσεως ευρέως διεθνούς συστήματος πληροφοριών και μονίμου πλαισίου διαβουλεύσεων μετά των εταιρειών πετρελαίων. Αποφασισμέναι να μειώσουν την εξάρτησίν των εξ εισαγομένου πετρελαίου δι`αναλήψεως μακροπροθέσμων εν συνεργασία προσπαθειών αποβλεπουσών εις την εξοικονόμησιν ενεργείας εις την επιταχυνομένην ανάπτυξιν εναλλακτικών πηγών ενεργείας, εις την έρευναν και ανάπτυξιν εις τον τόμεα της ενεργείας και εις τον εμπλουτισμόν του ουρανίου.
Πεπεισμέναι ότι οι αντικειμενικοί ούτοι σκοποί δύνανται να επιτευχθούν μόνον μέσω συνεχιζομένων εν συνεργασία προσπαθειών εντός του πλαισίου αποτελεσματικών οργάνων, Εκφράζουσαι την πρόθεσιν δημιουργίας τοιούτων οργάνων εντός του πλαισίου της Οργανώσεως Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως. Αναγνωρίζουσαι ότι άλλα Κράτη-Μέλη της Οργανώσεως Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως επιθυμούν ενδεχομένως να συνενώσουν τας προσπαθείας των, Λαμβάνουσαι υπ`όψιν την ειδικήν ευθύνην των Κυβερνήσεων εν σχέσει προς τον εφοδιασμόν δια πετρελαίου. Συμπεραίνουν ότι είναι αναγκαία η εκπόνησις ενός Διεθνούς Προγράμματος Ενεργείας εφαρμοσθησομένου μέσω μιας Διεθνούς Οργανώσεως Ενεργείας, και προς τον σκοπόν τούτον, ` Συνεφώνησαν επι των κάτωθι:
Άρθρον 1
1. Αι Μετέχουσαι Χώραι θα εφαρμόσουν το Διεθνές πρόγραμμα Ενεργείας ως καθορίζεται εις την παρούσαν Συμφωνίαν μέσω Διεθνούς Οργανώσεως Ενεργείας, περιγραφομένης εις το Κεφάλαιον ΙΧ, αποκαλουμένης κατωτέρω “Οργανώσεως”.
2. Υπο τον όρον “Μετέχουσαι Χώραι” νοούνται Κράτη εις τα οποία η παρούσα Συμφωνία εφαρμόζεται προσωρινώς και κράτη δια το οποία η Συμφωνία ετέθη και παραμένει εν ισχύι.
3. Υπό τον όρον “ομάς” νοούνται αι Μετέχουσαι Χώραι ως ομάς. ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ι
Αυτάρκεια εις περίπτωσιν καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης.
Άρθρον 2.
1. Αι Μετέχουσαι Χώραι θα καθιερώσουν κοινήν αυτάρκειαν εις τον δια πετρελαίου εφοδιασμόν, εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης. Προς τον σκοπόν τούτον, εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα διατηρή αποθέματα ασφαλείας ικανά δια την κάλυψιν της καταναλώσεως 60 τουλάχιστον ημερων άνευ καθαρών εισαγωγών πετρελαίου. Τόσον ή κατανάλωσις όσον και η καθαρά εισαγωγή πετρελαίου θα υπολογισθούν επι τη βάσει του μέσου ημερησίου επιπέδου του προηγουμένου ημερολογιακού έτους.
2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον ενεργούν κατά ειδικήν πλειοψηφίαν, θα αποφασίση,ουχί βραδύτερον της 1ης Ιουλίου 1975, την ημερομηνίαν από της οποίας η υποχρέωσις αποθέματος ασφαλείας εκάστης Μετεχούσης Χώρας, επι τη βάσει της οποίας υπολογίζεται το αναφερόμενον εις το άρθρον 7 δικαίωμα εφοδιασμού της, θα κριθή ότι δέον να υψωθή εις 90 ημέρας. Εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα αυξήση το πραγματικόν επίπεδον αποθεμάτων ενεργείας εις 90 ημέρας και θα καταβάλη προσπάθειαν να πράξη τούτο μέχρι της αποφασισθείσης ημερομηνίας.
3. Ο όρος “υποχρέωσις αποθέματος ασφαλείας” σημαίνει αποθέματα ασφαλείας ίσα προς καθαράς εισαγωγάς πετρελαίου 60 ημερών, ως εκτίθεται εις την παραγράφον 1 και από της αποφασισθησομένης συμφώνως προς την παράγραφον 2 ημερομηνίας, προς καθαράς εισαγωγάς πετρελαίου 90 ημερών ως εκτίθεται εις την παράγραφον 2.
Άρθρον 3.
1. Η εκτιθεμένη εις το άρθρον 2 υποχρέωσις αποθέματος ασφαλείας δύναται να πληρούνται δια: -αποθεμάτων πετρελαίου – δυνατότητος αλλαγής καυσίμων – εφεδρικής παραγωγής πετρελαίου συμφώνως προς τας διατάξεις του Παραρτήματος, το οποίον αποτελεί αναπόσπαστον μέρος της παρούσης Συμφωνίας.
2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά ειδικήν πλειοψηφίαν, θα αποφασίση, ουχί βραδύτερον της 1ης Ιουλίου 1975, μέχρι ποίου σημείου η υποχρέωσις αποθέματος ασφαλείας δύναται να καλύπτεται δια των μνημονευομένων εις την παράγραφον 1 στοιχείων.
Άρθρον 4.
1. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης θα επιθεωρή επι συνεχούς βάσεως, την αποτελεσματικότητα των λαμβανομένων υπό εκάστης Μετεχούσης Χώρας μέτρων προς κάλυψιν της υποχρεώσεως αποθέματος ασφαλείας.
2. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης θα αναφέρη εις την Επιτροπήν διαχειρίσεως, η οποία θα προβαίνη, καταλλήλως, εις προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν δύναται να υιοθετήση συστάσεις προς τας Μετεχούσας Χώρας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΙ
Περιορισμός της ζητήσεως.
Άρθρον 5.
1. Εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα έχη, εν παντί χρόνω, έτοιμον πρόγραμμα ενδεχομένων μέτρων περιορισμού της ζητήσεως πετρελαίου επιτρέπον αυτή να μειώση το ύψος της τελικής καταναλώσεως συμφώνως προς το Κεφάλαιον ΙV.
2. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης θα επιθεωρή και εκτιμά επι συνεχούς βάσεως: – το πρόγραμμα μέτρων περιορισμού της ζητήσεως εκάστης Μετεχούσης χώρας, – την αποτελεσματικότητα των πρακτικώς λαμβανομένων υπο εκάστης Μετεχούσης Χώρας, μέτρων.
3. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης θα αναφέρη εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως, η οποία θα προβαίνη,καταλλήλως, εις προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούιον. Το Διοιτικόν Συμβούλιον ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, δύναται να υιοθετήση συστάσεις προς τας Μετεχούσας Χώρας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΙΙ
Κατανομή
Άρθρον 6.
1. Εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα λάβη τα αναγκαία μέτρα προς πραγματοποιήσιν της κατανομής πετρελαίου συμφώνως προς το παρόν κεφάλαιον και το Κεφάλαιον ΙV.
2. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης, θα επιθεωρή και εκτιμά, επί συνεχούς βάσεως: -τα μέτρα εκάστης Μετεχούσης Χώρας προς πραγματοποίησιν της κατανομής πετρελαίου συμφώνως προς το παρόν κεφαλαίον και το κεφάλαιον ΙV. – την αποτελεσματικότητα των εμπράκτως λαμβανομένων υπο των Μετεχουσών Χωρών μέτρων.
3. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης θα αναφέρη εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως η οποία θα προβαίνη, καταλλήλως, εις προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον. Το Διοικητικόν Συμβούλιον ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, δύναται να υιοθετήση συστάσεις προς τας Μετεχούσας Χώρας.
4. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα αποφασίζη πάραυτα επί των πρακτικών διαδικασιών προς κατανομήν πετρελαίου και επί των διαδικασιών και τρόπων προς συμμετοχήν εις την κατανομήν ταύτην των εταιρειών πετρελαίου εντός του πλαισίου της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 7.
1. Οταν η κατανομή πετρελαίου συντελεσθή συμφώνως προς το άρθρον 13, 14 ή 15, εκάστη Μετέχουσα χώρα θα έχη δικαίωμα εφοδιασμού ίσου προς την επιτρεπομένην κατανάλωσιν αυτής, μειωμένην κατά την υποχρέωσιν της καταβιβάσεως του αποθέματος ασφαλείας.
2. Μια Μετέχουσα Χώρα της οποίας το δικαίωμα εφοδιασμού υπερβαίνει το σύνολον της κανονικής εσωτερικής της παραγωγής και τας διαθεσίμους κατά περιόδους εκτάκτου ανάγκης καθαράς πραγματικάς εισαγωγάς θα έχη δικαίωμα παροχής το οποίον επιτρέπει εις αυτήν προσθέτους καθαράς εισαγωγάς ίσας προς το υπερβάλλον τούτο.
3. Μία Μετέχουσα Χώρα της οποίας το σύνολον της κανονικής εσωτερικής παραγωγής και των διαθεσίμων κατά περίοδον εκτάκτου ανάγκης πραγματικών καθαρών εισαγωγών υπερβαίνει το δικαίωμα εφοδιασμού της θα έχη υποχρέωσιν κατανομής το οποίον επιβάλλει εις αυτήν να προμηθεύη προς ετέρας Μετεχούσας Χώρας αμέσως ή εμμέσως, ποσότητα πετρελαίου ίση προς το υπερβάλλον τούτο. Η υποχρέωσις αύτη δεν θα ημπόδιζεν οιανδήποτε Μετέχουσαν Χώραν από του να διατηρή εξαγωγάς πετρελαίου προς μη μετεχούσας χώρας.
4. Υπό τον όρον “επιτρεπομένη κατανάλωσις” νοείται το επιτρεπόμενον μέσον ημερήσιον ύψος τελικής καταναλώσεως όταν μέτρα περιορισμού της καταναλώσεως εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης, εις το κατάλληλον επίπεδον, έχουν τεθή εν εφαρμογή. Τυχόν περαιτέρω εθελούσιοι περιορισμοί της καταναλώσεως υπό τινός Μετεχούσης Χώρας δεν θα επηρεάζουν το δικαιώμα παροχής ή την υποχρεώσιν κατανομής.
5. Υπό τον όρον “υποχρέωσις καταβιβάσεως του αποθέματος ασφαλείας” νοείται η υποχρέωσις αποθεμάτων ασφαλείας εκάστης Μετεχούσης Χώρας διηρημένη δια της συνολικής υποχρεώσεως αποθέματος ασφαλείας της ομάδος και πολλαπλασιαζομένη επί το έλλειμμα εφοδιασμού της ομάδος.
6. Υπό τον όρον “έλλειμμα του εφοδιασμού της ομάδος” νοείται το έλλειμμα της ομάδος, ως προκύπτει εκ της επιτρεπομένης συνολικής καταναλώσεως της ομάδος μειωμένης κατά το ημερήσιον ύψος των διαθεσίμων υπό της ομάδος εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης αποθεμάτων πετρελαίου.
7. Υπό τον όρον “αποθέματα πετρελαίου διαθέσιμα υπό της ομάδος”, νοείται:
– το σύνολον του ακαθάρτου πετρελαίου όπερ διαθέτει η ομάς.
– άπαντα τα πετρελαιοειδή τα εισαγόμενα από το εξωτερικόν
– άπαντα τα έτοιμα προϊιόντα και τα αποθέματα τροφοδοσίας των διυλιστηρίων τα παραγόμενα εκ συνδυσασμού φυσικού αερίου και ακαθάρτου πετρελαίου και τα οποία διαθέτει η ομάς.
8. Υπό τον όρον “τελική κατανάλωσις” νοείται το σύνολον της εσωτερικής καταναλώσεως όλων των ετοίμων προϊόντων πετρελαίου.
Άρθρον 8.
