ΠΡΟΣΟΧΗ!! Έχει καταργηθεί από την 06/09/2010 με το Άρθρο 10 ΝΟΜΟΣ 3874/2010

Νόμος 553 ΦΕΚ Α΄ 73/12.3.1977
Περί μέτρων προστασίας και ενισχύσεως της εξαγωγής της Κορινθιακής σταφίδος και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1

1. Αι εκτάσεις εις ας καλλιεργείται Κορινθιακή σταφίς διαχωρίζονται ως κάτωθι:
α) Περιοχή Α`, περιλαμβάνουσα την Επαρχίαν Αιγιαλείας και τας περιφερείας των τέως Δήμων Ερινεού, Κραθίδος και Φελλόης του Νομού Αχαϊας και τον Νομόν Κορινθίας.
β) Περιοχή Β`, περιλαμβάνουσα τους Νομούς Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, την Νήσον Λευκάδα, τον Νομόν Ηλείας, τον ΝομόνΑχαϊας (πλήν της Επαρχίας Αιγιαλείας και των τέως Δήμων Ερινεού, Κραθίδος και Φελλοής) και τον Νομόν Μεσσηνίας.

2. Απαγορεύεται η εις την περιοχήν Α` εισαγωγή, εναποθήκευσις και συσκευασία Κορινθιακής σταφίδος προελεύσεως περιοχής Β` ως και η εν συνεχεία εξ αυτής εξαγωγή της εις το Εξωτερικόν.

3. Επιτρέπεται η εισαγωγή Κορινθιακής σταφίδος εκ της περιοχής Α` εις την περιοχήν Β` και η εξαγωγή της σταφίδος ταύτης αναμεμιγμένης εκ της εν λόγω περιοχής, υπό τας προϋποθέσεις των παραγρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του παρόντος.

4. Απαγορεύεται η μεταφορά και συσκευασία Κορινθιακής σταφίδος της περιφερείας επαρχίας Αιγιαλείας και των τέως Δήμων Ερινεού, Κραθίδος και Φελλοής του Νομού Αχαίας εις τον Νομόν Κορινθίας και αντιστρόφως.

Άρθρον 2

1.Απαντα τα μέσα συσκευασίας, τα περιέχοντα Κορινθιακήν σταφίδα παραγωγής της περιοχής Α`, συσκευαζομένην εντός αυτής και προοριζομένην προς εξαγωγήν, σημαίνονται υποχρεωτικώς, διά του γράμματος “Α” και της λέξεως:
α) “ΒΟΣΤΙΤΣΑ” (VOSTIZZA) εφ` όσον πρόκειται περί Κορινθιακής σταφίδος παραγομένης εντός της επαρχίας Αιγιαλείας και των τέως Δήμων Ερινεού, Κραθίδος και Φελλόης του Νομού Αχαίαςσυσκευαζομένης εντός της περιοχής ταύτης και εξαγομένης εκ του λιμένος Αιγίου.
β) “ΚΟΡΦΟΣ” (GULF), εφ` όσον πρόκειται περί Κορινθιακής σταφίδος παραγομένης εντός του Νομού Κορινθίας, συσκευαζομένης εν αυτώ και εξαγομένης εκ των λιμένων Κιάτου και Κορίνθου.

2. Επιτρέπεται η τοποθέτησις εντός των μέσων συσκευασίας, Κορινθιακής σταφίδος των ως άνω περιφερειών διαφημιστικών φυλλαδίων ή εντύπων, περιγραφόντων αντιστοίχως την ποιότητα και γενικώς την έννοιαν των λέξεων “Βοστίτσα” ή “Κόρφος”.

3.Απαντα τα μέσα συσκευασίας, τα περιέχοντα Κορινθιακήν σταφίδα προερχομένην εξ αναμίξεως σταφιδοκάρπου των περιοχών Α` και Β` συσκευαζομένην εν τη περιοχή Β` σημαίνονται υποχρεωτικώς μεν διά της λέξεως “PROVINCIAL” προαιρετικώς δε και διά του ονόματος του τόπου συσκευασίας αυτής.

