ΝΟΜΟΣ ΑΡΙΘ. 2360 ΦΕΚ Α`244/22.11.1995

Κύρωση Μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της παιδείας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του συνημμένου Προγράμματος εκπαιδευτικής συνεργασίας για την περίοδο 1993-1996 καθώς και του συμπληρωματικού Προγράμματος εκπαιδευτικής συνεργασίας για την περίοδο 1993-1996.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέας της Παιδείας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το συνημμένο Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας για την περίοδο 1993 1996, που υπογράφηκαν στη Λευκωσίαστις 28 Απριλίου 1993 και το συνημμένο συμπληρωματικά πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας, που υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 9 Νοεμβρίου1994, των οποίων το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ωςεξής:

ΜΝΗΜΟΝΙΟΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εν` όψει των ποικίλων αντιξοοτήτων που δοκιμάζουν τον Ελληνισμό σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και η Υπουργός Παιδείας της Κύπρου κρίνουν αναγκαίο μια στενότερη συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στον τομέα της Παιδείας. Αυτή αναμένεται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας του ελληνικού `Έθνους, με την προστασία και ανάπτυξη της γλώσσας και γενικότερα των δυναμογόνων στοιχείων του πολιτισμού των Ελλήνων της Ελλάδας και της Κύπρου,ενισχύοντας ταυτόχρονα και το κοινό εθνικό τους φρόνημα.

1. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗ.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

1.1. Η παιδεία είναι θέμα ύψιστα εθνικό.

1.2. Η παιδεία αποτελεί βασική υποδομή που συμβάλλει στην ηθικοπνευματική διάπλαση των ανθρώπων και την επίτευξη εθνικών,κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών στόχων.

1.3. Η αναβάθμιση της παιδείας επιτυγχάνεται ανάμεσα στις δύο χώρες με την αμφίδρομη και άριστη επικοινωνία.

1.4. Οι σύγχρονοι καιροί επιτακτικά απαιτούν τη δημιουργία ελεύθερωνκαι δημοκρατικών πολιτών.

1.5. Οι δύο πλευρές ανησυχούν βαθύτατα για την απαράδεκτη κατάστασηπου επικρατεί σήμερα στην Κύπρο εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση τα πια πάνω, τα δύο Υπουργεία θα συνεργαστούν στενά σε όλουςτους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη διατήρηση του προσανατολισμού της παιδείας στις δημοκρατικές αρχές και την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και οικονομίας, χωρίς να παραγνωρίζεται ο ανθρωπιστικός της χαρακτήρας.

2. ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

2.1. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τηνπροώθηση της στενότερης κατά το δυνατά συνεργασίας μεταξύ τους στοντομέα της παιδείας. Ειδικότερα η συνεργασία θα περιλαμβάνει:

2.1. Κοινές προσπάθειες καλλιέργειας και διάδοσης της ελληνικήςγλώσσας και αναβάθμισης τίς διδασκαλίας της Ιστορίας.

2.1.2. Μέριμνα για την ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας στον Ελληνισμό της διασποράς.

2.1.. Συντονισμό της διεθνούς παρουσίας των δύο μερών στο εξωτερικό και των συμμετοχών σε συνέδρια, σεμινάρια, κ.λ.π που οργανώνει η κάθε χώρα, καθώς και πρακτική αξιοποίηση της διεθνούς εκπαιδευτικής εμπειρίας.

2.1.4. Ενίσχυση της διδασκαλίας θεμάτων ή πτυχών που αναφέρονται στηνΚύπρο σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής εκπαίδευσης.

2.1.6. Συστηματική ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την εκάστοτε αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων την πειραματική εφαρμογή και την αιτιολόγησης τους.

2. 1.6. Ανταλλαγή του παραγόμενου από κάθε πλευρά διδακτικού καιεκπαιδευτικού υλικού (προγραμμάτων, βιβλίων, εποπτικών και άλλων οπτικοακουστικών μέσων).

2.1.7. Ενθάρρυνση της ουσιαστικής επικοινωνίας μαθητών και εκπαιδευτικών της Κύπρου με τους αντίστοιχους Ελλαδίτες για βαθύτερη αλληλογνωριμία και προβληματισμό πάνω στο ρόλο και το χρέος του Ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο.