Οταν συντελεσθή η παροχή πετρελαίου προς Μετέχουσαν Χώραν συμφώνως προς το άρθρον 17, η Μετέχουσα αυτή Χώρα:
– θα αναλάβη την μείωσιν του εφοδιασμού της εις πετρέλαιον εις την τελικήν της κατανάλωσιν μέχρις επιπέδου ίσου προς 7% της τελικής της καταναλώσεως κατά την περίοδον βάσεως,
– θα έχη δικαίωμα παροχής ίσον προς την μείωσιν των αποθεμάτων πετρελαίου της η οποία απολήγει εις μείωσιν της τελικής της καταναλώσεως πέραν του ως άνω επιπέδου.
2. Η υποχρέωσις παροχής του ποσού τούτου πετρελαίου διαμοιράζεται μεταξύ των ετέρων Μετεχουσών Χωρών επί τη βάσει της τελικής των καταναλώσεως κατά την περίοδον βάσεως.
3. Αι μετέχουσαι Χώραι δύναται να καλύψουν τας υποχρεώσεις των παροχής δια παντός μέτρου της εκλογής των, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων περιορισμού της καταναλώσεως ή της χρήσεως αποθεμάτων ασφαλείας.
Άρθρον 9.
1. Προς τον σκοπόν να καλύψεως των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων παροχής εις τα ακόλουθα στοιχεία θα συμπεριλαμβάνωνται:
– το σύνολον του ακαθάρτου πετρελαίου
– το σύνολον των πετρελαιοειδών
– το σύνολον των αποθεμάτων τροφοδοσίας των διυλιστηρίων.
– το σύνολον των ετοίμων προϊόντων των παραγομένων εκ συνδυασμού φυσικού αερίου και ακαθάρτου πετρελαίου.
2. Προς υπολογισμόν του δικαιώματος παροχής Μετεχούσης Χώρας, πετρελαιοειδή κανονικώς εισαγόμενα υπό της Μετεχούσης ταύτης Χώρας, είτε από ετέρας Μετεχούσας Χώρας είτε από μη μετεχούσας χώρας, θα εκφράζωνται εις ισοτιμίας προς ακάθαρτον πετρέλαιον και θα θεωρούνται ως εισαγωγαί ακαθάρτου πετρελαίου πρός την Μετέχουσαν αυτήν Χώραν.
3.Καθ`ό μέτρον είναι τούτο δυνατόν,κανονικαί οδοί εφοδιασμού θα διατηρηθούν ως επίσης και κανονικαί αναλογίαι εφοδιασμού μεταξύ ακαθάρτου πετρελαίου και παραγώγων και μεταξύ διαφόρων κατηγοριών ακαθάρτου πετρελαίου και παραγώγων.
4. Οταν η κατανομή λαμβάνη χώραν, εις αντικειμενικός σκοπός του Προγράμματος θα είναι ότι το διαθέσιμον ακάθαρτον πετρέλαιον και τα παράγωγα θα διαμοιράζωνται, εις το μέτρον του δυνατού, μεταξύ των διυλιζουσών και διανεμουσών εταιρειών συμφώνως προς παραδοσιακά πρότυπα εφοδιασμού.
Άρθρον 10.
1. Οι αντικειμενικοί σκοποί του Προγράμματος θα περιλαμβάνουν τη εξασφάλισιν δικαίας μεταχειρίσεως δι` όλας τας Μετεχούσας Χώρας και τον καθορισμόν της τιμής του κατανεμομένου πετρελαίου επί τη βάσει των ισχυουσών εις συγκρισίμους εμπορικάς συναλλαγάς τιμολογιακών συνθηκών.
2. Θέματα σχετιζόμενα προς την τιμήν κατανεμηθέντος πετρελαίου κατά την διάρκειαν καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης, θα εξετάζωνται υπό της Μονίμου Ομάδος επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης.
Άρθρον 11.
1. Δεν αποτελεί αντικειμενικόν σκοπόν του Προγράμματος προσπάθεια αυξήσεως, εις περίοδον εκτάκτου ανάγκης, του μεριδίου εκ της παγκοσμίου παροχής πετρελαίου το οποίον η ομάς είχεν υπό ομαλάς συνθήκας αγοράς. Παραδοσιακά πρότυπα εμπορίου πετρελαίου θα έδει λελογισμένως να διατηρηθούν, θα έδει δε να ληφθή δεόντως υπ`όψιν η θέσις των κατ` ιδίαν μη μετεχουσών χωρών.
2. Προκειμένου να εξασφαλισθούν αι εκτιθέμεναι εις την παράγραφον 1 αρχαί, η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα προβαίνη, καταλλήλως, εις προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα αποφασίζη επι τοιούτων προτάσεων
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙV
Ενεργοποίησις
Άρθρον 12.
Οποτεδήποτε η ομάς ως σύνολον ή πάσα Μετέχουσα Χώρα υφίσταται ή δύναται ευλόγως να αναμένεται ότι θα υποστή μείωσιν του εφοδιασμού της εις πετρέλαιον, τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία συνίστανται εις τον υποχρεωτικόν περιορισμόν της ζητήσεως περί ου το Κεφάλαιον ΙΙ και η κατανομή του διαθεσίμου πετρελαίου περί ής το Κεφάλαιον ΙΙΙ, θα τίθενται εις ενέργειαν συμφώνως προς το παρόν Κεφάλαιον.
Άρθρον 13.
Οποτεδήποτε η ομάς υφίσταται ή δύναται ευλόγως να αναμένεται ότι θα υποστή μείωσιν εις το ημερήσιον ύψος του εφοδιασμού της εις πετρέλαιον τουλάχιστον ίσον προς 7 τοις εκατόν του μέσου ημερησίου ύψους της τελικής της καταναλώσεως κατά την περίοδον βάσεως, εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα θέση εις εφαρμογήν μέτρα περιορισμού της ζητήσεως ικανά να μειώσουν την τελικήν της κατανάλωσιν κατά ποσόν ίσον προς 7 τοις εκατόν της τελικής της καταναλώσεως πετρελαίου μεταξύ των Μετεχουσών Χωρών θα λάβη χώραν συμφώνως προς τα άρθρα 7,9, 10 και 11.
Άρθρον 14
Οποτεδήποτε η ομάς υφίσταται ή αναμένεται ευλόγως ότι θα υποστή μείωσιν του μέσου ημερησίου εφοδιασμού της εις πετρέλαιον τουλάχιστον ίσην προς 12 τοις εκατόν του μέσου ημερησίου ύψους της τελικής της καταναλώσεως κατά την περίοδον βάσεως, εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα θέση εις εφαρμογήν μέτρα περιορισμού της ζητήσεως ικανά να μειώσουν την τελικήν της κατανάλωσιν κατά ποσόν ίσον προς 10 τοις εκατόν της τελικής της καταναλώσεως κατά την περίοδον βάσεως, και κατανομή του διαθεσίμου πετρελαίου μεταξύ των Μετεχουσών Χωρών θα λάβη χώραν συμφώνως προς τα άρθρα 7, 9, 10 και 11.
Άρθρον 15.
Οταν αι σωρευτικαί ημερήσιαι υποχρεώσεις χρησιμοποιήσεως των αποθεμάτων ασφαλείας, ως ορίζονται εις το άρθρον 7 έχουν φθάσει εις το 50 τοις εκατόν των υποχρεώσεων αποθέματος ασφαλείας και απόφασις τις έχει ληφθή συμφώνως προς το άρθρον 20, εκάστη Μετέχουσα Χωρών θα λάβη τα ούτως αποφασισθέντα μέτρα και κατανομή του διαθεσίμου πετρελαίου μεταξύ των Μετεχουσών Χωρών θα λάβη χώραν συμφώνως προς τα άρθρα 7,9 10 και 11.
Άρθρον 16.
Οταν περιορισμός της ζητήσεως ενεργοποιήται συμφώνως προς το παρόν κεφάλαιον, μια Μετέχουσα Χώρα δύναται να υποκαταστήση εις τα μέτρα περιορισμού της ζητήσεως την χρήσιν αποθεμάτων ασφαλείας διατηρουμένης καθ`υπέρβασιν της υποχρεώσεως αποθέματος ασφαλείας, ως προσδιορίζεται υπό του Προγράμματος.
Άρθρον 17.
1. Οποτεδήποτε μια Μετέχουσα Χώρα υφίασταται ή δύναται ευλόγως να αναμένεται ότι θα υποστή μείωσιν του ημερησίου ύψους του εφοδιασμού της εις πετρέλαιον, ήτις απολήγεικ εις μείωσιν του ημερησίου ύψους της τελικής της καταναλώσεως κατά ποσόν υπερβαίνον το 7 τοις εκατόν του μέσου ημερησίου ύψους της τελικής της καταναλώσεως κατά την περίοδον βάσεως, χορήγησις διαθεσίμου πετρελαίου προς την Μετέχουσαν ταύτην Χώραν θα γίνη συμφώνως προςτα άρθρα 8 έως 11.
2. Χορήγησις διαθεσίμου πετρελαίου θα λάβη ωσαύτως χώραν όταν αι συνθήκαι της παραγράφου 1 πληρωθούν εις μείζονα περιοχήν Μετεχούσης Χώρας της οποίας η αγορά πετρελαίου τυγχάνει ατελώς ενοποιημένη. Εις την περίπτωσιν αυτήν, η υποχρέωσις κατανομής των ετέρων Μετεχουσών Χωρών θα μειωθή κατά την θεωρητικήν υποχρέωσιν κατανομής πάσης ετέρας ή ετέρων περιοχών της περί ης πρόκειται Μετεχούσης Χώρας.
Άρθρον 18.
1. Υπό τον όρον “περίοδος βάσεως” νοούνται τα τρία πλέον πρόσφατα τρίμηνα προ του τριμήνου όπερ είναι αναγκαίον δια την συλλογήν πληροφοριών. Ενόσω μέτρα εκτάκτου ανάγκης εφαρμόζονται εν σχέσει προς την ομάδα ή μιαν Μετέχουσαν Χώραν, η περίοδος βάσεως παραμένει αμετάβλητος.
2. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων εκτάκτου ανάγκης θα εξετάση την περίοδον βάσεως ως προσδιορίζεται εις την παράγραφον 1, λαμβάνουσα υπ`όψιν ειδικώτερον τοιούτους παράγοντας ως ανάπτυξις, εποχιακαί διακυμάνσεις της καταναλώσεως και κυκλικαί μεταβολαί και θα αναφέρη, ουχί βραδύτερον της 1ης Απριλίου 1975, προς την Επιτροπή Διαχειρίσεως. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα διατυπώση, καταλλήλως, προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα αποφασίση επί των εν λόγω προτάσεων ουχί βραδύτερον της 1ης Ιουλίου 1975.
Άρθρον 19.
1. Η Γραμματεία θα προβαίνη εις εκπόνησιν πορίσματος, όταν μείωσις του εφοδιασμού εις πετρέλαιον ως μνημονεύεται εις τα άρθρα 13,14ή177 συνέβη ή δύναται ευλόγως να αναμένεται ότι θα συμβή, και θα διακριβώνη το ποσόν της μειώσεως ή της αναμενομένης μειώσεως δι`εκάστην Μετέχουσαν Χώραν και δια την ομάδα. Η Γραμματεία θα πληροφορή την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί των συζητήσεων της και θα αναφέρη αμέσως το πόρισμα της ερεύνης της εις τα μέλη της Επιτροπής πληροφορούσα σχετικώς τας Μετεχούσας Χώρας. Η έκθεσις θα περιλαμβάνη πληροφορίας επί της φύσεως της μειώσεως.
2. Εντός 48 ωρών μετά την υποβολήν του πορίσματος της Γραμματείας, η Επιτροπή θα συνέρχεται δια να εξετάση την ακρίβειαν των συγκεντρωθέντων στοιχείων και των παρασχεθεισών πληροφοριών. Η Επιτροπή θα αναφέρη προς το Διοικητικόν Συμβούλιον εντός ετέρων 48 ωρών. Η έκθεσις θα αναπτύσση τας εκφρασθείσας υπό των μελών της Επιτροπής απόψεις, περιλαμβανομένων τυχόν απόψεων σχετικώς προς τον χειρισμόν της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης.