4.Απαντα τα μέσα συσκευασίας, τα περιέχοντα Κορινθιακήν σταφίδα παραγωγής της περιοχής Β` συσκευαζομένην εντός αυτής και προοριζομένην προς εξαγωγήν, σημαίνονται υποχρεωτικώς μεν διά της λέξεως “PROVINCIAL”, προαιρετικώς δε και διά των κάτωθι λέξεων, αποκλειομένης πάσης ετέρας:
α) “ΖΑΝΤΕ”, διά την εν Ζακύνθωπαραγομένην και συσκευαζομένηνΚορινθιακήν σταφίδα, ως και διά την εντός της περιοχής Β` εν γένει συσκευαζομένηνΚορινθιακήν σταφίδα, προελεύσεως της νήσου Ζακύνθου, αποδεικνυομένης εξ αδειών μεταφοράς εκδιδομένων υπό του Α.Σ.Ο., και εξ οιουδήποτε λιμένος της περιοχής Β` εξαγομένην εις το εξωτερικόν.
β) “CEPHALLONIA”, διά την εν Κεφαλληνία ή Λευκάδι παραγομένην και συσκευαζομένηνΚορινθιακήν σταφίδα, ως και διά την εντός της περιοχής Β` εν γένει συσκευαζομένηνΚορινθιακήν σταφίδα, προελεύσεως του Νομού Κεφαλληνίας και της νήσου Λευκάδος, αποδεικνυομένης εξ αδειών μεταφοράς εκδιδομένων υπό του ΑΣΟ, και εξ οιουδήποτε λιμένος της περιχοής Β` εξαγομένην εις το εξωτερικόν.
γ) “AMALIAS”, διά την εν τη περιφερείαΑμαλιάδοςσυσκευαζομένηνΚορινθιακήν σταφίδα, ως και διά την εντός της περιοχής Β` εν γένει συσκευαζομένηνΚορινθιακήν σταφίδα, προελεύσεως της περιφερείας Αμαλιάδος, ήτοι των τέως Δήμων Ελίσης,ύΗλιδος, Πηνειίων και Μυρτουντίων, του Νομού Ηλείας αποδεικνυομένης εξ αδειών μεταφοράς εκδιδομένων υπό του ΑΣΟ και εξ οιουδήποτε λιμένος της περιοχής Β` εξαγομένην εις το εξωτερικόν.
δ) “PYRGOS”, διά την εν τη περιφερεία Πύργου και Κατακώλου του Νομού Ηλείας συσκευαζομένην και εκ του λιμένος Κατακώλουεξαγομένην εις το εξωτερικόν Κορινθιακήν σταφίδα.
ε) “PATRAS”, διά την εν τη περιφερεία Πατρών συσκευαζομένην και εκ του λιμένος Πατρών εξαγομένην εις το εξωτερικόν Κορινθιακήν σταφίδα.
στ) “KALAMATA”, διά την εν τη περιφερεία Μεσσηνίας συσκευαζομένην και εκ του λιμένος Καλαμάτας εξαγομένην εις το εξωτερικόν Κορινθιακήν σταφίδα.

5. Απαγορεύεται η σήμανσις των μέσων συσκευασίας Κορινθιακής σταφίδος, προοριζομένης προς εξαγωγήν εις το εξωτερικόν, δι` ετέρων γραμμάτων του Ελληνικού ή άλλου αλφαβήτου, δι` αριθμών Ελληνικών, αραβικών κ.λ.π., ως και δι` οιουδήποτε εν γένει στοιχείου, δυναμένου κατά την κρίσιν των οικείων οργάνων ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας, να επιφέρησύγχυσιν με τας εν τω παρόντιάρθρω καθοριζομένας σημάνσεις ή οδηγήση εις παραπλάνησιν του αγοραστού.

