ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2482 ΦΕΚ Α’ 73/16.5.1997

Κύρωση Συμφωνίας εποχιακής απασχόλησης εργατικού δυναμικού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος η Συμφωνία εποχιακής απασχόλησης εργατικού δυναμικού,μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης τηςΔημοκρατίας της Αλβανίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 17 Μαΐου 1996,της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπα στην ελληνική και αγγλική γλώσσαέχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Αλβανίας καλούμενες εφεξήςτα “Συμβαλλόμενα Μέρη”, επιθυμώντας να ενισχύσουν τους υφιστάμενουςδεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και να ρυθμίσουν θέματα νόμιμης εποχιακής απασχόλησης εργατικού δυναμικού των δύο χωρών, συμφώνησαν τα εξής:

 

Άρθρο 1

Σε περίπτωση ελλείψεως εργατικού δυναμικού για την κάλυψη εποχιακήςφύσεως αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θαλαμβάνουν, μέσω των αρμόδιων αρχών τους, τα κατάλληλα μέτρα προςαπασχόληση υπηκόων του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, αφού προηγουμένωςκαι τα δύο Μέρη ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες περί της δυνατότητοςαπασχόλησης.

Άρθρο 2

Μέσω των Διπλωματικών τους Αποστολών, τα δύο Μέρη θα δύνανται ναγνωστοποιούν εποχιακές ανάγκες, που μπορούν να καλυφθούν από τουςυπηκόους του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, κατά ειδικότητα, κλάδοδραστηριότητας και χρόνο απασχολήσεως για περίοδο όχι μικρότερη των δύο(2) μηνών και μέχρι έξι (6) μήνες κατ` ανώτατο όριο.

Άρθρο 3

Για την υλοποίηση του προηγούμενου άρθρου, οι ενδιαφερόμενοιεργοδότες και οι ενδιαφερόμενοι για εποχιακή απασχόληση θα υποβάλλουντις σχετικές αιτήσεις και τα λοιπά απαιτούμενα έγγραφα σύμφωνα με τηδιαδικασία που προβλέπεται από τα Παραρτήματα της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 4

Μετά τη νόμιμη είσοδο των προς απασχόληση κατά τα ανωτέρω, οιΑρμόδιες Αρχές των Συμβαλλόμενων Μερών θα χορηγούν τα νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας ανάλογα με τη διάρκεια των προσκομιζόμενωνσυμβάσεων εργασίας.

Η είσοδος των προς απασχόληση προσώπων θα γίνεται σύμφωνα με τηνομοθεσία των Συμβαλλόμενων Μερών.

Άρθρο 5

Μετά τη λήξη της άδειας παραμονής και εργασίας ή την κατάοποιονδήποτε τρόπο λύση της σχέσεως εργασίας, ο απασχολούμενοςυποχρεούται εντός 10ημέρου να αναχωρήσει από τη χώρα εργασίας. Για τοσκοπό αυτόν το Συμβαλλόμενο Μέρος από το οποίο προέρχεται ο εργαζόμενοςυποχρεούται να λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα διευκολύνουν τηνεπιστροφή του εργαζομένου στη χώρα του.

Άρθρο 6

Οι Αρμόδιες Αρχές των Συμβαλλόμενων Μερών επιφυλάσσονται τουδικαιώματος να διατάξουν απασχολούμενο σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνίανα εγκαταλείψει την επικράτειά τους σε περίπτωση που η παρουσία του στοέδαφός τους μπορεί να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια καιδημόσια τάξη ή τη δημόσια υγεία.

Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ενημερώνονται οι αντίστοιχεςΠροξενικές Αρχές.

Άρθρο 7

Οι απασχολούμενοι σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία μπορούν ναμεταφέρουν στη χώρα τους τις νόμιμες αποδοχές τους σε μετατρέψιμονόμισμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας απασχόλησης.

Άρθρο 8

Τα δικαιώματα των απασχολουμένων τα οποία απορρέουν από την εφαρμογήτης παρούσας Συμφωνίας αφορούν αποκλειστικά στο πρόσωπό τους και δενεπεκτείνονται στα μέλη των οικογενειών τους.

Άρθρο 9

Θέματα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας θα αποτελέσουν το αντικείμενοχωριστής συμφωνίας.

