ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4704 ΦΕΚ Α 133/14.7.2020
Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Άρθρο 1
Αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο και Επενδυτικό Σχέδιο
1. Η παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4487/2017 (Α’ 116), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο: το επεισόδιο ή τμήματα επεισοδίων ή ο κύκλος επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς, το επεισόδιο ή τμήματα επεισοδίων ή ο κύκλος επεισοδίων μίνι τηλεοπτικής σειράς, η τηλεοπτική ταινία ή κινηματογραφική ταινία ή τμήμα αυτών ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, το ψηφιακό παιχνίδι. Το περιεχόμενο των ανωτέρω μπορεί να είναι μυθοπλασία, δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), κινούμενα σχέδια, καθώς και ψηφιακό παιχνίδι, πολιτιστικό ή εκπαιδευτικό. Τα ανωτέρω αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα παράγονται για εμπειρία χρήστη σε γραμμική ή μη γραμμική μορφή, με διαδραστικές ή όχι εφαρμογές και με δυνατότητα διανομής σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική τηλεοπτική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, ιστότοποι διανομής και προβολής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σύνολο ή ως μέρος εφαρμογών και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα.».
2. Η παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Επενδυτικό σχέδιο: Η παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της μεταπαραγωγής, αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου που εμπίπτει: α) στις οικονομικές δραστηριότητες 59.11 και 59.12 και αφορά όλα ή επιμέρους στάδια της διαδικασίας παραγωγής, δηλαδή τα στάδια της παραγωγής και τεχνικής επεξεργασίας/μεταπαραγωγής ενός οπτικοακουστικού έργου, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής του και του μέσου μετάδοσης και προβολής του προς τον τελικό αποδέκτη-θεατή, β) στην οικονομική δραστηριότητα 62.01.21 και αφορά το σύνολο της διαδικασίας ανάπτυξης του λογισμικού, από τον αρχικό σχεδιασμό έως τη δημιουργία του τελικού πρωτοτύπου προς έκδοση και εμπορική εκμετάλλευση.».
Άρθρο 2
Προϋποθέσεις υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς
Το άρθρο 23 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 23
Γενικές προϋποθέσεις υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς
1. Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της μεταπαραγωγής, αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων, προβλέπεται ειδικότερα ότι:
α) επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
β) επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας, με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
γ) επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
δ) επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας:
δα) με περιεχόμενο μυθοπλασία απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ ανά έκαστο παραγόμενο επεισόδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
δβ) με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ανά έκαστο παραγόμενο επεισόδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
ε) επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς με ελάχιστο αριθμό επεισοδίων τα εβδομήντα (70), ανεξαρτήτως περιεχομένου, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ ανά έκαστο παραγόμενο επεισόδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
στ) επί τμημάτων επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας:
στα) με περιεχόμενο μυθοπλασία, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για το σύνολο των τμημάτων που συνιστούν το προς υπαγωγή επενδυτικό σχέδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
στβ) με περιεχόμενο τη δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για το σύνολο των τμημάτων που συνιστούν το προς υπαγωγή επενδυτικό σχέδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
ζ) επί ψηφιακού παιχνιδιού απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
2. Ως αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα που υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διακρίσεις, νοούνται εκείνα που έχουν τη δυνατότητα διανομής σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική τηλεοπτική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, ιστότοποι διανομής και προβολής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σύνολο ή ως μέρος εφαρμογών και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα.
Άρθρο 3
Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων
Στο άρθρο 25 του ν. 4487/2017 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια, ανεξαρτήτως αν προβαίνουν στην παραγωγή των οπτικοακουστικών έργων ή στην εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, οφείλουν κατά τη χρονική στιγμή έναρξης των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και κατά την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης να έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές: α) ατομική επιχείρηση, β) νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα,γ) συνεταιρισμός,δ) επιχείρηση που λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση να έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), να αναφέρει στο καταστατικό της την εμπορική δραστηριότητα που ασκεί και να διαθέτει τους κωδικούς 59.11 ή 59.12 ή 62.01.21. Στις περ. α), β) και γ), εταιρείες που τελούν υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.».
2. Η παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Στην περίπτωση των ημεδαπών ή αλλοδαπών επιχειρήσεων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, που για τους σκοπούς του παρόντος συμβάλλονται με επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή μέρους αυτών, η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται από την επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, η δε ενίσχυση παρέχεται στην επιχείρηση που ορίζεται ρητά, από τους συμβαλλομένους στην αίτηση υπαγωγής, ως δικαιούχος αυτής.».
3. Η περ. γ) της παρ. 5 αντικαθίσταται ως εξής: «γ) επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, βάσει σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών, με εξαίρεση την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.».
Άρθρο 4
Επιλέξιμες δαπάνες
Η περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) η αμοιβή για δικαιώματα σεναρίου και μουσικής, καθώς και η αμοιβή του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, των δύο πρωταγωνιστών ηθοποιών και του παραγωγού για όλες τις ιδιότητες που κατέχει στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, προσμετρώνται μέχρι ποσοστού 35% του συνολικού επιλέξιμου κόστους και δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό.».
Άρθρο 5
Ποσοστά ενίσχυσης
Στο άρθρο 27 του ν. 4487/2017 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται, μετά από την πιστοποιημένη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, ως σταθερό ποσοστό 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Το ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο.».
2. Η παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η ενίσχυση του παρόντος μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη κρατική ενίσχυση, με τον περιορισμό το σύνολο των χορηγούμενων κρατικών ενισχύσεων να μην ξεπερνά αθροιστικά το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου. Το όριο αυτό επεκτείνεται στο 60% του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση διασυνοριακής παραγωγής και στο 80% του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συνδυασμού κρατικών ενισχύσεων, το ποσοστό της χορηγούμενης ενίσχυσης προκύπτει, όταν από τα ανωτέρω όρια του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου αφαιρεθεί το ποσό των κρατικών ενισχύσεων με το οποίο η παραγωγή έχει ήδη ενισχυθεί.».
Άρθρο 6
Απλούστευση της διαδικασίας υποβολής αίτησης υπαγωγής
Το άρθρο 28 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 28
Διαδικασία υποβολής αίτησης υπαγωγής
1. Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.) καθίσταται φορέας υποδοχής και επεξεργασίας των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Οι διαδικασίες που προβλέπονται στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η επιχείρηση έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου. Η αίτηση υπαγωγής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υποχρεωτικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και ο αιτών ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την παραλαβή και καταχώρισή τους. Όλες οι αιτήσεις υπαγωγής με την τεκμηρίωσή τους τηρούνται ηλεκτρονικά στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
2. Η αίτηση υπαγωγής περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: α) την ονομασία και το μέγεθος της επιχείρησης, β) περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης, γ) τον τόπο ή τους τόπους εκτέλεσης του έργου, δ) κατάλογο των δαπανών του έργου, ε) ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που απαιτείται για το έργο και στ) δήλωση των πολιτιστικών κριτηρίων στα οποία υπάγεται το επενδυτικό σχέδιο.
3. Την αίτηση υπαγωγής συνοδεύουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) ενδεικτικός προγραμματισμός εργασίας του οπτικοακουστικού έργου, επισημαίνοντας τις ημέρες γυρισμάτων που απαιτούνται στην Ελλάδα,
β) αναλυτικός προϋπολογισμός, με προσδιορισμό των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνική Επικράτεια,
γ) χρηματοδοτικό σχέδιο-πλάνο, στο οποίο αναγράφονται και τυχόν άλλες κρατικές ενισχύσεις και το ποσοστό ενίσχυσης αυτών,
δ) τη σύνοψη του σεναρίου ή το σενάριο, ε) έγγραφη δήλωση αναφορά του φορέα της επένδυσης στους βασικούς καλλιτεχνικούς συντελεστές, καθώς και στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελλάδα,
στ) παράβολο.».
Άρθρο 7
Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων
1.Το άρθρο 29 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 29 Διαδικασία αξιολόγησης
1. Η πληρότητα των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των σχετικών δικαιολογητικών ελέγχεται από το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., με βάση τυποποιημένο σύστημα ελέγχου πληρότητας, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ελέγχεται και η νομιμότητα των δικαιολογητικών από το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Μετά από σχετικό έλεγχο, εάν διαπιστωθεί ότι ελλείπουν δικαιολογητικά ή στοιχεία, αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του αιτούντα που έχει δηλώσει στην αίτησή του αναλυτική κατάσταση των ελλειπόντων δικαιολογητικών ή στοιχείων, με την επισήμανση της υποχρέωσης υποβολής τους προς το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση μη υποβολής των ελλειπόντων δικαιολογητικών ή στοιχείων εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου η αίτηση απορρίπτεται λόγω μη πληρότητας του φακέλου, και ο αιτών ενημερώνεται στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνσή του, το δε παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
2. Εφόσον διαπιστωθούν η πληρότητα και η νομιμότητα της αίτησης, τότε αυτή αξιολογείται ως προς το περιεχόμενό της με βάση την αρχή της χρονικής προτεραιότητας από επιτροπές αξιολόγησης που συστήνονται με απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., κατόπιν εισήγησης κάθε αρμόδιου φορέα. Οι ως άνω επιτροπές είναι τριμελείς και συγκροτούνται από υπαλλήλους του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. ή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή του Υπουργείου Τουρισμού ή της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ή από ιδιώτες με εμπειρία στον τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών. Σε κάθε περίπτωση ένα (1) μέλος πρέπει να είναι υπάλληλος του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και ένα (1) ακόμα μέλος να έχει εμπειρία στην παραγωγή οπτικοακουστικού έργου. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση αφορά στην παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας, στις ανωτέρω τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης συμμετέχει υποχρεωτικά ένας (1) υπάλληλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο οποίος προτείνεται από τη διοίκηση του εν λόγω Οργανισμού. Η θητεία των επιτροπών αξιολόγησης ορίζεται ετήσια, ενώ η σύνθεση, οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης καταβάλλεται αμοιβή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει, με ποινή αποκλεισμού, να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις, οι οποίες εξειδικεύονται στην οικεία απόφαση προκήρυξης: (α) πλήρης συμφωνία της αίτησης υπαγωγής και του υπό έγκριση επενδυτικού σχεδίου και (β) τεκμηρίωση της φερεγγυότητας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με προσκόμιση των σχετικών πιστοποιητικών, ιδίως φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Αν απαιτούνται διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο του φακέλου, ορίζεται προθεσμία πέντε (5) εργασίμων ημερών στον φορέα, προκειμένου να τις παράσχει στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης. Η διαδικασία αξιολόγησης του περιεχομένου του επενδυτικού σχεδίου ολοκληρώνεται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου της παρ. 1.
3. Τα επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης του παρόντος με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το άρθρο 109 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), ύστερα από εισήγηση των επιτροπών αξιολόγησης της παρ. 2.
4. Τα επενδυτικά σχέδια που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, απορρίπτονται με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., ύστερα από εισήγηση των επιτροπών αξιολόγησης της παρ. 2, το δε οικείο παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Η απορριπτική απόφαση αναρτάται στο Π.Σ.Κ.Ε. και κοινοποιείται στον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.
5. Κατά της απορριπτικής απόφασης της παρ. 4 ο αιτών μπορεί να υποβάλει ένσταση ηλεκτρονικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης. Η ένσταση απευθύνεται προς το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το άρθρο 109 του ν. 4622/2019 και εξετάζεται από επιτροπή ενστάσεων, που συστήνεται για θητεία ενός (1) έτους με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποτελείται από τρεις (3) υπαλλήλους του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. ή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην περίπτωση που η ένσταση υποβάλλεται κατά απόφασης, με την οποία απορρίπτεται επενδυτικό σχέδιο για την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας, στην ανωτέρω επιτροπή ενστάσεων συμμετέχει ένα (1) μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο προτείνεται από τη διοίκηση του εν λόγω Οργανισμού. Οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας της επιτροπής ενστάσεων ορίζονται στην οικεία απόφαση σύστασης. Η επιτροπή ενστάσεων αποφαίνεται εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ένστασης και υποβάλει εισήγηση στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εκδίδει τη σχετική απόφαση. Η απορριπτική της ένστασης απόφαση αναρτάται στο Π.Σ.Κ.Ε. και κοινοποιείται στον φορέα του επενδυτικού σχεδίου με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.