6. Το ύψος των στοιχείων των εν παραγράφοις 1, 3 και 4 του παρόντος άρθρου σημάνσεων δεν δύναται να είναι μικρότερον του 20% του ύψους της πλευράς του μέσου συσκευασίας της Κορινθιακής σταφίδος ή του 20% του ύψους της ετικέττας εφ` ης, τυχόν, αναγράφονται αύται.
Εις περίπτωσιν χρησιμοποιήσεως ετικέττας διά την αναγραφήν των σημάνσεων τούτων, αι διαστάσεις ταύτης δεν δύνανται να είναι μικρότεραι του 50% των διαστάσεων της πλευράς του μέσου συσκευασίας εφ` ης επικολλάται αύτη.

7. Τα των λοιπών επί των μέσων συσκευασίας Κορινθιακής σταφίδοςπροοριζομένης προς εξαγωγήν εις το εξωτερικόν σημάνσεων (ποιότης, κατηγορία μεγέθους, εμπορικόν σήμα κ.λ.π.) ρυθμίζονται διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των επί της Γεωργίας και Εμπορίου Υπουργών.

Άρθρον 3

1. Η εις το εξωτερικόν εξαγωγή Κορινθιακής σταφίδος πραγματοποιείται ως ακολούθως:
α) Της σεσημασμένης δια της λέξεως “VOSTIZZA” διά του λιμένος Αιγίου,
β) της σεσημασμένης διά της λέξεως “GULF” διά των λιμένων Κορίνθου και Κιάτου,
γ) της σεσημασμένης διά των λέξεων “ZANTE” “CEPHALLONIA” και “AMALIAS” επιτρέπεται εξ όλων των λιμένων εξαγωγής της περιοχής Β’,
δ) της σεσημασμένης διά της λέξεως “PYRGOS” εκ του λιμένος Κατακώλου,
ε) της σεσημασμένης διά της λέξεως “PATRAS” εκ του λιμένος Πατρών και στ) της σεσημασμένης διά της λέξεως “KALAMATA” εκ του λιμένος Καλαμάτας.

2. Εις περίπτωσιν αδυναμίας προσεγγίσεως και φορτώσεως πλοίων εις τους λιμένας Αιγίου και Νομού Κορινθίας, διασφαλιζομένης της ταυτότητος του φορτίου, επιτρέπεται η μεταφορά εις τον λιμένα Πατρών, συσκευασμένης Κορινθιακής σταφίδος, σεσημασμένης διά των λέξεων “ΒΟΣΤΙΤΣΑ” ή “ΚΟΡΦΟΣ” και η διά του λιμένος τούτου εξαγωγή ταύτης εις το εξωτερικόν, εφ` όσον η ούτω μεταφερομένη Κορινθιακή σταφίς συνοδεύεται υπό βεβαιώσεως των οικείων οργάνων ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας ότι αύτη είναι παραγωγής Επαρχίας Αιγιαλείας και των τέως Δήμων Ερινεού, Κραθίδος και Φελλόης του Νομού Αχαίας ή του Νομού Κορινθίας και ότι συνεσκευάσθη εντός των περιοχών τούτων.