3. Εντός 48 ωρών από της λήψεως της εκθέσεως τη Επιτροπής Διαχειρίσεως, το Διοικητικόν Συμβούλιον θα συνέρχεται δια να εξετάση το πόρισμα της Γραμματείας υπό το φώς της εκθέσεως ταύτης. Η ενεργοποιήσις των μέτρων εκτάκτου ανάγκης θα θεωρήται επικεκυρωμένη και αι Μετέχουσαι Χώραι θα εφαρμόζουν τοιαύτα μέτρα εντός 15 ημερών από της τοιαύτης επικυρώσεως πλην εάν το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά ειδικήν πλειοψηφίαν, αποφασίση εντός περαιτέρω 48 ωρών την μη ενεργοποιήσιν των μέτρων εκτάκτου ανάγκης, την μερικήν του μόνον ενεργοποιήσιν ή τον προσδιορισμόν ετέρου χρονικού ορίου δια την εφαρμογήν των.
4. Εάν, συμφώνως προς το πόρισμα της Γραμματείας, αι προϋποθέσεις του ενος των άρθρων 14, 13 και 17 έχουν πληρωθή, πάσα απόφασις περί μη ενεργοποιήσεως των μέτρων εκτάκτου ανάγκης θα λαμβάνεται χωριστά δι`έκαστον άρθρον και κατά την ως άνω σειράν. Εάν αι προϋποθέσεις του άρθρου 17 πληρωθούν εν σχέσει προς πλείονας της μιας Μετεχούσας Χώρας, πάσα απόφασις περί μη ενεργοποιήσεως της κατανομής θα λαμβάνεται χωριστά εν σχέσει προς εκάστην Χώραν.
5. Αποφάσεις συμφώνως προς τας παραγράφους 3 και 4 δύναται, επί παντί χρόνω, να ακυρωθούν υπό του Διοικητικού Συμβουλίου, ενεργούντος κατά πλειοψηφίαν.
6. Η Γραμματεία κατά την εκπόνησιν του πορίσματός της,συμφώνως προς το παρόν άρθρον θα διαβουλεύεται μετά των εταιρειών πετρελαίου προκειμένου να λάβη τας απόψεις των εν σχέσει προς την κατάστασιν και την καταλληλότητα των ληπτέων μέτρων.
7. Μια διεθνής συμβουλευτική επιτροπή προερχομένη από την βιομηχανίαν πετρελαίου θα συγκληθή, ούχί βραδύτερον της ενεργοποιήσεως των μέτρων εκτάκτου ανάγκης, προς υποβοήθησιν του Οργανισμού δια την εξασφάλισιν της αποτελεσματικότητας εφαρμογής των τοιούτων μέτρων.
Άρθρον 20.
1. Η Γραμματεία θα προβαίνη εις εκπόνησιν πορίσματος όταν σωρευτικαί ημερήσιαι υποχρεώσεις χρησιμοποιήσεως των αποθεμάτων ασφαλείας έχουν φθάσει ή δύνανται ευλόγως να αναμένεται ότι θα φθάσουν το 50 τοις εκατόν των υποχρεώσεων αποθέματος ασφαλείας.
Η Γραμματεία θα υποβάλλη πάραυτα το πόρισμά της εις μέλη της Επιτροπής Διαχειρίσεως και θα πληροφορή σχετικώς τας Μετεχούσας Χώρας. Η έκθεσις θα περιλαμβάνη πληροφορίας επί της εξ απόψεως πετρελαίου καταστάσεως.
2. Εντός 72 ωρών υπό της υποβολής του πορίσματος της Γραμματείας η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα συνέρχεται δια να εξετάση τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και τας παρασχεθείσας πληροφορίας. Επί τη βάσει αναφέρη προς το Διοικητικόν Συμβούλιον εντός περαιτέρω 48 ωρών προτείνουσα τα επιβαλλόμενα μέτρα δια την αντιμετώπισιν των αναγκών της καταστάσεως περιλαμβανομένης της αυξήσεως του επιπέδου του υποχρεωτικού περιορισμού της ζητήσεως ήτις θα ήτο αναγκαία. Η έκθεσις θα διαλαμβάνη τας εκφρασθείσας υπό των μελών της Επιτροπής απόψεις.
3. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα συνέρχεται εντός 48 ωρών από της λήψεως της εκθέσεως και των προτάσεων της Επιτροπής.Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα εξετάζη το πόρισμα της Γραμματείας και την έκθεσιν της Επιτροπής Διαχειρίσεως και, ενεργούν κατά ειδικήν πλειοψηφίαν, θα αποφασίζη εντός περαιτέρω 48 ωρών επί των επιβαλλομένων δια την αντιμετώπισιν των αναγκών της καταστάσεως μέτρων, περιλαμβανομένης της αυξήσεως του επιπέδου υποχρεωτικού περιορισμού της ζητήσεως ήτις θα ήτο αναγκαία.
Άρθρον 21.
1. Πάσα Μετέχουσα Χώρα δύναται να ζητήση από την Γραμματείαν να προβή εις εκπόνησιν πορίσματος κατά τα άρθρα 19 ή20.
2.Εάν,εντός 72 ωρών από της λήψεως τοιάτης αιτήσεως,η Γραμματεία δεν προβή εις εκπόνησιν τοιούτου πορίσματος, η Μετέχουσα Χώρα δύναται να ζητήση την σύγκλησιν της Επιτροπής Διαχειρίσεως προκειμένου να εξετάση την κατάστασιν, συμφώνως προς τας διατάξεις της παρούσης Συμφωνίας.
3. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα συνέρχεται εντός 48 ωρών από της τοιαύτης αιτήσεως, προκειμένου να εξετάση την κατάστασιν. Κατ` αίτησιν πάσης Μετεχούσης Χώρας θα αναφέρη προς το Διοικητικόν Συμβούλιον εντός περαιτέρω 48 ωρών. Η έκθεσις θα διαλαμβάνη τας εκφρασθείσας υπό μελών της Επιτροπής και υπό της Γραμματείας απόψεις, περιλαμβανομένων τυχόν απόψεων σχετικώς προς τον χειρισμόν της καταστάσεως.
4. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα συνέρχεται εντός 48 ωρών από της λήψεως της εκθέσεως της Επιτροπής Διαχειρίσεως. Εάν ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, εύρη ότι πληρούνται αι εκτιθέμεναι εις τα άρθρα 13, 14, 15 ή 17 προϋποθέσεις, μέτρα εκτάκτου ανάγκης θα ενεργοποιούνται ως συνεπεία.
Άρθρον 22.
Το Διοικητικόν Συμβούλιον δύναται, εν παντί χρόνω, δια ομοφωνίας να ενεργοποιή οιαδήποτε κατάλληλα μέτρα εκτάκτου ανάγκης μη προβλεπόμενα υπό της παρούσης Συμφωνίας, εφ`όσον η κατάστασις ούτως επιβάλλει.
Άρθρον 23.
Μέτρα άρσεως της ενεργοποιήσεως.
1. Η Γραμματεία θα προβαίνη εις εκπόνησιν πορίσματος όταν περιορισμός του εφοδιασμού ως μνημονεύεται εις τα άρθρα 13, 14, ή 17 μειωθή ή δύναται ευλόγως να αναμένεται ότι θα μειωθή υποκάτω του αναφερομένου εις το σχετικόν άρθρον επιπέδου. Η Γραμματεία θα ενημέρωνη την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί των συζητήσεών της και θα υποβάλλη αμέσως το πόρισμα της εις τα μέλη της Επιτροπής, πληροφορούσα σχετικώς τας Μετεχούσας Χώρας.
2. Εντός 72 ωρών από της λήψεως του πορίσματος της Γραμματείας, η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα συνέρχεται δια να εξετάση τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και τας παρασχεθείσας πληροφορίας. Θα αναφέρη προς το Διοικητικόν Συμβούλιον εντός περαιτέρω 48 ωρών. Η έκθεσις θα διαλαμβάνη τας εκφρασθείσας υπό των μελών της Επιτροπής απόψεις, περιλαμβανομένων τυχόν απόψεων επί του χειρισμού της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης.
3. Εντός 48 ωρών από της λήψεως της εκθέσεως της Επιτροπής, το Διοικητικόν Συμβούλιον θα συνέρχεται δια να εξετάση το πόρισμα της Γραμματείας υπό το φως της εκθέσεως της Επιτροπής Διαχειρίσεως. Η άρσις της ενεργοποιήσεως των μέτρων εκτάκτου ανάγκης ή η εφαρμοστέα μείωσις του επιπέδου περιορισμού της ζητήσεως θα θεωρήται επικεκυρωμένη πλην εάν το διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά ειδικήν πλειψηφίαν, αποφασίση εντός περαιτέρω 48 ωρών να διατηρήση μέτρα εκτάκτου ανάγκης ή να προβή εις μερικήν μόνον άρσιν αυτών.
4. Η Γραμματεία κατά την εκπόνησιν του κατά το παρόν άρθρον πορίσματός της, θα διαβουλεύεται μετά της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής της μνημονευομένης εις το άρθρον 19, παράγραφος 7, προκειμένου να λάβη τας απόψεις της εν σχέσει προς την κατάστασιν και την καταλληλότητα των ληπτέων μέτρων.
5. Πάσα Μετέχουσα Χώρα δύναται να ζητήση από την Γραμματείαν να προβή εις εκπόνησιν πορίσματος κατά το παρόν άρθρον.
Άρθρον 24.
Οταν μέτρα εκτάκτου ανάγκης ευρίσκωνται εν ισχύι και η Γραμματεία δεν έχη προβή εις εκπόνησιν πορίσματος κατά το άρθρον 23, το Διοικητικόν Συμβούλιον ενεργούν κατά ειδικήν πλειοψηφίαν, δύναται, εν παντί χρόνω, να αποφασίση την άρσιν της ενεργοποιήσεως, ολικώς ή μερικώς, των μέτρων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ V
Σύστημα πληροφοριών επί της διεθούς αγοράς Πετρελαίου
Άρθρον 25.
1. Αι Μετέχουσαι Χώραι θα εγκαταστήσουν Σύστημα Πληροφοριών αποτελούμενον εκ δύο τμημάτων: – Γενικόν Τμήμα επί της καταστάσεως εις την διεθνή αγοράν πετρελαίου και των δραστηριοτήτων των εταιρειών πετρελαίου, – Ειδικόν Τμήμα αποβλέπον εις την εξασφάλισιν της αποτελεσματικής λειτουργίας των περιγραφομένων εις τα Κεφάλαι Ι έως ΙV μέτρων.
2. Το Σύστημα θα λειτουργή επί διαρκούς βάσεως, τόσον υπό ομαλάς συνθήκας όσον και εις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και κατά τρόπον ο οποίος εξασφαλίζει τον εμπιστευτικόν χαρακτήρα των παρασχεθεισών πληροφοριών.
3. Η Γραμματεία θα είναι υπεύθυνος δια την λειτουργίαν του Συστήματος Πληροφοριών και θα θέτη εις την διάθεσιν των Μετεχουσών Χωρών τας συγκεντρωθείσας πληροφορίας.
Άρθρον 26.
Υπό τον όρον “εταιρείαι πετρελαίου” νοούνται διεθνείς εταιρείαι, εθνικαί εταιρείαι, μη ενοποιήμεναι εταιρείαι και άλλαι μονάδες αι οποίαι διαδραματίζουν σημαντικόν ρόλον είς την διεθνή αγοράν πετρελαίου.
Άρθρον 27.
Γενικόν Τμήμα
1. Εις το πλαίσιον του Γενικού Τμήματος του Συστήματος Πληροφοριών, αι Μετέχουσαι Χώραι θα θέτουν εις την διάθεσιν της Γραμματείας επί κανονικής βάσεως, πληροφορίας σχετικώς προς τα συγκεκριμένα στοιχεία τα καθορισθέντα συμφώνως προς το άρθρον 29 επί των κάτωθι αντικειμένων σχετικώς προς εταιρείας πετρελαίου λειτουργούσας εντός των αντιστοίχων δικαιοδοσιών των:
(α) Εταιρική δομή
(β) Οικονομική δομή, περιλαμβανομένων των ισολογισμών, λογαριασμών κερδών και ζημιών και καταβληθέντων φόρων.
