Νόμος 566 ΦΕΚ Α΄90/28.3.1977
Περί Καταστάσεως Πολιορκίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Από της δημοσιεύσεως του κατά το άρθρον 48 του Συντάγματος Προεδρικού Διατάγματος, διά του οποίου τίθεται εις εφαρμογήν ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας και μέχρις ανακλήσεως ή αυτοδικαίας άρσεως της ισχύος αυτού, ισχύουν αι κατωτέρω διατάξεις εις την περιοχήν όπου ετέθη ο νόμος ούτος εις εφαρμογήν.

Άρθρον 2
Αι εξουσίαι των πολιτικών αρχών αι αναγόμεναι εις την προστασίαν της ασφαλείας του Κράτους, την τήρησιν της τάξεως και την αστυνομίαν αναλαμβάνονται και ασκούνται υπό της στρατιωτικής αρχής καθ` ο μέτρον ήθελε θεωρηθή υπό ταύτης αναγκαίον.

Άρθρον 3
Η στρατιωτική αρχή, εφ` όσον έχει ανασταλή η ισχύς των αντιστοίχων διατάξεων του Συντάγματος, έχει ιδίως το δικαίωμα:
α) να ενεργή κατ` οίκονερεύνας κατά την ημέραν και την νύκτα άνευ παρουσίας εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας,
β) να απομακρύνη πάντα ύποπτον διαταράξεως της δημοσίας τάξεως εκ του τόπου της διαμονής του, να απαγορεύη την εξ αυτού απομάκρυνσίν του ή να επιβάλλη την υποχρεωτικήνδιαμονήν του εις ωρισμένοντόπον,
γ) να ενεργή πάσα πράξιν σκοπούσαν την άμυναν και την ασφάλειαν της χώρας ή την τήρησιν της δημοσίας τάξεως, προς τούτο δε να προβαίνη εις συλλήψεις και άνευ δικαστικού εντάλματος,
δ) να διατάσση την παράδοσιν των όπλων και εφοδίων και να προβαίνη εις αναζήτησιν και αφαίρεσιν αυτών,
ε) να απαγορεύη και να διαλύη οιανδήποτε συνάθροισιν,
στ) να διαλύη σωματεία και ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοποπικού σκοπού,
ζ) να απαγορεύη την ανακοίνωσιν ή δημοσίευσιν πληροφοριών καθ` οιονδήποτε τρόπον και διά του Τύπου και να προβαίνη εις κατάσχεσιν εφημερίδων και άλλων εντύπων είτε προ της κυκλοφορίας των είτε μετ` αυτήν ως και να απαγορεύηέκδοσιν εφημερίδων εφ` ωρισμένονχρόνον,
η) ν` απαγορεύη την άσκησιν του δικαιώματος της απεργίας.

Άρθρον 4
Η απείθεια εις τας διαταγάς της στρατιωτικής αρχής κατά τας περιπτώσεις των άρθρων 2 και 3 ως και εις πάσαν άλλην διαταγήν εντός της κατά τ` ανωτέρω αρμοδιότητος αυτής εκδιδομένην, εάν δεν φέρη τα στοιχεία βαρυτέρας αξιοποίνου πράξεως, τιμωρείται διά φυλακίσεως τουλάχιστον τριών μηνών. Την αυτήν ποινήν επισύρουν, εάν δεν φέρουν τα στοιχεία βαρυτέρας αξιοποίνου πράξεως, δημοσιεύματα του Τύπου εκ των οποίων εκτίθεται εις κίνδυνον η ασφάλεια ή η δημοσία τάξις της περιοχής όπου εφαρμόζεται ο παρών νόμος ή τα οποία διεγείρουν εις διάπραξιν εγκλημάτων υπαγομένων εις τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος.

Άρθρον 5

1. Διά την εκδίκασιν των εις το άρθρον 4 αναφερομένων εγκλημάτων ως και πάντων των εγκλημάτων των στρεφομένων κατά της ασφαλείας του κράτους, του πολιτεύματος και της δημοσίας τάξεως, αρμόδια είναι εφ` όσον έχουν ανασταλή αι διατάξεις των άρθρων 8, 96 παρ. 4 και 97 του Συντάγματος τα υπό Προεδρικού Διατάγματος εκδιδομένου κατά το άρθρον 48 του Συντάγματος οριζόμενα ή συνιστώμενα διαρκή ή έκτακτα στρατιωτικά δικαστήρια, οιαδήποτε και αν είναι η ιδιότης των αυτουργών ή συμμετόχων.

