ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2518 ΦΕΚ Α’ 164/21.8.1997
Προϋποθέσεις λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Προσόντα και υποχρεώσεις του προσωπικού αυτών και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Έννοια όρων – Πεδίο εφαρμογής
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 άρθρ.10 Ν.2801/2000,ΦΕΚ Α 46, παρ.2 άρθρ.14Ν.3103/2003,ΦΕΚ Α 23,και παρ.1 του άρθρου 1 του Ν.3206/2003(ΦΕΚ Α 298/2003),αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 1 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ως ιδιωτικέςεπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούνται οι ιδιωτικέςεπιχειρήσεις, ατομικές ή εταιρικές, οι οποίες παρέχουν σε τρίτους μία ήπερισσότερες από τις ακόλουθες υπηρεσίες:
α. επιτήρηση ή φύλαξη κινητών ή ακινήτων περιουσιακών αγαθών καιεγκαταστάσεων,
β. προστασία φυσικών προσώπων,
γ. ασφαλή μεταφορά με ειδικά διασκευασμένα – τεθωρακισμένα οχήματαχρημάτων,αξιών, αρχαιοτήτων, έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων,
δ. προστασία θεαμάτων, εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και αθλητικώνεκδηλώσεων,
ε. έλεγχο ασφάλειας πληρωμάτων, επιβατών, χειραποσκευών, αποσκευών, φορτίουκαι ταχυδρομικού υλικού σε αερολιμένες και λιμένες, καθώς και έλεγχοπρόσβασης στους χώρους και, εν γένει, στις εγκαταστάσεις αυτών μετά απόέγκριση της αρμόδιας αεροπορικής ή λιμενικής αρχής,
στ. συνοδεία για την ασφαλή κίνηση οχημάτων που μεταφέρουν ογκώδη ή βαρέααντικείμενα, με ειδικά οχήματα που φέρουν στοιχεία επισήμανσης, σύμφωνα μετην περίπτωση ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 4,
ζ. συνοδεία αθλητικών αποστολών για την ασφαλή μετακίνηση τους,
η. εκπόνηση μελετών και σχεδιασμό μέτρων για την ασφαλή πραγματοποίηση τωνδραστηριοτήτων των περιπτώσεων α` έως και ζ` της παρούσας παραγράφου,
θ. εγκατάσταση, συντήρηση και παρακολούθηση λειτουργίας μηχανημάτων καισυστημάτων ασφαλείας και συναγερμού, πλην αυτών που τοποθετούνται σεαυτοκίνητο,
ι. εκμετάλλευση κέντρων λήψης, ελέγχου και διαβίβασης σημάτων συναγερμούκαι
ια. εκπόνηση μελετών και σχεδιασμό συστημάτων ασφαλείας, αναφορικά με τιςδραστηριότητες των περιπτώσεων θ` και ι` της παρούσας παραγράφου.
ιβ. Υπηρεσίες ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοίαγια την προστασία των επιβαινόντων, του πλοίου και του φορτίου αυτού από επιθέσεις πουσυνιστούν πειρατεία κατά την έννοια του όρου αυτού σύμφωνα με τα άρθρα 101 και 103 τηςΣύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (ν. 2321/1995 «Κύρωση τηςΣύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά τηνεφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης», Α` 136).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του Ν.4058/2012 (ΦΕΚ Α΄63/22/03/2012)
2. Προσωπικό ασφαλείας για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμουνοείται το προσωπικό στο οποίο ανατίθεται η άσκηση οποιασδήποτε από τις ωςάνω δραστηριότητες ή παρέχει οποιαδήποτε άλλη εργασία υποστήριξης τωνδραστηριοτήτων αυτών.
3. Οι διατάξεις των άρθρων 3, 4 παράγραφος 2, 5 και 6 εφαρμόζονται και γιατο προσωπικό οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης στο οποίο ανατίθεται ηφύλαξηκαι η προστασία των ιδίων αυτής χώρων, αγαθών και εγκαταστάσεων ή τουπροσωπικού τους, καθώς και για το διοικητικό προσωπικό των επιχειρήσεων τηςπαραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, στο οποίο ανατίθεται ο σχεδιασμός και ημέριμνα για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών.
4. Η άσκηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων δεν θίγει τις αρμοδιότητες τωνκρατικών αρχών στους τομείς αυτούς.
Άρθρο 2
Άδεια – Προϋποθέσεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε ί με την παρ.1άρθρ.16 και παρ.2 άρθρου 1 του Ν.3206/2003 (ΦΕΚ Α 298/2003)
Σχετικό: το άρθρο 3 του Ν.3206/2003 (ΦΕΚ Α298/2003)
1. Επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 1 απαιτείται να κατέχουνειδική προς τούτο άδεια λειτουργίας, η οποία εκδίδεται από τον Προϊστάμενο του Επιτελείου τουΑρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής, που αποτελείται απόέναν Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οριζόμενο με τον, επίσης Πάρεδρο,αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, τον Τμηματάρχη του Τμήματος Αντιμετώπισης τουΕγκλήματος της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας και τον Τμηματάρχη του Τμήματος Όπλων καιΕκρηκτικών της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ή τοννόμιμο αναπληρωτή τους, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος οι ακόλουθες προϋποθέσεις:.
