ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 2578 ΦΕΚ Α΄30/17.2.1998

Φορολογικό καθεστώς συγχωνεύσεων, διασπάσεων, εισφοράς ενεργητικού και ανταλλαγής τίτλων μεταξύ εταιριών διαφορετικών Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`
Συγχωνεύσεις, διασπάσεις κ.λπ. εταιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

1. Οι διατάξεις των άρθρων 1 έως και 8 του παρόντος αποτελούν εναρμόνισητης ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της αριθ. 90/434/ΕΟΚ Οδηγίας τουΣυμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (L. 225/20.8.1990), όπως τροποποιήθηκεμε την αριθ. 2005/19/ΕΚ Οδηγία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (L.58/4.3.2005), σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς στις συγχωνεύσεις,διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχώνμεταξύ εταιρειών δύο ή περισσότερων κρατών – μελών, καθώς και τη μεταφορά τηςκαταστατικής έδρας από ένα κράτος – μέλος σε άλλο κράτος – μέλος ευρωπαϊκώνεταιρειών (Ευρωπαϊκή Εταιρεία = SocietasEuropaea ή SE), όπως θεσπίσθηκαν μετον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001, γιατο καταστατικό της ευρωπαϊκής εταιρείας (SE), σε συνδυασμό με το ν. 3412/2005(ΦΕΚ 276 Α`) “Πλαίσιο ρυθμίσεων για τη σύσταση και τη λειτουργία τηςΕυρωπαϊκής Εταιρείας”, και ευρωπαϊκών συνεταιριστικών εταιρειών (ΕυρωπαϊκήΣυνεταιριστική Εταιρεία = SocietasCooperativaEuropaea ή SCE), όπωςθεσπίσθηκαν με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου της 22αςΙουλίου 2003, για το καταστατικό της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας(SCE)”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

2. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται στις πράξεις που πραγματοποιούνται μεταξύ εταιριών διαφορετικών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες:

α) περιβάλλονται κάποια από τις μορφές που απαριθμούνται στο Παράρτημα Α, όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά,

β) υπόκεινται σε κάποιον από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα Β – όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά – φόρους, χωρίς δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής από αυτόν.

γ) βάσει της φορολογικής νομοθεσίας του οικείου Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται ότι έχουν τη φορολογική κατοικία τους στο κράτος αυτό και, σύμφωνα με σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος, δεν θεωρείται ότι η φορολογική κατοικία τους είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται εφόσον τα μεταβιβαζόμενα από την εισφέρουσα εταιρεία στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που βρίσκονται στην Ελλάδα, δημιουργούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα της λήπτριας εταιρίας ή προσαρτώνται σε υφιστάμενη ήδη μόνιμη εγκατάσταση αυτής στην Ελλάδα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση αποτελεσμάτων τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα.

Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των άρθρων 1 έως και 8 του παρόντος νοείται ως:.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

α) Συγχώνευση, η πράξη με την οποία:

αα)μια ή περισσότερες εταιρίες μεταβιβάζουν, συνεπεία λύσης και κατά τη στιγμή κατά την οποία λύονται χωρίς εκκαθάριση, το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, σε άλλη προϋπάρχουσα εταιρία, έναντι παροχής στους εταίρους τους εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της άλλης εταιρίας και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής προς αυτούς ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων που δικαιούνται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία,

ββ)δύο ή περισσότερες εταιρίες μεταβιβάζουν, συνεπεία λύσης και κατά τη στιγμή κατά την οποία λύονται χωρίς εκκαθάριση, το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, σε μια νέα εταιρία που ιδρύουν, έναντι διανομής στους εταίρους τους εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής προς αυτούς ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων που δικαιούνται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία.

γγ)μια εταιρία, συνεπεία λύσης και κατά τη στιγμή κατά την οποία λύεται χωρίς εκκαθάριση, μεταβιβάζει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, στην εταιρία η οποία κατέχει το σύνολο των παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου.

β) Διάσπαση, η πράξη με την οποία μια εταιρία, συνεπεία λύσης και κατά την οποία λύεται χωρίς εκκαθάριση, μεταβιβάζει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, σε δυο ή περισσότερες προϋπάρχουσες ή νέες εταιρίες, έναντι αναλογικής διανομήςστους εταίρους της εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου των προϋπαρχουσών ή των νέων εταιριών, κατά περίπτωση και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής προς αυτούς ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων που δικαιούνται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 105 της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία.

γ) Μερική διάσπαση: η πράξη με την οποία μία εταιρεία, χωρίς να λυθεί,μεταβιβάζει έναν ή περισσότερους κλάδους δραστηριοτήτων σε μία ή περισσότερεςπροϋπάρχουσες ή νέες εταιρείες, αφήνοντας τουλάχιστον έναν κλάδοδραστηριότητας στην εισφέρουσα εταιρεία, έναντι αναλογικής παροχής στουςεταίρους της τίτλων παραστατικών του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου τωνεταιρειών που λαμβάνουν τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού καιενδεχομένως, έναντι καταβολής ποσού σε μετρητά, το οποίο δεν μπορεί ναυπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ήτης λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστικήαξία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

δγ) Εισφορά ενεργητικού, η πράξη με την οποία μια εταιρία, χωρίς να λυθεί, εισφέρει το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους της δραστηριότητάς της σε μια άλλη εταιρία, έναντι παράδοσης εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της λήπτριας εταιρίας.

εδ) Κλάδος δραστηριότητας, το σύνολο των στοιχείων τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού ενός τμήματος μιας εταιρίας, τα οποία συνιστούν, από οργανωτική άποψη, αυτόνομη εκμετάλλευση, ένα σύνολο δηλαδή ικανό να λειτουργήσει αυτοδύναμα.

στε Ανταλλαγή μετοχών: η πράξη με την οποία μία εταιρεία αποκτά συμμετοχήστο κεφάλαιο άλλης εταιρείας σε ποσοστό το οποίο της παρέχει την πλειοψηφίατων δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας αυτής ή, έχοντας αποκτήσει μία τέτοιαπλειοψηφική συμμετοχή, αποκτά μία περαιτέρω συμμετοχή, έναντι παροχής στουςμετόχους ή εταίρους της δεύτερης αυτής εταιρείας, σε αντάλλαγμα των τίτλωντους, παραστατικών τίτλων του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της πρώτης και,ενδεχομένως, έναντι καταβολής συμψηφιστικού ποσού σε μετρητά, το οποίο δενμπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας τωντίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουνονομαστική αξία.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε h περ.στ  με την παρ.3 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

ζστ)Εισφέρουσα εταιρία, η εταιρία που μεταβιβάζει τα περιουσιακά της στοιχεία, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, ή που εισφέρει το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους της δραστηριότητάς της.

η ζ) Λήπτρια εταιρία, η εταιρία που δέχεται τα περιουσιακά στοιχεία, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, ή το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους δραστηριότητας της εισφέρουσας εταιρίας.

θη) Αποκτώμενη εταιρία, η εταιρία στην οποία μια άλλη εταιρία αποκτά συμμετοχή με ανταλλαγή τίτλων.

ι θ) Αποκτώσα εταιρία, η εταιρία που αποκτά συμμετοχή με ανταλλαγή τίτλων.

ια) Μεταφορά της καταστατικής έδρας: η πράξη με την οποία μία ευρωπαϊκήεταιρεία (SE) ή μία ευρωπαϊκή συνεταιριστική εταιρεία (SCE), χωρίς να λυθεί ήνα συσταθεί νέο νομικό πρόσωπο, μεταφέρει την καταστατική έδρα της από ένακράτος – μέλος σε άλλο κράτος – μέλος.

ιβ) Η μετατροπή υποκαταστήματος σε θυγατρική εταιρεία εμπίπτει στην έννοιατης εισφοράς του κλάδου, όπως αυτός ορίζεται στην περίπτωση ε`.

Άρθρο 3
Φορολογικό καθεστώς των εισφερουσών εταιριών

1. Η υπεραξία που προκύπτει κατά τη συγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπαση ήεισφορά ενεργητικού υπέρ της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ήεταιρείας περιορισμένης ευθύνης δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδακατά το χρόνο που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω πράξεις, επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 2.

Ως υπεραξία ορίζεται η θετική διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας τωνμεταβιβαζόμενων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της εισφέρουσαςημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και της καθαρήςλογιστικής αξίας τους, όπως οι αξίες αυτές προκύπτουν κατά τον ως άνω χρόνο.Σε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει αρνητική διαφορά, αυτή δεν εκπίπτει απότα ακαθάριστα έσοδα της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείαςπεριορισμένης ευθύνης.

Ως μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θεωρούνται τα στοιχείαενεργητικού και παθητικού της εισφέρουσας εταιρείας τα οποία, λόγωσυγχώνευσης, διάσπασης ή μερικής διάσπασης, συνδέονται, πράγματι με τη μόνιμηεγκατάσταση της λήπτριας εταιρείας, η οποία πρέπει να αποκτάται μετά τηνολοκλήρωση μίας εκ των ανωτέρω πράξεων στο κράτος – μέλος της εισφέρουσαςεταιρείας, όταν τα πιο πάνω στοιχεία συμβάλλουν στη διαμόρφωση των κερδών καιτων ζημιών που λαμβάνονται υπόψη για φορολογικούς σκοπούς.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν έχουν εφαρμογή όταν η ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία εισφέρει την ευρισκόμενη σε άλλη Χώρα – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνιμη εγκατάστασή της.

