Ν.4313/2014 – ΦΕΚ 261/Α/17-12-2014
Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/49/ΕΚ

Άρθρο 1
Σκοπός Ορισμοί
1.Σκοπός του παρόντος είναι η πλήρης προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Κεφαλαίου V της Οδηγίας 2004/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29 Απριλίου 2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων, η οποία τροποποιεί την Οδηγία 95/18/ΕΚ του Συμβουλίου, σχετικά με τις άδειες σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και την Οδηγία 2001/14/ ΕΚ, σχετικά με την κατανομή της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών υποδομών και τις χρεώσεις για τη χρήση σιδηροδρομικής υποδομής, καθώς και με την πιστοποίηση ασφάλειας», η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το π.δ. 160/2007 (Α’ 201), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.
2.Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, διερευνάται κάθε σιδηροδρομικό ατύχημα και σοβαρό συμβάν, με στόχο τη διακρίβωση των αιτίων που προκάλεσαν το ατύχημα ή το σοβαρό συμβάν και όχι τη διαπίστωση υπαιτιότητας και τον καταλογισμό ευθυνών ή την αναγνώριση αξιώσεων.
3.Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 του π.δ. 160/2007 (Α’ 201), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Άρθρο 2
Σύσταση της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων
1.Συνιστάται ανεξάρτητη διοικητική αρχή, με την επωνυμία «Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων», εφεξής καλούμενη «Επιτροπή», η οποία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του π.δ. 160/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η Επιτροπή έχει έδρα την Αθήνα.
2.Η Επιτροπή έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή και οφείλει να εφαρμόζει τις διατάξεις του ν. 4270/2014 (Α’ 143).
3.Η Επιτροπή ενεργεί ανεξάρτητα από οποιονδήποτε διαχειριστή υποδομής, σιδηροδρομική επιχείρηση, φορέα χρέωσης, φορέα κατανομής, κοινοποιημένο οργανισμό, την Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών, κάθε Αρχή που συμμετέχει στην ανάθεση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ρυθμιστικό φορέα, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με την αποστολή και τις αρμοδιότητές της.
4.Κάθε χρόνο η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Άρθρο 3
Συγκρότηση Θητεία μελών
1.Η Επιτροπή απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη: τον Πρόεδρο και τέσσερα (4) ακόμη τακτικά μέλη. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπή είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα ή εμπειρία στον τεχνικό, οικονομικό ή νομικό τομέα ή στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.
2.Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3.Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι πενταετής, η οποία παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων μελών. Η θητεία κάθε μέλους μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά.
4.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
5.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι αποδοχές του Προέδρου και οι αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό της Επιτροπής.
6.Κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου της Επιτροπής αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε δημοσίου λειτουργήματος, καθώς και η άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και σε νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
7.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, εάν προέρχεται από φορέα του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 2190/1994, μετά τη λήξη της θητείας του επανέρχεται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του. Στον Πρόεδρο, εφόσον είναι μέλος Δ.Ε.Π. ή Ερευνητικού Προσωπικού των Α.Ε.Ι., χορηγείται άδεια από τα αρμόδια όργανα του οικείου Α.Ε.Ι.

Άρθρο 4
Ασυμβίβαστα Υποχρεώσεις των μελών
1.Τα μέλη της Επιτροπής απολαύουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και υποχρεούνται να ασκούν τα καθήκοντα τους με αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους με οποιονδήποτε τρόπο, τα μέλη της Επιτροπής έχουν υποχρέωση εχεμύθειας.
2.Τα μέλη της Επιτροπής δεν επιτρέπεται να κατέχουν θέση δημοσίου, μόνιμου ή μετακλητού υπαλλήλου στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ούτε στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς και νομικά πρόσωπα, ούτε στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων του ν. 3891/2010 (Α’ 188) ή σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή που συμμετέχει στην ανάθεση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας (Υ.Δ.Υ.), ούτε να κατέχουν θέση σε οποιαδήποτε σιδηροδρομική επιχείρηση ή διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής ή φορέα χρέωσης ή φορέα κατανομής ή κοινοποιημένο οργανισμό ή να συμμετέχουν στο κεφάλαιό της ή να έχουν άμεσο ή έμμεσο προσπορισμό οποιουδήποτε οφέλους από υπηρεσίες σιδηροδρομικών επιχειρήσεων ή από τρίτους, που επηρεάζονται άμεσα από τη δραστηριότητά τους, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, καθώς και για τα δύο (2) επόμενα έτη από τη λήξη της.
Αν τα μέλη της Επιτροπής κατέχουν εταιρικά μερίδια ή μετοχές σε οποιαδήποτε σιδηροδρομική επιχείρηση ή άλλη επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο του προηγούμενου εδαφίου, που έχουν αποκτήσει από κληρονομική διαδοχή κατά τη διάρκεια της θητείας τους, υποχρεούνται να απέχουν από την ενάσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής και ψήφου στα όργανα διοίκησης, διαχείρισης και ελέγχου των εν λόγω επιχειρήσεων και μέχρι τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από τη λήξη της θητείας τους.
3.Δεν συνιστά ασυμβίβαστο για τα μέλη της Επιτροπής η άσκηση διδακτικών καθηκόντων μέλους Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., με καθεστώς μερικής απασχόλησης, η άσκηση καθηκόντων μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, με την επιφύλαξη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν παρέχονται υπηρεσίες σε πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών ή συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που προκηρύσσει η Επιτροπή.
4.Η παράβαση από μέλος της Επιτροπής των απαγορεύσεων των ανωτέρω παραγράφων, κατά τη διάρκεια της θητείας του, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, που τιμωρείται με την ποινή της έκπτωσης από τη θέση του μέλους της Επιτροπής. Για τη διαπίστωση της διάπραξης του ανωτέρω παραπτώματος κινείται πειθαρχική διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 5. Η κατά τα ως άνω έκπτωση δεν αποκλείει την ποινική ή αστική ευθύνη του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η διαπίστωση της έκπτωσης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος ταυτόχρονα προβαίνει σε αντικατάσταση του μέλους για το υπόλοιπο της θητείας, με τη διαδικασία του άρθρου 3 παράγραφος 2 του παρόντος νόμου.
5.Τα ασυμβίβαστα της παραγράφου 2 υφίστανται για τα μέλη της Επιτροπής και όταν αυτά συντρέχουν στο πρόσωπο συζύγων και συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του δευτέρου βαθμού.
6.Η ιδιότητα του μέλους αναστέλλεται αν εκδοθεί αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, και μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Αν ανασταλεί η ιδιότητα μέλους, διορίζεται νέο μέλος με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 3. Η θητεία του νέου μέλους διαρκεί όσο και ο χρόνος αναστολής.
7.Τα μέλη της Επιτροπής υποβάλλουν κατ’ έτος την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 3213/2003 (Α’ 309) δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Άρθρο 5
Πειθαρχική ευθύνη των μελών
1.Όλα τα μέλη της Επιτροπής υπέχουν πειθαρχική ευθύνη για παραβάσεις των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από τη νομοθεσία.
2.Τα μέλη της Επιτροπής υπάγονται στο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 24 του ν. 3891/2010 (Α’ 216), για τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.) του άρθρου 22 του ν. 3891/2010 (Α’ 188).
3.Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου κινεί ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη της Επιτροπής.
4.Στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης του άρθρου 13 ρυθμίζονται οι πειθαρχικές ποινές των μελών της Επιτροπής, η πειθαρχική διαδικασία και κάθε σχετικό θέμα.

Άρθρο 6
Εκπροσώπηση της Επιτροπής
1.Η Επιτροπή έχει ικανότητα δικαίου και παρίσταται αυτοτελώς ως διάδικος στα δικαστήρια σε κάθε είδους δίκες.
2.Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Επιτροπή έναντι κάθε άλλης Αρχής ή έναντι τρίτων, δικαστικώς και εξωδίκως.
Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου, η Επιτροπή ορίζει ένα μέλος της προκειμένου να την εκπροσωπήσει.
3.Η Επιτροπή μπορεί με απόφασή της να ορίζει άλλο μέλος της ή τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα την εκπροσωπεί για συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια ή κατηγορία πράξεων ή ενεργειών.

Άρθρο 7
Λειτουργία της Επιτροπής
1.Η Επιτροπή συνέρχεται στην έδρα της ή και εκτός αυτής, αν τούτο έχει οριστεί προηγουμένως, τακτικώς τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα και εκτάκτως, όταν ζητηθεί από τον Πρόεδρο αυτής. Δύναται να συνεδριάζει και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη). Η Επιτροπή συνεδριάζει νομίμως, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος ή, όταν αυτός απουσιάζει, ο νόμιμα ορισμένος από την Επιτροπή αναπληρωτής του και δύο (2) τουλάχιστον μέλη (απαρτία). Τα τακτικά μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να απουσιάζουν αδικαιολόγητα για περισσότερες από τρεις (3), κατά σειρά, συνεδριάσεις. Η Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια από τα μέλη της εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα, βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις της, τα λοιπά μέλη επαρκούν, ώστε να υπάρχει απαρτία.
2.Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος της Επιτροπής, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Προέδρου. Ο γραμματέας παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις.
3.Η Επιτροπή συγκαλείται σε συνεδρίαση από τον Πρόεδρο αυτής, ο οποίος καταρτίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τη σύγκληση της Επιτροπής μπορεί να ζητήσει και ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος ορίζει και τα προς συζήτηση θέματα. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να συγκαλέσει την Επιτροπή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος.
4.Η Επιτροπή μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις της, προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, υπηρεσιακούς παράγοντες ή και τρίτους, οι οποίοι αποχωρούν σε κάθε περίπτωση πριν από την ψηφοφορία. Λεπτομέρειες ορίζονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης.
5.Για τη λειτουργία της Επιτροπής εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος νόμου, του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης και συμπληρωματικά οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).

Άρθρο 8
Αρμοδιότητες Προέδρου
1.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, καθώς και στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης του άρθρου 11.
2.Ο Πρόεδρος προΐσταται όλων των υπηρεσιών της Επιτροπής, διευθύνει τη λειτουργία τους και ασκεί την πειθαρχική εξουσία επί του προσωπικού.
3.Ο Πρόεδρος μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων της Επιτροπής και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της.
4.Ο Πρόεδρος μπορεί με απόφασή του να εξουσιοδοτήσει άλλα μέλη της Επιτροπής ή στελέχη από το προσωπικό της να υπογράφουν «με εντολή Προέδρου» έγγραφα ή άλλες πράξεις της αρμοδιότητάς του.
5.Το μέλος που ορίζεται ως αναπληρωτής του Πρόεδρου, όταν αυτός κωλύεται, ασκεί τις αρμοδιότητες που του εκχωρούνται με απόφαση της Επιτροπής.

Άρθρο 9
Προσωπικό της Επιτροπής
1.Η Επιτροπή έχει ίδιο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται στελέχη ικανά να επιτελούν τα καθήκοντα του υπεύθυνου έρευνας σε περίπτωση σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του π.δ. 160/2007, όπως ισχύει.
2.Για τη στελέχωσή της συνιστώνται δώδεκα (12) θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ως εξής: α) τέσσερις (4) θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), β) έξι (6) θέσεις τακτικού προσωπικού και γ) δύο (2) θέσεις Γραμματέων. Η κατανομή των θέσεων του προσωπικού μπορεί να τροποποιηθεί με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης του άρθρου 11.
3.Η πρόσληψη του προσωπικού διενεργείται μετά από προκήρυξη της Επιτροπής, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της και στον Τύπο, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, και τελεί υπό τον κατασταλτικό έλεγχο του ΑΣΕΠ. Για την πρόσληψη απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006.
4.Η πλήρωση των θέσεων του προσωπικού της Επιτροπής μπορεί να γίνει με μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού αντίστοιχων προσόντων από φορείς του δημόσιου τομέα που έχει ενταχθεί στη διαδικασία της κινητικότητας των νόμων 4093/2012 (Α’ 222) και 4172/2013 (Α’ 167) και της λοιπής σχετικής νομοθεσίας. Οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού της βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της Επιτροπής.
5.Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Επιτροπής σε προσωπικό κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, επιτρέπεται, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού να μεταφέρεται και να εντάσσεται σε οργανικές θέσεις της Επιτροπής, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, προσωπικό που υπηρετεί σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον έχει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη στις αντίστοιχες θέσεις. Η επιλογή των μεταφερομένων και εντασσομένων γίνεται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση της Επιτροπής, μετά από σχετική δημόσια ανακοίνωση, στην οποία καθορίζονται και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για τους ενδιαφερομένους.
6.Για την κάλυψη των αναγκών της Επιτροπής σε προσωπικό μπορεί, μετά από πρόταση αυτής και κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, να αποσπάται προσωπικό από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, που μπορεί να ανανεωθεί για μία ακόμα φορά.
7.Οι αποδοχές του προσωπικού της Επιτροπής, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αποσπασμένοι, καθορίζονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
8.Τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα διορισμού, η απαγόρευση ανάληψης θέσης για δύο (2) έτη μετά τη λήξη της θητείας των μελών της Επιτροπής και οι προβλεπόμενες γι’ αυτό κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4, εφαρμόζονται και στο προσωπικό της Επιτροπής.
9.Το προσωπικό της Επιτροπής οφείλει να τηρεί εχεμύθεια για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για γεγονότα ή πληροφορίες, των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών.

Άρθρο 10
Πόροι
1.Οι πιστώσεις για τη λειτουργία της Επιτροπής εγγράφονται σε ειδικό φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι σχετικές δαπάνες εκκαθαρίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο ετήσιος προϋπολογισμός πρέπει να εναρμονίζεται με τις δημοσιονομικές πολιτικές του εποπτεύοντος Υπουργείου και με τις διατάξεις του ν. 4270/2014.
2.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής, μπορεί να καθορίζονται πρόσθετοι πόροι, πλέον του Κρατικού Προϋπολογισμού, υπέρ της Επιτροπής, καθώς και οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία υπολογισμού, είσπραξης, διαχείρισης και απόδοσης αυτών.

Άρθρο 11
Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης
1.Ύστερα από γνώμη της Επιτροπής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θεσπίζεται Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης διορισμού του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής.
2.Στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης ρυθμίζονται ιδίως:
α) τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Επιτροπής, β) η διάρθρωση και λειτουργία των Υπηρεσιών της Επιτροπής και οι αρμοδιότητές τους, καθώς και οι θέσεις ευθύνης του προσωπικού, γ) ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού, τα απαραίτητα τυπικά προσόντα τους και η κατανομή τους κατά κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, δ) η πειθαρχική διαδικασία, ε) τα θέματα προμηθειών,
στ) η διαδικασία σύναψης συμβάσεων κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, ζ) η διαδικασία διερεύνησης των σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων, καθώς και η διάρκεια και ο τρόπος διατήρησης των αποδεικτικών στοιχείων, η) ο τύπος και το περιεχόμενο της Έκθεσης Διερεύνησης,
θ) ο ορισμός ορκωτού ελεγκτή ή ελεγκτικής εταιρείας, ι) η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής διερευνητών κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος και ια) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.
3.Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Αρχής, ο Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ως διατάκτης, μπορεί έπειτα από απόφαση της Αρχής, να εκδίδει χρηματικά εντάλματα και να διαχειρίζεται το λογαριασμό της Επιτροπής, να συνάπτει συμβάσεις και να αποφασίζει για την ανάθεση προμηθειών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
4.Η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιεί άτομα καταλλήλως εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα για την υποστήριξη της διερεύνησης των σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ως ειδικούς διερευνητές Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, εφεξής καλούμενους «Διερευνητές». Η εκπαίδευση, τα προσόντα και οι λοιπές προϋποθέσεις επιλογής ως Διερευνητή, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ορίζονται αναλυτικά στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.
5.Η Επιτροπή μπορεί να προβαίνει σε ανάθεση μελετών, έργων, συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες ειδικών διερευνητών ή τεχνικών συμβούλων, και προμηθειών για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της. Η σύναψη και υλοποίηση των συμβάσεων αυτών διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της οικείας νομοθεσίας και από τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης.
6.Η Επιτροπή διατηρεί ενημερωμένη ιστοσελίδα και τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση και επικοινωνία των ενδιαφερομένων.

Άρθρο 12
Υποχρέωση διερεύνησης
1.Η Επιτροπή υποχρεούται να προβαίνει στη διεξαγωγή έρευνας μετά από σοβαρά σιδηροδρομικά ατυχήματα. Στόχος της διερεύνησης είναι η βελτίωση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και η πρόληψη ατυχημάτων.
2.Πέραν των σοβαρών ατυχημάτων, η Επιτροπή μπορεί να διερευνά τα ατυχήματα και τα συμβάντα που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων τεχνικές βλάβες στα διαρθρωτικά υποσυστήματα ή στα στοιχεία διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος μεγάλης ταχύτητας ή του συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος.
3.Η Επιτροπή έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει κατά πόσον πρέπει να διερευνηθεί ή όχι ένα ατύχημα ή συμβάν. Στην απόφασή της, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
α) η σοβαρότητα του ατυχήματος ή του συμβάντος, καθώς και η πιθανότητα τα ευρήματα διερεύνησης να χρησιμεύσουν στην πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων ή συμβάντων, β) εάν αυτό εντάσσεται σε μια σειρά ατυχημάτων ή συμβάντων σημαντικών σε επίπεδο συστήματος, ως σύνολο,
γ) οι επιπτώσεις του ατυχήματος για τη σιδηροδρομική ασφάλεια σε κοινοτικό επίπεδο και δ) τα αιτήματα των διαχειριστών υποδομής, σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, της Αρχής Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
4.Η έκταση των ερευνών και η διαδικασία διερεύνησης που εφαρμόζεται κατά τη διεξαγωγή τους, καθορίζεται από την Επιτροπή, αφού ληφθεί υπόψη η παράγραφος
3του παρόντος άρθρου, καθώς και η ιδιαίτερη σημασία που μπορεί να έχουν για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών τα ευρήματα της διερεύνησης, κατά την κρίση της.
5.Η έρευνα δεν αποσκοπεί στη διαπίστωση υπαιτιότητας και στον καταλογισμό ευθυνών ή αξιώσεων.
6.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να ανατίθεται στην Επιτροπή η διερεύνηση συμβάντων πέραν αυτών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, υπό τον όρο ότι η διερεύνηση αυτή δεν θίγει την ανεξαρτησία της.

Άρθρο 13
Διεξαγωγή της έρευνας
1.Στους διερευνητές της Επιτροπής ή στους διερευνητές οποιουδήποτε αντίστοιχου Οργανισμού Διερεύνησης άλλου κράτους μέλους ή στους διερευνητές ή τεχνικούς συμβούλους της παραγράφου 5 του άρθρου 11 και για τη διευκόλυνση της διεξαγωγής της έρευνας οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, οι διαχειριστές υποδομής, καθώς και κάθε αρμόδια για τη δικαστική ανάκριση αρχή, υποχρεούνται να παρέχουν:
α) πρόσβαση στον τόπο του ατυχήματος ή του συμβάντος, καθώς και στο σχετικό τροχαίο υλικό και τις εγκαταστάσεις υποδομής, ελέγχου της κυκλοφορίας και σηματοδότησης, β) δικαίωμα άμεσης καταγραφής των αποδεικτικών στοιχείων και ελεγχόμενης απομάκρυνσης των συντριμμιών, των εγκαταστάσεων ή στοιχείων υποδομής για εξέταση ή ανάλυση, γ) πρόσβαση και δικαίωμα χρήσης των στοιχείων των συσκευών καταγραφής επί των τρένων, καθώς και του εξοπλισμού εγγραφής φωνητικών μηνυμάτων και δεδομένων για τη λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης και ελέγχου της κυκλοφορίας, δ) πρόσβαση στα αποτελέσματα της νεκροψίας των θυμάτων,
ε) πρόσβαση στα αποτελέσματα της εξέτασης του προσωπικού του τρένου και του λοιπού σιδηροδρομικού προσωπικού που εμπλέκεται στο ατύχημα ή συμβάν, στ) δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων του εμπλεκόμενου σιδηροδρομικού προσωπικού και λοιπών μαρτύρων, ζ) πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες και αρχεία που τηρεί ο διαχειριστής υποδομής, οι εμπλεκόμενες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και η Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρόμων.
2.Η έρευνα της Επιτροπής είναι ανεξάρτητη από τη δικαστική έρευνα, πραγματοποιείται όμως σε συνεργασία με τις αρμόδιες για τη δικαστική έρευνα ανακριτικές αρχές.

Άρθρο 14
Διαδικασία διενέργειας έρευνας
1.Εάν το ατύχημα ή συμβάν συνέβη στην Ελληνική Επικράτεια η διερεύνηση ατυχήματος ή συμβάντος που αναφέρεται στο άρθρο 12 διενεργείται από την Επιτροπή. Εάν συνέβη εκτός της Ελληνικής Επικράτειας και δεν είναι δυνατόν να καθορισθεί σε ποιο κράτος μέλος συνέβη ή εάν συνέβη σε συνοριακή εγκατάσταση ή πλησίον αυτής, οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν ποιος από τους δύο θα αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας ή συμφωνούν να συνεργασθούν για την πραγματοποίησή της. Στην πρώτη περίπτωση, ο φορέας διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων του άλλου κράτους μέλους της έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην έρευνα και να λαμβάνει πλήρη γνώση των αποτελεσμάτων της. Φορείς διερεύνησης άλλου κράτους μέλους καλούνται να συμμετάσχουν σε έρευνες εφόσον στο ατύχημα ή στο συμβάν ενέχεται σιδηροδρομική επιχείρηση εγκατεστημένη στο εν λόγω κράτος μέλος και εγκεκριμένη από αυτό.
2.Η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου δεν εμποδίζει την Επιτροπή να διεξάγει έρευνα, κατόπιν συμφωνίας, με άλλους φορείς διερεύνησης υπό άλλες συνθήκες.
3.Για κάθε ατύχημα ή συμβάν της αρμοδιότητάς της, η Επιτροπή διενεργεί την απαραίτητη για την εκτέλεση της έρευνας πραγματογνωμοσύνη σε λειτουργικά και τεχνικά θέματα. Η πραγματογνωμοσύνη διενεργείται από την Επιτροπή ή από εξωτερικό φορέα ανάλογα με το χαρακτήρα του προς διερεύνηση ατυχήματος ή συμβάντος.
4.Η έρευνα διενεργείται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και εξασφαλίζει ότι όλα τα μέρη εκφράζουν τις απόψεις τους και λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων. Οι διαχειριστές υποδομής και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, η Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρόμων, τα θύματα και οι συγγενείς τους, οι ιδιοκτήτες των περιουσιών που υπέστησαν ζημίες, οι κατασκευαστές, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι εκπρόσωποι του προσωπικού και των χρηστών ενημερώνονται τακτικά για την έρευνα και την πρόοδό της και έχουν, στο μέτρο του δυνατού, την ευκαιρία να υποβάλουν τις γνώμες και απόψεις τους κατά την έρευνα και τη δυνατότητα να σχολιάσουν πληροφορίες που περιέχονται στα σχέδια εκθέσεων.
5.Η Επιτροπή ολοκληρώνει τις έρευνες στον τόπο του ατυχήματος, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου ο διαχειριστής υποδομής να είναι σε θέση να αποκαταστήσει την υποδομή και να τη διαθέσει για τις σιδηροδρομικές μεταφορές όσο το δυνατόν συντομότερα.

Άρθρο 15
Εκθέσεις
1.Για την έρευνα ατυχήματος ή συμβάντος που αναφέρεται στο άρθρο 1, συντάσσονται εκθέσεις σε μορφή ανάλογη με το είδος και τη σοβαρότητα του ατυχήματος ή του συμβάντος και τη σημασία των πορισμάτων. Στις εκθέσεις, εκτός των λοιπών στοιχείων, δηλώνονται οι στόχοι των ερευνών, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 και περιλαμβάνονται, όπου απαιτείται, συστάσεις για την ασφάλεια. Στην έκθεση τηρείται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια η δομή που καθορίζεται στο Παράρτημα V του άρθρου 29 του π.δ. 160/2007. Η τελική μορφή της έκθεσης καθορίζεται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης του άρθρου 11.
2.Η Επιτροπή δημοσιεύει τηνΈκθεση το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το περιστατικό. Η Έκθεση κοινοποιείται στα μέρη που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 4, καθώς και στους υπόλοιπους φορείς και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.
3.Η Επιτροπή δημοσιεύει έως την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ετήσια έκθεση απολογισμού όλων των ερευνών που διενεργήθηκαν το προηγούμενο έτος, τις συστάσεις ασφάλειας που εκδόθηκαν και τα μέτρα που ελήφθησαν, σύμφωνα με τις εκδοθείσες συστάσεις.

Άρθρο 16
Συστάσεις ασφάλειας
1.Η Επιτροπή εκδίδει συστάσεις ασφαλείας, οι οποίες απευθύνονται στην Αρχή Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών και, όπου απαιτείται λόγω του χαρακτήρα της σύστασης, σε άλλους φορείς ή αρχές της χώρας ή άλλων κρατών μελών. Οι εν λόγω αρχές υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συμμόρφωση προς τις συστάσεις για την ασφάλεια που εκδίδονται από την Επιτροπή, αλλά και από άλλους φορείς διερεύνησης άλλων κρατών μελών.
2.Συστάσεις ασφάλειας που εκδίδονται από την Επιτροπή δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση τεκμήριο υπαιτιότητας ή ευθύνης για συγκεκριμένο ατύχημα ή το συμβάν.
3.Οι αποδέκτες των συστάσεων ενημερώνουν τουλάχιστον ετησίως την Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνονται ή προγραμματίζονται για τη συμμόρφωση προς αυτές.

Άρθρο 17
Εμπιστευτικότητα
Με την επιφύλαξη του ν. 2472/1997 (Α’ 50), εξασφαλίζεται ότι πληροφορίες που καταγράφηκαν ή παραλήφθηκαν από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της διερεύνησης ενός σιδηροδρομικού ατυχήματος ή συμβάντος παρέχονται αποκλειστικώς και μόνο για τους σκοπούς της διερεύνησης, εκτός εάν η Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της αποφασίσει ότι η αποκάλυψή τους δικαιολογείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Άρθρο 18
Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων
1.Εντός μιας εβδομάδος από τη λήψη της απόφασης για την έναρξη της διεξαγωγής της έρευνας, η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά τον Οργανισμό. Παρέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο του περιστατικού, καθώς και για το είδος και τις συνέπειές του όσον αφορά την απώλεια ζωών, τραυματισμούς και υλικές ζημίες.
2.Η Επιτροπή διαβιβάζει στον Οργανισμό αντίγραφο των Εκθέσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 15 το ταχύτερο δυνατόν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Άρθρο 19
Προσαρμογή της περί υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων νομοθεσίας στις χωροταξικές απαιτήσεις
1.Οι υπαίθριοι σταθμοί αυτοκινήτων της παρ. 1 του άρθρου 27 του π.δ. 455/1976 (Α’ 169), που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν μέχρι τις 31.12.2012, εντός των διοικητικών ορίων του παραδοσιακού τμήματος της πόλεως των Αθηνών (Ιστορικό Κέντρο), όπως αυτό χαρακτηρίστηκε με το από 21.9.1979 προεδρικό διάταγμα (Δ’ 567), μπορεί να τύχουν της προβλεπόμενης άδειας λειτουργίας, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης της περιοχής, εφόσον πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 28 του π.δ. 455/1976 και οι εκμεταλλευτές τους υποβάλουν στην οικεία περιφερειακή υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών τα δικαιολογητικά των παραγράφων 1, πλην της περίπτωσης γ’, και 2 του άρθρου 29 του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος, καθώς και της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 2801/2000 (Α’ 46), με χρονική ισχύ τριών (3) ετών. Εάν εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος έχουν ξεκινήσει διαδικασίες τροποποίησης του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδιασμού, η άδεια λειτουργίας δύναται να παραταθεί για τρία (3) επιπλέον έτη.
2.Η συνέχιση της λειτουργίας αποδεικνύεται είτε με την υποβολή σχετικής βεβαίωσης του οικείου βιοτεχνικού επιμελητηρίου είτε της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ότι οι εκμεταλλευτές αυτών έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για εισόδημα από τη στάθμευση αυτοκινήτων οχημάτων.
3.Η παρ. 2 του άρθρου 27 του π.δ. 455/1976 (Α’ 169), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ωφέλιμη επιφάνεια υπαίθριου σταθμού καλείται η επιφάνεια η οποία περικλείεται από τα όρια διατιθέμενου ιδιόκτητου ή μισθωμένου ελεύθερου ακάλυπτου χώρου και η οποία μπορεί να εκτείνεται μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατόν η ωφέλιμη επιφάνεια να εκτείνεται πέραν της ρυμοτομικής, επί ρυμοτομούμενων ακινήτων, εφόσον έχει παρέλθει δεκαετία από την κήρυξη και εφόσον δεν έχει συντελεστεί με οποιονδήποτε τρόπο η απαλλοτρίωση. Δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης στο ρυμοτομούμενο τμήμα της ωφέλιμης επιφάνειας του σταθμού, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος ελιγμών. Είναι δυνατόν, κατά τα ως άνω, να συμπεριλαμβάνεται στην ωφέλιμη επιφάνεια του υπαίθριου σταθμού και η προβλεπόμενη παρόδια στοά του άρθρου 22 του ν. 4067/2012 (Α’ 79). Από την παρούσα διάταξη δεν επηρεάζεται το κύρος και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του ρυμοτομούμενου τμήματος, το οποίο όταν αυτή συντελεστεί παύει να προσμετράται στην ωφέλιμη επιφάνεια των υπαίθριων σταθμών.»
4.Η παρ. 6 του άρθρου 28 του π.δ. 455/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Αν η λειτουργία του υπαίθριου σταθμού παρατείνεται πέραν της 18ης ώρας, ο υπαίθριος σταθμός υποχρεούται να διαθέτει κατάλληλη ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της κατά τη διάρκεια των εσπερινών και νυκτερινών ωρών φυλάξεως και διακινήσεως των σταθμευόντων αυτοκινήτων, με παροχή είτε από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είτε από άλλον τυχόν επίσημο πάροχο. Εναλλακτικά, η ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού ενός υπαίθριου σταθμού μπορεί να επιτυγχάνεται και με αυτόνομα φωτιστικά σώματα, τα οποία λειτουργούν με φωτοβολταϊκά πάνελ.»
5.Η περίπτωση β’ της παρ. 7 του άρθρου 28 του π.δ. 455/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«β. έχει την ωφέλιμη επιφάνειά του κατάλληλα επιστρωμένη είτε από ασφαλτικό τάπητα είτε από άλλο κατάλληλο υλικό (π.χ. βιομηχανικό δάπεδο) και διαθέτει κατάλληλη υπόβαση ανθεκτική στο βάρος όλων των σταθμευόντων σε αυτό αυτοκινήτων».
6.Η περίπτωση ε’ της παρ. 7 του άρθρου 28 του π.δ. 455/1976, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«ε. διαθέτει γραφείο κινήσεως κατασκευασμένο από άκαυστο υλικό. Για την τοποθέτηση και χρήση του γραφείου κινήσεως δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, εφόσον έχει εμβαδόν έως και 15 τ.μ. και είναι προσωρινή κατασκευή, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν. 4067/2012».
7.Η παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 2801/2000 (Α’ 46) καταργείται, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 1 και 9 του παρόντος.
8.Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι άδειες λειτουργίας ή βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας των υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων όπου η στάθμευση εξυπηρετείται από υπαλλήλους χορηγούνται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου Ζ’ του π.δ. 455/1976, όπως ισχύει.
9.Υπαίθριοι σταθμοί αυτοκινήτων, όπου η στάθμευση εξυπηρετείται από υπαλλήλους και για τους οποίους η χωρητικότητα σε θέσεις στάθμευσης υπολογιζόταν δια διαιρέσεως του εμβαδού του οικοπέδου δια του εμβαδού μίας θέσης στάθμευσης (10 τ.μ.) και σε περίπτωση ύπαρξης στοάς μη υπολογιζόμενου του εμβαδού της στον υπολογισμό της χωρητικότητας, των οποίων οι άδειες λειτουργίας ή βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας έχουν χορηγηθεί κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 2801/2000 (Α’ 46) με την υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος, τεχνικής έκθεσης, χωρίς την υποχρέωση: (α) υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για σταθμούς με χωρητικότητα έως διακοσίων (200) θέσεων, (β) απότμησης πεζοδρομίου για την είσοδοέξοδο στο σταθμό και (γ) κατασκευής γραφείου για τον εκμεταλλευτή του σταθμού, εξακολουθούν να λειτουργούν, να ανανεώνουν και να τροποποιούν την άδεια λειτουργίας βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας τους, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις με τις οποίες αυτή χορηγήθηκε.

Άρθρο 20
Προσαρμογή της περί συνεργείων νομοθεσίας στις πολεοδομικές απαιτήσεις
1.Συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιοχές που αναθεωρήθηκαν οι χρήσεις γης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού τους σχεδίου, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η ίδρυση νέων συνεργείων, μπορεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τρία (3) ακόμη έτη, δυνάμενη αυτή να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εφόσον:
α) είχαν τύχει άδειας ίδρυσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του π.δ. 78/1988 (Α’ 34) και εξακολουθούν να πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις των διατάξεων του π.δ. 78/1988, πλην αυτής της παραγράφου 1γ του άρθρου 15 αυτού,
β) είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που διαθέτουν άδεια δόμησης για εγκατάσταση συνεργείου ή κτίρια που διαθέτουν άδεια δόμησης ή οικοδομική άδεια για χρήση: Η (εμπορική), Ι (βιομηχανία βιοτεχνία), Λ (σταθμός αυτοκινήτων), Κ (αποθήκευση) ή για την εγκατάσταση συνεργείου.
2.Η συνέχιση της λειτουργίας τους αποδεικνύεται, είτε με την υποβολή σχετικής βεβαίωσης του οικείου βιοτεχνικού επιμελητηρίου είτε της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι οι εκμεταλλευτές αυτών έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για εισόδημα από την άσκηση επαγγέλματος επισκευαστή αυτοκινήτων οχημάτων στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
3.Κατά το διάστημα της προσωρινής λειτουργίας τους, δεν επιτρέπεται η επέκταση των εγκαταστάσεών τους ή η μεταβίβαση της άδειας βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας τους, πλην της περιπτώσεως μεταβίβασης σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι β’ βαθμού.

Άρθρο 21
Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 2963/2001
1.H παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 2963/2001 (Α’ 268) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ επιτρέπεται:
Α) Για την Περιφέρεια Αττικής και Π.Ε. Θεσσαλονίκης σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές με χρήσεις μη οχλούσας βιομηχανίας βιοτεχνίας, οχλούσας βιομηχανίας βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, κατά την έννοια των άρθρων 5, 6 και 7 αντίστοιχα του από 23.2/6.3.1987 προεδρικού διατάγματος (Δ’166), καθώς και σε περιοχές με χρήσεις χονδρικού εμπορίου, εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης και παραγωγικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης κατά την έννοια των άρθρων 22,23,25 και 29 αντίστοιχα του ν. 4269/2014 (Α’ 142).
Β) Σε ολόκληρη την Επικράτεια, περιλαμβανομένης και της Περιφέρειας Αττικής και Π.Ε. Θεσσαλονίκης, σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμού οριοθετημένων, σύμφωνα με τους όρους του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος, όπου είτε δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις είτε εάν έχουν καθοριστεί και έχουν περιεχόμενο ως ανωτέρω υπό (Α) περιγράφεται.
Άδειες δόμησης ιδιωτικών ΚΤΕΟ που έχουν εκδοθεί νομίμως πριν την ισχύ της παρούσας διάταξης διατηρούνται σε ισχύ.
Οι εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ΚΤΕΟ εντάσσονται στην κατηγορία των χαμηλής όχλησης εγκαταστάσεων.
2.Η παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 2963/2001 (Α’ 268) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Απαγορεύεται η εγκατάσταση ΚΤΕΟ σε απόσταση μικρότερη των 100μ. από νοσοκομείο ή κλινική, από αποθήκες εύφλεκτων ή εκρηκτικών υλών, από τα όρια κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και από κηρυγμένα μνημεία, από παιδικούς σταθμούς, από σχολεία μέσης ή κατώτερης εκπαίδευσης, από ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και από ενοριακούς ναούς και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, σταθερής τροχιάς και λεωφορείων. Η απόσταση αυτή μετριέται από το περίγραμμα του οικοπέδου του ΚΤΕΟ και των ως άνω κτηρίων ή εγκαταστάσεων.»

Άρθρο 22
Προσαρμογή πρατηρίων καυσίμων στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού
1.Καταργούνται η παρ. 3 του άρθρου 6 του π.δ. 1224/1981 (Α’ 303) και η παρ. 2 του άρθρου 6 του β.δ. 465/ 1970 (Α’ 150).
2.Η παρ. 4 του άρθρου 23 του π.δ. 1224/1981 (Α’ 303), όπως προστέθηκε με το άρθρο 112 του ν. 4199/2013 (Α’ 216), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Για τα πρατήρια που βρίσκονται εντός οικισμών, οι οποίοι υφίστανται προ του έτους 1923 ή εντός ορίων νομίμως οριοθετημένων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους και σε περίπτωση που η προ αυτών οδός βελτιώνεται ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου υποχρεούται να προσαρμόσει, με δικές του δαπάνες, το χώρο του πρατηρίου προς τα εγκεκριμένα δια του παρόντος σχεδιαγράμματα, εντός των δυνατοτήτων του οικοπέδου του.»

Άρθρο 23
Τροποποίηση του άρθρου 5 του β.δ. 465/1970
Το εδάφιο γ’ της παρ. 2 του άρθρου 5 του β.δ. 465/1970 (Α’ 150), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το περίγραμμα ορατών αρχαιολογικών χώρων. Η απόσταση μετριέται μεταξύ των πλησιέστερων σημείων του ως άνω περιγράμματος και του περιγράμματος της κύριας έκτασης του πρατηρίου. Ίδρυση πρατηρίου μπορεί να επιτραπεί και σε μικρότερη απόσταση υπό την προϋπόθεση έγκρισης από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.»