Άρθρο 10

Επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας Συμφωνίας,σύναψή νέας σύμβασης εργασίας των απασχοληθέντων βάσει της παρούσαςΣυμφωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προ της παρελεύσεως έξι (6)τουλάχιστο μηνών από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης εργασίας.

Άρθρο 11

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της παρούσας Συμφωνίας δύναται νασυναντώνται εμπειρογνώμονες των δύο Συμβαλλόμενων Μερών, κατόπινσχετικού αιτήματος που θα υποβάλλεται δια της διπλωματικής οδού, απότην ενδιαφερόμενη πλευρά.

Άρθρο 12

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας προβλέπονταιστα συνημμένα Παραρτήματα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Άρθρο 13

Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για περίοδο δύο ετών και θαπαρατείνεται σιωπηρά από έτος σε έτος, παύει δε ισχύουσα μετά τρίμηνοαπό την ημερομηνία κοινοποιήσεως καταγγελίας ενός εκ τωνΣυμβαλλόμενωνΜερών.

Άρθρο 14

Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της αμοιβαίαςγνωστοποίησης της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που προβλέπονται από τηνεθνική νομοθεσία των Συμβαλλόμενων Μερών.

Έγινε στην Αθήνα τη 17η Μαΐου 1996 σε δύο αντίτυπα στην ελληνική,αλβανική και αγγλική γλώσσα. Τα δύο κείμενα έχουν την ίδια ισχύ. Σεπερίπτωση διαφοράς θα υπερισχύσει το αγγλικό κείμενο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

(υπογραφή)(υπογραφή)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣΑΛΦΡΕΝΤ ΣΕΡΡΕΚΙΥΠΟΥΡΓΟΣΥΠΟΥΡΓΟΣΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οργανωτική διαδικασία για απασχόληση Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα

Η παρούσα διαδικασία αφορά στην απασχόληση Αλβανών πολιτών, σταπλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για είσοδο και εργασία αλλοδαπών στηνΕλλάδα.

Άρθρο 1

Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί την απασχόληση στην Ελλάδα εποχιακούεργατικού δυναμικού από την Αλβανία κατά τους όρους της παρούσαςΣυμφωνίας, θα υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπουργείουΕργασίας της Ελλάδας σχετική αίτηση, υπογεγραμμένη από τον ίδιο, στηνοποία θα αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του, το είδος και τους όρουςεργασίας, καθώς και πλήρη στοιχεία των υποψηφίων που επιθυμεί νααπασχολήσει.

Άρθρο 2

Εφόσον εγκριθεί, η αίτηση για εποχιακή απασχόληση θα διαβιβάζεται,μέσω των προβλεπόμενων στο άρθρο 1 Ελληνικών Υπηρεσιών, στις αρμόδιεςΕλληνικές Προξενικές Αρχές για τη χορήγηση θεωρήσεων εργασίας, σύμφωναμε την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Για τις αιτήσεις που θα εγκρίνονταιθα αποστέλλεται επίσης στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές ιδιωτικόσυμφωνητικό εργασίας για κάθε υποψήφιο προς απασχόληση, υπογεγραμμένοαπό τον εργοδότη και θεωρημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουΥπουργείου Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τους όρους εργασίας με τααμοιβαία δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αμφοτέρων των ΣυμβαλλόμενωνΜερών, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική εργατική νομοθεσία.

Άρθρο 3

Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα θα δύναται κατόπιν συνεννοήσεως με τοΥπουργείο Εργασίας της Ελλάδας και σε συνεργασία με το ΥπουργείοΕργασίας, Μετανάστευσης, Κοινωνικής Προστασίας και πρώην ΠολιτικώνΚαταδιωκομένων της Αλβανίας να προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικό με τηνκάλυψή εποχιακών αναγκών εργασίας στην Ελλάδα, καθώς και να διαβιβάζειστις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές αιτήσεις Αλβανών πολιτών προς εργασία.Στις αιτήσεις αυτές θα πρέπει να αναγράφονται το πλήρη ατομικά στοιχείατων υποψηφίων, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προσόντα, προηγούμενηεργασία και δραστηριότητες στην Αλβανία, καθώς και στον τομέα στονοποίο επιθυμούν να απασχοληθούν στην Ελλάδα.

