Νόμος 396 ΦΕΚ Α΄198/31.7.1976
Περί οινολογικών κατεργασιών και εμπορίας των οίνων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ I
Ορισμοί
Άρθρον 1
Ορισμοί Προκαταρκτικοί
1. Νωπή σταφυλή: Δια του όρου νωπή σταφυλή, νοείται ο ώριμος καρπός της αμπέλου. Ως τοιαύτη νοείται, επίσης, η υπερώριμος, ως και η ελαφρώς ηλιασμένη σταφυλή, υπό την προϋπόθεσιν ότι αύται είναι επιδεικτικαί γλευκοποιήσεως δια του συνήθους εξοπλισμού των οινοποιείων, το δε γλεύκος αυτών είναι δυνατόν να ζυμωθή αφ`εαυτού και κανονικώς.
2. Γλεύκος σταφυλής: Δια του όρου γλεύκος σταφυλής, νοείται το υγρόν προϊόν, το οποίον λαμβάνεται εν νωπών σταφυλών, φυσικώς ή δια φυσικών επεξεργασιών.
3. Θειωμένον γλεύκος: Δια του όρου θειωμένον γλεύκος σταφυλής, νοείται το γλεύκος σταφυλής, του οποίου παρημποδίσθη η αλκοολική ζύμωσις δια προσθήκης θειώδους ανυδρίτου.
4. Συμπεπυκνωμένον γλεύκος σταφυλής: Δια του όρου συμπεπυκνωμένον γλεύκος σταφυλής νοείται το προϊόν μερικής αφυδατώσεως γλεύκους σταφυλής θειωμένου ή μη, αποκλειομένης της αφυδατώσεως δι`απ`ευθείας θερμάνσεως, του οποίου η πυκνότης εις τους 20 Κελσίου δεν είναι μικροτέρα του 1.240.
5. Η περιεκτικότης των εν παραγράφοις 2, 3 και 4 γλευκών εις ενδογενούς προελεύσεως αιθυλικήν αλκοόλην δεν δύναται να υπερβαίνη τον ένα (1) αλκοολικόν βαθμόν.
6. Καραμελλοποιημένον γλεύκος σταφυλής: Δια του όρου καραμελλοποιημένον γλεύκος σταφυλής, νοείται το προϊόν, το οποίον λαμβάνεται δια μερικής αφυδατώσεως γλεύκους σταφυλής θειωμένου ή μη, δι`απ`ευθείας θερμάνσεως μέχρικ μερικής καραμελλοποιήσεως, ώστε η πυκνότης του εις τους 20 Κελσίου να μη είναι μικροτέρα του 1.330.
7. Χυμός σταφυλής: Δια του όρου χυμός σταφυλής, νοείται γλεύκος σταφυλής μήπω ζημωθέν, έχον υποστή τας επιτρεπομένας κατεργασίας, έτοιμον προς άμεσον κατανάλωσιν, αποκλειομένης πάσης οινολογικής χρήσεως. Είναι ανεκτή μικρά περιεκτικότης εις αιθυλικήν αλκοόλην, ενδογενούς προελεύσεως, μη υπερβαίνουσα τον ένα (1) αλκοολικόν βαθμόν.
8. Συμπεπυκνωμένος χυμός σταφυλής: Δια του όρου συμπεπυκνωμένος χυμός σταφυλής, νοείτα μη καραμελλοποιηθέν προϊόν μερικής αφυδατώσεως γλεύκους ή χυμού σταφυλής, έχον υποστή τας επιτρεπομένας κατεργασίας, του οποίου η πυκνότης εις τους 20 Κελσίου δεν είναι μικροτέρα του 1.240 και το οποίον προορίζεται δια την παρασκευήν, τη προσθήκη ύδατος, ποτού με βάσιν την σταφυλήν αποκλειομένης οιασδήποτε οινολογικής χρήσεως.
Άρθρον 2
Ορισμοί των οίνων.
1. Οίνος: Οίνος καλείται το ποτόν, το προερχόμενον αποκλειστικώς εξ ολικής ή μερικής αλκοολικής ζυμώσεως νωπών σταφυλών ή γλεύκους εκ νωπών σταφυλών:
2. Οι οίνοι διακρίνονται εις τους κάτωθι τύπους:
α) Οίνοι ξηροί, ήτοι οίνοι περιέχοντες ανάγοντα σάκχαρα εις ποσότητα μικροτέραν των τεσσάρων (4) γραμμαρίων ανά λίτρον.
β) Οίνοι ρητινίται, ήτοι οίνοι ξηροί, προερχόμενοι εκ ζυμώσεως γλεύκους σταφυλής παρουσία ρητίνης πεύκης. Ο φυσικός αλκοολικός τίτλος των υπό τα στοιχεία α και β ξηρών οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 9 βαθμών.
γ) Οίνοι φυσικώς, γλυκείς, ήτοι γλυκείς οίνοι προερχόμενοι εκ γλευκών μεγάλης περιεκτικότητος εις σάκχαρα, των οποίων η ζύμωσις διεκόπη φυσικώς, άνευ προσθήκης αλκοόλης ή ετέρων συντηριτικών ουσιών πλην θειώδους ανυδρίτου. Η περιεκτικότης των οίνων τούτων εις αιθυλικήν αλκοόλην εκ φυσικής ζυμώσεως δεν πρέπει να είναι μικροτέρα των 13 αλκοολικών βαθμών, η δε περιεκτικότης αυτών εις σάκχαρα να μη είναι μικροτέρα των 50 γραμμαρίων ανά λίτρον.
δ) Οίνοι ημιαφρώδεις, ήτοι οίνοι οίτινες χαρακτηρίζονται εκ της παραγωγής αφρού, προκαλουμένου κατά το άνοιγμα της φιάλης εξ εκλύσεως μικράς ποσότητας διοξειδίου του άνθρακος, οφειλομένου εις την αλκοολικήν ζύμωσιν, η οποία έλαβε χώραν εντός της ιδίας φιάλης ή, πρότερον, εντός κλειστής δεξαμενής.
ε) Οίνοι ημιαεριούχοι, ήτοι οίνοι οίτινες χαρακτηρίζονται εκ της παραγωγής αφρού, προκαλουμένου κατά το άνοιγμα της φιάλης εξ εκλύσεως μικράς ποσότητας διοξειδίου του άνθρακος, οφειλομένου εις εισπίεσιν τούτου εντός της μάζας του οίνου κατά την πλήρωσιν των φιαλών. Εις τας περιπτώσεις των υπό τα στοιχεία δ και ε οίνων, η υπερπίεσις του διοξειδίου του άνθρακος εντός της φιάλης μετρουμένη εις 20 Κελσίου πρέπει να είναι κατ` ελάχιστον 0,5 και κατ`ανώτατον 2,0 ατμόσφαιραι πλέον της ατμοσφαιρικής, ο δε κτηθείς φυσικός αλκοολικός τίτλος δεν πρέπει να είναι κατώτερος των 9 βαθμών.
Το δια την παρασκευήν των ημιαεριούχων οίνων χρησιμοποιούμενον C02, δέον να πληροί τους όρους τους καθοριζομένους υπό του Κώδικος των διατάξεων περί τροφίμων, ποτών και αντικειμένων κοινής χρήσεως.
Άρθρον 3
Ορισμοί των ειδικών οίνων.
1. Ειδικοί όροι: Ειδικοί οίνοι καλούνται τα εκ γλεύκους νωπών σταφυλών ή οίνων προερχόμενα ποτά, των οποίων η χημική σύστασις, τα φυσικά χαρακτηριστικά και οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες οφείλονται, όχι μόνον εις αυτήν ταύτην την σταφυλήν και την αλκοολικήν ζύμωσιν, αλλά και εις τας προστιθεμένας ουσίας και τας κατεργασίας τας επιτρεπομένας δι`έκαστον τύπον ειδικών οίνων.
2. Οι ειδικοί οίνοι διακρίνονται εις τους κάτωθι τύπους:
α) Οίνοι ενισχυμένοι, ήτοι ειδικοί οίνοι, παρασκευαζομένοι δια προσθήκης μόνον αποστάγματος οίνου ή αλκοόλης αμπελοοινικής προελεύσεως εις νωπάς σταφυλάς, γλεύκη ή οίνους, φυσικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 14 βαθμών. Ο κτηθείς αλκοολικός τίτλος του ετοίμου προς εμπορίαν προϊόντος δεν πρέπει αν είναι μικρότερος των 15 βαθμών, ούτε μεγαλυτέρος των 22 βαθμών. Μέρος της εμπεριερχομένης αιθυλικής αλκοόλης, ουχι μικρότερον των 5 αλκοολικών βαθμών, δέον να προέρχηται εξ ολικής ή μερικής ζυμώσεως του αρχικού σακχάρου των σταφυλών, γλευκών ή οίνων βάσεως. Οι οίνοι της κατηγορίας ταύτης διακρίνονται αντιστοίχως εις ξηρούς και γλυκείς ενισχυμένους οίνους. Οι ενισχυμένοι οίνοι καλούνται και “οίνοι γλυκείς φυσικοί”, όταν έχουν παρασκευσασθή δια προσθήκης εις γλεύκη εν ζυμώσει, αποστάγματος οίνου ή αλκοόλης αμπελοοινικής προελεύσεως εις αναλογίαν μικροτέραν του 10% κατ` όγκον ζυμουμένου γλεύκους.