Άρθρο 24
Συμπλήρωση του άρθρου 23 του ν. 3185/2003
Μετά την παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 3185/2003 (Α’ 229), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στα αυτοτελώς εγκαθιστάμενα εργοστασιακής κατασκευής αυτόματα μηχανήματα πλύσεως στεγνώματος αυτοκινήτων τύπου «σήραγγος» (tunnel) ή και για τα συνήθη αυτόματα κυλιόμενα παλινδρομικά επί σιδηροτροχιάς πλυντήρια αυτοκινήτων (roll over). Για την εφαρμογή της απαιτείται ο φορέας εκμετάλλευσης του πλυντηρίου να είναι κύριος ή νόμιμος κάτοχος των βοηθητικών χώρων. Εφόσον το πλυντήριο αυτοκινήτων λειτουργεί εντός ή σε επαφή με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, ο κάτοχος της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας του πλυντηρίου αυτοκινήτων μπορεί να είναι διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο από τον κάτοχο της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Άρθρο 25
Ρυθμίσεις σχετικά με τη διάθεση εισιτηρίων και τον έλεγχο κομίστρου στα μέσα μεταφοράς
1.Το άρθρο 1 του ν. 1214/1981 (Α’ 286), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
1.Οι επιβάτες των χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων δημόσιας χρήσης (οδικών αστικών και υπεραστικών και σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών) οφείλουν να καταβάλουν το νόμιμο, κατά περίπτωση, κόμιστρο της αντιστοίχου διαδρομής, που ορίζεται από την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική, αμέσως μετά την είσοδό τους επί των συγκοινωνιακών μέσων ή και των χώρων πρόσβασης σε αυτά (προκειμένου για τα υπόγεια μέσα μεταφοράς ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος), να φυλάσσουν το αποδεικτικό καταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και να επιδεικνύουν αυτό όταν ζητείται από αρμόδιο, κατά νόμο, Ελεγκτή.
2.Στους επιβάτες που, κατά τη διάρκεια του ελέγχου από αρμόδιο Ελεγκτή, δεν επιδεικνύουν το αποδεικτικό καταβολής του νόμιμου κομίστρου (κανονικού ή μειωμένου που οφείλει να διαθέτει επικυρωμένο κατά τον έλεγχο ο επιβάτης για τη νόμιμη μετακίνησή του), επιβάλλεται πρόστιμο ως εξής:
α. Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα στις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ίσο με το 60πλάσιο του βασικού ή μειωμένου εισιτηρίου.
β. Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα των λοιπών περιοχών της χώρας, ίσο με το 20πλάσιο του βασικού ή μειωμένου εισιτηρίου.
γ. Στους διακινούμενους με υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα, ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου αφετηρίας τέρματος του δρομολογίου.
δ. Στους διακινούμενους με σιδηροδρομικά οχήματα, ίσο με το διπλάσιο του αντιτίμου της διαδρομής την οποία πραγματοποίησε το τρένο, από την αφετηρία αυτού και έως του πρώτου, μετά τη διαπίστωση της παράβασης, σταθμού στον οποίο προβλέπεται στάση της αμαξοστοιχίας.
3.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τα ως άνω επιβαλλόμενα πρόστιμα μπορεί να μεταβάλλονται.»
2.To άρθρο 2 του ν. 1214/1981, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 2
Αρμόδιοι για τον έλεγχο και επιβολή προστίμου
1.Αρμόδιοι για τη διενέργεια των ελέγχων μετακίνησης με το νόμιμο κόμιστρο και της επιβολής προστίμου στους καταλαμβανόμενους παραβάτες (οι οποίοι μετακινούνται χωρίς το επικυρωμένο νόμιμο κόμιστρο ή δεν το επιδεικνύουν κατά τον έλεγχο) είναι οι εντεταλμένοι Ελεγκτές Κομίστρου, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του οικείου συγκοινωνιακού φορέα ή υπάλληλοι τρίτου φορέα (νομικού προσώπου), στον οποίο έχει αναθέσει ο οικείος συγκοινωνιακός φορέας τον έλεγχο κομίστρου, εφόσον οι υπάλληλοι του τρίτου φορέα φέρουν ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση του οικείου συγκοινωνιακού φορέα. Ειδικά, για τις αστικές συγκοινωνίες της περιοχής ευθύνης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.), αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια του ελέγχου καταβολής κομίστρου είναι ο Ο.Α.Σ.Α., ο οποίος μπορεί να αναθέσει τη δραστηριότητα αυτή στις οικείες Εταιρείες Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΠΣΕ) του ν. 3920/2011 (Α’ 33).
2.Η επιβολή του προστίμου γίνεται με πράξη του ειδικώς εξουσιοδοτημένου για το σκοπό αυτόν Ελεγκτή Κομίστρου, ως ανωτέρω ορίζεται, την οποία συντάσσει κατά τη διαπίστωση της παράβασης. Ειδικά για τους μετακινούμενους με το ΜΕΤΡΟ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο το πρόστιμο επιβάλλεται και σε όσους δεν επιδεικνύουν το αποδεικτικό του νόμιμου κομίστρου στις αποβάθρες μετά τα επικυρωτικά (ακυρωτικά) μηχανήματα.
3.Η πράξη βεβαίωσης παράβασης παραδίδεται στον παραβάτη από τον Ελεγκτή Κομίστρου που διαπίστωσε την παράβαση. Στην πράξη βεβαίωσης της παράβασης διατυπώνεται πρόσκληση στον παραβάτη για άμεση πληρωμή του προστίμου στον συντάκτη της πράξης Ελεγκτή Κομίστρου ή για πληρωμή μέσα σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την επομένη της βεβαίωσης της παράβασης στο ταμείο του οικείου συγκοινωνιακού φορέα ή με άλλον τρόπο που θα καθορίσει ο οικείος συγκοινωνιακός φορέας.
4.Ο καταλαμβανόμενος ως παραβάτης είναι υποχρεωμένος, αν δεν καταβάλει αμέσως το πρόστιμο στον συντάκτη της πράξης επιβολής του, να επιδείξει στον αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταβολή του προστίμου Ελεγκτή Κομίστρου, την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Σε περίπτωση άρνησης του παραβάτη να καταβάλει αμέσως το πρόστιμο και να επιδείξει στοιχείο αποδεικτικό της ταυτότητάς του, ο Ελεγκτής Κομίστρου μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή αστυνομικού οργάνου, το οποίο (αστυνομικό όργανο) υποχρεούται να συνδράμει τον Ελεγκτή για την καταγραφή στη βεβαίωση παράβασης των στοιχείων του παραβάτη.
5.Αν διαπιστωθεί ότι το επιβληθέν πρόστιμο δεν κατεβλήθη από τον παραβάτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος άρθρου, τότε το πρόστιμο επιβάλλεται και οφείλεται στο πενταπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος. Το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας εισοδήματος του παραβάτη και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α’ 6), όπως ισχύει, «Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», ως δημόσιο έσοδο, από το οποίο αποδίδεται στο συγκοινωνιακό φορέα που βεβαίωσε την παράβαση το ποσό του αρχικά επιβληθέντος προστίμου.»
3.Το άρθρο 3 του ν. 1214/1981 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 3 Ρύθμιση λεπτομερειών
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται ο τύπος της βεβαίωσης παράβασης, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του προηγούμενου άρθρου.»
4.Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3920/2011 προστίθεται περίπτωση κθ’ ως εξής:
«κθ. Η σύναψη συμβάσεων με τρίτους με αντικείμενο την εκ μέρους τους έκδοση ή και διάθεση στο επιβατικό κοινό κάθε μορφής αποδεικτικού καταβολής κομίστρου.»

Άρθρο 26
Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών και εφαρμογή διατάξεων των Κανονισμών (ΕΚ) 181/2011, 137ΐ/2007 και 2006/2004
1.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εγκρίνεται, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου συγκοινωνιακού ή άλλου φορέα, ο «Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών» με τον οποίο καθορίζονται ανά κατηγορία επιβατικών μεταφορών τα δικαιώματα των επιβατών, οι υποχρεώσεις, οι υπηρεσίες και οι όροι παροχής των υπηρεσιών των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου και λοιπού επιβατικού μεταφορικού έργου προς τους επιβάτες, η διαδικασία υποβολής καταγγελιών στα αρμόδια όργανα, η διαδικασία αποζημίωσης των επιβατών, τα επιβαλλόμενα στους μεταφορείς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, καθώς και η διαδικασία επιβολής αυτών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των προβλέψεων του Κανονισμού (ΕΚ) 181/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004» (ΕΕ L 55 της 28.2.2011) και του Κανονισμού (ΕΚ) 1371/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών» (ΕΕ L 315 της 3.12.2007).
2.Τα επιβαλλόμενα στους μεταφορείς διοικητικά πρόστιμα προσδιορίζονται από εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ έως τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ και εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου.
3.Πρωτοβάθμια όργανα εξέτασης καταγγελιών για την παραβίαση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Κανονισμού Δικαιωμάτων των Επιβατών, όπως αυτός εκδοθεί με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 1,καθώς και των Κανονισμών (ΕΚ) 181/2011 και (ΕΚ) 1371/2007 ορίζονται οι μεταφορείς.
4.Δευτεροβάθμια όργανα εξέτασης καταγγελιών που δεν επιλύθηκαν από τα πρωτοβάθμια όργανα της ανωτέρω παραγράφου, καθώς και αντιρρήσεων κατά των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων ορίζονται:
α) η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (Ρ.Α.Ε.Μ.) για το σύνολο των οδικών εθνικών και διεθνών επιβατικών μεταφορών που εκτελούνται στην Ελληνική Επικράτεια, πλην των όσων ορίζονται στην περίπτωση β’ της παρούσας παραγράφου,
β) ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.) για τις δημόσιες συγκοινωνίες που εκτελούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτή ορίζεται στο ν. 3852/2010 (Α’ 87), εκτός της Π.Ε. Νήσων, από τις εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου του ν. 3920/2011 (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), καθώς και από τους φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο ή οποιονδήποτε άλλο φορέα που θα παρέχει στο μέλλον έργο δημόσιων συγκοινωνιών και
γ) η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.) του ν. 3891/2010 (Α’ 188) για το σύνολο των σιδηροδρομικών μεταφορών που εκτελούνται στην Ελληνική Επικράτεια για τις οποίες είναι ο ρυθμιστικός φορέας. Η Ρ.Α.Σ., μεταξύ των άλλων, είναι η αρμόδια αρχή παρακολούθησης και ελέγχου της τήρησης της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1371 (ΕΕ L 315/14 της 3.12.2007), σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα με τα οποία εξασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων των επιβατών.
Η υποβολή αντιρρήσεων κατά των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
5.Αρμόδιος φορέας ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 181/2011 ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
6.Αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 364 της 9.12.2004), ορίζονται ως προς τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (Ρ.Α.Ε.Μ.) και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.) για τις δημόσιες συγκοινωνίες που εκτελούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής όπως αυτή ορίζεται στο ν. 3852/2010, πλην της Π.Ε. Νήσων, και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.) του ν. 3891/2010 (Α’ 188), όπως ισχύει, για τις μεταφορές επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών.
7.Με την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καταργούνται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 2963/2001 (Α’ 268) και της παρ. 16 του άρθρου 6 του ν. 2669/1998 (Α’ 283), καθώς και των άρθρων 45, 46 και 117 του ν. 4199/2013, όπως ισχύουν.
8.Έως την 1η Μαρτίου 2017 οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 181/2011 για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν δεν εφαρμόζονται στις διεθνείς τακτικές μεταφορές επιβατών μεταξύ της Ελλάδας και χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.
9.Στο άρθρο 75 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Η Ρ.Α.Ε.Μ. είναι αρμόδια για το σύνολο των οδικών επιβατικών μεταφορών, πλην των δημόσιων συγκοινωνιών που εκτελούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής όπως αυτή ορίζεται στο ν. 3852/2010 (Α’ 87) εκτός της Π.Ε. Νήσων, για:
α. Την εξέταση σε δεύτερο βαθμό καταγγελιών επιβατών που δεν επιλύθηκαν από τα αρμόδια πρωτοβάθμια όργανα, καθώς και αντιρρήσεων κατά των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων αυτών σχετικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις του «Κανονισμού Δικαιωμάτων Επιβατών», καθώς και του Κανονισμού (ΕΚ) 181/2011.
β. Την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/ 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών (ΕΕ L 364 της 9.12.2004) για τον Κανονισμό (ΕΚ) 181/2011 για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν.»

Άρθρο 27
Θέματα Διεθνών Λεωφορειακών Γραμμών
1.Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 803/1978 (Α’ 123), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Έως το πέρας του χρονικού ορίου που τίθεται στο προηγούμενο εδάφιο, οι χώροι ιδιωτικοί ή δημόσιοι (εντός ή εκτός σχεδίου) που χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν ως σημεία άφιξης ή αναχώρησης (αφετηρίες) διεθνών λεωφορειακών γραμμών για τη διενέργεια των οποίων έχει χορηγηθεί ή θα χορηγηθεί άδεια διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να αδειοδοτούνται βάσει των διατάξεων του Κεφαλαίου Α’ του π.δ. 79/2004, χωρίς τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του ιδίου διατάγματος. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται εντός τριών μηνών από την ισχύ του παρόντος, τίθενται οι ελάχιστοι όροι και απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί και στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κεφαλαίου Α’ του π.δ. 79/2004. Μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, οι μεταφορικές επιχειρήσεις οφείλουν να συμμορφωθούν προς τα παραπάνω οριζόμενα ως προς τους χώρους που χρησιμοποιούνται ως σημεία άφιξης ή αναχώρησης (αφετηρίες) διεθνών λεωφορειακών γραμμών. Για παραβάσεις ως προς τους ανωτέρω χώρους, διαπιστωμένες πριν ή μετά την ισχύ του παρόντος, επιβάλλονται οι εκάστοτε ισχύουσες διοικητικές κυρώσεις αποκλειστικά στις μεταφορικές επιχειρήσεις που δεν θα έχουν συμμορφωθεί εντός του ανωτέρω οριζόμενου χρονικού διαστήματος. Για το χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου έως την υποχρεωτική χρήση Σταθμού Διεθνών Λεωφορειακών Γραμμών μπορεί να χρησιμοποιούνται ως σημεία άφιξης ή αναχώρησης διεθνών λεωφορειακών γραμμών σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων και λοιπών συγκοινωνιακών φορέων».
2.Στο τέλος της παρ. 15.2 του άρθρου 185 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι προϋποθέσεις αυτής της παραγράφου ισχύουν μόνο για τις διεθνείς τακτικές γραμμές που διενεργούνται μεταξύ της Ελλάδας και των όμορων χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
3.Κατά την διενέργεια διεθνών Λεωφορειακών Γραμμών επιτρέπεται με τα τουριστικά λεωφορεία, η μεταφορά ασυνόδευτων δεμάτων το βάρος των οποίων δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις της διενέργειας της μεταφοράς αυτής.

Άρθρο 28
Χορήγηση Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας
Κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εθνικών ή εθνικών και διεθνών επιβατικών μεταφορών, οι οποίοι απέκτησαν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας ή Επάρκειας χωρίς εξετάσεις ή απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση απόκτησής του, βάσει του π.δ. 346/2001 και των προγενέστερων αυτού διατάξεων, απαλλάσσονται από τις εξετάσεις για την απόδειξη της επάρκειας αυτής, εφόσον εργάζονταν ως διαχειριστές επιχείρησης εθνικών ή διεθνών επιβατικών μεταφορών κατά τα τελευταία δέκα έτη πριν από τις 4 Δεκεμβρίου 2009. Στα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξάρτητα αν κατέχουν λεωφορείο ολόκληρο ή κατ’ ιδανικό μερίδιο, η αρμόδια υπηρεσία μεταφορών της Περιφέρειας χορηγεί, με αίτησή τους, πιστοποιητικό για εθνικές ή εθνικές και διεθνείς επιβατικές μεταφορές ανάλογα.

Άρθρο 29
Ρύθμιση θεμάτων οχημάτων δημόσιων υπεραστικών οδικών μεταφορών
1.Σε κάθε περίπτωση έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ή πράξης αποχαρακτηρισμού ή μεταβίβασης λεωφορείου δημόσιας χρήσης που ανήκει στην κυριότητα του νομικού προσώπου ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ ή σε εταιρεία του άρθρου 29 του ν. 588/1977, που είναι ενταγμένη σε τέτοιο φορέα, υπόχρεοι υποβολής ασφαλιστικής ενημερότητας, που ορίζει το άρθρο 13 του π.δ. 258/2005 (Α’ 316) είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτών.
2.Η οριζόμενη στο τελευταίο εδάφιο των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 10 του ν. 2579/1998 (Α’31) προθεσμία παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για τις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 2 του ανωτέρω άρθρου.

Άρθρο 30
Ρυθμίσεις θεμάτων ΟΑΣΘ
1.Η διάρκεια κυκλοφορίας των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) υπολογιζόμενη από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους ως καινουργών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι (20) έτη. Ως χρόνος απόσβεσης των λεωφορείων, που αποκτήθηκαν ή θα αποκτηθούν μετά την ισχύ του παρόντος νόμου, ορίζονται τα είκοσι (20) έτη, η δε κατ’ έτος αποσβεστέα αξία θα ισούται με το μη αποσβεσθέν υπόλοιπο διαιρούμενο δια του υπολειπόμενου χρόνου απόσβεσης έως τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών κυκλοφορίας.
2.Για τα άτομα που, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δικαιούνται να διακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες είτε δωρεάν είτε με μειωμένο κόμιστρο, το αρμόδιο Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) είτε το αντίτιμο του κομίστρου είτε τη διαφορά από το ισχύον κόμιστρο. Το κόμιστρο ή η διαφορά του καταβάλλονται από τους παραπάνω φορείς που ασκούν κοινωνική πολιτική, με βάση τη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΘ και των αντιστοίχων φορέων. Σε περίπτωση διαφωνίας για τον αριθμό των διακινουμένων επιβατών, αυτός, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του ΟΑΣΘ.
3.Το άρθρο 31 του ν.δ. 3721/1957 (Α’142) καταργείται από 1.1.2014.
4.Ο ΟΑΣΘ από 1.10.2014 υποχρεούται στην εφαρμογή του προγράμματος δρομολογίων που κάθε φορά εγκρίνεται από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), με το οποίο:
α. Τα κυκλοφορούντα λεωφορεία κατά τις καθημερινές της χειμερινής περιόδου θα ανέρχονται σε πεντακόσια είκοσι (520) λεωφορεία σε δύο βάρδιες, με δυνατότητα μεταβολής κατά ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (+4%). Ο αριθμός των κυκλοφορούντων λεωφορείων κατά τα Σάββατα της χειμερινής περιόδου αντιστοιχεί στο 80% του αριθμού των κυκλοφορούντων κατά τις καθημερινές, ενώ κατά τις Κυριακές Αργίες χειμερινής περιόδου αντιστοιχεί στο 70% του αριθμού των κυκλοφορούντων κατά τις καθημερινές.
β. Ο αριθμός των κυκλοφορούντων λεωφορείων της θερινής περιόδου αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% των κυκλοφορούντων της χειμερινής περιόδου (καθημερινής, Σαββάτου και Κυριακής Αργίας).
γ. Με τα προγράμματα δρομολόγησης γίνεται σταδιακή έναρξη των πρώτων δρομολογίων (αναχώρηση από αφετηρία ή τέρμα) από τις 05:00 και σταδιακή λήξη των τελευταίων δρομολογίων (αναχώρηση από αφετηρία ή τέρμα) έως τις 24:00.
δ. Προγραμματίζεται να λειτουργεί μία (1) μεταμεσονύκτια λεωφορειακή γραμμή σύνδεσης και εξυπηρέτησης των επιβατών από και προς τους σταθμούς άφιξης ή αναχώρησης επισκεπτών (αεροδρόμιο, σταθμός τραίνων, κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων), διερχόμενη από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης.
ε. Για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ με τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα που διαθέτει ο ΟΑΣΘ ο Οργανισμός υποχρεούται στη δρομολόγηση (μετά από καθημερινό προγραμματισμό με βάση τις ανάγκες εξυπηρέτησης των ΑμεΑ) σε δύο (2) βάρδιες κατά τις καθημερινές χειμερινής και θερινής περιόδου τουλάχιστον των δυο (2) εκ των τριών (3) ειδικά διασκευασμένων οχημάτων των εννέα (9) θέσεων εξυπηρέτησης ΑμεΑ (εκ των οποίων 4 θέσεις αναπηρικών αμαξιδίων) και τα Σάββατα και τις Κυριακές και αργίες τουλάχιστον του ενός (1).
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, που λαμβάνεται μετά από πρόταση του ΣΑΣΘ και γνώμη του ΟΑΣΘ, τα ως άνω καθοριζόμενα δύνανται να τροποποιούνται, για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.
5.Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η υπ’ αριθ. Α οικ. 45787/3551/5.8.2014 κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Β’ 2283) με θέμα «Οριστικοποίηση συμβατικών δαπανώνεσόδωναντισταθμιστικής καταβολής χρήσεων 2009, 2010, 2011, 2012 και 2013, καθορισμός τιμολογιακής πολιτικής, επαναπροσδιορισμός συμβατικών δαπανώνεσόδωναντισταθμιστικής καταβολής χρήσης 2014 και προϋπολογιστικός καθορισμός συμβατικών δαπανώνεσόδων αντισταθμιστικής καταβολής χρήσεων 2015, 2016 και 2017 στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)» ως εξής:
«Αριθμ. Α οικ. 45787/3551
Οριστικοποίηση συμβατικών δαπανών εσόδων αντισταθμιστικής καταβολής χρήσεων 2009, 2010, 2011, 2012 και 2013, επαναπροσδιορισμός συμβατικών δαπανών εσόδων αντισταθμιστικής καταβολής χρήσης 2014 και προϋπολογιστικός καθορισμός συμβατικών δαπανών
εσόδων αντισταθμιστικής καταβολής χρήσεων 2015, 2016 και 2017 στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1.Του ν.δ. 3721/1957 (Α’ 142) «περί συστάσεως Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)», όπως τροποποιήθηκε με το ν.δ. 716/1970 (Α’ 238) και το ν. 866/1979.
2.Του ν. 2898/2001 (Α’ 71) και της από 30.4.2001 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΣΘ και ειδικά της παρ. 3 του άρθρου έβδομου αυτής, όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 17 του ν. 3185/2003 (Α’229), την από 4.8.2003 συμπληρωματική οικονομική συμφωνία, το ν. 3652/2008 (Α’ 45) «Κύρωση Σύμβασης για την τροποποίηση και συμπλήρωση της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ», ως και την από 8.4.2010 νέα συμπληρωματική οικονομική συμφωνία που κυρώθηκε με το ν. 3897/2010 (Α’ 208).
3.Του ν. 2362/1995 (Α’ 247) «Περί Δημοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις», καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 20 και 77 του ν. 4270/2014 (Α’ 194) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις.»
4.Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98).
5.Του άρθρου 1 του ν. 1214/1981 (Α’ 286) όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2963/2001 (Α’ 268).
6.Του άρθρου 11 του π.δ. 113/2010 (Α’ 194) «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες».
7.Της υπ’ αριθμ. Α 68587/5029/4.7.2003 (Β’ 934) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών «Μεταβολή περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)».
8.Της υπ’ αριθμ. υ48/9.7.2012 (Β’ 2105) Απόφασης του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα».
9.Του π.δ. 118/2013 (Α’ 152) με το οποίο τροποποιείται το π.δ. 85/2012 (Α’ 141) και ιδρύεται το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
10.Της υπ’ αριθμ. 329/3.7.2013 «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχαήλ Παπαδόπουλου» (Β’ 1655) κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
11.Της υπ’ αριθμ. Α.οικ. 61311/5754/21.12.2010 (Β’ 2014) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Καθορισμός κομίστρων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)» και της υπ’ αριθμ. Α.οικ.43277/3316/2014 όμοιας.
12.Των εξής κοινών υπουργικών αποφάσεων περί καθορισμού συμβατικών δαπανών, συμβατικών εσόδων και αντισταθμιστικής καταβολής στον ΟΑΣΘ:
α. Αριθμ. Α.29143/2846/23.11.2010 (Β’ 1937), για τη χρήση 2009.
β. Αριθμ. Α.29143/2846/23.11.2010 (Β’ 1937), για τη χρήση 2010.
γ. Αριθμ. 62412/5832/22.2.2011 (Β’ 406) για τη χρήση 2011.
δ. Αριθμ. Α.46695/4966/22.3.2012 (Β’ 1093), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. Α.52792/4757/2.12.2013 (Β’ 3263) για τη χρήση 2012.
ε. Αριθμ. Α.43435/4198/8.4.2013 (Β’ 984), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. Α.49860/4560/19.12.2013 (Β’ 50) για τη χρήση 2013 και
στ. Αριθμ. Α.49860/4560/19.12.2013 (Β’ 50) για τη χρήση 2014.
13.Τις υπ’ αριθμ. 22/2011, 28/2012 και 18/2013 αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου του άρθρου δωδέκατου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ.
14.Το από 27/5/2014 πόρισμα της ομάδας εργασίας για τα θέματα του ΟΑΣΘ, που συγκροτήθηκε με την αριθμ. Α Οικ. 36064/3406/25.7.2013 απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. Α Οικ. 38837/3607/7.8.2013 και Α Οικ. 66423/5629/28.1.2014 όμοιες.
15.Το υπ’ αριθμ. ΕΜΠ40/29.7.2014 έγγραφο του ΟΑΣΘ με το οποίο αποδέχεται τις προσαρμογές του από 27/5/2014 πορίσματος της ομάδας εργασίας για τα θέματα του ΟΑΣΘ όπως αυτές περιλαμβάνονται στην παρούσα, καθώς και το υπ’ αριθμ. ΕΜΠ41/29.7.2014 έγγραφο του ΟΑΣΘ για την κοινοποίηση στοιχείων για τις χρήσεις 2010 και 2011.
16.Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη (για πρόσθετη αντισταθμιστική καταβολή των χρήσεων 2010, 2011, 2012 και 2013 ποσού 120.687.472,82 ευρώ πρόσθετη αντισταθμιστική καταβολή της τρέχουσας χρήσης 2014 ποσού 54.773.964,22 ευρώ και προϋπολογιστικής αντισταθμιστικής καταβολής για τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017 ποσού 144.416.079,61 ευρώ) σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το ποσό των ευρώ τριακοσίων δεκαεννέα εκατομμυρίων οκτακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων πεντακοσίων δεκαέξι και εξήντα πέντε λεπτών (319.877.516,65 ευρώ), εκ των οποίων 273.147.674,92 ευρώ στον Ειδικό Φορέα 39.110 ΚΑΕ.2581 και 46.729.841,73 ευρώ στον ΚΑΕ.0892. Συγκεκριμένα, δαπάνη ποσού 66.729.841,73 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014, ποσού 102.651.166,97 ευρώ στον προϋπολογισμό 2015, ποσού 88.963.508,74 ευρώ στον προϋπολογισμό 2016 και ποσού 61.532.999,21 ευρώ στον προϋπολογισμό 2017.
17.Τις με αριθ. 2/62549/5.8.2014 και 2/61382/5.8.2014 αποφάσεις τροποποίησης του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του ειδικού φορέα 39.110 με τις οποίες αυξάνεται η πίστωση των ΚΑΕ 2581 και 0892 κατά 20.0.000 ευρώ και 46.729.842 ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η προκληθείσα δαπάνη το 2014.
18.Το γεγονός ότι η προκαλούμενη δαπάνη για τα έτη 2015 2017 είναι εντός των στόχων του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 2018, αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2009
1.Οριστικοποιούμε τα συμβατικά έσοδα, τις συμβατικές δαπάνες και την αντισταθμιστική καταβολή της χρήσης 2009 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 48.636.589,78 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 165.766.064,28 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 2.079.381,98 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 107.043.208,59 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 2.758.456,83 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 11.173.138,94 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1%.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) το ποσό των 17.966.814,94 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.183.308,88 ευρώ.
Αποσβέσεις (Δ) το ποσό των 8.561.754,12 ευρώ.
2.Καθορίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2009 (προ ΦΠΑ) του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 117.129.474,50 ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά των συμβατικών δαπανών 165.766.064,28 ευρώ, μείον τα συμβατικά έσοδα ποσού 48.636.589,78 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. ποσού 10.749.788,99 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό αντισταθμιστικής καταβολής (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) ευρώ εκατόν είκοσι επτά εκατομμύρια οκτακόσιες εβδομήντα εννέα χιλιάδες διακόσια εξήντα τρία και σαράντα εννέα λεπτά (127.879.263,49 ευρώ).
3.Η ως άνω οριστικώς καθορισθείσα αντισταθμιστική καταβολή των 127.879.263,49 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) στη χρήση 2009, καταβλήθηκε στο σύνολό της, σε εκτέλεση της αριθμ. 22/2011 αποφάσεως του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2010
1.Οριστικοποιούμε τα συμβατικά έσοδα, τις συμβατικές δαπάνες και την αντισταθμιστική καταβολή της χρήσης 2010 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 50.668.101,31 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 179.239.316,86 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.984.308,48 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 116.267.713,57 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 2.334.706,00 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 11.297.718,81 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1%.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) το ποσό των 23.522.573,23 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ) το ποσό των 15.942.077,20 ευρώ.
Αποσβέσεις (Δ) το ποσό των 7.890.219,57 ευρώ.
2.Καθορίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης
2010του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 128.571.215,55 ευρώ (άνευ ΦΠΑ), που προκύπτει από τη διαφορά των συμβατικών δαπανών 179.239.316,86 ευρώ, μείον τα συμβατικά έσοδα ποσού 50.668.101,31 ευρώ.
3.Δεδομένου ότι η εγκριθείσα αντισταθμιστική καταβολή (άνευ ΦΠΑ) και καταβληθείσα ήδη στον Οργανισμό, σε εκτέλεση της αριθμ. 22/2011 απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου ανήλθε στο ποσό των 117.795.156,43 ευρώ, η οφειλόμενη αντισταθμιστική καταβολή ανέρχεται στο ποσό των 10.776.059,12 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 13% ή πλέον ποσό 1.400.887,69 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό ευρώ δώδεκα εκατομμυρίων εκατόν εβδομήντα έξι χιλιάδων εννιακοσίων σαράντα έξι και ογδόντα ενός λεπτών (12.176.946,81).
4.Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή ποσού 12.176.946,81 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) μειώνεται κατά το ποσό των 1.943.085,92 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), που αποτελεί το ποσοστό του 20% το οποίο αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 2 του άρθρου πέμπτου και του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου έκτου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ.
5.Η επιπλέον αντισταθμιστική καταβολή των 10.233.860,89 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) στη χρήση 2010, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παραγράφου 5 του άρθρου έβδομου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας, καταβάλλεται στο Α’ δεκαήμερο του μηνός Αυγούστου 2014.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2011
1.Οριστικοποιούμε τα συμβατικά έσοδα, τις συμβατικές δαπάνες και την αντισταθμιστική καταβολή της χρήσης 2011 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 62.104.258,97 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 188.331.214,78 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.900.584,00 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 116.784.744,03 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 2.219.498,92 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 13.834.603,87 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) το ποσό των 28.225.489,84 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.884.544,23 ευρώ.
Αποσβέσεις (Δ) το ποσό των 8.481.749,89 ευρώ.
2.Καθορίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης
2011του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 126.226.955,81 ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.) που προκύπτει από τη διαφορά των συμβατικών δαπανών 188.331.214,78 ευρώ, μείον τα συμβατικά έσοδα ποσού 62.104.258,87 ευρώ.
3.Δεδομένου ότι η εγκριθείσα αντισταθμιστική καταβολή (άνευ ΦΠΑ) και καταβληθείσα ήδη στον Οργανισμό, ανήλθε στο ποσό των 92.920.353,98 ευρώ, η οφειλόμενη αντισταθμιστική καταβολή ανέρχεται στο ποσό των 33.306.601,83 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 13% ή πλέον ποσό 4.329.858,23 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό ευρώ τριάντα επτά εκατομμυρίων εξακοσίων τριάντα έξι χιλιάδων τετρακοσίων εξήντα και έξι λεπτών (37.636.460,06 ευρώ).
4.Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή ποσού 37.636.460,06 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) μειώνεται κατά το ποσό των 1.140.479,22 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), που αποτελεί το ποσοστό του 20% το οποίο αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 2 του άρθρου πέμπτου και του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου έκτου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ.
5.Η ως άνω οριστικώς καθορισθείσα αντισταθμιστική καταβολή των 36.495.980,84 ευρώ (περιλαμβανομένου Φ.Π.Α.) στη χρήση 2011, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παραγράφου 5 του άρθρου έβδομου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας, καταβάλλεται στο Α’ δεκαήμερο του μηνός Αυγούστου 2014.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2012
1.Οριστικοποιούμε τα συμβατικά έσοδα και τις συμβατικές δαπάνες χρήσης 2012 του ΟΑΣΘ, όπως αυτά προκύπτουν απ’ τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης 2012 και έχουν ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 57.735.919,71 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 183.997.481,74 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.672.894,68 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 110.225.262,60 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 2.307.022,48 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 14.161.869,16 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών στο ποσό των 30.302.541,09 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.903.937,30 ευρώ.
Αποσβέσεις (Δ1), το ποσό των 8.423.954,43 ευρώ.
2.Οριστικοποιούμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2012 του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 126.261.562,03 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη διαφορά των οριστικών συμβατικών δαπανών της παρούσας, ποσού 183.997.481,74 ευρώ, μείον τα οριστικά συμβατικά έσοδα, ποσού 57.735.919,71 ευρώ.
3.Δεδομένου ότι η καταβληθείσα αντισταθμιστική καταβολή (άνευ ΦΠΑ) για τη χρήση 2012 στον Οργανισμό, ανήλθε στο ποσό των 111.475.326,17 ευρώ, η οφειλόμενη αντισταθμιστική καταβολή ανέρχεται στο ποσό των 14.786.235,86 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 13% ή ποσό 1.922.210,66 ευρώ, ήτοι συνολικά ποσό ευρώ δεκαέξι εκατομμύρια επτακόσιες οκτώ χιλιάδες τετρακόσια σαράντα έξι και πενήντα δύο λεπτά (16.708.446,52 ευρώ).
4.Η ως άνω πρόσθετη αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2012, ποσού 16.708.446,52 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), καταβάλλεται σε τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις ποσού 4.177.111,63 ευρώ στο Α’ 10ήμερο των μηνών Ιανουαρίου 2015 έως και Απριλίου 2015. Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή θα καταβληθεί στον ΟΑΣΘ μετά την παραίτησή του επί της από 18.10.2013 αιτήσεώς του προς το Διαιτητικό Δικαστήριο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2013
1.Οριστικοποιούμε τα συμβατικά έσοδα και τις συμβατικές δαπάνες χρήσης 2013 του ΟΑΣΘ όπως αυτά προκύπτουν απ’ τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης της 31.12.2013 και έχουν ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 58.079.307,42 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 176.441.417,66 ευρώ, αναλυόμενα κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.647.094,98 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 106.562.312,61 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 2.180.128,76 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 14.966.082,66 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφορά 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών στο ποσό των 25.843.897,88 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.877.275,06 ευρώ.
Αποσβέσεις, το ποσό των 8.364.625,71 ευρώ.
2.Οριστικοποιούμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2013 του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 118.362.110,24 ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.) που προκύπτει από τη διαφορά των οριστικοποιούμενων συμβατικών δαπανών της παρούσας, ποσού 176.441.417,66 ευρώ, μείον τα οριστικοποιούμενα συμβατικά έσοδα, ποσού 58.079.307,42 ευρώ.
3.Η ως άνω οριστική αντισταθμιστική καταβολή των 118.362.110,24 ευρώ (άνευ ΦΠΑ), μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας αντισταθμιστικής καταβολής ποσού
67.699.115,4ευρώ, ήτοι ποσό 50.662.995,20 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13%, ήτοι ποσό 57.249.184,57 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων ποσό 32.713.819,76 ευρώ καταβάλλεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις ποσού 4.089.227,47 ευρώ εκάστη ταυτόχρονα με τις μηνιαίες δόσεις της αντισταθμιστικής καταβολής των μηνών Μαΐου χρήσης 2015 έως και Δεκεμβρίου χρήσης 2015 και ποσό 24.535.364,81 ευρώ καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις ταυτόχρονα με τις μηνιαίες δόσεις της αντισταθμιστικής καταβολής των μηνών Ιανουαρίου έως και Ιουνίου χρήσης 2016. Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή θα καταβληθεί στον ΟΑΣΘ μετά την παραίτησή του επί της από 18.10.2013 αιτήσεώς του προς το Διαιτητικό Δικαστήριο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2014
1.Επαναπροσδιορίζουμε τα συμβατικά έσοδα και τις συμβατικές δαπάνες χρήσης 2014 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 67.083.992,20 ευρώ, λόγω της εφαρμογής της νέας πολιτικής κομίστρων από 1.10.14.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 158.034.403,02 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.400.030,73 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 94.620.000,00 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 1.577.694,07 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 13.734.975,24 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών στο ποσό των 24.551.702,98 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.450.000,00 ευρώ.
Αποσβέσεις, το ποσό των 5.700.000,00 ευρώ.
2.Επαναπροσδιορίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2014 του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 90.950.410,82 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη διαφορά των επαναπροσδιοριζόμενων συμβατικών δαπανών ποσού 158.034.403,02 ευρώ, μείον τα επαναπροσδιοριζόμενα συμβατικά έσοδα ποσού 67.083.992,20 ευρώ.
3.Δεδομένου ότι η καταβληθείσα στον Οργανισμό αντισταθμιστική καταβολή (άνευ Φ.Π.Α.) για τη χρήση 2014, ανήλθε στο ποσό των 42.477.876,11 ευρώ, η οφειλόμενη αντισταθμιστική καταβολή ανέρχεται στο ποσό των 48.472.534,71 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 13% ή ποσό 6.301.429,51 ευρώ, ήτοι συνολικά ποσό ευρώ πενήντα τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες εβδομήντα τρεις χιλιάδες εννιακόσια εξήντα τέσσερα και είκοσι δύο λεπτά (54.773.964,22 ευρώ).
4.Η ως άνω πρόσθετη αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2014 των 54.773.964,22 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου έβδομου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας, καταβάλλεται ως εξής:
α. Ποσό είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (20.000.000,00 ευρώ) σε τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις των
5.0.000,00 ευρώ εκάστη, καταβαλλόμενες στο Α’ δεκαήμερο των μηνών Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου 2014.
β. Ποσό τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων επτακοσίων εβδομήντα τριών χιλιάδων εννιακοσίων εξήντα τεσσάρων και είκοσι δύο λεπτών (34.773.964,22 ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις ποσού 17.386.982,11 ευρώ εκάστη, εκ των οποίων η πρώτη στο Α’ τρίμηνο του 2016 και η δεύτερη στο Α’ τρίμηνο του 2017.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015
1.Προϋπολογίζουμε τα συμβατικά έσοδα και τις συμβατικές δαπάνες χρήσης 2015 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 104.814.946,77 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 151.920.168,62 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.482.385,48 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 90.250.000,00 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 1.721.694,07 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 13.056.580,97 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών στο ποσό των 23.259.508,10 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.450.000,00 ευρώ.
Αποσβέσεις, το ποσό των 5.700.000,00 ευρώ.
2.Προϋπολογίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2015 του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 47.105.221,85 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη διαφορά των προϋπολογιζόμενων συμβατικών δαπανών της παρούσας ποσού 151.920.168,62 ευρώ, μείον τα προϋπολογιζόμενα συμβατικά έσοδα ποσού 104.814.946,77 ευρώ.
3.Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2015 ποσού 47.105.221,85 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 13%, ήτοι ποσό 53.228.900,69 ευρώ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου έβδομου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας, καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο Α’ δεκαήμερο των μηνών Ιανουαρίου έως και Δεκεμβρίου 2015.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016
1.Προϋπολογίζουμε τα συμβατικά έσοδα και τις συμβατικές δαπάνες χρήσης 2016 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 106.736.465,71 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 148.365.812,45 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.564.740,23 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 88.445.000,00 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 1.885.094,07 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 11.061.470,05 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών στο ποσό των 23.259.508,10 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.450.000,00 ευρώ.
Αποσβέσεις, το ποσό των 5.700.000,00 ευρώ.
2.Προϋπολογίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2016 του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 41.629.346,74 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη διαφορά των προϋπολογιζόμενων συμβατικών δαπανών της παρούσας, ποσού 148.365.812,45 ευρώ, μείον τα προϋπολογιζόμενα συμβατικά έσοδα, ποσού 106.736.465,71 ευρώ.
3.Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2016 ποσού 41.629.346,74 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 13%, ήτοι ποσό 47.041.161,82 ευρώ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου έβδομου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας, καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο Α’ δεκαήμερο των μηνών Ιανουαρίου έως και Δεκεμβρίου 2016.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2017
1.Προϋπολογίζουμε τα συμβατικά έσοδα και τις συμ. βατικές δαπάνες χρήσης 2017 του ΟΑΣΘ ως εξής:
α. Τα συμβατικά έσοδα στο ποσό των 108.611.675,02 ευρώ.
β. Τις συμβατικές δαπάνες στο ποσό των 147.678.946,79 ευρώ, αναλυόμενες κατά κατηγορία ως εξής:
Μισθώματα αμαξοστασίων και γραφείων διοίκησης (Α1), το ποσό των 1.647.094,98 ευρώ.
Δαπάνες προσωπικού (Α2), το ποσό των 88.160.000,00 ευρώ.
Πάγιες δαπάνες (Α3), το ποσό των 1.973.694,07 ευρώ.
Γενικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων (Α4), το ποσό των 10.488.649,64 ευρώ, περιλαμβανομένης της υπέρ ΣΑΣΘ εισφοράς 1% και της αποζημίωσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Μεταβλητές δαπάνες (Β) καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών στο ποσό των 23.259.508,10 ευρώ.
Επιχειρηματικό κέρδος (Γ), το ποσό των 16.450.000,00 ευρώ.
Αποσβέσεις, το ποσό των 5.700.000,00 ευρώ.
2.Προϋπολογίζουμε την αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2017 του ΟΑΣΘ (σύμφωνα με τα άρθρα τέταρτο, πέμπτο και έκτο της οικονομικής συμφωνίας) στο ποσό των 39.067.271,77 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη διαφορά των προϋπολογιζόμενων συμβατικών δαπανών της παρούσας, ποσού 147.678.946,79 ευρώ, μείον τα προϋπολογιζόμενα συμβατικά έσοδα, ποσού 108.611.675,02 ευρώ.
3.Η ως άνω αντισταθμιστική καταβολή χρήσης 2017 ποσού 39.067.271,77 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 13%, ήτοι ποσό 44.146.017,10 ευρώ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου έβδομου της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας, καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο Α’ δεκαήμερο των μηνών Ιανουαρίου έως και Δεκεμβρίου 2017.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ 27.5.2014 ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
Η παρούσα εκδίδεται κατ’ εφαρμογή του από 27.5.2014 πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για θέματα ΟΑΣΘ, που συγκροτήθηκε με την αριθ. Α. οικ. 36064/3406/25.7.2013 απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο συναποδέχθηκαν Ελληνικό Δημόσιο και ΟΑΣΘ, περιλαμβανομένων και των προσαρμογών που γίνονται δια της παρούσας απόφασης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των συμβατικών εσόδων κατ’ έτος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει την αντιμετώπιση του όποιου ελλείμματος υπάρξει σε οποιαδήποτε χρήση, σύμφωνα με τα οριζόμενα της παραγράφου 2 του επιλόγου του από 27.5.2014 πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για θέματα ΟΑΣΘ που συγκροτήθηκε με την αριθ. Α. οικ. 36064/3406/25.07.2013 απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο συναποδέχθηκαν Ελληνικό Δημόσιο και ΟΑΣΘ.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται σε αυτήν.
Η παρούσα απόφαση να κυρωθεί με νόμο.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2014
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΜΕΤΑΦΟΡΩΝ,
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ»

