ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2539 ΦΕΚ Α’ 244/4.12.1997

Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 1
Σύσταση των δήμων και των κοινοτήτων
Οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συγκροτούνται ανά νομό ως εξής:

1. ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2. ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

3. ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

4. ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΗΣ

5. ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

5.1. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

5.2. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

5.3. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

5.4. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

6. ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ

7. ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

8. ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

9. ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

10. ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

11. ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

12. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

13. ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

14. ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

15. ΝΟΜΟΣΗΛΕΙΑΣ

16. ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

17. ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

18. ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

19. ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

20. ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

21. ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

22. ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

23. ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

24. ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

25. ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

26. ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

27. ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

28. ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

29. ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

30. ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

31. ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

32. ΝΟΜΟΣΛΑΣΙΘΙΟΥ

33. ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

34. ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

35. ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

36. ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

37. ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

38. ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΗΣ

39. ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

40. ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

41. ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

42. ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

43. ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

44. ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

45. ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

46. ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

47. ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

48. ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

49. ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗΣ

50. ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

51. ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

 

Σχετικό: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 111.ΦΕΚ Α` 104/24.5.2001

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 2
Εκλογές αρχών και λειτουργία Ο.Τ.Α Διοικητική Περιφέρεια

1. Η πρώτη εκλογή των αρχών των νέων δήμων και κοινοτήτων που συνιστώνται κατά το άρθρο 1 θα γίνει την πρώτη Κυριακή μετά τις δέκα (10) Οκτωβρίου 1998, ημέρα διενέργειας των γενικών δημοτικών και κοινοτικών εκλογών.

2. Όλοι οι δημότες εκλογείς, που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και των κοινοτήτων που καταργούνται και συνενώνονται σε νέο δήμο ή κοινότητα, έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τις αρχές του νέου δήμου ή κοινότητας που προκύπτει από τη συνένωση. Οι δημότες των καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων γίνονται δημότες του νέου Ο.Τ.Α..

3. Οι δήμοι και οι κοινότητες που καταργούνται κατά το άρθρο 1 λειτουργούν μέχρι τη λήξη της διανυόμενης δημοτικής και κοινοτικής περιόδου 1995 – 1998 και πάντως μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

4. Οι νέοι δήμοι και οι κοινότητες, που συνιστώνται με το άρθρο 1, αρχίζουν να λειτουργούν από την εγκατάσταση των αρχών τους, που θα προκύψουν από τις γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1998. Η εγκατάσταση γίνεται την 1.1.1999. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 5 και 6 του π.δ/τος 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α`).

5. Η ορκωμοσία των αρχών τω νέων Ο.Τ.Α., που συνιστώνται με το άρθρο 1 γίνεται στο κατάστημα του δήμου ή κοινότητας που ορίζεται ως έδρα του νέου Ο.Τ.Α., σε δημόσια συνεδρίαση της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας.

6. Προκειμένου να γίνει μεταδημότευση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του π.δ/τος 410/1995, για την υποβολή υποψήφιότητας στους νέους δήμους και κοινότητες που προκύπτουν από συνένωση καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων, για τις γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1998, η εγγραφή γίνεται στα δημοτολόγια του δήμου ή της κοινότητας που ορίζεται ως έδρα του νέου δήμου ή κοινότητας. Αν η μεταδημότευση γίνεται για την υποβολή υποψήφιότητος στο αξίωμα του προέδρου ή μέλους τοπικού συμβουλίου ή του παρέδρου, η αίτηση για τη μεταδημότευση περιλαμβάνει σχετική δήλωση του αιτούντος με την οποία ταυτόχρονα γνωστοποιείται και ο Ο.Τ.Α. στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου ήταν πριν γραμμένος.

7. Η παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ/τος 92/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Οι εκλογικοί κατάλογοι των δήμων και κοινοτήτων που προέρχονται από συνένωση εξακολουθούν να καταρτίζονται ανά πρώην δήμο και κοινότητα.”

8. Το σύνολο των εδαφικών περιφερειών των Ο.Τ.Α. που συνενώνονται σε νέο δήμο ή κοινότητα, καθώς και των συνοικισμών που προσαρτώνται, αποτελεί την ενιαία εδαφική περιφέρεια του νέου αυτού Ο.Τ.Α..

9. Στις περιπτώσεις προσάρτησης συνοικισμού στο νέο δήμο κατά το άρθρο 1, το όρια του συνοικισμού αυτού καθορίζονται με απόφαση επιτροπής αποτελούμενης από: α) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης ή της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης του νομού, ανάλογα, β) τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων των ανωτέρω διευθύνσεων του νομού, γ) έναν τεχνικό υπάλληλο αρμοδιότητας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών που εδρεύει στην Περιφέρεια, δ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών του νομού και ε) έναν εκπρόσωπο της Τ.Ε.Δ.Κ. του νομού.

Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Για τον καθορισμό των ορίων συντάσσεται, μετά από επιτόπια έρευνα, πρακτικά το οποίο αναρτάται στο χώρο ανακοινώσεων του καταστήματος του δήμου που ορίζεται ως έδρα του νέου Ο.Τ.Α. και του δήμου ή κοινότητος από τον οποίο αποσπάται ο συνοικισμός.

Η περί καθορισμού των ορίων του συνοικισμού απόφαση της ανωτέρω επιτροπής εκδίδεται μέχρι 31 Ιουλίου 1998.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις του επομένου εδαφίου.

Με αίτηση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας που κατατίθεται στην ανωτέρω Επιτροπή μέχρι 28 Φεβρουαρίου 1998 μπορεί με απόφαση αυτής να ανακαθοριστούν τα όρια όμορων Ο.Τ.Α. για την εξασφάλιση πλήρους λειτουργικότητας εντός της εδαφικής περιφέρειας νέου Ο.Τ.Α..

10. Στους δήμους και τις κοινότητες, που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο η εδαφική περιφέρεια κάθε καταργούμενου Ο.Τ.Α. και κάθε προσαρτώμενου συνοικισμού αποτελεί υποδιαίρεση της ενιαίας εδαφικής περιφέρειας του νέου δήμου ή κοινότητας και προσδιορίζεται με τον όρο “δημοτικό ή κοινοτικό Διαμέρισμα”, το οποίο περιλαμβάνει και τον πληθυσμό του καταργηθέντος Ο.Τ.Α. ή προσαρτηθέντος συνοικισμού. Τα ανωτέρω “Δημοτικά Διαμερίσματα” είναι διάφορα εκείνων των άρθρων 120 και 135 έως 156 του π.δ/τος 410/1995.

Σχετικό:  παρ.8 άρθρ.9 Ν.2623/1998

11. Οι δήμοι και οι κοινότητες που προκύπτουν από συνένωση άλλων δήμων και κοινοτήτων καθίστανται από την έναρξη της λειτουργίας τους καθολικοί διάδοχοι των καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων και υπεισέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς καμία άλλη διατύπωση σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συνενωθέντων δήμων και κοινοτήτων. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είνοι συνενωθείς δήμος ή κοινότητα, συνεχίζονται επ` ονόματι τσυ νέου δήμου, χωρίς άλλη διατύπωση μη επερχόμενης βιαίας διακοπής τούτων εκ της ως άνω διαδοχής.

12. Έδρα κατά το άρθρο 1 του παρόντος είναι ο συνοικισμός στον οποίο εγκαθίστανται οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών του άρθρου 11 του π.δ/τος 410/1995 μετά από αίτημα του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να ορίζεται συνοικισμός ως ιστορική έδρα δήμου, εφόσον συντρέχουν ιστορικοί λόγοι. Στην ιστορική έδρα μπορούν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και επίσημες εορτές και τελετές.

13. Η σφραγίδα των Ο.Τ.Α. αποτελείται από τρεις υπάλληλους και ομόκεντρους κύκλους, από τους οποίους ο εξωτερικός έχει διάμετρο 0,04μ. Στον εσωτερικό κύκλο τίθεται το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 48/1975 (ΦΕΚ 108 Α`). Στο δεύτερο κύκλο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα το όνομα του δήμου ή κοινότητας και στον εξωτερικό οι λέξεις “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” και “ΝΟΜΟΣ ………….” την οποία ακολουθεί το όνομα του νομού στον οποίο ανήκει ο δήμος ή η κοινότητα.

Η διάταξη του άρθρου 10 παρ. 4 του π.δ/τος 410/1995 καταργείται από 1.1.1999.

14. Στο επάνω αριστερά μέρος των εγγράφων και φακέλων αλληλογραφίας οι Ο.Τ.Α. μπορούν να έχουν προτυπωμένο σήμα, από την ιστορία, τη μυθολογία ή τα τοπικά χαρακτηριστικά, δηλωτικό της ιδιαιτερότητας του χώρου που αποτελεί τη διοικητική περιφέρεια του δήμου ή της κοινότητος.

Το σήμα αποφασίζεται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου τοπωνυμιών.

Άρθρο 3
Δημοτικές αρχές – Υποψηφιότητες – Κατανομή εδρών

1. Ο αριθμός των μελών κάθε δημοτικού συμβουλίου, όπως προσδιορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 40 του π.δ/τος 410/1995, προσαυξάνεται κατά μία μονάδα για καθένα δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό τριακόσιους (300) κατοίκους και άνω, πλην του δημοτικού διαμερίσματος, του οποίου οικισμός ορίζεται έδρα του δήμου, εφόσον αυτό έχει πληθυσμό άνω των χιλίων (1.000) κατοίκων. Αν το άθροισμα των μελών δημοτικού συμβουλίου, είναι άρτιος αριθμός, τότε στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου προστίθεται μία μονάδα και το τελικό αυτό άθροισμα (περιττός αριθμός) αποτελεί το συνολικό αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, που συνιστώνται στα δημοτικά διαμερίσματα τριακοσίων κατοίκων και άνω, είναι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων και καταλαμβάνουν τις ανωτέρω επιπλέον έδρες.

Αυτοί εκλέγονται από τους εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δημοτικού διαμερίσματος μαζί με τα λοιπά μέλη του τοπικού συμβουλίου.

Αν ο συνολικός αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτός προκύπτει από τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο, είναι κατώτερος του αριθμού 19 στους δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών, τότε αυτός προσαυξάνεται κατά τόσες μονάδες, όσες υπολείπονται, ώστε ο συνολικός αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου να γίνει 19.

Οι έδρες αυτές προστίθενται στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 40 του π.δ/τος 410/1995.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 54 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει έναν υποψήφιο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας και υποψήφιους συμβούλους. Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των μελών που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 για τους δήμους και του άρθρου 39 για τις κοινότητες, μπορεί δε να αυξηθεί έως 50% του αριθμού αυτού. Η ίδια αύξηση μπορεί να γίνει και στον αριθμό των υποψήφιων συμβούλων των δημοτικών διαμερισμάτων των άρθρων 120 και 135 έως 156. Το κλάσμα που προκύπτει δεν λαμβάνεται υπόψη.”

3. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 72 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Με βάση αυτά, οι έδρες που αναλογούν στα 3/5 και στα 2/5 έχουν αντίστοιχα ως εξής:

στα 7μελή συμβούλια 5 και 2

στα 9μελή συμβούλια 6 και 3

στα 11μελή συμβούλια 7 και 4

στα 13μελή συμβούλια 8 και 5

στα 15μελή συμβούλια 9 και 6

στα 17μελή συμβούλια 11 και 6

στα 19μελή συμβούλια 12 και 7

στα 21μελή συμβούλια 13 και 8

στα 23μελή συμβούλια 14 και 9

στα 25μελή συμβούλια 15 και 10

στα 27μελή συμβούλια 17 και 10

στα 29μελή συμβούλια 18 και 11

στα 31μελή συμβούλια 19 και 12

στα 33μελή συμβούλια 20 και 13

στα 35μελή συμβούλια 21 και 14

στα 37μελή συμβούλια 23 και 14

στα 39μελή συμβούλια 24 και 15

στα 41μελή συμβούλια 25 και 16

στα 43μελή συμβούλια 26 και 17

στα 45μελή συμβούλια 27 και 18.”

4. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται το εξής:

“….. με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρ8ρου 76 Α`.”

5. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 76 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Με βάση τον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων οι έδρες που αναλογούν σε καθεμία από τις δύο αυτές κατανομές έχουν ως εξής:

– για τα 11μελή συμβούλια οι έδρες της Α` κατανομής είναι 6 και της Β` κατανομής 5.

– για τα 13μελή συμβούλια 7 και 6 αντίστοιχα

– για τα 15μελή συμβούλια 8 και 7 αντίστοιχα

– για τα 17μελή συμβούλια 9 και 8 αντίστοιχα

– για τα 19μελή συμβούλια 10 και 9 αντίστοιχα

– για το 21μελή συμβούλια 11 και 10 αντίστοιχα

– για τα 23μελή συμβούλια 12 και 11 αντίστοιχα

– για τα 25μελή συμβούλια 13 και 12 αντίστοιχα

– για τα 27μελή συμβούλια 14 και 13 αντίστοιχα

– για τα 29μελή συμβούλια 15 και 14 αντίστοιχα

– για το 31μελή συμβούλια 16 και 15 αντίστοιχα

– για τα 33μελή συμβούλια 17 και 16 αντίστοιχα

– για τα 35μελή συμβούλια 18 και 17 αντίστοιχα

– για τα 37μελή συμβούλια 19 και 18 αντίστοιχα

– για το 39μελή συμβούλια 20 και 19 αντίστοιχα

– για τα 41μελή συμβούλια 21 και 20 αντίστοιχα

– για τα 43μελή συμβούλια 22 και 21 αντίστοιχα

– για τα 45μελή συμβούλια 23 και 22 αντίστοιχα.”

6. Στο π.δ. 410/1995 προστίθεται άρθρο 76 Α`, το οποίο έχει ως εξής:

“Άρθρο 76 Α`

Κατανομή των εδρών των δημοτικών συμβουλίων στους νέους δήμους

Στους δήμους που προέρχονται από συνένωση άλλων Ο.Τ.Α., στους οποίους λειτουργούν τοπικά συμβούλια, μετά την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών σε καθένα συνδυασμό, επιτυχόντα και επιλαχόντες, η περαιτέρω προσκύρωση των εδρών, γίνεται ως εξής: Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει πρώτα τόσες έδρες όσοι είναι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων τους οποίους εκλέγει και οι εναπομένουσες έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κατά τη σειρά της επιτυχίας τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73.”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΠΑΡΕΔΡΟΙ

Άρθρο 4
Σύσταση, συγκρότηση τοπικών συμβουλίων

1. Σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα συνιστάται Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο φέρει την ονομασία “τοπικό συμβούλιο …………” και στη συνέχεια το όνομα του δήμου ή της κοινότητας που καταργήθηκε με τη συνένωση. Τοπικό συμβούλιο συνιστάται και στον αυτοτελή συνοικισμό που αποσπάστηκε από δήμο ή κοινότητα και προσαρτήθηκε σε νέο δήμο του άρθρου 1.

Στα δημοτικά διαμερίσματα που είναι έδρες των νέων δήμων και έχουν πληθυσμό άνω των χιλίων (1.000) κατοίκων δεν συνιστώνται τοπικά συμβούλια.

2. Το τοπικό συμβούλιο λειτουργεί στα πλαίσια του νέου δήμου ως όργανο δημοτικής αποκέντρωσης, μέσα στα όρια του αντίστοιχου δημοτικού διαμερίσματος.

3. Σε δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων και άνω το τοπικό συμβούλιο είναι επταμελές, τριακοσίων (300) έως χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων πενταμελές και μέχρι τριακοσίων (300) κατοίκων τριμελές.

4. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, πλην των τριμελών, είναι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Οι Πρόεδροι των τριμελών τοπικών συμβουλίων είναι και δημαρχιακοί πάρεδροι.

5. Ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου εκλέγονται για τέσσερα (4) χρόνια από το σύνολο των εκλογέων του δημοτικού διαμερίσματος.

Η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα που εκλέγονται τα δημοτικά συμβούλια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων.

Η εγκατάσταση του τοπικού συμβουλίου γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η εγκατάσταση των δημοτικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση η θητεία τους αρχίζει και λήγει μαζί με τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου.

6. Τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου αναπληρώνει ο επόμενος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του ίδιου συνδυασμού στο δημοτικό διαμέρισμα.

7. Το αξίωμα του προέδρου και του μέλους του τοπικού συμβουλίου είναι τιμητικό και άμισθο.

8. Στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων καταβάλλονται από το δήμο έξοδα κίνησης, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

9. Αν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αναπληρωτής αυτού σε όλα τα καθήκοντά του.

Άρθρο 5
Εκλογή μελών τοπικών συμβουλίων

1. Η εκλογή του προέδρου και των μελών του τοπικού συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

2. Σε κάθε συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων περιλαμβάνονται και οι υποψήφιοι σύμβουλων του τοπικού συμβουλίου. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων εκ κάθε συνδυασμό, για κάθε τοπικό συμβούλιο, είναι τουλάχιστον επτά για τα επταμελή, πέντε για το πενταμελή και τρεις για τα τριμελή και μπορεί να αυξηθεί έως εννέα, επτά και τέσσερα αντίστοιχα. Υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο και για την εκλογή του ως δημάρχου ή ως μέλους δημοτικού συμβουλίου ή ως παρέδρου ή ως μέλους άλλου τοπικού συμβουλίου δεν επιτρέπεται.

Κανένας δεν μπορεί να μετέχει σε περισσότερους από ένα συνδυασμούς.

Μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ή μέλος του τοπικού συμβουλίου ο δημότης του δήμου ή της κοινότητος που καταργήθηκε με τη συνένωση ή του συνοικισμού που προσαρτήθηκε, εφόσον έχει την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει την ηλικία που απαιτείται κάθε φορά για να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

Σχετικό:  παρ.11 άρθρ. 22 ν.3051/2002 ΦΕΚ Α 220/20.9.2002

3. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου έχουν όλοι οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δημοτικού διαμερίσματος.