Άρθρο 4

Στην περίπτωση αυτή, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται από τιςαρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αναλαμβάνουν τη γνωστοποίησητων εγκρίσεων και την προώθηση των ιδιωτικών συμφωνητικών τωνενδιαφερομένων εργοδοτών προς τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές, όπωςπροβλέπεται από το άρθρο 2 του παρόντος Παραρτήματος.

Εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος εργοδότης μπορεί να επικοινωνήσειπροσωπικά με υποψήφιο ή υποψηφίους πριν προχωρήσει στην υπογραφή καιαποστολή συμφωνητικού, και να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τονυποψήφιο.

Άρθρο 5

Οι Αλβανοί πολίτες, οι οποίοι θα εγκρίνονται προς εποχιακή απασχόλησηστην Ελλάδα κατ` εφαρμογή των άρθρων 2 και 4 του Παραρτήματος τηςπαρούσας Συμφωνίας, θα πρέπει να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στηναρμόδια Προξενική Αρχή προκειμένου να υπογράφουν και να παραλαμβάνουντο ιδιωτικό συμφωνητικό επ` ονόματι τους και να εφοδιάζονται με τηνόμιμη θεώρηση εισόδου για την Ελλάδα.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό θα υπογράφεται από τον υποψήφιο στην αρμόδιαΕλληνική Προξενική Αρχή, η οποία θα το επικυρώνει.

Άρθρο 6

Οι υποψήφιοι για εργασία πρέπει να πληρούν τους εξής όρους:

α) Να είναι ηλικίας όχι μικρότερης των 21 ετών και όχι μεγαλύτερηςτων 60 ετών.

β) Να είναι κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου.

γ) Να είναι κάτοχοι ιατρικού πιστοποιητικού, επικυρωμένου από τιςαρμόδιες αρχές, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχουν από ενδημικήμεταδοτική νόσο.

δ) Να είναι κάτοχοι ανάλογου τίτλου σπουδών, όταν πρόκειται γιαεξειδικευμένη εργασία, θεωρημένου από τις αρμόδιες αρχές.

ε) Να έχουν εκπληρώσει ή να είναι απαλλαγμένοι των στρατιωτικών τουςυποχρεώσεων.

Άρθρο 7

Κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντοςΠαραρτήματος, Αλβανός ερχόμενος προς εργασία υποχρεούται ναπαρουσιαστεί αυτοπροσώπως, εντός 10ημέρου, στις αρμόδιες αστυνομικέςαρχές του τόπου εργασίας προκειμένου να υποβάλει σχετική αίτηση γιαχορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας.

Η άδεια παραμονής που θα του χορηγείται θα είναι ισόχρονη τηςσυμβάσεως εργασίας και η άδεια εργασίας προσωποπαγής, για συγκεκριμένοεργοδότη και τόπο εργασίας.

Άρθρο 8

Μετά την είσοδο στην Ελλάδα, μπορεί να επιβάλλεται υγειονομικόςέλεγχος, για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και προς το συμφέρον τωνίδιων των εργαζομένων, θα περιορίζεται όμως στις απολύτως απαραίτητεςδιαδικασίες και δεν θα συνεπάγεται έξοδα των εργαζομένων.

Άρθρο 9

Τα έξοδα άφιξης και αναχώρησης των απασχολουμένων θα καταβάλλονταιαπό τον ίδιο ή τον εργοδότη, ανάλογα με τους όρους του συμφωνητικούεργασίας.

Οι Ελληνικές Αρχές δύνανται να αρνηθούν την είσοδο υποψηφίων προςεργασία, εφόσον δεν φέρουν το επικυρωμένο ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωναμε το άρθρο 5 του Παραρτήματος ή δεν κατέχουν ισχυρό νόμιμο ταξιδιωτικόέγγραφο ή δεν πληρούν, καθ` οιονδήποτε τρόπο, τις νόμιμες προϋποθέσειςεισόδου στη χώρα. Τα ονόματα των ανωτέρω θα γνωστοποιούνται στιςαρμόδιες Αλβανικές Αρχές. Στην περίπτωση αυτή το συμφωνητικό εργασίας δεν θα ισχύει.