Η προκύπτουσα στην περίπτωση αυτή υπεραξία φορολογείται στην Ελλάδα κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η συγχώνευση ή η διάσπαση ή η εισφορά του ενεργητικού και από τον προκύπτοντα φόρο αφαιρείται ο φόρος που θα είχε επιβληθεί στο Κράτος – Μέλος στο οποίο ευρίσκεται η εισφερόμενη μόνιμη εγκατάσταση, αν δεν ίσχυαν οι διατάξεις της 90/434/ΕΟΚ Οδηγίας.

Ο εκπιπτόμενος σύμφωνα με τα πιο πάνω φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα για το ίδιο ποσό υπεραξίας.

3. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και επί εισφοράς μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα από αλλοδαπή εταιρία Χώρας – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λήπτρια εταιρία η οποία ανήκει σε άλλη Χώρα – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

4. Οι αφορολόγητες εκπτώσεις και αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί από τηνεισφέρουσα ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή τηνευρισκόμενη στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής εταιρείας κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνο τηςσυγχώνευσης ή διάσπασης ή μερικής διάσπασης ή εισφοράς του ενεργητικού τουςστο όνομα της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείαςπεριορισμένης ευθύνης ή μόνιμης εγκατάστασης, με την προϋπόθεση ότιμεταφέρονται και εμφανίζονται αυτούσια σε ειδικούς λογαριασμούς στα βιβλίατης λήπτριας μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση μη τήρησης της προϋπόθεσης αυτής, οι αφορολόγητες εκπτώσεις καιαποθεματικά φορολογούνται στο όνομα της λήπτριας μόνιμης εγκατάστασης κατά τοχρόνο της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της εισφοράςενεργητικού, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο αυτόν.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

5. Οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης για τις οποίες διατηρείται τοδικαίωμα μεταφοράς στα επόμενα έτη με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 τουάρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, μπορούν να μεταφερθούν για νασυμψηφισθούν με τα κέρδη των επόμενων οικονομικών ετών της μόνιμηςεγκατάστασης της λήπτριας εταιρείας στην Ελλάδα, εφόσον η δυνατότητα αυτήπαρέχεται και για τους μετασχηματισμούς των ημεδαπών επιχειρήσεων πουλαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 5 του ν.2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α`) ή της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ154 Α`) και με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους μετασχηματισμούςαυτούς.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

6. Όταν μεταξύ των εισφερόμενων στοιχείων ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ήεταιρείας περιορισμένης ευθύνης κατά τη συγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπασηή εισφορά του ενεργητικού της, περιλαμβάνεται και μόνιμη εγκατάσταση αυτής(υποκατάστημα) σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπεραξία πουπροκύπτει από τη μεταβίβαση της μόνιμης αυτής εγκατάστασης υπόκειται σεφορολογία εισοδήματος. Από το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος πουοφείλεται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εκπίπτειτο αντίστοιχο ποσοστό φόρου που θα επιβαλλόταν στο κράτος – μέλος στο οποίοβρίσκεται η πιο πάνω μόνιμη εγκατάσταση για την προκύπτουσα υπεραξία, αν δενείχαν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου αυτού.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

7. Εισφέρουσα ή αποκτώμενη εταιρεία άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει κάτοικος Ελλάδας, φυσικό ή νομικόπρόσωπο, δύναται να θεωρηθεί από τη χώρα μας ως φορολογικά διαφανής, αφούληφθούν υπόψη και τα νομικά χαρακτηριστικά της, όπως απορρέουν από το δίκαιοτης χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί. Στην περίπτωση αυτή, οι μέτοχοι ήεταίροι, κάτοικοι Ελλάδας, φορολογούνται για το μερίδιό τους επί του κέρδουςή της υπεραξίας, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις του δεύτερουεδαφίου της παραγράφου 1. Από το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος πουοφείλεται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτόςκωδικοποιήθηκε με το ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`), εκπίπτει το αντίστοιχο ποσόφόρου που θα επεβάλλετο σε βάρος της πιο πάνω αλλοδαπής εταιρείας για ταεισοδήματα, τα κέρδη ή τις υπεραξίες της, αν δεν είχαν εφαρμογή οι διατάξειςτου νόμου αυτού. Εταιρεία φορολογικά διαφανής είναι αυτή, της οποίας τα κέρδηφορολογούνται στο όνομα των μετόχων ή εταίρων αυτής.

Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

Άρθρο 4
Φορολογικό καθεστώς ληπτριών εταιριών

1. Η αλλοδαπή λήπτρια εταιρία φορολογείται για την υπεραξία που προκύπτει από τις πράξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα: α) όταν παύσει να υφίσταται η μόνιμη εγκατάσταση της αλλοδαπής εταιρίας. β) κατά το χρόνο που αναλαμβάνεται ή εξάγεται στην αλλοδαπή η εν λόγω υπεραξία και γ) όταν πιστώνεται με αυτή η ευρισκόμενη στην αλλοδαπή έδρα.

2. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή μεταφοράς εκτός Ελλάδας από την υπαγόμενηαλλοδαπή λήπτρια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων, που είχε αποκτήσει κατά τησυγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπαση ή εισφορά του ενεργητικού, η υπεραξίαπου αντιστοιχεί σε αυτά φορολογείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

3. Οι αποσβέσεις των περιουσιακών στοιχείων που εισφέρονται, κατ` εφαρμογήτων διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3, απόημεδαπή εταιρεία στη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα υπαγόμενης αλλοδαπήςλήπτριας εταιρείας υπολογίζονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θαυπολογίζονταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η συγχώνευση ή διάσπαση ή μερικήδιάσπαση ή εισφορά του ενεργητικού. Σε περίπτωση υπολογισμού αποσβέσεων σεμεγαλύτερη αξία (υπεραξία), εφαρμόζονται οι διατάξεις της προηγούμενηςπαραγράφου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

4. Όταν συνεπεία των πράξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος η αλλοδαπή λήπτρια εταιρία καθίσταται καθολική διάδοχος της εισφέρουσας εταιρίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της τελευταίας, που απορρέουν από την υπαγωγή της σε ημεδαπούς αναπτυξιακούς νόμους, κατά το μέρος που δεν τα άσκησε και δεν τις εκπλήρωσε κατά περίπτωση πριν από τις παρακάτω πράξεις, ισχύουν για την αλλοδαπή λήπτρια εταιρία.

5. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 – 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και όταν η λήπτρια εταιρία είναι ημεδαπή ανώνυμη εταιρία.

6. Η υπεραξία που δημιουργείται υπέρ της αλλοδαπής ή ημεδαπής λήπτριαςεταιρείας κατά τη συγχώνευση, διάσπαση ή μερική διάσπαση ή εισφοράενεργητικού, η οποία οφείλεται στην ακύρωση της συμμετοχής της στο κεφάλαιοτης εισφέρουσας εταιρείας, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα κατάτο χρόνο που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω πράξεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ενλόγω συμμετοχή της ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό(20%). Το αναφερόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ποσοστό συμμετοχής μειώνεται σεδεκαπέντε τοις εκατό (15%) από την 1η Ιανουαρίου 2007 και σε δέκα τοις εκατό(10%) από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.10 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

7. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 αυτού του άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και για την υπεραξία της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 5
Εφαρμογή του ν.δ/τος 1297/1972
Στις προβλεπόμενες από την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του παρόντος πράξεις εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 6 του ν.δ/τος 1297/1972 (ΦΕΚ 217 Α), όπως ισχύουν.

Άρθρο 6
Φορολογικό καθεστώς για τους εταίρουςστις πράξεις της συγχώνευσης, διάσπασης,μερικής διάσπασης και ανταλλαγής τίτλων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.11 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

1. Η συνεπεία συγχώνευσης, διάσπασης, μερικής διάσπασης ή ανταλλαγής τίτλωνπαροχή σε μέτοχο ή εταίρο της εισφέρουσας ή της αποκτώμενης εταιρείαςπαραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της λήπτριας ή της αποκτώσαςεταιρείας, αντιστοίχως, σε αντάλλαγμα των παραστατικών του τίτλων τουμετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της πρώτης εταιρείας, δεν έχει ως αποτέλεσμααυτή καθ` εαυτή τη φορολόγηση του εταίρου για την υπεραξία που προκύπτει υπέραυτού.

Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον ο εταίρος κατά τη λήψη των τίτλωντης λήπτριας ή της αποκτώσας εταιρείας δεν αποδώσει σε αυτούς μεγαλύτερηφορολογική αξία από όση είχαν οι τίτλοι που ανταλλάσσει πριν από τησυγχώνευση, τη διάσπαση ή τη μερική διάσπαση ή την ανταλλαγή τίτλων. Αν δεντηρηθεί αυτή η προϋπόθεση, η ως άνω υπεραξία φορολογείται στο όνομα τουεταίρου κατά το χρόνο της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της μερικής διάσπασηςή της ανταλλαγής τίτλων σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τον ίδιο χρόνο γενικέςδιατάξεις.

Κατ` εξαίρεση, όταν στον εταίρο καταβάλλεται χρηματικό ποσό σε μετρητά προςσυμψηφισμό των τίτλων της αποκτώσας ή της λήπτριας εταιρείας τους οποίουςδικαιούται, το ποσό τούτο, το οποίο αποτελεί μειωτικό στοιχείο της ως άνωυπεραξίας, υπάγεται σε φόρο εισοδήματος στο όνομα του εταίρου κατά το χρόνοτης συγχώνευσης, της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της ανταλλαγήςτίτλων σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τον ίδιο χρόνο γενικές διατάξεις.

2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου νοείται ως:

α) Υπεραξία, η θετική διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας των τίτλων πουλαμβάνει ο εταίρος και της αξίας κτήσης των τίτλων που ανταλλάσσει, όπως οιαξίες αυτές προκύπτουν κατά το χρόνο της συγχώνευσης, της διάσπασης ή τηςμερικής διάσπασης ή της ανταλλαγής τίτλων. Σε περίπτωση κατά την οποίαπροκύπτει αρνητική διαφορά, αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμότου φορολογούμενου εισοδήματος του εταίρου.