4. Στη δήλωση του συνδυασμού, μετά τα επώνυμα και τα ονόματα του υποψήφιου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων και κάτω από την ονομασία του τοπικού συμβουλίου, αναγράφεται με αλφαβητική σειρά το επώνυμο και το όνομα των υποψήφιων μελών του κάθε τοπικού συμβουλίου. Τα τοπικά συμβούλια αναγράφονται επίσης με την αλφαβητική σειρά της ονομασίας τους. Για την υποψηφιότητα για το αξίωμα του μέλους των τοπικών συμβουλίων δεν γίνεται χρηματική κατάθεση στο δημόσιο ταμείο.

5. Η δήλωση του συνδυασμού δεν είναι απαράδεκτη:

α) αν περιλαμβάνονται σ` αυτήν υποψήφιοι τουλάχιστον για το 30% των επταμελών και πενταμελών τοπικών συμβουλίων του δήμου και, το 30% των τριμελών. Το τυχόν προκύπτον κλάσμα δεν λαμβάνεται υπόψη.

β) αν οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι δεν είναι λιγότεροι από τέσσερις για το επταμελή και τρείς για τα πενταμελή και τριμελή τοπικά συμβούλια.

6. Το ψηφοδέλτιο για την εκλογή των μελών των τοπικών συμβουλίων είναι κοινό με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, που καταρτίζεται για τις εκλογές των δημοτικών αρχών.

7. Κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, που περιλαμβάνει το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, τον υποψήφιο δήμαρχο και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους για τις έδρες της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του π.δ/τος 410/1995 και τους υποψήφιους συμβούλους για κάθε τοπικό συμβούλια, σύμφωνα με το παραπάνω.

8. Σε κάθε ψηφοδέλτιο, μετά την εγγραφή του εμβλήματος και του ονόματος του συνδυασμού, που τυχόν έχουν δηλωθεί, καθώς και των επωνύμων και ονομάτων του υποψηφίου δημάρχου και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, αναγράφονται κατά σειρά:

α. η ονομασία του τοπικού συμβουλίου

β. τα επώνυμα και τα ονόματα των υποψηφίων μελών του τοπικού συμβουλίου με τη σειρά που είναι γραμμένα στην απόφαση με την οποία έχει ανακηρυχθεί ο συνδυασμός ή με αλφαβητική σειρά.

9. Με την επιφύλαξη των ακυροτήτων που προβλέπονται στα άρθρα 64 και 65 του π.δ/τος 410/1995, αν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού διαμερίσματος, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου, είναι όμως έγκυρο για το συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου.

10. Στις εκλογές των τοπικών συμβουλίων, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν υποψήφιους για το τοπικό συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος, με τον ακόλουθο τρόπο:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές και είχαν υποψήφιους για το τοπικό συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του τοπικού συμβουλίου, αυξημένο κατά μία μονάδα. Το πηλίκο που προκύπτει παραλειπομένου του κλάσματος αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικά μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο αυτής της διαιρέσεως.

Συνδυασμός που δεν συγκεντρώνει εκλογικό μέτρο δεν παίρνει έδρα. Εάν οι έδρες καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων αυτών των συνδυασμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.

Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων γίνεται κλήρωση. Αν και μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός.

Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμοί έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

11. Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για το τοπικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και οι τοπικοί σύμβουλοι εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συνδυασμό με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 16 του παρόντος άρθρου. Οι πρώτοι κατά σειρά σε ψήφους προτιμήσεως, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του τοπικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.

12. Τακτικοί σύμβουλοι τοπικού συμβουλίου εκλέγονται από τους υποψήφιους κάθε συνδυασμού κατά σειρά αυτοί που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους προτιμήσεως. Οι λοιποί υποψήφιοι των συνδυασμών είναι αναπληρωματικοί των τακτικών συμβούλων του τοπικού συμβουλίου, με τη σειρά των ψήφων προτιμήσεως.

Αν οι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση.

13. Αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί για το τοπικό συμβούλιο δημοτικού διαμερίσματος και ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση για ανάδειξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Οι έδρες των συμβούλων στην περίπτωση αυτήν κατανέμονται στον πλειοψηφούντα και στον επιλαχόντα συνδυασμό, αντίστοιχα, ως εξής: Στο επταμελή 4 και 3, στα πενταμελή 3 και 2 και στα τριμελή 2 και 1.

14. Αν ισοψηφήσουν περισσότεροι από δύο συνδυασμοί το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση. Ο πρώτος συνδυασμός στα επταμελή τοπικά συμβούλια εκλέγει τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 16 και δύο ακόμη τοπικούς συμβούλους, ο δεύτερος συνδυασμός εκλέγει δύο τοπικούς συμβούλους και ο τρίτος συνδυασμός εκλέγει δύο τοπικούς συμβούλους. Στα πενταμελή εκλέγουν αντίστοιχα τον πρόεδρο, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 16 και έναν και έναν τοπικό σύμβουλο, δύο τοπικούς συμβούλους και έναν τοπικό σύμβουλο.

Στα τριμελή ο πρώτος συνδυασμός εκλέγει τον πρόεδρο και οι άλλοι δύο συνδυασμοί από έναν τοπικό σύμβουλο.

15. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του προς έναν υποψήφιο σύμβουλο τοπικού συμβουλίου σημειώνοντας σταυρό παραπλέυρως του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού για το τοπικό συμβούλιο.

16. Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος στα επταμελή και πενταμελή τοπικά συμβούλια είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του πλειοψηφήσαντος στο δημοτικό διαμέρισμα συνδυασμού που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης, εφόσον ο συνδυασμός αυτός διαθέτει ανάλογη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Αν ο συνδυασμός αυτός δεν διαθέτει ανάλογη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του δεύτερου σε εκλογική δύναμη στο δημοτικό διαμέρισμα συνδυασμού με την προϋπόθεση ότι ο συνδυασμός αυτός διαθέτει ανάλογη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Αν και ο δεύτερος σε εκλογική δύναμη στο δημοτικό διαμέρισμα συνδυασμός δεν διαθέτει την ανάλογη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του τρίτου σε εκλογική δύναμη στο δημοτικό διαμέρισμα συνδυασμοί) με την προϋπόθεση ότι ο συνδυασμός αυτός διαθέτει ανάλογη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο και ούτω καθεξής.

Σε περίπτωση που συνδυασμός πλειοψηφήσει σε αριθμό δημοτικών διαμερισμάτων μεγαλύτερα από τον αριθμό των εδρών που δικαιούται στο δημοτικό συμβούλιο, μη υπολογιζόμενης της έδρας που καταλαμβάνει ο υποψήφιος δήμαρχος, ο συνδυασμός αυτός εκλέγει προέδρους κατά σειρά σε εκείνα το δημοτικά διαμερίσματα στα οποία έχει λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, εφόσον δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος από άλλο συνδυασμό.

Η κατανομή των εδρών γίνεται ανά συνδυασμό, αρχής γενομένης από το συνδυασμό που έχει λάβει τις περισσότερες έδρες. Σε περίπτωση που δύο συνδυασμοί λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό εδρών, προηγείται ο συνδυασμός που έχει λάβει στο δημοτικό διαμέρισμα το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων και σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται κλήρωση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού δεν μπορεί να είναι πρόεδρος τοπικού συμβουλίου ακόμα και στην περίπτωση που ο συνδυασμός του εκλέγει μία μόνον έδρα, αυτήν του προέδρου του τοπικού συμβουλίου.

Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος στα τριμελή τοπικά συμβούλια είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του πλειοψηφήσοντος στο δημοτικό διαμέρισμα συνδυασμού που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης.

17. Οι διατάξεις του π.δ/τος 410/1995 που αναφέρονται στο εκλογικό δικαίωμα (άρθρο 43), στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (άρθρο 44), στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 45), στα προσόντα εκλογιμότητας (άρθρο 46), στα κωλύματα και ασυμβίβαστα (άρθρο 47), στο ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλών (άρθρο 48), στη διαπίστωση της εκπτώσεως για τις περιπτώσεις των πιο πάνω κωλυμάτων και ασυμβιβάστων (άρθρο 50), στις εφορευτικές επιτροπές (άρθρο 51), στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής (άρθρα 52 και 53), στην κατάρτιση των συνδυασμών (άρθρο 55), στην ανακήρυξη και κοινοποίηση των συνδυασμών (άρθρο 57), στην αντικατάσταση υποψηφίων που πέθαναν (άρθρο 58), στα δικαιώματα των συνδυασμών (άρθρο 59), στο πρόγραμμα της εκλογής (άρθρο 60), στον υπολογισμό των προθεσμιών (άρθρο 61), στη μορφή των ψηφοδελτίων (άρθρο 62), στην εκτύπωση και διανομή των ψηφοδελτίων (άρθρο 63), στο περιεχόμενο των ψηφοδελτίων (άρθρο 64), στα άκυρα ψηφοδέλτια (άρθρο 65), στους εκλογικούς φακέλους (άρθρο 66), στην έναρξη και λήξη της ψηφοφορίας (άρθρο 67), στη ματαίωση της ψηφοφορίας (άρθρο 69), στην εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 70), στην έκθεση πρακτικών και υποβολή προσφυγών (άρθρα 78), στην επικύρωση της εκλογής (άρθρο 79), στην κατάθεση και περιεχόμενο ενστάσεων (άρθρο 80), στην εκδίκαση των ενστάσεων (άρθρο 81), στη διαδικασία για την εκδίκαση (άρθρο 82), στην απόφαση για τις ενστάσεις (άρθρο 83), στην έφεση – διόρθωση αποφάσεων (άρθρο 84), στην κρίση για προϊστάμενες ανικανότητες και κωλύματα (άρθρο 85), στην αναίρεση (άρθρο 86), στην επανάληψη της εκλογής σε περίπτωση ακύρωσης (άρθρο 87), στην ορκωμοσία των δημοτικών και κοινοτικών αρχών (άρθρο 88), στην αποποίηση της εκλογής (άρθρο 89), στην παραίτηση (άρθρο 90) και στην αναπλήρωση των συμβούλων (άρθρο 91 παρ. 1), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 έως 6 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, εφόσον δεν ρυθμίζεται διαφορετικά με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του παρόντος νόμου.

18. Εκλογές για την ανάδειξη μελών των τοπικών συμβουλίων δεν προκηρύσσονται κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχουν οι κανενός συνδυασμού.

19. Αν ένα δημοτικό συμβούλιο διαλυθεί, σύμφωνα με το άρθρο 92 παρ. 1 του π.δ/τος 410/1995, συμπαρασύρει και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων και όταν προκηρυχθεί η εκλογή νέου δημοτικού συμβουλίου, τότε, κατά την εκλογή αυτή εκλέγονται και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων.

20. Στην περίπτωση που δεν εκλέγονται τουλάχιστον πέντε τοπικοί σύμβουλοι στα επταμελή και πενταμελή και τρεις στα υπόλοιπα, δεν λειτουργεί τοπικό συμβούλιο στο δημοτικό διαμέρισμα.

21. Τα δημοτικά συμβούλια λειτουργούν νόμιμα και με ελλιπή σύνθεση, όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει πρόεδρος ενός ή περισσότερων τοπικών συμβουλίων.

22. Τα άρθρα 128 έως και 132 του π.δ/τος 410/1995 καταργούνται.

Τα άρθρα 122 έως και 127, 133 και 134 του π.δ/τος 410/1995 καταργούνται στο 1.1.1999.

Άρθρο 6
Αρμοδιότητες τοπικών συμβουλίων και των προέδρων τους – Λειτουργία

1. Το τοπικό συμβούλιο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. Εκφέρει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το δημοτικό διαμέρισμα.

Διατυπώνει προτάσεις στα πλαίσια της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος του δήμου για τα εκτελεστέα έργα και προγράμματα που αφορούν την περιφέρειά του.

β. Παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων και προγραμμάτων που εκτελούνται στο δημοτικό διαμέρισμα, έχοντας δικαίωμα να λαμβάνει γνώση των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων που αφορούν τη μελέτη και εκτέλεση των έργων και προγραμμάτων αυτών και υποβάλλει σχετικές προτάσεις προς τα αρμόδια όργανα του δήμου.

γ. Παρακολουθεί τη λειτουργία των κέντρων και εγκαταστάσεων παροχής διοικητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών εξυπηρετήσεων του δήμου που λειτουργούν στο δημοτικό διαμέρισμα και προτείνει στα αρμόδια όργανα του δήμου τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας τους.

δ. Προτείνει κατά τις ισχύουσες διατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο τον ορισμό μελών των διοικητικών συμβουλίων, ιδρυμάτων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και επιχειρήσεων του δήμου που λειτουργούν στο δημοτικό διαμέρισμα.

ε. Ασκεί τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται σύμφωνα με την παρ. 2.

2. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του που λαμβάνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο της δημοτικής περιόδου, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μπορεί να αναθέτει στα τοπικά συμβούλια ή στον πρόεδρό τους αρμοδιότητές του στους εξής τομείς:

– Τη συντήρηση και λειτουργία των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, των αντλιοστασίων και των υδρομαστεύσεων.

– Τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου άρδευσης.

– Τη συντήρηση και λειτουργία εγκαταστάσεων στους βοσκοτόπους.

– Τη συντήρηση του συστήματος αποχέτευσης.

– Τη συντήρηση και λειτουργία παιδικών χαρών και άλλων παιδιών.

– Τη συντήρηση και λειτουργία σχολικών κτιρίων και του εξοπλισμού τους.

– Τη συντήρηση και λειτουργία των νεκροταφείων.

– Τη συντήρηση των δημοτικών οδών και γεφυρών, πλατειών και των άλλων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και των αγροτικών οδών.

– Την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και τη συντήρηση και λειτουργία των αντίστοιχων εγκαταστάσεων.

– Την παροχή υπηρεσιών και προστασίας στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής του, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

– Την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή του δημοτικού διαμερίσματος.

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται υποχρεωτικά και λεπτομερώς ο τρόπος και οι όροι άσκησης των ανατιθέμενων αρμοδιοτήτων. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί επίσης να αναθέτει αρμοδιότητές του και σε όποιον άλλο τομέα κρίνει σκόπιμο με κριτήριο την εξυπηρέτηση των κατοίκων, την αποτελεσματικότητα και την οικονομία. Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής τοιχοκολλώνται στο δημοτικό κατάστημα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 96 παρ. 6 του π.δ/τος 410/1995.

3. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, το τοπικό συμβούλιο δεν ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες, τότε τις ασκεί ο δήμος με τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα.

4. Το τοπικό συμβούλιο έχει τις ακόλουθες ειδικές αρμοδιότητες:

α. Ο πρόεδρός του ή και μέλη του συμμετέχουν στη διοίκηση κληροδοτήματος στην οποία, αντίστοιχα προβλέπεται σύμφωνα με την πράξη σύστασής του η συμμετοχή του δημάρχου του καταργούμενου δήμου ή προέδρου της καταργούμενης κοινότητας, δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων. Στην περίπτωση που το κληροδότημα αποτελεί κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης τις πράξεις διαχείρισης εκδίδει η δημαρχιακή επιτροπή μετά από σύμφωνη γνώμη του τοπικού συμβουλίου.

Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για δημοτικό διαμέρισμα, γίνεται από τη δημαρχιακή επιτροπή μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου.

β. Διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος. Ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία εκδόσεως αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διάθεση των ανωτέρω εκτάσεων ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.16 Ν.2946/2001,ΦΕΚ Α 224/8.10.2001.

γ. Διατυπώνει  γνώμη για την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται στην περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος, κατά τις διατάξεις του άρθρου 257 του π.δ/τος 410/1995.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ.16 Ν.2946/2001,ΦΕΚ Α 224/8.10.2001.

δ. Εκφέρει γνώμη για την αξιοποίηση, ανταλλαγή, δωρεά, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στον καταργηθέντα Ο.Τ.Α ή προσαρτηθέντα συνοικισμό.

5. Αποφάσεις των οργάνων του δήμου, που αναφέρονται σε δραστηριότητες και ενέργειες οι οποίες αφορούν στη διατήρηση του χαρακτήρα παραδοσιακού οικισμού, λαμβάνονται μετά από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου.

6. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου:

– Συγκαλεί και εκπροσωπεί το τοπικό συμβούλια.

– Υπογράφει βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα για τα οποία τον έχει εξουσιοδοτήσει ο δήμαρχος με απόφασή του.

– Ενημερώνει το δήμαρχο και τα άλλα αρμόδια όργανα του δήμου για τα προβλήματα του δημοτικού διαμερίσματος και συνεργάζεται με αυτά και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυσή τους.

– Ασκεί όσες αρμοδιότητες του μεταβιβάζει ο δήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή τους που δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή, αν δεν υπάρχει, εβδομαδιαία εφημερίδα της πρωτεύουσας του νομού. Αν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και ο αναπληρωτής του απουσιάζουν ή κωλύονται αυτές τις αρμοδιότητες τις ασκεί ο δήμαρχος.

– Εκτελεί τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου και

– Ενεργεί πληρωμές με σύσταση πάγιας προκαταβολής κατά τις σχετικές διατάξεις του π.δ/τος 410/1995.

7. Οι συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου είναι δημόσιες. Το συμβούλιο έχει απαρτία, όταν είναι παρόντα τα περισσότερα μέλη του. Τα τριμελή συνεδριάζουν με την παρουσία όλων των μελών τους.

8. Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο σε συνεδρίαση, διευθύνει τη συζήτηση, φροντίζει με κάθε κατάλληλο μέτρο για την τάξη στη συνεδρίαση και μπορεί να διατάξει να αποβληθεί από το ακροατήριο κάθε πρόσωπο που διαταράσσει τη συνεδρίαση.