β) Οίνοι ενδυναμωμένοι, ήτοι ειδικοί οίνοι παρασκευαζόμενοι δια προσθήκςη όχι μόνον αποστάγματος οίνου ή αλκοόλης αμπελοοινικής προελεύσεως εις νωπάς σταφυλάς, γλεύκη ή οίνους ολικού φυσικού αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 12 βαθμών αλλά και δια προσθήκης υπερωρίμων ή και ελαφρώς ηλιασμένων σταφυλών ή γλευκών συμπεπυκνωμένων ή καραμελλοποιημένων ή μιστελίων ή και δια προσθήκης πλειόνων εκ των εν λόγω προϊόντων. Ο κτηθείς αλκοολικός τίτλος του ετοίμου προς εμπορίαν προϊόντος δεν πρέπει αν είναι μικρότερος των 15 βαθμών ούτε μεγαλύτερος των 22. Μέρος της εμπεριεχομένης αιθυλικής αλκοόλης, ουχί μικρότερον των 5 αλκοολικών βαθμών, δέον να προέρχηται εκ μερικής ή ολικής ζυμώσεως του αρχικού σακχάρου των σταφυλών, γλευκών και οίνων βάσεως.
γ) Μιστέλια, ήτοι ειδικοί οίνοι, πρερχόμενοι εκ μη ζυμωθέντος γλεύκους νωπών σταφυλών, του οποίου η ζύμωσις παρημποδίσθη δια προσθήκης αποστάγματος οίνου ή αλκοόλης αμπελοοινικής προελεύσεως. Το γλεύκος βάσεως δέον να έχη φυσικόν δυναμικόν αλκοολικόν τίτλον τουλάχιστον 12 βαθμών. Η προβλεπομένη δια τα γλεύκη βάσεως μεγίστη ανοχή περιεκτικότητος εις αιθυλικήν αλκοόλην, καθορίζεται εις 1 αλκοολικόν βαθμόν. Ο κτηθείς αλκοολικός τίτλος του ετοίμου προς εμπορίαν προϊόντος δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 15 ούτε μεγαλύτερος των 24. Οι οίνοι των τύπων υπό στοιχεία α, β, και γ δύναται να κυκλοφορούν και υπό την ένδειξιν VINS DE LIQUEUR.
δ) Οίνοι αφρώδεις, ήτοι ειδικοί οίνοι προερχόμενοι εκ γλεύκους σταφυλής ή οίνων εχόντων υποστή τας επιτρεπομένας επεξεργασίας, χαρακτηριζόμενοι εκ της παραγωγής κατά το μάλλον ή ήττον σταθερού αφρού προκαλουμένου κατά το άνοιγμα της φιάλης εκ της εκλύσεως διοξειδίου του άνθρακος, οφειλομένου εις την αλκοολικήν ζύμωσιν, η οποία έλαβε χώραν εντός της φιάλης, ή, πρότερον εντός κλειστής δεξαμενής. Οι αφρώδεις οίνοι χαρακτηρίζονται αναλόγως της μεθόδου παρασκευής των, ως “αφρώδεις οίνοι κατά την μέθοδον της Καμπανίας” και ως αφρώδεις οίνοι κλειστών δεξαμενών”.
ε) Οίνοι αεριούχοι, ήτοι ειδικοί οίνοι προερχόμενοι εξ οίνων εχόντων υποστή τας επιτρεπομένας επεξεργασίας και των οποίων το διοξείδιον του άνθρακος είναι εν όλω ή εν μέρει εξωγενούς προελεύσεως. Το δια την παρασκευήν των αεριούχων οίνων χρησιμοποιούμενον διοξείδιον του άνθρακος, δέον να πληροί τους όρους τους καθοριζομένους υπό του Κώδικος Τροφίμων, Ποτών και Αντικειμένων κοινής χρήσεως. Εις τας περιπτώσεις των υπό στοιχεία δ και ε οίνων, η υπερπίεσις του διοξειδίου του άνθρακος εις την φιάλην, μετρουμένη εις 20 C δέον να είναι τουλάχιστον ίση προς 3,5 ατμοσφαίρας, πλέον της ατμοσφαιρικής πιέσεως. Δια φιάλας περιεκτικότητος ίσης ή κατωτέρας των 250 κυβικών εκατοστών, η κατωτάτη υπερπίεσις δύναται αν είναι ίση προς 3 ατμοσφαίρας.
Άρθρον 4
Ορισμός των αρωματισμένων οίνων.
Οίνοι αρωματισμένοι: Αρωματισμένοι καλούνται οι οίνοι, οι προερχόμενοι εξ οίνων ή γλευκών σταφυλής ή εκ γλευκών και οίνων, εις ους έχει προστεθή σακχαρόζη ή απόσταγμα οίνου ή αλκοόλη αμπελοινικής προελεύσεωσς ή εξ ειδικών οίνων, ή εξ αναμίξεως και .όλων των ανωτέρω οίνων, εις ους έχουν προστεθή φυσικαί άρωματικαί ουσίαι φυτικής προελεύσεως, εις αναλογίας μη επιβλαβείς δια την υγείαν του καταναλωτού. Τα ανωτέρω αμπελο- οινικά προϊόντα βάσεως, τα οποία χρησιμοποιούνται δια την παρασκευήν του αρωματισμένου οίνου, πρέπει να αντιπροσωπεύουν ποσοστόν τουλάχιστον 70% του τελικού προϊόντος, της προσθέτου αλκοόλης, η οποία τυχόν χρησιμοποιήθη δια την παρασκευήν των προϊόντων βάσεως, μη υπολογιζομένης εις το ποσοστόν τούτο. Εκαστος αρωματισμένος οίνος θα κυκλοφορεί υπό την ειδικήν αυτού ονομασίαν (βερμούτ, οίνος κίνας, κλπ) υποδηλούσα την προστεθείσαν αρωματικήν ουσίαν.
Άρθρον 5
Ορισμοί των βιομηχανικών οίνων.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕμε την παρ.1 του άρθρου 21 του ν.4337/2015
Βιομηχανικοί οίνοι:
1. Βιομηχανικοί καλούνται γενικώς οί οίνοι, οι προοριζόμενοι δια βιομηχανικούς σκοπούς, αποκλειομένης της διαθέσεως των προς άμεσον κατανάλωσιν ή της χρησιμοποιήσεως τούτων δια την παρασκευήν των τύπων οίνων, περί ων τα άρθρα 2, 3 και 4 του παρόντος.
2. Οι βιομηχανικοί οίνοι διακρίνονται εις τους κάτωθι:
α) Οίνοι αλκοολωθέντες: ήτοι οίνοι ξηροί, εις ους προσετέθη αποκλειστικώς απόσταγμα οίνου, έχοντες κτηθέντα αλκοολικόν τίτλον τουλάχιστον 18 και μέγιστον 24 βαθμών, και προοριζόμενοι αποκλειστικώς δι`απόσταξιν.
β) Οίνοι λοιποί βιομηχανικοί: ήτοι οίνοι ή μίγματα οίνων εκ των εν τοις προηγουμένοις περιγραφομένων τύπων, μετά την άνευ προσθήκης αλκοόλης, προοριζόμενοι δια βιομηχανικούς σκοπούς.
Άρθρον 6
Συμπληρωματικοί ορισμοί.
Οσάκις εις τας διατάξεις του παρόντος γίνεται χρήσις του όρου:
1. Εδώδιμος αλκοόλη, νοείται η κεκαθαρισμένη αιθυλική αλκοόλη, η προερχομένη εξ ζυμώσεως γεωργικών προϊόντων 90 τουλάχιστον αλκοολικών βαθμών.
2. Αλκοόλη αμπελοοινικής προελεύσεως, νοείται η εδώδιμος αλκοόλη, η προερχομένη εξ οίνων, σταφίδος, οινολασπών και προϊότνων υπερπίεσεως ή εκχυλίσεων των σταμφύλων ως έχει στεμφύλων
3. Αλκοολικός βαθμός, νοείται ο αριθμός των όγκων της αιθυλικής αλκοόλης της περιεχομένης εις 100 όγκους υγρού, των δύο όγκων θεωρουμένων εις 20 C.
4. Κτηθείς αλκοολικός τίτλος ή εμπεριεχομένη αλκοόλη, νοείται η περιεκτικότης του οίνου εις αιθυλικήν αλκοόλην εκπεφρασμένη εις αλκοολικούς βαθμούς είτε αύτη προέρχεται εκ ζυμώσεως είτε εκ προσθήκης.
5. Δυναμικός αλκοολικός τίτλος γλεύκους ή οίνου, νοείται ή δύναμις εις αλκοολικούς βαθμούς, την οποίαν θα απέκτα το προϊόν, εκ της ολικής ζυμώσεως των ενεχομένων εν αυτώ ζυμωσίμων σακχάρων. Αύτη υπολογίζεται δια διαιρέσεως της περιεκτικότητος εις αναλογούσης ουσίας, εκπεφρασμένος εις γραμμάρια ιμβετροσακχάρου ανά λίτρον προϊόντος, ηλαττωμένης κατά μονάδα δια 17.