β) Φορολογική αξία των ανταλλασσόμενων τίτλων πριν από τη συγχώνευση, τηδιάσπαση ή τη μερική διάσπαση ή την ανταλλαγή τίτλων, η αξία κτήσης αυτών,όπως αυτή εμφανίζεται πριν από την πραγματοποίηση των πράξεων αυτών.

3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ηλήπτρια ή αποκτώσα εταιρεία άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται ως φορολογικά διαφανής, βάσει των νομικών χαρακτηριστικών της,όπως απορρέουν από το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί

4. Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο, εταίρος εισφέρουσας ή αποκτώμενηςεταιρείας, το οποίο έχει την έδρα του σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει κάτοικος Ελλάδας, φυσικό ήνομικό πρόσωπο, χαρακτηρίζεται ως φορολογικά διαφανές, βάσει των νομικώνχαρακτηριστικών του, όπως απορρέουν από το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίουέχει συσταθεί, ο κάτοικος Ελλάδας δεν φορολογείται για το μερίδιό του επί τουκέρδους ή της υπεραξίας που προκύπτει από την παροχή στον αρχικό εταίρο τωνπαραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της εισφέρουσας ή αποκτώμενηςεταιρείας.

Άρθρο 7
Μεταφορά της καταστατικήςέδρας μίας SE ή μίας SCE
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.12 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

1. Όταν μεταφέρεται από την Ελλάδα σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καταστατική έδρα μίας SE ή μίας SCE, οι υπεραξίες που υπολογίζονταισύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3και προκύπτουν από τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της SE ή τηςSCE, τα οποία υποχρεωτικά προσαρτώνται σε μόνιμη εγκατάσταση αυτής στηνΕλλάδα, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, μη εφαρμοζομένων των διατάξεωντης παραγράφου 2 του άρθρου 106 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Σεπερίπτωση που τα πάγια αυτά στοιχεία πωληθούν ή πάψουν να συνδέονται με τημόνιμη εγκατάσταση της SE ή SCE στην Ελλάδα ή μεταφερθούν σε άλλο κράτος -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπεραξίες του προηγούμενου εδαφίου υπόκεινταισε φορολογία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

2. Η μόνιμη εγκατάσταση που δημιουργείται κατ` εφαρμογή των διατάξεων τηςπροηγούμενης παραγράφου, εξακολουθεί να υπολογίζει αποσβέσεις επί της αξίαςτων περιουσιακών στοιχείων που προσαρτώνται σε αυτή, με τους ίδιους όρους καιπροϋποθέσεις ως εάν δεν είχε γίνει η μεταφορά της καταστατικής έδρας.

3. Προβλέψεις ή αποθεματικά που είχε σχηματίσει η SE ή η SCE πριν από τημεταφορά της καταστατικής έδρας της σε άλλο κράτος – μέλος και τα οποίααπαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και δεν προκύπτουν από μόνιμηεγκατάσταση αυτής στην αλλοδαπή, δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνοτης μεταφοράς της καταστατικής έδρας στο όνομα της SE ή της SCE, με τηνπροϋπόθεση ότι συνεχίζουν να εμφανίζονται αυτούσια στα βιβλία τηςδημιουργούμενης μόνιμης εγκατάστασής της στην Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση,υπόκειται σε φορολογία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

4. Οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων της SE ή της SCE, που μετέφερε τηνκαταστατική της έδρα σε άλλο κράτος – μέλος και για τις οποίες διατηρείται τοδικαίωμα μεταφοράς στα επόμενα έτη με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 τουάρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, μπορούν να μεταφερθούν για νασυμψηφισθούν με τα κέρδη των επόμενων οικονομικών ετών της μόνιμηςεγκατάστασης αυτής στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ανωτέρωδιατάξεις του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

5. Κατά τη μεταφορά της καταστατικής έδρας μίας SE ή μίας SCE, οι μέτοχοιαυτής απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος.

Άρθρο 8
Τελικές διατάξεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τηνπαρ.13 άρθρ.2 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

1. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η πράξη της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή τηςμερικής διάσπασης ή της εισφοράς ενεργητικού ή της ανταλλαγής τίτλων ή τηςμεταφοράς της καταστατικής έδρας μίας SE ή μίας SCE είχε ως κύριο στόχο ή ωςέναν από τους κύριους στόχους τη φορολογική απάτη ή τη φοροδιαφυγή, οιφορολογικές απαλλαγές που είχαν παρασχεθεί κατ` εφαρμογή των διατάξεων τωνάρθρων 3, 4, 5 και 7 μέχρι του χρόνου πραγματοποίησης της ως άνω διοικητικήςεπαλήθευσης, αίρονται από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε ησυγχώνευση ή η διάσπαση ή η μερική διάσπαση ή η εισφορά ενεργητικού ή ημεταφορά της καταστατικής έδρας της SE ή της SCE.

2. Το γεγονός ότι η παραπάνω πράξη της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή τηςμερικής διάσπασης ή της εισφοράς ενεργητικού ή της ανταλλαγής τίτλων ή τηςμεταφοράς της καταστατικής έδρας μίας SE ή μίας SCE δεν πραγματοποιήθηκε γιαοικονομικά θεμιτούς λόγους, όπως είναι η αναδιάρθρωση ή η ορθολογικότερηοργάνωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών που ενέχονται σε αυτή την πράξη,δύναται να αποτελέσει τεκμήριο ότι κύριος ή ένας από τους κύριους στόχουςαυτής της πράξης ήταν η φορολογική απάτη ή η φοροδιαφυγή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Άρθρο 8α
Πεδίο εφαρμογής

1. Με τις διατάξεις των άρθρων 8 έως και 11 ενσωματώνεται το περιεχόμενο των διατάξεων της 90/435/23 Ιουλίου 1990 Οδηγίας (L.225/20.8.1190 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων) στο εσωτερικό μας δίκαιο, σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς, που ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες διαφορετικών Κρατών – Μελών.

2. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Στα κέρδη, τα οποία εισπράττουν οι ημεδαπές εταιρείες που αναφέρονται στοάρθρο 101 και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κώδικα ΦορολογίαςΕισοδήματος, που κυρώθηκε με το ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`), λόγω τηςσυμμετοχής τους σε θυγατρικές εταιρείες των οποίων η έδρα ευρίσκεται σε άλλοκράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β. Στα κέρδη, τα οποία διανέμουν οι ημεδαπές εταιρείες που αναφέρονται στοάρθρο 101 και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματοςπρος τις μητρικές τους εταιρείες των οποίων η έδρα ευρίσκεται σε άλλο κράτοςμέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

γ. Στα κέρδη, τα οποία λαμβάνει η μόνιμη εγκατάσταση που διατηρεί στηνΕλλάδα εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποίαπροέρχονται από θυγατρική της εταιρεία με έδρα επίσης σε άλλο κράτος μέλοςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

δ. Στα κέρδη, τα οποία διανέμουν οι ημεδαπές εταιρείες που αναφέρονται στοάρθρο 101 και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κώδικα ΦορολογίαςΕισοδήματος, θυγατρικές άλλων εταιρειών κράτους μέλους, σε μόνιμη εγκατάστασηπου διατηρεί η μητρική σε άλλο κράτος μέλος, με την προϋπόθεση ότι το κράτοςμέλος της υπόψη μόνιμης εγκατάστασης είναι διαφορετικό από αυτό της μητρικήςεταιρείας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

Άρθρο 9
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των άρθρων 8 έως και 11 του παρόντος, νοούνται ως:

α) “Εταιρεία”: η εταιρεία η οποία έχει μία από τις νομικές μορφές πουαναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και η οποία:

αα) υπόκειται χωρίς να απαλλάσσεται, στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και

ββ) σύμφωνα με σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος, δεν θεωρείται ότι έχει φορολογική κατοικία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 παρ.2 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

β) εταιρεία άλλου κράτους μέλους”: η εταιρεία του κράτους αυτού, η οποίαέχει κάποια από τις νομικές μορφές που απαριθμούνται στο Παράρτημα Α 1, όπωςαυτό θα ισχύει κάθε φορά και η οποία:.

αα) υπόκειται, σε κάποιο από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα Β – όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά – φόρους, χωρίς δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής από αυτόν και

ββ) σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία του άλλου Κράτους – Μέλους, θεωρείται ότι έχει φορολογική κατοικία σε αυτό το Κράτος – Μέλος και, σύμφωνα με σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος, δεν θεωρείται ότι έχει φορολογική κατοικία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 παρ.3Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

γ) “μητρική εταιρεία”: η εταιρεία που εμπίπτει στην περίπτωση α` και ηοποία συμμετέχει κατ` ελάχιστο όριο με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) στοκεφάλαιο εταιρείας που εμπίπτει στην περίπτωση β` ή στο κεφάλαιο ημεδαπήςεταιρείας, το οποίο ανήκει εν όλω ή εν μέρει σε μόνιμη εγκατάσταση εταιρείαςτης πιο πάνω μητρικής εταιρείας.

Το αναφερόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής μειώνεταισε δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από την 1η Ιανουαρίου 2007 και σε δέκα τοιςεκατό (10%) από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

δ) θυγατρική εταιρεία: η εταιρεία στο κεφάλαιο της οποίας υφίσταται η κατάτην προηγούμενη περίπτωση γ συμμετοχή.