α. είναι Έλληνας πολίτης ή ομογενής ή πολίτης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον για τον τελευταίο δεν συντρέχει κώλυμα δημόσιας τάξης ήδημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας,
β. έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του,
γ. δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για τα εγκλήματαανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας,προσβολών κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, προσβολώνκατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της γενετήσιας ελευθερίας καιοικονομικήςεκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικώνπράξεων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, απιστίας περί την υπηρεσία,παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας,κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας ή δωροληψίας,καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, λαθρεμπορίας και περί όπλων καιεκρηκτικώνυλών, ανεξάρτητα αν η καταδίκη αυτή αναγράφεται ή όχι στο ποινικό μητρώο τουαιτούντος,
δ. δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε στερητική της ελευθερίας ποινήανώτερη των έξι (6) μηνών για έγκλημα του άρθρου 7 αυτού του νόμου και γιακάθε έγκλημα που τελέσθηκε με δόλο,
ε. δεν κρατείται προσωρινά ή δεν έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη γιακακούργημα ή για αδίκημα της περίπτωσης γ` ή δεν έχει καταδικασθεί έστω καιμε οριστική απόφαση για κακούργημα ή για αδίκημα της περίπτωσης γ`. Τοκώλυμααυτό ισχύει μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητη απαλλακτική απόφαση,
στ. δεν έχει στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων του, έστω και εάν έχειλήξειο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρηση τους,
ζ. δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση,
η. δεν έχει απολυθεί από δημόσια υπηρεσία για πειθαρχικό παράπτωμα σχετικόμε τα αδικήματα της περίπτωσης γ` της παρούσας παραγράφου,
θ. δεν είναι κατασκευαστής ή έμπορος όπλων, πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλώνκαι
ι. δεν πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστηςναρκωτικών ουσιών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19της από 31.12.2012,Π.Ν.Π.ΦΕΚ Α 256/31.12.2012,η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτον.4147/2013,ΦΕΚ Α 98/26.4.2013.
2. Εφόσον η αίτηση για χορήγηση άδειας αφορά εταιρεία, η άδεια εκδίδεταιστοόνομα του νομικού προσώπου. Προκειμένου για ανώνυμες εταιρείες, οιπροϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται να συντρέχουν στοπρόσωποενός εκάστου των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων αυτών, καθώς και όσων εκτων μετόχων κατέχουν ή αποκτούν μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστότουλάχιστον δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του μετοχικού κεφαλαίου τηςεταιρείας.Όλες οι μετοχές των εταιρειών αυτών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές. Οι ίδιεςως άνω προϋποθέσεις απαιτείται να συντρέχουν και στο πρόσωπο ενός εκάστουτωνμελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων εταιρείας, η οποία είναι μέτοχος σεποσοστότουλάχιστον δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμηςεταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Προκειμένου για εταιρείεςπεριορισμένης ευθύνης και για ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, οι ως άνωπροϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο ενός εκάστου των εταίρων καιδιαχειριστών αυτών, καθώς και των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπωνοποιασδήποτε μορφής εταιρείας που συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστονδεκαπέντετοις εκατό (15%) του κεφαλαίου των εν λόγω εταιρειών. Για κάθε αλλαγή τηςνομικής μορφής της εταιρείας απαιτείται έκδοση νέας άδειας.
3. Η ανωτέρω άδεια δεν μεταβιβάζεται, ισχύει για πέντε (5) χρόνια καιανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις τηςαρχικής χορήγησης.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα δικαιολογητικά πουαπαιτούνται για την έκδοση και ανανέωση της άδειας λειτουργίας, η σχετικήδιαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
5. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν ναχρησιμοποιούν στολή για το απασχολούμενο από αυτές προσωπικό ασφαλείας. Οτύπος της στολής, που είναι ενιαίος για όλες τις επιχειρήσεις, καθορίζεταιμεκοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Σχετικό: άρθρο 9 παρ.1 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
Σχετικό: άρθρο 16 Ν.4213/2013,ΦΕΚ Α 261/9.12.2013
6. Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας επιτρέπεται να ασκούντην επαγγελματική τους δραστηριότητα σε ολόκληρη την επικράτεια.
7. Αν απορριφθεί η αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση άδειας λειτουργίας τωνεπιχειρήσεων του παρόντος άρθρου, ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσειπροσφυγή ενώπιον του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εντός αποκλειστικήςπροθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης.
Άρθρο 3
Άδεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
Σχετικό: άρθρο 3 του Ν.3206/2003 (ΦΕΚ Α298/2003
Σχετικό: ΥΑ ΔΙΑΔΠ/Α/438/12.1-16.1.2004 (ΦΕΚ Β΄ 41), παρ. 2. και ΥΑ 1016/109/121-θ/17-20.7.2009 (ΦΕΚ Β΄ 1467/20.7.2009
Σχετικό: ο άρθρο έκτο παρ.11 ν.4218/2013,ΦΕΚ Α 268/10.12.2013
1. Το προσωπικό ασφαλείας απαιτείται να κατέχει άδεια εργασίας Α` ή Β`κατηγορίας ανάλογα με τις δραστηριότητες που πρόκειται να ασκήσει.
2. Άδεια εργασίας Α` κατηγορίας απαιτείται να κατέχει το προσωπικό τωνιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για τις δραστηριότητεςτωνπεριπτώσεων α`, β`, γ`, δ`, ε`, στ`, ζ` και η` της παραγράφου 1 του άρθρου1,καθώς και το διοικητικό προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών στο οποίοανατίθεταιο σχεδιασμός και η μέριμνα για την εκτέλεση των ως άνω δραστηριοτήτων. Ηάδεια αυτή απαιτείται και για το προσωπικό οποιασδήποτε επιχείρησης, στοοποίο ανατίθεται η φύλαξη και προστασία των χώρων, αγαθών και εγκαταστάσεωντης ή του προσωπικού της, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1.
