ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2538 ΦΕΚ Α’ 242/1.12.1997

Τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα, ρύθμιση χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΙΝΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Άρθρο 1
Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 721/1977(ΦΕΚ 298 Α`)

1. Όπου στις διατάξεις του ν. 721/1977 αναφέρεται ο όρος “γεωργικόν φάρμακον” νοείται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ο όρος “φυτοπροστατευτικόν προϊόν”.

2. Η περίπτωση δ` του άρθρου 1 του ν. 721/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

δ) Φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι οι δραστικές ουσίες και τα σκευάσματα, τα οποία περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες με τη μορφή με την οποία προσφέρονται στο χρήστη και προορίζονται:

– να προστατεύουν τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα από κάθε είδους επιβλαβείς οργανισμούς ή να προλαμβάνουν τη δράση τους, εφόσον οι ουσίες ή τα σκευάσματα αυτά δεν ορίζονται διαφορετικά παρακάτω,

– να επηρεάζουν τις βιολογικές διεργασίες των φωτών (π.χ. ρυθμιστές αύξησης), εκτός αν πρόκειται για θρεπτικές ουσίες,

– να διατητούν τα φυτικά προϊόντα, εκτός αν πρόκειται για ουσίες ή προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις σχετικά με τα συντηρητικά.

– να καταστρέφουν τα ανεπιθύμητα φυτά.

– να καταστρέφουν μέρη των φωτών, να επιβραδύνουν ή να εμποδίζουν την ανεπιθύμητη ανάπτυξη φυτών.

2α. Η παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 721/1977 (ΦΕΚ 298 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“4. α) Για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν δραστικές ουσίες που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για τις καλλιέργειες της χώρας μας, ενώ έχει ήδη χορηγηθεί τέτοια έγκριση, προσωρινή ή οριστική, σε δύο (2) τουλάχιστον Κράτη – Μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης (Ε.Ε.), εκ των οποίων το ένα είναι μεσογειακό, ή κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου έγκριση κυκλοφορίας αυτών χορηγείται ως προσωρινή, διάρκειας τεσσάρων (4) ετών από το Γενικό Διευθυντή Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2, της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και νόμου αυτού.

β) Για τη χορήγηση της κατά την προηγούμενη περίπτωση α` έγκρισης κυκλοφορίας υποβάλλεται στη Διευθυνση προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας αίτηση που συνοδεύεται από αντίγραφα των εγκρίσεων κυκλοφορίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που έχουν χορηγηθεί από τα Κράτη – Μέλη της προηγούμενης περίπτωσης, καθώς και από διπλότυπο καταθέσεως ειδικού παραβόλου ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών επιπλέον αυτού που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθου 27 παρ. 1 περίπτωση α` υποπεριπτ. γγ` και εε`, υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού, εφαρμοζομένων ανάλογα και των διατάξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου όσον αφορά την υποβολή της αίτησης και τα συνοδευόμενα με αυτή δικαιολογητικά.

γ) Η κατά την περίπτωση α` έγκριση κυκλοφορίας χορηγείται το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της αίτησης της προηγούμενης περίπτωσης β`.

Τυχόν άρνηση χορήγησης της έγκρισης θα πρέπει να αιτιολογείται με στοιχεία που να αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, ότι ο εγκεκριμένος τρόπος χρήσης στις χώρες όπου έχει εγκριθεί το προϊόν, εφαρμοζόμενος στην Ελλάδα, δεν είναι εξίσου ασφαλής για το χρήστη και τον καταναλωτή.

Η μη έγκαιρη διαβίβαση προς το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής της αίτησης για τη χορήγηση της έγκρισης, ή μη κατά το προηγούμενο εδάφιο αιτιολόγηση για την άρνηση χορήγησης της και μη χορήγηση της προσωρινής έγκρισης μέσα στην προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα των υπευθύνων υπαλλήλων που τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 611/1977 “Υπαλληλικός Κώδιξ”.

δ) Η προσωρινή έγκριση κυκλοφορίας ενός προϊόντος είναι δυνατόν να ανακληθεί, εφόσον συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στα άρθρα 6 και 9 του παρόντος νόμου. Προ της λήξεως της προσωρινής έγκρισης κυκλοφορίας, το προϊόν εξετάζεται με μέριμνα της υπηρεσίας για τη χορήγηση οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας, με εφαρμογή των κειμένων διατάξεων ως προς τα δικαιολογητικά που θα κληθεί να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος μαζί με τη σχετική αίτηση.

Εάν δεν υποβληθούν η αίτηση και τα δικαιολογητικά, όταν ζητηθούν από την υπηρεσία, αίρεται και η προσωρινή έγκριση.”

2β. Μετά το άρθρο 5 του ν. 721/1977 προστίθεται νέο άρθρο 5α, που έχει ως ακολούθως:

“Άρθρο 5α

Οδηγίες χρήσεως σχετικές με την αποτελεσματικήδράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

1. Την αστική ευθύνη για την ακρίβεια των οδηγιών χρήσεως ως προς την αποτελεσματικότητα της δράσης ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος φέρει ο κάτοχος της προσωρινής ή οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας.

2. Οι οδηγίες αυτές οφείλουν να περιλαμβάνουν με σαφήνεια και ακρίβεια τη μείζονα χρήση από πλευράς δασολογίας, συχνότητας εφαρμογών, χρόνου τελευταίας εφαρμογής προ της συγκομιδής, καθώς και κάθε άλλης παραμέτρου που απαιτείται για την αποτελεσματική δράση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αιτήσεως για την προσωρινή ή την οριστική έγκριση κυκλοφορίας.

3. Ο κάτοχος προσωρινής ή οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας οφείλει να παρακολουθεί και να επιβεβαιώνει την ισχύ των οδηγιών της παραγράφου 1 του παρόντος, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική δράση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης των οδηγιών της παραγράφου 1 του παρόντος, ο τρόπος για την επιβεβαίωση ή την αναθεώρηση τους για ορισμένες περιοχές της χώρας ή για το σύνολο της επικράτειας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της ορθότητάς τους.”

3. Το άρθρο 13 του ν. 721/1977 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Άρθρο 13

Διαφήμιση

1. Απαγορεύεται η διαφήμιση φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η διαφήμιση αυτών σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία αγροτικού περιεχομένου, εφόσον η διαφήμιση αφορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τα οποία έχει χορηγηθεί έγκριση κυκλοφορίας και περιέχουν στοιχεία που δεν αφίστανται των περιλαμβανομένων στην έγκριση κυκλοφορίας.

2. Στη διαφήμιση του δευτέρου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση επίσημων εγγράφων, βεβαιώσεων ή πιστοποιήσεων.

3. Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων υπεύθυνος είναι εκείνος στον οποίο χορηγήθηκε η έγκριση κυκλοφορίας.”

4. Μετά την παράγραφο κγ` του άρθρου 14 του ν. 721/1977 προστίθενται νέες παράγραφοι κδ` κσι κε`που έχουν ως ακολούθως:

“κδ) Ο προσδιορισμός της έννοιας του όρου παρασκευαστής φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

κε) Η διαδικασία επαναχορήγησης των εγκρίσεων κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λόγω αλλαγής της επωνυμίας του κατόχου της έγκρισης κυκλοφορίας που προέρχεται από μετονομασία ή πώληση ή συγχώνευση εταιρειών, καθώς και τα απαιτούμενα για την επαναχόρηγηση δικαιολογητικά.”

5. Η περίπτωση θ` της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν. 721/1977 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“θ) Την ημερομηνία παρασκευής και την ημερομηνία λήξης, όπως ορίζεται με την έγκριση κυκλοφορίας κάθε φαρμάκου.”

5α. Το άρθρο 30 του ν.721/1977 αντικαθίσταται ωε εξής:

“Άρθρο 30

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για προϊόντα που χρησιμοποιούνται:

1) για την καταπολέμηση επιβλαβών ή ενοχλητικών για τον άνθρωπο Άρθροπόδων εν γένει ή τρωκτικών των αποθηκών και των κατοικημένων χώρων.

2) για την καταπολέμηση όφεων και σκορπιών,

3) για ελκυστικά ή αποθετικά των εντόμων, των πτηνών και άλλων ζώων, καθώς και ουσίες που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τη συμπεριφορά ή τη φυσιολογία αυτών.

4) για την προστασία από μύκητες των συσκευαζομένων οπωροκηπευτικών, απλά ή μείγματα μετά κηρών και απορρυπαντικών ουσιών,

5) για την προστασία ακατέργαστης ή κατεργασμένης ξυλείας από έντομα και μύκητες, απλά ή μείγματα μετά στιλβωτικών ή ανταναφλεκτικών προσμίξεων

6) για τον περιορισμό της διαπνοής των φυτών και αποφυγή της συρρικνώσεως των καρπών.

7) για τον περιορισμό της υγρασίας στα θερμοκήπια,

8) για την καταπολέμηση εντόμων και μυκήτων σε αντικείμενα και έργα τέχνης, όπως εικόνες και ξυλόγλυπτα εκκλησιών, εκθέματα μουσείων και βιβλία,

9) για βοηθητικές ουσίες, διαλύτες και στερεά έκδοχα, τα οποία χρησιμιποιούνται για την παρασκευή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.”

6. Το άρθρο 27 του ν. 721/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 27

Έσοδα – Παράβολα

1. α) Υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών καταβάλλεται παράβολο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

αα) Για τον έλεγχο των στοιχείων των φακέλων προκειμένου μια δραστική ουσία να εγκριθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και βιοκτόνα.

ββ) Για τη χορήγηση έγκρισης κυκλοφορίας σκευασμάτων με δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

γγ) Για την έγκριση προσωρινής διάθεσης στην αγορά σκευασμάτων που περιέχουν δραστική ουσία που δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

δδ) Για τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση σε ειδικές περιπτώσεις, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

εε) Για την ανανέωση, διεύρυνση, έγκριση κυκλοφορίας σκευασμάτωνφυτοπροστατευτικών προϊόντων με δραστικές ουσίες που κυκλοφορούσαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι 26 Ιουλίου 1993 και δεν έχουν ακόμα εγκριθεί σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, καθώς και την ανανέωση, διεύρυνση, έγκριση κυκλοφορίας βιοκτόνων.

στστ) Για την τροποποίηση έγκρισης κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχει χορηγηθεί ως προς τον κατασκευαστή, τον αντιπρόσωπο, το εργοστάσιο παρασκευής, το είδος, το μέγεθος και το υλικό συσκευασίας και ως προς τις βοηθητικές ουσίες.

ζζ) Για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων βιολογικού, χημικού, τοξικολογικού, υπολειμμάτων) σκευασμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ηη) Για τον πειραματισμό με σκοπό την έρευνα και ανάπτυξη φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

θθ) Για την άδεια εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

ιι) Για τον έλεγχο και την έγγραφη μιας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας στο μητρώο αναγνωρισμένων βιομηχανιών και βιοτεχνιών παρασκευής – συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ιαια) Για τον έλεγχο και την αναγνώριση πειραματικής μονάδας ή πειραματικού σταθμού ορθής πειραματικής πρακτικής αποτελεσματικότητας (Ο.Π.Π.Α.).

ιβιβ) Για τη διενέργεια της ζητούμενης από ιδιώτες επίσημης ανάλυσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα αρμόδια εργαστήρια.

ιγιγ) Για τη διενέργεια της ζητούμενης από ιδιώτες επίσησμης ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε γεωργικά προϊόντα στα αρμόδια εργαστήρια.

ιδιδ) Για την κατ` ένσταση του ενδιαφερόμενου διενέργεια δεύτερης επίσημης ανάλυσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή υπολειμμάτων. Στην περίπτωση αυτή το παράβολο επιστρέφεται αν η δεύτερη ανάλυση αποδείξει βάσιμους τους αναφερόμενους στην ένσταση ισχυρισμούς.

ιειε) Για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες.

ιστιστ) Για τη χορήγηση άδειας εμπορίας ή αποθήκευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ιζιζ) Για τη χορήγηση άδειας εμπορίας καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους.

β) Υπέρ του ίδιου Ταμείου καταβαλλονται και τα έσοδα από τις Διοικητικές Κυρώσεις και τους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής καθώς και κάθε άλλος πόρος, μη κατανομαζόμενος ρητώς στον παράγοντα νόμο ο οποίος προέρχεται από δραστηριότητες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

2. Το ύψος των παραβόλων της προηγούμενης παραγράφου, το οποίο μπορεί, για τις υποπεριπτώσεις αα`, ββ`, εε`, στστ`, ζζ` και ηη` της περίπτωσης α` της παραγράφου 1, να είναι διαφορετικό κατά αντικείμενο και περίπτωση, ορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Οι αιτήσεις για τους ελέγχους και τις εγκρίσεις που αναφέρονται στις δραστηριότητες της παραγράφου 1 προκειμένου να εξεταστούν πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από το ανάλογο παράβολο.”

7. Το άρθρο 31 του ν. 721/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 31

Ποινικές Κυρώσεις

1. Οι παραβάτες της διατάξεως της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους.

2. Σε περιπτώσεις διαπίστωσεις νοθευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή μη εγκεκριμένης συσκευασίας, ο κάτοχος της έγκρισης κυκλοφορίας και ο υποσκευαστής τιμωρούνται με φυλάκιση από τρείς (3) μήνες μέχρι ένα (1) έτος.

3. Όσοι κατέχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέρα από την ημερομηνία λήξης αυτών που αναγράφεται στη συσκευασία ή την ετικέτα, υποχρεούνται να υποβάλλουν μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία λήξης αυτών υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το είδος και την ποσότητα των προϊόντων της κατηγορίας αυτής που κατέχουν και το είδος της συσκευασίας αυτών, προκειμένου να κινηθεί η περαιτέρω διαδικασία καταστροφής τους.

4. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι αγρότες που κατέχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα της ίδιας ως άνω κατηγορίας, οι οποίοι υποχρεούνται μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου να παραδώσουν στην ως άνω υπηρεσία τις κατεχόμενες ποσότητες. Για την παράδοση συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, στο οποίο περιγράφονται το είδος και οι ποσότητες που παραδίδονται, καθώς και το είδος της συσκευασίας αυτών.

5. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων δύνανται να μην παραλαμβάνουν από τους προμηθευτές τους ή και να επιστρέφουν σ`αυτούς γεωργικά φάρμακα, τα οποία κατά το χρόνο παραλαβής τους έχουν διάρκεια διάθεσης μικρότερη του εξαμήνου της αναγραφόμενης επί της συσκευασίας.

6. Όποιος κατέχει, εμπορεύεται, εισάγει, διακινεί, διαθέτει κατά οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν της αναγραφόμενης επί της συσκευασίας ή της ετικέτας ημερομηνίας λήξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία του ενός (1) μηνός από την ημερομηνία λήξης αυτών, εξαιρουμένων των αγροτών που κατέχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

7. Τα έξοδα συγκέντρωσης, μεταφοράς και καταστροφής των εν λόγω προϊόντων των παραγράφων 3 και 4 επιβαρύνουν τους παρασκευαστές, συσκευαστές, αντιπροσώπους, εμπόρους ή εισαγωγείς, στην περίπτωση που οι ίδιοι είναι και κάτοχοί τους.

8. Όπου και όταν δεν προβλέπεται από άλλες διατάξεις, εκδίδεται απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος δέσμευσης, συγκέντρωσης, μεταφοράς και καταστροφής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων των οποίων έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Οι παραβάτες του άρθρου 13 του παρόντος τιμωρούνται ως ακολούθως: α) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και β) του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2 με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες.

10. Οι παραβάτες των διατάξεων τςη αριθ. 329327/2.3.1994 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 169 Β`) τιμωρούνται με φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση αμέλειας τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος.

11. Όποιος αρνείται ή παρακωλύει ή κωλυσιεργεί τη διενέργεια των ελέγχων από τα εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή φυτά ή φυτικά προϊόντα για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι (6) μήνες.

12. Όποιος χρησιμοποιεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς να τηρεί τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα, όσον αφορά τον τρόπο χρήσης τους, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας εφαρμογής και της συγκομιδής και την προστασία του οικοσυστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες.

13. Όποιος αποθηκεύει φυτοπροστατευτικά προϊόντα και δεν εξασφαλίζει την ασφαλή φύλαξή τους τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες.

14. Όποιος εφαρμόζει καταπολεμήσεις εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους χωρίς τη νόμιμη άδεια τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες.

15. Όποιος κατέχει νόμιμη άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως τρείς (3) μήνες, αν:

α) χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα σκευάσματα για το σκοπό αυτόν,

β) δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η εφαρμογή των καταπολεμήσεων αυτών.

16. Σε περίπτωση διαφήμισης φυτοπροστευτικών προϊόντων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας με άλλα μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρέχεται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη διακοπή της της διαφήμισης.”

8. Η απόφαση της παραγράφου 7 του άρθρου 31 του ν. 721/1977, που αντικαθίσταται με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

9. Μετά το άρθρο 31 του ν. 721/1977 προστίθενται άρθρα 32 έως 38, το κείμενο των οποίων έχει ως εξής:

“Άρθρο 32

Διοικητικές Κυρώσεις

1. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 1 του παρόντος νόμου τιμωρούνται με πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές, τα δε φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάσχονται και/ή:

α) επανεξάγονται στη χώρα προέλευσης προκειμένου για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή επιστρέφονται στο Κράτος – Μέλος αποστολής προκειμένου για χώρες της Ε.Ε.

β) καταστρέφονται.

Οι δαπάνες βαρύνουν αποκλειστικά τον κάτοχο των κατασχεθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε περίπτωση διαφήμισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί έγκριση κυκλοφορίας, ο κάτοχος αυτών στερείται για περίοδο δύο (2) ετών και του δικαιώματος έγκρισης κυκλοφορίας του συγκεκριμένου σκευάσματος.

2. Αν διαπιστωθεί νοθευμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή μη εγκεκριμένη συσκευασία σε φυτοπροστατευτικό προϊόν που έχει έγκριση κυκλοφορίας, επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές στο κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας και τον υποσυσκευαστή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος και αφαιρείται ηέγκριση κυκλοφορίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος για ένα (1) έτος. Η ακατάλληλη παρτίδα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος ή, αν δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αυτή, το σύνολο της ποσότητας που κυκλοφορεί στη χώρα κατάσχεται και:

α) επανεξετάζεται στη χώρα προέλευσης προκειμένου για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αποστέλλεται στο Κράτος – Μέλος προέλευσης για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή καταστρέφεται όταν πρόκειται για νοθεία στην εγγυημένη σύνθεση,

β) διορθώνεται η σήμανση ή επανασυσκευάζεται, όταν πρόκειται για τη συσκευασία.

Οι δαπάνες βαρύνουν τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή όποιον διακινεί τα εν λόγω προϊόντα. Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παρούσας παραγράφου, τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται και αίρεται οριστικά η έγκριση κυκλοφορίας.

3. Όποιος, κατέχει, εμπορεύεται, εισάγει, διακινεί διαθέτει κατά οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης επί της συσκευασίας ή της ετικέτας, τιμωρείται με πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάσχονται και καταστρέφονται, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία του ενός (1) μηνός.

Οι δαπάνες καταστροφής βαρύνουν αποκλειστικά τον κάτοχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας.

4. Η διαδικασία κατάσχεσης, καταστροφής ή προώθησης στη χώρα προέλευσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων των παραγράφων 1, 2 και 3 καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Οι παραβάτες του άρθρου 13 του παρόντος νόμου τιμωρούνται ως ακολούθως: α) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 με πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) μέχρι τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δραχμές και β) δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 και της 2 με πρόστιμο από πεντακόσιες (500.000) μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές.

6. Όποιος εισάγει φυτικά προϊόντα που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια τιμωρείται με πρόστιμο από δύο εκατομμύρια (2.000.000) έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές και φυτικά προϊόντα κατάσχονται. Τα κατασχεθέντα προϊόντα καταστρέφονται ή μεταποιούνται, εφόσον η μεταποίηση τα καθιστά ακίνδυνα στους καταναλωτές.

Τα παραγόμενα ή διακινούμενα φυτικά προϊόντα που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια κατάσχονται. Τα κατασχεθέντα προϊόντα καταστρέφονται ή μεταποιούνται, εφόσον η μεταποίηση τα καθιστά ακίνδυνα στους καταναλωτές.

Οι δαπάνες καταστροφής ή μεταποίησης των φυτικών προϊόντων της παρούσας παραγράφου βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον κάτοχο των φυτικών προϊόντων.

7. Η διαδικασία κατάσχεσης ή καταστροφής των φυτικών προϊόντων που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντος ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

8. Όποιος αρνείται ή παρακωλύει ή κωλυσιεργεί τη διενέργεια των ελέγχων από τα εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή φυτά ή φυτικά προϊόντα για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές.

9. Οι παραβάτες των διατάξεων της αριθ. 329327/2.3.1994 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 169 Α`) τιμωρούνται με:

α) Πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.0000) δραχμές για κάθε παράβαση.

β) Προσωρινή διακοπή παρασκευής και συσκευασίας μέχρι να διορθωθούν οι διαπιστωμένες παραβάσεις ή οι ελλείψεις τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης. Η διαδικασία διακοπής και επαναλειτουργίας της επιχείρησης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

10. Όποιος χρησιμοποιεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς να τηρεί τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα όσον αφορά τον τρόπο χρήσης τους, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας εφαρμογής και της συγκομιδής και την προστασία του οικοσυστήματος, τιμωρείται με πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές.

11. Όποιος αποθηκεύει φυτοπροστατευτικά προϊόντα και δεν εξασφαλίζει την ασφαλή φύλαξη τους τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές.

12. Όποιος εφαρμόζει καταπολεμήσεις εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους χωρίς τη νόμιμη άδεια τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές και στερείται για περίοδο δύο (2) ετών του δικαιώματος απόκτησης άδειας.

13. Όποιος κατέχει νόμιμη άδεια να εφαρμόζει καταπολεμήσεις εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές και αφαιρείται ή άδεια από τρείς (3) έως έξι (6) μήνες, αν:

α) χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για το σκοπό αυτόν,

β) δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η εφαρμογή των καταπολεμήσεων αυτών.

14. Για την επιμέτρηση των διοικητικών κυρώσεων του παρόντος άρθρου λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της παράβασης ως προς τους κινδύνους και την ακαταλληλότητα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, η διάρκειά της, καθώς και η περίπτωση υποτροπής.

15. Τα διοικητικά μέτρα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, πλην της περίπτωσης της αφαίρεσης της έγκρισης κυκλοφορίας της παραγράφου 2 που ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

16. Σε περίπτωση που ο κάτοχος των κατασχεθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή φυτικών προϊόντων αρνείται να τα καταστρέψει ή να τα επανεξάγει ή ή να τα προωθήσει στη χώρα αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι διαδικασίες καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης. Οι δαπάνες καταλογίζονται σε βάρος του κατόχου των δεσμευθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή φυτικών προϊόντων και εισπράττονται με τη διαδικασία περί εισπράττονται με τη διαδικασία περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

Σχετικό: ΥΑ 308975/2006 (ΦΕΚ 1416 Β΄/2006)

Άρθρο 33

Ειδική προστασία

Κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου ο βαρυνόμενος από αυτήν έχει δικαίωμα άσκησης προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών, η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα που του επιδόθηκε η απόφαση. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης, μπορεί όμως, μς απόφαση του προέδρου του διοικητικού πρωτοδικείου στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή, να ανασταλεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 820/1978 (ΦΕΚ 174 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 27 του ν. 1406/1983 (ΦΕΚ 182 Α`), εν μέρει ή στο σύνολο ή εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, αν εξαιτίας σφαλμάτων της πιθανολογείται μερική ή ολική ευδοκίμηση της προσφυγής ή διαπιστώνεται, από συγκεκριμένα στοιχεία, αδυναμία καταβολής από τον αιτούντα.

Άρθρο 34

Έλεγχοι – Παροχή στοιχείων

1. Η αρμόδια κατά περίπτωση ελεγκτική αρχή του Υπουργείου Γεωργίας δικαιούται να συλλέγει πληροφορίες για θέματα αρμοδιότητάς της απευθύνοντας έγγραφα προς τις επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή δημόσιες ή άλλες αρχές, οι οποίες υποχρεούνται σε άμεση, πλήρη και ακριβή παροχή των ζητούμενων πληροφοριών. Στο έγγραφο πρέπει να αναφέρονται οι διατάξεις που θεμελιώνουν το αίτημα, η τασσόμενη προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των δέκα (10) ημερών, και οι προβλεπόμενες Κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση παροχής πληροφοριών.

2. Για τη διαπίστωση παραβάσεων αρμοδιότητάς τους, οι ελεγκτικές αρχές του Υπουργείου Γεωργίας μπορεί:

α) να ελέγχουν τα βιβλία εισαγωγής και παραγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και να λαμβάνουν αντίγραφα ή αποσπάσματα αυτών,

β) να ενεργούν ελέγχους στις εγκαταστάσεις και τους λοιπούς χώρους των επιχειρήσεων.

3. Για τους ανωτέρω ελέγχους συντάσσεται πρακτικό από τους διενεργήσαντες αυτούς, αντίγραφο του οποίου κοινοποιείται και στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

4. Η εντολή ελέγχου παρέχεται εγγράφως από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Γεωργίας και περιέχει το αντικείμενο του ελέγχου και τις συνέπειες παρεμπόδισης της εισόδου για έλεγχο σε εγκαταστάσεις, αποθήκες και άλλους χώρους.

Άρθρο 35

Υποχρέωση εχεμύθειας

Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Γεωργίας, λαμβάνοντες ως εκ της υπηρεσιακής τους ενασχόλησης γνώση απόρρητων στοιχείων των επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων ή άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων που δεν έχουν σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να τηρούν γι` αυτά εχεμύθεια. Οι παραβαίνοντες με την υποχρέωση αυτή:

α) διώκονται πειθαρχικά και η παράβαση της υποχρέωσής τους αυτής συνιστά βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα,

β) τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και με χρηματική ποινή από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές.

Άρθρο 36

Υπεύθυνα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται οι Κυρώσεις

1. Υπεύθυνοι κατά των οποίων ασκείται η ποινική δίωξη και επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στα άρθρα 31 και 32 είναι στις προσωπικές επιχειρήσεις οι επιχειρηματίες, στις ομόρρυθμες εταιρίες οι ομόρρυθμοι εταίροι, στις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης οι διαχειριστές και στους συνεταιρισμούς και τις ανώνυμες εταιρίες ο ορισθείς υπεύθυνος ή σε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί υπεύθυνος τα μέλη του οργάνου διοίκησής του.

2. Αν τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 αρνούνται να καταβάλουν τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, το αρμόδιο δικαστήριο επιβάλλει κατ` αυτών για κάθε παράβαση προσωπική κράτηση έως ένα (1) έτος.

Άρθρο 37

Επιδόσεις αποφάσεων και πρακτικών ελέγχων

1. Για όλες τις επιδόσεις αποφάσεων και πρακτικών ελέγχων εφαρμόζονται κατ` αναλογία οι διατάξεις για τις επιδόσεις των άρθρων 56 και 67 του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.

2. Οι παραβάσεις γνωστοποιούνται από τις υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους εγγράφως στον υποπέσαντα στην παράβαση, ο οποίος καλείται μέσα σε προθεσμία (15) ημερών από τη γνωστοποίηση να υποβάλει στην ελέγχουσα υπηρεσία έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις του ή τις αντιρρήσεις του για την παράβαση που διαπιστώθηκε. Το σχετικό έγγραφο επιδίδεται με απόδειξη στον υποπέσαντα στην παράβαση.

3. Μετά παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και ανεξάρτητα αν ο υποπέσας στην παράβαση υπέβαλε υπόμνημα ή όχι, η ελέγχουσα αρχή διαβιβάζει όλα τα σχετικά με την παράβαση στοιχεία στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

4. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας επιβάλλει τα διοικητικά μέτρα με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία.

Άρθρο 38

Αναπροσαρμογή προστίμων και παραβόλων -Είσπραξη προστίμων

1. Τα πρόστιμα και τα παράβολα των άρθρων 27 και 32 του παρόντος νόμου μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την παρέλευση διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

2. Τα πρόστιμα από τις Διοικητικές Κυρώσεις που επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα και εισπράττονται κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.)και κατατίθενται στο Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών. Για την κίνηση της διαδικασίας βεβαίωσης μεριμνά η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.”

10. Τα άρθρα 32, 33 και 34 του ν. 721/1977 αναριθμούνται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε άρθρα 39, 40 και 41, αντίστοιχα.

11. Το άρθρο 3 του ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α`) καταργείται.

Άρθρο 2
Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ/τος 220/1973″περί εμπορίας γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων” (ΦΕΚ 272 Α`)

1. Όπου στις διατάξεις του ν.δ/τος 220/1973 αναφέρεται ο όρος “γεωργικόν φάρμακον” νοείται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ο όρος “φυτοπροστατευτικό προϊόν”.

2. Επί της συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια, πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά και η ένδειξη “ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την υγεία του χρήστη, του καταναλωτή αγροτικών προϊόντων καθώς και για το περιβάλλον”.

3. Οι παραβάτες της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι ένα (1) έτος και με τη διοικητική κύρωση του προστίμου από ένα εκατομμύριο (1.000.000) μέχρι τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δραχμές.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, οι περιορισμοί λειτουργίας, ο τόπος εγκατάστασης, καθώς και ο χρόνος μετεγκατάστασης των καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

5. Η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.δ/τος 220/1973 αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται:

α) Οι προδιαγραφές των καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και των χώρων αποθήκευσής τους.

β) Τα όργανα ελέγχου εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μετά την έκδοση της παραπάνω υπουργικής απόφασης, το άρθρο 9 του παρόντος, καθώς και η παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α`) καταργούνται.”

6. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων υποχρεούνται να απασχολούνται συνεχώς και αυτοπροσώπως στο κατάστημά τους και σε περίπτωση απουσίας αυτών ο νόμιμος αναπληρωτής τους.

Η άδεια αναπληρώσεως χορηγείται από την ίδια αρχή που χορήγησε την άδεια εμπορίας και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) ημερών.

Η αίτηση για άδεια αναπλήρωσης υποβάλλεται από τον κάτοχο της άδειας και προσυπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο υπεύθυνο της εμπορίας και τον αναπληρωτή του.

Σε περίπτωση απουσίας του υπευθύνου της εμπορίας για χρονικό διάστημα από λίγες ώρες έως δύο (2) ημέρες δεν απαιτείται άδεια αναπλήρωσης και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

7.Για τη χορήγηση της άδειας εμπορίας ή αποθήκευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην αρμόδια αρχή που συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφο πτυχίου, πρωτότυπο ή επικυρωμένο από αρμόδια αρχή. Στην περίπτωση τίτλου σπουδών από ιδρύματα της αλλοδαπής απαιτείται και βεβαίωση του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α., στην οποία να φαίνεται ότι το πτυχίο είναι ισότιμο και αντίστοιχο με τα χορηγούμενα από τα αντίστοιχα ιδρύματα της ημεδαπής.

β) Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου τύπου Α` πρόσφατα εκδοθέν. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ο ίδιος και υπεύθυνος για την εμπορία υποβάλλει και αυτός Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, όταν δε πρόκειται για νομικό πρόσωπο ο αγορανομικά υπεύθυνος αυτού.

γ) Αντίγραφο απολυτηρίου στρατού η βεβαίωση της αρμόδιας στρατιωτικής αρχής, ότι ο ενδιαφερόμενος έχει απαλλαγεί νομίμως των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.

δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από τον υπεύθυνο επί της εμπορίας, στην οποία δηλώνεται ότι:

αα) Δεν εργάζεται στο Δημόσιο, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και δεν έχει άλλη ατομική επιχείρηση, που να απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του.

ββ) Δεν έχει χορηγηθεί σε άλλο νομό άδεια εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων με υπεύθυνο τον ίδιο.

γγ) Θα γνωστοποιήσει στην αρμόδια αρχή που χορήγησε την άδεια τυχόν αποχώρηση του από την εργασία αυτή και θα επιστρέψει τη χορηγειθείσα άδεια.

ε) Νόμιμα παραστατικά ασφαλιστικού φορέα, στα οποία θα φαίνεται ως μόνο αντικείμενο εργασίας η εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων, γεωργικών εφοδίων, φυτών και εξοπλισμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

στ) Επικυρωμένο αντίγραφο οικοδομικής άδειας του κτιρίου, στο οποίο θα λειτουργήσει το κατάστημα.

ζ) Επικυρωμένο αντίγραφο σχεδίου κάτοψης της οικοδομής, όπου θα φαίνονται οι διαστάσεις του καταστήματος και το εμβαδόν αυτού.

η) Βεβαίωση της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ότι το κατάστημα διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας ή επαρκή μέσα πυρόσβεσης.

8. Το άρθρο 7 του ν.δ/τος 220/1973 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 7

Με προεδρικό διάταγμα, εκδιδόμενο μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, καθορίζονται τα προσόντα που πρέπει να έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τη χορήγηση άδειας εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Στις Α.Σ.Ο. μπορεί να χορηγείται άδεια εμπορίας και αποθήκευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην οποία ορίζεται και ο υπεύθυνος γεωπόνος με το νόμιμο αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που οι Α.Σ.Ο. διαθέτουν πέρα του καταστήματος εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κέντρα διανομής εκτός της έδρας τους, η ανωτέρω άδεια ισχύει και για τα κέντρα αυτά, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται εντός των ορίων της περιφέρειας της Α.Σ.Ο.”

9. Μετά το άρθρο 7 του ν.δ/τος 220/1973 προστίθεται άρθρο 7α, που έχει ως εξής:

“Άρθρο 7α

Εθνικό Συνταγολόγιο

1. Θεσπίζεται Εθνικό Συνταγολόγιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο περιλαμβάνει το όνομα του φυτοπροστατευτικών προϊόντων, το όνομα του κατασκευαστή του, την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας έχει χορηγηθεί έγκριση κυκλοφορίας, η διάρκεια της έγκρισης κυκλοφορίας, οι δραστικές ουσίες του προϊόντος, καθώς και οι οδηγίες χρήσεως αυτού.

Το Εθνικό Συνταγολόγιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταρτίζεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, των οποίων η έγκριση κυκλοφορίας έχει λήξει ή αρθρεί, αναγράφονται και στην έκδοση του Συνταγολογίου του επόμενου έτους με την ένδειξη “Ανακλήθηκε” και την αναγραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

2. Απαγορεύεται η λιανική πώληση φυτοπροστατευτικών προϊόντων χωρίς γραπτή συνταγή γεωπόνου, ο οποίος δικαιούται να χορηγεί συνταγές μετά την απόκτηση άδειας συνταγογράφησης.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, καθορίζονται ο φορέας κατάρτισης του Εθνικού Συνταγολογίου, τα προσόντα, οι αρμοδιότητες, τα όρια ευθύνης και η διαδικασία απόκτησης άδειας συνταγογράφησης από τους γεωπόνους.

Οι Α.Σ.Ο. που διαθλετουν γεωτεχνική υπηρεσία με γεωπόνους οι οποίοι έχουν αποκτήσει άδεια συνταγογράφησης δικαιούνται να χορηγούν συνταγές για φυτοπροστατευτικά προϊόντα, υπογεγραμμένες από τους πιο πάνω γεωπόνους.

3. Με απόφαση του Υπουργού γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα σκευάσματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να πωλούνται λιανικώς χωρίς συνταγή γεωπόνου.”

10. Το άρθρο 8 του ν.δ/τος 220/1973 αντικαθίσταται ως εξής:

“Ποινικαί Κυρώσεις

Άρθρο 8. – Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 και των άρθρων 3 και 4, ανεξάρτητα από τις διοικητικές Κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 6, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) μηνός και με χρηματική ποινή μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές, σε περίπτωση σε υποτροπής με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) δραχμές.”

11. Μετά το άρθρο 8 του ν.δ/τος 220/1973 προστίθενται άρθρα 8α και 8β, που έχουν ως εξής:

“Άρθρο 8α

1. Όποιος ασκεί εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων χωρίς τη νόμιμη άδεια εμπορίας τιμωρείται με φυλάκιση από τρείς (3) μήνες έως ένα (1) έτος.

2. Όποιος διαθέτει μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες έως δύο (2) έτη.

3. Σε περιπτώσεις που απουσιάζουν περισσότερες από δύο φορές εντός διμήνου από τα καταστήματα οι υπεύθυνοι για την εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η εμπορία ασκείται από άτομα που δεν έχουν τα νόμιμα προσόντα επιβάλλεται φυλάκιση από έξι (6) μήνες έως ένα (1) έτος στον κάτοχο της άδειας εμπορίας.

4. Όποιος παρεμποδίζει τα ελεγκτικά όργανα ή δεν παρέχει τα ζητούμενα στοιχεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) δραχμές.

5. Όποιος πωλεί λιανικώς φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς συνταγή γεωπόνου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και πρόστιμο από δύο εκατομμύρια (2.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές.

6. Όποιος χορηγεί συνταγή χωρίς άδεια συνταγογράφησης τιμωρείται με φυλάκιση από εννέα (9) μήνες έως δύο (2) έτη και πρόστιμο από πέντε εκατομμύρια (5.000.000) έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές.

7. Όποιος κατέχει άδεια συνταγογράφησης και χορηγεί συνταγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στο Εθνικό Συνταγολόγιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες έως ένα (1) έτος και πρόστιμο από δύο εκατομμύρια (2.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές.

8. Σε περιπτώσεις υποτροπής οι ποινές του παρόντος άρθρου διπλασιάζονται.