ε) θυγατρική εταιρεία εταιρείας που αναφέρεται στην περίπτωση δ` : ηεταιρεία που περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις α` ή β` και στο κεφάλαιο τηςοποίας συμμετέχει, με τα αναφερόμενα στην περίπτωση γ` ποσοστά, η εταιρείαπου εμπίπτει στην περίπτωση δ` ή άλλη χαμηλότερου επιπέδου θυγατρικήεταιρεία”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 παρ.4Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

στ) μόνιμη εγκατάσταση: ένας καθορισμένος τόπος επιχειρησιακώνδραστηριοτήτων στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος μέλος, μέσω του οποίουδιεξάγεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρείας πουεδρεύει σε άλλο κράτος μέλος από αυτό της μόνιμης εγκατάστασης και τα κέρδηαπό τη δραστηριότητα αυτή φορολογούνται στο κράτος μέλος, στο οποίοδιατηρείται η μόνιμη εγκατάσταση είτε με βάση τις συμβάσεις αποφυγής τηςδιπλής φορολογίας είτε, σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια σύμβαση, μεβάση το εθνικό δίκαιο του κράτους μέλους όπου βρίσκεται η μόνιμηεγκατάσταση.

Σημ.: όπως η περ.στ΄προστέθηκε με το άρθρο 2 παρ.5 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

Άρθρο 10
Φορολογικές ρυθμίσεις

1. Τα κέρδη, τα οποία λαμβάνει ημεδαπή εταιρεία λόγω της συμμετοχής της σεθυγατρική εταιρεία, της οποίας η έδρα βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν ακαθάριστα έσοδα κατά την έννοια του άρθρου 30 ήτης παραγράφου 1 του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατάπερίπτωση.

Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν και όταν τα κέρδηεισπράττονται από ευρισκόμενη στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση εταιρείας άλλουκράτους μέλους (μητρικής) και τα οποία καταβάλλονται από θυγατρική τηςεταιρεία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 παρ.6Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

2. Κατά την είσπραξη των κερδών της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονταιοι διατάξεις της παραγράφου 4, της περίπτωσης δ`της παραγράφου 5 και τηςπερίπτωσης β` της παραγράφου 6 του άρθρου 54 του ν.2238/1994.

3. Από το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος ημεδαπής μητρικής εταιρείας ήμόνιμης εγκατάστασης την οποία διατηρεί στη χώρα μας εταιρεία άλλου κράτουςμέλους, το οποίο προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2του άρθρου 10 και 1 και 3 του άρθρου 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,εκπίπτει το ποσό του φόρου εισοδήματος θυγατρικής εταιρείας, το οποίοαναλογεί επί των διανεμηθέντων προς την ημεδαπή μητρική εταιρεία ή τη μόνιμηεγκατάσταση εταιρείας άλλου κράτους μέλους κερδών, καθώς και το ποσό τουφόρου που ενδεχόμενα παρακρατήθηκε στα ίδια κέρδη από τη θυγατρική εταιρεία.Εκπίπτονται και τα πιο πάνω καταβληθέντα ποσά φόρου εισοδήματος εταιρείαςτης περίπτωσης ε` του άρθρου 9 που αναλογούν στα διανεμηθέντα από αυτήνκέρδη, τα οποία κτώνται τελικά από την ημεδαπή μητρική εταιρεία ή τη μόνιμηεγκατάσταση εταιρείας άλλου κράτους μέλους, μέσω θυγατρικής εταιρείας τηςπρώτης ή συμμετοχών της δεύτερης, κατ` ελάχιστο όριο του οριζόμενου στιςδιατάξεις της περίπτωσης γ` του άρθρου 9 του παρόντος ποσοστού συμμετοχής.Το συνολικά εκπιπτόμενο ποσό φόρου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τοποσό του φόρου που αναλογεί στο ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.15 του άρθρου 6 του Ν.2873/2000  και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 10 παρ.2Ν.4110/2013,ΦΕΚ Α 17/23.1.2013.

4. Οι ημεδαπές εταιρείες δεν προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου επί των κερδώνπου διανέμουν προς τις εταιρείες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,των οποίων είναι θυγατρικές.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 παρ.7 Ν.3453/2006 (ΦΕΚ Α 74/7.4.2006).

5. Θυγατρική εταιρεία ημεδαπής μητρικής εταιρείας, η οποία έχει την έδρατης σε άλλο κράτος μέλος, δύναται να θεωρηθεί από τη χώρα μας ως φορολογικάδιαφανής, αφού ληφθούν υπόψη και τα νομικά χαρακτηριστικά της, όπως απορρέουναπό το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί Στην περίπτωσηχαρακτηρισμού της εν λόγω θυγατρικής ως φορολογικά διαφανούς, η ημεδαπήμητρική της εταιρεία φορολογείται για το ποσοστό συμμετοχής της στα συνολικάκέρδη της θυγατρικής. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη λήξη της διαχειριστικήςπεριόδου της θυγατρικής προστίθενται στα ακαθάριστα έσοδα της ημεδαπήςμητρικής εταιρείας τα κέρδη που της αναλογούν κατά το ποσοστό συμμετοχής τηςστα κέρδη της θυγατρικής. Από το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος της ημεδαπήςμητρικής εταιρείας εκπίπτει το ποσό του φόρου εισοδήματος της εταιρείας τηςπερίπτωσης ε` του άρθρου 9 που αναλογεί στα διανεμηθέντα από αυτήν κέρδη, ταοποία κτώνται τελικά από την ημεδαπή μητρική εταιρεία μέσω της φορολογικάδιαφανούς θυγατρικής της, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης γ`του άρθρου 9 και του άρθρου 11 του παρόντος. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενοεδάφιο ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία της περίπτωσης ε` του άρθρου9 δεν θεωρείται φορολογικά διαφανής. Εταιρεία “φορολογικά διαφανής” είναιαυτή, της οποίας τα κέρδη φορολογούνται στο όνομα των μετόχων ή μελών της.

Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με το άρθρο 2 παρ.8Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

Άρθρο 11
Προϋποθέσεις εφαρμογής
Οι διατάξεις των άρθρων 8 έως 10 του παρόντος δεν έχουν εφαρμογή σεπερίπτωση κατά την οποία η ημεδαπή μητρική εταιρεία δεν διατηρεί επί δύοτουλάχιστον συνεχή έτη το οριζόμενο από την περίπτωση γ` του άρθρου 9 τουπαρόντος νόμου ποσοστό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 παρ.3Ν.4110/2013,ΦΕΚ Α 17/23.1.2013.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.15 άρθρ.6 Ν.2873/2000,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 2 παρ.9 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Άλλες διατάξεις

Άρθρο 12
Δομή και λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

1. Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 (ΦΕΚ 172 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

“Β. Οργανισμοί τηλεπικοινωνιών: οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς, καθώς και οι θυγατρικές που ελέγχουν, στους οποίους το κράτος χορηγεί ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα για την εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση δημόσιου τηλεπικοινωνιακού δικτύου και κατά περίπτωση την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών”.

2. Το εδάφιο ΣΤ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Στ. Τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις: Οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, οι φορείς παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι φορείς εγκατάστασης ή και λειτουργίας ή και εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων ”

3. Το εδάφιο Ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Z. Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο: ο εξοπλισμός μετάδοσης και, κατά περίπτωση, ο εξοπλισμός μεταγωγής και άλλοι πόροι που επιτρέπουν τη μεταφορά σημάτων μεταξύ συγκεκριμένων τερματικών σημείων, μέσω καλωδίων, ραδιοσημάτων, οπτικών ή άλλων ηλεκτρομαγνητικών μέσων».

4. Το εδάφιο Η΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Η. Δημόσιο Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο: Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την παροχή δημόσιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.”

5. Το εδάφιο ΙΓ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

ΊΓ. Δημόσιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες: Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που διατίθενται στο κοινό”.

6. Στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται εδάφιο Λ΄ το οποίο έχει ως εξής:

“Λ. Ουσιώδεις απαιτήσεις: Οι λόγοι κοινού συμφέροντος και μη οικονομικού χαρακτήρα βάσει των οποίων το Κράτος – Μέλος μπορεί να επιβάλλει όρους στην εγκατάσταση ή/και λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ή στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Οι λόγοι αυτοί είναι:

– Η ασφάλεια της λειτουργίας του δικτύου.

– Η διατήρηση της ακεραιότητάς του και, σε δικαιολογημένες περιπτώσεις, η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών.

– Η προστασία του περιβάλλοντος και πολεοδομικοί και χωροταξικοί στόχοι.

– Η αποτελεσματική χρήση του φάσματος συχνοτήτων και η αποφυγή επιζήμιας παρεμβολής μεταξύ ραδιοτηλεπικοινωνιακών συστημάτων και άλλων διαστημικών ή επίγειων τεχνικών συστημάτων.

– Η προστασία των δεδομένων.

Η προστασία των δεδομένων μπορεί να περιλαμβάνει:

– Την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

– Τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών, που μεταδίδονται αποθηκεύονται, καθώς και

– Την προστασία της ιδιωτικής ζωής”.

7. Στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται εδάφιο ΛΑ΄, το οποίο έχει ως εξής:

ΛΑ. Διασύνδεση: Η φυσική και λογική σύνδεση τηλεπικοινωνιακών δικτύων που χρησιμοποιούνται από τον ίδιο ή διαφορετικό οργανισμό, προκειμένου να παρέχεται στους χρήστες ενός οργανισμού η δυνατότητα να επικοινωνούν με χρήστες του ίδιου ή άλλου οργανισμού ή να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, που παρέχονται από άλλο οργανισμό. Οι υπηρεσίες μπορεί να παρέχονται από τα ενεχόμενα μέρη ή από άλλα μέρη που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

8. Το στοιχείο α΄ του εδαφίου Β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η εγκατάσταση ή και λειτουργία ή / και εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύω».

