ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4066 ΦΕΚ Α 78/9.4.2012

Κύρωση της Συμφωνίας για Στρατιωτικο-Τεχνική Συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης τηςΕλληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία για τη Στρατιωτικο-Τεχνική Συνεργασία, μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας, που υπογράφηκε στο Κίεβο στις 30 Αυγούστου του 1999, της οποίας το κείμενο σε δύο πρωτότυπα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΑΑΗΝΎΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το Συμβούλιο Υπουργών της Ουκρανίας και η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας εφεξής καλούμενοι ως « τα Μέρη», λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις της Συμφωνίας Φιλίας και Συνεργασίας της 11ης Νοεμβρίου 1996, στοχεύοντας σε μία μακρόχρονη αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό εμπιστοσύνης και εκτίμησης των συμφερόντων των δύο Μερών. επιβεβαιώνοντας την πίστη στις αρχές και ρυθμίσεις του Κανονισμού των Ηνωμένων Εθνών. οδηγούμενοι απ` τις αρχές της ανεξαρτησίας, ισότητας, μη συμμετοχής σε εσωτερικές υποθέσεις και ειρηνικές διευθετήσεις διαφορών. δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους στην οργάνωση της συνεργασίας με βάση τη χρησιμοποίηση των καλύτερων επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας συμφώνησαν τα ακόλουθα.
Άρθρο 1

Τα Μέρη επιθυμούν να επεκτείνουν τις φιλικές τους σχέσεις, στοχεύοντας στην βελτίωση της αμυντικής της ικανότητας με την μέγιστη χρήση των υπαρχόντων δυνατοτήτων της. Αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τις Ελληνικές και Ουκρανικές Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Ιδρύματα στον τομέα της Στρατιωτικό – Τεχνικής συνεργασίας και ειδικότερα στις ακόλουθες περιοχές:

1. Στον τομέα ανάπτυξης παραγοί γής εκσυγχρονισμού : των εξοπλιστικών και στρατιωτικών τεχνικών για δυνάμεις εδάφους. των αεροπορικών τεχνικών των ράδιο μηχανικών και ράδιο ηλεκτρονικών συστημάτων ειδικών εφαρμογών , πλοίων , σκαφών, και άλλων πλωτών εγκαταστάσεων.

2. Η παροχή υπηρεσιών γ,ια την επισκευή συντήρηση εκμετάλλευση και χρήση Στρατιωτικού εξοπλισμού και αμυντικού υλικού.

3. Η παροχή υπηρεσιών για την εκπαίδευση ειδικών στην εκμετάλλευση και χρήση Στρατιωτικού εξοπλισμού και αμυντικού υλικού.

4. Δημιουργία κοινών προγραμμάτων και παραγωγή για ανάπτυξη , εμπόριο και αγορά κατασκευασμένων από κοινού στρατιωτικών και τεχνικών προϊόντων.

5. Η άδεια, σε εμπορική βάση, κατασκευής στρατιωτικού Εξοπλισμού και Αμυντικού υλικού. Συγκεκριμένα προγράμματα στον τομέα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας θα υλοποιηθούν με βάση αντίστοιχα κείμενα στα πλαίσια της Συμφωνίας αυτής.
Άρθρο 2

Τα δύο Μέρη θα προχωρήσουν στην σύσταση μιας Μικτής Διακυβερνητικής Ελληνο – Ουκρανικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής. Η Μικτή αυτή Επιτροπή θα συνέρχεται μετά από κοινή συμφωνία των δύο Μερών σε μία απ τις δύο χώρες. Η Μικτή Επιτροπή καθορίζει τις ενέργειες και αρμοδιότητες της σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του συνημμένου παραρτήματος. Οι αρχές που είναι εξουσιοδοτημένες απ τα μέρη για να εκπληρώσουν τις αρχές της παρούσης συμφωνίας είναι: για την Ουκρανική πλευρά: Υπουργείο Βιομηχανικής Πολιτικής.