6. Ολικός αλκοολικός τίτλος, νοείται το άθροισμα του κτηθέντος και του δυναμικού αλκοολικού τίτλου.
7. Φυσικός αλκοολικός τίτλος, νοείται ο ολικός αλκοολικός τίτλος προ πάσης ενισχύσεως ή ενδυναμώσεωες του γλεύκους ή του οίνου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ II
Κατεργασίαι και προσθήκαι.
Άρθρον 7
Επιτρεπόμεναι κατεργασίαι και προσθήκαι.
Επιτρέπεται άνευ προς τούτο ιδιαιτέρας μνείας:
α) Δια το γλεύκος:
1. Η προσθήκη θειώδους ανυδρίτου εις ποσότητα μη υπερβαίνοιυσα τα 30 γραμμάρια ανά εκατόλιτρον γλεύκου.
2. Η προσθήκη, μόνον κατά την χωρικήν οινοποίησιν, πυροθειώδους καλίου εις ποσότητα μη υπερβαίνουσαν τα 40 γραμμάρια ανά εκατόλιτρον γλεύκους.
3. Η προσθήκη καθαράς καλλιεργείας ζυμών οινοποιίας.
4. Η προσθήκη πηκτινολυτικών ενζύμων.
5. Η προσθήκη αμμωνίου υπό μορφήν τρυγικών, θειϊκών ή φωσφορικών αλάτων, εις ποσότητα ουχι μεγαλυτέραν των 25 γραμμαρίων ανα εκατόλιτρον. Εφ` όσον γίνεται χρήσις δύο ή περισσοτέρων εκ των εν λόγω αμμωνιακών αλάτων, η συνολικώς προστιθεμένη ποσότης αμμωνίου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλυτέρα των 25 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον.
6. Η προσθήκη θειαμίνης εις ποσότητα ουχί μεταλυτέραν των 50 χιλιοστογράμμων ανά εκατόλιτρον γλεύκους.
7. Η προσθήκη ταννίνης εις ποσότητα ουχί μεγαλυτέραν των 10 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον γλεύκους.
8. Η προσθήκη αβλαβών διαυγαστικών ουσιών, ως η ισπανική γη ο μπεττονίτης κλπ.
9. Η αύξησις της οξύτητος δια προσθήκης τρυγικού οξέος.
10. Η προσθήκη συμπεπυκνωμένου ή καραμελλοποιημένου γλεύκους εις γλεύκη και γλεύκη εν ζυμώσει εις τοιαύτην ποσότητα, ώστε η επερχομένη αύξησις της αρχικής περιεκτικότητος του γλεύκους εις σάκχαρα να μη είναι μεγαλυτέρα του 1/4 της αρχικής και ο φυσικός αλκοολικός τίτλος του γλεύκους να μη υφίσταται αύξησιν μεγαλυτέραν των 2,5 βαθμών. Εις γλεύκη προοριζόμενα δια την παραγωγήν οίνων ωρισμένης ονομασίας προελεύσεως ή οίνων, οι οποίοι φέρονται εις τον εμπόριον ως προϊόντα καθωρισμένης γεωγραφικής περιοχής (Κρήτης, Ευβοίας, Αχαίας κλπ) επιτρέπεται αντιστοίχως η προσθήκη συμπεπυκνωμένων γλευκών, μόνον εφ` όσον ταύτα δικαιούνται της αυτής ονομασίας προελεύσεως ή προέρχονται εξ αμπελώνων της αυτής γεωγραφικής περιοχής.
11. Ο εμπλουτισμός του γλεύκους εις σάκχαρον δια μερικής συμπυκνώσεως μέχρι τοιούτου βαθμού, ώστε η επερχομένη αύξησις του φυσικού αλκοολισμού τίτλου του γλεύκους να μη είναι μεγαλυτέρα των 2,5 βαθμών.
12. Εις γλεύκη, εις α εφηρμόσθη η μια εκ των ανωτέρω δύο μεθόδων εμπλουτισμού εις σάκχαρα, δεν επιτρέπεται η εφαρμογή της ετέρας.
13. Πας όστις επιθυμεί να προβή εις εμπλουτισμόν του γλεύκους εις σάκχαρα δια μερικής συμπυκνώσεως ή δια προσθήκης συμπεπυκνωμένου ή καραμελλοποιημένου γλεύκους εν τη εννοία της παρούσης παραγράφου, υποχρεούται να προβή εις σχετικήν δήλωσιν του Κράτους, τρεις τουλάχιστον ημέρας προ της ημερομηνίας, καθ`ην πρόκειται να γίνη η συμπύκνωσις ή η ανάμιξις. Τα στοιχεία άτινα δέον να περιλαμβάνη η δήλωσις, ο τρόπος ελέγχου και αι λοιπαί λεπτομέρειαι, καθορισθήσονται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.
14. Η προσθήκη φυτικού ενεργού άνθρακος εις ποσότητας ουχι μεταλυτέραν των 100 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον γλεύκους, προς διόρθωσιν του χρώματος ελαφρώς εγχρώων γλευκών, προοριζομένων δια την παραγωγήν λευκών οίνων.
15. Η προσθήκη ρητίνης πεύκης εις ποσότητας ουχι ανωτέραν του ενος χιλιογράμμου ανα εκατόλιτρον γλεύκους, προοριζομένου δια την παραγωγήν ρητινίτου οίνου.
16. Η προσθήκη αποστάγματος οίνου ή αλκοόλης αμπελοιονικής προελεύσεως, εφ`όσον το γλεύκος προορίζεται δια την παραγωγήν των υπό τα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 3 των ειδικών οίνων, ως και των οίνων περί ων τα άρθρα 4 και 5 του παρόντος.
17. Η προσθήκη θειώδους ανυδρίτου εις ποσότητα μέχρι 200 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον γλεύκους προς παραγωγήν θειωμένων γλευκών.
18. Η συμπύκνωσις του γλεύκους προς παραγωγήν συμπεπυκνωμένων ή καραμελλοποιημένων γλευκών.
19. Εις τα προς συμπύκνωσιν γλεύκη απαγορεύεται πάσα κατεργασία ή προσθήκη επιτρεπομένη δια των διατάξεων της παρούσης υποπαραγράφου, πλην της προσθήκης θειώδους ανυδρίτου και του αποχρωματισμού δια φυτικού ενεργού άνθρακος.
20. Η κατεργασία δια φυσικών και μηχανικών μέσων (φυγοκέντρησις, απολάσπωσις, μετάγγισις, διαύγασις, διήθησις), η παραμονή και η οινοποιήσις εις ατμόσφαιραν αζώτου ή διοξειδίου του άνθρακος, η θερμική κατεργασία δια καταλλήλου προς τούτο μηχανικού εξοπλισμού προς προστασίαν έναντι της οξειδάσης ή προς αύξησιν του χρώματος εις περίπτωσιν ερυθράς οινοποιήσεως, ως και η κατεργασία δια βιομηχανικού ψύχους και η αποθείωσις. Η ανωτέρω αναφερομένη θερμική κατεργασία δεν επιτρέπεται να επιφέρη ούτι συμπύκνωσιν, ούτε αραίωσιν.
β) Δια τους πάσης φύσεως οίνους.
1. Η προσθήκη θειώδους ανυδρίτου και προκειμένου περί χωρικής οινοποιήσεως η προσθήκη πυροθειώδους καλίου εις τοιατύτην ποσότητα, ώστε ο προς κατανάλωσιν φερόμενος οίνος να μη περιέχη ολικόν θειώδες οξύ εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 250 χιλιστογράμμων ανά λίτρον.
2. Η διαύγασις δι`αβλαβών διαυγαστικών, ουσιών, ως η αλβουμίνη των ωών και του αίματος, η ζελατίνη, η ιχθυόκολλα, η καζεϊνή και αι διαυγαστικαί άργιλοι (μπεντοτίνης, καολίνης κλπ).
3. Η προσθήκη ταννίνης προς διευκόλυνσιν της διαυγάσεως.
4. Η αποσιδήρωσις των οίνων δια σιδηροκυανούχων καλίου, διενεργουμένη υπό υπευθύνου οινολόγου και υπό την προϋπόθεσιν ότι η αποσιδήρωσις γίνεται κατόπιν δοκιμών, ώστε ο οίνος να μη περιέχη μετά την κατεργασία, περίσσειαν σιδηροκυανούχου καλίου ή παραγώγων τούτου. Τα προστιθέμενα να προέλθουν εις αποασιδήρωσιν οινοποιεία δέον όπως δηλώσωσι τούτο εις την εποπτεύουσαν αρμοδίαν Υπηρεσίαν τρεις τουλάχιστον ημέρας ενωρίτερον, ο δε αποσιρωθείς οίνος θα μεταγγίζεται, προς διαχωρισμόν εκ της υποστάθμης, εντός μηνός από της αποσιδηρώσεως.
5. Η προσθήκη κιτρικού οξέος εις ποσότητα ουχί μεγαλύτεραν των 50 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον οίνου προς παρεμπόδισιν εμφανίσεως κυανού θολώματος.
6. Η χρήσις φυτικού ενεργού άνθρακος εις ποσότητα ουχί μεγαλυτέραν των 100 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον οίνου δια την διόρθωσιν του χρώματος ελαφρώς εγχρώων λευκών οίνων.