9. Στο εδάφιο ΣΤ της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται στοιχείο ε΄, το οποίο έχει ως εξής:

“ε. Να καθιστούν γνωστούς στο κοινό τους όρους προσπέλασης στο σταθερό δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Οι όροι αυτοί πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να μην επιφέρουν διακρίσεις”.

10. Στο στοιχείο 2γ, του εδαφίου Α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου δεύτερου του Ν. 2246/1994 προστίθεται υποστοιχείο (ζ), το οποίο έχει ως εξής:

“ζ. Η εγκατάσταση ή/και λειτουργία ή/και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων”.

11. Το εδάφιο Ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ε. Για την εγκατάσταση ή/και λειτουργία ή/και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων απαιτείται άδεια η οποία διέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, όπως ισχύει.

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα μέσω των οποίων παρέχονται απελευθερωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι:

α. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που εγκαθίστανται από τους φορείς παροχής απελευθερωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών,

β. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που παρέχονται από τρίτους,

γ. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κοινής χρήσης, καθώς και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που χρησιμοποιούν λοιπές εγκαταστάσεις ή/και κτίρια τρίτων.”

12. Το εδάφιο Α΄, της παραγράφου 7 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

`Α. Η εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση του δημόσιου τηλεπικοινωνιακού δικτύου και η παροχή της φωνητικής τηλεφωνίας ανατίθενται κατ΄ αποκλειστικότητα στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας (Ο.Τ.Ε. Α.Ε.) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2000.

13. Το εδάφιο Α της παραγράφου 9 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 τροποποιείται ως εξής:

`Α. Τα τιμολόγια των οργανισμών τηλεπικοινωνιών, των φορέων παροχής τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των φορέων παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρέπει εφόσον οι ανωτέρω έχουν σημαντική θέση στη σχετική αγορά:

α. Να είναι εναρμονισμένα στο κόστος.

β. Να πληρούν τους κανόνες του υγειούς ανταγωνισμού.

γ. Να μη δημιουργούν διακρίσεις και να εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση.

δ. Να πληρούν τους κανόνες της διαφάνειας και να δημοσιεύονται.

ε. Να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.

στ. Να βασίζονται στα επί μέρους χαρακτηριστικά της παρεχόμενης υπηρεσίας,

ζ. Να βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή στο γενικό κόστος των χρησιμοποιούμενων δυνατοτήτων, καθώς και στην ανάγκη μιας εύλογης απόδοσης των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

η. Να βασίζονται στη σταδιακή εξάλειψη των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ υπηρεσιών».

14. Το εδάφιο Θ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Θα. Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δύναται να χορηγεί άδειες, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Ε.Τ. σε δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, που εξυπηρετούν ίδιες ανάγκες, υπό τον όρο ότι τα δίκτυα αυτά είναι μεμονωμένα, ανεξάρτητα και δεν συνδέονται με το δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Οι φορείς στους οποίους δύναται να χορηγηθεί άδεια είναι:

– Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Δίωξης Λαθρεμπορίου, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. η Δ.Ε.Π.Α., η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η Ε.Ρ.Τ., τα Α.Ε.Ι., το Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημόσιων Έργων για τα δίκτυα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία και οργανισμός, που συνδέεται /εμπλέκεται με τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική άμυνα.

Θβ. Όταν η εγκατάσταση ή/και λειτουργία ή/και εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των προαναφερθέντων φορέων εξυπηρετεί απελευθερωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό, τότε απαιτείται άδεια, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου, όπως ισχύει”.

15. Στο άρθρο τρίτο παράγραφος 4 του Ν. 2246/1994 προστίθεται στοιχείο ΙΒ΄, το οποίο έχει ως εξής:

ΊΒ. Οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σταθερής ή και κινητής φωνητικής τηλεφωνίας στο ευρύ κοινό υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες γενικού τηλεφωνικού καταλόγου.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, έπειτα από γνωμοδότηση της Ε.Ε.Τ., καθορίζονται οι όροι παροχής των πληροφοριών αυτών κατά τρόπο διαφανή και αντικειμενικό, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και χωρίς να εισάγουν διακρίσεις.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται με ην επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

16. Στο εδάφιο Ε της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται εδάφιο Ε1, το οποίο έχει ως εξής:

«Ε1. Η χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της παραγράφου 11 του παρόντος άρθρου διέπεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί των εν λόγω δικαιωμάτων διέλευσης. Σε περίπτωση, που η χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης δεν είναι δυνατή λόγω των ουσιωδών απαιτήσεων και ιδιαίτερα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος ή σε πολεοδομικούς ή χωροταξικούς στόχους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 της Οδηγίας 97 /33/ΕΚ».

17. Το εδάφιο ΣΤ΄ της παραγράφου 1, του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 διαγράφεται.

18. Στο εδάφιο Γ της παραγράφου 4 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του Ν. 2465/1997, προστίθεται στοιχείο κ΄, το οποίο έχει ως εξής:

«κ. οι απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, οι πολεοδομικοί και χωροταξικοί σχεδιασμοί των πόλεων και της περιφέρειας».

Άρθρο 13
Εκπόνηση μελετών από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
Η παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α΄ ) αντικαθίσταται ως εξής:

4.α. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών ανατίθενται σε γραφεία μελετών οι εκπονήσεις μελετών για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ως ακολούθως:

– Για ποσά ύψους 200.000 ECU και άνω, μετατρεπόμενα σε δραχμές, με τη διενέργεια διαγωνισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Κοινοτική Οδηγία 92/50/EK.. Με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών ρυθμίζονται η διαδικασία διεξαγωγής των διαγωνισμών για την ανάθεση μελετών, θέματα υποβολής και εκδίκασης ενστάσεων, αιτήσεων θεραπείας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

– Για ποσά ύψους μέχρι 200,000 ECU, μετατρεπόμενα σε δραχμές, παρέχεται η δυνατότητα να ανατίθενται απευθείας σε ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα, που εποπτεύονται από το κράτος, η διενέργεια ερευνών, η εκπόνηση μελετών, η εκτέλεση έργων και ειδικών εργασιών.

β. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών συγκροτούνται επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη διενέργεια ερευνών, την εκπόνηση μελετών, την εκτέλεση έργων και ειδικών εργασιών, με σκοπό τη διερεύνηση και αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Με όμοια απόφαση συγκροτούνται νομοπαρασκευαστικές επιτροπές από κρατικούς λειτουργούς, μέλη Δ.Ε.Π. όλων των βαθμίδων, δικηγόρους και ειδικούς επιστήμονες, έργο των οποίων είναι η κατάρτιση σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και κανονιστικών αποφάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

γ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται για τις περιπτώσεις της παραγράφου 4β το ύψος της αμοιβής ή της αποζημίωσης των ομάδων και επιτροπών, οι οποίες βαρύνουν το λογαριασμό του ν.δ/τος 638/1970. Για τις αναθέσεις μελετών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4α η χρηματοδότηση δύναται να βαρύνει και το λογαριασμό του ν.δ/τος 638/1970.

δ. Ως «Διευθύνουσα Υπηρεσία» αρμόδια για την άσκηση εποπτείας, έλέγχου και διοίκησης εν γένει των μελετών της παραγράφου 4α, ορίζεται το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών για τα θέματα μεταφορών και το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εποπτείας Επικοινωνιών για τα θέματα επικοινωνιών, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 του π.δ/τος 149/1992 «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών”,

ε. Ως αρμόδιες για την εκδίκαση των υποβαλλόμενων ενστάσεων, από το στάδιο καταθέσεως δηλώσεων ενδιαφέροντος ή προσφορών και μέχρι την παραλαβή της μελέτης, ορίζονται η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα θέματα μεταφορών και η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα θέματα επικοινωνιών. Οι ενστάσεις εκδικάζονται έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών για τα θέματα μεταφορών και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εποπτείας Επικοινωνιών για τα θέματα επικοινωνιών.

στ. Ως Επιβλέπων ή Επιβλέποντες Μελέτης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών πτυχιούχοι ανώτατης σχολής, ο οποίοι θα ασκούν τις μεταβιβαζόμενες σε αυτές αρμοδιότητες επί των ανατιθέμενων – μελετών. Με την ίδια απόφαση δύναται να ορίζονται ως Επιβλέποντες Μελέτης πτυχιούχοι ανώτατης σχολής και άλλων Υπουργείων, με πρόταση του αντίστοιχου Υπουργού, όταν υπάρχει συναρμοδιότητα στο αντικείμενο μιας μελέτης.

ζ. Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών συνίσταται Επιστημονικό – Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για θέματα, οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου, κατά περίπτωση, για την έκδοση των αποφάσεων του εργοδότη, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο 4α του παρόντος άρθρου.

Το ως άνω Συμβούλιο αποτελείται οπό πέντε μέλη, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και έχουν ετήσια θητεία.

Το Συμβούλιο συντίθεται από τρεις υπαλλήλους, πτυχιούχους Α.Ε.Ι., του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και από δυο Καθηγητές Α.Ε.Ι., έναν Οικονομικής ή Νομικής Σχολής και έναν Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο Εισηγητής και ο Γραμματέας του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζονται ομοίως με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Το Συμβούλιο συνέρχεται, συνεδριάζει και αποφασίζει σύμφωνα με τις ισχύουσες, εκάστοτε, περί συλλογικών οργάνων διατάξεις.

η. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης για τους Επιβλέποντες Μελέτης και για τα μέλη του Επιστημονικοί Συμβουλίου, η οποία βαρύνει το λογαριασμό του ν.δ/τος 638/1970.