Άρθρο 31
Ρυθμίσεις για Ε.Δ.Χ. οχήματα
1.Η περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 82 του ν. 4070/2012 (Α’ 82), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Ε.Δ.Χ. από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων Ειδικής Μίσθωσης (ΕΙΔΜΙΣΘ) χωρίς μετρητή. Τα Ε.Δ.Χ. ΕΙΔΜΙΣΘ αυτοκίνητα που προορίζονται για τη μεταφορά Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες πρέπει να είναι ειδικά διασκευασμένα για το σκοπό αυτόν (ΕΙΔΜΙΣΘ ΑμΕΑ) και να εισπράττουν κόμιστρο όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».
2.Η παρ. 6 του άρθρου 82 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«6α. Έναρξη-Τέλος διαδρομής Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου:
αα. Έναρξη διαδρομής: Το σημείο επιβίβασης του επιβάτη.
ββ. Τέλος διαδρομής: Το σημείο αποβίβασης του επιβάτη.
β. Έναρξη-Τέλος λειτουργίας ταξιμέτρου Ε.Δ.Χ.ΤΑξΙ αυτοκινήτου.
αα. Έναρξη λειτουργίας ταξιμέτρου: Στις περιπτώσεις μίσθωσης και προμίσθωσης όπου ο επιβάτης βρίσκεται εντός των ορίων της έδρας διοικητικής μονάδας ή της περιμετρικής, όπου υφίσταται, του Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτου το ταξίμετρο τίθεται σε λειτουργία με την επιβίβαση παραλαβή του επιβάτη, ενώ στις περιπτώσεις προμίσθωσης όπου ο επιβάτης βρίσκεται εκτός των ορίων της έδρας διοικητικής μονάδας ή της περιμετρικής, όπου υφίσταται, του Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, το ταξίμετρο τίθεται σε λειτουργία στο σημείο εξόδου από τα όρια της έδρας διοικητικής μονάδας ή εκκίνησης του οχήματος.
ββ. Τέλος λειτουργίας ταξιμέτρου: Στο τέλος της διαδρομής του Ε.Δ.Χ.ΤΑΞΙ αυτοκινήτου.»
3.Η παρ. 10 του άρθρου 82 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«10. Ταξίμετρο: Η συσκευή που υπολογίζει αυτόματα και καταγράφει κάθε χρονική στιγμή το πληρωτέο, για μεταφορά με Ε.Δ.Χ.ΤΑΞΙ αυτοκίνητο, χρηματικό ποσό.»
4.Η παρ. 3 του άρθρου 85 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μετά από προηγούμενη γνώμη επιτροπής που αποτελείται από τους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της οικείας Περιφέρειας ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους, έναν (1) εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Τροχαίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έναν (1) εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της ίδιας αυτής Περιφέρειας και έναν (1) εκπρόσωπό του ή των σωματείων επιτηδευματιών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων της Περιφέρειας αυτής, έναν (1) εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων οδηγών ΤΑΞΙ της Περιφέρειας αυτής και έναν (1) εκπρόσωπο από τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Περιφέρειας αυτής. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη και συνεδριάζει και αποφαίνεται εγκύρως εφόσον παρίστανται και υπογράφουν τη σχετική γνώμη της τρία (3) από τα μέλη της.»
5.Η παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η προμίσθωση Ε.Δ.Χ.ΤΑΞΙ αυτοκινήτου γίνεται από τον επιβάτη προσωπικά ή τηλεφωνικά ή μέσω ειδικών ραδιοδικτύων ταξί ή ηλεκτρονικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με καταβολή του προβλεπόμενου αντιτίμου και της τυχόν ειδικής προσαύξησης. Στην περίπτωση αυτή το ταξίμετρο τίθεται σε λειτουργία κατά τα οριζόμενα της περίπτωσης β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 82.»
6.Το εδάφιο δ’ της παρ. 5 του άρθρου 89 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία πρέπει να είναι είτε καινούρια κατηγορίας EURO 5 ή EURO V ή νεότερης τεχνολογίας είτε μεταχειρισμένα της τελευταίας πενταετίας, του έτους θέσης σε κυκλοφορία μη συμπεριλαμβανομένου.»
7.Στο άρθρο 91 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Τα Ε.Δ.Χ. ΕΙΔΜΙΣΘ ΑμΕΑ αυτοκίνητα επιτρέπεται να μεταφέρουν αποκλειστικά ΑμΕΑ, καθώς και τους συνοδούς αυτών.»
8.Το εδάφιο δ’ της παρ. 5 του άρθρου 92 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΕΙΔΜΙΣΘ που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία πρέπει να είναι είτε καινούργια, κατηγορίας EURO 5 ή EURO V, ή νεότερης τεχνολογίας είτε μεταχειρισμένα της τελευταίας πενταετίας, του έτους θέσης σε κυκλοφορία μη συμπεριλαμβανομένου.»
9.Η υποπερίπτωση (αα) της περίπτωσης (α) της παρ. 2 του άρθρου 102 του ν. 4070/2012 (Α’ 82), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«(αα) Αντίγραφο ποινικού μητρώου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για ένα από τα αδικήματα του εδαφίου α’ του άρθρου 100 του παρόντος νόμου.»
10.Στο άρθρο 102 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση, πλην των περιπτώσεων γονικής παροχής ή κληρονομικής διαδοχής, των νέων αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της διαδικασίας των άρθρων 85 και 106 του παρόντος νόμου για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων του οικείου Περιφερειάρχη της παραγράφου 9 του άρθρου 106 του παρόντος νόμου.»
11.Το τελευταίο εδάφιο των περιπτώσεων α’ και β’ της παρ. 7 του άρθρου 106 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) όπως ισχύει, αναδιατυπώνεται ως εξής:
«Άδειες χορηγούνται στους κληρωθέντες».
12.Στο άρθρο 106 του ν. 4070/2012 (Α’ 82), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Οι δικαιούχοι νέων αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στο όνομα των οποίων έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου δύνανται εντός αποκλειστικής προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης αυτών να ταξινομήσουν και να θέσουν σε κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα. Αν παρέλθει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, χωρίς να ταξινομηθεί και να τεθεί σε κυκλοφορία το αυτοκίνητο, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ανακαλείται οριστικά το δικαίωμα θέσης σε κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.»
13.Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 109 του ν. 4070/2012 (Α’ 82), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για την απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων που αναφέρονται στα άρθρα 107 και 108, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν εκδοθεί, πλην των δικαιολογητικών (i) και (ii) της ενότητας Β’ της παρούσας παραγράφου, μετά την πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης των οικείων Περιφερειαρχών του άρθρου 106.»
14.Η παρ. 1 του άρθρου 110 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για την απόδειξη της υπάρξεως ικανής οικονομικής επιφανείας στο πρόσωπό τους, τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 109 του παρόντος οφείλουν μαζί με την αίτησή τους να καταθέσουν και εγγυητική επιστολή υπέρ Δημοσίου, ποσού πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ) για καθεμία άδεια για την οποία ενδιαφέρονται.»
15.Στο άρθρο 111 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Ειδικά για τις έδρες-διοικητικές μονάδες των Περιφερειών όπου έως τη δημοσίευση του παρόντος έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά η διαδικασία αδειοδότησης των άρθρων 85 και 106 του ν. 4070/2012, οι δικαιούχοι νέων αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στο όνομα των οποίων έχουν εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης παραχώρησης θέσης σε κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, δύνανται να τα ταξινομήσουν έως τις 30.4.2015. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία, χωρίς να ταξινομηθεί και να τεθεί σε κυκλοφορία το αυτοκίνητο, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ανακαλείται οριστικά το δικαίωμα θέσης σε κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.»
16.Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14 των προεδρικών διαταγμάτων 243 και 244/1987 (Α’ 104) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν ο υποψήφιος παρουσιάζει Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (λ.χ. δυσλεξία), η ειδική εξέτασή του πραγματοποιείται προφορικά από την επιτροπή των εξετάσεων η οποία του διαβάζει το ερωτηματολόγιο και σημειώνει τις αντίστοιχες απαντήσεις του. Σε περίπτωση εγκατάστασης και χρήσης Μηχανογραφικού Συστήματος για τη διεξαγωγή της ειδικής εξέτασης υποψηφίων για την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, τότε στους εν λόγω υποψηφίους εφαρμόζονται αναλόγως οι ρυθμίσεις περί της εξέτασης υποψηφίων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, εξετάζονται δηλαδή με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών και με εκφώνηση των ερωτηματολογίων από την επιτροπή των εξετάσεων.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που παρουσιάζουν Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες καταθέτουν γνωμάτευση της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής (Δ.Ι.Ε.). Η γνωμάτευση αυτή εκδίδεται κατόπιν ειδικής διαγνωστικής έκθεσης που βεβαιώνει την ύπαρξη ειδικής μαθησιακής δυσκολίας και χορηγείται από το σχετικό για το σκοπό αυτόν τομέα, Κρατικό Ίδρυμα ή Κρατικό Νοσοκομείο και προσκομίζεται στη Δ.Ι.Ε. κατά την εξέταση.»
17.Το άρθρο 104 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) καταργείται.

Άρθρο 32
Κατηγορίες παραβάσεων λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων
1.Οι παραβάσεις της νομοθεσίας για τη λειτουργία των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί στη Ελλάδα, καθώς και των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων που φέρουν αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας κατατάσσονται,
ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, στις κατωτέρω κατηγορίες: α) Ελαφρές παραβάσεις. β) Σοβαρές παραβάσεις. γ) Πολύ σοβαρές παραβάσεις. δ) Ιδιαζόντως σοβαρές παραβάσεις.
2.Τα ύψη των διοικητικών προστίμων για τις κατηγορίες παραβάσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου προσδιορίζονται ως εξής:
α) Για τις ελαφρές: από πενήντα (50,00) έως εκατό (100,00)ευρώ.
β) Για τις σοβαρές: από εκατό (100,00) έως τριακόσια (300,00)ευρώ.
γ) Για τις πολύ σοβαρές: από τριακόσια (300,00) έως εξακόσια (600,00) ευρώ.
δ) Για τις ιδιαζόντως σοβαρές: από εξακόσια (600,00) έως τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ.
3.Στους παραβάτες των διατάξεων περί λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων μπορεί να επιβάλεται από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, πέραν των διοικητικών προστίμων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, η διοικητική κύρωση της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) ή της αφαίρεσης της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου για χρονικό διάστημα από τρεις (3) ημέρες έως έξι (6) μήνες στους ιδιοκτήτες, εκμεταλλευτές ή οδηγούς των οχημάτων.
4.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατατάσσονται, ανάλογα με τη σοβαρότητα τους, οι παραβάσεις του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου περί λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στις κατηγορίες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, καθορίζονται τα διοικητικά πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις ανά κατηγορία παράβασης, η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής αυτών από τα αρμόδια όργανα ελέγχου του άρθρου 104 του ν. 4070/2012 όπως ισχύει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με την ίδια απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των περιπτώσεων α’, β’ και δ’ του άρθρου 100 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) όπως ισχύει, καθορίζονται οι παραβάσεις που εξετάζονται, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις που επιβάλλονται από τα πειθαρχικά συμβούλια που είναι αρμόδια για τον έλεγχο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων.
5.Μετά την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 4του παρόντος άρθρου παύει η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 των προεδρικών διαταγμάτων 243 και 244/1987 (Α’ 104), των περιπτώσεων γ’ και δ’ της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 2801/2000 (Α’ 46) όπως ισχύει, των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 98 και το άρθρο 101 του ν. 4070/2012 όπως ισχύει.

Άρθρο 33
Ρυθμίσεις για εκμισθωμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό
Η παρ. 1 του άρθρου 105 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) αντικαθίσταται ως εξής:
«1.α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού και με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 1903/1990 (Α’ 142), όπως ισχύει, καθορίζονται τα διακριτικά γνωρίσματα και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που φέρουν τα εκμισθωμένα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκίνητα με οδηγό προκειμένου να πραγματοποιούνται οι μεταφορές της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Η.2 της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) όπως ισχύει, τα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις για κάθε είδος παράβασης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
β. Για κάθε περίπτωση εκτέλεσης μεταφοράς με εκμισθωμένα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκίνητα με οδηγό που δε φέρουν τα διακριτικά γνωρίσματα και τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία της κοινής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, για τους χώρους ευθύνης του, στις επιχειρήσεις της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Η2 της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) όπως ισχύει διοικητικό πρόστιμο ύψους από διακόσια ευρώ (200 ευρώ) έως οκτακόσια ευρώ (800 ευρώ) και διοικητική κύρωση αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) για χρονικό διάστημα από δέκα (10) έως τριάντα (30) ημέρες.»

Άρθρο 34
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2963/2001
1.Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 2963/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
«Δικαιούχοι της ενίσχυσης των επενδύσεων είναι και πολύτεκνοι που μετά την παρέλευση κατ’ ελάχιστον διετίας από την ημερομηνία θέσης σε κυκλοφορία και ένταξης σε ΚΤΕΛ του ΛΔΧ για το οποίο είχαν υποβάλει εμπροθέσμως αίτηση, το μεταβίβασαν πριν την ημερομηνία καταβολής της α’ δόσης της ενίσχυσης. Μετά την ικανοποίηση των αιτήσεων για τις ενισχύσεις των επενδύσεων των εδαφίων α’, β’, γ’ και δ’ της παρ. 2, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) και της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4233/2014, τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο πιστώσεων, από το ως άνω συμπληρωματικό ποσό, διατίθεται, μέχρις εξαντλήσεώς του, για την ικανοποίηση αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέχρι 30 Απριλίου 2014, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, εφόσον τα έργα έχουν ολοκληρωθεί.»
2.Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2963/2001 (Α’ 268) αντικαθίσταται ως εξής:
«Από το ανωτέρω ποσό, το εβδομήντα τοις εκατό τουλάχιστον διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των ασθενέστερων ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ και το υπόλοιπο διατίθεται για μελέτες και έργα εκσυγχρονισμού των φορέων αυτών, καθώς και του Συνεταιρισμού «ΚΣΑΥΛΕ» για την εκπόνηση μελετών, έργων και πρόσληψης τεχνικών συμβούλων προς το σκοπό της υλοποίησης του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων.»
3.Μετά την παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 2963/2001 προστίθεται παράγραφος 2.α ως εξής:
«2.α. Τα όργανα των επιτόπιων ελέγχων των ΚΤΕΟ, που καθορίζονται στην απόφαση της προηγουμένης παραγράφου, μπορεί να συνεπικουρούνται και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που διαθέτουν πιστοποίηση ελεγκτή ΚΤΕΟ, η οποία χορηγείται από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με την απόφαση του τελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, τα εν λόγω πρόσωπα συμβάλλονται με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όταν πρόκειται για συνεπικουρία οργάνων ελέγχου του Υπουργείου, και με τις οικείες Περιφέρειες, όταν πρόκειται για συνεπικουρία οργάνων της Περιφέρειας. Στη σύμβαση καθορίζονται το είδος της συνεπικουρίας και ο τρόπος συνεργασίας των οργάνων ελέγχου με τα συνεπικουρούντα πρόσωπα, καθώς και το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης των τελευταίων. Η δαπάνη της αποζημίωσης καλύπτεται από το ποσό που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 39 του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως ελεγκτές ΚΤΕΟ.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Άρθρο 35
Σύσταση Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου σε δήμους
Στο άρθρο 1 του ν. 3446/2006 (Α’ 49) προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής:
«11. Στις παραμεθόριες περιοχές όπως ορίζονται στο ν. 287/1976 (Α’ 78), όπως ισχύει, μπορούν να συστήνονται ένα ή περισσότερα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου Δήμων Παραμεθόριων Περιοχών (ΜΚΕΔΠΠ). Τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων που επιβάλλουν τα ΜΚΕΔΠΠ αποτελούν έσοδα των Δήμων και οι αμοιβές των προσώπων που μετέχουν σε αυτά βαρύνουν τον προϋπολογισμό των οικείων δήμων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με τη συγκρότηση, τη σύνθεση, την τοπική αρμοδιότητα ελέγχου, τη σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις αποζημίωση των μελών τους και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη λειτουργία τους.»

Άρθρο 36
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3446/2006
1.Το άρθρο 2 του ν. 3446/2006 (Α’ 49) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 2 Αρχές ελέγχου φορτηγών οχημάτων
Ο έλεγχος της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την κυκλοφορία των ελληνικών και αλλοδαπών φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και τις διενεργούμενες με αυτά μεταφορές και των λεωφορείων ελληνικών και αλλοδαπών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, καθώς και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων για τις παραβάσεις των υποχρεώσεων που προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται, σύμφωνα με το άρθρο 4Β, ανατίθεται στις ακόλουθες αρχές, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους: α) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, β) στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), γ) στις Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές, δ) στις Αστυνομικές Αρχές, ε) στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου, στ) στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου Δήμων Παραμεθόριων Περιοχών.»
2.Το άρθρο 4 του ν. 3446/2006 αντικαθίσταται από τα άρθρα 4, 4A και 4Β ως εξής:
«Άρθρο 4
1.Οι παραβάσεις της νομοθεσίας για την κυκλοφορία των ελληνικών και αλλοδαπών φορτηγών και λεωφορείων ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών αντίστοιχα και για την πραγματοποίηση εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών αναφορικά με τα ζητήματα που απαριθμούνται στο άρθρο 4Β και η κατάταξη των παραβάσεων ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, προσδιορίζονται ειδικότερα με υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4Β.
2.Οι παραβάσεις κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους στις εξής κατηγορίες: ιδιαζόντως σοβαρή παράβαση, πολύ σοβαρή παράβαση, σοβαρή παράβαση και ελαφρά παράβαση.
3.Η σοβαρότητα μίας παράβασης καθορίζεται με βάση τα εξής κριτήρια:
(α) την πιθανότητα να δημιουργήσει κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού, βλάβης στην περιουσία του παραβάτη ή τρίτων ή όχληση,
(β) την πιθανότητα να προκαλέσει ζημία του περιβάλλοντος ή του οδικού δικτύου,
(γ) τη δυνατότητά της να εμποδίσει τον έλεγχο τήρησης της νομοθεσίας οδικών μεταφορών από τα αρμόδια όργανα ή να αλλοιώσει τα αποτελέσματα του ελέγχου, (δ) τη δυνατότητά της να προκαλέσει διατάραξη της αγοράς των εθνικών εμπορευματικών και/ή επιβατικών μεταφορών.
Άρθρο 4Α
Διοικητικά πρόστιμα
1.Για τις παραβάσεις της νομοθεσίας οδικών μεταφορών που προβλέπονται σε αυτόν το νόμο και στις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται με εξουσιοδότησή του, οι αρχές ελέγχου του άρθρου 2 επιβάλλουν τις ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις:
(α) Για ιδιαζόντως σοβαρή παράβαση:
Διοικητικό πρόστιμο
στον ιδιοκτήτη: από χίλια (1.000) έως τρεις χιλιάδες (3.000)ευρώ,
στον οδηγό: από εξακόσια (600) έως χίλια (1.000) ευρώ,
στον υπεύθυνο φόρτωσης: από χίλια (1.000) έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,
στους λοιπούς συμμετέχοντες ανάλογα με τις υποχρεώσεις ασφάλειας έκαστου, σύμφωνα με το κεφάλαιο 1.4 του Παραρτήματος Ι.1 της Οδηγίας 2008/68/ΕΚ, όπως κάθε φορά ισχύει: από εξακόσια (600) έως χίλια (1.000) ευρώ.
(β) Για πολύ σοβαρή παράβαση:
Διοικητικό πρόστιμο
στον ιδιοκτήτη: από τριακόσια (300) έως εξακόσια (600) ευρώ.
στον οδηγό: από εκατό (100) έως τετρακόσια (400) ευρώ.
στον υπεύθυνο φόρτωσης: από τριακόσια (300) έως εξακόσια (600) ευρώ.
στους λοιπούς συμμετέχοντες ανάλογα με τις υποχρεώσεις ασφάλειας έκαστου, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 1.4 του Παραρτήματος Ι.1 της Οδηγίας 2008/68/ΕΚ, όπως κάθε φορά ισχύει: από εκατό (100) έως τετρακόσια (400) ευρώ.
(γ) Για σοβαρή παράβαση:
Διοικητικό πρόστιμο
στον ιδιοκτήτη: από διακόσια πενήντα (250) έως τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ,
στον οδηγό: από εξήντα (60) έως τριακόσια (300) ευρώ,
στον υπεύθυνο φόρτωσης: από διακόσια πενήντα (250) έως τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ,
στους λοιπούς συμμετέχοντες ανάλογα με τις υποχρεώσεις ασφάλειας έκαστου, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 1.4 του Παραρτήματος Ι.1 της Οδηγίας 2008/68/ΕΚ, όπως κάθε φορά ισχύει: από εξήντα (60) έως τριακόσια (300) ευρώ,
(δ) Για ελαφρά παράβαση:
Διοικητικό πρόστιμο
στον ιδιοκτήτη: από διακόσια (200) έως τετρακόσια (400) ευρώ,
στον οδηγό: από πενήντα (50) έως διακόσια (200) ευρώ.
2.Στους ιδιοκτήτες που είναι και οδηγοί των οχημάτων τους καταλογίζεται μόνο το πρόστιμο που αφορά τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση μισθωμένου οχήματος, το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη καταλογίζεται στον μισθωτή.
3.Ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι υπεύθυνος για τις παραβάσεις που διαπράττονται από τον οδηγό που χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση της μεταφοράς. Σε περίπτωση οχήματος μισθωμένου χωρίς οδηγό, υπεύθυνος για τις παραβάσεις του οδηγού είναι ο μισθωτής.
4.Τα ανωτέρω πρόστιμα καταβάλλονται μειωμένα κατά 50%, εφόσον εξοφλούνται εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επιβολής τους.
Άρθρο 4Β
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1.Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι παραβάσεις της νομοθεσίας οδικών μεταφορών που αφορά: α) την πρόσβαση στην αγορά των εθνικών και διεθνών οδικών εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών και τη διενέργεια μεταφορών με φορτηγά και λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τους Κανονισμούς (ΕΚ) 1072/2009 και 1073/2009 και τις διμερείς και πολυμερείς διεθνείς συμφωνίες οδικών εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών, όπως κάθε φορά ισχύουν, β) τις ώρες οδήγησης, τα διαλείμματα και τις περιόδους ανάπαυσης των οδηγών που απασχολούνται στην οδική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών και τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 3821/85, τον Κανονισμό (ΕΚ) 561/2006 και την Ευρωπαϊκή Συμφωνία της Γενεύης του 1970 για την Εργασία των Πληρωμάτων των Οχημάτων που εκτελούν Διεθνείς Οδικές Μεταφορές («AETR»), όπως ισχύουν κάθε φορά, γ) τις απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2008/68/ΕΚ, όπως ισχύει κάθε φορά και ενσωματώνεται στην εθνική μας νομοθεσία,
δ) τις απαιτήσεις για τον ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ευπαθών τροφίμων, σύμφωνα με τη Συμφωνία ΑΤΡ όπως ισχύει κάθε φορά και ενσωματώνεται στην εθνική μας νομοθεσία,
ε) τα μέγιστα βάρη και διαστάσεις, την ασφαλή φόρτωση και έλξη οχημάτων, τις επιτρεπόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις του οχήματος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων και γενικότερα την ασφαλή κυκλοφορία του οχήματος όπως ρυθμίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την υπόλοιπη εθνική και κοινοτική νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά,
στ) τις ελλείψεις που διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια του οδικού τεχνικού ελέγχου των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης που κυκλοφορούν στη χώρα μας για τη διαπίστωση της τεχνικής τους καταλληλότητας.
2.Με τις ίδιες αποφάσεις κατατάσσονται οι παραβάσεις σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις εντός των ορίων του άρθρου 4Α ανάλογα με τη σοβαρότητα κάθε παράβασης, οι διοικητικές κυρώσεις που καταλογίζονται σε περίπτωση συρροής παραβάσεων και σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την καταβολή των προστίμων, τα διοικητικά μέτρα που επιβάλλονται, οι ειδικές απαιτήσεις για τη σύνθεση των οργάνων ελέγχου και ο ελάχιστος εξοπλισμός που απαιτείται για τον έλεγχο.
3.Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζονται για καθεμία από τις αρχές ελέγχου του άρθρου 2 τα ειδικά θέματα σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, τα σημεία ελέγχου, τους χώρους ελέγχου, τη διαπίστωση, καταλογισμό, επιβολή και είσπραξη των διοικητικών προστίμων και την απόδοσή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τους οδικούς ελέγχους της νομοθεσίας μεταφορών.
4.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται ενιαίο έντυπο ελέγχου με παραρτήματα για κάθε κατηγορία ελέγχου που πραγματοποιείται.
5.Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού καθορίζεται για κάθε αρχή ελέγχου σύστημα αρχικής εκπαίδευσης και περιοδικής επιμόρφωσης στον έλεγχο της νομοθεσίας οδικών μεταφορών, οι εκπαιδευόμενοι, το εκπαιδευτικό υλικό, ο φορέας και η μεθοδολογία της εκπαίδευσης.»
3.Έως την έκδοση των αποφάσεων των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 4Β του ν. 3446/2006 εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. 3446/2006 (Α’ 49), όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με τον παρόντα νόμο. Ομοίως εξακολουθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται από τα όργανα ελέγχου η αριθμ. Φ2/55009/4626/00/2002 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/30/ΕΚ της 6ης Ιουνίου 2000 σχετικά με τον οδικό τεχνικό έλεγχο των οχημάτων επαγγελματικής χρήσεως που κυκλοφορούν στην Κοινότητα» (Β’ 1028), όπως ισχύει.

Άρθρο 37
Εξαιρέσεις από την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 561/2006
Στο άρθρο 14 του ν. 3534/2007 (Α’ 40) προστίθεται παράγραφος 5Α, ως εξής:
«5.A Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή των άρθρων 5 έως και 9 του Κανονισμού 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2006 ορισμένες ή όλες οι μεταφορές της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κανονισμού και να χορηγούνται εξαιρέσεις από την εφαρμογή των άρθρων 6 έως 9 του Κανονισμού 561/2006 για μεταφορές που εκτελούνται σε έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ίδιου Κανονισμού. Με τις ανωτέρω αποφάσεις ρυθμίζονται και τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της εξαίρεσης σε οχήματα που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις μεταφορές που εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 3, 13 παράγραφος 1 και 14 του Κανονισμού, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των όρων της εξαίρεσης εντός των ορίων του άρθρου 12 αυτού του νόμου, τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου και κάθε άλλη διοικητική λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή τω άρθρων 3, 13 παράγραφος 1 και 14 του Κανονισμού 561/2006.»

Άρθρο 38
Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. Αυτοκινήτων
1.Σε φυσικά πρόσωπα, που δεν ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, μπορεί να χορηγείται έως μία άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου μεικτής χρήσης, μεικτού βάρους κάτω των
2,5τόνων με κλειστό αμάξωμα μη ειδικοποιημένο, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των προσωπικών τους αναγκών, απαγορευομένης της άμεσης ή έμμεσης μεταφοράς με είσπραξη κομίστρου και με καταβολή τελών κυκλοφορίας ύψους αντίστοιχου των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
2.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας, σύμφωνα με αυτό το άρθρο, οι καταχωρίσεις στην άδεια κυκλοφορίας και κάθε άλλο θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή αυτής της διάταξης.
3.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ρυμούλκησης οχημάτων κατηγορίας 01 με ΜΑΜΦΟ η οποία δεν υπερβαίνει τα 750 kg, καθώς και τροχόσπιτων ανεξαρτήτου ΜΑΜΦΟ.

Άρθρο 39
Συμπληρωματικές ρυθμίσεις για Φ.Ι.Χ. Αυτοκίνητα
1.Όπου στο ν. 1959/1991 (Α’123) και σε κάθε άλλη σχετική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη αναφέρεται ο όρος «μικτό βάρος» φορτηγού αυτοκινήτου, αυτός αντικαθίσταται από τη δημοσίευση του παρόντος με τον όρο «μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος» (ΜΑΜΦΟ)».
2.Όπου στο ν. 1959/1991 και σε κάθε άλλη σχετική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη διακρίνονται τα φορτηγά αυτοκίνητα ανάλογα με τη μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) με τους όρους «κάτω των τεσσάρων χιλιάδων χιλιογράμμων» και «άνω των τεσσάρων χιλιάδων χιλιογράμμων», αυτοί αντικαθίστανται με τους όρους «κάτω των τρεισήμισι χιλιάδων χιλιογράμμων» και «άνω των τρεισήμισι χιλιάδων χιλιογράμμων».
Άδειες κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων που έχουν εκδοθεί πριν την ισχύ του παρόντος εξακολουθούν να ισχύουν. Σε περίπτωση αντικατάστασής τους, η διαφορά στην καταβαλλόμενη εισφορά για τυχόν προκύπτουσα διαφορά στη ΜΑΜΦΟ των οχημάτων δεν αναζητείται.
Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει δύο (2) μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3.Το εδάφιο β’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 49/ 1968 (Α’ 203) αντικαθίσταται ως εξής:
«Στον όρο «φορτηγό αυτοκίνητο» περιλαμβάνεται το αυτοτελές όχημα, ο συρμός, το αρθρωτό όχημα, ως και το τρίτροχο και τετράκυκλο, του οποίου η μάζα κενού οχήματος είναι μικρότερη ή ίση των 500 kg, μη συμπεριλαμβανομένης της μάζας των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων, των οποίων η μέγιστη καθαρή ισχύς του κινητήρα δεν υπερβαίνει τα 15 kW στην περίπτωση οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.»
4.Η περίπτωση ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.δ. 49/ 1968 (Α’ 203), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 1959/1991 (Α’ 131), αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ) Η μεταφορά προσώπων με όχημα προοριζόμενο για τη μεταφορά εμπορευμάτων πέραν του αναγραφόμενου στην άδεια κυκλοφορίας αριθμού, σύμφωνα με την έγκριση τύπου του οχήματος.»

Άρθρο 40
Κατάταξη εγκαταστάσεων επιθεωρήσεων
οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων
Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους φορείς επιθεώρησης ADR για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων σε οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, χαρακτηρίζονται και κατατάσσονται στα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης.

Άρθρο 41
Τροποποίηση του άρθρου 11 του ν. 3887/2010
Η παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3887/2010 (Α’ 174) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Κάθε περιορισμός της ελευθερίας των μεταφορικών επιχειρήσεων και των πελατών τους για τη συμφωνία επί των κομίστρων για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές καταργείται. Τα κόμιστρα αυτά συμφωνούνται ελεύθερα μεταξύ του πελάτη και του μεταφορέα. Η συμφωνία μεταξύ των μεταφορικών επιχειρήσεων και των πελατών τους για τις πάσης φύσεως μεταφορές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου έχει το χαρακτήρα μίσθωσης έργου και εφαρμόζονται επί αυτών οι διατάξεις των άρθρων 97 έως 107 του Εμπορικού Νόμου. Το καταβαλλόμενο αντάλλαγμα πιστοποιείται με διακριτό παραστατικό και καλύπτει τις πάσης φύσεως εύλογες δαπάνες για τη λειτουργία και συντήρηση του Φορτηγού Δημόσιας Χρήσης (Φ.Δ.Χ.) οχήματος και επιπλέον εύλογο ποσό για την απόσβεση του δεσμευμένου κεφαλαίου του ιδιοκτήτη του Φ.Δ.Χ. οχήματος, πέραν ευλόγου κέρδους. Το κόστος των διοδίων των πάσης φύσεως αυτοκινητοδρόμων που απαιτείται για τη συγκεκριμένη διαδρομή θα καταβάλλεται υποχρεωτικά πλέον των συμφωνημένων κομίστρων από αυτόν που έχει την υποχρέωση πληρωμής του κομίστρου και θα αναγράφονται χωριστά στο παραστατικό πληρωμής των κομίστρων.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Άρθρο 42
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4199/2013
1.Στο άρθρο 85 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) προστίθεται παράγραφος 12 ως εξής:
«12. Πιστοποιητικά που εκδόθηκαν μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βάσει της αρμοδιότητας που χορηγήθηκε από το π.δ. 160/2007 (Α’ 201), όπως ισχύει, και το άρθρο 37 του ν. 3891/2010 (Α’ 188) και στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της Οδηγίας 2004/49/ΕΚ και του Κανονισμού 445/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν έγκυρα και σε πλήρη ισχύ μέχρι την αντικατάστασή τους από όμοια πιστοποιητικά που θα εκδώσει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).»
2.Η παρ. 2 του άρθρου 97 του ν. 4199/2013 καταργείται.
3.Η παρ. 3 του άρθρου 89 του ν. 4199/2013 καταργείται.

Άρθρο 43
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 104/2010
1.Στο άρθρο 17 του π.δ. 104/2010 (Α’ 181) προστίθεται παράγραφος 4 ως ακολούθως:
«4. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από εισήγηση της Αρχής, εγκρίνονται οι εθνικοί τεχνικοί κανόνες που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των βασικών απαιτήσεων, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3 του παρόντος, καθώς και κάθε τροποποίηση αυτών.»
2.Το πρώτο εδάφιο του Παραρτήματος ΙΧ του π.δ. 104/2010 (Α’ 181) αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατά την υποβολή της αίτησης για παρέκκλιση κατατίθενται τα ακόλουθα έγγραφα:».
3.Το έβδομο στοιχείο της περίπτωσης β’ του πρώτου εδαφίου του Παραρτήματος ΙΧ του π.δ. 104/2010 (Α’ 181) αντικαθίσταται ως εξής:
«περιγραφή των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να προαχθεί η τελική διαλειτουργικότητα του έργου».