7. Η αύξησις της οξύτητος δια προσθήκης τρυγικού οξέος.
8. Η ελάττωσις της οξύτητος του οίνου δια προσθήκης ανθρακικού ασβεστίου ή ουδετέρου τρυγικού καλίου. Η προσθήκη αύτη δεν επιτρέπεται να επιφέρη ελάττωσιν της ογκομετρουμένης οξύτητος του οίνου, εκπεφρασμένης εις τρυγικόν οξύ, μεγαλυτέραν των 2 γραμμαριών ανά λίτρον.
9. Η ανάμιξις με`αλλήλων οίνων του αυτού τύπου και χρώματος καταλλήλων προς κατανάλωσιν τηρουμένων των σχετικών διατάξεων του Ν.Δ. 243/1969 “περί οίνων δικαιουμένων χρήσεως ονομασίας προελεύσεως”.
10. Αι φυσικαί κατεργασίαι, ως η κατεργασία δια βιομηχανικού ψύχους προς σταθεροποιήσιν των οίνων, η φυγοκέντρησις, η διήθησις, η μετάγγισςι, η θερμική κατεργασία (παστερίωσις), η κατεργασία δια ρεύματος αέρος ή οξυγόνου, η κατεργασία δια διοχετεύσεως ρεύματος αζώτου ή διοξειδίου του άνθρακος υπό ατμοσφαιρικήν πίεσιν, ως και η παραμονή υπο ατμοσφαιρικήν πίεσιν εις ατμόσφαιραν αζώτου ή διοξειδίου του άνθρακος.
11. Η μερική συμπύκνωσις των οίνων δια βιομηχανικού ύψους εις τοιούτον βαθμόν, ώστε ο όγκος να μη ελαττούται περισσότερον του 1/5 και η αύξησις του ολικού αλκοολικού τίτλου να μη υπερβαίνη τους δύο βαθμούς. Η κατεργασία αύτη δεν επιτρέπεται να γίνη προκειμένου δι` οίνους προερχομένους εκ γλευκών, άτινα έχουν εμπλουτισθή εις σάκχαρα δι`εφαρμογής μιας εκ των εν τη υποπαραγράφω α` του παρόντος άρθρου επιτρεπομένων μεθόδων.
12. Η προσθήκη αραβικού κόμμεως δια την σταθεροποιήσιν των οίνων κατά του λευκού θολώματος, εις ποσότητας ουχι μείχοντα των 20 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον.
13. Η προσθήκη μετατρυγικού οξέος μόνον κατά των εμφιάλωσιν και εις ποσότητα ουχί μεγαλυτέραν των 10 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον οίνου.
14. Η προσθήκη ασκορβικού οξέος μόνον κατά ην εμφιάλωσιν και εις ποσότητα ουχί μεγαλυτέραν των 10 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον οίνου.
15. Η προσθήκη σορβικού οξέος ή του μετά καλίου άλατος αυτού, εις ποσότητα μέχρι 20 γραμμαρίων ανά εκατόλιτρον, εκπεφρασμένη εις σορβικόν οξύ, μόνον εις γλυκείς οίνους οσάκις ούτοι αποτελούν, ως εκ της συστάσεως των (χαμηλόβαθμοι και μικράς περιεκτικότητος εις σάκχαρον), πρόσφορον πεδίον πολλαπλασιασμού και δράσεως της φυσικής ζυμοχλωρίδος των οίνων, καθισταμένης ούτω προβληματικής της συντηρήσεως των.
16. Η προσθήκη εις ξηρούς οίνους, συμπεπυκνωμένου γλεύκους ως και η ανάμιξις τούτων μετά γλυκέων οίνων, μιστελίων ή θειωμένων γλευκών προς παρασκευήν του υπο το στοιχείον β` παρ. 2 του άρθρου 3 ειδικού οίνου, ως και των αρωματισμένων οίνωξν περί ων το άρθρον 4 του παρόντος.
17. Η προσθήκη αποστάγματος οίνου ή αμπελοινικής προελεύσεως αλκοόλης, προς παρασκευήν των υπό τα στοιχεία α`,β` και γ` της παρ. 2 του άρθρου 3 ειδικών οίνων, ως και των αρωματισμένων οίνων του άρθρου 4 και των βιομηχανικών οίνων του άρθρου 5 του παρόντος νόμου.
18. Η χρήσις σακχαροχρώματος (καραμέλλας) προς χρωματισμόν των αρωματισμένων οίνων.
19. Η προσθήκη οινοκυανίνης προς διόρθωσιν του χρώματος ερυθρών και ερυθρωπών οίνων, εξαιρέσει των οίνων των δικαιουμένων χρήσεως ονομασίας προελεύσεως και των εν γένει οίνων εσωτερικής καταναλώσεως.
20. Η προσθήκη, εις αναλογίας μη επιβλαβείς δια την υγείαν του καταναλωτού, φυσικών αρωματικών ουσιών, φυτικής προελεύσεως, ως και φαρμακευτικών ουσιών δια την παρασκευήν των οίνων του άρθρου 4, οι οποίοι φέρονται εις το εμπόριον ως αρωματισμένοι η φαρμακευτικοί, υπό τας εμπορικάς επωνυμίας οίνοι βερμούτ, οίνοι κίνας, οίνοι Κολλά κλπ.
21. Η προσθήκη σακχαρόζης μόνον εις τους αρωματισμένους οίνους, ως και τους αφρώδεις, δια την παραγωγήν ενδογενώς, του απαιτουμένου διοξειδίου του άνθρακος.
γ) Δια τους φυσικώς αφρώδεις οίνους. Προκειμένου δια φυσικώς αφρώδεις οίνους επιτρέπεται επίσης:
1. Η προσθήκη εις τους οίνους βάσεως, αμμωνίου υπό μορφήν τρυγικών, θειϊκών ή φωσφορικών αλάτων εις τας επιτρεπομένας δια τα γλεύκη αναλογίας.
2. Η προσθήκη καθαράς καλλιεργείας ζύμης οινοποιίας.
3. Η προσθήκη εις το `έτοιμον προς εμπορίαν προϊόν, μικράς ποσότητος αποστάγματος οίνου και σακχαρόζης.
δ) Δια τους ημιαεριούχους και αεριούχους οίνους.. Προκειμένου δι `ημιαεριούχους και αεριούχους οίνους επιτρέπεται:
1. Εμπλουτισμός υπο πίεσιν δι`αερίου διοξειδίου του άνθρακος.
2. Η προσθήκη των ουσιών, αι οποίαι αναφέρονται εις το παρόν άρθρον, επιτρέπεται μόνον υπο την προϋπόθεσιν ότι αύται δεν αλλοιώνουν την φυσικήν σύστασιν των γλευκών, των οίνων και των ειδικών οίνων, δια των προσμίξεων, τας οποίας δυνατόν να περιέχουν. Προς τούτο, αι εν λόγω ουσίαι, δέον να πληρούν τους όρους, οι οποίοι καθορίζονται εις το άρθροον 9 του παρόντος Νόμου.
Άρθρον 8
Απαγορευμέναι κατεργασίαι και προσθήκαι
1. Απαγορεύεται, η προσθήκη εις τα γλεύκη και τους πάσης φύσεως οίνους, ετέρων ουσιών, ως και πάσα κατεργασία πλην των επιτρεπομένων υπό του άρθρου 7 του παρόντος Νόμου.
2. Απαγορεύεται επίσης:
α) Η παρασκευή οίνων εκ ξηράς σταφίδος ως και εκ προϊόντων εκ ξηράς σταφίδος (ως σταφιδίνη, συμπεπυκνωμένην σιρόπιον εκ σταφίδος κλπ).
β) Η προσθήκη ξηράς σταφίδος και σακχαρούχων προϊόντων εκ ξηράς σταφίδος εις γλεύκη και οίνους παντός είδους.
γ) Η προσθήκη πάσης γλυκαντικής ύλης ή σιροπίων εις οίνους και γλεύκη πλην σακχαρόζης εις αρωματισμένους και φυσικώς αφρώδεις οίνους.
δ) Η προσθήκη αλκοόλης εις τους οίνους, πλην των τύπων οίνων, δι` ους επιτρέπεται ρητώς δια του παρόντος Νόμου.
ε) Η προσθήκη ύδατος.
στ) Η προσθήκη συμπεπυκνωμένου ή καραμελλοποιημένου γλεύκους εις γλεύκη και γλεύκη εν ζυμώσει, πλην των περιπτώσεων των διαλαμβανομένων εις τας διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος Νόμου.
ζ) Η χρήσις της κόλλας Λούξ ως διαυγαστικού των οίνων. Της απογορεύσεως ταύτης εξαιρούνται οι οίνοι της χωρικής οινοποιίας ήτοι οι παρασκευαζόμενοι εντός ξυλίνων βαρελίων υπό των παραγωγών ή των μικροοινοποιών (ταβερνών). Εις τας περιπτώσεις ταύτας η διαύγασις δέον να διενεργήται υπό υπευθύνου οινολόγου, κατόπιν δοκιμών, ώστε ο οίνος να μη περιέχη μετά την κατεργασίαν περίσσεια σιδηροκυανούχου καλίου ή θειικού ψευδαργύρου.