Υπουργείο Αμυνας, για την Ελληνική πλευρά: Υπουργείο Αμυνας
Άρθρο 3

Τα Μέρη δεν θα πρέπει να πωλούν ή να μεταφέρουν σε τρίτο μέρος χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του άλλου Μέρους, τις εξοπλιστικές, στρατιωτικές τεχνικές, τεχνολογικά και τεχνικά εγχειρίδια παραγωγής τους καθώς επίσης και άλλες πληροφορίες ή υλικά που έχουν παραληφθεί ή έχουν εξελιχθεί βάσει της διμερούς συνεργασίας στον στρατιωτικό και τεχνικό τομέα.
Άρθρο 4

1. Τα Μέρη σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία και την εθνική τους νομοθεσία θα χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά, με την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών που μεταφέρονται κατά την συνεργασία και ακολούθως προς την υλοποίηση της παρούσης Συμφωνίας. Προκειμένου να διασφαλισθεί η αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών κατά την υλοποίηση της συνεργασίας στον στρατιωτικό και τεχνικό τομέα μια ξεχωριστή συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί μεταξύ των Μερών.

2. Τα Μέρη αναλαμβάνουν την ευθύνη να προστατέψουν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και να αποφύγουν την κοινοποίηση ακόμα και αν τερματισθεί η παρούσα Συμφωνία.
Άρθρο 5

Η Συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τις υποχρεώσεις των Μερών που προέρχεται από διεθνείς συμφωνίες ή συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Άρθρο 6

Μετά από αμοιβαία συμφωνία τα Μέρη δύνανται να τροποποιήσουν ή να αλλάξουν την παρούσα Συμφωνία ή το Παράρτημα αυτής. Τυχόν τροποποιήσεις ή αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο Αρθρο 9.
Άρθρο 7

Τυχόν Διαφορές που αναφέρονται στην υλοποίηση και ερμηνεία άρθρων της παρούσης Συμφωνίας διευθετούνται με διαπραγματεύσεις από την Μικτή Επιτροπή. Σε περίπτωση που οι διαφορές δεν διευθετηθούν απ την Κοινή Επιτροπή θα επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των Μερών.
Άρθρο 8

Η περίοδος ισχύος της παρούσης Συμφωνίας είναι πέντε χρόνια. Η ισχύς θα ανανεώνεται αυτόματα για μονοετής περιόδους εκτός εάν η Συμφωνία τερματισθεί γραπτώς από ένα εκ των Μερών μέσω διπλωματικής οδού όχι αργότερα από 90 ημέρες πριν την λήξη της περιόδου ισχύος.

Η λήξη της παρούσης Συμφωνίας δεν επηρεάζει την υλοποίηση τυχόν μη ολοκληρωμένων προγραμμάτων και συμβάσεων που έχουν αναληφθεί σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία κατά την περίοδο ισχύος της με την εξαίρεση περιπτώσεων όπου τα Μέρη συμφωνούν άλλως αναφορικά με τα δεδομένα αυτά.

Σε περίπτωση λήξης ή καταγγελίας της παρούσης Συμφωνίας οι ρυθμίσεις των Αρθρων 3 και 4 θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ.
Άρθρο 9

Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα ανταλλαγής των ειδοποιήσεων μεταξύ των Μερών που γνωστοποιούν την ολοκλήρωση των σχετικών εσωτερικών διαδικασιών. Υπεγράφη στο Κίεβο στις 30 Αυγούστου 1999 εις διπλούν στην Ελληνική, Ουκρανική και Αγγλική γλώσσα όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφορετικής ερμηνείας των ρυθμίσεων της Συμφωνίας αυτής θα υπερισχύει το Αγγλικό κείμενο .

Για την Κυβέρνηση της Για το Συμβούλιο Υπουργών Ελληνικής Δημοκρατίας

της Ουκρανίας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Υπουργός Βιομηχανικής Πολιτικής

Απόστολος.Α.Τσοχατζόπουλος Vasily M Gureyev

Μικτή Διακυβερνητική Ελληνο – Ουκρανική Επιτροπή Στρατιωτικό – τεχνικής συνεργασίας.

1. Η Μικτή Διακυβερνητική Ελληνο Ουκρανική Επιτροπή Στρατιωτικό – τεχνικής συνεργασίας (εφεξής καλούμενη ως η Επιτροπή) που συνιστάται βάσει της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας στην στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, διέπεται απ`την Συμφωνία αυτή και το παρόν Παράρτημα.

2. Η Επιτροπή αποτελείται απ`το Ελληνικό και το Ουκρανικό Μέρος (εφεξής καλούμενα ως τα Μέρη) και οι Πρόεδροι τους Πρόεδροι των δύο Μερών της Επιτροπής. Οι Ελληνες και οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι είναι τα μέλη της Επιτροπής σε μόνιμη βάση. Ο συνολικός αριθμός των μελών της Επιτροπής θα συμφωνηθεί από κοινού από τα Μέρη.

