ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4293 ΦΕΚ Α 210/30.9.2014
Κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ, που υπογράφηκε στη Ντόχα, στις 29 Ιανουαρίου 2013, το κείμενο της οποίας σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
Η Κυβέρνηση, της Ελληνικής Δημοκρατίας που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η Κυβέρνηση του Κράτους του Κατάρ που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς,
εφεξής αποκαλούμενων ως « Τα Δύο Μέρη »
Επιθυμώντας να ενισχύσουν τις υφιστάμενες διμερείς τους σχέσεις σε βάση αμοιβαίας φιλίας,
Επιθυμώντας να προωθήσουν τη συνεργασία τους στον πολιτιστικό τομέα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία των δύο χωρών,
Αναγνωρίζοντας ότι οι ανταλλαγές και η συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού θα συνεισφέρουν στην επίτευξη καλύτερης κατανόησης των πολιτισμών και κοινωνιών των δύο χωρών,
Υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο του πολιτιστικού διαλόγου για την ενίσχυση και παγίωση των διμερών σχέσεων,
Συμφωνούν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Τα Δύο Μέρη θα προωθήσουν την επίτευξη της καλύτερης κατανόησης καθώς και της βαθύτερης επίγνωσης τόσο των καλλιτεχνικών όσο και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών των δύο λαών μέσω της ανταλλαγής πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εμπειρογνωμόνων.
Άρθρο 2
Τα Δύο Μέρη θα προωθήσουν τη συνεργασία τους στον πολιτιστικό τομέα και τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια, συναντήσεις, εκθέσεις βιβλίων, φεστιβάλ κινηματογράφου, και οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις διεξάγονται στις δύο χώρες.
Τα Δύο Μέρη δύνανται να διεξάγουν συντονιστικές συζητήσεις σε πολιτιστικά θέματα κατά τη διάρκεια της συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις.
Άρθρο 3
Προς το σκοπό της αμοιβαίας κατανόησης του πολιτισμού του άλλου μέρους, τα Δύο Μέρη θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών τους στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Άρθρο 4
Τα Δύο Μέρη θα υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα προς το σκοπό της διασφάλισης της εφαρμογής του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας για το συμφέρον των υπηκόων έκαστου Μέρους σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές νομοθεσίες.
Άρθρο 5
Εκαστο από το Δύο Μέρη θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες μελέτης της γλώσσας και του πολιτισμού του άλλου Μέρους και θα διευκολύνει την ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στην άλλη χώρα.
Άρθρο 6
Τα Δύο Μέρη θα αναπτύξουν συνεργασία με σκοπό την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού στο πλαίσιο της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων Διεθνών Οργανισμών.
Άρθρο 7
Τα Δύο Μέρη θα συστήσουν κοινή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους εκάστου Μέρους.,Στήν κοινή επιτροπή θα ανατεθεί η υλοποίηση των άρθρων αυτής της Συμφωνίας, η μελέτη και εξέταση οποιωνδήποτε θεμάτων σχετίζονται με την υλοποίησή της. Οι συναντήσεις αυτής της επιτροπής θα πραγματοποιούνται εκ περιτροπής (εναλλάξ) σε κάθε χώρα, ενώ οι ημερομηνίες και οι τοποθεσίες θα συμφωνηθούν μέσω της διπλωματικής οδούς.
Άρθρο 8
Έκαστο Μέρος θα καταβάλει τα έξοδα μετακίνησης των αντιπροσωπειών του που θα επισκέπτονται την άλλη χώρα. Το Μέρος Υποδοχής θα παρέχει διαμονή, μεταφορά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τις νομοθεσίες τις συναφείς με τις παραπάνω περιπτώσεις.
Το Μέρος Αποστολής θα καταβάλλει το κόστος διεθνούς μεταφοράς των βιβλίων του, των εκθέσεων τέχνης καθώς και άλλων τεχνικών προαπαιτούμενων αναφορικά με πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς και το κόστος ασφάλ`ισης των πινάκων του, ιστορικών νομισμάτων, αρχαιοτήτων και άλλου καλλιτεχνικού υλικού. Το Μέρος Υποδοχής θα παρέχει μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και θα εξασφαλίσει τους διακανονισμούς ασφαλείας για παραπάνω υλικά κατά την διάρκεια της έκθεσης.
Άρθρο 9
Οποιαδήποτε διαφορά που θα ανακύψει αναφορικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας θα διευθετείται φιλικά μέσω διαβουλεύσεων, και συνεργασίας μεταξύ των Δυο Μερών,
Άρθρο 10
Οι διατάξεις, ή τμήματα του κειμένου της παρούσας Συμφωνίας δύνανται να τροποποιηθούν κατόπιν εγγράφου εγκρίσεως των Δύο Μερών σύμφωνα μέ τις εγχώριες νομικές διαδικασίες τούς.
Άρθρο 11
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο τριών ετών και θα υπόκειται σε αυτόματη ανανέωση για αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός εάν λήξει ή καταγγελθεί από οποιοδήποτε Μέρος με γνωστοποίηση έξι μηνών μέσω των διπλωματικής οδούς.
Η λήξη της παρούσας Συμφωνίας δεν θα επηρεάσει οποιοδήποτε υφιστάμενα ή εν εξελίξει προγράμματα και δραστηριότητες εκτός εάν τα Δύο Μέρη ορίζουν άλλως. Σε πίστωση των ανωτέρω, οι δύο εξουσιοδοτημένοι κυβερνητικοί εκπρόσωποί υπογράφουν την παρούσα Συμφωνία.
Έγινε και υπεγράφη στην ……………..στις ……… ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί …….. σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στην Ελληνική, Αραβική και Αγγλική γλώσσα. Τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς ως προς την ερμηνεία, θα υπερισχύει το
Αγγλικό κείμενο.
Για την Κυβέρνηση του Για την Κυβέρνηση
Ελληνικής Δημοκρατίας του Κράτους του Κατάρ
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 11 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