3. Απαγορεύονται επίσης:
α) Αι κατεργασίαι, δια των οποίων επιδιώκεται μεταβολή των χαρακτήρων του οίνου προς εξαπάτησιν του αγοραστού επι των ουσιωδών γνωρισμάτων και της προελεύσεως του προϊόντος ή προς κάλυψιν νοθείας τινός ή αλλοιώσεως, προς διάθεσιν νοθευμένων ή ηλλοιωμένων οίνων.
β) Η πώλησις ως οίνων, των προϊόντων πιέσεως της οινολάσπης και υπερπιέσεως των στεμφύλων.
γ) Η ζύμωσις των στεμφύλων κατόπιν προσθήκης ύδατος σακχάρων ή και αμφοτέρων προς παρασκευήν ποτών., προοριζομένων προς άμεσον κατανάλωσιν.
δ) Η παρασκευή τεχνητών οίνων.
ε) Η καθ` οιονδήποτε τρόπον αρωμάτισις των οίνων πλην των εις το άρθρον 4 του παρόντος αναφερομένων.
Άρθρον 9
Περί οινολογικών ουσιών
1. Απαγορεύεται η εμπορία, η διαφήμισις και η χορήγησις προς οινολογικήν χρήσιν, ουσιών μη επιτρεπουμένων υπό του παρόντος Νόμου, ως και ουσιών αγνώστου ή μη δηλουμένης συνθέσεως.
2. Επι των δοχείων και γενικώς των μέσων συσκευασίας, εντός των οποίων φέρονται εις το εμπόριον ει επιτρεπόμεναι να χρησιμοποιηθούν κατά την οινόποιησιν και την συντήρησιν των οίνων ουσίαι, δέον να αναγράφηται Ελληνιστί ή και Ελληνιστί, δια γραμμάτων ύψους 2 χιλιοστομέτρων, πληντης συνήθους εμπορικής ονομασίας των προϊόντων, προκειμένου μεν περί απλών ουσιών, η επιστημονική ονομασία η σύνθεσις αυτών, άνευ συμπτύξεων δυναμένων να εξαπατήσουν τον αγοραστήν. Η αναγραφή των συστατικών εκείνων του μίγματος, των οποίων η προσθήκη εις τους οίνους δεν επιτρέπεται ει μη μόνον εις περιωρισμένας αναλογίας, δέον ακολουθήται υπό ενδείξεως εμφαινούσης την ποσότητα των εν λόγω ουσιών, κατά μονάδα βάρους ή όγκου του μίγματος.
3. Απαγορεύεται η παρουσία εις οινοποιεία και εν γένει αποθήκας οίνων, ως και οινολογικά εργαστήρια, οινολογικών ουσιών εκ των μη επιτρεπομένων.
4. Δι`αποφάσεων του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου εγκρίνονται αι προς οινολογικήν χρήσιν προοριζόμεναι ουσίαι και καθορίζονται οι όροι, ους δέον να πληρώσιν, ως και αι μέθοδοι αναλύσεως αυτών.
Σημ.: όπως η παράγραφος 4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 21 παρ.1ε` Ν.4337/2015,ΦΕΚ Α 129/17.10.2015.
Άρθρον 10
Περί επιχρισμάτων οινοδεξαμενών και οινοδοχείων.
1. Επιτρέπεται, άνευ προς τούτο ιδιαιτέρων διατυπώσεων, η επιχρυσις δια διαλύματος, τρυγικού οξέος ή δια παραφίνης των δεξαμενών και των πάσης φύσεως υποδοχέων, των προοριζομένων δια ζύμωσιν, εναποθήκευσιν και μεταφοράν γλευκών και οίνων παντός είδους.
2. Δια την χρησιμοποιήσιν εγχωρίων ιδιοκατασκευασμάτων συνθετικών ρητινών, πλαστικών παρασκευασμάτων και λοιπών ουσιών, προς επίχρισιν ή επένδυσιν οινοδεξαμενών και οινοδοχείων, ως και πλήρωσιν ρωγμών δεξαμενών εκ τσιμέντου, απαιτείται έγκρσις του Ανωτάτου Χημικού και Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου. Ομοία έγκρισις απαιτείται και δια τα εκ της αλλοδαπής εισαγόμενα ομοειδή ή αναλόγου χρήσεως προϊόντα. Δια τα προϊόντα ταύτα, εκτός της ανωτέρω εγκρίσεως απαιτείται προσθέτως και πιστοποιητικόν της αρμοδίας αρχής της χώρας προελεύσεως, δι`ου να πιστοποιήται ότι τα μέλλοντα να χρησιμοποιηθώσι προϊόντα δεν περιέχουν ουσίας επιβλαβείς δια την υγείαν του καταναλωτού και ότι επιτρέπηται η χρησιμοποίησις των υπό των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών της χώρας προελεύσεως.
3. Προ εκάστης χρησιμοποιήσεως των υλών των αναφερομένων εις την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, δέον να κατατίθηται δήλωσις εις την αρμοδίαν Υπηρεσίαν του Γενικού Χημείου του Κράτους και την Διεύθυνσιν Γεωργίας της περιοχής.
4. Απαγορεύεται απολύτως η χρησιμοποίησις προς επίχρισιν ή επισκευήν οινοδεξαμενών και παντός είδους υποδοχέων πάσης ουσίας δυναμένης να επιφέρη εμπλουτισμόν των οίνων ή των γλευκών εις επιβλαβείς ουσίας ή να αλλοιώση τους οργανοληπτικούς χαρακτήρος τούτων.
Άρθρον 11
Χαρακτήρες οίνων ακαταλλήλων προς κατανάλωσιν
1. Οι φερόμενοι προς κατανάλωσιν οίνοι δέον να μη περιέχουν:
α) Ολικόν θειώδες οξύ εις ποσότητας μεγαλυτέραν των 250 χιλιοστογράμμων ανά λίτρον οίνου.
β) Πτητικήν οξύτητα μεγαλυτέραν των 20 χιλιοστοϊσυδυνάμων,ήτοι 1,2 γραμμαρίων οξεικού οξέος ανά λίτρον, δι` οίνους μέχρι 10 αλκοολικών βαθμών. Δι`οίνους μεγαλυτέρας περιεκτικότητος εις αλκοόλην επιτρέπεται ηυξημένη πτητική οξύτης κατά 1 χιλιοστοϊσυδύναμον ανά αλκοολικόν βαθμόν πέραν των 10 (η πρόσθετος αλκοόλη δεν λαμβάνεται υπ`όψιν).
γ) Θειϊκά άλατα, εκπεφρασμένα εις ουδέτερον θειϊκόν κάλιον, εις ποσότητα μεγαλυτέραν του 1,5 γραμμαρίου ανα λίτρον οίνου.
δ) Χλώριον, επκπεφρασμένον εις χλωριούχον νάτριον, εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 0.,5 γραμμαρίων ανα λίτρον, πλην των οίνων των προερχομένων εξ αμπελώνων ευρισκομένων επι αλατούχων εδαφών.
ε) Ολικόν βρώμιον εις ποσότητα μεγαλυτέραν του 1 χιλιοστογράμμου ανά λίτρον.
στ) Ολικόν φθόριον εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 3 χιλιοστογράμμων ανά λίτρον οίνου.
ζ) Οργανικόν Βρώμιον
η) Οργανικόν χλώριον, πλην ελαχίστων ποσοτήτων της τάξεως των εκατοστών του χιλιοστογράμμου ανά λίτρον, προερχομένων εκ ραντισμού των σταφυλών και αμπέλων δια γεωργικών φαρμάκων.
θ) Αρσενικόν εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 0,2 χιλιοστογράμμων ανά λίτρον οίνου.
ι) Σιδηροκυανιούχου κάλιον και παράγωγα τούτου.
ια) Μόλυβδον εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 0,5 χιλιοστογράμμων ανά λίτρον οίνου.
ιβ) Βόριον εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 80 χιλιοστογράμμων ανά λίτρον οίνου, εκπεφρασμένοι εις βορικόν οξύ.
ιγ) Ψευδάργυρον εις ποσότητα μεγαλυτέραν των 5 χιλιοστογράμμων ανά λίτρον οίνου.
ιδ) Οινολογικάς ουσίας, εκ προσθήκης, εις ποσότητας μεγαλυτέρας των εν τω άρθρω 7 του παρόντος νόμου καθοριζομένας.
ιε) Ετέρας εκ προσθήκης ουσίας, πλην των επιτρεπομένων υπό του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.
2. Θεωρούνται επίσης ακατάλληλοι προς κατανάλωσιν.:
α) Οι προσβεβλημένοι υπό ασθενείας οίνοι (εκτροπιάσις, πίκρανσις, όξυνσις, πάχυνσις κλπ). και οι έχοντες αισθητικώς δυσάρεστον οσμήν ή γεύσιν (ευρωτιώντες κλπ) ως και οι μη μιαυγείς οίνοι εξ ασθενείας αλλοιώσεις.
β) Οι περιέχοντες τρυγικόν οξύ, εκπεφρασμένον εις τρυγικόν κάλλιον, εις ποσότητα μικροτέραν της μονάδος.
