Νόμος 44 ΦΕΚ Α΄95/19.5.1975
Περί κυρώσεως της από 28 Ιουνίου 1974 Ελληνο-Μαυριτανικής Συμφωνίας περί Αλιείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Κυρούται και έχει ισχύν Νόμου η υπογραφείσα εν Αθήναις την 28 Ιουνίου 1974 μεταξύ της Ελλάδος και της Μαυριτανίας Συμφωνία περί Αλιείας, ής το κείμενον πρωτοτύπω εις την Γαλλικήν και εν μεταφράσει εις την Ελληνικήν γλώσσαν δημοσιεύεται παρά πόδας του παρόντος νόμου.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑΝ
Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Δημοκρατίας υπό τον Τριαντάφυλλον Ελευθερίου, Υφυπουργόν του Υπουργείου Συντονισμού και Προγραμματισμού και αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας υπό τον HamadaOuldZein, Γενικόν Γραμματέα του Υπουργείου Προγραμματισμού και Βιομηχανικής Αναπτύξεως συνήλθον εις Αθήνας από της 24ης μέχρι της 28ης Ιουνίου 1974. Εις τας συνομιλίας μετέσχον εκτός των Προέδρων:
Ι. Από Ελληνικής πλευράς: Γεώργιος Γκάβας, Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Ελλάδος, διαεπιστευμένος εν Μαυριτανία. Αλεξ. Α. Κουντουριώτης, Σύμβουλος Πρεσβείας, παρά τω Υπουργείω Εξωτερικών. Χ. Κατσιλιέρης, Διευθυντής, παρά τη Υπουργείω Εμπορίου. Γ. Βλάχος, Διευθυντής, παρά τω Υπουργείω Συντονισμού και Προγραμματισμού. Μ. Γαβαλάς, Διευθυντής, παρά τη Υπουργείω Γεωργίας. Αθ. Σιδέρης, Διευθυντής, παρά τω ΕλληνικώΟργανισμώ Τουρισμού. Ε. Καλογεροπούλου, Τμηματάρχης, παρά τω Υπουργείω Συντονισμού και Προγραμματισμού, Αναπληρωματικόν Μέλος. Διερμηνεύς: Α. Βλαβιανού, Εμπορικός Ακόλουθος, παρά τω Υπουργείω Εξωτερικών. ΙΙ. Από Μαυριτανικής πλευράς: DeyOuldBrahim, Πρέσβυς της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας διαπεπιστευμένος εν Ελλάδι. MoustaphaOuldSidammed, Διευθυντής Τεχνικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. BrahimSalemOuldBouleiba, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου συναλλάγματος της Γενικής Τραπέζης της Μαυριτανίας. BrahimOuldDherat Διευθυντής της Υπηρεσίας της Ναυτικής Περιφερείας του Nouadhibou. Αι δύο αντιπροσωπείαι εν τη προσπαθεία των όπως ενισχύσουν τους δεσμούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών συνεφώνησαν επί των κάτωθι:
Άρθρον 1
Εντός του πλαισίου της ισχυούσης νομοθεσία ή της μελλοντικής τοιαύτης και υπό την επιφύλαξιν των ως έπονται όρων, η Κυβέρνησις της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας επιτρέπει εις τα Ελληνικά πλοία – εργοστασίων – να αλιεύουν εντός των μαυριτανικών υδάτων. Ο αριθμός των πλοίων τούτων δύναται να περιορισθή υπό της Κυβερνήσεως της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας.
Άρθρον 2
Η παραχώρησις αδειών αλιείας υπόκειται:
α) Εις την καταβολήν δικαιώματος υπολογιζομένου επί της βάσεως των 45 δολλαρίων Η.Π.Α. ανά τόννον ολικής χωρητικότητος. Η ολική χωρητικότης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνη κατ` αρχήν την ποσότητα αυτή, η Ενωσις των Ελλήνων Εφοπλιστών θα χρησιμοποιήση 25 αλιευτικά σκάφη κατανεμόμενα εις τέσσαρας ομάδας:
Ομάς 1η: περιλαμβάνουσα τα αλιευτικά ολικής χωρητικότητος κατωτέρας των 200 τόννων.
Ομάς 2α: περιλαμβάνουσα τα αλιευτικά ολικής χωρητικότητος 200-500 τόννων.
Ομάς 3η: περιλαμβάνουσα τα αλιευτικά ολικής χωρητικότητος 500-700 τόννων.