6. Σε περίπτωση που ο αιτών επιθυμεί την απόσυρση της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου του, μέχρι την έκδοση της απόφασης των παρ. 4 και 5, υποβάλει σχετικό αίτημα στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και το επενδυτικό σχέδιο απορρίπτεται εξ αυτού του λόγου με απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., το δε παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.».
2. Οι αιτήσεις υπαγωγής του άρθρου 28 του ν. 4487/2017,για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί απόφαση υπαγωγής μέχρι την 14η Ιουλίου 2020, αξιολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4487/2017, όπως ίσχυαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.
Άρθρο 8
Επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου υπαχθέντων επενδυτικών σχεδίων
1.Το άρθρο 30 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 30
Έλεγχος και πιστοποίηση ολοκλήρωσης υπαχθέντων επενδυτικών σχεδίων
1. Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ελέγχονται από όργανο ελέγχου, που συστήνεται με απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και αποτελείται από τρεις (3) υπαλλήλους του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., ένας (1) εκ των οποίων έχει εμπειρία στην παραγωγή οπτικοακουστικού έργου. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας, το όργανο ελέγχου αποτελείται από δύο (2) υπαλλήλους του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και έναν (1) υπάλληλο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο οποίος προτείνεται από τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στα μέλη του οργάνου ελέγχου καταβάλλεται αμοιβή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου του οργάνου ελέγχου μπορεί να ορίζονται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. εισηγητές εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι δεν είναι μέλη του οργάνου ελέγχου και υποβάλλουν μη δεσμευτικές εισηγήσεις σε αυτό, με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου του.
2.α. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, που δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωση της επένδυσης, υποβάλλει μέσω Π.Σ.Κ.Ε. αίτηση ελέγχου, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην περ. γ’, προκειμένου να πιστοποιηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 31, ότι έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης υπαγωγής.
β. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου υποχρεούται, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής ή μη πιστοποίησης της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, να υλοποιήσει κατ’ ελάχιστον το εξήντα τοις εκατό (60%) του επενδυτικού σχεδίου που έχει υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης του παρόντος, υπό τον όρο ότι το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, που υλοποιήθηκαν στην Ελληνική Επικράτεια και αναλογούν στο ανωτέρω ποσοστό υλοποίησης, υπερβαίνει τα κατώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 23.
γ. Την αίτηση ελέγχου της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου συνοδεύουν τα εξής δικαιολογητικά: γα) τα αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης με τα πολιτιστικά κριτήρια, γβ) ο τελικός κατάλογος των εργαζομένων στην παραγωγή, γγ) το τελικό πρόγραμμα των ημερών γυρισμάτων και των χώρων γυρισμάτων στην Ελληνική Επικράτεια, γδ) τα σχετικά τιμολόγια με τα αποδεικτικά στοιχεία εξόφλησής τους, γε) υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου της επένδυσης ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι αληθή, γστ) τελική έκθεση ορκωτού λογιστή, η δαπάνη της οποίας βαρύνει το δικαιούχο, γζ) οπτικοακουστικό υλικό που πιστοποιεί την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της υπαγωγής, γη) προσκόμιση υπεύθυνων δηλώσεων που να πιστοποιούν ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι σώρευσης, όπως εγκρίθηκαν στο στάδιο της υπαγωγής.
3. Το όργανο ελέγχου ελέγχει τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, συντάσσει σχετική έκθεση και προβαίνει στις εξής ενέργειες: α) αν δεν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις στην επένδυση ή αυτή είναι πλήρης, εισηγείται εγγράφως στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. την έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, β) αν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις στην επένδυση, εισηγείται εγγράφως στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το άρθρο 109 του ν. 4622/2019 την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής. Η ανωτέρω διαδικασία ελέγχου ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης ελέγχου. Σε περίπτωση ελλείψεων, το χρονικό περιθώριο παρατείνεται για είκοσι (20) επιπλέον εργάσιμες ημέρες από την προσκόμιση των συμπληρωματικών στοιχείων.
4. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου πιστοποιείται με την έκδοση απόφασης πιστοποίησης από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., ύστερα από γραπτή εισήγηση του οργάνου ελέγχου.
5. O φορέας του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να αιτηθεί στον Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μεταξύ της έναρξης εργασιών και της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, την έκδοση προσωρινής βεβαίωσης για τη συμφωνία των δαπανών που έχει υλοποιήσει με τα προβλεπόμενα στην απόφαση υπαγωγής. Την αίτηση του προηγούμενου εδαφίου συνοδεύουν, επί ποινή απόρριψής της, τα δικαιολογητικά των υποπερ. γα, γδ και γε της περ. γ της παρ. 2, καθώς και σχετική έκθεση από ορκωτό λογιστή του φορέα του επενδυτικού σχεδίου. Το όργανο ελέγχου της παρ. 1 ελέγχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών και εισηγείται στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. την έκδοση ή μη της προσωρινής βεβαίωσης. Η προσωρινή βεβαίωση εκδίδεται αποκλειστικά και μόνο με βάση την αίτηση και τα δικαιολογητικά του δεύτερου εδαφίου της παρούσας και υπό την αίρεση της πιστοποίησης της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με την παρ. 1. Στην περίπτωση που ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνεται σύμφωνα με την παρούσα, δεν επιτρέπεται να αιτηθεί την τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής. Σε περίπτωση ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής, η ισχύς της προσωρινής βεβαίωσης παύει αυτοδικαίως.».
2. Η πιστοποίηση ολοκλήρωσης του άρθρου 30 του ν. 4487/2017 και η τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής του άρθρου 32 του ν. 4487/2017 επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στο καθεστώς ενίσχυσης μέχρι την 14η Ιουλίου 2020 γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4487/2017, όπως ίσχυαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος. Για τη διαδικασία πιστοποίησης ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων εφαρμόζεται το άρθρο 30 του ν. 4487/2017,όπως ισχύει μετά τη δημοσίευση του παρόντος.
Άρθρο 9
Ανάκληση της απόφασης υπαγωγής
Το άρθρο 31 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 31
Ανάκληση απόφασης υπαγωγής
1. Η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται, αν το οπτικοακουστικό έργο δεν πληροί, κατά περίπτωση, τα πολιτιστικά κριτήρια των πινάκων Α’, B’, Γ’, Δ’ και Ε’, καθώς και τους όρους και τους κανόνες υπαγωγής στο παρόν καθεστώς.
2. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δύναται να αιτηθεί την απόσυρση αυτού σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης της επένδυσης. Στην περίπτωση αυτή, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακαλεί την απόφαση υπαγωγής, κατόπιν γραπτής εισήγησης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
3. Σε περίπτωση ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής το παράβολο του άρθρου 28 του παρόντος καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.».
Άρθρο 10
Ρυθμίσεις για τη δημοσιότητα των αποφάσεων για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών
Στο άρθρο 37 του ν. 4487/2017 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οι περιλήψεις των αποφάσεων υπαγωγής, των τροποποιήσεών τους και οι αποφάσεις ανάκλησης αυτών, καθώς και οι περιλήψεις των αποφάσεων ολοκλήρωσης αναρτώνται στον διαδικτυακό χώρο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, χωρίς την υποχρέωση δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Κάθε πληροφορία που αφορά στην εφαρμογή του καθεστώτος του παρόντος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.».
Άρθρο 11
Εξουσιοδοτική διάταξη
Το άρθρο 38 του ν. 4487/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 38 Εξουσιοδοτική διάταξη
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκηρύσσεται το καθεστώς ενίσχυσης του παρόντος νόμου και εξειδικεύονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής αυτού, όπως οι επιλέξιμες δαπάνες, ο τρόπος υπολογισμού τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής και την αίτηση ελέγχου ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, το ύψος των παραβόλων που προβλέπονται στον παρόντα, οι κατά περίπτωση εφαρμοζόμενοι χρόνοι έναρξης και λήξης των επενδυτικών σχεδίων, η σύνθεση και οι όροι λειτουργίας των προβλεπομένων, στον παρόντα, επιτροπών και του οργάνου ελέγχου, τα θέματα τροποποίησης της απόφασης υπαγωγής, καθώς και κάθε άλλο συναφές με την εφαρμογή του παρόντος θέμα.».
Άρθρο 12
Κίνητρα για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών
Στο άρθρο 71Ε του ν. 4172/2013 (Α’ 167) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3 και επενδύει σε παραγωγές οπτικοακουστικών έργων, κατά την έννοια του άρθρου 20 του ν. 4487/2017 ή αποτελεί επιχείρηση που λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4487/2017, αφαιρείται το τριάντα τοις εκατό (30%) των επιλέξιμων δαπανών καθενός οπτικοακουστικού έργου, εφόσον αυτές πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.».
2. Η παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. α) Η παρ. 1 κατά το μέρος που αφορά στη φορολόγηση επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4487/2017, εφαρμόζεται τηρουμένου του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 και ιδίως του Κεφαλαίου Ι-Γενικές Διατάξεις και του άρθρου 54 αυτού, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ’ του ν. 4487/2017.
β) Οι ενισχύσεις που χορηγούνται στις επιχειρήσεις της παρ. 1, σωρεύονται με το επενδυτικό κίνητρο του κεφαλαίου Δ του ν. 4487/2017, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες κρατικές ενισχύσεις χορηγούνται στις επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων.».
3. Η παρ. 7 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι επιλέξιμες δαπάνες, οι κατηγορίες των οπτικοακουστικών έργων, η διαδικασία και ο χρόνος ελέγχου της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που τίθενται με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, καθώς επίσης οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Άρθρο 13
Άυλη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων
1. Η άυλη συνταγή και το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https:// www.esyntagografisi.gr/p-rv/p) που λειτουργεί και διαχειρίζεται η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (Η.ΔΙ.Κ.Α.). Η διαδικασία εκκαθάρισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παρ. 6 και 7α του άρθρου 90 του ν. 4368/2016.
2. Ο ασθενής δύναται να συνδέεται στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https://www.esyntagografisi. gr/p-rv/p) είτε με τους κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εφόσον διαθέτει («Είσοδος με ΠΦΥ»), είτε με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και να δηλώνει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων που του συνταγογραφούνται. Στην περίπτωση αυτή δηλώνει επίσης υποχρεωτικά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις ανωτέρω συνταγές, ο οποίος μπορεί να είναι είτε μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο καταχωρώντας τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο σύστημα, είτε και μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, καταχωρώντας στο σύστημα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.
3. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων του μόλις ο ιατρός καταχωρίσει τη συνταγή φαρμάκων του, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο το οποίο περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της ή και μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) με όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη συνταγή, ήτοι, ενδεικτικά, αριθμό συνταγής, φάρμακο, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος. Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στο οποίο συνδέονται οι ιατροί με τους μοναδικούς κωδικούς πιστοποίησής τους. Για κάθε ηλεκτρονική συνταγή καταγράφονται τα στοιχεία του ιατρού που την καταχώρισε, καθώς και η ημερομηνία αυτής.