Άρθρο 10

Μετά τη λήξη της συμβάσεως εργασίας του, ο απασχολούμενος υποχρεούταινα παραδώσει κατά την αναχώρησή του την άδεια παραμονής και εργασίαςστις αστυνομικές αρχές ελέγχου στο σημείο εξόδου από την Ελλάδα.

Άρθρο 11

Σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής του άρθρου 6 του κειμένου τηςΣυμφωνίας, οι Προξενικές Αρχές της Αλβανίας υποχρεούνται ναδιευκολύνουν την επιστροφή των εργαζομένων στην Αλβανία, τα δε έξοδατης επιστροφής θα βαρύνουν την αλβανική πλευρά.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος παρατείνειπαράνομα την παραμονή του στην Ελλάδα μετά τη λήξη της σύμβασηςεργασίας κατά τους όρους της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 12

Η μεταφορά των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων, σύμφωνα με το άρθρο7 του κειμένου της Συμφωνίας, θα γίνεται βάσει της προσκομιζόμενηςβεβαίωσης του εργοδότη για το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου,θεωρημένη από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Άρθρο 13

Κατά το διάστημα της νόμιμης απασχολήσεως τους στην Ελλάδα, οιΑλβανοί εποχιακά απασχολούμενοι έχουν τα προβλεπόμενα από την ελληνικήεργατική νομοθεσία δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Άρθρο 14

Σε περίπτωση που απασχολούμενοι παραβούν τα προβλεπόμενα από τηνπαρούσα Συμφωνία και το συνημμένο Παράρτημα, είναι δυνατόν νααποκλεισθούν από νέα απασχόληση στην Ελλάδα.

Άρθρο 15

Για τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας, η Ελληνική Δημοκρατία μπορείνα διορίσει Εργατικό Σύμβουλο στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, τακαθήκοντα του οποίου θα συνίστανται στην παρακολούθηση και διεκπεραίωσητων απαιτούμενων διατυπώσεων και διαδικασιών για την απασχόληση τωνΑλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα, βάσει της μεταξύ των χωρών αυτώνσυναφθείσας Συμφωνίας και του παρόντος Παραρτήματος.

Άρθρο 16

Το παρόν Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας, θα τεθείσε ισχύ την ίδια μέρα με τη Συμφωνία, με τους ίδιους όρους και για τονίδιο χρόνο που θα ισχύσει το σύνολο της Συμφωνίας.

Έγινε στην Αθήνα, τη 17η Μαΐου 1996 σε δύο αντίτυπα στην ελληνική,αλβανική και αγγλική γλώσσα. Τα δύο κείμενα έχουν την ίδια ισχύ. Σεπερίπτωση διαφοράς θα υπερισχύσει το αγγλικό κείμενο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οργανωτική διαδικασίαγια απασχόληση Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία

Η παρούσα διαδικασία αφορά στην απασχόληση Ελλήνων πολιτών, σταπλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για είσοδο και εργασία αλλοδαπών στηνΑλβανία.

Άρθρο 1

Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί την απασχόληση στην Αλβανία εποχιακούεργατικού δυναμικού από την Ελλάδα κατά τους όρους της παρούσαςΣυμφωνίας, θα υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπουργείουΕργασίας, Μετανάστευσης, Κοινωνικής Προστασίας και πρώην ΠολιτικώνΚαταδιωκομένων της Αλβανίας σχετική αίτηση, υπογεγραμμένη από τον ίδιο,στην οποία θα αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του, το είδος και τους όρουςεργασίας, καθώς και πλήρη στοιχεία των υποψηφίων που επιθυμεί νααπασχολήσει.

Άρθρο 2

Εφόσον εγκριθεί, η αίτηση για εποχιακή απασχόληση θα διαβιβάζεται,μέσω των προβλεπόμενων στο άρθρο 1 Αλβανικών Υπηρεσιών, στις αρμόδιεςΑλβανικές Προξενικές Αρχές για τη χορήγηση θεωρήσεων εργασίας, σύμφωναμε την ισχύουσα αλβανική νομοθεσία. Για τις αιτήσεις που θα εγκρίνονταιθα αποστέλλεται επίσης στις Αλβανικές Προξενικές Αρχές ιδιωτικόσυμφωνητικό εργασίας για κάθε υποψήφιο προς απασχόληση, υπογεγραμμένοαπό τον εργοδότη και θεωρημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουΥπουργείου Εργασίας, Μετανάστευσης, Κοινωνικής Προστασίας και πρώηνΠολιτικών Καταδιωκομένων, το οποίο θα περιλαμβάνει τους όρους εργασίαςμε τα αμοιβαία δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αμφοτέρων τωνΣυμβαλλόμενων Μερών, σύμφωνα με την ισχύουσα αλβανική εργατικήνομοθεσία.

