Νόμος 372 ΦΕΚ Α΄166/30.6.1976
Περί συστάσεως και λειτουργίας Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως (ΕΛ.Ο.Τ.).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Σύστασις.

1. Συνιστάται Νομικόν Πρόσωπον Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος, υπό την επωνυμίαν Ελληνικός Οργανισμός Τυποποιήσεως (ΕΛ.Ο.Τ.) εδρεύον εν Αθήναις.

2. Ο ΕΛ.Ο.Τ., τελεί υπό την εποπτείαν του Κράτους, ασκουμένην δια του Υπουργού Βιομηχανίας.

Άρθρον 2
Εννοιες
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου οι ακόλουθες έννοιες ορίζονται ως εξής :
1. Τυποποίηση (STANDARDIZATION, NORMALIZATION) : Η δραστηριότητα με την οποία θεσπίζονται διατάξεις, οι οποίες προορίζονται να εφαρμοστούν γενικά και κατ` επανάληψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπαρκτά ή εν δυνάμει προβλήματα και να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατόν βαθμός τάξης σε ένα δεδομένο πλαίσιο εφαρμογής.
2. Πρότυπο (STANDARDIZATION, NORMALIZATION) : Το έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται, για γενική και επαναλαμβανόμενη χρήση, κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές ή χαρακτηριστικά για δραστηριότητες ή τα αποτελέσματά τους και το οποίο έχει καταρτιστεί, μετά απο συναίνεση, από έναν αναγνωρισμένο φορέα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατόν βαθμός τάξης σε ένα δεδομένο πλαίσιο εφαρμογής.
Τα πρότυπα, τα οποία εγκρίνονται από τον ΕΛ.Ο.Τ., χαρακτηρίζονται “ελληνικά πρότυπα”.
3. Προδιαγραφή (SPECIFICATION, SPECIFICATION) : Το έγγραφο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρεί ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών.
Οι προδιαγραφές οι οποίες εγκρίνονται από τον ΕΛ.Ο.Τ. χαρακτηρίζονται “ελληνικές προδιαγραφές”, εξαιρουμένων των γεωργικών προϊόντων.
4. Προϊόν (PRODUCT, PRODUIT) : Το αποτέλεσμα δραστηριοτήτων ή διεργασιών, το οποίο μπορεί να είναι υλικό (π.χ. υλικά, εξοπλισμός) ή άυλο (π.χ. υπηρεσίες, λογισμικό, γνώσεις) ή συνδυασμός αυτών.
5. Πιστοποίηση (CERTIFICATION, CERTIFICATION) : Διαδικασία, μέσω της οποίας ένας ανεξάρτητος οργανισμός βεβαιώνει ότι ένα προϊόν, μια διεργασία, μια δραστηριότητα, ένας οργανισμός, ένα σύστημα, ένα πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς καθορισμένες απαιτήσεις.
6. Σύστημα πιστοποίησης (CERTIFICATION SYSTEM, SYSTEME DE CERTIFICATION) : Σύνολο κανόνων, οι οποίοι καθορίζουν τη διαδικασία και τη διαχείριση της πιστοποίησης.
7. Σήμα συμμόρφωσης (CERTIFICATION OF CONFORMITY, MARQUE DE CONFORMITE) : Προστατευόμενο σήμα, το οποίο απονέμεται από εθνικές ή διεθνείς αρχές ή οργανισμούς σύμφωνα με τους κανόνες ενός συστήματος πιστοποίησης. Το σήμα αυτό υποδηλώνει ότι παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς ένα πρότυπο ή προδιαγραφή ή κανονισμό.
Το σήμα συμμόρφωσης, το οποίο απονέμεται απο τον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. βάσει των ελληνικών προτύπων, χαρακτηρίζεται “ελληνικό σήμα συμμόρφωσης”.
8. Πιστοποιητικό συμμόρφωσης (CERTIFICATE OF CONFORMITY, CERTIFICAT DE CONFORMITE) : Εγγραφο, το οποίο εκδίδεται από εθνικές ή διεθνείς αρχές ή οργανισμούς σύμφωνα με τους κανόνες ενός συστήματος πιστοποίησης και υποδηλώνει ότι παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς ένα πρότυπο ή προδιαγραφή και κανονισμό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.8 Ν.2642/1998,ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.

Άρθρον 3
Σκοπός – Αρμοδιότητες
Σημ.: όπως το άρθρο 3 αντικαταστάθηκε  με την παρ.2 άρθρ.8 Ν.2642/1998,ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.