3. Άδεια εργασίας Β` κατηγορίας απαιτείται να κατέχει το προσωπικό τωνιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που ασκεί τιςδραστηριότητες των περιπτώσεων θ`, ι` και ια` της παραγράφου 1 του άρθρου 1.Με την ίδια άδεια εφοδιάζεται και το διοικητικό προσωπικό των επιχειρήσεωναυτών στο οποίο ανατίθεται ο σχεδιασμός και η μέριμνα για την εκτέλεση τωνως άνω δραστηριοτήτων.
Ειδικά, για το προσωπικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για τις δραστηριότητες της περίπτωσης i, αρκεί και η άδεια εργασίας Α΄ κατηγορίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν.4456/2017
4. Για τη χορήγηση των αδειών των προηγούμενων παραγράφων ο ενδιαφερόμενος πρέπει ναπληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και επιπλέον να κατέχει τίτλοεπαγγελματικής κατάρτισης ειδικότητας συναφούς προς την άσκηση των δραστηριοτήτων πουπρόκειται να ασκήσει. Το προσωπικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας,το οποίο θα φέρει όπλο για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων σύμφωνα με την παρ. 2 τουάρθρου 5, απαιτείται να έχει εκπληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας καιΘρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι τίτλοιεπαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση των ανωτέρω αδειών εργασίας κατάκατηγορία.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15Ν.4274/2014,ΦΕΚ Α 147/14.7.2014,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 57 Ν.4278/2014, ΦΕΚ Α 157/4.8.2014.
Σχετικό: το άρθρο 9 παρ.1 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008
Σχετικό: άρθρο 16 Ν.4213/2013,ΦΕΚ Α 261/9.12.2013
5. Η άδεια εργασίας εκδίδεται από την Αστυνομική Διεύθυνση του νομού ή τηΔιεύθυνση Ασφάλειας του τόπου κατοικίας του αιτούντος. Με απόφαση τουΥπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα απαιτούμενα για κάθε κατηγορία άδειαςεργασίας δικαιολογητικά, η διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των αδειών αυτώνκαι κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
6. Η άδεια εργασίας είναι προσωπική, ισχύει για πέντε (5) έτη καιανανεώνεται για ίσο, κάθε φορά, χρονικό διάστημα, εφόσον συντρέχουν οιπροϋποθέσεις έκδοσης. Αν απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ή ανανέωσης άδειαςεργασίας ο αιτών δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του οικείου ΓενικούΑστυνομικού Διευθυντή, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών απότηνκοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης.
Άρθρο 4
Υποχρεώσεις επιχειρήσεων – προσωπικού ασφαλείας
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
Σχετικό: ΥΑ 1016/109/121-θ/17-20.7.2009 (ΦΕΚ Β΄ 1467/20.7.2009)
1. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας υποχρεούνται:
α. να φέρουν στην επωνυμία τους τη φράση “ιδιωτική επιχείρηση παροχήςυπηρεσιών ασφαλείας” και στα έγγραφα τους τον αριθμό της άδειας λειτουργίαςτους,
β. να μην χρησιμοποιούν στην επωνυμία, στο διακριτικό τίτλο, στα έγγραφα,στις διαφημίσεις και γενικά κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους λέξεις ήφράσεις, της ελληνικής ή άλλης γλώσσας, ικανές να παραπλανήσουν το κοινό ότιαντιπροσωπεύουν δημόσια αρχή και ιδιαίτερα αστυνομική,
γ. να χρησιμοποιούν την προβλεπόμενη στολή για το προσωπικό ασφαλείας,εφόσον γίνεται χρήση στολής,
δ. να εκπαιδεύουν το απασχολούμενο προσωπικό ασφαλείας, ανάλογα με τακαθήκοντα που του ανατίθενται,
ε. να μην χρησιμοποιούν, ιδίως στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες, σήματα,αυτοκόλλητες ή μη ταινίες ή χρωματισμό, που καθιστούν την εξωτερική τουςεμφάνιση όμοια ή παρεμφερή με εκείνη των μέσων που χρησιμοποιούν τα σώματαασφαλείας και να μην φέρουν συσκευές ηχητικής ή φωτεινής προειδοποίησης(σειρήνες, φάρους). Τα αυτοκίνητα που συνοδεύουν τα οχήματα της περίπτωσηςστ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1, τα οποία μεταφέρουν ογκώδη ή βαρέααντικείμενα, πρέπει να φέρουν στοιχεία αναγνώρισης και επισήμανσης, για τηνειδοποίηση των οδηγών ακολουθούντων οχημάτων,
στ. να μην θίγουν, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, τα κάθε είδουςσυνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών,
ζ. να μην χρησιμοποιούν μέσα και μεθόδους που μπορούν να προκαλέσουν ζημία,βλάβη, ενόχληση σε τρίτους ή να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.Η χρήση σκύλων σε δημόσιους και γενικά προσιτούς στο κοινό χώρους,απαγορεύεται. Η χρήση αυτών επιτρέπεται μόνο στο εσωτερικό των φυλασσόμενωνκτιρίων και ιδιοκτησιών ή σε περίκλειστους χώρους,
η. να χρησιμοποιούν τεθωρακισμένο όχημα για την άσκηση της αναφερόμενηςστην περίπτωση γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 δραστηριότητας,
θ. να εφοδιάζουν το προσωπικό ασφαλείας με αλεξίσφαιρο γιλέκο όταν σε αυτόανατίθεται η δραστηριότητα της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 του άρθρου 1και με αλεξίσφαιρο γιλέκο και προστατευτικό κράνος όταν στο προσωπικό αυτόανατίθεται η δραστηριότητα της περίπτωσης γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1,
ι. να γνωστοποιούν, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, στο ΑρχηγείοΕλληνικής Αστυνομίας κάθε μεταβολή των αρχικών προϋποθέσεων χορήγησης τηςσχετικής άδειας, καθώς και κάθε μεταβολή στα πρόσωπα της παραγράφου 2 τουάρθρου 2,
ια. να υποβάλλουν ανά μήνα στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές κατάσταση τουπροσωπικού που απασχολούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους, καθώς και τουςχώρους διάθεσης του,
ιβ. να μην παραδίδουν τα όπλα που κατέχουν σε τρίτα πρόσωπα ή σε προσωπικόασφαλείας εφόσον συντρέχουν οι απαγορεύσεις του πρώτου εδαφίου τηςπαραγράφου5 του άρθρου 5,
ιγ. να γνωστοποιούν αμέσως στην οικεία αστυνομική αρχή κάθε περίπτωση μηέγκαιρης παράδοσης όπλου από το προσωπικό τους και
ιδ. να μην απασχολούν προσωπικό που δεν κατέχει την κατά περίπτωσηαπαιτούμενη άδεια εργασίας.
