ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.2575 ΦΕΚ Α΄ 23/4.2.1998

Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Άρθρο 1
Θέματα λειτουργίας, εισφορών και προσωπικού

1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 989/1979 (ΦΕΚ 260 Α`) προστί8ενται στοιχεία κστ` και κζ` ως ακολού8ως:

“κστ) ι. Εκτιμά, μετά από αίτηση εκείνου που έχει έννομο συμφέρον, την ποιότητα και την αξία ναυπηγικών και ναυπηγο-επισκευαστικών εργασιών και γνωμοδοτεί για κάθε τεχνικό ζήτημα που έχει σχέση με την εκτέλεση τέτοιων εργασιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.) μπορεί να αναθέτει τα έργα αυτά είτε σε μόνιμη επιτροπή εκτιμητών, την οποία συγκροτεί ειδικώς για το σκοπό αυτόν είτε σε μεμονωμένους εκτιμητές.

ιι. Αναλαμβάνει, ως προς τα ανωτέρω αντικείμενα και γενικώς για ναυτιλιακά θέματα, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, για τη διεξαγωγή της οποίας συνεργάζεται με πραγματογνώμονες, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο, τον οποίο συντάσσει το Δ.Σ, κάθε δύο (2) χρόνια και ισχύει τόσο για τις ανάγκες του Ν.Ε.Ε. όσο και για πς δικαστικές και διοικητικές αρχές.

ιιι. Τα σχετικά δικαιώματα του Ν.Ε.Ε., η αποζημίωση των πραγματογνωμόνων, των μελών της επιτροπής και των λοιπών εκτιμητών και οι κανόνες διεξαγωγής των εκτιμήσεων για τις υποθέσεις που αναλαμβάνει τα Ν.Ε.Ε. καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και οικονομικών, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ν.Ε.Ε.. Κατά τον ίδιο τρόπο ρυθμίζεται και κάθε σχετική λεπτομέρεια που ήθελε προκύψει.

κζ) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να ανατεθούν στα Ν.Ε.Ε. και άλλες δραστηριότητες ναυτιλιακού γενικώς περιεχομένου που δεν προβλέπονται ρητώς στον παρόντα νόμο, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής οικονομίας και συνδέονται με τους σκοπούς του, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο αυτό.

2. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν 989/1979 προστίθενται στοιχεία ε` και στ` ως ακολούθως:

“ε) Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) μπορεί, εφόσον υπάρχουν σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό, να διαθέτει το αναγκαίο κατά περίπτωση ποσό για την κάλυψη δαπανών δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στα πλαίσια των σκοπών του Ν.Ε.Ε.. Ως προς τις δημόσιες σχέσεις που υπάγονται στη διάταξη αυτή εφαρμόζονται αναλόγως οι οικείες διατάξεις του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α`) και οι αποφάσεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή τους.

στ) Για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων αναγκών εκπροσώπησης του Ν.Ε.Ε. στο εξωτερικό από προσωπικό εξειδικευμένο και με αυξημένο κύρος στα ναυτιλιακά θέματα, η Δ.Ε. μπορεί να αποφασίζει αιτιολογημένα τον καθορισμό αυξημένου ύψους ημερήσιας δαπάνης του στο εξωτερικό, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν. Οι αποφάσεις αυτές της Δ.Ε. εγκρίνονται με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και οικονομικών, η οποία μπορεί και να μειώνει το ύψος της δαπάνης αυτής.

3. Το στοιχείο γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 989/1979 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“γ) Τέσσερις (4) θέσεις ειδικών συμβούλων ή συνεργατών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, για την κάλυψη ειδικών αναγκών ναυτιλιακής φύσεως του Ν.Ε.Ε., τις οποίες καταλαμβάνουν κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. εσωτερικού ή ισότιμου εξωτερικού ή αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού Α` τάξεως ή απόστρατοι αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.). οι ανωτέρω πρέπει να έχουν άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας και δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία στα ναυτιλιακά θέματα σε δημόσιο ναυτιλιακό φορέα ή σε ναυτιλιακές εταιρείες. Τα ειδικότερα καθήκοντά τους ορίζονται με απόφαση της Δ.Ε.. Για την κάλυψή των θέσεων εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 27 του β.δ/τος 887/27.11.1996 (ΦΕΚ 231 Α`) διατηρούνται σε ισχύ. Τα στοιχεία α` και β` της παραγράφου 1 τροποποιούνται ως ακολούθως:

“α) Εφάπαξ εισφορά ανά ελληνικό πλοίο, η οποία καταβάλλεται από τον εκάστοτε κύριο ή πλοιοκτήτη του πλοίου. Η εισφορά αυτή βεβαιώνεται και εισπράττεται: 1) από τις λιμενικές ή προξενικές αρχές, που έχουν δικαίωμα εξόφλησης ναυτολογίων, κατ`ατον πρώτο κατάπλου νηολογημένου πλοίου, για το οποίο δεν έχει καταβληθεί μέχρι τότε η εισφορά αυτή ή 2) από την Αρχή που νηολογεί τα πλοία αυτά κατά τη νηολόγησή τους ή 3) από το Ν.Ε.Ε. κατά την εγγραφή νέου μέλους.

β) Τακτική συνδρομή όλων των μελών του Ν.Ε.Ε. υπολογιζόμενη κατά κόρο ολικής χωρητικότητας (κ.ο.χ.) των ελληνικών πλοίων τους και κατά ορισμένες χρονικές περιόδους ή κατά ταξίδι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο για όλα τα πλοία και ταξίδια ή για ορισμένες κατηγορίες αυτών. Η συνδρομή αυτή βεβαιώνεται από τις λιμενικές και προξενικές αρχές, που έχουν δικαίωμα εξόφλησης ναυτολογίου κατά τον πρώτο κατάπλου του πλοίου, καθόσον χρόνο διαρκεί η περίοδος που οφείλεται η συνδρομή. Η είσπραξη των ετήσιων τακτικών συνδρομών υπέρ του Ν.Ε.Ε., για τα πλοία που δεν έχουν πλήρωμα, γίνεται με μέριμνά του.

Οι οφειλέτες πλοιοκτήτες ευθύνονται αλληλεγγύως με τους ειδικούς διαδόχους τους για την εφάπαξ εισφορά και για τις τακτικές συνδρομές, ενώ το πλοίο θεωρείται βεβαρημένο με τις καταβολές αυτές έναντι του Ν.Ε.Ε., έστω και αν επέλθουν μεταβολές στην πλοιοκτησία. Ο πλοιοκτήτης που πληρώνει τις ανωτέρω υποχρεώσεις έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του πρωτοφειλέτη.”

5. α) Τα θέματα των προμηθειών, μισθώσεων ή εκμισθώσεων, αγορών ή εκποιήσεων ακινήτων και κινητών πραγμάτων, καθώς και κάθε δαπάνη που συμβάλλει στην επίτευξη των σκοπών του Ν.Ε.Ε. ρυθμίζονται με αποφάσεις της Δ.Ε..

β) Το οικονομικό έτος, κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί Ν.Ε.Ε, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.

γ) Ο προϋπολογισμός συντάσσεται από την Δ.Ε. κάθε Οκτώβριο, εγκρίνεται από το Δ.Σ. και υποβάλλεται για έγκριση στους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και για την τροποποίηση του προϋπολογισμού. Κάθε Απρίλιο συντάσσεται από την Δ.Ε. ο απολογισμός, ο οποίος εγκρίνεται από το Δ.Σ. και υποβάλλεται στους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών μέσα στον ίδιο μήνα.

δ) Κάθε δαπάνη προμήθειας υλικού και ανάθεσης έργου για την εγκατάσταση και λειτουργία γραφείων, που ιδρύονται κάθε φορά, διενεργείται με απόφαση του Δ.Σ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών μπορούν να ιδρύονται γραφεία του Ν.Ε.Ε. σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας των γραφείων αυτών ρυθμίζονται με τον οργανισμό του Ν.Ε.Ε. ή και με το διάταγμα ίδρυσης.

7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και με τον τίτλο Κωδικοποίηση των διατάξεων περί Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες διατάξεις περί Ν.Ε.Ε. Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται η μεταβολή της σειράς και η δημιουργία νέων άρθρων, παραγράφων ή εδαφίων, η ένταξη ως άρθρων, παραγράφων ή εδαφίων διατάξεων που αναφέρονται αμέσως στο Ν.Ε.Ε. και δεν προβλέφθηκαν κατά την ψήφισή τους να έχουν μια οργανική σύνδεση με την ειδική νομοθεσία περί ΝΕ.Ε. η απάλειψη μεταβατικών διατάξεων, καθώς και η σύμπτυξη και κάθε αναγκαία φραστική μεταβολή, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση και αποσαφήνιση της κωδικοποίησης, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των σχετικών διατάξεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άρθρο 2
Λειτουργικά θέματα

1. Πέραν αυτών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, ως λιμενικό έργο θεωρείται επίσης κάθε κατασκευή ή προμήθεια εξοπλισμού και υλικού, που έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της τάξης στους χώρους των λιμένων, αλλά και την προστασία των διακινούμενων, επιβατών και φορτίων, καθώς και των πλοίων που ελλιμενίζονται σε αυτούς.

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 22 του ν. 1577/1985 (ΦΕΚ 210 Α`) προστίθεται εδάφιο, το οποίο έχει ως ακολούθως:

“Με όμοια απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για την εκτέλεση έργων ή εγκαταστάσεων στους χώρους των ζωνών λιμένων, ως και κάθε σχετική λεπτομέρεια”.

3.(α) Οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εφαρμόζονται στους χώρους των χερσαίων ζωνών των λιμένων και όσων εξομοιώνονται με αυτούς, από τα όργανα των οικείων Λιμενικών Αρχών. Η αρμοδιότητα αυτή των Λιμενικών Αρχών είναι αποκλειστική, καταργούμενης κάθε τυχόν αντίθετης διάταξης. Τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση που επιβάλλονται από όργανα των Λιμενικών Αρχών κατά την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. αποτελούν έσοδο των οικείων Λιμενικών Οργανισμών και Λιμενικών Ταμείων που έχουν τη χρήση και εκμετάλλευση των χώρων αυτών και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

(β) Ποσοστό κράτησης 3% από τα έσοδα αυτά, καθώς και από τα βεβαιούμενα από τις Λιμενικές Αρχές πρόστιμα του άρθρου 3 παρ. 23 του Ν. 2242/1994 (ΦΕΚ 162 Α`) που εισπράττονται από το Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ. και τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό αυτού “Γαλάζιο Ταμείο”, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά, αποδίδεται υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ναυτικού (Τ.Α.Ν.).

(γ) Με αποφάσεις των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, κατά περίπτωση, ρυθμίζονται θέματα βεβαίωσης, είσπραξης και απόδοσης των προστίμων αυτών και του ποσοστού υπέρ του Τ.Α.Ν., ως και κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.14 Ν 2881/2001,ΦΕΚ Α 16/6.2.2000.

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του ν.δ/τος 2942/1954 (ΦΕΚ 211 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“1. Η χρήση και εκμετάλλευση των χώρων της “ζώνης λιμένος” και όσων εξομοιώνονται με αυτούς με αυτούς σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.δ/τος 444/1970 ( ΦΕΚ 38 Α`) ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, το οποίο δικαιούται να προβαίνει με αντάλλαγμα σε προσωρινές παραχωρήσεις της χρήσης προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, που εγκρίνεται από το οικείο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.). Εάν η παραχώρηση γίνεται για χρονική περίοδο μικρότερη του έτους και δεν συνδέεται με την εκτέλεση οποιασδήποτε μορφής έργου μόνιμου χαρακτήρα, δεν απαιτείται η γνώμη αυτή”.

5. Το άρθρο 6 του ν. 2399/1996 (ΦΕΚ 90 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

α) Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“1. Σε κάθε επιβάτη που επιβιβάζεται σε θαλάσσιο μεταφορικό μέσο και έχει προορισμό το εσωτερικό της χώρας ή το εξωτερικό, επιβάλλεται ειδικό τέλος για το δημόσιο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα επιβίβασης, ανταποδοτικό για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, τη χρήση του λιμένα και άλλους συναφείς σκοπούς, σχετικούς με τη βελτίωση της παροχής των λιμενικών υπηρεσιών”.

β) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“2. Το τέλος συνίσταται σε ποσοστιαία προσαύξηση στην τιμή του εισιτηρίου ή του ναύλου ή σε πάγιο δραχμικό ποσό, ανάλογα με το λιμένα προορισμού του επιβάτη, το είδος του ταξιδιού κατά κατηγορία πλοίων κ.λπ. και καθορίζεται όπως πιο κάτω:

Α. Για επιβάτες των κάθε φύσης Ε/Γ, Ε/Γ-Ο/Γ και Υδροπτερύγων πλοίων γραμμών εσωτερικού, ποσοστό 5% στην τιμή των εισιτηρίων.