2. Εις την αρμοδιότητα των κατά την παρ. 1 στρατιωτικών δικαστηρίων υπάγεται, εφ` όσον έχουν ανασταλή αι διατάξεις των άρθρων 8, 96 παρ. 4 και 97 του Συντάγματος και παν έτερον έγκλημα οιαδήποτε και αν είναι η ιδιότης των αυτουργών ή συμμετόχων, οσάκις κατά την κρίσιν της στρατιωτικής αρχής εκτίθεται δι`αυτού εις κίνδυνον η ασφάλεια του Κράτους ή διασαλεύεται η δημοσία τάξις του τόπου όπου εφαρμόζεται ο παρών νόμος.

3. Αι στρατιωτικαί αρχαί είναι αρμόδιαι διά την άσκησιν ποινικής διώξεως και ανάκρισιν επί των κατά τας παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου υπαγομένων εις τα στρατιωτικά δικαστήρια εγκλημάτων.

4. Εκκρεμείς ενώπιον των τακτικών ποινικών δικαστηρίων υποθέσεις διά τινα των εις τας παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου εγκλημάτων μεταβιβάζονται εις τα κατά την παράγραφον 1 στρατιωτικά δικαστήρια υπό των αρμοδίων εισαγγελέων εφ` οσον ήθελε ζητηθή τούτο υπό της Στρατιωτικής Αρχής.

5. Διά Προεδρικού Διατάγματος εκδιδομένου κατά το άρθρον 48 του Συντάγματος δύναται να περιορίζεται η κατά τας παραγράφους 1 και 2 αρμοδιότης των στρατιωτικών δικαστηρίων.

6. Εις πάσαν περίπτωσιν επιφυλάσσεται η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 214, 215, 219 και 226 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος.

Άρθρον 6
Κατά των αποφάσεων των κατά το άρθρον 5 του παρότος στρατιωτικών δικαστηρίων επιτρέπεται η άσκησις των υπό του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικοςπροβλεπομένων ενδίκων μέσων. Δύναται όμως διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου κατόπιν προτάσεως του Υπ. Εθνικής Αμύνης, να απαγορευθή η άσκησις τούτων ή τινών εξ αυτών.

Άρθρον 7

1. Αι αποφάσεις των κατά το άρθρ. 5 του παρόντος στρατιωτικών δικαστηρίων εκτελούνται ως ορίζει ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδιξ.

2. Διά την εκτέλεσιν θανατικής ποινής πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον δέκα ημέραι από της απαγγελίας της αποφάσεως.

Άρθρον 8

1. Μετά την άρσιν της ισχύος ή την ανάκλησιν του Προεδρικού Διατάγματος διά του οποίου ετέθη εις εφαρμογήν ο παρών νόμος αι ενώπιον των διαρκών ή εκτάκτων στρατιωτικών δικαστηρίων εκκρεμείς υποθέσεις ως προς τους ιδιώτας κατηγορουμένους μεταβιβάζονται εις τα τακτικά ποινικά δικαστήρια. Εάν η υπόθεσις είναι εκκρεμής ενώπιον αναθεωρητικού δικαστηρίου αρμόδιον καθίσταται το Εφετείον Αθηνών ή το Εφετείον Θεσσαλονίκης κατά λόγον της τοπικής αρμοδιότητος.

2. Αι ενώπιον των εκτάκτων στρατιωτικών δικαστηρίων εκκρεμείς υποθέσεις μεταβιβάζονται ως προς τους στρατιωτικούς κατηγορουμένους εις τα διαρκή στρατιωτικά δικαστήρια.

3. Εις πάσαν περίπτωσιν επιφυλάσσεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 248 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος.

Άρθρον 9
Οπου εις τον παρόντα νόμον δεν ορίζεται άλλως, εφαρμόζονται συμπληρωματικώς αι διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος και του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας εις τας οποίας παραπέμπει ούτος.

Άρθρον 10
Ο Νόμος 798/1971 “περί καταστάσεως πολιορκίας” ως και πάσα διάταξις αναγομένη εις θέματα ρυθμιζόμενα εις τον παρόντα νόμον καταργείται.

Άρθρον 11
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 26 Μαρτίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