2. Το προσωπικό ασφαλείας υποχρεούται:
α. να τηρεί τις προβλεπόμενες από τις περιπτώσεις γ`, στ` και ζ` τηςπροηγούμενης παραγράφου υποχρεώσεις,
β. να χρησιμοποιεί τα προστατευτικά μέσα που προβλέπονται από τιςπεριπτώσεις η` και θ` της προηγούμενης παραγράφου κατά την άσκηση τωναντίστοιχων δραστηριοτήτων,
γ. να μην χρησιμοποιεί, τον τίτλο “αστυνομικός” ή λέξεις ή φράσεις ικανέςνα παραπλανήσουν το κοινό ότι αντιπροσωπεύει δημόσια αρχή και ιδιαίτερααστυνομική,
δ. να τηρεί τους κανόνες που αφορούν την οπλοφορία και χρήση του οπλισμούπου προβλέπονται από την παράγραφο 5 του άρθρου 5 και
ε. να γνωστοποιεί εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών στο ΑρχηγείοΕλληνικής Αστυνομίας κάθε μεταβολή των αρχικών προϋποθέσεων χορήγησης τηςάδειας εργασίας που το αφορά.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιώνκαθορίζονται το είδος, το σχήμα, το μέγεθος, ο χρωματισμός και κάθε άλληαναγκαία λεπτομέρεια για τα στοιχεία επισήμανσης της περίπτωσης ε` τηςπαραγράφου 1, καθώς και οι προδιαγραφές ασφαλείας των τεθωρακισμένωνοχημάτων της περίπτωσης η` της παραγράφου 1. Με κοινή απόφαση των ΥπουργώνΕσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζονται οιτεχνικές προδιαγραφές των προστατευτικών μέσων της περίπτωσης θ` τηςπαραγράφου 1.
Άρθρο 5
Κατοχή όπλων και οπλοφορία
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008, άρθρα 4, 5, 6 & 7.
Σχετικό: ΥΑ 1016/109/121-θ/17-20.7.2009 (ΦΕΚ Β΄ 1467/20.7.2009)
1. Απαγορεύεται στους εκπροσώπους και στους υπαλλήλους των ιδιωτικώνεπιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ως και στα αναφερόμενα στηνπαράγραφο 2 του άρθρου 2 πρόσωπα, η οπλοφορία και η κατοχή όπλων και λοιπώναντικειμένων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 (ΦΕΚ 147Α`), καθώς και η κατοχή και η καθ` οιονδήποτε τρόπο χρησιμοποίησηφωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων και λοιπών αντικειμένων που αναφέρονταιστο ν. 456/1976 (ΦΕΚ 277 Α`) όπως ισχύει κάθε φορά.
2. Εφόσον συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας, επιτρέπεται να χορηγείταιάδεια οπλοφορίας με περίστροφο ή πιστόλι σύμφωνα με τη διαδικασία τηςπαραγράφου 6 του παρόντος:
α. στο προσωπικό ασφαλείας των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιώνασφαλείας, στο οποίο έχει ανατεθεί η φύλαξη δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών,μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινήςωφέλειας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας εγκαταστάσεων, με τηνπροϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο από τουςφορείς, στους οποίους παρέχεται η φύλαξη,
β. στο προσωπικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας,στοοποίο ανατίθεται η μεταφορά χρημάτων, αξιών και λοιπών αντικειμένων σύμφωναμε την περίπτωση γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1. Στις περιπτώσεις αυτές τοπροσωπικό φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο αποκλειστικά και μόνο από τον νόμιμοεκπρόσωπο της ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
3. Τα όπλα και τα φυσίγγια τους φυλάσσονται με ευθύνη των κατόχων σεειδικούς προς τούτο χώρους των επιχειρήσεων, παραδίδονται από τον νόμιμοκάτοχο στο προσωπικό της παραγράφου 2 όταν αυτό αναλαμβάνει εργασία καιεπιστρέφονται ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της. Οι κάτοχοι του οπλισμού τηρούνειδικό βιβλίο χρέωσης και αποχρέωσης του οπλισμού, το οποίο ενημερώνεταιαμέσως για κάθε μεταβολή και θεωρείται από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
4. Η ανάληψη από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας τωνδραστηριοτήτων της παραγράφου 2 αποδεικνύεται με έγγραφη σύμβαση. Ο νόμιμοςεκπρόσωπος της ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ενημερώνειεγγράφως την αρμόδια αστυνομική αρχή. Για την περίπτωση β` της παραγράφου 2και για κάθε αποστολή αναφέρονται εγγράφως στην αρμόδια αστυνομική αρχή ταστοιχεία ταυτότητας του προσωπικού που οπλοφορεί, το είδος και ο αριθμόςσειράς του όπλου που παραδίδεται σε κάθε υπάλληλο, τα στοιχεία του φυσικού ήνομικού προσώπου στο οποίο παρέχονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, ταστοιχείακυκλοφορίας του οχήματος που επιβαίνουν οι φέροντες τα όπλα και τοδρομολόγιοπου πρόκειται να ακολουθήσουν. Αν η σύμβαση λήξει ή καταστεί ανενεργός, οιάδειες κατοχής και οπλοφορίας αφαιρούνται και τα όπλα παραδίδονται στηναρμόδια αστυνομική αρχή προς φύλαξη, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά τωνδιατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 10 του ν. 2168/1993.