Β. Για επιβάτες Ε/Γ, Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία γραμμών εξωτερικού:

ι. Πάγιο τέλος τριών χιλιάδων (3.000) δρχ. για κάθε επιβάτη με προορισμό οποιοδήποτε λιμάνι χώρας του εξωτερικού, με εξαίρεση τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου, της Αλβανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα.

ιι. Πάγιο τέλος πεντακοσίων (500) δραχμών για κάθε επιβάτη με τελικό προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρο.

ιιι. Πάγιο τέλος χιλίων (1.000) δραχμών για κάθε επιβάτη με τελικό προορισμό λιμένες της Αλβανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα.

ιν. Πάγιο τέλος δύο χιλιάδων (2.000) δραχμών για κάθε επιβάτη με τελικό προορισμό τους υπερπόντιους λιμένες (Αμερικής – Αυστραλίας κ.λπ.)

ν. Ποσοστό 30% από τα έσοδα του πάγιου τέλους, που προβλέπεται στα προηγούμενα εδάφια της παραγράφου αυτής, αποδίδεται από τα οικεία λιμενικά ταμεία στο Ν.Α.Τ. σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις του Ν.Α.Τ..

Γ. Για επιβάτες που συμμετέχουν σε περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες) επιβατηγών-τουριστικών πλοίων (κρουαζιερόπλοιων) με ελληνική ή ξένη σημαία:

ι. Πάγιο τέλος πενήντα (50) δραχμών για κάθε επιβάτη που συμμετέχει σε ημερήσια-μονοήμενη κρουαζιέρα μεταξύ ελληνικών λιμένων, για κάθε λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, περιλαμβανομένου και του αφετηρίου λιμένα.

Εάν η μονοήμερη κρουαζιέρα επεκτείνεται και σε λιμάνι του εξωτερικού, καταβάλλεται στον τελευταίο λιμένα, ανάλογα με την περίπτωση, το πάγιο τέλος που προβλέπεται στις παραγράφους Βι, Βιι, και Βιιι της παρούσας.

ιι. Πάγιο τέλος εκατό (100) δραχμών για κάθε επιβάτη που συμμετέχει σε πολυήμερη κρουαζιέρα για κάθε λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, περιλαμβανομένου και του αφετηρίου λιμένα, ανεξάρτητα εάν η κρουαζιέρα περιορίζεται μόνο μεταξύ ελληνικών λιμένων ή επεκτείνεται και σε λιμένες του εξωτερικού.

ιιι. Πάγιο τέλος πεντακοσίων (500) δραχμών για κάθε επιβάτη που συμμετέχει σε πολυήμερη κρουαζιέρα, η οποία έχει αφετηρία ελληνικό λιμάνι και επεκτείνεται στη συνέχεια, χωρίς προσέγγιση σε άλλο ελληνικό λιμάνι, σε λιμένες του εξωτερικού.

Πολυήμερη κρουαζιέρα για την εφαρμογή των περιπτώσεων ι` και ιι` της παρούσας παραγράφου νοείται η περιήγηση με Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίο που διαρκεί τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες και περιλαμβάνει μια τουλάχιστον διανυκτέρευση του περιηγητή στο πλοίο.

Δ. Για επιβάτες που διέρχονται “TRANZIT” καταβάλλεται πάγιο τέλος εκατό (100) δραχμών για κάθε επιβάτη σε κάθε ελληνικό λιμάνι προσέγγισης του πλοίου.

TRANZIT νοείται ο επιβάτης επαγγελματικού επιβατηγού πλοίου που έχει αφετήριο λιμένα εξωτερικού, ο οποίος αποβιβάζεται σε ένα ή περισσότερα ελληνικά λιμάνια, που προσεγγίζει το πλοίο, για περιήγηση της πόλης και αναχωρεί με το ίδιο πλοίο μετά από ολιγόωρη παραμονή, που συνολικά δεν δύναται να υπερβεί το 24ωρο.

Ε. Απαλλάσσονται της καταβολής του τέλους: ι) τα νήπια μέχρις ενός έτους, ιι) οι επιβάτες που συμμετέχουν σε περιηγητικά ταξίδια εσωτερικού που πραγματοποιούνται από την Εστία Ναυτικών, την Εργατική Εστία και από φιλανθρωπικές οργανώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ιιι) οι επιβάτες που απαλλάσσονται της καταβολής ναύλου, όταν ταξιδεύουν με ακτοπλοικά πλοία και ιν) οι επιβάτες των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών του ν. 438/1976 (ΦΕΚ 256 Α`).

γ) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“4. Το τέλος περιλαμβάνεται στα εισιτήρια και εισπράττεται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν αυτά, δηλαδή τα ναυτικά πρακτορεία, τα τουριστικά γραφεία και συναφείς επιχειρήσεις. Το εισπραττόμενο για κάθε ημερολογιακό μήνα ποσό πρέπει να κατατίθεται από τους υπεύθυνους για την είσπραξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα στο λογαριασμό για το δικαιούχο δημόσιο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με υπεύθυνη δήλωση και κατάσταση εμφαίνουσα τον αριθμό των εκδοθέντων κατά θέσεις εισιτηρίων και το καταβλητέο χρηματικό ποσό. Το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο αυτή για κατάθεση από τους υπεύθυνους του εισπραττόμενου ποσού για κάθε μήνα ισχύει και για την απόδοση του ειδικού τέλους διέλευσης δια των προκυμαιών οχημάτων πάσης φύσεως που επιβιβάζονται στα πλαίσια δια της ίδιας αυτών δυνάμεως του ν.δ/τος 158/1969 (ΦΕΚ 63 Α`).

δ) Στην παράγραφο 6 προστίθενται στο τέλος της τα ακόλουθα:

“Σε περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης ή υποβολής εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 1642/1986 (ΦΕΚ 125 Α`) “Για την εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλες διατάξεις” και οι σχετικές κυρώσεις επιβάλλονται με ιδιαίτερη πράξη της Λιμενικής Επιτροπής. Η άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος κατά της βεβαίωσης των οφειλόμενων ποσών αναστέλλει την καταβολή του ενός τρίτου της βεβαιωθείσας οφειλής”.

ε) Η παράγραφος 7 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“7. Για τη μη είσπραξη, τη μειωμένη είσπραξη ή την καθυστέρηση απόδοσης του τέλους από την υπεύθυνη επιχείρηση μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από πρόταση του δημόσιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του οικείου λιμένα ή της οικείας λιμενικής αρχής να:

ι. επιβάλλεται υπέρ του οικείου Λιμενικού Ταμείου πρόστιμο ανερχόμενο μέχρι το εικοσαπλάσιο της αξίας του μη εισπραχθέντος ή καθυστερημένα αποδοθέντος τέλους

ιι. αφαιρείται προσωρινά και για χρονικό διάστημα από τριάντα (30) ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες ή ανακαλείται οριστικά η άδεια σκοπιμότητας πραγματοποίησης δρομολογίων ή η εκτέλεση τουριστικών πλοίων στα θαλάσσια μεταφορικά μέσα της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ιιι. αφαιρείται προσωρινά και για χρονικό διάστημα από τριάντα (30) ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες ή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του ναυτικού πρακτορείου. Εάν το πρακτορείο ή η επιχείρηση που εκδίδει τα εισιτήρια ή εισπράττει τα οφειλόμενα στο λιμενικό ταμείο τέλη λειτουργεί σαν τουριστικό πρακτορείο του ν. 393/1976 (ΦΕΚ 199 Α`), η προσωρινή αφαίρεση ή η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου για τον Τουρισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας”.

στ) Στην παράγραφο 8 διαγράφονται οι λέξεις “ναυτικοί πράκτορες”.

ζ) Στις παραγράφους 14 και 16 το “2%” αντικαθίσταται σε “3%”.

η) Στην παράγραφο 15: 1) Μετά τις λέξεις “ποσοστό κράτησης” ο αριθμός “2%” αντικαθίσταται σε “3%”. 2) Το στοιχείο α` αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“α) από τα πάσης φύσεως τέλη και δικαιώματα προσόρμισης – παραβολής – πρυμνοδέτησης, ελλιμενισμού και παροπλισμού των πλοίων, καθώς και του ειδικού τέλους διέλευσης οχημάτων, για τα λιμενικά ταμεία της χώρας,”.

θ) Στο τέλος της παραγράφου 18 προστίθενται, από την έναρξη της ισχύος  της, τα ακόλουθα:

“Δανειακές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τα Λιμενικά Ταμεία μέχρι την έκδοση του νόμου αυτού βαρύνουν τα έσοδα του ειδικού τέλους του παρόντος άρθρου”.

ι) Η παράγραφος 19 τροποποιείται ως ακολούθως:

“19. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των αποφάσεων που εκδίδονται σε εκτέλεσή του τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή μέχρι ενός εκατομμυρίου δραχμών”.

Σχετικό:  Ν. 4254 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014) ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΑ.3 περ.2Α κβ.

Άρθρο 3
Θέματα προσωπικού και εκπαίδευσης

1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 12 του ν.2329/1995 (ΦΕΚ 172 Α`) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως ακολούθως:

“Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται τα προσόντα, τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα της διεξαγωγής του διαγωνισμού, τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευσή τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευση στο Λιμενικό Σώμα Αξιωματικών Ιατρών και Ιερέων”.

2. Από τις κατασχεμένες ναρκωτικές ουσίες που δημεύονται ή προορίζονται για καταστροφή, σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 22 του ν. 1729/1987 (ΦΕΚ 144 Α`), όπως αυτά αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τα άρθρα 17 και 19 αντίστοιχα του ν. 2161/1993 (ΦΕΚ 119 Α`), μπορούν να διατίθενται στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υ.Ε.Ν. οι απολύτως αναγκαίες ποσότητες αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η διάθεση γίνεται από την κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελική Αρχή μετά από αίτημα της ανωτέρω Διεύθυνσης. Οι όροι φύλαξης και ορθής χρήσης των ουσιών αυτών, η καά περιόδους υποχρεωτική επιστροφή, η αντικατάστασή τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του ν. 1481/1984 (ΦΕΚ 152 Α`) η οποία προστέθηκε σε αυτό με το άρθρο 16 του ν. 2018/1992 (ΦΕΚ 33 Α`) και οι διατάξεις του π.δ./τος 281/1993 (ΦΕΚ 122 Α`) που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση της παραγράφου αυτής, εφαρμόζονται αναλόγως και για το στρατιωτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

4.α) Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιοβάθμων Αξιωματικών Τεχνικών, Ιατρών και Ιερέων προσδιορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος προαγωγής τους.

β) Οι Αξιωματικοί Λ.Σ. που προέρχονται από Λιμενοφύλακες είναι νεότεροι όλων των οποιοβάθμων τους, ανεξάρτητα από το χρόνο προαγωγής τους.

5.α) Πλωτάρχες Λ.Σ. προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές, οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις συμπληρώνουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας του βαθμού τους και συμπληρώνουν τριάντα (30) έτη πραγματικής υπηρεσίας, λαμβάνουν μισθολογική προαγωγή Πλοιάρχου την 1η Ιανουαρίου του έτους που γίνονται οι τακτικές ετήσιες κρίσεις. Οι ανωτέρω αποστρατευόμενοι δεν δικαιούνται βαθμολογική προαγωγή στο βαθμό του Πλοιάρχου.

β) Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 2329/1995 καταργείται.

6. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν. 1482/1984 (ΦΕΚ 153 Α`) όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 16 του ν. 2329/1995, προστίθενται τα ακόλουθα:

“Κατ` εξαίρεση ο χρόνος υπηρεσίας Ναύτη Λιμενικού και Λιμενοφύλακα δεν υπολογίζεται, εφόσον διαταράσσεται η υπάρχουσα σειρά αρχαιότητας. Αξιωματικοί Λ.Σ. (Ε.Υ) που προήχθησαν με υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας ως Ναύτη Λιμενικού και Λιμενοφύλακα, διαταράσσοντας την υπάρχουσα σειρά αρχαιότητας:

α) Παραμένουν στο βαθμό που κατέχουν, μέχρι να συμπληρώσουν τα τυπικά προσόντα προαγωγής στο βαθμό αυτόν εκείνοι που ήταν κατά την έναρξη της ισχύος του ν. 2329/1995 αρχαιότεροί τους, οπότε και αποκαθίσταται η σειρά αρχαιότητας.