1. Σκοπός του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. είναι η προαγωγή και εφαρμογή της τυποποίησης και των δραστηριοτήτων που είναι συναφείς και απορρέουν από αυτή (π.χ. πιστοποίηση, πληροφόρηση, έλεγχοι και δοκιμές), με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο. Στις αρμοδιότητες του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ειδικότερα :
α) Η σύνταξη, έκδοση και διάθεση προτύπων και προδιαγραφών που αναφέρονται σε προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα, και σε διεργασίες, δραστηριότητες, οργανισμούς, συστήματα, πρόσωπα ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τυποποίησης.
β) Η σύσταση και υποστήριξη επιτροπών ή ομάδων εργασίας για τη μελέτη θεμάτων που εμπίπτουν στο σκοπό και στις αρμοδιότητές του, η ανάθεση τέτοιων μελετών σε υφιστάμενες επιτροπές, ομάδες εργασίας ή πρόσωπα, καθώς και ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των σχετικών εργασιών και μελετών που αφορούν την τυποποίηση στην Ελλάδα.
γ) Η δημιουργία αρχείου ελληνικών, διεθνών και εν γένει αλλοδαπών προτύπων και προδιαγραφών, καθώς και η συγκέντρωση, ανταλλαγή και διάδοση με κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιευμάτων και πληροφοριών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
δ) Η έκδοση κάθε είδους εργασιών, μελετών και περιοδικών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
ε) Η καθιέρωση και απονομή σημάτων συμμόρφωσης.
στ) Η καθιέρωση και χορήγηση πιστοποιητικών συμμόρφωσης.
ζ) Η ίδρυση και λειτουργία ινστιτούτων και εργαστηρίων και η διενέργεια δοκιμών και ελέγχων.
η) Η παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
θ) Η υλοποίηση ερευνητικών εργασιών και προγραμμάτων σχετικών με το σκοπό του.

2. Ο σκοπός του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. μπορεί να τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του.

3. Για την εκπλήρωση του σκοπού του ο ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. μπορεί να ιδρύει και να συμμετέχει σε νομικά πρόσωπα.

4. Τα ελληνικά πρότυπα και οι ελληνικές προδιαγραφές πρέπει να εναρμονίζονται, όπου απαιτείται, προς τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών τυποποίησης. Τα πνευματικά δικαιώματα επί των ελληνικών προτύπων και ελληνικών προδιαγραφών ανήκουν στον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε..

5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., είναι δυνατόν μέχρι την έκδοση των αντίστοιχων ελληνικών προτύπων και ελληνικών προδιαγραφών να χρησιμοποιούνται ως ελληνικά πρότυπα και ελληνικές προδιαγραφές τα ήδη υφιστάμενα διεθνή ή αλλοδαπά.

6. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών ο ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. συμμετέχει στις εργασίες και δραστηριότητες ομοειδών οργανισμών της αλλοδαπής, ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και εκπροσωπεί τη χώρα σε αυτούς, αναλαμβάνοντας την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων.

7. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να παρέχουν στον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. κάθε στοιχείο, πληροφορία και διευκόλυνση που τους ζητείται και είναι χρήσιμη για την εκπλήρωση των σκοπών του.

8. Η εφαρμογή των εκάστοτε καθοριζόμενων προτύπων και προδιαγραφών είναι προαιρετική. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού είναι δυνατόν να οριστεί η υποχρεωτική εφαρμογή ορισμένων ελληνικών προτύπων και ελληνικών προδιαγραφών, εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι και ιδιαίτερα η περίπτωση προστασίας της υγείας ή της ασφάλειας των πολιτών ή της προστασίας του περιβάλλοντος.

Άρθρον 4
Διοικητικό Συμβούλιον

1. Ο ΕΛ.Ο.Τ. διοικείται υπό οκταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου διοριζομένου δι`αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας, δημοσιευομένης εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποτελουμένου εκ των κάτωθι:
α) Του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Ο.Τ.
β) Του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΕΛ.Ο.Τ.
γ) Του Διευθυντού της Διευθύνσεως Τυποποιήσεως του Υπουργείου Βιομηχανίας.
δ) Ενός ανωτέρου υπαλλήλου του Υπουργείου Εμπορίου. ε) Ενός εκπροσώπου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
στ) Ενός εκπροσώπου των Βιοτεχνών επιλεγομένου υπό των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων.
ζ) Ενός εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
η) Ενός εκπροσώπου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

2. Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζεται πρόσωπον κύρους και εγνωσμένης εμπειρίας περί την τυποποιήσιν.

3. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ως και οι αναπληρωταί των, υποδεικνύονται, τα μεν εκ Δημοσίων Υπαλλήλων προερχόμενα δια πράξεως των αρμοδίων Υπουργών, τα δε εξ ιδρυμάτων και οργανώσεων δια πράξεων των αρμοδίων οργάνων αυτών.

4. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διορίζονται επί τριετεί θητεία δύναται δε μετά την λήξιν της θητείας των επαναδιορίζωνται.

5. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον κατά την πρώτην αυτού συνεδρίασιν εκλέγει εκ των μελών του τον Αντιπρόεδρον αυτού.

6. Δι`αποφάσεως του Υπουργού βιομηχανίας, δύναται να απαλλάσωνται των καθηκόντων των μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προς της λήξεως της θητείας των, εάν απουσιάζουν συστηματικώς άνευ αποχρώντος λόγου εκ των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ή αδικαιολογήτως επί τρεις εν συνεχεία συνεδριάσεις, ή δια σοβαράνπαράβασιν των διεπουσών την λειτουργίαν του ΕΛ.Ο.Τ. διατάξεων.

7. Η νόμιμος συγκρότησις του Διοικητικού Συμβουλίου δεν κωλύεται εκ της προσκαίρου ελλείψεως δύο εκ των μελών του.

8. Χρέη Γραμματέως του διοικητικού Συμβουλίου ασκεί υπάλληλος του ΕΛ.Ο.Τ. οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του δι`αποφάσεως του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

9. Η αποζημίωσις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των Μελών, των εισηγητών και του Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου, καθορίζεται δι`αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας.

Άρθρον 5
Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου

1. Το Διοικητικόν Συμβούλιον συνεδριάζει προσκλήσει του Προέδρου αυτού τακτικώς μεν άπαξ τουλάχιστον του μηνός, εκτάκτως δε οσάκις ήθελε κριθή απαραίτητον υπό τούτου ή πέντε (5) εκ των μελών αυτού ή υπό του Υπουργού Βιομηχανίας. Ο Υπουργός βιομηχανίας δύναται να παρίσταται εις τας συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ότε και προεδρεύει αυτού άνευ ψήφου.

2. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τουλάχιστον πέντε εκ των μελών του. Αι αποφάσεις αυτού λαμβάνονται δι`απολύτου πλειοψηφίας των παρόντων μελών του, εν ισοψηφία δε, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Χρέη Εισηγητού εκτελεί, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΛ.Ο.Τ. ή και αρμόδιοι Υπάλληλοι αυτού.

Άρθρον 6
Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου

1. Το Διοικητικόν Συμβούλιον αποφασίζει επι παντός θέματος σχετικού με την διοίκησιν, λειτουργίαν και διαχείρισιν του ΕΛ.Ο.Τ. Ειδικώτερον:
α) Αποφασίζει επί του Προγράμματος δράσεως αυτού και των δια την εκτέλεσιν τούτου απαιτουμένων δαπανών.
β) Αποφασίζει περί της αναθέσεως εις ημεδαπά Νομικά ή Φυσικά Πρόσωπα μελετών και εργασιών εν γένει, σχέσιν εχουσών με τας επιδιώξεις του ΕΛ.Ο.Τ.
γ) Αποφασίζει δια την μετάκλησιν ξένων ειδικών εμπειρογνωμόνων, ως και δια την αποστολήν εις την αλλοδαπήν υπαλλήλων του ΕΛ.Ο.Τ. δι`επιμόρφωσιν κατά τα εκάστοτε προς τούτο ισχύοντα.
δ) Αποφασίζει περί της προσλήψεως και απολύσεωες του προσωπικού του ΕΛ.Ο.Τ. κατόπιν προτάσεως του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΕΛ.Ο.Τ.
ε) Καθορίζει τας τιμάς διαθέσεως των προτύπων και διαφόρων εντύπων, τας αμοιβάς του ΕΛ.Ο.Τ. δια την παροχήν Υπηρεσιών εις τρίτους, ως και το ύψος των αντιπαροχών εκ της απονομής σημάτων ποιότητος και εκδόσεως πιστοποιητικών ποιότητος.
στ) Καταρτίζει τον Προϋπολογισμόν, Ισολογισμόν και Απολογισμόν του ΕΛ.Ο.Τ. οίτινες υποβάλλοντα εις τον Υπουργόν Βιομηχανίας προς έγκρισιν.

2. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιονδι`αποφάσεως αυτού δια πλειοψηφίας 2/3 δύναται να μεταβιβάζει ωρισμένας των αρμοδιοτήτων του εις τον ΕντεταλμένονΣύμβουλον.

Άρθρον 7
Αρμοδιότητες Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζει τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και συγκαλεί εις συνεδρίασιν τα μέλη αυτού.

2. Ούτος τηρείται ενήμερος της λειτουργίας του Οργανισμού υπό του Εντεταλμένου Συμβούλου και παρακολουθεί την εκτέλεσινυπο του Εντεταλμένου Συμβούλου των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί εξωδίκως και δικαστικώς τον ΕΛ.Ο.Τ. δυνάμενος δια πράξεως του να αναθέτη την εκπρόσωπισιν εις Συμβούλιον, υπάλληλον ή Δικηγόρον του ΕΛ.Ο.Τ.

4. Τον Πρόεδρον ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ως προς απάσας τας αρμοδιότητος αυτού ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρον 8
Εντεταλμένος Σύμβουλος

1. Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΛ.Ο.Τ. διορίζεται δι`αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας, επί συμβάσει τριετούς διαρκείας, δυναμένης να ανανεωθή πτυχιούχος Σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισοτίμου της αλλοδαπής, ανεγνωρισμένου επιστημονικού κύρους και εμπειρίας.

2. Η ιδιότης του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΕΛ.Ο.Τ. είναι ασυμβίβαστος προς οιανδήποτε άλλην επαγγελματικήν απασχόλησιν.

3. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΛ.Ο.Τ. προϊσταται των Υπηρεσιών αυτού και του παρ` αυταίς υπηρετούντος προσωπικού, εισηγείται περί της ακολουθητέας πολιτικής εις το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον να είναι υπεύθυνος δια την εφαρμογήν των λαμβανομένων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου διευθύνει τας εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνει τας εργασίας του Οργανισμού και μεριμνά περί της κανονικής και αποδοτικής λειτουργίας των Υπηρεσιών αυτού.

4. Τον ΕντεταλμένονΣύμβουλον απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενον, αναπληροί εις τα εν γένει καθήκοντα του, εις των ανωτέρων υπαλλήλων του ΕΛ.Ο.Τ., οριζόμενος υπο του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Αι αποδοχαί του Εντεταλμένου Συμβούλου καθορίζονται δι`αποφάσεως των Υπουργών οικονομικών και βιομηχανίας.

Άρθρον 9
Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης
Σημ.: όπως το άρθρο 9 αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ.8 Ν.2642/1998,ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.

1. Στον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. συνιστάται συμβούλιο με την ονομασία Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί επί θεμάτων σχετικών με την τυποποίηση.

2. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης είναι δεκαπενταμελές και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο.
– Του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας
– Του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
– Του Υπουργείου Ανάπτυξης
– Του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων
– Του Υπουργείου Γεωργίας
– Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
– Του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
– Του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
– Του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
– Του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)
– Του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)
– Του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
– Του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.
Στο Συμβούλιο Τυποποίησης μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε..

3. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης και οι αναπληρωτές τους ορίζονται οι μεν εκπρόσωποι των Υπουργείων με πράξεις των αρμόδιων Υπουργών, οι δε εκπρόσωποι των οργανώσεων με πράξεις των αρμόδιων οργάνων τους. Κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων είναι το κύρος, η ευρεία επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία ή οι ειδικές γνώσεις τους σε θέματα τυποποίησης και συναφών δραστηριοτήτων.

4. Η θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης είναι τριετής.

5. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, στην οποία παρίστανται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρός του.

6. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα μισά συν ένα από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

7. Οι εισηγητές και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης είναι υπάλληλοι του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

8. Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης ορίζονται ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

Άρθρον 10
Μέλη – Συνδρομηταί του ΕΛ.Ο.Τ.

1. Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα δύνανται να εγγράφωνται Μέλη – Συνδρομηταί του ΕΛ.Ο.Τ., δι`αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού.