5. Απαγορεύεται η οπλοφορία του προσωπικού των περιπτώσεων α` και β` τηςπαραγράφου 2 πριν από την ανάληψη της εργασίας, μετά το πέρας αυτής ως καικατά το χρόνο που ασκεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πέραν αυτών πουπροβλέπονται στην παράγραφο 2. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται από το προσωπικότων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας υποβάλλονται σεβαλλιστική εξέταση σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται για τα όπλα τωναστυνομικών. Το προσωπικό ασφαλείας που κάνει χρήση όπλου, καθώς και ονόμιμος εκπρόσωπος της ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείαςυποχρεούνται να αναφέρουν αμέσως και εγγράφως κάθε χρήση του όπλου στηνοικεία αστυνομική αρχή.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ταδικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας οπλοκατοχής, οπλοφορίας, εισαγωγής,μεταφοράς και αγοράς όπλων και φυσιγγίων, οι όροι ασφαλούς φύλαξης τουοπλισμού και οι συναφείς υποχρεώσεις, τα ζητήματα χρέωσης και αποχρέωσης τουοπλισμού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων τουπαρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των αδειώνοπλοκατοχής, οπλοφορίας και κατεχόμενων φυσιγγίων ανά ιδιωτική επιχείρησηπαροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
7. Για τη χορήγηση της άδειας οπλοφορίας το προσωπικό υποβάλλεταιπροηγουμένως σε ιατρικές εξετάσεις και εφόσον κριθεί σωματικά και ψυχικάικανό εκπαιδεύεται θεωρητικά και πρακτικά στις Σχολές της ΕλληνικήςΑστυνομίας πάνω στη χρήση του όπλου που πρόκειται να φέρει. Επίσηςυποβάλλεται σε εκπαίδευση, ανά τριετία τουλάχιστον, στις ίδιες Σχολές προςδιατήρηση της φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του. Τα έξοδα εκπαίδευσηςβαρύνουν την οικεία ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Μεκοινήαπόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεταιτοείδος των ιατρικών εξετάσεων, το περιεχόμενο, η διάρκεια και το κόστος τηςβασικής και περιοδικής εκπαίδευσης, τα κριτήρια και η διαδικασίαπιστοποίησηςτης ικανότητας του προσωπικού για οπλοφορία και κάθε άλλη αναγκαίαλεπτομέρεια.
8. Για τα λοιπά θέματα που αφορούν τη χορήγηση, ανάκληση ή προσωρινήαφαίρεση των ανωτέρω αδειών εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2168/1993 ωςκαιτων κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση αυτού.
Άρθρο 6
Στοιχεία αναγνώρισης προσωπικού ασφαλείας
1. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό ασφαλείας υποχρεούνται να τοεφοδιάζουν με δελτίο ταυτότητας εργαζομένου ως προσωπικό ασφαλείας, καθώςκαιειδικό διακριτικό σήμα (κονκάρδα). Στο δελτίο ταυτότητας απεικονίζεται οδικαιούχος και αναγράφεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε κάθε όψηαντίστοιχα το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και η ημερομηνία γέννησηςαυτού, καθώς και η κατηγορία και ο αριθμός της άδειας εργασίας του και ηεπωνυμία της επιχείρησης που το εκδίδει. Στο ειδικό διακριτικό σήμααναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, τοαρκτικόλεξο Ι.Ε.Π.Υ.Α. (Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας) καιστην αγγλική γλώσσα η ένδειξη “PRIVATE SECURITY” με κεφαλαία γράμματα. Τοειδικό διακριτικό σήμα φέρεται στο αριστερό ημιθωράκιο του δικαιούχου. Τοπροσωπικό ασφαλείας υποχρεούται να φέρει το δελτίο ταυτότητας και το ειδικόδιακριτικό σήμα κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του είτε φέρει στολήείτε πολιτική περιβολή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
2. Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζονται ο τύπος, οι διαστάσεις, το σχήμα και το χρώμα του ανωτέρω δελτίου ταυτότητας και ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Σχετικό: ΥΑ 1016/109/121-θ/17-20.7.2009 (ΦΕΚ Β΄ 1467/20.7.2009)
Άρθρο 7
Εποπτεία και έλεγχος
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και το προσωπικό αυτών, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, υπόκεινται στην εποπτεία και τον έλεγχο των αρμόδιων κατά τόπο αστυνομικών αρχών και υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις τους και σε περίπτωση εκδήλωσης εγκληματικής ενέργειας να παρέχουν τη συνδρομή τους σ`αυτές, εφόσον τους ζητηθεί. Δεν επιτρέπεται η παροχή συνδρομής για την αντιμετώπιση δημοσίων συναθροίσεων.