(γ) Πραγματοποιηθείσαι κεφαλαιϊκαί επενδύσεις
(δ) Οροι των διακανονισμών οδηγούντων εις επαφήν μετά κυρίως πηγών ακαθάρτου πετρελαίου
(ε) Τρέχον ύψος παραγωγής και προβλεπόμεναι σχετικώς αλλαγαί
(στ) Παροχαί διαθεσίμων αποθεμάτων ακαθάρτου πετρελαίου προς θυγατρικάς και ετέρους πελάτας (κριτήρια και πραγματοποιήσεις).
(ζ) Αποθέματα
(η) Κόστος του ακαθάρτου πετρελαίου και πετρελαιοειδών.
(θ) Τιμή περιλαμβανομένων των τιμών μεταβιβάσεως προς θυγατρικάς.
(ι)Ετερα αντικείμενα, επιλεγόμενα δι`αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, ενεργούντος ομοφώνως.
2. Εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα λάβη τα κατάλληλα μέτρα να εξασφαλίση ότι άπασαι αι εντός της δικαιοδοσίας της λειτουργούσαι εταιρείαι πετρελαίου θα θέσουν εις την διάθεσιν της τοιαύτας πληροφορίας όσαι είναι αναγκαίαι δια την εκπλήρωσιν των υποχρεώσεων της κατά την παράγραφον 1, έχουσα υπ`όψει σχετικάς πληροφορίας ευρισκομένας ήδη εις την διάθεσιν του κοινού ή Κυβερνήσεων.
3. Εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα παρέχη πληροφορίας ουχί επί βάσεως ιδιοκτησίας και, αναλόγως της περιπτώσεως, κατά εταιρείαν ή χώραν και κατ` αυτόν τον τρόπον και εις βαθμόν ώστε να μη προκληθή ζημία εις τον ανταγωνισμόν ή αντίθεσις προς τας εν ισχύι εις εκάστην Μετέχουσαν Χώραν διατάξεις εν σχέσει προς τον ανταγωνισμόν.
4. Ουδεμία Μετέχουσα Χώρα θα έχη δικαίωμα να λάβη, μέσω του Γενικού Τμήματος, οιανδήποτε πληροφορίαν επί δραστηριοτήτων εταιρείας λειτουργούσας εντός της δικαιοδοσίας της την οποίαν δεν θα ηδύνατο να λάβη από την εταιρείαν ταύτην επί τη βάσει των νόμων της ή μέσω των θεσμών και συνθηκών της εάν η εταιρεία ελειτούργει αποκλειστικώς εντός της δικαιοδοσίας της.
Άρθρον 28.
Πληροφορίαι παρεχόμεναι “ουχί επί βάσεως ιδιοκτησίας” σημαίνει πληροφορίας αι οποίαι δεν συνιστούν ή σχετίζονται προς ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, επιστημονικάς και βιομηχανικάς μεθόδους ή εξελίξεις, κατ` ιδίαν πωλήσεις, φορολογικάς δηλώσεις, καταλόγους πελατών ή γεωλογικάς και γεωφυσικάς πληροφορίας, περιλαμβανομένων των χαρτών.
Άρθρον 29.
1. Εντός 60 ημερών από της πρώτης ημέρας της προσωρινής εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας, και περαιτέρω ως ήθελε κριθή κατάλληλον, η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου, θα υποβάλη έκθεσιν εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως καθορίζουσα τα συγκεκριμένα στοιχεία εντός του καταλόγου αντικειμένων του άρθρου 27, παράγραφος 7, τα οποία απαιτούνται δια την αποτελεσματικήν λειτουργίαν του Γενικού Τμήματος και διευκρινίζουσα τας δικαιοδοσίας προς πορισμόν τοιούτων στοιχείων επί κανονικής βάσεως.
2. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα εξετάση την έκθεσιν και θα διατυπώση προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον εντός 30 ημερών απο της υποβολής της εκθέσεως εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως, και ενεργούν κατά πλειοψηφίαν θα λάβη τας αναγκαίας δια την εγκατάστασιν και ομαλήν λειτουργίαν του Γενικού Τμήματος αποφάσεις.
Άρθρον 30.
Η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου εν τη προετοιμασία των κατά το άρθρον 29 εκθέσεων της.
-θα διαβουλεύεται μετά των εταιρειών πετρελαίου δια να εξασφαλίση ότι το Σύστημα ευρίσκεται εν αρμονία προς τας βιομηχανικάς δραστηριότητας.
– Θα διακριβώνη ειδικά προβλήματα και θέματα τα οποία απασχολούν Μετεχούσας Χώρας,
– θα διακριβώνη ειδικά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα και αναγκαία δια την επίλυσιν τοιούτων προβλημάτων και θεμάτων,
– θα επεξεργάζεται συγκεκριμένην πρότασιν δια την εναρμόνισιν των απαιτουμένων πληροφοριών προκειμένου να εξασφαλίζεται το συγκρίσιμον των στοιχείων,
– Θα επεξεργάζεται διαδικασίας δια την εξασφάλισιν του εμπιστευτικού χαρακτήρος των πληροφοριών.
Άρθρον 31.
1. Η Μόνιμος Ομάς επί της αγοράς Πετρελαίου θα εξετάζη επί συνεχούς βάσεως την λειτουργίαν του Γενικού Τμήματος.
2. Εις περίπτωσιν αλλαγών των συνθηκών της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου θα αναφέρη εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως. Η Επιτροπή θα διατυπώνη προτάσεις επί καταλλήλων αλλαγών προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα αποφασίζη επί των εν λόγω προτάσεων.
Άρθρον 32.
Ειδικόν Τμήμα
1. Εις το πλαίσιον του Ειδικού Τμήματος του Συστήματος Πληροφοριών, αι Μετέχουσαι Χώραι θα θέτουν εις την διάθεσιν της Γραμματείας όλας τας πληροφορίας αι οποίαι είναι αναγκαίαι δια την εξασφάλισιν αποτελεσματικής λειτουργίας των μέτρων εκτάκτου ανάγκης.
2. Εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα λαμβάνη τα κατάλληλα μέτρα δια να εξασφαλίση ότι άπασαι αι εταιρείαι πετρελαίου εντός της δικαιοδοσίας της θα θέτουν εις την διάθεσίν της οίας πληροφορίας είναι αναγκαίαι δια να επιτρέψουν εις αυτήν να εκπληρώση τας κατά την παράγραφον 1 και το άρθρον 33 υποχρεώσεις της.
3. Η Γραμματεία, επί τη βάσει των πληροφοριών τούτων και άλλων διαθεσίμων πληροφοριών, θα εξετάζη συνεχώς τον εφοδιασμόν δια πετρελαίου και την κατανάλωσιν πετρελαίου εντός της ομάδος και εκάστης Μετεχούσης Χώρας.
Άρθρον 33.
Εντός του πλαισίου του Ειδικού Τμήματος αι Μετέχουσαι Χώραι θα θέτουν εις την διάθεσιν της Γραμματείας, επί κανονικής βάσεως, πληροφορίας επί των προσδιοριζομένων συμφώνως προς το άρθρον 34 συγκεκριμένων στοιχείων περί των κάτωθι αντικειμένων:
α) Κατανάλωσις πετρελαίου και εφοδιασμός δια πετρελαίου. β) Μέτρα περιορισμού ζητήσεως.
γ) Επίπεδον των αποθεμάτων ασφαλείας.
δ) Διαθεσιμότης και χρησιμοποίησις μεταφορικών μέσων
ε) Παρόν και προβλεπόμενον επίπεδον της διεθνούς προσφοράς και ζητήσεως.
στ) ύΕτερα αντικείμενα, ως ήθελον αποφασισθή υπό του Διοικητικού Συμβουλίου, ενεργούντος ομοφώνως.
Άρθρον 34.
1. Εντός 30 ημερών από της πρώτης ημέρας της προσωρινής εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας, η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης, θα υποβάλλη έκθεσιν εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως, καθορίζουσα τα συγκεκριμένα στοιχεία εις το πλαίσιον του καταλόγου των αντικειμένων του άρθρου 33, τα οποία είναι αναγκαία εντός του πλαισίου του Ειδικού Τμήματος προς εξασφάλισιν της αποτελεσματικής λειτουργίας των μέτρων εκτάκτου ανάγκης και εξειδικεύουσα τας διαδικασίας προς πορισμόν τοιούτων στοιχείων επί κανονικής βάσεως, περιλαμβανομένων ταχυρρύθμων διαδικασιών εις περίοδον εκτάκτου ανάγκης.
2. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα εξετάζη την έκθεσιν και θα διατυπώνη προτάσεις προς το διοικητικόν Συμβούλιον το οποίον εντός 30 ημερών από της υποβολής της εκθέσεως εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως και ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα λαμβάνη τας αναγκαίας αποφάσεις δια την εγκατάστασιν και αποτελεσματικήν λειτουργίαν του Ειδικού τμήματος.
Άρθρον 35.
Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης, εν τη προετοιμασία της εκθέσεώς της, κατά το άρθρον 34:
– θα διαβουλεύεται μετά των εταιρειών πετρελαίου δια να εξασφαλίση ότι το Σύστημα ευρίσκεται εν αρμονία προς τας βιομηχανικάς δραστηριότητας.
– θα επεξεργάζεται συγκεκριμένα πρότυπα δια την εναρμόνισιν των αναγκαίων πληροφοριών προκειμένου να εξασφαλισθή το συγκρίσιμον των στοιχείων.
– θα επεξεργάζεται διαδικασίας προς εξασφάλισιν του εμπιστευτικού χαρακτήρος των πληροφοριών.
Άρθρον 36.
Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης, θα εξετάζη, επί συνεχούς βάσεως, την λειτουργίαν του Ειδικού Τμήματος και θα αναφέρη καταλλήλως, προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως. Η Επιτροπή θα διατυπώνη προτάσεις επί καταλλήλων αλλαγών προς το Διοικητικόν Συμβούλιον το οποίον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα αποφασίζη επί των εν λόγω προτάσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ VI
Άρθρον 37.
Πλαίσιον Διαβουλεύσεων μετά Εταιρειών Πετρελαίου
1. Αι Μετέχουσαι Χώραι θα εγκαταστήσουν εντός του Οργανισμού εν μόνιμον πλαίσιον διαβουλεύσεων εντός του οποίου μία ή πλείονες Μετέχουσαι Χώραι θα δύναται, κατά τρόπον κατάλληλον, να διαβουλεύωνται και να ζητούν πληροφορίας παρα κατ` ιδίαν εταιρειών πετρελαίου επί όλων των σημαντικών πλευρών της βιομηχανίας πετρελαίου και εντός του οποίου αι Μετέχουσαι Χώραι θα δύναται να διαμοιράζωνται μεταξύ των, επί βάσεως συνεργασίας, τα αποτελέσματα των τοιούτων διαβουλεύσεων.
2. Το πλαίσιον των διαβουλεύσεων θα εγκατασταθή υπό την αιγίδα της Μονίμου Ομάδος επί της Αγοράς Πετρελαίου.
3. Εντός 60 ημερών από της πρώτης ημέρας της προσωρινής εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας, και περαιτέρω ως κρίνεται κατάλληλον, η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου μετά διαβούλευσιν μετά εταιρειών πετρελαίου θα υποβάλλη έκθεσιν προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί των διαδικασιών τοιούτων διαβουλεύσεων. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα εξετάζη την έκθεσιν και θα διατυπώνη προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον, εντός 30 ημερών από της υποβολής της εκθέσεως προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεωες και ενεργούν κατάπλειοψηφίαν, θα αποφασίζη επί των εν λόγω διαδικασιών.
Άρθρον 38.
1. Η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου θα παρουσιάζη έκθεσιν προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί διαβουλεύσεων ας έσχε με οιανδήποτε εταιρείαν πετρελαίου, εντός 30 ημερών από τούτων.
2. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα εξετάζη την έκθεσιν και δύναται να διατυπώνη προτάσεις επί καταλλήλου εν συνεργασία δράσεως προς το Διοικητικόν Συμβούλιον το οποίον θα αποφασίζη επί των εν λόγω προτάσεων.
Άρθρον 39.
1. Η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου θα εκτιμά, επί συνεχούς βάσεως τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μετά των εταιρειών πετρελαίου και τας εξ αυτών συλλεγείσας πληροφορίας.
2. Επί τη βάσει των εν λόγω εκτιμήσεων, η Μόνιμος Ομάς, δύναται να εξετάζη και διαπιστώνη την διεθνή κατάστασιν εξ απόψεως πετρελαίου και την θέσιν της βιομηχανίας πετρελαίου και θα αναφέρη εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως.
3. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα εξετάζη τας εκθέσεις ταύτας και θα διατυπώνη προτάσεις επί καταλλήλων εν συνεργασία δράσεως προς το Διοικητικόν Συμβούλιον το οποίον θα αποφασίζη επί των εν λόγω προτάσεων.
Άρθρον 40.
Η Μόνιμος Ομάς επί της Αγοράς Πετρελαίου θα υποβάλλη κατ έτος γενικήν έκθεσιν προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί της λειτουργίας του πλαισίου διαβουλεύσεων μετά των εταιρειών πετρελαίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ VΙΙ
Άρθρον 41.
Μακροπρόθεσμος συνεργασία επί της ενεργείας.
1. Αι Μετέχουσαι Χώραι είναι αποφασισμέναι, επί πλέον μακροπροθέσμου βάσεως, νά μειώσουν την εξάρτησιν των εξ εισαγομένου πετρελαίου προς κάλυψιν του συνόλου των ενεργειακών αναγκών των.
2. Προς τον σκοπόν τούτον, αι Μετέχουσαι Χώραι θα αναλάβουν εθνικά προγράμματα και θα προωθήσουν την υιοθέτησιν εν συνεργασία προγραμμάτων, περιλαμβανομένου, ως ήθελε κριθή κατάλληλον, του διαμοιρασμού μέσων και προσπαθειών με παράλληλον συντονισμόν των εθνικών πολιτικών επί των εκτιθεμένων εις το άρθρον 42 τομέων.
Άρθρον 42.
Η Μόνιμος Ομάς επί της Μακροπροθέσμου Συνεργασίας θα εξετάζη και αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί της εν συνεργασία δράσεως. Οι κάτωθι τομείς τυγχάνουν, ειδικώτερον, εξετάσεως:
α) Εξοικονόμησις ενεργείας συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων συνεργασίας επί ανταλλαγής εθνικών εμπειριών και πληροφοριών επί της εξοικονομήσεως ενεργείας,
– μεθόδων και μέσων προς περιορισμόν της αυξήσεως της καταναλώσεως ενεργείας μέσω εξοικονομήσεως.
β) Ανάπτυξις εναλλακτικών πηγών ενεργείας ως πετρέλαιον εσωτερικής παραγωγής, άνθραξ, φυσικόν αέριον και υδροηλεκτρική ενέργεια συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων συνεργασίας επί
– ανταλλαγής πληροφοριών επί τοιούτων θεμάτων ως πόροι, προσφορά και ζήτησις, τιμή και φορολογία,
– μεθόδων και μέσων προς περιορισμόν της αυξήσεως της καταναλώσεως εισαγομένου πετρελαίου μέσω της αναπτύξεως εναλλακτικών πηγών ενεργείας,
– συγκεκριμένων σχεδίων συμπεριλαμβανομένων τοιούτων χρηματοδοτουμένων από κοινού,
– κριτηρίων ποιοτικών αντικειμενικών σκοπών και προτύπων προς προστασίαν του περιβάλλοντος.
γ) Ενεργειακή έρευνα και ανάπτυξις συμπεριλαμβανομένων κατά προτεραιότητα προγραμμάτων συνεργασίας επί
– τεχνολογίας του άνθρακος
– ηλιακής ενεργείας
– διαχειρίσεως των θερμοπυρηνικών καταλοίπων
– ελεγχομένης θερμοπυρηνικής διασπάσεως
– παραγωγής υδρογόνου από το ύδωρ
– πυρηνικής ασφαλείας
– χρησιμοποιήσεως των θερμικών καταλοίπων
– εξοικονομήσεως ενεργείας
– χρησιμοποιήσεως αστικών και βιομηχανικών καταλοίπων προς εξοικονόμησιν ενεργείας.
– καθολικής αναλύσεως του ενεργειακού συστήματος και μελετών γενικού χαρακτήρος.
δ) Εμπλουτισμός του ουρανίου, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων συνεργασίας.
– προς επίβλεψιν της εξελίξεως της προσφοράς φυσικού και εμπλουτισμένου ουρανίου
– προς διευκόλυνσιν της αναπτύξεως πηγών φυσικού ουρανίου και υπηρεσιών εμπλουτισμού
– προς ενθάρρυνσιν διαβουλεύσεων αίτινες ήθελον είναι αναγκαίαι δια την αντιμετώπισιν διεθνών θεμάτων προκυπτόντων εν σχέσει προς την διεύρυνσιν της προσφοράς εμπλουτισμένου ουρανίου.
– προς διοργάνωσιν των αναγκαίων ενεργειών συλλογής, αναλύσεως και διοχετεύσεως στοιχειών σχετικών προς τον προγραμματισμόν υπηρεσιών εμπλουτισμού.
2. Εν τη εξετάσει των τομέων εν συνεργασία δράσεως, η Μόνιμος Ομάς θα λαμβάνη δεόντως υπ`όψιν δραστηριότητα αλλαχού εξελισσομένης.
3. Προγράμματα αναπτυσσόμενα κατά την παράγραφον 1 δύναται να τυγχάνουν κοινής χρηματοδοτήσεως. Τοιαύτη κοινή χρηματοδότησις δύναται να λάβη χώραν συμφώνως προς το άρθρον 64, παράγραφος 2.
Άρθρον 43.
1. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως θα εξετάζη τας εκθέσεις της Μονίμου Ομάδος και θα διατυπώνη καταλλήλους προτάσεις προς τον διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον θα αποφασίση επί των προτάσεων τούτων ουχί βραδύτερον της 1ης Ιουλίου 1975.
2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα λαμβάνη υπ`όψιν δυνατότητος συνεργασίας εντός ευρυτέρου πλαισίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ VΙΙΙ
Άρθρον 44.
Σχέσεις μετά πετρελαιοπαραγωγών χωρών και ετέρων καταναλωτριών χωρών.
Αι Μετέχουσαι Χώραι θα καταβάλλουν προσπαθείας προωθήσεως σχέσεων συνεργασίας μετά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και μεθ`ετέρων καταναλωτριών πετρελαίου χωρών περιλαμβανομένων των αναπτυσσομένων χωρών. Εξελίξεις εις τον τομέα της ενεργείας με σκοπόν να καθορίσουν ευκαιρίας εποικοδομητικού διαλόγου και να προωθήσουν τούτον, ως επίσης και ετέρας μορφάς συνεργασίας, μετά παραγωγών χωρών και ετέρων καταλωτριών χωρών.
Άρθρον 45.
Προς επίτευξιν των διαγραφομένων εις το άρθρον 44 σκοπών, αι Μετέχουσαι Χώραι θα λάβουν πλήρως υπ`όψιν των τας ανάγκας και τα συμφέροντα ετέρων καταναλωτριών πετρελαίου χωρών, ιδία δε των αναπτυσσομέων τοιούτων.
Αρθρον 46.
Αι Μετέχουσαι Χώραι θα ανταλλάσσουν, εντός του πλαισίου του Προγράμματος, απόψεις επί των σχέσεων των μετά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Προς τον σκοπόν τούτον αι Μετέχουσαι Χώραι θα έδει να πληροφορούν αλλήλας επί δράσεως συνεργασίας, η οποία τυγχάνει σχετική προς τους αντικειμενικούς σκοπούς του Προγράμματος, εκ μέρους των μετά παραγωγών χωρών.
Άρθρον 47.
Εντός του πλαισίου του Προγράμματος αι Μετέχουσαι Χώραι
– θα αναζητούν υπό το φως της συνεχούς υπ`αυτών εξετάσεως των εξελίξεων της διεθνούς ενεργειακής καταστάσεως και των εξ αυτής επιπτώσεων επί της παγκοσμίου οικονομίας, ευκαιρίας και μέσα προς ενθάρρυνσιν σταθερού διεθνούς εμπορίου και μέσα προς ενθάρρυνσιν σταθερού διεθνούς εμπορίου πετρελαίου και προς προώθησιν ασφαλούς εφοδιασμού δια πετρελαίου εκάστης Μετεχούσης Χώρας επί λελογισμένων και δικαίων όρων,
– θα εξετάζουν, υπό το φως εργασιών εξελισσομένων εις ετέρας διεθνείς οργανώσεις, ετέρους δυνατούς τομείς συνεργασίας, περιλαμβανομένων των προοπτικών συνεργασίας δια ταχύρρυθμον εκβιομηχάνισιν και κοινωνικοοικονομικήν ανάπτυξιν των κυριωτέρων παραγωγών περιοχών ως επίσης και τας εκ τούτυ επιπτώσεις επί του διεθνούς εμπορίου και των διεθνών επενδύσεων,
– θα εξετάζουν επί συνεχούς βάσεως τας προοπτικάς συνεργασίας μετά πετρελαιοπαραγωγών χωρών επί θεμάτων ενεργείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ως η εξοικονόμησις ενεργείας, η ανάπτυξις εναλλακτικών πηγών και η έρευνα και ανάπτυξις.
Άρθρον 48.
1. Η Μόνιμος Ομάς επί των Σχέσεων μετά Παραγωγών και ετέρων Καταναλωτριών Χωρών θα εξετάζη και αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί θεμάτων περιγραφομένων εις το παρόν Κεφάλαιον.
2. Η Επιτροπή Διαχειρίσεως δύναται να διατυπώνη προτάσεις, επί καταλλήλου εν συνεργασία δράσεως εν σχέσει προς τα θέματα ταύτα, προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον θα αποφασίζη επί των εν λόγω προτάσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΧ.
Άρθρον 49.
Θεσμικαί και Γενικαί Διατάξεις.
1. Ο Οργανισμός θα έχη τα κάτωθι όργανα: – Διοικητικόν Συμβούλιον
– Επιτροπή Διαχειρίσεως
– Μονίμους Ομάδας επί
– Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης
– της Αγοράς Πετρελαίου
– της Μακροπροθέσμου Συνεργασίας
– των Σχέσεων μετά Παραγωγών και Ετέρων Καταναλωτριών Χωρών.
2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον ή η Επιτροπή Διαχειρίσεως δύνανται, δια πλειοψηφίας, να δημιουργήσουν παν έτερον αναγκαίον δια την εφαρμογήν του Προγράμματος όργανον.
3. Ο Οργανισμός θα διαθέτη Γραμματείαν προς υποβοήθησιν των μνηνονευομένων εις τας παραγράφους 1 και 2 οργάνων.
Διοικητικόν Συμβούλιον
Άρθρον 50.
1 . Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα απαρτίζεται εξ ενός ή πλειόνων Υπουργών ή αντιπροσώπων των εξ εκάστης Μετεχούσης Χώρας.
2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειόψηφίαν θα υιοθετήση τους ιδίους αυτού κανόνες διαδικασίας. Πλην εάν άλλως αποφασισθή τους κανόνες διαδικασίας, ούτοι θα ισχύσουν ωσαύτως και ως προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως και τας Μονίμους Ομάδας.
3. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα εκλέγη τον Πρόεδρον και Αντιπρόεδρον αυτού.
Άρθρον 51.
1. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα υιοθετή αποφάσεις και θα προβαίνη εις συστάσεις αι οποίαι είναι αναγκαίαι δια την καλήν λειτουργίαν του Προγράμματος.