9. Το συμβούλιο αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να ορίζει διαφορετικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων είναι ο ακέραιος αριθμός που είναι αμέσως μεγαλύτερο από το ένα δεύτερο του αριθμού των μελών του.

10. Τα καθήκοντα του γραμματέα του συμβουλίου ασκεί υπάλληλος του δήμου που ορίζεται από το δήμαρχο ή σύμβουλος που ορίζεται από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου.

11. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου τηρούνται πρακτικά σε ειδικό βιβλίο αριθμημένα και μονογραφημένο από τον πρόεδρο ή σε φύλλα χάρτου αριθμημένα και μονογραφημένα από τον ίδιο. Στο τέλος του έτους τα πρακτικά αυτά βιβλιοδετούνται με ευθύνη του προέδρου και του γραμματέα.

Στα πρακτικά καταχωρούνται από τον πρόεδρο και το γραμματέα και οι απόψεις της μειοψηφίας.

12. Τα δημοτικά συμβούλια λειτουργούν νόμιμα έστω και με ελλιπή σύνθεση και στις περιπτώσεις που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχουν πρόεδροι τοπικών συμβουλίων.

13. Όπου από τις διατάξεις του παρόντος νόμου προβλέπεται η διατύπωση πρότασης ή γνώμης από το τοπικά συμβούλια, αυτή υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή του ερωτήματος, μετά την πάροδο της οποίας το αρμόδια όργανα αποφασίζουν και χωρίς αυτήν.

14. Ειδικά για τους προέδρους των τριμελών τοπικών συμβουλίων (δημαρχιακούς παρέδρους) εφαρμόζονται κατ` αναλογία και οι διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφοι 1, 3 β` και γ`, 4, 8 έως και 13.

Άρθρο 7
Πάρεδροι – Εκλογή – Θητεία – Εγκατάσταση Εκλογικό σύστημα

1. Τα κοινοτικά διαμερίσματα ασχέτως πληθυσμού εκπροσωπεί στη νέα κοινότητα ο πάρεδρος. Στα κοινοτικά διαμερίσματα της έδρας της νέας κοινότητας δεν εκλέγεται πάρεδρος.

2. Ο πάρεδρος εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια την ίδια ημέρα που εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο, στα ίδια εκλογικά τμήματα και με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, καθώς και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων σύμφωνα με τις παρακάτω διατάξεις.

3. Η εγκατάσταση του παρέδρου που έχει εκλεγεί γίνεται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του κοινοτικού συμβουλίου και η θητεία του αρχίζει και λήγει μαζί με την έναρξη και τη λήξη της θητείας του κοινοτικού συμβουλίου σε κάθε περίπτωση.

4. Η εκλογή του παρέδρου γίνεται κατά συνδυασμούς, όπως καθορίζεται στις επόμενες παραγράφους.

5. Σε κάθε συνδυασμό υποψηφίου προέδρου κοινότητας και κοινοτικών συμβούλων περιλαμβάνονται και οι υποψήφιοι πάρεδροι για καθένα κοινοτικό διαμέρισμα.

Ο αριθμός των υποψηφίων παρέδρων για καθένα κοινοτικό διαμέρισμα ορίζεται μέχρι δύο.

Παράλληλη υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο στις ίδιες εκλογές δεν επιτρέπεται.

6. Κανένας δεν μπορεί να μετέχει σε περισσότερους από ένα συνδυασμούς.

7. Μπορεί να εκλεγεί πάρεδρος ο δημότης της κοινότητας που καταργήθηκε με τη συνένωση ή του συνοικισμού που προσαρτήθηκε, ο οποίος έχει την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει την ηλικία που απαιτείται κάθε φορά για να εκλεγεί κοινοτικός σύμβουλος.

Σχετικό: παρ.11 άρθρ. 22 ν.3051/2002 ΦΕΚ Α 220/20.9.2002

8. Στη δήλωση του συνδυασμού, μετά τα επώνυμα και ονόματα του υποψήφιου προέδρου κοινότητας, των υποψηφίων κοινοτικών συμβουλίων αναγράφονται με αλφαβητική σειρά το επώνυμα και τα ονόματα των υποψήφιων παρέδρων για καθένα κοινοτικό διαμέρισμα. Τα ονόματα των κοινοτικών διαμερισμάτων αναγράφονται επίσης με αλφαβητική σειρά.

9. Η δήλωση του συνδυασμού δεν είναι απαράδεκτη, αν δεν περιλαμβάνονται σ` αυτήν υποψήφιοι πάρεδροι για όλα το κοινοτικά διαμερίσματα.

10. Για την υποψηφιότητα για το αξίωμα του παρέδρου δεν γίνεται χρηματική κατάθεση στο δημόσιο ταμείο.

11. Σε κάθε ψηφοδέλτιο, μετά την εγγραφή του εμβλήματος και του ονόματος του συνδυασμού, που έχουν τυχόν δηλωθεί, καθώς και των επωνύμων και ονομάτων του υποψήφιου προέδρου κοινότητας και των υποψήφιων κοινοτικών συμβούλων, αναγράφονται τα επώνυμα και τα ονόματα των υποψήφιων παρέδρων με τη σειρά που είναι γραμμένα στην απόφαση με την οποία έχει ανακηρυχθεί ο συνδυασμός ή με αλφαβητική σειρά, κάτω από το όνομα του κάθε κοινοτικού διαμερίσματος.

12. Κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε κοινοτικό διαμέρισμα, που περιλαμβάνει το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, τον υποψήφιο πρόεδρο κοινότητος και τους υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους, καθώς και τους υποψηφίους παρέδρους, σύμφωνα με το παραπάνω.

13. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο για έναν υποψήφιο πάρεδρο ενός κοινοτικού διαμερίσματος, ψηφοδέλτιο που περιέχει τους σταυρούς προτιμήσεως είτε για τους δύο υποψηφίους παρέδρους του κοινοτικού διαμερίσματος είτε για υποψήφιους παρέδρους περισσότερων από ένα κοινοτικών διαμερισμάτων θεωρείται έγκυρο, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτιμήσεως για τους υποψήφιους παρέδρους.

14. Πάρεδροι στα κοινοτικά διαμερίσματα εκλέγονται οι υποψήφιοι του επιτυχόντος συνδυασμού υποψηφίου προέδρου κοινότητος και κοινοτικών συμβούλων που συμμετείχε στις κοινοτικές εκλογές. Αν ο επιτυχών συνδυασμός δεν έχει υποψήφιο πάρεδρο σε κάποιο κοινοτικό διαμέρισμα, πάρεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος πάρεδρος που πλειοψήφησε έναντι του αμέσως επόμενου, από άποψη εκλογικής δύναμης, συνδυασμού.

15. Από τους υποψήφιους του επιτυχόντος συνδυασμού εκλέγεται σε κάθε κοινοτικό διαμέρισμα εκείνος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους προτίμησης.

Ο άλλος υποψήφιος είναι αναπληρωματικός.

16. Για την εκλογή των παρέδρων των κοινοτήτων που προέρχονται από συνένωση Ο.Τ.Α. ή προσάρτηση συνοικισμών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 έως 6 του παρόντος νόμου, καθώς και οι διατάξεις του π.δ/τος 410/1995 που αναφέρονται ανωτέρω στο άρθρο 5 παρ. 17.

17. Εκλογές για την ανάδειξη παρέδρων δεν προκηρύσσονται κατά τη διάρκεια της δημοτικής και κοινοτικής περιόδου, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συνδυασμού.

18. Αν ένα κοινοτικό συμβούλιο διαλυθεί σύμφωνα με το άρθρο 92 πορ. 1 του π.δ/τος 410/1995, συμπαρασύρει και τους παρέδρους και όταν προκηρυχθεί η εκλογή νέου συμβουλίου, τότε, κατά την εκλογή αυτή εκλέγονται και οι πάρεδροι.

Άρθρο 8
Αρμοδιότητες, αξίωμα, έξοδα κινήσεως, υποχρεώσεις και συμμετοχή του παρέδρου στα κοινοτικά συμβούλια

1. Οι πάρεδροι καλούνται υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου και έχουν δικαίωμα να εκφράσουν γνώμη σε όλα τα θέματα που συζητούνται σε αυτό.

2. Ο πάρεδρος:

– Υπογράφει με ανάθεση του προέδρου κοινότητος τα οριζόμενα από αυτόν έγγραφα, βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά.

– Ενημερώνει τον πρόεδρο της κοινότητας και τα άλλα αρμόδια όργανα της κοινότητος για το προβλήματα του κοινοτικού διαμερίσματος και συνεργάζεται με αυτά και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση τους.

– Ασκεί όσες αρμοδιότητες του μεταβιβάζει ο πρόεδρος κοινότητος με απόφασή του.

– Αν ο πάρεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, αυτές τις αρμοδιότητες τις ασκεί ο πρόεδρος κοινότητας.

– Υποβάλλει προτάσεις στα αρμόδια κοινοτικά όργανα για τους ακόλουθους τομείς:

– Συντήρηση και λειτουργία των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των αντλιοστασίων και των υδρομαστεύσεων.

– Συντήρηση και λειτουργία του δικτύου άρδευσης.

– Συντήρηση συστήματος αποχέτευσης.

– Συντήρηση συστήματος αποχέτευσης.

– Συντήρηση και λειτουργία παιδικών χαρών και άλλων παιδιών.

– Συντήρηση και λειτουργία νεκροταφείων,

– Συντήρηση κοινοτικών οδών και γεφυρών, πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων και αγροτικών οδών.

– Εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και συντήρηση και λειτουργία των αντίστοιχων εγκαταστάσεων.

– Παροχή υπηρεσιών και προστασία στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής του, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της κοινότητας.

– Παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή του κοινοτικού διαμερίσματος.

– Διάθεση βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια του κοινοτικού διαμερίσματος.

3. Ο πάρεδρος έχει τα ακόλουθα ειδικά καθήκοντα:

α. Συμμετέχει στη διοίκηση κληροδοτήματος στην οποία προβλέπεται σύμφωνα με την πράξη σύστασής του η συμμετοχή του προέδρου ή συμβούλων της καταργούμενης κοινότητας. Στην περίπτωση που το κληροδότημα αποτελεί κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης εκδίδει το κοινοτικό συμβούλιο μετά από γνώμη του παρέδρου.

Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για την κοινότητα που καταργήθηκε ή το συνοικισμό που προσαρτήθηκε, γίνεται από το κοινοτικό συμβούλιο μετά από σύμφωνη του παρέδρου.

β. Ψηφίζει στο κοινοτικό συμβούλιο για θέματα που αναφέρονται στην εκμετάλλευση δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων που ανήκαν στην ιδιοκτησία του καταργούμενου Ο.Τ.Α. ή συνοικισμού που προσαρτήθηκε, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 257 του π.δ/τος 410/1995.

γ) Συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της λειτουργούσας πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου κοινοτικής επιχείρηση, που εκμεταλλεύεται ιαματικές πηγές. Η επιβολή τέλους για τη χρήση των ιαματικών πηγών γίνεται από το κοινοτικό συμβούλιο με συμμετοχή του παρέδρου, ο οποίος έχει και δικαίωμα ψήφου.

4. Δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου έχουν οι πάρεδροι για όλα τα θέματα που συζητούνται και που αφορούν το κοινοτικό διαμέρισμα στο οποίο έχουν εκλεγεί.

5. Ο πάρεδρος ενεργεί πληρωμές με σύσταση πάγιας προκαταβολής κατά τις σχετικές διατάξεις του π.δ/τος 410/1995.

6. Το αξίωμα του παρέδρου είναι τιμητικό και άμισθο.

7. Ο πάρεδρος λαμβάνει έξοδα κινήσεως και αποζημίωση για τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

8. Οι πάρεδροι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου και όλων των επιτροπών, στις οποίες τους έχει τυχόν ορίσει το συμβούλιο και να επιτελούν τα λοιπά καθήκοντά τους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, έχουν υποχρέωση, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους, να εκτελούν με επιμέλεια κάθε εργασία που τους ανατίθεται νόμιμα από το κοινοτικό συμβούλιο.

9. Αν ένας πάρεδρος επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κοινοτικού συμβουλίου.

10. Αν ένας πάρεδρος δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κοινοτικού συμβουλίου, κηρύσσεται έκπτωτος με εφαρμογή των διαδικασιών που καθορίζονται στα άρθρα 184 και 185 του π.δ/τος 410/1995 και καλείται αναπληρωματικός του ίδιου συνδυασμού.

11. Στα πρακτικά συνεδριάσεων των κοινοτικών συμβουλίων γίνεται ειδική μνεία περί της προσκλήσεως των παρέδρων και της παρουσίας ή της απουσίας τους.

12. Στις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων γίνεται ειδική μνεία περί του αριθμού των παρέδρων που είναι παρόντες και ψηφίζουν όταν πρόκειται για θέματα για τα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου.

13. Αν δεν κληθούν οι πάρεδροι στις συνεδριάσεις των συμβουλίων, για τα θέματα που τους αφορούν και στα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου, η συγκεκριμένη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου είναι άκυρη.

14. Τα άρθρα 158 έως και 162 του π.δ/τας 410/1995 καταργούνται.

Τα άρθρα 157, 163 έως και 168 του π.δ/τος 410/1995 καταργούνται από 1.1.1999.

Άρθρο 9
Τοπικά συμβούλια και πάρεδροι σε πρώην Ο.Τ.Α.
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου για τα δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα, τα Τοπικά Συμβούλια και τους παρέδρους εφαρμόζονται ανάλογα και στους πρώην δήμους και, κοινότητες που είχαν καταργηθεί λόγω συνενώσεώς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1416/1984 (ΦΕΚ 18 Α`) και 1622/1986 (ΦΕΚ 92 Α`).

Άρθρο 10
Λαϊκή συνέλευση
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ή ο πάρεδρος με προκήρυξή του, που τοιχοκολλάται πριν από οκτώ τουλάχιστον ημέρες, καλεί τους κατοίκους του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος έως την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο σε κατάλληλο χώρο και ώρα, σε συνέλευση. Σε αυτήν καλείται υποχρεωτικά ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος κοινότητος και τα μέλη του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Στη συνέλευση συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα και εκδίδονται ψηφίσματα με την πλειοψηφία των παρόντων. Εκτός από την τακτική συνέλευση ο πρόεδρος του συμβουλίου ή ο πάρεδρος έχει δικαίωμα να καλέσει δύο ακόμα έκτακτες συνελεύσεις. Η σύγκληση γίνεται με τον ίδια τρόπο που καλείται η τακτική συνέλευση.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ή ο πάρεδρος μεταφέρει εγγράφως τα ψηφίσματα της συνέλευσης στο δήμαρχο, στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ή στον πρόεδρο της κοινότητας.

Άρθρο 11
Διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών

1. Η διοικητική εξυπηρέτηση των κατοίκων γίνεται από το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, οι οποίες μπορεί να εγκαθίστανται στα δημοτικά διαμερίσματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του ισχύοντος κάθε φορά δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου.

2. Με απόφαση του δημάρχου, η οποία λαμβάνεται εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους, καθορίζεται το ωράριο εργασίας υπαλλήλων του δήμου σε δημοτικά διαμερίσματα και ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας τους, εντός του ισχύοντος εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας, για κάθε περίπτωση, διατηρώντας σε ισχύ και τις διατάξεις του άρθρου 89 του ν.1188/1981 όπως έχουν τροποποιηθεί.

Στα δημοτικά διαμερίσματα που έχουν περισσότερους από χίλιους (1.000) κατοίκους μπορεί να προβλέπεται η πλήρης απασχόληση προσωπικού του δήμου.

3. Με την έναρξη της δημοτικής περιόδου το δημοτικό συμβούλιο καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των κατοίκων εντός των ορίων του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο διαμένουν.

4. α) Η περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2477/1997 (ΦΕΚ 59 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και των επιχειρήσεών τους.

β) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2477/1997 (ΦΕΚ 59 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

O Γενικός Επιθεωρητής δίνει εντολή για επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα στους επιθεωρητές – ελεγκτές αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εντολής του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης, του οικείου Υπουργού ή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας για τις υπηρεσίες τους ή τα εποπτευόμενα από αυτούς Ν.Π.Δ.Δ..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Άρθρο 12
Έλεγχος των λογαριασμών των Ο.Τ.Α.

1. Ο προβλεπόμενος από το άρθρο 98 παρ. 1 περίπτ. δ` του Συντάγματος έλεγχος των λογαριασμών των Πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α και των Ν.Π.Δ.Δ. που ανήκουν σε αυτούς, είναι κυρίως δειγματοληπτικός, εκτός αν ειδικοί λόγοι επιβάλλουν τη γενίκευσή του, τακτικός ή έκτακτος, ειδικός ή θεματικός, οπότε μπορεί να αφορά περισσότερους Ο.Τ.Α., μπορεί να καλύπτει περισσότερα του ενός οικονομικά έτη, ενεργείται δε κατά κανόνα επί τόπου.

Ο έλεγχος αυτός συνίσταται σε έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας της διαχειρίσεως. Αποκλείεται ο έλεγχος σκοπιμότητας.

2. Αντικείμενο του ανωτέρω ελέγχου αποτελούν ιδίως:

α) η ορθή και σύμφωνη με τους κανόνες και τις αρχές του κατά περίπτωση ισχύοντος λογιστικού ή διαχειριστικού συστήματος τήρηση και ενημέρωση των λογαριασμών (είτε τηρούνται σε χειρόγραφη είτε σε μηχανογραφική “ηλεκτρονική” μορφή), ώστε να απεικονίζουν με ακρίβεια και πιστότητα το περιεχόμενο των οικονομικών πράξεων και των δημοσιονομικών ενεργειών.

