ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 2363 Αριθ. ΦΕΚ Α 251/6.12.1995

Κύρωση συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της ΑραβικήςΔημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίαςτης Συρίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για συνεργασίαστον τομέα της δημόσιας υγείας, που υπογράφηκε στη Δαμασκό στις 5Ιανουαρίου 1995, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική καιαραβική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και η Κυβέρνηση τηςΕλληνικής Δημοκρατίας, επιθυμώντας να επεκτείνουν τις φιλικές σχέσειςμεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας δια μέσου άμεσηςσυνεργασίας, συμφώνησαν στα ακόλουθα:

ΆΡΘΡΟ 1

Τα δύο Μέρη θα προωθήσουν και θα αναπτύξουν τη συνεργασία στον τομέατης δημόσιας υγείας, ειδικότερα στους τομείς της:

– Εκπαίδευσης και Τυπικών Προσόντων.

– Έρευνας.

– Φαρμακευτικής Βιομηχανίας.

– Προληπτικής Ιατρικής.

ΆΡΘΡΟ 2

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση σε όλους τουςτομείς και ειδικότερα τους ακόλουθους:

-Καρδιακά Νοσήματα και Χειρουργική.

– Φαρμακευτική Βιομηχανία.

– Μεταμόσχευση Οργάνων.

– Β- Θαλασσαιμία.

ΆΡΘΡΟ 3

Στον τομέα της έρευνας τα δύο Μέρη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τησυνεργασία στα ακόλουθα θέματα:

α. Γενετικές Ανωμαλίες, Μοριακή Βιολογία και Γενετική Μηχανική.

β. Καρδιακά Νοσήματα και Χειρουργική,

γ. Φαρμακευτική Βιομηχανία, Παραγωγή και `Έλεγχος.

ΆΡΘΡΟ 4

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν στον τομέα της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας:

α. Να ενθαρρύνουν τις εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών και νακαθιερώσουν, καθώς και να διευκολύνουν την καταγραφή φαρμάκων σύμφωναμε τους κανόνες που ισχύουν στις δύο χώρες.

β. Να διερευνήσουν τρόπους ώστε να δίνεται προτεραιότητα σταφάρμακα που παράγονται σε μια από τις δύο χώρες με σκοπό να καλύπτονταιοι ελλείψεις στην άλλη χώρα.

γ. Να συνεργαστούν στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου φαρμάκων απόκάθε άποψη.

ΆΡΘΡΟ 5

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν στον τομέα της Προληπτικής Ιατρικής:

– Να προσδιορίσουν τους παράγοντες θνησιμότητας και νοσηρότητας.

– Να βελτιώσουν τις εργαστηριακές δυνατότητες για ανίχνευση καιπρόληψη μολυσματικών νοσημάτων, όπως το AIDS και η Ηπατίτιδα Β και C.

ΆΡΘΡΟ 6

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν.

α. Να συσταθεί τριμελής επιτροπή από κάθε πλευρά με επικεφαλής τονΥπουργό Υγείας ή έναν αναπληρωτή του. Τα άλλα δύο μέλη της επιτροπήςαπό κάθε πλευρά θα είναι διευθυντές του Υπουργείου Υγείας ή υπουργικοίσύμβουλοι. Η επιτροπή θα επιβλέπει την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίαςκαι τις δραστηριότητες των δύο υποεπιτροπών. Η προαναφεράμενη επιτροπήθα συναντάται σε εναλλακτική βάση στις δύο χώρες μια φορά το χρόνο.

β. Να συσταθούν δύο τριμελείς υποεπιτροπές από κάθε πλευρά στουςτομείς της.

– Έρευνας.

– Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Κάθε επιτροπή θα έχει πρόεδρο τονπροϊστάμενο της αντίστοιχης διεύθυνσης.

γ. Το δύο Μέρη συμφώνησαν επίσης στο θέμα των οικονομικών όρωνσχετικά με την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας ως ακολούθως.

– Οι δαπάνες για τις τακτικές συναντήσεις της προαναφερόμενηςεπιτροπής και των υποεπιτροπών θα καλύπτονται από τη Χώρα φιλοξενίας.

– Οι δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης, εάν δεν δύναται να καλυφθούναπό υποτροφίες, αναλαμβάνονται από την αποστέλλουσα χώρα.

ΆΡΘΡΟ 7

1. Η παρούσα Συμφωνία συνάπτεται για περίοδο πέντε (5) ετών και ηκαταγγελία της προϋποθέτει γραπτή διακοίνωση τουλάχιστον έξι (6) μήνεςπριν την ημερομηνία λήξεως, ενώ προβλέπεται η παράταση ισχύος της γιαπερίοδο πέντε (5) ακόμη ετών.

2. Η παρούσα Συμφωνία υπόκειται σε έγκριση βάσει αντίστοιχωνσυνταγματικών διαδικασιών και θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα ανταλλαγής διακοινώσεων, οι οποίες θα περιέχουν συμμόρφωση με τις προαναφερόμενεςδιαδικασίες.

Υπεγράφη στη Δαμασκό την 5η Ιανουαρίου 1995 αραβική και αγγλικήγλώσσα. Και τα δύο κείμενα είναι πρωτότυπα και εξίσου αυθεντικά. Σεπερίπτωση διαφωνίας υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΟ Υπουργός ΥγείαςΔρ. ΔημήτριοςΚρεμαστινός

Για την Κυβέρνηση Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας

Ο Υπουργός Υγείας

ΔΡ. Μ. Εyad CΗΑΤΤΥ

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται μετά την ολοκλήρωση τηςδιαδικασίας που προβλέπεται στο Άρθρο 7 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝ. ΠΟΤΤΑΚΗΣ