4. Κατά την εκτέλεση της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής δεν προσκομίζεται στον φαρμακοποιό το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού. Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη ηλεκτρονική συνταγή εισάγοντας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον κωδικό της (barcode συνταγής) ή τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του ασθενή. Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής φαρμάκων με βάση τον αριθμό συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός αναζητεί και εκτελεί την άυλη ηλεκτρονική συνταγή φαρμάκων, με βάση τον αριθμό της. Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του. Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων με βάση τον Α.Μ.Κ.Α., ο φαρμακοποιός εισάγει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον Α.Μ.Κ.Α. του πολίτη που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί άυλη συνταγογράφηση, προκειμένου να αναζητήσει τις ηλεκτρονικές συνταγές του, οι οποίες εκκρεμούν προς εκτέλεση. Το σύστημα αποστέλλει στον πολίτη κωδικό (one-time password) με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει για επιβεβαίωση της παρουσίας του. Ο πολίτης γνωστοποιεί τον κωδικό στον φαρμακοποιό, ο οποίος τον εισάγει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές φαρμάκων του πολίτη. Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαδικασία άυλης συνταγογράφησης και του άυλου παραπεμπτικού, καθώς και κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
Άρθρο 14
Ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών και ατομικών αιτημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης
1. Μετά από την έκδοση της απαιτούμενης γνωμάτευσης από παρόχους ειδικής αγωγής κατά τις κείμενες διατάξεις για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής με αποδέκτες τους δικαιούχους περίθαλψης διενεργείται προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ως υπεύθυνο επεξεργασίας σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 και την περ. θ’ της παρ. 2 του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 679/2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (L 119/1), η υποβολή της αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αποζημίωση δαπανών για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων που ορίζονται στο άρθρο 45 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Β’ 4898/2018) του ΕΟΠΥΥ. Η υποβολή των ατομικών αιτημάτων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για ειδικές θεραπείες που διενεργούνται από ιδιώτες παρόχους ειδικής αγωγής μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Για τη χρήση της υπηρεσίας του παρόντος ισχύουν τα οριζόμενα στα άρθρα εικοστό τέταρτο έως εικοστό έκτο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) και τροποποιήθηκε με το άρθρο τριακοστό όγδοο της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 84), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4690/2020 (Α’ 104). H υποβολή της αίτησης και όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Με τη διαδικασία της παρ. 4 είναι δυνατόν να εντάσσονται στη διαδικασία του παρόντος, ως προς τον έλεγχο των αποζημιούμενων δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ, επιπλέον κατηγορίες παροχών, των οποίων η αποζημίωση γίνεται μετά από ατομικό αίτημα των δικαιούχων κατά τις κείμενες διατάξεις.
2. Οι απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να συντάσσονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο εικοστό έβδομο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 και τροποποιήθηκε με το άρθρο τριακοστό όγδοο της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4690/2020.
3. Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για τους σκοπούς του παρόντος, διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 48 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και μετά από αίτημα του δικαιούχου-κυρίως ασφαλισμένου. Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είναι αρμόδιο για τη διαλειτουργικότητα των επιμέρους μητρώων των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 (Α’ 138) για τη χρήση της υπηρεσίας του παρόντος.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από πρόταση του ΕΟΠΥΥ, ορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι εφαρμογές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαλειτουργούν, οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης των δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ, διευρύνονται οι κατηγορίες αποζημιούμενων, μέσω ατομικών αιτημάτων, για παροχές υγείας οι οποίες μπορούν να υπάγονται στη διαδικασία του παρόντος ως προς τον έλεγχο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ κατά τα προβλεπόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και τις κείμενες διατάξεις και ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία και τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος.
Άρθρο 15
Ψηφιακή υπηρεσία διαβίβασης στοιχείων τίτλων σπουδών (eDiplomas)
1. Κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), να αιτείται στην ψηφιακή δημόσια υπηρεσία «eDiplomas» την άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής του άρθρου 1 του ν. 4485/2017 (Α’ 114) και του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) των στοιχείων που βεβαιώνουν την κτήση τίτλου σπουδών του ή προκύπτουν από αυτόν και τη διαβίβαση των στοιχείων αυτών σε φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 (A’ 138), καθώς και σε νομικά πρόσωπα της επιλογής του, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία «eDiplomas».
2. Η άντληση και η διαβίβαση των στοιχείων της παρ. 1 διενεργούνται μετά από το αίτημα του φυσικού προσώπου, το οποίο συνιστά ρητή συγκατάθεση και προϋπόθεση για την πρόσβαση, επεξεργασία και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που είναι αναγκαία για την παροχή της υπηρεσίας της παρ. 1.
3. Κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται επίσης να κάνει χρήση της υπηρεσίας της παρ. 1 για σκοπούς επισκόπησης των τίτλων σπουδών που το αφορούν, καθώς και για να υποβάλλει αίτημα στα Α.Ε.Ι. και στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για σκοπούς ενημέρωσης ή διόρθωσής τους.
4. Οι φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 δύνανται να κάνουν χρήση της υπηρεσίας της παρ. 1 στην περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου γνησιότητας τίτλου σπουδών, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει ήδη διαβιβάσει στους άνω φορείς τον τίτλο σπουδών που το αφορούν και το Α.Ε.Ι. ή ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π έχει παράσχει ρητή εξουσιοδότηση προς τους άνω φορείς για την πρόσβαση και επεξεργασία των ως άνω στοιχείων.
5. Για τη χρήση της υπηρεσίας της παρ. 1 απαιτείται η αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
6. Τα στοιχεία που αντλούνται και διαβιβάζονται σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 είναι αυτά που αποτυπώνονται και στον τίτλο σπουδών του εκάστοτε Α.Ε.Ι. ή του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της υπηρεσίας της παρ. 1, τον τρόπο και τη διαδικασία αυθεντικοποίησης των φυσικών προσώπων, τις κατηγορίες των δεδομένων που διαβιβάζονται, τη μορφή και το περιεχόμενό τους, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εγγραφής στην υπηρεσία «eDiplomas», την πρόσβαση των φυσικών προσώπων και των φορέων του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην υπηρεσία της παρ. 1, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφαλείας και κάθε τεχνική λεπτομέρεια ή άλλο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Άρθρο 16
Σύσταση Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης
1. Στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συστήνεται Υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, επιπέδου Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα.
2. Αποστολή της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών για τη διενέργεια των συναλλαγών τους με τη Δημόσια Διοίκηση. Η Υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης έχει τους ακόλουθους επιχειρησιακούς στόχους: (α) τον επιχειρησιακό σχεδιασμό νέων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διασφαλίζουν τη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και την υλοποίησή τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ή με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, (β) τη διάθεση των υπηρεσιών μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, (γ) τη διασφάλιση της εναρμόνισης των υπηρεσιών που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι φορείς του δημόσιου τομέα με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές θετικές συνέπειες στους χρήστες και η μικρότερη δυνατή χρησιμοποίηση δημοσίων πόρων και (δ) τη σύνταξη προτύπων και την τεκμηρίωση για την επιλογή προτύπων σε θέματα υλοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών.
3. Η Υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης συγκροτείται από τα παρακάτω Γραφεία, επιπέδου Τμήματος: (α) Γραφείο Επιχειρησιακής Λειτουργίας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης και (β) Γραφείο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.
4. Το Γραφείο Επιχειρησιακής Λειτουργίας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) την επιχειρησιακή διαχείριση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής της από όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, (β) τη συλλογή και την αξιοποίηση σχολίων, παρατηρήσεων και προτάσεων που καταθέτουν οι πολίτες και οι φορείς, αναφορικά με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτής, (γ) τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υποστήριξη της υλοποίησης της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (δ) τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για θέματα ανασχεδιασμού διοικητικών διαδικασιών των υφισταμένων και μελλοντικώς εντασσόμενων ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και για θέματα που αφορούν στις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά στο πλαίσιο της Οδηγίας 2006/123/Ε.Κ., όπως ενσωματώθηκε με τον ν. 3844/2010 (Α’ 63), (ε) τη συνεργασία με υπευθύνους ψηφιακών δράσεων των φορέων της δημόσιας διοίκησης, που παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων, υπηρεσιών και δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του φορέα τους και μεριμνούν για την επιτυχή, έγκαιρη και απρόσκοπτη παράδοσή τους, (στ) τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων που απευθύνονται σε υπαλλήλους φορέων, που είναι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (ζ) τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Υπηρεσιών μιας Στάσης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα που αφορούν στη σχέση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, (η) την παροχή ετήσιων στατιστικών στοιχείων που αφορούν στη διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης και (θ) τον ορισμό και τον συντονισμό διαδικασίας υποστήριξης χρηστών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης σε συνεργασία με τις αρμόδιες οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5. Το Γραφείο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) τη σύνταξη και παρακολούθηση της εφαρμογής του ετήσιου Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (β) την εξασφάλιση της συμβατότητας των δράσεων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης με την εθνική ψηφιακή στρατηγική και τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, (γ) τον καθορισμό των προτύπων και της κοινής μεθοδολογίας σχεδιασμού, υλοποίησης και διαχείρισης ψηφιακών υπηρεσιών, (δ) τη συνεργασία με αρμόδιες οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα παραγωγικής λειτουργίας, καθώς και θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης και υποστήριξης, (ε) τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας σε θέματα σχεδιασμού προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών, (στ) τον εθνικό συντονισμό και την εκπροσώπηση της Χώρας σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EE) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 1024/2012 (L 295/1) για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (Ε.Ε.Ψ.Π.), (ζ) τον επιχειρησιακό έλεγχο και συντονισμό των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν την υλοποίηση του ως άνω Κανονισμού, (η) τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ε.Ε.Ψ.Π. στα θέματα πληροφορίας και ενιαίων σημείων επαφής, (θ) τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Διεύθυνση Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ε.Ε.Ψ.Π., σε θέματα που άπτονται των διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και σε θέματα της αρχής «Μόνον άπαξ» και του κόμβου eIDAS του Κανονισμού (EE) 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ (L 257/73), (ι) την εισήγηση για την ανάπτυξη εφαρμογών για την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη και την Ε.Ε.Ψ.Π., καθώς και τον συντονισμό για τον λειτουργικό και τεχνικό σχεδιασμό των προτεινόμενων εφαρμογών και επεκτάσεων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (ια) τη σύνταξη των αναλυτικών τεχνικών προδιαγραφών και ειδικά την περιγραφή του φυσικού αντικειμένου των προς υλοποίηση παρεμβάσεων σε συνεργασία με τις οργανικές μονάδες και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου και (ιβ) την παρακολούθηση εκτέλεσης και την αξιολόγηση της υλοποίησης των συμβάσεων αναδόχων ή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο των Πράξεων/Έργων που υλοποιεί, καθώς και την υλοποίηση των δράσεων των υποέργων Αυτεπιστασίας.
6. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, με απόφαση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας μπορούν να συστήνονται και να συγκροτούνται Επιτροπές ή Ομάδες Έργου ή Εργασίας, στις οποίες μετέχουν στελέχη της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, που αφορούν ιδίως στον σχεδιασμό, την ανάθεση, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την παραλαβή συγκεκριμένων έργων/δράσεων. Στις ως άνω Επιτροπές ή Ομάδες είναι δυνατόν να μετέχουν και υπάλληλοι άλλων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή άλλων εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου, καθώς και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. Στην περίπτωση αυτή η σύσταση και συγκρότηση των Επιτροπών ή Ομάδων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
7. Από την 1η Ιουλίου 2021 η Υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος, εντάσσεται ως οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης στη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Άρθρο 17
Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (Ε.Μ.Ε.Π.)
1. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λειτουργεί κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών και ιδίως της ταχυδρομικής διεύθυνσης διαμονής, διεύθυνσης επικοινωνίας, αριθμού κινητού τηλεφώνου και διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποκλειστικά μέσω της οποίας ενημερώνονται τα αντίστοιχα δεδομένα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011. Οι διατάξεις του παρόντος δεν επηρεάζουν τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας σχετικά με την κατοικία των φορολογουμένων.