Άρθρον 12
Περί εμφιαλωμένων οίνων
Σημ.: όπως tο άρθρο 12 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 64 παρ. 8 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11.2.1014)
1. Ως εμφιαλωμένοι θεωρούνται οι οίνοι των τύπων των καθοριζομένων υπό των άρθρων 2, 3 και 4 του παρόντος νόμου, όταν φέρωνται εις το εμπόριον εντός πωματισμένων υαλίνων ή εξ άλλης ύλης, επιτρεπομένης υπό του Κώδικος των διατάξεων περί τροφίμων, ποτών και αντικειμένων κοινής χρήσεως, υποδοχέων, χωρητικότητος ουχί μεγαλυτέρας των 3,2 λίτρων.
2. Δι`αποφάσεως του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου καθορίζονται εκάστοτε οι όροι, ους δέον να πληρώσιν οι εμφιαλωμένοι οίνοι, τα εργαστήρια εμφιαλώσεως αυτών, η διαδικασία χορηγήσεως αδειών λειτουργίας τούτων, ως και πάσα ετέρα λεπτομέρεια αφορώσα εις την εμφιάλωσιν των οίνων.
3. Δι`αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Εμπορίου, ορίζονται τα αναγραφόμενα στοιχεία επι των φιαλών, ετικεττών, και εν γένει των μέσων συσκευασίας οίνων κοινής καταναλώσεως.
4. Οι οίνοι, οι δικαιούμενοι χρήσεωςκ ονομασίας προελεύσεως, διέπονται, ως προς τας ειδικούς όρους εμφιαλώσεως, υπό των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν.Δ. 243/1969.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΙΙ
Διοικητικαί και Ποινικαί κυρώσεις.
Άρθρον 13
Τρόπος εκδικάσεως παραβάσεων.
Σημ.: όπως tο άρθρο 13 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 64 παρ. 8 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11.2.1014)
1. Τα οινοποιεία, αι οινοπαποθήκαι, τα εργαστήρια παρασκευής αεριούχων οίνων, τα εμφιαλωτήρια οίνων και Βερμούτ και τα Πρατήρια πωλήσεως οίνων εν γένει υπόκεινται εις την εποπτείαν του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Περιφερειακών αυτού υπηρεσιών, ως και των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, οι τεχνικοί υπαλλήλοι των οποίων οφείλουσι να επαγρυπνούν προς τήρησιν του παρόντος νόμου, να βεβαιώσι τας υποπιπτούσας εις την αντίληψην των παραβάσεις, να ενεργώσι προανάκρισιν προς εξακρίβωσιν αυτών και να κατάσχωσι τα υποκείμενα εις κατάσχεσιν είδη, συντάσσοντες περί πάντων τούτων, σχετικόν πρωτόκολλον. Οι αυτοί υπάλληλοι έχουσι το δικαίωμα να εισέρχωνται εν καιρώ ημέρας και νυκτός εις τα ως άνω εργοστάσια και καταστήματα τη συνδρομή της Αστυνομικής Αρχής ή άνευ αυτής και να ενεργώσιν ερεύνας προς ανακάλυψιν παραβάσεων του παρόντος νόμου.
2. Το κατά τα ανωτέρω συνταχθέν πρωτόκολλον παραβάσεως, ή έκθεσις κατασχέσεως ή η έκθεσις μηνύσεως μετά της σχετικής προανακρίσεως, υποβάλλονται εις τον διευθυντήν της αρμοδίας υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, ο οποίος, αφού διενεργήση και πάσαν προανάκρισιν, ήν ήθελε κρίνει λυσιτελή, εκτιμών τα εκ των εγγράφων τούτων προκύπτοντα γεγονότα και στοιχεία, οφείλει αμελλητί να συντάξη και εκδώση ητιολογημένην πράξιν δια της οποίας προσδιορίζει εντός των ορίων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 14 τους υπαιτίους της παραβάσεως κα επιβάλλει τας προς κολασμόν του υπαιτίου προσηκούσας διοικητικάς κυρώσεις. Η πράξις κοινοποιείται νομίμως εις τον καθ`ου εξεδόθη, όστις έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του αρμοδίου τακτικού διοικητικού (φορολογικού) Πρωτοδικείου κατά τας διατάξεις του Κώδικος Φορολογικής Δικονομίας.
3. Κατά τας περιπτώσεις τας προβλεπομένας και τιμωρουμένας υπό των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 15, ο δευθυντής της χημικής υπηρεσίας διαβιβάζει εν πρωτοτύπω, άπασαι την σχηματισθείσαν δικογραφίαν μετά του πρωτοκόλλου παραβάσεως, εις τον αρμόδιον εισαγγελέα, δια την αυτεπάγγελτον άσκησιν παρ`αυτού της ποινικής διώξεως, εφ` όσον συντρέχει περίπτωσις. Η δικογραφία εν αντιγράφω τηρείται εις το αρχείον της χημικής υπηρεσίας.
4. Εις τας επ`αυτοφώρω καταλαμβανομένας παραβάσεις του άρθρου 8 παραγρ. 2 εδαφ. α`, β`, γ` και 3 εδάφιον δ` του παρόντος νόμου, ο αρμόδιος εισαγγελεύς επιλαμβάνεται της υποθέσεως αμέσως, εγείρων την ποινικήν αγωγήν επι τη βάσει του πρωτοκόλλου παραβάσεως και των λοιπών εγγράφων της προανακρίσεως, πάντων τούτων διαβιβαζομένων αυτώ αμέσως μετά το πέρας της προανακρίσεως εν πρωτοτύπω παρά του διευθυντού της αρμοδίας χημικής υπηρεσίας. Εν τη περιπτώσει ταύτη, ο επ`αυτοφώρω καταλαμβανόμενος οδηγείται εις το πλησιέστερον Αστυνομικόν Τμήμα, εφαρμοζομένων περαιτέρω των σχετικών διατάξεων περί επ`αυτοφώρω καταλαμβανομένων αδικημάτων.
5. Αι επιβαλλόμεναι δυνάμει των άρθρων 14 και 15 εις τους παραβάτας ποιναί και πρόστιμα δεν απαλλάσουν τους υποχρέους από της καταβολής τυχόν οφειλομένου σχετικού φόρου και δικαιώματος.
Άρθρον 14
Διοικητικαί Κυρώσεις.
Σημ.: όπως το άρθρο 14 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 64 παρ. 8 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11.2.1014)
1. Τιμωρούνται δια χρηματικής ποινής “100.000 μέχρι 500.000” δραχμών:
α) Οι μεταπωληταί λιανικής πωλήσεως οίνων παρασκευασθέντων κατά παράβασιν των άρθρων 7 και 8 του παρόντος Νόμου.
β) Οι μεταπωληταί λιανικής πωλήσεως εμφιαλωμένων οίνων, ων η εμφιάλωσις εγένετο κατά παράβασιν του άρθρου 12 του παρόντος νόμου και των δια των αποφάσεων του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου καθοριζομένων όρων.
γ) Οι μεταπωληταί λιανικής πωλήσεως οίνων ακαταλλήλων προς κατανάλωσιν, περί ων το άρθρον 11 του παρόντος νόμου.
δ) Οι μεταπωληταί της λιανικής πωλήσεως αεριούχων και ημιαεριούχων οίνων, ως φυσικών αφρωδών και ημιαφρωδών.
ε) Οι οινοπαραγωγοί και οι οινοπώλαι, οι παρασκευάζοντες κα διαθέτοντες εις την κατανάλωσιν λιανικώς οίνους κατά παράβασιν των άρθρων 7, 8 και 11 του παρόντος νόμου.
2. Τιμωρούνται δια χρηματικής ποινής από “100.000 έως 1.000.000” δραχμών:
α) Οι διαφημίζοντες πλεονεκτήματα ουσιών δια την νόθευσιν των οίνων ή δια την παραγωγήν τεχνητών οίνων, ως και οι διατηρούντες εις τα οινοποιεία των, τας αποθήκας οίνων και τα οινολογικά εργστήρια, τοιαύτας ουσίας.
β) Οι χορηγούντες εις τους οινοπαραγωγούς, μεταπωλητάς ή οινοπώλας προς οινολογικήν χρήσιν, ουσίας κατά παράβασιν του άρθρου 9 του παρόντος και των σχετικών αποφάσεων του Α.Χ.Σ. ως και οι χρησιμοποιούντες δι`οινολογικήν χρήσιν ταύτας.
γ)Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 14 παρ.2 του Ν. 427/1976 (ΦΕΚ Α` 230).
δ) Οι επιθέτοντες επι των προοριζομένων το προς πώλησιν φιαλών ή δοχείων των εμπεριεχόντων οίνους ή των περιεχόντων αυτά κιβωτίων ή άλλων συσκευασιών, παραπλανητικάς, ή ανακριβείς ενδείξεις ή κατά παράβασιν των οικείων υπουργικών αποφάσεων.
ε) Οι διαθέτοντες εις την κατανάλωσιν ή οι διακινούντες τα εν άρθροις 1, 2, 3 και 4 οινικά προϊόντα με ονομασίας άλλας ή μη ανταποκρινόμενα εις την εξ ορισμού σύστασιν αυτών.
στ) Οι μη συμμορφούμενοι προς τας διατάξεις των άρθρων 10 και 17 του παρόντος.