β) Η νομότυπη καταβολή του μεριδίου συμμετοχής ενός ή περισσοτέρων Ο.Τ.Α. σε κάθε φύσεως επιχειρήσεις ή ανώνυμες εταιρίες ή σε εταιρίες λαϊκής βάσης ή σε προγραμματικές συμβάσεις.

γ) Η λήψη δανείων και η παροχή εγγυήσεων και η τήρηση των όρων των σχετικών συμβάσεων.

δ) Η νομότυπη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ο.Τ.Α..

ε) Η έγκαιρη και κανονική απόδοση στους οικείους δικαιούχους, των υπέρ τρίτων εισπραττομένων μέσω της ελεγχόμενης διαχειρίσεως νομίμων δικαιωμάτων (κρατήσεις υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.).

στ) Η είσπραξη και διαχείριση των ανταποδοτικών τελών ή άλλων ειδικών εσόδων ή εσόδων από δάνεια.

3. Τα πορίσματα του ελέγχου τίθενται υπόψη του ελεγχόμενου οργανισμού, ο οποίος καλείται μέσου σε τακτική προθεσμία όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του. Μετά από αξιολόγηση των τυχόν παρατηρήσεων του ελεγχομένου συντάσσεται έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται με κάθε δυνατή τεκμηρίωση τα αποτελέσματα του ελέγχου, πιστοποιείται κατά εκτίμηση, αν, με βάση το δείγμα που ελέγχθηκε, οι λογαριασμοί στο σύνολό τους (σε ετήσια βάση) θεωρούνται ως ακριβείς και αξιόπιστοι, καθώς και αν το περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων που ελέγχθηκαν, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και, διατυπώνονται προτάσεις, για τον καταλογισμό αστικών ευθυνών, που τυχόν διαπιστώθηκαν:

α) Σε βάρος αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. κατά την προβλεπόμενη κάθε φορά διαδικασία.

β) Σε βάρος υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. που προκάλεσαν έλλειμμα στη διαχείρισή τους ή ζημία στην περιουσία αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του οργανισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και του Κώδικα καταστάσεως προσωπικού των Ο.Τ.Α., όπως κάθε φορά ισχύουν.

Κάθε πρόταση για καταλογισμό περιλαμβάνει τα αστικώς υπεύθυνα πρόσωπα, τη θετική ζημία που προκλήθηκε στον Ο.Τ.Α. από αυτά, το βαθμό της υπαιτιότητάς τους, τα αναγκαία για τη θεμελίωση των ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, καθώς και τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία.

Η `Έκθεση Ελέγχου μαζί με τις παρατηρήσεις του ελεγχόμενου οργανισμού υποβάλλεται: α) στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης β) στον αρμόδιο Γενικά Γραμματέα Περιφέρειας, γ) στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δ) στα συλλογικά όργανα διοίκησης των οικείων Ο.Τ.Α.. Εφόσον δε περιέχει και πρόταση για καταλογισμό και στα αρμόδιο για καταλογισμό όργανο, επέχουσα ως προς αυτό αίτηση για καταλογισμό.

4. Ο έλεγχος ενεργείται είτε τακτικώς με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό που καταρτίζει η Επιτροπή Προγραμματισμού και Παρακολούθησης Ελέγχων, είτε εκτάκτως μετά από αίτηση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.

5. Η Επιτροπή Προγραμματισμού – Παρακολουθήσεως Ελέγχων αποτελείται από τους αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που προεδρεύουν των Τμημάτων με ελεγκτικές αρμοδιότητες, προεδρεύεται δε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο με μέριμνα και ευθύνη του οποίου συνεδριάζει τακτικώς, στην αρχή κάθε τριμήνου ή εκτάκτως όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν.

Κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Προγραμματισμού και Παρακολούθησης Ελέγχων παρίσταται ο αρχαιότερος Αντεπίτροπος της Επικρατείας και ο Γραμματέας του Συνεδρίου ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους. Ο Αντεπίτροπος της Επικρατείας εκφέρει τη γνώμη του για κάθε ζήτημα που επιλαμβάνεται η Επιτροπή.

6. Ο έλεγχος των λογαριασμών κάθε Ο.Τ.Α. σχεδιάζεται και προγραμματίζεται κατά τρόπον ώστε να εκτελείται επιτοπίως για μία τουλάχιστον φορά κάθε τρία χρόνια σε όλα τα αντικείμενα της παραγράφου 2.

7. Η Επιτροπή Προγραμματισμού και Παρακολούθησης των Ελέγχων καθορίζει το αντικείμενα και τους στόχους του ελέγχου, τη χρονική του διάρκεια, τον επίτροπο ή τους επιτρόπους που θα τον ενεργήσουν, τους δικαστικούς ή άλλους υπαλλήλους που θα συνεργαστούν μαζί τους και την ημερομηνία κατά την οποία θα παρουσιαστούν σε αυτήν τα ευρήματα και οι εκθέσεις του ελέγχου για αξιολόγηση. Οι αποφάσεις της Επιτροπής καταχωρούνται σε πρακτικά.

8. Από το οικονομικό έτος 1999 υποβάλλονται ετησίως στο Ελεγκτικό Συνέδριο αντίγραφα των απολογισμών των Ο.Τ.Α. συνοδευόμενα: α) από τις σχετικές επ` αυτών εκθέσεις και πράξεις των αρμόδιων οργάνων τους και β) από το στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 4 του Οργανισμού του (π.δ. 774/1980, ΦΕΚ 189 Α`).

Τα απολογιστικά στοιχεία (δικαιολογητικά) φυλάσσονται για λογαριασμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ευθύνη των Προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α, σε ασφαλές μέρος και δεν μπορούν να καταστραφούν πριν περάσει εξαετία από το τέλος του οικονομικού έτους που αφορούν. Εάν συντρέχει ειδικός λόγος που έχει σχέση με τις ανάγκες του ελέγχου, επιτρέπεται με αιτιολογημένη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται κατά περίπτωση και κοινοποιείται κατά τις κείμενες διατάξεις πριν από τη λήξη της εξαετίας, να χαρακτηρισθούν ως διατηρητέα ολικά ή μερικά για δύο (2) ακόμη έτη. Κάθε άλλη διάταξη σχετική προς την υποβολή στοιχείων από τους Ο.Τ.Α. στο Ελεγκτικό Συνέδριο καταργείται από το ανωτέρω οικονομικό έτος.

9. Κάθε Ο.Τ.Α., η διαχείριση του οποίου καθίσταται αντικείμενο ελέγχου, υποχρεούται να εξασφαλίζει χωρίς καθυστέρηση στους επιτρόπους ή τους υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που τις διεξάγουν, τη δυνατότητα απρόσκοπτης άσκησης των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα οφείλουν να εξασφαλίζουν σ` αυτούς άμεση πρόσβαση στα υπηρεσιακά τους αρχεία και στα τηρούμενα διαχειριστικά ή άλλα συναφή βιβλία και στοιχεία και να παρέχουν δια των αρμοδίων οργάνων τους κάθε αναγκαία πληροφορία ή διευκρίνιση. Οι Ο.Τ.Α. που περιλαμβάνονται σε προγραμματισμένους ελέγχους ειδοποιούνται σχετικώς με κάθε πρόσφορο μέσο οκτώ (8) ημέρες τουλάχιστον πριν από την έναρξη του ελέγχου. Οι επίτροποι ή οι υπάλληλοι που ενεργούν τους ελέγχους, έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ανακριτικών υπαλλήλων. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιοι οργανισμοί, τα πιστωτικά ιδρύματα γενικά και τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν έγγραφα, πληροφορίες ή στοιχεία σχετιζόμενα οπωσδήποτε με τα αντικείμενα του ελέγχου ή με λογαριασμούς ή δραστηριότητες κάθε Ο.Τ.Α., που τελεί υπό έλεγχο, οφείλουν, εάν τους ζητηθεί να τα θέτουν στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

10. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 – 9 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για τους απολογισμούς των Ο.Τ.Α. προηγούμενων οικονομικών ετών, που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

11. Δέκα από τις υφιστάμενες κενές θέσεις υπαλλήλων κλάδου ΠΕ του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετατρέπονται σε θέσεις:

α) Μία (1) πολιτικού μηχανικού

β) Μία (1) ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου

γ) Δύο (2) τεχνολόγων πολιτικών μηχανικών

δ) `Έξι (6) οικονομολόγων – λογιστών.

Οι θέσεις αυτές πληρούνται με μετάταξη και μεταφορά θέσεων ισάριθμων υπαλλήλων αντίστοιχων ειδικοτήτων από δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ ή Ο.Τ.Α. κατόπιν αιτήσεώς τους ή αιτήσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από σύμφωνη γνώμη του δικαστικού συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

12. Με όμοιο τρόπο και με την ίδια διαδικασία επιτρέπεται η μετάταξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο τακτικών υπαλλήλων Κλάδων ΓΕ και ΤΕ οικονομικής κυρίως κατεύθυνσης, καθώς και κλάδου ΜΕ από δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ ή Ο.Τ.Α. για πλήρωση ισάριθμων κενών θέσεων.

13.`Εκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο από την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, επιτρέπεται να καλύπτονται με απόσπαση μέχρι δύο (2) ετών προσωπικού ανάλογων προς τις ανάγκες ειδικοτήτων, από τους φορείς που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου δικαστικού (υπηρεσιακού) συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόσπαση μπορεί να ανανεωθεί μέχρι δύο (2) έτη ακόμη με την ίδια διαδικασία.

14. Οι πιστώσεις για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών που προκύπτουν από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων (μετακινήσεις εκτός έδρας κ.λπ.) αναγράφονται σε ειδικό Κ.Α.Ε. του προϋπολογισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

15. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1 – 8 του άρθρου αυτού ρυθμίζονται με απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία του άρθρου 24 παρ. 4 του π.δ/τος 774/19θ0. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι περί Ελεγκτικού Συνεδρίου διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.

16. Η οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών δύναται να διενεργεί οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους στις διαχειρίσεις των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.

Άρθρο 13
Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

1. Για την πραγματοποίηση των υποδομών και την υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων και κοινοτήτων του άρθρου 1, παράγραφοι 1 έως 4, 5 εδάφιο 1 Α, 6 έως 18, 19 εδάφιο Α, 20 έως 51 του παρόντος νόμου και των δήμων και κοινοτήτων των νήσων που υπάγονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιώς, καθώς και για την πραγματοποίηση των αναγκαίων δημόσιων επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης, καταρτίζεται ως ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του άρθρου 71 παράγραφος 4 του ν. 1622/1986 (ΦΕΚ 92 Α`) το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Π.Τ.Α.)”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.29 Ν.2738/1999 ΦΕΚ Α 180/9.9.1999.

2. Το Ε.Π.Τ.Α. έχει πενταετή χρονική διάρκεια (1998 – 2002) που μπορεί να παραταθεί σε επτά χρόνια (1998 – 2004) (με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε άρθρ.1 παρ.41 Ν. 3065/2002,ΦΕΚ Α 251

3. Το Ε.Π.Τ.Α. περιέχει:

α) Το Υποπρόγραμμα 1 για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ελάχιστιον λειτουργικών δαπανών των δήμων και κοινοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος.

β) Το Υποπρόγραμμα 2 για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών και της αντίστοιχης συμβουλευτικής υποστήριξης για την εφαρμογή τους, της προμήθειας και εγκατάστασης μηχανογραφικού εξοπλισμού και των απαραίτητων προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης, για την οργάνωση και μηχανοργάνωση των δήμων και κοινοτήτων αυτών και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.

γ) Το Υποπρόγραμμα 3 για τη χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής έργων τεχνικής υποδομής, προστασίας περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής για τους δήμους και κοινότητες αυτές, καθώς και λοιπών δημόσιων επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης.

δ) Το Υποπρόγραμμα 4 για τη χρηματοδότηση της διοικητικής, κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής υποδομής και σχετικών προγραμμάτων των δήμων και κοινοτήτων αυτών, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων τους.

ε) Το Υποπρόγραμμα 5 για τη χρηματοδότηση έργων ανάλογων με τα αναφερόμενα στα ανωτέρω Υποπρογράμματα 2, 3 και 4, που αφορούν αποκλειστικά τους Ο.Τ.Α. του άρθρου 1 παράγραφος 5 εδάφια 1Γ, 2, 3 και 4 και παράγραφος 19 εδάφιο Γ.

4. Πόροι του Ε.Γ.Τ.Α. είναι:

α) Ποσοστό οκτώ και πενήντα εκατοστών (8,50%) των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`), που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό, για τη χρηματοδότηση των Υποπρογραμμάτων 1, 2 και 4.

β) Ποσοστό είκοσι εκατοστών (20%) των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`), που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων (Σ.Α.Τ.Α. ), για τη χρηματοδότηση του Υποπρογράμματος 4.

γ) Το ποσό του λογαριασμού του άρθρου 67 του ν. 3033/1954 (ΦΕΚ 253 Α`) και το ποσό των τόκων των χρηματικών υπολοίπων του άρθρου 232, παράγραφ. 1, του π.δ/τος 410/1995, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και όλα τα ποσά των ειδικών λογαριασμών και πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζονται τα Υπουργεία, αυτοτελείς Δημόσιες Υπηρεσίες και Δημόσιοι Οργανισμοί, με τα οποία επιχορηγούνται δήμοι και κοινότητες για τη χρηματοδότηση των Υποπρογραμμάτων 4 και 5.

δ) Ποσοστό ογδόντα εκατοστών (80%) του φόρου των τόκων καταθέσεων του άρθρου 9 παράγρ, 5α του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`), για τη χρηματοδότηση των Υποπρογραμμάτων 1, 2 και 4.

ε) Οι πόροι Εθνικών και Περιφερειακών Κοινοτικών Προγραμμάτων και Πρωτοβουλιών που διαχειρίζονται τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες, οι οποίοι αφορούν έργα δήμων και κοινοτήτων και λοιπές επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης, για τη χρηματοδότηση των Υποπρογραμμάτων 2, 3 και 5.

στ) Οι πόροι του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων με τους οποίους χρηματοδοτούνται έργα δήμων και κοινοτήτων, για τη χρηματοδότηση των Υποπρογραμμάτων 3, 4 και 5.

Σχετικό:  παρ.6 άρθρ.11 Ν.2839/2000

5. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται έργα των Υποπρογραμμάτων 4 και 5, από 1ης Ιανουαρίου του έτους 1999 εγγράφονται στις Συλλογικές Αποφάσεις Έργων Περιφέρειας (Σ.Α.Ε.Π.). Για το Υποπρόγραμμα 3 εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`).

Σχετικό:  παρ.6 αρθ.11 του Ν. 2839/2000,ΦΕΚ Α 196/12.9.2000

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορεί να μεταφέρεται το αναγκαίο ποσό από τους πόρους της παρ.4 του παρόντος άρθρου στο λογαριασμό του άρθρου 68 του ν. 3033/1954 (ΦΕΚ 258 Α`) που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων του Υποπρογράμματος 4.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.31 Ν.2685/1999 Έναρξη ισχύος από 1.6.1999.

6. Για την κατάρτιση, παρακολούθηση, υποστήριξη και διοίκηση της εφαρμογής του Ε.Π.Τ.Α. συγκροτείται Επιτροπή στα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιος Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων αυτών.

Σχετικό: παρ.3 άρθρ.5 Ν.3345/2005,ΦΕΚ Α 138/16.6.2005

7. Από 1ης Ιανουαρίου του έτους 1998 απαγορεύεται η χρηματοδότηση δήμων και κοινοτήτων με υπουργικές αποφάσεις ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων από πόρους ειδικών λογαριασμών, του Κρατικού Προϋπολογισμού και του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, που δεν εντάσσονται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ή στους πόρους του Ε.Π.Τ.Α. της παρ. 4 του παρόντος. Οποιαδήποτε εντολή πληρωμής σε βάρος Κ.Α. στον οποίο, κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου, έχει εγγραφεί πίστωση, είναι άκυρη και δεν αποτελείται από το δημοτικό ή κοινοτικό ταμία.

Προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 14η Οκτωβρίου 1997 μεταξύ Υπουργείων, Ο.Τ.Α. και λοιπών φορέων, εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται. Δεν επιτρέπεται τροποποίηση των όρων τους αν αυτή έχει ως περιεχόμενο την αύξηση της χρηματοδότησης προς Ο.Τ.Α..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 Ν.2778/1999 ΦΕΚ Α 295/30.12.1999.

8. Οι πόροι που χρηματοδοτούν το Υποπρόγραμμα 1 της παραγράφου 3 του παρόντος κατανέμονται στους δήμους και κοινότητες της παραγράφου 1, σύμφωνα με κριτήρια και διαδικασία κατανομής, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από πρόταση της Κεντρικής, Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.

Το υπόλοιπο ποσοστό είκοσι εκατοστών (20%) της παραγράφου 4δ` του παρόντος κατανέμεται στους Ο.Τ.Α. του άρθρου 1 παράγραφος 5 εδάφια 1Γ, 2, 3 και 4 και παράγραφος 19 εδάφιο Γ, κατά τις διατάξεις του άρθρου 25, παράγραφος 5 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`).

9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μετά από εισήγηση της Επιτροπής της παρ. 6 του παρόντος άρθρου και της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ρυθμίζονται τα της κατάρτισης και εφαρμογής του Ε.Π.Τ.Α ιδίως δε τα σχετικά με το αναλυτικό περιεχόμενό του, τη διαδικασία καταγραφής των αναγκών των δήμων και κοινοτήτων και των σχετικών προτάσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους όρους και τη διαδικασία ένταξης έργων στο Ε.Π.Τ.Α και πραγματοποίησης των έργων αυτών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Σχετικό:  άρθρο 17 Ν.2601/1998 Α 81

10. Η παράγραφος 5 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής των εσόδων που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και στον τακτικό προϋπολογισμό.