Άρθρο 44
Ανάθεση διαχείρισης τροχαίου υλικού στην εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
1.Η παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3891/2010 (Α’ 188) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η ΓΑΙΑΟΣΕ είναι αρμόδια για τη διαχείριση και εκμετάλλευση της ακίνητης και κινητής σιδηροδρομικής περιουσίας. Στους σκοπούς της ΓΑΙΑΟΣΕ, περιλαμβάνονται:
α) η διαχείριση και εκμετάλλευση σιδηροδρομικών ακινήτων και σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού,
β) η ίδρυση και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων σε ακίνητα που διαχειρίζεται ή της ανήκουν,
γ) η παραγωγή και πώληση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) σε ακίνητα που διαχειρίζεται ή της ανήκουν, δ) η διαχείριση και εκμετάλλευση αστικών ακινήτων, η αγορά ή η πώληση ακινήτων, η άσκηση κάθε είδους κτηματικών εργασιών και συναλλαγών, η ανάληψη και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών εν γένει, εργασιών ανέγερσης, επισκευής, συντήρησης ή ανακαίνισης ακινήτων, ε) η ανέγερση και εκμετάλλευση οικιστικών, ξενοδοχειακών, τουριστικών και κάθε είδους εμπορικών εν γένει εγκαταστάσεων, στ) η οργάνωση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση εμπορικών, βιομηχανικών ή αγροτικών ακινήτων ή εγκαταστάσεων,
ζ) η μελέτη και επίλυση νομικών, πολεοδομικών, τεχνικών ή άλλων ζητημάτων προς το σκοπό της αξιοποίησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που της ανήκει ή που διαχειρίζεται, η) η παροχή υπηρεσιών συμβούλου εμπειρογνώμονος, καθώς και η εκπόνηση και η σύνταξη μελετών σκοπιμότητας, οικονομοτεχνικών μελετών, ερευνών αγοράς, μελετών βιωσιμότητας, καθώς και μελετών συναφών με την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδιασμού για ζητήματα που εμπίπτουν στο σκοπό της, θ) η απόκτηση με αγοραπωλησία, απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή ακινήτων, ι) η τήρηση του μητρώου του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται, καθώς και της ακίνητης περιουσίας στην οποία περιλαμβάνεται σιδηροδρομική υποδομή,
ια) η μέριμνα για την έκδοση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των διοικητικών πράξεων που είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται, ιβ) κάθε άλλη δραστηριότητα που προβλέπεται από το καταστατικό της.»
2.Η παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 3891/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η επωνυμία της ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί να τροποποιείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών.»
3.Η παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 3891/2010 καταργείται.
4.Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 3891/2010 (Α’188), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4111/2013 (Α’ 18), καταργείται αναδρομικά από τότε που ίσχυσε, και στο τέλος του άρθρου 8 του ν. 3891/2010 προστίθενται παράγραφοι 4, 5, 6, 7 και 8 ως εξής:
«4. Η αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού που είτε ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο είτε ανήκει στην EUROFIMA και μισθώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη της ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία δικαιούται να ενεργεί κάθε πράξη διαχειρίσεως και διαθέσεως του τροχαίου υλικού για δικό της λογαριασμό και στο όνομά της. Κατά τη διαχείριση του τροχαίου υλικού, η ΓΑΙΑΟΣΕ χρησιμοποιεί τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευσή του για τη συντήρηση και βελτίωση της ποιότητας του στόλου τροχαίου υλικού, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης της παραγράφου 5 και την κάλυψη των κάθε είδους δαπανών και εξόδων διαχείρισης. Πριν από τη μεταβίβαση σε τρίτους ή την καταστροφή, ως άχρηστου, μη επισκευάσιμου ή ακατάλληλου για περαιτέρω χρήση, τροχαίου υλικού που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, η ΓΑΙΑΟΣΕ λαμβάνει ειδική έγκριση που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
5.Η ΓΑΙΑΟΣΕ εκπονεί ετήσιο πρόγραμμα διαχείρισης του στόλου τροχαίου υλικού που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, το οποίο εγκρίνεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο πρόγραμμα διαχείρισης του στόλου τροχαίου υλικού προβλέπονται:
α. τα προσδοκώμενα έσοδα και έξοδα από τη διαχείριση του στόλου τροχαίου υλικού και η χρήση των επιμέρους κονδυλίων,
β. οι απαραίτητες εργασίες ανάταξης, ανακατασκευής, μετασκευής, επισκευής, συντήρησης (τακτικής ή έκτακτης) και συντήρησης μακράς ακινησίας του τροχαίου υλικού,
γ. τυχόν πρόγραμμα εκποίησης τροχαίου υλικού που δεν χρησιμοποιείται, καθώς και
δ. πρόγραμμα καταστροφής του τροχαίου υλικού που κρίνεται ως άχρηστο, μη επισκευάσιμο ή ακατάλληλο προς περαιτέρω χρήση.
6.Η ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης του στόλου τροχαίου υλικού της παραγράφου 5, να χρησιμοποιεί έσοδα που προέρχονται από τα μισθώματα του τροχαίου υλικού που μισθώνει σε τρίτους για την κάλυψη των δαπανών διαχείρισης και φύλαξης, καθώς και για την πραγματοποίηση εργασιών ανάταξης, ανακατασκευής, μετασκευής, επισκευής, συντήρησης (τακτικής ή έκτακτης) και συντήρησης μακράς ακινησίας του τροχαίου υλικού που διαχειρίζεται. Για τη χορήγηση της έγκρισης, η ΓΑΙΑΟΣΕ αποστέλλει στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στοιχεία για το τροχαίο υλικό στο οποίο πρόκειται να γίνουν οι ανωτέρω επεμβάσεις, συνοπτική αιτιολόγηση για την αναγκαιότητά τους και προϋπολογισμό των εργασιών.
7.Στις συμβάσεις εκμίσθωσης τροχαίου υλικού που συνάπτει, η ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης του στόλου τροχαίου υλικού της παραγράφου 5, να συμφωνεί ότι ο μισθωτής αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εργασιών ανάταξης, ανακατασκευής ή μετασκευής στο τροχαίο υλικό που μισθώνει, έναντι συμψηφισμού ισόποσων μισθωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, στις συμβάσεις περιλαμβάνεται το ενδεικτικό κόστος των εργασιών, ο μηχανισμός πιστοποίησης του κόστους και της πραγματοποίησης των εργασιών, ο χρονισμός συμψηφισμού των μισθωμάτων και κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια.
8.Η ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως δέκα (10) ετών για το τροχαίο υλικό της παραγράφου 4 που είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των λειτουργικών αναγκών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η σύμβαση συνάπτεται με όρους αγοράς και σε αυτήν προβλέπεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναλάβει την πραγματοποίηση των εργασιών εκτεταμένης συντήρησης του τροχαίου υλικού που μισθώνει κατά την έναρξη ισχύος της, για την επαναφορά του στη δέουσα λειτουργική κατάσταση, σύμφωνα με τα πορίσματα της τεχνικής και οικονομικής αποτίμησης του τροχαίου υλικού που διενεργήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, και οι δαπάνες αυτές συμψηφίζονται με οφειλόμενα μισθώματα. Μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα μισθώματα από τη σύμβαση της παρούσας παραγράφου, εισπράττονται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Για το χρονικό διάστημα αυτό, η ΓΑΙΑΟΣΕ παρακρατεί αμοιβή διαχείρισης της σύμβασης ίση με τρία τοις εκατό (3%) του συνολικού μισθώματος και αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών εκτεταμένης συντήρησης του δευτέρου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, το ποσό που αντιστοιχεί στις εργασίες αυτές παρακρατείται από το μέρος του μισθώματος που αποδίδει η ΓΑΙΑΟΣΕ στο Δημόσιο. Ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη σύμβαση εκμίσθωσης τροχαίου υλικού της παρούσας παραγράφου, των οποίων καθυστερεί η καταβολή πλέον των τριάντα (30) ημερών, μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 περί Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Α’90). Στην περίπτωση αυτή, τα αρμόδια όργανα της ΓΑΙΑΟΣΕ αποστέλλουν χρηματικό κατάλογο αμελλητί στην αρμόδια ΔΟΥ για την ενεργοποίηση της διαδικασίας είσπραξης των οφειλομένων ποσών. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καθορίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης για την ενεργοποίηση της είσπραξης των ανωτέρω, το περιεχόμενο του χρηματικού καταλόγου, τα συνοδευτικά έγγραφα που αποστέλλονται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια. Μετά την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα μισθώματα από τη σύμβαση της παρούσας, αποτελούν έσοδο της ΓΑΙΑΟΣΕ. Με την έναρξη ισχύος της σύμβασης της παρούσας παραγράφου, λύεται αυτοδικαίως η, από 10 Ιουνίου 2013, Σύμβαση Μίσθωσης Τροχαίου Υλικού μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην οποία έχει υπεισέλθει το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει της διάταξης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.»
5.Η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 3891/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«1.α. Η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 13, 16, 18 και 19 του νόμου αρχίζει σε χρόνο που προσδιορίζεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση των αιτήσεων που θα υποβληθούν, όπου απαιτείται, για την παροχή έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 93, 107, 108 και 109 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην άρθρα 73, 87, 88 και 89 αντίστοιχα της ΣΕΚ).
β. Η ισχύς του άρθρου 8 του νόμου αρχίζει από τις 5.12.2012.»
6.Τα στοιχεία α’, β’ και γ’ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4111/2013 καταργούνται.

Άρθρο 45
Ρύθμιση θεμάτων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, ΟΣΕ Α.Ε., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.
1.Η παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 3891/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η θητεία των μελών της Ρ.Α.Σ. είναι πενταετής, η οποία παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων μελών. Η θητεία κάθε μέλους μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά.»
2.Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 3891/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η Ρ.Α.Σ. υπόκειται στον κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.»
3.Για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, αρχόμενο από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναστέλλεται η πληρωμή, ο συμψηφισμός, καθώς και η διαδικασία είσπραξης χρεών του ΟΣΕ έναντι του Δημοσίου, βεβαιωμένων ή μη, που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων. Τυχόν επιβληθείσες από το Δημόσιο, σε βάρος της κινητής ή ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ ή εις χείρας τρίτων, κατασχέσεις που αφορούν στις ως άνω οφειλές, αίρονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4.Η παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 3891/2010, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«7.α. Η παροχή υπηρεσιών ΥΔΥ στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές για τα έτη 2014 έως και 2019 ανατίθεται στην εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Δημόσιο για την εκτέλεση υπηρεσιών ΥΔΥ δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ ετησίως για τα έτη 2014 έως 2019, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των προβλέψεων της παραγράφου 6 του παρόντος.
β. Εξαιρετικά για το έτος 2014, η παροχή υπηρεσιών ΥΔΥ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διενεργείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, από 23.7.2012, υπογραφείσας σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή υπηρεσιών ΥΔΥ τα έτη 20112013, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2014.
γ. Η παροχή υπηρεσιών ΥΔΥ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα έτη 2015 έως και 2019, διενεργείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις σύμβασης που υπογράφεται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπουμένου από τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την οποία ορίζεται μεταξύ άλλων το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα δρομολόγια που καλύπτονται από τη σύμβαση, η μεθοδολογία υπολογισμού της αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο τρόπος παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης, οι μηχανισμοί ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Για την υπογραφή της σύμβασης δεν απαιτείται η έγκριση της παραγράφου 2.
δ. Μετά το έτος 2019, η παροχή υπηρεσιών ΥΔΥ στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, ανατίθεται από τη Ρ.Α.Ε.Μ. με διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κανονισμού 1370/2007 μέσω περισσότερων συμβάσεων ΥΔΥ, οι οποίες περιορίζονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια ή συγκεκριμένη διαδρομή. Το αντικείμενο των ειδικότερων συμβάσεων ΥΔΥ καθορίζεται από τη Ρ.Α.Ε.Μ., λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανάγκες μεταφοράς επιβατών και την ανάγκη εξασφάλισης της επιβατικής σιδηροδρομικής μεταφοράς μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών.»
5.Η παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3891/2010 αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος της ως εξής:
«7. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αναθέτει τη μηχανοστασιακή και εργοστασιακή συντήρηση του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί στην «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού» (ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.) για διάρκεια δέκα (10) ετών, με όρους αγοράς. Για τη σύναψη της σύμβασης έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 4. Μέχρι τη θέση σε ισχύ της σύμβασης του προηγούμενου εδαφίου, παρατείνεται αναδρομικά από το χρόνο λήξης της, η από 4.4.2011, Σύμβαση Συντήρησης και Διαθεσιμότητας Τροχαίου Υλικού που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΣΕ Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και περιλήφθηκε στον κλάδο συντήρησης τροχαίου υλικού που αποσχίστηκε από τον ΟΣΕ Α.Ε. και εισφέρθηκε στην ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπ’ αριθμ. 1661/14.8.2013 (Β’ 1993).»
6.Στο άρθρο 28 του ν. 3891/2010 προστίθεται περίπτωση 28 ως εξής:
«28. Συγκροτεί με απόφασή της συνεργεία ελέγχου, μόνιμες και έκτακτες επιτροπές, επιτροπές ακρόασης, καθώς και ομάδες εργασίας για την εξέταση και έρευνα επί θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας της, ορίζοντας τη σύνθεση, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Στα ως άνω συλλογικά όργανα μπορούν να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν είναι μέλη ή προσωπικό της Ρ.Α.Σ. Οι εισηγήσεις, τα πορίσματα, οι γνωμοδοτήσεις και οι εκθέσεις τους υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ρ.Α.Σ., που αποφασίζουν για την τυχόν δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων.»

Άρθρο 46
Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 2286/1995
Στο άρθρο 3 του ν. 2286/1995 (Α’ 19) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Οι προμήθειες καυσίμων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που εκτελούν οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές εξαιρούνται της προβλεπόμενης στο παρόν άρθρο διαδικασίας. Οι ανωτέρω προμήθειες πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τις κείμενες περί προμηθειών διατάξεις.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Άρθρο 47
Παράταση εγκρίσεων τύπου για ταξινόμηση οχημάτων και θέματα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας της Γενεύης (1970) για την Εργασία των Πληρωμάτων των Οχημάτων που εκτελούν Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (AETR)
1.Επιτρέπεται η ταξινόμηση οχημάτων, των οποίων η έγκριση τύπου (ευρωπαϊκή ή εθνική) έχει λήξει, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπό τις παρακάτω αθροιστικές προϋποθέσεις:
α) Τα οχήματα εισήχθηκαν τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης της έγκρισης τύπου αυτών. Η ημερομηνία εισαγωγής προκύπτει από τη Δήλωση Άφιξης του Οχήματος, για τα εγχώρια παραγόμενα οχήματα λαμβάνεται η ημερομηνία του αντίστοιχου εγγράφου τελωνειακής υπηρεσίας.
β) Έχει παρέλθει, κατά το χρόνο αίτησης, η δυνατότητα υπαγωγής αυτών στη διαδικασία τέλους σειράς, σύμφωνα με την Οδηγία 2007/46, εφόσον έχουν εισαχθεί από επιχείρηση εμπορίας οχημάτων.
2.Ταξινόμηση οχημάτων δεν μπορεί να γίνει εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από πέντε (5) έτη από την ημερομηνία λήξης της έγκρισης τύπου αυτών. Για τα οχήματα που είχαν ήδη εισαχθεί μέχρι τις 31.12.2013, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι τα δέκα (10) έτη.
3.Για τις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας της Γενεύης (1970) για την Εργασία των Πληρωμάτων των Οχημάτων που εκτελούν Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (AETR) από τους οδηγούς και τις μεταφορικές επιχειρήσεις επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την εφαρμογή του Κανονισμού 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του Κανονισμού 3821/1985, όπως αντικαταστάθηκε από τον Κανονισμό 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
4.Οι διατάξεις των άρθρων 4 και 25 της κοινής υπουργικής απόφασης 29949/1841/28.9.2009 (Β’ 2112) «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5.9.2007 για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά» εφαρμόζονται από 1.5.2015 για τα οχήματα Ο1. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται η κατηγορία των οχημάτων Ο1, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης σημειώματος έλξης και κυκλοφορίας αυτών.

Άρθρο 48
Ρυθμίσεις θεμάτων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
1.Ο ορισμός του ρυμουλκούμενου οχήματος της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κ.ν. 2696/1999, Α’ 57) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ρυμουλκούμενο: Το όχημα που στερείται ιδίας κινητήριας δύναμης και είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε να έλκεται από άλλο μηχανοκίνητο όχημα. Στην κατηγορία των οχημάτων αυτών περιλαμβάνονται και τα ημιρυμουλκούμενα. Στα ρυμουλκούμενα δεν περιλαμβάνεται τροχοφόρος εξοπλισμός για τη μεταφορά φορτίου που έλκεται ή ρυμουλκείται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αποκλειστικά εντός κλειστού χώρου, και αποτελείται από άκαμπτο οριζόντιο επίπεδο αμάξωμα επί συμπαγών τροχών μικρής διαμέτρου χωρίς αεροθάλαμο.»
2.Μετά την παρ. 4 του άρθρου 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κ.ν. 2696/1999) προστίθεται παράγραφος 4α ως εξής:
«4α. Ειδικότερα, για τους οδικούς συρμούς μεταφοράς οχημάτων επιτρέπεται η μεταφορά οχημάτων που προεξέχουν από το εμπρόσθιο τμήμα του συρμού μέχρι 50 εκατοστά του μέτρου και από το πίσω τμήμα του συρμού μέχρι 150 εκατοστά του μέτρου. Οι προεξοχές αυτές μετρούνται από το απώτερο σταθερό τμήμα του αμαξώματος του συρμού μπροστά ή πίσω μέχρι του απώτερου σημείου του πρώτου ή τελευταίου οχήματος που αποτελούν μέρος του φορτίου αντίστοιχα. Κάποια από τα οχήματα που αποτελούν το φορτίο μπορούν να στηρίζονται σε εκτεινόμενες φορητές κατασκευές που προεξέχουν του αμαξώματος και δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη μέτρηση των διαστάσεων, χωρίς να επιτρέπεται αυτές οι κατασκευές να εξέχουν και του φορτίου.»
3.Στο άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής:
«15. Οι διατάξεις της παραγράφου 13 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τον καθορισμό των θέσεων στάσης, αφετηρίας των λεωφορείων που διενεργούν διεθνείς λεωφορειακές γραμμές, στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ειδικά, για τον καθορισμό θέσεων στάσης, αφετηρίας και στάθμευσης των ειδικών τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης, στη διαδρομή, που προβλέπεται από το άρθρο 8 της υπ’ αριθμ. 22212/29.10.2008 (Β’ 2267) κοινής απόφασης των Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, όπως ισχύει, ο ΟΑΣΑ υποχρεούται να προβεί στον καθορισμό αυτών στην αιτούμενη θέση, εφόσον αυτή βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από στάση μέσων μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ. Σε περίπτωση ύπαρξης στο ίδιο σημείο στάσεων περισσότερων γραμμών μέσων μαζικής μεταφοράς, ως σημείο μέτρησης της άνω απόστασης λαμβάνεται το απώτερο σημείο στάσης από το σημείο, όπου ζητείται η ως άνω χωροθέτηση. Μέχρι τη χωροθέτηση των στάσεων από τον ΟΑΣΑ, σύμφωνα με το εδάφιο γ’ της παρ. 13 του παρόντος, οι υφιστάμενες στάσεις θεωρούνται ως νομίμως χωροθετημένες.»
4.Λεωφορείο Αστικού Τύπου επιτρέπεται να κυκλοφορεί επί της οδού χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού, κατ’ εξαίρεση της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 2696/1999 (Α’ 57), όπως ισχύει, μόνο για ερευνητικούς σκοπούς στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής. Η κυκλοφορία του επιτρέπεται, μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών Τροχαίας ή των Αστυνομικών Υπηρεσιών που ασκούν καθήκοντα Τροχαίας, για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη αστική διαδρομή, η οποία καθορίζεται μετά από κυκλοφοριακή μελέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 2696/1999 (Α’ 57), όπως ισχύει.
5.Το Λεωφορείο Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό επιβάλλεται να διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς και αυτόματα συστήματα, τα οποία εξασφαλίζουν συμπεριφορά κίνησης, πέδησης και ακινητοποίησης, αντίστοιχη με όχημα, το οποίο χειρίζεται οδηγός.
6.Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, την ασφάλεια των επιβατών και των λοιπών χρηστών της οδού επιβάλλεται η παρακολούθηση του Λεωφορείου και της οδού στην οποία κινείται, καθ’ όλη τη διάρκεια κίνησής του, από Κέντρο Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικών συσκευών λήψης και καταγραφής εικόνας (κάμερες). Οι παραπάνω συσκευές τοποθετούνται επί του οχήματος και σε προκαθορισμένα σημεία της διαδρομής, προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος της κίνησης του Λεωφορείου και της λοιπής κυκλοφορίας της οδού, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ακινητοποίησής του από το Κέντρο Ελέγχου σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι συνθήκες κυκλοφορίας ή λόγοι έκτακτης ανάγκης.
7.Ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση της κίνησης του Λεωφορείου στο Κέντρο Ελέγχου, οφείλει να είναι κάτοχος αντίστοιχης ισχύουσας κατηγορίας άδειας οδήγησης και ευθύνεται κατά τις διατάξεις του ν. 2696/1999 (Α’ 57), όπως ισχύει, ως οδηγός του οχήματος, για την ακινητοποίησή του, σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι συνθήκες κυκλοφορίας ή λόγοι έκτακτης ανάγκης.
8.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες θέσης σε κυκλοφορία του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, καθώς και οι λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες για την ασφαλή κυκλοφορία του επί της καθορισμένης διαδρομής.
9.Το άρθρο 52 του ν. 2696/1999 «Κύρωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α’ 57), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 52 Μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας
1.Μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης, στον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών τους. Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Κατ’ εξαίρεση, τα μέτρα του πρώτου εδαφίου, που καθορίζονται στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις Υπηρεσίες κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λαμβάνονται με αποφάσεις των κατά τόπους αρμοδίων Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Τροχαίας, όταν αυτά αφορούν:
α) Τους αυτοκινητόδρομους, τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, τις παρακαμπτήριες οδούς αυτών και αυτές που τα επηρεάζουν.
β) Τα εκτελούμενα ή υπάρχοντα ή προγραμματιζόμενα συγκοινωνιακά έργα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο αστικό και υπεραστικό δίκτυο.
γ) Το βασικό οδικό δίκτυο, όπως αυτό ορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
Των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής εκτός των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ήτοι των Δήμων Θεσσαλονίκης, ΚορδελιούΕυόσμου, Παύλου Μελά, ΑμπελοκήπωνΜενεμένης, Καλαμαριάς, ΝεάποληςΣυκεών, πλην της δημοτικής ενότητας Πεύκων, ΠυλαίαςΧορτιάτη, πλην της δημοτικής ενότητας Χορτιάτη, της δημοτικής ενότητας Θέρμης του Δήμου Θέρμης και της δημοτικής κοινότητας Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα.
Του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, ήτοι των δημοτικών ενοτήτων Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αισωνίας και Ιωλκού του Δήμου Βόλου.
Του πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου, ήτοι των δημοτικών ενοτήτων Ηρακλείου και Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου και της δημοτικής Ενότητας Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου.
Του πολεοδομικού συγκροτήματος Πατρών, ήτοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ανατολικού, αρκτικού, Κεντρικού και Νότιου Τομέα Δήμου Πατρέων, της Δημοτικής Κοινότητας Ρίου ( Αγίου Γεωργίου Ρίου), της Τοπικής Κοινότητας Ακταίου (Βερναδαίικων) και της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας.
Του πολεοδομικού συγκροτήματος Λάρισας, ήτοι της δημοτικής Ενότητας Λαρισαίων.
δ) Τις παρακαμπτήριες οδούς του βασικού δικτύου της προηγούμενης περίπτωσης και στις οδούς που επηρεάζουν το ανωτέρω δίκτυο.
ε) Την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο επί των ορίων, μεταξύ ομόρων ΟΤΑ.
Οι παραπάνω κανονιστικές αποφάσεις γνωστοποιούνται άμεσα στις κατά τόπους Υπηρεσίες Τροχαίας ή στις Αστυνομικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα Τροχαίας, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες κυκλοφορίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Αν από τη λήψη των μέτρων της παρούσας παραγράφου επηρεάζονται οι υπηρεσίες οδικής μαζικής μεταφοράς, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.), για την περιοχή αρμοδιότητάς του ή των αρμοδίων Υπηρεσιών των Περιφερειών για λεωφορειακές διαδρομές ΚΤΕΛ ή των Δήμων για αστικές λεωφορειακές διαδρομές, για τις άλλες περιοχές της χώρας.
2.Τα μέτρα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο μπορεί να λαμβάνονται προσωρινά εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών, με απόφαση των κατά τόπους αρμοδίων Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Διευθύνσεων Τροχαίας, όταν αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας ή σε έκτακτες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση τελείως προσωρινών καταστάσεων.
3.Με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, και με την αυτή διαδικασία, μπορεί να καθορίζονται σε κατοικημένες περιοχές, πεζόδρομοι ή περιοχές μόνο για την κυκλοφορία πεζών ή ατόμων με αναπηρίες ή περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Όπου οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν τις υπηρεσίες οδικής μαζικής μεταφοράς, εφαρμόζεται και η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Στις μελέτες, βάσει των οποίων εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις, περιλαμβάνεται αναγκαίως και ο κανονισμός λειτουργίας του πεζόδρομου.
4.α) Με βάση κυκλοφοριακές μελέτες, που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από κοινού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της οικείας περιφέρειας ή του οικείου δήμου και του Φορέα ή της Υπηρεσίας που είναι κατά περίπτωση αρμόδιος για τις Υπηρεσίες δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς και με απόφαση του οικείου Δημάρχου, εξαιρουμένης της περιοχής αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α., μπορούν να καθορίζονται οδοί ή λωρίδες κυκλοφορίας, στις οποίες κυκλοφορούν μόνο μέσα δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των τροχιοδρομικών οχημάτων.
β) Για την περιοχή αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α., ο καθορισμός οδών ή λωρίδων κυκλοφορίας, στις οποίες κυκλοφορούν μόνο μέσα δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των τροχιοδρομικών οχημάτων, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από εισήγηση του Οργανισμού με βάση το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ο.Α.Σ.Α. και με βάση μελέτες που εκπονούνται από τον Ο.Α.Σ.Α. για τα μέτρα προτεραιότητας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι των λοιπών οχημάτων, καθώς επίσης για την εγκατάσταση ειδικών σημάνσεων και για κάθε μέτρο που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων των αστικών συγκοινωνιών και την ασφαλή και άνετη διακίνηση των επιβατών. Με όμοια απόφαση που λαμβάνεται μετά από σχετική μελέτη και πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιών εκπόνησης ή έγκρισης των κυκλοφοριακών μελετών, είναι δυνατόν να επιτρέπεται στις προαναφερόμενες οδούς ή λωρίδες η κυκλοφορία δίκυκλων μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, καθώς επίσης και η εφαρμογή των μέτρων αυτών για ορισμένες ημέρες και ώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις καθορισμού οδών ή λωρίδων της παρούσας περίπτωσης, η επιλογή του είδους και του υλικού διαχωρισμού, η συνοδευτική οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η υλοποίηση της σήμανσης, η τοποθέτηση και συντήρηση των διαχωριστικών μέσων ανήκουν στην αρμοδιότητα των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών που βαρύνονται και με τις σχετικές δαπάνες.
γ) Οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υλικού και των στοιχείων διαχωρισμού καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
δ) Για την περιοχή αρμοδιότητας του Σ.Α.Σ.Θ., οι σχετικές δαπάνες που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων, βαρύνουν τον αντίστοιχο δήμο, ενώ το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης των ηλεκτρονικών μέσων ελέγχου βαρύνουν το Φορέα Λειτουργίας.
ε) Η παράβαση των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρούσας παραγράφου τιμωρείται με το πρόστιμο που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου αυτού για τους παραβάτες των μέτρων περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
στ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται η αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας και οι διαδικασίες για την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και οδήγησης στους ανωτέρω παραβάτες για ορισμένο χρονικό διάστημα, από δέκα (10) ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες.
5.Σε οδούς, στις οποίες για ειδικούς λόγους επιβάλλεται η αναγκαστική μείωση της ταχύτητας των οχημάτων ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας τους, μπορεί να ορίζεται, με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η δημιουργία ειδικών διαμορφώσεων του οδοστρώματος ή η τοποθέτηση κινητών εμποδίων. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι κατηγορίες των οδών στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία των ως άνω διαμορφώσεων ή η τοποθέτηση κινητών εμποδίων, οι προϋποθέσεις δημιουργίας ή τοποθέτησής τους, οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και η ειδική σήμανση που πρέπει να εφαρμόζεται, κατά περίπτωση. Εκείνος που παραβαίνει την παραπάνω υπουργική απόφαση τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις τιμωρείται και εκείνος που δημιουργεί ειδική διαμόρφωση ή τοποθετεί κινητά εμπόδια πριν από την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως.
6.Για την ανακούφιση, την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών διεξαγωγής της οδικής κυκλοφορίας με τα μέσα δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς προσώπων ή για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, μπορούν να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή της στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας ή ορισμένων κατηγοριών, καθώς και μοτοποδηλάτων σε ορισμένη περιοχή ή περιοχές της χώρας ή πόλεων ή κωμοπόλεων ή σε ορισμένη οδό ή οδούς ή και σε τμήμα οδού ή οδών. Στις περιοχές όπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου, έχει απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων, εκτός από τις προβλεπόμενες από την παράγραφο αυτή κυρώσεις, μπορεί να γίνεται και η μεταφορά του οχήματος ή του μοτοποδηλάτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 34 του παρόντος Κώδικα. Τα μέτρα που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή λαμβάνονται για την περιοχή της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η παράβαση των διατάξεων των αποφάσεων που εκδίδονται κατά το προηγούμενο εδάφιο τιμωρείται, για μεν τη στάθμευση κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος Κώδικα, για δε τα μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ. Επιπλέον, στους παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων για στάθμευση σε συγκεκριμένο σημείο ή άμεση έξοδο από την απαγορευμένη περιοχή επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους.
7.Τα μέτρα που λαμβάνονται βάσει των διατάξεων του άρθρου αυτού ισχύουν από την τοποθέτηση των οικείων πινακίδων σήμανσης, των σηματοδοτών ή των διαγραμμίσεων στο οδόστρωμα, εκτός εάν κατά το χρόνο ισχύος των μέτρων αυτών η κυκλοφορία ρυθμίζεται από τροχονόμους ή τα μέτρα έχουν ληφθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου και από τον Κώδικα αυτόν δεν προβλέπονται αντίστοιχες πινακίδες σήμανσης, οπότε τα μέτρα αυτά ισχύουν από τη δημοσίευση των σχετικών, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αποφάσεων ή από τη χρονολογία που θα ορίζουν οι ίδιες αυτές αποφάσεις.
8.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μπορούν να επιβάλονται περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της χώρας και να καθορίζεται η προσωρινή κίνησή τους σε χώρους στάθμευσης. Με απόφαση των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων. Οι μεν παραβάτες των διατάξεων που θεσπίζονται βάσει των εξουσιοδοτήσεων του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής, τιμωρούνται με τις ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 που αφορούν τα φορτηγά οχήματα, οι δε παραβάτες των διατάξεων που θεσπίζονται βάσει των εξουσιοδοτήσεων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου αυτής τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400) ευρώ.»
10.Η περίπτωση β’ της παρ. 6 του άρθρου 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κ.ν. 2696/1999) αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα ασυμβίβαστα της άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων και της λειτουργίας Σχολών Οδηγών και Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων.»

Άρθρο 49
Οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος
1.Επιτρέπεται η διαγραφή οχημάτων από το Μηχανογραφικό Σύστημα αδειών κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δίχως την παράδοσή τους σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων στο τέλος κύκλου ζωής, όπως το π.δ. 116/2004 (Α’ 81) ορίζει, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί ως οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και αγωνιστικά.
2.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται η διαδικασία διαγραφής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι παραβάσεις, τα όργανα ελέγχου και επιβολής αυτών, τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα και οι κυρώσεις που κυμαίνονται από τριακόσια (300) έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και από μία (1) ημέρα απαγόρευση κυκλοφορίας έως οριστική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Άρθρο 50
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3429/2005
1.Η περίπτωση β’ της παρ. 8 του άρθρου 14α του ν. 3429/2005 (Α’ 314) αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Πρόσκληση κάθε ενδιαφερομένου, ανεξαρτήτως συμμετοχής του ή όχι στη διαδικασία της παραγράφου 6,να παραλάβει από τον εκκαθαριστή το υπόμνημα προσφοράς εφόσον δεν το έχει ήδη παραλάβει και να υποβάλει σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά, η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ή με τραπεζική επιταγή συνοδευόμενη από σχετική επιστολή του ενδιαφερομένου, για ποσό και με όρους που θα προσδιορίζονται στη διακήρυξη.
2.α)Στην παρ. 13 του άρθρου 14α του ν. 3429/2005 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, υποθηκοφυλάκων και κτηματολογικών γραφείων περιορίζονται σε ποσοστό 20% αποκλειστικά και μόνον όσον αφορά τη σύνταξη, υπογραφή και μεταγραφή της σύμβασης μεταβίβασης.»
β) Το εδάφιο 3 της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3717/ 2008 καταργείται».
3.Μετά το έκτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 14α του ν. 3429/2005 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Στη διαδικασία του παρόντος άρθρου, απαιτήσεις κατά τρίτων, οποτεδήποτε και αν γεννήθηκαν, αναγνωρίζονται ως έσοδα της εταιρείας, που έχει υπαχθεί σε ειδική εκκαθάριση και καταχωρούνται στα βιβλία της και στον πίνακα κατάταξης, με την είσπραξή τους.»

Άρθρο 51
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4199/2013
1.Μετά το άρθρο 54 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) προστίθεται άρθρο 54Α ως εξής:
«Άρθρο 54Α Παροχή συγκοινωνιακού έργου εντός κλειστών
γεωγραφικών περιοχών (νήσων) που δεν αποτελούν ίδιο νομό
1.Σε κλειστές γεωγραφικές περιοχές (νησιά), που δεν αποτελούν ίδιο νομό και των οποίων η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση παρέχεται από μεμονωμένους μεταφορείς επιβατών, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, δύναται να ανατεθεί η συνέχιση παροχής του συνόλου ή μέρους του συγκοινωνιακού έργου της νήσου, σε εταιρεία οποιασδήποτε νομικής μορφής που ιδρύεται από τους μεμονωμένους αυτοκινητιστές παρόχους του συνόλου ή μέρους του έργου αυτού, εφόσον εντός έξι (6) μηνών από την ισχύ του παρόντος άρθρου υποβάλλουν σχετική πρότασηαίτημα προς την οικεία Περιφέρεια, η οποία εκδίδει την εγκριτική απόφαση εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή του αιτήματος.
2.Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης της οικείας Περιφέρειας της παραγράφου 1, ιδρύονται οι νέες εταιρείες ανάληψης του συνόλου ή μέρους του έργου των περιοχών αυτών που εκτελούσαν οι μεμονωμένοι μεταφορείς, ως το έργο παρέχονταν από τους μεταφορείς αυτούς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (γραμμές, διαδρομές, τακτικά δρομολόγια, κόμιστρα κ.λπ.).
3.Σε περίπτωση που οι μεμονωμένοι μεταφορείς ιδρύσουν ανώνυμη εταιρεία του εδαφίου α’ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2963/2001 (Α’ 268), για την προς ίδρυση εταιρεία εφαρμόζονται στο σύνολό τους οι ρυθμίσεις του άρθρου 3 του ν. 2963/2001, όπως ισχύει.
4.Από της ημερομηνίας αναθέσεως του ως άνω έργου σε εταιρείες, εφαρμόζονται στο σύνολό τους οι ρυθμίσεις του ν. 2963/2001 ως ισχύει κάθε φορά, ως και οι ρυθμίσεις του π.δ. 967/1979 που δεν αντίκεινται στις ρυθμίσεις του ν. 2963/2001, έως την εφαρμογή για τις περιοχές αυτές των ρυθμίσεων του ν. 4199/2013.»
2.Η παρ. 3 του άρθρου 56 του ν. 4199/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ρ.Α.Ε.Μ. διορίζονται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με την περίπτωση η’ του άρθρου 14 και το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής. Τα λοιπά μέλη της Ρ.Α.Ε.Μ. διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.»
3.Το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 61 του ν. 4199/2013 καταργείται.
4.Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 63 του ν. 4199/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στις συνεδριάσεις της Ρ.Α.Ε.Μ. εκτός του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών αυτής συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου ένας εκπρόσωπος τηςΈνωσης Περιφερειών Ελλάδος, ένας εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών και ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, που ορίζονται από τους φορείς αυτούς.»
5.Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4199/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η εισφορά της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει να παρακρατείται από τις ΚΤΕΛ Α.Ε. και τα ΚΤΕΛ του ν. 2963/2001, που εκτελούν υπεραστικό συγκοινωνιακό έργο, από την 1η Νοεμβρίου 2014 και καταβάλλεται κάθε τρίμηνο και το αργότερο εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.»

Άρθρο 52
Τροποποίηση διατάξεων των νόμων 1108/1980, 2773/1999, 4199/2013 και 4233/2014
1.Το άρθρο 6 του ν. 1108/1980 (Α’ 304) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 6
Χρήση εναλλακτικών καυσίμων για την κίνηση οχημάτων
1.Επιτρέπεται με τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου η χρησιμοποίηση υγραερίου (LPG) ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή άλλου εναλλακτικού καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον για την κίνηση αυτοκινήτων οχημάτων.
2.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του ειδικού εξοπλισμού, με τον οποίο καθίσταται δυνατή η χρησιμοποίηση υγραερίου (LPG) ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή άλλου εναλλακτικού καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον για την κίνηση αυτοκινήτων οχημάτων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχου και ασφαλούς κυκλοφορίας αυτών. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής οχημάτων μεταφοράς υγραερίου (LPG) ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή άλλου εναλλακτικού καυσίμου προς εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων διανομής των ανωτέρω καυσίμων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχου της ασφαλούς κυκλοφορίας και λειτουργίας αυτών.
3.Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται τα αρμόδια όργανα, οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας πάσης φύσεως σταθμών αυτοκινήτων, πλυντηρίων και λιπαντηρίων αυτοκινήτων κείμενων εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, καθώς και των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις για την κυκλοφοριακή σύνδεση των ανωτέρω εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.
Με τη δημοσίευση των αποφάσεων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα ανωτέρω θέματα καταργείται.»
2.Το άρθρο 45 του ν. 2773/1999 (Α’ 286) καταργείται.
3.Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 12 του ν. 4233/2014 (Α’ 22) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τη μετασκευή των κινητήρων οχημάτων σε κινητήρες διπλού καυσίμου, ήτοι συμβατικού καυσίμου και αερίου καυσίμου (πεπιεσμένου φυσικού αερίου CNG ή υγραερίου LPG), χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα εξαρτήματα, σύμφωνα με τους Κανονισμούς R110 και R67 της ΟΕΕ/ΗΕ.»
4.Η παρ. 8 του άρθρου 115 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) καταργείται.

Άρθρο 53
Τροποποίηση του ν. 2912/2001
1.Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 2912/2001 (Α’ 94) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη αρχή και έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Η Επιτροπή εποπτεύεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα μέλη της απολαμβάνουν προσωπική ανεξαρτησία και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεσμεύονται από το νόμο και τη συνείδησή τους.»
2.Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 2912/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η θητεία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής είναι πενταετής και παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων μελών.»
3.Στο άρθρο 5 του ν. 2912/2001 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής υποβάλλουν κατ’ έτος τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003 (Α’ 309), όπως ισχύει.»
4.Η διάταξη της παραγράφου 2 καταλαμβάνει και τους εν ενεργεία, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής, η θητεία των οποίων παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου που προβλέπεται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 54
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 52/2012
Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 10 του π.δ. 52/2012 (Α’ 102) αντικαθίσταται ως εξής:
«Εκτός από το προσωπικό που ασκεί καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης, το λοιπό προσωπικό πρέπει να έχει τουλάχιστον το Γ’ βαθμό και να έχει γνώσεις και εμπειρία σε έναν τουλάχιστον από τους εξής τομείς: α) οικονομική, β) λογιστική, γ) δημόσιο οικονομικό, δ) δημοσιονομικό και διοικητικό δίκαιο, ε) λειτουργία αερολιμένων, στ) εποπτεία αερολιμένων, ζ) οικονομική διαχείριση αερολιμένων.»