ζ) Οι μη συμμορφούμενοι προς τας δια Π.Δ. ή Υπουργικών Αποφάσεων επιβαλλομένας υποχρεώσεις των εκδιδομένων κατ` εξουσιοδότησιν του παρόντος νόμου.
3. Δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας δημοσιευμένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται να αυξομειώνται τα υπο των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου τούτου καθοριζόμενα όρια προστίμων.
Άρθρον 15
Ποινικαί κυρώσεις.
Σημ.: όπως το άρθρο 15 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 64 παρ. 8 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11.2.1014)
1. Τιμωρούνται δια φυλακίσεφς τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματικής ποινής “500.000-2.000.000” δραχμών:
α) Οι πωλούντες χονδρικώς οίνους ή γλεύκη παρασκευασθέντας κατά παράβασιν των άρθρων 7 και 8 οίνους, ακαταλλήλους προς κατανάλωσιν, περί ων το άρθρον 11 του παρόντος νόμου.
β) Οι παρακωλύοντες εις τας ερεύνας των ή των την άσκησιν των καθηκόντων των τους αρμοδίους δια την εφαρμογήν του παρόντος νόμου υπαλλήλους.
Εάν αι εν εδαφίοις α` και β` πράξεις ετελέσθησαν εξ αμελείας, επιβάλλεται φυλάκισις μέχρι 3 μηνών ή χρηματική ποινή “100.000 εως 200.000” δραχμών.
γ. Οι εμφιαλωταί οίνων, ων η εμφιάλωσις εγένετο κατά παράβασιν των διατάξεων του άρθρου 12 του παρόντος νόμου, ως και οι παρασκευάζοντες και πωλούντες αεριούχους οίνους ως φυσικούς αφρώδεις και ημιαεριούχους οίνους ως ημιαφρώδεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 427/1976 (ΦΕΚ Α` 230)
2. Τιμωρούνται δια φυλακίσεως τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικής ποινής “500.000 εώς 5.000.000” δραχμών:
α) Οι παρασκευάζοντες εις βιομηχανικήν κλίμακα ή πωλούντες χονδρικώς οίνους παρασκευασθέντας υπ`αυτών κατά παράβασιν των άρθρων 7 και 8 του παρόντος νόμου.
β) Οι παρασκευάζοντες εις βιομηχανικήν κλίμακα και πωλούντες χονδρικώς οίνους παρασκευασθέντας υπ`αυτών κατά παράβασιιν του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
Εάν αι εν εδαφίοις α` και β` πράξεις ετελέσθησαν εξ αμελείας, επιβάλλεται φυλάκισις μέχρις 6 μηνών η χρηματική ποινή “200.000 έως 500.000” δραχμών.
γ) Οι χρησιμοποιούντες προς ανάμιξιν μετ` οίνου ή γλεύκους οινόπνευμα άλλον, παρά το δια του παρόντος νόμου οριζόμενον. δ) Οι παραβαίνοντες τας διατάξεις του άρθρου 18 του παρόντος νόμου.
3. Δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας δημοσιευομένων δια τας Εφημερίδος της Κυβερνήσεως δύναται να αυξομοιώνται τα υπο των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου καθοριζόμενα όρια προστίμων.
4. Οι τιμωρηθέντες δια τινα των εν παραγρ. 1 και 2 του παρόντος προβλεπομένων παραβάσεων υποπίπτοντες εν νέου εντός πενταετίας, εις την αυτήν παράβασιν τιμωρούνται με ποινήν επηυξημένην μέχρι του διπλασίου της, δια την τελεσθείσαν παράβασιν προβλεπομένης.
5. Κατά τας περιπτώσεις των παραβάσεων, αίτινες προβλέπονται υπό του άρθρου 8 παρ. 2 υποπαράγρ. α`, β`, γ` παρ. 3 υποπαρ. δ` και του άρθρου 9 παρ, 2, τα ανακαλυπτόμενα είδη, δι`ων συνετελέσθη η παράβασις (μηχανήματα, όργανα και σκεύη, τα παρανόμως παραγόμενα, κατεχόμενα ή διατιθέμενα εις την κατανάλωσιν ή πώλησιν προϊόντα παντός είδους, ως και τα χρησιμοποιούμενα υλικά), κατάσχονται.
Διαδιακασίαι επι των κατεχομένων ειδών:
α) Πρώται ύλαι και σκευάσματα περιέχοντα ουσίας ανθυγιεινάς και επιβλαβείς δια την δημοσίαν υγείαν και ακατάλληλοι δια βιομηχανικήν χρήσιν, ή ύλαι, ων η χρήσις απαγορεύεται υπό των διατάξεων του παρόντος νόμου, καταστρέφονται μετ`απόφασιν του Γενικού Χημείου του Κράτους.
β) Τα κατά την παρούσαν παράγραφον κατασχεσθέντα είδη μεταφέρονται εις την αρμοδίαν υπηρεσίαν του Γενικού Χημείου του Κράτους και παραδίδονται εις αυτήν ή ούσης δαπανηράς ή δυσχερούς της μεταφοράς των, τα είδη ταύτα παραδίδονται εις τον κύριον αυτών ή τον καθ` ου η κατάσχεσις, προς φύλαξιν, ως μεσεγγυούχον, συντασσομένου σχετικού πρωτοκόλλου.
γ) Εάν τα κατεσχημένα υπόκεινται εις φθοράν ή η διαφύλαξις των είναι δυσχερής επιτρέπεται η δια δημοπρασίας των είναι δυσχερής, επιτρέπεται η δια δημοπρασίας εκποιήσις αυτών, κατόπιν αδείας του αρμοδίου Μονομελούς Πρωτοδικείου, εκδιδομένης κατά την διαδικασίαν των ασφαλιστικών μέτρων.
Το προϊόν της εκποιήσεως υπόκεινται εις δήμευσιν ως ταύτα τα κατεσχημένα.
δ) Κατά την εκποίησιν κατεσχημένων ειδών, εφ`όσον αύτη γίνεται μετά την έκδοσιν της σχετικής αποφάσεως του αρμοδίου Δικαστηρίου, δι` ης τα είδη ταύτα εδημεύσθησαν, ταύτα διατίθενται ή εκποιούνται ως ανωτέρω καθορίζεται, μη απαιτουμένης εν τη περιπτώσει ταύτη αδείας του αρμοδίου Μονομελούς Πρωτοδικείου, το δε προϊόν της εκποιήσεως κατατίθενται απ`ευθείας εις το Δημόσιον Ταμείον, ως έσοδον του Δημοσίου.
ε) Ο Διευθυντής της αρμοδίας χημικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους έχει το δικαίωμα όπως αποδίδη εις τον κύριον αυτών τα κατασχεθέντα όργανα, μηχανήματα και παν αντικείμενον έχον άμεσον σχέσιν προς την διάπραξιν της παραβάσεως, ως και εκ των κατασχεθέντων προϊόντων εκείνα των οποίων επιτρέπεται υπό των κειμένων διατάξεων, η εις το εσωτερικόν διάθεσις, εάν κατατεθή παρ` αυτού εγγύησις χρηματική, ή εις χρεώγραφα ίση τουλάχιστον προς την αγοραίαν αξίαν των κατεσχημένων.
Η εγγύησις αύτη καθορίζεται υπό του Διευθυντού της χημικής υπηρεσίας και υπόκεινται εις δήμευσιν, ως αυτά ταύτα τα κατεσχημένα εις περίπτωσιν διαθέσεως των υπό του μεσεγγυούχου
στ) Εκ των ανωτέρω ειδών, εκείνα των οποίων απαγορεύεται υπο των κειμένων διατάξεων η κατανάλωσις εις το εσωτερικόν, διατίθενται εις τα κατά νόμον λειτουργούντα εργοστάσια, τα δικαιούμενα κατεργασίας, ομοίων προϊόντων, απαγορευομένης της διαθέσεωες αυτών δι`ετέραν χρήσιν.
ζ) Το κατά τα ανωτέρω προϊόν πωλήσεως ή η κατατεθείσα εγγύησις, εφ`όσον η εκποίησις ή η επι εγγυήσει απόδοσις των ειδών τούτων, εγένετο προ της εκδόσεως της σχετικής αποφάσεως του αρμοδίου δικαστηρίου εις ο παρεπέμθη η υπόθεσις, κατατίθεται εις το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων, ως παρακαταθήκη, εισάγεται δε ως δημόσιον έσοδον μετά την έκδοσιν της αποφάσεως του Δικαστηρίου τούτου και επικύρωσιν της γενομένης κατασχέσεως.
Εν περιπτώσει άρσεως της κατασχέσεως, αποδίδονται εις τον δικαιούχον τα κατεσχημένα ή επιστρέφεται εις τον κύριον του κατασχεθέντος προϊόντος, το τίμημα ή η κατατεθείσα εγγύησις, εκπιπτομένων τυχόν οφειλομένων φόρων και λοιπών τελών και δικαιωμάτων.
η) Ο προς ον διετάχθη η απόδοσις κατεσχημένων πραγμάτων υπο του αρμοδίου δικαστηρίου, οφείλει, εντός προθεσμίας εξ μηνών από της προς αυτόν κοινοποιήσεως της αποφάσεως να προβή εις την παραλαβήν τούτων, άλλως, παρελθούσης της προθεσμίας ταύτης, αποσβέννυται παν επι των πραγμάτων δικαίωμα τούτου.