Ομάς 4η: περιλαμβάνουσα τα αλιευτικά ολικής χωρητικότητος 700-1.200 τόννων.
Εν πάση περιπτώσει έτερα ελληνικά αλιευτικά θα δύνανται να επωφελούνται του καθεστώτος των αδειών αλιείας υπό τας αυτάς προϋποθέσεις τας εκτεθείσας ανωτέρω. Η πληρωμή του εν λόγω δικαιώματος θα γίνεται ετησίως παρά τω ΔημοσίωΤαμείω της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας εις δολλάρια Η.Π.Α.
β) Εις την πρόσληψινμαυριτανών ναυτών ως πληρώματος των αλιευτικών της Ενώσεως των Ελλήνων Εφοπλιστών υπό τας κάτωθι προϋποθέσεις:
Ομάς 1η: 1 ναύτης ανά πλοίον.
Ομάς 2α: 3 ναύται ανά πλοίον.
Ομάς 3η: 4 ναύται ανά πλοίον.
Ομάς 4η: 5 ναύται ανά πλοίον.
Παρέκκλισις ισχύει διά τα πλοία Κύκνος Ι, Κύκνος ΙΙ και Ζέφυρος ΙΙΙ ανηκόντων εις την ομάδα 2 και τα οποία θα προσλαμβάνουν εν έκαστον 2 μαυριτανούςναύτας ως πλήρωμα.
γ) Εις την εκφόρτωσιν εις την ξηράν υπό των ελληνικών πλοίων ενός μέρους του αλιεύματός των, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας αναλαβούσης την υποχρέωσιν όπως επιτύχη την υπό των Ελλήνων Εφοπλιστών εκφόρτωσιν των ακολούθων ποσοτήτων: 1.000 τόννους διά το έτος 1976 και 2.000 τόννους, ετησίως, κατά την διάρκειαν του λοιπού χρόνου ισχύος της Συμφωνίας.
δ) Εις την επίτευξιν αδειών εισαγωγής εν Ελλάδι ποσοστώσεως περίπου τριών χιλιάδων τόννων κατεψυγμένων μαυριτανικών ιχθύων υπό προϋποθέσεις ποιότητος και τιμών καθορισθησομένων μετά των μαυριτανών Επιχειρηματίων.
Άρθρον 3
Η ασφάλισις κατά των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματιών ασθενειών καθώς και η τροφή και ο μισθός των προσληφθέντων μαυριτανών ναυτών θα βαρύνουν τον εφοπλιστήν.
Άρθρον4
Τα ελληνικά πλοία θα εφοδιάζονται εις τρόφιμα και εφόδια εν τω μέτρω του δυνατού εις μαυριτανικόν λιμένα.
Άρθρον 5
α) Αι ομάδες των πλοίων 1, 2 και 3 καθοριζόμεναι εις το άρθρον 2 θα δικαιούνται αδειών αλιείας εντός της ζώνης της περιλαμβανομένης μεταξύ 3 και 30 μιλίων εφ` όσον θα ενεργούν νοτίως των 19-40 μοιρών βορείου πλάτους ενώ προς βορράν της θέσεως ταύτης θα αλιεύουν πέραν της ζώνης των 3 μιλίων από της γραμμής βάσεως Capblanc Car-Timiris.
β) Εξαιρετικώς και κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς θα επιτραπή εις 3 έως 4 πλοία της ομάδος 4 να αλιεύουν μέχρι του Δεκεμβρίου 1975 υπό τας αυτάς προϋποθέσεις ως και τα πλοία των ετέρων ομάδων.
Άρθρον 6
Η Ελληνική Κυβέρνησις αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να κατασκευάση και να εξοπλίση ένα ξενοδοχείον αξίας ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων δολλαρίων Η.Π.Α. ($ 1.500.000) και να το δωρήση εις την ΙσλαμικήνΔημοκρατίαν της Μαυριτανίας. Το ξενοδοχείον τούτο δέον όπως έχη καθ` ολοκληρίαν περατωθή προ της τριακοστής πρώτης Δεκεμβρίου 1975. Η Μαυριτανική Κυβέρνησις αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να χορησήση δωρεάν έκτασιν διά την κατασκευήν του ξενοδοχείου τούτου. Αι λοιπαίδιοικητικαί διατυπώσεις (το θέμα απαλλαγής εκ δασμών και τελών κ.λ.π.) ως και αι λεπτομερειακαί ρυθμίσεις θα αποτελέσουν αντικείμενονμιάς συμφωνίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών. Εν περιπτώσει καθ` ης διά λόγους δι` ους θα ηυθύνετο η ελληνική πλευρά, το ξενοδοχείον δεν ήθελε περατωθή εντός του ανωτέρω αναφερομένου χρονικού διαστήματος, η μαυριτανική πλευρά επιφυλάσσει εαυτή το δικαίωμα να αναθεωρήση εν τω συνόλω της την παρούσανσυμφωνίαν.