2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα εξετάζη περιοδικώς, αναλαμβάνον την κατάλληλον δράσιν, τας εξελίξεις εις την διεθνή ενεργειακήν κατάστασιν, περιλαμβανομένων των προβλημάτων εν σχέσει προς τον δια πετρελαίου εφοδιασμόν μιας ή πλειόνων Μετεχουσών Χωρών και των οικονομικών και νομισματικών επιπτώσεων των εξελίξεων τούτων. Εντός των αναφερομένων εις τας οικονομικάς και νομισματικάς επιπτώσεις εξελίξεων εις την διεθνή ενεργειακήν κατάστασιν δραστηριοτήτων του, το Διοικητικόν Συμβούλιον θα λαμβάνη υπ`όψιν τας αρμοδιότητας και δραστηριότητας διεθνών οργανισμών υπευθύνων δια γενικά οινομικά και νομισματικά θέματα.
3. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν δύναται να μεταβιβάση παν εκ των καθηκόντων του εις παν έτερον όργανον του Οργανισμού.
Άρθρον 52.
1. Υπό την επιφύλαξιν του άρθρου 61, παράγραφος 2 και του άρθρου 65, αποφάσεις υιοθετηθείσαι συμφώνως προς την παρούσαν Συμφωνίαν υπό του Διοικητικού Συμβούλιου ή παντός ετέρου εξουσιοδοτημένου υπό του Συμβουλίου οργάνου θα είναι δεσμευτικαί δια τας Μετεχούσας Χώρας.
2. Αι συστάσεις δεν θα είναι δεσμευτικαί.
Άρθρον 53.
Επιτροπή Διαχειρίσεως.
1. Η Επ. Δ. θα απαρτίζεται εξ ενός ή πλειόνων υψηλού επιπέδου αντιπροσώπων της Κυβερνήσεως εκάστης Μετεχούσης Χώρας.
2. Η Επ.Δ. θα επιτελή τα ανατεθέντα αυτή υπό της παρούσης συμφωνίας καθήκοντα και παν έτερον καθήκον μεταβιβαζόμενον αυτή υπό του Διοικητικού Συμβουλίου.
3. Η Επ. Δ. δύναται να εξετάζη, διατυπούσα, καταλλήλως, προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, παν θέμα εμπίπτον εις το πεδίον της παρούσης Συμφωνίας.
4. Η Επ. Δ. θα συνέρχεται τη αιτήσει οιασδήποτε Μετεχούσης Χώρας.
5. Η Επ.Δ. ενεργούσα κατά πλειοψηφίαν, θα εκλέγη τον Προέδρον και Αντιπρόεδρον αυτής.
Άρθρον 54.
Μόνιμοι Ομάδες
1. Εκάστη Μόνιμος Ομάς θα απαρτίζεται εξ ενός ή πλειόνων αντιπροσώπων της Κυβερνήσεως εκάστης Μετεχούσης Χώρας.
2. Η Επ. Δ. ενεργούσα κατά πλειοψηφίαν, θα εκλέγη τους Προέδρους και Αντιπροέδρους των Μονίμων Ομάδων.
Άρθρον 55.
1. Η Μ.Ο. επί Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα επιτελή τα εκ των Κεφαλαίων Ι έως V και του Παραρτήματος προκύπτοντα καθήκοντά της έως και παν έτερον καθήκον μεταβιβαζόμενον αυτή υπό του διοικητικού Συμβουλίου.
2. Η Μ.Ο. δύναται να εξετάζη, αναφέρουσα εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως, παν θέμα εμπίπτον εις το πεδίον των Κεφαλαίων Ι εως V και του Παραρτήματος.
3. Η Μ.Ο. δύναται αν διαβουλεύεται μετά εταιρειών πετρελαίου επί παντός θέματος εντός της αρμοδιότητός της.
Άρθρον 56
1. Η Μ.Ο επί της Αγοράς Πετρελαίου θα επιτελή τα εκ των Κεφαλαίων V και VI προκύπτοντα καθήκοντά της ως και παν έτερον καθήκον μεταβιβαζόμενον αυτή υπό του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Η Μ.Ο δύναται αν εξετάζη, αναφέρουσα εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως, οιονδήποτε θέμα εμπίπτον εις το πεδίον των Κεφαλαίων V και VI.
3. Η Μ.Ο. δύναται να διαβουλεύεται μετά εταιρειών πετρελαίου επί παντός θέματος εντός της αρμοδιότητός της.
Άρθρον 57.
1. Η Μ.Ο επί της Μακροπροθέσμου Συνεργασίας θα επιτελή τα εκ του Κεφαλαίου VII προκύπτοντα καθήκοντά της ως και παν έτερον καθήκον μεταβιβαζόμενον αυτή εκ του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Η Μ.Ο. δύναται να εξετάζη, αναφέρουσα εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως οιοδήποτε θέμα εντός του πεδίου του Κεφαλαίου VII.
Άρθρον 58.
1. Η Μ.Ο επί των Σχέσεων μετά Παραγωγών και ετέρων Καταναλωτριών Χωρών θα επιτελή τα εκ του Κεφαλαίου VIII προκύπτοντα καθήκοντα της ως και παν έτερον καθήκον μεταβιβαζόμενον αυτή υπό του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Η Μ.Ο δύναται να εξετάζη,αναφέρουσα εις την Επιτροπήν Διαχειρίσεως, οιοδήποτε θέμα εντός του πεδίου του Κεφαλαίου VIII.
3. Η Μ.Ο δύναται να διαβουλεύεται μετά εταιρειών πετρελαίου επί παντός θέματος εντός της αρμοδιότητός της. Γραμματεία
Άρθρον 59.
1. Η Γραμματεία θα απαρτίζεται εξ ενός Εκτελεστικού διευθυντού και του αναγκαίου προσωπικού.
2. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα διορίζεται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου.
3. Κατά την εκτέλεσιν των καθηκόντων των συμφώνως προς την παρούσαν Συμφωνίαν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής και το προσωπικόν θα είναι υπεύθυνοι έναντι των οργάνων του Οργανισμού αναφέροντες προς αυτούς.
4. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα λαμβάνη όλας τας αναγκαίας αποφάσεις δια την εγκατάστασιν και λειτουργίαν της Γραμματείας.
Άρθρον 60.
Η Γραμματεία θα επιτελή τα ανατιθέμενα αυτή υπό της παρούσης Συμφωνίας καθήκοντα ως και παν έτερον καθήκον ανατιθέμενον εις αυτήν υπό του Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρθρον 61.
Ψηφοφορία
1. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα υιοθετή, ως ακολούθως, αποφάσεις και συστάσεις ως προς την επί των οποιών ψηφοφορίαν ουδεμία διάταξις υφίσταται εις την παρούσαν Συμφωνίαν:
α) Δια πλειοψηφίας:
– αποφάσεις επί της διαχειρίσεως του Προγράμματος, περιλαμβανομένων αποφάσεων εφαρμοζουσών διατάξεις της παρούσης Συμφωνίας αι οποίαι επιβάλλουν ήδη ειδικάς υποχρεώσεις εις τας Μετεχούσας Χώρας – αποφάσεις επί διαδικαστικών θεμάτων
-συστάσεις
β) Δι`ομοφωνίας:
-όλας τας λοιπάς αποφάσεις, περιλαμβανομένων ειδικώτερον αποφάσεων αι οποίαι επιβάλλουν εις τας Μετεχούσας Χώρας νέας υποχρεώσεις μη προβλεπομένων ήδη εις την παρούσαν Συμφωνίαν.
2. Αι μνημονευόμεναι εις την παράγραφον 1(β) αποφάσεις δύναται να προβλέπουν:
(α) ότι δεν θα είναι δεσμευτικαί δια μίαν ή πλείονας Μετεχούσας Χώρας
(β) ότι θα είναι δεσμευτικαί μόνον υπό ωρισμένας προϋποθέσεις.
Άρθρον 62.
1. Η ομοφωνία απαιτεί απάσας τας ψήφους των παρουσών και ψηφιζουσών Μετεχουσών Χωρών. Απέχουσαι Χώραι θα λογίζωνται ως μη ψηφίζουσαι.
2. Οταν απαιτήται πλειοψηφίαν ή ειδική πλειοψηφία αι Μετέχουσαι Χώραι θα έχουν την κάτωθι βαρύτητα ψήφου
Γενική βα- Βαρύτης ψήφου Συνδεδυασμένη ρύτης ψήφου σχετική προς βαρύτης ψήφου την κατανάλωσιν πετρελαίου Αυστρία 3 1 4 Βέλγιον 3 2 5 Καναδάς 3 5 8 Δανία 3 1 4 Γερμανία 3 8 11 Ιρλανδία 3 0 3 Ιταλία 3 6 9 Ιαπωνία 3 15 18 Λουξεμβούργον 3 0 3 Ολλανδία 3 2 5 Ισπανία 3 2 5 Σουηδία 3 2 5 Ελβετία 3 1 4 Τουρκία 3 1 4 Ηνωμ.Βασίλειον 3 6 9 Ηνωμ.Πολιτείαι 3 48 51 —– —— ——- 48 100 148
3. Προς ύπαρξιν πλειοψηφίας απαιτούνται 60 τοις εκατόν του συνόλου των συνδεδυασμένης βαρύτητος ψήφων και 50 τοις εκατόν των γενικής βαρύτητος ψήφων.
4. Προς ύπαρξιν ειδικής πλειοψηφίας απαιτούνται: α)60 τοις εκατόν του συνόλου των συνδεδυασμένης βαρύτητος ψήφων και 36 γενικής βαρύτητος ψήφοι, ως προς: – την σχετικήν προς την αύξησιν του αποθέματος ασφαλείας υποχρεώσιν συμφώνως προς το άρθρον 2, παράγραφος 2, – αποφάσεις, συμφώνως προς το άρθρον 19, παράγραφος 3 περί μη ενεργοποιήσεως των μνημονευομένων εις τα άρθρα 13 και 14 μέτρων εκτάκτου ανάγκης, – αποφάσεις περί των επιβαλλομένων μέτρων προς αντιμετώπισιν των αναγκών της καταστάσεως, συμφώνως προς το άρθρον 20, παράγραφος 3. – αποφάσεις περί διατηρήσεως των μνημονευομένων εις τα άρθρα 13 και 14 μέτρων εκτάκτου ανάγκης, συμφώνως προς το άρθρον 23,παράγραφος 3, – αποφάσεις περί άρσεως των μνημονευομένων εις τα άρθρα 13 και 14 μέτρων εκτάκτου ανάγκης, συμφώνως προς το άρθρον 24. β) 42 γενικής βαρύτητος ψήφοι, ως προς: – αποφάσεις, συμφώνως προς το άρθρον 19, παράγραφος 3, περί μη ενεργοποιήσεως των μνημονευομένων εις το άρθρον 17 μέτρων εκτάκτου ανάγκης, – αποφάσεις περί διατηρήσεως των μνημονευομένων εις το άρθρον 17 μέτρων εκτάκτου ανάγκης, συμφώνως προς το άρθρον 23, παράγραφος 3, – αποφάσεις περί άρσεως των μνημονευομένων εις το άρθρον 17 μέτρων εκτάκτου ανάγκης, συμφώνως προς το άρθρον 24.
5. Το Διοικητικόν Συμβούλιον ενεργούν ομοφώνως θα αποφασίζη επί της αναγκαίας αυξήσεως, μειώσεως και ανακατανομής της αναφερομένης εις την παράγραφον 2 βαρύτητος ψήφου, ως επίσης επί τροποποιήσεως των εκτιθεμένων εις τας παραγράφους 3 και 4 όρων εν σχέσει προς τας ψήφους, εις περίπτωσιν – προσχωρήσεως χώρας τινός συμφώνως προς το άρθρον 71 ή – αποχωρήσεως από της παρούσης Συμφωνίας χώρας τινός, συμφώνως προς το άρθρον 68, παράγραφος 2 ή το άρθρον 69, παράγραφος 2.