Άρθρο 8
Ποινικές κυρώσεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
1. Με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών (3) ετών και χρηματική ποινή, εφόσον δεντιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος:
α. ασκεί δραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμουχωρίς την προβλεπόμενη άδεια,
β. εργάζεται ως προσωπικό ασφαλείας ή διοικητικό προσωπικό σε ιδιωτικέςεπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς την κατά περίπτωσηπροβλεπόμενη άδεια εργασίας,
γ. προσλαμβάνει προσωπικό ασφαλείας ή διοικητικό προσωπικό ή αναθέτει σεαυτό δραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, χωρίςτην κατά περίπτωση απαιτούμενη άδεια εργασίας. Η απασχόληση προσώπων πουυπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας ή σε άλλους φορείς τουΔημοσίου τα οποία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προβλέπεται ναοπλοφορούν, θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση και
δ. παραβαίνει τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις α`, β`, γ`,ε`, στ`, ζ`, η`, θ`, ι` της παραγράφου 1 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 4,στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 5, στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 τουπαρόντος νόμου, καθώς και στις αποφάσεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησηαυτού.
2. Η συνέχιση της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιώνασφαλείας και η παροχή εργασίας σε τέτοια επιχείρηση μετά την ανάκληση τωναντίστοιχων αδειών συνιστά επιβαρυντική περίπτωση.
3. Όποιος μετέχει ή εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα σε ιδιωτικήεπιχείρησηπαροχής υπηρεσιών ασφαλείας και παραδίδει όπλο που κατέχεται από τηνεπιχείρηση σε τρίτο πρόσωπο που δεν δικαιούται να το φέρει, τιμωρείται μεφυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή, εφόσον δεντιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
4. Για τις λοιπές παραβάσεις που αφορούν την κατοχή όπλων, την οπλοφορία,τη φύλαξη και τη χρήση των όπλων επιβάλλονται οι ποινές που κατά περίπτωσηπροβλέπονται στα άρθρα 7, 10 και 12 του ν. 2168/1993.
Άρθρο 9
Διοικητικές κυρώσεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
1. Οι προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο άδειες ανακαλούνται από το αρμόδιογια τη χορήγηση τους όργανο, αν εκλείψει έστω και μια από τις προϋποθέσειςπου απαιτούνται για τη χορήγηση τους.
2. Στην επιχείρηση που παραβαίνει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σταάρθρα4, 5, 6 και 7 του παρόντος νόμου και στις κατ` εξουσιοδότηση αυτούεκδιδόμενες κανονιστικές πράξεις επιβάλλεται με απόφαση του προϊσταμένου τηςαρμόδιας για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας υπηρεσίας διοικητικόπρόστιμοαπό είκοσι χιλιάδες (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, πουμπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών καιΟικονομίας και Οικονομικών. Αν εντός πενταετίας βεβαιωθεί δεύτερη παράβασηεπιβάλλεται, πέραν του προστίμου, και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας απόείκοσι (20) ημέρες έως έξι (6) μήνες, ενώ σε περίπτωση τρίτης παράβασης ηάδεια αφαιρείται οριστικά. Στην επιχείρηση που προσλαμβάνει ή αναθέτει τιςδραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 1 σε πρόσωπα τα οποία υπηρετούνστις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας ή άλλους φορείς του Δημοσίου πουκατά την άσκηση των καθηκόντων τους προβλέπεται να οπλοφορούν επιβάλλεται,μετην πρώτη παράβαση, πέραν του ως άνω διοικητικού προστίμου, και οριστικήαφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών ΕσωτερικώνκαιΟικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος του διοικητικού προστίμου πουεπιβάλλεται για κάθε παράβαση, η διαδικασία και τα αρμόδια για την επιβολήκαι είσπραξη όργανα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, για τηνεφαρμογή του παρόντος άρθρου.
3. Αν ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ήτου φορέα που κατέχει το όπλο στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5το παραδώσει σε τρίτο πρόσωπο που δεν δικαιούται να το φέρει ή σε προσωπικόασφαλείας κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 5,αφαιρούνται οριστικά οι άδειες κατοχής όπλων από αυτόν που τα παραχώρησε μεαπόφαση του αρμόδιου για τη χορήγηση τους οργάνου, ανεξάρτητα από τηνεπιβολήτων λοιπών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
4. Στο προσωπικό ασφαλείας που παραβαίνει τις προβλεπόμενες από τα άρθρα 4,5, 6 παράγραφος 1 και 7 του παρόντος νόμου υποχρεώσεις επιβάλλεται ηαφαίρεσητης άδειας εργασίας, από το αρμόδιο για τη χορήγηση της όργανο, για χρονικόδιάστημα από είκοσι (20) ημέρες έως δύο (2) μήνες. Αν εντός πενταετίαςβεβαιωθεί δεύτερη παράβαση η άδεια αφαιρείται από δύο (2) έως έξι (6) μήνες,ενώ σε περίπτωση τρίτης παράβασης η άδεια αφαιρείται οριστικά. Αν όπλο πουανήκει σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας παραδοθεί από τοπροσωπικό ασφαλείας σε τρίτο πρόσωπο που δεν δικαιούται να το φέρει, η άδειαεργασίας αφαιρείται οριστικά με απόφαση του ίδιου οργάνου ανεξάρτητα από τηνεπιβολή των λοιπών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
5. Κατά των αποφάσεων αφαίρεσης ή ανάκλησης άδειας λειτουργίας ιδιωτικήςεπιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και επιβολής των διοικητικώνπροστίμων της παραγράφου 2 ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή,ενώπιον του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εντός αποκλειστικής προθεσμίαςδέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Κατά των αποφάσεωναφαίρεσης και ανάκλησης άδειας εργασίας προσωπικού ασφαλείας οενδιαφερόμενοςδύναται να ασκήσει προσφυγή, ενώπιον του οικείου Γενικού ΑστυνομικούΔιευθυντή, εντός της αυτής προθεσμίας.