β) Δεν προάγονται στον επόμενο βαθμό, μέχρι να συμπληρώσουν τα τυπικά προσόντα προαγωγής εκείνοι που ήταν κατά την έναρξη της ισχύος του ν. 2329/1995 αρχαιότεροί τους”.

7. α) Οι οργανικές θέσεις των γυναικών Αξιωματικών Λ.Σ. (Ε.Υ.), Ανθυπασπιστών Λ.Σ., και Υπαξιωματικών Λ.Σ. που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. ορίζονται σε ποσοστό 5% επί του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων που προκύπτει από το άθροισμα των οργανικών θέσεων των κατηγοριών αυτών. Κάθε άλλη διάταξη που αναφέρεται σε αριθμό οργανικών θέσεων γυναικών Αξιωματικών Λ.Σ. (Ε.Υ), Ανθυπασπιστών Λ.Σ. και Υπαξιωματικών Λ.Σ. που προέρχονται από τη Σχολή των Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. καταργείται. Αν κατά τον υπολογισμό των θέσεων προκύπτει κλάσμα, αυτό στρογγυλοποιείται προς τον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Αν προκύπτουν ίσα κλασματικά υπόλοιπα, η θέση δίνεται στην κατηγορία των γυναικών.

β) Οι προαγωγές των γυναικών των κατηγοριών αυτών γίνονται κατά τις ισχύουσες διατάξεις χωρίς να διαταράσσεται η ιεραρχία.

γ) Μέχρι τη συμπλήρωση του ως άνω ποσοστού στο σύνολο των οργανικών θέσεων της εν λόγω κατηγορίας του προσωπικού Λ.Σ. επιτρέπεται η κατάταξη γυναικών Υπαξιωματικών ΛΣ. σε ποσοστό πέραν του 5% και μέχρι 10% του αριθμού των κατατασσόμενων Υπαξιωματικών Λ.Σ.

δ) Τα θέματα που έχουν σχέση με τον καθορισμό του ποσοστού κατάταξης γυναικών, τον τρόπο κάλυψης του εκάστοτε ποσοστού αυτού, που μπορεί να γίνει και με ξεχωριστό πίνακα επιτυχίας, ο τρόπος της τυχόν αναγκαίας τελικής ενοποίησης των πινάκων επιτυχίας και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 3 παράγραφος 1 του ν. 2329/1995.

8.α) Οι Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. Τεχνικοί (Τ), εφόσον έχουν συμπληρώσει είκοσι τία (23) έτη συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού Λ.Σ. εκ των οποίων ένα (1) έτος στο βαθμό αυτόν, κρίνονται από το Συμβούλιο Κρίσεως που ορίζεται για τους Αρχιπλοιάρχους Λ.Σ. (Γ.Υ.).

β) Το Συμβούλιο Κρίσεως συντάσσει τους εξής πίνακες:

1) Πίνακας Α: “Διατηρητέων”.

2) Πίνακας Β: “Ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους”.

3) Πίνακας Γ: “Αποστρατευτέων”.

γ) Διατηρητέοι κρίνονται όσοι θεωρούνται κατάλληλοι για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους.

δ) Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κρίνονται όσοι κατά την κρίση του συμβουλίου δεν αποδίδουν σε απόλυτο βαθμό.

ε) Αποστρατευτέοι κρίνονται όσοι θεωρούνται ότι δεν συγκεντρώνουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους. Η κρίση αυτή πρέπει να αιτιολογείται.

στ) Όσοι κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους προάγονται κατ` εξαίρεση στον ανώτερο βαθμό εκτός οργανικών θέσεων και με τη συμπλήρωση ενός (1) μήνα από την προαγωγή τους αποστρατεύονται. Όσοι κρίνονται αποστρατευτέοι αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν.

ζ) Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. (Τ) εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι (6) μήνες υπηρεσίας στο βαθμό και υποβάλλουν οποτεδήποτε αίτηση αποστρατείας, προάγονται στον επόμενο βαθμό εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός (1) μήνα από την προαγωγή τους αυτή.

η) Η προαγωγή και η αποστρατεία, κατά τα ανωτέρω, ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται, για καθεμία από αυτές, με πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

9. α) Οι Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. Ιατροί και οι Πλοίαρχοι Λ.Σ. Ιερείς εφόσον έχουν συμπληρώσει είκοσι τρία (23) και είκοσι δύο (22) έτη συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού Λ.Σ., αντίστοιχα, από τα οποία ένα (1) έτος στον κατεχόμενο βαθμό, κρίνονται από τα Συμβούλια Κρίσεων που ορίζονται για τους Αρχιπλοιάρχους Λ.Σ. (Γ.Υ) και τους Πλοιάρχους Λ.Σ. (Γ.Υ.) αντίστοιχα.

β) Τα συμβούλια αυτά συντάσσουν τους εξής πίνακες:

1) Πίνακας Α: “Διατηρητέων”.

2) Πίνακας Β: “Αποστρατευτέων”.

γ) Οι ορισμοί των πινάκων αυτών είναι αυτοί που αναφέρονται στα στοιχεία (γ) και (ε) της παραγράφου 8 του άρθρου αυτού.

δ) Όσοι κρίνονται αποστρατευτέοι αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν.

ε) Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ. Ιατροί και Πλοίαρχοι Λ.Σ. Ιερείς, εφόσον υποβάλλουν οποτεδήποτε αίτηση αποστρατείας, αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν.

στ) Η αποστρατεία ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Άρθρο 4
Θέματα πόρων

1.α) Το πλοίο, για τον υπολογισμό των εισφορών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) θεωρείται ότι βρίσκεται σε αργία ή παροπλισμό, εφόσον παραμένει περισσότερο από είκοσι (20) ημέρες ακινητοποιημένο έχοντας διακόψει τους πλόες του. Μετά τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, η αργία ή ο παροπλισμός θεωρούνται ότι άρχισαν από την πρώτη ημέρα της ακινητοποίησής του. Μετακινήσεις σε άλλο αγκυροβόλιο με εντολή ή άδεια της οικείας λιμενικής αρχής δεν διακόπτουν την αργία ή τον παροπλισμό του πλοίου.

β) Στις περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές στο Ν.Α.Τ. χωρίς να καλύπτονται από εγγυητική επιστολή τράπεζας και το πλοίο είναι εφοδιασμένο με ναυτολόγιο και είναι ακινητοποιημένο, έχοντας διακόψει τους πλόες του λόγω κατάσχεσης για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα (30) ημερών, η ασφάλιση στο Ν.Α.Τ. των ναυτικών που αναγράφονται στο ναυτολόγιο διακόπτεται μετά τη συμπλήρωση του χρονικού αυτού διαστήματος. Το ναυτολόγιο, με ευθύνη του πλοιάρχου ή της αρμόδιας λιμενικής ή προξενικής αρχής, αποστέλλεται στο Ν.Α.Τ για εκκαθάριση.

2.α) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εφοδιάζονται με ναυτολόγιο τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως χωρητικότητας, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως και είκοσι τεσσάρων (24) μέτρων, τα αλιευτικά σκάφη μέχρι τριάντα (30) κ.ο.χ. ή ολικού μήκους έως και είκοσι τεσσάρων (24) μέτρων και κάθε άλλο σκάφος μέχρι είκοσι πέντε (25) κ.ο.χ..

β) Οι Έλληνες απογεγραμμένοι ναυτικοί που εργάζονται στις παραπάνω κατηγορίες σκαφών ασφαλίζονται τόσο στο Ν.Α.Τ. όσο και στο οικείο Ταμείο Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού, την Εστία Ναυτικών, τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) και τον Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.), σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και ανάλογα με το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας που κατέχουν, την ειδικότητα ναυτολόγησης και την κατηγορία του πλοίου που εργάζονται. Η ασφάλισή τους πραγματοποιείται με ειδικές καταστάσεις, οι οποίες συντάσσονται από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη του σκάφους και υποβάλλονται στο Ν.Α.Τ. ή στις κατά τόπους λιμενικές αρχές κάθε ημερολογιακό μήνα. Η εξόφληση των καταστάσεων αυτών, χωρίς πρόσθετα τέλη, γίνεται μέσα σε διάστημα τριάντα (30) ημερών από τη λήξη του μήνα ασφάλισης.

γ) Εφόσον έχουν εξοφληθεί οι εισφορές ναυτικού και εργοδότη, η υπηρεσία των ναυτικών αυτών θεωρείται ότι αποκτήθηκε σε πλοίο εφοδιασμένο με ναυτολόγιο και οι ναυτικοί αποκτούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απορρέουν από την ειδικότητα ναυτολόγησής τους και την κατηγορία του σκάφους που υπηρέτησαν. Σε περιπτώσεις ατυχήματος οι ναυτικοί θεωρούνται ασφαλισμένοι εφόσον έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του δεύτερου προηγούμενου μήνα πριν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος ή εφόσον έχουν κατατεθεί οι καταστάσεις που προβλέπονται στο στοιχείο β` και αφορούν στον προηγούμενο μήνα πριν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος.

Ως εισφορές, κατά τα ανωτέρω, νοούνται αυτές που κατά τις κείμενες διατάξεις εισπράττονται μέσω ναυτολογίου.

δ) Για κάθε μεταβολή της νομικής κατάστασης των σκαφών του στοιχείου α` στα νηολόγια – λεμβολόγια δεν απαιτείται πιστοποιητικό μη οφειλής από το Ν.Α.Τ.

ε) Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ν.Α.Τ.

στ) Στις διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν υπάγονται τα σκάφη που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 438/1976.

Σημ.: όπως η περ. στ΄της παρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 39 Ν.4256/2014,ΦΕΚ Α 92/14.4.2014 και η περ.α. τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 14  Ν.4504/2017

3.α) Η παράγραφος 8 του άρθρου 28 του ν. 1085/1980 (ΦΕΚ 255 Α`) καταργείται.

β) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να παρέχονται διευκολύνσεις στους πλοιοκτήτες για την καταβολή οφειλών τους που εισπράττονται από το Ν.Α.Τ., με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής τράπεζας αναγνωρισμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος ή με παροχή εγγυήσεων άλλης μορφής, οι οποίες καλύπτουν σε κάθε περίπτωση το ποσό της οφειλής και τα πρόσθετα τέλη. Οι διευκολύνσεις αυτές παρέχονται: α) Με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., εφόσον κατατίθεται εγγυητική επιστολή, β) Με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., που ισχύει για διάστημα μέχρι δέκα (10) εργάσιμων ημερών και με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., που ισχύει για διάστημα μέχρι τριών (3) μηνών, εφόσον παρέχεται εγγύηση άλλης μορφής. Λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

4.α) Οι εισφορές στο Ν.Α.Τ., για το χρονικό διάστημα μέχρι και 21 Μαρτίου 1996, των τουριστικών πλοίων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 438/1976 υπολογίζονται ως ακολούθως:

ι) Για πλοία με ελληνική σημαία: αα) μέχρι εκατό (100) κ.ο.χ. ίδιες με αυτές που καταβάλλονται από ιστιοφόρα – πετρελαιοκίνητα μέχρι ογδόντα (80) κ.ο.χ., ββ) μέχρι διακοσίων ενενήντα εννιά (299) κ.ο.χ., ίδιες με αυτές που καταβάλλονται από επιβατηγά – ακτοπλοϊκά πλοία μέχρι πεντακόσια (500) κ.ο.χ., γγ) άνω των τριακοσίων (300) κ.ο.χ., ίδιες με αυτές που καταβάλλονται από επιβατηγά – μεσογειακά πλοία.

ιι) Για πλοία με ξένη σημαία συμβεβλημένα με το Ν.Α.Τ Ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις του ανωτέρω αριθμού 1. Οι εισφορές υπολογίζονται σε δραχμές και καταβάλλονται σε ελεύθερο συνάλλαγμα λιρών Αγγλίας δολαρίων ΗΠΑ που μετατρέπονται με την επίσημη τιμή αγοράς συναλλάγματος που ισχύει κατά την ημέρα της μετατροπής.

β) Χρηματικές απαιτήσεις πλοιοκτητών τουριστικών πλοίων, που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 438/1976 κατά του Ν.Α.Τ., που προέκυψαν από τον υπολογισμό από αυτό των εισφορών, σύμφωνα με το ανωτέρω στοιχείο α` της παραγράφου αυτής, παραγράφονται και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ποσά από σχετικές υποθέσεις που έχουν καταβληθεί από το Ν.Α.Τ. σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων δεν αναζητούνται.

Σχετικό:  υπ` αριθμ.3189/2006 απόφαση ΣτΕ (Ολομέλεια), 245/2007 ΣτΕ, 536/2007 ΣτΕ, 2183/2007 απόφαση ΣτΕ, 2582/2007 ΣτΕ, 3033/2007 ΣτΕ και 919/2007, 128/2008, 129/2008, 148/2008, 1031/2008, 1982/2008, 1985/2008, 1986/2008, 1987/2008, 971/2009, 974/2009, 975/2009, 1221/2009, 1825/2009, 3109/2009, 3112/2009, 3424/2009, 131/2011, 920/2011 αποφάσεις ΣτΕ.