2.1.8. Ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ του Πανεπιστημίου τηςΚύπρου και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

3. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

3.1. Την ευθύνη για την αποτελεσματική υλοποίηση του πλαισίουσυνεργασίας θα έχει το μόνιμο κοινό συντονιστικό όργανο το οποίοπεριλαμβάνει.

3.1.1. Από ελλαδικής πλευράς, το Γενικό Γραμματέα του ΥπουργείουΕθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή εκπρόσωπό του.

3.1.2. Από κυπριακής πλευράς, το Γενικό Διευθυντή του ΥπουργείουΠαιδείας ή εκπρόσωπό του.

3.2. Βασικός ρόλος αυτού του οργάνου θα είναι.

3.2. 1. Ο καταρτισμός και η παρακολούθηση του προγράμματοςσυνεργασίας.

3.2.2 Ο συντονισμός και η εξέταση των διαφόρων θεμάτων που διαλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

3.2.3. Η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την εφαρμογή τωνρυθμίσεων του Μνημονίου.

3.2.4. Η επίλυση θεμάτων συνεργασίας και η προετοιμασία των εκάστοτεπροσωπικών συναντήσεων των δύο Υπουργών.

3.3. Τα μέλη του ολιγοπρόσωπου και συνεπώς ευέλικτου αυτού οργάνου θασυνέρχονται τακτικά στην Αθήνα ή την Κύπρο για μελέτη και αξιολόγησητης προόδου του προγράμματος, ανάλογα με τις ανάγκες, διασφαλίζονταςέτσι τη σκοπούμενη συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ τους.

3.3.1. Οι δυο πλευρές θα επικοινωνούν άμεσα, όποτε χρειαστεί, είτεμε το τηλέφωνο είτε με την τηλεομοιοτυπική .

3.3.2. `Όποια πλευρά οργανώνει τη σχετική συνάντηση στη χώρα της, θακαταρτίζει σχέδιο εγγράφου ημερήσιας διάταξης και θα το αποστέλλει στηναντίστοιχη δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνάντηση.

3.3.3. Η κάθε πλευρά είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των προνοιώντου Μνημονίου, αναλαμβάνονται και όλες τις προκύπτουσες κάθε φοράοικονομικές υποχρεώσεις της.

3.3.4. Από ελλαδικής πλευράς, η Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων ορίζεται υπεύθυνη για το συντονισμό της εκτέλεσης του Μνημονίουαυτού. Σε αυτήν θα υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους οι διάφορες υπηρεσίες για επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού.

3.3.5 Από κυπριακής πλευράς, υπεύθυνος για την εκτέλεση του Μνημονίου ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο οποίος θα παίρνει τις εισηγήσεις και θα συντονίζει τις όλες δραστηριότητες για υλοποίησή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκπαιδευτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (περίοδος1993-1996)

1. Ανταλλαγές στελεχών και λοιπού προσωπικού

1.1. Έξι Ελλαδίτες σχολικοί σύμβουλοι θα επισκεφθούν την Κύπρο (4 τηςπρωτοβάθμιας 1 της Προσχολικής αγωγής και 1 της ειδικής αγωγής) μεσκοπό την ανταλλαγή απόψεων για βελτίωση του προγραμματισμού και τωνμεθόδων αξιολόγησης -εποπτείας στα αντίστοιχα επίπεδα εκπαίδευσης των δύο χωρών

1.2 Τέσσερις Ελλαδίτες σχολικοί σύμβουλοι από τους κλάδους ΠΕ2, ΠΕ3,ΠΕ4 και ΠΕ6 θα επισκεφθούν την Κύπρο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων γιαβελτίωση του προγραμματισμού και την αξιολόγησης εποπτείαστη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των δύο χωρών

1.3 Δύο Κύπριοι επιθεωρητές και δύο εκπαιδευτικούς της υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων θα επισκεφθούν την Ελλάδα για συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της χώρας, ειδικό στον τομέα της διδασκαλίας των παλαιότερων μορφών της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.