Άρθρο 55
Επιβολή τέλους συνδρομής σε Άτομα με Αναπηρία και Μειωμένη Κινητικότητα (Τέλος ΑμεΑ)
1.Επιβάλλεται Τέλος παροχής συνδρομής σε Άτομα με Αναπηρία και Μειωμένη Κινητικότητα (Τέλος ΑμεΑ) σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από τους ελληνικούς αερολιμένες στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Από την υποχρέωση καταβολής του Τέλους ΑμεΑ εξαιρούνται οι αναχωρούντες επιβάτες ηλικίας έως και δύο (2) ετών, τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών, καθώς και τα μέλη του πληρώματος που επιβιβάζονται για ανάληψη υπηρεσίας σε άλλο σταθμό για αντικατάσταση των εν υπηρεσία πληρωμάτων, οι επιβάτες που αφικνούνται σε αεροδρόμιο λόγω έκτακτης ανάγκης, βλάβης, κακών καιρικών συνθηκών ή άλλου γεγονότος ανωτέρας βίας, ανεξαρτήτως αν εξέλθουν τον τελωνειακά ελεγχόμενο χώρο ή αν συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλο αεροσκάφος την ίδια ή άλλη μέρα και οι αεροπορικώς διερχόμενοι επιβάτες, οι οποίοι συνεχίζουν το ταξίδι τους με το ίδιο αεροσκάφος και παραμένουν σε ελεγχόμενους χώρους (direct transit).
2.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται το ύψος και οι δικαιούχοι του τέλους, η διαδικασία είσπραξης και διαχείρισης αυτού και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 56
Τέλη υπηρεσιών τήρησης μητρώου αεροσκαφών
1.Επιβάλλονται τέλη, τα οποία αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, για την έκδοση πιστοποιητικών νηολόγησης, βαρών και απονηολόγησης αεροσκαφών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και για τις εν γένει υπηρεσίες που παρέχονται σχετικά με την εγγραφή ή διαγραφή πολιτικών αεροσκαφών από τα οικεία μητρώα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι λοιπές βαρυνόμενες με τέλη υπηρεσίες τήρησης μητρώου, το ύψος των τελών και κάθε σχετικό θέμα.
2.Μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης της παραγράφου 1 του παρόντος η έκδοση πιστοποιητικών νηολόγησης αεροσκαφών, καθώς και αντιγράφων αυτών, εξακολουθεί να επιβαρύνεται με πάγιο τέλος χαρτοσήμου τριάντα (30) ευρώ.
3.Η περίπτωση α’ της παραγράφου Β’ του άρθρου 18 του π.δ. της 18ης Ιουλίου 1931 (Α’ 239) αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Τα πιστοποιητικά πλοϊμότητας ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών, τα πιστοποιητικά εθνικότητας πλοίων, καθώς και τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αυτών 30 ευρώ.»

Άρθρο 57
Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 3913/2011
Η παράγραφος 8Α του άρθρου 22 του ν. 3913/2011 (Α’ 18) αντικαθίσταται ως εξής:
«8Α. Κατά τη διαδικασία για την αξιοποίηση υφιστάμενων κρατικών αεροδρομίων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων ή για την ανάθεση της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης νέων αεροδρομίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης που κυρώνονται με νόμο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 9 και 18 παράγραφος 2 του ν. 1815/1988 (Α’ 250) και του π.δ. 158/2002 (Α’ 137). Στις περιπτώσεις αυτές ζητήματα σχετικά με την ίδρυση, τους δικαιούχους ίδρυσης, την κατασκευή, τον εξοπλισμό, την οργάνωση, τη διοίκηση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των αεροδρομίων αυτών ρυθμίζονται από τους όρους των σχετικών διεθνών διαγωνισμών, των συμβάσεων παραχώρησης και των σχετικών κυρωτικών νόμων. Στα τεύχη δημοπράτησης των ως άνω διαγωνισμών περιλαμβάνεται υποχρεωτικά πρόβλεψη για τη δυνατότητα αποκλεισμού υποψηφίων επενδυτών για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας.»

Άρθρο 58
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4146/2013
1.Η παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4146/2013 (Α’ 90) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και το Πρόγραμμα Ασφαλείας Υδατοδρομίου εγκρίνονται από τον Διοικητή της Υ.Π.Α. Το Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εγκρίνεται από τον Διοικητή της Υ.Π.Α. με τη σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.) ή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανάλογα με τη λειτουργία του Υδατοδρομίου σε θαλάσσια περιοχή ή λίμνη αντίστοιχα. Μετά την έγκρισή τους, τροποποιούνται:
α) Με όμοια πράξη των ως άνω αρμόδιων αρχών λόγω τροποποίησης των διεθνών απαιτήσεων που αφορούν σε θέματα συναφή με τα υδατοδρόμια.
β) Με όμοια πράξη των ως άνω αρμόδιων αρχών κατόπιν αιτήματος του νόμιμου κατόχου της άδειας λειτουργίας το οποίο εξετάζεται και εγκρίνεται ή μη, εντός τριμήνου από της υποβολής του.
γ) Με όμοια πράξη των ως άνω αρμόδιων αρχών λόγω μεταβολής των στοιχείων τους.»
2.Η περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν. 4146/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε) Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για: α) την εξέταση της καταλληλότητας της περιοχής από πλευράς τάξης και ασφάλειας, β) θέματα που άπτονται της Συνθήκης του Σένγκεν (Schengen), καθώς και την από κοινού έγκριση του υποβληθέντος Εγχειριδίου «Σχέδιο Αντιμετώπισης ΚαταστάσεωνΈκτακτων Αναγκών» του υδατοδρομίου προς αδειοδότηση σε λίμνη, σε συνυπογραφή με τη Διεύθυνση Αερολιμένων (Δ3) της Υ.Π.Α.»
3.Η περίπτωση γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4146/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Ένας (1) Αξιωματικός της κατά τόπον αρμόδιας Αστυνομικής Διεύθυνσης, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (για ελέγχους που περιγράφονται στην περίπτωση, ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 39 για την επιθεώρηση υδατοδρομίων που θα λειτουργήσουν αποκλειστικά σε λίμνες, και πέραν των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.). Σε περιπτώσεις συναρμοδιότητας για την αδειοδότηση υδατοδρομίου σε ζώνη ή περιοχή εξαιρετικής σημασίας, ιδιαιτερότητας και ευαισθησίας, δύναται η συμμέτοχη στην Επιτροπή Υδατοδρομίων και ενός (1) εκπροσώπου της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και σε επιθεωρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, ύστερα από ενδοϋπηρεσιακή συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή και τη Δ.Π.Σ.Α.Α.Α.»
4.Η παραγράφος 2 του άρθρου 41 του ν. 4146/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου μπορεί να παραχωρήσει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 36, τη διοίκηση, τη διαχείριση, τη λειτουργία ή εκμετάλλευση των υποδομών και υπηρεσιών του υδατοδρομίου, διατηρώντας ο ίδιος εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο, προς τον Φορέα λειτουργίας του Υδατοδρομίου, για την τήρηση όλων των όρων που προβλέπονται από το παρόν και την άδεια, καθώς και για την ενημέρωση των εμπλεκομένων αρχών με τη γνωστοποίηση σε αυτές των στοιχείων του νέου εκμεταλλευτή διαχειριστή.»

Άρθρο 59
Ρυθμίσεις θεμάτων συστήματος εισροών εκροών πρατηρίων καυσίμων
Στο άρθρο 31 του ν. 3784/2009 (Α’ 137) προστίθεται παράγραφος 11, ως εξής:
«11. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και οι Υπηρεσίες Ανάπτυξης των Γενικών Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας, όπως επίσης και οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας, διασυνδέονται με τη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά τα συστήματα εισροών εκροών στα πρατήρια καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται εντός διαστήματος έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι όροι και ο τρόπος της διασύνδεσης, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

Άρθρο 60
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4070/2012
1.Στην περίπτωση κ’ του άρθρου 12 του ν. 4070/2012 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι καταγγελίες, που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας περί νομίμου εγκαταστάσεως και λειτουργίας κατασκευών κεραιών ή λειτουργία παρανόμων σταθμών οποιασδήποτε υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών ή πρόκληση επιζήμιων παρεμβολών, υποβάλλονται στην Ε.Ε.Τ.Τ. Εφόσον για τη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών απαιτείται πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων από συνεργεία μετρήσεων ή τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε.Τ.Τ., η καταγγελία συνοδεύεται από την καταβολή σχετικού παραβόλου, το ύψος του οποίου ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ. Το ύψος του παραβόλου αυτού δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο παράβολο, που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 30.»
2.Στην περίπτωση λε’ του άρθρου 12 του ν. 4070/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης του τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού και του ραδιοεξοπλισμού με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τα μέλη του προσωπικού της Ε.Ε.Τ.Τ. ή και τρίτα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα για το σκοπό αυτόν από την Ε.Ε.Τ.Τ. μπορούν να εισέρχονται σε χώρους διάθεσης και αποθήκευσης ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού και να λαμβάνουν ατελώς δείγματα του εξοπλισμού, όπως αυτός διατίθεται στην αγορά.»
3.Στην περίπτωση λζ’ του άρθρου 12 του ν. 4070/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται με αιτιολογημένη απόφασή της σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να αναθέτει σε τρίτους προς εκτέλεση συγκεκριμένες και μόνο εργασίες που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τηρώντας κατά τα ως άνω τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου και τους σχετικούς κανονισμούς της περί σύναψης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών, όπως ισχύουν.»
4.Η παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ. και ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, είναι δυνατόν να αποσπώνται στην Ε.Ε.Τ.Τ. μέχρι και πέντε (5) άτομα, προς κάλυψη θέσεων Τακτικού και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, για συγκεκριμένο και από την ανωτέρω απόφαση προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν υπερβαίνει την τριετία, με δυνατότητα ανανέωσης για μία ακόμη διετία, υπάλληλοι από δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (Α’ 65) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του πριν την επαναοριοθέτησή του με το άρθρο 57 παρ. 1 του ν. 1892/1991 (Α’ 101) προς κάλυψη άμεσων αναγκών της Ε.Ε.Τ.Τ., υπό την επιφύλαξη της παρ. 16 του άρθρου ένατου του ν. 4057/2012 (Α’ 54). Για την απόσπαση των ανωτέρω υπαλλήλων, αναγκαία είναι η εμπειρία τους σε αντικείμενο συναφές προς αυτό της απασχόλησής τους στην Ε.Ε.Τ.Τ. Η απόσπαση των ανωτέρω υπαλλήλων δύναται να διακόπτεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ., σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες ανάγκες της Ε.Ε.Τ.Τ., για τις οποίες έγινε η απόσπαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, δύνανται να καλυφθούν από το προσωπικό της Ε.Ε.Τ.Τ.»
5.Η παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ., μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, επιτρέπεται να μετατάσσονται μέχρι και πέντε (5) άτομα σε υφιστάμενες κενές θέσεις προσωπικού, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, υπάλληλοι στην Ε.Ε.Τ.Τ. από άλλες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α’ 180). Προϋπόθεση για τη μετάταξη των ανωτέρω υπαλλήλων είναι η προϋπηρεσία τους σε αντικείμενο συναφές με αυτό της απασχόλησης τους στην Ε.Ε.Τ.Τ. Όσοι εκ των μετατασσομένων υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ έχουν προϋπηρεσία συναφή με το αντικείμενο της Ε.Ε.Τ.Τ. για τουλάχιστον πέντε (5) έτη μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων που προβλέπονται για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό της Ε.Ε.Τ.Τ.»
6.Η παρ. 11 του άρθρου 13 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«11.α) Η Ε.Ε.Τ.Τ. μπορεί να απασχολεί μέχρι πέντε (5) ασκούμενους δικηγόρους στο Τμήμα Νομικών Υπηρεσιών. Η επιλογή τους, ο χρόνος, ο τόπος, η αμοιβή τους εντός των ορίων των κείμενων για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών διατάξεων, καθώς και οι λοιπές συνθήκες άσκησης των ασκούμενων δικηγόρων στην Ε.Ε.Τ.Τ. καθορίζονται από την Ε.Ε.Τ.Τ., ο οποία βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη.
β) Η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται να απασχολεί φοιτητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ή και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, όλων των κύκλων σπουδών, για πρακτική άσκηση, σε γνωστικό αντικείμενο που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»
7.Στο τέλος της παρ. 12 του άρθρου 28 του ν. 4070/2012 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Για την εγκατάσταση, εκμετάλλευση, συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και κάθε είδους συναφών ευκολιών (όπως ενδεικτικά κοινόχρηστων τηλεφώνων, στύλων, υπαίθριων μονάδων δικτύου, οικίσκων, κεραιών φρεατίων, καμπινών, αγωγών, καλωδιώσεων, κυτίων σύνδεσης) οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης οποιουδήποτε άλλου τέλους, φόρου, εισφοράς και εν γένει αποζημίωσης, πέραν των τελών διέλευσης που ορίζονται στο παρόν άρθρο και τυχόν Φ.Π.Α.»
8.Η παράγραφος 5 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης οι κάτοχοι αδειοδοτημένων κεραιών προκαταβάλλουν στην Ε.Ε.Α.Ε. ετήσιο τέλος ύψους διακοσίων είκοσι (220) ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία κάθε κατασκευής κεραίας ως προς την τήρηση των ορίων ακτινοβολίας. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κάθε φορά αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε. Υπουργού, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε., καθορίζονται όλα τα σχετικά με την επιβολή και είσπραξη του τέλους θέματα. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κάθε φορά αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε. Υπουργού, δύναται να αναπροσαρμόζεται το ύψος του ανωτέρω τέλους, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα της διενέργειας των ελέγχων της παραγράφου 2, καθώς και τα έξοδα της λειτουργίας, ανάπτυξης και επέκτασης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων του άρθρου 22 του ν. 4053/2012. Με όμοια απόφαση μπορεί να καθοριστεί το μέρος των εσόδων που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή και διατίθενται από την Ε.Ε.Α.Ε. στους δήμους ή άλλους εμπλεκόμενους φορείς για την κάλυψη πάσης φύσεως εξόδων τους σχετικών με τη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων.»
9.Στην παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Σύνταξη και υποβολή τεχνικής μελέτης δεν απαιτείται για τους σταθμούς των οποίων η συνολική ενεργός ακτινοβολούμενη ισχύς όλων των καναλιών δεν ξεπερνά τα 100 W (164 Weirp) για τις ζώνες συχνοτήτων πάνω από 30 MHz και το 1KW για τις ζώνες συχνοτήτων κάτω από 30 MHz, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 6 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.»
10.Μετά την παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 προστίθεται παράγραφος 9α ως εξής:
«9.α. Αν η Ε.Ε.Α.Ε. διαπιστώσει οποτεδήποτε ότι τα δηλωθέντα στην υποβληθείσα μελέτη (που προβλέπεται στο άρθρο 6 της κοινής υπουργικής απόφασης 53571/3839/2000, Β’ 1105) ή/και τα συνημμένα σε αυτή σχέδια παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με την πραγματικότητα, οι οποίες επηρεάζουν ουσιωδώς τους υπολογισμούς της μελέτης ή τα μέτρα προφύλαξης του κοινού, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνουν τα όρια ασφαλούς έκθεσης αυτού, όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, ενημερώνει άμεσα εγγράφως ή με τηλεομοιοτυπία ή μέσω ΣΗΛΥΑ την Ε.Ε.Τ.Τ. και τον κάτοχο της κατασκευής κεραίας. Η Ε.Ε.Τ.Τ. ενημερώνει άμεσα εγγράφως ή με τηλεομοιοτυπία ή μέσω ΣΗΛΥΑ τον κάτοχο της κατασκευής κεραίας να προβεί στην κατάθεση διορθωμένης μελέτης ραδιοεκπομπών εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την ειδοποίησή του και γνωστοποίησή της στην Ε.Ε.Τ.Τ. Η διορθωμένη μελέτη ραδιοεκπομπών κατατίθεται απευθείας στην Ε.Ε.Α.Ε. και εξετάζεται κατά προτεραιότητα από αυτήν, η οποία εντός τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή της είτε εκδίδει γνωμάτευση είτε ενημερώνει τον πάροχο για την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία των είκοσι (20) ημερών, από την κατάθεση της διορθωμένης μελέτης ο κάτοχος της κατασκευής κεραίας προβαίνει σε άμεση διακοπή λειτουργίας του τμήματος του υπαίτιου σταθμού και γνωστοποίησή της στην Ε.Ε.Τ.Τ.»
11.Η παρ. 13 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«13. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών και συναφών κατασκευών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση, που χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την παράγραφο 2Η του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 (Α’ 46). Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης:
α) Για τις κατασκευές κεραιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 του ν. 4053/2012, αδειοδοτημένες και αδειοδοτούμενες με βάση το προγενέστερο της έναρξης ισχύος του ν. 4053/2012 νομοθετικό πλαίσιο, η χορήγηση της έγκρισης έπεται της χορήγησης άδειας κατασκευής κεραίας από την Ε.Ε.Τ.Τ. και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24Α του ν. 2075/1992 (Α’129), χωρίς να απαιτείται θεώρηση ή έγκριση από την Ε.Ε.Τ.Τ. αρχιτεκτονικών σχεδίων.
β) Για τις αδειοδοτούμενες με βάση την παράγραφο 17 κατασκευές κεραιών η χορήγηση της έγκρισης δεν αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης πιστοποιητικού πληρότητας από την Ε.Ε.Τ.Τ. ούτε προϋπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας της κατασκευής κεραίας, εφόσον γι’ αυτή έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πληρότητας. Η χορήγηση της έγκρισης προηγείται της χορήγησης άδειας κατασκευής κεραίας από την Ε.Ε.Τ.Τ. και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24Α του ν. 2075/1992 (Α’ 129), χωρίς να απαιτείται θεώρηση ή έγκριση από την Ε.Ε.Τ.Τ. αρχιτεκτονικών σχεδίων.
Η υποβολή και η διεκπεραίωση των αιτήσεων για τη χορήγηση πολεοδομικής έγκρισης γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).»
12.Η παρ. 16 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«16. Οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες, στις οποίες κατατίθενται τα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτησης των κατασκευών κεραιών που έχουν αδειοδοτηθεί ή αδειοδοτούνται από την Ε.Ε.Τ.Τ. βάσει του προγενέστερου του ν. 4053/2012 νομοθετικού πλαισίου, υποχρεούνται εντός δύο (2) μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών να αποφανθούν αιτιολογημένα επί της νομιμότητας και καταλληλότητας αυτών.
Αν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς απάντηση της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί η πολεοδομική έγκριση και η κεραία δύναται να ηλεκτροδοτηθεί μετά από υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης προς την ηλεκτρική εταιρεία στην οποία δηλώνονται και τα τετραγωνικά που μισθώνει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών επί του ακινήτου που θα συνοδεύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης του φακέλου στην Πολεοδομική Υπηρεσία.
Σε περίπτωση άρνησης χορήγησης πολεοδομικής έγκρισης ή ανάκλησης της έγκρισης ή άρνησης αποδοχής δικαιολογητικών ή άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας για την έκδοση πολεοδομικής έγκρισης σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις αδειοδότησης, καθώς και για τις κατασκευές κεραιών που αδειοδοτούνται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, ο κύριος των εγκαταστάσεων κατασκευών κεραιών δικαιούται εντός τριάντα (30) ημερών αφότου έλαβε γνώση των ως άνω πράξεων να προσφύγει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος κρίνει οριστικά επί της ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας των πράξεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και εκδίδει ή απορρίπτει οριστικά την αιτούμενη έγκριση εντός εξήντα (60) ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου επί της προσφυγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη διαδικασία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυθαιρέτων του π.δ. 267/1998 (Α’ 195) και του ν. 4178/2013 (Α’ 174) και η κατασκευή δεν κατεδαφίζεται ούτε ανακαλείται η άδεια κατασκευής κεραίας της E.E.T.T.
Κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου τριμελούς Διοικητικού Εφετείου, σύμφωνα με την περίπτωση 1θ του άρθρου 1 του ν. 702/1977 (Α’ 268), η οποία εκδικάζεται εντός ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσής της και εκδίδεται απόφαση εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκδίκασή της. Αναβολή της συζητήσεως είναι δυνατή μόνο μία φορά και για σπουδαίο λόγο, ο δε επαναπροσδιορισμός της δίκης δεν δύναται να απέχει περισσότερο από ένα μήνα από την αρχική δικάσιμο, εκτός κι αν υφίσταται περίπτωση συνεκδίκασης περισσότερων αιτήσεων ακύρωσης. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, που εκδίδονται, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, προσβάλλονται με έφεση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η έφεση εκδικάζεται εντός τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσής της.
Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης τριών (3) μηνών από την υποβολή της προσφυγής προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κύριος των εγκαταστάσεων κατασκευών κεραιών δύναται να προσφύγει στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) το οποίο αποφασίζει επί της προσφυγής και δύναται με απόφασή του να παραπέμψει το φάκελο στην Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), προκειμένου όπως αυτή εκδώσει την αιτούμενη έγκριση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη διαδικασία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυθαιρέτων του π.δ. 267/1998 (Α’ 195) και του ν. 4178/2013 (Α’ 174) και η κατασκευή δεν κατεδαφίζεται ούτε ανακαλείται η άδεια κατασκευής κεραίας της Ε.Ε.Τ.Τ. Κατά της απόφασης της ΔΟΚΚ χωρεί αίτηση ακύρωσης ως ανωτέρω.»
13.Τα τρία τελευταία εδάφια της περίπτωσης Α’ της παρ. 17 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι κατασκευές κεραιών, που εμπίπτουν στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4053/2012 (Α’ 44), για τις οποίες υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς το κοινό με την τροποποίηση των υφιστάμενων κεραιοσυστημάτων ή των χαρακτηριστικών εκπομπής, είναι δυνατόν να υπάγονται αποκλειστικά στη διαδικασία που προβλέπεται στη παρούσα ενότητα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
(α) Οι αναβαθμίσεις δεν αφορούν αλλαγές στον ιστό της κατασκευής κεραίας, ούτε αύξηση του συνολικού ύψους αυτής.
(β) Έχει εκδοθεί θετική γνωμάτευση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επί σχετικής μελέτης, η οποία έχει υποβληθεί από τον κάτοχο της κατασκευής κεραίας, στην οποία αναφέρεται το σύνολο των κεραιοσυστημάτων της κατασκευής κεραίας.
Οι ως άνω κατασκευές κεραιών συνεχίζουν να θεωρούνται νομίμως λειτουργούσες εφόσον οι σχετικές αιτήσεις και τα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί στην Ε.Ε.Τ.Τ. εντός της προθεσμίας του άρθρου 31 του ν. 4053/2012 (Α’ 44), όπως εκάστοτε ισχύει και μέχρι τη χορήγηση άδειας ή πιστοποιητικού πληρότητας ή την απόρριψη της αίτησης από την Ε.Ε.Τ.Τ. και δεν είναι δυνατή η απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων που υποβάλλεται στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης εφόσον ο μοναδικός λόγος μη έγκρισης ή απόρριψης είναι η ύπαρξη υφιστάμενης κατασκευής κεραίας.»
14.Στο τέλος της περίπτωσης Α’ της παραγράφου 17 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Δεν απαιτείται τροποποίηση της άδειας κατασκευής κεραίας ή του πιστοποιητικού πληρότητας, ούτε έκδοση νέας άδειας κατασκευής κεραίας, αλλά η υποβολή Τυποποιημένης Δήλωσης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) σε περίπτωση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς το κοινό με την τροποποίηση των υφιστάμενων κεραιοσυστημάτων ή των χαρακτηριστικών εκπομπής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται οποιαδήποτε επιπλέον τροποποίηση στο δομικό μέρος της υφιστάμενης κατασκευής κεραίας, συμπεριλαμβανομένου του ύψους της κατασκευής και του οικίσκου.
Η Τυποποιημένη Δήλωση, που υποβάλλεται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ), πρέπει να συνοδεύεται από:
(α) επικαιροποιημένη μελέτη ραδιοεκπομπών, που αφορά το σύνολο των κεραιοσυστημάτων της κατασκευής κεραίας, εφόσον απαιτείται με βάση την υπ’ αριθμ. 53571/3839/2000 (Β’ 1105) κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει,
(β) επικαιροποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή κατά περίπτωση επικαιροποίηση της Δήλωσης Υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπου απαιτείται, σύμφωνα με το ν. 4014/2011.
Μετά τη χορήγηση:
(α) θετικής γνωμάτευσης της Ε.Ε.Α.Ε. και (β) απόφασης επί της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή παρέλευσης τουλάχιστον ενός (1) μηνός από την υποβολή της Τυποποιημένης Δήλωσης, εφόσον η κατασκευή κεραίας εντάσσεται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, ο κάτοχος της κατασκευής κεραίας μπορεί να προβεί στην τροποποίηση των υφιστάμενων κεραιοσυστημάτων ή των χαρακτηριστικών εκπομπής.»
15.Η υποπερίπτωση γ’ της περίπτωσης Γ’ της παραγράφου 17 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Απορρίπτει την αίτηση σε περίπτωση που υπάρχει τουλάχιστον μία οριστική αιτιολογημένη απόρριψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και δεν εκκρεμεί κατά της απορριπτικής απόφασης προσφυγή ενώπιον διοικητικής αρχής του κατόχου της κατασκευής κεραίας.»
16.Η περίπτωση ΣΤ’ της παρ. 17 του άρθρου 30 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«ΣΤ. Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. το Πιστοποιητικό Πληρότητας ανακαλείται σε περίπτωση που υπάρχει τουλάχιστον μία οριστική αιτιολογημένη απόρριψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και δεν εκκρεμεί κατά της απορριπτικής απόφασης προσφυγή του κατόχου της κατασκευής κεραίας ενώπιον διοικητικής αρχής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στον κάτοχο της κεραίας, ο οποίος οφείλει να προβεί σε άμεση αποξήλωση της συγκεκριμένης κατασκευής κεραίας.»
17.Η περίπτωση ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ) Το μηχανισμό εκκίνησης των διαδικασιών εξώδικης επίλυσης διαφοράς, σύμφωνα με την παράγραφο 4.»
18.Οι παράγραφοι 6, 7 και 8 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012 αντικαθίστανται ως εξής:
«6. Αν από την ανωτέρω οικονομική διαχείριση της Ε.Ε.Τ.Τ. κάθε έτους, μετά την αφαίρεση από την Ε.Ε.Τ.Τ. ποσών: (α) ίσων με τις κάθε φορά επίδικες διαφορές κατά της Ε.Ε.Τ.Τ. και (β) πάσης φύσεως προβλέψεων, ιδίως επισφαλών ή/και ανεπίδεκτων εισπράξεως απαιτήσεων από υπόχρεους καταβολής τελών, προκύπτει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα), ποσοστό του αποτελέσματος αυτού αποδίδεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ως δημόσιο έσοδο και διατίθεται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των σκοπών του παρόντος νόμου. Η απόδοση γίνεται εντός του επομένου μηνός από την έγκριση του ισολογισμού από την Ε.Ε.Τ.Τ. και την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων από τους ορκωτούς λογιστές. Το ανωτέρω αποδιδόμενο ποσοστό, που δεν θα υπερβαίνει το 80%, καθώς και οι σχετικές λεπτομέρειες, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ. Ειδικά κατά το έτος 2014, το αποδιδόμενο ποσοστό, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αφορά τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 και 2013. Το υπόλοιπο ποσοστό παραμένει στην Ε.Ε.Τ.Τ. και μπορεί να διατίθεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Γ.Γ.Τ.Τ.) ύστερα από απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για δαπάνες που προάγουν τους σκοπούς της Γ.Γ.Τ.Τ., όπως ενδεικτικά: η προμήθεια εξοπλισμού πάσης φύσεως για τη λειτουργία της Γ.Γ.Τ.Τ., οι υπηρεσιακές μετακινήσεις
αποστολές της πολιτικής ηγεσίας, των συνεργατών αυτής, καθώς και των υπαλλήλων της Γ.Γ.Τ.Τ. στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που αφορά τη λειτουργία αυτής, οι γενικές και ειδικές δράσεις αρμοδιότητας αυτής, η επιστημονική, μελετητική και συμβουλευτική υποστήριξη αυτής, οι αμοιβές επιτροπών και ομάδων εργασίας για την παροχή υπηρεσιών αρμοδιότητάς της, η συμμετοχή, οργάνωση και χρηματοδότηση συνόδων ή συνεδρίων ή σεμιναρίων, τα οποία διοργανώνονται από τη Γ.Γ.Τ.Τ. ή άλλους φορείς, για θέματα που έχουν σχέση με το πεδίο δραστηριότητάς της, καθώς και η χρηματοδότηση έργων, ειδικών εργασιών ή μελετών από ειδικούς επιστήμονες, ομάδες εργασίας ή άλλους φορείς, εφόσον έχουν σχέση με ζητήματα της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
7.Από 1.1.2015, κατά το μεθεπόμενο οικονομικό έτος εκάστης διαχειριστικής χρήσεως, το τυχόν αδιάθετο ποσό του αποθεματικού, που μπορεί, κατά τα ανωτέρω, να διατίθεται για ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και το οποίο έχει παραμείνει στην Ε.Ε.Τ.Τ., αποδίδεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ.
8.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ., αποδίδεται εφάπαξ στον Κρατικό Προϋπολογισμό εντός του 2014 το σύνολο του αδιάθετου αποθεματικού των ετών 1995 έως και 2012, που δεν έχει διατεθεί για δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και παραμένει στην Ε.Ε.Τ.Τ. εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.»
19.Μετά την παρ. 8 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012 προστίθενται παράγραφοι 9 και 10 ως εξής:
«9. Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και ετήσιων λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων της Ε.Ε.Τ.Τ. γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές. Τα στοιχεία αυτά και οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται ετησίως σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταχωρούνται δε στον ιστοχώρο της Ε.Ε.Τ.Τ.
10.Με Κανονισμό, που εκδίδεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Τ. καθορίζεται ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης αυτής.»
20.Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 77 του ν. 4070/2012 καταργείται.
21.Στην παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4070/2012 προστίθεται περίπτωση ε’ ως εξής:
«ε) Σε όποιον επιβάλλεται μία από τις παραπάνω κυρώσεις υποχρεούται στην καταβολή των εξόδων εποπτείας και ελέγχου φάσματος, όπως αυτά ορίζονται στην ανωτέρω απόφαση.»
22.Η παρ. 3 του άρθρου 77 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζονται στην παράγραφο 1, σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων που διέπουν τα ονόματα χώρου στο διαδίκτυο, τους καταχωρητές ονομάτων χώρου ή τις ηλεκτρονικές υπογραφές, η Ε.Ε.Τ.Τ. με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της και ύστερα από προηγούμενη ακρόαση των ενδιαφερομένων, δύναται να επιβάλει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις: α) Σύσταση. β) Πρόστιμο έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων που διέπουν τα ονόματα χώρου στο διαδίκτυο και έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων που διέπουν τους καταχωρητές ονομάτων χώρου και τις ηλεκτρονικές υπογραφές. γ) Αναστολή ή ανάκληση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε.Τ.Τ., σε περίπτωση σοβαρών και επανειλημμένων παραβάσεων.»
23.Μετά την παρ. 3 του άρθρου 77 του ν. 4070/2012 προστίθεται παράγραφος 3α ως εξής:
«3.α. Πέραν των διοικητικών κυρώσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του π.δ. 44/2002 (Α’ 44), σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων που διέπουν τη διάθεση στην αγορά, την ελεύθερη κυκλοφορία και τη θέση σε λειτουργία του ραδιοεξοπλισμού και του τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού, η Ε.Ε.Τ.Τ. με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της και ύστερα από προηγούμενη ακρόαση των ενδιαφερομένων, δύναται να επιβάλει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις: α) Σύσταση, η οποία μπορεί να επιβάλεται και στους διανομείς ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού, για παραβάσεις των διατάξεων του π.δ. 44/2002 (Α’44). β) Για όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων του π.δ. 44/2002 (Α’44) για τις οποίες δεν προβλέπεται κύρωση στο άρθρο 16 αυτού, πρόστιμο έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ στους κατασκευαστές, εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους αυτών και εισαγωγείς/υπεύθυνους για τη διάθεση στην κοινοτική αγορά ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού. Πρόστιμο έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ στους διανομείς ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού για παραβάσεις διατάξεων του π.δ. 44/2002 (Α’ 44).»
24.Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 77 του ν. 4070/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η διάρκεια ισχύος των προσωρινών μέτρων ορίζεται στην απόφαση λήψης αυτών άλλως, και εάν δεν ορίζεται σε αυτήν, ισχύουν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης της Ε.Ε.Τ.Τ. επί της κυρίας ακρόασης για την κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης και σε κάθε περίπτωση η διάρκεια αυτών δεν δύναται να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών.»

Άρθρο 61
Αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων ραδιοφωνικών σταθμών
1.Τα κεραιοσυστήματα των ραδιοφωνικών σταθμών αδειοδοτούνται μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που προβλέπεται στο ν. 3592/2007 (Α’ 161), όπως ισχύει.
2.Οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί, κατά την έννοια της περίπτωσης β’ της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3592/2007 (Α’ 161), που έχουν εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία κατασκευές κεραιών ή όσοι έχουν υποβάλει δήλωση μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 65 του ν. 4155/2013, οφείλουν εντός έξι (6) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος να υποβάλουν Δήλωση στην Ε.Ε.Τ.Τ. με τα ακόλουθα στοιχεία:
α) περιγραφή της κατασκευής κεραίας,
β) ύψος του ιστού με όλα τα κεραιοσυστήματα επ’ αυτού,
γ) ακριβή τοποθεσία με συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ 1987,
δ) φωτογραφίες της εγκατάστασης και του οικίσκου με το περιεχόμενο αυτού,
ε) υπεύθυνη δήλωση περί της ακρίβειας των ως άνω.
H E.E.T.T. δημοσιεύει τις ως άνω Δηλώσεις στο δικτυακό της τόπο. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και για όλα τα κεραιοσυστήματα τα οποία μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν ραδιοφωνικές εκπομπές αυτής.
3.Μέχρι την αδειοδότηση από το Ε.Σ.Ρ., οι ως άνω νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί επιτρέπεται να εκπέμπουν στις κατά τα ως άνω δηλωθείσες θέσεις εφόσον:
α) Τηρούν την κείμενη νομοθεσία και τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών.
β) Δεν προξενούν παρεμβολές στις συχνότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δημόσιας Τηλεόρασης και κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντος δικτύου.
γ) Τηρούν τους κανόνες ασφαλείας της αεροναυτιλίας.
4.Οι ως άνω δηλωθείσες κατασκευές κεραιών νοούνται ως νομίμως λειτουργούσες μέχρι την εφαρμογή της παραγράφου 1.
5.Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, εφαρμόζονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 (Α’ 82), όπως ισχύουν.

Άρθρο 62
Ρυθμίσεις θεμάτων αδειοδότησης κεραιών τηλεοπτικής ευρυεκπομπής
1.Οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δικτύου, κατά την έννοια του άρθρου 2 περίπτωση 4 του ν. 3592/2007 (Α’ 161), καθώς και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι κατασκευές κεραιών που έχουν εγκαταστήσει για την κάλυψη του δικτύου τους, υποχρεούνται μέχρι 30.4.2015 να καταθέσουν στην Ε.Ε.Τ.Τ. φάκελο με πλήρη δικαιολογητικά, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 30 του ν. 4070/2012 (Α’ 82).
2.Τα κεραιοσυστήματα που χρησιμοποιούνται για τηλεοπτική ευρυεκπομπή με αναλογική τεχνολογία επιτρέπεται να λειτουργούν προσωρινά μέχρι την ημερομηνία παύσης αναλογικών εκπομπών ανά περιοχή απονομής.

Άρθρο 63
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4053/2012
Η περίπτωση κα’ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4053/2012 (Α’ 44) αντικαθίσταται ως εξής:
«κα. Μετά από καταγγελία αρμόδιας αρχής ή τρίτων ή αυτεπαγγέλτως, καλεί όσους παραβιάζουν τους κανόνες άσκησης ταχυδρομικών δραστηριοτήτων να συμμορφωθούν προς τους κανόνες αυτούς, διενεργεί ακροάσεις για τη διαπίστωση παραβίασης της ταχυδρομικής νομοθεσίας, καθώς και των κανόνων του ανταγωνισμού και επιβάλλει τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 17. Απευθύνει οδηγίες, συστάσεις και προειδοποιήσεις, επιβάλλει, κατ’ αποκλειστικότητα, πρόστιμα και λοιπές διοικητικές κυρώσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που προβλέπονται στο ν. 3959/2011. Αντίστοιχες κυρώσεις δύναται να επιβάλει σε επιχειρήσεις, για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι ασκούν ταχυδρομική δραστηριότητα, χωρίς την απαιτούμενη, κατά νόμο, Γενική ή Ειδική Άδεια.»

Άρθρο 64
Τροποποίηση του άρθρου 65 του ν. 4155/2013
1.Οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 65 του ν. 4155/2013 (Α’ 120) αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Μέχρι την έκδοση από το Ε.Σ.Ρ. της προκήρυξης της παρ. 7 του άρθρου 8 του ν. 3592/2007 (Α’ 161), οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που νοούνται ως νομίμως λειτουργούντες, σύμφωνα με την περίπτωση β’ της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3592/2007, δύνανται να χρησιμοποιούν και δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής, πέραν των προβλεπόμενων στη σχετική άδεια ή στη βεβαίωση που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 53 του ν. 2778/1999 (Α’ 295) ή στην αίτηση για χορήγηση της βεβαίωσης ή σε κάθε άλλο έγγραφο της Αρχής που χορήγησε τη βεβαίωση και στους οικείους χάρτες συχνοτήτων, εφόσον λόγω γεωμορφολογικών ή άλλων ιδιομορφιών δεν είναι τεχνικώς εφικτή η βέλτιστη κάλυψη του νομού τον οποίο καλύπτουν. Οι δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής επιτρέπεται να βρίσκονται σε θέση και εντός νομού γειτονικού αυτού που αναφέρεται στη βεβαίωση, που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 53 του ν. 2778/1999, με σκοπό την αποκλειστική κάλυψη του νομού της βεβαίωσης νομίμου λειτουργίας και όχι την επέκταση της κάλυψης πέραν αυτού. Μετά την έκδοση της προκήρυξης του προηγούμενου εδαφίου, οι ανωτέρω ραδιοφωνικοί σταθμοί εξακολουθούν να δύνανται να χρησιμοποιούν και δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής, εφόσον υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι την έκδοση των σχετικών αδειών ή απορριπτικών αποφάσεων από το Ε.Σ.Ρ., σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3592/2007.
2.Η κατά τα ανωτέρω χρήση δευτερευουσών θέσεων εκπομπής επιτρέπεται μετά από χορήγηση βεβαίωσης υποβολής σχετικής δήλωσης στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντος δικτύου ή υπηρεσίας.
3.Για τη χορήγηση της βεβαίωσης της προηγούμενης παραγράφου ο ενδιαφερόμενος φορέας υποβάλλει δήλωση στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αίτηση για τη χρήση συγκεκριμένων θέσεων εκπομπής, συνοδευόμενη από τεχνική μελέτη, με την οποία τεκμηριώνεται ότι δεν δημιουργούνται επιζήμιες παρεμβολές στους διαύλους συχνοτήτων της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., στις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και σε κάθε άλλο νομίμως λειτουργούντα σταθμό, δίκτυο ή υπηρεσία. Η τεχνική μελέτη θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: α) διάγραμμα ακτινοβολίας κεραιοσυστήματος, β) ισχύ εκπομπής (eirp), γ) θεωρητική πεδιοκάλυψη της δευτερεύουσας θέσης εκπομπής, με βάση κατάλληλο αναγνωρισμένο πρότυπο, δ) λίστα με τις ακριβείς συντεταγμένες (ΕΓΣΑ ’87) των θέσεων εκπομπής. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ως άνω τεχνικής μελέτης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
4.Η ισχύς εκπομπής (eirp) από δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την ισχύ της θέσης εκπομπής από την οποία κάθε ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμπε ήδη, σύμφωνα με τη σχετική άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ή τη βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας και τους οικείους χάρτες συχνοτήτων. Επιπλέον, η συχνότητα εκπομπής από δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής πρέπει να είναι συχνότητα για την οποία ο σταθμός έχει λάβει σχετική άδεια ή βεβαίωση από το ΕΣΡ.
5.Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της παραφράφου 1 μπορούν να υποβάλουν δήλωση για τη χορήγηση βεβαίωσης χρήσης δευτερεύουσας θέσης εκπομπής εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η έκδοση βεβαίωσης υποβολής δήλωσης θα γίνει συνολικά μετά τη λήξη της προαναφερθείσας προθεσμίας και μέχρι τότε δεν επιβάλλονται ούτε εφαρμόζονται κυρώσεις για τις ήδη εγκατεστημένες θέσεις εκπομπής, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι όροι του παρόντος άρθρου. Μέχρι την αδειοδότηση από το ΕΣΡ, οι ως άνω ραδιοφωνικοί σταθμοί επιτρέπεται να εκπέμπουν στις κατά τα ως άνω δηλωθείσες δευτερεύουσες θέσεις, οι οποίες νοούνται ως νομίμως λειτουργούσες, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι όροι του παρόντος άρθρου, όπως εκάστοτε ισχύει, και εφόσον δεν δημιουργούνται παρεμβολές στους διαύλους συχνοτήτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δημόσιας Τηλεόρασης και κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντος δικτύου.»
2.Μετά την παρ. 7 του άρθρου 65 του ν. 4155/2013 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Σε περίπτωση παρεμβολής διαπιστωμένης από την Ε.Ε.Τ.Τ. ανάμεσα σε εκπομπή δευτερεύουσας θέσης και εκπομπή κύριας θέσης διαφορετικών ραδιοφωνικών σταθμών προστατεύεται η κύρια θέση ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός του οποίου η δευτερεύουσα θέση δημιουργεί παρεμβολή σε πρωτεύουσα καλείται όπως άρει την παρεμβολή.»

