NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4295 ΦΕΚ Α’ 212/30.09.2014

Κύρωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 4 Μαρτίου 2013, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΤΑΞΥ

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΙ

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας (στο εξής αναφερόμενες ως «τα Μέρη»), λαμβάνοντας υπ`όψιν την Διμερή Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα, την 4η Φεβρουαρίου 2000, συμφωνούν να υπογράψουν από κοινού Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας.
Άρθρο 1

Τα Μέρη εκφράζουν την επιθυμία να προωθήσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ τους, ειδικότερα σε ό,τι έχει σχέση με την αθλητική συνεργασία. Τελικός στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Τα Μέρη συμφωνούν να προωθήσουν τις αθλητικές τους σχέσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Τα Μέρη εκφράζουν την πίστη τους στη συνέχιση και την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας τους, καθώς και στο όφελος από την κοινή τους προετοιμασία σε διεθνή θέματα αμοιβαίου και πολυμερούς αθλητικού ενδιαφέροντος και την κοινή παρουσίαση των θεμάτων αυτών ενώπιον διεθνών αθλητικών οργανισμών, καθώς και σε διεθνείς αθλητικές διασκέψεις.
Άρθρο 2

Τα Μέρη τονίζουν την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων ως μοναδικού παγκοσμίου γεγονότος πολιτισμού, το οποίο εδώ και 3 χιλιετίες, καλλιεργεί τις αξίες της άμιλλας και συγχρόνως της αλληλεγγύης και της φιλίας μεταξύ των λαών.

Τα Μέρη εκφράζουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ένα διεθνές αθλητικό γεγονός «καθαρής συνείδησης».
Άρθρο 3

Με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τα δύο Μέρη συνεργάζονται προς την κατεύθυνση της κατάρτισης και της υποστήριξης προτάσεων σχετικών με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, οι οποίες θα υποβληθούν στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Τα Μέρη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και για την καθιέρωση της στην συλλογική συνείδηση.
Άρθρο 4

Τα Μέρη διασφαλίζουν ότι τα προγράμματα της αθλητικής συνεργασίας είναι συμπληρωματικά στις ενέργειες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των πολυμερών αθλητικών οργανισμών, ειδικά σε σχέση με: i) την μάχη εναντίον της φαρμακοδιέγερσης, ii) τα ευεργετικά μέτρα εργασίας που απορρέουν από τις αθλητικές δραστηριότητες, iii) την μάχη εναντίον της βίας – ειδικά στα αθλητικά στάδια, iv) την ισορροπημένη υποστήριξη του επαγγελματικού αθλητισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού ,ν) την εδραίωση και περαιτέρω βελτίωση της θέσης που οι γυναίκες έχουν κερδίσει στον αθλητισμό, vi) την ανάπτυξη του τουρισμού σε σχέση με τα αθλητικά γεγονότα.

Τα Μέρη δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας σε ζητήματα όπως η χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό και το Εύ Αγωνίζεσθαι.
Άρθρο 5

Τα Μέρη υποστηρίζουν την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής ειδικών του αθλητισμού,αξιωματούχων και προπονητών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή τους σε σχετικά σεμινάρια και συνέδρια.
Άρθρο 6

Τα Μέρη ενθαρρύνουν αμοιβαία τους αθλητές, τις ενώσεις και τις εθνικές τους ομάδες να συμμετέχουν σε διμερείς και διεθνείς αγώνες, οι οποίοι θα διεξάγονται και στις δύο χώρες.
Άρθρο 7

Τα Μέρη υποστηρίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων, καθώς και την ανταλλαγή βιβλίων, δημοσιευμάτων, ταινιών και άλλου υλικού σε διάφορους τομείς αθλητικών δραστηριοτήτων μεταξύ των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Φορέων τους.
Άρθρο 8

Τα Μέρη υποστηρίζουν τους εκπροσώπους των διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Φορέων μέσω διαβουλεύσεων, στοχεύοντας στην επίλυση των κοινών προβλημάτων που ανακύπτουν στους τομείς του διεθνούς αθλητισμού.
Άρθρο 9

Τα Μέρη ενθαρρύνουν τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των αντιστοίχων Εθνικών Ομοσπονδιών τους. Οι σχετικές Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες θα καθορίσουν το εύρος και τις λεπτομέρειες τέτοιων ανταλλαγών και προγραμμάτων συνεργασίας.
Άρθρο 10

Οι ανταλλαγές μεταξύ των Αθλητικών Ομοσπονδιών υλοποιούνται σύμφωνα με τους ακόλουθους οικονομικούς όρους:

i. Η φιλοξενούμενη χώρα καλύπτει ταξιδιωτικές δαπάνες από και προς τη διοργανώτρια χώρα.

ii. Η διοργανώτρια χώρα καλύπτει πλήρως τη σίτιση, τη διαμονή και τις τοπικές μετακινήσεις (συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο ή το λιμάνι ή το σταθμό τρένου ή τον σταθμό λεωφορείων) της αποστολής της φιλοξενούμενης χώρας

iii. Η διοργανώτρια χώρα προσφέρει σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης πλήρη ιατρική κάλυψη υψηλών προδιαγραφών, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της. Ωστόσο, οι δαπάνες ιατρικής φροντίδας θα καταβάλλονται από τη φιλοξενούμενη πλευρά.

iv. Η διοργανώτρια χώρα παρέχει διερμηνέα, που διαθέτει επαρκή γνώση και των δύο γλωσσών των δύο Μερών.
Άρθρο 11

1.Το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία της παραλαβής της τελευταίας από τις δύο γνωστοποιήσεις, με την οποία τα Μέρη πληροφορούν το ένα το άλλο, μέσω της διπλωματικής οδού, σχετικά με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών που απαιτούνται για να τεθεί αυτό σε ισχύ.

2. Το παρόν Πρωτόκολλο μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή διά αμοιβαίας έγγραφης συναίνεσης των Μερών. Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ σύμφωνα με την ίδια νομική διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο ένα (1) αυτού του άρθρου.

3. Το Πρωτόκολλο αυτό έχει ισχύ για περίοδο ενός (1) έτους και ανανεώνεται αυτόματα για διαδοχικές περιόδους ενός (1) έτους, εκτός αν ένα από τα Μέρη δώσει στο άλλο Μέρος, έξι μήνες πριν, γραπτή γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να τερματίσει το Πρωτόκολλο, μέσω της διπλωματικής οδού.

Συνετάχθη στην Κωνσταντινούπολη την 4η Μαρτίου 2013, σε δύο πρωτότυπα, κάθε ένα στην Ελληνική, στην Τουρκική και στην Αγγλική γλώσσα. Ολα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, το Αγγλικό κείμενο υπερισχύει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΚΥΝΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Suat Kilic

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού

Πολιτισμού και Αθλητισμού
Άρθρο δεύτερο

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Πρωτοκόλλου που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 11 παρ.1 αυτού.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