1.4. Δύο επιθεωρητές και δύο διευθυντές δάσκαλοι της προδημοτικής καιδημοτικής εκπαίδευσης θα επισκεφθούν την Ελλάδα με σκοπό τη συνεργασίαμε Ελλαδίτες συναδέλφους τους στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στον τομέα της ανάπτυξης προγραμμάτων και εκδόσεων.

1.5. Δύο εκπαιδευτικοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου θαεπισκεφθούν την Ελλάδα, με σκοπό την ενημέρωσή τους από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας καιΘρησκευμάτων σε θέματα παραγωγής και διανομής εκπαιδευτικού υλικού.

2. Κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτικού προσωπικού.

2.1 Θα ανταλλαγούν ομάδες των 4-5 ατόμων από κάθε πλευρά (στελεχώντου Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ΥπουργείουΠαιδείας Κύπρου) για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα:

Επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Σύνδεσης επαγγελματικής εκπαίδευσης με την παραγωγή (επιμόρφωση τεχνολόγων εκπαιδευτών στη βιομηχανία, εξάσκηση μαθητών στη βιομηχανία κ.λπ.).

Επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαιδευτικής καθοδήγησης.

2.2. Θα επισκεφθούν την Κύπρο Ελλαδίτες ειδικοί στους τομείς τηςεπιμόρφωσης τεχνολόγων εκπαιδευτών, μέσω των προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και στην οργάνωση εξοπλισμό εργαστηρίων νέας τεχνολογίας.

2.3. Θα επισκεφ9ούν την Ελλάδα Κύπριοι, ειδικοί για να διδάσκουν σεσεμινάρια εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, πάνω σε θέματα δομής λειτουργίας του Κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και της πρόσφατης ιστορίαςτης Κύπρου.

2.4. Δύο Κύπριοι αποσπασμένοι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα παρακολουθήσουν για ένα τρίμηνο το πρόγραμμα επιμόρφωσης που ακολουθούντα ΠΕΚ Ελλάδας.

3. Αναλυτικά προγράμματα

3.1. Ανταλλαγή των υφιστάμενων αναλυτικών προγραμμάτων, σε όλα ταεπίπεδα της εκπαίδευσης. Ειδικότερα η κυπριακή σειρά ενδιαφέρεται ναενημερωθεί για τα αναλυτικά προγράμματα της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του σχολικού θεάτρου.

3.2. Στις περιπτώσεις αναθεώρησης των αναλυτικών προγραμμάτων οι δύοπλευρές θα αλληλοενημερώνονται για τις καινοτομίες και ύστερα απόσχετική μελέτη και ανταλλαγή απόψεων θα αποφασίσουν για ανάλογη εφαρμογή στο δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.

3.3. Η ελλαδική πλευρά θα συνεχισθεί να προωθεί προς τα ελλαδικάιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την εισαγωγή μαθημάτων κυπριακών σπουδών (Ιστορία Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Τέχνη, Λαογραφία καιΔίκαιο).

4. Εκδόσεις Διδακτικά βιβλία Εκπαιδευτικό υλικό

4.1. Θα καταρτιστεί πρόγραμμα συμπαραγωγής εκπαιδευτικού υλικού(τηλεοπτικών προγραμμάτων ήχου και εικόνας, ηχοταινιών) Πάνω σε θέματαιστορίας, γεωγραφίας και Πολιτισμού ελλαδικού και κυπριακού) καθώς και λογισμικού για Η.Υ. πάνω σε διάφορα θέματα. Αυτά θα πολλαπλασιαστούν και θα διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία των δύο χωρών

4.2 Κάθε τεχνικά διδακτικό βιβλίο έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. να αποστέλλεται σετρία αντίτυπα στη Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου. Αντίστοιχα, κάθε βιβλίου έκδοση της ΥΑΠ Τεχνική Εκπαίδευσης Κύπρου να αποστέλλεται σε τρίο αντίτυπα στον Ο.Ε.Δ.Β. καιτρία στο Παιδαγωγικά Ινστιτούτο Ελλάδας.

4.3. Θα συνεχιστεί η αποστολή βιβλίων του Ο.Ε.Δ.Β. στην Κύπρο μέσαστα πλαίσια των διαδικασιών που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα.