Άρθρον 4

1. Αι παράγρ. 1 και 2 του άρθρου 54 του Κ.Ν. 2490/1955 “περί κωδικοποιήσεως των περί προστασίας Κορινθιακής σταφίδος και “περί Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού διατάξεων”, ως ούτος ετροποποιήθη υπό του άρθρου 5 του Ν. 3541/1956, “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων” “περί Κορινθιακής σταφίδος και Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού και κυρώσεως της υπ` αριθ. 157/1956 πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου”, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“1. Προς βελτίωσιν της ποιότητος του συσκευαζομένου και εξαγομένου σταφιδοκάρπου, οι συσκευασταίσταφιδεργοστασιάρχαι, οι ενοικιασταί και οι εν γένει οπωσδήποτε ευρισκόμενοι εν τη εκμεταλλεύσεισταφιδεργοστασίων υποχρεούνται να παραδίδουν εις τας αποθήκας του Α.Σ.Ο. τα εκ της κατεργασίας της σταφίδοςπροκύπτοντααπορρίματα. Τα απορρίματα ταύτα αναλογούν εις ωρισμένον ελάχιστον ποσοστόν της εξαχθείσης ή διατεθείσης εις την εσωτερικήνκατανάλωσινκαθαράςποσότητοςσταφίδος. Το ποσοστόν τούτο παραδίδεται υποχρεωτικώς εις το οικείον Υποκατάστημα του Α.Σ.Ο. μετά πάσης ετέρας ποσότητοςαπορριμάτων, προκυπτούσης εκ της επεξεργασίας της, κατά τα ανωτέρω, εξαχθείσης ή διατεθείσης σταφίδος, μετά δικαιώματος συμψηφισμού των επί πλέον παραδοθεισών ποσοτήτων, εις μεταγενεστέραςεξαγωγάς ή διαθέσεις εις την εσωτερικήνκατανάλωσιν εντός του αυτού εξαγωγικού έτους. Τα ούτω παραδιδόμενα απορρίμματα δέον να είναι διαχωρισμένα εις “Χονδράδες” και “ψιλά”, απηλλαγμένακοτσάλων και πάσης ξένης προς την σταφίδα ύλης, καλώς απεξηραμένα και περιεκτικότητος εις υγρασίαν μέχρι 16%, εφ` ης επιτρέπεται ανοχή άνω του ποσοστού τούτου, διά μεν τας Χονδράδας μέχρι 2% διά δε τα ψιλά μέχρι 4%, επ` αντιστοίχω μειώσει εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις του βάρους αυτών διά το πλέον του 16% ποσοστόν. Δι` αποφάσεως του αρμοδίου διά την λήψιν των σταφιδικών μέτρων Κυβερνητικού οργάνου, εκδιδομένης μετά πρότασιν του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Ο. και δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθορίζονται κατ` έτος, κατά την λήψιν των σταφιδικών μέτρων της νέας εσοδείας, το ποσοστόν των ως άνω απορριμμάτων, εις ύψος δυνάμενον να ποικίλλη κατά περιφέρειαν, ουχί όμως κατώτερον του 7% του εξαχθέντος ή διατεθέντος εις την εσωτερικήνκατανάλωσιν σταφιδοκάρπου, καθώς και αι τιμαί των απορριμάτων, η ελάχιστη των οποίων δεν δύναται να είναι κατωτέρα της εκάστοτε οριζομένης τιμής της μη εμπορευσίμουσταφίδος.
2. Προς διασφάλισιν των ανωτέρω, το οικείον πιστοποιητικόν εξαγωγής εκδίδεται παρά της αρμοδίας Διευθύνσεως Γεωργίας επί τη προσκομίσει βεβαιώσεως του Α.Σ.Ο., πιστοποιούσης προκειμένου μεν περί εκδόσεως πιστοποιητικού δι` εξαγωγάς μηνός Σεπτεμβρίου, ότι ο αιτών έχει εκπληρώσει οπωσδήποτε τας μέχρι και της 31ης Αυγούστου εις απορρίμματα εξ εξαγωγών και διαθέσεων εις την εσωτερικήνκατανάλωσιν υποχρεώσεις του, προκειμένου δε περί εκδόσεως πιστοποιητικού δι` εξαγωγάς των υπολοίπων μηνών, ότι ο αιτών εξεπλήρωσε μέχρι της ημέρας της εκδόσεως, τας, από 1ης Σεπτεμβρίου έως και του προηγουμένου της εκδόσεως μηνός, ως άνω εις απορρίμματα υποχρεώσεις του, βάσει του καθορισθέντος ελαχίστου ποσοστού. Εν περιπτώσει μη προσκομίσεως της ως άνω βεβαιώσεως του ΑΣΟ, η Δ/νσις Γεωργίας δύναται να δίδη πιστοποιητικόν εξαγωγής, μόνον εάν ο υπόχρεως προς παράδοσινκαταβάλλη εις τον ΑΣΟ την αξίαν των οφειλομένωναπορριμάτων, υπολογιζομένων εις την τιμήν παρεμβάσεως “Τρεχουμένων Μεσσηνίας”, ή εν περιπτώσει πωλήσεως σταφίδος υπό του ΑΣΟ διά πλειοδοτικού διαγωνισμού, εις την μέχρι της ημέρας της πληρωμής επιτευχθείσανανωτάτην τιμήν δι` εμπορεύσιμον σταφίδα προελεύσεως Νομού Μεσσηνίας, εάν αύτη είναι ανωτέρα της ως άνω τιμής παρεμβάσεως ή και εις τιμήν ανωτέραν και τούτων, μη δυναμένην όμως να υπερβή την επιτευχθείσανανωτάτην τιμήν διαθέσεως παρά του ΑΣΟ ή του ελευθέρου εμπορίου σταφίδος Αιγιαλείας, της οικείας εσοδείας προσηυξημένης κατά 5%, καθοριζομένην εκάστοτε δι` αποφάσεως των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Πιστοποιητικόν εξαγωγής δεν χορηγείται επίσης και εις περίπτωσιν καθ` ην ο υπόχρεως δεν προσκομίσηβεβαίωσιν του ΑΣΟ περί εκπληρώσεως των εις “ΠοιοτικήνΔιαλογήν” υποχρεώσεών του, τούτου απαλλασσομένου δι` αναλόγου εφαρμογής των εν τη προηγουμένη παραγράφω αναφερομένων”.

2. Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και διά τον προ της ενάρξεως της ισχύος αυτού χρόνον μέχρι της 1ης Σεπτεμβρίου 1970, εφ` όσον κατά τον χρόνον τούτον, εχώρησεν, έστω και εκπροθέσμως παράδοσις απορριμμάτων σταφιδοκάρπου εις τον ΑΣΟ, βάσει της εξαχθείσης ή διατεθείσης εις την εσωτερικήνκατανάλωσινεμπορευσίμουποσότητος σταφιδοκάρπου.

Άρθρον 5

1. Αξιώσεις αγοραστών κρατικών σταφίδων διά την παρασκευήν οινοπνεύματος εν γένει, καθαρού ή μη ή ετέρων οινοπνευματικών προϊόντων, ως και διά την παρασκευήν σταφιδίνης ή γλεύκους, γεννηθείσαι από 7 Ιανουαρίου 1971 μέχρι της ισχύος του παρόντος κατά του Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και της Κοινοπραξίας Συνεταιρικών Οργανώσεων Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), προκύπτουσαι εκ διαφοράς μεταξύ τιμής αγοράς και νομίμου τιμής πωλήσεως σταφίδος, θεωρούνται παραγεγραμμέναι, εκτός εάν αι ανωτέρω αξιώσεις θεμελιούνται επί προσαγομένων δημοσίων εγγράφων, εξ ων αποδεικνύεται πλήρως αφ` ενός μεν ανάληψις συμβατικών υποχρεώσεων μετά οίκων εξωτερικού προ της 7 Ιανουαρίου 1971, των ιδίων αγοραστών της σταφίδος ή των εξαγωγέων, διά λογαριασμόν των οποίων ούτοι ηγόρασαν την σταφίδα και παρεσκεύασαν το ανωτέρω οινόπνευμα, διά την εκπλήρωσιν των ως άνω υποχρεώσεων, της σχέσεως ταύτης μεταξύ αγοραστών και εξαγωγέωναποδεικνυομένης δικαστικώς και μετά κλήσιν του Δημοσίου εις την δίκην, αφ` ετέρου δε αγορά κρατικών σταφίδων και εκτέλεσις των περί εξαγωγής συμβάσεων τούτων μεταγενεστέρως.

2. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται, αντί της κατά τα ανωτέρω δικαστικής αναγνωρίσεως, να προσφύγουν προς τούτο εις το ΝομικόνΣυμβούλιον του Κράτους, οπότε τούτο, κρίνον ως διαιτητικόνόργανον, αποφαίνεται οριστικώς.