Άρθρο 14
Υπαγωγή επενδύσεων σε αναπτυξιακούς νόμους
Υπαγωγή επενδύσεων σε αναπτυξιακούς νόμους

Το άρθρο 118 του Ν. 2533/1997 αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε, ως εξής:

Άρθρο 118

1. Μετά την 21-10-1997 δεν εξετάζονται αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή επενδύσεών τους στις διατάξεις του κωδικοποιημένου, με το Π.Δ. 456/1995, νόμου 1892/1990, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6α του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, καθώς και στην παράγραφο 2γα΄ του άρθρου 1 του Ν. 2372/1996. Η κατά τα παρακάτω μη εξέταση δεν αφορά επενδυτικά προγράμματα τα οποία υποβλήθηκαν έως και την 21.10.1997.

2. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν στην περίπτωση υποβολής προτάσεων επιχειρηματικών σχεδίων βάσει των προβλεπόμενων στα άρθρα 23Α και 23Β του κωδικοποιημένου, με το Π.Δ. 456/1995. νόμου 1892/1990.

Άρθρο 15
Θέματα Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.)

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του π.δ/τος 351/1983, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

2. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία (3) χρόνια, μέσα στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου και ημέρα Κυριακή.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του π.δ/τος 225/1986, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής.

“2. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία (3) χρόνια μέσα στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου και ημέρα Κυριακή ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη της Σ.Τ.Α.”

3. Η θητεία των οργάνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρατείνεται μέχρι τη συγκρότηση σε σώμα της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, που θα προέλθει από τις εκλογές που θα γίνουν στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 1998.

Άρθρο 16
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει: α) Των διατάξεων των άρθρων 1 έως και 11, 13 έως και 16 από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον από αυτές δεν ορίζεται διαφορετικά.

β) Των διατάξεων του άρθρου 12 από την 1η Οκτωβρίου 1997.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 1998

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

Πίνακας νομικών μορφών

α) Οι εταιρίες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται “sοciete anοnyme” naamloze nennοοtschap”, “sοciete et commandite par actions/ commanditaire νennοοtschap οp aandelen”, “sοciete priνee a respοnsabilίte limitee / beslοten νennotschap met beperkte aansprake lukneid” καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

β) Οι εταιρίες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται “aktieselskab” και “anpartsselskab”.

γ) Οι εταιρίες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται “Aktiengesellschaft”, Kommandatgesellschauf Aktien”, Gesellschaft mit beschrankter Haftυng” και “bergechtliche Gewerkschaft”.

δ) Η ανώνυμη εταιρία του ελληνικού δικαίου.

ε) Οι εταιρίες του ισπανικού δικαίου που αποκαλούνται “sociedad anοnima”, “sοciedad cοmanditaria por acciones”, sοciedad de responsabilidad limitada”, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

στ) Οι εταιρίες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται “sοciedad anοnyme” “societe en cοmmandite par actiοns”, “sοciete a respοnsabilite limitee”, καθώς και δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα.

ζ) Οι εταιρίες του ιρλανδικού δικαίου που αποκαλούνται “pυblic cοmpanies limited by shares or by guarantee”, “priνate cοmpanies limited by shares or by guarantee”, τα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα υπό το καθεστώς των “Indυstrial and Provident Sοcieties Acts” ή οι “bυilding sοcieties” που είναι εγγεγραμμένες υπό το καθεστώς των “Bυilding Sοcieties Acts”.

η) Οι εταιρίες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται “sοcieta per aziοni”, “sοcieta ίn accοmmandita per aziοni”, “sοcieta a respοnsabilita limmitata”, καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που ασκούν εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

θ) Οι εταιρίες του δικαίου του Λουξεμβούργου που αποκαλούνται “sοciete anοnyme”, “sοciete cοmmandite par actiοns” και “sοciete a respοnsabilite limitee”.

ι) Οι εταιρίες του ολλανδικού δικαίου που αποκαλούνται “naamlοze νennοοtschap” και “beslοten νennοοtschap met beperkte aansprakeliJkheid”.

ια) Οι εμπορικές ή οι αστικές υπό εμπορική μορφή εταιρίες, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα ασκούνται εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, που έχουν συσταθεί βάσει του πορτογαλικού δικαίου.

ιβ) Οι εταιρίες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

ιγ) Οι εταιρίες του αυστριακού δικαίου που αποκαλούνται “Aktiengesellschaft”, “Gesellschaft mit beschhrankter Haftυng”,

ιδ) Οι εταιρίες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται “οsakeyhtif/ aktiebοlag”, “οsuυskυnta”/andelslag”, ΄sδδstφpankί/sparbank” and ΄νakυυtυsyntίφ/fφsδkringsbοlag΄ ,

ιε) Οι εταιρίες του νορβηγικού δικαίου που αποκαλούνται “aksjeselskap΄,

ιστ) Οι εταιρίες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται ΄aktiebοlag”, bankaktiebοIag”, “fφrsδkringsaktiebοlag”,

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Πίνακας φόρων

α) Impot des sοcietes / νennοοtschapsbelasting στο Βέλγιο,

β) selskabsskat στη Δανία,

γ) Kοrperschaftsteυer στη Γερμανία,

δ) Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα,

ε) impυestο sοbre sοciedades στην Iσπανία.

στ) ίmpot sυr les sοcietes στη Γαλλία,

ζ) cοrpοratiοn tax στην lρλανδία,

η) Impοsta sυl redditο delle persοne giυridiche στην Ιταλία,

θ) ίmpot sυr le reνenυ des cοllectiνites στο Λουξεμβούργο,

ι) νennοοtschapsbelasting στις Κάτω Χώρες,

ια) impοstο sοbre ο rendimentο das pessοas cοlectiνas στην Πορτογαλία,

ιβ) cοrpοratiοn taχ στο Ηνωμένο Βασίλειο,

ιγ) Kφrperschaftsteυer στην Αυστρία.

ιδ) Υhteίsφjen tυlονerο/inkοmstskatten fφr samfυnd στη Φινλανδία,

ιε) Skatt aν alminnelig inntekt στη Νορβηγία,

ιστ) Statlig inkοmstskatt στη Σουηδία,

ή οποιοσδήποτε άλλος φόρος που ενδεχομένως αντικαταστήσει στο μέλλον έναν από τους παραπάνω φόρους.

“ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α`

Πίνακας Νομικών Μορφών

α) Οι εταιρείες που έχουν συσταθεί δυνάμει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001, περί του καταστατικού τηςευρωπαϊκής εταιρείας (SE) και της Οδηγίας 2001/86/ΕΚ του Συμβουλίου της 8ηςΟκτωβρίου 2001, για τη συμπλήρωση του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείαςόσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων και οι συνεταιριστικές εταιρείες που έχουνσυσταθεί δυνάμει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου της 22αςΙουλίου 2003, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας(SCE) και της Οδηγίας 2003/72/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003, για τησυμπλήρωση του καταστατικού του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού όσον αφορά το ρόλοτων εργαζομένων.

β) Οι εταιρείες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται “societeanοnyme” /”naamlοzevennootschap”, “societeencommanditeparactions” / “commanditairevennootschapοpaandelen”, “societeprivee a respοnsabilitelimitee” /”bestotenvennootschapmetbeperkteaansprakelijkeind”, “societecooperativea responsabilitelimitee” / “cooperatievevennootschapmetonbeperkteaansprakelijkheid”, “societecooperative a respοnsabilitelimitee” /”cοοperatίeνevennootschapmetonbeperkteaansprakelijkheid”, “societeennomcοlιectif” / “νennοοtschaponderfirma”, “societeencommanditesimple” /”gewonecommanditairevenootschap”, δημόσιες επιχειρήσεις που έχουνυιοθετήσει μία από τις προαναφερόμενες νομικές μορφές, καθώς και άλλεςεταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του βελγικού δικαίου και υπόκεινται σεφορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Βέλγιο.

γ) Οι εταιρείες του τσεχικού δικαίου που αποκαλούνται “akciovaspolecnost”,”spοlecnοst s rucenimomezenym”.

δ) Οι εταιρείες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται “aktieselskab” και”anpartsselskab”. Άλλες εταιρείες υποκείμενες στο φόρο δυνάμει του νόμου περίτης φορολογίας επιχειρήσεων, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους υπολογίζεταικαι φορολογείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες της φορολογικής νομοθεσίαςπου εφαρμόζονται σε “aktieselskaber”.

ε) Οι εταιρείες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται”Aktiengesellschaft”, “KοmmanditgesellschaftaufAktien”, “GesellshaftmitbeschrankterHaftung”, “VersicherungsvereinaufGegenseitigkeit”, “Erwerbs-undWirtchaftsg- enos- senschaft”, “BetriebegewerblcherΑrtνοnjuristischenPersonen des offenttlechenRechts” και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθείβάσει του γερμανικού δικαίου και υπόκεινται σε φόρο εταιρειών στη Γερμανία.

στ) Οι εταιρείες του εσθονικού δικαίου που αποκαλούνται “taisuhing”,”usaldusuhing”, “osauhing”, “aktsiaselts”, “tulundusuhistu”.

ζ) Οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται “ανώνυμη εταιρεία”,”εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)”.

η) Οι εταιρείες του ισπανικού δικαίου που αποκαλούνται “sociedadanomima”,”sociedadcomanditariaporacciones”, “sociedad de responsabilidadlimitada”,καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώςιδιωτικού δικαίου.

θ) Οι εταιρείες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται “societeanonyme”,”societeencommanditeparactions”, “societe a responsabilitelimitee”,”societesparactionssimplifiees”, “societesd`assurancesmutuelles”,”caisses d` epargneet de prevoyance”, “societesciviles”, οι οποίεςυπόκεινται αυτομάτως στο φόρο επιχειρήσεων, “cooperatives”, “unions decooperatives”, οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού καιεμπορικού χαρακτήρα, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει τουγαλλικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γαλλία.