9. Οι παραπάνω Κυρώσεις δεν έχουν εφαρμογή στους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 5 του ν.δ/τος 220/1973.

Άρθρο 8β

Διοικητικές Κυρώσεις

1. Όποιος ασκεί εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων χωρίς τη νόμιμη άδεια εμπορίας τιμωρείται με πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε (5.000.000) δραχμές. Το κατάστημα σφραγίζεται, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάσχονται και οι παραβάτες στερούνται για περίοδο δύο (2) ετών του δικαιώματος απόκτησης άδειας εμπορίας.

2. Η άδεια εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων αφαιρείται για ένα (1) έτος και επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές αν:

α) Οι ασκούντες την εμπορία διαθέτουν μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή για σκοπό διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην έγκριση κυκλοφορίας τους.

β) Απουσιάζουν κατ` επανάληψη οι υπεύθυνοι για την εμπορία, όπως αυτοί ορίζονται με την χορηγειθείσα άδεια εμπορίας. Στο χρονικό διάστημα που αφαιρείται η άδεια το κατάστημα δεν λειτουργεί. Σε περίπτωση υποτροπής η άδεια εμπορίας αφαιρείται οριστικά και τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

3. Όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγήθηκε η άδεια εμπορίας, η άδεια ανακαλείται μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας.

4. Όποιος παρεμποδίζει τα ελεγκτικά όργανα ή δεν παρέχει τα ζητούμενα στοιχεία τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές.

5. Όποιος πωλεί λιανικώς φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς συνταγή γεωπόνου τιμωρείται με πρόστιμο από δύο εκατομμύρια (2.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και αφαιρείται η άδεια εμπορίας για έξι (6) μήνες. Στο διάστημα αυτό το κατάστημα σφραγίζεται.

6. Όποιος χορηγεί συνταγή χωρίς άδεια συνταγογράφησης τιμωρείται με πρόστιμο από πέντε εκατομμύρια (5.000.000) έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές και στερείται του δικαιώματος απόκτησης άδειας συνταγογράφησης για δύο (2) έτη. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και στερείται του δικαιώματος απόκτησης άδειας συνταγογράφησης για πέντε (5) έτη.

7. Όποιος κατέχει άδεια συνταγογράφησης και χορηγεί συνταγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στο Εθνικό Συνταγολόγιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων τιμωρείται με πρόστιμο από δύο εκατομμύρια (2.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές και η άδεια αφαιρείται για έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζονται και η άδεια αφαιρείται για ένα έτος.

8. Η διαδικασία κατάσχεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και το κλείσιμο των καταστημάτων εμπορίας αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

9. Για τα δεσμευθέντα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αποφασίζει ο Υπουργός γεωργίας με βάση τους φακέλους των εκάστοτε παραβάσεων.

10. Τα διοικητικά μέτρα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται:

α) η ανάκληση της άδειας με απόφαση του οργάνου που τη χορήγησε,

β) τα πρόστιμα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας με βάση τους φακέλους των εκάστοτε παραβάσεων.

11. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου αποτελούν έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

12. Οι διατάξεις των άρθρων 33 και 38 του ν. 721/1977, εφαρμόζονται ανάλογα και για το άρθρο αυτό.”

12. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν.δ/τος 220/1973 δεν έχουν εφαρμογή όσον αφορά την ανάκληση ή αναστολή ισχύος των αδειών εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.

Άρθρο 3
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2147/1952(ΦΕΚ 155 Α`)

1. Μετά το άρθρο 34 του ν. 2147/1952 προστίθεται νέο άρθρο 34α, που έχει ως εξής:

“Άρθρο 34α

Διοικητικές Κυρώσεις

1. Επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ή στην εμπορία φυτών, φυτικών προϊόντων και λοιπών αντικειμένων τα οποία:

α) παρακωλύουν ή κωλυσιεργούν τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους ή παρέχουν ψευδείς πληροφορίες στην αρμόδια αρχή.

β) εισάγουν, εξάγουν ή θέτουν σε εμπορία ή διακινούν φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα χωρίς να φέρουν επί της συσκευασίας τους ή επ` αυτών το νόμιμο φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό φυτοϋγείας, όπου τούτο απαιτείται από τις κείμενες φυτοϋγειονομικές διατάξεις, η παραποιούν αυτά.

2. Επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές στις επιχειρήσεις που:

α) εισαγάγουν φυτά, φυτικά προϊόντα και λοιπά αντικείμενα από τρίτη χώρα και δεν ανακοινώνουν την ημερομηνία, τον τόπο, τη χώρα προέλευσης και το περιεχόμενο των φορτίων που πρόκειται να εισάγουν στην πλησιέστερη αρμόδια υπηρεσία του τόπου εισόδου ή του τόπου εισόδου ή του τόπου προορισμού για τη διενέργεια του φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

β) δεν τηρούν ή τηρούν ελλιπώς βιβλίο ή μηχανογραφημένο σύστημα εισόδου – εξόδου φυτών και φυτικών προϊόντων και λοιπών αντικειμένων.

γ) δεν φυλάσσουν παντελώς ή δεν φυλάσσουν καθ` όλο το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή έγγραφο που προβλέπεται από τις κείμενες φυτοϋγειονομικές διατάξεις.

3. Επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές σε όσους ασκούν δραστηριότητα των προηγούμενων παραγράφων χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.

4. Επιβάλλεται πρόστιμο από δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ως είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές σε όσους υποπέσουν στην ίδια παράβαση ή εισάγουν και διακινήσουν φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα του παραρτήματος III του π.δ/τος 332/1995 (ΦΕΚ 178 Α`).

5. Για κάθε άλλη παράβαση των διατάξεων που απορρέουν από την εφαρμογή των εκάστοτε φυτοϋγειονομικών κανονισμών επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές.

6. Οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις στα φυτά, φυτικά προϊόντα και λοιπά αντικείμενα διενεργούνται από τους εντεταλμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμπραξη αστυνομικών οργάνων. Για τις διαπιστούμενες παραβάσεις συντάσσονται αιτιολογημένες εκθέσεις μέσα σε προθεσμία σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη διαπίστωση των παραβάσεων αυτών.

Ο ενδιαφερόμενος, στον οποίο κοινοποιείται η έκθεση, δικαιούται να υποβάλει, μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση, τις απόψεις του για την έκθεση στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας.

7. α) Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας στην οποία διαπιστώθηκε η παράβαση, προς τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας. Στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ανατίθεται ο συντονισμός των ελέγχων και τηρείται μητρώο ελεγκτών και αιτιολογημένων εκθέσεων.

Η απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, με την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.

β) Η άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης του Υπουργού Γεωργίας δεν αναστέλλει την εκτέλεση της, με τη επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων για την αναστολή της εκτέλεσης.

8. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου αποτελούν έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών).

9. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η πρώτη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την παρέλευση διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.”

2. Το άρθρο 35 του ν. 2147/1952 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 35

Ποινικές Κυρώσεις

1. Οι παραβάτες του παρόντος νόμου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δραχμών τουλάχιστον.

2. Η άσκηση των δραστηριοτήτων της παρ. I του άρθρου 34α του παρόντος νόμου θεωρείται πάντοτε αυτόφωρο αδίκημα.

3. Η καθ`υποτροπή παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου τιμωρείται με φυλάκιση ενός (1) έτους τουλάχιστον και με χρηματική ποινή από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές.

Κατά την επιμέτρηση των κυρώσεων του παρόντος νόμου λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της παράβασης, η διάρκειά της, το μέγεθος της επιχείρησης και η ένταση του δόλου του υπαιτίου.”

3. Μετά το άρθρο 35 του ν. 2147/1952 προστίθεται νέο άρθρο 35α, που έχει ως εξής:

“Άρθρο 35α

Τέλη φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων και ελέγχων

1. Τα τέλη των φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων και ελέγχων που καθορίζονται από πράξεις Κοινοτικών Οργάνων ή Εθνικής Αρχής αποτελούν:

α) κατά ογδόντα τοις εκατό (80%) έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών και διατίθενται για φυτοϋγειονομικούς αποκλειστικά σκοπούς, γαι τους ελέγχους παρουσίας ή μη επιβλαβών παθογόνων στα εισαγόμενα, εξαγόμενα και διακινούμενα φυτά, φυτικά προϊόντα, για την ενίσχυση των φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών σε περιόδους εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών για την άμεση λήψη μέτρων, με σκοπό την αποφυγή διάδοσής τους και την εξαφάνισή τους, για την εντατικοποίηση των φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων με σκοπό την προστασία του φυτοϋγειονομικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής, για τα διοικητικά έξοδα των φυτοϋγειονομικώνελέγχων και για την τυχόν εθνική εισφορά σε Κοινοτική Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία που καθορίζεται με πράξη Κοινοτικού Οργάνου και

β) κατά είκοσι τοις εκατό (20%) έσοδα του Δημοσίου και περιέχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.”

4. Προϋπόθεση για την διακίνηση των νωπών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας, από τους τόπους παραγωγής ή μεταποίησης στους τόπους εμπορίας ή κατανάλωσης, γαι την εισαγωγή τους από τρίτες χώρες, για την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες και για την αποστολή τους προς εμπορία και άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ανταποκρίνονται στις ισχύουσες προδιαγραφές φυτοϋγείας και ποιότητας και να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα προς τούτο πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής και οι επιβαλλόμενες Κυρώσεις στους παραβάτες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 4

1. Οι μετά την 1η Ιανουαρίου 1997 αποκτήσαντες: α) πτυχίο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή δίπλωμα, πιστοποιητικό ή άλλο τίτλο προβλεπόμενο στο άρθρο 2 του π.δ. 498/1989 (ΦΕΚ 213 Α`) ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα σχολής της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας και β) πτυχίο Γεωπονικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμο πτυχίοή δίπλωμα σχολής της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίοπου αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού στον κλάδο ΠΕ4 Ιχθυολόγων, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του π.δ. 402/1988 (ΦΕΚ 187 Α`), μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να υπηρετήσουν για λόγους πρακτικής άσκησης, για ένα (1) και μόνο έτος, εφόσον εκθοθεί σχετική προκήρυξη κατά την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, σε υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Γεωργίας, των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς και σε νομικά πρόσωπα πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.

Η κατά το προηγούμενο εδάφιο, αίτηση υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ετών από την απόκτηση του βασικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σχολής της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια παραμονής του υποψηφίου στις ένοπλες δυνάμεις προς εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

2. Οι ως άνω ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (διδακτορικό δίπλωμα ή Masters), τοποθετούνται κατά προτίμηση σε αντίστοιχα ιδρύματα ή υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων.

3. Η επιλογή και τοποθέτηση των ως άνω ασκουμένων ενεργείται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας ή με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ανάλογα με την υπηρεσιακή μονάδα τοποθέτησης, ύστερα από σχετική προκήρυξη του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος και εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`).

4. Η αμοιβή των ως άνω ασκουμένων καθορίζεται με βάση τις διατάξεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και η δαπάνη μισθοδοσίας τους βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας.

5. Ο αριθμός των θέσεων κατά ειδικότητα, η κατανομή τους κατά υπηρεσία, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ. 3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

Σχετικό:  το άρθρο 19 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 132/5.6.2003

Σχετικό: άρθρ. 2 του ΠΔ 104/2005(ΦΕΚ Α΄ 137/2005)

Άρθρο 4α

1. Οι μετά την 1η Ιανουαρίου 1997 αποκτήσαντες: α)πτυχίο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή δίπλωμα, πιστοποιητικό ή άλλο τίτλο προβλεπόμενο στο άρθρο 2 του π.δ. 498/1989 (ΦΕΚ 213 Α`) ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα σχολής της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας και β) πτυχίο Γεωπονικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμο πτυχίοή δίπλωμα σχολής της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίοπου αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού στον κλάδο ΠΕ4 Ιχθυολόγων, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του π.δ. 402/1988 (ΦΕΚ 187 Α`), μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να υπηρετήσουν για λόγους πρακτικής άσκησης, για ένα (1) και μόνο έτος, εφόσον εκθοθεί σχετική προκήρυξη κατά την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, σε υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Γεωργίας, των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς και σε νομικά πρόσωπα πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.

Η κατά το προηγούμενο εδάφιο, αίτηση υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ετων από την απόκτηση του βασικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σχολής της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια παραμονής του υποψηφίου στις ένοπλες δυνάμεις προς εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

2. Οι ως άνω ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (διδακτορικό δίπλωμα ή Masters), τοποθετούνται κατά προτίμηση σε αντίστοιχα ιδρύματα ή υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων.

3. Η επιλογή και τοποθέτηση των ως άνω ασκουμένων ενεργείται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας ή με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ανάλογα με την υπηρεσιακή μονάδα τοποθέτησης, ύστερα από σχετική προκήρυξη του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος και εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`).

4. Η αμοιβή των ως άνω ασκουμένων καθορίζεται με βάση τις διατάξεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και η δαπάνη μισθοδοσίας τους βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας.

5. Ο αριθμός των θέσεων κατά ειδικότητα, η κατανομή τους κατά υπηρεσία, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ. 3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

Σχετικό: άρθρ. 2 του ΠΔ 104/2005(ΦΕΚ Α΄ 137/2005)

Άρθρο 5
Άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων
Σχετικό:  άρθρ.20 Ν.3399/200,ΦΕΚ Α255/17.10.2005

1. Η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων διενεργείται από τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών ύστερα από σχετική άδεια, η οποία χορηγείται από τον οικείο Νομάρχη, εφόσον πληρούνται οι υπό του άρθρου 6 του παρόντος οριζόμενες προϋποθέσεις.

2. Η άδεια της προηγούμενης παραγράφου δεν απαιτείται:

α. Για τα αγροτικά κτηνιατρεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

β. Για τα φαρμακεία που λειτουργούν νομίμως, τα οποία όμως οφείλουν να γνωστοποιούν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσα σε ένα (1) μήνα από την έναρξή της. Τα παραπάνω φαρμακεία οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.

γ) Για τα ιδιωτικά κτηνιατρεία, κλινικές και τα κτηνιατρικά γραφείαπαραγωγικών ζώων, τα οποία μπορούν να χορηγούν, μετά από την έκδοση τηςκτηνιατρικής συνταγής, τα απαραίτητα φαρμακευτικά προϊόντα, βάσει τηςεκάστοτε ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής, στους ιδιοκτήτες των ζώων ταοποία περιθάλπουν ή παρακολουθούν για προληπτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς,απαγορευομένης της εκτέλεσης συνταγής άλλου κτηνιάτρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρ.20 παρ.31 Ν.3399/2005,ΦΕΚ Α 255/17.10.2005,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 20 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.

3. Στη λιανική πώληση τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα διατίθενται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου.

“Στη συνταγή του κτηνιάτρου αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη ότι το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν προορίζεται αποκλειστικά για ιχθείς, εφόσον αυτό χορηγείται για τέτοια χρήση.”

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Υγείας και Πρόνοιας καθορίζεται ο κατάλογος των συνταγογραφημένων φαρμάκων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από τηνπαρ.1 του άρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

4. Η λιανική πώληση η διάθεση κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σε άλλους χώρους ή με άλλους τρόπους, πλην των προαναφερομένων στις παραγράφους 1 και 2, απαγορεύεται.

Άρθρο 6
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων

1. Για τη χορήγηση της άδειας του άρθρου 5 απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

2. Ο ενδιαφερόμενος για τη χορήγηση της άδειας πρέπει να έχει τα ακόλουθα προσόντα:

α. Την ελληνική ιθαγένεια ή την υπηκοότητα ενός από τα Κράτη – Μέλη τςη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 8 παρ.1 Ν.3955/2011,ΦΕΚ Α 89/20.4.2011.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 35Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/.5.6.2003.

γ. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.

δ. Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή ή να μην έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, εγκλήματα κατά των ηθών, συκοφαντική δυσφήμιση για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος, κιβδηλεία, παραχάραξη και παράβαση των διατάξεων των άρθρων 5 και 12 του ν. 1729/1987 (ΦΕΚ 144 Α`), όπως ισχύει, και καθ` υποτροπή του άρθρου 11 του ίδιου νόμου, ή να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα η καθ` υποτροπή για πλημμέλημα, για το οποίο επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

ε. Να μην κατέχει έμμισθη θέση στο Δημόσιο ή σε νομικό πρόσωπο ή ιδιωτικού δικαίου, ούτε να έχει άλλη απασχόληση σχετική με το αντικείμενο του επαγγέλματός του.

στ. Να διαθέτει κατάστημα, το οποίο να πληροί τα ακόλουθες προϋποθέσεις:

αα) Να αποτελεί αυτοτελή ανεξάρτητο χώρο εμβαδού μέτρων τετραγωνικών τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) και να βρίσκεται στο ισόγειο.

ββ) Να διαθέτει ως αποθήκη ιδιαίτερη αίθουσα στο ισόγειο, ανώγειο ή υπόγειο που να αποτελεί ένα κτίσμα μετά του ισογείου του καταστήματος. Η αποθήκη πρέπει να είναι κατάλληλη για την αποθήκευση ποσοτήτων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, ανάλογων με την κίνηση του κυρίως καταστήματος.

γγ) Να έχει επαρκή φυσικό και τεχνητό φωτισμό, αερισμό και ύψος σύμφωνα με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

δδ) Να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Υγειονομικού κανονισμού ως προς την ύδρευση, αποχέτευση, χώρους υγιεινής, κ.λ.π..

εε) Να εξασφαλίζει το ανενόχλητο των περιοίκων και το ακίνδυνο της παραμονής των εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

στστ) Να διαθέτει σύστημα πυρασφαλείαςη επαρκή μέσα πυρόσβεσης.

ζζ) Να έχει ηλεκτρικό ψυγείο για τη συντήρηση των ευπαθών στη συνήθη θερμοκρασία προϊόντων (εμβόλια, κ.λπ.).

ηη) Να υπάρχει στην πρόσοψη του καταστήματος και σε εμφανές σημείο πινακίδα με σήμα “V” σε κύκλο διαμέτρου τουλάχιστον εβδομήντα (70) εκατοστών σε πράσινο χρώμα. Επίσης να υπάρχει η ένδειξη “ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑΦΑΡΜΑΚΑ” “ή η ένδειξη “ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΙΧΘΥΩΝ”, εφόσον η άδειαχορηγήθηκε για τη λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντωνπου προορίζονται για ιχθείς.”Όμοιο σήμα και ένδειξη πρέπει να έχουν και τα καταστήματα χονδρικήςπώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.3 του άρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

3. Η αίτηση του ενδιαφερόμενου της παρ. 1 για τη χορήγηση άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να συνοδεύεται με τα εξής δικαιολογητικά:

α. βεβαίωση της οικείας πολεοδομικής αρχής, ότι το κατάστημα δεν είναι αυθαίρετο και δεν περιλαμβάνει αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες.

β. Αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης του καταστήματος ή του νόμιμου τίτλου κυριότητας του ενδιαφερομένου και πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού στα δημόσια μεταγραφών.

γ. Βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι το κατάστημα διαθέτει σύστημα πυρασφαλείας ή επαρκή μέσα πυρόσβεσης.

δ. Σχέδιο κάτοψης του καταστήματος με τις διαστάσεις αυτού.

4. Τα δικαιολογητικά της προηγούμενης παραγράφου απαιτούνται και για τα καταστήματα χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

5. Ο έλεγχος για τη διαπίστωση της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων του εδαφίου στ` της παρ. 2 και των παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου ενεργείται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του οικείου Νομάρχη και αποτελείται από έναν κτηνίατρο έναν ιατρό και ένα μηχανικό των αντίστοιχων υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η ίδια επιτροπή είναι αρμόδια για τον έλεγχο της διαπίστωσης της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη χορήγηση της άδειας χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

6. Η άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων πουπροβλέπεται στο άρθρο 5 του παρόντος χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, σεπροσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες), σε ανώνυμες εταιρείες, σεεταιρείες περιορισμένης ευθύνης και συνεταιριστικές οργανώσεις, εφόσονδιαθέτουν όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του καταστήματος υπεύθυνοεπιστήμονα, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντοςάρθρου και είναι κάτοχος πτυχίου Κτηνιατρικής Σχολής Ανώτατου ΕκπαιδευτικούΙδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή πτυχίου ΚΑΤΕΕ του άρθρου 5 του π.δ.463/1987 (Α` 216) ή πτυχίου Τ.Ε.Ι. του άρθρου 4 του π.δ. 109/1989 (Α` 47) ήισότιμου πτυχίου ή διπλώματος, αντίστοιχων ειδικοτήτων, σχολών της αλλοδαπήςκαι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα, εφόσον απαιτείται, ή πτυχίουΦαρμακευτικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ήισότιμου της αλλοδαπής και δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις α` και β` τηςπαραγράφου 8 του ίδιου άρθρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ.2 Ν.3955/2011,ΦΕΚ Α 89/20.4.2011.

7. Η άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων εκδίδεται τουλάχιστον εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης του ενδιαφερομένου στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αντίγραφο της άδειας κοινοποιείται στην αρμόδια Κτηνιατρική Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

8. Δεν χορηγείται άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων σε ενδιαφερόμενους που:

α) έχουν συνταξιοδοτηθεί για λόγους υγείας από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ή έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο για την παροχή σύνταξης ή έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έστω και αν παραιτήθηκαν ή παραιτηθούν από το δικαίωμα λήψης της σύνταξης,

β) έχουν τιμωρηθεί για παράβαση της κτηνιατρικής νομοθεσίας ή τους έχει ανακληθεί οριστικά ή άδεια λιανικής ή χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εκδόθηκε στο όνομα τους.

Σχετικό:  παρ. 2 του άρθρου 6 τουΝ. 2538/1997 (ΦΕΚ 242 Α΄)

Άρθρο 7
Λειτουργία καταστήματος λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων

1. Στο κατάστημα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων απαγορεύεται η κτηνιατρική εξέταση και η καθ` οιονδήποτε τρόπο περίθαλψη ζώων καθώς και κάθε άλλη σχετική δραστηριότητα. Στο ίδιο κατάστημα επιτρέπεται η πώληση κτηνιατρικών εργαλείων, μηχανημάτων και διαφόρων ειδών κτηνιατρικής εν γένει χρήσης.

2. Το κατάστημα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και η αποθήκη πρέπει να διατηρούνται σε απόλυτη τάξη και καθαριότητα.

Τα ιδιοσκευάσματα και λοιπά φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης και των αναγραφόμενων στη συσκευασία οδηγιών του παρασκευαστή.

3. Δεν επιτρέπεται η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς άδεια της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πέραν των τριών (3) ημερών.

4. Η άδεια διακοπής της λειτουργίας του καταστήματος της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να χορηγηθεί ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου:

α. Για χρονικό διάστημα μέχρι ένα (1) μήνα το χρόνο, χωρίς ειδική αιτιολογία.

β. Για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες για τους εξής λόγους:

– για μεταφορά η ανακαίνιση του καταστήματος

– για λόγους υγείας του υπευθύνου

– για οικονομικούς ή άλλους εξαιρετικούς λόγους.

5. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων πρέπει:

α) Να είναι εφοδιασμένα με ποσότητα και ποικιλία κτηνιατρικώνφαρμακευτικών προϊόντων, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο και τον αριθμό των καταστημάτων της περιοχής, καθώς και την κίνηση που παρουσιάζεται στα προϊόντα αυτά, ώστε να παρέχουν διαρκή και επαρκή εξυπηρέτηση.

β) Να είναι εφοδιασμένα με το Κτηνιατρικό Συνταγολόγιο και με ικανό αριθμό καρτελών φαρμακοεπαγρύπνησης και να τηρούν ειδικό φάκελο με τις εγκυκλίους και λοιπές οδηγίες του Ε.Ο.Φ. και του Υπουργείου Γεωργίας.

6. Σε εμφανές σημείο του καταστήματος και σε ειδική κορνίζα αναρτάται αντίγραφο της χορηγηθείσας άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή, για τα φαρμακεία που ήδη λειτουργούν νομίμως, αντίγραφο της γνωστοποίησης στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

7. Οι ώρες λειτουργίας του καταστήματος και οι εφημερίες καθορίζονται με απόφαση του οικείου Νομάρχη.

8. Ο υπεύθυνος του καταστήματος που πωλεί κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα υποχρεούται:

α) Να εκτελεί επακριβώς τις συνταγές των κτηνιάτρων και να μην αντικαθιστά κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν που αναγράφεται στη συνταγή με άλλο της προτίμησής του. Για τη λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες των ναρκωτικών απαιτείται η προσκόμιση της ειδικής διαγράμμισης συνταγής, που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 22 του Ν. 2945/2001 (Α` 223).

β) Να αναγράφει στη συσκευασία των προϊόντων τους χρόνους αναμονής, όταν τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα πρόκειται να χορηγηθούν σε παραγωγικά ζώα, τα προϊόντα των οποίων πρόκειται να δοθούν στην κατανάλωση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου22 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

Σχετικό: το άρθρο 10 παρ.2 Ν.3955/2011,ΦΕΚ Α 89/20.4.2011.

9. Ο κατά την παράγραφο 6 του άρθρου 6 υπεύθυνος επιστήμονας τουκαταστήματος λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντωνυποχρεούται να απασχολείται συνεχώς και αυτοπροσώπως στο κατάστημα και είναιυπεύθυνος αυτός ή ο νόμιμος αναπληρωτής του, σε περίπτωση απουσίας του, γιατην κανονική λειτουργία του. Η αναπλήρωση του υπεύθυνου επιστήμονα γίνεταιύστερα από άδεια αναπλήρωσης που χορηγείται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Ηάδεια αναπλήρωσης χορηγείται για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες σεπερίπτωση απουσίας του για λόγους επιμόρφωσης, υγείας ή άλλους εξαιρετικούςλόγους, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπεύθυνου επιστήμονα. Σεπερίπτωση που ο προτεινόμενος αναπληρωτής του δεν έχει άδεια λιανικής πώλησηςκτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και είναι κάτοχος πτυχίου ΚτηνιατρικήςΣχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή πτυχίου ΚΑΤΕΕτου άρθρου 5 του π.δ. 463/1987 (Α` 216) ή πτυχίου Τ.Ε.Ι. του άρθρου 4 τουπ.δ. 109/1989 (Α` 47) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος, αντίστοιχωνειδικοτήτων, σχολών της αλλοδαπής και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στηνΕλλάδα, εφόσον απαιτείται, η σχετική αίτηση υπογράφεται και από τονπροτεινόμενο αναπληρωτή.

Σημ.: όπως η παράγραφος 10 αναριθμήθηκε σε 9 με την παρ.5 του Ν.2945/2001(Α` 223) και αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 10 παρ.3 Ν.3955/2011,ΦΕΚ Α 89/20.4.2011.

Άρθρο 8
Ισχύς, ανανέωση, ανάκληση και μεταβίβαση της άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων

1. Η άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων του άρθρου 5 του παρόντος νόμου ισχύει για πέντε (5) χρόνια. Ανανέωση της άδειας για ίσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι απαιτούμενες για τη χορήγηση της αδείας προϋποθέσεις του άρθρου 6 του παρόντος νόμου. Για την ανανέωση απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου προς την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που υποβάλλεται πριν παρέλθει ο χρόνος ισχύος της άδειας. Η αίτηση εξετάζεται από την επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 6 του παρόντος.

2. Οι άδειες εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων που χορηγήθηκαν μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου και δεν έχει λήξει η ισχύς τους εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη δημοσίευση του νόμου μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος της ισχύος τους.

3. Η άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

α) Ανακαλείται σε περίπτωση συνταξιοδότησης του κατόχου της άδειας ή του κατά το εδάφιο α` της παρ. 6 του άρθρου 6 υπευθύνου του καταστήματος λιανικής πώλησης, εφόσον στην περίπτωση αυτή δεν έχει οριστεί από το οικείο νομικό πρόσωπο άλλος υπεύθυνος που να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

β) Αφαιρείται για χρονικό διάστημα από τρείς (3) ημέρες μέχρι (6) μήνες σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων περί κυκλοφορίας κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

4. Δεν επιτρέπεται η καθ` οιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση η εκχώρηση της άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών προϊόντων.

5. Η ανανέωση, ανάκληση και αφαίρεση της άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ενεργείται με απόφαση του οικείου Νομάρχη. Η απόφαση αυτή επιδίδεται με απόδειξη στον κάτοχο της άδειας και κοινοποιείται στην αρμόδια κτηνιατρική Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και στον Ε.Ο.Φ.

Άρθρο 9
Διάθεση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων από τα αγροτικά κτηνιατρεία

1. Τα αγροτικά κτηνιατρεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μπορεί να διαθέτουν σε κτηνοτρόφους ή κατόχους ζώων τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα που προμηθεύει σε αυτά η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Η διάθεση των προϊόντων αυτών γίνεται δωρεάν ή στην τιμή κτήσης τους, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από ειδικές διατάξεις.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδία σε άγονες, απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές, τα αγροτικά κτηνιατρεία μπορεί να εφοδιάζονται και με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, εφόσον η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας δεν έχει προμηθεύσει σε αυτά, ως ανωτέρω, τα απαιτούμενα για την αντιμετώπιση της νόσου προϊόντα και στην περιοχή τους δεν λειτουργεί φαρμακείο ή κατάστημα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων. Στις περιπτώσεις αυτές η διάθεση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων στους κτηνοτρόφους ή κατόχους των ζώων γίνεται με την καταβολή της τιμής αγοράς αυτών.

Άρθρο 10
Κυρώσεις

1. Οι παραβάτες των διατάξεων των παρ. 1 και 4 του άρθρου 5 και των παραγράφων 1, 2, 3, 6, 8, 10 και του εδαφίου β` της παρ. 5 του άρθρου 7 τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές. Η παραβίαση καθεμιάς από τις πιο πάνω διατάξεις περισσότερο από δύο φορές αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές. Στην περίπτωση αυτή της ποινικής καταδίκης ανακαλείται και η άδεια, ως διοικητική κύρωση, εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του παρόντος.

2. Με τις ίδιες ως άνω ποινές τιμωρούνται όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

3. Όποιος πωλεί λιανικώς κτηνιατρικά φαρμακευτικά χωρίς τη συνταγή κτηνιάτρου, τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές και σε υποτροπή αφαιρείται ή άδεια λιανικής πώλησης για χρονικό διάστημα από πέντε (5) ημέρες μέχρι έξι (6) μήνες.

4. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται με απόφαση: α) του ΓενικούΓραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν εισήγησηςτης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν οι παραβάσεις διαπιστώνονται απόυπαλλήλους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητατου Ε.Ο.Φ., β) του Ε.Ο.Φ., αν οι παραβάσεις διαπιστώνονται από υπαλλήλουςτου.

Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδα : α) κατά 50% του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας,Κτηνοτροφίας και Δασών και κατά 50% των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεωνόταν οι παραβάσεις διαπιστώνονται από υπαλλήλους των ΝομαρχιακώνΑυτοδιοικήσεων και β) κατά το 1/3 του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας,Κτηνοτροφίας και Δασών, κατά το 1/3 των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεωνκαι κατά το 1/3 του Ε.Ο.Φ. όταν οι παραβάσεις διαπιστώνονται από υπαλλήλουςτου Ε.Ο.Φ. και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 23 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008.

5. Η άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής προστίμου δεν αναστέλλει την εκτέλεση αυτής.

6. Τα πρόστιμα της παραγράφου 4 αναπροσαρμόζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 11
Όργανα ελέγχου εφαρμογής διατάξεων πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων
Όργανα για τον έλεγχο εφαρμογής και τήρησης των διατάξεων πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ορίζονται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και η αρμόδια υπηρεσία του Ε.Ο.Φ..

Ο έλεγχος των καταστημάτων λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά ετησίως.

Τα παραπάνω όργανα μετά το πέρας της πέρας της επιθεωρήσεως συντάσσουν έκθεση για τη συμμόρφωση των καταστημάτων πώλησης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ή για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.

Η έκθεση επιθεώρησης συντάσσεται σε τετραπλούν ένα δε αντίγραφο κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.

Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας και στον Ε.Ο.Φ. για τις από μέρους τους ενέργειες.

Η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας τηρεί αρχείο των εκθέσεων και εφόσον διαπιστώνει ότι ο έλεγχος των καταστημάτων λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων δεν πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά ετησίως, αναλαμβάνει με κλιμάκια της τη διενέργεια των ελέγχων για την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων του παρόντος.

Για την απόσυρση ή και καταστροφή των ακατάλληλων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3 Α`) κα του ν. 1965/1991 (ΦΕΚ 146 Α`).

Άρθρο 12
Τροποποιούμενες – καταργούμενες διατάξεις
Δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις:

α) του ν.δ/τος 220/1973 (ΦΕΚ 272 Α`),

β) του π.δ/τος 353/1974 (ΦΕΚ 138 Α`),

όσν αφορά την εμπορία κτηνιατρικών φαρμάκων.

Άρθρο 13
Τροποποίηση του ν. 248/1914 (ΦΕΚ 110 Α`)

1. Μεταξύ των άρθρων 20 και 21 του ν. 248/1914 “Περί οργανώσεως της Ζωοτεχνικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας” παρεμβάλλονται άρθρα 20α, 20β και 20γ που έχουν ως εξής:

“Άρθρο 20α

Τέλη κτηνιατρικών επιθεωρήσεων και ελέγχων

1. Τα τέλη των κτηνιατρικών υγειονομικών επιθεωρήσεων και ελέγχων που καθορίζονται από πράξεις Κοινοτικών Οργάνων ή Εθνικής Αρχής αποτελούν:

α) κατά ογδόντα τοις εκατό (80%) έσοδα του κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών και διατίθενται για κτηνιατρικούς αποκλειστικά σκοπούς και ιδίως για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της κτηνιατρικής εργαστηριακής υποδομής, τον έλεγχο των καταλοίπων, την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε περιόδους εμφάνισης εξωτικών ασθενειών για την άμεση και απρόσκοπτη δράση τους, την εντατικοποίηση των κτηνιατρικών υγειονομικών επιθεωρήσεων και ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου, την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση του κτηνιατρικού προσωπικού, τα διοικητικά έξοδα των κτηνιατρικών επιθεωρήσεων και ελέγχων, την τυχόν εθνική εισφορά σε κοινοτική κτηνιατρική υπηρεσία, η οποία καθορίζεται με πράξη Κοινοτικού οργάνου, και

β) κατά είκοσι τοις εκατό (20%) έσοδα του Δημοσίου και περιέχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 20β

Οι κτηνίατροι του Υπουργείου Γεωργίας που υπηρετούν στην κεντρική Υπηρεσία, στις περιφερειακές υπηρεσίες και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και πέραν του κανονικού ωραρίου ή τις Κυριακές και ημέρες αργίας, εφόσον τούτο επιβάλλεται από υπηρεσιακές ανάγκες.

Στις περιπτώσεις αυτές οι κτηνίατροι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Άρθρο 20γ

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας μπορεί να ανατίθεται η εκτέλεση κτηνιατρικών προγραμμάτων, όπως πρόληψης ασθενειών, εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, ελέγχων ή άλλων κτηνιατρικών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας σε συνεταιριστικούς ή άλλους φορείς ή και σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα, τα οποία θα καθορίζονται με την ίδια ή άλλη απόφαση του υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το συντονισμό τους από την κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, ως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπλήρωση της ανάθεσης αυτής.

Συνάπτεται γι` αυτό σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου, εκπροσωπουμένου από τον Υπουργό Γεωργίας, και του φορέα ή φυσικού προσώπου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι υποχρεώσεις των τελευταίων για την εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και η ευθύνη τους και επιπλέον θα καθορίζεται και η αμοιβή τους.

2. Το άρθρο 23 του ν. 248/1914 (ΦΕΚ 110 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 23

Α. Διοικητικές Κυρώσεις1. Με την επιφύλαξη των διοικητικών κυρώσεων των ειδικότερων κτηνιατρικών διατάξεων, όπου αυτές προβλέπονται, επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως δέκα εκατομμύρια (10.000.0000 δραχμές στα φυσικά ή νόμιμα πρόσωπα:

– που παράγουν, αποθηκεύουν, επεξεργάζονται, μεταφέρουν ή κατ` άλλο τρόπο χειρίζονται προϊόντα ζωικής προέλευσης ή

– που διατηρούν, εκτρέφουν, μεταφέρουν ή κατ` άλλον τρόπο χειρίζονται ζώα, τα οποία:

α) διαθέτουν στο εμπόριο ζωικά προϊόντα ή ζώντα ζώα τα οποία δεν έχουν ληφθεί, δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν επισημανθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις,

β) διαθέτουν στο εμπόριο ζώα ή προϊόντα ζωικής προέλευσης συνοδευόμενα από πιστοποιητικά ή έγγραφα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη πραγματική κατάστασή τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,

γ) διαθέτουν στο εμπόριο ζωικά προϊόντα των οποίων τα σήματα καταλληλότητας έχουν τεθεί σε προϊόντα που δεν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις,

δ) δεν αναφέρουν στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή στον τόπο προορισμού την άφιξη των προϊόντων ζωικής προέλευσης και των ζώων που κατάγονται από άλλο κράτος – Μέλος, σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις.

ε) δεν υποβάλλουν δήλωση ή υποβάλλουν ψευδή ή ελλιπή δήλωση στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή για κάθε παράλειψη ή παρατυπία που διαπιστώνουν στα σήματα, στα πιστοποιητικά ή έγγραφα που συνοδεύουν τα ζώα ή τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις.