4.4. Στα ελλαδικά διδακτικά βιβλία του Ο.Ε.Δ.Β. θα προωθηθεί ηπροσπάθεια συμπερίληψης πολιτιστικών στοιχείων του κυπριακού χώρου.

5. Τριτοβάθμια εκπαίδευση

5.1 Θα διατηρηθούν τα ισχύοντα κατά την υπογραφή του Μνημονίου αυτού ποσοστά εισακτέων Κυπρίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας καιΕλλαδιτών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τα οποία δύναται να αναπροσαρμόζονται μετά από διαβουλεύσεις των δύο μερών, με τη σταδιακή λειτουργία αντίστοιχων σχολών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

5.2. Υποτροφίες Μετεκπαίδευση.

5.2. 1. Το Ι.Κ.Υ. θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε χρόνο 55 υποτροφίες για σπουδές στα Α-Ε.Ι. Ελλάδος και αντίστοιχα η Κύπρος θα παραχωρεί ανάλογο αριθμό υποτροφιών για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

5.2.2. Η ελλαδική πλευρά θα συνεχίσει να δέχεται κάθε χρόνο πέντε Κυπρίους δασκάλους για διετή μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.

5.2.3. Η κυπριακή πλευρά θα εξακολουθήσει να δέχεται 10 Ελλαδίτεςδασκάλους νηπιαγωγούς κάθε χρόνο για μετεκπαίδευση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου για περίοδο 9 μηνών.

5.3. Διαπανεπιστημιακή συνεργασία. Η συνεργασία των δύο χωρών σεαυτόν τον τομέα πρέπει να προωθηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.Ειδικότερα:

5.3.1. Προώθηση προγραμμάτων κινητικότητας φοιτητών.

5.3.2. Ανταλλαγές Δ.Ε.Π. και λοιπού διδακτικού προσωπικού.

5.3.3. Προώθηση του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και της διαβίου εκπαίδευσης.

5.3.4. Αλληλοενημέρωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτωνεκπαιδευτικών ερευνών που διεξάγονται σε κάθε χώρα.

5.3.5. Η κυπριακή πλευρά μπορεί να συμβάλει στη σύνταξη έργωντυποποιήσεως όπως το Εθνικό Τοπωνυμικό Λεξικό της Ελλάδας, τοΓλωσσάριο ελληνικών γεωγραφικών όρων, η απόδοση των ξένων ονομάτων στηνελληνική γλώσσα, η σύνταξη αρχών τυποποιήσεως και η απόδοση τωνελληνικών διαλέκτων, η οποία συμπεριλαμβάνει και το Ιστορικό Λεξικότης Ακαδημίας Αθηνών.

6. Επικοινωνία μαθητών

6.1. Η παροχή ευκαιριών για βαθύτερη αλληλογνωριμία των μαθητών τωνδύο χωρών θα προωθηθεί με συνέχιση των εκπαιδευτικών εκδρομών επαύξησητων περιπτώσεων αδελφοποίησης σχολείων και συστηματικότερη οργάνωσηενός συστήματος φιλοξενίας μαθητών σε οικογένειες.

6.2. Το πρόγραμμα φιλοξενίας Ελληνοκυπρίων μαθητών σε κατασκηνώσειςτης Ελλάδας και Ελλαδιτών μαθητών σε κατασκηνώσεις της Κύπρου θασυνεχιστεί.

6.3` Κάθε είδους μορφωτική ή ευρύτερα πολιτιστική συνεργασία σχολείωνΕλλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί και θα ενθαρρυνθεί.

7. Εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού

7.1. Οι δύο χώρες θα στηρίξουν πανταιοτρόπων τον ΕΦΕΠΕ, ο οποίοςΓιλέον έχει επιτύχει με τη βοήθεια ΥΠ.Ε.Π.Θ. και Υ.Π.Κ. τη συνένωσηόλων των εκπαιδευτικών φορέων της παροικίας της Μεγάλης Βρετανίας.

7.2. Θα καταβληθεί από κοινού προσπάθεια βελτίωσης των βιβλίων ήάλλου εκπαιδευτικού υλικού, που προορίζονται για την ελληνοπρεπήεκπαίδευση των παιδιών των αποδήμων των δύο χωρών στη Βρετανία.

