NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4291 ΦΕΚ Α 202/24.9.2014
Kύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής νΔημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, τo Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 13 Ιουνίου 2013, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (στο εξής αναφερόμενα ως: τα «Μέρη»),
Έχοντας υπόψη τις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου,
Ενθυμούμενα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Αίγυπτος, ως κύριοι εταίροι και γείτονες, έχουν βεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευση τους για βάθυνση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ τους, στη βάση της στενής τους συνεργασίας και στρατηγικής σύμπραξης στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2004, καθώς και του Σχεδίου Δράσης ΕΕ – Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης.
Αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημαντική εμπειρία των δύο Μερών, της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της Αιγύπτου ως Εταίρου, στη συνδιαλλαγή με την ΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση των δύο Μερών να εδραιώσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμφώνησαν τα εξής:
Άρθρο 1
Τα Μέρη θα αναπτύξουν αμοιβαία συνεργασία με στόχο να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και τεχνογνωσίας σε συμφωνημένους τομείς, περιλαμβανομένης της λειτουργίας θεσμών της ΕΕ και της υλοποίησης της Πολιτικής της ΕΕ που σχετίζεται με τους Μεσογειακούς Εταίρους της, καθώς και της διαδικασίας προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ.
Άρθρο 2
Η προαναφερόμενη συνεργασία συνίσταται στην κατάρτιση, προετοιμασία και υλοποίηση:
α) προγραμμάτων για την ανάπτυξη θεσμικών ικανοτήτων και ανθρωπίνων πόρων,
β) στρογγυλών τραπεζών και,σεμιναρίων,
γ) κοινών μελετών και ερευνών,
δ) ανταλλαγή στελεχών και εμπειρογνωμόνων.
Η εν λόγω συνεργασία περιλαμβάνει και τη συνεργασία μεταξύ του Αιγυπτιακού Ινστιτούτου Διπλωματικών Μελετών και της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, μεταξύ άλλων και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη μορφή επισκέψεων μελέτης από διπλωμάτες των δύο πλευρών.
Άρθρο 3
Για την ανάπτυξη και υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου Συνεννόησης, τα Μέρη προτίθενται να ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου κάθε έτους, προκειμένου να καταρτίζουν Σχέδια Δράσης με συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Τα Μέρη επίσης προτίθενται να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις, σε κατάλληλο επίπεδο, προκειμένου να:
α) προετοιμάζουν τις εν λόγω δραστηριότητες,
β) παρακολουθούν την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργασίας και
γ) να επιλύουν ζητήματα που ενδεχομένως ανακύπτουν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργασίας.
Άρθρο 4
Τα Μέρη θα εξετάσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Συνεργασίας και των σχεδιών δράσης, χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα που λειτουργούν στο πλαίσιο της ΕΕ ή μέσα από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους.
Άρθρο 5
Το παρόν Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία της τελευταίας ρηματικής διακοίνωσης με την οποία τα Μέρη αλληλοενημερώνονται, δια της διπλωματικής οδού, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες που απαιτούνται για τη θέση του σε ισχύ.
Θα παραμείνει σε ισχύ επ` αόριστον, εκτός εάν δοθεί απο οποιοδήποτε Μέρος έγγραφη ειδοποίηση για τη λύση του, μέσω της διπλωματικής οδού.
Το παρόν Μνημόνιο θα λήξει έξι μήνες μετά την παραλαβή της ως άνω ειδοποίησης από το έτερο Μέρος.
Υπογράφτηκε στην Αθήνα, στις 13 Ιουνίου 2013, εις διπλούν, στην Αγγλική γλώσσα.
Για το Υπουργείο Εξωτερικών της Για το Υπουργείο Εξωτερικών της
Ελληνικής Δημοκρατίας Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου
(υπογραφή) (υπογραφή)
Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ
Υπουργός Εξωτερικών Υπουργός Εξωτερικών
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Μνημονίου που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 5 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