στ) δεν τηρούν ή τηρούν ελλιπώς βιβλίο ή μηχανογραφημένο σύστημα εισόδου και εξόδου ζώων ή προϊόντων ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις.

ζ) δεν τηρούν ή τηρούν ελλιπώς βιβλίο ή μηχανογραφημένο σύστημα καταγραφής των αποτελεσμάτων των αυτοελέγχων σύμφωνα με τις διατάξεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία.

η) δεν φυλάσσουν ή δεν φυλάσσουν καθ` όλο το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή έγγραφο που προβλέπεται από τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις.

θ) δεν καταβάλλουν τα τέλη των κτηνιατρικών ελέγχων και επιθεωρήσεων

2. Επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές σε όσους ασκούν τις δραστηριότητες της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.

3. Επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές σε όσους ασκούν τις δραστηριότητες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και από αμέλεια ή από πρόθεση παραβαίνουν τις διατάξεις περί μεταδοτικών νόσων των ζώων που απορρέουν από υην εφαρμογή του παρόντος νόμου.

4. Επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές σε όσους εισάγουν ζώντα και προϊόντα ζωικής προέλευσης από τρίτες χώρες, οι οποίοι:

α) δεν γνωστοποιούν στο συνοριακό σταθμό ελέγχου το είδος, την ποσότητα, τη φύση και το χρόνο άφιξης των εμπορευμάτων αυτών.

β) δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις και υποδείξεις των επίσημων κτηνιάτρων των συνοριακών σταθμών,

γ) δεν καταβάλλουν τα έξοδα των κτηνιατρικών ελέγχων,

δ) μεταφέρουν ή διαμετακομίζουν ζώα ή προϊόντα ζωικής προέλευσης κατά παράβαση των διατάξεων που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος νόμου.

5. Επιβάλλεται πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές σε όσους αρνούνται ή παρακωλύουν ή κωλυσιεργούν τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων και επιθεωρήσουν ή δεν αναφέρουν στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή τις μεταβολές της πραγματικής ή νομικής κατάστασής τους, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες αφότου επέλθουν ή δεν παρέχουν πληροφορίες στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή όταν ζητούνται ή παρέχουν ψευδείς πληροφορίες.

6. Για κάθε άλλη παράβαση των διατάξεων που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος νόμο, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές.

7. Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις στα ζώντα ζώα και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης διενεργούνται από τα εντεταλμένα κλιμάκια έλεγχο, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμπραξη αστυνομικών οργάνων. Για τις διαπιστούμενες παραβάσεις συντάσσονται επαρκείς και αιτιολογημένες εκθέσεις.

8. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται με απόφαση του Νομάρχη, ύστερα από εισήγηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή δικαιοδοσίας της οποίας διαπιστώθηκε η παράβαση, στην οποία υποχρεωτικά διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος με την έκθεση ελέγχου. Ο ενδιαφερόμενος, στον οποίο κοινοποιείται η αιτιολογημένη έκθεση, δικαιούται να υποβάλλει σε είκοσι (20) ημέρες από τη νόμιμη κοινοποίηση, τις απόψεις του επ` αυτής στην εν λόγω υπηρεσία και για την εξέταση του θέματος, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, συνιστάται πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από:

– τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,

– έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,

– τον αρμόδιο υπάλληλο που συνέταξε την έκθεση ελέγχου,

– ένα εκπρόσωπο της επαγγελματικής οργάνωσης του φορέα, και

-έναν ειδικό επιστήμονα

που αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Η νέα απόφαση του οικείου Νομάρχη κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο νόμιμα, με μέριμνα της οικείας κτηνιατρικής υπηρεσίας.

9. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου αποτελούν έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών) και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

10. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την παρέλευση διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Β. Ποινικές Κυρώσεις

1. Οι παραβάτες του παρόντος νόμου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών τουλάχιστον.

2. Η άσκηση των δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, χωρίς την ύπαρξη νόμιμης άδειας από κτηνιατρικής πλευράς από την αρμόδια αρχή, θεωρείται πάντοτε αυτόφωρο αδίκημα και η εγκατάσταση ή η αποθήκη ή το κατάστημα σφραγίζεται από την τοπική κτηνιατρική αρχή. Σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να ζητείται η συνδρομή της οικείας αστυνομικής αρχής. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται η διαδικασία της σφράγισης.

3. Η καθ` υποτροπή παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου τιμωρείται με φυλάκιση ενός (1) έτους τουλάχιστον και με χρηματική ποινή από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) δραχμές.

Γ. Κριτήρια επιμέτρησης των κυρώσεωνΚατά την επιμέτρηση των κυρώσεων του παρόντος νόμου, λαμβάνονται υπόψη ιδία η σοβαρότητα της παράβασης, η διάρκειά της, το μέγεθος της επιχείρησης και η ένταση του δόλου του υπαιτίου.”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Άρθρο 14
Ρύθμιση οφειλών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε.

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει, στα πλαίσια της εξυγίανσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, να καλύψει τις κατά την 31η Δεκεμβρίου 1990 οφειλές των παρακάτω αναφερόμενων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε. που αναγνωρίστηκαν από τη Δευτεροβάθμια κεντρική Επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας και προέκυψαν από ζημιές που οφείλονται στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής με εντολή και για λογαριασμό του Κράτους, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί. Τα αναλαμβανόμενα να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο ποσά οφειλών της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ συμπεριλαμβανομένων και των συμβατικών τόκων μέχρι 31 Μαρτίου 1996, καθώς και τα ποσά οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των συμβατικών τόκων μέχρι 31 Μαρτίου 1995, των λοιπών αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, έχουν ως εξής:

α) Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Πατρώνδρχ. 7.456.797.000

β) Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Πιερίαςδρχ.675.380.000

γ) Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συν/σμών Άστρους Κυνουρίαςδρχ.100.056.000

δ) Αγροτικός Συν/σμώνΕλαιοπαραγωγών Αχελώουδρχ.164.750.000

ε) Ελαιουργικός Αγροτικός Συν/σμών Κομποτίου Άρτας “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”δρχ.925.520.000

στ) Αγροτικός Συν/σμώνεπεξεργασίας και πώλησηςβρωσίμων ελιών ΠΕΤΑδρχ.745.419.000

ζ) Οινοποιητικός Συν/σμόςΝεμέας Κορινθίαςδρχ. 2.126.195.000

η) Αγροτικός Συν/σμός Ρομπόλας Κεφαλληνίαςδρχ.405.228.000

θ) Αγροτικός Συν/σμόςΣυκιών Αρταςδρχ.86.416.000

ι) Αγροτικός Συν/σμόςΦιλιατρών Μεσσηνίαςδρχ.71.190.000

ια) Αγροτικός Συν/σμόςΚρανιδίουδρχ.22.513.000

ιβ) Συν/σμός επεξεργασίας καιπώλησης καπνών ΜπέρλεϋΓιαννιτσώνδρχ.6.853.853.000

ιγ) Αναγκαστικός Συν/σμόςΜαρκόπουλου ΜΑΡΚΟδρχ.625.352.000

ιδ) Πτηνοτροφικός Συν/σμόςΧαλκίδαςδρχ.272.403.000

ιε) ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗδρχ.7.070.000.000

2. Η ρύθμιση των υποχρεώσεων της παρ. 1 θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Οι πέραν του ρυθμιζόμενου ποσού της οφειλής του Συνεταιρισμού επεξεργασίας και πώλησης καπνών Μπέρλεϋ Γιαννιτσών της περίπτωσης ιβ` της παραγράφου 1 τυχόν οφειλόμενοι τόκοι από 1.4.1995 διαγράφονται σε βάρος της Α.Τ.Ε. Α.Ε..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.3Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.19993.

Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει, στα πλαίσια της εξυγίανσης των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, να καλύψει μέρος των κατά την 31η Δεκεμβρίου 1993 ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων μέχρι την 31η Μαρτίου 1995, των παρακάτω συνεταιριστικών εταιριών προς Α.Τ.Ε. Α.Ε. που προήλθαν από δάνεια για την ίδρυση και λειτουργία τους. Τα αναλαμβανόμενα να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο ποσά οφειλών ανέρχονται συνολικά σε ένα δισεκατομμύριο εκατόν σαράντα ένα εκατομμύρια τριάντα τρεις χιλιάδες (1.141.033.000) δραχμές και κατανέμονται κατά συνεταιριστική εταιρία ως εξής:

α) Συν/κή Κονσερβοποιϊα ΒρωσίμωνΕλιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 198.008.000

β) Συν/κή Κονσερβοποιϊα Βρωσίμων Ελιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ.115.950.000

γ) Συν/κή Κονσερβοποιϊα Βρωσίμων Ελιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ.121.192.000

δ) Συν/κή Κονσερβοποιϊα Βρωσίμων Ελιών (Σ.Κ.Β.Ε.) ΕΥΒΟΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ.594.024.000

ε) Συν/κή Κονσερβοποιϊα Βρωσίμων Ελιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΛΟΚΡΙΔΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ.111.859.000

Η ρύθμιση του ανωτέρου ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

4. Το υπόλοιπο μέρος των κατά την 31η Δεκεμβρίου 1993 οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των συμβατικών τόκων μέχρι την 31η Μαρτίου 1995, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της παρ. 3 προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε. μπορεί να ρυθμιστεί από την Α.Τ.Ε. Α.Ε. με απόφαση των αρμόδιων οργάνων της με ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

α) Ποσό ενός δισεκατομμυρίου εκατόν είκοσι εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων ογδόντα μία χιλιάδων (1.129.381.000) δραχμών, που αφορά τόκους ποινής, καθώς και μέρος των συμβατικών τόκων, διαγράφεται σε βάρος της Α.Τ.Ε. Α.Ε.. Το ποσό αυτό κατανέμεται κατά φορέα ως ακολούθως:

αα) Συν/κή Κονσερβοποιία ΒρωσίμωνΕλιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 208.902.000

ββ) Συν/κή Κονσερβοποιϊα ΒρωσίμωνΕλιών (Σ.Κ.Β.Ε)ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 115.950.000

γγ) Συν/κή Κονσερβοποιϊα ΒρωσίμωνΕλιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 137.447.000

δδ) Συν/κή Κονσερβοποιία Βρω-σίμων Ελιών (Σ.Κ.Β.Ε.)ΕΥΒΟΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 525.175.000

εε) Συν/κή Κονσερβοποιία Βρω-σίμων Ελιών (ΣΚΒΕ)ΛΟΚΡΙΔΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 141.907.000

β) Ποσό εννιακοσίων οκτώ εκατομμυρίων εννιακοσίων εξήντα χιλιάδων (908.960.000) δραχμών, που αφορά υπόλοιπο της οφειλής κεφαλαίου και μέρος των τόκων των επιχειρήσεων της παρ. 3 θα αποτελέσει νέο δάνειο της Α.Τ.Ε. Α.Ε. προς τις παρακάτω τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) διαχείρισης των μονάδων, που θα εξοφληθεί σε δεκαπέντε (15) χρόνια με ίσες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με επιτόκιο 0,5%. Το προς ρύθμιση ποσό κατανέμεται κατά Ε.Α.Σ. ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ γιαΣ.Κ.Β.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 88.110.000

ββ. ί) Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ για Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε. δρχ.19.975.000.

ίί) Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ για Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε. δρχ,19.975.000.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.1 εδ.α` του Ν.2945/2001 (Α` 223).

γγ) Ε.Α.Σ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ γιαΣ.Κ.Β.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ. 44.340.000

δδ) Ε.Α.Σ. ΕΥΒΟΙΑΣ για Σ.Κ.Β.Ε.ΕΥΒΟΙΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ.365.860.000

εε) Ε.Α.Σ. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ γιαΣ.Κ.Β.Ε. ΛΟΚΡΙΔΑΣ Ε.Π.Ε.δρχ.370.700.000

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας ετήσιας δόσης του νέου δανείου για χρονικό διάστημα πέραν του εξαμήνου από τη λήξη της, η ανωτέρω ρύθμιση των οφειλών ανατρέπεται αναδρομικά, υπολογίζονται οι ισχύοντες τόκοι για όλο το ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των διαγραφέντων, και η Α.Τ.Ε. Α.Ε. ασκεί τα δικαιώματα της για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεών της.

γ) Προϋπόθεση εφαρμογής της προαναφερόμενης ρύθμισης της παρούσας παραγράφου είναι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος των εταιρικών μεριδίων των λοιπών εταίρων στην τοπική εταίρο Ε.Α.Σ. και στην περίπτωση της Σ.Κ.Β.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ε.Π.Ε. η απόκτηση του εργοστασίου από την Ε.Α.Σ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ώστε οι Ε.Α.Σ. να αναλάβουν τη διαχείριση των μονάδων για να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες συνθήκες για τη βιώσιμη λειτουργία τους.”Ειδικότερα για τη Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε, το εταιρικό μερίδιο της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ μεταβιβάζεται άνευ ανταλλάγματος εξ ημισείας στην Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ και στην Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ – ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, οι οποίες μετέχουν με ίσο ποσοστό στη Σ.Κ.Β.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ε.Π.Ε.”. Οι Ε.Α.Σ. ως νέοι φορείς διαχείρισης θα αναλάβουν την υποχρέωση ναπροετοιμάσουν τις νέες μονάδες για ομαλή λειτουργία σε όσες περιπτώσειςδεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν άμεσα. Η ρύθμιση του υπόλοιπου τηςοφειλής της περίπτωσης β` της παρούσας παραγράφου ενεργείται ύστερα απόμελέτη για τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων, καθώς καιτης ικανότητας των Ε.Α.Σ. να ανταποκριθούν στους όρους εξυπηρέτησης τωνδανειακών τους υποχρεώσεων.

Η διερεύνηση όλων των παραπάνω όρων γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Τ.Ε. Α.Ε.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την περίπτωση β` της παρ.1 του άρθρου 41 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

5. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει στα πλαίσια της εξυγίανσης των συνεταιριστικών οργανώσεων να καλύψει σε ποσοστό 100% τις κατά την 31η Μαρτίου 1995 ληξιπρόθεσμες οφειλές (κεφάλαια και τόκους) των παρακάτω αναφερομένων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε. που προέκυψαν από εργασίες επεξεργασίας βρώσιμων ελιών:

α)ΓΣΕ.Π.Β.Ε. ΓραμμενίτσαςΆρτας “Ο ΑΡΑΧΘΟΣ”δρχ. 113.559.000

β) ΓΣΕ.Π.Β.Ε. Βλαχέρνας Άρταςδρχ.9.386.000

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι, των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

6. Πέραν των προαναφερόμενων ρυθμίσεων τυχόν επιπλέον οφειλόμενοι τόκοι διαγράφονται κατά την κρίση της Α.Τ.Ε. Α.Ε.

Άρθρο 15
Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων συνεταιριστικού και δημοτικού χαρακτήρα

1. Το Ελληνικό Δημόσιο, στα πλαίσια της εξυγίανσης των επιχειρήσεων σφαγής ζώων συνεταιριστικού και δημοτικού χαρακτήρα, καθώς και της συνεταιριστικής μονάδας ωοσκόπησης-επεξεργασίας αυγών του Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων, αναλαμβάνει να καλύψει κατά ποσοστό 50% τις κατά την 31η Δεκεμβρίου 1995 συνολικές οφειλές αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας από δάνεια για την ίδρυση και τη λειτουργία τους, καθώς επίσης και τα προς τρίτους βεβαιωμένα χρέη με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, υπό τον όρο ότι οι σχετικές αγωγές έχουν κατατεθεί προ της ενάρξεως της συζητήσεως του παρόντος νόμου στη Βουλή. Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει κατά πσοοστό 100% ζημιές της ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ που προέκυψαν κατά το στάδιο υλοποίησης του σχετικού προγράμματος κατασκευής μονάδων σφαγής ζώων. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε έξι δισεκατομμύρια τετρακόσια εβδομήντα τέσσερα εκατομμύρια (6.474.000.000) δραχμές και κατανέμεται κατά φορέα ως εξής:

α) Ε.Α.Σ. ΣΕΡΡΩΝδρχ.1.243.000.000β) ΣΒΕΚΗ Α.Ε.δρχ.1.103.000.000γ) Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥδρχ.585.000.000δ) Ε.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣδρχ.161.000.000ε) Ε.Α.Σ. ΛΗΜΝΟΥδρχ.150.000.000στ)Ε.Α.Σ. ΔΡΑΜΑΣδρχ.235.000.000ζ) Ε.Α.Σ. ΠΑΤΡΑΣδρχ.176.000.000η) ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣδρχ.80.000.000θ) ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣδρχ.79.000.000ι) ΔΗΜΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝδρχ.88.000.000ια)ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣδρχ.102.000.000ιβ)ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝΜΕΓΑΡΩΝδρχ.864.000.000ιγ) ΣΕΠΕΚ Α.Ε.δρχ.1.408.000.000ιδ) ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗδρχ.200.000.000

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

2. Το υπόλοιπο συνολικά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των κατά την 31η Δεκεμβρίου 1995 οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, των επιχειρήσεων της παρ. 1 προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε. μπορεί να ρυθμιστεί από αυτήν με απόφαση των αρμόδιων οργάνων της, με τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

α)Ποσό οφειλών έξι δισεκατομμυρίων εξήντα εκατομμυρίων (6.060.000.000) δραχμών, που αφορά τόκους ποινής, καθώς και μέρος των συμβατικών τόκων, διαγράφεται σε βάρος της Α.Τ.Ε. Α.Ε.. Το ποσό αυτό κατανέμεται κατά φορέα ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. ΣΕΡΡΩΝδρχ.642.000.000ββ) ΣΒΕΚΗ Α.Ε.δρχ. 1.060.000.000γγ) Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥδρχ.892.000.000δδ) Ε.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣδρχ.174.000.000εε) Ε.Α.Σ. ΛΗΜΝΟΥδρχ.10.000.000στστ) Ε.Α.Σ. ΔΡΑΜΑΣδρχ.379.000.000ζζ) Ε.Α.Σ. ΠΑΤΡΑΣδρχ.360.000.000ηη) ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣδρχ.63.000.000θθ) ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣδρχ.170.000.000ιι) ΔΗΜΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝδρχ.269.000.000ιαια)ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥδρχ.321.000.000ιβιβ)ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝΜΕΓΑΡΩΝδρχ. 1.594.000.000ιγιγ)ΣΕΠΕΚ Α.Ε.δρχ.126.000.000

Πέραν των προαναφερόμενων ποσών τόκων παρέχεται η δυνατότητα στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. να διαγράφει τα επιπλέον ποσά τόκων μέχρι την ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων ρύθμισης, εφόσον με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των φορέων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

β) Ποσό διακοσίων εβδομήντα τεσσάρων εκατομμυρίων (274.000.000) δραχμών, που αφορά υπόλοιπο κεφαλαίου των κατωτέρω επιχειρήσεων της παρ. 1 θα αποτελέσει νέο δάνειο της Α.Τ.Ε. Α.Ε. προς τουςσυσταθησόμενους φορείς (ανώνυμες εταιρίες) διαχείρισης των μονάδων (σφαγείων), που θα εξοφληθεί σε δεκαπέντε (15) χρόνια με ίσες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με επιτόκιο το πενήντα τοις εκατό (50%) των εκάστοτε ισχυόντων συμβατικών επιτοκίων. Το προς ρύθμιση ποσό κατανέμεται κατά φορέα ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. ΣΕΡΡΩΝδρχ.136.000.000ββ) ΣΒΕΚΗ Α.Ε.δρχ.43.000.000γγ) Ε.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣδρχ.81.000.000δδ) Ε.Α.Σ. ΛΗΜΝΟΥδρχ.14.000.000

3. Προϋπόθεση εφαρμογής της παραγράφου 2 είναι η σύσταση νέων φορέων διαχείρισης των μονάδων (σφαγείων) με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου υφίσταται ήδη τέτοιες εταιρείες. Στους νέους φορείς διαχείρισης, καθώς και στις υφιστάμενες ήδη ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης των μονάδων, μπορεί να συμμετέχουν περισσότεροι τοπικοί φορείς (Ο.Τ.Α., συνεταιρισμοί, ιδιώτες) με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την Α.Τ.Ε. Α.Ε. ώστε να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες συνθήκες για τη βιώσιμη λειτουργία τους, με τη νέα μορφή και σύνθεση μετόχων. Οι νέοι αυτοί φορείς διαχείρισης θα έχουν την υποχρέωση να προετοιμάσουν τις μονάδες για ομαλή λειτουργία σε όσες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν.

Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου εξαιρείται ο Συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων Μεγάρων.

Άρθρο 16
Ρύθμιση χρεών οργανισμών και ομάδων παραγωγών εγγείων βελτιώσεων, ομόρρυθμων εταιριών και συν/σμών καπνοπαραγωγών Μπέρλεϋ, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, συν/κών οργανώσεων – επιχειρήσεων περιοχής Κρήτης από εργασίες ελαιολάδου, Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Μεσσαράς, Αλιευτικού συν/μού Νεοχωρίου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, Ένωσης Κιτροπαραγωγών Κρήτης και Ένωσης Αγροτικών Γαλακτοκομικών και Αγελαδοτροφικών Συν/σμών Θεσσαλονίκης – Βιομηχανία Γάλακτος “ΑΓΝΟ” προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε.

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό ποσό (ποσοστό 100%) των προς αυτήν οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1993, των ομόρρυθμων εταιριών, κοινοπραξιών και του Συνεταιρισμού “ΤΟ ΝΗΣΙ” καπνοπαραγωγών Μπέρλευ με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1991, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με λογιστικό 30 Ιουνίου 1995, των Συνεταιριστικών οργανώσεων – επιχειρήσεων περιοχής Κρήτης με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1992, της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Μεσσαράς και της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Ηρακλείου με λογιστικό 31 Μαρτίου 1995, της Κ.Σ.Ο.Σ. με λογιστικό 30 Ιουνίου 1996, της Κεντρικής Ένωσης Κορίνθου (Κ.ΕΝ.ΚΟΡ) με λογιστικό 30 Σεπτεμβρίου 1996, του Αλιευτικού Συν/σμού Νεοχωρίου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” με λογιστικό 30 Απριλίου 1996, της Ένωσης Κιτροπαραγωγών Κρήτης με λογιστικό 31 Μαρτίου 1995, της Ένωσης Αγροτικών Γαλακτοκομικών και Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης – Βιομηχανία Γάλακτος “ΑΓΝΟ” με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1995, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Αργολίδας και της Ε.Α.Σ. Πιερίας με λογιστικό 31 Μαρτίου 1995 από δάνεια που χορηγήθηκαν από ίδια διαθέσιμα της Α.Τ.Ε. ή από δάνεια που έλαβε αυτή από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για εκτέλεση, βελτίωση, συντήρηση κ.λπ. έργων γεωργικής ή άλλης υποδομής, για αγορά καπνών Μπέρλευ, για βελτίωση βοσκοτόπων, κατασκευή και συντήρηση αγροτικών οδών, καθώς και για εργασίες ελαιολάδου περιόδου 1990/1991, για εκμετάλλευση του ιχθυοτροφείου Παλαιοποτάμου, για αποθεματοποίηση σταφίδας, για συγκέντρωση – επεξεργασία – διάθεση κίτρων, για εργασίες εσπεριδοειδών και για επιβάρυνση από καθυστέρηση ολοκλήρωσης επένδυσης από καθυστέρηση ολοκλήρωσης επένδυσης μετεγκατάστασης της γαλακτοβιομηχανίας “ΑΓΝΟ” και καταβολής των σχετικών επιχορηγήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και για εγκαταστάσεις επεξεργασίας – αποθήκευσης καπνών ποικιλίας Κατερίνης και αποφλοίωσης ξηρών καρπών.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε σαράντα πέντε δισεκατομμύρια εξακόσια εξήντα ένα εκατομμύρια πεντακόσιες δεκαεννέα χιλιάδες εκατόν ογδόντα εννέα (45.661.519.189) δραχμές και κατανέμεται κατά κατηγορία ως εξής:

α) Οργανισμοί ΕγγείωνΒελτιώσεωνδρχ.5.900.000.000β) Ομόρρυθμες Εταιρείες,Συν/σμοί και ΚοινοπραξίεςΚαπνοπαραγωγώνΜπέρλευδρχ. 16.617.600.000γ) Οργανισμοί ΤοπικήςΑυτοδιοίκησηςδρχ.6.800.000.000δ) Συν/κές Οργανώσεις-Επιχειρήσεις ελαιολάδουΚρήτηςδρχ.9.032.612.000ε) Ενωση ΑγροτικώνΣυν/σμών Μεσσαράςδρχ.281.000.000στ)Ενωση ΑγροτικώνΣυν/σμών Ηρακλείουδρχ.3.371.000.000ζ) Κ.Σ.Ο.Σδρχ.600.000.000η) Κ.ΕΝ.ΚΟΡ.δρχ.332.210.000θ) Ενωση ΚιτροπαραγωγώνΚρήτηςδρχ.1.209.000.000ι) Αγροτικοί Συν/σμοίΝομού Αργολίδαςδρχ.67.097.189ια)Αλιευτικός Συν/σμός Νεοχωρίου”Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”δρχ.50.000.000ιβ)Ενωση Αγροτικών Γαλακτο-κομικών και ΑγελαδοτροφικώνΣυν/σμών Θεσ/νίκης-ΒιομηχανίαΓάλακτος “ΑΓΝΟ”δρχ.570.000.000ιγ)Ε.Α.Σ. Πιερίαςδρχ.831.000.000

2. Η ρύθμιση των οφειλών της προηγούμενης παραγράφου θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990) οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997. Μετά τις ημερομηνίες για τις οποίες εφαρμόζεται η προαναφερόμενη ρύθμιση αποσβένονται κατά την κρίση της Α.Τ.Ε. Α.Ε. τυχόν ανεξόφλητες απαιτήσεις της από δεδουλευμένους τόκους που βαρύνουν τις οφειλές της κατηγορίας αυτής.

Ειδικά οι πέραν του ρυθμιζόμενου ποσού της οφειλής των Ομόρρυθμων Εταιριών Συνεταιρισμών και Κοινοπραξιών Καπνοπαραγωγών Μπέρλεϋ της περίπτωσης β` της παραγράφου 1 τυχόν οφειλόμενοι τόκοι από 1.1.1992 διαγράφονται σε βάρος της Α.Τ.Ε.Α.Ε..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

Άρθρο 17
Ρύθμιση οφειλών συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιριών δημοτικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα, επιχειρήσεων εξειδικευμένης παραγωγικής κατεύθυνσης και κτηνοτρόφων

1. Στη ρύθμιση του άρθρου 5 του ν. 2237/1994 (ΦΕΚ 149 Α`) υπάγονται και οι κατά την 31η Δεκεμβρίου 1993 υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος των πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων που δεν περιλαμβάνονται στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου αυτού, καθώς και των εταιριών δημοτικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Σ-ΙΙ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Γ.Ε.Ο.Κ) Α.Ε., ΔΗΜΟΤΙΚΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Α.Ε., ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Κ.Α.Κ.) Α.Ε., οι οποίες δεν καλύπτονται από ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία (ενέχυρα, φορτωτικά έγγραφ, επιταγές συναλλαγματικές κ.λπ) και με την προϋπόθεση ότι κατά την κρίση της Α.Τ.Ε. Α.Ε., οι οφειλές αυτές δεν οφείλονται σε κακοδιαχείριση, αλλά σε αντικειμενικούς αρνητικούς παράγοντες (κρίση στην αγορά ορισμένων γεωργικών προϊόντων ή απώλεια αγορών λόγω εξωτερικών γεγονότων κ.λπ).

Η εξόφληση του τελικού ποσού γίνεται σε ετήσιες δόσεις μέχρι δέκα (10) χρόνια συνολικά, χωρίς παράταση ή περίοδο χάριτος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2237/1994.

2. Όπου στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του ν. 2237/1994 αναφέρονται υφιστάμενα μέτρα για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και πιστωτικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις της περιφέρειας Θράκης νοούνται εκείνα που ορίζονται στη 1648/Γ.Γ.54/8.22/13.1.1994 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 1423/664/6.4.1994 όμοια. Ειδικότερα, η ισχύς των μέτρων αυτών εφαρμόζεται στην περίπτωση του δανείου ρύθμισης των οφειλών της ΣΕΒΑΘ Α.Β.Ε. από την Α.Τ.Ε. Α.Ε., για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του, η οποία παράλληλα αυξάνεται κατά τρία (3) χρόνια ως προς την περίοδο χάριτος και κατά πέντε (5) χρόνια ως προς το σύνολό της.

“Η επιδότηση του επιτοκίου του ν.128/1975 (ΦΕΚ 178 Α`), που προβλέπεται στην 1648/Γ.Γ.54/8.22/ 13.1.1994 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 14237/Β/664/6.4.1994 όμοια, καταβάλλεται:

α) Στις οφειλές των επιχειρήσεων ΣΕΠΕΚ Α.Ε. και ΠΟΔΟΠΗ Α.Ε. μόνο για τα πέντε χρόνια (5) της περιόδου χάριτος της δεκαπενταετούς διάρκειας αποπληρωμής των δανείων τους.

β) Στις οφειλές της επιχείρησης ΣΕΒΑΘ Α.Ε. για ολόκληρη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου που ανέρχεται σε είκοσι (20) χρόνια με οκταετή περίοδο χάριτος.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

3. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. ποσοστό των προς αυτήν οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, επιχειρήσεων εκτροφής χελιών κλειστού κυκλώματος και γαρίδων, με λογιστικό 30 Απριλίου 1996, από δάνεια για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο τριακόσια δεκαπέντε εκατομμύρια οκτακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες (1.315.854.000) δραχμές και κατανέμεται κατά επιχείρηση ως εξής:

α) ΒΙΟΤΕΚ Α.Ε.δρχ. 189.873.000β) ΣΠ. ΜΑΛΑΚΑΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.δρχ. 159.202.000γ) Θ. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.δρχ. 123.410.000δ) ΑΒΡΑΑΜ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΣδρχ. 293.034.000ε) Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Ο.Ε.δρχ.48.231.000στ)ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.δρχ.18.920.000ζ) ΤΡΙΑΙΝΑ Α.Ε.δρχ. 158.232.000η) Χ. ΔΟΥΛΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.δρχ. 324.952.000

Η καταβολή του συνολικού ποσού που αναλαμβάνεται θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990) οι ομολογίες του οποίου θα διετεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε, διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Επίσης, διαγράφεται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ποσοστό των παρακάτω οφειλών των προαναφερόμενων επιχειρήσεων που έχουν βεβαιωθεί και οφείλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. λόγω κατάπτωσης υφισταμένης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους εκατόν έξι εκατομμυρίων ενενήντα τριών χιλιάδων (126.093.000) δραχμών, οι οποίες κατανέμονται κατά επιχείρηση ως εξής:

α) ΒΙΟΤΕΚ Α.Ε.δρχ. 27.871.000β) ΣΠ. ΜΑΛΑΚΑΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.δρχ. 29.558.000γ) Θ. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.δρχ. 10.728.000δ) ΑΒΡΑΑΜ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΣδρχ. 31.992.000ε) ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.δρχ. 25.944.000

Ειδικότερα το ποσοστό των προαναφερόμενων ποσών που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. ή διαγράφεται σε βάρος του καθορίζεται σε εκατό τοις εκατό (100%) για όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν, σε ογδόντα τοις εκατό (80%) για όσες υπολειτουργούσαν και σε πενήντα τοις εκατό (50%) για όσες λειτουργούσαν κανονικά την περίοδο 1996-1997.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. τα κατωτέρω ποσά:

α) Το συνολικό ποσό (ποσοστό 100%) των προς αυτήν οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων της Ε.Α.Σ. Αμφισσας, της Ε.Α.Σ. Βοϊου, της Ε.Α.Σ. Κοζάνης-Σερβίων, της Ε.Α.Σ. Γρεβενών, της Ε.Α.Σ. Αιγιαλείας και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Κατάκαλης, Δήμητρας, Κέντρου και Μεγάρου Νομού Γρεβενών με λογιστικό 31 Μαρτίου 1996, της Κοινοπραξίας Ανθοκομικών Συν/σμών Ελλάδος, του Γαλακτοκομικού Συν/σμού Φιλιατών Ηγουμενίτσας, της Ε.Α.Σ. Ορεστιάδας, της Ε.Α.Σ. Σουφλίου, της Ε.Α.Σ. Διδυμοτείχου, της Ε.Α.Σ. Φερρών, της Ε.Α.Σ. Αλεξανδρούπολης και ΣΥΝΕΚΚΟ ΑΒΕΕ με λογιστικό 30 Ιουνίου 1996 από δάνεια για τυροκομικές και άλλες εργασίες και την ίδρυση ανθαγοράς στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Το ποσό αυτό συνολικού ύψους πέντε δισεκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι εννέα εκατομμυρίων οκτακοσίων τριάντα έξι χιλιάδων (5.529.836.000) δραχμών κατανέμεται κατά φορέα ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. Αμφισσαςδρχ.135.900.000ββ) Ε.Α.Σ. Βοϊουδρχ.248.000.000γγ) Ε.Α.Σ. Κοζάνης-Σερβίωνδρχ.150.440.000δδ) Ε.Α.Σ. Γρεβενώνδρχ.130.000.000εε) Ε.Α.Σ. Αιγιαλείαςδρχ.298.872.000στστ)Αγροτ. Συν/σμός Κατάκαληςδρχ.4.903.000ζζ) Αγροτ. Συν/σμός Δήμητραςδρχ.6.058.000ηη) Αγροτ. Συν/σμός Κέντρουδρχ.21.146.000θθ) Αγροτ. Συν/σμός Μεγάρουδρχ.3.108.000ιι) Κοιν/ξία Ανθοκ. Συν/σμών Ελλάδοςδρχ. 1.130.000.000ιαια)Γαλακτοκομικός Συν/σμόςΦιλιατών Ηγουμενίτσαςδρχ. 2.101.409.000ιβιβ)Ε.Α.Σ. Ορεστιάδαςδρχ.700.000.000ιγιγ)Ε.Α.Σ. Σουφλίουδρχ.50.000.000ιδιδ)Ε.Α.Σ. Διδυμοτείχουδρχ.350.000.000ιειε)Ε.Α.Σ. Φερρώνδρχ.50.000.000 ιστιστ)Ε.Α.Σ. Αλεξανδρούποληςδρχ.50.000.000ιζιζ) ΣΥΝΕΚΚΟ ΑΒΕΕδρχ.100.000.000

Ειδικότερα η ρύθμιση των χρεών του υπό το στοιχείο ιαια` Γαλακτοκομικού Συν/σμού Φιλιατών Ηγουμενίτσας γίνεται με την προυπόθεση σύστασης νέου φορέα διαχείρισης της τυροκομικής μονάδας του με την συμμετοχή της Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας ή και άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού. Το οριστικό σχήμα του φορέα διαχείρισης θα καθοριστεί σε συνεργασία με την Α.Τ.Ε. Α.Ε., ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες βιώσιμης λειτουργίας της μονάδας του.

β) Ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των προς αυτή οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων Αγροτικών Συν/κών Οργανώσεων, με λογιστικό 30 Απριλίου 1996, οι οποίες προέρχονται από δάνεια οινοποιητικών δραστηριοτήτων και είναι ληξιπρόθεσμες ή αποτελούν ανοίγματα που ρυθμίστηκαν βάσει του ν. 2237/1994.

Το ποσό αυτό συνολικού ύψους δεκαεπτά δισεκατομμυρίων ενιακοσίων εβδομήντα τεσσάρων εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων (17.974.600.000) δραχμών κατανέμεται κατά Οργάνωση ως εξής:

αα)Ε.Α.Σ. Πεζώνδρχ. 5.425.100.000ββ)Α.Σ. Αρχάνωνδρχ. 1.878.600.000γγ)Αγροτ.Συν. Αμπελ/νωνΧαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.)δρχ. 1.000.300.000δδ)Αμπελουργών ΕπαρχίαςΘηβώνδρχ. 3.739.800.000εε)Α.Α.Ο.Σ. Νάουσαςδρχ. 3.363.500.000στστ) Αγροτ. Συν.ΠεριφέρειαςΑυλίδαςδρχ.35.500.000ζζ)Ε.Α.Σ. Ηρακλείου ΚεντρικήΕνωση Χανίωνδρχ.171.000.000θθ)Ε.Α.Σ. Λευκάδαςδρχ.156.900.000ιι)Κεντρική ΚλαδικήΣυνεταιριστική ΕνωσηΑμπελουργικών ΠροιόντωνΣΥΝ.Π.Ε. “Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε”δρχ.403.900.000

Η ρύθμιση των ποσού των περιπτώσεων α` και β` θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990) οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Το υπόλοιπο (ποσοστό 50%) της οφειλής των προαναφερόμενων Συν/κών Φορέων μπορεί να ρυθμιστεί από την Α.Τ.Ε Α.Ε. βάσει του ν. 2237/1994 ή άλλων διατάξεων της που ισχύουν κατά περίπτωση, με δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλόμενων δεδουλευμένων τόκων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για την οικονομική εξυγίανσή τους.

5. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τις κατά την 30ή Ιουνίου 1996 συνολικές οφειλές, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος των παραγωγών Νομού Θεσπρωτίας από δάνεια για την ίδρυση και λειτουργία θερμοκηπιακών μονάδων εντός της ζώνης των είκοσι (20) χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα Α.Ε. ανέρχεται σε εκατόν είκοσι ένα εκατομμύρια επτακόσιες δύο χιλιάδες (121.702.000) δραχμές και κατανέμεται κατά παραγωγό ως εξής:

α) Μπάρμπας Κων/νοςδρχ. 23.820.000β) Μπαρμπαβασίλογλου Σπύροςδρχ. 17.775.000γ) Μπαρμπαβασίλογλου Γεώργιοςδρχ. 11.718.000δ) Μπαρμπαβασίλογλου Σοφοκλήςδρχ. 12.366.500ε) Λάμπρου Βασίλειοςδρχ.6.204.000στ) Αφοί Θεοδώρου Μηνάδρχ. 23.521.500ζ) Θεοδώρου Κανάτσοςδρχ. 14.670.500η) Πασιάκου Αφροδίτηδρχ. 11.625.000

Η ρύθμιση του παραπάνω ποσού θα πραγμτοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990) οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

6. Το υπόλοιπο των συνολικών οφειλών (ποσοστό 50%) των παραγωγών της προηγούμενης παραγράφου μετά τη διαγραφή τυχόν οφειλόμενων τόκων ποινής δύναται να ρυθμιστεί από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε με διάρκεια δέκα (10) χρόνια και με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, έτους 1996, προσαυξημένο κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.