Άρθρο 3

Η Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα θα δύναται, κατόπιν συνεννοήσεως με τοΕλληνικό Υπουργείο Εργασίας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας,Μετανάστευσης, Κοινωνικής Προστασίας και πρώην Πολιτικών Καταδιωκομένωντης Αλβανίας, να προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικό με την κάλυψήεποχιακών αναγκών εργασίας στην Αλβανία, καθώς και να διαβιβάζει στιςαρμόδιες Αλβανικές Αρχές αιτήσεις Ελλήνων πολιτών προς εργασία. Στιςαιτήσεις αυτές θα πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη ατομικά στοιχεία τωνυποψηφίων, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προσόντα, προηγούμενηεργασία και δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς και στον τομέα στον οποίοεπιθυμούν να απασχοληθούν στην Αλβανία.

Άρθρο 4

Στην περίπτωση αυτή, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται από τιςαρμόδιες αλβανικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αναλαμβάνουν τη γνωστοποίησητων εγκρίσεων και την προώθηση των ιδιωτικών συμφωνητικών τωνενδιαφερόμενων εργοδοτών προς τις Αλβανικές Προξενικές Αρχές, όπωςπροβλέπεται από το άρθρο 2 του παρόντος Παραρτήματος.

Εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος εργοδότης μπορεί να επικοινωνήσειπροσωπικά με υποψήφιο ή υποψηφίους πριν προχωρήσει στην υπογραφή καιαποστολή συμφωνητικού, και να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τονυποψήφιο.

Άρθρο 5

Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα εγκρίνονται προς εποχιακή απασχόλησηστην Αλβανία κατ` εφαρμογή των άρθρων 2 και 4 του Παραρτήματος τηςπαρούσας Συμφωνίας, θα πρέπει να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στηναρμόδια Προξενική Αρχή προκειμένου να υπογράφουν και να παραλαμβάνουντο ιδιωτικό συμφωνητικό επ` ονόματί τους και να εφοδιάζονται με τηνόμιμη θεώρηση εισόδου για την Αλβανία.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό θα υπογράφεται από τον υποψήφιο στην αρμόδιαΑλβανική Προξενική Αρχή, η οποία θα το επικυρώνει.

Άρθρο 6

Οι υποψήφιοι για εργασία πρέπει να πληρούν τους εξής όρους:

α) Να είναι ηλικίας όχι μικρότερης των 21 ετών και όχι μεγαλύτερηςτων 60 ετών.

β) Να είναι κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου.

γ) Να είναι κάτοχοι ιατρικού πιστοποιητικού, επικυρωμένου από τιςαρμόδιες αρχές, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχουν από ενδημικήμεταδοτική νόσο.

δ) Να είναι κάτοχοι ανάλογου τίτλου σπουδών, όταν πρόκειται γιαεξειδικευμένη εργασία, θεωρημένου από τις αρμόδιες αρχές.

ε) Να έχουν εκπληρώσει ή να είναι απαλλαγμένοι των στρατιωτικών τουςυποχρεώσεων.

Άρθρο 7

Κατά την άφιξή του στην Αλβανία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντοςΠαραρτήματος, Έλληνας ερχόμενος προς εργασία υποχρεούται ναπαρουσιαστεί αυτοπροσώπως, εντός 10ημέρου, στις αρμόδιες αστυνομικέςαρχές του τόπου εργασίας προκειμένου να υποβάλει σχετική αίτηση γιαχορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας.

Η άδεια παραμονής που θα του χορηγείται θα είναι ισόχρονη τηςσυμβάσεως εργασίας και η άδεια εργασίας προσωποπαγής, για συγκεκριμένοεργοδότη και τόπο εργασίας.