6. Το Διοικητικόν Συμβούλιον θα εξετάζη κατ` έτος τον αριθμόν και την κατανομήν της βαρύτητος ψήφων ως ορίζεται εις την παράγραφον 2 και, επί τη βάσει της εξετάσεως αυτής, ενεργούν ομοφώνως, θα αποφασίζη κατά πόσον αι εν λόγω βαρύτητες ψήφων δέον είτε να αυξηθούν ή μειωθούν είτε να ανακατεμηθούν ή αμφότερα, εν όψει αλλαγής του μεριδίου Μετεχούσης Χώρας εις την συνολικήν κατανάλωσιν πετρελαίου ή δια παν έτερον λόγον.
7. Πάσα αλλαγή εις τας παραγράφους 2, 3, ή 4 θα βασίζεται επί των αρχών επί των οποίων εδράζονται αι παράγραφοι αυταί και η παράγραφος 6. Σχέσεις μεθ`ετέρων Μονάδων.
Άρθρον 63.
Προς επίτευξιν των σκοπών του Προγράμματος, ο Οργανισμός δύναται να εγκαταστήση τας καταλλήλους σχέσεις μετά μη Συμμετεχουσών Χωρών, διεθνών οργανισμών, κυβερνητικών ή μη, ετέρων μονάδων και ατόμων.
Άρθρον 64.
Οικονομικοί Διακανονισμοί
1. Αι δαπάναι της Γραμματείας και άπασαι αι λοιπαί κοιναί δαπάναι θα κατανέμωνται μεταξύ απασών των Συμμετεχουσών Χωρών συμφώνως προς κλίμακα εισφορών επεξειργασμένων επί τη βάσει των αρχών και κανόνων των εκτιθεμένων εις το Παράρτημα της “Αποφάσεως του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ σχετικής προ Κλίμακα Εισφορών υπό Χωρών Μελών εις τον Προϋπολογισμόν της Οργανώσεως” της 10ης Δεκεμβρίου 1963. Μετά το πρώτον έτος εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας, το Διοικητικόν Συμβούλιον της παρούσης Συμφωνίας, το Διοικητικόν Συμβούλιον θα εξετάση την κλίμακα ταύτην εισφορών και ενεργούν ομοφώνως, θα αποφασίση επί των καταλλήλων αλλαγών συμφώνως προς το άρθρον 73.
2. Ειδικαί δαπάναι προκύπτουσαι εν σχέσει προς ειδικάς δραστηριότητας εκτελεσθείσας συμφώνως προς το άρθρον 65 θα κατανέμωνται μεταξύ των Μετεχουσών Χωρών, αι οποίαι λαμβάνουν μέρος εις τας εν λόγω ειδικάς δραστηριότητας κατ` αναλογίαν αποφασιζομένων μεταξύ των δι`ομοφώνου συμφωνίας.
3. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα υποβάλη, συμφώνως προς τους υιοθετηθέντας υπό του Διοικητικού Συμβουλίου οικονομικούς κανονισμούς και ουχί βραδύτερον της 1ης Οκτωμβρίου εκάστου έτους, σχέδιον προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των εις προσωπικόν αναγκών. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα υιοθετή τον προϋπολογισμόν.
4. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα λαμβάνη απάσας τας λοιπάς αναγκαίας αποφάσεις εν σχέσει προς την οικονομικήν διοίκησιν της Οργανώσεωες. 5. Το οικονομικόν έτος θα άρχεται την 1ην Ιανουαρίου και θα λήγη την 31ην Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Εις το τέλος εκάστου οικονομικού έτους, εισόδημα και δαπάναι θα υποβάλλωνται εις λογιστικόν έλεγχον.
Άρθρον 65.
Ειδικαί Δραστηριότητες.
1. Οιαιδήποτε δύο ή περισσότεραι Συμμετέχουσαι Χώραι δύνανται να αποφασίσουν όπως εκτελούν, εν τοις πλαισίοις της παρούσης Συμφωνίας, ειδικάς δραστηριότητας διαφόρους των δραστηριοτήτων αι οποίαι απαιτούνται όπως εκτελούνται υπό όλων των Συμμετεχουσών Χωρών κατά τα κεφάλαια I εως V. Συμμετέχουσαι Χώραι αι οποίαι δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος εις τοιαύτας ειδικάς δραστηριότητας, θέλουν απόσχει της συμμετοχής εις τοιαύτας αποφάσεις και δεν θέλουν δεσμευθή υπ` αυτών. Συμμετέχουσαι Χώραι αι οποίαι εκτελούν τοιαύτας δραστηριότητας θα τηρούν το Διοικητικόν Συμβούλιον ενήμερον επ`αυτών.
2. Δια την εφαρμογήν τοιούτων ειδικών δραστηριοτήτων αι ενδιαφερόμεναι Χώραι τας οποίας αύται αφορούν δύναται να συμφωνούν επί διαδικασιών ψηφοφορίας διαφόρων των οριζομένων εις τα άρθρα 61 και 62.
Άρθρον 66
Εφαρμογή της Συμφωνίας.
Εκάστη Συμμετέχουσα Χώρα θα λάβη όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απατουμένων νομοθετικών μέτρων, προς εφαρμογήν της συμφωνίας και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Χ
Άρθρον 67.
Τελικαί Διατάξεις
1. ύΕκαστον συνυπογράφον Κράτος θέλει, ουχί αργότερον της 1ης Μαϊου 1975, ειδοποιήσει την Κυβέρνησιν του Βασιλείου του Βελγίου ότι, έχον συμμορφωθή προς τας συνταγματικάς του διαδικασίας, αποδέχεται όπως δεσμευθή υπό της παρούσης Συμφωνίας.
2. Την δεκάτην ημέραν μετά την ημέραν κατά την οποίαν τουλάχιστον εξ Κράτη αντιπροσωπεύοντα τουλάχιστον 60 τοις εκατόν των συνδεδυασμένης βαρύτητος ψήφων ως αναφέρονται εν άρθρω 62, έχουν καταθέσει ειδοποιήσιν συναινέσεως εις δέσμευσιν ή όργανον προσχωρήσεως, η παρούσα Συμφωνία θα τίθεται εν ισχύι δια τας εν λόγω Χώρας.
3. Δια έκαστον συνυπογράφον Κράτος το οποίον καταθέτει την ειδοποίησίν του μεταγενεστέρως, η παρούσα Συμφωνία θα τίθεται εν ισχύι κατά την δεκάτην ημέραν μετά την ημέραν της καταθέσεως.
4. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν δια πλειοψηφίας, δύναται τη αιτήσει οιουδήποτε συνυπογράφοντος Κράτους, να αποφασίση όπως επεκτείνη, εν αναφορά προς το εν λόγω Κράτος, το χρονικόν όριον δια την ειδοποιήσιν πέραν της 1ης Μαίου 1975.
Άρθρον 68.
1. Ασχέτως προς τας διατάξεις του άρθρου 67, η παρούσα Συμφωνία θα εφαρμοσθή προσωρινώς υφ`όλων των υπογραφόντων Κρατών καθ` ο μέτρον συμβιβάζεται αύτη μετά της νομοθεσίας των, από της 18ης Νοεμβρίου 1974, μετά την πρώτην σύγκλησιν του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Η προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας θα συνεχισθή:
– μέχρις ότου τεθή εν ισχύι δια το ενδιαφερόμενον Κράτος συμφώνως προς το άρθρον 67 ή
– 60 ημέρας αφ`ότου η Κυβέρνησις του Βασιλείου του Βελγίου λάβη ειδοποιήσιν ότι το ενδιαφερόμενον Κράτος δεν συγκατατίθεται να δεσμευθή δια της Συμφωνίας, ή -μέχρις εκπνοής του προσδιοριζομένου εις το άρθρον 67 χρονικού ορίου δια την ειδοποιήσιν συγκαταθέσεως εκ μέρους του ενδιαφερομένου Κράτους.
Άρθρον 69.
1. Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνη εν ισχύι δια περίοδον δέκα ετών από της ημερομηνίας της θέσεώς της εν ισχύι και θα εξακολουθήση μετά ταύτα παραμένουσα εν ισχύι πλην εάν και μέχρις ότου το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, αποφασίση περί της λήξεως της.
2. Πάσα Μετέχουσα Χώρα δύναται να θέση τέρμα εις την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας, καθ` όσον αφορά αυτήν, υπό την προϋπόθεσιν γραπτής δωδεκαμήνου προειδοποιήσεως προς την Κυβέρνησιν του Βελγίου, διδομένης ουχί ενωρίτερον των τριών ετών από της πρώτης ημέρας της προσωρινής εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας.
Άρθρον 70.
1. Παν Κράτος δύναται, κατά τον χρόνον της υπογραφής, της περι συγκαταθέσεως ως προς την υπ`αυτού δέσμευσιν δια της Συμφωνίας συμφώνως προς το άρθρον 67,της προσχωρήσεως ή οποτεδήποτε βραδύτερον, να δηλώση δια ειδοποιήσεως απευθυομένης προς την Κυβέρνησιν του Βασιλείου του Βελγίου ότι η παρούσα Συμφωνία θα εφαρμόζεται εις άπαντα ή εις οιοδήποτε από τα εδάφη δια τας διεθνείς σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνον ή εις εφοδιασμόν των οποίων δια πετρελαίου είναι νομικώς υπευθύνον.
2. Πάσα δήλωσις γινομένη συμφώνως προς την παράγραφον 1 δύναται να αποσυρθή συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 69, παραγράφος 2, εν σχέσει προς οιονδήποτε έδαφος μνημονευομένων εις την εν λόγω δήλωσιν.
Άρθρον 71.
1. Η παρούσα Συμφωνία θα είναι ανοικτή δια την προσχώρησιν παντός Μέλους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, το οποίον θα είναι ικανόν και διατεθειμένον να καλύψη τας απαιτήσεις του Προγράμματος. Το Διοικητικόν Συμβούλιον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, θα αποφασίζη ει πάσης αιτήσεως προσχωρήσεως.
2. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθή εν ίσχύι δια παν Κράτος του οποίου η αίτησις προσχωρήσεως εγένετο δεκτή την δεκάτην ημέραν μετά την κατάθεσιν του οργάνου του προσχωρήσεως εις την Κυβέρνησιν του Βασιλείου του Βελγίου ή από της ημερομηνίας της θέσεως εν ισχύι της Συμφωνίας, συμφώνως προς το άρθρον 67, παράγραφος 2, εφ` όσον αύτη είανι μεταγενεστέρα.
3. Μέχρι της 1ης Μαίου 1975, η προσχώρησις δύναται να λάβη χώραν επί προσωρινής βάσεως υπό τους εκτιθεμένους εις το άρθρον 68 όρους.
Άρθρον 72.
1. Η παρούσα Συμφωνία θα είναι ανοικτή προς προσχώρησιν εκ μέρους των Ευραπαϊκών Κοινοτήτων.
2. Η παρούσα Συμφωνία κατ` ουδένα τρόπον θα εμποδίση περαιτέρω εφαρμογήν των εγκαθιστουσών τας Ευρωπαϊκάς Κοινότητος συνθηκών.
Άρθρον 73.
Η παρούσα Συμφωνία, εν παντί χρόνω, να τροποποιηθή υπό του Διοικητικού Συμβουλίου, ενεργούντος ομοφώνως. Η εν λόγω τροποποίησις θα τεθή εν ισχύι κατά τρόπον αποφασιζομένον υπό του Διοικητικού Συμβουλίου ενεργούντος ομοφώνως και λαμβάνοντος πρόνοιαν ώστε αι Μετέχουσαι Χώραι να συμμορφωθούν προς τας αντιστοίχους των συνταγματικάς διαδικασίας.
Άρθρον 74.
Η παρούσα Συμφωνία θα υπόκεινται εις γενικήν εξέτασιν μετά την 1ην Μαϊου 1980.
Άρθρον 75.
Η Κυβέρνησις του Βασιλείου του Βελγίου θα ειδοποιή απάσας τας Μετεχούσας Χώρας περί της καταθέσεως εκάστης ειδοποιήσεως συγκαταθέσεως δεσμεύσεως συμφώνως προς το άρθρον 67 και εκάστου οργάνου προσχωρήσεως περί της θέσεως εν εκάστου οργάνου προσχωρήσεως περί της θέσεως εν ισχύι της παρούσης Συμφωνίας ή οιασδήποτε τροποποιήσεως αυτής, περί πάσης καταγγελίας ταύτης και περί πάσης ετέρας ληφθείσης δηλώσεως ή ειδοποιήσεως.