7. Η εξόφληση από το Δημόσιο στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., των ετησίων χρεολυτικών δόσεων με τους αναλογούντες τόκους συνολικού ποσού δεκαοκτώ δισεκατομμυρίων δραχμών των ετών 1994, 1995 και 1996, που προήλθαν από τις ρυθμισθείσες οφειλές των κτηνοτρόφων και που ανέλαβε να καλύψει το Δημόσιο, στο πλαίσιο εφαρμογής της 1996/8.2.1994 απόφασης της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων, θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1974/1991), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άθρου 11 του ν. 2459/1997.

8. Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας έτους 1997 εγγράφεται πίστωση ως εθνική αποζημίωση, ποσού ύψους εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών, για την οικονομική ενίσχυση της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. προς αντιστάθμιση των απωλειών που προεκλήθησαν από τον περιορισμό της δραστηριότητας της εξαιτίας της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) 1442/1988.

Άρθρο 17α

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει, στα πλαίσια της εξυγίανσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, να καλύψει σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) τις κατά την 31η Μαρτίου 1995 ληξιπρόθεσμες οφειλές (κεφάλαια και τόκους) συνολικού ύψους δύο δισεκατομμυρίων τριακοσίων ενενήντα δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων δεκαεπτά χιλιάδων τριακοσίων εβδομήντα επτά(2.392.517.377) δραχμών των παρακάτω αναφερόμενων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε. που προέκυψαν από εργασίες επεξεργασίας βρώσιμων ελιών:

α) Ροβιές Αγροτικός Συν/σμόςδρχ. 227.870.377β) Ε.Α.Σ. Χαλκιδικήςδρχ. 375.000.000γ) Ε.Α.Σ. Πολυγύρουδρχ. 304.400.000δ) Ε.Α.Σ. Πηλίου-Β.Σποδάδωνδρχ. 599.000.000ε) Αγροτοβιομηχανικός Συν/σμόςΑταλάντηςδρχ. 571.147.000στ) Ε.Α.Σ. Αμφισαςδρχ. 315.100.000

Ειδικότερα η ρύθμιση των χρεών του Αγροτοβιομηχανικού Συν/σμού Αταλάντης γίνεται με την προϋπόθεση σύστασης νέου φορέα διαχείρισης της μονάδας του επεξεργασίας βρώσιμων ελιών. Το οριστικό σχήμα του φορέα διαχείρισης θα καθοριστεί σε συνεργασία με την Α.Τ.Ε. Α.Ε. ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες βιώσιμης λειτουργίας της μονάδας του.

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990) οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Πέραν των προαναφερόμενων ρυθμίσεων τυχόν επιπλέον οφειλόμενοι τόκοι διαγράφονται κατά την κρίση της Α.Τ.Ε. Α.Ε.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) ζημιές της ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ που προέκυψαν κατά το στάδιο υλοποίησης του σχετικού προγράμματος κατασκευής μονάδων σφαγής ζώων. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε πεντακόσια εκατομμύρια (500.000.000) δραχμές.

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990) οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 τουν. 2459/1997.

3.α) Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό ποσό (ποσοστό 100%) των προς αυτήν οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, της Ε.Α.Σ. Ρεθύμνης στης Ε.Α.Σ. Κερκύρας και της Ε.Α.Σ. Λέσβου με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1992, για εργασίες ελαιολάδου περιόδου 1990/1991 “και προκειμένου γιατην Ε.Α.Σ. Κέρκυρας και για εργασίες διακίνησης λιπασμάτων καιζωοτροφών”.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε εννιακόσια ένα εκατομμύρια (901.000.000) δραχμές και κατανέμεται ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. Ρεθύμνηςδρχ.87.000.000ββ) Ε.Α.Σ. Κερκύραςδρχ. 700.000.000γγ) Ε.Α.Σ. Λέσβουδρχ. 114.000.000

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 του άρθρου 41 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

β) Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό ποσό (ποσοστό 100%) των προς αυτήν οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, συνολικού ύψους εξακοσίων τριάντα εκατομμυρίων (630.000.000) δραχμών της Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας με λογιστικό 30 Ιουνίου 1996.

γ) Η ρύθμιση των οφειλών των περιπτώσεων α και β θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), ιοι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997. Μετά τις ημερομηνίες για τις οποίες εφαρμόζεται η προαναφερόμενη ρύθμιση αποσβένονται κατά την κρίση της Α.Τ.Ε. Α.Ε. τυχόν ανεξόφλητες απαιτήσεις της από δεδουλευμένους τόκους που βαρύνουν τις οφειλές της κατηγορίας αυτής.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. το συνολικό ποσό (ποσοστό 100%) των προς αυτήν οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, της επιχείρησης εκτροφής χελιών κλειστού κυκλώματος ΧΕΛΠΑ Α.Ε.,με λογιστικό 30 Απριλίου 1996, από δάνεια για την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. ανέρχεται σε πεντακόσια τέσσερα εκατομμύρια πεντακόσιες πέντε χιλιάδες (504.505.000) δραχμές.

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε, διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

5. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. το συνολικό ποσό (ποσοστό 100%) των προς αυτήν οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου, της Ε.Α.Σ. Αλεξανδρούπολης, του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής με λογιστικό 30 Ιουνίου 1996, από δάνεια για τυροκομικές και άλλες εργασίες.

Το ποσό αυτό συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου εκατόν εξήντα δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων πενήντα τριών χιλιάδων οκτακοσίων δέκα τεσσάρων (1.162.553.814) δραχμών κατανέμεται κατά φορέα ως εξής:

αα) Αγροτικός ΜελισσοκομικόςΣυνεταιρισμός Θάσουδρχ. 221.553.814ββ) Ε.Α.Σ. Αλεξανδρούποληςδρχ.92.000.000γγ) Πτηνοτροφικός Συν/σμός Αρταςδρχ. 751.000.000δδ) Μελισσοκομικός ΣυνεταιρισμόςΝικήτης Χαλκιδικήςδρχ.98.000.000

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Για την έκδοση του ομολογιακού δανείου της παρούσας παραγράφου δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 18 του παρόντος νόμου.

6. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. τα κατωτέρω ποσά:

α) Το συνολικό ποσό (ποσοστό μέχρι 100%) των προς αυτήν ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων των κατωτέρω Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με λογιστικό 31 Μαρτίου 1997, από δάνεια δραστηριοτήτων εκκόκκισης και εμπορίας βαμβακιού. Το ποσό αυτό συνολικού ύψους επτά δισεκατομμυρίων πεντακοσίων τριάντα οκτώ εκατομμυρίων (7.538.000.000) δραχμών κατανέμεται κατά Οργάνωση ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. Καρδίτσαςδρχ. 1.900.000.000ββ) Ε.Α.Σ. Φαρσάλωνδρχ.850.000.000γγ) Ε.Α.Σ. Ξάνθηςδρχ.600.000.000δδ) ΣΥΝΕΚΚΟδρχ.971.000.000εε) Ε.Α.Σ. Ροδόπηςδρχ. 1.165.000.000στστ) Ε.Α.Σ. Σερρώνδρχ.600.000.000ζζ) Ε.Α.Σ. Αλεξανδρείαςδρχ.245.000.000ηη) Ε.Α.Σ. Λιβαδειάςδρχ.585.000.000ιι) Ε.Α.Σ. Θεσ/νίκηςδρχ.265.000.000

β) Το συνολικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου πενήντα οκτώ εκατομμυρίων (1.058.000.000) δραχμών (ποσοστό μέχρι 100%) των προς αυτή ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, με λογιστικό 31 Μαρτίου 1997, της Ε.Α.Σ. Κιλκίς, της Ε.Α.Σ. Καστοριάς, της Ε.Α.Σ. Σουφλίου, της Ε.Α.Σ. Κοζάνης, της Ε.Α.Σ. Παγγαίου και της Ε.Α.Σ. Θηβών από δάνεια δραστηριοτήτων σιτηρών και αραβοσίτου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ορφανίου Καβάλας από δραστηριότητες εξαγωγής σταφυλιών τα οποία κατά φορέα κατανέμονται ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. Κιλκίςδρχ. 213.000.000ββ) Ε.Α.Σ. Καστοριάςδρχ. 237.000.000γγ) Ε.Α.Σ. Σουφλίουδρχ.40.000.000δδ) Ε.Α.Σ. Κοζάνηςδρχ. 271.000.000στστ) Ε.Α.Σ. Θηβώνδρχ. 199.000.000ζζ) Αγροτικός ΣυνεταιρισμόςΠαραγωγών Ορφανίου Καβάλαςδρχ.50.000.000

γ) Το συνολικό ποσό (ποσοτό μέχρι (100%) του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων πενήντα τεσσάρων εκταομμυρίων (1.554.000.000) δραχμών των προς αυτή ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων της Ε.Α.Σ. Βέροιας, της Ε.Α.Σ. Νάουσας, της Ε.Α.Σ. Αλεξάνδρειας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελοχωρίου, της Ε.Α.Σ. Εδεσσας-Σκύδρας και της Α.Σ. Ροδοχωρίου, με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1996, από δάνεια για συγκέντρωση – τυποποίηση και εμπορία ροδακίνων και λοιπών φρούτων που κατά Οργάνωση κατανέμεται ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. Βέροιαςδρχ. 600.000.000ββ) Ε.Α.Σ. Νάουσαςδρχ.74.000.000γγ) Ε.Α.Σ. Αλεξάνδρειαςδρχ. 108.600.000δδ) Α.Σ. Αγγελοχωρίουδρχ.86.000.000εε) Ε.Α.Σ. Εδεσσας-Σκύδραςδρχ. 418.000.000στστ) Α.Σ. Ροδοχωρίουδρχ. 267.000.000

7) Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. το συνολικό ποσό (ποσοστό μέχρι 100%) των προς αυτή ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με λογιστικό 31 Δεκεμβρίου 1996 από δάνεια τυροκομικών δραστηριοτήτων. Το ποσό αυτό συνολικού ύψους εξακοσίων δεκαέξι εκατομμυρίων (616.000.000) δραχμών κατανέμεται κατά Οργάνωση ως εξής:

αα) Ε.Α.Σ. Αλμυρού δρχ. 100.000.000ββ) Ε.Α.Σ. Ρεθύμνου δρχ. 265.000.000 γγ) Ε.Α.Σ. Ευβοίαςδρχ. 173.000.000δδ) Ενωση Γαλακτ/κώνΣυν/μών Αργολίδαςδρχ.78.000.000

ε) Η ρύθμιση του ποσού των περιπτώσεων α`, β`, γ` και δ` θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Υπόλοιπο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών των προαναφερόμενων συν/κών φορέων μπορεί να ρυθμιστεί από την Α.Τ.Ε. Α.Ε. με βάση τους όρους και τις προυποθέσεις που προσδιορίζουν οι διατάξεις του ν. 2237/1994 ή άλλων διατάξεων που ισχύουν κατά περίπτωση με δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλόμενων δεδουλευμένων τόκων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για την οικονομική εξυγίανση τους.

8..

9. Οι διατάξεις του άρθρου 18 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 17β
Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) τις κατά την 13.10.1997 συνολικές οφειλές συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος των παραγωγών του Νόμου Καρδίτσας από δάνεια για την κατασκευή και λειτουργία θερμοκηπιακών μονάδων, που καταστράφηκαν από τις χιονοπτώσεις κατά το Μάρτιο 1987, το Δεκέμβριο του 1988, το 1994 και την ανεμοθύελλα του 1995.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε εκατόν ογδόντα τρία εκατομμύρια διακόσιες εννιά χιλιάδες εξακόσιες επτά (183.209.607) δραχμές και κατανέμεται κατά παραγωγό ως εξής:

α) ΑΝΘΟΦΑΡΜ Α.Ε.97.272.673 δρχ.β) Παπαγεωργίου Χαράλαμποςτου Δημητρίου27.420.014 δρχ.γ) Παπαρούνας Ιωάννηςτου Χρήστου6.786.920 δρχ.δ) Αναγνωστόπουλος Χρήστοςτου Βαϊου20.550.000 δρχ.ε) Οικονόμου Γεώργιοςτου Αποστόλου31.180.000 δρχ.

Η ρύθμιση του παραπάνω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Σχετικό:  υπ` αριθμ. 2546/2010 απόφαση ΣΤΕ

Άρθρο 17γ
Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) τις κατά την 30ή Ιουνίου 1996 συνολικές οφειλές, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος των παραγωγών Νομού Τρικάλων από δάνεια για την κατασκευή και λειτουργία θερμοκηπιακών μονάδων, που καταστράφηκαν από τις χιονοπτώσεις κατά το Δεκέμβριο 1986 και Μάρτιο 1987.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε τριακόσια σαράντα επτά εκατομμύρια ενενήντα τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δέκα (347.094.210) δραχμές και κατανέμεται κατά παραγωγό ως εξής:

α) Γεωργούλας Απόστολοςδρχ. 20.777.510β) Ζουλιανίτη Χρυσάνθησυζ. Αποστόλουδρχ. 17.143.270γ) Φέκα Ευφροσύνησυζ.Νικολάουδρχ. 13.594.230δ) Γεωργούλας Θεόδωροςδρχ. 21.581.830ε) Λιάπη Κων/νιάσυζ. Ελευθερίουδρχ. 11.282.420στ) Γκαρνάρα Ευτυχίασυζ. Θωμάδρχ. 24.446.130ζ) Ζουλιανίτη Αγλαϊασυζ. Ευθυμίουδρχ. 13.420.750η) Κούκος Ευάγγελοςδρχ.2.622.350θ) Θωμοπούλου Ελένησυζ. Αποστόλουδρχ. 23.314.010ι) Τσιακάρας Κων/νος τουΑποστόλουδρχ.9.351.270ια) Κούκου Πολυξένησυζ. Βαϊουδρχ. 26.886.890ιβ) Λιάπη Μαρίασυζ. Θωμάδρχ. 16.923.290ιγ) Ρέπα Λαμπρινήσυζ. Μιχαήλδρχ. 19.277.990ιδ) Ρίτσιος Ιωάννηςδρχ. 89.002.430ιε) Ρέπας Θωμάςδρχ.6.578.280ιστ) Κούκος Ναπολέωνδρχ.8.623.280ιζ) Πλιάτσικας Κων/νοςδρχ.2.956.500ιη) Βάλας Ιωάννηςδρχ. 19.261.850

Η ρύθμιση του παραπάνω ποσού θα πργαγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Άρθρο 17δ
Ρύθμιση οφειλών των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προς το Ταμείο Συντάξεως και Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΑΥΣΟ) και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.)

1. Οι υποχρεώσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προς το ΤΑΥΣΟ και το Ι.Κ.Α. από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι το τέλος του μήνα της δημοσίευσης του παρόντος νόμου, απαλλάσσονται από τις πρόσθετες προσαυξήσεις, επιβαρύνσεις κ.λπ. Οι οφειλές που απομένουν εξοφλούνται σε σαράντα οκτώ (48) ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα χιλιάδων (50.000) δραχμών. Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της μηνιαίας δόσης ξεπερνά της δυνατότητες του Α.Σ.Ο. ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου Α.Σ.Ο. και γνώμη της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΑΥΣΟ, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας οι δόσεις μπορούν να καταβάλλονται ανά δίμηνο ή τρίμηνο.

2. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος.

3. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών συνεπάγεται την αμετάκλητη των οφειλόμενων εισφορών και καθιστά άμεσα απαιτητό το υπόλοιπο ποσό της οφειλής με τα αναλογούντα κατά την ημέρα εξόφλησης πρόσθετα τέλη, επιβαρύνσεις, προσαυξήσεις, αυτοτελή πρόσθετα τέλη κ.λπ.

4. Οι τρέχουσες απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος καταβάλλονται κανονικά μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Εφόσον δημιουργηθούν τρέχουσες υποχρεώσεις και εφόσον συνεχίζεται η ρύθμιση βάσει του παρόντος άρθρου, ο εργοδότης δύναται να καταβάλλει αυτές και να πιστωθούν κατά παρέκκλιση της παραγράφου 4 του άρθρου 21 του ν. 1902/1990.

5. Για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 18 του ν. 2434/1996 (ΦΕΚ 188 Α`) και χορηγούνται βεβαιώσεις για λήψη χρημάτων από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., δανειοδότηση – χρηματοδότηση από τράπεζες ή οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα και θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

6. Η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του ν. 1469/1984 (ΦΕΚ 111 Α`)εφαρμόζεται και για το ΤΑΥΣΟ.

Άρθρο 18

1. Τα Ειδικά ομολογιακά δάνεια (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), που προβλέπονται στα άρθρα 14 έως και 17 του παρόντος νόμου, εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Επιχειρήσεις, τις οποίες αφορούν, έχουν κριθεί μετά από γνώμη της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. βιώσιμες από την Α.Τ.Ε. Α.Ε. βάσει ολοκληρωμένων προγραμμάτων εξυγίανσης που υποβάλλουν για το σκοπό αυτόν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. προγράμματος εξυγίανσης εξαιρούνται οι προαναφερόμενοι φορείς που δεν λειτουργούν πλέον.

Ειδικότερα, για την έκδοση των ειδικών ομολογιακών δανείων η Α.Τ.Ε. Α.Ε. υποχρεούται να υποβάλει στα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας προς έγκριση τις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης της βιωσιμότητας των φορέων και τα προγράμματα εξυγίανσής τους.

Εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή των εκθέσεων και προγραμμάτων τα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας οφείλουν να εκδώσουν απόφαση.

Σε περίπτωση μη έκδοσης της εν λόγω απόφασης από τα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, τα παραπάνω ομολογιακά δάνεια θεωρούνται εγκεκριμένα.

2. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης των παραπάνω προγραμμάτων ανατίθεται στα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας, με τη συμμετοχή του Σώματος Ειδικών Ελεγκτών, στα οποία, καθώς και στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν στο τέλος κάθε έτους λεπτομερή έκθεση για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσής τους. Στα πλαίσια ελέγχου εφαρμογής των προγραμμάτων εξυγίανσης, τα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας, η Α.Τ.Ε. Α.Ε., το Σώμα Ειδικών Ελεγκτών και η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. έχουν ελεύθερη και άμεση πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία και στοιχεία των ελεγχομένων για άντληση πληροφοριών τις οποίες κρίνουν αναγκαίες για την εκτέλεση του έργου τους.

3. Από την παρακολούθηση της εκτέλεσης των προγραμμάτων που ορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος εξαιρούνται οι Ο.Τ.Α. και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β., Γ.Ο.Ε.Β.).

Επιπρόσθετα από την παρακολούθηση της εκτέλεσης των προγραμμάτων που ορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος εξαιρούνται οι φορείς που διαλύονται ή δραστηριότητά τους αναλαμβάνεται από άλλους φορείς. Για τις περιπτώσεις αυτές το ειδικό ομολογιακό δάνειο εκδίδεται από της ισχύος του νόμου.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας ορίζονται οι υπηρεσίες στις οποίες ανατίθεται η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

5. Με την ευκαιρία της ρύθμισης διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές έλεγχος νομιμότητας των δαπανών των οικονομικών χρήσεων μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν οι ρυθμιζόμενες οφειλές, όπως προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και υποβάλλονται προτάσεις καταλογισμού ευθυνών στους τυχόν υπεύθυνους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 του άρθρου 41 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

6. Ο χρόνος και οι όροι έκδοσης των δανείων των άρθρων 14 έως 17 γ` και του άρθρου 21 του νόμου αυτού θα προσδιορισθούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 τουάρθρου 41 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Α.Τ.Ε. Α.Ε. και της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., επιτρέπεται η μεταφορά κονδυλίων των επί μέρους ρυθμίσεων που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο με τα άρθρα 14-17α του νόμου αυτού, καθώς και ο καθορισμός διαφορετικής ημερομηνίας λογιστικού οφειλών για τις περιλαμβανόμενες στα άρθρα αυτά συνεταιριστικές οργανώσεις, χωρίς μέταβολή του συνολικού ποσού της ρύθμισης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 τουάρθρου 41 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 19
Μεταβίβαση αποθηκευτικών χώρων που κατασκευάσθηκαν από την Κ.Υ.Δ.Ε.Π.

1. Αποθηκευτικοί χώροι (κτίρια και εγκαταστάσεις) με όλα τα προσαυξήματα, παραρτήματα και παρακολουθήματά τους, κατασκευάσθηκαν από την τελούσα υπό την ειδική εκκαθάριση του άρθρου 46α του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`) Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχωρίων Προϊόντων (Κ.Υ.Δ.Ε.Π.) σε ακίνητα ιδιοκτησίας γεωργικών ή αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών με παραχώρηση της χρήσης τους για ορισμένο χρόνο στην Κ.Υ.Δ.ΕΠ. ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε και τις πηγές χρηματοδότησής τους, μεταβιβάζονται στους ιδιοκτήτες του αντίστοιχου ακινήτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1705/1951 (ΦΕΚ 87 Α`), οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα. Η μεταβίβαση αυτή απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, χαρτόσημο, προσαύξηση ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

“1.α. Για την κάλυψη των δαπανών στις οποίες υποβλήθηκε η ΚΥΔΕΠ για την ανέγερση των αποθηκευτικών χώρων, την επισκευή και συντήρησή τους και γενικά για κάθε σχετική ενοχική αξίωσή της , ο ιδιοκτήτης στον οποίο μεταβιβάζεται ο αποθηκευτικός χώρος, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας στη δανείστρια της ΚΥΔΕΠ Α.Τ.Ε.Α.Ε. μέρος του ποσού της συμμετοχής της ΚΥΔΕΠ (ίδια κεφάλαια ή από δάνεια της Α.Τ.Ε. Α.Ε.) στην ανέγερση και γενικά στην κατασκευή του μεταβιβαζόμενου αποθηκευτικού χώρου, που ανέρχεται σε ποσοστό 11,6% για τα έργα που αποπερατώθηκαν κατά το έτος 1983, 13,4% για τα έργα που αποπερατώθηκαν κατά τα έτη 1984 μέχρι και 1987 και 15,5% για τα έργα που αποπερατώθηκαν από το έτος 1988 και στο εξής επί της συνολικής δαπάνης της τελικής πιστοποίησης κάθε έργου, όπως τα στοιχεία αυτά (έτος αποπεράτωσης και συνολικό ποσό τελικής πιστοποίησης) προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του έργου και της ΚΥΔΕΠ. Τα ποσά αυτά περιέρχονται απευθείας στην ΑΤΕ Α.Ε. με ανάλογη μείωση των απαιτήσεων αυτής έναντι της υπό εκκαθάριση ΚΥΔΕΠ.”

Σημ.: όπως η παρ.1α  προστέθηκε με την παρ.7 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

2. Για τους μεταβιβαζόμενους αποθηκευτικούς χώρους που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Π.Ε.) ο ιδιοκτήτης στον οποίο μεταβιβάζεται καθένας από τους χώρους αυτούς, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος, εγγυάται ότι το έργο θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται και στο μέλλον αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό που έχει χρηματοδοτηθεί από τους παραπάνω πόρους.

3. Η μεταβίβαση πραγματοποιείται με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας.”Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται και το ποσό το οποίο, σύμφωνα με την παράγραφο 1α του παρόντος άρθρου, υποχρεούται να καταβάλει στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στον οποίο μεταβιβάζεται ο αποθηκευτικός χώρος, ο τρόπος καταβολής αυτού, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για τη μεταβίβαση και δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις του ν. 1705/1951.”

Από τη μεταγραφή στα βιβλία του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου καταργούνται αυτοδίκαια οι υφιστάμενες συμβολαιογραφικές δηλώσεις για την παραχώρηση στην Κ.Υ.ΔΕ.Π. της χρήσης του ακινήτου επί του οποίου ανηγέρθησαν οι μεταβιβαζόμενοι αποθηκευτικοί χώροι και ο ιδιοκτήτης αποκτά αυτοδίκαια, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ή τέλους, το πλήρες δικαίωμα στο ακίνητο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

4. Τα τυχόν εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα που κέκτηται η Κ.Υ.Δ.Ε.Π. επί των κτιρίων και εγκαταστάσεων των αποθηκευτικών χώρων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και επί των ακινήτων που ανηγέρθησαν αυτά, δεν περιλαμβάνονται στο προς πώληση σύνολο ενεργητικού της Κ.Υ.Δ.Ε.Π. σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 46α του ν. 1892/1990.

5. Για την ειδική εκκαθάριση της Κ.Υ.Δ.Ε.Π. δεν έχουν εφαρμογή οι προθεσμίες των παραγράφων 3,4 και 5, του άρθρου 46α του ν. 1892/1990.

Άρθρο 20
Διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (Α.Σ.Ο.)

1. Ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.) διαλύεται.

2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται πενταμελής επιτροπή απογραφής και ορίζεται εκκαθαριστής. Η πενταμελής επιτροπή απογραφής και ο εκκαθαριστής προβαίνουν από κοινού στην απογραφή και αποτίμηση της συνολικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης, του Α.Σ.Ο. με τη συνδρομή” αν απαιτηθεί” του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, η οποία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Για το σκοπό αυτόν συντάσσεται πρωτόκολλο που παραδίδεται στον Υπουργό Γεωργίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε παρ.8 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

Σχετικό:  παρ.10 άρθρ.3 Ν.2732/1999, ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

3.α) Με βάση το αποτέλεσμα της απογραφής και της εκκαθάρισης, διαιρετό ποσοστό ογδόντα τοις εκατό από τη συνολική περιουσία του Α.Σ.Ο. περιέρχεται κατά κυριότητα στην ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία. Το υπόλοιπο διαιρετό ποσοστό είκοσι τοις εκατό της περιουσίας αυτής περιέρχεται κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Η περιουσία αυτή και το προϊόν της εκμετάλλευσής της επιτρέπεται να μεταβιβάζονται για τη δημιουργία ή τη λειτουργία πολιτιστικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών κέντρων του Υπουργείου Γεωργίας, της νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης των αντίστοιχων περιοχών παραγωγής κορινθιακής σταφίδας. Αν μεταβιβάζεται ακίνητη περιουσία, οι σχετικές αποφάσεις αποτελούν τίτλους και μεταγράφονται.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 του άρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

β) Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και για την εξυπηρέτηση του προϊόντος και την εφαρμογή των αντίστοιχων κανονισμών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και των εθνικών υποχρεώσεων, διορίζεται διαχειριστικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον πρόεδρο της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και τους προέδρους των δέκα (10) συνεταιριστικών οργανώσεων των αντίστοιχων περιοχών παραγωγής του προϊόντος για το χρονικό διάστημα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία της ανώνυμης συνεταιριστικής εταιρείας. Το διαχειριστικό αυτό συμβούλιο παραδίδει στο διοικητικό συμβούλιο της ανώνυμης συνεταιριστικής εταιρείας μετά τη σύστασή της.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας ορίζονται οι διαδικασίες διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Α.Σ.Ο. που περιέρχεται με τις διατάξεις του παρόντος στο Υπουργείο Γεωργίας.

5. Η μεταβίβαση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Α.Σ.Ο. στην ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία ,στο Υπουργείο Γεωργίας ή στηνομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση των αντίστοιχων περιοχώναπαλλάσσεται από φόρους τέλη, τέλη χαρτοσήμου, εισφορές, κρατήσεις ήδικαιώματα υπέρ του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ήοποιουδήποτε άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου καθώς και από τα τέλημεταγραφής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  την παρ.8 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

6. Το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Α.Σ.Ο. (Τ.Α.Π. Α.Σ.Ο) που συστήθηκε με το ν. 2868/1922 και του οποίου το καταστατικό εγκρίθηκε με την 19233/27.11.1940 απόφαση του Υπουργού Εργασίας (ΦΕΚ 274 Β`)διαλύεται. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συγκροτείται πενταμελής επιτροπή απογραφής και ορίζεται εκκαθαριστής. Η πενταμελής επιτροπή απογραφής και ο εκκαθαριστής προβαίνουν από κοινού στην απογραφή της συνολικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης, του Τ.Α.Π.Α.ΣΟ. μέσασ σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Με βάση το αποτέλεσμα της απογραφής και εκκαθάρισης συντάσσεται πρωτόκολλο, που παραδίδεται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το απομείναν προϊόν της εκκαθάρισης διανέμεται κατ` αναλογία στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Σχετικό:  άρθρο 27 Ν.3147/2003

Άρθρο 21
Θέση της ΣΚΟΠ υπό ειδική εκκαθάριση
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.11 του άρθρ.3 Ν.2732/1999, ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

1. Η Κεντρική Κλαδική ΣυνεταιριστικήΈνωση Οπωροκηπευτικών, πρώην Κοινοπραξία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Διαχείρισης Νωπών Προϊόντων (ΣΚΟΠ), τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206 Α`) και της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α`), όπως ισχύουν σήμερα.Η υπαγωγή στην ειδική εκκαθάριση θα γίνει με αίτηση στο αρμόδιο Εφετείο εκ μέρους της Α.Τ.Ε. Α.Ε., η οποία και θα ζητήσει τον ορισμό της ως ειδικής εκκαθαρίστρίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.12 άρθρ.3 Ν.2732/1999, ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

2. Η κινητή και ακίνητη περιουσία των Περιφερειακών Αγορών Κουλούρας Ημαθίας, Βόλου και Χανίων περιέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, με την κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των απαιτήσεων της Α.Τ.Ε. Α.Ε. συνολικού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων επτακοσίων τεσσάρων εκατομμυρίων επτακοσίων είκοσι τριών χιλιάδων (4.704.723.000) δραχμών με λογιστικό 31.5.1996 από δάνεια που χορηγήθηκαν για την ίδρυση αυτών.

Τα αναλαμβανόμενα να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο ποσά οφειλών ανέρχονται συνολικά σε δύο δισεκατομμύρια τριακόσια πενήντα δύο εκατομμύρια τριακόσιες εξήντα μία χιλιάδες πεντακόσιες (2.352.361.500) δραχμές και κατανέμονται κατά Περιφερειακή Αγορά ως εξής:

α) Περιφερειακή Αγορά Κουλούρας Ημαθίαςδρχ. 954.884.500β) Περιφερειακή Αγορά Βόλουδρχ. 587.462.500γ) Περιφερειακή Αγορά Χανίωνδρχ. 810.014.500

Η ρύθμιση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν. 1914/1990), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., διατηρουμένων εν ισχύι των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2459/1997.

Το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) των απαιτήσεων της Α.Τ.Ε.Α.Ε.διαγράφεται σε βάρος της Α.Τ.Ε. Α.Ε.

3. Ποσό οφειλών της Κοινοπραξίας Ενώσεων Γεωργικών Συν/σμών Διαχείρισης Νωπών Προϊόντων (ΣΚΟΠ) προς την Α.Τ.Ε. Α.Ε. από δάνειο έναντι Φ.Π.Α. ύψους πεντακοσίων δεκαεπτά εκατομμυρίων (517.000.000) δραχμών καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση ισόποσου ομολογιακού δανείου, οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. Το υπόλοιπο των οφειλών από το εν λόγω δάνειο διαγράφεται σε βάρος της Α.Τ.Ε. Α.Ε.

4. Το ακίνητο, με τα επ`αυτού ανεγερθέντα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις, του ΒΚ 352 Δημοσίου Κτήματος, που παραχωρήθηκε κατά κυριότητα με την Κ.8901/1193/27.2.1997 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας στη ΣΚΟΠ για τη δημιουργία της Περιφερειακής Αγοράς Κορίνθου με τον όρο να μην μεταβιβαστεί σε τρίτους, μεταβιβάζεται μετά το πέρας της εκκαθαρίσεως κατά κυριότητα και κατά ποσοστό 100% στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. έναντι και σε μερική εξόφληση οφειλής της προς αυτήν εκ δραχμών δυο δισεκατομμυρίων επτακοσίων εννενήντα επτα χιλιάδων (2.000.797.000) δραχμών.

Το ακίνητο, επιφάνειας ενενήντα χιλιάδων (90.000) τετραγωνικών μέτρων, που απαλλοτριώθηκε με κεφάλαια της Α.Τ.Ε. Α.Ε. υπέρ του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να μεταβιβασθεί στη συνέχεια προς τη ΣΚΟΠ, προς δημιουργία της Περιφερειακής Αγοράς Ηρακλείου, μεταβιβάζεται κατά κυριότητα απευθείας στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. σε εξόφληση της εκ δραχμών τετρακοσίων ογδόντα επτα εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων (487.100.000) σχετικής απαίτησής της.

Οι μεταβιβάσεις των παραπάνω ακινήτων θα πραγματοποιηθούν με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Γεωργίας. Στις αποφάσεις αυτές, που αποτελούν τίτλους μεταγραπτέους, καθορίζονται και οι λεπτομέρειες μεταβίβασης.

Οι παραπάνω μεταβιβάσεις απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, χαρτόσημο, προσαύξηση ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 13 του άρθρ.3Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

5. Το Ελληνικό Δημόσιο αναδέχεται κάθε υποχρέωση και δικαίωμα της ΣΚΟΠ κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας Στέγασης (Δ.Ε.ΠΟ.Σ.), υπεισερχόμενο από τούδε και στο εξής στη θέση της. Σε περίπτωση που ήθελε κριθεί τελεσίδικα ότι η ΣΚΟΠ οφείλει στη Δ.Ε.ΠΟ.Σ., τότε το Υπουργείο Γεωργίας θα συμψηφίζει προς την οφειλή αυτή κάθε τυχόν απαίτησή του κατά της Δ.Ε.ΠΟ.Σ..

Σημ.: όπως  προστέθηκε με την παρ. 14 του άρθρ.3Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

Άρθρο 22
Ανασυγκρότηση των Περιφερειακών Αγορών Κουλούρας Ημαθίας, Βόλου και Χανίων

1. Η Περιφερειακή Αγορά Κουλούρας Ημαθίας ανασυγκροτείται σε παρεμφερή δραστηριότητα και με σκοπό να αποτελέσει εξαγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων καθώς και έκθεση γεωργικών προϊόντων για τη Βαλκανική την Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές. «β. Στους χώρους της επιτρέπεται η εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες εξυπηρετούντις δραστηριότητες της, και ιδίως τελωνείου, χημείου, κτηνιατρείου, υπηρεσίας φυτοπαθολογικούελέγχου εξαγομένων-εισαγομένων προϊόντων, δημοπρατηρίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  μετο άρθρο 38 Ν.4061/2012,ΦΕΚ Α 66/22.3.2012.

2. Η Περιφερειακή Αγορά Βόλου ανασυγκροτείται σε παρεμφερή δραστηριότητα και με σκοπό να αποτελέσει εμπορικό και εκθεσιακό κέντρο κυρίως γεωργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, τηνΒαλκανική, την Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές.

3.Η περιφερειακή αγορά Χανίων ανασυγκροτείται σε παρεμφερή δραστηριότητα καιθα παραχωρηθεί από κοινού στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, στηνομαρχιακή αυτοδιοίκηση του νομού Χανίων και στην Ε.Α.Σ. Χανίων με σκοπό τηνπροβολή και διακίνηση των γεωργικών προϊόντων της Κρήτης. Μέχρι την ίδρυσητης υπό σύσταση ανώνυμης εταιρείας διορίζεται, με απόφαση του ΥπουργούΓεωργίας, τριμελής διοικούσα επιτροπή.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας ορίζονται προσωρινά διαχειριστικά συμβούλια των υπό σύσταση εταιριών για το νέο σκοπό των Περιφερειακών Αγορών των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

Κάθε διαχειριστικό συμβούλιο αποτελείται από τον νομάρχη ως πρόεδρο από εκπρόσωπο των Ε.Α.Σ. του νομού, οριζόμενο από αυτές, το δήμαρχο του Ο.Τ.Α. όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις των περιφερειακών αγορών, από έναν εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του αντίστοιχου νομού, ως μέλη.

5. Εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ορίζεται εκκαθαριστής και τριμελής επιτροπή εκκαθάρισης για καθεμία από τις Αγορές των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Εντός τριών (3) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ο εκκαθαριστής και η επιτροπή εκκαθάρισης παραδίδουν στον Υπουργό Γεωργίας πρωτόκολλο απογραφής των περιουσιακών στοιχείων καθεμίας από τις Αγορές των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

Με βάση το αποτέλεσμα της απογραφής και της εκκαθάρισης η συνολική περιουσία καθεμιάς από τις Αγορές των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου περιέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας. Για την ακίνητη περιουσία εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία αποτελεί μεταγραπτέο τίτλο.

6. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας παραχωρείται κατά κυριότητα η συνολική περιουσία των Αγορών των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου στις υπό σύσταση ανώνυμες εταιρείες, μετά τη σύστασή τους, αντίστοιχα. Η μεταβίβαση αυτή απαλλάσσεται από φόρους, τέλη χαρτοσήμου, εισφορές, κρατήσεις ή δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου, καθώς και από τα τέλη μεταγραφής.

Το σύνολο των μετοχών των υπό σύσταση ανωνύμων εταιρειών αναλαμβάνουν οι φορείς των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το ποσοστό των μετοχών στους φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο των μετοχών.