Άρθρο 8

Μετά την είσοδο στην Αλβανία, μπορεί να επιβάλλεται υγειονομικόςέλεγχος, για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και προς το συμφέρον τωνίδιων των εργαζομένων, θα περιορίζεται όμως στις απολύτως απαραίτητεςδιαδικασίες και δεν θα συνεπάγεται έξοδα των εργαζομένων.

Άρθρο 9

Τα έξοδα άφιξης και αναχώρησης των απασχολουμένων θα καταβάλλονταιαπό τον ίδιο ή τον εργοδότη, ανάλογα με τους όρους του συμφωνητικούεργασίας.

Οι Αλβανικές Αρχές δύνανται να αρνηθούν την είσοδο υποψηφίων προςεργασία, εφόσον δεν φέρουν το επικυρωμένο ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωναμε το άρθρο 5 του Παραρτήματος ή δεν κατέχουν ισχυρό νόμιμο ταξιδιωτικόέγγραφο ή δεν πληρούν, καθ` οιονδήποτε τρόπο, τις νόμιμες προϋποθέσειςεισόδου στη χώρα. Τα ονόματα των ανωτέρω θα γνωστοποιούνται στιςαρμόδιες Ελληνικές Αρχές. Στην περίπτωση αυτή το συμφωνητικό εργασίαςδεν θα ισχύει.

Άρθρο 10

Μετά τη λήξη της συμβάσεως εργασίας του, ο απασχολούμενος υποχρεούταινα παραδώσει κατά την αναχώρησή του την άδεια παραμονής και εργασίαςστις αστυνομικές αρχές ελέγχου στο σημείο εξόδου από την Αλβανία.

Άρθρο 11

Σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής του άρθρου 6 του κειμένου τηςΣυμφωνίας, οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας υποχρεούνται να διευκολύνουντην επιστροφή των εργαζομένων στην Ελλάδα, τα δε έξοδα της επιστροφήςθα βαρύνουν την ελληνική πλευρά.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση πού ο εργαζόμενος παρατείνειπαρόνομα την παραμονή του στην Αλβανία μετά τη λήξη της σύμβασηςεργασίας κατά τους όρους της παρούσας Συμφωνίας.

Άρθρο 12

Η μεταφορά των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με το άρθρο 7του κειμένου της Συμφωνίας θα γίνεται βάσει της προσκομιζόμενηςβεβαίωσης του εργοδότη για το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου.θεωρημένη από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Άρθρο 13

Κατά το διάστημα της νόμιμης απασχολήσεώς τους στην Αλβανία, οι Έλληνες εποχιακά απασχολούμενοι έχουν τα προβλεπόμενα από την αλβανικήεργατική νομοθεσία δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Άρθρο 14

Σε περίπτωση που απασχολούμενοι παραβούν τα προβλεπόμενα από τηνπαρούσα Συμφωνία και το συνημμένο Παράρτημα, είναι δυνατόν νααποκλεισθούν από νέα απασχόληση στην Αλβανία.

Άρθρο 15

Για τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας, η Αλβανική Δημοκρατία μπορείνα διορίσει Εργατικό Σύμβουλο στην Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, τακαθήκοντα του οποίου θα συνίστανται στην παρακολούθηση και διεκπεραίωσητων απαιτούμενων διατυπώσεων και διαδικασιών για την απασχόληση τωνΕλλήνων εργαζομένων στην Αλβανία, βάσει της μεταξύ των χωρών αυτώνσυναφθείσας Συμφωνίας και του παρόντος Παραρτήματος.

Άρθρο 16

Το παρόν Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας, θα τεθείσε ισχύ την ίδια ημέρα με τη Συμφωνία, με τους ίδιους όρους και για τονίδιο χρόνο που θα ισχύσει το σύνολο της Συμφωνίας.

Έγινε στην Αθήνα, τη 17η Μαΐου 1996 σε δύο αντίτυπα στην ελληνική,αλβανική και αγγλική γλώσσα. Τα δύο κείμενα έχουν την ίδια ισχύ. Σεπερίπτωση διαφοράς θα υπερισχύσει το αγγλικό κείμενο.

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται σε εκτέλεση του άρθρου 11της παρούσας Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατάπερίπτωση Υπουργών.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από τηνπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 14 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 6 Μαΐου 1997

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣΜ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 6 Μαΐου 1997

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