2. Η καταχώριση και ενημέρωση των ανωτέρω δεδομένων στην κεντρική βάση πραγματοποιείται είτε μέσω πιστοποιημένης πρόσβασης σε ειδική εφαρμογή με κωδικούς μοναδικής ηλεκτρονικής αυθεντικοποίησης, για την οποία δύναται να αξιοποιηθεί η χρήση των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) είτε με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση. Σε περίπτωση μεταβολής των ανωτέρω στοιχείων επικοινωνίας, κάθε πολίτης οφείλει να ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας εντός τριάντα (30) ημερών από τη μεταβολή.
3. Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. δύναται να αξιοποιήσει τα ανωτέρω στοιχεία για την ταυτοποίηση των πολιτών στα μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης και την επικοινωνία των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες που θα καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο μητρώο του παρόντος. Κατόπιν γραπτής ή ηλεκτρονικής ρητής συγκατάθεσης του πολίτη, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα ανωτέρω δεδομένα δύνανται να είναι διαθέσιμα στα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος ή ιδρύματα πληρωμών και στους παρόχους υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδρομητικής τηλεόρασης.
4. Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται, κατόπιν προηγούμενου ηλεκτρονικού αιτήματος του πολίτη στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να επαληθεύουν, από τα στοιχεία που τηρούν στα μητρώα τους, μέσω ασφαλούς διασύνδεσης, ότι ο πολίτης είναι ο ίδιος συνδρομητής του αριθμού κινητού τηλεφώνου που καταχωρεί, σύμφωνα με την παρ. 2. Οι πάροχοι υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδρομητικής τηλεόρασης δύναται, μετά από ειδική και ρητή συγκατάθεση του πολίτη, να αντλούν ή/και να επαληθεύουν από τα εκάστοτε στοιχεία που τηρούνται στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. τα δεδομένα που απαιτούνται για την εξακρίβωση και επαλήθευση της ταυτότητάς του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν. 3783/2009 και των αποφάσεων της Ε.Ε.Τ.Τ.
5. Τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως ορίζονται στο στοιχείο 1 της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αρ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του Kανονισμού (ΕΕ) υπ’ αρ. 648/2012 (L 176), περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων τους, όπως ορίζονται στο στοιχείο 17 της παρ. 1 του άρθρου 4 του εν λόγω Κανονισμού, που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4621/2014 (Α’ 107), του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, των ιδρυμάτων πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α’ 84), των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218), καθώς και των υποκαταστημάτων και των αντιπροσώπων ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα υποχρεούνται, κατόπιν προηγούμενου ηλεκτρονικού αιτήματος του πολίτη στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο διαβιβάζεται στα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματα ή ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος ή ιδρύματα πληρωμών, να επαληθεύουν από τα στοιχεία που τηρούν ότι ο πολίτης είναι χρήστης του αριθμού κινητού τηλεφώνου που καταχωρεί, σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος, τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, η αρμόδια οργανική μονάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αποδέκτες των στοιχείων επικοινωνίας, οι εκτελούντες την επεξεργασία, οι αυτοτελώς υπεύθυνοι επεξεργασίας των στοιχείων, τα πρότυπα και οι απαιτήσεις για την ταυτοποίηση, η διαδικασία επαλήθευσης του αριθμού κινητού τηλεφώνου με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και με τα πιστωτικά ιδρύματα, η διαδικασία άντλησης ή/και επαλήθευσης των δεδομένων των πολιτών από τους παρόχους υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδρομητικής τηλεόρασης, τα δεδομένα που δύναται να αντληθούν, το είδος και η έκταση των υποχρεώσεων των παρόχων, οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και όλα τα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του παρόντος.
Άρθρο 18
Ταυτοποίηση λογαριασμού πληρωμών (IBAN) και Α.Φ.Μ. δικαιούχου
Η παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Απαγορεύεται τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να τηρούν μυστικούς, ανώνυμους ή μόνον αριθμημένους λογαριασμούς, ανώνυμα βιβλιάρια καταθέσεων, ανώνυμες θυρίδες ασφαλείας, λογαριασμούς με εικονικά ονόματα ή λογαριασμούς που δεν έχουν το πλήρες όνομα του δικαιούχου τους, σύμφωνα με τα έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) στην Ελλάδα ή στη χώρα φορολογικής κατοικίας, εφόσον με τη χώρα αυτή υφίσταται σύμβαση ανταλλαγής πληροφοριών. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει τη φορολογική του κατοικία σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί σύμβαση ανταλλαγής πληροφοριών, τότε απαιτείται η απόκτηση Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα. Για κάθε είδους καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας, επιδοτήσεων, επιδομάτων προνοιακού ή μη χαρακτήρα, μερισμάτων, επιστροφή φόρων κ.ο.κ., που πραγματοποιείται από το Δημόσιο, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή πρόνοιας με πίστωση λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου, απαιτείται να διενεργείται από τους ανωτέρω φορείς η προηγούμενη ταυτοποίησή του με τον Α.Φ.Μ. του δικαιούχου ή συνδικαιούχου του λογαριασμού. Η ταυτοποίηση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να διενεργείται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που τηρούν λογαριασμούς πληρωμών διαθέτουν στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κατάλληλη διαδικτυακή υπηρεσία για την αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση του λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με τον Α.Φ.Μ. του δικαιούχου ή συνδικαιούχου του λογαριασμού. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα, καθώς και τεχνικά θέματα που αφορούν στη διαδικασία ταυτοποίησης του λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ) με τον Α.Φ.Μ. του δικαιούχου ή συνδικαιούχου του λογαριασμού. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που τηρούν λογαριασμούς πληρωμών υποχρεούνται να διασταυρώνουν τα στοιχεία των δικαιούχων σύμφωνα με τους ειδικούς καταλόγους που αποστέλλονται από τους φορείς καταβολής και να επιβεβαιώνουν την τυχόν ανεπιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμίζεται κάθε τεχνικό θέμα που αφορά στην υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου.».
Άρθρο 19
Αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής
Από την 31η.10.2020 όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται να λαμβάνουν το αποδεικτικό ενημερότητας των παρ. 1 και 4 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 (Α’ 170) μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών τους συστημάτων με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να παραταθεί το χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου και να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος. Με όμοια απόφαση μπορεί να επεκταθεί η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου του παρόντος και για τη βεβαίωση οφειλής της παρ. 6 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ
Άρθρο 20
Προσωπικό και στελέχωση της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης
1. Η στελέχωση της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης γίνεται μέσω μετακινήσεων ή τοποθετήσεων πάσης φύσεως προσωπικού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και μέσω αποσπάσεων προσωπικού που υπηρετεί σε φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για τις αποσπάσεις προσωπικού εφαρμόζονται οι παρ. 1, 2, 3 και 5 του άρθρου 55 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), οι οποίες μπορούν να ανανεωθούν για μια ακόμα τριετία με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
2. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: (α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο σχολών της αλλοδαπής του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή οποιουδήποτε κλάδου, που πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις διορισμού για τον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, (β) μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, συναφή με την ειδικότητα ή συναφή με τις αρμοδιότητες (ως γνωστικά αντικείμενα) της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (γ) άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), (δ) επαγγελματική εμπειρία συναφή με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.
3. Τα καθήκοντα του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τα ακόλουθα: (α) η ευθυγράμμιση των στρατηγικών σκοπών της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης με την αποστολή του Υπουργείου, (β) ο συντονισμός των προϊσταμένων των Γραφείων που υπάγονται στην Υπηρεσία για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων, (γ) η παροχή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων στον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, μετά από ανάλυση δεδομένων και αξιολόγηση κινδύνων, καθώς και η διαμόρφωση εναλλακτικών επιλογών, βάσει της ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας του φορέα, (δ) η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των οργανικών μονάδων του φορέα και των λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, (ε) η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση κρίσεων, (στ) η διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνονται οι θεσπισμένοι στόχοι, (ζ) η έγκριση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (εφεξής ΠΘΕ) των υποκείμενων οργανικών μονάδων, (η) η εισήγηση της ετήσιας στοχοθεσίας και η παρακολούθησή της, βάσει των θεσπισμένων δεικτών απόδοσης, καθώς και η συνεχής βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των οργανικών μονάδων με την υποβολή προτάσεων οργανωτικού και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού, (θ) η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και (ι) η εκπροσώπηση της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, όπου απαιτείται.
4. Ο προϊστάμενος του Γραφείου Επιχειρησιακής Λειτουργίας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: (α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο σχολών της αλλοδαπής του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή οποιουδήποτε κλάδου που πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις διορισμού για τον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, (β) μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, συναφή με την ειδικότητα ή τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ή επαγγελματική εμπειρία συναφή με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (γ) άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του π.δ. 50/2001.
5. Ο προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: (α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο σχολών της αλλοδαπής του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή οποιουδήποτε κλάδου που πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις διορισμού για τον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, (β) μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, συναφή με την ειδικότητα ή τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ή επαγγελματική εμπειρία συναφή με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (γ) άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του π.δ. 50/2001.
6. Τα καθήκοντα των προϊσταμένων των Γραφείων της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης είναι τα ακόλουθα: (α) η λειτουργική διασύνδεση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων με τους επιχειρησιακούς στόχους της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, (β) η συγκέντρωση, επεξεργασία, σύνθεση και παρουσίαση των απαραίτητων δεδομένων για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, (γ) η παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων στους υπαλλήλους για την υλοποίηση των δράσεων του Γραφείου, (δ) η ορθολογική κατανομή της εργασίας στους υπαλλήλους του Γραφείου, (ε) η διασφάλιση συνθηκών συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου και λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, (στ) η ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών του προσωπικού και η διαμόρφωση ευκαιριών εκπαίδευσης για το σύνολο αυτού, (ζ) η εισήγηση στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, τροποποίησης και κατάργησης θέσεων εργασίας και των σχετικών Π.Θ.Ε. του Γραφείου, (η) η εφαρμογή και παρακολούθηση της θεσπισμένης στοχοθεσίας σε ατομικό επίπεδο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, (θ) η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και (ι) η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος και την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών.
7. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πλήρωσης των θέσεων ευθύνης, σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, επιτρέπεται, με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τοποθέτηση σε θέσεις προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν ή αποσπώνται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 84 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26), ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας που τους συνδέει με τον δημόσιο τομέα και εφόσον κατέχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
8. Για την τοποθέτηση των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με την παρ. 7, συνεκτιμώνται τα ουσιαστικά προσόντα, η ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητάς τους, η γνώση του αντικειμένου του φορέα και οι εν γένει διοικητικές τους ικανότητες.
Άρθρο 21
Σύσταση θέσεων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους εποπτευόμενους φορείς του
1. Στο άρθρο 55 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) μετά την παρ. 8 προστίθεται παρ. 8Α ως εξής:
«8Α. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πέραν των οριζόμενων στα άρθρα 49 έως 51 του π.δ. 40/2020 (Α’ 85), συστήνονται:
α. Στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επιπλέον είκοσι έξι (26) οργανικές θέσεις ως εξής: αα) Θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά Κατηγορία/ Κλάδο: τέσσερις (4) θέσεις ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, επτά (7) θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, δύο (2) θέσεις ΤΕ Πληροφορικής, μία (1) θέση ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, έξι (6) θέσεις ΔΕ ΦύλαξηςΠληροφόρησης, μία (1) ΠΕ θέση Μουσειολόγων και μία (1) θέση ΤΕ Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. αβ) Θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) κατά εκπαιδευτική Βαθμίδα/ Ειδικότητα: δύο (2) θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, μία (1) θέση ΤΕ Πληροφορικής και μία (1) θέση ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού.