5. Οι τακτικές μηνιαίες εισφορές που καταβάλλουν οι ναυτικοί, μέλη συγκροτημένων πληρωμάτων ελληνικών πλοίων και οι πλοιοκτήτες των πλοίων αυτών καθορίζονται σε ποσοστό επί του μηνιαίου μισθού των ναυτικών ως ακολούθως:

α) Επί πλοίων ολικής χωρητικότητας μέχρι 25 κ.ο.χ.: οι ναυτικοί επτά τοις εκατό (7%) από 1.1.1998, οκτώ τοις εκατό (8%) από 1.1.1999 και εννέα τοις εκατό (9%) από 1.1.2000 και οι πλοιοκτήτες δέκα τοις εκατό (10%) από 1.1.1998, δώδεκα τοις εκατό (12%) από 1.1.1999 και δεκατέσσερα τοις εκατό (14%) από 1.1.2000.

β) Επί πλοίων ολικής χωρητικότητας άνω των 25 κ.ο.χ. και μέχρι 1.500 κ.ο.χ.: από 1.1.1998, οι ναυτικοί εννέα τοις εκατό (9%) και οι πλοιοκτήτες δεκατέσσερα τοις εκατό (14%).

γ) Επί πλοίων ολικής χωρητικότητας άνω των 1.500 κ.ο.χ.: όπως ισχύουν, ήτοι οι ναυτικοί εννέα τοις εκατό (9%) και οι πλοιοκτήτες δεκατέσσερα τοις εκατό (14%).

6. α) Συνιστάται στο Ν.Α.Τ. ίδιος κλάδος ασφάλισης επιβατών και οχημάτων που μετακινούνται με καταβολή ναύλου μεταξύ ελληνικών λιμένων με κάθε τύπου επιβατηγά, επιβατηγά-οχηματαγωγά και φορτηγά – οχηματαγωγά πλοία ως και ίδιο κεφάλαιο με τον τίτλο “Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων” (Κ.Α.Ε.Ο.). Ο Κλάδος Ασφάλισης Επιβατών και το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών (Κ.Α.Ε.) που έχουν συσταθεί κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν.δ/τος 152/1974 (ΦΕΚ 331 Α`) με το π.δ. 91/1979 (ΦΕΚ 18 Α`), όπως το π.δ. αυτό τροποποιήθηκε με το π.δ. 320/1991 (ΦΕΚ 117 Α`) καταργούνται και τα μέχρι σήμερα αποθεματικά του Κ.Α.Ε. περιέρχονται στο Κ.Α.Ε.Ο. ως πόροι του. Το Κ.Α.Ε.Ο. θεωρείται καθολικός διάδοχος του Κ.Α.Ε..

Σχετικό:  παρ.1 άρθρου 116 Ν.3978/2011,ΦΕΚ Α 137/16.6.2011

β) Πόροι του Κ.Α.Ε.Ο. είναι ακόμη: ι) Το ασφάλιστρο επιβατών του πρώτου εδαφίου του άρθρου 10 του π.δ./τος 91/1979, που διατηρείται σε ισχύ και ορίζεται σε 6,5% επί του ναύλου, όπως αναγράφεται στο ναυλολόγιο που ισχύει και σε περίπτωση ολικής ναύλωσης επί του ολικού ναύλου. ιι) Το τέλος υπέρ του Ν.Α.Τ. του άρθρου 77 παράγραφος 8 στοιχείο β` του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`) το οποίο διατηρείται σε ισχύ, καλείται εφεξής “ασφάλιστρο οχημάτων” και ορίζεται σε 6,5% που ισχύει. ιιι) Οι τόκοι των κεφαλαίων του και οι πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του και κάθε παροχή από χαριστική αιτία με πράξη εν ζωή ή αιτία θανάτου που διατίθεται στο Ν.Α.Τ. υπέρ του Κ.Α.Ε.Ο. ιν) Τα πρόσθετα τέλη, πρόστιμα ή προσαυξήσεις που αποδίδονται στο Κ.Α.Ε.Ο και επιβάλλονται με τις διατάξεις του παρόντος ή άλλες διατάξεις του Ν.Α.Τ. για θέματα που αφορούν το Κ.Α.Ε.Ο.

γ) Τα αποθεματικά του Κ.Α.Ε.Ο. τηρούνται σε ίδιο έντοκο τραπεζικό λογαριασμό. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. μπορεί να υπάρξει και άλλη μορφή επένδυσης των αποθεματικών του Κ.Α.Ε.Ο., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

δ) Από τα έσοδα του Κ.Α.Ε.Ο. ποσοστό 75% αποτελεί πόρο του Ν.Α.Τ.

ε) Το ασφάλιστρο καταβάλλεται από τον επιβάτη ή τον οδηγό του οχήματος και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.

στ) Η είσπραξη των πόρων υπέρ του Κ.Α.Ε.Ο., που αναφέρονται στις περιπτώσεις ι` και ιι` του στοιχείου β`, ενεργείται με ευθύνη της πλοιοκτήτριας ή διαχειρίστριας επιχείρησης και η απόδοσή τους στο Ν.Α.Τ., είτε απευθείας σε αυτό είτε μέσω υπολόγων του είτε μέσω των λιμενικών αρχών, πραγματοποιείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα (40) ημερών από το τέλος κάθε ημερολογιακού διμήνου με βάση: ι) θεωρημένο αντίγραφο της προσωρινής ή εκκαθαριστικής δήλωσης του Φ.Π.Α. που κατατίθεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) από τους ανωτέρω υπόχρεους και ιι) ειδικό έντυπο κατάστασης που χορηγείται από το Ν.Α.Τ., όπου εμφανίζονται χωριστά τα υπέρ του Κ.Α.Ε.Ο. ασφάλιστρα, θεωρημένο αντίγραφο της οποίας θα προσκομίζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τους υπόχρεους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η υποβολή της προσωρινής δήλωσης του Φ.Π.Α. της επόμενης περιόδου.

ζ) Το Ν.Α.Τ. με τα αρμόδια όργανά του, που ορίζονται από τον Πρόεδρό του, δύναται να προβαίνει στον έλεγχο των δικαιολογητικών που βρίσκονται στα χέρια των υπευθύνων για την είσπραξη ή τρίτων και να λαμβάνει γνώση σχετικών στοιχείων υπηρεσιών, με σκοπό τη διαπίστωση της κανονικής είσπραξης και απόδοσης των ανωτέρω πόρων. Αν διαπιστώνονται διαφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., όσον αφορά το ύψος των εσόδων των υπόχρεων για την απόδοση του ασφαλίστρου υπέρ του Κ.Α.Ε.Ο., οι Δ.Ο.Υ κοινοποιούν στο Ν.Α.Τ. τις διαφορές αυτές με σκοπό τη βεβαίωση των επιπλέον οφειλόμενων ασφαλίστρων.

η) Οι πόροι που αναφέρονται στις περιπτώσεις ι` ιι` και ιν` του στοιχείου β` θεωρούνται “εισφορές εκ ναυτολογίου”, κατά την έννοια του άρθρου 19 παράγραφος 3 του ν. 3170/1955 (ΦΕΚ 76 Α`) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του ν. 4502/1966 (ΦΕΚ 54 Α`) και το άρθρο 1 του ν.δ/τος 87/1969 (ΦΕΚ 5 Α`) και ετέθη ως παράγραφος 3 του άρθρου 86 του με το π.δ. 913/1978 (ΦΕΚ 220 Α`) κωδικοποιημένου νόμου 792/1978.

θ) Η βεβαίωση των οφειλόμενων πόρων γίνεται με πράξη του Προέδρου του Ν.Α.Τ., με βάση φύλλο εκκαθάρισης που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Πόρων του Ταμείου. Το φύλλο εκκαθάρισης είναι τίτλος νόμιμος και εκτελεστός, κατά την έννοια του άρθρου 9 παράγραφος 1 του ν. 4502/1966, όπως ετέθη ως παράγραφος 1 στοιχείο β` του άρθρου 90 του με το π.δ. 913/1978 κωδικοποιημένου νόμου 792/1978 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παράγραφος 10 του ν. 1711/1987 (ΦΕΚ 109 Α`). Η αναγκαστική είσπραξη των βεβαιούμενων οφειλών γίνεται είτε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. είτε από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Τα κατά τα ανωτέρω βεβαιούμενα ποσά, προσαυξανόμενα κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. είναι, κατά το άρθρο 19 παράγραφος 3 του ν. 3170/1955, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του ν. 4502/1966 και το άρθρο 1 του ν.δ/τος 87/1969 και ετέθη ως παράγραφος 9 του άρθρου 86 του με το π.δ. 913/1978 κωδικοποιημένου νόμου 792/1978, προνομιούχα επί του πλοίου και του ναύλου άνευ χρονικού προσδιορισμού κατά το άρθρο 205 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

ι` “Για τη μη είσπραξη ή την καθυστέρηση απόδοσης των πόρων από την πλοιοκτήτρια ή διαχειρίστρια επιχείρηση, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις και τις προσαυξήσεις του Κ.Ε.Δ.Ε., που επιβάλλονται από την επόμενη ημέρα λήξεως της προθεσμίας προς απόδοση των σαράντα ημερών, δύναται να απαγορεύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Α.Τ. ο απόπλους του πλοίου ή των πλοίων, που διαχειρίζεται η πλοιοκτήτρια ή διαχειρίστρια επιχείρηση.

Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος βάσει της προϊσχύουσας διάταξης οφείλονται και εισπράττονται σύμφωνα με αυτή. Το ίδιο ισχύει και για μη εισπραχθέντες ή μη αποδοθέντες πόρους που αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ανεξάρτητα αν έχει εκδοθεί πράξη επιβολής προστίμου.”.

Σημ.: όπως η περ.ι΄ αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 26 Ν.3450/2006, ΦΕΚ Α 64/30.3.2006.

ια) Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., μπορεί να ρυθμίζεται κατά διάφορο τρόπο το θέμα των προθεσμιών που αναφέρονται ανωτέρω και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και ελέγχου των υπέρ του Κ.Α.Ε.Ο. πόρων.

ιβ) Στην ασφάλιση του παρόντος υπάγονται οι επιβάτες και τα πάσης φύσεως οχήματα που μεταφέρονται με πλοία του στοιχείου α`, μόνον εφόσον ο κίνδυνος προέρχεται από ναυτικό ατύχημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στο άρθρο 3 του π.δ/τος 91/1979.

ιγ) Όταν επέλθει κίνδυνος που καλύπτεται από την ασφάλιση οφείλεται εφάπαξ αποζημίωση, που προσδιορίζεται ως πολλαπλάσια του μηνιαίου βασικού μισθού ναύτη επιβατηγού – ακτοπλοϊκού πλοίου, όπως ισχύει κάθε φορά, σύμφωνα με τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας, ως εξής: αα) Προκειμένου για επιβάτες, η αποζημίωση πρώτης κλάσεως είναι ίση με το εικοσαπλάσιο του ως άνω μισθού και δεύτερης κλάσεως το δεκαπλάσιο αυτού, ββ) Προκειμένου για ολική απώλεια οχημάτων: 1) Επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών έως έναν (1) τόννο ωφέλιμου φορτίου, το τριπλάσιο του ως άνω μισθού, για κάθε μέτρο μήκους τους 2) Φορτηγών αυτοκινήτων, λεωφορείων και λοιπών οχημάτων, το εξαπλάσιο του ως άνω μισθού για κάθε μέτρο μήκους τους. 3) Δίκυκλων και τρίκυκλων, το 1/200 του ως άνω μισθού για κάθε κυβικό εκατοστό της μηχανής τους.

Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες της μιας συλλογικές συμβάσεις ναύτη ακτοπλοϊκού πλοίου, τότε η επιλογή της βάσης υπολογισμού των αποζημιώσεων αυτών καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών. Με ίδια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται η βάση υπολογισμού των ίδιων αποζημιώσεων.

ιδ) Τα άρθρα 6 και 7 του π.δ/τος 91/1979 για τον τρόπο κατανομής και τις προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης για τους δικαιούχους επιβάτες εφαρμόζονται αναλόγως και στους δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων και δίκυκλων ή τρίκυκλων, έστω και αν δεν τα συνοδεύουν.