3. Η σύνοδος της Επιτροπής θα προεδρεύεται απ`τον Πρόεδρο (στην απουσία του απ τον Αναπληρωτή Πρόεδρο) κάθε μέρους στην χώρα του οποίου θα πραγματοποιείται η Σύνοδος.

4. Η Επιτροπή θα συνέρχεται μία φορά το χρόνο κατά σειρά σε κάθε μία χώρα σύμφωνα με την αμοιβαία συμφωνία των Μερών. Η ημερομηνία της συνόδου καθώς και η ημερησία διάταξη θα καθορίζονται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συνόδου. Η ημερησία διάταξη που συνετάχθη από πριν δύναται να αλλάξει ή να συμπληρωθεί.

5. Εάν είναι απαραίτητο κάθε Μέρος δύναται να προσκαλέσει συμβούλους ή ειδικούς στην συνάντηση των Μερών.

6. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν ή να προετοιμασθούν οι σύνοδοι της Επιτροπής, θα πραγματοποιούνται συναντήσεις εργασίας των Προέδρων των δύο Μερών και/ή των γραμματέων των δύο Μερών.

7. Η Επιτροπή δικαιούται να δημιουργήσει μόνιμες ή προσωρινές ομάδες εργασίας σύμφωνα με την κατεύθυνση δραστηριοτήτων σε ειδικά προβλήματα διμερών σχέσεων, το προσωπικό,οργανόγραμμα εργασίας και ετησίων αναφορών των οποίων επιβεβαιώνονται απο τα μέλη της Επιτροπής. Οι μόνιμες ομάδες εργασίας προεδρεύονται απ` τα μέλη της Επιτροπής.

8. Η Επιτροπή αποφασίζει για τις συναντήσεις της εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δύο Μερών. Σύμφωνα με τα α ποτελέσματα της Επιτροπής υπογράφονται τα πρακτικά. Σύμφωνα με την σύμφωνη γνώμη των Προέδρων των δύο Μερών της Επιτροπής αποσπάσματα των Πρωτοκόλλων συνομιλιών δυνατόν να δοθούν σε τμήματα και οργανισμούς (κρατικούς ή μη) που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων. Τα πρακτικά συντάσσονται σε δύο αντίγραφα κάθε ένα στην Ουκρανική και Ελληνική γλώσσα αντίστοιχα.

9. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνόδους της Επιτροπής τίθενται σε ισχύ την ημέρα υπογραφής των πρακτικών εκτός εάν προβλέπονται άλλες ρυθμίσεις. Οποιαδήποτε απόφαση η οποία σύμφωνα με την δήλωση ενός απ`τα Μέρη έχει εγκριθεί απ`την Κυβέρνηση είναι αποδεκτή. Σε τέτοια περίπτωση οι Πρόεδροι των δύο Μερών της Επιτροπής γνωστοποιούν ο ένας στον άλλο την έγκριση της απόφασης απ`την Κυβέρνηση.

10. Σε περιόδους μεταξύ των συνόδων οι δύο Πρόεδροι της Επιτροπής υιοθετούν κατά την διάρκεια της εργασίας αμοιβαία, τις αποφάσεις που αφορούν τα επείγοντα θέματα που τίθενται σε ισχύ αμέσως και μετά εντάσσονται στα πρακτικά.

11. Τυχόν έξοδα που σχετίζονται με την προετοιμασία των συνόδων αναλαμβάνονται απ` το Μέρος που φιλοξενεί την Σύνοδο. Αλλα έξοδα (πλήρης διαμονή, μεταφορά εντός χώρας) αναλαμβάνονται απ` το Μέρος που φιλοξενεί την Σύνοδο. Η πληρωμή διαμονής των συμβούλων και ειδικών που-προσκαλούνται στις συνόδους καθορίζεται ξεχωριστά σύμφωνα με την συμφωνία των Μερών. Η πληρωμή για τις συναντήσεις των μονίμων και προσωρινών ομάδων εργασίας της Επιτροπής καθορίζονται ξεχωριστά σύμφωνα με την συμφωνία των Μερών.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται, από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 9 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 9 Απριλίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 9 Απριλίου 2012

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