ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 3117 (ΦΕΚ Α΄ 52/4-3-2003)

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Kρατικής Διοίκησης Δασών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον τομέα της δασοπονίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΙΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κρατικής Διοίκησης Δασών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον τομέα της δασοπονίας, που υπογράφηκε στο Πεκίνο στις 3 Ιουνίου 2002, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Το Υπουργείο Γεωργίας τηο Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κρατική Διοίκηση Δασών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (αποκαλούμενες εφεξής ως τα “συμβαλλόμενα μέρη”).
Επιθυμώντας να υλοποιήσουν τη Συμφωνία Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που υπεγράφη την 25η Ιουνίου 1992,
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δασοπονίας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης της προστασίας του περιβάλλοντος στις δύο χώρες,
Επιθυμώντας να υποστηρίξουν εμπειρογνώμονες των δύο χωρών σε κοινές προσπάθειες στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα της δασοπονίας,
Αναγνωρίζοντας ότι η συνεργασία στην έρευνα της δασοπονίας θα είναι προς αμοιβαίο όφελος των δύο μερών.

Άρθρο 1
Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη διοίκηση της δασοπονίας, της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας, σε ευθυγράμμιση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, έχοντας κατά νου ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης επομένως είναι υποχρεωμένη να τηρεί και να συμβαδίζει με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Άρθρο 2
Τα συμβαλλόμενα, μέρη συμφωνούν ότι οι τομείς συνεργασίας στη δασοπονία θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
1. Ανταλλαγή τεχνικής πληροφόρησης, δημοσιεύσεων, εγγράφων και άλλων ερευνητικών έργων,
2. Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και συμβούλων,
3. Υλοποίηση κοινής έρευνας, κοινών επισκοπήσεων και εμπειριών,
4. Εκπαίδευσης,
5. Εκπαιδευτικών εκδρομών Άρθρο 3
Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι οι τομείς αμοιβαίας συνεργασίας θα περιλαμβάνει κυρίως την βιομηχανία ελαιολάδου, έρευνα σε μη δασικά προϊόντα, χημικά δασικά προϊόντα, μεταποίηση ξυλείας, έλεγχο επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών, δασοπυρόσβεση, καταπολέμηση της απερήμωσης, μεταποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων, δάση, διαχείριση δασών, προστασία φυσικών πόρων, διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, τα δύο μέρη από κοινού θα αναπτύξουν σχετικά προγράμματα, σύμφωνα με ειδικούς τομείς ενδιαφέροντος. Άρθρο 4
Τα Μέρη θα ορίσουν τον ειδικό φορέα σύνδεσης, υπεύθυνο για τις απαιτούμενες επαφές και τον συντονισμό κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. Ο φορέας σύνδεσης για την Ελληνική Δημοκρατία είναι το Υπουργείο Γεωργίας. Ο φορέας σύνδεσης για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι το Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας της Κρατικής Διοίκησης Δασών. Οι φορείς σύνδεσης θα συζητούν λεπτομερώς τους τομείς και τα μέσα των κοινών προγραμμάτων με αλληλογραφία και θα πραγματοποιούν συναντήσεις εργασίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Άρθρο 5
Oσoν αφορά στις δαπάνες πού θα προκύψουν από τις ανταλλαγές αντιπροσωπειών, εμπειρογνωμόνων και συμβούλων το αποστέλλον μέρος θα καλύψει όλες τις δαπάνες αποστολής και διαμονής και θα ενημερώσει τη φιλοξενούσα χώρα για την επίσκεψη τουλάχιστον ένα μήνα προ της αφίξεως της αντιπροσωπείας.
Τα δύο Μέρη θα διερευνήσουν όλες τις δυνατότητες για να διασφαλισθούν οι αναγκαίοι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Eνωση και/ή διεθνείς Οργανισμούς και χρηματοδοτικούς φορείς.
Εάν η χρηματοδότηση πρόκειται να αναληφθεί από ένα από τα δύο μέρη, θα συναρτάται με τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών του πόρων.
Οι δράσεις στο πλαίσιο της Κρατικής Διμερούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, θα χρηματοδοτηθούν από την Ελληνική πλευρά.
Άρθρο 6
Τα Μέρη θα έχουν αμφότερα τη δυνατότητα αξιοποίησης των κοινών επιτευγμάτων. Τα Συμβαλλόμενα μέρη είναι υπεύθυνα για την μη διάδοση και δημοσίευση σε τρίτους των παρεχομένωνπληροφοριώv και επιτευγμάτων από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη, εκτός αν χορηγηθεί εκ των προτέρων εγγράφως κοινή συναίνεση.
Άρθρο 7
Αυτή η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία, που το ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ειδοποιήσει γραπτώς το άλλο, έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες.
Αυτή η Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε έτη και θα ανανεωθεί αυτομάτως για μια περίοδο πέντε ετών, εκτός εάν ένα από τα δύο Μέρη ειδοποιήσει γραπτώς το άλλο έξι μήνες πρίν από την ημερομηνία λήξεως.
Εγινε εις διπλούν στο Πεκίνο, στις 3 Ιουνίου 2002, στην Ελληνική, Κινεζική και Αγγλική γλώσσα, όπου και τα τρία κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση αποκλίσεων κατά την ερμηνεία της Συμφωνίας αυτής, θα υπερισχύσει το Αγγλικό κείμενο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΑΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (Υπογραφή) (Υπογραφή)

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 7 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γ. ΔΡΥΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2003

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