ιε) Τα κεφάλαια του Κεφαλαίου Ασφαλίσεως Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) δύναται να διατεθούν και για την πληρωμή των συντάξεων, κυρίων και επικουρικών με απόφαση του Δ.Σ. του NAT. Επίσης, με απόφαση του Δ.Σ. του NAT που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κεφάλαια του ΚΑΕΟ, δύναται να διατεθούν προς αντιμετώπιση ταμειακών αναγκών των Ταμείων Προνοίας Εμπορικού Ναυτικού, ήτοι του Ταμείου Προνοίας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) και του Ταμείου Προνοίας Κατωτέρων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), ως δανεισμός. Σε περίπτωση επέλευσης ασφαλιστικού κινδύνου το NAT είναι υποχρεωμένο να καλύπτει συμπληρωματικά τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για τις οποίες μπορεί να συνάπτονται ασφαλιστικές συμβάσεις με διαγωνισμό προς κάλυψη του ασφαλιστικού κινδύνου ολικά ή μερικά.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 17 Ν.3569/2007, ΦΕΚ Α 122,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 24 παρ.1 Ν.3775/2009,ΦΕΚ Α 122/21.7.2009.

ιστ) Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1ης Απριλίου 1998.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.15 Ν.2743/1999 ΦΕΚ Α 211.

Άρθρο 5
Θέματα ασφάλισης

1α) Ο χρόνος της ετήσιας άδειας του ναυτικού, όπως αυτός καθορίζεται εκάστοτε κατά τις κείμενες διατάξεις, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την επαύξηση της σύνταξης του, μόνο για τις υπηρεσίες που απέκτησε ο ναυτικός ως μέλος συγκροτημένου πληρώματος ή με ιδιότητα που εξομοιώνεται με την ιδιότητα τέτοιου μέλους και είναι από αυτές που προβλέπονται στον αριθμό 2 του άρθρου 3 του κ.ν. 792/1978, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το άρθρο 8 του ν. 1085/1980, σε πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία, συμβεβλημένα ή μη με το Ν.Α.Τ., αποκλειόμενης κάθε άλλης υπηρεσίας που λογίζεται ή εξομοιώνεται με πραγματική ναυτική υπηρεσία ή αποκτήθηκε σε πλοία μέχρι 25 κ.ο.χ. και πλωτά ναυπηγήματα ανεξαρτήτως χωρητικότητας, με εξαίρεση αυτή που αποκτήθηκε σε ρυμουλκά πλοία ως και 25 κ.ο.χ..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 16 παρ.3 Ν.4256/2014,ΦΕΚ Α 92/14.4.2014.

β) Για κάθε άλλη υπηρεσία, που αναγνωρίζεται ασφαλιστικά από το Ν.Α.Τ, ο χρόνος της ετήσιας άδειας λαμβάνεται υπόψη μόνο για την επαύξηση της σύνταξης, εφόσον έχουν εξοφληθεί στο Ν.Α.Τ., Κεφάλαια, Ειδικούς Λογαριασμούς και Ταμεία Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού οι τακτικές μηνιαίες εισφορές πλοιοκτήτη και ναυτικού, προσαυξημένες κατά το επίδομα αδείας. Η διάταξη αυτή ισχύει για τις υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 28 Φεβρουαρίου 1998.

γ) Προκειμένου περί των υπηρεσιών του εδαφίου β`, ο χρόνος της ετήσιας άδειας δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε για τη θεμελίωση ούτε για την επαύξηση της σύνταξης και ο μισθός επί του οποίου υπολογίζονται οι τακτικές μηνιαίες εισφορές δεν προσαυξάνεται με το επίδομα αδείας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Η διάταξη αυτή ισχύει από την 1η Μαρτίου 1998.

δ) Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης που είναι ασφαλισμένοι στο Ν.Α.Τ..”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 18 Ν.3153/2003, ΦΕΚ Α 153/19.6.2003.

2. Η αληθής έννοια της παραγράφου 4 σε συνδυασμό με το στοιχείο β` της παραγράφου 2 της 2311.1/18/1989 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 10 του ν. 1844/1989 (ΦΕΚ 100 Α`) είναι ότι η καταβολή της επικουρικής σύνταξης του Κ.Ε.Α.Ν. του Ν.Α.Τ.. αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης ή του θανάτου ναυτικού ή συνταξιούχου, εφόσον όμως έχουν προηγουμένως καταβληθεί ολοσχερώς οι εισφορές μιας τουλάχιστον πενταετίας, διαφορετικά και σε κάθε περίπτωση η καταβολή αυτή αρχίζει από τον επόμενο μήνα μετά την ολοσχερή καταβολή των εισφορών μιας πενταετίας.

3.α) Η επικουρική σύνταξη που παρέχεται από τον Κ.Ε.Α.Ν. ορίζεται, κατά την πρώτη παροχή της, σε ποσοστό της εκάστοτε καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης του Ν.Α.Τ., στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κάθε φύσης επιδόματα. Το ποσοστό αυτό ορίζεται ανά έτος ασφάλισης στον Κ.Ε.Α.Ν. και καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. η οποία στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του Κ.Ε.Α.Ν.

Οταν πρόκειται για συντάξεις Ν.Α.Τ. κατωτάτου ορίου, το παραπάνω ποσοστό δεν εφαρμόζεται επί του κατώτατου ορίου αλλά επί της δικαιούμενης σύνταξης, ήτοι της κυρίας σύνταξης του Ν.Α.Τ που εκάστοτε δικαιούται ο συνταξιούχος κατ` εφαρμογή των διατάξεων περί συνταξιοδότησης του Ν.Α.Τ.

Η καταβολή της επικουρικής σύνταξης αρχίζει από την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης.

β) Ο χρόνος ασφάλισης στον Κ.Ε.Α.Ν. για παροχή επικουρικής σύνταξης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε (5) ετών, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος άδειας του ναυτικού, όπως προβλέπεται κάθε φορά από τη νομοθεσία περί Ν.Α.Τ.. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης από το Ν.Α.Τ. λόγω ατυχήματος, ως χρόνος ασφάλισης στον Κ.Ε.Α.Ν. λαμβάνεται υπόψη ο αντίστοιχος χρόνος που υπολογίσθηκε από το Ν.Α.Τ. για τη χορήγηση σύνταξης λόγω ατυχήματος. Οι σχετικές διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζονται αναλόγως και στον Κ.Ε.Α.Ν..

γ) Οι διατάξεις των στοιχείων α` και β` ισχύουν για όσους καταστούν συνταξιούχοι Ν.Α.Τ.-Κ.Ε.Α.Ν. μετά την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στο στοιχείο α` και για τους ήδη συνταξιούχους κατά την έκδοση της απόφασης αυτής, των οποίων η κύρια σύνταξη αναπροσαρμόστηκε ή αναπροσαρμόζεται σύμφωνα: 1) με τις διατάξεις των εδαφίων β`και στ` της παρ. 2 του άρθρου 23α του κωδικοποιημένου με το π.δ. 913/1978 νόμου 792/1978, το οποίο προστέθηκε σε αυτόν με το άρθρο 5 του ν. 2390/1996 (ΦΕΚ 54 Α`) και 2) τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 2459/1997 (ΦΕΚ 17 Α`). Η επικουρική σύνταξη όσων υπάγονται στην περίπτωση αυτή αναπροσαρμόζεται και καταβάλλεται μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης.

δ) Από την έκδοση της απόφασης, που προβλέπεται στο στοιχείο α`, καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως και 10 του άρθρου 8 και του άρθρου 9 του ν. 1482/1984 και κάθε σχετική διάταξη που έχει εκδοθεί κατ` εξουσιοδότησή τους ή χωρίς εξουσιοδότηση αλλά έχει κυρωθεί νομοθετικώς, οι οποίες προβλέπουν θέματα εξαγοράς και αναγνώρισης υπηρεσίας στην επικουρική ασφάλιση του Κ.Ε.Α.Ν.

4.α) Στην παράγραφο 3 του κεφαλαίου Β` του άρθρου 5 του ν. 2390/1996: αα) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, από την έναρξη της ισχύος του, ως ακολούθως: “Η αληθής έννοια της τελευταίας περιόδου της παραγράφου δ` του άρθρου 3α του κ.ν. 792/1978, όπως προστέθηκε με το άρθρο 2 παράγραφος 1 περίπτωση β` του ν. 1711/1987 είναι ο ασφαλισμένος να μην λαμβάνει σύνταξη από άλλον κύριο φορέα κοινωνικής ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής”, ββ) Το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται ως ακολούθως: β) Το εδάφιο που έχει προστεθεί με το στοιχείο α` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 1711/1987 στο τέλος της περίπτωσης β` του άρθρου 3α του κ.ν. 792/1978, όπως το άρθρο αυτό έχει προστεθεί στον κ.ν. 792/1978 με το άρθρο 1 του ν. 1085/1980 τροποποιείται ως ακολούθως: “Για την παραπάνω πενταετή υπηρεσία, απαιτείται να έχουν πληρωθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές και να έχει πραγματοποιηθεί θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον οκτώ (8) μηνών μέσα στην τελευταία τετραετία προτού επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος. Ο χρόνος άδειας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση της πενταετούς υπηρεσίας.

γ) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το στοιχείο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 1711/1987. Συντάξεις που έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που καταργούνται δεν θίγονται.

5. Το άρθρο 40 παράγραφος 2 στοιχείο α` του ν. 3170/1955, όπως τέθηκε ως άρθρο 25 παράγραφος 2 στοιχείο α` του κωδικοποιημένου με το π.δ. 913/1978 νόμου 792/1978 καταργείται.

6. Το άρθρο 36 του ν.4502/1966, όπως τέθηκε ως άρθρο 51 του κωδικοποιημένου με το π.δ. 913/1978νόμου 792/1978, αντικαθίσταται ως εξής: “Τα έξοδα κηδείας που καταβάλλονται σε όποιους έχουν επιμεληθεί για την κηδεία συνταξιούχων του Ν.Α.Τ. καθορίζονται στο ποσό των εκατόν τριάντα εννέα χιλιάδων (139.000) δραχμών. Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., δύναται να αναπροσαρμόζεται το ποσό αυτό, καθώς και να ορίζονται τα προς πληρωμή αναγκαία δικαιολογητικά, η προθεσμία υποβολής αυτών, ο τρόπος απόδειξης αυτού που έχει επιμεληθεί τα της κηδείας και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

7. Μετά την απονομή της σύνταξης στον ασφαλισμένο και την παραλαβή των συνταξιοδοτικών του εγγραφών, το ναυτικό φυλλάδιο επιστρέφεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως όλα τα φύλλα του ακυρωθούν με σφραγίδα, που θα αναγράφει τις λέξεις “ΑΚΥΡΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ” στην ελληνική γλώσσα.

8. Η παράγραφος 3 του άρθρου 39 του ν.3170/1955, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 21 του ν.4502/1966 και τέθηκε ως παράγραφος 5 του άρθρου 24 του κωδικοποιημένου με το π.δ. 913/1978 νόμου 792/1978 αντικαθίσταται ως ακολούθως: “Τα χρηματικά ποσά των αναδρομικών συντάξεων που οφείλονται από το Ν.Α.Τ. στον δικαιούχο κατά το χρόνο του θανάτου του καταβάλλονται στο ακέραιο στα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται συντάξεως και εφόσον δεν υπάρχουν στους κληρονόμους του “.

9. Κατ` εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας του Ν.Α.Τ. περί υποχρεωτικής ασφάλισης ναυτικών που ανήκουν σε συγκροτημένο πλήρωμα, οι Γενικοί Επιθεωρητές σκάφους και οι Επιθεωρητές Μηχανικών υπάγονται με τις ειδικότητες αυτές στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ν.Α.Τ. και για την υπηρεσία μέχρι έξι (6) το πολύ μήνες κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, μόνο εφόσον: α) υπηρετούν σε πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των χιλίων (1000) κ.ο.χ. και β)έχουν αντίστοιχο δίπλωμα Πλοιάρχου ή Μηχανικού Α` τάξης. Αν καταβλήθηκαν εισφορές για περισσότερο χρόνο από τον ανωτέρω επιστρέφονται.

10. α) Ως δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευσης περί της ανικότητας για το ναυτικό επάγγελμα του ασφαλισμένου στο Ν.Α.Τ. ναυτικού, ορίζεται η Ανώτατη Ναυτική Υγειονομική Επιτροπή (Α.Ν.Υ.Ε.). Αν η Α.Ν.Υ.Ε. κρίνει τον ναυτικό ανίκανο για το ναυτικό επάγγελμα, τότε αυτός συνταξιοδοτείται κατά τα κατωτέρω, διαφορετικά η αίτησή του απορρίπτεται και του επιστρέφεται το ναυτικό φυλλάδιο. Για τη γνωμάτευση περί της ανικανότητας μέλους της οικογένειας ναυτικού εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα οι δευτεροβάθμιες επιτροπές του Ι.Κ.Α..