7.3. Θα τύχουν σοβαρής μελέτης τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των δύοαποστολών στη Βρετανία.

7.4. Θα καταβληθεί προσπάθεια για ίδρυση παρόμοιων εκπαιδευτικώνφορέων σε άλλες παροικίες, με στόχο τη συγκράτηση των νέων ελληνικήςκαταγωγής μέσα στο ελληνικό γλωσσικό και ευρύτερα πολιτιστικό περιβάλλον .

8. Σχολικός αθλητισμός

8.1. Θα ενισχυθεί η προσπάθεια συγκρότησης και εφαρμογής κοινώνπρογραμμάτων για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.

8,2. Θα οργανώνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο αθλητικές συναντήσειςμαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου και Ελλάδα γιασυγκεκριμένα αθλήματα.

8.3. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα του 1994, πουοργανώνεται στην Κύπρο θα είναι επιβλητική.

9. Θέματα επικοινωνίας

9.1. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την καθιέρωση ενός μηχανισμούσυνεχούς επικοινωνίας των δύο Υπουργείων σε διάφορα επίπεδα και γιαόλες τις δραστηριότητες που ενδιαφέρουν και τα δύο.

9.2 Την ευθύνη του συντονισμού της εκτέλεσης του παρόντος Μνημονίουέχει από Ελλαδικής πλευράς η Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεωντου Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και από Κυπριακήςπλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας.

10. Γενικά θέματα.

10.1. Οι δύο πλευρές θα εισηγούνται την πραγματοποίηση και άλλων(μη αναγραφόμενων στο ανά χείρας Μνημόνιο) δραστηριοτήτων αν αυτόκριθεί σκόπιμο.

10.2. Οι ακόλουθες πρόνοιες διέπουν τις ανταλλαγές των Μερών(1.1.1.5) και 2 (2.1.2.4) του Προγράμματος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας.

10.2. Η αποστέλλουσα πλευρά αναλαμβάνει τη δαπάνη της διακίνησης του προσωπικού.

10.2.2 Η φιλοξενούσα πλευρά προσφέρει διαμονή, ημερήσιο επίδομασυντήρησης επίδομα οδοιπορικών στη χώρα και τυχόν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το ύψος των επιδομάτων θα καθορίζεται ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένο κάθε χώρας.

10.2.3. Ο αριθμός των μελών των προαναφερόμενων αντιπροσωπειών (βλ. 1και 2) είναι δυνατό να τροποποιείται με κοινή συναίνεση των αρμόδιωνυπηρεσιών. Το ως άνω Πρόγραμμα Συνεργασίας έγινε στη Λευκωσία στις 28Απριλίου 1993 και υπογράφηκε από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας καιΘρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Γεώργιο Σουφλιά και την Υπουργό Παιδείαςτης Κύπρου κ. Κλαίρη Αγγελίδου.

Λευκωσία, 26 Απριλίου 1993

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γεώργιος Σουφλιάς Κλαίρη Αγγελίδου

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1993-1996)

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας καιΘρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, 8~10Νοεμβρίου 1994, με πρόσκληση της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού τηςΚύπρου και Κλαίρης Αγγελίδου, συζητήθηκαν διεξοδικά από τους δύοΥπουργούς και τους συνεργάτες τους οι εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύΕλλάδας και Κύπρου. Οι συζητήσεις είχαν ως αναφορά κατά πρώτο λόγο ταπλαίσια και τους στόχους του υπάρχοντος Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύΕλλάδας και Κύπρου. Κατά δεύτερο λόγο, τις τελευταίες εξελίξεις και τιςπροοπτικές της εκπαιδευτικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή `Ένωση και τηΜεσόγειο. Κατά τρίτο λόγος τις αλλαγές και τις αναπροσαρμογές πουμελετώνται για την αναμόρφωση και την αποδοτικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Μέσα στα πιο πάνω πλαίσια οι δύο πλευρές συμφώνησαν :

Πρώτον. να διευρύνουν και παράλληλα να εξειδικεύσουν τη συνεργασίατους σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας καιτριτοβάθμιας εκπαίδευσης-

Δεύτερον, να διατηρήσουν συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων σεεπίπεδο αρμόδιων υπηρεσιών για το συντονισμό της πολιτικής τους και τηναποτελεσματική προώθηση του πλαισίου και των στόχων της συνεργασίας.Τρίτον, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη σύνδεση της Κύπρου με τιςευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πολιτικές και τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκάεκπαιδευτικό προγράμματα.