7. Το προσωπικό της Κοινοπραξίας Ενώσεων Γεωργικών Συν/σμών Διαχείρισης ΝωπώνΠροϊόντων (ΣΚΟΠ) που έχει την κατοικία του στις έδρες των υπό σύσταση ανωνύμων εταιρειών εντάσσεται στις εταιρίες αυτές. Το υπόλοιπο προσωπικό εντάσσεται στο Υπουργείο Γεωργίας. Μισθοί και ημερομίσθια που δεν έχουν ήδη καταβληθεί ή δεν καταβάλλονται στους εργαζόμενους της ΣΚΟΠ, λόγω αδυναμίας της καταβολής των μισθών, μέχρι την ένταξή τους στις υπό σύσταση εταιρίες ή στο Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλονται στους εργαζόμενους από τις εν λόγω εταιρίες ή από το Υπουργείο Γεωργίας αντίστοιχα.

8. Οι εντασσόμενοι υπάλληλοι με αίτησή τους μπορεί να επιλέξουν την υπαγωγή τους στα ταμεία κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας της νέας υπηρεσίας τους ή στους ασφαλιστικούς φορείς που ανήκαν πριν από την μεταφορά τους.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίζονται θέματα μεταφοράς ασφαλιστικών εισφορών, προσμέτρησης του χρόνου ασφάλισης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

9. Ο χρόνος υπηρεσίας τον οποίο το προσωπικό που αναφέρεται στην παράγραφο 7 έχει διανύσει στην Κοινοπραξία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Διαχείρισης Νωπών Προϊόντων (ΣΚΟΠ) θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια στη νέα του υπηρεσία.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.9 του άρθρου 22 του Ν. 2945/2001 (Α` 223).

Άρθρο 23
Τροποποίηση διατάξεων του ν.2169/1993 “Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις”(ΦΕΚ 149 Α`)

1. Το άρθρο 26 του ν. 2169/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 26

Εποπτεία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Συνεταιριστικών Εταιριών

1. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί κάθε βαθμού, οι Κοινοπραξίες και Εταιρίες τους, τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους.

2. Η εποπτεία έχει σκοπό:

α) Τη νόμιμη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των Κοινοπραξιών και των Συνεταιριστικών Εταιριών και ιδίως την τήρηση από τα όργανά τους του νόμου, του καταστατικού και των κανονισμών.

β) Το διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των Κοινοπραξιών και των Συνεταιριστικών Εταιριών και γενικά την παρακολούθηση της οικονομικής τους κατάστασης.

γ) Την υποβοήθηση του έργου των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των Κοινοπραξιών και των Εταιριών τους για την ορθολογική οργάνωση, τη σωστή επιχειρηματική δράση, την αποδοτική λειτουργία και την πληρέστερη άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

δ) Την υποβοήθηση των Εποπτικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των Κοινοπραξιών και των Εταιριών τους στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

3. Η εποπτεία του Κράτους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις όλων των βαθμίδων, Κοινοπραξίες και Εταιρίες τους, ασκείται από Σώμα Ειδικών Ελεγκτών. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., καθορίζεται η σύνθεση, διάρθρωση και λειτουργία του Σώματος, ο συνολικός αριθμός των ελεγκτών, οι διαδικασίες επιλογής, πρόσληψης, εκπαίδευσης και μετάθεσης των ελεγκτών, το περιεχόμενο και οι διαδικασίες ελέγχου, τα ειδικότερα καθήκοντα – δικαιώματα και υποχρεώσεις των ελεγκτών. Κατά την εκτέλεση της εργασίας τους οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους απαγορεύεται.

Οι δαπάνες λειτουργίας του Σώματος Ειδικών Ελεγκτών καλύπτονται:

α) Από τέλος 0,5% που επιβάλλεται στα πάσης φύσης χορηγούμενα δάνεια από τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Κοινοπραξίες και Εταιρίες τους στα μέλη τους.

β) Από ετήσια οικονομική ενίσχυση με την καταβολή από τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α., που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου α` της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1790/1988 (ΦΕΚ 134 Α`) όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, ποσού ίσου με το 1%. Το ανωτέρω ποσοστό από τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. δεν υπολογίζεται επί των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

γ) Από άλλους πόρους που θα προβλεφθούν από το προεδρικό διάταγμα της παρούσας παραγράφου.

4. Ο έλεγχος του Σώματος Ειδικών Ελεγκτών διακρίνεται σε γενικό και ειδικό.

Ο γενικός έλεγχος είναι αυτεπάγγελτος και διενεργείται μία τουλάχιστον φορά κάθε δύο (2) χρόνια. Η συχνότητα πραγματοποίησης του γενικού ελέγχου θα προσδιοριστεί στο προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Ο ειδικός έλεγχος διενεργείται μετά από αίτημα οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

5. Οι ελεγκτές δικαιούνται, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, να ελέγχουν τα βιβλία, τους λογαριασμούς και κάθε άλλο στοιχείο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, που κρίνεται χρήσιμο για την πλήρη και επιτυχή εκτέλεση του έργου τους. Οφείλουν να εξακριβώνουν την αλήθεια και τη νομιμότητα των εγγραφών ιδίως δε να ελέγχουν τον ισολογισμό και τον απολογισμό των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και να διαπιστώνουν την ακρίβεια, την ειλικρίνεια και τη νομιμότητα των περιεχομένων.

6. Οι ελεγκτές υποβάλλουν το πόρισμα του ελέγχου τους στο Εποπτικό Συμβούλιο με κοινοποίηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή στο Διοικητικό Συμβούλιο των Συνεταιριστικών Εταιριών για να το ανακοινώσει στην πρώτη μετά τον έλεγχο Γενική Συνέλευση των μελών της.

Στη Συνέλευση αυτή δικαιούται να παρίσταται και ο ελεγκτής που διενήργησε τον έλεγχο και αν ακόμη δεν έχει κληθεί να παραστεί.

Στην περίπτωση που τα αρμόδια όργανα της Οργάνωσης που ελέγχθηκε δεν ανακοινώσουν το πόρισμα στην πρώτη Γενική Συνέλευση, τα εποπτικά όργανα του Σώματος Ειδικών Ελεγκτών υποχρεούνται εντός μηνός από την πρώτη Γενική Συνέλευσης να απευθύνονται στη Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται από το Εποπτικό Συμβούλιο των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με σκοπό την ανακοίνωση του πορίσματος ελέγχου.

Αν από το πόρισμα του ελέγχου προκύπτει ότι έχουν συντελεστεί πράξεις που τιμωρούνται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή των άλλων ειδικών ποινικών νόμων, το ελεγκτικό όργανο υποχρεούται εντός δέκα (10) ημερών να υποβάλει το πόρισμα του ή τη σχετική του έκθεση στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

7. Το Σώμα Ειδικών Ελεγκτών υποχρεούται να συντάσσει και να αποστέλλει στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και στη Διεύθυνση Αγροτικού Συνεργατισμού και Ομαδικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, έναν (1) τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, την ετήσια έκθεση για τους ελέγχους που διενήργησαν τα ελεγκτικά όργανα κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη τακτική Γενική Συνέλευση, καθώς και τα αντίστοιχα συμπεράσματά τους, με σκοπό την ανακοίνωσή της στην τακτική Γενική Συνέλευση.

Το Σώμα Ειδικών Ελεγκτών υποχρεούται να συντάσσει και να αποστέλλει στον Υπουργό Γεωργίας και στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έναν (1) τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, την ετήσια έκθεση που αφορά τους ελέγχους που διενήργησαν τα ελεγκτικά όργανα στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Κοινοπραξίες και Εταιρίες τους κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη τακτική Γενική Συνέλευση, καθώς και τα αντίστοιχα συμπεράσματά τους.

Την ως άνω υποχρέωση έχει το Σώμα Ειδικών Ελεγκτών και προς το Νομάρχη και το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, εφόσον ο ελεγχόμενος φορέας έχει την έδρα του στον οικείο νομό ή την οικεία περιφέρεια.

8. Η εποπτεία και ο έλεγχος του Υπουργείου Ανάπτυξης στις Ανώνυμες Συνεταιριστικές Εταιρίες δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Οι διατάξεις που αφορούν το διαχειριστικό, λογιστικό και οικονομικό έλεγχο των Συνεταιριστικών Ανωνύμων Εταιριών, που ελέγχονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, δεν υπάγονται στον υποχρεωτικό έλεγχο των Σ.Ο.Ε. όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης”.

2. Το άρθρο 33 του ν. 2169/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 33

Συγχώνευση-Διαδικασία

1. Δύο ή περισσότερες Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις του αυτού βαθμού μπορεί να συγχωνευθούν σε μία. Η συγχώνευση πραγματοποιείται είτε με την ίδρυση μίας νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, στην οποία ενσωματώνονται οι συγχωνευόμενες, είτε με την ενσωμάτωση μίας ή περισσότερων Συνεταιριστικών Οργανώσεων σε άλλη, η οποία λειτουργεί. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η συγχώνευση Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων και Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με άλλες Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Η συγχώνευση πραγματοποιείται είτε με την ίδρυση μίας νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, στην οποία ενσωματώνονται οι συγχωνευόμενες είτε με την ενσωμάτωση μίας ή περισσότερων Οργανώσεων σε άλλη η οποία λειτουργεί.

Όπου σε νομό υπάρχουν περισσότερες της μιας Οργάνωσης και επιθυμούν να συγχωνευτούν, προϋπόθεση της συγχώνευσης είναι να έχουν κριθεί όλες οι υπό συγχώνευση Οργανώσεις βιώσιμες οικονομικά. Σε περίπτωση που Οργάνωση κριθεί μη βιώσιμη οι Α.Σ.Ο. – Μέλη της και για πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς τα φυσικά πρόσωπα – μέλη τους, μπορούν άμεσα να αποχωρήσουν και να εγγραφούν στη δύναμη της βιώσιμης Οργάνωσης. Η βιωσιμότητα κρίνεται από την Επιτροπή της παρ. 2 του παρόντος.

2. Για τη συγχώνευση απαιτείται απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των υπό συγχώνευση Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται περιληπτικά σε μία εφημερίδα του νομού της έδρας των υπό συγχώνευση Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά την οποία διενεργείται υποχρεωτικά απογραφή και αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Οργανώσεων. Η αποτίμηση γίνεται στην τρέχουσα αξία των εκτιμώμενων στοιχείων από Επιτροπή η οποία αποτελείται από:

α) έναν εκπρόσωπο της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. β) έναν εκπρόσωπο καθεμιάς από τις συγχωνευόμενες Α.Σ.Ο. και γ) έναν ελεγκτή από το Σώμα Ειδικών Ελεγκτών.

Η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων απαλλάσσεται παντός φόρου και τέλους και εγγράφεται σε λογαριασμό του τακτικού αποθεματικού της νέας οργάνωσης. Στην περίπτωση της κατά την προηγούμενη παράγραφο κατ` εξαίρεση συγχώνευσης Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων και Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι Α.Σ.Ο. – Μέλη που δεν επιθυμούν τη συγχώνευση μπορεί, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, να αποχωρήσουν με ποσοστιαία αποζημίωση επί της καθαρής θέσης της Κεντρικής Ένωσης ή Κοινοπραξίας που προκύπτει από την αποτίμηση. Η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται με ετήσιες δόσεις δεκαετούς διάρκειας, ατόκως.

3. Τα Διοικητικά Συμβούλια των υπό συγχώνευση Συνεταιριστικών Οργανώσεων συγκαλούν με πρόσκληση τους σε κοινή Γενική Συνέλευση τα μέλη αυτών. Η Συνέλευση αυτή εκλέγει προσωρινό Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο της νέας Οργάνωσης και ψηφίζει το καταστατικό της Οργάνωσης πουπροκύπτει από τη συγχώνευση. Το καταστατικό πρέπει να προβλέπει συνεταιριστική μερίδα τουλάχιστον ίση προς τη μεγαλύτερη από τις προβλεπόμενες στα καταστατικά των συγχωνευόμενων Οργανώσεων, καθώς και ευθύνη τουλάχιστον ίση προς το μεγαλύτερο όριο της ευθύνης που προβλέπεται στα ίδια καταστατικά.

4. Το νέο καταστατικό εγκρίνεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος νόμου. Η συγχώνευση συντελείται από την καταχώριση στο ειδικό μητρώο του εγκεκριμένου καταστατικού με μνεία του αριθμού της εγκριτικής απόφασης του ειρηνοδικείου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος. Από την ημερομηνία αυτή όλα τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν περιουσία της νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

5. Μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την καταχώριση της εγκριτικής απόφασης στο ειδικό μητρώο του ειρηνοδικείου, το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί τα μέλη της νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης σε Γενική Συνέλευση για την εκλογή των Συμβουλίων της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

6. Η συγχώνευση συνεπάγεται, από την ημέρα που συντελείται, την καθολική διαδοχή της νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Οργανώσεων που συγχωνεύθηκαν.

7. Τα μέλη των Οργανώσεων που συγχωνεύθηκαν θεωρούνται υποχρεωτικά μέλη της νέας Οργάνωσης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζει το νέο καταστατικό, επιφυλασσομένης της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.

8. Οι συνεταιρικές μερίδες των Οργανώσεων που συγχωνεύθηκαν θεωρούνται κεφάλαιο της νέας Οργάνωσης. Αν οι συνεταιρικές αυτές μερίδες ήταν άνισες σε αξία, η κοινή Γενική Συνέλευση καθορίζει τον τρόπο καταβολής της διαφοράς από τα μέλη που είχαν μερίδες κατώτερης αξίας.

9. Η συγχώνευση των Οργανώσεων δεν επιφέρει διακοπή των δικών στις οποίες είναι διάδικοι. Εκκρεμείς δίκες των Οργανώσεων που συγχωνεύθηκαν συνεχίζονται από τη νέα Οργάνωση.

10. Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, μέσα σε προθεσμία (6) έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του, εκπονεί και ψηφίζει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού απ` όπου θα προκύπτει ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων της νέας Οργάνωσης. Αν ο απαιτούμενος αριθμός των υπαλλήλων είναι μικρότερος από τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν κατά τη συγχώνευση στις συγχωνευόμενες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τριμελής επιτροπή, ύστερα από σχετικό ερώτημα του Διοικητικού Συμβουλίου, καθορίζει, εντός μηνός από την υποβολή του ερωτήματος, τους υπαλλήλους που διατηρούνται στη νέα Συνεταιριστική Οργάνωση. Η επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΠΑ.Σ.ΕΓΕ.Σ. ως Πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου και έναν εκπρόσωπο της ΟΣΕΓΟ. Οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι απολύονται.

Στους απολυόμενους καταβάλλεται από τη νέα Οργάνωση η νόμιμη αποζημίωση. Η ανωτέρω απόλυση δεν εμποδίζεται από την τυχόν ιδιότητα των απολυομένων υπαλλήλων ως μονίμων.

Στην περίπτωση που οι απολυόμενοι είναι άνεργοι είχαν συνεχή υπηρεσία δύο (2) τουλάχιστον ετών και είναι υποψήφιοι για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού σε θέσεις των άρθρων 18, 19 20 και 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`).

α) αν κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών συμπέσει με το βαθμό λοιπών υποψηφίων που έχουν τα ίδια ως άνω αυξημένα προσόντα, προτάσσονται των υποψηφίων αυτών και κατατάσσονται στον πίνακα προτεραιότητας στη σειρά μετά από τους κατά την παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 2247/1994 (ΦΕΚ 182 Α`) ανέργους που έχουν απολυθεί από Ν.Π.Ι.Δ.

β) προτάσσονται για διορισμό ή πρόσληψη των υποψηφίων με τους οποίους έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις όπως αυτές προσδιορίζονται στις παραγράφους 7, 8, 9, 10 του άρθρου 18, στην παρ. 2 του άρθρου 19 και στα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 3 και στην παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2247/1994.

11. Για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων των Α.Σ.Ο. θεσπίζονται φορολογικά και οικονομικά κίνητρα ως ακολούθως:

α) Προκειμένου περί συγχωνεύσεων Συνεταιριστικών Εταιριών η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων διενεργείται από την Επιτροπή του ν. 2190/1920, όπως ισχύει, κατόπιν αιτήσεως των Εταιριών. Η υπεραξία που προκύπτει από την αναπροσαρμογή κεφαλαιοποιείται με ισόποση αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου μετά την έκπτωση των τυχόν υφιστάμενων ζημιών. Οι κατά την κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας εκδιδόμενες μετοχές καθώς και η αύξηση της αξίας των παλαιών μετοχών απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος ή οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων. Αναφορικά με το φόρο αναπροσαρμογής εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 1676/1986 (ΦΕΚ 204 Α`).

β) Στην έννοια της παραγωγικής επένδυσης του άρθρου 1 του ν. 1892/1990, όπως τροποποιημένος ισχύει, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αναδιοργάνωση των Α.Σ.Ο. και Συνεταιριστικών Εταιριών (Σ.Ε.) που προκύπτουν από συγχώνευση, όπως μελέτες στρατηγικού προσανατολισμού και αναδιοργάνωσης, μελέτες και εξοπλισμός για μηχανοργάνωση, δαπάνες υποδομής και μελέτες για τον αποτελεσματικό εμπορικό επαναπροσανατολισμό της νέας Οργάνωσης, ανεξαρτήτως ύψους δαπάνης.

γ) Οι τυχόν ζημίες μίας ή περισσότερων των συγχωνευόμενων Α.Σ.Ο. και Σ.Ε. μεταφέρονται στη νέα Α.Σ.Ο. και Εταιρεία και κεφαλαιοποιούνται σε άτοκο δάνειο δεκαπενταετούς διάρκειας με τριετή περίοδο χάριτος.

δ) Επενδύσεις Α.Σ.Ο. και Σ.Ε. που προκύπτουν από συγχώνευση, εφόσον αιτούνται εντός μιας πενταετίας από την ισχύ του παρόντος άρθρου, απολαμβάνουν των κινήτρων που παρέχονται βάσει των ισχυουσών διατάξεων του ν. 1892/1990 για την περιοχή Δ. ενών η υποχρεωτική ίδια συμμετοχή τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του ύψους της επένδυσης. Για επενδύσεις των συγχωνευόμενων Α.Σ.Ο. και Σ.Ε. περιοχής Δ και Θράκης ισχύουν τα κίνητρα που παρέχονται στην περιοχή Θράκης, με ελάχιστο όριο ίδιας συμμετοχής σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του ύψους της επένδυσης.

ε) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που συγχωνεύονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής παντός φόρου, τέλους, χαρτοσήμου, φόρου υπέρ τρίτων.

3. Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 39 του ν. 2169/1993 προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

“4. Οι φορολογικές απαλλαγές που προβλέπονται στο άρθρο 33 καθώς και στην παρ. 3 του άρθρου 43 του παρόντος νόμου ισχύουν και κατά την ίδρυση Συνεταιριστικών Εταιριών. Επίσης οι παραπάνω φορολογικές απαλλαγές ισχύουν και για τις κοινές επιχειρήσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου.

4. Το άρθρο 51 του ν. 2169/1993 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 51

Έλεγχος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

1. Μέχρι να συγκροτηθεί το Σώμα Ειδικών Ελεγκτών, ο έλεγχος των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Α.Σ.Ο.) ασκείται ως ακολούθως:

α) Για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις για τις οποίες συντρέχουν οι προϋποθέσεις ελέγχου, με βάση τα προς εκτέλεση του ν. 2190/1920 εκδοθέντα ή εκδοθησόμενα προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις, από μέλη των ορκωτών ελεγκτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύει.

β) Για τις λοιπές Συνεταιριστικές Οργανώσεις από ορκωτούς ελεγκτές ή από ελεγκτές πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του π.δ/τος 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Δεν μπορούν να ορισθούν ελεγκτές Συνεταιριστικής Οργάνωσης μέλη και υπάλληλοι αυτής η υπερκείμενης Οργάνωσης.

3. Οι ελεγκτές ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση των Α.Σ.Ο. και υποχρεούνται να υποβάλλουν το πόρισμα του ελέγχου στο Εποπτικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Εταιρείας, τα οποία και το ανακοινώνουν στην πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών της Οργάνωσης που ελέγχθηκε.

4. Μέχρι τη συγκρότηση του Σώματος Ειδικών Ελεγκτών οι πόροι που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 26 του παρόντος νόμου, θα αποδίδονται στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.Σ προκειμένου.

α) να δημιουργηθεί αποθεματικό κεφάλαιο αντιμετώπισης των πρώτων δαπανών σύστασης του Σώματος Ειδικών Ελεγκτών και

β) να αντιμετωπίζονται οι δαπάνες ελέγχου στο μεταβατικό στάδιο των οικονομικά ασθενέστερων ελεγχόμενων Α.Σ.Ο.”.

Άρθρο 24
Σύσταση θέσεων

1. Για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής συνιστώνται στο Υπουργείο Γεωργίας που κατανέμονται κατά κλάδο ως εξής:

α) Στον κλάδο ΠΕ1 Γεωπονικό θέσεις 35Από τις θέσεις του κλάδου αυτού δεκαεννέα (19) θέσεις ορίζονται κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής, οκτώ(8) θέσεις ορίζονται κατεύθυνσης φυτοπροστασίας, δύο (2) θέσεις ορίζονται κατεύθυνσης εγείων βελτιώσεων – εδαφολογίας, τρεις (3)θέσεις ορίζονται γεωργικών βιομηχανιών και τρεις (3) θέσεις ορίζονται κατεύθυνσης γεωργικής βιολογίας και βιοτεχνολογίας β) Στον Κλάδο ΠΕ6 Χημικών θέσεις 6γ) Στον κλάδο ΠΕ10 Οικονομικό θέση 1δ) Στον κάδο ΠΕ12 Πληροφορικής θέση 1ε) Στον κλάδο ΤΕ1 Τεχνολογίας Γεωπονίας ειδικότητας Φυτικής Παραγωγής θέσεις 12στ)Στον κλάδο ΤΕ3 Τεχνολογίας Τροφίμων θέσεις 10ζ) Στον κλάδο ΤΕ6 Διοικητικό-Λογιστικό θέσεις 5η) Στον κλάδο ΤΕ10 Βιβλιοθηκονομίας θέσεις 3θ) Στον κλάδο ΔΕ2 Βοηθών Εργαστηρίων θέσεις 7

2. Εκτός από τις προηγούμενες θέσεις συνιστώνται επίσης είκοσι οκτώ (28) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Από τις πιο πάνω θέσεις, δύο (2) θέσεις ορίζονται ειδικότητας στις φυσικοχημικές ιδιότητες και μεθόδους ανάλυσης γεωργικών φαρμάκων, δέκα (10) θέσεις ορίζονται ειδικότητας τοξικολόγου, έξι (6) θέσεις ορίζονται ειδικότητας στα υπολείμματα οικοτοξικολόγου, τέσσερις (4) θέσεις ειδικότητας οικοτοξικολόγου, τέσσερις (4) θέσεις ειδικότητας στην εκτίμηση της τύχης και συμπεριφοράς των δραστικών ουσιών στο περιβάλλον και δύο (2) θέσεις νομικών με ειδικότητα στο Ευρωπαικό Κοινοτικό Δίκαιο.

Προσόν διορισμού στις θέσεις ειδικού στις φυσικοχημικές ιδιότητες και μεθόδους ανάλυσης γεωργικών φαρμάκων ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα χημικού τμήματος Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ειδικότητας στις φυσικοχημικές ιδιότητες και μεθόδους ανάλυσης γεωργικών φαρμάκων. Προσόν διορισμού στις θέσεις ειδικού στα υπολείμματα των γεωργικών φαρμάκων ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα γεωπονικής σχολής ή χημικού τμήματος Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ειδικότητας στα υπολείμματα των γεωργικώνφαρμάκων. Προσόν διορισμού στις θέσεις ειδικότητας οικοτοξικολόγου ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα γεωπονικής ή κτηνιατρικής ή φαρμακευτικής σχολής ή βιολογικού τμήματος Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ειδικότητας οικοτοξικολογίας.

Προσόν διορισμού στις θέσεις ειδικότητας στην εκτίμηση της τύχης και συμπεριφοράς των δραστικών ουσιών στο περιβάλλον ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα γεωπονικής σχολής ή βιολογικού τμήματος Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ειδικότητας στην εκτίμηση της τύχης και της συμπεριφοράς των δραστικών ουσιών στο περιβάλλον.

Προσόν διορισμού στις θέσεις ειδικότητας σε θέματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ειδικότητας Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.

Κατά τα λοιπά για τις ειδικότητες της παρούσας παραγράφου ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α`) προσόντα.

3. Εκτός από τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα διορισμού ορίζεται ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού για τις θέσεις της παρ. 1 η καλή γνώση μιας των γλωσσών των Κρατών-Μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης που ορίζεται με την προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων και για τις θέσεις της παρ. 2 η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και η επαρκής γνώση μιας εκ των άλλων γλωσσών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας συνιστώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας δεκαπέντε (15) θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ4 Ιχθυολόγων.

5. Για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης συνιστώνται στο Υπουργείο Γεωργίας είκοσι τέσσερις (24) θέσεις μόνιμου προσωπικού που κατανέμονται κατά κλάδο:

α) Στον κλάδο ΠΕ10 Οικονομικόθέσεις 16β) Στον κλάδο ΤΕ6 Διοικητικό -Λογιστικόθέσεις 8

6. Για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων, συνιστώνται στο Υπουργείο Γεωργίας επτά (7) θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ9 Διοικητικού και πέντε (5) θέσεις νομικών με ειδικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Προσόν διορισμού ορίζεται: α) στις θέσεις του κλάδου ΠΕ9 Διοικητικού πτυχίο Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχο πτυχίο ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, β) στις θέσεις νομικών με ειδικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο πτυχίο ή δίπλωμα νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ειδικότητας Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου. Κατά τα λοιπά για τις θέσεις αυτές ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1943/1991 προσόντα.

7. Για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής συνιστώνται στο Υπουργείο Γεωργίας είκοσι (20) θέσεις μόνιμου προσωπικού του Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

8. Για τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής συνιστώνται στο Υπουργείο Γεωργίας δέκα (10) θέσεις μόνιμου προσωπικού που κατανέμονται κατά κλάδους και ειδικότητες ως εξής:

α) Κλάδος ΠΕ1 Γεωπονικού, ΕιδικότηταςΖωοτεχνίας ή Ζωικής Κατεύθυνσηςθέσεις 8β) Κλάδος ΤΕ1 Τεχνολογίας ΓεωπονίαςΕιδικότητας Ζωικής Παραγωγήςθέσεις 2

9. Στο ειδικό γραφείο κοινοτικού δικαίου, που ιδρύθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας με την παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 2227/1994 ( ΦΕΚ 129 Α`) συνιστώνται δύο (2) θέσεις παρέδρων και δύο (2) θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων.

10. Για τις ανάγκες του Πρότυπου Κέντρου Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης Χριστόδουλος Γαλανός που συστήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του π.δ/τος 95/1991 Σύσταση Πρότυπου Κέντρου Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης (ΦΕΚ 44 Α`) συνιστώνται δύο (2) θέσεις μόνιμου προσωπικού και δώδεκα (12) θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που κατανέμονται κατά κλάδους και ειδικότητες ως εξής:

α) Θέσεις μόνιμου προσωπικού:αα) Στον κλάδο ΠΕ1 Γεωπονικόθέση 1ββ) Στον κλάδο ΔΕ4 Διοικητικό-Λογιστικόθέση 1

Σύνολο θέσεων:2

β) Θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου:

αα) Τεχνολόγοι Γεωπονίαςθέση 1ββ) Οδηγοίθέση 1γγ) Καθαρίστριεςθέση 1δδ) Φύλακες – Νυκτοφύλακεςθέση 1εε) Βοηθητικό προσωπικό (σταβλίτες)θέσεις 8

Σύνολο θέσεων:12

11. Για την πλήρωση των θέσεων της περίπτωσης β` της προηγούμενης παραγράφου απαιτούνται τα από τις διατάξεις του άρθρου 44 του π.δ/τος 402/1988 (ΦΕΚ 187 Α`) προβλεπόμενα τυπικά προσόντα διορισμού για τους αντίστοιχους κλάδους των μόνιμων υπαλλήλων.

12. Συνιστώνται στο Υπουργείο Γεωργίας, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σε προσωπικό ενενήντα οκτώ (98) θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατανέμονται κατά ειδικότητα ως εξής:

α) Κτηνίατροι ΠΕ3θέσεις 27β) Χημικοί ΠΕ6θέσεις 23γ) Διοικητικοί ΠΕ9θέσεις7δ) Βοηθοί Εργαστηρίων ΔΕ2θέσεις 41

Οι ανωτέρω θέσεις κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας στα Περιφερειακά Κτηνιατρικά Εργαστήρια και τα λοιπά Κτηνιατρικά Ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας.

13. Μεταξύ των υποψηφίων για την πλήρωση των θέσεων των περιπτώσεων α` και β` της προηγούμενης παραγράφου προτάσσονται οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακή εξειδίκευση ενός (1) τουλάχιστον έτους σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής σε αντικείμενα υγειονομικού ελέγχου και ελέγχου νοθειών τροφίμων ζωικής προέλευσης, σε αντικείμενα καταπολέμησης λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων και καταπολέμησης επιζωοτιών ή σε αντικείμενα τεχνητής σπερματέγχυσης και φυσιοπαθολογίας αναπαραγωγής των ζώων ή είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (πρώην Υγειονομικής Σχολής) και είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διπλώματος αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας. Κατά τα λοιπά για την πλήρωση των θέσεων της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`) όπως κάθε φορά ισχύει.

14. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται η παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ/τος 95/1991.

Άρθρο 25
Ασφάλιση προσωπικού της παραγράφου 26 του άρθρου 1 του ν. 2247/1994
Το προσωπικό της παραγράφου 26 του άρθρου 1 του ν. 2247/1994 (ΦΕΚ 182 Α`) του οποίου οι συμβάσεις μίσθωσης έργου μετετράπησαν σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για το χρόνο υπηρεσίας αυτού στο ειδικό πρόγραμμα παλιννόστησης ομογενών, που λογίστηκε ωε πραγματική υπηρεσία στην Α.Τ.Ε. Α.Ε., ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς φορείς στους οποίους υπάγεται το μόνιμο προσωπικό της Α.Τ.Ε. Α.Ε, εφόσον για τον ίδιο χρόνο δεν έχει ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα. Υπόχρεοι για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του μεν εργοδότη είναι η Α.Τ.Ε. Α.Ε., του δεν ασφαλισμένου ο ίδιος ο ασφαλισμένος.

Ο παραπάνω χρόνος υπηρεσίας αναγνωρίζεται ως συντάξιμος από τους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της Α.Τ.Ε. Α.Ε. κατ` εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 58 του π.δ/τος 1041/1979, όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν.

Άρθρο 26
Τροποποίηση του ν.2342/1995 (ΦΕΚ 208 Α`)
Η παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 2342/1995 τροποποιείται ως εξής:

“4. Οι υπάλληλοι των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 39 του ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α`)που δεν εντάχθηκαν στον προσωρινό κλάδο ΔΕ19 Τεχνικών Χειριστών Μέσων Δασοπυρόσβεσης ή δεν μονιμοποιήθηκαν στον προσωρινό κλάδο ΥΕ9 Χειριστών Πυροσβεστικών Μέσων, εφόσον έχουν υπερδεκαπενταετή υπηρεσία, από την οποια πετναετή τουλάχιστον στην πρόληψη και κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και εκπαιδευτούν επί εξάμηνο τουλάχιστον σε θέματα δασοπυρόσβεσης, εντάσσονται στον προσωρινό κλάδο ΔΕ19 Τεχνικών Χειριστών Μέσων Δασοπυρόσβεσης, ο Όποιος επανασυντάται με τον παρόντα νόμο και σε προσωρινές θέσεις του κλάδου αυτού, που συνιστώνται αυτοδικαίως με την πράξη της ένταξης.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζεται ο τρόπος της κατά το προηγούμενο εδάφιο εκπαίδευσης και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

Η ένταξη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου για τη συνδρομή των προϋποθέσεων του πρώτου εδαφίου.

Άρθρο 27
Προσωπικό του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (Α.Σ.Ο)

Άρθρο 28

1. Με αίτηση του το Προσωπικό του Α.Σ.Ο. και εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μεταφέρεται: α) στη συσταθησόμενη με το άρθρο 20 ανώνυμη εταιρεία β) στο Υπουργείο Γεωργίας και γ) στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση των αντίστοιχων περιοχών, εφόσον υφίστανται κενές θέσεις, μετά από απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου και κατατάσσεται σε υφιστάμενες κενές θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με βάση τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται για τις θέσεις αυτές, τα έτη υπηρεσίας, τον τόπο κατοικίας και κοινωνικούς λόγους. Αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις, η κατάταξη γίνεται σε προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχες με την ειδικότητα με την οποία συνιστώνται αυτοδικαίως με την απόφαση της μεταφοράς και καταργούνται όταν για οποιονδήποτε λόγο κενωθούν.

Με αίτησή του το προσωπικό του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Α.Σ.Ο. και εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετατάσσεται σε υφιστάμενες κενές θέσεις προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας, με βάση τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται για τις θέσεις αυτές, τα έτη υπηρεσίας, τον τόπο κατοικίας και κοινωνικούς λόγους. Αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις, η μετάταξη γίνεται σε προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχες με την ειδικότητα με την οποία ο υπάλληλος είχε προσληφθεί, οι οποίες συνιστώνται αυτοδικαίως με την απόφαση της μεταφοράς και καταργούνται όταν για οποιονδήποτε λόγο κενωθούν.

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταφορά ή μετάταξη του προσωπικού γίνεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Οι μεταφερόμενοι ή μετασσόμενοι υπάλληλοι με αίτησή τους μπορεί να επιλέξουν την υπαγωγή τους στα ταμεία κύριας, επικουρικής ασφάλισης και προνοίας της νέας υπηρεσίας τους ή στους ασφαλιστικούς φορείς που ανήκαν πριν από τη μεταφορά τους.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίζονται θέματα μεταφοράς ασφαλιστικών εισφορών, προσμέτρησης του χρόνου ασφάλισης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

4. Ο χρόνος υπηρεσίας του μεταφρερόμενου ή μετατασσόμενου προσωπικού μέχρι την ημερομηνία εμφάνισης του στη νέα του θέση λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα του υπηρεσία για όλες τις νόμιμες συνέπειες και για κάθε μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή του. Στο χρόνο αυτόν υπολογίζεται και ο χρόνος τον οποίο οι μεταφερόμενοι ή μετατασσόμενοι υπάλληλοι διήνυσαν εκτός υπηρεσίας μέχρι την εμφάνισή τους στη νέα τους θέση.

Άρθρο 28

Ρύθμιση θεμάτων ερευνητών ΕΘ.Ι.Α.Γ.Εχωρίς διδακτορικό δίπλωμα

1. Οι ερευνητές χωρίς διδακτορικό δίπλωμα των βαθμίδων Γ` και Δ`, ανεξάρτητα από την ηλικία και τα χρόνια υπηρεσίας τους έχουν δικαίωμα να επιλέξουν μία εκ των δύο θέσεων που περιγράφονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

2. Οι ερευνητές χωρίς διδακτορικό δίπλωμα των βαθμίδων Γ` και Δ` ανεξάρτητα από την ηλικία και τα χρόνια υπηρεσίας τους, που επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. εντάσσονται στον κλάδο των Ειδικών Επιστημόνων Εφαρμογών. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την 31η Μαρτίου 1998. Η ένταξη στις βαθμίδες του κλάδου των Ειδικών Επιστημόνων Εφαρμογών θα γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ύστερα από κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

Οι αποδοχές των εντασσομένων δεν μπορεί να κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνουν στην προηγούμενη θέση.

3. Ερευνητές χωρίς διδακτορικό δίπλωμα των βαθμίδων Γ` και Δ` ανεξάρτητα από την ηλικία και τα χρόνιαυπηρεσίας τους, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις του Υπουργείου Γεωργίας ανάλογα με τα προσόντα τους. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την 31 Μαρτίου 1998.

Οι αποδοχές των μεταφερομένων στο Υπουργείο Γεωργίας δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνουν στην προηγούμενη θέση.

4. Ερευνητές, ανεξαρτήτως βαθμίδας και μεταπτυχιακών τίτλων, μπορούν με αίτησή τους να ενταχθούν σε μια από τις θέσεις που ορίζουν οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την 31η Μαρτίου 1998.

5. Ερευνητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή, το θέμα της οποίας ανέλαβαν έως την 30η Ιουνίου 1997 εντάσσονται στον κλάδο των Ειδικών Επιστημόνων Εφαρμογών, με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνουν στην προηγούμενη θέση.

Ο συνολικός χρόνος με την περάτωση της διατριβής δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία (3) έτη συνολικά με δικαίωμα παρατάσεως ενός (1) εξαμήνου σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αποφάσεως του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όσοι από τους ερευνητές αυτής της παραγράφου ανακηρυχθούν διδάκτορες, λαμβάνουν μέρος ως υποψήφιοι σε θέσεις ερευνητών όταν θα προκηρύσσονται. Εάν δεν επιλέγονται σε θέσεις ερευνητών που έχουν προκηρυχθεί, έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στον κλάδο των Ειδικών Επιστημόνων Εφαρμογών είτε να μεταφερθούν σε προσωποπαγείς θέσεις του Υπουργείου Γεωργίας, ανάλογα με τα προσόντα τους, με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνουν στην προηγούμενη θέση.

Όσοι από τους ερευνητές αυτής της παραγράφου δεν ανακηρυχθούν διδάκτορες εντάσσονται σε μια από τις θέσεις που ορίζουν οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

6. Ο χρόνος υπηρεσίας του μεταφερόμενου προσωπικού των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου που διανύθηκε στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα του υπηρεσία για όλες τις νόμιμες συνέπειες και για κάθε μισθολογική και βαθμολογική του εξέλιξη.

