ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2381 ΦΕΚ Α` 39/1996.
Κύρωση Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε θέματα αρμοδιότητάς τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ΔημόσιαςΤάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειαςτης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την καταπολέμηση της διεθνούςτρομοκρατίας, της παράνομης παραγωγής, κατανάλωσης και διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, καθώς και σε άλλα θέματα αρμοδιότητάς τους, που υπογράφηκε στο Πεκίνο στις 15 Φεβρουαρίου 1995, της οποίας τοκείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Με σκοπό την παγίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της παραδοσιακής φιλικής συνεργασίας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας καιτο Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας(καλούμενα εφεξής “τα Συμβαλλόμενα Μέρη”) εκφράζουν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που αναφέρονται στη Συμφωνία, με βάση την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος και συμφωνούν ως ακολούθως:
ΆΡΘΡΟ 1
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται και θα παρέχουν αμοιβαίαβοήθεια στους ακόλουθους τομείς αρμοδιότητάς τους:
α) Καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
β) Καταπολέμηση του εγκλήματος της παράνομης παραγωγής, κατανάλωσηςκαι διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών.
γ) Καταπολέμηση των οργανωμένων εγκλημάτων.
δ) Καταπολέμηση του εγκλήματος της παραποίησης συναλλάγματος,διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων και μεταβιβασίμωνχρεωγράφων.
ε) Καταπολέμηση του εγκλήματος της παράνομης διακίνησης, όπλων,πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών.
στ) Καταπολέμηση διεθνών παράνομων οικονομικών εγκλημάτων.
ζ) Καταπολέμηση λαθρεμπορίου αντικειμένων ιστορικής και πολιτιστικήςαξίας, πολύτιμων λίθων και μετάλλων, καθώς και άλλων πολύτιμωναντικειμένων.
η) Καταπολέμηση των παράνομων μεταναστεύσεων.
θ) Βελτίωση των μεθόδων και μέσων τήρησης και αποκατάστασης τηςΔημόσιας Τάξης.
ι) Βελτίωση των μέτρων για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαϊών σεευάλωτες εγκαταστάσεις (κινδύνου) και οε χώρους συνάθροισης του κοινού.
κ) Ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης του αστυνομικού προσωπικούδια της εκπαίδευσης.
λ) Άλλοι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συναίνεσης γιασυνεργασία.
ΆΡΘΡΟ 2
Η συνεργασία μεταξύ των δύο Μερών θα επιτευχθεί με:
α) Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στους προαναφερόμενους στοάρθρο 1 τομείς.
β) Κοινοποίηση στοιχείων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη τουοργανωμένου εγκλήματος εν γένει.
γ) Οργάνωση και λήψη μέτρων κοινού ενδιαφέροντος.
δ) Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
ε) Ανταλλαγή έντυπου υλικού, δημοσιευμάτων και αποτελεσμάτωνεπιστημονικών ερευνών.
ζ) Άλλα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία.
ΆΡΘΡΟ 3
Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συνεργασίας θακαθορισθούν με Πρωτόκολλο, που θα υπογραφεί μετά τη θέση σε ισχύ τηςπαρούσας Συμφωνίας.
ΆΡΘΡΟ 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται στην εκπόνηση επιστημονικώνμελετών αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Προς το σκοπό αυτόν, θα ερευνήσουν τη δυνατότητα παροχής συνδρομήςστην πληροφορική, τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα και ειδικά τεχνικά μέσα.
ΆΡΘΡΟ 5
Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας, ταΣυμβαλλόμενα Μέρη θα πραγματοποιούν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων σταπλαίσια της αρμοδιότητάς τους, οποτεδήποτε συμφωνούν και τα δύο ότιυφίσταται ανάγκη αντιμετώπισης επειγόντων και ειδικών ζητημάτων, π.χ.μαζικές μεταναστεύσεις ή συστηματική διακίνηση ναρκωτικών καιψυχοτρόπων ουσιών, όπλων και άλλων μορφών οργανωμένων εγκλημάτων.
ΆΡΘΡΟ 6
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα κοινοποιούν αμοιβαίως, δια μέσου τηςδιπλωματικής οδού, δείγματα νέων ταξιδιωτικών εγγράφων, σφραγίδων καιτύπων θεωρήσεων εισόδου, προς το σκοπό της πρόληψης και καταπολέμησηςτης παράνομης διέλευσης των συνόρων τους, από κατόχους πλαστών ήπαραποιημένων διαβατηρίων, θεωρήσεων κ.λπ..
ΆΡΘΡΟ 7
Η παρούσα Συμφωνία δεν εμποδίζει τα Συμβαλλόμενα Μέρη να αναλάβουνσυμβατικές υποχρεώσεις με ένα τρίτο μέρος σε διμερείς ή πολυμερείςσυμφωνίες επί τη βάσει των νόμων που ισχύουν στις αντίστοιχες χώρες καιγενικά τους διεθνείς νόμους.
ΆΡΘΡΟ 8
Έκαστο των Συμβαλλόμενων Μερών, θα δύναται δια λόγους εθνικήςασφάλειας, εσωτερικής τάξης, να αναστέλλει εν όλω ή εν μέρει τηνεφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.
Η αναστολή αυτή και η λήξη της θα κοινοποιείται στο έτεροΣυμβαλλόμενο Μέρος. Αυτή η Συμφωνία θα παύσει να παράγει αποτελέσματαέξι (6) μήνες μετά τη λήψη από το ένα Μέρος της έγγραφης ανακοίνωσηςτου Μέρους που ζητά τη λήξη της.
ΆΡΘΡΟ 9
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για αόριστο χρόνο. Αυτή μπορεί νααναθεωρηθεί ή τροποποιηθεί ύστερα από αμοιβαία συναίνεση.
Η παρούσα Συμφωνία θα εφαρμοστεί τριάντα (30) ημέρες από τηντελευταία κοινοποίηση, δια της διπλωματικής οδού περί ολοκλήρωσης τωνδιαδικασιών που αφορούν την έγκρισή της, σύμφωνα με την εθνικήνομοθεσία των Συμβαλλόμενων Μερών.
ΆΡΘΡΟ 10
Η παρούσα Συμφωνία υπεγράφη στο Πεκίνο στις 15 Φεβρουαρίου 1995, ειςδιπλούν, στην ελληνική, κινεζική και αγγλική γλώσσα, που το καθένα έχειτην ίδια ισχύ.
Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς την ερμηνεία του κειμένου της παρούσαςΣυμφωνίας, το κείμενο στην αγγλική γλώσσα θα υπερισχύει.
Για το ΥπουργείοΓια το ΥπουργείοΔημόσιας ΤάξηςΔημόσιας Ασφάλειαςτης Ελληνικήςτης Λαϊκής ΔημοκρατίαςΔημοκρατίαςτης Κίνας
(υπογραφή)(υπογραφή)
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣTAO SI JUΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
Υπουργός ΔημόσιαςΥπουργός ΔημόσιαςΤάξης της ΕλληνικήςΑσφάλειας τηςΔημοκρατίαςΛαϊκής Δημοκρατίαςτης Κίνας
Τα Πρωτόκολλα-Πρακτικά που καταρτίζονται βάσει των άρθρων 3 και 5 τηςπαρούσας Συμφωνίας εγκρίνονται με Κοινή Πράξη των αρμόδιων κατάπερίπτωση υπουργών.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση τωνπροϋποθέσεων του άρθρου 9 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 5 Μαρτίου 1996
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣΘ. ΠΑΓΚΑΛΟΣΚΩΝ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 6 Μαρτίου 1996
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