2. Οι όροι και προϋποθέσεις εγγραφής ως Μέλους- Συνδρομητού του ΕΛ.Ο.Τ. ως και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτού, θέλουσι καθορισθή δια του εκδοθησομένου κανονισμού διαρθώσεως των υπηρεσιών του ΕΛ.Ο.Τ.

Άρθρον 11
Προσωπικόν

1. Ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΛ.Ο.Τ. και τα ανώτατα και κατώτατα όρια των αποδοχών αυτών, κατά κατηγορίας, καθορίζονται δι`αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας, νομίμως δημοσιευομένων.

2. Ειδικοί Συνεργάται καθ` υπέρβασιν του αριθμού του προσωπικού της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, δύναται να προσλαμβάνωνταιδι`αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά ποσοστόν μέχρις 20% του συνόλου των υπηρετούντων, ως προσωπικόν μερικής απασχολήσεως και ωρισμένης θητείας, οίτινες δέον να είναι επιστήμονες κύρους και να έχουν εμπειρίαν επί θεμάτων τυποποιήσεως.

3. Αι αμοιβαί των Ειδικών Συνεργατών καθορίζονται δι`αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Ο.Τ. εγκρινομένης υπό του Υπουργού Βιομηχανίας.

Άρθρον 12
Διάρθρωση υπηρεσιών
Με κανονισμούς, οι οποίοι καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., καθορίζονται τα της διαρθρώσεως των υπηρεσιών του ΕΛ.Ο.Τ. και των αρμοδιοτήτων τους, οι θέσεις ανά ειδικότητα και τα της καταστάσεως του προσωπικού, καθώς και τα της διαχείρισης και προμηθειών του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε..
Σημ.: όπως το άρθρο 12 αντικαταστάθηκε  με την παρ.4 άρθρ.8 Ν.2642/1998,ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.

Άρθρον 13
Πόροι – διαχείρισις

1. Ο ΕΛ.Ο.Τ. έχει τους ακολούθους τακτικούς και εκτάκτους πόρους:
α) Τακτικοί όροι:
1) Αι πρόσοδοι εκ της περιουσίας αυτού.
2) Αι πάσης φύσεως πρόσοδοι εκ της παροχής υπηρεσιών αυτού προς τρίτους.
3) Τα εκ της διαθέσεως προτύπων έσοδα.
4) Τα έσοδα εκ δικαιωμάτων δια τον, προς απονομήν σημάτων ή πιστοποιητικών, έλεγχον προϊόντων ή υλικών.
5) Τα εκ της πωλήσεως δημοσιευμάτων εν γένει έσοδα αυτού.
6) Συνδρομηταί των Μελών_Συνδρομητών του ΕΛ.Ο.Τ.
7) Τακτικαί ή έκτακτοι εισφοραί Νομικών ή Φυσικών Προσώπων ημεδαπών ή άλλοδαπών.
8) Ετησία οικονομική ενίσχυσις του Κράτους, εγγραφομένη Υποχρεωτικώς εις τον τακτικόνΠροϋπολογισμόν του Υπουργείου βιοιμηχανίας, αναγκαία δια την εξυπηρέτησιν των σκοπών του ΕΛ.Ο.Τ.
β) Εκτακτοι Πόροι:
1) Ειδικαί Χρηματοδοτήσεις εκ του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
2) Επιχορηγήσεις, δωρεαί, κληρονομίαι και κληροδοσίαι Νομικών ή Φυσικών Προσώπων, ημεδαπήν ή αλλοδαπών.

2. Οι κατά τα ανωτέρω πόροι του ΕΛ.Ο.Τ.αναγράφονταικεχωρισμένος εις τον Προϋπολογισμόν των εσόδων αυτού και κατατίθενται εις την Τράπεζαν της Ελλάδος, μέσω της οποίας και διενεργείται άπασαι η Ταμιακή εν γένει διαχείρησις του ΕΛ.Ο.Τ.

3. Τα πλεονάσματα του ετησίου Ισολογισμού του ΕΛ.Ο.Τ. κατατίθενται κατά την επομένηνοικονομικήνχρήσιν, εις συνιστώμενονειδικόνλογαριασμόν παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος προς κάλυψιν αναγκών εξυπηρετουσών τους σκοπούς του ΕΛ.Ο.Τ.