Άρθρο 29
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`)

1. Στο τέλος της παραγράφου 17 του άρθρου 32 του ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`) προστίθεται εδάφιο που έχει ως ακολούθως:

“Η ανάκληση των ανωτέρω αποσπάσεων ενεργείται κατά περίπτωση με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, αφού εκτιμηθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες του Υπουργείου Γεωργίας και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..”

2. Μετά την παράγραφο 17 του άρθρου 32 του ν.2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`) προστίθεται παράγραφος 17α που έχει ως ακολούθως:

“17α. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν έχουν εφαρμογή για το προσωπικό του Υπουργείου Γεωργίας που υπηρετεί στα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.), τα οποία επανέρχονται στο Υπουργείο Γεωργίας. Οι οργανικές θέσεις τις οποίες κατέχει το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή τις Περιφέρειες μεταφέρονται με τον παρόντα νόμο στα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.).”

3.Η παράγραφος 19 του άρθρου 32 του ν.2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“19.α) Τα Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης μετά των τμημάτων και γραφείων τους, καθώς και τα υπαγόμενα σε αυτά Ινστιτούτα μετά των τμημάτων και γραφείων τους, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 3 του π.δ/τος 455/1990 (ΦΕΚ 174 Α`), επανέρχονται στο Υπουργείο Γεωργίας.

β) Η ακίνητη περιουσία των παραπάνω Κέντρων, που είχε παραχωρηθεί κατά νομή και κατοχή στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, έχοντας υπόψη και τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στα στοιχεία ή και θ`του παρόντος άρθρου.

γ) Η κινητή περιουσία των παραπάνω Κέντρων, που είχε παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, εκτός από ένα μέρος της, το οποίο καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που θα εκδοθεί εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το οποίο θα παραμείνει κατά κυριότητα στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των Ινστιτούτων Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως αυτά προβλέπονται στο στοιχείο ε`του παρόντος άρθρου.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα όργανα παράδοσης και παραλαβής της περιουσίας που επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις του παρόντος άρθρου, ο τύπος και το περιεχόμενο του σχετικού πρωτοκόλλου, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις επαναφοράς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

δ) Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Κτηνιατρικών ιδρυμάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και δεν έχει ενταχθεί στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παραμένει στα Κέντρα αυτά. Οι οργανικές θέσεις τις οποίες κατέχει το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή τις Περιφέρειες μεταφέρονται με τον παρόντα νόμο στα εν λόγω Κέντρα.

ε) Ιδρύεται Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με τα ίδια ακριβώς αντικείμενα και αρμοδιότητες που προβλέπονται και για το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, το οποίο έχει συσταθεί με το π.δ.402/1988 και έχει μεταφερθεί στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με την υπ`αριθ.288611/21.8.1990 κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας και Γεωργίας.

στ) Η στελέχωση με ερευνητικό προσωπικό των Ινστιτούτων Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα γίνει κατά προτεραιότητα από τους ερευνητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που υπηρετούν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ζ) Η στέγαση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση με το αναγκαίο ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Ινστιτούτων Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών και Θεσσαλονίκης ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., έχοντας υπόψη και τα προβλεπόμενα στα στοιχεία γ`, η` και Θ`του παρόντος άρθρου.

η) Για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών προβλέπεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: 1) η στέγασή του στο ανεξάρτητοκτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα Τμήματα Μικροβιολογίας, Παθολογίας Μαστού και Βρουκελλώσεων του ΙνστιτούτουΛοιμωδών και Παρασιτικώνβ Νοσημάτων Αθηνών στην Αγία Παρασκευή Αττικής, 2) ο εξοπλισμός του με μέρος της κινητής περιουσίας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο στοιχείο γ`.

θ) Το Ινστιτούτο Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης Θεσσαλονίκης του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης παραμένει στις εγκαταστάσεις της Νέας Ιωνίας – Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Οι ερευνητικές και μη εργασίες τεχνητής σπερματέγχυσης και καταπολέμησης νοσημάτων αναπαραγωγής θα διεξάγονται στους χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων του εν λόγω Ινστιτούτου.

Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για το Ινστιτούτο Αναπαραγωγής και Τεχνίτης Σπερματέγχυσης Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο Βοτανικό Αττικής”.

Άρθρο 30
Τροποποίηση διατάξεων του ν.1845/1989 (ΦΕΚ 102Α`)

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ν.1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν. 2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή άλλων οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, μπορεί να συνιστώνται οργανισμοί ή εταιρείες στις οποίες μπορεί να μετέχουν το Δημόσιο, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα. Τα συνιστώμενα νομικά πρόσωπα λειτουργούν κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, με σκοπό την εφαρμογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας.”

2. Στο άρθρο 3 του ν.1845/1989 προστίθεται δεύτερο εδάφιο που έχει ως εξής:

“Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, ρυθμίζονται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες εποπτείας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. από το Υπουργείο Γεωργίας. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ορίζεται και ο αριθμός ελέγχων ανάλογα με τον όγκο των παραγομένων ή καταναλισκομένων προϊόντων”.

3. Οι παράγραφοι 1, 3 και 5 του άρθρου 4 του ν.1845/1989 αντικαθίστανται ως εξής:

“1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή της αγροτικής έρευνας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, στα πλαίσια της αγροτικής πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας και σύμφωνα με τους στόχους της αγροτικής έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας.

Ειδικότερα το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.:

α) Εφαρμόζει την πολιτική της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας του Υπουργείου Γεωργίας.

β) Αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας ή φυσικών προσώπων και επίσης διενεργεί για λογαριασμό τους εργαστηριακές αναλύσεις, διαγνώσεις, αξιολογήσεις ποικιλιών, φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων και λιπασμάτων.

γ) Αξιολογεί και αποτιμά τα προγράμματα αγροτικής έρευνας που διεξάγονται από ερευνητικές μονάδες του και υποβάλλει τα σχετικά πορίσματα στο Υπουργείο Γεωργίας.

δ) Ενεργεί για την κατοχύρωση και προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και σημάτων στον τομέα της αγροτικής έρευνας που διεξάγεται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ή σε άλλα ιδρύματα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ομάδες εργασίας που εκτελούν ερευνητικά προγράμματα για λογαριασμό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ελέγχει την κατοχύρωση τους και παρέχει τεχνολογικές γνώσεις σε όλα τα σχετικά θέματα.

ε) Συλλέγει και αξιοποιεί επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες σε θέματα αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, τις οποίες μεταφέρει για την εφαρμογή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς, τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ατομικές ή συλλογικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.

στ) Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και αναπτύσσει διεπιστημονικές σχέσεις σε θέματα αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας με ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

ζ) Προκηρύσσει και χορηγεί υποτροφίες στο προσωπικό του.

η) Διοργανώνει συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για την προαγωγή της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και της επιστημονικής ενημέρωσης.”

“3. Τα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.) Λυκόβρυσης – Αττικής, Ξυλοκάστρου – Κορινθίας, Σίνδου – Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Κομοτινής, Λάρισας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου – Κρήτης επανέρχονται στο Υπουργείο Γεωργίας.”

“5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, μπορεί να εκχωρούνται αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα έρευνας σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα”.

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 α) του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη:

α) τον πρόεδρο, που επιλέγεται από τον Υπουργό Γεωργίας από επιστήμονες με κύρος, γνώσεις και διοικητική εμπειρία.

β) το διευθυντή της Διεύθυνσης Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, ως αντιπρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,

γ) το γενικό διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.,

δ) δύο καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων γεωτεχνικής ειδικότητας, που να έχουν συμβάλει σημαντικά στην αγροτική έρευνα, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με κοινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

ε) το διευθυντή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων του Υπουργείου Γεωργίας με τον αναπληρωτή του.

στ) έναν επιστήμονα κύρους, που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,

ζ) έναν εκπρόσωπο των ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μαζί με τον αναπληρωτή του, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το ερευνητικό προσωπικό του,

η) έναν εκπρόσωπο του λοιπού επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. μαζί με τον αναπληρωτή του εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο του προσωπικού αυτού,

θ) έναν εκπρόσωπο της πανελλήνιας Συνοποσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιό της,

ι) έναν εκπρόσωπο των γεωργικών βιομηχανιών ή των επιχειρήσεων γεωργικής έρευνας, παραγωγής ή διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού ή γεωργικών φαρμάκων, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Γεωργίας.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι κρίσεις του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. τα μέλη των περιπτώσεων ζ`και η ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..”

5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του ν.1845/1989 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 β) του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται.

Σε περίπτωση που εκλείψει ή παραιτηθεί μέλος του Δ.Σ. διορίζεται νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας που εκλέγεται ή ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.”

6. Τα εδάφια κ) και κα) της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.1845/1989, όπως το εδάφιο κα) αντικαταστάθηκε με το εδάφιο γ) της παραγράφου 4 του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίστανται ως εξής:

“κ) Διορίζει τους διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΘ.Ι.ΑΦ.Ε., ύστερα από γνώμη του Ε.Σ..

κα) Συγκροτεί τα επιστημονικά συμβούλια των Ινστιτούτων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τις επιτροπές αξιολόγησης του διορισμού ή πρόσληψης του ερευνητικού προσωπικού των Ινστιτούτων αυτών, μετά από γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.. Για τη συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης και διορισμού ή πρόσληψης του μη ερευνητικού προσωπικού των Ινστιτούτων αποφασίζει ο Υπουργός Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”

7. Μετά την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν.1845/1989 προστίθεται παράγραφος 1α που έχει ως ακολούθως:

“1.α. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει επιπλέον την εξής αρμοδιότητα:

Εκπροσωπεί το Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ενώπιον των δικαστηρίων και δημόσιων αρχών της ημεδαπής και αλλοδαπής.”

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5α) του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“1.α) Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. εφόσον συγκεντρώνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους. Ο διορισμός γίνεται για θητεία τριών (3) ετών, ύστερα από κρίση και πρόταση επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Ανανέωση του διορισμού επιτρέπεται για ίσο χρονικό διάστημα, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και γνώμη της ίδιας επιτροπής που συνεκτιμά την επιτυχή και αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων του ενδιαφερομένου κατά τη διάρκεια της θητείας του. Λήξη της θητείας του Γενικού Διευθυντή πριν από την παρέλευση της τριετίας επιτρέπεται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση της παραπάνω επιτροπής, μετά από εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας, για λόγους ακαταλληλότητας ή αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του.

β) Ο Γενικός Διευθυντής είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, με εμπειρία στην έρευνα, καθώς και με διοικητικές ικανότητες.

γ) Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που τάσσεται από τον Υπουργό Γεωργίας, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ημερών από τη σχετική προκήρυξή της στον τύπο. Η προκήρυξη του Υπουργού τοιχοκολλάται στο κεντρικό οίκημα του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και στο κεντρικό οίκημα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και περίληψη αυτής δημοσιεύεται σε δυο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών.

δ) Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται και από πλήρες βιογραφικό σημείωμα, καθώς και από άλλα στοιχεία που κατά την κρίση του υποψηφίου αποδεικνύεται η ικανότητα αυτού να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή. Η επιτροπή καλεί του υποψηφίους σε προφορική συνέντευξη.

ε) Η αίτηση συνέρχεται σε συνεδρίαση για την επιλογή, ύστερα από την υποβολή σχετικού ερωτήματος του Υπουργού Γεωργίας. Για την επιλογή συνεκτιμώνται τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος, καθώς και τα λοιπά στοιχεία του υποψηφίου, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η γνώση ξένων γλωσσών και κατά προτίμηση μιας των κυρίων γλωσσών των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καθώς και η προφορική συνέντευξη για την προσωπικότητα και την ικανότητα του υποψηφίου να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή”.

9. Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Ο Γενικός Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών και του προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., σύμφωνα με το νόμο αυτόν, τους ισχύοντες κανονισμούς του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και τις αποφάσεις του Δ.Σ..

Εισηγείται στο Δ.Σ. μετάθεση και απόσπαση του μη ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

β) Υπογράφει όλα τα έγγραφα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

γ) Υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ..

δ) Φροντίζει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που τίθενται στην κρίση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..”

10. Επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις της περίπτωσης α` της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του ν.1845/1989, καταργουμένων των διατάξεων της περίπτωσης γ`της παραγράφου 5 του άρθρου 32 του ν.2040/1992.

11. Η παράγραφος 8 του άρθρου 9 του ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 δ) του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“8. Σε περίπτωση που επιλέγεται Γενικός Διευθυντής από το ερευνητικό προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μετά τη λήξη της θητείας του επανέρχεται αυτοδίκαια στη θέση που κατείχε πριν από την επιλογή του.”

12. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Το Ε.Σ. είναι επταμελές και αποτελείται από:

α) Πέντε (5) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, με προσόντα τουλάχιστον ερευνητή βαθμίδας Α`, με αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην αγροτική έρευνα και τεχνολογία, που ορίζονται από τον Υπουργό Γεωργίας από καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή τους ερευνητές βαθμίδας Α`του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

β) Δύο (2) ερευνητές βαθμίδας Α`, που εκλέγονται μαζί με τους αναπληρωτές τους με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..

Τον πρόεδρο του Ε.Σ. μαζί με τον αναπληρωτή του ορίζει ο Υπουργός Γεωργίας από τους επιστήμονες του εδαφίου α).

Τα θέματα στο Ε.Σ. εισηγείται ο Γενικός Διευθυντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ο οποίος μετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς ψήφο.”

13. Η παράγραφος 8 του άρθρου 10 του ν.1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφιο ε) της παραγράφου 6 του άρθρου 32 του ν. 2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“8. Για την υποβοήθηση του έργου του Ε.Σ. συνιστώνται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., επιτροπές κρίσης ερευνητικών προγραμμάτων και αποτελεσμάτων των προγραμμάτων έρευνας κατά ειδικότητα, καθώς και επιτροπές αξιολόγησης για διορισμό, πρόσληψη και προαγωγή ερευνητικού προσωπικού. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το αντικείμενο κάθε επιτροπής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”

14. Το εδάφιο α) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“1 α) Το Ε.Σ.Ι. αποτελείται από τρία (3), πέντε (5) ή επτά (7) μέλη, αναλόγως του μεγέθους του Ινστιτούτου, των δραστηριοτήτων του και του αριθμού του ερευνητικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό.

Ο αριθμός των μελών του Ε.Σ.Ι. καθορίζεται κάθε φορά από Δ.Σ..”

15. Το εδάφιο α) της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν.1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:

α) Παρακολουθεί την εκτέλεση και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου.

16. Οι παράγραφοι 7, 8 και 9 του άρθρου 17 του ν.1845/1989 τροποποιούνται ως εξής:

“7. Για την προαγωγή στη βαθμίδα Γ` απαιτείται τριετής θητεία στη βαθμίδα Δ` και θετική κρίση κατά την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού. Αν ο κρινόμενος δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του παρατείνεται για δυο (2) έτη, μετά δε τη λήξη της επανακρίνεται. Αν κατά την επανάκριση δεν κριθεί προακτέος, με αίτησή του, είτε εντάσσεται στις βαθμίδες του κλάδου των Ειδικών Επιστημόνων Προσωπικού, ύστερα από κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με αποδοχές που λαμβάνει στην προηγούμενη θέση, είτε μεταφέρεται σε ανάλογη με τα προσόντα του προσωποπαγή θέση του Υπουργείου Γεωργίας, με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνει στην προηγούμενη θέση.

8. Για την προαγωγή στη βαθμίδα Β `απαιτείται τριετής θητεία στη βαθμίδα Γ` και θετική κρίση κατά την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού. Αν ο κρινόμενος δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του παρατείνεται μια μόνο φορά για τρία (3) έτη. Κατά τη λήξη της θητείας επανακρίνεται. Αν και μετά τη νέα κρίση δεν κριθεί προακτέος, με αίτησή του, είτε εντάσσεται στις βαθμίδες του κλάδου των Ειδικών Επιστημόνων Εφαρμογών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού, ύστερα από κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνει στην προηγούμενη θέση του Υπουργείου Γεωργίας με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνει στην προηγούμενη θέση.

9. Ο ερευνητής της βαθμίδας Β`προάγεται ύστερα από αίτηση του, εφόσον έχει τετραετή υπηρεσία στη βαθμίδα αυτή και έχει κριθεί θετικά κατά τη διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού. Αν η κρίση δεν είναι θετική, η θητεία του παρατείνεται δυο φορές για τρία (3) έτη κάθε φορά. Κατά τη λήξη καθεμιάς θητείας επανακρίνεται.

Αν και μετά την τελευταία κρίση δεν κριθεί προακτέος, με αίτηση του, είτε εντάσσεται στις βαθμίδες του κλάδου των Ειδικών Επιστημόνων Εφαρμογών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού, ύστερα από κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνει στην προηγούμενη θέση, είτε μεταφέρεται σε ανάλογη με τα προσόντα του προσωποπαγή θέση του Υπουργείου Γεωργίας με αποδοχές όχι κατώτερες από τις αποδοχές που λαμβάνει στην προηγούμενη θέση.”

17. Η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του ν.1845/1989 τροποποιείται ως εξής:

“1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι περιφερειακές υπηρεσίες έρευνας (ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, σταθμοί) μπορεί να ενοποιούνται αναδιαρθρώνονται, καταργούνται και μεταφέρονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..”

18. Η παράγραφος 2 του άρθρου 25 του ν.1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 32 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

“2. Η ακίνητη περιουσία που κατά χρήση ανήκει στις πιο πάνω Υπηρεσίες, ιδρύματα και σταθμούς περιέρχεται κατά νομή και κατοχή στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., διαγραφομένων των μεταγραφών που έγιναν εξαιτίας της διάταξης που αντικαθίσταται με πράξη του Υπουργού Γεωργίας.

Η νομή και κατοχή της ακίνητης περιουσίας που κατά χρήση ανήκε στα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.) επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται τα όργανα παράδοσης και παραλαβής της περιουσίας των Περιφερειακών Εργαστηρίων Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.), που επανέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, ο τύπος και το περιεχόμενο του σχετικού πρωτοκόλλου, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις επαναφοράς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.”

19. Η παρ. 5 του άρθρου 37 του ν.1845/1989 αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας συνιστάται Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας.

Σε αεροδρόμια και ελικοδρόμια της χώρας, που χρησιμοποιούνται ως μόνιμες ή εποχιακές βάσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, συνιστώνται σταθμοί αεροπυρόσβεσης υπαγόμενοι ως προς μεν τη διοικητική τους εξυπηρέτηση στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δασών, ως προς δε τη λειτουργία τους στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας.

Η έδρα, ο χρόνος, και το ωράριο λειτουργίας, οι αρμοδιότητες, η διάρθρωση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας και των σταθμών αεροπυρόσβεσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”

20. Ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει ειδικά προσόντα για την πρόσληψη, για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, μέσα στα όρια των εγκεκριμένων πιστώσεων, του αναγκαίου εποχιακού εργατοτεχνικού προσωπικού που θα απασχοληθεί στην εξυπηρέτηση λειτουργίας ή άλλων αναγκών των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, των σταθμών αεροπυροσβεστικών μέσων, των σταθμών αεροπυρόσβεσης, των πυροφυλακείων και εγκαταστάσεων για την εκτέλεση του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας της χώρας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της απασχόλησης του, τηρουμένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του ν.2190/1994.

Άρθρο 31
Εφαρμογή του άρθρου 4 του ν.4112/1929

1. Η διάταξη του άρθρου 4 του ν.4112/1929 “Περί συστάσεως υποθήκης επί μηχανημάτων ή άλλων εγκαταστάσεων” εφαρμόζεται για όλα γενικά τα δάνεια ή άλλες πιστώσεις που παρέχονται από τις τράπεζες σε κάθε μορφής επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα (εταιρίες, κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί κ.λ.π.), για την ασφάλεια των οποίων οι δανείστριες τράπεζες έχουν εγγράψει υποθήκη επί ακινήτων των οφειλετών ή και επί των μηχανημάτων, εγκαταστάσεων και λοιπών παραρτημάτων αυτών.

2. Μετά την εγγραφή της υποθήκης επί των άνω ακινήτων ή και επί των μηχανημάτων εγκαταστάσεων και λοιπών εγκαταστάσεων, η εκμίσθωση αυτών από τον οφειλέτη ή τον τρίτο κύριο ή νομέα ή παραχώρηση της χρήσης ή κατοχής τους με βάση άλλη έννομη σχέση μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε από τη δανείστρια τράπεζα. Μετά την καταγγελία αυτή, η μίσθωση ή άλλη σχέση λύεται μετά εξάμηνο καιχωρεί η κατ` Άρθρο 943 ΚΠολΔ αναγκαστική εκτέλεση με βάση τη δανειστικήσύμβαση που είναι τίτλος εκτελεστός.

3. Σε περίπτωση που η οφειλέτρια επιχείρηση τεθεί υπό την ειδική εκκαθάριση του άρθρου 46α του νόμου 1892/1990, που προστέθηκε με το άρθρο14 του ν.2000/1991, χωρεί η κατ` άρθρο 943 Κ.Πολ.Δ., αναγκαστική εκτέλεσηυπέρ της υπό εκκαθάριση επιχείρησης ή του πλειοδότη του ενεργητικού τηςεπιχείρησης και εναντίον των μισθωτών αυτής, καθώς και κατά οποιουδήποτεαντλεί δικαιώματα από αυτούς ή κατέχει, νέμεται ή χρησιμοποιεί μεοποιαδήποτε έννομη σχέση τα ακίνητα, μηχανήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, με βάση την απόφαση του Εφετείου που διατάσσει την κατά το άνω άρθρο ειδική εκκαθάριση αυτής ή τη σύμβαση μεταβίβασης του ενεργητικού της επιχείρησης, που είναι τίτλοι εκτελεστοί. Κατά της εκτέλεσης αυτής δεν επιτρέπεται ανακοπή ή άλλο τακτικό ή εκτακτο ένδικο μέσο από οποιονδήποτε και δεν μπορεί να ζητηθεί η αναστολή της εκτέλεσης για οποιονδήποτε λόγο.

Η παρούσα διάταξη ισχύει και για τις επιχειρήσεις που τελούν ήδη σε ειδική εκκαθάριση.

4. Η διάταξη της παραγράφου 3 δεν εφαρμόζεται στις χρονομεριστικές μισθώσεις του ν.1652/1986 (Α` 167). Το αυτό ισχύει και σε περίπτωση που η οφειλέτρια επιχείρηση τεθεί υπό τηνειδική εκκαθάριση του άρθρου 106ια του Πτωχευτικού Κώδικα (κυρ. ν. 3588/2007, Α` 153).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε η παρ.4 προστέθηκε με το άρθρο 35 του Ν.4179/2013(ΦΕΚ Α` 175 8/8/2013)

Άρθρο 32
Αποπληρωμή βαμβακοπαραγωγών
Θεωρείται ότι είναι νόμιμη η εγκριθείσα με την αριθ. 10/24.1.1997 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αποπληρωμή από τον Οργανισμό Βάμβακος των παραγωγών που είναι απλήρωτοι από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις “COTTON ΠΑΛΑΜΑΣ Α.Β.Ε.Ο.Τ. Α.Ε.”, “COTTON EXPORT”και “GOSSYPIUM”, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βάμβακος αριθμ. 78/Κ7/23.10.1996, 91/Κ8/7.11.1996 και 94/Κ9/25.11.1996 και με τους όρους και προϋποθέσεις που αυτές προβλέπουν.

Άρθρο 33
Μέτρα για τη βελτίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

1. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λαμβάνονται για τη βελτίωση, ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας της χώρας:

α) Μέτρα, εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες κοινοτικές πράξης και

β) Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή κοινοτικών πράξεων.

2. Τα μέτρα που λαμβάνονται με τις αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου αφορούν:

α) Τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη στήριξη του τομέα ζωικής παραγωγής. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται ιδία οικονομικές ενισχύσεις, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αυτών και λοιπά μέτρα για τη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής και εν γένει την κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης, βελτίωσης και στήριξης των κλάδων ζωικής παραγωγής.

β) Τον καθορισμό των ζωοτεχνικών όρων και προϋποθέσεων για τη διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία των ζών και του πάσης φύσεως αναπαραγωγικού γενετικού υλικού και τη διενέργεια των απαραίτητων ζωοτεχνικών ελέγχων.

γ) Τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις διαβίωσης των ζώων, καθώς και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας – διαχείρισης των αποβλήτων των ζώων.

δ) Την παραγωγή, αξιοποίηση, επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση, εμπορία και την κατά κατηγορία κατάταξη των ζωικών προϊόντων.

ε) Τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό παραγωγής, επεξεργασίας, συντήρησης και εν γένει αξιοποίησης των ζωικών προϊόντων.

στ) Την παραγωγή ζωοτροφών, τη διακίνηση, εμπορία και αξιολόγηση της καταλληλότητάς τους, καθώς και αποθήκευσής τους.

ζ) Την ονομασία, οριοθέτηση και προσδιορισμό χρήσης και διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων, τους τεχνητούς λειμώνες και τη διαχείρισή τους.

η) Τη γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων και πτηνών, τη διάσωση – διατήρηση και βιογενετική αξιοποίηση των σπάνιων φυλών αυτών, την αναπαραγωγή, τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης ζώων αναπαραγωγής και λοιπού βιολογικού υλικού στην αναπαραγωγή, την αναγνώριση νέων φύλων, καθώς και κάθε άλλο συναφές με τα παραπάνω θέμα.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού γεωργίας και τα τυχόν κατά περίπτωσησυναρμόδιου Υπουργού, που δίδεται ύστερα από εισήγηση της Γενικής ΔιεύθυνσηςΖωικής Παραγωγής, καθορίζονται τα θέματα που ορίζουν την οργάνωση καιδιεξαγωγή των ελέγχων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού. Μεόμοια απόφαση καθορίζονται οι Διοικητικές Κυρώσεις για παράβαση τωνυποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του, η διαδικασία επιβολής αυτώνκαι κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα διοικητικά πρόστιμα αποτελούν έσοδα τουΚ.Τ.Γ.Κ. και Δασών και κατατίθενται στο λογαριασμό που τηρείται για τοσκοπόαυτόν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 33 Ν.3147/2003, ΦΕΚ Α 132/5.6.2003.

4.α) Αναστέλλεται για τρία (3) χρόνια η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν την απομάκρυνση ποιμενικών εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές δήμων ή κοινοτήτων, εάν οι κάτοχοί τους έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους ή αν μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων τους αυτών, σύμφωνα με το σχετικό Κοινοτικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Επίσης αναστέλλεται η εκτέλεση αποφάσεων ή η δικαστική επιδίωξη απαιτήσεων κάθε μορφής κατά των κατόχων ποιμενικών εγκαταστάσεων που διατάχθηκε η απομάκρυνσή τους και δεν συμμορφώθηκαν με τις εκδοθείσες αποφάσεις, εφόσον δεν εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, υπό την προϋπόθεση της παρ. α`του παρόντος.

Άρθρο 33α
Τέλη ζωοτεχνικών και ποιοτικών ελέγχων
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζονται τέλη για τη διενέργεια ζωοτεχνικών και ποιοτικών ελέγχων, καθώς και επισήμανσης κτηνοτροφικών προϊόντων, το ύψος των τελών αυτών, οι υπόχρεοι καταβολής τους, η αρμόδια για την είσπραξή τους αρχή, η αναπροσαρμογή τους ,η διαδικασία είσπραξης και διαχείρισής τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα. Τα παραπάνω τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αποτελούν έσοδα του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών και κατατίθενται στο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ανωτέρω έσοδα διατίθενται με απόφαση του Υπουργού γεωργίας αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό της απαραίτητης εργαστηριακής υποδομής για τους ανωτέρω ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής ειδικής αποζημίωσης στο προσωπικό που διενεργεί τους ελέγχους, για την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση του προσωπικού που ασχολείται με τους παραπάνω ελέγχους, διοικητικά έξοδα των ζωοτεχνικών υπηρεσιών και εθνική εισφορά σε διεθνείς ζωοτεχνικούς οργανισμούς, ινστιτούτα και κέντρα.

Σημ.: όπως το άρθρο 33α προστέθηκε με το άρθρο 33 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 132/5.6.2003.

Άρθρο 33β
Διενέργεια ελέγχων γεωργικών προϊόντων
1. Για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και των ελέγχων της ποιότητας- καταλληλότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων φυτικής προέλευσης, επί των εισαγομένων από τρίτες χώρες, των εξαγομένων προς τις χώρες αυτές και των διακινουμένων στη χώρα ή προς άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την επιφύλαξη του άρθρου 23του ν. 3470/2006 (ΦΕΚ 132 Α`) και διατίθεται αποκλειστικά για τους ανωτέρω ελέγχους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης καιΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται το ύψος των τελών αυτών, οιυπόχρεοι καταβολής τους, η αρμόδια για την είσπραξη τους αρχή, ηαναπροσαρμογή τους, η διαδικασία είσπραξης και διαχείρισης τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

2. Από την έκδοση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου,καταργείται η παράγραφος 9 του άρθρου 19 του ν. 4035/1960 (ΦΕΚ 15 Α`), καθώςκαι κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα διαφορετικά.

Σημ.: όπως το άρθρο 33β προστέθηκε με το άρθρο 28 Ν.3698/2008,ΦΕΚ Α 198/2.10.2008 και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 11 της ΥΑ 310617/1-3.9.2009 (ΦΕΚ Β΄ 1883/3.9.2009)

Σχετικό:  το άρθρο 1 Ν.3895/2010,ΦΕΚ Α 206/8.12.2010

Άρθρο 34
Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος

1. Συνιστάται Επιτροπή υπό την επωνυμία “Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος”, η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας.

2. Σκοπός της Επιτροπής είναι η εκπροσώπηση της χώρας στη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος (INTERNATIONAL DAIRY FEDERATION) και η ανάληψη εργασιών που έχουν σχέση με τους στόχους και τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας. Ειδικότερα έργο της Επιτροπής είναι:

α) Να παρέχει στις ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος και τους σχετικούς με τη γαλακτοκομία φορείς πληροφορίες που έχουν σχέση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος ή παρέχονται από αυτήν. Ειδικότερα οι πληροφορίες αυτές αφορούν τις προδιαγραφές παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

β) Να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις διάφορες επιτροπές, ομάδες εργασίας ή άλλες βοηθητικές υπηρεσίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος.

γ) Να επεξεργάζεται προτάσεις που θα υποβάλλει για εξέταση στη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος ή στο Υπουργείο Γεωργίας.

δ) Να συμμετέχει στις ετήσιες συνόδους, σεμινάρια και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις που οργανώνονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος.

ε) Να συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις που έχουν επιδιώξεις παρόμοιες με εκείνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος.

στ) Να αναπτύσσει δραστηριότητες στα πλαίσια των δυνατοτήτων της σε διάφορους τομείς και κυρίως επιστημονικούς, που σχετίζονται με τη μελέτη και διερεύνηση των τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων της γαλακτοκομίας και τη διάδοση των αποτελεσμάτων των σχετικών εργασιών.

Η Επιτροπή δεν έχει ανάμιξη σε θέματα γαλακτοκομικής πολιτικής της χώρας που αφορούν τη δραστηριότητα οποιουδήποτε μέλους της.

Σχετικό:  ΥΑ 309896/16.12.2010 (ΦΕΚ Β΄ 2025/27.12.2010)

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Γεωργίας, καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση, λειτουργία και χρηματοδότηση της Επιτροπής.

4. Πόροι της Επιτροπής είναι:

α) Εισφορές των μελών της, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τις κρατικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς και τα ιδρύματα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας.

β) Επιχορηγήσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος.

γ) Δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις κάθε φύσης, καθώς και εισπράξεις από τις δραστηριότητες της Επιτροπής.

5. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η συγκρότηση της Επιτροπής και ορίζονται τα μέλη της.

6. Με κανονισμό προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, που καταρτίζεται από την Επιτροπή, εγκρίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τρόπος προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης της Επιτροπής, το λογιστικό της σύστημα, οι δαπάνες και ο έλεγχός τους.

Άρθρο 35
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2127/1993 (ΦΕΚ 48 Α`)
Η παράγραφος 9 του άρθρου 94του ν.2127/1993 (ΦΕΚ 48 Α`), που προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 3 του ν.2332/1995 (ΦΕΚ 181 Α`), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“9. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση στον ΕΛ.Ο.Γ. τα Εργαστήρια της προηγούμενης παραγράφου, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία του Υπουργείου Γεωργίας.

Με όμοια απόφαση μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση στον ΕΛ.Ο.Γ. και όσα Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος και Γαλακτομικών Προϊόντων συσταθούν στο μέλλον από το Υπουργείο Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο ΕΛ.Ο.Γ. μπορεί να παραχωρεί περαιτέρω τη χρήση των Εργαστηρίων της προηγούμενης παραγράφου σε ενώσεις και οργανώσεις παραγωγών που έχουν ως αντικείμενο την ή και την κτηνοτροφία, καθώς και σε υπηρεσίες και οργανισμούς με σχετικό αντικείμενο, προκειμένου να διενεργούνται οι απαραίτητες αναλύσεις, δοκιμές και εξετάσεις του νωπού γάλακτος, που παραδίδεται από τους παραγωγούς στις μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για τον καθορισμό της ποιότητάς τους.

Στην ίδια απόφαση θα καθορίζονται το είδος των ανωτέρω αναλύσεων, δοκιμών και εξετάσεων, ο τρόπος κατοχύρωσης των αποτελεσμάτων αυτών μέσω εφαρμογής της ορθής εργαστηριακής πρακτικής του Ο.Ο.ΣΑ. (G.L.P.) ή της εφαρμογής του προτύπου ΕΝ 45001, καθώς και οι λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας αυτής από τον ΕΛ.Ο.Γ., όπως αυτό προβλέπεται στην περίπτωση γ`της παρ.2 του άρθρου 94 του παρόντος, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν.2332/1995”.

Άρθρο 36
Τροποποίηση διατάξεων του α.ν. 598/1968 (ΦΕΚ 256 Α`)
Η περίπτωση ε`του άρθρου 5 του α.ν. 598/1968 “Περί ιδρύσεως οργανισμού τελέσεως ιπποδρομιών και άλλων τινών διατάξεων” (ΦΕΚ 256 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“ε) ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί των καθαρών κερδών και μέχρι του ποσού των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών ετησίως υπέρ του Υπουργείου Γεωργίας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας γενικά και της ιποπαραγωγής της χώρας ειδικότερα. Το ποσοστό της παρούσας περίπτωσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”

Άρθρο 37
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1409/1983 (ΦΕΚ 199 Α`)
Στο άρθρο 2 του ν. 1409/1983 προστίθεται εδάφιο δεύτερο, το κείμενο του οποίου έχει ως εξής:

“Η παρακράτηση του ποσοστού που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν αφορά τα ποσά που καταβάλλονται σε βάρος του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Π.Ε.), πλην αν άλλως ορίζουν οι κοινοτικές διατάξεις.”

Άρθρο 38
Ειδικός έλεγχος ορισμένων γεωργικών προϊόντων

1. Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας πραγματοποιούνται, πέραν των άλλων ελέγχων, ειδικοί έλεγχοι στα παρακάτω προϊόντα.

α) Συσκευασμένο θερμικά επεξεργασμένο νωπό γάλα αγελάδας, συσκευασμένη γιαούρτη ή τύποι γιαούρτης, τυροκομικά προϊόντα οποιασδήποτε μορφής και συσκευασίας.

β) Ελαιόλαδο οποιασδήποτε συσκευασίας, καθώς και συσκευασμένοι χυμοί φρούτων, συσκευασμένο μέλι.

γ) Συσκευασμένα προϊόντα κρέατος και κρεατοσκευάσματα.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύνανται να επεκταθούν οι έλεγχοι αυτοί και σε άλλα γεωργικά προϊόντα.

3. Οι παραπάνω έλεγχοι δεν υποκαθιστούν υγειονομικούς ή άλλους επίσημους ελέγχους ή ελέγχους σε προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας.

Άρθρο 39
Εννοιολογικοί προσδιορισμοί
Για την εφαρμογή των άρθρων 38, 40 έως και 45 οι παρακάτω ορισμοί έχουν την εξής έννοια:

– Ονομασία πώλησης: είναι η ονομασία που προβλέπεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για το συγκεκριμένο προϊόν.

– Βασικό συστατικό: θεωρείται το συστατικό που συνδέεται άμεσα με την ονομασία πώλησης, καθώς και κάθε συστατικό που περιέχεται στο καθαρό προϊόν σε ποσοστό τουλάχιστον δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της μάζας ή του όγκου του.

– Καθαρό προϊόν: νοείται η συνολική μάζα του τελικού προϊόντος εκτός της συσκευασίας του.

-Νοθεία: θεωρείται οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία διαφοροποιεί τις προδιαγραφές του προϊόντος όσον αφορά τα συστατικά του.

– Αλλοίωση: θεωρείται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη μεταβολή των φυσικών, χημικών, μικροβιολογικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

– Εμφανής αλλοίωση: είναι η αλλοίωση η οποία γίνεται σαφώς αντιληπτή μακροσκοπικά (οσμή, γεύση, χροιά) και χωρίς εργαστηριακό έλεγχο.