β) Ασφαλισμένοι του Ν.Α.Τ. που κρίθηκαν ανίκανοι για το ναυτικό επάγγελμα ή μέλη της οικογένειάς τους που κρίθηκαν ανίκανοι κατά ποσοστό τουλάχιστον 67%, είτε η κρίση προέρχεται από την πρωτοβάθμια είτε, σε περίπτωση προσφυγής, από τη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή: αα) συνταξιοδοτούνται προσωρινώς από το Ν.Α.Τ., εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ββ) επανεξετάζονται ανά διετία και γγ) δικαιούνται να λάβουν, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν οριστικώς, εφάπαξ χρηματική παροχή από το οικείο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Α.Ε.Ν.) ή το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν.). Επικουρική σύνταξη από τον Κ.Ε.Α.Ν. λαμβάνουν εφόσον συνταξιοδοτηθούν οριστικώς μετά την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στο στοιχείο α`της παραγράφου 10 του παρόντος άρθρου.

γ) Σε όσους κρίθηκαν ανίκανοι για το ναυτικό επάγγελμα δεν χορηγείται για την αιτία αυτή οριστική σύνταξη του Ν.Α.Τ. σε περίπτωση συνταξιοδότησής τους από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

“δ. Οι προσωρινά συνταξιοδοτηθέντες ή συνταξιοδοτούμενοι από το Ν.Α.Τ. ναυτικοί καθίστανται οριστικά συνταξιούχοι ως ακολούθως:

Ι. Στην περίπτωση που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν με τις γενικές διατάξεις περί ανικανότητας και το άθροισμα ηλικίας και της συνθετικής υπηρεσίας δίνει τον αριθμό εβδομήντα.

II. Στην περίπτωση που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις “περί ναυτικού εργατικού ατυχήματος” μέχρι συμπληρώσεως του 50ού έτους της ηλικίας τους ή “περί ελαχίστης ασφαλιστικής προστασίας”, πέντε χρόνια αργότερα.

III. Στην περίπτωση που οι υγειονομικές επιτροπές κατά την πρώτη παραπομπή διαπίστωσαν πλήρη ακρωτηριασμό άκρου ή πλήρη τύφλωση.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε ε με την παρ.3 άρθρ. τριακοστού  Ν.2932/2001,ΦΕΚ Α`145/27.6.2001.

11. Στο τέλος του άρθρου 9 του ν.792/1978 (ΦΕΚ 110 Α`), όπως τέθηκε ως άρθρο 33 στον κωδικοποιημένο με το π.δ. 913/1978 νόμο 792/1978 προστίθεται παράγραφος ως ακολούθως: “Από 1.3.1998 για το επίδομα του παρόντος άρθρου υπολογίζεται και η υπηρεσία των αρχιπλοηγών, πλοηγών και του βοηθητικού προσωπικού των πλοηγικών σταθμών, ως και των πλοηγών σε λιμένες της αλλοδαπής. Η διάταξη αυτή ισχύει και για όσους είναι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ. κατά το χρόνο που αρχίζει η εφαρμογή της.

12. α) Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ. υποβάλλουν σ` αυτό τον Ιανουάριο κάθε έτους απλή δήλωση για το αμετάβλητο των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεών τους. Αν υπάρχει αμφισβήτηση είναι δυνατόν να ζητηθεί ο τύπος της δήλωσης του κατωτέρω στοιχείου β`.

β) Τα πληρεξούσια τα οποία χορηγούν οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ. για την είσπραξη των συντάξεών τους μπορεί να είναι αορίστου χρόνου, οι πληρεξούσιοι, όμως, προκειμένου να τους καταβληθεί το ποσό της σύνταξης, υποχρεούνται να καταθέτουν τον Ιανουάριο κάθε έτους στο Ν.Α.Τ. ή στην οικεία τράπεζα δήλωση του συνταξιούχου ότι το πληρεξούσιό τους ισχύει και δεν ανεκλήθη. Η δήλωση αυτή φέρει τον τύπο των δηλώσεων του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α`) με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από Λιμενική Αρχή ή από Αρχή που έχει τέτοια αρμοδιότητα.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής ναυτιλίας, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. , μπορεί να ρυθμίζεται κατά διάφορο τρόπο ο τύπος των δηλώσεων αυτών, ο τρόπος της υποβολής τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

13.α) Πλοίαρχοι Α` ή Β`  Τάξεως και Μηχανικοί Α` ή Β` Τάξεως εμπορικού ναυτικού που εργάζονται σε πλοία, τα οποία τελούν υπό ναυπήγηση στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή, είναι άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κ.ο.χ. και δεν έχουν εφοδιαστεί με ναυτολόγια, μπορούν, μέχρι δυο το πολύ φορές κατά τη διάρκεια της ασφάλισης τους στο Ν.Α.Τ., να αναγνωρίσουν την υπηρεσία τους σε ανωτέρω πλοία μέχρι δώδεκα (12) μήνες για κάθε πλοίο, εφόσον τα πλοία αυτά υψώσουν κατά την πρώτη νηολόγηση τους την ελληνική σημαία και τη διατηρήσουν για χρόνο διπλάσιο του χρόνου που εξαγοράζεται.

β) Η διάταξη του ανωτέρω στοιχείου α` εφαρμόζεται για το χρονικό διάστημα της ναυπήγησης του πλοίου και για δυο το πολύ αξιωματικούς των ανωτέρω ειδικοτήτων για κάθε πλοίο, που μπορεί να είναι της ίδιας ή διαφορετικής ειδικότητας.

γ) Πλοίαρχοι Β` Τάξεως που υπάγονται στο στοιχείο α` μπορούν με αίτησή τους να αναγνωρίσουν μέχρι έξι (6) μήνες από την υπηρεσία αυτή για τη συμπλήρωση της συνολικώς απαιτούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας για την απόκτηση Διπλώματος Πλοιάρχου Α` Τάξεως.

δ) Τα θέματα που έχουν σχέση με την καταβολή των εισφορών, την απόδειξη συνδρομής των σχετικών προϋποθέσεων υπαγωγής στη διάταξη αυτή και γενικώς οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ..

Άρθρο 6
Θέματα διοίκησης και περιουσίας

1. α) Η παράγραφος 5 του άρθρου 1012 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως έχει προστεθεί με την παράγραφο 12 του άρθρου 1 του ν.1711/1987 καταργείται.

β) Το Ν.Α.Τ. ενημερώνει εγγράφως μέχρι την παραμονή του πλειστηριασμού τον υπάλληλο επί του πλειστηριασμού για τις οφειλές του πλοίου του πλειστηριάζεται.

2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.δ/τος 3736/1957 (ΦΕΚ 168 Α`) και της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.δ/τος 3737/1957 (ΦΕΚ 168 Α`) προστίθενται τα ακόλουθα: “Το Ν.Α.Τ. αντιστοίχως δικαιούται να χρησιμοποιεί για ίδια χρήση ακίνητα που ανήκουν στο Τ.Π.Α.Ε.Ν. ή Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν., ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του οικείου Ταμείου.”

3. Το εδάφιο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν.458/1976 (ΦΕΚ 280 Α`), το οποίο έχει τεθεί ως εδάφιο ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του κωδικοποιημένου με το π.δ.913/1978 νόμου 792/1978 αντικαθίσταται ως εξής: “Περί της προμήθειας ειδών ή εκτέλεσης έργων, χωρίς έγκριση του Υπουργού, αξίας μέχρις ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) δραχμών. Το ποσό αυτό αυξάνεται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., που ισχύει εφόσον εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Προκειμένου περί προμήθειας ειδών ή εκτέλεσης έργων αξίας μεγαλύτερης του ποσού αυτού, όπως ισχύει κάθε φορά, η απόφαση του Δ.Σ. υπόκειται σε έγκριση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.”

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 26 του ν.3170/1955, όπως τέθηκε ως παράγραφος 1 του άρθρου 94 του κωδικοποιημένου με το π.δ.913/1978 νόμου 792/1978 και τροποποιήθηκε με το άρθρο Μόνο της 145054/9/21.10.1982 απόφασης των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 839 Β`) αντικαθίσταται ως εξής: “1. Τις χρηματικές αξίες γενικά με τις οποίες αποστέλλονται τα χρήματα στο Ν.Α.Τ. εξοφλεί διαχειριστική επιτροπή που αποτελείται από: α) Τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο του Ν.Α.Τ., με αναπληρωτή τους το Γενικό Διευθυντή, β) Το Διευθυντή Οικονομικού, με αναπληρωτή του το Διευθυντή Επιθεώρησης γ) Τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ταμείου, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λογιστηρίου.”

5 α) Ο Πρόεδρος του Ν.Α.Τ. έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 5 του ν.δ/τος 152/1974, όπως τέθηκε ως άρθρο 5 στον κωδικοποιημένο με το π.δ. 913/1978 νόμο 792/1978, καθώς και τις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή του Ν.Α.Τ., που του παραχωρήθηκαν με το άρθρο 17 του ν.1376/1983 (ΦΕΚ 96 Α`). Μέρος των αρμοδιοτήτων του μπορεί ο Πρόεδρος να παραχωρεί στον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Διευθυντή ή άλλα όργανα του Ν.Α.Τ..

β) Ο Αντιπρόεδρος του Ν.Α.Τ. ορίζεται χωρίς αναπληρωτή και εκτός των λοιπών αρμοδιοτήτων του αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Ν.Α.Τ. όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται. Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 5α του ν.792/1978, το οποίο προσετέθη σε αυτόν με την παράγραφο 13 του άρθρου 32 του ν.2166/1993 καταργείται.

γ) Το στοιχείο α` της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.δ/τος 152/1974, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν.374/1976 (ΦΕΚ 166 Α`) και τέθηκε ως στοιχείο α` στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του κωδικοποιημένου με το π.δ.913/1978 νόμου 792/1978 τροποποιείται ως ακολούθως: “α) Ο Αντιπρόεδρος του Ν.Α.Τ.”.

δ) Το Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος και πέντε (5) τουλάχιστον από τα λοιπά μέλη του, από τα οποία ένα τουλάχιστον από τους εφοπλιστές της φορτηγού ναυτιλίας και ένα από τους ναυτικούς. Αν υπάρχει ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου όταν τον αναπληρώνει.

6. Οι εισφορές που εισπράττονται από το Ν.Α.Τ. μέσω ναυτολογίου ή εκτός αυτού υπέρ Ταμείων, Λογαριασμών ή Κεφαλαίων αποδίδονται τμηματικώς σε αυτά με φροντίδα του Ν.Α.Τ. και με κατάθεση σε ξεχωριστό για καθένα από αυτά τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο ανοίγει και διαχειρίζεται το Ν.Α.Τ.. Ο λογαριασμός φέρει τον τίτλο του Ν.Α.Τ. και του Ταμείου, Λογαριασμού ή Κεφαλαίου στον οποίο αναφέρεται.

7. Οι προθεσμίες που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 14 του ν.2329/1995 θεωρείται ότι αρχίζουν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

8. α) Προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Ν.Α.Τ. ορίζεται δικηγόρος του με απόφαση του Δ.Σ., η οποία καθορίζει και το πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του.

β) Συνιστάται στο Ν.Α.Τ. μια θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή αορίστου χρόνου και πάγια μηνιαία αντιμισθία, η οποία αυξάνει τις αντίστοιχες θέσεις δικηγόρων του και καλύπτεται από δικηγόρο στο Εφετείο ή τον Άρειο Πάγο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται η κείμενη νομοθεσία και οι διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων.

9. Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του νόμου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για τη νομοθεσία του Ν.Α.Τ., του Τ.Π.Α.Ε.Ν. ή του Τ.Π.Κ..Π.Ε.Ν.. Με έξοδα του Ν.Α.Τ. οι κωδικοποιήσεις αυτές εκτυπώνονται και διανέμονται δωρεάν στους ναυτικούς ως αδιατίμητο έντυπό του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άρθρο 7
Ναυτιλιακά θέματα

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ. 187/1973, ΦΕΚ 261 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“1. α) Η γενική ή μερική επιθεώρηση των πλοίων, η χάραξη των γραμμών φόρτωσης, η έκδοση των οικείων πιστοποιητικών, η παρακολούθηση εργασιών ναυπηγήσεων ή μετασκευών, καθώς και ο έλεγχος των πλοιοκτητριών εταιριών και η έκδοση των οικείων πιστοποιητικών, σύμφωνα με τις διατάξεις της διεθνούς σύμβασης του 1974 “Περί ασφαλείας ανθρώπινης ζωής εν θαλάσση” (ΠΑΑΖΕΘ 74) δύναται να ανατεθούν σε αναγνωρισμένους από την Ελλάδα ή Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανισμούς με την υπογραφή επίσημης γραπτής συμφωνίας, το περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνει όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

β) Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής ναυτιλίας αναγνωρίζονται οι οργανισμοί, οι οποίοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες.”