Άρθρον 7
Η Ελληνική Κυβέρνησις θα παράσχη ετησίως κατά την διάρκειαν της παρούσης Συμφωνίας και από μηνός Σεπτεμβρίου 1974, μέχρι δέκα πέντε υποτροφίας εις μαυριτανούς υπηκόους επιθυμούντας να ακολουθήσουν εν Ελλάδι μαθήματα εις τας Σχολάς Τουριστικών και Ναυτικών Επαγγελμάτων καθώς και εις ετέρας ειδικευμένας σχολάς (Σχολή Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού). Το συνολικόν πρόγραμμα υποτροφιών, ο αριθμός και η κατανομή των μεταξύ των προαναφερθεισών Σχολών θα αποφασίζωνται καθ` έκαστον έτος κατόπιν κοινής Συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών διά της διπλωματικής οδού και τρείς μήνας τουλάχιστον προ της ενάρξεως του σχολικού έτους.
Άρθρον 8
Συνιστάται μικτή ή Ελληνο-Μαυριτανική Επιτροπή έχουσα ως στόχον την εξέτασιν όλων των θεμάτων τα οποία θα ηδύνατο να προκύψουν εκ της εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας. Η Επιτροπή αύτη θα συνέρχεται ετησίως εναλλάξ εις Αθήνας και Νουασότ. Εν πάση περιπτώσει, η προσεχής σύνοδος της Επιτροπής ταύτης θα λάβηχώραν τον Δεκέμβριον 1975 εις Νουασότ.
Άρθρον 9
Η παρούσα Συμφωνία θα ισχύη διά περίοδον 5 ετών. Κατά την διάρκειαν της περιόδου ταύτης δεν θα υποστή τροποποιήσεις όσον αφορά εις τας διατάξεις των άρθρων 2 και 5 αναφερομένων εις την ζώνην αλιείας, εις την εκφόρτωσιν ποσότητος ισχύων εις την ξηράν και εις τον αριθμόν των μαυριτανών ναυτών των προσλαμβανομένων επί των ελληνικών πλοίων. Εάν, διά λόγους επιστημονικούς ή πολιτικούς τοιούτους, η Κυβέρνησις της Μαυριτανίας απεφάσιζε να εφαρμόση γενικήν απαγόρευσιν της αλιείας από της ζώνης των 3 μιλίων, η απαγόρευσις αύτη ήθελεν ωσαύτως εφαρμοσθή διά τα ελληνικά πλοία. Λόγω των ιδιαιτέρων δεσμών φιλίας και της θελήσεως συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών η Ελλάς θα δύναται να αξιώση υπό προνομιακάς προϋποθέσεις αναθεώρησιν υπό της Μικτής Επιτροπής του ύψους του δικαιώματος αλιείας.
Άρθρον 10
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθή εν ισχύι προσωρινώς από της ημερομηνίας της υπογραφής της και οριστικώς από της επικυρώσεώς της. Εγένετο εν Αθήναις την 28ην Ιουνίου 1974 εις δύο πρωτότυπα αντίτυπα εις γαλλικήν γλώσσαν, αμφοτέρων των κειμένων εχόντων την αυτήν ισχύν.

Άρθρον 2
Η δαπάνη η προκαλουμένη εκ της εφαρμογής της Συμφωνίας, βαρύνει τον Προϋπολογισμόν δαπανών του Υπουργείου Συντονισμού και Προγραμματισμού, εκτός της δαπάνης διά την συμμετοχήν εις την Μικτήν Ελληνο-Μαυριτανικήν Επιτροπήν, ήτις θα συνέρχεται ετησίως εναλλάξ εις Αθήνας και Νουασότ και η οποία θα βαρύνη τον Προϋπολογισμόν εκάστου Υπουργείου, του οποίου εκπρόσωποι θα μετέχουν εις τας εργασίας της εν λόγω Μικτής Επιτροπής.

Άρθρον 3
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εν Αθήναις τη 8 Μαΐου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