Άρθρο 40
Υποχρέωση σήμανσης και τήρησης αρχείων
Όποιος παράγει, μεταποιεί, συσκευάζει, ανασυσκευάζει, διακινεί και ασκεί εμπορία προϊόντων ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης οφείλει να τηρεί, πέραν των υποχρεώσεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, στις οποίες εμπίπτουν τα προϊόντα του άρθρου 38 και τα ακόλουθα:

1. Ημερήσια, ενσφράγιστα από αρμόδια αρχή της Περιφερειακής Διοίκησης, αρχεία (στοιχεία) εισερχόμενων πρώτων υλών ή των συστατικών ή των προσθέτων που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 38, καθώς και αρχεία των παραχθέντων ή συσκευασθέντων εξερχόμενων προϊόντων με τη σύγχρονη αναγραφή του αριθμού ή της σειράς αριθμών της παρτίδας των ανωτέρω. Ο τρόπος αναγραφής των εξερχομένων οφείλει να εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα της κάθε παρτίδας από τα συστατικά που αυτή παρήχθη. Σε περιπτώσεις καταστροφής παρτίδας εισερχόμενων πρώτων υλών ή συσκευασθέντων προϊόντων συντάσσεται πρωτόκολλο καταστροφής ενώπιον εκπροσώπου της Νομαρχίας. Τα στοιχεία αυτά εγγράφονται στα αρχεία της παρτίδας.

Στις περιπτώσεις διακίνησης και εμπορίας που το προϊόν είναι σύμφωνα με την απαίτηση της επόμενης παραγράφου και δεν έχει δεχθεί περαιτέρω επεξεργασία ή ανασυσκευασία ή διαφοροποίηση, ή τήρηση αρχείων δεν είναι υποχρεωτική.

2. Εφοδιασμό των προϊόντων που αναφέρονται στο προηγούμενο Άρθρο με την κατάλληλη ετικέτα ή αντίστοιχο συνοδευτικό έγγραφο για τη σήμανση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 79/112/ Ε.Ο.Κ. και των τροποποιήσεων αυτής.

Η ως άνω σήμανση πρέπει να είναι εμφανώς ευανάγνωστη, ανεξίτηλη στην ελληνική γλώσσας, χωρίς συντμήσεις, εμφανώς τοποθετημένη, να μην καλύπτεται από επικολλήσεις και ιδιαίτερα με στοιχεία που αναφέρονται στην τιμή του προϊόντος και να συμπεριλαμβάνει:

α) Ονομασία πώλησης του τροφίμου.

(β) Ποσοστιαία αναγραφή των συστατικών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, και στις περιπτώσεις που αυτή δεν υφίσταται την ποσοστιαία αναγραφή των βασικών συστατικών που περιέχονται στο προϊόν).

(γ) Το κράτος προέλευσης των προϊόντων, καθώς και των συστατικών του στοιχείου β`).

β) (δ) Ακριβής μάζα ή όγκος του προϊόντος.

γ (ε) Ένδειξη παρτίδας σύμφωνα με την οδηγία 89/396/Ε.Ο.Κ. και των τροποποιήσεων της.

δ (στ) Ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας.

(ζ) Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του παρασκευαστή ή συσκευαστή ή , στην περίπτωση αλλοδαπού προϊόντος, του διακινητή του στην Ελλάδα).

Σχετικό: με την παρ.16 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

Άρθρο 41
Εθνικά Κλιμάκια Ελέγχου

1. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνιστώνται Εθνικά Κλιμάκια Ελέγχου, που ενεργούν σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Τα κλιμάκια είναι επταμελή και συγκροτούνται από:

α) Δυο (2) μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας με βαθμό Α` και Β`, που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας ή σε υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν.2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`). Τα μέλη αυτά με τους αναπλήρωτές τους ορίζονται από κλάδους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), με την προϋπόθεση ότι είναι εμπειρογνώμονες στα προϊόντα του άρθρου 38 του παρόντος νόμου. Ο αρχαιότερος στο βαθμό υπάλληλος ορίζεται ως επικεφαλής του κλιμακίου.

β) Δυο (2) εκπροσώπους των οργανώσεων των παραγωγών ή συσκευαστών και έναν (1) εκπρόσωπο των οργανώσεων των καταναλωτών, με τους αναπληρωτές τους, με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα είναι εμπειρογνώμονες στα προϊόντα του άρθρου 38 του παρόντος νόμου. Οι εκπρόσωποι της παρούσας περίπτωσης προτείνονται από τους αντίστοιχους φορείς. Σε περίπτωση που οι φορείς δεν προτείνουν εκπρόσωπο τους μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη λήψη της σχετικής εγγραφής πρόσκλησης του Υπουργού Γεωργίας, τα κλιμάκια συγκροτούνται και χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, ως μέλη των κλιμακίων ορίζονται υπάλληλοι της περίπτωσης α` της παρούσας παραγράφου ή υπάλληλοι των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Γεωργίας νομικών προσώπων που εξαιρούνται των περιορισμών του ν.2503/1997 και σε εκτέλεση αυτού εκδιδόμενων προεδρικών διαταγμάτων, με την προϋπόθεση ότι είναι εμπειρογνώμονες ή υπάλληλοι ειδικευμένων εργαστηρίων σχετικών μεταπροϊόντα του άρθρου 38 του παρόντος νόμου.

γ) Έναν (1) υπάλληλο δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας με τον αναπληρωτή του, οριζόμενο από τον Υπουργό Οικονομικών.

δ) Έναν (1) εκπρόσωπο αστυνομικής αρχής με τον αναπληρωτή του, οριζόμενο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

2. Με την απόφαση σύστασης και συγκρότησής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καθορίζονται και οι αρμοδιότητες κάθε κλιμακίου, η χωρική έκταση ασκήσεως των αρμοδιοτήτων του, καθώς και η έδρα αυτού. Στις περιπτώσεις που δεν ορίζεται χωρική έκταση, τα κλιμάκια είναι πανελλαδικής εμβέλειας.

3. Έργο των κλιμακίων είναι η διενέργεια των ελέγχων του άρθρου 42 στα προϊόντα του άρθρου 38 του παρόντος νόμου.

4. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας των εκπροσώπων των οργανώσεων της περίπτωσης β`της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και των αναπληρωτών αυτών, τα κλιμάκια διενεργούν τους ελέγχους με τα λοιπά μέλη.

5. Για τη διενέργεια των ελέγχων είναι υποχρεωτική η παρούσα και των δυο (2) μελών της περίπτωσης α`της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Η συμμετοχή σε περίπτωση ελλείψεως, αποδεδειγμένου κωλύματος ή απουσίας του τακτικού μέλους. Η αδικαιολόγητη άρνηση μέλους του κλιμακίου, πλην των εκπροσώπων των οργανώσεων, να συμμετάσχουν στη διενέργεια διατεταγμένου ελέγχου συνιστά το πειθαρχικό αδίκημα της αδικαιολόγητης αποχής από της εκτελέσεως των καθηκόντων του και της άρνησης της εκτέλεσης υπηρεσίας, που προβλέπεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 205, 206, παράγραφος 1 εδάφια ιη, και ιθ` και 207 του π.δ/τος 611/1977 (Υπαλληλικός Κώδιξ).

6. Τα μέλη των κλιμακίων με ισάριθμα αναπληρωματικά ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για δυο (2) χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας των μελών των κλιμακίων επιτρέπεται η αντικατάστασή τους με την ίδια διαδικασία.

7. Οι αποφάσεις των παραγράφων 1 και 6 του παρόντος άρθρου εκδίδονται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

8. Οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 2, των εδαφίων α`, β` και γ`της παραγράφου 6 του άρθρου4 και της παραγράφου 13 του άρθρου 5 του ν. 2343/1995 (ΦΕΚ 211 Α) και της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 820/1978 (ΦΕΚ 174 Α`) εφαρμόζονται ανάλογα και για τα κλιμάκια ελέγχου του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 42
Πραγματοποιούμενοι έλεγχοι

1. Κύριο αντικείμενο των ειδικών ελέγχων είναι:

α) Η ορθή τήρηση των ονομασιών πωλήσεως των προϊόντων.

β) Η εξέταση της ορθής σήμανσης αυτών.

γ) Η εξέταση της περιεκτικότητας των ποσοστιαίων αναγραφομένων συστατικών.

δ) Η συμφωνία του προϊόντος, καθώς και της σήμανσης του με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ε) Τα αρχεία εισερχομένων και εξερχομένων που περιγράφονται στο άρθρο 40 του παρόντος νόμου.

2. Οι έλεγχοι διενεργούνται στις εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης, συσκευασίας, διακίνησης και στους χώρους ομαδικής εστίασης.

3. Πέραν των επιτοπίων ελέγχων τα κλιμάκια δύνανται να διασταυρώνουν τη συμφωνία των χαρακτηριστικών, των σημάνσεων καθώς και των ενδείξεων παρτίδας των προϊόντων του άρθρου 38, μέσω δειγμάτων που λαμβάνονται από την αγορά, με τα αρχεία που τηρούνται από τους υποχρέους.

4. Η δειγματοληψία και οι μέθοδοι αναλύσεων των πραγματοποιούμενων ελέγχων βασίζονται στην οδηγία 85/591/Ε.Ο.Κ. και στις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.

Σε περίπτωση έλλειψης ή πολυπλοκότητας αυτών, για την πραγματοποίηση των ειδικών ελέγχων, η Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων του άρθρου 43 εισηγείται στον Υπουργό Γεωργίας την έκδοση υπουργικής απόφασης καθορισμού των κατάλληλων δειγματοληψιών και μεθόδων αναλύσεων.

5. Αν στις περιπτώσεις των ελέγχων αρχείων και παραστατικών διαπιστώνεται ασυμφωνία με τα εξερχόμενα προϊόντα, επιβάλλεται στον παραβάτη πρόστιμο από τρία εκατομμύρια (3.000.000) μέχρι δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές κατά τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του παρόντος νόμου.

6. Η αναλυτική και επαρκώς τεκμηριωμένη έκθεση κάθε ελέγχου διαβιβάζεται με τα ευρήματά της στην Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων το αργότερο εντός δυο (2) ημερών από τη διενέργεια του ελέγχου και στην περίπτωση των δειγμάτων αυτά μεταφέρονται με ευθύνη του επικεφαλής του κλιμακίου σε αρμόδια εργαστήρια. Οι εκθέσεις των εργαστηρίων συντάσσονται το αργότερο σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από τη διενέργεια του ελέγχου και παραδίδονται στον επικεφαλής του κλιμακίου ελέγχου, με σύγχρονη κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εισήγησης Κυρώσεων.

7. Ο επικεφαλής του κλιμακίου συντάσσει συμπληρωματική έκθεση,η οποία συνυπογράφεται υπό τα υπόλοιπα μέλη και αποστέλλεται στην Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων.

8. Στην περίπτωση διαπίστωσης υγειονομικών ή άλλων παραβάσεων το κλιμάκιο απευθύνεται με τη διαδικασία του επειγόντος στην αρμόδια αρχή για εξέταση των εγκαταστάσεων ή του ιδίου του προϊόντος.

Σε περιπτώσεις ανεύρεσης εμφανώς αλλοιωμένων ή ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων, το κλιμάκιο ελέγχου προβαίνει στις διαδικασίες κατάσχεσης και καταστροφής των αλλοιωμένων προϊόντων, των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν γι`αυτά και που βρίσκονται στον ίδιο με αυτά τα προϊόντα χώρο, καθώς και των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των νοθευμένων προϊόντων.

9. Η διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 43
Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων

1. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συγκροτείται πενταμελής Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επιλέγεται από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ελέγχων του παρόντος νόμου. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν δυο (2) μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας και δυο (2) εκπρόσωποι των παραγωγικών οργανώσεων με την προϋπόθεση ότι είναι εμπειρογνώμονες σε θέματα ελέγχων. Οι εκπρόσωποι, προτείνονται από τους αντίστοιχους φορείς. Σε περίπτωση που οι φορείς δεν προτείνουν εκπρόσωπό τους μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη λήψη της σχετικής έγγραφης πρόσκλησης του Υπουργού Γεωργίας, η Επιτροπή συγκροτείται και χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους.

2. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον τριών (3) μελών της Επιτροπής.

3. Τα μέλη της Επιτροπής, με ισάριθμα αναπληρωματικά, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, με τριετή θητεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών της Επιτροπής με την ίδια διαδικασία.

4. Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Επιτροπής αναπληρωματικού μέλους επιτρέπεται σε περίπτωση έλλειψης, αποδεδειγμένου κωλύματος ή απουσίας του τακτικού μέλους.

5. Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας με βαθμό Α`.

6. Οι αποφάσεις της Επιτροπής καταχωρίζονται στα πρακτικά, στα οποία διατυπώνεται και η γνώμη των μειοψηφούντων μελών.

7. Η γραμματειακή εξυπηρέτηση της Επιτροπής ανατίθεται στη Διεύθυνση Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Γεωργίας.

8. Ο Υπουργός Γεωργίας δίδει εντολή στην Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων.

9. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εισήγησης εκδίδει έγγραφη εντολή πραγματοποίησης ελέγχων και διατάσσει τον επικεφαλής και τα μέλη του αρμόδιου ελέγχου του άρθρου 41 του παρόντος νόμου για την πραγματοποίηση ελέγχων, όπως ορίζεται στο άρθρο 42 του παρόντος νόμου.

10. Η γνωστοποίηση αποφάσεων για τη διενέργεια ελέγχων πριν από την πραγματοποίησή τους σε τρίτους από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εισήγησης Κυρώσεων ή των Εθνικών Κλιμακίων αποτελεί παράβαση των διατάξεων του ποινικού νόμου παράβασης της υποχρέωσης εχεμύθειας.

11. Η Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων μπορεί να εξετάζει καταγγελίες μεμονομένων καταναλωτών ή οργανώσεων καταναλωτών και βάσει αυτών ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής να διατάσσει την πραγματοποίηση των ελέγχων.

12. Εκτός από τις περιπτώσεις των παραγράφων 8 και 11 του παρόντος άρθρου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να εισηγηθεί στον Υπουργό Γεωργίας τη διενέργεια ελέγχων, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο.

13. Στις περιπτώσεις που από τις εκθέσεις ελέγχου των παραγράφων 6 και 7 του προηγούμενου άρθρου προκύπτει η διαπίστωση παραβάσεων, παρατυπιών ή άλλων μη σύννομων ευρημάτων ή ενεργειών, η Εθνική Επιτροπή Εισήγησης Κυρώσεων αποφασίζει με απλή πλειοψηφία για την εισήγηση στον Υπουργό Γεωργίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες καθώς και για τη διαβίβαση της εν λόγω εκθέσεως στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για ενδεχόμενη άσκηση ποινικής διώξεως.

14. Η Επιτροπή εισηγείται στον Υπουργό Γεωργίας τη λήψη κάθε αναγκαίου διοικητικού ή τεχνικού μέτρου για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων.

Άρθρο 44
Κυρώσεις

1. Ποινικές Κυρώσεις

α) Όποιοςπαρεμποδίζει ή δεν επιτρέπει την είσοδο στις εγκαταστάσεις του των Εθνικών Κλιμακίων Ελέγχου, τα οποία προσκομίζουν την εντολή, που αναφέρεται στο άρθρο 43 παρ.8 του παρόντος νόμου, διώκεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών (3) μηνών έως δυο (2) ετών και παύση της λειτουργίας της εγκατάστασης ενός (1) μηνός έως ενός (1) έτους.

Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται αντίστοιχα για την απόκρυψη ή τη μη παροχή των αναγκαίων στοιχείων για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

β) Όποιος προβαίνει σε διαφοροποίηση, αλλοίωση ή νόθευση των συστατικών παραγωγής του προϊόντος, που αναφέρονται στην περίπτωση β` της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του παρόντος νόμου, τιμωρείται με φυλάκιση ενός (1) έτους έως τριών (3) ετών.

γ) Όποιος αναγράφεται στη συσκευασία και τη σήμανση (ετικέτα) των προϊόντων του συστατικά ή ιδιότητες διαφορετικές από εκείνες που περιέχονται στο συγκεκριμένο προϊόν με σκοπό την κερδοσκοπία και την εξαπάτηση των καταναλωτών, καθώς και όποιος διακινεί ή εμπορεύεται εν γνώσει του τέτοια προϊόντα με σκοπό την κερδοσκοπία και την εξαπάτηση των καταναλωτών τιμωρείται με φυλάκιση ενός (1) έτους έως τριών (3) ετών.

δ) Όποιος εν γνώσει του παράγει, μεταποιεί, διακινεί ή εμπορεύεται προϊόντα του άρθρου 38 του παρόντος νόμου, καθώς και όποιος εν γνώσει του χρησιμοποιεί προϊόντα του άρθρου 38 του παρόντος νόμου, ως υπεύθυνος χώρων ομαδικής εστίασης, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 40 του παρόντος νόμου, τιμωρείται με φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δυο (2) ετών.

2. Διοικητικές Κυρώσεις

α) Όποιος προβαίνει σε διαφοροποίηση, αλλοίωση ή νόθευση των συστατικών παραγωγής του προϊόντος, που αναφέρονται στην περίπτωση β` της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του παρόντος νόμου, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) έως τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) δραχμών και με σύγχρονη άρση της λειτουργίας της εγκατάστασης για ένα (1) έτος.

β) Όποιος αναγράφει στη συσκευασία και την ετικέτα των προϊόντων του συστατικά ή ιδιότητες διαφορετικές από εκείνες που περιέχονται στο συγκεκριμένο προϊόν με σκοπό την κερδοσκοπία και την εξαπάτηση των καταναλωτών, καθώς και όποιος διακινεί ή εμπορεύεται εν γνώσει του τέτοια προϊόντα με σκοπό την κερδοσκοπία και την εξαπάτηση των καταναλωτών τιμωρείται μεπρόστιμο ύψους δέκα (10.000.000) έως τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) δραχμών και με σύγχρονη άρση της λειτουργίας της εγκατάστασης για έξι (6) μήνες.

γ) Όποιος εν γνώσει του παράγει, μεταποιεί, διακινεί ή εμπορεύεται προϊόντα, καθώς και όποιος εν γνώσει του χρησιμοποιεί προϊόντα, ως υπεύθυνος χώρων ομαδικής εστίασης, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 40 του παρόντος νόμου, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) έως είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) δραχμών.

δ) Όποιος δεν τηρεί την κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, διακίνηση, εμπορία και διάθεση των προϊόντων του τιμωρείται με πρόστιμο από πέντε εκατομμύρια (5.000.000) έως είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές, αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης και των διαπραχθεισών παραβάσεων. Ίδιες ποινές επιβάλλονται και για τη μη τήρηση ή την ελλιπή τήρηση ή την παραποίηση των αρχείων εισερχομένων – εξερχομένων.

3. Οι Διοικητικές Κυρώσεις της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλονται σε βάρος του παραβάτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Η έκθεση ελέγχου που συντάσσεται μετά τη διαπίστωση της παράβασης από τα εντεταλμένα όργανα ελέγχου κοινοποιείται από την υπηρεσία της παραγράφου 5 και επιδίδεται στον ενδιαφερόμενο, συντασσομένου αποδεικτικού επιδόσεως, ο οποίος δικαιούται να εκθέσει εγγράφως τις απόψεις του στην εν λόγω υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την επίδοσή της εκθέσεως σε αυτόν. Η μη εμπρόθεσμη έκθεση των απόψεων του ενδιαφερομένου δεν κωλύει την έκδοση της απόφασης επιβολής των διοικητικών κυρώσεων.

4. Η απόφαση επιβολής των διοικητικών κυρώσεων επιδίδεται από δημόσιο όργανο στην κατοικία ή στην επαγγελματική εγκατάσταση ή σε οποιονδήποτε τόπο βρεθεί εκείνος στον οποίο επεβλήθησαν οι Κυρώσεις. Σε περίπτωση αρνήσεως της παραλαβής, εκείνος που ενεργεί την επίδοση συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνεται η άρνηση. Όταν αγνοείται η διαμονή, η απόφαση τοιχοκολλάται στο οίκημα της υπηρεσίας της επόμενης παραγράφου και περί της τοιχοκολλήσεως συντάσσεται πρωτόκολλο που υπογράφεται από δυο (2) μάρτυρες.

5. Η μέριμνα για την κοινοποίηση και επίδοση της εκθέσεως ελέγχου στον ενδιαφερόμενο, τη σύνταξη και επίδοσητης απόφασης επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον παραβάτη, τη σύνταξη κάθε άλλου σχετικού εγγράφου, καθώς και η τήρηση του σχετικού φακέλου ανήκει στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το προϊόν στο οποίο αναφέρεται ο διενεργούμενος έλεγχος.

6. Κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου ο βαρυνόμενος από αυτήν έχει δικαίωμα άσκησης προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου. Ηάσκησητης προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.

7. Η απόφαση επιβολής της διοικητικής κύρωσης, όταν καταστεί αμετάκλητη, ανακοινώνεται στον ημερήσιο τύπο και τα έξοδα της ανακοίνωσης καταλογίζονται στον παραβάτη και εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

Τα πρόστιμα αναπροσαρμόζονται ανά διετία με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 45
Έσοδα από την επιβολή των προστίμων
Τα έσοδα από την επιβολή των προστίμων του προηγουμένου άρθρου αποτελούν έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών και διατίθενται για την άμεση εξυπηρέτηση των δαπανών που απαιτούνται για τους διενεργούμενους ελέγχους και τις αναλύσεις αυτών. Τα εν λόγω πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

Άρθρο 46
Έναρξη ισχύος του άρθρου 40 του παρόντος νόμου

1. Η ισχύς του άρθρου 40 του παρόντος νόμου αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευση αυτού του νόμου.

2. Τα προϊόντα τα οποία έχουν παρασκευασθεί έως την ημερομηνία της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται των διατάξεων αυτού του νόμου. Η κυκλοφορία προϊόντων που έχουν παρασκευασθεί ή συσκευασθεί πριν από την παραπάνω αναγραφόμενη ημερομηνία δεν μπορούν να κυκλοφορούν παρά την τυχόν αντίθετη ένδειξη για το χρόνο που μπορεί να διατηρηθούν αυτά τα προϊόντα προς χρήση πέραν του ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας προσδιορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή των άρθρων 40 έως και 45 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 47
Κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων

1. Για τη διενέργεια των ελέγχων στα νωπά αλιευτικά προϊόντα, με απόφαση του οικείου Νομάρχη ή Προέδρου διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνιστώνται σε κάθε νομό της χώρας, ο οποίος εμφανίζει αλιευτική δραστηριότητα, ένα ή περισσότερα κλιμάκια ελέγχου. Τα κλιμάκια αυτά συγκροτούνται από τους εξής υπαλλήλους της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης:

α) `Έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Ixθυολόγων της Υπηρεσίας Αλιείας και αν δεν υπάρχει υπάλληλος του κλάδου αυτού, έναν υπάλληλο του κλάδου ΤΕ Ιχθυοκομίας -Αλιείας. Αν στην παραπάνω υπηρεσία δεν υπηρετούν υπάλληλοι των παραπάνω κλάδων, ως μέλος του κλιμακίου ορίζεται μόνιμος υπάλληλος που έχει ασκήσει καθήκοντα σχετικά με θέματα αλιείας,

β) `Έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Κτηνιατρικού της Υπηρεσίας Κτηνιατρικής, αρμόδιο για τον υγειονομικό έλεγχο των αλιευμάτων και των προϊόντων αλιείας.

γ) `Έναν μόνιμο υπάλληλο της Υπηρεσίας Εμπορίου.

Με την απόφαση σύστασης και συγκρότησης του κλιμακίου ως συντονιστής αυτού ορίζεται το αναφερόμενο στην περίπτωση α` μέλος.

Τα μέλη του κλιμακίου, με ισάριθμους αναπληρωτές, ορίζονται με απόφαση του οικείου Νομάρχη, με διετή θητεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας επιτρέπεται η αντικατάσταση των μελών.

Για τη διενέργεια των ελέγχων απαιτείται η παρουσία και των τριών μελών του κλιμακίου.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.17 του άρθρου 3 του Ν.2732/1999 (Α` 154), αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.10 του άρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

2. Αντικείμενο των ελέγχων είναι η εξακρίβωση της τήρησης ή μη των προδιαγραφών εμπορίας των νωπών αλιευτικών προϊόντων για την κατάταξη τους σε κατηγορίες νωπότητας και μεγέθους και της νόμιμης σήμανσης των προϊόντων αυτών, τα οποία προορίζονται για κατανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Οι παραπάνω έλεγχοι διενεργούνται και στα νωπά αλιευτικά προϊόντα προέλευσης τρίτων χωρών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  την παρ.11 τουάρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223)

3. Οι έλεγχοι της προηγούμενης παραγράφου δεν υποκαθιστούν τους κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους προστασίας ονομασίας προέλευσης των προϊόντων αυτών, που προβλέπονται από τις κείμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  την παρ.11 τουάρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223)

4. Οι έλεγχοι στα νωπά αλιευτικά προϊόντα διενεργούνται στους χώρους πρώτης πώλησης, όπως ιχθυόσκαλες, ιχθυαγορές, σημεία εκφόρτωσης κ.λ.π..

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζονται και άλλοι χώροι διενέργειας ελέγχου αλιευτικών προϊόντων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  την παρ.11 τουάρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223)

5. Οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 2, των εδαφίων α`, β` και γ` της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν. 2343/1995 (ΦΕΚ 211 Α`) και της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.820/1978 (ΦΕΚ 174 Α`) εφαρμόζονται ανάλογα και για τα κλιμάκια ελέγχου του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 48
Διοικητικές Κυρώσεις

1. Επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) δραχμές σε βάρος όποιοι αρνείται ή κωλυσιεργεί τη διενέργεια των ελέγχων του προηγούμενου άρθρου ή δεν παρέχει στην αρμόδια αρχή πληροφορίες όταν ζητούνται ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες ή αναγράφει στις ενδείξεις της σήμανσης (ετικέτας) των αλιευτικών προϊόντων στοιχεία διαφορετικά από την πραγματική τους κατάσταση ή εν γνώσει ή από βαρειά αμέλεια εμπορεύεται ή καθ` οιονδήποτε τρόπο διακινεί ή παράγει τέτοια προϊόντα.

2. Επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) μέχρι τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δραχμές σε βάρος του υποχρέου που δεν υποβάλλει δήλωση πώλησης αλιευτικών προϊόντων και στατιστικών στοιχείων αλιευτικής παραγωγής, καθώς και στοιχείων για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων που ζητούνται από την αρμόδια αρχή.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.12 του άρθρου 22 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

3. Σε βάρος του υποχρέου που δεν τηρεί και δεν υποβάλλει ημερολόγιο πλοίου και δήλωση εκφόρτωσης αλιευτικών προϊόντων επιβάλλονται οι Κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του εδαφίου γ`της παραγράφου 1, των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 11 του ν.δ/τος 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν.2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`).

4. Τα πρόστιμα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου επιβάλλονται σε βάρος του παραβάτη φυσικού ή νομικού προσώπου, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. “Η αναφερόμενη στην παράγραφο 7 έκθεση ελέγχου” του προηγούμενουάρθρου, που συντάσσεται μετά τη διαπίστωση της παράβασης από ταεντεταλμένα κλιμάκια ελέγχου, επιδίδεται στον ενδιαφερόμενο, συντασσομένου αποδεικτικού επιδόσεως, ο οποίος δικαιούται να εκθέσει εγγράφως τις απόψεις του στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας εντός δέκα (10) ημερών από την επίδοση της εκθέσεως σε αυτόν. Κατά την επιμέτρηση των προστίμων εκτιμάται η σοβαρότητα της παράβασης και η διάρκειά της, το μέγεθος της αλιευτικής εκμετάλλευσης και η πρόθεση ή μη του παραβάτη. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται το διπλάσιο από τα οριζόμενα από το παρόν άρθρο πρόστιμα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του Ν.2945/2001 (Α` 223).

5. Η απόφαση επιβολής του προστίμου επιδίδεται από δημόσιο όργανο στην κατοικία ή στην επαγγελματική εγκατάσταση ή σε οποιονδήποτε τόπο βρεθεί εκείνος στον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο. Περί της επιδόσεως συντάσσεται αποδεικτικό.Σε περίπτωση αρνήσεως της παραλαβής, εκείνος που ενεργεί την επίδοση συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνεται η άρνηση. Όταν αγνοείται η διαμονή, η απόφαση τοιχοκολλάται στο οίκημα της Υπηρεσίας Αλιείας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και περί της τοιχοκολλήσεως συντάσσεται πρωτόκολλο που υπογράφεται από δυο μάρτυρες.

6. Κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου ο βαρυνόμενος από αυτήν έχει δικαίωμα άσκησηςπροσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, το οποίο δικάζει σε μονομελή σύνθεση, μέσα σε προθεσμία (20) ημερών, η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα που επιδόθηκε η απόφαση. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης, μπορεί όμως με απόφαση του προέδρου του διοικητικού πρωτοδικείου, στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή, να ανασταλεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 820/1978 (ΦΕΚ 174 Α`), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 27 του ν. 1406/1983 (ΦΕΚ 182 Α`), εν μέρει ή στο σύνολο η εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, αν εξαιτίας έκδηλων σφαλμάτων αυτής πιθανολογείται η μερική ή ολική ευδοκίμηση της προσφυγής ή διαπιστώνεται από συγκεκριμένα στοιχεία αδυναμία καταβολής από τον αιτούντα.

Κατά των αποφάσεων των διοικητικών πρωτοδικείων επιτρέπεται η άσκηση των ένδικων μέσων, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας, για την εκδίκαση των οποίων, καθώς και των προσφυγών της προηγούμενης παραγράφου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ίδιου Κώδικα.

7. Τα ποσά των προστίμων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν παρέλθει διετία από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

8. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα και λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων 47 και 48.

Άρθρο 49
Έσοδα από την επιβολή των προστίμων
Τα έσοδα από την επιβολή των προστίμων των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου 48, καθώς και τα πρόστιμα του άρθρου 9 του ν.2040/1992 αποτελούν έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών), διατίθενται για τη διενέργεια των ελέγχων των αλιευτικών προϊόντων του άρθρου 47 του παρόντος νόμου, καθώς και για κάθε άλλο σκοπό αλιείας και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως εσόδων.

Άρθρο 50
Ρύθμιση θεμάτων αλιείας

1. Υπό τον όρο “ιχθυαγορά” νοείται το σύνολο των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων, κτιρίων, ψυγείων και λοιπού εξοπλισμού μετά της συναφούς προς αυτόν χερσαίας ζώνης, οι οποίες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση υγιούς και ορθολογικώς λειτουργούντος χονδρεμπορίου αλιευτικών προϊόντων, στη διασφάλιση του ελέγχου της υγιεινής καταστάσεως των αλιευμάτων και στην τήρηση στατιστικών στοιχείων.

2. Για την επίτευξη των σκοπών των ιχθυοσκαλών και ιχθυσκαλών και ιχθυαγορών, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 23 του ν.δ/τος 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α`) και στην προηγούμενη παράγραφο, αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, καθιστάται υποχρεωτική η προσκόμιση στην ιχθυόσκαλα του νομού ή στην ιχθυαγορά και η περαιτέρω διακίνηση από αυτές όλων των προελεύσεως Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εισαγόμενων αλιευμάτων (νωπών, ψυγμένων, κατεψυγμένων κ.λ.π) ανεξάρτητα από το μέσο (χερσαίο, πλωτό, εναέριο) με το οποίο αυτά προσκομίζονται. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική προσκόμιση, είτε ενιαία είτε χωριστά για κάθε ιχθυόσκαλα ή ιχθυαγορά.

Σχετικό:  ΥΑ 274005/2000 (ΦΕΚ Β 593/4-5-2000)

3. Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται να προβλέψει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας τις απαιτούμενες πιστώσεις για την, με δαπάνες του Υπουργείου, κατασκευή ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών, καθώς και για τις απαιτούμενες γι`αυτές μελέτες.

Η έδρα των, κατά τα ανωτέρω, κατασκευαζόμενων ιχθυοσκαλών και ιχθυαγορών, καθώς και η σκοπιμότητα ιδρυσής τους καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Για την ίδρυση ιχθυόσκαλας ή ιχθυαγοράς από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή από οργανισμό ή ιδιώτη σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας απαιτείται εγκριτική απόφαση σκοπιμότητας του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εν λόγω ιχθυόσκαλες ή ιχθυαγορές, καθώς και η έδρα αυτών.

5. Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο ιδρυόμενες ιχθυόσκαλες και ιχθυαγορές θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του άρθρου 23 του ν.δ/τος 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α`) και της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, την δε επ`αυτών εποπτεία ασκεί ο Υπουργός Γεωργίας.

6. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζεται, κάθε φορά, ειδικό τέλος, είτε ενιαία είτε χωριστά για κάθε ιχθυόσκαλα ή ιχθυαγορά, το οποίο καταβάλλεται από τους συναλλασσόμενους και λοιπούς υπόχρεους, καθώς και οι υποχρεώσεις κατηγορίας επιτηδευματιών. Η καταβολή του ειδικού τέλους από τους συναλλασσόμενους και λοιπούς υπόχρεους πραγματοποιείται χάριν του δημοσίου συμφέροντος, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίηση ή μη των δημοσίων υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιχθυόσκαλες ή ιχθυαγορές και για τα αλιεύματα που προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Το ειδικό τέλος στις εν λόγω αποφάσεις διαφοροποιείται και κλιμακούται ανάλογα με την ιδιότητα των συναλλασσομένων και λοιπών υποχρέων.

Το ειδικό τέλος ορίζεται είτε σε ποσοστό επί της αξίας όλων των αλιευμάτων, τα οποία υποχρεούνται να προσκομίζονται και διακινούνται μέσω αυτών, είτε με άλλο τρόπο. Το ειδικό τέλος, αν τα αλιεύματα προέρχονται από το εξωτερικό, εισπράττεται εφάπαξ κατά τον εκτελωνισμό τους και φέρεται σε πίστωση του λογαριασμού για τις ιχθυοσκαλες – ιχθυαγορές ή άλλου ειδικού λογαριασμού του Δημοσίου.

Σχετικό:  παρ.18 άρθρ.3 Ν.2732/1999, ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

7. Τα της διεξαγωγής των εργασιών στις ιχθυόσκαλες και ιχθυαγορές ρυθμίζονται από κανονισμό που συντάσσρται από το φορέα διοικήσεως και διαχειρίσεως αυτών και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας.

8. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να εκμισθώνονται κατ`εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 122 του από 11/12.11.1929 π.δ/τος “περί Διοικήσεως Δημοσίων Κτημάτων” (ΦΕΚ 399 Α`), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι κάθε φύσης εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των Κρατικών Ιχθυογεννητικών Σταθμών, εν όλω ή εν μέρει, μετά από αιτιολογημένη πρόταση και μελέτη σκοπιμότητας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εκμετάλλευση σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς, δημοτικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή να παραχωρούνται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για ερευνητικές εργασίες για λογαριασμό της αρμόδιας για τη λειτουργία τους υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.

9. Τα κτίρια των ιχθυοσκαλών Πειραιά, Καβάλας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης και Χίου, τα οποία έχουν αναρθεί από το Δημόσιο πριν την 31.12.1974 θεωρούνται ότι ανεγέρθηκαν νόμιμα.

10. Για την ίδρυση ιχθυόσκαλας ή ιχθυαγοράς από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή οργανισμό ή ιδιώτη σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας απαιτείται εγκριτική απόφαση σκοπιμότητας του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με αυτή την απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι εν λόγω ιχθυόσκαλες ή ιχθυαγορές, καθώς και η εδρα αυτών).

Σημ.: όπως η παρ.10 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.19 άρθρ.3 Ν.2732/1999, ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

Άρθρο 51
Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 1361/1983 (ΦΕΚ 66 Α`)

1. Στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1361/1983, μεταξύ του πρώτου και δεύτερου εδαφίου, προστίθεται νέο εδάφιο, το κείμενο του οποίου έχει ως εξής:

“Ειδικότερα για την έκδοση βεβαιώσεων που πιστοποιούν την ιδιότητα του αλιέα αρμόδιοι είναι μόνο οι Αλιευτικοί Αγροτικοί Σύλλογοι”.

2. Στο τέλος της παρ.3 του άρθρου 6 του ν.1361/1983 προστίθεται νέο εδάφιο, το κείμενο του οποίου έχει ως εξής:

“Στα όρια ενός δήμου ή ενός νομού σε περίπτωση που σε ένα δήμο δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου αριθμός μελών, είναι δυνατή η ίδρυση και λειτουργία ενός μόνο Αλιευτικού Αγροτικού Συλλόγου, τα μέλη του οποίου είναι επαγγελματίες αλιείς.”

3. Τα άρθρα 9 και 10 του ν.1361/1983 αντικαθίστανται ως εξής:

“Άρθρο 9 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων

1. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του ίδιου νομού μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.Ειδικότεραοι Αλιευτικοί Αγροτικοί Σύλλογοι μπορεί να συστήσουν μια (1) Ομοσπονδία Αλιευτικών Αγροτικών Συλλόγων με περιφέρεια τα όρια της Διοικητικής Περιφέρειας όπου η έδρα τους.

Για τη σύσταση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων απαιτείται:

α) Η σύμπραξη δώδεκα (12) τουλάχιστον Αγροτικών Συλλόγων, σε νομούς δε με πληθυσμό κατώτερο των εξήντα χιλιάδων (60.000) κατοίκων, η σύμπραξη έξι (6) τουλάχιστον Αγροτικών Συλλόγων.

Ειδικότερα για τη σύσταση ομοσπονδίας Αλιευτικών Αγροτικών Συλλόγων είναι δυνατή η σύσταση μιας (1) μόνο Ομοσπονδίας εντός της ίδιας Διοικητικής Περιφέρειας, για την οποία απαιτείται η σύμπραξη έξι (6) τουλάχιστον Αλιευτικών Αγροτικών Συλλόγων της ίδιας Διοικητικής Περιφέρειας ή λιγότερων, εφόσον υπάρχει ειδική αιτιολογημένη γνώμη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

β) Η τήρηση των διατυπώσεων των άρθρων 78 επόμενα του Αστικού Κώδικα.

2. Κάθε Αγροτικός Σύλλογος έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μιας (1) μόνο Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, εκείνης του νομού στον οποίο έχει την έδρα του ή προκειμένου για Αλιευτικούς Αγροτικούς Συλλόγους της Ομοσπονδίας στη Διοικητική Περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του.