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 63 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“4. Διαγράφονται από τα οικεία μητρώα απογραφέντες ναυτικοί εφόσον εντός τετραετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή τους δεν πραγματοποίησαν θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον οκτώ (8) μηνών.”

3. Μετά το άρθρο 250 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου προστίθεται άρθρο 250α`ως ακολούθως:

“Άρθρο 250 α`

Η προσωρινή ή οριστική στέρηση του ναυτικού επαγγέλματος παντός κατόχου αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας ή πιστοποιητικού, που έχουν εκδοθεί ή θεωρηθεί από Ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης “Για πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών των ναυτικών 1978″, για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες κατά την κρίση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού μπορεί να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής ή της περιουσίας στη θάλασσα ή το θαλάσσιο περιβάλλον κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα προαναφερόμενα αποδεικτικά ή πιστοποιητικά, αρχίζει με την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση αυτών των αποδεικτικών ή πιστοποιητικών και του ναυτικού φυλλαδίου.”

4. Το άρθρο Τέταρτο του ν.2208/1994 (ΦΕΚ 71 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Άρθρο Τέταρτο

Οι κώδικες επικίνδυνων φορτίων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και οι τροποποιήσεις τους, καθώς και οι κώδικες του ως άνω Οργανισμού που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πλοίων, τον έλεγχο των πλοιοκτητριών εταιριών ή την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι τροποποιήσεις τους γίνονται αποδεκτοί με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. α) Επί των εισιτηρίων και των αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων που εκδίδονται για τα Επιβατηγά (Ε/Γ) και Επιβατηγά – Οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοία, οι πλοιοκτήτες – εφοπλιστές των οποίων έχουν εφοδιασθεί και εγκαταστήσει ή αποδεδειγμένα έχουν συμβληθεί και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων, είναι δυνατή η αναγραφή μιας μόνο τιμής (αξίας), στην οποία θα εμπεριέχονται, εκτός του καθαρού ναύλου, οι υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις (τέλη, κρατήσεις) και ο Φ.Π.Α.. Στην περίπτωση αυτή ο αναλογών Φ.Π.Α. υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση χρησιμοποιώντας το συντελεστή Φ.Π.Α. που κάθε φορά ισχύει για τις εν λόγω υπηρεσίες στη συνολική αξία που αναγράφεται στα εισιτήρια και τις αποδείξεις μεταφοράς οχημάτων.

β) Κατ` εξαίρεση, στις αποδείξεις μεταφοράς που εκδίδονται για επαγγελματική χρήση, ο Φ.Π.Α. αναγράφεται ξεχωριστά.

γ) Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.

6. Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών μπορούν να καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επέκταση της δυνατότητας αναγραφής μιας και μόνο τιμής (αξίας) επί των εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων που παρέχεται με την προηγούμενη παράγραφο και για Επιβατηγά (Ε/Γ) και Επιβατηγά – Οχηματαγωγά (Ε/Γ – Ο/Γ) πλοία συγκεκριμένων δρομολογιακών γραμμών, οι πλοιοκτήτες ή εφοπλιστές των οποίων δεν υποχρεούνται να έχουν εφοδιαστεί και εγκαταστήσει ή αποδεδειγμένα έχουν συμβληθεί και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων.

Άρθρο 8
Θέματα του Οίκου Ναύτου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 39 Ν.4256/2014,ΦΕΚ Α 92/14.4.2014.

1. α) Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ο.Ν. διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ως Πρόεδρος του Ο.Ν. ορίζεται πρόσωπο με γνώσεις και πείρα σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και γενικότερα διοίκησης. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ο.Ν. δεν απαιτείται να είναι πλήρους απασχόλησης. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται.

β) Ο Ο.Ν. διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Το Δ.Σ. του Ο.Ν. συγκροτείται από: α) τον Πρόεδρο, β) τον Αντιπρόεδρο, γ) δυο εκπροσώπους των εφοπλιστών, εκ των οποίων ο ένας είναι παράλληλα και μέλος του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ., δ) έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), ε) έναν εκπρόσωπο των συνταξιούχων ναυτικών, στ) έναν εκπρόσωπο του συλλόγου εργαζομένων του Ο.Ν. και ζ) δυο ειδικούς επί νομικών, οικονομικών ή κοινωνικών θεμάτων.

Το Δ.Σ. του Ο.Ν. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και τα μέλη του, εκτός του Προέδρου και Αντιπροέδρου, ορίζονται με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους. Οι αναπληρωτές των τακτικών μελών έχουν την ιδιότητα των μελών που αναπληρώνουν.

Οι ειδικοί επί νομικών, οικονομικών ή κοινωνικών θεμάτων και οι αναπληρωτές τους ορίζονται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη που προέρχονται από τις τάξεις των εφοπλιστών, της Π.Ν.Ο. και των συνταξιούχων ναυτικών προτείνονται από τις οικείες οργανώσεις τους εντός δεκαπέντε ημερών (15) από την ημερομηνία που θα ζητηθούν. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Ο.Ν. και ο αναπληρωτής του προτείνονται, εντός του ιδίου χρόνου των δεκαπέντε ημερών (15), από συνέλευση όλων των εργαζομένων, η οποία συγκαλείται από το σύλλογο των υπαλλήλων του Ο.Ν. που έχει το μεγαλύτερο αριθμό μελών.

Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στον Ο.Ν.. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων προέρχεται, για το πρώτο μισό της θητείας του Δ.Σ., είτε από οργάνωση συνταξιούχων ναυτικών αξιωματικών είτε από οργάνωση συνταξιούχων ναυτικών κατώτερων πληρωμάτων και ο αναπληρωτής του από τη διαφορετική από αυτόν οργάνωση. Για το δεύτερο μισό της θητείας αυτής η εκπροσώπηση των οργανώσεων γίνεται αντιστρόφως. Σε κάθε περίπτωση ως οργάνωση νοείται η οργάνωση που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του κλάδου.

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών μπορεί να προχωρήσει ελεύθερα στο διορισμό των οικείων μελών του Δ.Σ..

γ) Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία παρόντος του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου και τουλάχιστον τεσσάρων μελών αυτού. Σε περίπτωση ισοψηφίας: αν πρόκειται περί φανερής ψηφοφορίας υπερισχύει η γνώμη υπέρ της οποίας δόθηκε η ψήφος του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου που τον αναπληρώνει, ενώ αν πρόκειται περί μυστικής, κατά την κρίση του Δ.Σ., ψηφοφορίας η πρόταση θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

δ) Η θητεία του Δ.Σ. είναι τριετής. Σε περίπτωση λήξης της θητείας του Δ.Σ. αυτή παρατείνεται μέχρι το διορισμό νέου. Στην περίπτωση αυτή το Δ.Σ. δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις δεσμευτικές για το νέο Δ.Σ., αλλά περιορίζεται στη διευθέτηση και προώθηση συνήθων υποθέσεων τρέχουσας φύσης.

ε) Σε περίπτωση παραβάσεων της νομοθεσίας περί Ο.Ν. και γενικώς της κείμενης νομοθεσίας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση διορισμού του Δ.Σ. ή μέλους αυτού.

στ) Εάν κάποιο μέλος απουσιάζει χωρίς σπουδαίο λόγο σε τρείς συνεχείς συνεδριάσεις, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί με απόφασή του να το αντικαθιστά μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Δ.Σ. και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για το διορισμό του.

ζ) Καθήκοντα Γραμματέα του Δ.Σ. εκτελεί υπάλληλος του Ο.Ν., ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του με πράξη του Προέδρου του Δ.Σ.

η) Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου και άλλα πρόσωπα ή εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι καλούνται από το Δ.Σ. για συγκεκριμένο θέμα και αποχωρούν μετά το πέρας της συζήτησης του θέματος.

θ) Οι αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Με την ίδια απόφαση μπορεί να οριστούν και νέες αρμοδιότητες, πέρα από αυτές που περιγράφονται στις κείμενες διατάξεις.

ι) Στον Πρόεδρο, στον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. καταβάλλεται αμοιβή κατά συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. και έγκριση του Υπουργού Εμπορικής ναυτιλίας. Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών είναι δυνατή η μετατροπή της σχέσης του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου του Ο.Ν. σε σχέση πλήρους απασχόλησης. Με ίδια απόφαση καθορίζεται στην περίπτωση αυτή, το ύψος της αποζημίωσης που τους καταβάλλεται.

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του ν.315/1976 (ΦΕΚ 107 Α`) προστίθενται τα ακόλουθα:

“Σε περίπτωση κατάργησης επαρχιακού παραρτήματος του Ο.Ν. (Π.Ο.Ν.), οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό τοποθετούνται σε νέα θέση είτε κλιμάκια της κεντρικής υπηρεσίας είτε σε άλλα Π.Ο.Ν., κατά την κρίση και τις ανάγκες της υπηρεσίας, με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ν. και με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.”

3. Συνιστώνται στον Ο.Ν. οι ακόλουθες έξι (6) θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και μια (1) οργανική θέση δικηγόρου ως εξής:

α) Δυο (2) θέσεις ΠΕ ειδικότητας Κυτταρολόγου. β) Τέσσερις (4) θέσεις ΤΕ ειδικότητας Φυσικοθεραπευτών. γ) Μια (1) θέση Δικηγόρου με έμμισθη εντολή αορίστου χρόνου και πάγια μηνιαία αμοιβή.

Για τη θέση του δικηγόρου απαιτείται η ιδιότητα του δικηγόρου στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται η κείμενη νομοθεσία και οι διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων.

4. Ως ανώτατο όριο ηλικίας για την πρόσληψη ιατρών στον Ο.Ν. ορίζεται το 45ο έτος.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας των υπαλλήλων των κλάδων ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ΔΕ Βοηθών Μικροβιολογικών – Βιοχημικών Εργαστηρίων και ΔΕ Χειριστών Συσκευών Ιατρικών Εργαστηρίων του Ο.Ν. ορίζονται σε τριάντα (30).

Άρθρο 9
Διοικητικά θέματα

1.α) Οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ/τος 152/1974, το οποίο ετέθη ως άρθρο 8 του με το π.δ 913/1978 κωδικοποιημένου νόμου 792/1978, που προβλέπουν θέματα σχετικά με το θεσμό του Υπουργικού Επιτρόπου στο Ν.Α.Τ., καθώς και κάθε άλλη σχετική διάταξη καταργούνται.

β) Οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του β.δ/τος της 15ης Απριλίου 1936 (ΦΕΚ 219 Α`),που προβλέπουν θέματα σχετικά με το θεσμό του Υπουργικού Επιτρόπου στον Οίκο Ναύτου (Ο.Ν.), καθώς και κάθε άλλη σχετική διάταξη καταργούνται.

γ) Οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί Τ.Π.Α.Ε.Ν., Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν., Εστίας Ναυτικών, Ε.Λ.Ο.Ε.Ν., Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού, Ν.Ε.Ε. και εν γένει όλων των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του Υ.Ε.Ν. που δεν αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, με τις οποίες προβλέπονται ο θεσμός του Υπουργικού Επιτρόπου ή Κυβερνητικού Επιτρόπου ή Αντιπροσώπου του Υπουργού, οι αρμοδιότητές τους, η ύπαρξη απαρτίας με τη συμμετοχή τους και οποιαδήποτε άλλη σχετική λεπτομέρεια καταργούνται.

δ) Τυχόν προβλήματα λειτουργίας που ήθελαν προκύψει κατά την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ύστερα από γνώμη του οικείου οργανισμού.

2. Στο τέλος της παραγράφου 11 του άρθρου 78 του ν.1892/1990 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: “Ειδικά για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο συντονισμός όλων ή ορισμένων Διευθύνσεων στις οποίες προΐστανται πολιτικοί υπάλληλοι μπορεί να γίνεται από Γενικό Διευθυντή, πολιτικό υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ, όπως ειδικότερα προβλέπεται από τον εκάστοτε ισχύοντα Οργανισμό του”.