Συμφώνησαν ειδικότερα

α. Να συστήσουν Μεικτή Επιτροπή για τα θέματα ευρωπαϊκήςεκπαιδευτικής συνεργασίας και να ορισθεί από την Κύπρο συνδέσμου στοΥπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για θέματα ευρωπαϊκής εκπαιδευτικήςσυνεργασίας.

β. Να διευρύνουν τις ανταλλαγές διδασκόντων και διδασκομένων μεταξύΕλλάδας και Κύπρου.

Υ. Να προγραμματίσουν τη συμπαραγωγή διδακτικού υλικού,περιλαμβανομένου του υλικού νέων τεχνολογιών και να συνεργασθούν στηνεπανεξέταση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στην πρωτοβάθμια καιστη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

δ. Να συνεργασθούν σε ευρεία βάση στον τομέα της επιμόρφωσηςεκπαιδευτικών στελεχών, να προωθήσουν την άμεση συνεργασία τωνεξειδικευμένων φορέων επιμόρφωσης και να εξετάσουν την πραγματοποίησηστα Παιδαγωγικά Ινστιτούτα των δύο χωρών και στα ΠεριφερειακάΕπιμορφωτικά Κέντρα της Ελλάδας κοινών επιμορφωτικών προγραμμάτων.

ε Να συνεργασθούν στη μελέτη και δοκιμαστική εφαρμογή του ΕνιαίουΛυκείου στην Κύπρο.

στ. Να συνεργασθούν στενά στη μελέτη και αντιμετώπιση των προβλημάτωντης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στον τομέατης κατάρτισης και της συνεχιζόμενες εκπαίδευσης.

ζ)Να προωθήσουν στενότερη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου τηςΚύπρου και των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδος .

η. Να συνεργασθούν στενότερα στον τομέα της αναγνώρισης τίτλων σπουδώνκαι στην πιστοποίησητους, καθώς και των διαδικασιών εισδοχής σταιδρύματατριτοβάθμιαςεκπαίδευσης.

θ. Να συνεργασθούν στον τομέα του τομέα του ανοικτού πανεπιστημίου καιτης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να περιληφθεί στην επιτροπή τουανοικτού πανεπιστημίου εκπρόσωπος της Κύπρου.

ι. Να συντονίσουν τις ενέργειες τους και να διευρύνουν τη συνεργασίατους στο τομέα πολιτισμός και εκπαίδευση που αντιπροσωπεύει ένα νέοσχετικά τομέα δράσης στην εκπαίδευση.

ια.Να δώσουν στα διδακτικά βιβλία και γενικά στο εκπαιδευτικό υλικόπερισσότερα στοιχεία για τον Ελληνισμό της Κύπρουτην ιστορία και τονπολιτισμό της.

ιβ.Να συνεργασθούν στενά για την εκπαίδευση στον Ελληνισμό τηςδιασποράς με συντονισμό των προσπαθειών τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως τα πιο πάνω αποτελέσουν προσθήκη στουπάρχον ήδη πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣΠΑΙΔΕΙΑΣΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κλαίρη ΑγγελίδουΓεώργιοςΑ. ΠαπανδρέουΛευκωσία 9 Νοεμβρίου 1994.

Τα Πρωτόκολλα -Πρακτικά-Προγράμματα που καταρτίζονταιαπό το κοινόσυντονιστικό όργανο του Άρθρου 3.1 του Μνημονίου, καθώς και από τηΜεικτή Επιτροπή του τρίτου σημείου παρ.(α)του Συμπληρωματικού Προγράμματος εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως και του Μνημονίου του προγράμματος και του συμπληρωματικού προγράμματος από της υπογραφής τους.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα 20 Νοεμβρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣΓΕΩΡΓ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα 20 Νοεμβρίου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩ.Α.ΠΟΤΤΑΚΗΣ