Άρθρο 10 Συνομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων

1. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων μπορεί να συστήσουν σε πανελλήνιο επίπεδο Συνοποσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. Ειδικότερα οι Ομοσπονδίες Αλιευτικών Αγροτικών Συλλόγων μπορεί να συστήσουν σε πανελλήνιο επίπεδο μια (1) μόνο Συνομοσπονδία Αλιευτικών Αγροτικών Συλλόγων.

Για τη σύσταση Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων απαιτείται η σύμπραξη δεκαπέντε (15) τουλάχιστον Ομοσπονδιών ή προκειμένου για τη Συνομοσπονδία Αλιευτικών Αγροτικών Συλλόγων επτά (7) τουλάχιστον Ομοσπονδιών και η τήρηση των διατυπώσεων των άρθρων 78 επόμενα του Αστικού Κώδικα.

2. Κάθε Ομοσπονδία έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μιας (1) μόνο Συνοποσπονδίας.”

Άρθρο 52
Συμμετοχή εμπειρογνωμόνων σε Διοικητικά Συμβούλια νομικών προσώπων εποπτευομένων από το Υπουργείο Γεωργίας

1. Στα Διοικητικά Συμβούλια των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Γεωργίας νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, πλην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και Κεντρικών Αγορών, μπορεί να συμμετέχουν και δυο (2) εμπειρογνώμονες, αντίστοιχης ειδικότητας με το αντικείμενο και το έργο του νομικού προσώπου, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Γεωργίας και μπορεί να τοποθετούνται σε θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Συνιστάται θέση Αντιπροέδρου στα Διοικητικά Συμβούλια του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών), του Οργανισμού Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου (Ο.Ε.Ε.Ε.) και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.). Αντιπρόεδρος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ένα από τα τακτικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ανωτέρω νομικών προσώπων. Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε όλα τα καθήκοντα όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται.

Άρθρο 53

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 5α του ν.1790/1988, όπως το άρθρο 5α προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 31 του ν.2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Η ειδική ασφαλιστική εισφορά ορίζεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης και σε ποσοστό μισό τοις εκατό (0,5%) για τα προϊόντα ζωικής, αλιευτικής και υδατοκαλλιεργητικής προέλευσης.”

2. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ.14 του άρθρου 5α του ν. 1790/1988, όπως το άρθρο 5α προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 31 του ν. 2040/1992, αντικαθίσταται ως εξής:

“Από τα ανωτέρω ποσά της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, που εισπράττονται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες υπέρ του ΕΛ.Γ.Α., παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) ως ποσοστό είσπραξης. Επίσης, από τα ποσά αυτά, που εισπράττονται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες με βάση τις δηλώσεις απόδοσης από τους υποχρέους της ως άνω εισφοράς και τους λοιπούς τίτλους είσπραξης, παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου ποσοστό τρια τοις εκατό (3%) ως ποσοστό βεβαίωσης.”

3. Η παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 1790/1988 (ΦΕΚ 134 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση γ`της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:

“6. Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, τα μέλη ο νομικός σύμβουλος και ο γραμματέας του Δ.Σ. λαμβάνουν αποζημίωση, που καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, μετά από πρόταση του Δ.Σ.”

4. Η παρ. 6 του άρθρου 10 του ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

“6. Αν δεν υπάρχει Υποδιοικητής ή κωλύεται ή απουσιάζει, τις αρμοδιότητές του ασκεί ως νόμιμος αναπληρωτής του ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛ.Γ.Α.”

5. Η παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 1790/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

“4. Με τους κανονισμούς του άρθρου 3 παρ. 3 καθορίζονται οι εργασίες που εκτελούνται για λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. από τους ανταποκριτές του στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας. Ως ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. δύνανται να ορίζονται με απόφαση του Διοικητή του ΕΛ.Γ.Α., κατά προτίμηση μετά από πρόταση των οικείων δημάρχων ή προέδρων, δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι. Στις κοινότητες που δεν υπηρετούν κοινοτικοί υπάλληλοι, ως ανταποκριτής του ΕΛ.Γ.Α. ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του ΕΛ.Γ.Α., μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, που προτείνεται από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας, καθορίζονται οι χρηματικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. στους ανταποκριτές του.”

Άρθρο 54
Είσπραξη αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α.

1. Οι παραγωγοί υποχρεούνται να εμφανίζουν παραστατικά προς είσπραξη αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α..

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας θα ρυθμιστεί η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 55
Τροποποίηση του ν. 2325/1995 (ΦΕΚ 153 Α`)
Στο άρθρο 11 του ν.2325/1995 προστίθεται παράγραφος 5, που έχει ως εξής:

“5. Το προσωπικό όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ), που υπηρετούσε με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμο ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου) και με οποιαδήποτε υπηρεσιακή πράξη, κατά τη δημοσίευση του ν. 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α`), στα πρώην Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Κ.Ε.Π.Π.Υ.),τα οποία με το άρθρο 7 του παρόντος νόμου μετονομάστηκαν σε Κέντρα Ελέγχου Λιπασμάτων (Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ.), στα Αμπελουργικά Φυτώρια, στους Δενδροκομικούς Σταθμούς και στα Κρατικά Κτήματα, όπως επίσης και στις πρώην Διευθύνσεις Γεωργίας, όπου δεν λειτουργούσαν Κ.Ε.Π.Π.Υ., και εξυπηρετούσε τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία δραστηριότητες στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού και των λιπασμάτων εξακολουθεί να υπηρετεί στις εν λόγω Υπηρεσίες, ανακαλουμένων αυτοδίκαια των διαπιστωτικών πράξεων των Νομαρχών.”

Άρθρο 56
Εφαρμογή του άρθρου 1 του ν.303/1976 (ΦΕΚ 94 Α`)
Η διάταξη του άρθρου 1 του ν. 303/1976 εφαρμόζεται και για τους τακτικούς υπαλλήλους του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ν.Π.Δ.Δ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Γεωργίας, τους εφεξής αποχωρούντες ή απολυομένους της υπηρεσίας και δικαιουμένους σύνταξης.

Άρθρο 57
Ενίσχυση της “ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗΣ” Α.Ε. από τον Οργανισμό Βάμβακος
Ο Οργανισμός Βάμβακος αναλαμβάνει να ενισχύσει από τα αποθεματικά του την τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση “ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ” Α.Ε. για την πληρωμή των εργαζομένων της με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών.

Άρθρο 58
Είσπραξη αμοιβής παρατηρητών υδρολογικών – μετεωρολογικών σταθμών

1. Το από την οικεία οικονομική εφορία θεωρημένο δελτίο παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α`), δεν απαιτείται για την είσπραξη της αμοιβής από τους παρατηρητές των υδρολογικών – μετεωρολογικών σταθμών που απασχολούνται στις Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με σύμβαση μίσθωσης έργου για τη συγκέντρωση και επεξεργασία υδρολογικών στοιχείων από τους υδρολογικούς – μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας.

2. Η ισχύς της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει από την 1ης Ιανουαρίου 1997.

Άρθρο 59
Τροποποίηση του ν.δ/τος 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α`)
Το άρθρο 32 του ν.δ/τος 420/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 32

Αλιεία από πλοία ξένης εθνικότητας

1. Στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Ελληνικού Κράτους απαγορεύεται η αλιεία με πλοία ανήκοντα, τόσο από πλευράς εθνικότητας, όσο και πλοιοκτησίας, κατά πλειοψηφία σε υπηκόους τρίτων χωρών.

2. Στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Ελληνικού Κράτους επιτρέπεται κατ`εξαίρεση, ύστερα από άδεια που χορηγείται από τον Υπουργό Γεωργίας, η αλιεία με πλοία της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον είναι δυνατή η αλιεία στην αιγιαλίτιδα ζώνη των ως άνω χώρων με πλοία ελληνικής σημαίας και πλοιοκτησίας, κατ`εφαρμογή σχετικής διακριτικής συμφωνίας.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της αλιευτικής δραστηριότητας στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Ελληνικού Κράτους, καθώς και το ύψος του παραβόλου που καταβάλλεται για τη χορήγηση της άδειας της προηγούμενης παραγράφου.”

Άρθρο 60
Τροποποίηση του ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`)
Το άρθρο 7 του ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 7

Ψήφοι μελών Τοπικών ΟργανισμώνΕγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.)

Οι ψήφοι των μελών των τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) στην τοπική συνέλευση καθορίζονται με βάση τη συνολικά κατεχόμενη από κάθε μέλος έκταση που βρίσκεται στην περιοχή δικαιοδοσίας κάθε Οργανισμού και εξυπηρετείται από τα εγγειοβελτιωτικά έργα με την ακόλουθη κλίμακα:

Από 5 στρέμματα μέχρι 20 στρέμματα1 ψήφοςΠάνω από 20 στρέμματαμέχρι και 50 στρέμματα2 ψήφοιπάνω από 50 στρέμματα3 ψήφοι

Ομάδα μελών που κατέχει συνολικά έκταση μέχρι 5 στρέμματα δικαιούται 1 ψήφο και ορίζει τον εκπρόσωπό της στην τοπική συνέλευση.”

Άρθρο 61
Βεβαίωση και είσπραξη οφειλών υπέρ των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων
Σχετικό: ΥΑ οικ. 11451(ΦΕΚ Β 1177/5.8.2010) , ΥΑ 16693/2009 ΦΕΚ Β 2634/31.12.2009 , ΥΑοικ. 14061/17-7-2007 (ΦΕΚ Β΄1566/17.8.2007)
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη του άρθρου

1. Οι υπόχρεοι για την καταβολή των δαπανών της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 1277/1972 (Α΄ 213) (πάγιες εισφορές, αρδευτικά τέλη και λοιπά δικαιώματα), υπέρ των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ), του Αρδευτικού Οργανισμού Στυμφαλίας-Ασωπού Κορινθίας (ΑΟΣΑΚ), των Προσωρινών Διοικουσών Επιτροπών (ΠΔΕ) και των Τοπικών Επιτροπών Αρδεύσεων (TEA), υποχρεούνται να υποβάλλουν στον οικείο Οργανισμό, στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους που επωφελούνται από τα εγγειοβελτιωτικά έργα, δήλωση των στοιχείων επικοινωνίας και του αριθμού φορολογικού μητρώου τους (Α.Φ.Μ.), μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης. Αν η χρήση του ακινήτου έχει παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τον ιδιοκτήτη του σε άλλο πρόσωπο και έχει συμφωνηθεί η καταβολή των οφειλών να γίνεται από το πρόσωπο αυτό, ιδιοκτήτης και παραχωρησιούχος υποβάλλουν κοινή δήλωση, που υπογράφεται και από τους δύο και περιλαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας τους και τους Α.Φ.Μ. τους. Ο οικείος Οργανισμός δημοσιεύει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο πρόσκληση για την υποβολή των δηλώσεων. Αν μεταβληθεί οποιοδήποτε από τα ανωτέρω στοιχεία, οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλουν νέα δήλωση με τα επικαιροποιημένα στοιχεία μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μεταβολή.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

2. Με βάση τις ετήσιες οφειλές της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 1277/1972 οι Οργανισμοί της παραγράφου 1 καταρτίζουν πίνακα των υπόχρεων για την καταβολή των οφειλών, που δημοσιεύεται με ανάρτηση στα γραφεία τους και στον οικείο τόπο δημοσίευσης του Δήμου ή της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας όπου έχουν την έδρα τους. Κατά του πίνακα οφειλών επιτρέπεται η άσκηση ένστασης μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη δημοσίευσή του, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού. Οι ενστάσεις εξετάζονται υποχρεωτικά μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Μετά την έκδοση απόφασης επί των ενστάσεων ο πίνακας οφειλών καθίσταται οριστικός μετά τη θεώρησή του από την οικεία Περιφέρεια.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

3. Οι υπόχρεοι καταβάλουν τις οφειλές τους στους οικείους Οργανισμούς της παραγράφου 1 μέσα σε ένα (1) μήνα από την οριστικοποίηση του πίνακα σύμφωνα με την παράγραφο 2. Μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αυτής οι Οργανισμοί αποστέλλουν με κάθε πρόσφορο μέσο ειδοποίηση προς τους υπερήμερους οφειλέτες σχετικά με το ύψος των οφειλών τους. Με την ίδια ειδοποίηση, τους ενημερώνουν για τη διαδικασία είσπραξης σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 και για τη δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων και κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος (Α΄ 243) και το άρθρο 40 του ν.δ. 3881/1958 (Α΄ 181).
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

4. Μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την κατά την παράγραφο 2 οριστικοποίηση του πίνακα και το αργότερο μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες, οι οικείοι Οργανισμοί της παραγράφου 1 καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των υπερήμερων οφειλετών με τις αντίστοιχες ετήσιες οφειλές τους και τον αποστέλλουν στις οικείες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για είσπραξη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων. Η βεβαίωση των οφειλών συντελείται με την εγγραφή των υπόχρεων στον ανωτέρω πίνακα, χωρίς να απαιτείται η σύνταξη χρηματικού καταλόγου από τον οικείο Οργανισμό. Οι ΔΟΥ προβαίνουν στην είσπραξη των οφειλών και αποδίδουν στους δικαιούχους Οργανισμούς τα εισπραττόμενα ποσά. Όταν παρέλθουν τρεις (3) μήνες από την ειδοποίηση των υπόχρεων από τις ΔΟΥ, η οποία πρέπει να κοινοποιείται και στους δικαιούχους Οργανισμούς, οι Οργανισμοί προβαίνουν στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων και κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 13.9.1959 βασιλικού διατάγματος και το άρθρο 40 του ν.δ. 3881/1958.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

5.α) Οι Οργανισμοί μπορούν, με απόφαση του Δ.Σ. μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στην περίπτωση των ΤΟΕΒ, και με απόφαση του Δ.Σ. των ΓΟΕΒ ή του ΑΟΣΑΚ, να ρυθμίζουν την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλα τα μέλη τους. Η διάρκεια καταβολής των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες και ο χρόνος καταβολής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο παραγραφής των οφειλών κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.δ. 1277/1972. Τα μέλη τα οποία δεν τηρούν τους όρους της ρύθμισης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών απεντάσσονται από τη διαδικασία ρύθμισης. Το ανωτέρω διάστημα μπορεί να παρατείνεται για τέσσερις (4) μήνες ακόμα σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού και έγκριση από την οικεία Περιφέρεια, μετά από αίτημα του μέλους.

Οι Οργανισμοί καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των οφειλών των οφειλετών που έχουν απενταχθεί από τη διαδικασία ρύθμισης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τον οποίο αποστέλλουν μέσα σε δύο (2) μήνες στις οικείες ΔΟΥ για είσπραξη, σύμφωνα με την παράγραφο 4.

β) Οι διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και για τις οφειλές των μελών του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κωπαΐδας», ο οποίος καταργήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74) και έχει τεθεί σε εκκαθάριση με το άρθρο 61 του ν. 4305/2014 (Α΄ 237). Όπου στις διατάξεις της περίπτωση α΄ ορίζεται αρμοδιότητα Οργανισμού ή Δ.Σ. αυτού, εννοείται, για τον «Οργανισμό Κωπαΐδας», ο ορισθείς εκκαθαριστής.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

6. Οι υπερήμεροι, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφειλέτες των Οργανισμών της παραγράφου 1, οφείλουν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς αυτούς ή να προβούν σε ρύθμιση της καταβολής αυτών σε δόσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 5, μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης. Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, οι οικείοι Οργανισμοί καταρτίζουν πίνακα με το σύνολο των οφειλών των υπερήμερων οφειλετών, τον οποίο αποστέλλουν μέσα σε δύο (2) μήνες στις οικείες ΔΟΥ για είσπραξη, σύμφωνα με την παράγραφο 4.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

7. Στους υπόχρεους, που δεν υποβάλλουν τη δήλωση της παραγράφου 1 μέσα στην προθεσμία που ορίζεται, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις πάγιες εισφορές που οφείλουν για το αντίστοιχο διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Στους υπόχρεους που υποβάλλουν ανακριβή δήλωση επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις πάγιες εισφορές που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της ανακριβούς δήλωσης μέχρι τη διόρθωσή της. Τα ανωτέρω πρόστιμα, τα οποία αποτελούν έσοδα του οικείου Οργανισμού, επιβάλλονται με απόφαση του Δ.Σ. του.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

Άρθρο 62
Τροποποίηση διατάξεων του ν.414/1976

1. Το άρθρο 5 του ν.414/1976 (ΦΕΚ 212 Α`) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Άρθρο 5Βεβαίωση και είσπραξη εισφορών υπέρ Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

1. Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) που λειτουργούν σε περιοχές δικαιοδοσίας Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.), από τις εισπράξεις των κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν.δ/τος 1277/1972 οφειλών των υποχρέων υποχρεούνται να αποδίδουν στους Γ.Ο.Ε.Β. το ποσό που αναλογεί για τις από το άρθρο 47 του β.δ/τος από 13.9.1959 (ΦΕΚ 243 Α`) προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους.

2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος απόδοσης στους Γ.Ο.Ε.Β. των αποδιδόμενων ποσών της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.”

2. Στο άρθρο 8 του ν.414/1976 προστίθεται εδάφιο, που έχει ως ακολούθως:

“Οι διατάξεις που ισχύουν για την είσπραξη των οφειλών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) εφαρμόζονται ανάλογα και για τον Αρδευτικό Οργανισμό Στυμφαλίας – Ασωπού – Κορινθίας (Α.Ο.Σ.Α.Κ.) και για τον Οργανισμό Κωπαϊδος (Ο.Κ.).”

Άρθρο 63
Οικονομικές υποχρεώσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

1. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των ωφελουμένων από τα έργα των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από το άρθρο 47 του από 13.9.1959 β.δ/τος (ΦΕΚ 243 Α`), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 61 του παρόντος νόμου.

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 47 του από 13.9.1959 β.δ/τος, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στο άρθρο 61 του παρόντος νόμου καταργούνται.

Άρθρο 64
Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ/τος 1277/1972

1. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. δ/τος 1277/1972 εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων του όρθρου 61 του παρόντος νόμου, μόνο για τις εισφορές μελών των Ο.Ε.Β. που είναι πιστούχοι τής Α.Τ.Ε. με ενήμερες οφειλές.

Οι δανειοδοτήσεις που προβλέπονται από τις αναφερόμενες διατάξεις του ν.δ. 1277/1972, από 1ης Ιανουαρίου 1998 δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας και αποτελούν βραχυχρόνιες χρηματοδοτήσεις όμοιες με αυτές προς μεμονωμένους καλλιεργητές.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.11 Ν.2612/1998 και με την παρ.21 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

2. Η κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.δ. 1277/1972 παραγραφή αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την κατά τις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 61 αποστολή των πινάκων των υπόχρεων στις οικείες ΔΟΥ, για είσπραξη των οφειλών, μέχρι την τυχόν επιστροφή των οφειλών ως ανείσπρακτων στους δικαιούχους Οργανισμούς. Ο χρόνος της αναστολής δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.7 Άρθρο 66 ΝΟΜΟΣ 4546/2018 και ισχύει από 12/6/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου για την αναστολή της παραγραφής εφαρμόζονται και για τις οφειλές των, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν.δ/τος 1277/1972, όπως αυτή ίσχυε πριν την κατάργησή της με την παρ.1 του παρόντος άρθρου , υποχρέων που τυχόν έχουν επιστραφεί ως ανείσπρακτες στην Αγροτικής Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) από τα οικεία Δημόσια Ταμεία, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί μέχρι τη δημοσίευσή του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κατά την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ν.δ/τος 1277/1972 χρόνος της δεκαετούς παραγραφής.

Άρθρο 65
Μεταβιβάσεις ακινήτων – Χορήγηση δανείων

1. Σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία της κυριότητας των αγροτικών ακινήτων, για τα οποία επιβάλλονται οι εισφορές, τα αρδευτικά τέλη ή το αντίτιμο χρήσεως αρδευτικού ύδατος της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.δ/τος 1277/1972 και προ της υπογραφής του συμβολαίου οι πωλητές (υπόχρεοι) υποχρεούνται να προσκομίσουν στο συμβολαιογράφο βεβαίωση του οικείου Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου κείται το αγροτικό ακίνητο, από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλονται οι αναφερόμενες οφειλές, άλλως το συμβόλαιο μεταβίβασης είναι άκυρο.

Σχετικό:  παρ.22 άρθρ.3 Ν.2732/1999,ΦΕΚ Α 154/30.7.1999

2. Η Α.Τ.Ε. υποχρεούται να μη χορηγεί δάνεια στους υποχρέους της παραγράφου 3 του άρθρου 61 του παρόντος νόμου, αν δεν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες από την ίδια παράγραφο εισφορές τους.Για την απόδειξη της συνδρομής ή μη της ανωτέρω προϋπόθεσης οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στην Α.Τ.Ε. βεβαίωση του οικείου Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκονται τααγροτικά τους ακίνητα που ωφελούνται από τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Άρθρο 66
Αδικαιολογήτως εισπραχθέντα ποσά αποζημίωσης στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμ. 1096/1988
Ποσά αποζημίωσης που αδικαιολογήτως καταβλήθηκαν σε διαγραφέντες από το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ο.Κ.) αριθμ. 1096/1988 του Συμβουλίου της 25ης Απριλίου 1988 “σχετικά με την καθιέρωση κοινοτικού καθεστώτος για την ενθάρρυνση της παύσης της γεωργικής δραστηριότητας”(ΕΕ L 110), ανεξαρτήτως αν έχουν εκδοθεί ή μη πράξεις βεβαιώσεων των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών αποζημίωσης, δεν αναζητούνται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περίπτωσης γγ` του εδαφίου δ` της παραγράφου 9 του άρθρου 22 του ν.2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α`) και της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2237/1994 (ΦΕΚ 149 Α`) και τα τυχόν επιστραφέντα δεν αποδίδονται στους υποχρέους καταβολής τους.

Άρθρο 67
Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 21 του ν.1790/1988 (ΦΕΚ 134 Α`)
Η διάταξη της περίπτ.2 της παρ.5 του άρθρου 21 του ν.1790/1988 (ΦΕΚ 134 Α`) έχει εφαρμογή και για τα κτίρια, εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους προϊόντων και υποπροϊόντων της ίδιας ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.) που ανεγέρθηκαν από της ισχύος της εν λόγω διάταξης μέχρι σήμερα, στους χώρους των πέντε (5) ζαχαρουργείων της και στο Σταθμό Ελέγχου Ζαχαροτεύτλων Σίνδου Θεσσαλονίκης, χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Άρθρο 68
Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του ν.2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α`) προστίθεται νέα παράγραφος 5α, το κείμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:

“5α. Για τα έργα και μελέτες που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους σύμφωνα με εγκεκριμένες ΣΑΕ και είναι ενταγμένα στο Β`Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Κ.Π.Σ.), στο Ταμείο Συνοχής, σε κοινοτικές πρωτοβουλίες και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Γεωργίας και για τη διοίκηση των οποίων εκφράζεται σχετική αδυναμία, λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, ο Υπουργός Γεωργίας με απόφαση του μπορεί να ορίζει ως Διευθύνουσες Υπηρεσίες κατά την έννοια των νόμων 716/1977 και 1418/1948 υπηρεσίες που ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια η και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.”

Άρθρο 69
Ρύθμιση υπερεκτιμηθείσας πρόβλεψης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος
Η επι έλαττον διαφορά των προβλέψεων για απαιτήσεις κατά πελατών, η οποία προέκυψε από τη ρύθμιση των απαιτήσεων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία προέβη κατά τις χρήσεις 1992 έως και 1996, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 2008/1992 (ΦΕΚ 16 Α”), 2198/1994 (ΦΕΚ 43 Α`), 2237/1994 (ΦΕΚ 149 Α`), της αριθ.1620/1989 πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της αριθ.1996/1994 απόφασης της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων, εκπίπτει κατά ίσα μέρη από τα ακαθάριστα έσοδα της ως άνω Τράπεζας των χρήσεων 1997-2001.

Άρθρο 70
Τροποποίηση διατάξεων του ν.2520/1997 (ΦΕΚ 173 Α`)

1. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.2520/1997 προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως ακολούθως:

“Ειδικότερα για τη χορήγηση των φορολογικών ευεργετημάτων του παρόντος νόμου, η προϋπόθεση της ηλικίας πρέπει να συντρέχει κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής ενοχής”.

2. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.2520/1997 μετά τη λέξη “νεοεισερχόμενοι” προστίθεται η λέξη “νέοι”.

3. Το τρίτο εδάφιο της παράγραφοι 3 του άρθρου 1 του ν.2520/1997 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής πριν από τη συμπλήρωση της δεκαετίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη διακοπή της απασχόλησης τους στον αγροτικό τομέα στην οικεία Δ.Ο.Υ., στο οικείο κατάστημα της Α.Τ.Ε. και στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και για τη διακοπή της απασχόλησής τους και αναζητούνται και βεβαιώνονται όλα τα ωφελήματα που τυχόν αποκόμισαν από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Ειδικότερα για την επιβολή του φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων ως αξία λαμβάνεται αυτή του χρόνου διακοπής της απασχόλησης”.

4. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.2520/1997 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

” Σε περίπτωση μη υποβολής από τον υπόχρεο της κατά τα ανωτέρω δήλωσης, εκτός από τη βεβαίωση του φόρου και την αναζήτηση των λοιπών ωφελημάτων που αποκόμισε ο νεοεισερχόμενος νέος αγρότης, επιβάλλεται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες και πρόστιμο ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) του φόρου και των λοιπών ωφελημάτων, το οποίο βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας.”

5. Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του άρθρου 2 του ν.2520/1997 καταργείται.

6. Η παράγραφος 5 του άρθρου 2 του ν.2520/1997 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“5. Σε περίπτωση ύπαρξης συγκληρονόμων μιας αγροτικής εκμετάλλευσης και εφόσον αυτοί, εντός ενός (1) έτους από την αιτία θανάτου κτήση, μεταβιβάσουν με οποιαδήποτε αιτία την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία της εκμετάλλευσης σε έναν από αυτούς νέο αγρότη ή αποδειχθούν με συμβολαιογραφικό έγγραφο την επι μια δεκαετία αποκλειστική διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης από έναν από αυτούς νέο αγρότη ή αποδεχθούν με συμβολαιογραφικό έγγραφο την επί μία δεκαετία αποκλειστική διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης από έναν από αυτούς νέο αγρότη, επιστρέφεται ο φόρος κληρονομίας που επιμεριστικά αναλογεί στην αγροτική εκμετάλλευση και απαλλάσσεται από την επιβολή του οικείου φόρου η μεταβίβαση αυτή. Στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσεται κατά τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να γίνεται ρητή μνεία ότι η αγροτική εκμετάλλευση δεν θα μεταβιβάσει περαιτέρω ή δεν θα συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα επί αυτής πριν την παρέλευση δεκαετίας από την κτήση ή ότι ο νέος αγρότης θα διαχειριστεί την κληρονομιαία έκταση για μια τουλάχιστον δεκαετία. Οι παρούσες απαλλαγές αίρονται, αν ο νέος αγρότης δεν διαχειριστεί την κληρονομιαία έκταση για μια τουλάχιστον δεκαετία ή μεταβιβάσει περαιτέρω αυτή με οποιαδήποτε αιτία ή συστήσει εμπράγματα δικαιώματα πριν την πάροδο της δεκαετίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι κληρονόμοι υποχρεούνται πριν την περαιτέρω μεταβίβαση της αγροτικής εκμετάλλευσης ή τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτής ή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την παύση της διαχείρισης, να υποβάλλουν τις οικείες δηλώσεις φόρου κληρονομίας και δωρεάς ή γονικής παροχής ή μεταβίβασης με την κατά το χρόνο αυτόν αξία της αγροτικής εκμετάλλευσης. Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ή συνιστώνται εμπράγματα δικαιώματα επί της αγροτικής εκμετάλλευσης, που έτυχε απαλλαγής κατά τα προηγούμενα εδάφια, αν δεν προσαρτηθεί από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει βεβαίωση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκαν οι οικείες δηλώσεις και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί. Οι διατάξεις των προηγουμένων εδαφίων δεν έχουν εφαρμογή επί αναγκαστικού πλειστηριασμού ή επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της έκτασης ή τμήματος αυτής ή σε περίπτωση θανάτου του νέου αγρότη, εφόσον η δεκαετία συμπληρωθεί στο πρόσωπο των κληρονόμων αυτού. Αν η παύση της διαχείρισης από το νέο αγρότη πριν από την παρέλευση δεκαετίας συνίσταται σε ανέγερση κτισμάτων που δεν εξυπηρετούν την αγροτική εκμετάλλευση, για την οποία απαιτείται η έκδοση άδειας της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, η άδεια αυτή δεν χορηγείται, αν δεν προσκομιστεί το πιστοποιητικό της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκαν οι οικείες δηλώσεις και καταβλήθηκε ολόκληρος ο φόρος κληρονομίας και δωρεάς ή γονικής παροχής ή μεταβίβασης”.

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 2 του ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως εξής :

“6. Κατά την αγορά αγροτικών εκτάσεων κατά πλήρη κυριότητα ή κατύ επικαρπία από φυσικά πρόσωπα μη αγρότες ή νομικά πρόσωπα ή κατά την ανταλλαγή αυτών μεταξύ των ως άνω προσώπων, τετραπλασιάζεται ο ισχύων κατά περίπτωση συντελεστής φόρους μεταβίβασης ακινήτων εφόσον οι εκτάσεις αυτές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν έμμεσα ή άμεσα από τους αγοραστές ή τους ανταλλάσσοντες ή τρίτους για αγροτική χρήση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αφορούν μεταβίβαση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την ένταξη στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών στα πλαίσια εφαρμογής Καν. (Ε.Ο.Κ.) 2079/1992 και νεοεισερχομένων νέων αγροτών στα πλαίσια εφαρμογής του άρθρου 10 του Καν. (Ε.Ε) 950/1997, καθώς και σε νομικά πρόσωπα κατά κύρια απασχόληση αγρότες, όπως η έννοια ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, εφόσον έχουν σαν στόχο τη διαχείριση κοινής αγροτικής εκμετάλλευσης.

Εάν τα πρόσωπα του προηγουμένου εδαφίου δηλώσουν χρήση άλλη πλην της αγροτικής, η διάρκεια της οποίας πρέπει απαραίτητα να είναι δεκαετής, φορολογούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες περί φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων διατάξεις.

Για την επί μία συνεχή δεκαετία μη αγροτική χρήση, υποβάλλεται από τον υπόχρεο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης και γίνεται ρητή μνεία στο συμβόλαιο.

Οι υπόχρεοι οφείλουν, εντός δώδεκα (12) μηνών από την αγορά ή την ανταλλαγή, να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. που να αποδεικνύουν τη διαφορετική χρήση.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης των δικαιολογητικών αυτών ή αλλαγής της χρήσης σε αγροτική μέσα στη δεκαετία, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή τετραπλάσιο του ισχύοντος κατά περίπτωση στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων και στην αξία του χρόνου διαπίστωσης της παράβασης ή αλλαγής της χρήσης.

8. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

“2. Τα πρώτα δύο εδάφια της παραγράφου 4 του άρθρου 40 του ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α’), όπως ισχύουν, αντικαθίσταται ως εξής :

“4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και επί γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων που αποκτώνται αιτία δωρεάς (εν ζωή ή αιτία θανάτου) ή γονικής παροχής ή προίκας που είχε συσταθεί κατά τα άρθρα 1406, 1412 έως και 1414 του Αστικού Κώδικα. Για μεταβίβαση γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων αιτία δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας και αιτία θανάτου, εφόσον οι μεταβιβάσεις έγιναν από τον ίδιο δικαιοπάροχο προς τον ίδιο δικαιοδόχο, κάθε μεταγενέστερη αυτών δεν υπόκειται σε φόρο, αν στις προγενέστερες μεταβιβάσεις δεν είχε συμπληρωθεί το κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού ανώτατο όριο απαλλαγής”.

9. Μετά το τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α’), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, που έχουν ως ακολούθως :

“Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή επί αναγκαστικού πλειστηριασμού ή επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της έκτασης ή τμήματος αυτής ή σε περίπτωση θανάτου του νέου αγρότη, εφόσον η δεκαπενταετία συμπληρωθεί στο πρόσωπο των κληρονόμων αυτού.

Αν η κατά το πρώτο εδάφιο αλλαγή χρήσης συνίσταται σε ανέγερση κτισμάτων που δεν εξυπηρετούν την αγροτική εκμετάλλευση, για την οποία απαιτείται έκδοση άδειας της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, η άδεια αυτή δεν χορηγείται αν δεν προσκομιστεί το πιστοποιητικό της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκε η οικεία δήλωση και καταβλήθηκε ολόκληρος ο φόρος”.

10. Η διάταξη του άρθρου 10 του ν. 2520/1997 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

“Εφόσον αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, που έχει αποκτήσει το πράσινο πιστοποιητικό, αποκτά με οποιαδήποτε αιτία κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενιαία βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση, της οποίας τα κριτήρια βιωσιμότητας κατά περιοχή ορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας και την οποία, μέσα σε έξι (6) μήνες από την απόκτησή της, εντάσσει σε λειτουργούσα αποτελεσματικά ομάδα παραγωγών ή αγροτικό συνεταιρισμό και εφόσον διασφαλίζεται η επί δεκαετία συνεχής λειτουργία της, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση ο οικείος φόρος. Για την επί δεκαετία συνεχή λειτουργία της αγροτικής εκμετάλλευσης υποβάλλεται από τον αγρότη στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και συντάσσεται συμπληρωματική συμβολαιογραφική πράξη, που μεταγράφεται νόμιμα, στην οποία αναγράφεται η χορήγηση της απαλλαγής από τον οικείο φόρο και ότι η αγροτική εκμετάλλευση δεν θα μεταβιβαστεί περαιτέρω ή δεν θα συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα επ’ αυτής πριν την παρέλευση της δεκαετίας. Ο αγρότης, στην περίπτωση αυτή, τυχαίνει και αυξημένων φορολογικών απαλλαγών σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) πέραν των κάθε φορά υφισταμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Οι παρούσες απαλλαγές αίρονται, αν ο αγρότης μεταβιβάσει περαιτέρω με οποιαδήποτε αιτία την αγροτική εκμετάλλευση για την οποία έτυχε της απαλλαγής ή συστήσει εμπράγματα δικαιώματα επ’ αυτής μέσα σε μία δεκαετία από την απόκτησή της ή σταματήσει τη λειτουργία αυτής πριν από την πάροδο της δεκαετίας. Στις περιπτώσεις αυτές, ο αγρότης υποχρεούται πριν την περαιτέρω μεταβίβαση της αγροτικής εκμετάλλευσης ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτής ή μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη διακοπή της λειτουργίας της, να υποβάλλει τις οικείες δηλώσεις με την κατά το χρόνο αυτόν αξία της αγροτικής εκμεταλλεύσεως και να καταβάλλει όλους τους φόρους για τους οποίους έτυχε απαλλαγής.

Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ή συνιστώνται εμπράγματα δικαιώματα επί της αγροτικής εκμετάλλευσης που έτυχε απαλλαγής κατά τα προηγούμενα εδάφια, αν δεν προσαρτηθεί από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει βεβαίωση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι υποβλήθηκαν οι οικείες δηλώσεις και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί. Η διάταξη του προηγουμένου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της έκτασης ή τμήματος αυτής ή σε περίπτωση θανάτου του αγρότη, εφόσον η δεκαετία συμπληρωθεί στο πρόσωπο των κληρονόμων αυτού”.

11. Μετά το τέλος του ογδόου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 634/1977 (ΦΕΚ 186 Α’), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο που έχει ως ακολούθως :

“Για τη συμπλήρωση του ορίου των εκατό (100) και εκατόν είκοσι (120) στρεμμάτων, αντίστοιχα, συνυπολογίζονται οι προγενέστερες μεταβιβάσεις που έτυχαν απαλλαγής”.

12. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του ν. 634/1977, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως :

“Η διάταξη του προηγουμένου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή επί αναγκαστικού πλειστηριασμού και επί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για δημόσια ωφέλεια ολόκληρης της εν λόγω έκτασης ή τμήματος αυτής”.

13. Στο άρθρο 26 του ν. 2520/1997, στην παράγραφο 1, II προστίθεται εδάφιο δ’, το οποίο έχει ως εξής :

“δ. Οι αγροτοτουριστικές εγκαταστάσεις των οποίων το συνολικό εμβαδόν καθορίζεται βάσει μελέτης βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης”.

14. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την έναρξη ισχύος του ν. 2520/1997.

Άρθρο 71
Το επιτόκιο και οι λοιποί όροι του Η’ Δανείου Οικονομικής Εξυγίανσης (απόφαση Υπουργού Οικονομικών αριθμ. 2018402/2636/0023/23.3.1994 (ΦΕΚ 216 Βύ/1.4.1994) για τη ρύθμιση υποχρεώσεων που ανέλαβε το Δημόσιο έναντι της Α.Τ.Ε. Α.Ε. (άρθρο 19 του ν. 2198/1994) δύναται να τροποποιηθούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αναδρομικά από 31.12.1993. Με την ίδια ή άλλη απόφαση καθορίζονται ο τρόπος απόδοσης στην Α.Τ.Ε. Α.Ε. της, μέχρι 31.12.1997, διαφοράς των τόκων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Τα ποσά των ρυθμιζομένων οφειλών του παρόντος νόμου μπορούν να ενοποιούνται σε ενιαίο ομολογιακό δάνειο.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα προσδιοριστεί ο χρόνος, η διάρκεια και οι λοιποί όροι των ομολογιακών δανείων.

Άρθρο 72
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣΑ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΒ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΓ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝΜ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