β. Στην Υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης δέκα εννέα (19) θέσεις ως εξής: βα) Θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά Κατηγορία/Κλάδο: οκτώ (8) θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, τρεις (3) θέσεις ΠΕ Διοικητικής Οργάνωσης ή ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, τρεις (3) θέσεις ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού, δύο (2) θέσεις ΤΕ Πληροφορικής και δύο (2) θέσεις ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων. ββ) Θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) κατά εκπαιδευτική Βαθμίδα/ Ειδικότητα: μια (1) θέση Ειδικού Εμπειρογνώμονα Πληροφορικής.».
2. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνονται δεκαπέντε (15) θέσεις εμπειρογνωμόνων πληροφορικής με τριετή θητεία και βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, πλέον των θέσεων που ορίζονται στο π.δ. 40/2020 (Α’ 85). Η πρόσληψη των εν λόγω εμπειρογνωμόνων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 του ν. 2190/1994 (Α’ 28). Ως ελάχιστα προσόντα διορισμού στις ως άνω θέσεις ορίζονται τα εξής: (α) πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ημεδαπής ή ισότιμο αλλοδαπής, (β) αναγνωρισμένο διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διαρκείας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους και (γ) εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους με ενασχόληση με θέματα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκδίδεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων, στην οποία ορίζονται: (α) τυχόν ειδικότερα προσόντα, (β) οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και (γ) κάθε άλλο σχετικό θέμα. Η πρόσκληση αναρτάται στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι θητείες των εμπειρογνωμόνων δύνανται να ανανεώνονται.
3. Στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) συστήνεται μία (1) θέση μετακλητού συνεργάτη με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Ο εν λόγω συνεργάτης προσλαμβάνεται με απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΚΟΜΕ και αποχωρεί αυτοδίκαια χωρίς άλλη διαδικασία και ταυτόχρονα με την αποχώρηση για οποιονδήποτε λόγο του προσώπου που τον προσέλαβε, χωρίς να γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα ή αξίωση.
4. Στο άρθρο 58 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) μετά την παρ. 9 προστίθεται παρ. 9Α ως εξής:
«9Α. Στην έννοια του αποσπώμενου υπαλλήλου της παρ. 9 περιλαμβάνονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή που υπηρετούν στους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 (Α’ 138).».
Άρθρο 22
Οργανωτικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
1. Στο π.δ. 40/2020 (Α’ 85) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α. Η περ. (ιδ) της παρ. 5 του άρθρου 10 καταργείται.
β. Η περ. (η) της παρ. 3 του άρθρου 11 αντικαθίσταται ως εξής: «(η) τον έλεγχο απόδοσης προς τακτοποίηση των ενταλμάτων και την τακτοποίηση των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής,».
γ. Στην παρ. 3 του άρθρου 11 προστίθεται περ. (κα) ως εξής: «(κα) τον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για τη μετακίνηση των υπαλλήλων του Υπουργείου και των προσώπων με οποιαδήποτε ιδιότητα, με εντολή φορέα του Δημοσίου, για υπηρεσιακούς λόγους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας που ακολουθείται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012».
δ. Η παρ. 4 του άρθρου 12 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Το Τμήμα Προμηθειών και Δαπανών έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) τη συγκέντρωση, τον έλεγχο και την επεξεργασία των δικαιολογητικών πληρωμών δαπανών που προκύπτουν από συμβάσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργούνται από το αρμόδιο Τμήμα Διαγωνισμών και Συμβάσεων της Διεύθυνσης Προμηθειών και Διοικητικής Μέριμνας και την μετέπειτα προώθησή τους στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου, (β) τον έλεγχο και την επεξεργασία των δικαιολογητικών πληρωμής των μισθωμάτων και των εν γένει παγίων δαπανών, τα οποία αφορούν κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου, καθώς και ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και φορέων με έδρα την Ελλάδα που επιτελούν έργο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, καθώς και των τηλεφωνικών συνδέσεων των φορέων που ανήκουν σε αυτό, (γ) τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής για την αντιμετώπιση εκτάκτων δαπανών των υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και τον ορισμό υπολόγων, (δ) τον ορισμό και τον έλεγχο των δημοσίων υπολόγων και διαχειριστών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου, (ε) την εποπτεία των υπολόγων χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, (στ) την καταχώριση των δαπανών του Υπουργείου στο πληροφοριακό του σύστημα, (ζ) την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την παροχή βεβαίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων δήμων για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΚΕΠ και (η) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.».
ε. Το άρθρο 19 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 19
Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η προώθηση, η υποστήριξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της πολιτικής της διαλειτουργικότητας στον Δημόσιο Τομέα, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός νέων έργων για οριζόντιες και πιλοτικές εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διασφαλίζουν τη συνεχή βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και η υλοποίηση τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. ή με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους με το Κράτος και την πρόσβασή τους σε ανοικτά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις περί διαβάθμισης των πληροφοριών καθώς και την εκτέλεση δράσεων και έργων.
2. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: (α) Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαλειτουργικότητας, (β) Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης και (γ) Τμήμα Ανοικτής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας.
3. Το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαλειτουργικότητας έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) σε εναρμόνιση με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, την παρακολούθηση και εισήγηση θεμάτων που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη στρατηγική διαλειτουργικοτήτων στον δημόσιο τομέα, (β) τη συνεργασία με τις ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές που αφορούν στο αντικείμενό της, όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, (γ) την τήρηση στατιστικών και άλλων δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τα συστήματα και εργαλεία Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) του δημοσίου τομέα που είναι σε λειτουργία, τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς οφείλουν να αποστέλλουν αμελλητί, (δ) την προώθηση συμφωνιών συνεργασίας, διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης μητρώων, μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., (ε) τη μέριμνα για τη διασφάλιση, μέσω της προώθησης των κατάλληλων κατευθυντήριων γραμμών, εγκυκλίων και μέτρων, της βέλτιστης λειτουργίας και αξιοποίησης των εφαρμογών, συστημάτων και υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών των φορέων του δημόσιου τομέα, (στ) την παρακολούθηση των διεθνών προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την προσαρμογή και ενσωμάτωσή τους στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στις εθνικές πολιτικές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και την προώθηση και εποπτεία της εφαρμογής τους στον δημόσιο τομέα, (ζ) τη διαχείριση και διάχυση των περιεχομένων του μητρώου διαλειτουργικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και των κωδικολογίων, ταξονομιών, μοντέλων δεδομένων και προτύπων μεταδεδομένων που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση, (η) τη διαχείριση, παρακολούθηση και διάχυση της πληροφορίας και της χρήσης των εργαλείων, όπως το Joinup, που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (θ) τη μέριμνα για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε επιχειρησιακό, σημασιολογικό και οργανωτικό επίπεδο, σχετικά με τις μεταξύ τους συναλλαγές (G2G) και τη δημιουργία ενός πλαισίου ενιαίας λειτουργίας και συνεργασίας, προτυποποιώντας και αναλύοντας τις διαδικασίες για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα, (ι) τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων που προωθούν τη διαλειτουργικότητα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (ια) την κατάρτιση του Ελληνικού Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα Πρότυπα Διαλειτουργικότητας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας, τον συντονισμό και την εποπτεία της υλοποίησής του και την επικαιροποίηση των αρχών, προτύπων, διαδικασιών και κανόνων του, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (ιβ) τη διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών για τα συστήματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε ό,τι αφορά τη διαλειτουργικότητα, (ιγ) τη διενέργεια ερευνών γνώμης και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε θέματα διαλειτουργικότητας στους φορείς της δημόσιας διοίκησης με τη χρήση ανοιχτών διαδικτυακών εργαλείων δημιουργίας, δημοσίευσης και διαχείρισης ερωτηματολογίων ή φορμών διαδραστικής επικοινωνίας, (ιδ) την εισήγηση της ανάπτυξης οριζόντιων εφαρμογών και συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, (ιε) τον εθνικό συντονισμό σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με τον Κανονισμό 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου 2018 αναφορικά με τη δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης στα θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και εν γένει την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δημόσιων φορέων για τα θέματα που άπτονται των διαδικτυακών υπηρεσιών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κανονισμού και της ενωσιακής νομοθεσίας εν γένει, (ιστ) την επιχειρησιακή διαχείριση των συστημάτων που υποστηρίζουν την Οδηγία 2006/123/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε με τον ν. 3844/2010 (Α’ 63), για τη λειτουργία των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ), (ιζ) την εκτέλεση οριζόντιων πράξεων (έργων και υποέργων), ως δικαιούχου, στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και στον τομέα των Τ.Π.Ε. για την ανάπτυξη και υποστήριξη των αντίστοιχων πολιτικών, οι οποίες σχεδιάζονται ενιαία και σε συνάφεια με τα έργα και τα προγράμματα διοικητικής μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., (ιη) τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δράσεων για την εφαρμογή της αρχής «Μόνο μία φορά» σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και (ιθ) τον σχεδιασμό δράσεων για τη Δημόσια Διοίκηση δια μέσου του Connecting Europe Facility (CEF) σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
4. Το Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) τη λειτουργία ως το μοναδικό σημείο επαφής της Χώρας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού eIDAS (910/2014) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 (L 257/73), (β) την επιχειρησιακή αξιοποίηση του κόμβου eIDAS, καθώς και την προσαρμογή, την ενσωμάτωση, προώθηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού στον δημόσιο τομέα, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., (γ) τον καθορισμό του νομικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης κατά τον Κανονισμό eIDAS (910/2014) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 (L 257/73), τη θεσμική κατοχύρωση και επαλήθευση των εγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπογραφών, όπου απαιτείται, την παροχή, έγκριση, διαχείριση και ανάκληση των εγκεκριμένων πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής, την παροχή οδηγιών και τη μέριμνα για την αντιμετώπιση και επίλυση πάσης φύσεως ζητημάτων που προκύπτουν και αφορούν λειτουργικά θέματα σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης και έκδοσης εγκεκριμένων πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής, (δ) τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, (ε) τη μέριμνα για τη λειτουργία και επιχειρησιακή αξιοποίηση κόμβων για ηλεκτρονικές υπηρεσίες συστημένης παράδοσης, (στ) τη μέριμνα για την προώθηση των τεχνολογικών προδιαγραφών για την ψηφιοποίηση αρχείων Δημόσιας Διοίκησης, (ζ) τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου για την εγγραφή, ταυτοποίηση και ηλεκτρονική αναγνώριση πολιτών και επιχειρήσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και την επιχειρησιακή διαχείριση οριζόντιων συστημάτων ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής αναγνώρισης πολιτών και επιχειρήσεων, (η) την επιχειρησιακή διαχείριση της Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού του Δημόσιου Τομέα και της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) και (θ) την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Υποκείμενης Αρχής Πιστοποίησης στην Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού της ΑΠΕΔ για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5. Το Τμήμα Ανοικτής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση της συνεχούς βελτίωσης πολιτικών για θέματα ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτών δεδομένων και την προώθηση των απαραίτητων κανονιστικών ρυθμίσεων και δράσεων για την υλοποίησή τους, (β) τη συμμετοχή και εκπροσώπηση της Χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών για την καταγραφή και αξιοποίηση καλών πρακτικών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στα σχετικά θέματα, και τη δημιουργία διεθνούς οικοσυστήματος συνεργασίας για την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων που προωθούν την ανοικτή διακυβέρνηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, (γ) την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της εφαρμογής των προτύπων για την ανοικτή διακυβέρνηση και τα ανοικτά δεδομένα, από τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (δ) τον σχεδιασμό, την επιχειρησιακή διαχείριση και την υποβολή και προώθηση της εφαρμογής προτάσεων για τη βελτιστοποίηση οριζόντιων εφαρμογών ανοικτής διακυβέρνησης, ιδίως του Μητρώου Επιχορηγούμενων Φορέων, του προγράμματος «Διαύγεια», καθώς και της Εθνικής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων, (ε) την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν οργανωτικά, νομικά και επιχειρησιακά θέματα της ανοικτής διακυβέρνησης, των ανοικτών δεδομένων και των ανωτέρω οριζόντιων εφαρμογών ανοικτής διακυβέρνησης, (στ) την αξιολόγηση προτάσεων πολιτών, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, (ζ) τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership Initiative), (η) τη συνεργασία με τη Μονάδα Τεκμηρίωσης και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) σε θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης και την εισήγηση προς το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., της οργάνωσης ιδίως εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ημερίδων, συνεδρίων και μαραθωνίων ανάπτυξης εφαρμογών (hackathons) για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των ανοιχτών δημόσιων δεδομένων και (θ) την παρακολούθηση του Κανονισμού 2018/1807 που αφορά στην Ελεύθερη Ροή Δεδομένων.».