ι) Οι εταιρείες των οποίων η σύσταση και η λειτουργία διέπονται από τοιρλανδικό δίκαιο, οργανισμοί που καταχωρούνται βάσει του Ιndustrial andProvidentSocieties Act, κατασκευαστικές εταιρείες των οποίων η σύστασηδιέπεται από τις BuildingSocieties ACTS και ταχυδρομικά ταμιευτήρια πουδιέπονται από τον TrusteeSavingsBanks Act, του 1989.

ια) Οι εταιρείες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται “societa per azioni”,”societa in accomandita per azioni”, “societa a responsabilitalimitata”,”societacooperative”, “societadimutuaassicurazione”, καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που ασκούν πλήρως ή κυρίως εμπορικέςδραστηριότητες.

ιβ) Στο κυπριακό δίκαιο: “εταιρείες” όπως αυτές ορίζονται στους περίφορολογίας του εισοδήματος νόμους.

ιγ) Οι εταιρείες του λεττονικού δικαίου που αποκαλούνται “akcijusabiedriba”, “sabiedribaarierobezotuatbildibu”.

ιδ) Οι εταιρείες που έχουν συγκροτηθεί βάσει του λιθουανικού δικαίου.

ιε) ΟιεταιρείεςτουδικαίουτουΛουξεμβούργουπουαποκαλούνται “societeanonyme”, “societeencommandite par actions”, “societe a responsabilitelimitee”, “societe Cooperative”, “societe cooperative organiseecommeuneSocieteanonyme”, “association d` assurances mutuelles”, “association d`epargne -pension”, “entreprise de nature commerciale, industrielleουminierede l` Etat, des communes, des syndicats de communes, des etablissementspublics et des autrespersonnesmorales de droit public”, καθώςκαιάλλεςεταιρείεςπουέχουνσυσταθείβάσειτουδικαίουτουΛουξεμβούργουκαιυπόκεινταισεφορολογίαανωνύμωνεταιρειώνστοΛουξεμβούργο.

ιστ) Οιεταιρείεςτουουγγρικούδικαίουπουαποκαλούνται “Kozkeresetitarsasag”, “betetitarsasag”, “kozosvallalat”, “korlatoltfelelossegutarsasag”, “reszvenytarsasag”, “egyesules”, “kozhasznutarsasag”,”szovetkezet”.

ιζ) Οιεταιρείεςτουμαλτέζικουδικαίουπουαποκαλούνται “Kumpanji taResponsabilitaLimitata”, “Socjetajietencommandite li I-Kapitaltaghhommaqsumfazzjonijiet”.

ιη) Οιεταιρείεςτουολλανδικούδικαίουπουαποκαλούνται “naamlozevennootschap”, “beslotenvennootschapmetbeperkteaansprakelihkheid”, “Οpencommanditairevennotschap”, “Cooperatie”, “onderlingewaarborgmaatschappij”,”Fondsνoorgemenerekening”, “verenigingοp Cooperatieve grοndslag” και”verenigingwelkeοp οnderlingegrondslagalsverzekeraarοιKredietinstellingoptreedt”, καθώςκαιάλλεςεταιρείεςπουέχουνσυσταθείβάσειτουολλανδικούδικαίουκαιυπόκεινταισεφορολογίαανωνύμωνεταιρειώνστιςΚάτωΧώρες.

ιθ) Οιεταιρείεςτουαυστριακούδικαίουπουαποκαλούνται`Άktiengesellschaft”, “GesellschaftmitbeschrankterHaftung”, “Erwerbs -undWirtschaftsgenossenschaften”.

κ) Οιεταιρείεςτουπολωνικούδικαίουπουαποκαλούνται “spolkaakcyjna”,”spolka z organiczonaodpowiedzialnoscia”.

κα) οι εταιρείες του πολωνικού δικαίου που αποκαλούνται: «spotka akcyjna», «spolka z ograniczona odpowiedzial−noscia», «spolka komandytowo−akcyjna»,

κβ) Οι εταιρείες του σλοβενικού δικαίου που αποκαλούνται “delniskadruzba”,”komanditnadruzba”, “druzba z omejenoodgovornostjo”.

κγ) οι εταιρείες του ρουμανικού δικαίου που αποκαλούνται: «societati in pe actiuni», «societati in comandita pe actiuni», «societati cu raspundere limitata», «societati in nume colectiv», «societati in comandita simpla

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.8 Ν.4378/2016.

κδ) Οι εταιρείες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται “osakeyhtio” / “aktίebolag”,” osuuskunta” /” andelslag”, “saastopankki” / “sparbank” και”vakuutusyhtio” / “forsakringsbοlag”.

κε) Οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται “aktiebοlag”,”fοrsakringsaktiebοlag”, “ekonomiskaforeningar”, “sparbanker”, “omsesίdigaforsakringsbolag”.

κε) οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται «aktiebolag», «bankaktiebolag»,«forsakringsaktiebolag», «ekonomiskaforeningar», «sparbanker», «omsesidigaforsakringsbolag».».

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 161παρ.3 Ν.4099/2012,ΦΕΚ Α 250/20.12.2012

κστ) Οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του ΗνωμένουΒασιλείου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.3 Ν.3517/2006,ΦΕΚ Α 271/21.12.2006.

κζ) εταιρείες κροατικού δικαίου με την επωνυμία: “dionickodrustvo”, “drustvo s organicenomodgovornoscu”, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κροατικού δικαίου καιυπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Κροατία.

Σημ.: όπως η περίπτωση κζ του Παρ/τος Α προστέθηκε με το άρθρο 73 παρ.1Ν.4172/2013,ΦΕΚ Α 167/23.7.2013

Πίνακας νομικών μορφών

α) οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2157/2001του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκήςεταιρείας (SE) και της Οδηγίας 2001/86/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου2001, για τη συμπλήρωση του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας όσον αφοράτο ρόλο των εργαζομένων και οι συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν συσταθείβάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου2003, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας και τηςΟδηγίας 2003/72/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, για τη συμπλήρωσητου καταστατικού του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού όσον αφορά τον ρόλο τωνεργαζομένων,

β) οι εταιρείες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται “societeanonyme” /”naamlozevennootschap”, “societeencommanditeparactions” / “commanditairevennootschapopaandelen”, “societeprivee a responsabilitelimitee” /”beslotenvennootschapmetbeperkteaansprakelijkheid” “societecooperative aresponsabilitelimitee” / “cooperatievevennootschapmetbeperkteaansprakelijkheid”, “societecooperative a responsabiliteillimitee” /”cooperatievevennootschapmetonbeperkteaansprakelijkheid”, “societeennomcollectif” / “vennootschaponderfirma”, “societeencommanditesimple” /”gewonecommanditairevennootschap”, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πουέχουν υιοθετήσει μία από τις παραπάνω νομικές μορφές, καθώς και άλλεςεταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του βελγικού δικαίου και υπόκεινται σεφορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Βέλγιο,

γ) οι εταιρείες του βουλγαρικού δικαίου που αποκαλούνται: “………….”,”……………”, “…………”, “………….”, “………..”,”…………”, “……….”, “………………”, “………….” που έχουνσυσταθεί βάσει του βουλγαρικού δικαίου και έχουν εμπορικό χαρακτήρα,

δ) οι εταιρείες του τσεχικού δικαίου που αποκαλούνται: “akciovaspolecnost”,”spolecnost s rucenimomezenym”,

ε) οι εταιρείες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται “aktieselskab” και”anpartsselskab”. Οι άλλες εταιρείες που υπόκεινται στο φόρο σύμφωνα με τονόμο για τη φορολόγηση εταιρειών, στο βαθμό που το φορολογητέο εισόδημα τουςυπολογίζεται και φορολογείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες τηςφορολογικής νομοθεσίας που εφαρμόζονται στις “aktieselskaber”,

στ) οι εταιρείες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται”Aktiengesellschaft”, “KommanditgesellschaftaufAktien”, “GesellschaftmitbeschrankterHaftung”, “VersicherungsvereinaufGegenseitigkeit”, “ErwerbsundWirtschaftsgenossenschaft”, “BetriebegewerblicherArtvonjuristischenPersonen des offentlichenRechts”, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουνσυσταθεί βάσει του γερμανικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμωνεταιρειών στη Γερμανία,

ζ) οι εταιρείες του εσθονικού δικαίου που αποκαλούνται: “taisuhing”,”usaldusuhing”, “osauhing”, “aktsiaselts”, “tulundusuhistu”,

η) οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται “ανώνυμη εταιρεία”,”εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)”, καθώς και άλλες εταιρείες πουέχουν συσταθεί βάσει του ελληνικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογίαανωνύμων εταιρειών στην Ελλάδα,

θ) οι εταιρείες του ισπανικού δικαίου που αποκαλούνται: “sociedadanonima”,”sociedadcomanditariaporacciones”, “sociedad de responsabilidadlimitada”,τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικούδικαίου και άλλες οντότητες που έχουν συσταθεί βάσει του ισπανικού δικαίουκαι υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών (“impuestosobresociedades”)στην Ισπανία,

ι) οι εταιρείες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται “societeanonyme”,”societeencommanditeparactions”, “societe a responsabilitelimitee”,”societesparactionssimplifiees”, “societesd`assurancesmutuelles”,”caissesd`epargneet de prevoyance”, “societesciviles” που υπόκεινταιαυτόματα στο φόρο εταιρειών, οι “cooperatives”, “unions de cooperatives”, οιδημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα,καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γαλλικού δικαίου καιυπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γαλλία,