Άρθρο 65
Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 24Α του ν. 2075/1992 (Α’ 129)
Η υποπερίπτωση 9 της περίπτωσης ε’ της παρ. 5 του άρθρου 24Α του ν. 2075/1992 αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 που υπογράφει μηχανικός ότι η κατασκευή κεραίας βρίσκεται ή πρόκειται να εγκατασταθεί σε κτήριο νομίμως υφιστάμενο, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, ή σε κτήριο ή τμήμα κτηρίου, το οποίο έχει εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχει ανασταλεί η κατεδάφισή του ή κατά τις κείμενες διατάξεις (ν. 3775/2009, ν. 3843/2010, ν. 4014/2011, ν. 4178/2013).»

Άρθρο 66
Ρύθμιση θεμάτων ΕΛ.ΤΑ.
1.Αρμόδια για την αναθεώρηση και την επέκταση ισχύος της άδειας, που έχει εκδοθεί με την υπ’ αριθμ. 42709/19.11.2003 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με θέμα την «Αναθεώρηση της οικοδομικής Άδειας κοπής δένδρων και προσθήκης κατ’ επέκταση υφιστάμενου κτιρίου για τη μεταστέγαση του Αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλογής Αττικής (Κ.Δ.Α.) ΕΛ.ΤΑ.», των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής είναι η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.).
2.Η ίδια ως άνω Διεύθυνση, η οποία έχει εκδώσει και την 17538/17.6.2005/Δ.Ο.Κ.Κ. Αναθεώρηση της ανωτέρω Άδειας, έχει την αρμοδιότητα για την Ενημέρωση του Φακέλου της Άδειας αυτής με τα σχέδια όπως κατασκευάσθηκε και λειτουργεί σήμερα και για την έκδοση Άδειας Δόμησης εκτέλεσης εργασιών σχετικών με την επισκευή, εκσυγχρονισμό, αλλαγή χρήσεων, προσθήκη και επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΕΛ.ΤΑ. στο ιδιόκτητο ακίνητό τους στο Κρυονέρι Αττικής.

Άρθρο 67
Ρύθμιση θεμάτων τηλεφωνικών γραμμών έκτακτης ανάγκης
1.Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί με σχετική απόφαση του κάθε φορά αρμόδιου Υπουργού ως φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουν πανελλήνια δράση και ελεγκτικούς μηχανισμούς, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής πάσης φύσεως τελών υπέρ της Ε.Ε.Τ.Τ., όπως ενδεικτικά για τη χρήση αριθμών σύντομων κωδικών τηλεφωνικών κλήσεων, υπηρεσιών σύντομων μηνυμάτων, λειτουργία ειδικών ραδιοδικτύων, που προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του κοινωφελούς σκοπού τους.
2.Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS «1056» και η Ευρωπαϊκή Ανοιχτή Τηλεφωνική Γραμμή για Αγνοούμενα Παιδιά «116000» ορίζονται ως αριθμοί κλήσης έκτακτης ανάγκης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Άρθρο 68
Τροποποίηση του άρθρου 8 του ν. 2744/1999
Το άρθρο 8 του ν. 2744/1999 (Α’222) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 8 Περιοχή δραστηριότητας Ε.ΥΔ.Α.Π. Επέκταση Σχέσεις με Ο.Τ.Α.
1.Η δραστηριότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. εκτείνεται στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτοί ορίζονται στο εδάφιο θ’ της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3852/2010, πλην των Δήμων Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σπετσών, Ύδρας και Πόρου της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
2.Με σύμβαση, που θα συναφθεί μεταξύ της Ε.ΥΔ.Α.Π. και του ενδιαφερόμενου Ο.Τ.Α. που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση αδαπάνως του ήδη κατασκευασμένου δικτύου του είτε κατά κυριότητα είτε κατά διαχείριση στην Ε.ΥΔ.Α.Π. και η ανάληψη από αυτήν, της υποχρέωσης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης ή και αποχέτευσης προς τους καταναλωτές του εν λόγω Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που θα προβλέπει η σύμβαση. Μέχρι την υπογραφή σύμβασης η υποχρέωση παροχής υπηρεσιών ύδρευσης ή και αποχέτευσης ανήκει αποκλειστικά στον Ο.Τ.Α. και καμία υποχρέωση δεν γεννάται εις βάρος της Ε.ΥΔ.Α.Π. Η περιέλευση δικτύου κατά διαχείριση στην Ε.ΥΔ.Α.Π δεν συνεπάγεται υποχρέωση αυτής για επενδύσεις επί του δικτύου το οποίο παραμένει στην κυριότητα του Ο.Τ.Α. Τα δίκτυα αποχέτευσης που θα κατασκευαστούν στους εντός της περιοχής δραστηριότητας της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου Ο.Τ.Α., μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π.
3.Με σύμβαση, που θα συναφθεί μεταξύ της Ε.ΥΔ.Α.Π. και του ενδιαφερόμενου Ο.Τ.Α., δύναται να επεκτείνεται η δραστηριότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. και σε άλλες περιφέρειες ή δήμους εκτός της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Η επέκταση αυτή συνεπάγεται υποχρέωση της Ε.ΥΔ.Α.Π. για επενδύσεις, μόνο εφόσον εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση της επένδυσης και δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας με ίδια ή ιδιωτικά κεφάλαια για την προσήκουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Η σύμβαση αυτή εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
4.Το τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό ή μέρος αυτού, που απασχολείται στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Ο.Τ.Α. ή των οικείων Δ.Ε.Υ.Α., των οποίων το δίκτυο περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. κατά κυριότητα ή κατά διαχείριση, δύναται να αποσπάται, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, εν όλω ή εν μέρει στην Ε.ΥΔ.Α.Π. η οποία αναλαμβάνει τη μισθοδοσία του, σύμφωνα με τους όρους που θα αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
5.Στις περιοχές που η Ε.ΥΔ.Α.Π. αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης ή και αποχέτευσης με τη διαδικασία που αναφέρεται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, θα ισχύει το νομικό καθεστώς που διέπει κάθε φορά την Ε.ΥΔ.Α.Π. με εξαίρεση την τιμολογιακή πολιτική του άρθρου 3, η οποία θα καθορίζεται με τις ως άνω συμβάσεις.»

Άρθρο 69
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3164/2003
1.Στο τέλος της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3164/2003 (Α’ 176) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Μεταβιβάζεται με δωρεάν παραχώρηση (χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα) κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά χρήση στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η κυριότητα των δύο οικοπέδων με αριθμ. ΚΑΕΚ 05 045 02 30 009/0/0 και
5045 01 26 001/0/0 του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά μετά των επ’ αυτών κτισμάτων, ιδιοκτησίας Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, τα οποία είναι ελεύθερα και απαλλαγμένα από κάθε βάρος, χρέος, προσημείωση υποθήκης, εκνίκηση από τρίτο πρόσωπο, κατάσχεση συντηρητική ή αναγκαστική, διεκδίκηση, μεσεγγύηση, προσωπική ή πραγματική δουλεία, απαλλοτρίωση και από κάθε άλλο νομικό ή πραγματικό ελάττωμα και από κάθε δικαστική ή εξώδικη φιλονικία, διένεξη και αμφισβήτηση, σε εφαρμογή του από 4.10.2002 Πρωτοκόλλου Συνεργασίας το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Δημάρχου Δραπετσώνας. Για μεταβίβαση της κυριότητας των ανωτέρω ακινήτων στο Δημόσιο εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία μεταγράφεται ατελώς στα οικεία βιβλία του Υποθηκοφυλακείου ή στα κτηματικά βιβλία. Επί των οικοπέδων αυτών για την εφαρμογή του προγράμματος της στεγαστικής αποκατάστασης των 150 οικογενειών της περιοχής Αγίου Διονυσίου Δραπετσώνας, των οποίων οι κατοικίες τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999 κατασκευάστηκαν τρεις πολυκατοικίες με δαπάνες και επιμέλεια του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας για τη μεταβίβαση αυτή απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του οικείου φόρου δωρεάν παραχώρησης, φορολογικής ενημερότητας, της ασφαλιστικής ενημερότητας του ΙΚΑ, την καταβολή του προβλεπόμενου δικαιώματος του Ταμείου Νομικών, τέλους Κτηματολογίου και των αναλογικών συμβολαιογραφικών αμοιβών (άρθρα 1(α) και 6 της Υ.Α. 100692/Β’ 1487/23.7.2009). Επιπλέον, ο Δήμος απαλλάσσεται από την υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4178/2013, προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης ιδιοκτήτη και βεβαίωσης μηχανικού, καθώς και τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων και εν γένει κάθε πιστοποιητικού ή βεβαίωσης που ορίζεται στον ανωτέρω νόμο.
Οι συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών που θα αφορούν τα οικόπεδα με αριθμ. ΚΑΕΚ 05 045 02 30 009/0/0, 05 045 01 26 001 /0/0, 05 045 01 27 010/0/0, 05 045 01 09 001/0/0, 05 045 01 09 002/0/0 θα καταρτιστούν ενώπιον συμβολαιογράφου ορισμένου από το συμβολαιογραφικό σύλλογο Εφετείων ΑθηνώνΠειραιώςΑιγαίου και Δωδεκανήσου. Για τη σύνταξη των οριζόντιων ιδιοκτησιών και των αντίστοιχων κανονισμών το Ελληνικό Δημόσιο έχει τις ίδιες απαλλαγές που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο.»
2.Στο τέλος της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3164/2003 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι μονομερείς συμβολαιογραφικές πράξεις παραίτησης από τα εμπράγματα δικαιώματα των ιδιοκτητών των σεισμόπληκτων κατοικιών υπέρ του Δημοσίου θεωρούνται πάγιες ως προς τα δικαιώματά τους και οι ιδιοκτήτες, κατά παρέκκλιση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης οποιουδήποτε πολεοδομικού ή φορολογικού πιστοποιητικού, συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., και εν γένει βεβαίωσης, πιστοποιητικού ή άλλου εγγράφου που ορίζει οποιοσδήποτε νόμος που ισχύει ως σήμερα, το οποίο απαιτείται για τη σύνταξη και υπογραφή τους, πλην των πιστοποιητικών βαρών και διεκδικήσεων. Επίσης, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου στη Δ.Ο.Υ. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης των οριστικών παραχωρητηρίων, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς των βαρών από το σεισμόπληκτο ακίνητο στο ακίνητο που θα παραχωρηθεί σε αντικατάσταση του παλαιού, θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.»

Άρθρο 70
Τροποποίηση διατάξεων της Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Δημοσίων Έργων (κ.ν. 3669/2008)
1.Η παρ. 8 του άρθρου 22 της Κωδικοποίησης Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων (κ.ν. 3669/2008, Α’ 116) αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Ο πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής και των οικονομικών προσφορών ολοκληρώνεται, με την επιφύλαξη των επομένων εδαφίων για τον έλεγχο των εγγυητικών επιστολών, την ημέρα της δημοπρασίας και διενεργείται κατά τη σειρά της μειοδοσίας, αρχίζοντας από τον πρώτο μειοδότη. Η επιτροπή διαγωνισμού πριν την ολοκλήρωση του πρακτικού δημοπρασίας που αφορά στον έλεγχο των τυπικών δικαιολογητικών των διαγωνιζομένων επικοινωνεί με τους φορείς που φέρονται να έχουν εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές προκειμένου να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους. Αν διαπιστωθεί πλαστότητα εγγυητικής επιστολής, ο υποψήφιος αποκλείεται από το διαγωνισμό, υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα και κινείται διαδικασία πειθαρχικής δίωξης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 82 και επόμενα του παρόντος. Σε περίπτωση που τα αρμόδια διοικητικά όργανα δεν ενεργήσουν τα παραπάνω επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 40 του παρόντος. Αν η ολοκλήρωση του ελέγχου δεν είναι δυνατή την ίδια μέρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των προσφορών και του ελέγχου των εγγυητικών επιστολών, ελέγχονται τουλάχιστον οι δέκα (10) πρώτες κατά σειρά μειοδοσίας προσφορές. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία συνεχίζεται τις επόμενες εργάσιμες ημέρες, εκτός αν υφίσταται σπουδαίος λόγος για την αναβολή της σε ημέρα και ώρα που ανακοινώνεται με τοιχοκόλληση στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας.»
2.Στο άρθρο 54 του κ.ν. 3669/2008 προστίθενται παράγραφοι 22 έως 28 ως εξής:
«22. Κατ’ εξαίρεση, για την περίοδο μετά την 1.1.2013 και εφεξής για την οποία δεν έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα σχετικά Πρακτικά Διαπίστωσης Τιμών, μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του «Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων» (ΕΣ ΤΠ & ΤΙΜ ΤΕ), κατά τα οριζόμενα στη συνέχεια του παρόντος άρθρου, η αναθεώρηση (αύξηση ή μείωση) για κάθε αναθεωρητική περίοδο υπολογίζεται με τον ακόλουθο τρόπο:
α) Για τις συμβάσεις, που έχουν δημοπρατηθεί πριν την 1.1.2013 και διατίθενται κατά την υλοποίησή τους εγκεκριμένα Πρακτικά Διαπίστωσης Τιμών, η αναθεώρηση για τα τρίμηνα για τα οποία δεν υφίστανται εγκεκριμένα Πρακτικά Διαπίστωσης Τιμών θα υπολογίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο:

Όπου:
ν = Η εξεταζόμενη αναθεωρητική περίοδος.
ΔΤν = Η αναθεώρηση της εξεταζόμενης τιμής μονάδος Τ, κατά την περίοδο ν.
Το = Η εξεταζόμενη τιμή μονάδος της σύμβασης κατά το χρόνο υποβολής της προσφοράς.
ΑΤο = Η τιμή που προκύπτει αφού συμπληρωθεί με βασικές τιμές του χρόνου εκκίνησης της σύμβασης το οριζόμενο για την εξεταζόμενη τιμή Τ, άρθρο ανάλυσης τιμών (ή συνδυασμός άρθρων με τα βάρη τους), όπως αυτό (ή αυτά) προσδιορίζονται από τη σύμβαση, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.
ΑΤα = H τιμή που προκύπτει όπως παραπάνω, αλλά με βασικές τιμές του τελευταίου εγκεκριμένου Πρακτικού Διαπίστωσης.
ΓΔΤΚν = Ο μέσος όρος του μηνιαίου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ (ΓΔΤΚΑ) για την εξεταζόμενη αναθεωρητική περίοδο (ημερολογιακό τρίμηνο). Η τιμή αυτή διαπιστώνεται και υπολογίζεται από την
ΕΔΤΔΕ με βάση τη σχετική δημοσιευομένη χρονοσειρά μηνιαίων δεικτών της ΕΛΣΤΑΤ.
ΓΔΤΚα = Ο μέσος όρος του μηνιαίου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ (ΓΔΤΚΑ) για το ημερολογιακό τρίμηνο που αντιστοιχεί στο τελευταίο εγκεκριμένο Πρακτικό Διαπίστωσης. Η τιμή αυτή διαπιστώνεται και υπολογίζεται από την ΕΔΤΔΕ με βάση τη σχετική δημοσιευομένη χρονοσειρά μηνιαίων δεικτών της ΕΛΣΤΑΤ.
σ = σταθερός συντελεστής που αντιπροσωπεύει το μη αναθεωρούμενο μέρος της εξεταζόμενης τιμής Τ, όπως αυτός υπολογίζεται κατά τα αναφερόμενα παραπάνω στο παρόν άρθρο.
β) Για τις συμβάσεις, που έχουν δημοπρατηθεί μετά την 1.1.2013 και δεν υπάρχουν εγκεκριμένα Πρακτικά Διαπίστωσης Τιμών κατά την υλοποίησή τους, η αναθεώρηση υπολογίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο:

Όπου:
ν = Η εξεταζόμενη αναθεωρητική περίοδος.
ΔΑν = Η αναθεώρηση των εργασιών για την εξεταζόμενη περίοδο ν.
Αο = η αξία των εργασιών, που υπόκεινται σε αναθεώρηση κατά την εξεταζόμενη αναθεωρητική περίοδο, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω στο παρόν άρθρο, με βάση τις τιμές της αρχικής προσφοράς.
ΓΔΤΚν = Ο μέσος όρος του μηνιαίου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ (ΓΔΤΚΑ) για την εξεταζόμενη αναθεωρητική περίοδο (ημερολογιακό τρίμηνο). Η τιμή αυτή διαπιστώνεται και υπολογίζεται από την ΕΔΤΔΕ με βάση τη σχετική δημοσιευομένη χρονοσειρά μηνιαίων δεικτών της ΕΛΣΤΑΤ.
ΓΔΤΚο = Ο μέσος όρος του μηνιαίου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ (ΓΔΤΚΑ) για το ημερολογιακό τρίμηνο, που λαμβάνεται ως χρόνος εκκίνησης για τον υπολογισμό της αναθεώρησης, κατά τα αναφερόμενα στο παρόν άρθρο. Η τιμή αυτή διαπιστώνεται και υπολογίζεται από την ΕΔΤΔΕ με βάση τη σχετική δημοσιευομένη χρονοσειρά μηνιαίων δεικτών της ΕΛΣΤΑΤ.
σ = σταθερός συντελεστής που αντιπροσωπεύει το μη αναθεωρούμενο μέρος των συμβατικών τιμών, όπως αυτός υπολογίζεται κατά τα αναφερόμενα παραπάνω στο παρόν άρθρο.
22.Α. Για δημόσια έργα που εκτελούνται από ημεδαπές Αναθέτουσες Αρχές, εκτός Ελλάδας, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) η αναθεώρηση τιμών υπολογίζεται με βάση τον ισχύοντα τύπο:

όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) διαπιστώνεται και υπολογίζεται για την εξεταζόμενη αναθεωρητική περίοδο (ημερολογιακό τρίμηνο) από την Επιτροπή Διαπιστώσεως Τιμών Δημοσίων Έργων (ΕΔΤΔΕ) με βάση τη σχετική δημοσιευόμενη χρονοσειρά μηνιαίων δεικτών της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας που κατασκευάζεται το έργο.
Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στις συμβάσεις των παραπάνω έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανεξαρτήτως του χρόνου δημοπράτησής τους.
23.Μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του «Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων», αναστέλλεται η έκδοση Πρακτικών Διαπίστωσης βασικών τιμών υλικών, εργατικών και μισθωμάτων μηχανημάτων από τη ΓΓΔΕ. Η λειτουργία της ΕΔΤΔΕ αφορά μόνο στη διαπίστωση του ΓΔΤΚ της ΕΛΣΤΑΤ και στον υπολογισμό του μέσου όρου του δείκτη αυτού για κάθε ημερολογιακό τρίμηνο (ΓΔΤΚ) για την εφαρμογή των τύπων (1) και (2) της παραγράφου 22 του παρόντος άρθρου.
24.Το «Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων» τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αποτελεί ένα συνεκτικό σύνολο τυποποιημένων και εναρμονισμένων αρχών, κανόνων και μεθόδων που υποστηρίζουν μέσω του διαδικτύου, κατά τρόπο έγκυρο, αξιόπιστο και δυναμικά εξελισσόμενο, τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των τεχνικών έργων, σε θέματα όπως:
α) Η στατιστική αποτύπωση των βασικών τιμών των συντελεστών παραγωγής (παρατηρητήριο τιμών για εργατικά, υλικά, μηχανικό εξοπλισμό, κ.λπ.), που συμμετέχουν στην εκτέλεση κάθε επιμέρους εργασίας και η παρακολούθηση σε εθνικό επίπεδο της γεωγραφικής διαφοροποίησής τους, καθώς και της διαχρονικής μεταβολής τους, με δόκιμες στατιστικά μεθοδολογίες.
β) Η κατάρτιση και διαρκής ενημέρωση σύγχρονων τυποποιημένων περιγραφικών άρθρων τιμολογίων και αντιστοίχων αναλύσεων τιμών, για τη μονοσήμαντη περιγραφή, την ανάλυση της δαπάνης και την τιμολόγηση των εργασιών κατασκευής των πάσης φύσεως νέων έργων ή άλλων τεχνικών εργασιών όπως ενδεικτικά συντήρησης, αποκατάστασης βλαβών, ενεργειακών παρεμβάσεων σε υφιστάμενα έργα.
γ) Η διαμόρφωση και εφαρμογή ενός αντικειμενικού εξειδικευμένου συστήματος αναθεώρησης /αναπροσαρμογής των συμβατικών τιμών των συμβάσεων έργων, καθώς και των συμβάσεων μελετών και υπηρεσιών του ν. 3316/2005 κατά την εκτέλεσή τους, εφόσον προβλέπεται από τις σχετικές συμβάσεις.
δ) Η κατάρτιση και διαρκής ενημέρωση σύγχρονων εθνικών τεχνικών προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) για τον τομέα του σχεδιασμού, του υπολογισμού, της εκτέλεσης, της λειτουργίας, της συντήρησης και της επίβλεψης των τεχνικών έργων λαμβανομένης υπόψη της χρήσης δομικών προϊόντων εναρμονισμένων με τα ισχύοντα κάθε φορά ευρωπαϊκά πρότυπα, των ευρωπαϊκών τεχνικών εγκρίσεων, των κοινών τεχνικών προδιαγραφών και των διεθνών πρότυπων.
ε) Η κατάρτιση και τήρηση ενός εθνικού μητρώου παραγωγών και προμηθευτών πάσης φύσεως υλικών και ειδών εξοπλισμού, που ενσωματώνονται σε δημόσια έργα και διαδικτυακής βάσης δεδομένων των υλικών και εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά και διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις (CE, εθνική τεχνική έγκριση, περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος, κ.λπ.).
στ) Η αποδελτίωση και στατιστική επεξεργασία του τελικού κόστους κατασκευής των διαφόρων τύπων τεχνικών έργων για τη διαμόρφωση αξιόπιστων δεικτών και ιστορικών στοιχείων κόστους, με βάση τα σχετικά στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου για την παρακολούθηση της πορείας ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων για ελεγκτικούς, δημοσιονομικούς, στατιστικούς και λοιπούς σκοπούς.
ζ) Η ανάπτυξη και διαρκής ενημέρωση βάσεων δεδομένων με οποιαδήποτε άλλα στοιχεία/πληροφορίες απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣ ΤΠ και ΤΙΜ ΤΕ.
25.Το Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων καλύπτει υποχρεωτικά τις συμβάσεις μελέτης και κατασκευής τεχνικών έργων, που ανατίθενται από αρχές ή φορείς του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ κάθε βαθμού και προαιρετικά τις συμβάσεις που ανατίθενται από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η ένταξη των ιδιωτικών έργων στο Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων μπορεί να γίνει με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
26.Για την ανάπτυξη, λειτουργία, διαρκή ενημέρωση και υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων συστήνεται ειδικός Φορέας (Φορέας) με την επωνυμία «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων». Η Εταιρία αυτή θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, μηκερδοσκοπικού χαρακτήρα, και θα λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση. Στη διοίκηση της Εταιρίας θα εκπροσωπούνται ισότιμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην παραγωγή των τεχνικών έργων περιλαμβανομένων και των μελετών και υπηρεσιών του ν. 3316/2005 (Α’ 42) ή στην προαγωγή της τεχνολογίας των έργων αυτών, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 87 του ν. 1943/1991 (Α’50). Η Εταιρία θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
27.Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης μέσω αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, βάσεων δεδομένων, τεχνικών προδιαγραφών, μεθόδων και διαδικασιών, ο Φορέας μπορεί να συμβάλλεται με Φορείς που λειτουργούν αντίστοιχα συστήματα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλους σχετικούς φορείς διεθνώς. Τα ιδρυτικά μέλη του Φορέα, στελέχη και εκπρόσωποι περιλαμβανομένων και αυτών, που προσφέρουν υπηρεσίες για την αρχική ανάπτυξη του συστήματος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται από τους πόρους αυτούς.
28.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση της Εταιρίας και στη λειτουργία και διαχείριση του ΕΣ ΤΠ και ΤΙΜ ΤΕ, στο δικτυακό τόπο τήρησής του, στη δομή, στο περιεχόμενο και στην πρόσβαση σε αυτό, στα θέματα της οργάνωσης και διοίκησης της Εταιρίας, της εκπροσώπησης των ενδιαφερομένων μερών στη Διοίκηση της Εταιρίας, των συμπράξεων της Εταιρίας με άλλους φορείς του εξωτερικού, των παρεχόμενων υπηρεσιών και στοιχείων, της τιμολόγησης και χρησιμοποίησης των εσόδων της Εταιρίας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
3.Μετά την παρ. 3 του άρθρου 59 του κ.ν. 3669/2008 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Καθορίζεται ποσοστό έως 2% επί του προϋπολογισμού του έργου, το οποίο διατίθεται για τη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων, που διενεργούνται από τη Διεύθυνση Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων ‘Εργων, από τις άλλες κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από φορείς ΕπιθεώρησηςΠιστοποίησης, διαπιστευμένους κατά την παράγραφο 2Α και από «αναγνωρισμένους οργανισμούς» κατά την έννοα του άρθρου 40 παρ. 7 του ν. 4281/2014 στο πλαίσιο των ποιοτικών ελέγχων που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Ποιότητας Έργου (Π.Π.Ε.) και τα συμβατικά τεύχη συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων της παραγράφου 3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται κλιμακωτά το ποσοστό της προηγούμενης παραγράφου ανάλογα με το ύψος του προϋπολογισμού δημοπράτησης του έργου. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται όλα τα θέματα αναφορικά με τους παραπάνω ελέγχους, όπως ο προγραμματισμός, η ανάθεση της διενέργειας των ελέγχων, οι δαπάνες που καλύπτονται, ο τρόπος πληρωμής και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υλοποίηση των ελέγχων και την αποτελεσματικότητά τους.»
4.Η υποπερίπτωση i της περίπτωσης ε’ της παρ. 8 του άρθρου 100 του κ.ν. 3669/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«i. Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων (Ι.Κ. προς το Σύνολο Υποχρεώσεων (Σ.Υ.)). Ως Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων (Ι.Κ.) λαμβάνεται το μέγεθος που αναφέρεται στο σκέλος του παθητικού της εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.ΕΠ. εργοληπτικής επιχείρησης, ως «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων», μετά την αφαίρεση, του Οφειλόμενου Κεφαλαίου και των «ποσών που προορίζονται για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου». Τα πιο πάνω οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση του προηγούμενου έτους ή από προσωρινή οικονομική κατάσταση που βεβαιώνεται από ορκωτό ελεγκτή και δημοσιεύεται πριν από την υποβολή της αίτησης.
Ως Σύνολο Υποχρεώσεων ορίζεται το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της επιχείρησης, με εξαίρεση τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν αφορούν τραπεζικό δανεισμό, όπως αυτές προσδιορίζονται από βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή, αφαιρουμένων των βεβαιωμένων από ορκωτό ελεγκτή τιμολογημένων απαιτήσεων.»
5.Το δεύτερο εδάφιο της υποπερίπτωσης ii της περίπτωσης ε’ της παρ. 8 του άρθρου 100 του κ.ν. 3669/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι δείκτες βιωσιμότητας για επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις τάξεις τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη πρέπει να είναι Ι.Κ. /Σ.Υ. >0,4 και Κ.Ε. /Β.Υ.>0,6. Η μη κάλυψη ενός κατ’ ελάχιστον των δεικτών βιωσιμότητας συνεπάγεται την υποβάθμιση της εταιρείας κατά μία τάξη από την τάξη, στην οποία καλύπτει τον Τύπο Κατάταξης, τα ελάχιστα οικονομικά όρια και τα ελάχιστα όρια εμπειρίας. Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα κατάταξης στην τάξη, στην οποία κάλυπτε τον Τύπο Κατάταξης, τα ελάχιστα οικονομικά όρια και τα ελάχιστα όρια εμπειρίας, εφόσον με τις οικονομικές καταστάσεις της επόμενης διαχειριστικής χρήσης που υποβάλλονται, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 92 του παρόντος νόμου καλύπτει τους Δείκτες Βιωσιμότητας, καθώς και τα ελάχιστα όρια οικονομικών και στελέχωσης.
Αν η εταιρεία με τις οικονομικές καταστάσεις και της επόμενης διαχειριστικής χρήσης εξακολουθεί να μην καλύπτει τους δείκτες βιωσιμότητας:
Α) Αν εξακολουθεί να καλύπτει τα ελάχιστα οικονομικά όρια της τάξης της οποίας κατά την αναθεώρηση κάλυπτε τον Τύπο Κατάταξης, τα ελάχιστα οικονομικά όρια και τα ελάχιστα όρια εμπειρίας, υποβαθμίζεται περαιτέρω κατά μία τάξη.
Β) Αν δεν καλύπτει τα ελάχιστα οικονομικά όρια της τάξης, της οποίας κατά την αναθεώρηση κάλυπτε τον Τύπο Κατάταξης, τα ελάχιστα οικονομικά όρια και τα ελάχιστα όρια εμπειρίας, υποβαθμίζεται κατά μία τάξη από την τάξη, στην οποία καλύπτει τα ελάχιστα οικονομικά όρια.
Αν η εταιρεία με μεταγενέστερες οικονομικές καταστάσεις αποδείξει την κάλυψη των Δεικτών Βιωσιμότητας, μπορεί να επανακαταταγεί στην τάξη, της οποίας κάλυπτε όλο το χρονικό διάστημα από την αναθεώρησή της τα ελάχιστα οικονομικά όρια και τα λοιπά πλην των Δεικτών Βιωσιμότητας κριτήρια κατά την αναθεώρησή της. Η κατώτατη τάξη υποβάθμισης της εταιρείας, λόγω μη κάλυψης των Δεικτών Βιωσιμότητας είναι η 2η τάξη.»
6.Η παρ. 9 του άρθρου 100 του κ.ν. 3669/2008 καταργείται.
7.Η παρ. 11 του άρθρου 100 του κ.ν. 3669/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«11. Όπου στις διατάξεις περί Μ.Ε.ΕΠ. γίνεται αναφορά σε προσωρινές οικονομικές καταστάσεις, αυτές υποχρεωτικά συντάσσονται εντός του τελευταίου ημερολογιακού τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης με λήξη διαχειριστικής περιόδου την τελευταία ημέρα έκαστου ημερολογιακού μήνα. Οι ανωτέρω προσωρινές οικονομικές καταστάσεις πρέπει να είναι πλήρεις και να βεβαιώνονται, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου, κατόπιν πλήρους ελέγχου από Ορκωτό Ελεγκτή.»
8.Στην παρ. 4 του άρθρου 107 του κ.ν. 3669/2008 προστίθεται προτελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Η εμπειρία στελεχών εργοληπτικών επιχειρήσεων του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) για εγγραφή, κατάταξη και αναθεώρηση στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) είναι δυνατόν να προέρχεται και από απασχόληση σε άλλη επιχείρηση του Μ.Ε.ΕΠ., με την οποία η επιχείρηση στην οποία ανήκει το στέλεχος, είναι αποδεδειγμένα συνδεδεμένη ή συγγενής κατά τον κ.ν. 2190/1920, όπως αυτός ισχύει, και υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ των δύο επιχειρήσεων έχει συναφθεί σχετικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών.»
9.Η περίπτωση θ’ της παρ. 1 του άρθρου 109 του κ.ν. 3669/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«θ) Των ηλεκτρονικών μηχανικών, των ηλεκτρολόγων μηχανικών, των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) στα έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού».
10.H περίπτωση η’ της παρ. 1 του άρθρου 110 του κ.ν. 3669/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«η) των Πτυχιούχων ΤΕΙ των ειδικοτήτων: Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε., Ηλεκτρονικών μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Ηλεκτρονικών υπολογιστικών Συστημάτων Τ.Ε., Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε. (Ηλεκτρολογικής Κατεύθυνσης), Μηχανικών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τ.Ε., Μηχανικών Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανικών Η/Υ Τ.Ε., Μηχανικών Λογισμικού Τ.Ε. και Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε., καθώς και των κατόχων ισοτίμων και αντιστοίχων πτυχίων, στα έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.»
11.Μετά την παρ. 1 του άρθρου 176 του κ.ν. 3669/2008 προστίθεται παράγραφος 1α ως εξής:
«1α. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εγκρίνεται Κανονισμός που θεσπίζει κανόνες και διαδικασίες ελέγχων επιθεωρήσεων ασφάλειας των φραγμάτων κατά τα στάδια μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας αυτών.
Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συνιστάται ως επιτροπή η Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της τήρησης και της συμμόρφωσης με τις διατάξεις του ως άνω Κανονισμού.»

Άρθρο 71
Ρυθμίσεις για τα μηχανήματα έργων και τα αγροτικά μηχανήματα
1.H παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 1575/1985 (Α’ 207) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα μηχανήματα έργων και των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα αγροτικά μηχανήματα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις αναγγελίας έναρξης άσκησης του επαγγέλματος του τεχνίτη μηχανημάτων έργων και του τεχνίτη αγροτικών μηχανημάτων, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις έκδοσης του πιστοποιητικού αποδοχής αναγγελίας έναρξης άσκησης του επαγγέλματος των τεχνιτών και γενικά κάθε θέμα που αφορά στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα συνεργεία μηχανημάτων έργων και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα συνεργεία αγροτικών μηχανημάτων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας συνεργείων επισκευής μηχανημάτων έργων και αγροτικών μηχανημάτων, οι όροι και η διαδικασία αναγγελίας λειτουργίας των συνεργείων επισκευής των οχημάτων αυτών, οι υπεύθυνοι των συνεργείων, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για την έκδοση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας, η διαδικασία επιθεωρήσεων και ελέγχων, οι κυρώσεις για τους παραβάτες των σχετικών διατάξεων, η λειτουργία των υφιστάμενων συνεργείων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
2.Στο άρθρο 6 του ν. 1575/1985 (Α’ 229), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Έως την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων έργων, που λειτουργούν με οποιονδήποτε τρόπο, υποχρεούνται να λαμβάνουν προσωρινή άδεια λειτουργίας από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τεχνικών Υπηρεσιών. Η άδεια χορηγείται μετά από σχετική αίτηση, η οποία για τα συνεργεία που λειτουργούν ήδη, υποβάλλεται εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της απόφασης του τελευταίου εδαφίου. Τα συνεργεία, που ιδρύονται μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, υποβάλλουν τη σχετική αίτηση πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Σε όσους εκτελούν ή επιβλέπουν εργασίες συντήρησης και επισκευής ΜηχανημάτωνΈργων, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη προσωρινή άδεια, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χίλια (1.000) ευρώ. Οι προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής άδειας λειτουργίας των ανωτέρω συνεργείων, η διαδικασία προσωρινής αδειοδότησης, ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων και επιβολής του παραπάνω προστίμου θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.»
3.Το τρίτο εδάφιο του άρθρου 111 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τις αιτήσεις έκδοσης απόφασης για την έγκριση τύπου μηχανημάτων έργων που θα υποβληθούν μέχρι τις 31.5.2015.»

Άρθρο 72
Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (κ.ν. 2882/2001)
1.Η παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (κ.ν. 2882/2001, Α’17) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας είναι δυνατόν με ειδική απόφαση του Εφετείου, που δικάζει με τη διαδικασία του άρθρου 21 του παρόντος, να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Με την απόφαση διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού. Οι απαλλοτριώσεις του προηγούμενου εδαφίου κηρύσσονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία προβλέπεται ρητά η δυνατότητα αυτή. Αν η απαλλοτρίωση έχει κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις και η σχετική ανάγκη ανακύψει μεταγενέστερα, τότε, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου αυτής, εκδίδεται ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι απαιτούμενες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις κηρύσσονται κατά τις πάγιες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται νέα κάθε φορά πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εξουσιοδοτεί το αρμόδιο για την κήρυξη της απαλλοτριώσεως όργανο, να προβαίνει στην κήρυξη απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση του έργου, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού.»
2.H παρ. 4 του άρθρου 7Α του κ.ν. 2882/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Αν το δικαστήριο παράσχει την αιτηθείσα άδεια, τότε η παράδοση του ακινήτου ενεργείται άμεσα και χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια, ο δε υπέρ ου υποχρεούται να ζητήσει τον προσωρινό ή οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης σε ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση ή γνώση της απόφασης. Με την απόφαση του Εφετείου διατάσσεται ταυτόχρονα η αποβολή του κατόχου από το ακίνητο, με τον όρο της κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατά την προηγούμενη παράγραφο 3, του ευλόγου τμήματος της αποζημίωσης. Η απόφαση δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.»
3.Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (κ.ν. 2882/2001), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Κατ’ εξαίρεση, ο υπόχρεος για την πληρωμή της αποζημίωσης δύναται, στην περίπτωση που αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1500) ευρώ, να παρέχει έγγραφη εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να αποδώσει την κατατεθείσα αποζημίωση στον δικαιούχο χωρίς την προσκόμιση αναγνωριστικής απόφασης αλλά με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με την κυριότητά του.»

Άρθρο 73
Δαπάνες διαχείρισης και διοίκησης εποπτευομένων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νομικών Προσώπων
Οι δαπάνες διαχείρισης και διοίκησης των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων νομικών προσώπων, τα οποία εκτελούν έργα εγγεγραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, εάν στις αποφάσεις ένταξης των έργων τους σε επιχειρησιακά προγράμματα δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλιο, καλύπτονται από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με εγγραφή διακριτών ενάριθμων έργων εντός των ορίων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, όπως ισχύει. Ο προϋπολογισμός των δαπανών αυτών ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ποσοστό μέχρι 4% επί του προϋπολογισμού των εκτελούμενων έργων. Στην περίπτωση συνεχιζόμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου έργων από προηγούμενα έτη ή διαφορετικές προγραμματικές περιόδους, το ανωτέρω ποσοστό καθορίζεται επί του ανεκτέλεστου προϋπολογισμού του έργου.