3. Αξιώσεις του Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και της Κοινοπραξίας Συνεταιρικών Οργανώσεων Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) κατά αγοραστών κρατικής σταφίδος, προκύπτουσαι εκ διαφοράς μεταξύ τιμής πωλήσεως σταφίδος και νομίμου τοιαύτης, γεννηθείσαι ωσαύτως από 7 Ιανουαρίου 1971 μέχρι της ισχύος του παρόντος, εισπράττονται υπό τούτων, εφ` όσον οι αγορασταί δεν ήθελον αποδείξει ότι δεν επέρριψαν την αποτελούσαν την βάσιν των αξιώσεων διαφοράν επί του παραχθέντος και διατεθέντος προϊόντος.

Άρθρον 6
Τυχόν λεπτομέρειαι διά την εφαρμογήν των άρθρων 1, 2 και 3 του παρόντος, ρυθμίζονται διά κοινών αποφάσεων των επί της Γεωργίας και Εμπορίου Υπουργών, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Άρθρον 7
Η παρακολούθησις της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 1, 2 και 3 του παρόντος ανατίθεται εις τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Γεωργίας, τας Τελωνειακάς Αρχάς του Κράτους και τον Α.Σ.Ο.

Άρθρον 8

1. Οι παραβάται των διατάξεων του άρθρου 1 πλην της παραγράφου 2 αυτού, και των άρθρων 2 και 3 του παρόντος τιμωρούνται διά φυλακίσεως μέχρι τριών (3) μηνών και διά χρηματικής ποινής 10.000 μέχρι 50.000 δρχ. εν υποτροπή δε διά φυλακίσεως τουλάχιστον δύο (2) μηνών μέχρις ενός (1) έτους και χρηματικής ποινής 30.000 έως 150.000 δραχμών.

2. Οι παραβάται της διατάξεως της παραγρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος τιμωρούνται διά φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) μηνών μέχρις ενός (1) έτους και διά χρηματικής ποινής 30.000 έως 150.000 δρχ., δημευομένων του σταφιδοκάρπου και των μέσων δι` ων εγένετο η μεταφορά τούτου, του προϊόντος της δημεύσεως, μετ` αφαίρεσιν 20% υπέρ του Δημοσίου, περιερχομένου εις τον Α.Σ.Ο.

3. Οι καταδικασθέντες διά παράβασιν των άρθρων 1, 2 και 3 του παρόντος στερούνται επί τριετίαν του δικαιώματος εξαγωγής Κορινθιακής σταφίδος του αρμοδίου δικαστηρίου υποχρεωμένου να κοινοποιή τας σχετικάς αποφάσεις εις το Υπουργείον Εμπορίου διά τας περαιτέρω ενεργείας. 4. Εις την παράγραφον 2 του άρθρου 18 του Ν.Δ. 243/1969 προστίθεται εδάφιον δεύτερον έχον ως ακολούθως:
“Αίρεται το αξιόποινον των μέχρι της ισχύος του παρόντος παραβάσεων των περί φυτεύσεως σταφιδαμπέλων διατάξεων, εάν μέχρι τελεσιδίκου κρίσεως της υποθέσεως προσαχθήβεβαίωσις του οικείου αγρονόμου περί του ότι ο παραβάτης προέβη εις εκρίζωσιν παλαιάς σταφιδαμπέλου, ίσης εκτάσεως με την παράνομονφυτείαν”.

Άρθρον 9

1. Η θέσις του Διευθυντού Υπηρεσιών του Α.Σ.Ο. πληρούται, διά προαγωγής ενός εκ των υπηρετούντων εις τον αμέσως προηγούμενονβαθμόν υπαλλήλων του Οργανισμού, υπό του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, εν ητιολογημένη δε αδυναμία πληρώσεως διά προαγωγής, η θέσιςπληρούται διά διορισμού δι` αποφάσεως του Υπουργού Εμπορίου, κατόπιν προτάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου. Το εδάφιον δ` της παρ. 5 του άρθρου 8 του Κ.Ν. 2490/1955 καταργείται.

2. Δύναται δι` αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Εμπορίου να συγκροτηθήομάς εργασίας, έργον της οποίας θα είναι η αναμόρφωσις και ο εκσυγχρονισμός της ισχυούσης περί Α.Σ.Ο. και Κορινθιακής σταφίδος Νομοθεσίας κατά τα εν τη εκδοθησομένηαποφάσειλεπτομερέστερονκαθορισθησόμενα, επί τω τέλει όπως αύτη ανταποκρίνεται εις τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητος των πάσης φύσεως δαπανών, της οποίας, βαρυνουσών τον λογαριασμόν διαχειρίσεως Κορινθιακής σταφίδος.

Άρθρον 10
Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Νόμου 55/1975 “περί συστάσεως Επιτροπής Διαθέσεως Σουλτανίνας”, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Συνιστάται παρά τω Υπουργείω Εμπορίου εννεαμελής Επιτροπή Διαθέσεως Σουλτανίνας, αποτελουμένη εκ του αρμοδίου Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Εμπορίου, ως Προέδρου, εκ του Διευθυντού της αρμοδίας Δ/νσεως Εξαγωγών του αυτού Υπουργείου, εκ του αρμοδίου Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Γεωργίας, εκ του Διευθυντού της αρμοδίας Δ/νσεως του αυτού Υπουργείου, εξ ενός ανωτέρου υπαλλήλου της Τραπέζης της Ελλάδος, υποδεικνυομένου υπό του Διοικητού αυτής, εκ τριών εκπροσώπων των Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανοπαραγωγών, υποδεικνυομένων υπό της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) και εξ ενός εκπροσώπου των εξαγωγέωνσταφίδος Σουλτανίνας. Δι` αποφάσεως των Υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου δύνανται να προσλαμβάνωνται μέχρι δύο (2) υπάλληλοι της ΚΣΟΣ, προς επικουρίαν του έργου του Γραμματέως της Επιτροπής, αμειβόμενοι παρ` αυτής”.

Άρθρον 11
Σημ.: όπως το άρθρο 11 καταργήθηκε με το άρθρο 19 περ. β` του Ν. 2040/ 1992 (Α 70).

Άρθρον 12
Η κατά το άρθρον 4 του Ν. 3943/1959 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων “περί Κορινθιακής σταφίδος και Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού” προβλεπομένηκωδικοποίησις θέλει περιλάβει και τας διατάξεις του παρόντος.

Άρθρον 13

1. Τα άρθρα 70, 72, 73, 74, 75, 76 και 77 του Κ.Ν. 2490/1955 καταργούνται.

2. Από της ισχύος του παρόντος καταργούνται αι υπύ αριθ. 51606/11567/8.8.1967 και 70169/17499/30.10.1967 κοιναίυπουργικαί αποφάσεις, εκδοθείσαι κατ` εξουσιοδότησιν των υπ` αριθ. 4/1967, 19/1967 και 65/1967 Αναγκαστικών Νόμων διεπομένων εφ` εξής των διά των καταργουμένων αποφάσεων θεμάτων υπό των διατάξεων του Κ.Ν. 2490/1955, Ν.Δ. 3454/1955 και Ν.Δ. 3541/1956 και των εις εκτέλεσιν τούτων εκδοθέντων Διαταγμάτων και αποφάσεων.

3. Μέχρι της, κατά τα ως άνω, συγκροτήσεως του Δ. Συμβουλίου, της Διοικούσης Επιτροπής, του Εποπτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Διοικητικής Υπηρεσίας του Α.Σ.Ο., πραγματοποιηθησομένης εντός εξαμήνου από της δημοσιεύσεως του παρόντος, αι αρμοδιότητες των Συμβουλίων τούτων ασκούνται υπό των ήδη υφισταμένων τοιούτων.

Άρθρον 14
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 1ης Σεπτεμβρίου 1977, πλην των άρθρων 4, 5, 8 παρ. 4, 9, 10 και 13 παρ. 2 και 3, των οποίων η ισχύς άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 09 Μαρτίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