στ. Η περ. ε’ της παρ. 3 του άρθρου 20 αντικαθίσταται ως εξής:
«(ε) την προέγκριση τεχνικών δελτίων έργων ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης.».
ζ. Η περ. θ’ της παρ. 4 του άρθρου 22 αντικαθίσταται ως εξής:
«(θ) τον συντονισμό και την παρακολούθηση των αρμόδιων φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την απλούστευση των διαδικασιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/123/Ε.Κ., όπως ενσωματώθηκε με τον ν. 3844/2010 (Α’ 63), σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και την έκδοση εγκυκλίων οδηγιών, καθώς και τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους με την ενωσιακή νομοθεσία.».
2. Δαπάνες για τις οποίες οι σχετικές αποφάσεις ανάκλησης πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (πρώην Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) οικονομικών ετών 2018 και 2019 δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθούν μέχρι 31.12.2019, μπορούν να καταβληθούν σε βάρος των πιστώσεων του τρέχοντος ή και του επόμενου οικονομικού έτους κατά την προβλεπόμενη διαδικασία του π.δ. 80/2016 (Α’ 145), ιδίως του άρθρου 4, επιφυλασσόμενων των σχετικών περί παραγραφής διατάξεων, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών αυτών.
3. Η παρ. 4 του άρθρου 1 του π.δ. 81/2019 (Α’ 119) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Έως ότου συγκροτηθούν ενιαία υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια του πρώην Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που αφορούν προσωπικό υπαγόμενο εφεξής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θεωρούνται ως συμβούλια αυτού. Στα συμβούλια αυτά υπάγεται και το προσωπικό των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη σύστασή του. Μέχρι τη συγκρότηση των ανωτέρω ενιαίων συμβουλίων και όταν το υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνει θέματα που αφορούν το προσωπικό των μεταφερομένων υπηρεσιών, εκδίδεται τροποποιητική απόφαση ορισμού των μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου, ώστε το ένα από τα δύο τακτικά του μέλη να είναι υπάλληλος των υπηρεσιών αυτών και να πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 6 του άρθρου 159 του ν. 3528/2007 (Α’ 26).».
4. Το άρθρο 22 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 22
Αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Έργων
Στο Τμήμα αυτό δύνανται να προσλαμβάνονται δύο (2) μετακλητοί συνεργάτες, επικοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι ή νομικοί. Για την πρόσληψη δημοσιογράφου, ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).».
Άρθρο 23
Ρύθμιση θεμάτων για τη διαδικασία σύνδεσης ανηλίκου του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων και υποψήφιων αναδόχων γονέων του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων Αναδόχων Γονέων
Στο άρθρο 9 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασία εγγραφής στα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων και στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων
1. Όσοι επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, υποβάλλουν στον αρμόδιο σύμφωνα με το άρθρο 13 φορέα τα εξής δικαιολογητικά:
α. αίτηση, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας, καθώς και η ηλικία τους και στην οποία αναφέρεται τεκμηριωμένα ο λόγος που τους ωθεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς,
β. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
γ. πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων φορολογικών ετών. Αν δεν έχει ακόμη εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους, αρκεί υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι έχει υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει την εν λόγω πράξη όταν αυτή εκδοθεί,
δ. πιστοποιητικό δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα,
ε. πιστοποιητικό περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση ή κίνησης σχετικής διαδικασίας από το πρωτοδικείο του τόπου μόνιμης κατοικίας των αιτούντων και όσων συνοικούν με αυτούς,
στ. αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης των ιδίων και των συνοικούντων με αυτούς ενήλικων μελών, από το οποίο προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 ΑΚ, έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά ή την εμπορία οργάνων,
ζ. πιστοποιητικό ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για όσα αδικήματα προβλέπονται στην περ. στ’, καθώς και πιστοποιητικό που εκδίδεται από την εισαγγελία του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, ότι δεν είναι φυγόδικοι ή φυγόποινοι για τα ίδια αδικήματα.
Τα πιστοποιητικά των περιπτώσεων β’, δ’ και ε’ εκδίδονται εντός του προηγούμενου τριμήνου από την υποβολή τους. Τα πιστοποιητικά των περιπτώσεων στ’ και ζ’ αναζητούνται αυτεπάγγελτα σε ετήσια βάση από τον αρμόδιο φορέα εποπτείας για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένος ο υποψήφιος ή ο ανάδοχος στα μητρώα των άρθρων 6 και 7.».
2. Μετά από την υποβολή της αίτησης και την προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών από τους υποψηφίους, ο αρμόδιος φορέας υποχρεούται να διεξαγάγει κοινωνική έρευνα για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των υποψήφιων αναδόχων γονέων για την εγγραφή τους στο Μητρώο της παρ. 2 του άρθρου 6. Η έρευνα διεξάγεται και περατώνεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από την υποβολή όλων των παραπάνω δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο φορέας συντάσσει έκθεση καταλληλότητας, εγγράφει τους ενδιαφερομένους στο ειδικό μητρώο που τηρεί, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 και διεξάγει το πρόγραμμα εκπαίδευσης του άρθρου 14.
Μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης ο φορέας εγγράφει τους ενδιαφερομένους στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων της παρ. 1 του άρθρου 6.
Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης τριετίας και μη τοποθέτησης ανηλίκου σε υποψήφιο ανάδοχο, αυτός διαγράφεται από το Εθνικό Μητρώο του άρθρου 6. Για την επανεγγραφή του ακολουθείται η διαδικασία του παρόντος.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία, οι αρμόδιοι φορείς, η χρονική διάρκεια, κάθε σχετικό θέμα που αφορά στη σύνδεση των ανηλίκων που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων με τους υποψήφιους αναδόχους γονείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων, καθώς και ειδικότερα θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 24
Ρύθμιση θεμάτων για τη διαδικασία σύνδεσης ανηλίκου του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων και υποψήφιων θετών γονέων του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων Θετών Γονέων
Στο άρθρο 7 του ν. 2447/1996 (Α’ 278) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
1. Η κοινωνική έρευνα που προβλέπεται από το άρθρο 1557 του Αστικού Κώδικα και από το άρθρο 4 του παρόντος, θα πρέπει να αφορά κάθε θέμα που μπορεί να έχει σημασία για την υιοθεσία και ιδίως, την προσωπικότητα και την υγεία των ενδιαφερομένων, τα κίνητρα και την περιουσιακή κατάσταση του υποψηφίου θετού γονέα, την αμοιβαία ικανότητα προσαρμογής αυτού που υιοθετεί και εκείνου που υιοθετείται, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο μπορεί να διαγνωθεί αν η υιοθεσία θα αποβεί προς το συμφέρον του ανηλίκου.
2. Προϋπόθεση για την παράδοση του παιδιού στους υποψήφιους θετούς γονείς είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων.
3. Η κοινωνική έρευνα διεξάγεται ύστερα από αίτηση του υποψηφίου θετού γονέα. Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, η κοινωνική υπηρεσία ή οργάνωση ορίζει τα πιστοποιητικά που κρίνει απαραίτητα για τη διεξαγωγή της έρευνας και υποβάλλει την έκθεσή της απευθείας στο δικαστήριο, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την υποβολή ή την επίδοση σ’ αυτήν της σχετικής αίτησης για συγκεκριμένο παιδί, ανεξάρτητα αν προσκομίστηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Η προθεσμία μπορεί να παρατείνεται, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επί τρεις (3) ακόμη μήνες. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας, το δικαστήριο δικάζει χωρίς έκθεση. Κατά την κοινωνική έρευνα θα πρέπει ανάλογα με την ωριμότητα του παιδιού και οπωσδήποτε μετά τη συμπλήρωση του δωδέκατου (12) έτους του, να ζητείται και η δική του γνώμη η οποία θα πρέπει να αναφέρεται στη σχετική έκθεση.
4. Η αποκλειστική προθεσμία των έξι (6) μηνών, που ορίζεται από την προηγούμενη παράγραφο για την υποβολή της έκθεσης της κοινωνικής υπηρεσίας, αφορά μόνο τις περιπτώσεις, όπου τόσο το υποψήφιο θετό τέκνο όσο και οι υποψήφιοι θετοί γονείς έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην ημεδαπή. Για τις περιπτώσεις των διακρατικών υιοθεσιών του άρθρου 4, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κατ’ εξαίρεση το πολύ δύο (2) φορές, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία, οι αρμόδιοι φορείς, η χρονική διάρκεια και κάθε σχετικό θέμα που αφορά στη σύνδεση των ανηλίκων που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων με τους υποψήφιους θετούς γονείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων, καθώς και ειδικότερα θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 25
Καταργούμενες διατάξεις
Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος καταργούνται οι κάτωθι διατάξεις:
α. Η παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4549/2018 (Α’ 105) και β. Η παρ. 5 του άρθρου 48 του ν. 4623/2019 (Α’ 134).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 26
Μεταφορά υπηρεσιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της υποπερ. (εε) της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 1/ 2017 (Α’ 2) και οι Περιφερειακές Ηλεκτρονικές Μονάδες της υποπερ. (αα) της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2017 (Α’ 2), μεταφέρονται με τις αρμοδιότητές τους, το προσωπικό που υπηρετεί και τις οργανικές θέσεις που αυτό κατέχει, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εντάσσονται ως αυτοτελής Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
2. Εξαιρούνται από την παρ. 1 τα Τμήματα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών, που ασκούν τις αρμοδιότητες που αφορούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση διαβαθμισμένων συσκευών (κρυπτοσυσκευών) και αλγορίθμων και στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα σε θέματα κρυπτασφάλειας, τις επικοινωνίες της Ε.Υ.Π. με εξωτερικούς και εσωτερικούς φορείς, το προσωπικό και οι οργανικές θέσεις που αυτό κατέχει.
3. Οι οργανικές θέσεις που κατέχει το προσωπικό που μεταφέρεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λογίζονται εφεξής ως προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες καταργούνται με την αποχώρηση των υπαλλήλων που τις κατέχουν. Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται αποτελούν ξεχωριστούς κλάδους προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ασκούν τα καθήκοντα της μεταφερόμενης υπηρεσίας τους. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμάτευση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.), οι θέσεις αυτές δύνανται να κατανέμονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
4. Το προσωπικό της παρ. 3 μισθοδοτείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε περίπτωση που προκύπτουν χαμηλότερες μηνιαίες αποδοχές από αυτές που ελάμβανε το μεταφερόμενο προσωπικό από την υπηρεσία προέλευσης, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και η διαφορά διατηρείται ως προσωπική μέχρι την αποχώρησή του από την υπηρεσία. Η προσωπική διαφορά του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται αντιστοίχως με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων, πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.
5. Οι εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται οι Περιφερειακές Ηλεκτρονικές Μονάδες και είναι ιδιοκτησία της Ε.Υ.Π. παραχωρούνται ως προς τη χρήση τους, επ’ αόριστον και χωρίς περιορισμό σκοπού, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Ε.Υ.Π. αναλαμβάνει την αποπληρωμή τυχόν δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των παραχωρούμενων εγκαταστάσεων που έχουν αναληφθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.
6. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την κάλυψη της συνολικής μισθοδοσίας του μεταφερόμενου προσωπικού, καθώς και των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των παραχωρούμενων εγκαταστάσεων για το έτος 2020 μεταφέρονται από την Ε.Υ.Π. στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 27
Ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Ε.Υ.Π. Τροποποίηση του ν. 3649/2008 (Α’ 39)
1. Το πρώτο εδάφιο της περ. (β) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3649/2008 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου και Ιστορικού Μουσείου, που υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της Ε.Υ.Π., με κύριο έργο την ταξινόμηση και αξιοποίηση των εγγράφων και του οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και την ταξινόμηση και συντήρηση υλικών μουσειακής αξίας.».
2. Μετά την περ. (β) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3649/2008 προστίθεται περ. (γ), ως ακολούθως:
«γ. Αυτοτελής υπηρεσία που ονομάζεται Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της Ε.Υ.Π. Η υπηρεσία του προηγούμενου εδαφίου είναι αρμόδια να διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα, να συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, να συντονίζει, καθώς και να παρακολουθεί και να μετέχει σε δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργεί τα κατάλληλα τεχνολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία και να τα παρέχει στην Ε.Υ.Π. και σε άλλους δημόσιους φορείς.».
3. Μετά από το άρθρο 3 του ν. 3649/2008 προστίθενται άρθρα 3Α και 3Β ως ακολούθως:
«Άρθρο 3Α
1. Για την εκτέλεση της αποστολής του, το ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ., ενδεικτικά: α. Συνεργάζεται και συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα ή/και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, άλλους δημόσιους φορείς και διεθνείς οργανισμούς.
β. Υποβάλλει αιτήματα χρηματοδότησης στις Αρχές Διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, των χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και διεθνών οργανισμών, για να υλοποιήσει έργα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτών, αναλαμβάνει την ιδιότητα του δικαιούχου κατά τα οριζόμενα στον ν. 4314/2014 και διενεργεί διαγωνισμούς ως Αναθέτουσα Αρχή κατά την έννοια του άρθρου 2, καθώς και των άρθρων 223 και 224 του ν. 4412/2016.
γ. Συνεργάζεται με τις κατά περίπτωση αρμόδιες Διευθύνσεις της Ε.Υ.Π. για την ανάληψη, είτε αυτοτελώ είτε σε σύμπραξη με άλλους δημόσιους φορείς, έργων εκπαίδευσης προσωπικού.
2. Στο πλαίσιο ανάληψης και εκτέλεσης έργου, το οποίο είτε χρηματοδοτείται καθ’ ολοκληρία είτε συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) από ευρωπαϊκούς ή ιδιωτικούς πόρους, δύναται το ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ., με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π.: α) να συνάπτει συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα, ερευνητές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, β) να απασχολεί το πάσης φύσεως προσωπικό από τους υπηρετούντες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Ε.Υ.Π. Οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια.
Άρθρο 3Β
Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού
1. Συστήνεται στην Ε.Υ.Π. ειδικός λογαριασμός, με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας» (Ε.Λ.Τ.Α.Κ.), μέσω του οποίου δύναται να χρηματοδοτούνται προγράμματα και έργα που εκτελούνται από το ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ., έχουν ενταχθεί στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων ή άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών ή χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς πόρους.
2. Στον Ε.Λ.Τ.Α.Κ. αποδίδεται διαφορετικός αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) από αυτόν της Ε.Υ.Π. Διαθέτει σφραγίδα, της οποίας η μορφή και ο τύπος καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. Ο Ε.Λ.Τ.Α.Κ. λειτουργεί εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχανισμούς για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των έργων που υλοποίει, βάσει των αρχών της διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
3. Οι πόροι του Ε.Λ.Τ.Α.Κ. προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), από δωρεές, κληροδοτήματα φυσικών προσώπων, χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ε.Λ.Τ.Α.Κ., από έσοδα κρατήσεων επί του συνολικού ποσού των συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα, ερευνητές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
4. Σκοπός του Ε.Λ.Τ.Α.Κ. είναι η διαχείριση και διάθεση κονδυλίων που προέρχονται από τις ανωτέρω πηγές, καθώς και από ίδιους πόρους και προορίζονται για την κάλυψη δαπανών οποιουδήποτε είδους, που είναι απαραίτητες για την επιτέλεση της αποστολής του.
5. Ποσοστό μέχρι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται μέσω του Ε.Λ.Τ.Α.Κ., κρατείται για την ανάπτυξη του ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ., τα έξοδα λειτουργίας του Ε.Λ.Τ.Α.Κ., του ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ. και της Ε.Υ.Π. και αποτελεί έσοδο του Ε.Λ.Τ.Α.Κ.
6. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον Προϋπολογισμό Υπουργού και του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθορίζονται τα θέματα που αφορούν στα όργανα διοίκησης και ελέγχου, ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης των κονδυλίων, το ποσοστό των κρατήσεων της παρ. 3 και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα αναγκαίο για τη λειτουργία του Ε.Λ.Τ.Α.Κ. Η απόφαση αυτή είναι απόρρητη και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
4. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3649/2008 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«Η πιστοποίηση παρέχεται έναντι καταβολής ηλεκτρονικού παραβόλου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.».
5. Μετά το άρθρο 10 του ν. 3649/2008 προστίθεται άρθρο 10Α, ως ακολούθως:
«Άρθρο 10Α
1. Οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 10, δύναται να καλύπτονται με απόσπαση ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, καθώς και με απόσπαση υπαλλήλου ή λειτουργού, μονίμου ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39). Η πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 του π.δ. 50/2001 διαπιστώνεται από τη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνων Πόρων της Ε.Υ.Π., στην οποία κατατίθενται τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.
2. Η απόσπαση διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης, με κοινή απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και του αρμοδίου οργάνου του οικείου Υπουργείου και κατόπιν συναίνεσης του υπαλλήλου, η οποία δηλώνεται με την ανάληψη υπηρεσίας, για χρονικό διάστημα έως δύο (2) ετών και με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι δύο (2) φορές. Η ανωτέρω απόφαση δεν αναρτάται στο πρόγραμμα Διαύγεια.
3. Με τη λήξη της απόσπασης ο υπάλληλος επιστρέφει στην οργανική του θέση χωρίς άλλη διατύπωση. Τυχόν προσωπική διαφορά που ελάμβανε πριν από την απόσπασή του, με την επιστροφή του υπαλλήλου στην οργανική του θέση, επαναχορηγείται στο ύψος που έχει διαμορφωθεί.».
6. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3649/2008 προστίθενται παρ. 3 και 4, ως ακολούθως:
«3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ε.Υ.Π., εκδίδεται και κυρώνεται Κώδικας Κατάστασης Προσωπικού της Ε.Υ.Π., λαμβανομένων υπόψη των ειδικών κατά περίπτωση διατάξεων για το μη πολιτικό προσωπικό της Ε.Υ.Π. Με τον Κώδικα αυτόν ρυθμίζονται όλα τα θέματα προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιακών μεταβολών, της διαδικασίας αξιολόγησης και των πειθαρχικών κυρώσεων. Η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύεται με ανάρτησή της στον χώρο ανακοινώσεων της Ε.Υ.Π.
4. Η παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) εφαρμόζεται και στο προσωπικό της Ε.Υ.Π., εφόσον δεν προσκρούει στις ειδικές ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας.».
7. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3649/2008 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της Ε.Υ.Π., το κάθε κατηγορίας προσωπικό της, καθώς και οι απασχολούμενοι σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοτελών της υπηρεσιών, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου ή σε ομάδες εργασίας ή ως μέλη συλλογικών οργάνων ή επιτροπών, έχουν καθήκον εχεμύθειας για τα έγγραφα, τις πληροφορίες ή τα άλλα στοιχεία των οποίων λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτών. Η ανωτέρω διάταξη καταλαμβάνει και τα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με την Ε.Υ.Π. με έννομη σχέση εντολής ή παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών.».
8. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 18 του ν. 3649/2008 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«Ο χρόνος υπηρεσίας στην Ε.Υ.Π. του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών και του προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου του δημόσιου τομέα λογίζεται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στο Όπλο, Κλάδο, Σώμα ή στην υπηρεσία που ανήκουν.».
9. Ο τίτλος του άρθρου 20 του ν. 3649/2008 και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου αυτού αντικαθίστανται, ως ακολούθως:
«Άρθρο 20
Περί προμήθειας αγαθών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων της Ε.Υ.Π.
1. Για την εκτέλεση της αποστολής της, η Ε.Υ.Π. συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμήθειας, υπηρεσιών, έργων και μελετών κατά την έννοια του άρθρου 2, καθώς και των άρθρων 223 και 224 του ν. 4412/2016 (Α’ 147). Οι δημόσιες συμβάσεις που συνάπτει η Ε.Υ.Π. διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4412/2016 και του ν. 3978/2011 (Α’ 137).
2. Κατ’ εξαίρεση, οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, έργων και μελετών της παρ. 1, οι οποίες, με απόφαση του Διοικητή της, εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 15 ή 243 του ν. 4412/2016 ή των άρθρων 17 ή 24 του ν. 3978/2011, διενεργούνται με βάση Ειδικό Κανονισμό Δημοσίων Συμβάσεων, που εκδίδεται με απόφαση του Πρωθυπουργού, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ε.Υ.Π., η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον Ειδικό Κανονισμό καθορίζονται ιδίως, οι διαδικασίες ανάθεσης, τα αρμόδια όργανα, οι επιτροπές, το περιεχόμενο και οι διαδικασίες εκτέλεσης των συμβάσεων, η έννομη προστασία, οι κυρώσεις και κάθε άλλο ειδικό θέμα.».
10. Μετά από το άρθρο 20 του ν. 3649/2008 προστίθεται άρθρο 20Α, ως ακολούθως:
«Άρθρο 20Α Οι εγκαταστάσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Μονάδων της Ε.Υ.Π. θεωρούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις από άποψη φρούρησης, ασφάλειας και κτιριολογικής υποδομής. Οι ανά περίπτωση απαιτούμενες οικοδομικές άδειες ή εγκρίσεις εργασιών δόμησης για τις εγκαταστάσεις αυτές, εκδίδονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης, με ευθύνη της Ε.Υ.Π. της απαιτούμενης μελέτης ή της τεχνικής περιγραφής των εργασιών.».
Άρθρο 28
Έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης Τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 4250/2014 (Α’ 77 και Α’ 111)
Η παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 4250/2014 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«3. Η έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης παρέχεται για τους υπαλλήλους των περ. (α) έως και (ε) της παρ. 2 από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εσωτερικών, με εξαίρεση το πάσης φύσεως προσωπικό της Ε.Υ.Π., για το οποίο η έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης παρέχεται με απόφαση του Διοικητή αυτής. Για τους υπαλλήλους των περ. (στ) έως (η) η έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης παρέχεται από τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για τους αιρετούς και υπαλλήλους της περ. (θ) από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, ανάλογα.».
Άρθρο 29
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταργούνται οι διατάξεις του π.δ. 101/1996 (Α’ 79), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.
Άρθρο 30
Τελικές διατάξεις
1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία για την Ε.Υ.Π. αναφέρεται ο Υπουργός Εσωτερικών, εφεξής νοείται ο Πρωθυπουργός.