Άρθρο 74
Τροποποίηση του άρθρου 12 του ν. 679/1977
Το άρθρο 12 του ν. 679/1977 (Α’ 245) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 12
1.Κύριοι ή κάτοχοι ακινήτων κτημάτων υποχρεούνται να ανέχονται την εκτέλεση, από τις υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, εντός των κτημάτων των απαιτούμενων υπόγειων ή επίγειων εργασιών για την κατασκευή δημοσίων έργων. Η εν λόγω υποχρέωση αφορά ιδιαίτερα στην εγκατάσταση αγωγών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, στην κατασκευή αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και εθνικού επιπέδου συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων και έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Για τα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ακίνητα, η παρούσα εφαρμόζεται για τους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους και προκήπια (πρασιές), καθώς και για τους χώρους των ακινήτων που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων και έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστοι (ΚΧ) ή κοινωφελείς (ΚΦ) από τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης. Στις παραπάνω περιπτώσεις διενεργείται, κατά το εφικτό, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση σε βάρος των πιστώσεων του οικείου έργου.
2.Αν από τις εργασίες αυτές προκύψει ζημία το ποσό της οφειλομένης αποζημίωσης ορίζεται με πρωτόκολλο που συντάσσεται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, η δε αποζημίωση που καθορίζεται βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου έργου. Στην περίπτωση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 η αποζημίωση αφορά μόνο τις ζημιές που τυχόν προκλήθηκαν, πέραν της αποκατάστασης των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.
3.Κατά του πρωτοκόλλου χωρεί, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίησή του με επιμέλεια του Προϊσταμένου της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, προσφυγή παντός έχοντος έννομο συμφέρον ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας του ακινήτου το οποίο εκδίδει, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, οριστική επί της διαφοράς απόφαση, η οποία δεν υπόκειται σε τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο.
4.Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και στα δημόσια έργα, που εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία και βρίσκονται ήδη στη φάση κατασκευής.»

Άρθρο 75
Τροποποίηση του π.δ. 138/2009
1.Η παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 138/2009 (Α’185) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κάθε μελετητής μπορεί να δεσμεύσει το πτυχίο του σε μία μόνο εταιρεία μελετών. Η δέσμευση στερεί το μελετητή του δικαιώματος να υποβάλει εφεξής φακέλους συμμετοχής με το ατομικό πτυχίο του και προσφορές σε κάθε είδους διαδικασίες για την ανάληψη σύμβασης εκπόνησης μελέτης ή παροχής υπηρεσιών.»
2.Η παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 138/2009 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζεται ως γραμματέας της, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον αναπληρωτή του.»

Άρθρο 76
Ρύθμιση θεμάτων της ανώνυμης εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»
1.Η περίπτωση β’ της παρ. 2.2. του άρθρου 132 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) αντικαθίσταται ως εξής:
«(β) Να προβαίνει σε πρόσκτηση, αγορά, ανταλλαγή και με οποιονδήποτε τρόπο απόκτηση, διάθεση ή πώληση κάθε είδους ακινήτων, αστικών ή μη, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του νόμου. Ειδικά, για την απόκτηση ακινήτων με απαλλοτρίωση εκδίδεται απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εφαρμοζομένων των διατάξεων του ν.
2882/2001 (Α’ 17). Όπου στις διατάξεις του νόμου αυτού αναφέρεται η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. νοείται πλέον η ιδρυόμενη με το παρόν εταιρεία.»
2.Στην παρ. 2.2. του άρθρου 132 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) προστίθεται περίπτωση ε’ ως εξής:
«(ε) Η συνιστώμενη με το παρόν εταιρεία δύναται, σε περιπτώσεις έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών, να χρηματοδοτεί τους αρμόδιους ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού για την εκτέλεση έργων της αρμοδιότητάς της. Για την κατά τα ανωτέρω χρηματοδότηση απαιτείται η προηγούμενη έκδοση εγκριτικής απόφασης του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.»
3.Η περίπτωση γ’ της παρ. 3.5. του άρθρου 132 του ν. 4199/2013 (Α’ 216) αντικαθίσταται ως εξής:
«(γ) Μέσα σε ένα (1) έτος από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 1.3. του παρόντος, το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας υποχρεούται στη διενέργεια απογραφής όλων των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα της νέας εταιρείας και στη σύνταξη σχετικής έκθεσης, που περιγράφει συνοπτικά τα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων. Απόσπασμα της έκθεσης αυτής καταχωρίζεται ατελώς και αζημίως στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, ομοίως δε ατελώς και αζημίως πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές, χωρίς άλλη διατύπωση.»
4.Η παρ. 5.3. του άρθρου 132 του ν. 4199/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«5.3. Οι οικοδομικές άδειες των δημόσιων κτιρίων που ανεγείρονται με ευθύνη της ανώνυμης εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» εκδίδονται από την Υπηρεσία Δόμησης της ανωτέρω εταιρείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε περιπτώσεις που απαιτείται, μετά από πρόταση της νέας εταιρείας, εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την οποία καθορίζονται οι πολεοδομικοί και κτιριοδομικοί όροι, κατά παρέκκλιση από κάθε κείμενη διάταξη, που μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επέχουν θέση οικοδομικής αδείας.»
5.Προστίθεται στο άρθρο 132 του ν. 4199/2013 παράγραφος 6.5. ως εξής:
«6.5. Τα κάθε είδους, φύσης και μορφής, ουσιαστικά και δικονομικά προνόμια, απαλλαγές και ατέλειες του Δημοσίου, ισχύουν και υπέρ της ιδρυόμενης με το παρόν εταιρείας, με εξαίρεση το φόρο προστιθέμενης αξίας, για τον οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η απόκτηση, από την εταιρία, ακινήτων για την ανέγερση δημοσίων υποδομών είτε με επαχθή είτε με χαριστική δικαιοπραξία αντιμετωπίζεται φορολογικά ως η απόκτηση ακινήτων απευθείας από το Δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.»
6.Η παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 (Α’ 110) αντικαθίσταται αφότου ίσχυσε ως εξής:
«7. Η περιουσία των «Ταμείων Ανέγερσης Διδακτηρίων» (Τ.Α.Δ.), που καταργήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου
5του ν. 513/1976 (Α’ 356), η οποία μεταβιβάσθηκε στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μεταβιβάζεται, εφόσον χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτική υποδομή, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια των οποίων βρίσκονται τα αντίστοιχα ακίνητα, με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού αυτού, οι οποίες μεταγράφονται ατελώς στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή καταχωρίζονται ατελώς στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο.»

Άρθρο 77
Ρύθμιση μετατάξεων και αποσπάσεων υπαλλήλων της εταιρίας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»
1.Επιτρέπεται η μετάταξη μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. όλων των βαθμών, καθώς και κάθε άλλης επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου τομέα, όπως καθορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 ως τούτο τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3812/2009, στην υπό την επωνυμία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.». Από της μετατάξεως του ενδιαφερόμενου τούτος καταλαμβάνεται από τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας για τη λειτουργία της άνω ανώνυμης εταιρίας. Η μετάταξη μπορεί να ζητηθεί και με αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται στο φορέα που υπηρετεί.
2.Επιτρέπεται η απόσπαση από και προς την «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» υπαλλήλων από και προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο αυτού του άρθρου. Οι δαπάνες μισθοδοσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων βαρύνουν την υπηρεσία στην οποία ο υπάλληλος παρέχει τις υπηρεσίες του.
3.Οι ως άνω μετατάξεις και αποσπάσεις διενεργούνται κατόπιν εκδόσεως αποφάσεως του εποπτεύοντος την υπηρεσία που υπηρετεί ο μετατασσόμενος η προς απόσπαση υπάλληλος Υπουργού, του εποπτεύοντος Υπουργού της εταιρίας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Άρθρο 78
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3614/2007
Στο άρθρο 25 του ν. 3614/2007 (Α’ 267) προστίθεται παράγραφος 17 ως εξής:
«17. Στις συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων, το αίτημα για παράταση της συνολικής προθεσμίας, σύμφωνα με το άρθρο 48 της Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων (κ.ν. 3669/2008, Α’ 116) πρέπει να υποβάλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη συμβατική λήξη του έργου (συνολική προθεσμία). Η έγκριση επί του αιτήματος από την Προϊσταμένη Αρχή δίνεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την ημέρα υποβολής του αιτήματος του αναδόχου. Η παρούσα ρύθμιση εφαρμόζεται και σε όλες τις εκκρεμείς συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων για αιτήματα που είχαν κατατεθεί πριν από τη συμβατική λήξη τους και η έγκριση από την Προϊσταμένη Αρχή έχει δοθεί εντός τριμήνου από την αίτηση.»

Άρθρο 79
Ρυθμίσεις θεμάτων ποινικών ρητρών σε συμβάσεις δημοσίων έργων
Κατόπιν αιτήματος αναδόχου δημοσίου έργου για παράταση ενδεικτικής προθεσμίας αναστέλλεται η επιβολή ποινικών ρητρών για υπέρβαση αυτής και τελικώς δεν επιβάλλονται ποινικές ρήτρες εφόσον ο ανάδοχος τηρήσει επόμενη αποκλειστική προθεσμία σχετιζόμενη με την ενδεικτική, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται ποινικές ρήτρες για υπέρβαση τόσο της ενδεικτικής όσο και της σχετικής αποκλειστικής προθεσμίας κατά τις κείμενες διατάξεις που διατηρούν την ισχύ τους.

Άρθρο 80
Οδοί διερχόμενες από ιδιοκτησίες της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΕΗ ΑΕ
Εντός της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου και, σύμφωνα με το π.δ. 8/2012 (ΑΑΠ 65), σε γήπεδο κείμενο στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυκόνου, όπως φαίνεται στο χάρτη κλίμακας 1:500 με τα στοιχεία ΣΚΑ 45 του Παραρτήματος Α’, επιτρέπεται η κατασκευή υποσταθμού κλειστού τύπου GIS με την ονομασία Υποσταθμός Μυκόνου ΑΔΜΗΕ ΑΕ και με κατάργηση τμήματος υφιστάμενου ρυμιδίου περιβαλλόμενου από ιδιοκτησίες ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ και προσκύρωσή του στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ με πράξη της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης. Η προσκύρωση του προηγούμενου εδαφίου υπόκειται σε μεταγραφή, σύμφωνα με το άρθρο 1056 ΑΚ.

Άρθρο 81
Συγκρότηση Κέντρου Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Κ.ΕΠ.ΕΤ.) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συνιστάται Κέντρο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Κ.ΕΠ.ΕΤ.), το οποίο αποτελεί το πρώτο σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων που άπτονται όλων των αντικειμένων των τομέων του Υπουργείου. Το Κ.ΕΠ.ΕΤ. συγκροτείται από υπηρετούντες υπαλλήλους του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα θέματα οργάνωσης, συγκρότησης και λειτουργίας του Κ.ΕΠ.ΕΤ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Άρθρο 82
Τροποποίηση του άρθρου 6 του ν. 4250/2014
1.Η περίπτωση ια’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4250/2014 (Α’ 74) αντικαθίσταται ως εξής:
«ια. Εκκρεμείς δίκες
Μετά το πέρας της εκκαθάρισης το Ελληνικό Δημόσιο υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της Εταιρίας και οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση με το Ελληνικό Δημόσιο, διεξαγόμενες στο όνομά του. Διαδικαστικές πράξεις και ένδικα μέσα, που ασκήθηκαν από τη θέση της Εταιρείας σε εκκαθάριση και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμα.»
2.Η περίπτωση ιβ’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«ιβ. Διαχείριση συμβάσεων Οδικού Δικτύου
Η αρμοδιότητα της διαχείρισης και χρηματοδότησης των εκτελούμενων συμβάσεων συντήρησης και έργων του Οδικού Δικτύου, καθώς και εκείνων που έχουν ανατεθεί ή πρόκειται να ανατεθούν μετά τις 26.3.2014, με βάση πιστώσεις εγκεκριμένες πριν από την παραπάνω ημερομηνία, μεταφέρεται στη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.»
3.Στην περίπτωση β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 6του ν. 4250/2014 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Με όμοια απόφαση καθορίζεται η αμοιβή των εκκαθαριστών, η οποία βαρύνει την υπό εκκαθάριση εταιρεία και ανατρέχει στο χρόνο διορισμού τους.»
4.Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης η’ της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της εκκαθάρισης και πέραν της διετίας.»
5.Στην παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4250/2014 προστίθενται περιπτώσεις θ’ και ι’ ως εξής:
«θ. Η διάταξη της παραγράφου 21 του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005 (Α’ 314), όπως εκάστοτε ισχύει, εφαρμόζεται αναλόγως για τους εκκαθαριστές της Τ.Ε.Ο. Α.Ε. και για οφειλές της υπό εκκαθάριση εταιρείας που ανάγονται σε χρόνο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.
ι. Οι δαπάνες της εκκαθάρισης βαρύνουν την υπό εκκαθάριση εταιρεία.»
6.Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Με το πέρας της εκκαθάρισης το σύνολο της περιουσίας της εταιρείας περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο άνευ ανταλλάγματος με την επιφύλαξη του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (Α’ 170) περί των υποχρεώσεων τρίτων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).»
7.Η περίπτωση δ’ της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών της Τ.Ε.Ο. Α.Ε., μετά το πέρας της εκκαθάρισης, μεταφέρονται σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.»

Άρθρο 83
Ρυθμίσεις για τη σύνδεση αυτοκινητοδρόμων με πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας
Τα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας, καθώς και λοιπές συναφείς εγκαταστάσεις, που δεν χαρακτηρίζονται ως Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, δεν επιτρέπεται να συνδέονται απ’ ευθείας με τους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κ.ν. 2696/1999, Α’ 57). Οι υφιστάμενες απ’ ευθείας συνδέσεις με κλειστούς αυτοκινητόδρομους καταργούνται εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, κατ’ εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών ασφάλισης εκάστου αυτοκινητοδρόμου. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

Άρθρο 84
Τροποποίηση του άρθρου 10 του ν. 2576/1998
Το άρθρο 10 του ν. 2576/1998 (Α’ 25) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές
Οι διατάξεις για την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς σε κτίρια εν γένει των νόμων 867/1979 (Α’ 4), 1048/1980 (Α’ 101), 1133/1981 (Α’ 54) και 1190/1981 (Α’ 203) εφαρμόζονται αναλόγως και για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, που προκαλούνται από πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες, χιονοστιβάδες, χαλαζοπτώσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 36 του ν. 2459/1997 (Α’ 17). Τα ειδικότερα θέματα οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής, διαπίστωσης της έκτασης των ζημιών, χορήγησης σχετικών δανείων και κάθε σχετικό θέμα ρυθμίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λαμβανομένων υπόψη των κανόνων και της νομολογίας του ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων. Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 1.6.2014.»

Άρθρο 85
Τροποποίηση του άρθρου 37 του ν. 4262/2014
Στο τέλος του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:
«Εάν δεν είναι δυνατή η λήψη και αποδιαμόρφωση του διαύλου που μεταφέρει περιεχόμενα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών σε τμήμα της ΠΖ, εντός της οποίας εκπέμπουν νομίμως, επιτρέπεται η ψηφιακή αναμετάδοση του ανωτέρω διαύλου και από σημεία εκτός αυτής, μέσω Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής (ΣΕΕ), οι οποίες εντάσσονται σε ομοσυχνοτικό δίκτυο εντός της ανωτέρω ΠΖ. Η κατά τα ανωτέρω εγκατάσταση επιτρέπεται κατόπιν απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) μετά από υποβολή σχετικής δήλωσης από τον πάροχο δικτύου, στον οποίο έχουν απονεμηθεί τα δικαιώματα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, με τα πλήρη στοιχεία των τεχνικών χαρακτηριστικών των ως άνω ΣΕΕ κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και μόνο εφόσον από τη συγκεκριμένη εκπομπή δεν προκαλείται επιζήμια παρεμβολή σε άλλα νόμιμα δίκτυα. Η Ε.Ε.Τ.Τ. εκδίδει κανονισμό, με τον οποίο ρυθμίζεται η ως άνω διαδικασία.»

Άρθρο 86
Ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
1.Η προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου έκτου παρ. 4 στοιχείο α’ του ν. 4279/2014 (Α’ 158) προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.12.2015.
Η προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου έκτου παρ. 3 στοιχείο α’ του ν. 4279/2014 (Α’ 158) προθεσμία για την ολοκλήρωση της χορήγησης αδειών παρόχων περιεχομένου ψηφιακής ευρυεκπομπής παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.12.2015.

Άρθρο 87
Η παράγραφος 3 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4286/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. α) Χορηγείται στο σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι 31.3.2015 χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.
β)Έως την ίδια ως άνω ημερομηνία χρηματικές απαιτήσεις του σωματείου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» έναντι του Δημοσίου δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές αυτού στη Φορολογική Διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία. γ) Η περίπτωση β’ ισχύει από 1.10.2014.»

Άρθρο 88
Ρυθμίσεις θεμάτων ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού δύνανται, κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, να αποσπώνται προσωρινά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. μέχρι τριάντα (30) υπάλληλοι με ειδικά προσόντα ή εμπειρία, ως προσωπικό έλξης και αμαξοστοιχιών από οποιαδήποτε υπηρεσία του δημόσιου τομέα ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ν.Π.Δ.Δ. Η διάρκεια της απόσπασης δύναται να ορίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ο χρόνος αυτής λογίζεται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του αποσπώμενου στη θέση που οργανικά κατέχει. Η μισθοδοσία των αποσπωμένων, τα πάσης φύσεως επιδόματα και οι εργοδοτικές εισφορές προς τα αντίστοιχα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης βαρύνουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Άρθρο 89
Τροποποίηση του άρθρου 8 του κ.ν. 3669/2008
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 8 της Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων (κ.ν. 3669/2008, Α’ 116) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τις οποίες εγκρίνεται η δημοπράτηση δημοσίων έργων με το σύστημα μελέτη κατασκευή και οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη θέση σε ισχύ της υπουργικής απόφασης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου αυτής, παραμένουν σε ισχύ μέχρι την 31.12.2015, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φάκελοι προσφορών των σχετικών δημοπρασιών.»

Άρθρο 90
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4030/2011
Το άρθρο 53 του ν. 4030/2011 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 53
1.Οι Εκμεταλλευτές των λατομείων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν εντός των ορίων του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς», οφείλουν να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες διαμόρφωσης του ανάγλυφου και αποκατάστασης αναδάσωσης των λατομικών χώρων μέχρι το τέλος του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 20142020 (ΕΣΠΑ 20142020).
2.Για την υπαγωγή στη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου, οι εν λόγω εκμεταλλευτές πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) να εξακολουθούν να είναι κύριοι ή μισθωτές των οικείων λατομικών χώρων,
β) να έχουν υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη διαμόρφωση του ανάγλυφου και την αποκατάσταση αναδάσωση των λατομικών χώρων των οποίων είναι κύριοι ή μισθωτές, και
γ) να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ..
3.Τα εξορυσσόμενα κατά τις ως άνω εργασίες διαμόρφωσης του αναγλύφου αδρανή υλικά διατίθενται, στις ποσότητες που προκύπτουν από τις υποβληθείσες Μ.Π.Ε. της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 ανωτέρω, για:
α) τις εργασίες αποκατάστασης αναδάσωσης και
β) την εκτέλεση δημοσίων έργων με σύμβαση παραχώρησης και δημοσίων έργων που χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα προκύπτοντα εξορυσσόμενα υλικά μπορεί να υποβάλλονται σε επεξεργασία στις υφιστάμενες εντός των λατομικών χώρων ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η άδεια λειτουργίας των οποίων παρατείνεται επίσης μέχρι το τέλος του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 2020 (ΕΣΠΑ 2014 2020).
4.Η λειτουργία των λατομικών χώρων του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της λήξης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 20142020 (ΕΣΠΑ 20142020).»

Άρθρο 91
«Κύρωση της Τροποποίησης 8 της υπ’ αριθμόν 4 από 6/1/2000 «Σύμβασης Παροχής Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων» (εφεξής «Σύμβαση ΑΩ») και της Τροποποίησης 12 της Κύριας Σύμβασης 001Β/2000 για την ναυπήγηση νέων ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού»

Άρθρο Μόνο
Α.1. Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου τα παρατιθέμενα υπό στοιχείο Β’ σχέδια Τροποποίησης 8 της «Σύμβασης Παροχής Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων» 04/2000 και Τροποποίησης 12 της Κύριας Σύμβασης 001Β/2000, όπως αυτές έχουν μέχρι σήμερα τροποποιηθεί και ισχύουν, οι οποίες κρίνονται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο.
2.Παρέχεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η πληρεξουσιότητα, εντολή και εξουσιοδότηση: α) να υπογράψει τις παρατιθέμενες υπό στοιχείο Β’ Τροποποιήσεις Συμβάσεων και κάθε άλλο συναφές έγγραφο ή τροποποίηση των συμβάσεων αυτών, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε εκτέλεση του παρόντος νόμου, β) να εξουσιοδοτεί περαιτέρω για την υπογραφή των υπό α’ τροποποιήσεων και συναφών εγγράφων τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ.
3.Στις τροποποιήσεις που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο περιλαμβάνονται και όλα τα συνημμένα σε αυτές εμπιστευτικά τεχνικά παραρτήματα στα οποία γίνεται μνεία και τα οποία έχουν μονογραφηθεί από το ΥΠΕΘΑ/ ΓΔΑΕΕ, όπου και φυλάσσονται τα σχετικά πρωτότυπα κείμενά τους.
4.Οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου υπερισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου. Για ό,τι δεν ρυθμίζεται ειδικά στις κυρούμενες τροποποιήσεις συμβάσεων εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.
5.Ο νόμος αυτός αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Β. Σχέδια σύμβασης στην ελληνική γλώσσα:

(Βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)
ΣΧΕΔΙΟ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Νο 8
ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΩΦΕΛΗΜΑΤΩΝ 04/2000
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ)
ΚΑΙ ΤΩΝ
1) BAE SYSTEMS SYRFACE SHIPS INTERNATIONAL LIMITED
2) ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ……..
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ……..

ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Στην Αθήνα σήμερα την………………2014, συνάπτεται η παρούσα Τροποποίηση υπ’ αριθμόν 08 της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων υπ’ αρ. 04/2000 μεταξύ:
Αφενός
1) Του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Aμυνας / Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (εφεξής “ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ”), δεόντως εκπροσωπούμενου για την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας από……………. ,
και
Αφετέρου
2) Της εταιρείας BAE SYSTEMS SURFACE SHIPS INTERNATIONAL LIMITED,
μίας επιχείρηση που υπόκειται στους νόμους της Αγγλίας και της Ουαλίας, με αριθμό καταχώρησης 04380304, με έδρα στο Warwick House, ΡΟ Box 87, Farnborough Aerospace Center, Farnborough, Hampshire, GU14 6YU, (εφεξής “BAES”), δεόντως εκπροσωπούμενη για την εκτέλεση της παρούσας συμφωνίας
από……………, και
3) Της εταιρείας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.,
μίας επιχείρησης που υπόκειται στους νόμους της Ελλάδας, με ΑΡ.Μ.Α.Ε. 122033807000, με έδρα στην Ελευσίνα Τ.Κ. 19200 (εφεξής “ΝBEE”), δεόντως εκπροσωπούμενη για την εκτέλεση της παρούσας συμφωνίας από…………….
Οι ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, BAES και ΝΒΕΕ εφεξής αναφέρονται επίσης ως “Μέρος”, ή συλλογικά ως “Μέρη”.
Όπου:
(Α) Στις 7 Ιανουαρίου του 2000, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και οι ΝΒΕΕ υπέγραψαν μια σύμβαση (εφεξής “Σύμβαση ΥΠΕΘΑ”) για την προμήθεια τριών (3) Ταχέων Περιπολικών Σκαφών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (εφεξής “ΤΠΚ”). Σύμφωνα με τη Σύμβαση ΥΠΕΘΑ, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ είχε την επιλογή αγοράς μέχρι και τεσσάρων (4) ακόμα ΤΠΚ.
(Β) Στις 7 Ιανουαρίου του 2000, οι ΝΒΕΕ υπέγραψαν μια σύμβαση με την Vosper Thornycroft UK Limited (εφεξής “VT”), με τίτλο “License and Co-operation Agreement” (εφεξής “LCA”), σύμφωνα με την οποία η VT ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει πιστοποιημένα δεδομένα και να παραδώσει υλικά και εξοπλισμό με σκοπό να διευκολύνει τις ΝΒΕΕ στην κατασκευή των τριών (3) ΤΠΚ, τα ΤΠΚ 1 έως 3, για το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.
(Γ) Στις 6 Ιανουαρίου του 2000, η VT υπέγραψε μια σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, με τίτλο “Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων No. 4/2000”, ώστε να εφαρμόσει τα προγράμματα ΑΩ που συμφωνήθηκαν εκεί, συνολικής πιστωτικής αξίας ανάλογης της αξίας της σύμβασης LCA.
(Δ) Η VT υποκαταστάθηκε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της από το LCA και τη Σύμβαση ΑΩ από την BAES, την 1 Απριλίου 2003 και την 2 Ιανουαρίου 2004 αντίστοιχα.
(Ε) Στις 25 Αυγούστου 2003, οι ΝΒΕΕ υπέγραψαν μια σύμβαση με την BAES (που τότε ονομαζόταν VT Shipbuilding International Limited) για την απόκτηση και την προμήθεια εξοπλισμού και των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή των δύο (2) επιπλέον ΤΠΚ, τα ΤΠΚ 04 και ΤΠΚ 05, τα οποία το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ επέλεξε να αγοράσει από τις ΝΒΕΕ όπως αναφερόταν στη Σύμβαση ΥΠΕΘΑ (εφεξής “Σύμβαση 04/05”).
(ΣΤ) Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, οι ΝΒΕΕ υπέγραψαν μια σύμβαση με την BAES για την απόκτηση και την προμήθεια εξοπλισμού και των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή δύο (2) επιπλέον ΤΠΚ, τα ΤΠΚ 06 και ΤΠΚ 07, τα οποία το ΥΠΕΘΑ επέλεξε να αγοράσει από τις ΝΒΕΕ όπως αναφερόταν στη Σύμβαση ΥΠΕΘΑ (εφεξής “Σύμβαση 06/07”).
(Ζ) Με την από 2 Μαρτίου 2011 εξώδικο διαμαρτυρία, κλήση και δήλωση με επιφύλαξη των δικαιωμάτων της προς τις ΝΒΕΕ, η BAES κατήγγειλε την ίδια ημέρα τη Σύμβαση 04/05 και τη Σύμβαση 06/07 και παρακράτησε τον εξοπλισμό για την κατασκευή των ΤΠΚ 06 και ΤΠΚ 07 μέχρι οι ΝΒΕΕ να καταβάλουν το οφειλόμενο ποσό σύμφωνα με τις διατάξεις περί καταγγελίας των ως άνω συμβάσεων. Αντίστοιχα, οι ΝΒΕΕ με την από 3 Μαρτίου 2011 εξώδικη διαμαρτυρία και δήλωση τους με επιφύλαξη δικαιωμάτων προς την BAES δεν αποδέχθηκαν την ως άνω καταγγελία.
(Η) Η Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων No. 4/2000 έχει τροποποιηθεί επτά (7) φορές μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις Τροποποιήσεις υπ’ αριθμόν 1 έως 7 (εφεξής η “Σύμβαση ΑΩ”).
(Θ) Η Συνολική Αξία (όπως αυτή καθορίζεται στη Σύμβαση ΑΩ), σύμφωνα με την Τροποποίηση υπ’ αριθμόν 7 της Σύμβασης ΑΩ, ανέρχεται σε ευρώ 717.550.565,68.
(I) Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Σύμβασης ΑΩ, οι αντισταθμιστικές υποχρεώσεις της BAES πρέπει -να υπολογιστούν βάσει της τελικής αξίας της LCA, της Σύμβασης 04/05 και της Σύμβασης 06/07.
(ΙΑ) Στις 23 Ιανουαρίου 2014, η BAES αιτήθηκε στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ την τροποποίηση της Σύμβασης ΑΩ.
(IB) Η τελική αξία των παροχών υπηρεσιών και εξοπλισμού για τον Προμηθευτή όσον αφορά τα επτά (7) ΤΠΚ (No 1 έως 7), είναι 500.083.366,71 Ευρώ όπως αυτό διαμορφώνεται:
α. Από την τελική αξία της LCA μεταξύ ΝΒΕΕ και BAES για το πρόγραμμα των πυραυλακάτων Νο1 έως και Νο3.
β. Από το συνολικό συναλλαγματικό μέρος το οποίο απέδωσαν οι ΝΒΕΕ στην BAES για το πρόγραμμα των πυραυλακάτων Νο4 έως και Νο7, όπως αυτό πιστοποιείται από την έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) από 3 Απριλίου 2014, ως Παράρτημα «Γ» της παρούσας.
(ΙΓ) Η πιστωτική αξία που έχει πιστωθεί επί των Αντισταθμιστικών Προγραμμάτων της Σύμβασης ΑΩ 04/00 έως και την υπογραφή της παρούσας Τροποποίησης No 8, είναι 499.247.058,35 Ευρώ, ως Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος «Β» της παρούσας.
(ΙΔ) Τα Μέρη συμφώνησαν ότι η BAES θα υποκατασταθεί από τις ΝΒΕΕ αναφορικά με την Σύμβαση ΑΩ, και ότι οι τελευταίες αναλαμβάνουν πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις της πρώτης εκ της εν λόγω Σύμβασης ΑΩ, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Τροποποίησης 8.
(ΙΕ) Δια της παρούσας Τροποποίησης υπ’ αρ. 8, συμφωνείται μεταξύ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και ΝΒΕΕ ότι οι ΝΒΕΕ θα προβούν στην υλοποίηση των εδώ περιγραφόμενων ΑΩ του Παραρτήματος Α, τα οποία το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ αναγνωρίζει ως το μόνο υπολειπόμενο ανεκτέλεστο μέρος της Σύμβασης ΑΩ.
Τώρα λοιπόν τα Μέρη συμφώνησαν και άνευ όρων συναποδέχθηκαν τα ακόλουθα
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ NO. 08 ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΩ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
Αρθρο 1. – Η υποκατάσταση της BAES
Τα Μέρη συμφωνούν ότι δια της παρούσης οι ΝΒΕΕ υποκαθιστούν την BAES στη Σύμβαση ΑΩ. Ειδικότερα, οι ΝΒΕΕ αναλαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων και αναδέχονται στερητικά κατ’άρθρο 471 Α.Κ, το σύνολο των υποχρεώσεων και τυχόν συμβατικών ευθυνών της BAES που απορρέουν από την Σύμβαση ΑΩ για όλα τα εκεί προβλεφθέντα προγράμματα ΑΩ, έτσι ώστε με την ενεργοποίηση της παρούσας οι ΝΒΕΕ να υπεισέλθουν πλήρως στη θέση της BAES.
Αρθρο 2. – Μεταβίβαση εξοπλισμού
2.1. Σε εκτέλεση του συμφωνητικού συμβιβασμού (Settlement Agreement) μεταξύ BAES και ΝΒΕΕ με το οποίο τα ανωτέρω μέρη ρυθμίζουν και εκκαθαρίζουν οριστικά τις μεταξύ τους σχέσεις εκ της Σύμβασης 04/05 και της Σύμβασης 06/07, η BAES αναλαμβάνει έναντι των ΝΒΕΕ να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει στις ΝΒΕΕ στις εγκαταστάσεις της τον εξοπλισμό για τα ΤΠΚ No 6 και No 7 που περιγράφεται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος Δ της παρούσας σύμφωνα με τους όρους και τις συμφωνίες του ως άνω συμφωνητικού συμβιβασμού. Εν συνεχεία, οι ΝΒΕΕ αποδέχονται, προς εξασφάλιση των απαιτήσεων του Αγοραστή (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ), έναντι των πληρωμών που έχουν γίνει στην Σύμβαση Κύριας Προμήθειας (ΣΚΠ) 001 Β/2000 των ΤΠΚ, της οποίας απόρροια είναι η Σύμβαση ΑΩ, να μεταβιβάσουν στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ την κυριότητα εκάστου συστήματος του ανωτέρω εξοπλισμού με έγγραφη δήλωση τους στο πλαίσιο του υποδείγματος του Παραρτήματος «Ν» της Τροποποίησης 11 Σύμβασης 001 Β/00 (Ν.4160/2013(ΑΊ 42)), εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά-από την μεταβίβαση.κυριότητας, αυτού, από την-BAES .στη.-ΝΒΕΕ.και μετά σχετική αίτηση από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ. Ρητά συμφωνείται αφενός μεν ότι η ως άνω μεταβίβαση κυριότητας δεν έχει ουδεμία επίδραση στις συμβατικές υποχρεώσεις της ΝΒΕΕ (Κύριος Ανάδοχος) για τον εξοπλισμό ως αυτές υφίσταντο πριν την μεταβίβαση (π.χ παροχή εγγυήσεων κτλ) και αφετέρου ότι ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί με μέριμνα BAES στην Ελλάδα αδαπάνως για το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και της ΝΒΕΕ σύμφωνα με τους όρους και τις συμφωνίες του εν λόγω συμφωνητικού συμβιβασμού, ο οποίος εξοπλισμός αποτελείται από τα συστήματα και υλικά τα οποία παραγγέλθηκαν και παρακρατήθηκαν από ή για λογαριασμό της BAES για την ναυπήγηση των ΤΠΚ 6 και 7, σύμφωνα με τη Σύμβαση 06/07 μεταξύ BAES και ΝΒΕΕ, όπως αυτό ορίζεται επί του προαναφερόμενου Συμφωνητικού Συμβιβασμού μεταξύ τους.
2.2. Εντός ενενήντα (90) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενεργοποίησης της παρούσας, η BAES θα μεταβιβάσει και το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα αποδεχθεί την κυριότητα επί των υλικών και ημιτελών συστημάτων του εξοπλισμού των-ΤΠΚ No 6 και No 7, που αναφέρονται στο Προσάρτημα 2 του Παραρτήματος Δ της παρούσας, στην κατάσταση που αυτά είναι και ευρίσκονται στην αποθήκη του εργολάβου – κατασκευαστή που αναγράφεται στο πιο πάνω Προσάρτημα 2 του Παρατήματος Δ της παρούσας. Σε περίπτωση που, παρά τις εύλογες προσπάθειες της BAES, δεν μεταβιβασθεί ο τίτλος εντός της ανωτέρω περιόδου, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα παράσχει την ευλόγως απαιτούμενη παράταση για την μεταβίβαση, μετά από σχετική έγγραφη αίτηση της BAES. Η ΝΒΕΕ ουδεμία υποχρέωση και ευθύνη θα φέρει έναντι του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ως προς την μεταβίβαση ή μη από την BAES προς το τελευταίο της κυριότητας των ως άνω ημιτελών συστημάτων και υλικών του εξοπλισμού των ΤΠΚ No 6 και No 7. Εν συνεχεία, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα εξουσιοδοτήσει τις ΝΒΕΕ να συνάψουν συμβάσεις με τους αντίστοιχους προμηθευτές των συστημάτων αυτών, ώστε τα συστήματα αυτά να ολοκληρωθούν . Ειδικώτερα, οι ΝΒΕΕ θα αναλάβουν με δαπάνες και πρόνοια τους την ολοκλήρωση κατασκευής των ημιτελών αυτών συστημάτων και την μεταφορά τους στην Ελλάδα προς ολοκλήρωση της Σύμβασης 001 Β/00. Ρητά συμφωνείται ότι η ως άνω μεταβίβαση κυριότητας δεν έχει ουδεμία επίδραση στις συμβατικές υποχρεώσεις της ΝΒΕΕ (Κύριος Ανάδοχος) για τα συστήματα ως αυτές υφίσταντο πριν την μεταβίβαση (πχ παροχή εγγυήσεων κτλ). Πέραν της ως άνω μεταβίβασης κυριότητας στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, η BAES ουδεμία άλλη υποχρέωση ή ευθύνη θα έχει αναφορικά με τα ως άνω υλικά και ημιτελή συστήματα, συμπεριλαμβανομένης, χωρίς περιορισμό, οποιαδήποτε ευθύνης για ελαττώματα, πλημμελή σχεδίαση, κατασκευή και ελαττωματικά υλικά καθώς και για τυχόν μη συμμόρφωση με προδιαγραφές αλλά και την κατάσταση αυτών κατά την ημερομηνία μεταβίβασης τους στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ. Επιπλέον, η BAES ουδεμία ευθύνη θα έχει σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης της ως άνω μεταβίβασης κυριότητας λόγω ανωτέρας βίας.
2.3. Η ως άνω μεταβίβαση από τη BAES της κυριότητας εκάστου των ανωτέρω υλικών και συστημάτων ημιτελούς αμυντικού εξοπλισμού τελεί υπό την προϋπόθεση των εγκρίσεων που προβλέπονται από τους εφαρμοστέους νόμους και κανονισμούς (όπως οι United States International Traffic in Arms Regulations) για την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταβίβαση αμυντικού υλικού. Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ καθώς και οι ΝΒΕΕ (εφόσον απαιτείται) θα μεριμνήσουν για την έκδοση κάθε αποκλειστικής αρμοδιότητας τους δικαιολογητικού που τυχόν απαιτείται για τις ως άνω εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού τελικού χρήστη (End User Certificate), προκειμένου η BAES να προβεί στη μεταβίβαση του τίτλου κυριότητας των ως άνω ημιτελών συστημάτων.
2.4. Ρητά συμφωνείται ότι οι μέχρι σήμερα συμβατικές σχέσεις μεταξύ του Κυρίου Αναδόχου (ΝΒΕΕ) και του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ που απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση 001 Β/2000 μέχρι και την Τροποποίηση No 11, δεν διαφοροποιούνται επ’ ουδενί από την ως άνω μεταβίβαση του εξοπλισμού.
Αρθρο 3. – Καταβολή σε εργολάβο ΑΩ
Την ημέρα ενεργοποίησης της παρούσας και ταυτοχρόνως με την επιστροφή των Εγγυητικών Επιστολών BAES σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4.3 κατωτέρω, η BAES θα χορηγήσει στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ τηλεομοιοτυπική ή άλλη έγγραφη βεβαίωση της RAM-System GmbH ότι η BAES κατέβαλε στην τελευταία εργολάβο για προγράμματα ΑΩ που περιγράφονται στα Προσαρτήματα 2 και 3 του Παραρτήματος Α της παρούσας το ποσό του ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων χιλιάδων 1.900.000 Ευρώ, σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των απαιτήσεων της που υφίστανται για τις εργασίες της έως την υπογραφή της παρούσας.
Αρθρο 4 – Διάφορα
4.1 Οποιαδήποτε διαφορά τυχόν προκύψει μεταξύ της BAES και του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, από ή αναφορικά με την Σύμβαση ΑΩ και της παρούσας τροποποίησης αυτής θα επιλύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24.1 της Σύμβασης ΑΩ, όπως τροποποιείται με την παρούσα, με την εξαίρεση ότι η εκεί προβλεπόμενη διαιτησία θα λάβει χώρα στο Παρίσι της Γαλλίας και θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα.
4.2. Οι συμφωνίες του παρόντος Κεφαλαίου Α δεν υπάγονται σε τέλη χαρτοσήμου ή άλλη φορολογική επιβάρυνση.
4.3. Σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο 20.1 της παρούσας, οι ΝΒΕΕ θα καταθέσουν στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ τις εκεί περιγραφόμενες εγγυητικές επιστολές για την ενεργοποίηση της παρούσας. Επίσης, με την ενεργοποίηση της παρούσας Τροποποίησης, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα επιστρέψει στην BAES τις εγγυητικές επιστολές που αναγράφονται στο Παράρτημα Ε της παρούσας (εφεξής «Εγγυητικές Επιστολές BAES»), οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κατοχή του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ. Αμέσως μετά την επιστροφή των Εγγυητικών Επιστολών BAES και προς το σκοπό ενεργοποίησης των εγγυητικών επιστολών που, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα καταθέσουν οι ΝΒΕΕ στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα εκδώσει και παραδώσει στις BAES και ΝΒΕΕ, σχετική βεβαίωση περί ενεργοποίησης της παρούσας Τροποποίησης, η οποία βεβαίωση επισυνάπτεται στην παρούσα ως Παράρτημα Ε.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Αρθρο 1 – Προγράμματα ΑΩ
Μετά την ως άνω υποκατάσταση, εξειδικεύονται κατωτέρω με την παρούσα Τροποποίηση μεταξύ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και ΝΒΕΕ αφενός το υπόλοιπο των .πιστωτικών αξιών .και .αφετέρου .τα .συγκεκριμένα προγράμματα -ΑΩ που – θα υλοποιηθούν από τις ΝΒΕΕ.
Αρθρο 2 – Συμφωνηθείσες αλλαγές στη Σύμβαση ΑΩ
2.1. Ο πίνακας με τις αλλαγές / τροποποιήσεις στη σελίδα 2 της Σύμβασης ΑΩ τροποποιείται ως ακολούθως:

No ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΊΗΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ
1 9η Ιουλίου 2002 25η Σεπτεμβρίου 2002 Η αντικατάσταση της Επισύναψης 2 στο Παράρτημα Β, Αντισταθμιστικό Πρόγραμμα με τίτλο Συντήρηση Παράκτιου Radar και της αντικατάστασης του από Θέση σε Λειτουργία (Setting-to-Work) ενός Παράκτιου Radar.
2 22η Αυγούστου 2002 22η Αυγούστου 2002 Η τροποποίηση της Επισύναψης 5 στα Παραρτήματα Α, Β και Γ – με τίτλο Καρδιολογικό Χειρουργικό Νοσοκομείο και της αντικατάστασης του από δύο άλλες συναλλαγές: της 5(α) Άμεσης Επένδυσης σε Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρονικών, και της 5(β) Επιχορήγησης ενός Κινητού Εποπτικού Συστήματος.
3 25η Φεβρουαρίου 2003 25η Φεβρουαρίου 2003 Η τροποποίηση της Enclosure 2 της Επισύναψης 1 του Παραρτήματος Α (Υποδομές Όπλου 30χιλ.) και την αλλαγή του επιχειρησιακού ονόματος από Alenia Difesa σε ΟΤΟ Melara.
4 2α Φεβρουαρίου 2004 2α Φεβρουαρίου 2004 Αλλαγή στην αξία της Συμφωνίας Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 04/2000 λόγω της εξάσκησης δικαιώματος από το ΥΠΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ, για δύο επιπλέον ΤΠΚ (Νο4 και Νο5). Αποτελούμενη από:
– Αλλαγή ονόματος του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ σε ΥΠΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ,
– Αλλαγή ονόματος από Vosper Thornycroft (UK) Ltd σε VT Shipbuilding International Ltd.
– Τροποποιήσεις των Άρθρων 1, 2, 3, 4 και 28
– Τροποποιήσεις των Παραρτημάτων Α, Β, και Γ.
5 24η Φεβρουαρίου 2005 24η Φεβρουαρίου 2005 Την τροποποίηση της Επισύναψης 4 στο Παράρτημα Α (Εξέλιξη και Παραγωγή Ειδικών Jammers για Συστήματα Έξυπνων Όπλων) και της Επισύναψης 4 του Παραρτήματος Γ.
6 3η Νοεμβρίου 2008 Αλλαγή της αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 04/2000 λόγω της εξάσκησης δικαιώματος από το ΥΠΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ, για δύο επιπλέον ΤΠΚ (No 6 και No 7). Αποτελούμενη από:
– Αλλαγή του ονόματος της VT Shipbuilding International Ltd. σε BVT Surface Fleet International Ltd.
– Τροποποιήσεις των Αρθρων 1, 2, 3, 4, 7 and 28.
– Προσθήκη νέων Επισυνάψεων από 13 έως 19 στα Παραρτήματα Α, Β και Γ.
– Αντικατάσταση των Επισυνάψεων 7 και 8 στα Παραρτήματα Α και Γ με νέες.
– Τροποποιήσεις της περιόδου εφαρμογής και/ή των Επισυνάψεων 1 και 2 των Παραρτημάτων Α και Γ
και της Ετπσυνάψεως 5 του Παραρτήματος Α και Β.
7 – Αλλαγή ονόματος της BVT Surface Fleet International Ltd. σε BAE Systems Surface Ships International Limited,
– Πλήρης καθορισμός του Προγράμματος No. 17.
Οο – Υποκατάσταση BAES από ΝΒΕΕ.
Προσδιορισμός της Συνολικής Αξίας της ΣΑΩ και της υπολειπόμενης Πιστωτικής Υποχρέωσης του Προμηθευτή.
– Επανακαθορισμός Προγραμμάτων ΑΩ.
– Τροποποιήσεις Άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 14, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26 και 28
– Διαγραφή Άρθρου 8
-Κατάργηση του συνόλου των Παραρτημάτων / Προσαρτημάτων πλην του Attachment 9 to Appendix 1 της Τροποποίησης Νο4

2.2. Στο Αρθρο 1 της Σύμβασης ΑΩ προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«1.4. Τροποποίηση No. 8
1.4.1. Η Τροποποίηση No. 8 αφορά α) την υποκατάσταση της BAES από τις ΝΒΕΕ στα δικαιώματα και στις .υποχρεώσεις της BAES .ως Προμηθευτής της Σύμβασης ΑΩ, β) τον εκ νέου υπολογισμό της Συνολικής Αξίας της Σύμβασης ΑΩ και της υπολειπόμενης Πιστωτικής Υποχρέωσης του Προμηθευτή μετά την τροποποίηση 8, γ) τον εκ νέου προσδιορισμό των Προγραμμάτων ΑΩ μέσω των οποίων οι ΝΒΕΕ ως Προμηθευτής θα εφαρμόσουν την παραπάνω υποχρέωση παροχής ΑΩ και δ) την κατάργηση του συνόλου των Παραρτημάτων Προσαρτημάτων μέχρι και την Τροποποίηση No 7, πλην του Attachment 9 to Appendix 1 της Τροποποίησης Νο4, το οποίο τροποποιείται.
2.3. Στο Αρθρο 2 της Σύμβασης ΑΩ τροποποιούνται τα ακόλουθα:
2.3.1. Το Αρθρο 2.1.2 της Σύμβασης ΑΩ τροποποιείται και αναφέρει ως εξής:
«2.1.2 Προμηθευτής σημαίνει την εταιρεία Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α. Ε., με ΑΡ.Μ.Α.Ε. 122033807000, με έδρα στην Ελευσίνα, Τ. Κ. 19200. Οπουδήποτε δε αναφέρεται στη Σύμβαση ΑΩ η BAE Systems Surface Ships International Limited, αυτή θα αντικατασταθεί από τις Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α. Ε.»
2.3.2. Στο Αρθρο 2 προστίθεται μία νέα παράγραφος υπ’ αρ. 2.1.30 που αναφέρει ως εξής:
«2.1.30. Έκθεση Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ), σημαίνει την έκθεση πιστοποίησης των πραγματοποιηθεισών πληρωμών σε συνάλλαγμα της εταιρείας ΝΒΕΕ προς την προμηθεύτρια εταιρεία BAES για τα ΤΠΚ 1,2,3, 4, 5, 6 και 7».
2.4. Στο Αρθρο 3 της Σύμβασης ΑΩ τροποποιούνται και προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:
«3.1 Ο Προμηθευτής αναλαμβάνει την αμετάκλητη υποχρέωση να υλοποιήσει ή να προκαλέσει άλλα Αποδεκτά Μέρη να υλοποιήσουν αποδεκτά Προγράμματα ΑΩ συνολικής Πιστωτικής Αξίας ευρώ 91.000.000,00.»
«3.2.2 Κατηγορία II: Συναλλαγές που σχετίζονται με αμυντικά υλικά και υπηρεσίες, εκτός αυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία I.»
«3.3 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται.»
«3.4 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται.»
«3.5 Ο Προμηθευτής αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις ΑΩ, μέσω Προγραμμάτων ΑΩ ονομαστικής αξίας 9.100.000,00 Ευρώ»
«3.6 Τα Προγράμματα ΑΩ, μέσω των οποίων ο Προμηθευτής αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις ΑΩ, που προκύπτουν από την παρούσα Σύμβαση ΑΩ και συμφωνήθηκαν αμοιβαία από τα συμβαλλόμενα μέρη, είναι σε συντομία τα ακόλουθα:
Κατηγορία I – Προσάρτημα 1 στο Παράρτημα Α – Ολοκλήρωση του προγράμματος της παροχής υλικών-υπηρεσιών στο Π.Ν για την ενσωμάτωση του ITL-70A Block 3 στο CMS των ΤΠΚ No 4, 5.
Προσάρτημα 2 στο Παράρτημα Α – Παροχή αναβαθμισμένου Kit οπλικού συστήματος RAM GMLS, από Mod 1 σε Mod 3, για ΤΠΚ 1, 2 και 3.
Προσάρτημα 3 στο Παράρτημα Α – Παροχή on board spare parts delta Kit και εξοπλισμού υποστήριξης οπλικού συστήματος RAM GMLS (στοιχεία του Mod 3) για ΤΠΚ 1, 2 και 3.
Κατηγορία II – Προσάρτημα 4 στο Παράρτημα Α – Παροχή υλικών / υπηρεσιών στο Π.Ν για την αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιά στο ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ εξαιρουμένου του Συστήματος Πρόωσης και συστήματος ηλεκτροπαραγωγής».
Προσάρτημα 5 στο Παράρτημα Α – Παροχή / Επισκευή Υλικών και ανταλλακτικών για το ΠΝ.
Προσάρτημα 6 στο Παράρτημα Α – Ολοκλήρωση του προγράμματος της παροχής στο ΠΝ ενός Αυτοκινούμενου Συστήματος Επιτήρησης (ΑΣΕ) στο Ν.Σ.
«3.7 Αναλυτική περιγραφή για κάθε ένα από τα Προγράμματα της παραγράφου 3,6, παρουσιάζεται στο Παράρτημα Α».
«3.8 Η Πιστωτική Αξία των Προγραμμάτων ΑΩ, μέσω των οποίων ο Προμηθευτής αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις ΑΩ, που προκύπτουν από την παρούσα Σύμβαση ΑΩ και συμφωνήθηκαν αμοιβαία από τα συμβαλλόμενα μέρη, είναι :
Η Πιστωτική Αξία των Προγραμμάτων Κατηγορίας I όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Α είναι:
21.000.000 ευρώ
Η Πιστωτική Αξία των Προγραμμάτων Κατηγορίας II όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Α είναι:
89.000.000 ευρώ»
«3.10 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.11 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.12 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.13 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.14 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.15 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.16 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.17 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.18 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται»
«3.19 Η Πιστωτική Αξία των πιστωθέντων Αντισταθμιστικών Προγραμμάτων έως και την Τροποποίηση No 8 είναι . 499.247.058,35 Ευρώ, ως Προσάρτημα 1 Παραρτήματος Β της παρούσας.»
«3.20 Η τελική αξία της προμήθειας υπηρεσιών και εξοπλισμού από τον Προμηθευτή για τα επτά (7) ΤΠΚ (No 1 έως 7) είναι 500.083.366,71 Ευρώ, ως Προσάρτημα 2 Παραρτήματος Β της παρούσας
Συνεπώς η Πιστωτική Αξία της Σύμβασης ΑΩ, ανέρχεται σε 130% της παραπάνω αξίας, δηλαδή 650.108.376,72 Ευρώ, ως Προσάρτημα 3 Παραρτήματος Β της παρούσας.»
«3.21 Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι:
α) Μέχρι τούδε, οι αποδοθείσες πιστώσεις στη Σύμβαση ΑΩ ανέρχονται σε 499.247.058,35 Ευρώ,
β) Έχει ολοκληρωθεί περαιτέρω έργο από την BAE Systems συνολικής πιστωτικής αξίας 85.795.685,12 Ευρώ ,
γ) Ανακαλούνται αποδιδόμενες πιστώσεις ύψους 12.585.000 Ευρώ λόγω κατάργησης των Προγραμμάτων ΑΩ No 15 και 16.
Η υπολειπόμενη Πιστωτική Υποχρέωση του Προμηθευτή, όπως διαμορφώνεται με την παρούσα Τροποποίηση, ανέρχεται σε 77.650.633,25 ευρώ Ευρώ, ως Προσάρτημα 3 Παραρτήματος Β της παρούσας».
«3.22 Τα Προγράμματα ΑΩ, συνολικής Πιστωτικής Αξίας 110.000.000 Ευρώ, περιγράφονται στο Παράρτημα Α της παρούσας, εκ των οποίων τα 91.000.000 Ευρώ που αντιστοιχούν στα Προγράμματα ΑΩ No 1, 4, 5 και 6, αποτελούν Πιστωτική Υποχρέωση του Προμηθευτή, ενώ τα 19.000.000 Ευρώ που αντιστοιχούν στα Προγράμματα ΑΩ No 2 και 3, παρέχονται στο ΠΝ πέραν της Πιστωτικής Υποχρέωσης του Προμηθευτή, η δε συνολική ευθύνη του Προμηθευτή για τα εν λόγω Προγράμματα ΑΩ δεν υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 190.000,00 Ευρώ.»
2.5. Στο Αρθρο 4 της Σύμβασης ΑΩ, τροποποιούνται τα ακόλουθα:
«4.1 Ο Προμηθευτής έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις ΑΩ, μέσα σε χρονική διάρκεια ίση με είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία ενεργοποίησης της Σύμβασης ΑΩ.»
2.6. Στο Αρθρο 5 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
«5.1 Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των Προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων ενσωματώνεται στην παρούσα Τροποποίηση No. 8 στα επιμέρους Προσαρτήματα του Παραρτήματος Α και θα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης των.»

«5.2 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται.»
2.7. Στο Αρθρο 6 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
«6.1 Ο Προμηθευτής δεσμεύεται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις ΑΩ, σύμφωνα με το Αρθρο 3.1.»
«6.2 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται.»
«6.3 Αν η διάρκεια υλοποίησης της Σύμβασης ΑΩ μετά την ενεργοποίηση της Τροποποίησης No 8, ξεπεράσει τα τέσσερα (4) έτη, το εναπομένον μέρος των υποχρεώσεων ΑΩ θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον ετήσιο δείκτη πληθωρισμού της Ελλάδας.»
«6.4. Σε περίπτωση που ο Προμηθευτής αποδώσει επιπλέον συναλλαγματικό μέρος σύμφωνα με την παράγραφο (α) του Άρθρου 6 των Κατευθυντηρίων Οδηγιών Για Τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα Προμηθειών Ενόπλων Δυνάμεων (Μάιος 1996) σε υποκατασκευαστές του στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης Κύριας Προμήθειας 001 Β/00 (ΣΚΠ), οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ το οποίο και θα καλέσει με επιστολή του τον Προμηθευτή να προτείνει νέα αποδεκτά προγράμματα ΑΩ προκειμένου να καλύψει την αύξηση της υποχρέωσης σε παροχή προγραμμάτων ΑΩ εφόσον αυτή δεν καλύπτεται ήδη από τα υφιστάμενα προγράμματα. Μετά την αποδοχή από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ των προτεινόμενων προγραμμάτων θα εκκινήσει η διαδικασία τροποποίησης της παρούσας Σύμβασης ΑΩ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Αρθρο 25.»
«6.5. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Προμηθευτής δεν ανταποκριθεί εντός εύλογου χρόνου, το νωρίτερο όμως σε δύο μήνες έγκαιρα, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα να τροποποιήσει την αξία της Σύμβασης ΑΩ».
2.8. Στο Αρθρο 7 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις και αλλαγές:
«7.1 Τα Προγράμματα ΑΩ είναι προσδιορισμένα με σαφήνεια στο Παράρτημα Α όπου γίνεται διεξοδική περιγρ3φή αυτών.»
«7.2 Διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται.»
2.9. Το Αρθρο 8 της Σύμβασης ΑΩ διαγράφεται και δεν αντικαθίσταται: «Άρθρο 8 Σκόπιμα κενό.»
2.10 Στο Αρθρο 9 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
«9.1.3. Να προέρχεται αποκλειστικά από ενέργειες του Προμηθευτή ή άλλου Αποδεκτού Μέρους και απορρέει από τις υποχρεώσεις του σε ΑΩ από τη Σύμβασης Κύριας Προμήθειας 001 Β/00 (ΣΚΠ) και όχι από προϋπάρχουσες σχέσεις ή υποχρεώσεις του προς την Ελληνική Εθνική Οικονομία».
2.11. Στο Αρθρο 14 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:

«14.1 Ο. Προμηθευτής.-είναι υπόχρεος..έναντι του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ -για -την ανάπτυξη, διαχείριση και υλοποίηση των υποχρεώσεων του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση ΑΩ, Για το σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής θα διασφαλίσει την διάθεση ικανού αριθμού προσωπικού για την καλή εκτέλεση της Σύμβασης ΑΩ και θα συστήσει ένα μόνιμο μηχανισμό επικοινωνίας με το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ή/και την Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων ΑΩ Αρθρου 14.3.»
«14.2 Μετά την υπογραφή της Σύμβασης ΑΩ ο Προμηθευτής υποχρεούται να ορίσει με έγγραφο του, υπεύθυνους για την επικοινωνία με το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ή/και την Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων ΑΩ Αρθρου 14.3 για τα θέματα που αφορούν τη Σύμβαση ΑΩ.»
«14.3 Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ με την ενεργοποίηση της Τροποποίησης 8 θα μεριμνήσει για την συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραμμάτων ΑΩ της παρούσας σύμβασης.»
2.12. Στο Αρθρο 16 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
«16.3 Κάθε πλεόνασμα πιστώσεων, σε οιαδήποτε υποπερίοδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μερική ή ολική κάλυψη υποχρεώσεων ΑΩ του Προμηθευτή που προκύπτουν σε μετέπειτα υποπεριόδους της παρούσας Σύμβασης.»
2.13. Στο Αρθρο 17 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
«17.2. Τα δικαιολογητικά πίστωσης των Προγραμμάτων ΑΩ, πρέπει να υποβάλλονται στην ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης εκάστοτε Προγράμματος ή συμβατικού γεγονότος (milestone) του προγράμματος.».
«17.3 Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν, ορίζονται στην παράγραφο 18 των Κατευθυντηρίων Οδηγιών του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και εξειδικεύονται για τα Προγράμματα ΑΩ της παρούσας Σύμβασης Α.Ω. στο Παράρτημα Α.»
«17.4 Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή των δικαιολογητικών πίστωσης εγκρίνει την πίστωση του συμβατικού γεγονότος (milestone) του Προγράμματος ΑΩ από τον Προμηθευτή ή ζητάει την συμπλήρωση των δικαιολογητικών σύμφωνα με την διάταξη του Άρθρου 17.3 ή προβαίνει σε αιτιολογημένη απόρριψη τάσσοντας ταυτόχρονα εύλογη προθεσμία συμμόρφωσης του Προμηθευτή στις υποχρεώσεις του Προγράμματος.»
«17.5 Σε περίπτωση που ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ καθυστερήσει με υπαιτιότητα του την πίστωση ενός συμβατικού γεγονότος προς τον Προμηθευτή μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας του Άρθρου 17.4 τότε θα ισχύουν τα ακόλουθα για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα:
(α) Ο χρόνος της διάρκειας υλοποίησης του Προγράμματος θα παρατείνεται ως εξής:
(i) Μία (1) ημέρα για κάθε ημέρα μετά τις πρώτες τριάντα (30) και μέχρι εξήντα (60) ημέρες καθυστέρησης της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ στην επιστροφή οποιασδήποτε εγγυητικής επιστολής στον Προμηθευτή που απορρέει από την παρούσα Σύμβαση. Εάν η καθυστέρηση υπερβεί τις εξήντα (60) ημέρες από την ημέρα που έπρεπε να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή, ο Προμηθευτής νομιμοποιείται να διακόψει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του που απορρέουν από την παρούσα μέχρις ότου επιστραφεί η εγγυητική επιστολή.
(ii) Δύο (2) ημέρες για κάθε μία (1) ημέρα καθυστέρησης πληρωμής πέραν των εξήντα (60) ημερών από την ημέρα που έπρεπε να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή.
(β) Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης από ενενήντα (90) ημέρες ο Προμηθευτής δικαιούται να ζητήσει την κατάργηση του Προγράμματος και το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ υποχρεούται να προβεί άμεσα στην εκκαθάριση του, η οποία θα πραγματοποιηθεί από κοινού από τα δύο (2) συμβαλλόμενα μέρη εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία κατάργησης του Προγράμματος. Εάν δεν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία εντός του προαναφερθέντος χρονικού περιθωρίου, τότε ο Προμηθευτής έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή των υπολειπόμενων εγγυητικών επιστολών του και το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ έχει το δικαίωμα προσφυγής στη Διαιτησία σύμφωνα με το άρθρο 24 της Σύμβασης ΑΩ.
2.14. Στο Αρθρου 18 της Σύμβασης ΑΩ προστίθεται η παρακάτω παράγραφος:
«18.3. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί η αιτηθείσα περίοδος χάριτος είναι η εναπομένουσα υποχρέωση να μην υπερβαίνει το 20% της συνολικής υποχρέωσης ΑΩ,»
2.15. Στο Αρθρο 19 της Σύμβασης ΑΩ προστίθεται παράγραφος 19.2 ως εξής:
«19.2 Οποιεσδήποτε υπαίτιες καθυστερήσεις, προκαλούνται αποκλειστικά από τον Προμηθευτή και τους υπεργολάβους του στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος ΑΩ όπως περιγράφεται στα Προσαρτήματα 1 έως και 6 του Παραρτήματος Α, πλην περιπτώσεων Ανωτέρας Βίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ονομαστικής αξίας του συγκεκριμένου Προγράμματος ΑΩ κατά ποσοστό ίσο με 0,02% της συμφωνηθείσας ονομαστικής αξίας για το καθυστερούμενο μέρος του συγκεκριμένου Προγράμματος ΑΩ, ανά εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης. Το μέγιστο ύψος όλων των ποινικών ρητρών, αθροιστικά υπολογιζόμενο και σχετικά με οποιοδήποτε γεγονός ευθύνης του προμηθευτή οι οποίες δύνανται να επέλθουν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 10% της συμφωνηθείσας ονομαστικής αξίας του καθυστερούμενου μέρους. Ρητώς ορίζεται ότι πέραν της ως άνω υποχρεώσεως καταβολής ποινικής ρήτρας σε περίπτωση οιασδήποτε καθυστέρησης ουδεμία άλλη ευθύνη βαρύνει τον προμηθευτή έναντι της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και οιουδήποτε τρίτου.»

2.16. Στο Αρθρο 20 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Παράγραφος 20.1: Για την καλή εκτέλεση των ΑΩ ο Προμηθευτής υποχρεούται να υποβάλλει στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ για την ενεργοποίηση της παρούσας αμετάκλητες εγγυητικές επιστολές, μία για κάθε συμβατικό γεγονός των Προγραμμάτων όπως περιγράφεται στο άρθρο 3 και στο Παράρτημα Α της παρούσας, από αναγνωρισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος (σύμφωνα με το Υπόδειγμα επί του Παραρτήματος ΣΤ της παρούσας), συνολικού ποσού 10% της συνολικής πιστωτικής Υποχρέωσης της Σύμβασης ΑΩ, η οποία και καλύπτει την συνολική ευθύνη του “Προμηθευτή σύμφωνα”” με την “”παρούσα” Το σύνολο της αξίας των ως άνω εγγυητικών επιστολών ανέρχεται στα 9.100.00,00 Ευρώ.
Παράγραφος 20.3: Τροποποιείται ως εξής: Οι Εγγυητικές επιστολές θα επιστρέφονται σταδιακά μετά την εκτέλεση των συμβατικών γεγονότων σύμφωνα με το πρόγραμμα που περιγράφεται στο Παράρτημα Α, ώστε ανά πάσα στιγμή να καλύπτεται το υπολειπόμενο ποσό πιθανόν ρευστοποιημένων ζημιών που οφείλονται. Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα επιστρέφει την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή προς τον Προμηθευτή εντός πέντε (5) ημερών από την πίστωση του λογαριασμού ΑΩ του Προμηθευτή.
Παράγραφος 20.4: Τροποποιείται ως εξής: Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα αποδεσμεύσει τη σχετική εγγυητική επιστολή και θα την επιστρέψει στον Προμηθευτή όταν αποδειχθεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων ΑΩ, ή σε περίπτωση μη εκπλήρωσης μετά την αφαίρεση του ποσού των οφειλόμενων ποινικών ρητρών σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις των άρθρων 17.4 και 17.5
Η Παράγραφος 20.6 τροποποιείται ως ακολούθως:
«20.6 Για τα Προγράμματα ΑΩ No 2 και 3, συνολικής Πιστωτικής Αξίας 19.000.000 Ευρώ, τα οποία παρέχονται στο ΠΝ πέραν της Υποχρέωσης του Προμηθευτή, θα προσκομιστούν κατ’ εξαίρεση από τον Προμηθευτή Τραπεζικές Εγγυητικές Επιστολές της εταιρείας RamSystem Gmbh, συνολικού ύψους 190.000 Ευρώ (10% της ονομαστικής τους αξίας), για τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης και της ομαλής εκτέλεσης τους.»

2.17. Στο άρθρο 22 της Σύμβασης ΑΩ οι παράγραφοι 22.3 και η πρώτη παράγραφος (έως « ……….άρθρο 18.1») του άρθρου 22.4 , διαγράφονται στο σύνολο τους και δεν αντικαθίστανται.

2.18. Το άρθρο 23 διαγράφεται και αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Αρθρο 23. Λύση Σύμβασης ΑΩ
23.1. Η Σύμβαση ΑΩ δύναται να λυθεί σε μέρος της ή στο σύνολο της σε οιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
23.1.1. Αμοιβαία γραπτή συμφωνία των μερών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση ΑΩ.
23.1.2. Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ δικαιούται να λύσει μονομερώς τη Σύμβαση στο σύνολο της ή σε μέρος της σε περίπτωση που ο Κύριος Ανάδοχος:
23.1.2.1. Κηρυχθεί σε πτώχευση ή τεθεί με δικαστική απόφαση σε εκκαθάριση ή υπό την διαχείριση των πιστωτών του.
23.1.2.2. Διαλυθεί ή συγχωνευτεί με τρίτους ιδρύοντας νέο νομικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το νέο νομικό πρόσωπο αρνείται να αναλάβει να συνεχίσει την εκτέλεση της Σύμβασης υπό τους ίδιους όρους και τις ίδιες συνθήκες.
23.1.3. Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ δικαιούται να λύσει μονομερώς τη Σύμβαση για το Πρόγραμμα No 4 σε περίπτωση καθυστέρησης επίτευξης ενός συμβατικού γεγονότος (milestone) για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών και μετά αιτιολογημένη εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού (Τελικός Χρήστης) επ’ ωφελεία του οποίου διενεργείται το πρόγραμμα. Επιπροσθέτως σε περίπτωση λύσης για το αναφερόμενο πρόγραμμα το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ δικαιούται ταυτόχρονα να προβεί και σε λύση του Προγράμματος Νο5.
23.2. Σε περίπτωση που το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμα λύσης ως ανωτέρω παράγραφοι 23.1.2. και 23.1.3 θα υπάρξουν οι ακόλουθες συνέπειες στον Κύριο Ανάδοχο:
23.2.1. Καταβολή εντός ενός (1) μηνός τυχόν οφειλόμενου ποσού που προκύπτει από τη διαφορά της αξίας των εγγυητικών επιστολών που έχουν κατατεθεί και της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών /υλικών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τη λύση της Σύμβασης, ή του Προγράμματος κατά περίπτωση, η οποία θα προσδιοριστεί από κοινού από τα δύο (2) συμβαλλόμενα μέρη εντός ενός (1) μηνός από την άσκηση του δικαιώματος της λύσης από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ. Εάν δεν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία εντός του προαναφερθέντος χρονικού περιθωρίου, τότε αφενός μεν το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ έχει το δικαίωμα της άμεσης κατάπτωσης του συνόλου των υπολειπόμενων εγγυητικών επιστολών σε περίπτωση συνολικής λύσης της Σύμβασης, ή των υπολειπόμενων εγγυητικών των προγραμμάτων των οποίων λύεται η Σύμβαση, και αφετέρου η ως άνω διαφορά της αξίας θα προσδιοριστεί μέσω της διαιτησίας σύμφωνα με το άρθρο 24 της Σύμβασης ΑΩ .
23.2.3. Ειδικά για την περίπτωση λύσης της ανωτέρω παραγράφου 23.1.3 επιπρόσθετα των ανωτέρω θα υπάρξουν και οι ακόλουθες συνέπειες:
23.2.3.1. Αμεση αποδέσμευση του ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ από τις εγκαταστάσεις ΝΒΕΕ προκειμένου να αποπερατωθεί από έτερο φορέα επιλογής ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.
23.2.3.2. Μεταβίβαση της κυριότητας του συνόλου των υλικών /εξοπλισμού που ευρίσκονται αποθηκευμένα ή έχει τεθεί η παραγγελία και προορίζονται για την αποπεράτωση των συμβατικών εργασιών.
23.3 Σε κάθε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών ως ανωτέρω παράγραφος 23.2.1, το σύνολο του ποσού των εγγυητικών οι οποίες θα καταπέσουν υπέρ του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα δεσμευτεί από το ΠΝ (Τελικός χρήστης), επ’ ωφελεία του οποίου εκτελούνται τα προγράμματα, για την αποπεράτωση των αντίστοιχων προγραμμάτων εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί.
2.19 Στο Αρθρο 24 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Παράγραφος 24.1: Τροποποιείται ως εξής: Σε περίπτωση που το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και ο Προμηθευτής βρίσκονται σε διαφωνία σχετικά με το περιεχόμενο και την αξία των Προγραμμάτων ΑΩ ή / και την πλήρωση των κριτηρίων αποδοχής ή / και τις πιστώσεις που δόθηκαν ή / και κάθε άλλη υποχρέωση των μερών που προκύπτει από όρους της παρούσας Σύμβασης ΑΩ ή / και κάθε άλλο ζήτημα που ανακύπτει από την παρούσα σύμβαση, συμφωνούν να συζητήσουν με καλή πίστη και να επιχειρήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με φιλικό τρόπο το ταχύτερο που οι συνθήκες επιτρέπουν. Εάν οι συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν, το θέμα, διαφορά ή αμφισβήτηση θα επιλύεται τελικά βάσει των Κανόνων Επιλύσεων διαφορών και διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου από ένα ή περισσότερους διαιτητές που θα καθορισθεί βάσει των ανωτέρω κανόνων. Η Διαιτησία θα λάβει χώρα στην Αθήνα, Ελλάδας. Η διαδικασία διαιτησίας θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα. Η απόφαση της διαιτησίας θα είναι τελική και δεσμευτική για τους συμβαλλόμενους. Δικαίωμα εφέσεως δεν υφίσταται.
2.20. Στο Αρθρο 25 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Επί της παραγράφου 25.2. διαγράφεται η φράση «………….ως Προσθήκη του Παραρτήματος Α»
Η παράγραφος 25.3 διαγράφεται.
2.21 Στο Αρθρο 26 της Σύμβασης ΑΩ γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Παράγραφος 26.1: Τροποποιείται ως εξής:
«Η Σύμβαση Α.Ω. συντάσσεται στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση διαφορών υπερισχύει η Ελληνική γλώσσα.
Παράγραφος 26.2: Διαγράφεται
2.22. Το Αρθρο 28 της Σύμβασης ΑΩ τροποποιείται ως εξής:
Όλες οι πληροφορίες και οι υποδείξεις που ανταλλάσσονται μεταξύ των Μερών σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων θα είναι εγγράφως και θα παραδοθούν στις συνήθεις ώρες εργασίας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή με fax στις ακόλουθες διευθύνσεις:
2.23. Ρητά συμφωνείται ότι σε περίπτωση αποδοχής από το αρμόδιο δικαστήριο της αίτησης υπαγωγής της ΝΒΕΕ σε διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και των προβλέψεων του άρθρου 107 του Πτωχευτικού Κώδικα δεν θα θιγούν τυχόν απαιτήσεις του ΥΕΘΑ από την παρούσα Σύμβαση ΑΩ 04/2000, όλες τις τροποποιήσεις της και έτερες Συμβάσεις του ΥΕΘΑ, εξαιρούμενες από οποιαδήποτε ρύθμιση που θα αποτελέσει αντικείμενο της ως άνω συνδιαλλαγής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Αρθρο 1 – Ενεργοποίηση
1.1 Η παρούσα θα ενεργοποιείται και θα τίθεται σε ισχύ με την σωρευτική πραγματοποίηση των παρακάτω γεγονότων:
(α) Κύρωση της παρούσας Τροποποίησης 8 με νομοθετική διάταξη από την Βουλή των Ελλήνων και θέση αυτής σε ισχύ.
(β) Υπογραφή της παρούσας Τροποποίησης 8 από τα Μέρη.
(γ) Οι BAES και ΝΒΕΕ θα παραδώσουν στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ αντίγραφο του υπογεγραμμένου μεταξύ τους συμφωνητικού συμβιβασμού στην Αγγλική Γλώσσα.
(δ) Οι ΝΒΕΕ θα παραδώσουν στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ εγγυητικές επιστολές εκδόσεως της Τράπεζας του Προμηθευτή συνολικού ποσού 9.100.000 Ευρώ προς το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 20.1. της παρούσας.
(ε) Το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα επιστρέψει στην BAES τις Εγγυητικές Επιστολές BAES.
1.2 Συμφωνείται ότι τα ανωτέρω γεγονότα υπό (β), (γ), (δ) και (ε) θα λάβουν χώρα ταυτοχρόνως.
Αμέσως μετά την ενεργοποίηση της παρούσας Τροποποίησης, το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα εκδώσει και παραδώσει στις BAES και ΝΒΕΕ επιστολή σύμφωνα προς το υπόδειγμα του Παρατήματος Ζ της παρούσας.
Τα Μέρη έχουν υπογράψει τρία (3) αυθεντικά αντίστοιχα αντίτυπα της παρούσας Τροποποίησης No 8 στη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 04/2000 στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στις ημερομηνίες που επισημαίνονται παρακάτω, και κάθε μέρος έλαβε ένα αυθεντικό αντίτυπο σε κάθε γλώσσα. Σε περίπτωση διαφορών υπερισχύει το αντίτυπο στην Ελληνική γλώσσα.

Υπογράφεται από:
Από και για λογαριασμό του
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Όνομα:
Τίτλος:
Ημερομηνία:
Από και για λογαριασμό των
ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.
Όνομα:
Τίτλος:
Ημερομηνία:
Από και για λογαριασμό της
BAE SYSTEMS SURFACE SHIPS INTERNATIONAL LIMITED
Όνομα:
Τίτλος:
Ημερομηνία

Β2. Τροποποίηση 12 της Σύμβασης 001 Β/2000

Στην Αθήνα σήμερα……………………………..2014,
Μεταξύ:
1. Της Ελληνικής Δημοκρατίας (εφεξής «ΕΔ» ή «Αγοραστής»), νομίμως εκπροσωπούμενης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
και
2. Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.», η οποία εδρεύει στην Ελευσίνα Αττικής,
19200, νομίμως εκπροσωπούμενης από τους ………. και ……… (εφεξής «ΝΒΕΕ») (από κοινού δε εφεξής τα «Μέρη»),
Συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα όσον αφορά:
την τροποποίηση της από 07-01-2000, συναφθείσας μεταξύ της ΝΒΕΕ και της «Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων» («ΓΔΑΕΕ»), ενεργούσης για λογαριασμό της ΕΔ, υπ’ αριθμ. 001 Β/2000 Σύμβασης (εφεξής η «Σύμβαση 001 Β/00») για την κατασκευή και προμήθεια νέων Πυραυλακάτων, τύπου «SUPER VITA», (εφεξής «ΤΠΚ») για τις ανάγκες του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού – ΓΕΝ (Πολεμικού Ναυτικού) (εφεξής το «Πρόγραμμα») όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σύμφωνα με τις προβλέψεις Ν. 4160/2013 (Α’ 142) και 4284/2014 (A 170).
1. Τροποποιείται κατάλογος υποκατασκευαστών με χρηματοδοτική εξυπηρέτηση μέσω ανεκκλήτων πιστώσεων Τροποποίησης 11 Κεφάλαιο Β παράγραφος 2.6.α.(1) και (5) νόμου 4160/2013 (Α’ 142) ως ακολούθως:
1.1. Διαγράφονται υποκατασκευαστές ΒΑΕ και J & HALL και θα αντικατασταθούν με έγκριση του Αγοραστή από υποκατασκευαστές των συστημάτων /υλικών του εξοπλισμού των ΤΠΚ 6 και 7 τα οποία είτε δεν έχουν παραγγελθεί είτε είναι ημιτελή μετά από πρόταση του Κυρίου Αναδόχου.
2. Για τις υπολειπόμενες για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των ΤΠΚ 6 και 7 πληρωμές που προβλέπονται στη Σύμβαση 001 Β/00 δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των ΝΒΕΕ.
3. Τα μέρη συμφώνησαν αμοιβαία, ο Αγοραστής να παραλάβει το ΤΠΚ No 5 (ΡΙΤΣΟΣ), με την ενεργοποίηση της παρούσας, στην κατάσταση που είναι, προκειμένου εν συνεχεία, με μέριμνα του, να ολοκληρώσει την προμήθεια υλικών και τις σύμφωνα με τη Σύμβαση εργασίες και δοκιμές για την ενεργοποίηση του πλοίου με χρήση του υπολειπόμενου συμβατικού τιμήματος στο πλαίσιο του Άρθρου 4 του Ν.4284 (ΑΊ70), με δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων του Κυρίου Αναδόχου αδαπάνως και επιφυλασσόμενων και των δύο μερών για τις συμβατικές αξιώσεις και δικαιώματα τους.
Υπογράφεται από:
Από και για λογαριασμό του
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Όνομα:
Τίτλος:
Ημερομηνία:
Από και για λογαριασμό των
ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε
Όνομα:
Τίτλος:
Ημερομηνία

Άρθρο 92
1.Στην παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 (Α’ 79), όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με την παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3762/2009 (Α’ 75), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Η προθεσμία της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 παρατείνεται έως 30 Ιανουαρίου 2015 για τους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.»
2.Στο άρθρο 59 του ν. 4277/2014 μετά τη φράση: «και των νόμων 3746/2009 άρθρο 75, 3762/2009 άρθρο 32» προστίθεται φράση ως εξής: «, 2366/1995 άρθρο 3».

Άρθρο 93
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2014