4. Η διαχείρισις του ΕΛ.Ο.Τ. γίνεται κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας. Ο τακτικός έλεγχος του Ισολογισμού του ΕΛ.Ο.Τ. ενεργείται υπό δύο ορκωτών λογιστών οριζομένων υπό του Υπουργού βιομηχανίας εκ πίνακος εκ δέκα Ορκωτών Λογιστών υποβαλλομένου εις αυτόν υπό του διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Λογιστών. Οι εν λόγω Ορκωτοί Λογισταί υποβάλλουν αναεξάμηνονσχετικάς εκθέσεις εις το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον του ΕΛ.Ο.Τ. ως και τοιαύτη εντός μηνός από της καταρτίσεως του ετησίου ισολογισμού του.

Άρθρον 14
Εποπτεία

1. Προς παρακολούθησιν της λειτουργίας του ΕΛ.Ο.Τ. ούτος υποβάλλει εις το Υπουργείον Βιομηχανίας ανά εξάμηνον λεπτομερή έκθεσιν της δραστηριότητός του. Χορηγεί επίσης εις τον Υπουργόν Βιομηχανίας παν συμπληρωματικόνοικονομικόνστοιχείον και πληροφορίαν.

2. Η Διεύθυνσις Τυποποιήσεως του Υπουργείου Βιομηχανίας,ασκεί πάσαν αρμοδιότητα απορρέουσαν εκ της επί του ΕΛ.Ο.Τ. εποπτείας. Ασκεί επίσης πάσαν αρμοδιότητα επί του χειρισμού της υποχρεωτικής εφαρμογής Ελληνικών Προτύπων, περιλαμβανομένου του ελέγχου εφαρμογής τούτων, ως και επί της τηρήσεως των απονεμομένων υποχρεωτικώς υπό του ΕΛ.Ο.Τ. σημάτων και πιστοποιητικών ποιότητος επί τη βάσει των ως άνω προτύπων.

Άρθρον 15
Κανονισμοί

1. Με κανονισμούς που καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. και εγκρίνονται από τη Γενική του Συνέλευση καθορίζονται τα της συστάσεως και λειτουργίας των επιτροπών τυποποίησης, καθώς και τα της συντάξεως και εκδόσεως ελληνικών προτύπων, ελληνικών προδιαγραφών και ελληνικών κανονισμών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.8 Ν.2642/1998,ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.

2. Οι κανονισμοί της παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου, ως και του άρθρου 12 εκδίδονται εντός δώδεκα (12)μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, της προθεσμίας ταύτης δυναμένης να παραταθή επί εξ (6) εισέτι μήνας δι`αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας, δημοσιευομένης εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Κατά το εν τη προηγουμένη παραγράφω του παρόντος άρθρου αναφερόμενον χρονικόν διάστημα και μέχρις εγκρίσεως των σχετικών Κανονισμών, αι αρμοδιότητες του ΕΛ.Ο.Τ, ως αύται αναφέρονται εις το άρθρον 3 του παρόντος, δύναται να ασκώνται παρά της αρμοδίας Διευθύνσεως του Υπουργείου Βιοχηχανίας κατά τα οριζόμενα, δι`αποφάσεως των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Βιομηχανίας, δημοσιευομένης εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρον 16
Εξουδιοδοτικαί Διατάξεις
Δι`αποφάσεων του Υπουργού Βιομηχανίας προσηκόντως δημοσιευμένων, ρυθμίζεται πάσα λεπτομέρεια αναφερομένη εις την εφαρμογήν του παρόντος νόμου. “Με αποφάσεις του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ρυθμίζονται τα θέματα της εφαρμογής των υποχρεωτικών προτύπων, της διενέργειας ελέγχου ποιότητας, καθώς και των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 1682/1987 (Α 14).

Άρθρον 17
Μεταβατικαί και καταργούμεναι διατάξεις

1. Κατά την πρώτηντριετίαν λειτουργίας του ΕΛ.Ο.Τ. ο αριθμός του προσωπικού δεν δύναται να υπερβή τους τεσσαράκοντας (40).

2. Από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος καταργούνται αι διατάξεις των:
α) Ν.Δ. 199/1973 “περί ιδρύσεως Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως (ΕΛ.Ο.Τ.)”.
β) Ν.Δ. 182/1974 “περί ασκήσεως αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως (ΕΛ.Ο.Τ.) παρά της Διευθύνσεως Τυποποιήσεως Ελληνικών Προϊόντων του Υπουργείου Βιομηχανίας”, ως και πάσα διάταξις αναγομένη εις θέματα ρυμθιζόμενα υπό του παρόντος νόμου.

Άρθρον 18
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 24 Ιουνίου 1976

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