Ως κριτήρια κατανομής λαμβάνονται υπόψη ιδίως:

α) το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης,

β) το μήκος και η βατότητα του οδικού δικτύου,

γ) ο ορεινός, πεδινός ή νησιώτικος χαρακτήρας του Ο.Τ.Α.,

δ) το επίπεδο των κοινωνικών εξυπηρετήσεων,

ε) η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων,

στ) το πληθυσμιακό μέγεθος, οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές και η δημογραφική τάση,

ζ) οι κλιματολογικές συνθήκες και ο αριθμός των σχολικών αιθουσών,

η) οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

“Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν από 1.1.2000.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 του άρθρου  12 του Ν.2672/1998 (Α 290).Έναρξη ισχύος 1.1.1999

Η παράγραφος 6 του ίδιου άρθρου καταργείται και οι λοιπές παράγραφοι αναριθμούνται.

11. Ο.Τ.Α., που προήλθαν από συνένωση κατά τις διατάξεις των νόμων 1416/1984 και 1622/1986 και στους οποίους δεν επέρχεται μεταβολή με το άρθρο 1 του παρόντος, εξακολουθούν να λαμβάνουν τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπονται από τις διατάξεις των νόμων αυτών.

Τα οικονομικά κίνητρα, που δικαιούνται κατά το προηγούμενο εδάφιο συνενωθέντες Ο.Τ.Α., οι οποίοι όμως και λόγω συνένωσής τους σε νέο δήμο κατά το άρθρο 1 του παρόντος, αποδίδονται στο νέο δήμο και διατίθενται για την εκτέλεση έργων και εφαρμογή προγραμμάτων στην εδαφική περιφέρεια του καταργούμενου Ο.Τ.Α.. οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του έτους 2002 και το ποσά των οικονομικών κινήτρων καταβάλλονται από το Ε.Π.Τ.Α..

Σχετικό:  άρθρο 12 Ν.3274/2004 και το άρθρο 27 παρ.2 Ν.3448/2006, ΦΕΚ Α 57/15.3.2006

Άρθρο 14
Προϋπολογισμός των νέων Ο.Τ.Α. και οικονομική διαχείριση των δήμων και κοινοτήτων των οποίων η λειτουργία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1998 – Δάνεια

1. Οι δήμοι που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο υποχρεούνται να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό τους και να φροντίσουν για τον κατά νόμο έλεγχό του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 222 του π.δ/τος 410/1995 μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 1999. Στον προϋπολογισμό του νέου δήμου εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των καταργούμενων δήμων ή κοινοτήτων.

Μέχρι την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού του νέου δήμου και πάντως όχι αργότερα από την ανωτέρω προθεσμία οι προϋπολογισμοί των Ο.Τ.Α. που καταργούνται, εκτελούνται ως προϋπολογισμοί του νέου δήμου κατ` εφαρμογή του άρθρου 216 του π.δ/τος 410/1995.

Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε δαπάνη με βάση τους προϋπολογισμούς των καταργούμενων Ο.Τ.Α..

Ο δήμαρχος εκδίδει τα οικεία χρηματικά εντάλματα σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του τέως δήμου ή της κοινότητος που αφορούν οι δαπάνες.

Τα εντάλματα πληρωμής δαπανών των ανωτέρω προϋπολογισμών και τα δικαιολογητικά τους φέρουν τον τίτλο Δήμος ή Κοινότητα ………. …………………………………………

Προϋλογισμός τέως Δήμου ή Κοινότητος ……………

Οι απολογισμοί των κοινοτήτων που καταργούνται, έτους 1998 ή παλαιότερων ετών υποβάλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το νέο δήμο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 225 του π.δ/τος 410/1995.

Η παρούσα παράγραφος ισχύει ανάλογα και για τις κοινότητες που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο.

2. Από την έναρξη της λειτουργίας των νέων δήμων και κοινοτήτων που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο έως την οριστική εναρμόνιση των ορίων αρμοδιότητος των Δ.Ο.Υ. με τα όρια των νέων Ο.Τ.Α., αρμόδια για το νέο δήμο ή κοινότητα είναι η Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδια για τον πρώην Ο.Τ.Α. του οποίου οικισμός ορίζεται ως έδρα του νέου δήμου ή κοινότητος.

3. Οι σχετικές με τη δωρεά και την εκποίηση ακινήτων αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων των Ο.Τ.Α., των οποίων η λειτουργία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1998, λαμβάνονται με την ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των μελών κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 246 και της παρ. 1 του άρθρου 248 του π.δ/τος 410/1995.

4. Συμφωνίες ή συμβάσεις για την εκμίσθωση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων ή τη μίσθωση ακινήτων από Ο.Τ.Α., σύμφωνα με το άρθρα 253 και 254 του π.δ/τος 410/1995, που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου από δήμους ή κοινότητες των οποίων η λειτουργία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 1998 δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο (2) ετών.

5. Για τις οφειλές από δάνεια του άρθρου 67 του ν.δ. 3033/1954 εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 12 παράγραφος 9 του ν. 1416/1984.

6. Για τον υπολογισμό των κατά το άρθρο 173 του π.δ/τος 410/1995 εξόδων παράστασης των αιρετών οργάνων των νέων Ο.Τ.Α., λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πραγματοποιηθέντων τακτικών εσόδων των συνενωθέντων Ο.Τ.Α..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Άρθρο 15
Δημοτικό και Κοινοτικός Κώδικας – Γενικά

1. Οι παράγραφοι 4 του άρθρου 2, 3 έως 14 του άρθρου 4, 1 του άρθρου 10 και 3, 4 και 5 του άρθρου 42 του π.δ/τος 410/1995 καταργούνται από 1.1.1999.

2. Το άρθρο 12 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 12

Ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών – πλατειών

Η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου και σύμφωνη γνώμη επιτροπής στην οποία συμμετέχουν: ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης κοι Αποκέντρωσης ή της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοι Διοίκησης του νομού ή της νομαρχίας, ως πρόεδρος, δύο εκπρόσωποι της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη διοικούσα επιτροπή της και δύο καθηγητές φιλόλογοι ή καθηγητές της ιστορίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Η μετονομασία επιτρέπεται, για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με τον ίδιο τρόπο.”

3. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 22 του π.δ/τος 410/1995 αριθμούνται 5 και 6 αντίστοιχα και προστίθενται παρ. 2, 3 και 4 ως εξής:

“2. Στους δήμους και κοινότητες που προέρχονται από συνένωση καταργηθέντων δήμων και κοινοτήτων τηρείται το δημοτολόγιο των καταργηθέντων έως την κατάρτιση ενιαίου δημοτολογίου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του π.δ/τος 497/1991 (ΦΕΚ 180 Α`), η οποία πρέπει να έχει συντελεστεί εντός ενός έτους από την εγκατάσταση των αρχών του νέου δήμου ή κοινότητας. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας έως έξι (6) ακόμη μήνες, ανάλογα με τον πληθυσμό του νέου δήμου ή κοινότητος.

3. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου τα σχετικά με τη δημοτικότητα έγγραφα εκδίδονται στο όνομα του νέου δήμου ή κοινότητας και μνημονεύεται και το όνομα του δημοτικού ή του κοινοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει ο δημότης.

Μετά τον καταρτισμό του ενιαίου δημοτολογίου πρέπει να μνημονεύεται στα σχετικά με τη δημοτικότητα έγγραφα η καταγωγή του δημότη από το δήμο ή την κοινότητα που καταργήθηκε.

4. Κατά ανάλογο με τις παρ. 2 και 3 τρόπο, και σύμφωνα με την παράγρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 2119/1993 (ΦΕΚ 23 Α`) εντός της ίδιας προθεσμίας καταρτίζεται το Μητρώο Αρρένων του νέου δήμου ή κοινότητας.”

4. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 31 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Οι άδειες συμμετοχής επαγγελματιών στο παζάρι χορηγούνται με απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου.”

5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 37 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται το εξής:

” – Την έκδοση των δημοτικών κανονιστικών διατάξεων εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημαρχιακή Επιτροπή. Η εισήγηση της δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο προ της υποβολής της στο Δ.Σ. και τάσσεται προθεσμία εντός της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος φορέας ή κάτοικος του δήμου μπορεί να διατυπώσει εγγράφως τις παρατηρήσεις και προτάσεις του.

Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Εάν η κανονιστική διάταξη αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια ενός δημοτικού διαμερίσματος ή οικισμού, η δημαρχιακή επιτροπή διαμορφώνει την εισήγησή της μετά από γνώμη του οικείου Τοπικού Συμβουλίου.”

6. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 64 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Στους δήμους ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, στους οποίους ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την πρότασή του υπέρ ενός, υπέρ δύο ή υπέρ τρίτων υποψηφίων.”

7. Η παράγραφος 1 του άρθρου 111 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Η δημαρχιακή επιτροπή αποτελείται από το δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο που έχει ορίσει ο δήμαρχος ως πρόεδρο και από δύο μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και δεκαπέντε μέλη, τέσσερα μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και τριάντα ένα μέλη, καθώς και στους δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών και έχουν πληθυσμό μέχρι δέκα χιλιάδες κατοίκους, και έξι μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από τριάντα ένα μέλη.”

8. Το πληθυσμιακό όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) και άνω κατοίκων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 115 του π.δ/τος 410/1995 μειώνεται από 1.1.1999 σε δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους και άνω. Από την ίδια ημερομηνία στους δήμους που είναι πρωτεύουσες Νομών και έχουν πληθυσμό μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους ορίζονται δύο αντιδήμαρχοι.

9. Στην παρ. 2 του άρθρου 115 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται το εξής:

“Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφασή του, η οποία εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του δημάρχου, να ανακαλεί τον αντιδήμαρχο αν αυτός ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά του.”

10. Το άρθρο 116 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 116

Εξουσιοδότηση υπογραφών

Ο δήμαρχος μπορεί, με απόφαση του, να αναθέτει την υπογραφή ορισμένων εγγράφων και πιστοποιητικών, σε δημοτικό σύμβουλο ή στον πρόεδρο του συμβουλίου δημοτικού διαμερίσματος ή στον πρόεδρο τοπικού συμβουλίου ή στον πάρεδρο ή σε προϊστάμενο δημοτικής υπηρεσίας ή σε άλλο μόνιμο υπάλληλο του δήμου.”

11. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 245 του π.δ/τος 410/1995, προστίθενται τα εξής:

“Στους Ο.Τ.Α., που προκύπτουν από συνένωση άλλων Ο.Τ.Α, το κτηματολόγιο αποτελείται από το σύνολο των κτηματολογίων των καταργηθέντων δήμων και κοινοτήτων τα οποία αποτελούν τμήματα του ενιαίου κτηματολογίου αυτών.”

12. Στην παρ. 3 του άρθρου 245 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται τα εξής: “Όταν πρόκειται για την καταχώριση στο κτηματολόγιο ακινήτου που ευρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, στην επιτροπή μετέχει ένα μέλος του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και ο πρόεδρος του οικείου τοπικού συμβουλίου ή ο οικείος πάρεδρος.”

13. Στην παρ. 1 του άρθρου 246 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται τα εξής:

“Η ως άνω απόφαση λαμβάνεται ύστερα από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα ψήφου κατά τη λήψη της απόφασης του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.”

14. Στο τέλος της παρ. 6 του άρθρου 248 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται εδάφιο ως εξής:

“Στους Ο.Τ.Α. που λειτουργούν τοπικά συμβούλια και πάρεδροι στην επιτροπή μετέχει ως δεύτερος δημοτικός σύμβουλος ο πρόεδρος του οικείου τοπικού συμβουλίου ή ο οικείος πάρεδρος.”

15. Η παράγραφος 4 του άρθρου 249 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Αν εφαρμοσθούν οποιαδήποτε προγράμματα αποκατάστασης αστέγων σε δήμους και κοινότητες που προήλθαν από συνένωση Ο.Τ.Α., οι κάτοικοι των δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων έχουν δικαίωμα προτίμησης στα προγράμματα αυτά, εφόσον εφαρμόζονται στην περιφέρειά τους.”

16. Στην παρ. 1 του άρθρου 250 του π.δ/τος 410/1995 προστίθενται τα εξής:

“Αν οι παραπάνω εκτάσεις ευρίσκονται εξ ολοκλήρου σε ένα δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται ύστερα από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου, ο οποίος στη λήψη της απόφασης έχει και δικαίωμα ψήφου.”

17. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 265 του π.δ/τος 410/1995 προστίθεται παρ. 3 και οι παρ. 3 και 4 του άρθρου αυτού αριθμούνται ως 4 και 5:

“3. Τα τοπικά συμβούλια και οι πάρεδροι οφείλουν τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους να υποβάλουν στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο σχέδιο τεχνικού προγράμματος, το οποίο να περιλαμβάνει ιεραρχημένα τα εκτελεστέα έργα για το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμά τους.”

18. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δήμων ή κοινοτήτων στο μετοχικό κεφάλαιο ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών (Π.Α.Ε.). Συμμετοχές οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο μετοχικό κεφάλαιο Π.Α.Ε., που έγιναν με την αγορά αριθμού μετοχών μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές.

Σε όσες περιπτώσεις η συμμετοχή Ο.Τ.Α. στο μετοχικό κεφάλαιο Π.Α.Ε. έχει εκδηλωθεί με την αγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου, η συμμετοχή αυτή είναι έγκυρη και ισχυρή, ο δε Ο.Τ.Α. έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαιώματά του, σε περίπτωση αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της αντίστοιχης Π.Α.Ε..

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, καθώς και για τις επιχειρήσεις των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

19. Στους δήμους που συνιστώνται με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, που προέρχονται από συνένωση δέκα και πλέον Ο.Τ.Α. και έχουν πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους, μπορεί να ορίζεται ένας επιπλέον αντιδήμαρχος πέραν εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 115 παρ. 1 του π.δ/τος 410/1995, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Άρθρο 16
Ιδρύματα – Λοιπά Ν.Π.Δ.Δ – Σύνδεσμοι Ο.Τ.Α. – Επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. που συνενώνονται – Κατάργηση Συμβουλίων Περιοχής

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 202 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Οι Ο.Τ.Α. που προκύπτουν από συνένωση άλλων Ο.Τ.Α. υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται με τη συνένωση ως προς τα δημοτικά ή κοινοτικά ιδρύματα του άρθρου 190, που έχουν συσταθεί από τους συνενούμενους Ο.Τ.Α..

2. Τα ανωτέρω δημοτικά ή κοινοτικά ιδρύματα περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο Ο.Τ.Α. από την έναρξη της λειτουργίας του.”

2. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 204 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Οι Ο.Τ.Α. που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται με τη συνένωση ως προς τα λοιπά δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα του άρθρου 203 που έχουν συσταθεί απο τους συνενούμενους Ο.Τ.Α..

2. Τα λοιπά δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα του άρθρου 203 που έχουν συσταθεί από δήμο ή κοινότητα, που καταργείται με τη συνένωση περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο Ο.Τ.Α.. από την έναρξη της λειτουργίας του”.

3. Το άρθρο 213 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 213

Σύνδεσμοι Ο.Τ.Α. που συνενώνονται

1. Στην περίπτωση που οι δήμοι ή κοινότητες που συνενώνονται και αποτελούν ένα νέο Ο.Τ.Α. συμμετέχουν όλοι τους ή μερικοί από αυτούς σε σύνδεσμο Ο.Τ.Α., ο σύνδεσμος αυτός καταργείται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας του νέου δήμου ή κοινότητος. Την εκτέλεση του σκοπού για τον οποίο είχε συσταθεί ο σύνδεσμος αναλαμβάνει αυτοδικαίως και συνεχίζει ο νέος δήμος ή κοινότητα, ο οποίος υπεισέρχεται σε όλα το δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του συνδέσμου ως καθολικός διάδοχος. Το προσωπικό και η περιουσία του συνδέσμου περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο Ο.Τ.Α. από την έναρξη της λειτουργίας του.

2. Οι Ο.Τ.Α. που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα το δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται με τη συνένωση και συμμετέχουν στους συνδέσμους κάθε κατηγορίας που μετείχαν οι κσταργηθέντες.

Αν οι εισφορές προς το σύνδεσμο των δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται έχουν καθοριστεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου ή κοινότητας μέλους του συνδέσμου, οι νέοι Ο.Τ.Α. εισφέρουν στο σύνδεσμο ποσό ανάλογο με τον πληθυσμό των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται και οι οποίοι ήταν μέλη του συνδέσμου. Οι δήμοι και οι κοινότητες, μέλη του συνδέσμου, που δεν ενώθηκαν εξακολουθούν να εισφέρουν τα ποσά τα οποία εισέφεραν.

Αν οι εισφορές προς το σύνδεσμο των δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται με τη συνένωση, έχουν καθοριστεί με εφάπαξ εισφορά, οι νέοι Ο.Τ.Α. εισφέρουν στο σύνδεσμο τα ποσά που έχουν καθοριστεί για κάθε δήμο ή κοινότητα με τη συνένωση των οποίων συνιστάται ο νέος Ο.Τ.Α.. Τα ίδια ποσά που εισέφεραν εξακολουθούν να εισφέρουν και οι δήμοι ή κοινότητες μέλη του συνδέσμου που δεν καταργήθηκαν.

Αν οι εισφορές προς το σύνδεσμο των δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται έχουν καθοριστεί σε ποσοστό επί των τακτικών ετήσιων εσόδων καθενός από αυτούς τους δήμους και τις κοινότητες, η εισφορά των νέων Ο.Τ.Α. προς το σύνδεσμο καθορίζεται με αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων των νέων Ο.Τ.Α., καθώς και των Ο.Τ.Α. μελών του συνδέσμου που δεν καταργήθηκαν.

3. Όσα ορίζονται στην ανωτέρω παράγραφο 2 εφαρμόζονται ανάλογα για κάθε σύνδεσμο οποιασδήποτε κατηγορίας στον οποίο συμμετέχουν δήμοι και κοινότητες οι οποίοι καταργούνται και συνενώνονται σε περισσότερους από ένα νέους Ο.Τ.Α..

4. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.”

4. Το άρθρο 292 του π.δ/τος 410/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 292

Επιχειρήσεις Ο.Τ.Α, που συνενώνονται

1. Οι Ο.Τ.Α. που προκύπτουν από συνένωση άλλων Ο.Τ.Α. υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται με τη συνένωση ως προς:

α. Τις σμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις του άρθρου 277 που έχουν συσταθεί από καθένα από τους συνενούμενους Ο.Τ.Α.. Οι επιχειρήσεις αυτές περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο Ο.Τ.Α..

β. Τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) του ν. 1069/1980 που έχουν συσταθεί από καθέναν από τους συνενούμενους Ο.Τ.Α..

Οι επιχειρήσεις αυτές περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο Ο.Τ.Α..

γ. Τις διαδημοτικές ή διακοινοτικές επιχειρήσεις του άρθρου 285 στις οποίες συμμετέχουν ορισμένοι ή όλοι οι Ο.Τ.Α.. που συνενώνονται σε ένα δήμο ή κοινότητα.

Οι επιχειρήσεις αυτές περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο Ο.Τ.Α..

δ. Τις διαδημοτικές ή διακοινοτικές επιχειρήσεις του άρθρου 285 στις οποίες συμμετέχουν οι καταργούμενοι Ο.Τ.Α. κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχει αυτοδικαίως κάθε νέος Ο.Τ.Α. κατά το άθροισμα των ποσοστών συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης των καταργούμενων Ο.Τ.Α..

Αν στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν και Ο.Τ.Α. που δεν καταργούνται, οι επιχειρήσεις αυτές εξακολουθούν να ανήκουν και στους εν λόγω Ο.Τ.Α. κατά το ποσοστό συμμετοχής καθενός από αυτούς στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

ε. Τις λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι καταργούμενοι Ο.Τ.Α. κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχει αυτοδικαίως κάθε νέος Ο.Τ.Α. κατά το άθροισμα των ποσοστών συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης των καταργούμενων Ο.Τ.Α..

2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.”

5. Το οικείο τοπικό συμβούλιο ή ο πάρεδρος κοινοτικού διαμερίσματος προτείνει στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο μέχρι δέκα (10) άτομα για το διορισμό μελών διοικητικού συμβουλίου αμιγούς δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης του άρθρου 278 του π.δ/τος 410/1995 ή δημοτικού ή κοινοτικού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδρύματος που είχε συσταθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος από τους συνενούμενους κατά το άρθρο 1 δήμους και κοινότητες.

Το δημοτικό ή κοινοτικά συμβούλιο υποχρεούται να διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο των ανωτέρω νομικών προσώπων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα των μελών του από τον πίνακα των προτεινόμενων προσώπων.

Αν κατά τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού ο αριθμός που προκύπτει δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα. Αν δεν υποβληθεί η πρόταση του πρώτου εδαφίου ή ο αριθμός των προτεινομένων υπολείπεται του πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο προβαίνει στη συμπλήρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου χωρίς την τήρηση του ποσοστού αυτού.

Για τον υπολογισμό του ανωτέρω ποσοστού το τυχόν προκύπτον κλάσμα δεν λαμβάνεται υπόψη.

Αν η αμιγής δημοτική ή κοινοτική επιχείρηση του άρθρου 278 του π.δ/τος 410/1995 ή το δημοτικό ή κοινοτικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή ίδρυμα ανήκει σε δήμο ή κοινότητα, που καταργήθηκε με τη συνένωση κατά το άρθρο 1 του παρόντος νόμου και δεν λειτουργεί τοπικό συμβούλιο ή δεν υπάρχει πάρεδρος, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο υποχρεούται να περιλάβει ως μέλη στη σύνθεση του Δ.Σ. των ανωτέρω νομικών προσώπων κατοίκους του τέως δήμου ή κοινότητος σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα του όλου αριθμού των μελών του Δ.Σ..

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ρυθμίζεται με ανάλογη εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων της παραγράφου αυτής, η εκπροσώπηση συνενούμενου κατά το άρθρο 1 δήμου ή κοινότητας, στα όργανα διοίκησης επιχείρησης Ο.Τ.Α. πλην των αμιγών δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων, στα οποία συμμετέχουν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος εκπρόσωποι του συνενούμενου δήμου ή κοινότητας και τα σχετικά με τη διάθεση των εσόδων από τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις αυτές.

6. Από 1ης Ιανουαρίου 1998 το Συμβούλια Περιοχής του άρθρου 214 του π.δ/τος 410/1995 μετατρέπονται αυτοδικαίως σε απλούς συνδέσμους του άρθρου 206 του ίδιου προεδρικού διατάγματος.

Οι σύνδεσμοι αυτοί καθίστανται καθολικοί διάδοχοι των συμβουλίων περιοχής, υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η διοίκηση, περιουσία και το προσωπικό των συμβουλίων περιοχής καθίστανται διοίκηση, περιουσία και προσωπικό των συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι αυτοί λειτουργούν μέχρι τη λήξη της διανυόμενης δημοτικής και κοινοτικής περιόδου 1995 – 1998 αποκλειστικά και μόνο για την προώθηση και περαίωση των υποθέσεων που έχουν ξεκινήσει τα συμβούλια περιοχής.

7. Αν το σύνολο των Ο.Τ.Α. που ανήκαν σε ένα συμβούλιο περιοχής συνενώνεται σε έναν Ο.Τ.Α., αυτός υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απλού συνδέσμου, ο οποίος καταργείται και αυτός την 1.1.1999.

Το προσωπικό και η περιουσία του καταργούμενου συνδέσμου καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό και περιουσία του νέου Ο.Τ.Α..

8. Αν δήμοι και κοινότητες που ανήκαν σε ένα συμβούλιο περιοχής – απλό σύνδεσμο από 1.1.1998 – συνενωθούν σε περισσότερους από έναν Ο.Τ.Α., οι νέοι Ο.Τ.Α. υπεισέρχονται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απλού συνδέσμου που καταργείται, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Το προσωπικό του απλού συνδέσμου κατανέμεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας στους νέους Ο.Τ.Α. που προκύπτουν από τις συνενώσεις και καθίσταται προσωπικό αυτών.

Αν ένας Ο.Τ.Α. απλού συνδέσμου που καταργείται δεν συνενωθεί σε νέο δήμο ή κοινότητα, υπεισέρχεται και αυτός στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απλού συνδέσμου σε αναλογία που καθορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Άρθρο 17
Απευθείας αναθέσεις εργασιών, μεταφορών και προμηθειών

1. Η σύναψη συμβάσεως για την απευθείας ανάθεση ή την απευθείας εκτέλεση εργασίας ή μεταφοράς ή προμήθειας από το δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας και λοιπούς φορείς της παρ. 1 τσυ άρθρου 266 του π.δ/τος 410/1995, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 267 του π.δ/τος 410/1995, επιτρέπεται μόνο για έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις ειδικά αιτιολογημένες.

Στην παρ. 1 του άρθρου 267 του π.δ/τος 410/1995 διαγράφονται οι λέξεις ή τα τοπικά συμβούλια”.

2. Η δημαρχιακή επιτροπή, το κοινοτικό συμβούλιο, για δε τους λοιπούς φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 266 του π.δ. 410/1995, το διοικητικό τους συμβούλιο, μπορούν με απόφασή τους να αναθέτουν, μετά από πρόχειρο διαγωνισμό, εφαρμόζοντας ανάλογα τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του π.δ. 28/1980 (ΦΕΚ 11 Α`), ή και απευθείας χωρίς διαγωνισμό, την εκτέλεση εργασίας, μεταφοράς ή προμήθειας, αν η αξία καθενός από αυτά δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) δραχμών για τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) δραχμών για τους λοιπούς δήμους και του ενάμιση εκατομμυρίου (1.500.000) δραχμών για τις κοινότητες και τους λοιπούς φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 266 του π.δ. 410/1995. Οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 267 και της παραγράφου 1 του άρθρου 268 του π.δ. 410/1995 εφαρμόζονται στην περίπτωση αυτή. Στα παραπάνω ποσά δεν περιέχεται ο αναλογών Φ.Π.Α.”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.9 Ν.2623/1998 Α 139.

3. Όπου στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 266, της παρ. 2 του άρθρου 268 και της παρ. 1 του άρθρου 269 του π.δ/τος 410/1995 αναγράφονται οι λέξεις “των τοπικών συμβούλιων”, “το τοπικό συμβούλιο” και “του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού συμβουλίου” αντίστοιχα, αυτές διαγράφονται.

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 12 του π.δ/τος 171/1987 (ΦΕΚ 84 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

«Επιτρέπεται η κατάτμηση των δημοτικών έργων και η σύνταξη των αντίστοιχων μελετών, με αναγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου κατατμημένων πιστώσεων για την εκτέλεση αυτών, ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα ή σε οργανωμένους οικισμούς με λιγότερους από 200 κατοίκους των νησιωτικών δήμων με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους.»

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 22 παρ.1 Ν.3274/2004,ΦΕΚ Α 195, και παρ. 8 άρθρου 24 ν. 3613/2007 (Α 263) και συμπληρωθηκε  με το άρθρο 18 παρ.14 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 68 Ν.4257/2014,ΦΕΚ Α 93/14.4.2014.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κατάτμηση έργου που προβλέφθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και προϋπολογίσθηκε ως ενιαίο, εκτός εάν με ειδική απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία περάτωσής του και προσδιορισθεί επακριβώς το τμήμα του το οποίο δύναται να εκτελεσθεί και χρησιμοποιηθεί ως αυτοτελές έργο, έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, μετά την εκπόνηση της μελέτης του ολοκληρωμένου έργου. Στην περίπτωση αυτή, συντάσσεται για το τμήμα αυτό ειδικός προϋπολογισμός ο οποίος θεωρείται, ανάλογα με το ύψος του, από τα αρμόδια όργανα και το τμηματικό αυτό έργο δημοπρατείται, υποχρεωτικά, ανεξάρτητα από το ύψος της δαπάνης του. Η διακήρυξη της σχετικής δημοπρασίας αυτού του τμήματος του έργου γίνεται με βάση τα τεχνικά και λοιπά οικονομικά στοιχεία της συνολικής του μελέτης.

Επίσης, δεν επιτρέπεται υποδιαστασιολόγηση των έργων των δήμων και κοινοτήτων κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κατηγοριών των καλουμένων από τη διακήρυξη έργο ληπτικών επιχειρήσεων ή τον υποβιβασμό των τάξεων των πτυχίων αυτών ή την αποφυγή δημοπράτησης.

Τα αρμόδια όργανα που ενεργούν κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, ανεξάρτητο από τυχόν άλλες πειθαρχικές ή ποινικές παραβάσεις, διώκονται πειθαρχικά και ποινικά για παράβαση καθήκοντος.”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 18
Προσωπικό Ο.Τ.Α.

1. Το προσωπικό των δήμων και κοινοτήτων, που συνενώνονται κατά το άρθρο 1, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του νέου Ο.Τ.Α. που προκύπτει από τη συνένωση και διέπεται από τις διατάξεις του πρώτου και του τρίτου μέρους (βιβλίου) του ν. 1188/1981 (ΦΕΚ 204 Α`), ανάλογα με την εργασιακή σχέση που κατέχει.

Προς τούτο μέσα σε ένα (1) μήνα από την εγκατάσταση των αιρετών αρχών των νέων Ο.Τ.Α. εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του δημάρχου ή προέδρου της κοινότητος, με την οποία διαπιστώνεται το ανωτέρω προσωπικό ως προσωπικό του νέου Ο.Τ.Α. με την ίδια σχέση εργασίας που κατέχει.

2. Εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων των νέων Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, καταρτίζονται οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) των νέων Ο.Τ.Α.

Οι Οργανισμοί αυτοί ψηφίζονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια και εγκρίνονται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, η πράξη του οποίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς προηγούμενη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 13 του Ν.2672/1998 (Α 290) Έναρξη ισχύος 1.1.1999.

3. Για τη σύσταση θέσεων προσωπικού, λαμβάνονται οπωσδήποτε υπόψη, ο αριθμός του προερχόμενου από τη συνένωση προσωπικού, η εδαφική έκταση του Ο.Τ.Α. που προήλθε από τη συνένωση, ο πληθυσμός του, η γεωγραφική του θέση, τα προσδοκώμενα έσοδά του, η έκταση του οδικού, ηλεκτρικού, υδρευτικού και αποχετευτικού δικτύου του, οι περιβαλλοντικές του υποχρεώσεις, ο αριθμός των δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς και κάθε άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αναπτυξιακή και λειτουργική δραστηριότητά του.

4. Οι θέσεις του Ο.Ε.Υ. καταλαμβάνονται από προσωπικό της παραγράφου 1, σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα. Το προσωπικό αυτό εξελίσσεται μισθολογικά και βαθμολογικά κατά τις διατάξεις του πρώτου μέρους (βιβλίου) του ν. 1188/1981, όπως ισχύει.

Ειδικά οι περιορισμένης διαβάθμισης υπάλληλοι των καταργούμενων κοινοτήτων που υπάγονταν στο δεύτερο μέρος (βιβλίο) του ν. 1188/1981 εξελίσσονται περαιτέρω κατά τρία μισθολογικά κλιμάκια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών καθορίζεται περαιτέρω μισθολογική εξέλιξή τους κλιμακωτά μέχρι και το καταληκτικό κλιμάκιο.

Το προσωπικό της παραγράφου 1, που υπάγεται στο Α` μέρος (βιβλίο) του ν.1188/1981, κατατάσσεται στις οργανικές θέσεις του Ο.Ε.Υ. του νέου Ο.Τ.Α. και το προσωπικό που υπάγεται στο Β` μέρος (περιορισμένης διαβάθμισης) κατατάσσεται στις υπόλοιπες οργανικές θέσεις του Ο.Ε.Υ. του νέου Ο.Τ.Α. ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.

Το υπόλοιπο προσωπικό του Β` μέρους κατατάσσεται εκ προσωρινές προσωπαγείς θέσεις, που συνιστώνται αυτοδικαίως στον Ο.Ε.Υ. του νέου Ο.Τ.Α. και καταργούνται κατά την αποχώρηση του υπαλλήλου.

Για την κατάταξη σε οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις το Υπηρεσιακό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη ως κριτήρια επιλογής τις υπηρεσιακές ανάγκες, τα χρόνια υπηρεσίας, την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ..

Το προσωπικό της παραγράφου 1 δύναται μέσα σε έξι (6) μήνες από την έγκριση του Ο.Ε.Υ. των νέων Ο.Τ.Α. να υποβάλει αίτηση μετάταξης σε άλλον Ο.Τ.Α. ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή δημόσια υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων και των Γραμματειών των δικαστηρίων, ή Περιφέρεια ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.22 Ν.2738/1999 ΦΕΚ Α 180/9.9.1999.

Η απόφαση της μετάταξης εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α. και του φορέα υποδοχής και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αν ο μετατασσόμενος υπάλληλος κατέχει οργανική θέση, τη θέση του αυτή καταλαμβάνει αυτός που έχει καταταγεί σε προσωρινή προσωποπαγή θέση του αυτού κλάδου και με τη σειρά εγγραφής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παρερχομένης της προθεσμίας των έξι (6) μηνών το προσωπικό του νέου Ο.Τ.Α., που έχει καταταγεί σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις, μετατάσσεται υποχρεωτικά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α. και του φορέα υποδοχής. Η μετάταξη γίνεται σε άλλον Ο.Τ.Α.. ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή δημόσια υπηρεσία ή υπηρεσία της Περιφέρειας ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εντός του νομού. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το προσωπικό αυτό διατηρεί το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε πριν τη μετάταξή του,

Οι μετατάξεις του προσωπικού της παραγράφου 1 του παρόντος σε άλλες υπηρεσίες μπορεί να γίνουν και σε προσωποπαγείς θέσεις σε περίπτωση έλλειψης κενών θέσεων, που συνιστώνται με την πράξη μετάταξης και καταργούνται με την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η απόφαση της μετάταξης εκδίδεται από τους αρμόδιους Υπουργούς σε περίπτωση μετάταξης σε Υπουργείο, οι περιφερειακές υπηρεσίες του οποίου δεν υπάγονται στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.7 Ν.2880/2001,ΦΕΚ Α 9/30.1.2001.

5. Οι περιορισμένης διαβάθμισης υπάλληλοι των κοινοτήτων εξελίσσονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4 αυτού του άρθρου. Οι αποδοχές των υπαλλήλων των καταργούμενων κοινοτήτων που ήταν ειδικής περιορισμένης διαβάθμισης εξακολουθούν να καταβάλλονται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 312, 313 και 314 του ανωτέρω νόμου, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Σχετικό:  άρθρ.17 Ν.2744/1999

6. Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 54 παρ. 4 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`) ειδική επιτροπή αξιολόγησης για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. πρώτης βαθμίδας και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.

Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που λειτουργεί: α) σε κάθε νομό ή νομαρχία για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού κάθε νομού ή νομαρχίας, β) σε κάθε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή νομαρχιακό διαμέρισμα ή κεντρική υπηρεσία ενιαίας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τους υπαλλήλους τους και από έναν (1) υπάλληλο της Περιφέρειας του κλάδου ΠΕ Διοικητικού.

Η ανωτέρω επιτροπή κρίνει τις εκθέσεις αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντων, εφόσον βαθμολογούνται με ένα ή περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με 9 ή 10 ή με 4 και κάτω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 316/1992 “Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών πλην των εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. (ΦΕΚ 161 Α`/25.9.1992).

Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και για τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης στους οποίους λειτουργεί ίδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. πρώτης βαθμίδας της περιφέρειας της νομαρχίας Αθηνών όπου λειτουργούν τρία (3) υπηρεσιακά συμβούλια.

7. Στο άρθρο 83 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`) και μετά τη φράση “ΔΕ35 δενδροανθοκηπουρών – δενδροκόμων – κηπουρών – ανθοκόμων” προστίθεται η φράση”, του κλάδου ΔΕ2 εποπτών καθαριότητας, καθώς και του κλάδου ΔΕ32 μαγείρων.”.

8. Κενές ή κενούμενες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα “και του προσωπικού όλων των άλλων κατηγοριών και κλάδων” των Ο.Τ.Α. πρώτης βαθμίδας καλύπτονται με προσωπικό που προσλαμβάνεται χωρίς την έγκρισης της επιτροπής της παρ. 2 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 236/1994.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.30  Ν.3274/2004,ΦΕΚ Α 195/19.10.2004.

Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού και για τον κλάδο και για την ειδικότητα που δεν απαιτείται διαγωνισμός γίνεται από τους ίδιους τους Ο.Τ.Α. πρώτης βαθμίδας με τη διαδικασία και τα κριτήρια του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει κάθε φορά.

Για την πρόσληψη προσωπικού εκδίδεται απόφαση του συμβουλίου του οικείου Ο.Τ.Α., με την οποία αποφασίζεται η πραγματοποίηση των προσλήψεων. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και τις αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις, για τις οποίες προορίζεται το προσωπικό, τις διατάξεις στις οποίες προβλέπονται τα αντίστοιχα ανταποδοτικά τέλη, τον αριθμό των προκηρυσσόμενων θέσεων κατά κατηγορία και ειδικότητα, τα απαιτούμενα προσόντα.

Βάσει της απόφασης αυτής εκδίδεται προκήρυξη από το δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας.

Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύεται ολόκληρη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.).

Μετά την παραπάνω δημοσίευση, δημοσιεύεται περίληψη της προκήρυξης σε μία τουλάχιστον τοπική εφημερίδα, εφόσον εκδίδεται, και σε δύο ημερήσιες της έδρας του νομού.

Η προκήρυξη αναρτάται στο κατάστημα του δήμου ή της κοινότητας. Για την ανάρτηση συντάσσεται πρακτικό.

Στην περίληψη αναφέρεται ο αριθμός των θέσεων που προκηρύσσονται κατά κατηγορία και ειδικότητα, τα απαιτούμενα προσόντα, ο αριθμός του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, που έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη, η υπηρεσία στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η οποία είναι εικοσαήμερη και αρχίζει από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης της περίληψης στον τύπο.

Η τελευταία δημοσίευση της περίληψης γίνεται μετά από δέκα (10) ημέρες τουλάχιστον από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.).

Το περιεχόμενο της περίληψης μεταδίδεται, όπου αυτό είναι δυνατόν και από ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α`) και η ανακρίβεια των δηλωμένων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Η προκήρυξη αποστέλλεται πριν τη δημοσίευση στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο οφείλει να την ελέγξει από άποψη νομιμότητας εντός δεκαπέντε (15) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του Α.Σ.Ε.Π.. Οι σχετικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων αποστέλλονται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο ασκεί έλεγχο αυτεπαγγέλτως ή μετά από ένσταση υποψηφίων. Μετά τον έλεγχο ο οικείος φορέας καταρτίζει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, καθώς και τους πίνακες διοριστέων, τους οποίους και αποστέλλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.). Η πρόσληψη όμως του προσωπικού μπορεί να γίνεται αμέσως μετά την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και πριν τον αυτεπάγγελτο ή κατ` ένσταση έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π. Μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων οι τυχόν ήδη προσληφθέντες που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς απολύονται. Οι απολυόμενοι λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για την απασχόλησή τους έως την ημέρα της απόλυσης χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση από την αιτία αυτή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.12 άρθρ.9 Ν.2623/1998 Α 139.

Σε κάθε Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού συνιστάται τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν δημοτικό ή κοινοτικό σύμβουλο ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ή του Συνδέσμου ως Πρόεδρο και δύο Προϊσταμένους Διευθύνσεων ή Τμημάτων του οικείου Ο.Τ.Α. ως μέλη και ελλείψει αυτών, από άλλους μονίμους υπαλλήλους του ίδιου Ο.Τ.Α..

Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας ή του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ή του Συνδέσμου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο γραμματέας της Επιτροπής. Έργο της Επιτροπής είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται αποζημίωση για τον Πρόεδρο, τα Μέλη και τον Γραμματέα της Επιτροπής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.5 Ν.3345/2005,ΦΕΚ Α 138/16.6.2005.

Δεν επιτρέπεται έκδοση προκήρυξης από δήμο ή κοινότητα πριν την πάροδο τριμήνου από την προηγούμενη, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 9 του ν. 2623/1998 (ΦΕΚ 139 Α`) και την παρ. 50 του άρθρου 27 του ν. 3013/2002 (ΦΕΚ 102 Α`), αντικαταστάθηκε πάλι παρ.2 του Ν.3260/2004 (ΦΕΚ Α 151/2004).

Σχετικό: το άρθρο 3 παρ.1 του Ν. 3260/2004 (ΦΕΚ Α 151/6.8.2004)

9. Στην παράγραφο 12 του άρθρου 18 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`): α) η φράση “οι δήμοι, οι κοινότητες και τα συμβούλια περιοχής” αντικαθίσταται με τη φράση “Οι Ο.Τ.Α. πρώτης βαθμίδας” και β) στο τέλος της παραγράφου αυτής προστίθενται το εξής: “Στην περίπτωση που κάποιο δημοτικό ή κοινοτικό ίδρυμα ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στερείται Ο.Ε.Υ., ο αριθμός των απασχολουμένων καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. αυτού που λαμβάνεται πριν από την έναρξη κάθε νέου έτους.”

Σχετικό:  παρ.1 άρθρ.31 Ν.2685/1999  ,το άρθρο 26 παρ.2 Ν.2819/2000

Άρθρο 19
Κατάργηση επαρχιών

1. Οι επαρχίες ως μονάδες της διοικητικής διαίρεσης της χώρας καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 1999.

Η κατάργηση των επαρχιών δεν επιφέρει συνέπειες στην κατανομή, διάρθρωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα.

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 23 του π.δ/τος 30/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει έναν υποψήφιο Νομάρχη και υποψήφιους για μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των μελών του νομαρχιακού συμβουλίου. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά τριάντα τοις εκατό (30%) το πολύ. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει έναν τουλάχιστον υποψήφιο από κάθε νησιωτική πρώην επαρχία κατά την έννοια του μεθεπόμενου εδαφίου. Υποψήφιος της πρώην επαρχίας μπορεί να είναι μόνο δημότης εκλογέας δήμου ή κοινότητος αυτής της πρώην επαρχίας.

Νησιωτική πρώην επαρχία, για την εφαρμογή των εκλογικών διατάξεων του παρόντος προεδρικού διατάγματος, είναι η πρώην επαρχία που η εδαφική περιφέρειά της αποτελείται από ένα ή περισσότερα νησιά ενός νομού στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα νησιά Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Σύρος, Χίος, Σάμος και Ρόδος.”

3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του π.δ/τος 30/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

“Στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου σημειώνεται το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού που έχουν δηλωθεί και κάτω από αυτά το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου νομάρχη και στη συνέχεια το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων συμβούλων με αλφαβητική σειρά και η νησιωτική πρώην επαρχία ή το επαρχείο για την οποία ή το οποίο είναι υποψήφιος.

4. Το άρθρο 34 του π.δ/τος 30/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

“Εκπροσώπηση νησιωτικών πρώην επαρχιών  Κάθε νησιωτική πρώην επαρχία εκπροσωπείται στο νομαρχιακό συμβούλιο με έναν τουλάχιστον σύμβουλο.

Σε περίπτωση που σύμφωνα με την ανωτέρω κατανομή εδρών, ορισμένες νησιωτικές πρώην επαρχίες δεν εκπροσωπούνται στο νομαρχιακό συμβούλιο, εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος της νησιωτικής πρώην επαρχίας αυτής από τον επιτυχόντα συνδυασμό και αναπληρωματικός ο αμέσως επόμενος.

Δεν εκλέγεται ο τελευταίος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του ίδιου συνδυασμού που δεν είναι υποψήφιος νησιωτικής πρώην επαρχίας. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται διαδοχικά μέχρι τη συμπλήρωση ενός τουλάχιστον εκλεγόμενου συμβούλου για κάθε νησιωτική πρώην επαρχία. Σε περίπτωση νησιωτικών πρώην επαρχιών που εκλέγουν ίσο αριθμό συμβούλων ενεργείται κλήρωση.”

Άρθρο 20
Τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων εστιατορίων κ.λπ.
Το εδάφιο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (ΦΕΚ 136 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφιο β` του άρθρου 3 του ν. 658/1977 (ΦΕΚ 214 Α`) και την παράγραφο 6 του άρθρου 26 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`), αντικαθίσταται από 1.1.1998 ως εξής:

“Επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τέλος σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) στα ακαθάριστα έσοδα των: α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος, β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας, γ) καντινών.”

Στο ανωτέρω τέλος υπάγονται και τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPER MARKETS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.

Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάϊτ κλάμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική, το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

Στους δήμους και στις κοινότητες στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

Αν σε τμήμα δήμου ή κοινότητος ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ειδικά και μόνο για το τμήμα αυτό εφαρμόζεται η διάταξη του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου.

Το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:

α. Τουριστικών ειδών.

β. Ειδών λαϊκής τέχνης.

γ. Ενθυμίων και δώρων.

δ. Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία.

ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους.

στ. Ειδών “σπορ”, “σκι” και “ορειβασίας”.

ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.

η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούνται να το καταβάλει στο οικείο δημόσιο ή δημοτικό ταμείο υπέρ του δικαιούχου δήμου ή κοινότητας.

Σημ.: όπως το άρθρο 20 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2 του άρθρου  62 του ν.4483/2017

Άρθρο 21
Διατήρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των κατοίκων μικρών Ο.Τ.Α.

1. Διατηρούνται και μετά τη λειτουργία των νέων Ο.Τ.Α. του άρθρου 1 όλες οι ευνοϊκού χαρακτήρα ειδικές ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπέρ των καταργούμενων λόγω συνενώσεως δήμων, κοινοτήτων ή συνοικισμών τους και των κατοίκων τους κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.

2. Δικαιώματα και διευκολύνσεις οικονομικής, φορολογικής, ασφαλιστικής φύσεως που απολάμβαναν οι κάτοικοι οικισμών κοινοτήτων που συνενώνονται εξακολουθούν να ισχύουν, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό του δήμου ή κοινότητος στον οποίο ανήκουν.

3. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.δ/τος 4435/1964 (ΦΕΚ 217 Α`), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου μόνου του ν.δ/τος 4521/1966 (ΦΕΚ 135 Α`) εξακολουθεί να ισχύει για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες των οποίων η έναρξη επαγγέλματος αρχίζει μετά την ένταξη κωμοπόλεων, χωρίων και οικισμών σε Ο.Τ.Α. που συνιστάται με τον παρόντα νόμο και του οποίου ο πληθυσμός είναι άνω των 2.000 κατοίκων, εφόσον αυτοί ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητα σε κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει και για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες που ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα σε κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους που εντάχθηκαν σε Ο.Τ.Α. προερχόμενους από συνένωση που συντελέστηκε πριν από την ισχύ του παρόντος των οποίων ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από 2.000 κατοίκους.

4. Ο κατάλογος των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κατά την έννοια του Καν. (Ε.Ε.) 950/97 άρθρο 21, όπως ισχύει κάθε φορά για την Ελλάδα, εξακολουθεί να ισχύει στο πλαίσιο των Δημοτικών ή Κοινοτικών Διαμερισμάτων ανεξαρτήτως της συνδρομής τους στη συγκρότηση Δήμων ή Κοινοτήτων στα πλαίσια εφαρμογής του παρόντος νόμου και τα ωφελήματα εξακολουθούν να επέρχονται αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες εδαφικές περιοχές του καταλόγου σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

5. Για την εφαρμογή των διατάξεων:

α) της περιπτώσεως α` της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`) για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου δευτερεύουσας κατοικίας,

β) της περιπτώσεως δ` της παραγράφου 16 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`) για την εξαίρεση από την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων για επιχειρήσεις και υποκαταστήματα,

γ) της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1521/1950 (ΦΕΚ 245 Α`), όπως ισχύει, για την επίκληση του δικαιώματος χρησικτησίας και την απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης,

δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.δ/τος 3783/1957 (ΦΕΚ 201 Α`) για την απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου ή Ε.Φ.Τ.Ε. στεγαστικών δανείων,

ε) του άρθρου 60 του ν. 1731/1987 (ΦΕΚ 181 Α`) για το φόρο για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

στ) της παραγράφου 6 του άρθρου 19 του ν. 1882/1990 για τα τέλη βεβαιώσεως έναρξης δραστηριότητος,

ζ) της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 1591/1986 (ΦΕΚ 50 Α`), όπως ισχύει, για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο κληρονομίας,

η) της παραγράφου 6 του άρθρου 23 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α`), όπως ισχύει, για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο γονικής παροχής,

8) του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 (ΦΕΚ 238 Α`), όπως ισχύει, για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο μεταβίβασης,

ι) του ν. 478/1978 για την απαλλαγή από την καταβολή της εισφοράς του ΚΗ` ψηφίσματος,

ια) του π.δ/τος 6/1982 (ΦΕΚ 588 Δ`) και των π.δ/των από 24.4.1985 (ΦΕΚ 181 Δ`), 14.2.1987 (ΦΕΚ 133 Δ`) και 25.4.1989 (ΦΕΚ 293 Δ`) για την πολεοδομική ανάπτυξη και τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης στους μικρούς οικισμούς,

ιβ) της κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 29 παρ. 1 ν. 1577/1985 (ΦΕΚ 210 Α`) εκδοθείσας υπουργικής απόφασης 60885/4983/1990 (ΦΕΚ 658 Β`) για τη χορήγηση αδειών από προέδρους κοινοτήτων, ως πληθυσμός πόλης, οικισμού ή περιοχής, εννοείται ο πληθυσμός που περιλαμβάνεται στις οικιστικές αυτές μονάδες ανεξάρτητα από τον πληθυσμό δήμων ή κοινοτήτων, στους οποίους οι μονάδες αυτές περιλαμβάνοντοι. Όπου στις παραπάνω διατάξεις αναφέρεται πληθυσμός κοινότητος ή δήμου εννοείται πλέον ο πληθυσμός του Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος, στο οποίο αντιστοιχεί ο καταργηθείς Ο.Τ.Α., ανεξάρτητα από τον πληθυσμό του δήμου στον οποίο συμπεριλαμβάνεται.

6. Στις περιπτώσεις που εντός της εδαφικής περιφέρειας δήμου ή κοινότητας που συνιστάται με τον παρόντα νόμο λειτουργεί Σταθμός Διοδίων, οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του δήμου ή της κοινότητας δικαιούνται να εφοδιαστούν με Κάρτα Ελεύθερης Διάβασης. Η Κάρτα παρέχεται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη λειτουργίας των παραπάνω δήμων και κοινοτήτων. Γι` αυτό μεριμνούν από κοινού τα Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και οι υφιστάμενοι και λειτουργούντες έως την 31η Δεκεμβρίου 1998 δήμοι ή κοινότητες στην περιφέρεια των οποίων κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι.

7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή και στους κατά τις διατάξεις των νόμων 1416/1984 και 1622/1986 καταργηθέντες, λόγω συνενώσεως, Ο.Τ.Α..

Άρθρο 22
Τηλεφωνικές αιτήσεις, αποστολή βεβαιώσεων χωρίς αίτηση πολίτη και αναζήτηση πιστοποιητικών από την υπηρεσία

1. Οι αιτήσεις των πολιτών για έκδοση:

α) Αποσπάσματος ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου, θανάτου,

β) Πιστοποιητικού γέννησης,

γ) Πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α και Β)

δ) Πιστοποιητικού ποινικού μητρώου και

ε) Αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας

είναι δυνατόν να υποβάλλονται τηλεφωνικά μέσω Ο.Τ.Ε..

Η διαδικασία της υποβολής και λοιπές λεπτομέρειες ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, το μέτρο της τηλεφωνικής υποβολής αιτήσεων μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο Ο.Τ.Ε. μεταβιβάζει τις τηλεφωνικές αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο και ιδιαίτερο την τηλεομοιοτυπία, τηλετυπία, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή την τηλεφωνία.

Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζεται ο τρόπος παραλαβής ή αποστολής από τις υπηρεσίες των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων, ο τύπος αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα τέλη χαρτοσήμου ή ένσημα υπέρ Δημοσίου ή τρίτων, με το οποία επιβαρύνεται ο πολίτης για την έκδοση των πιστοποιητικών της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και των αντιγράφων τους, είτε εκδίδονται με τη διαδικασία των τηλεφωνικών αιτήσεων είτε με τη συνήθη διαδικασία, καταργούνται.

Επίσης, καταργούνται τα προβλεπόμενα τέλη χαρτοσήμου ή ένσημα υπέρ Δημοσίου ή τρίτων, με το οποία επιβαρύνεται ο πολίτης, για την έκδοση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων, που θα καθορισθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και των αντιγράφων τους είτε η σχετική αίτηση γίνεται τηλεφωνικά είτε με τη συνήθη διαδικασία.

Η ένταξη λειτουργίας των τηλεφωνικών αιτήσεων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`), όπως ισχύουν, έχουν εφαρμογή και στις περιπτώσεις διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών, ύστερα από τηλεφωνική τους αίτηση.