θ) Εάν ο έχων δικαιώμα επι των κατεσχημένων πραγμάτων είναι άγνωστος διατάσσεται η δημοσιεύσις σχετικής ανακοινώσεως εις μιαν των εφημερίδων του τόπου, ένθα εδρεύει η αρμοδία εποπτεύουσα υπηρεσία του Γενικού χημείου του Κράτους και εις μινα των εφημερίδων της πρωτευούσης τασσομένης προθεσμίας εις τον δικαούχον, όπως ζητήση την απόδοσιν εις αυτόν των κατεσχημένων, δι`αιτήσεως του προς την αρμοδίαν χημικήν υπηρεσίαν.
Παρεχομένης απράκτου της προθεσμίας ταύτης, αποσβέννυται παν επι των πραγμάτων δικαίωμα τούτου.
ι) Εις τας ώς άνω περιπτώσεις των εδαφίων η` και θ` της παρούσης παραγράφου, τα κατεσχημένα αντικείμενα εκποιούνται δια δημοπρασίας μερίμνη της αρμοδίας αρχής, κατόπιν εγκρίσεως του Γενικού Χημείου του Κράτους, προς ο υποβάλλονται καιτα σχετικά πρακτικά. Το τίμημα κατατίθενται εις το Δημόσιον Ταμείον, ως έσοδοντ του Δημοσίου.Το αυτό ισχύει και δια τας μη εγκαίρως αναλαμβανομένας εγγύήσεις ή τίμημα εις περίπτωσιν εκποιήσεως συμφώνως τω εδαφίω γ`.
Άρθρον 16
Ειδικαί κυρώσεις.
1. Εν περιπτώσει, καθ`ήν ο παραβάτης είναι ποτοποιός ή οινοποιός, ή οξοποιός ή οινοπνευματοποιός ή εργοστασιάρχης παρασκευής προϊόντων εκ ξηράς σταφίδος, η δε παράβασις τιμωρείται κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, μετά την απόφασιν του αρμοδίου δικαστηρίου, εφ` όσον αύτη είναι καταδικαστική το Γενικόν Χημείον του Κράτους δύναται να απαγορεύη την λειτουργίαν του εργοστασίου αυτού, εφ` ωρισμένον χρονικόν διάστημα ουχι ανώτερον των δύο (2) ετών, εν περιπτώσει δε υποτροπής να απαγορεύση οριστικώς την λειτουργίαν του εν λόγω εργοστασίου.
2. Διαρκούντος του χρονικού διαστήματος της απαγορεύσεως της λειτουργίας του εργοστασίου τούτου, δεν επιτρέπεται η χορήγησις νέας αδείας λειτουργίας αυτού ουδέ επ`ονόματι τρίτου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ IV
Άρθρον 17
Τελικαί διατάξεις. Δελτίον Διακινήσεως γλευκών και οίνων.
1. Τα πάσης φύσεως γλεύκη και οίνοι, δέον αν συνοδευώνται κατά την κυκλοφορίαν των, πλην του σταδίου της λιανικής πωλήσεως, υπό δελτίου, εις ο δέον να αναγράφηται τουλάχιστον το όνομα και η διεύθυνσις του αποστολέως και του παραλήπτου, η περιοχή προελεύσεως ή παραγωγής, ο όγκος και το είδος του προίόντος, συμφώνως προς τους ορισμούς των άρθρων 1 έως 5 του παρόντος νόμου, ο κτηθείς και ο δυναμικός αλκοολικός τίτλος και η ονομασία προελεύσεως, ως και το έτος παραγωγής προκειμένου περί ερυθρών οίνων,εφ` όσον το προϊόν δικαιούται ονομασίας προελεύσεως.
2. Ο τύπος του εν λόγω δελτίου, η χρησιμοποιήσις του και τα συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δέον να περιέχη αναλόγως της φύσεως του προϊόντος καθορίζονται εκάστοτε δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.
3. Πας απασχολούμενος με την εμπορίαν των οινικών προϊόντων, εξαιρουμένων των εμπόρων λιανικής πωλήσεως οφείλει να τητρή βιβλίον αποθήκης τεθεωρημένον υπό της αρμοδίας υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της αρμοδίας Διευθύνσεως Γεωργίας, εις το οποίον δέον να αναγράφη άπαντα τα πληροφοριακά στοιχεία του ως άνω συνοδευτικού δελτίου, το οποίον οφείλει να διαφυλάττη και επιδεικνύη εις πάσαν ζήτησιν των αρμοδίων οργάνων ελέγχου επι μιαν πενταετίαν.
4. Δια τους οίνους ονομασιών προελεύσεως ισχύουν αι οικείαι διατάξεις του Άρθρου 7 του Ν.Δ 243/1969/
Άρθρον 18
Οίνοι προοριζόμενοι προς εξαγωγήν
Οι προοριζόμενοι προς εξαγωγήν εις την αλλοδαπήν οίνοι πάσης φύσεως, δέον όπως πληρώσι τους όρους και τας διατάξεις του παρόντος νόμου. Κατ`εξαίρεσιν των διατάξεων των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Εμπορίου, δύναται να επιτραπή η εξαγωγή εις την αλλοδαπήν οίνων παρασκευασθέντων υπο όρους διαφόρους του παρόντος, υπό την απαραίτητον όμως προϋπόθεσιν ότι ούτοι θα πληρώσιν όπωσδήποτε τους όρους και διατάξεις της νομοθεσίας της χώρας προοιρισμού των.
Άρθρον 19
Συλλειτουργία οινοποιείου και ετησίου οινοπνευματοποιείου.
1. Εις τα συστηματικά οινοποιεία, τα οποία διαθέτουν εγκαταστάσεις αξιοποιήσεως των παραπροϊόντων αυτών, χορηγείται άδεια συμφώνως προς τας κειμένας διατάξεις περί ιδρύσεωφς οινοπνευματοποιείου Α κατηγορίας ετησίου, στεγαζομένου εντός του οινοποιείου υπο τον περιορισμόν της κατεργασίας μόνον στεμφυλών, οινολασπών και οίνων.
2. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες λειτουργίας και ελέγχου των οινοποιείων στις περιπτώσεις συστέγασης με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, χυμού από σταφύλια ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη και σακ- χαρούχες ύλες, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαιρουμένης της περιπτώσεως της συστέγασης οινοποιείου με αποσταγ- ματοποιείο και ποτοποιείο περί της οποίας διαλαμβάνουν οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. Γ.3 του άρθρου 7 του ν. 2969/2001, όπως προστέθηκαν με την υποπαράγραφο Δ.6 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α` 94).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ.2 Ν.4337/2015, ΦΕΚ Α 129/17.10.2015, και στη συνέχεια με το άρθρο 19 της από 24/12/2015 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄182/24-12-2015) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν.4366/2016 (ΦΕΚ Α 18/15.2.2016), αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 44 παρ.4 Ν.4384/2016,ΦΕΚ Α 78/26.4.2016.
3. Τυχόν λειτουργούσαι σήμερον κοιναί εγκαταστάσεις υποχρεούται όπως εντός τριών ετών, από της δημοσιεύσεως του παρόντος Νόμου εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβούν εις τον διαχωρισμόν συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, απαγορευομένης άλλως της λειτουργίας των, μέχρι πλήρους συμμορφώσεως των προς τας άνω διατάξεις.
Άρθρον 20
Εξουσιοδοτήσεις
1. Δια Π.Δ. προτάσει των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται:
α) Αι μέθοδοι αναλύσεως οίνων, γλευκών, χυμών σταφυλής.
β) Αι δια τους χυμούς σταφυλής επιτρεπόμεναι κατεργασίαι και προσθήκαι, ως και νεώτεραι κατεργασίαι και προσθήκαι δι` οίνους και γλεύκη, περί ων τα άρθρα 7 και 11 του παρόντος νόμου.
γ) Οι όροι, ους δέον να πληρώσι τα οινοποιεία.
2. Δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται:
α) Τα ανώτερα και κατώτερα όρια αλκοολικών τίτλων και υπερπιέσεως διοξειδίου του άνθρακος, των εν άρθροις 2 και 3 του παρόντος νόμου αναφερομένων ετοίμων προϊόντων.
β) Αι εν γένει λεπτομέρειαι του παρόντος νόμου.
Άρθρον 21
Μεταβατικαί διατάξεις.
Οι οίνοι περί ων τα άρθρα 1 και 2 του Νόμου 176/1975, όσον αφορά εις τας προθεσμίας εξαγωγής, εξομοιούται προς ξηρούς οίνους εξ αναμίξεως μετ`οινοπνευματος αλλοδαπής του άρθρου 3 παρ. 1 περίπτωσις ε` του Κ.Ν.Φ.Ο.
Άρθρον 22
Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου ανατίθεται εις το Γενικόν Χημείον του Κράτους και το Υπουργείον Γεωργίας. Πάσα διάταξις αντικειμένη εις τον παρόντα νόμον καταργείται.
Άρθρον 23
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 26 Ιουλίου 1976
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