Άρθρον 76
Το πρωτότυπον της παρούσης Συμφωνίας, του οποίου το Αγγλικόν, Γαλλικόν και Γερμανικόν κείμενον είναι εξ`ίσου αυθεντικά θα κατατεθή παρά τη Κυβερνήσει του Βασιλείου του Βελγίου και εν κεκυρωμένον αντίγραφον τούτου θα χορηγηθή εις εκάστην Μετέχουσαν Χώραν υπό της Κυβερνήσεως του Βασιλείου του Βελγίου. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Αποθέματα Ασφαλείας.
Άρθρον 1.
1. Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου μετρώνται συμφώνως προς τους κανόνες του ΟΟΣΑ και της ΕΟΚ, αναθεωρουμένου ως κάτωθι:
Α. Περιλαμβανομένα Αποθέματα: ακάθαρτον πετρέλαιον, κύρια προϊόντα και μη εισέτι διυλισμένα πετρέλαια τηρούμενα:
– εις δεξαμενάς διυλιστηρίων
– εις σταθμούς φορτώσεως
– εις δεξαμενάς εφοδιασμού πετρελαιαγωγών
– εις μαούνας
– εις ακτοπλοικά δεξαμενόπλοια
– εις ελλιμενισμένα πετρελαιοφόρα
– εις αποθήκας πλοίων εσωτερικών υδατίνων οδών
– εις τον πυθμένα δεξαμενών αποθηκεύσεως
– υπό μορφήν αποθεμάτων εκμεταλλεύσεως
– υπό μεγάλων καταναλωτών ως απαιτείται εκ του νόμου ή κατ` άλλον τρόπον ελεγχόμενον υπό των Κυβερνήσεων.
Β. Μη περιλαμβανομένα Αποθέματα:
(α) ακάθαρτον πετρέλαιον μη εισέτι παραχθέν
(β) ακάθαρτον πετρέλαιον, κύρια προϊόντα και μη εισέτι διυλισμένα πετρέλαια τηρούμενα:
– εις πετρελαιογωγούς
– εις βυτιοφόρα σιδηροδρομικά οχήματα
– εις βυτιοφόρα φορτηγά αυτοκίνητα
– εις αποθήκας πλοίων ανοικτής θαλάσσης
– εις σταθμούς ανεφοδιασμού και λιανικάς αποθήκας
– υπό άλλων καταναλωτών
– εις δεξαμενάς εν πλω
– υπό μορφήν στρατιωτικών αποθεμάτων.
2. Το μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου δια το οποίον δύναται να πιστωθή η υποχρέωσις τηρήσεως αποθεμάτων ασφαλείας εκάστης Μετεχούσης Χώρας είναι ίσον προς το σύνολον των αποθεμάτων πετρελαίου ως προσδιορίζεται ανωτέρω, μείον τα αποθέματα εκείνα, τα οποία δύνανται να προσδιοριστούν τεχνικώς ως απολύτως μη διαθέσιμα έστω και εις περιπτώσεις λίαν εκτάκτου ανάγκης. Η Μόνιμος Ομάς επί Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα εξετάση την έννοιαν ταύτην και θα αναφέρη επί των κριτηρίων δια την καταμέτρησιν των απολύτως μη διαθεσίμων αποθεμάτων.
3. Μέχρις ότου ληφθή απόφασις τις επί του θέματος τούτου, εκάστη Μετέχουσα Χώρα θα αφαιρή 10 επί τοις εκατόν εκ των συνολιοκών της αποθεμάτων κατά την καταμέτρησιν των αποθεμάτων ασφαλείας αυτής.
4. Η Μόνιμος Ομάς επί Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα εξετάση και αναφέρη προς την `Επιτροπήν Διαχειρίσεως επι:
(α) των τρόπων συμπεριλήψεως της μη προοριζομένης δια βενζίνην αυτοκινήτων και αεροπλάνων νάφθας εις την κατανάλωσιν επί τη βάσει της οποίας μετρώνται τα αποθέματα
(β) της δυνατότητος δημιουργίας κοινών κανόνων δια τον χειρισμόν πλωτών αποθηκών εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης και δια την συμπερίληψην πλωτών αποθηκών εις την κατανάλωσιν επί τη βάσει της οποίας μετρώνται τα αποθέματα.
(γ) της δυνατότητος δημιουργίας κοινών κανόνων ως προς τον περιορισμόν της ζητήσεως δια αποθήκας αεροπλοίας.
(δ) της δυνατότητος πιστώσεως της υποχρεώσως αποθεμάτων ασφαλείας δια μέρος τινός του πετρελαίου εν πλω κατά τον χρόνον της ενεργοποιήσεως των μέτρων εκτάκτου ανάγκης.
(ε) της δυνατότητος αυξήσεως των διαθεσίμων εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης προμηθειών μέσω εξοικονομήσεων πραγματοποιουμένων εις το σύστημα διανομής.
Άρθρον 2.
1. Η δυνατότης αλλαγής καυσίμων ορίζεται ως η κανονική κατανάλωσις πετρελαίου ήτις δύναται να αναπληρωθή δι άλλων καυσίμων εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης, υπό την προϋπόθεσιν ότι η δυνατότης αύτη υπόκεινται εις κυβερνητικόν έλεγχον εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης, δύναται να τεθή εν λειτουργία εντός ενός μηνός και ότι υφίστανται διαθέσιμοι προς χρήσιν, ασφαλείς προμήθειαι του εναλλακτικού καυσίμου.
2. Αι προμήθειαι εναλλακτικού καυσίμου θα εκφράζωνται εις όρους αντιστοιχούντας προς πετρέλαιον.
3. Αποθέματα εναλλακτικού τινος καυσίμου προοριζομένου δια σκοπούς αλλαγής καυσίμων δύναται να συνυπολογισθούν εις την υποχρέωσιν αποθέματος ασφαλείας καθ` ο μέτρον δύναται να χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδον της αυταρκείας.
4. Εφεδρική παραγωγή εναλλακτικού τινος καυσίμου προοριζομένου δια σκοπούς αλλαγής καυσίμων θα συμπεριλαμβάνεται εις την υποχρέωσιν αποθέματος ασφαλείας επί της ιδίας βάσεως ως και η εφεδρική παραγωγή πετρελαίου συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 4 του Παραρτήματος τούτου.
5. Η Μόνιμος Ομάς επί Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα εξετάση και θα αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί
(α) της καταλληλότητος του μνημονευομένου εις παράγραφον 1 χρονικού ορίου ενός μηνός,
(β) των τρόπων συνυπολογισμού της βασιζομένης επί αποθεμάτων εναλλακτικού τινος καυσίμου δυνατότητος αλλαγής καυσίμων, συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου 3.
Άρθρον 3.
Μια Μετέχουα Χώρα δύναται να πιστωθή ως προς την υποχρέωσιν της αποθέματος ασφαλείας δι`αποθεμάτων πετρελαίου ευρισκομένων εις ετέραν χώραν, υπό την προϋπόθεσιν ότι η Κυβέρνησις της ετέρας αυτής χώρας έχει συνάψει συμφωνίαν με την Κυβέρνησιν της Μετεχούσης Χώρας καθ`ην ουδέν θα παρεμβάλη εμπόδιον εις την μεταφοράν των αποθεμάτων αυτών εις την Μετέχουσαν Χώραν εις περίπτωσις εκτάκτου ανάγκης.
Άρθρον 4.
1. Η εφεδρική παραγωγή πετρελαίου ορίζεται ως η δυνατή παραγωγή πετρελαίου Μετεχούσης Χώρας καθ`υπέρβασιν της κανονικής εντός της δικαιοδοσίας της παραγωγής πετρελαίου και η οποία
-υπόκειται εις κυβερνητικόν έλεγχον και
– δύναται να τεθή εν χρήσει εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης διαρκούσης της περιόδου της αυταρκείας.
2. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα εξετάση και αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί
α) της εννοίας και των μεθόδων καταμετρήσεως της εφεδρικής παραγωγής πετρελαίου, ως αναφέρεται ει την παράγραφον 1.
β) της καταλληλότητος της “περιόδου αυταρκείας” ως χρονικού ορίου.
γ) του θέματος κατά πόσον μια δεδομένη ποσότης εφεδρικής παραγωγής πετρελαίου είναι μεγαλυτέρας αξίας δια τους σκοπούς της αυταρκείας εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης από την ιδίαν ποσότητα αποθεμάτων πετρελαίου, του ενδεχομένου συνυπολογισμού της εφεδρικής παραγωγής, του ύψους και του τρόπου υπολογισμού αυτής.
Άρθρον 5.
Εφεδρική παραγωγή πετρελαίου, διαθέσιμος υπό Μετεχούσης Χώρας εντός της δικαιοδοσίας ετέρας χώρας δύναται να συνυπολογισθή εις την υποχρέωσίν της αποθέματος ασφαλείας επί της ιδίας βάσεως ως και εφεδρική παραγωγή πετρελαίου εντός της ιδίας της δικαιοδοσίας κατά τους όρους του Άρθρου 4 του παρόντος Παραρτήματος, υπό την προϋπόθεσιν ότι η Κυβέρνησις της ετέρας ταύτης χώρας έχει συνάψει συμφωνίαν μετά της Κυβερνήσεως της Μετεχούσης Χώρας καθ`ην ουδέν θα παρεμβάλη εμπόδιον εις τον εφοδιασμόν πετρελαίου της Μετεχούσης Χώρας εκ του εφεδρικού δυναμικού τούτου.
Άρθρον 6.
Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα εξετάση και αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί της δυνατότητος συνυπολογισμού, εις την μνημονευομένη εις το άρθρον 2, παράγραφος 2 της Συμφωνίας υποχρέωσιν αποθέματος ασφαλείας Μετεχούσης τινός Χώρας, μακροπροθέσμων επενδύσεων εχουσών αποτέλεσμα την μείωσιν της εξαρτήσεως της Μετεχούσης Χώρας εξ εισαγομένου πετρελαίου.
Άρθρον 7.
1. Η Μόνιμος Ομάς επί θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης Θα εξετάση και αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως εν σχέσει προς την περίοδον αναφοράς, περί ης το άρθρον 2, παράγραφος 1 της Συμφωνίας, λαμβάνουσα ιδιαιτέρως υπ`όψιν τοιούτους παράγοντας ως ανάπτυξις, εποχιακαί διακυμάνσεις της καταναλώσεως και κυκλικαί αλλαγαί.
2. Απόφασις του Διοικητικού Συμβουλίου περί αλλαγής του προσδιορισμού της περιόδου αναφοράς της μνημονευομένης εις την παράγραφον 1 θα λαμβάνεται ομοφώνως.
Άρθρον 8.
Η Μόνιμος Ομάς επί Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης θα εξετάση και αναφέρη προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως επί όλων των στοιχείων των Κεφαλαίων Ι έως ΙV της Συμφωνίας προκειμένου να εκλείψουν πιθαναί μαθηματικαί και στατιστικαί ανωμαλίαι.
Άρθρον 9
Αι αναφοραί εκ μέρους της Μονίμου Ομάδος επί Θεμάτων Εκτάκτου Ανάγκης επί μνημονευομένων εις το παρόν Παράρτημα θεμάτων θα υποβληθούν προς την Επιτροπήν Διαχειρίσεως μέχρι της 1ης Απριλίου 1975. Η Επιτροπή Διαχειρήσεως θα υποβάλη τα κρινομένας ως καταλλήλους προτάσεις προς το Διοικητικόν Συμβούλιον, το οποίον, ενεργούν κατά πλειοψηφίαν, ουχί βραδύτερον της 1ης Ιουλίου 1975, θα αποφασίση επί των προτάσεων τούτων, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων του άρθρου 7, παράγραφος 2 του παρόντος Παραρτήματος.
Άρθρον δεύτερον
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 7 Ιουνίου 1977
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