Για τις περιπτώσεις του πιστοποιητικού ποινικού μητρώου και του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, ο πολίτης που θα υποβάλει την αντίστοιχη τηλεφωνική αίτηση, είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνει, εφαρμοζομένης ανάλογα της διάταξης της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986, εφόσον υπογράψει την ενσωματωμένη στα ανωτέρω έγγραφα υπεύθυνη δήλωση κατά τη χρήση τους.

Η άρνηση υπογραφής της ανωτέρω δήλωσης από τον πολίτη καθιστά ανίσχυρο το οικείο πιστοποιητικό.

Οι υπηρεσίες στις οποίες υποβάλλονται τα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου και το αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας, υποχρεώνονται να υποδεικνύουν στον πολίτη την υπογραφή της ενσωματωμένης σε αυτά υπεύθυνης δήλωσης και να ελέγχουν την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων από το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας.

2. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται:

α) οι περιπτώσεις που η Υπηρεσία αποστέλλει ταχυδρομικά βεβαιώσεις και πιστοποιητικά στον πολίτη ύστερα από διεκπεραίωση υπόθεσής του, χωρίς να απαιτείται σχετική αίτηση από μέρους του.

β) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα τέλη χαρτοσήμου ή ένσημα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων για τις κατά τον ανωτέρω τρόπο αποστελλόμενες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, καταβάλλονται, όχι κατά την έκδοσή τους, αλλά κατά την πρώτη χρησιμοποίηση τους. Ως χρησιμοποίηση θεωρείται και η έκδοση αντιγράφου ή φωτοαντιγράφου των εγγράφων αυτών.

3. Τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα τέλη χαρτοσήμου ή ένσημα υπέρ Δημοσίου ή τρίτων για τις βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, που οι ίδιες οι υπηρεσίες, βάσει των κειμένων διατάξεων, αναζητούν, αντί του πολίτη, από άλλες υπηρεσίες, καταβάλλονται όχι κατά την έκδοσή τους, αλλά πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Το ύψος των οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου και της υπέρ Ο.Γ.Α. εισφοράς ή ενσήμων υπέρ Δημοσίου ή τρίτων για το αναφερόμενα στις παραγράφους 2 και 3 έγγραφα, σημειώνεται από την εκδίδουσα Υπηρεσία, με ειδική ένδειξη πάνω στα έγγραφα αυτά.

Σχετικό:  το άρθρ.32 παρ.3 Ν.3536/2007,ΦΕΚ Α 42/23.2.2007

Άρθρο 23
Συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας

1. Δήμος μπορεί να συνάπτει με όμορους δήμους και κοινότητες συμβάσεις με τις οποίες αναλαμβάνει την άσκηση αρμοδιότητας για λογαρισμό τους ή την υποστήριξη της άσκησης της. Οι συμβάσεις αυτές καλούνται “συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας”. Σε αυτές μπορεί να συμμετέχει και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του αναλαμβάνοντος δήμου.

2. Στις συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας ορίζεται ο τρόπος άσκησης της ανατιθέμενης αρμοδιότητας ή υποστήριξης της άσκησης της και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, ιδίως δε:

α) ο σκοπός και η διάρκεια της σύμβασης,

β) η απασχόληση προσωπικού των συμβαλλόμένων ή η σύσταση πρόσθετων θέσεων προσωπικού στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του αναλαμβάνοντος δήμου,

γ) η διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων και άλλων τεχνικών μέσων ή ακινήτων και εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση του σκοπού της σύμβασης,

δ) τα ποσά χρηματοδότησης των επενδυτικών και των λειτουργικών δαπανών για την εφαρμογή της σύμβασης τα οποία μπορούν να προέρχονται και από τους ΚΑΠ, τη ΣΑΤΑ, τέλη, δικαιώματα και εισφορές ή το Ε.Π.Τ.Α.,

ε) το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σύμβασης,

στ) το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της σύμβασης.

3. Οι προβλεπόμενες στη σύμβαση δαπάνες εγγράφονται ως υποχρεωτικές στους προϋπολογισμούς των συμβαλλόμενων Ο.Τ.Α. και αποδίδονται στον αναλαμβάνοντα την αρμοδιότητα δήμο.

4. Οι πρόσθετες θέσεις προσωπικού της παρ. 2β` του παρόντος, καλύπτονται με πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ίσου με τη διάρκεια της σύμβασης. Το προσωπικό αυτό προσλαμβάνεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, εάν η διάρκεια της σύμβασης δεν υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο ή των άρθρων 15 έως και 19 του ίδιου νόμου, εάν υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο.

5. Τα χρησιμοποιούμενα τεχνικά μέσα και εγκαταστάσεις μπορεί να φέρουν ως διακριτικό τον τίτλο “Διαδημοτική Συνεργασία …………..” που συμπληρώνεται με το ονόματα των συμβαλλόμενων Ο.Τ.Α. ή με άλλο όνομα δηλωτικό της γεωγραφικής ενότητας των Ο.Τ.Α. αυτών.

6. Οι αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων για τη σύναψη συμβάσεων διαδημοτικής συνεργασίας λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών εκάστου.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 24
Προσαρμογή διατάξεων του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α`)

1. Όπου στο ν. 2508/1997 αναφέρεται “συμβούλιο περιοχής”, νοείται ο νέος δήμος ή κοινότητα που προκύπτει από τη συνένωση δήμων ή κοινοτήτων κατά το άρθρο 1 του παρόντος νόμου.

2. α) Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) περιλαμβάνει την εδαφική περιφέρεια του νέου δήμου ή κοινότητος που συνιστάται με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, στην οποία περιλαμβάνεται ένας τουλάχιστον οικισμός με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με την εκάστοτε τελευταία απογραφή.

Κατ` εξαίρεση σε περίπτωση κατά την οποία το σύνολο των αστικών και περαστικών χωρών του ενός η περισσότερων οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων δεν καλύπτει ολόκληρη την εδαφική περιφέρεια του κατά τα ανωτέρω νέου Ο.Τ.Α., λόγω ιδίως του μεγάλου αριθμού των συνενωθέντων δήμων και κοινοτήτων που υπάγονται στο νέο Ο.Τ.Α., της απόστασης μεταξύ τους και των συγκοινωνιακών συνθηκών, συντάσσονται ένα ή περισσότερα Γ.Π.Σ. για τους οικισμούς αυτούς οι οποίοι περιλαμβάνουν τους αστικούς και περιοριστικούς χώρους. Στην περίπτωση αυτήν το σχέδιο εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή των συνενωθέντων δήμων και κοινοτήτων που περιλαμβάνονται στο τμήμα της εδαφικής περιφέρειας του νέου Ο.Τ.Α..

Για το τυχόν υπόλοιπο τμήμα του νέου Ο.Τ.Α., εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 2508/1997, συντάσσεται ΣΧΟΟΑΠ.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω απαιτείται αιτιολογημένη μελέτη με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία.

β) Οι δήμοι ή κοινότητες στους οποίους δεν επέρχεται μεταβολή, σύμφωνα με το άρθρο 1 το παρόντος νόμου, μπορεί να περιλαμβάνονται σε Γ.Π.Σ. ή ΣΧΟΟΑΠ παρακειμένου τμήματος ή συνόλου νέου Ο.Τ.Α. που συνιστάται σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος, εφόσον αυτά προκύπτει από τη σχετική μελέτη. Σε διαφορετική περίπτωση εκπονείται Γ.Π.Σ. ή ΣΧΟΟΑΠ μόνο για την εδαφική περιφέρεια των δήμων ή κοινοτήτων που δεν επέρχεται μεταβολή.

γ) Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν. 2508/1997, καθώς και το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 ταυ ίδιου νόμου, καταργούνται.

3. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2508/1997 οι λέξεις “των συμβουλίων περιοχής του αστικού συγκροτήματος της περιοχής, εφόσον έχουν συσταθεί”, διαγράφονται.

4. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 του ν. 2508/1997 στην πέμπτη σειρά οι λέξεις “και τα συμβούλια περιοχής διαγράφονται.

5. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 6 του ίδιου ν. 2508/1997 οι λέξεις “αντί των συμβουλίων περιοχής” διαγράφονται.

6. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ως άνω νόμου οι λέξεις “και στο οικείο συμβούλιο περιοχής” διαγράφονται.

7. α) Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 2508/1997, οι λέξεις “το οικείο συμβούλιο περιοχής ή μέχρι τη συγκρότησή του” διαγράφονται.

β) Στην παράγραφο 6 του άρθρου 10 οι λέξεις “περιέρχονται στον οικείο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης ή στο οικείο συμβούλιο περιοχής” αντικαθίστανται με τις λέξεις “περιέρχονται στον οικείο Ο.Τ.Α. που προκύπτει από συνένωση άλλων δήμων και κοινοτήτων.

8. α) Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του ν. 2508/1997, οι λέξεις “στον πρόεδρο του οικείου συμβουλίου της περιοχής αντικαθίστανται με τις λέξεις στο δήμαρχο ή πρόεδρο του Ο.Τ.Α. που προκύπτει από συνένωση άλλων Ο.Τ.Α.”.

β) Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του ίδιου ως ανωτέρω άρθρου οι “του προέδρου του συμβουλίου της περιοχής” αντικαθίστανται με τις λέξεις “του δημάρχου ή προέδρου του Ο.Τ.Α. που προκύπτει από συνένωση άλλων Ο.Τ.Α.”.

Άρθρο 25
Τελικές διατάξεις

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μπορεί να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο για κάθε κατηγορία οι διατάξεις των νόμων που αναφέρονται:

α. στο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα,

β. στον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,

όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν.

Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των ισχυουσών διατάξεων, νέα διάρθρωση, όπως διάσπαση ή συγχώνευση άρθρων, προσθήκη νέων και νέα κατάστρωση αυτών ή απάλειψη διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και διορθώσεις στη φραστική διατύπωση.

2. Όλοι οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτοί προκύπτουν από τις συνενώσεις του άρθρου 1, καθώς και εκείνοι στους οποίους δεν επέρχεται καμία μεταβολή περιλαμβάνονται κατά Νομούς και Περιφέρειες σε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην απόφαση αυτή αναγράφεται και ο συνολικός πληθυσμός του καθενός Ο.Τ.Α., καθώς και αναλυτικά ο πληθυσμός των δήμων, κοινοτήτων και συνοικισμών από τη συνένωση των οποίων προέκυψε ο νέος Ο.Τ.Α..

Όλα τα πληθυσμιακά μεγέθη καταχωρούνται στην υπουργική απόφαση του παρόντος άρθρου με βάση τα επίσημα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού του έτους 1991, όπως κυρώθηκαν με την 24197/Γ3812/24.11. 1993 κοινή απόφαση των Υπουργικών Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών (ΦΕΚ 882 Β`).

3. Οι συνιστώμενοι με το άρθρο 1 νέοι δήμοι και οι κοινότητες δύνανται να επιβάλλουν με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ανταποδοτικό τέλη διαφοροποιούμενα ανά δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα ανάλογα με το λειτουργικό κόστος παροχής των αντίστοιχων εξυπηρετήσεων στους κατοίκους αυτών.

Τα ανωτέρω μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα και για όσους κάνουν χρήση δημοτικών ή κοινοτικών κτημάτων.

4. Στην παράγραφο 17 του άρθρου 11 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) οι φράσεις “της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 1832/1989 (ΦΕΚ 54 Α`)” αντικαθίστανται με τη φράση “της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 1832/1989 (ΦΕΚ 54 Α)`.

5. Η προθεσμία που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 2130/1993 (ΦΕΚ 62 Α`) όπως επανήλθε σε ισχύ με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α) παρατείνεται μέχρι 31.12.1997.

6. Η προθεσμία που προβλέπεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 11 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) παρατείνεται μέχρι 31.12.1997.

7. Στην περίπτωση δ` της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

“Στο Τμήμα Εποπτείας Υδραυλικών Έργων της ίδιας Διεύθυνσης υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών ή ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών.”

8. Στην περίπτωση ε` της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

“Στο Τμήμα Εξοπλισμού και Διαχείρισης της ίδιας Διεύθυνσης υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών ή ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών.”

9. Οι περιπτώσεις θ` και ι` της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

“θ. Στα Τμήματα:

– Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού

– Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού

– Αποκέντρωσης

– Γραμματείας

– Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων

της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης στα τρία πρώτα υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού ή ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο τέταρτο υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και στο τελευταίο υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών ή ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών.

ι. Στα Τμήματα:

– Διοίκησης Προσωπικού

– Οικονομικής Διοίκησης

– Γραμματείας

– Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης

της Διεύθυνσης Διοίκησης προΐστανται στα δύο (2) πρώτα υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, στο τρίτο υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και στο τέταρτο υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Πληροφορικής.

ια. Στο αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Πολιτών προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.”

10. Οι περιπτώσεις θ` της παρ. 3 του άρθρου 5 και θ` της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) αντικαθίστανται ως εξής:

“θ. Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης.”

“θ. Στη Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.”

11. Υπάλληλοι των Διευθύνσεων Εσωτερικών των Νομαρχιών, οι οποίοι μετά την κατάργηση των υπηρεσιών αυτών με τις διατάξεις των νόμων 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α`) και 2240/1994 (ΦΕΚ 153 Α`) δεν διαπιστώθηκαν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και εξακολούθησαν να υπηρετούν μέχρι και τη δημοσίευση του ν. 2503/1997 στις υπηρεσίες της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2240/1994 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1α του άρθρου 12 του ν. 2307/1995 (ΦΕΚ 113 Α`), εντάσσονται και κατατάσσονται με αντίστοιχη μεταφορά των θέσεών τους στην περιφέρεια. Για την ένταξη και κατάταξή τους εφαρμόζονται οι διατάξεις του τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παρ 3 του άρθρου 2 και της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2503/1997.

12 Δημιουργείται Μητρώο Επιχειρήσεων της Αυτοδιοίκησης (Μ.Ε.Α.) στοιχεία που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των Επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. του άρθρου 291 παράγραφος 1 του π.δ/τος 410/1995 και των Επιχειρήσεων των Ν.Α. των άρθρων 76, 78, 79 και 80 του π.δ/τος 30/1996 (ΦΕΚ 21 Α`).

Το Μ.Ε.Α. τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο οποίο οι Επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου υποχρεούνται να παρέχουν το στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη συνεχή συντήρησή του. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ορίζονται το διοικητικά, οικονομικά, τεχνικά και άλλα στοιχεία που παρέχουν οι Επιχειρήσεις αυτές για το Μ.Ε.Α., η διαδικασία δημιουργίας και συντήρησής του και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

13. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και των καθ` ύλην αρμόδιων υπουργών, μπορεί να απλουστεύεται ή να τροποποιείται διοικητική διαδικασία, καθώς και να συντέμνεται προθεσμία διοικητικής ενέργειας.

14. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή στον οικισμό, που ορίζεται κατά το άρθρο 1 ως έδρα του νέου Ο.Τ.Α. για την εγκατάσταση και λειτουργία των υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων του και μέχρι την εξασφάλιση των αναγκαίων εγκαταστάσεων, οι υπηρεσίες και τα όργανα αυτά λειτουργούν και εξυπηρετούνται στο πρώην δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα του δήμου ή της κοινότητος του οποίου ο οικισμός ορίστηκε έδρα του νέου Ο.Τ.Α..

15. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2503/1997 αντικαθίσταται ως εξής:

“Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η θητεία των μελών του συμβουλίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 1998”.

16. Η προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 6 (1) του άρθρου 10 του ν. 2503/1997 προθεσμία παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 1998.

17. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 15 του ν. 2503/1997 προστίθενται τα εξής:

“σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε προσωρινές προσωπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που συνιστώνται με την απόφαση μετάταξης.”.

18. Η προθεσμία της παραγράφου 40 του άρθρου 15 τσυ ν. 2503/1997 για τη χορήγηση του επιδόματος θέσης προϊσταμένου τμήματος ή διεύθυνσης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, που ορίζεται με απόφαση του νομάρχη και όχι του οικείου υπηρεσιακού Συμβουλίου, παρατείνεται για δεκαοκτώ (18) μήνες ακόμη από τη λήξη της.

19. Αρμόδιος Υπουργός για την έκδοση των αποφάσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2346/1995 για τους υπαλλήλους των Περιφερειών είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

20. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 17 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α`) οι αποσπώμενοι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Άρθρο 26
Τρόπος κάλυψης δαπανών
Από τις διατάξεις του παρόντος προκαλούνται δαπάνες σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. και Τ.Ε.Ο., κα8ώς και του Λογαριασμού Πληρωμής Αποδοχών κοινοτικών υπαλλήλων και του Λογαριασμού του άρθρου 67 του ν.δ/τος 3033/1954, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν για μια πενταετία από την εξοικονόμηση δαπάνης που θα προκύψει λόγω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α, από τη μεταφορά πόρων από λογαριασμούς εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού προς χρηματοδότηση στο Ε.Π.Τ.Α. και από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου με τη λήψη άλλων μέτρων.

Άρθρο 27
Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ν. 2503/1997 “Διοίκηση, οργάνωση, στελέχωση της Περιφέρειας, ρύθμιση θεμάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις” τροποποιείται στο εδάφιο (α) ωε εξής:

α) Στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Οικονομολόγων ή ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού ή ΠΕ Μηχανικών.”

Επίσης στο εδάφιο (α) της παραγράφου 6 του ίδιου άρθρου μετά τη φράση “στα τρία (3) πρώτα υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ οικονομολόγων ή ΠΕ Διοικητικού και Οικονομικού “τίθεται ή ΠΕ Μηχανικών.”

Άρθρο 28
Στην παράγραφο 7 του άρ8ρου 298 του προεδρικού διατάγματος 410/1995 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

“Από 1.1.1999 η προβλεπόμενη στο προηγούμενο εδάφιο ειδική άδεια χορηγείται σε δημάρχους δήμων που έχουν από δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους και άνω.”

Άρθρο 29
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ Μ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