Οι αποφάσεις επί των προσφυγών αυτών εκδίδονται εντός δεκαπέντε (15) ημερώναπό την υποβολή τους. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησητης προσφυγής αυτής αναστέλλουν την εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων. Δεναναστέλλεται η εκτέλεση των αποφάσεων αφαίρεσης άδειας κατοχής όπλων καιοριστικής ανάκλησης άδειας εργασίας προσωπικού ασφαλείας στις περιπτώσειςπουοι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται λόγω παράβασης των διατάξεων που αφορούν τηνκατοχή όπλου ή την οπλοφορία.
6. Αφαιρείται οριστικά η άδεια οπλοφορίας του προσωπικού της ιδιωτικήςεπιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας του οποίου η άδεια εργασίαςαφαιρέθηκε προσωρινά για παράβαση που αφορά την οπλοφορία, φύλαξη ή χρήσητουοπλισμού.
Άρθρο 10
Μεταβατικές διατάξεις
1. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθώς και όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας υποχρεούνται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος των αποφάσεων που θα εκδοθούν κατ` εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 2 και της παρ. 3 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, κατά περίπτωση, να εφοδιασθούν με τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο άδειες. Όσες από τις επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας υποχρεούνται όπως εντός του ιδίου ως άνω χρονικού διαστήματος προβούν στην ονομαστικοποίηση των μετοχών τους.
Σχετικό: παρ.1 άρθρ.16 Ν.2622/1998,ΦΕΚ Α 138
2. Οι επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου που χρησιμοποιούν ειδική ενδυμασία για τους υπαλλήλους τους υποχρεούνται εντός της ίδιος ως άνω προθεσμίας να συμμορφωθούν με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 2 παρ. 5 του παρόντος.
3. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προσωπικό που υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου υποχρεούνται να συμμορφωθούν προς τα διαλαμβανόμενα στο άρθρα 6 του παρόντος νόμου, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης που θα εκδοθεί κατ` εξουσιοδότηση της παρ. 2 του ίδιου άρθρου.
Άρθρο 11
Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών
Σημ.: όπως το άρθρο 11 προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 2 του Ν.3206/2003 (ΦΕΚ Α 298/2003)
1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού Γραφεία ΙδιωτικώνΕρευνώνείναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν, σε τρίτα πρόσωπα,υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών για την εξυπηρέτηση νόμιμων ιδιωτικών τουςσυμφερόντων. Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνώνπεριορίζονται, αποκλειστικώς, στα ακόλουθα αντικείμενα:
α. Αναζήτηση προσώπων που εξαφανίσθηκαν.
β. Αναζήτηση αντικειμένων ή ζώων που απωλέστηκαν ή εκλάπησαν.
γ. Προστασία δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων αστικής ή εμπορικής φύσεως.
δ. Συμβολή στην αποκάλυψη εγκλημάτων έως ότου επιληφθεί η αρμόδια διωκτικήαρχή.
2. Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο επιτρέπεταιναλειτουργούν αποκλειστικώς, ως ατομικές ή με τη μορφή προσωπικών εταιρειών.
3. Οι δραστηριότητες της παραγράφου 1 ενεργούνται κατόπιν έγγραφης ανάθεσηςεκ μέρους άλλου προσώπου και αναφέρονται μόνο σε πράξεις, στις οποίες μπορείνόμιμα να προβεί οποιοσδήποτε πολίτης. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δενθίγουν τις αρμοδιότητες των δικαστικών, αστυνομικών και άλλων κρατικών αρχώνή υπηρεσιών στους τομείς αυτούς. Εξακολουθούν να ισχύουν οι κείμενεςδιατάξεις, που προβλέπουν την άσκηση, από άλλες επαγγελματικές τάξεις,δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
4. Τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών απαιτείται να κατέχουν ειδική άδειαλειτουργίας. Το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά απαιτείται να κατέχει ειδικήάδεια εργασίας. Για την έκδοση, ισχύ και ανανέωση των παραπάνω αδειώνεφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 6 τουάρθρου2 και του άρθρου 3 του νόμου αυτού. Τα πρόσωπα στο όνομα των οποίων έχειεκδοθεί η άδεια λειτουργίας δεν απαιτείται να έχουν άδεια εργασίας.
Για την έκδοση, ισχύ και ανανέωση των παραπάνω αδειών εφαρμόζονται αναλόγωςοι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4, 6 και 7 του άρθρου 2 και τωνπαραγράφων 1, 5 και 6 του άρθρου 3 του νόμου αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
Σχετικό: άρθρο 3 του Ν.3206/2003 (ΦΕΚ Α298/2003)
Σχετικό: άρθρο 1 της ΥΑ 8516/8/1/29.9-11.10.2004(ΦΕΚ Β΄ 1518)
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 και του άρθρου 7 του νόμουαυτού εφαρμόζονται αναλόγως για τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών.
6. Δεν χορηγείται άδεια λειτουργίας Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών ή άδειαεργασίας σε αυτά σε πρόσωπα που:
α. Υπηρέτησαν στην Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την ΕθνικήΥπηρεσίαΠληροφοριών (Ε.Υ.Π.), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), τοΚέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.), τις ΔημόσιεςΟικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών καιΤαχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε.)μεοποιαδήποτε σχέση εργασίας, αν δεν παρέλθει πενταετία από την έξοδό τους απότην υπηρεσία ή το φορέα.
β. Εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε τράπεζες ή χρηματιστηριακέςεπιχειρήσεις ή σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών καιγιαμια πενταετία από τη διακοπή της εργασίας τους.
γ. Είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερουβαθμού των προσώπων που αναφέρονται στα εδάφια α` και β`, για το διάστημαπουτα πρόσωπα αυτά υπηρετούν ή εργάζονται και για μια πενταετία από την έξοδοαυτών από την υπηρεσία ή το φορέα.
7. Τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών υποχρεούνται:
α. Να φέρουν στην επωνυμία τους τη φράση “Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών” καισταέγγραφά τους τον αριθμό της άδειας λειτουργίας τους.
β. Να μη χρησιμοποιούν στην επωνυμία, στα έγγραφα και κατά την άσκηση τωνδραστηριοτήτων τους τον τίτλο “αστυνομικός” ή “ντετέκτιβ” και γενικά λέξειςήφράσεις ικανές να παραπλανήσουν το κοινό ότι αντιπροσωπεύουν δημόσια αρχήκαιιδιαίτερα αστυνομική.
γ. Να μην περιλαμβάνουν στη διαφήμιση της επιχείρησής τους στοιχεία ήαναφορές για προηγούμενη υπηρεσία των μελών ή του προσωπικού τους στοδημόσιοτομέα ή σε νομικό πρόσωπο, που εποπτεύεται από το Δημόσιο ή σε φορείςπαροχήςυπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.
δ. Να αντλούν τις πληροφορίες από δημόσια συμπεριφορά ή δραστηριότηταπροσώπων ή από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή.
ε. Να μην παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή ή άλλα ατομικά ή συλλογικάδικαιώματατρίτου, καθώς και οποιοδήποτε απόρρητο που προστατεύεται από το νόμο.
στ. Να τηρούν εχεμύθεια ως προς τα ιδιωτικά απόρρητα που τους εμπιστεύθηκανή που πληροφορήθηκαν κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.
ζ. Να μην παρακωλύουν, με οποιονδήποτε τρόπο, το έργο των αρμόδιωνδιωκτικώναρχών και να αναφέρουν σε αυτές χωρίς χρονοτριβή ο,τιδήποτε πληροφορούνταιγια αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.
η. Να μην αναλαμβάνουν ταυτοχρόνως υποθέσεις προσώπων, τα οποία έχουναντιτιθέμενα συμφέροντα και να απέχουν από κάθε αθέμιτη συναλλαγή με τα ίδιαπρόσωπα.
θ. Να μην ασκούν δραστηριότητες πέρα από αυτές που προβλέπονται στηνπαράγραφο 1.
ι. Να γνωστοποιούν, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών, στο Αρχηγείο τηςΕλληνικής Αστυνομίας κάθε μεταβολή των προϋποθέσεων που προβλέπονται στοάρθρο 2 για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.
8. Το προσωπικό των Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών έχει τις υποχρεώσεις πουαναφέρονται στα εδάφια β` έως και θ` της προηγούμενης παραγράφου.
9. Εφόσον δεν τιμωρούνται βαρύτερα από άλλη διάταξη, τιμωρούνται:
α. Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινήτουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, όποιος λειτουργεί ΓραφείοΙδιωτικών Ερευνών χωρίς την άδεια λειτουργίας ή αν η άδεια αυτή έχειαφαιρεθεί ή ανακληθεί
β. Με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστοντριάνταχιλιάδων (30.000) ευρώ, όποιος παραβαίνει τις υποχρεώσεις που αναφέρονταιστις παραγράφους 7 και 8. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιοςαπασχολείσε Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών προσωπικό που δεν κατέχει άδεια εργασίας, καθώςκαι όποιος εργάζεται σε τέτοιο Γραφείο χωρίς την άδεια αυτή.
10. Οι άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτούαφαιρούνταιαπό το όργανο που είναι αρμόδιο για τη χορήγησή τους, αν τα πρόσωπα, στοόνομα των οποίων χορηγήθηκαν, στερηθούν έστω και ένα από τα προσόντα πουαπαιτούνται για τη χορήγησή τους. Αν τα πρόσωπα αυτά παραβούν υποχρέωση πουπροβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου αυτού, οι άδειες αφαιρούνται γιαχρονικό διάστημα από δύο έως έξι μήνες και σε περίπτωση υποτροπής μέχριδώδεκα μήνες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης οι ανωτέρω άδειες αφαιρούνταιοριστικά. Αφαιρείται οριστικά με την πρώτη παράβαση η άδεια λειτουργίας του ΓραφείουΙδιωτικών Ερευνών που απασχολεί πρόσωπα τα οποία υπηρετούν στις ΈνοπλεςΔυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας ή άλλους φορείς του Δημοσίου.
Κατά των αποφάσεων αφαίρεσης των αδειών επιτρέπεται η άσκησηενδικοφανούς προσφυγής, για την οποία εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στηνπαράγραφο 2 του άρθρου 9.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 Ν.3707/2008,ΦΕΚ Α 209/8.10.2008.
11. Οι άδειες λειτουργίας των Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών και οι άδειεςεργασίας του προσωπικού τους δεν υποκαθιστούν τις αντίστοιχες άδειεςλειτουργίας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και τιςάδειες εργασίας του προσωπικού τους και αντιστρόφως.
Άρθρο 12
Κατάργηση διατάξεων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του Ν. 3206/2003 (ΦΕΚ Α 298/2003)
Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, καταργείται.
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του Ν. 3206/2003 (ΦΕΚ Α 298/2003)
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Ακταίον, 21 Αυγούστου 1997
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 21 Αυγούστου 1997
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