ια) οι εταιρείες που έχουν συσταθεί ή είναι εγγεγραμμένες σύμφωνα με τοιρλανδικό δίκαιο, τα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα υπό το καθεστώςτου “Industrial and ProvidentSocieties Act”, οι “buildingsocieties” πουείναι εγγεγραμμένες υπό το καθεστώς των “BuildingSocietiesActs” και οι”TrusteeSavingsBanks” κατά την έννοια του “TrusteeSavingsBanks Act,1989”,

ιβ) οι εταιρείες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται “societa per azioni”,”societa in accomandita per azioni”, “societa a responsibilitylimitata”,”societacooperative”, “societadimutuaassicurazione”, και οι δημόσιες καιιδιωτικές οντότητες των οποίων οι δραστηριότητες είναι, εξ ολοκλήρου ήκυρίως, εμπορικές,

ιγ) στο κυπριακό δίκαιο: οι “εταιρείες”, όπως αυτές ορίζονται στους περίΦορολογίας του Εισοδήματος νόμους,

ιδ) οι εταιρείες του λετονικού δικαίου που αποκαλούνται: “akcijusabiednba”,”sabiednbaarierobezotuatbildibu”,

ιε) οι εταιρείες που έχουν συγκροτηθεί βάσει του λιθουανικού δικαίου,

ιστ) οιεταιρείεςτουδικαίουτουΛουξεμβούργουπουαποκαλούνται “societeanonyme”, “societeencommandite par actions”, “societe a responsabilitelimitee”, “societe cooperative”, “societe cooperative organiseecommeunesocieteanonyme”, “association d`assurancesmutuelles”, “associationd`epargne-pension”, “entreprise de nature commerciale, industrielleouminiere de l`Etat, des communes, des syndicate de communes, desetablissements publics et des autrespersonnesmorales de droit public”,καθώςκαιάλλεςεταιρείεςπουέχουνσυσταθείβάσειτουδικαίουτουΛουξεμβούργουκαιυπόκεινταισεφορολογίαανωνύμωνεταιρειώνστοΛουξεμβούργο,

ιζ) οιεταιρείεςτουουγγρικούδικαίουπουαποκαλούνται: “kozkeresetitarsasag”, “betetitarsasag”, “kozosvallalat”, “korlatoltfelelossegutarsasag”, “reszvenytarsasag”, “egyesules”, “szovetkezet”,

ιη) οιεταιρείεςτουμαλτέζικουδικαίουπουαποκαλούνται: “Kumpaniji ta`Responsabilita` Limitata”, “So jetajietencommandite li I-kapitaltaghhommaqsumf`azzjonijiet”,

ιη) οιεταιρείεςτουμαλτέζικουδικαίουπουαποκαλούνται: «Kumpaniji ta` Responsabilita`Limitata», «Soijetajietencommandite li l-kapitaltaghhommaqsumfazzjonijiet»,

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τοάρθρο 161 Ν.4099/2012,ΦΕΚΑ 250/20.12.2012

κζ) οιεταιρείεςτουσουηδικούδικαίουπουαποκαλούνται: «aktiebolag», «forsakringsaktiebolag», «ekonomiskaforeningar», «sparbanker», «omsesidigaforsakringsbolag»· «forsakringsforeningar».».

ιθ) οιεταιρείεςτουολλανδικούδικαίουπουαποκαλούνται “naamlozevennnootschap”, “beslotenvennootschap met beperkteaansprakelijkheid”, “Opencommanditairevennootschap”, “Cooperatie”, “onderlingewaar-borgmaatschappij”, “Fondsvoorgemenerekening”, “vereniging op cooperatievegrondslag”, “verenigingwelke op onderlingegrondslagalsverzekeraar ofkredietinstelhngoptreedt”, καθώςκαιάλλεςεταιρείεςπουέχουνσυσταθείβάσειτουολλανδικούδικαίουκαιυπόκεινταισεφορολογίαανωνύμωνεταιρειώνστηνΟλλανδία,

κ) οιεταιρείεςτουαυστριακούδικαίουπουαποκαλούνται”Aktiengesellschaft”, “GesellschaftmitbeschrankterHaftung”,”Versicherungsvereine auf Gegenseitigkeit”, “Erwerbs undWirtschaftsgenossenschaften”, “Betriebegewerblicher Art von Korperschaftendes offentlichenRechts”, “Sparkassen”, καθώςκαιάλλεςεταιρείεςπουέχουνσυσταθείβάσειτουαυστριακούδικαίουκαιυπόκεινταισεφορολογίαανωνύμωνεταιρειώνστηνΑυστρία,

κα) οιεταιρείεςτουπολωνικούδικαίουπουαποκαλούνται: «spotkaakcyjna», «spolka zograniczonaodpow-iedzial-noscia», «spolkakomandytowo-akcyjna»,κα) οιεταιρείεςτουπολωνικούδικαίουπουαποκαλούνται: “spotkaakcyjna”,”spolka z ograniczonaodpowiedzialnoscia”,

κβ) οι εμπορικές ή οι εμπορικού χαρακτήρα αστικές εταιρείες, οισυνεταιρισμοί και οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί βάσει τουπορτογαλικού δικαίου,

κγ) οιεταιρείεςτουρουμανικούδικαίουπουαποκαλούνται: «societati in peactiuni», «societati incomanditapeactiuni», «societati cu raspunderelimitata», «societati in numecolectiv», «societatiin comanditasimpla»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 8 παρ.3Ν.4378/2016,ΦΕΚΑ 55/5.4.2016.

κδ) οι εταιρείες του σλοβένικου δικαίου που αποκαλούνται: “delniskadruzba”,”komanditnadruzba”, “druzba ζ omejenoodgovomostjo”,

κε) οι εταιρείες του σλοβακικού δικαίου που αποκαλούνται: “akciovaspolocnost”, “spolocnost` s rucenimobmedzenym”, “komanditnaspolocnost`”,

κστ) οι εταιρείες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται “osakeyhtio” /”aktiebolag”, “osuuskunta ” / “andelslag”, “saastopankki” / “sparbank” και”vakuutusyhtio” / “forsakringsbolag”,

κζ) οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται: “aktiebolag”,”forsakringsaktiebolag”, “ekonomiskaforeningar”, “sparbanker”, “omsesidigaforsakringsbolag”,

κζ) οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται: «aktiebolag», «forsakringsaktiebolag», «ekonomiskaforeningar», «sparbanker», «omsesidigaforsakringsbolag»· «forsakringsforeningar».

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε Με το άρθρο 161 Ν.4099/2012,ΦΕΚ Α 250/20.12.2012

κη οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του ΗνωμένουΒασιλείου.

Σημ.: όπως το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1 προστέθηκε με το άρθρο 2 παρ.10 Ν.3453/2006,ΦΕΚ Α 74/7.4.2006 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 19Ν.3763/2009.

κθ) εταιρείες κροατικού δικαίου με την επωνυμία: “dionickodrustvo”, “drustvo s organicenomodgovornoscu”, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κροατικού δικαίου καιυπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Κροατία.»

Σημ.: όπως η περίπτωση κθ του Παρ/τος Α1 προστέθηκε με το άρθρο 73 παρ.2Ν.4172/2013,ΦΕΚ Α 167/23.7.2013

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Πίνακας φόρων

α) impot des society/vennootschapsbelasting στο Βέλγιο,

β) KopnopaTHBeHnaHbK στη Βουλγαρία,

γ) dan z prfjmupravnickychosob στην Τσεχική Δημοκρατία,

δ) selskabsskat στη Δανία,

ε) Korperschaftssteuer στη Γερμανία,

στ) tulumaks στην Εσθονία,

ζ) corporationtax στην Ιρλανδία,

η) φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα,

θ) impuestosobresociedadesστηνΙσπανία,

ι) impot sur les societesστηΓαλλία,

ια) impostasulredditodellesocietaστηνΙταλία,

ιβ) φόρος εισοδήματος στην Κύπρο,

ιγ) uznemumuienakumanodoklis στη Λεττονία,

ιδ) pelnomokestis στη Λιθουανία,

ιε) impot sur le revenu des collectivitesστοΛουξεμβούργο,

ιστ) tarsasagi ado, osztalekadoστηνΟυγγαρία,

ιζ) taxxafuq l-income στηΜάλτα,

ιη) vennootschapsbelastingστιςΚάτωΧώρες,

ιθ) KorperschaftssteuerστηνΑυστρία,

κ) podatekdochodowyodosobprawnychστηνΠολωνία,

κα) impostosobre o rendimento das pessoascolectivasστηνΠορτογαλία,

κβ) impozitpe profit στηΡουμανία,

κγ) davekoddobickapravnihosebστηΣλοβενία,

κδ) dan z prijmovpravnickychosobστηΣλοβακία,

κε) yhteisojentulovero/inkomstskatten for samfundστηΦινλανδία,

κστ) statliginkomstskattστηΣουηδία,

κζ) corporationtax στο Ηνωμένο Βασίλειο.».

Σημ.: όπως η περίπτωση κθ του Παρ/τος Α1 προστέθηκεμε το άρθρο 73 παρ.3Ν.4172/2013,ΦΕΚ Α 167/23.7.2013

κη) poreznadobit στην Κροατία..

Σημ.: όπως η περίπτωση κη΄ του Παρ/τος Β΄προστέθηκε με το άρθρο 73 παρ.2Ν.4172/2013,ΦΕΚ Α 167/23.7.2013 (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/13/ΕΕ).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε ί με την παρ.2 άρθρ.3 Ν.3517/2006,ΦΕΚΑ271,αντικαταστάθηκε πάλιμε το άρθρο 167 Ν.4099/2012,ΦΕΚ Α 250/20.12.2012,

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 1998

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝΓΙΑΝ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥΤΑΣ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 1998

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