3. α) Δημιουργείται στο Υ.Ε.Ν. Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, η οποία υπάγεται στον Υπουργό. Σκοπός της Διεύθυνσης αυτής είναι η εισαγωγή και εφαρμογή πληροφορικής και νέων τεχνολογιών στο Υ.Ε.Ν., η ανάλυση και ο σχεδιασμός πληροφοριακών συστημάτων, η οργάνωση, ο συντονισμός και η ενημέρωση των παραγόμενων ή τηρούμενων σε ηλεκτρονική μορφή πληροφοριών και δεδομένων του Υπουργείου, η επίβλεψη και η παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπολογιστικών συστημάτων και των δικτύων του Υπουργείου και η σύνταξη μελετών και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του Υπουργείου σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ορίζεται είτε ανώτερος αξιωματικός του Λ.Σ. (Τ), ο οποίος γνωρίζει τη λειτουργία και χρήση υπολογιστικών συστημάτων και άριστα την αγγλική γλώσσα, είτε υπάλληλος κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή αν δεν υπάρχει ΤΕ Πληροφορικής, ο οποίος γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα.

β) Η Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών διαρθρώνεται σε τμήματα ως εξής:

1) Τμήμα Επιχειρησιακών Συστημάτων, 2) Τμήμα Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης, 3) Τμήμα Εκμετάλλευσης και Υποστήριξης Συστημάτων και Δικτύων.

Στο Τμήμα Επιχειρησιακών Συστημάτων και στο Τμήμα Εκμετάλλευσης και Υποστήριξης Συστημάτων και Δικτύων ορίζεται ως προϊστάμενος αξιωματικός του Λ.Σ., ο οποίος γνωρίζει τη λειτουργία και χρήση υπολογιστικών συστημάτων και άριστα την αγγλική γλώσσα. Στο Τμήμα Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης ορίζεται ως προϊστάμενος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής και αν δεν υπάρχει υπάλληλος κλάδου ΔΕ Προσωπικού Η/Υ και αν δεν υπάρχει υπάλληλος κλάδου ΠΕ ή ΤΕ, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα την αγγλική γλώσσα.

γ) Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων είναι: 1) Τμήμα Επιχειρησιακών Συστημάτων: Η ανάπτυξη και διαχείριση επιχειρησιακών εφαρμογών, όπως εφαρμογών αλιείας, δορυφορικών συστημάτων, εφαρμογών λιμενικών αρχών.

2) Τμήμα Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης: Η ανάπτυξη και διαχείριση διοικητικών εφαρμογών, όπως βάσεις πλοίων, ναυτικών, σχολών εμπορικού ναυτικού, μισθοδοσίας.

3) Τμήμα Εκμετάλλευσης και Υποστήριξης Συστημάτων και Δικτύων: Η ανάπτυξη και διαχείριση δικτύου, η υποστήριξη και συντήρηση λογισμικού υλικού, η τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων απογραφής. η πρόσβαση σε βάσεις πληροφοριών, η διαχείριση και ενημέρωση ηλεκτρονικών σελίδων του Υπουργείου. Ο έλεγχος τήρησης διαδικασιών ασφαλείας.

δ) Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής του Υ.Ε.Ν. που ήδη υπάρχει μετονομάζεται σε Διεύθυνση Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

ε) Αρμοδιότητες Διευθύνσεων και Τμημάτων ή Γραφείων ή Υπηρεσιών του Υ.Ε.Ν. , οι οποίες έχουν σχέση με αρμοδιότητες που αναφέρονται στα προηγούμενα στοιχεία της παραγράφου αυτής είτε με θέματα πληροφορικής, τα οποία αναφέρονται ή όχι στις αρμοδιότητες αυτές, μεταφέρονται αυτοδικαίως στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών που δημιουργείται.

στ) Για την επίτευξη των σκοπών της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Υ.Ε.Ν. είναι δυνατή, μέσα σε μια διετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η ανάθεση έργων και μελετών που εντάσσονται στους σκοπούς της, προϋπολογισμού μέχρι είκοσι (20) εκατομμυρίων δραχμών κατά περίπτωση, σε δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα και κέντρα τεχνολογικής έρευνας.

4. Η παράγραφος 2 του άρθρου 18 του κ.ν. 792/1978, όπως αντικαταστάθηκε με τα άρθρα 39 του ν. 1085/1980 και 10 παράγραφος 1 του ν.2329/1995, αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων της παραγράφου 1, που εγκρίνονται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, εγγράφονται κάθε χρόνο στους οικείους προϋπολογισμούς τους ποσά, τα οποία διατίθενται για παροχή δανείων στους υπαλλήλους τους ύψους μέχρι επτά (7) μηνιαίων αποδοχών και προκειμένου για τους συνταξιούχους του Ν.Α.Τ. μέχρι επτά (7) μηνιαίων συντάξεων. Η εξόφληση των δανείων αυτών γίνεται σε τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο ίδιο με αυτό που ορίστηκε για την τελευταία, πριν την υποβολή της αίτησης του δανείου, έκδοση ομολόγων του Δημοσίου ετήσιας διάρκειας.”

5. Κυρώνεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με αριθμό 3423.18/1/25.5.1989 (ΦΕΚ 389 Β).

6. Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του ν.2227/1994 (ΦΕΚ 129 Α`) εφαρμόζεται αναλόγως και για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.).

7. α) Επιτρέπεται, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, στις υπηρεσίες του Υ.Ε.Ν. και στους οργανισμούς, ταμεία και γενικώς νομικά πρόσωπα που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, η σύνδεση και η χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και πληροφόρησης, όπως W.W.W., INTERNET και άλλων συναφών μέσων, για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών.

β) Επιτρέπεται για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος η σύνδεση και χρήση κινητής τηλεφωνίας. Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με τα πρόσωπα που δικαιούνται τέτοιας χρήσης, τη διαδικασία χορηγήσεων, αντικαταστάσεων ή ανακλήσεων των τηλεφωνικών παροχών, τον καθορισμό ορίων δαπανών κατά χρήστη ή ομάδες χρηστών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

8. Κατά την πρώτη εκπαιδευτική περίοδο σε πλοίο οι σπουδαστές των Α.Δ.Σ.Ε.Ν. ναυτολογούνται με την ιδιότητα του εκπαιδευόμενου σπουδαστή, η οποία δεν περιλαμβάνεται στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δημιουργείται με την παρούσα διάταξη. Οι σπουδαστές λαμβάνουν από 1.1.1997 μέχρι 31.12.1999 αντί αμοιβής και λοιπών επιδομάτων μηνιαίο εκπαιδευτικό επίδομα πρακτικής άσκησης επί του οποίου καθορίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά την κείμενη νομοθεσία. Το ύψος και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, τα ειδικά θέματα των εισφορών, ως και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Σημ.: σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 81 το υν.4478/2017 :Η ισχύς της διάταξης της παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23) παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2021.

 

9. α) Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να συνιστώνται στο Υ.Ε.Ν. μόνο μες ή και κατά περίπτωση επιτροπές για την έκτακτη επιθεώρηση εμπορικών πλοίων και τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων περί προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τήρησης των διεθνών κανονισμών αποφυγής συγκρούσεων στη θάλασσα, οι οποίες έχουν τα δικαιώματα ελέγχου που προβλέπονται για τα οικεία όργανα από την κείμενη νομοθεσία. Το πόρισμα των επιτροπών μπορεί να παραπέμπεται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στην αρμόδια Λιμενική Αρχή ή στη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υ.Ε.Ν., οι οποίες το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών πιστοποιούν το περιεχόμενο του πορίσματος και εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία περί κυρώσεων.

β) Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του νόμου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για τη νομοθεσία του Υ.Ε.Ν. και των νομικών προσώπων που εποπτεύει.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να συνιστάται στο Υ.Ε.Ν. μόνιμη ή και κατά περίπτωση νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επεξεργασία των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων, των κανονοστικών αποφάσεων και την προετοιμασία κωδικοποίησης της νομοθεσίας του Υ.Ε.Ν. και των νομικών προσώπων που εποπτεύει, εκτός εκείνων που όλα τα μέλη της διοίκησής τους εκλέγονται.

δ) Με απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και λειτουργία των ανωτέρω επιτροπών και το ειδικότερο αντικείμενό τους, την αμοιβή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, των μελών και της γραμματείας τους, που βαρύνει τον ειδικό “Λογαριασμό Κεφαλαίου Λιμενικής Αστυνομίας” των Λιμενικών Αρχών και προκειμένου για το στοιχείο α` τον “Λογαριασμό Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων” και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

ε) Η συγκρότηση των ανωτέρω επιτροπών και ο καθορισμός της διάρκειας λειτουργίας τους γίνονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού, όταν πρόκειται να μετέχουν δικαστικοί, μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού Α.Ε.Ι. ή εκπαιδευτικού προσωπικού Τ.Ε.Ι. ή υπάλληλοι του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αντιστοίχως.

10. Στο ν.δ. 712/1970 (ΦΕΚ 237 Α`):

α) Η παράγραφος 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“2. Τα Α.Σ.Ν.Α. είναι επταμελή, συγκροτούνται ανά διετία με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και μετέχουν σε αυτά:

α. Ένας Αεροπαγίτης ή Εφέτης, ως Πρόεδρος. β. Ένας ανώτερος αξιωματικός Λ.Σ. γ. Ένας ανώτερος τεχνικός αξιωματικός Π.Ν.. δ. Ένας εφοπλιστής ή ειδικός στη ναυτιλιακή θεωρία και πρακτική. ε. Ένας Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), κάτοχος διπλώματος Α` τάξεως, με πενταετή τουλάχιστον θαλάσσια υπηρεσία σε πλοία χωρητικότητας άνω των 3.000 κ.ο.χ. στ. Ένας Μηχανικός Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Α` τάξεως, με πενταετή θαλάσσια υπηρεσία σε πλοία χωρητικότητας άνω των 3.000 κ.ο.χ., τα οποία φέρουν μηχανές εσωτερικής καύσεως άνω των 3.000 ίππων. ζ. Ένας διπλωματούχος ναυπηγός μηχανικός, κάτοχος διπλώματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής και με προϋπηρεσία ναυπηγού τουλάχιστο δεκαπέντε (15) ετών, η οποία βεβαιώνεται από το Σύλλογο Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος.”

β) Το στοιχείο δ` της παραγράφου 4 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“δ) Ο Πλοίαρχος και ο Μηχανικός του Ε.Ν. και οι αναπληρωτές τους, εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, επιλέγονται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας από κατάλογο οκτώ (8) μελών που έχουν τα προσόντα του παρόντος άρθρου, ο οποίος του υποβάλλεται ξεχωριστά από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν., την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν., την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν. και την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Μηχανικών Ε.Ν..

Ο διπλωματούχος ναυπηγός μηχανικός και ο αναπληρωτής του επιλέγονται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, από κατάλογο οκτώ (8) εν ενεργεία μελών που κατέχουν τα προσόντα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, που υποβάλλεται από το Σύλλογο Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος.

Οι παραπάνω κατά φορέα κατάλογοι δεν είναι απαραίτητοι αν δεν υποβληθούν μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την ημέρα που εγγράφως θα ζητηθούν από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.”

γ) Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“6. Το Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (Α.Σ.Ν.Α.) βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντες ο Πρόεδρος και τέσσερα από τα μέλη.”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 10
Καταργούμενες διατάξεις
Με την έναρξη ισχύος του παρόντος, πέραν αυτών που αναφέρονται στα επί μέρους άρθρα καταργούνται:

α) Το άρθρο 2 παράγραφος 1 και τα άρθρα 8, 9, 10 εκτός του πρώτου εδαφίου 11, 13 και 14 του π.δ/τος 91/1979. β) Υοπ.δ. 556/1979 (ΦΕΚ 174 Α`). γ) Το άρθρο 77 παράγραφος 8 στοιχείο β`του ν.1892/1990, εκτός του πρώτου εδαφίου του. δ) Το άρθρο 24 του ν.1957/1991 (ΦΕΚ 114 Α`). ε) Το π.δ. 320/1991 (ΦΕΚ 117 Α`). στ) Κάθε άλλη διάταξη, που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ρυθμίζει ίδια θέματα κατά διάφορο τρόπο.

Άρθρο 11
Δαπάνες σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού
Με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος προκαλείται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 1997 ύψους 6.077.111 δρχ. και των Προϋπολογισμών των Ν.Π.Δ.Δ., αρμοδιότητας Υ.Ε.Ν., ύψους δρχ. 97.247.500. Για τα επόμενα έτη η επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα ανέλθει σε δρχ.111.000.000 και των Ν.Π.Δ.Δ. θα είναι δρχ. 278.000.000 κατ`έτος. Επίσης θα προκληθεί δαπάνη του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων δρχ. 1.380.000.000 το έτος 1997, δρχ. 1.260.000.000 το έτος 1988 και δρχ. 1.310.000.000 το έτος 1999 για την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος στους σπουδαστές των Α.Δ.Σ.Ε.Ν.

Άρθρο 12
Ισχύς
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επί μέρους διατάξεις του.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 1998

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠ. – ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑΝ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΕΘΝ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΡΑΣ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΜΙΛΤ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΑΣΤ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 1998

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