2. Η παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3649/2008 δεν θίγεται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ή από τις διατάξεις του ν. 4579/2018 (Α’ 201), του ν. 4625/2019 (Α’ 139) και του ν. 4674/2020 (Α’ 53), που αφορούν την Ε.Υ.Π.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 31
Ραδιοσυχνότητες δημόσιων αγροτικών δικτύων
Η παρ. 18 του άρθρου 21 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) αντικαθίσταται ως εξής:
«18. Οι ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 3670-3700 MHz και 3770-3800 ΜΗz δεσμεύονται από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και έξι (6) μήνες από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G στη φασματική περιοχή 3410-3800 ΜΗz που θα διεξαχθεί από την ΕΕΤΤ. Η ζώνη 3410 3470 ΜΗz δεσμεύεται από το Ελληνικό Δημόσιο, από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών του ως άνω διαγωνισμού και έως την 10η Απριλίου 2037, με σκοπό την αποκλειστική παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω των δημόσιων αγροτικών δικτύων, μόνο για εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές για τις οποίες βρίσκεται σε ισχύ το δικαίωμα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, που χορηγήθηκε σύμφωνα με την παρ. 19, από την αναθέτουσα αρχή έργου αγροτικών δικτύων στον εκάστοτε επιλεγμένο διαχειριστή των δημόσιων αγροτικών δικτύων.
Το δικαίωμα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που χορηγήθηκε σύμφωνα με τις παρ. 18 και 19, από την αναθέτουσα αρχή έργου αγροτικών δικτύων στον επιλεγμένο διαχειριστή των δημόσιων αγροτικών δικτύων δυνάμει της σε ισχύ με αρ. πρωτ. 1248/29.12.2014 σύμβασης σύμπραξης, μετακινείται από τις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 3670-3700 ΜΗz και 3770-3800 ΜΗz στην ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3410-3470 ΜΗz και τροποποιείται υποχρεωτικά το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2020 η ανωτέρω σύμβαση σύμπραξης. Η μετακίνηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι (6) μηνών από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G στη φασματική περιοχή 3410-3800 ΜΗz που θα διεξαχθεί από την ΕΕΤΤ. Το ανώτατο κόστος μετακίνησης προσδιορίζεται με μελέτη που εκπονείται από την αναθέτουσα αρχή του έργου δημόσιων αγροτικών δικτύων ή ανεξάρτητο μελετητή επιλογής της. Ο επιλεγμένος διαχειριστής δημόσιων αγροτικών δικτύων οφείλει να συνεργάζεται με την αναθέτουσα αρχή στο πλαίσιο υλοποίησης της ως άνω μετακίνησης, προβαίνοντας σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της τήρησης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, όπως ορίζεται στο παρόν και εξειδικεύεται από την αναθέτουσα αρχή, και στη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ενεργειών αναφορικά με την τροποποίηση της σύμβασης σύμπραξης. Η μη τήρηση από τον επιλεγμένο διαχειριστή των ανωτέρω υποχρεώσεων για την υλοποίηση της μετακίνησης επισύρει την επιβολή από την ΕΕΤΤ διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 77.
Το κόστος μετακίνησης δεν βαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον εθνικό ή ενωσιακό προϋπολογισμό και θα καλυφθεί από ιδιωτικούς πόρους, μέσω ξεχωριστής σύμβασης μεταξύ του/ων υπερθεματιστή/τών και του επιλεγμένου διαχειριστή των δημόσιων αγροτικών δικτύων. Η συμμετοχή κάθε υπερθεματιστή στο κόστος μετακίνησης υπολογίζεται αναλογικά, βάσει του τιμήματος που θα καταβάλλει για το φάσμα που θα του χορηγηθεί στη φασματική περιοχή 3410-3800 ΜΗz.
Το σχέδιο της ξεχωριστής αυτής σύμβασης συντάσσεται από την αναθέτουσα αρχή του έργου δημόσιων αγροτικών δικτύων και προσαρτάται, μαζί με τη σχετική διαδικασία υπογραφής, ως Παράρτημα στο Τεύχος Προκήρυξης της EETT yια τη διάθεση του φάσματος 5G στη φασματική περιοχή 3410-3800 ΜΗz.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στους υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G στην φασματική περιοχή 3410-3800 ΜΗz, είναι η προηγούμενη υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μεταξύ του/ων υπερθεματιστή/τών και του επιλεγμένου διαχειριστή των δημόσιων αγροτικών δικτύων εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών.
Σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή για την οποία δεν βρίσκεται σε ισχύ σχετικό δικαίωμα χρήσης, φάσμα που είχε δεσμευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την αποκλειστική παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω των δημόσιων αγροτικών δικτύων, αποδεσμεύεται.».
Άρθρο 32
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
Η παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 4339/2015 (Α’ 133) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου ή ισότιμου της αλλοδαπής, να γνωρίζει σε άριστο βαθμό την αγγλική ή τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα και να διαθέτει αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία τουλάχιστον πέντε (5) ετών, καθώς και εμπειρία σε θέματα συναφή με την αποστολή και τον σκοπό του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.».
Άρθρο 33
Εξυπηρέτηση πολιτών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών με βιντεοκλήση
1. Η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 31 του ν. 3013/2002 (Α’ 102), μπορεί να γίνεται με βιντεοκλήση σε ειδική πλατφόρμα (myKEPIive.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
2. Για τη διεκπεραίωση του αιτήματος διενεργείται από υπάλληλο των Κ.Ε.Π. εξ αποστάσεως ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου, μέσω τηλεδιάσκεψης με επίδειξη του εγγράφου ταυτοποίησης.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι όροι που διέπουν τη διαδικασία του παρόντος, όπως η πρόσβαση των φυσικών προσώπων στην πλατφόρμα της παρ. 1, ο τρόπος αυθεντικοποίησης, η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω τηλεδιάσκεψης, τα στοιχεία και τα δεδομένα που απαιτούνται για την υποβολή του αιτήματος, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρήση της υπηρεσίας του παρόντος από φυσικά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό άλλου φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, καθώς και τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα για την παροχή διοικητικών πληροφοριών και τη διεκπεραίωση υποθέσεων, όπως η επιβεβαίωση παραλαβής του αιτήματος από τα Κ.Ε.Π., ο τρόπος αποστολής των αποτελεσμάτων των αιτήσεων και κάθε τεχνικό ή άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
Άρθρο 34
Ρύθμιση θεμάτων δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
H παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη Χώρα. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύμφωνα με την παρ. 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη. Όλως εξαιρετικά, αναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου.».
Άρθρο 35
Συμπληρωματικό πρόγραμμα πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
1. Θεσπίζεται πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών, για την παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με στόχο την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της παιδικής προστασίας.
2. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι: α) μητέρες, β) άτομα, στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των τέκνων, γ) μονογονεϊκές οικογένειες, που είναι υπάλληλοι του Δημοσίου ή των Ν.Π.Δ.Δ. ή των Ο.Τ.Α. (Α’ και β’ βαθμού) ή εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και δεν δύνανται να είναι δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων υλοποιούμενων δράσεων εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
3. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του τέκνου, ωφελούμενος του προγράμματος είναι ο πατέρας του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του ή εάν ο τελευταίος δεν ασκεί την επιμέλεια, ωφελούμενος είναι το πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια του παιδιού.
4. Η δαπάνη χρηματοδότησης του Προγράμματος καλύπτεται από πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος διάρκειας έντεκα (11) μηνών, από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 31η Ιουλίου 2021, οι αναγκαίες πιστώσεις χρηματοδότησής μεταβιβάζονται στον φορέα της παρ. 4 του παρόντος, εντός του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του.
5. Φορέας υλοποίησης, εκτέλεσης και διαχείρισης του προγράμματος της παρ. 1 είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), στην οποία μεταβιβάζονται οι αναγκαίες πιστώσεις από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η διαδικασία μεταβίβασης των πιστώσεων, ο χρόνος μεταβίβασης των πιστώσεων, οι επί μέρους ασκούμενες αρμοδιότητες μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών υλοποίησης του προγράμματος και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., καθώς και οι διαδικασίες υλοποίησης και διαχείρισης του Προγράμματος, καθορίζονται με προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών καθορίζονται: α) τα εισοδηματικά όρια για την ένταξη στο Πρόγραμμα και κάθε άλλη προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, β) το ποσό της ενίσχυσης, γ) τα κριτήρια, δ) τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ε) η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων και των δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στ) οι διαδικασίες υλοποίησης, χρηματοδότησης, διαχείρισης, ελέγχου και επιβολής κυρώσεων και εν γένει παρακολούθησης του ως άνω προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 36
Ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής κλήρωσης στις διαδικασίες επιλογής αρμοδιότητας ΑΣΕΠ
Στο άρθρο 14α του ν. 2190/1994 (Α’ 28) προστίθεται παρ. 9 ως ακολούθως:
«9. Στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού αρμοδιότητας ΑΣΕΠ, η σειρά κατάταξης των υποψήφιων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν μετά την εξάντληση όλων των προβλεπόμενων κριτηρίων ισοβαθμίας, καθορίζεται με δημόσια κλήρωση, η οποία μπορεί να είναι και ηλεκτρονική. Η κλήρωση διεξάγεται παρουσία ενός τουλάχιστον μέλους του ΑΣΕΠ που ορίζεται από τον Πρόεδρό του. Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ορίζει και τον ακριβή τόπο και χρόνο της κλήρωσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν στη δημοσιότητα της κλήρωσης. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται σχετικά με ανακοίνωση που αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον πριν από τη διενέργεια της κλήρωσης. Μέχρι την ανάπτυξη του κατάλληλου λογισμικού από το ΑΣΕΠ, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαχείριση και η λειτουργία της εφαρμογής λογισμικού ηλεκτρονικής κληρωτίδας ανατίθενται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, με το οποίο το ΑΣΕΠ συνεργάζεται για τον σκοπό αυτόν.».
Άρθρο 37
Θέματα αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
1. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστώνται είκοσι οκτώ (28) θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, που καταργούνται αυτοδικαίως την 31η Μαΐου 2023, ως ακολούθως:
α) δέκα (10) θέσεις για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού, εκ των οποίων οι επτά (7) θέσεις αφορούν στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ Μηχανικών,
β) δύο (2) θέσεις για τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού,
γ) τρεις (3) θέσεις για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.),
δ) τέσσερις (4) θέσεις για τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.Δ.Ι.Κ.),
ε) τέσσερις (4) θέσεις για την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας,
στ) δύο (2) θέσεις Συμβούλων Πληροφορικής,
ζ) τρεις (3) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ειδικότερα: μία (1) θέση Ψυχολόγου, μία (1) θέση Αναλυτή Δεδομένων και μία (1) θέση ειδικού στη Διαχείριση Κρίσεων.
2. Οι ως άνω θέσεις πληρούνται με απόφαση του αρμόδιου για την πολιτική προστασία Υπουργού με την οποία ανατίθενται και τα ειδικότερα καθήκοντά τους. Για τα προσόντα και τις αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 48 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Η λήξη της πρόσληψης των μετακλητών υπαλλήλων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με μόνη πράξη του αρμόδιου για την πολιτική προστασία Υπουργού. Ο ως άνω τερματισμός δεν γεννά κανένα δικαίωμα αποζημίωσης στον υπάλληλο του οποίου η σχέση εργασίας τερματίστηκε. Από την 31η.5.2023 η σύμβαση εργασίας των υπηρετούντων μετακλητών υπαλλήλων λύεται αζημίως.
3. Οι ως άνω μετακλητοί υπάλληλοι πρέπει να κατέχουν, υποχρεωτικά, πτυχίο συναφούς γνωστικού αντικειμένου με την προς κάλυψη θέση και εφαρμόζονται και σε αυτούς αναλογικά οι διατάξεις που αφορούν στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
4. Πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης δύνανται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου, που δημοσιεύεται σε περίληψη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μετατάσσεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ισχύς της παρούσας ορίζεται σε έως έξι (6) μήνες από τη δημοσίευσή της. Η διαδικασία μετάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής της παρούσας διάταξης καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του αρμοδίου για την πολιτική προστασία Υπουργού.
Άρθρο 38
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2020
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι Υπουργοί
Οικονομικών ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Εθνικής Άμυνας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Υγείας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Πολιτισμού και Αθλητισμού ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ
Δικαιοσύνης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Εσωτερικών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
Υποδομών και Μεταφορών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τουρισμού ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Επικρατείας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
Επικρατείας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2020
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