ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2347/ΦΕΚ Α` 221/30.10.1995

Αναγνώριση του Κέντρου των Περιφερειών τηςΕυρωπαϊκής Μεσογείου για το Περιβάλλον(ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.) και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Αναγνωρίζεται το “Κέντρο των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου γιατο Περιβάλλον (ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π)”, που ιδρύθηκε στη Μασσαλία στις 10 Μαρτίου1995 στο πλαίσιο της VΙης Συνόδου της Διαμεσογειακής Επιτροπής τηςΔιάσκεψης των Περιφερειακών Παραθαλάσσιων Περιοχών της Ευρωπαϊκής`Ένωσης, που εδρεύει στην Αθήνα, του οποίου το Καταστατικό, όπωςαναθεωρήθηκε στην έκτακτη σύνοδο της καταστατικής γενικής συνέλευσήςτου στη Βαρκελώνη στις 7 Ιουνίου 1995, σε πρωτότυπο στη γαλλική γλώσσακαι σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΚΕ.ΠΕ.ΜΕ.Π.)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η Ευρωπαϊκή `Ένωση εκδήλωσε την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί μεπροοπτική τη διαρκή ανάπτυξη, όπως ακριβώς διατυπώθηκε στη ΣύσκεψηΚορυφής του Πλανήτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στην προσπάθεια αυτή, η ποιότητα του περιβάλλοντος αποτελεί θέμαύψιστης ανησυχίας για τις Μεσογειακές Περιφέρειες της Ισπανίας, τηςΓαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Οι Περιφέρειες αυτές, διαπιστώνοντας ότι ο μεσογειακός χώρος γνωρίζειιδιαίτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένανεξειδικευμένο οργανισμό με τίτλο: “Κέντρο των Περιφερειών τηςΕυρωπαϊκής Μεσογείου για το Περιβάλλον (ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π).

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. διέπεται από το παρόν καταστατικό.

ΤΙΤΛΟΣ Ι

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 1

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι ένα κοινό δίκτυο των Μεσογειακών Περιφερειώντης Ευρωπαϊκής `Ένωσης. Προσφέρει, ως προς το μεσογειακό περιβάλλονστην καθεμία Περιφέρεια:

– ένα μέσο ανταλλαγής πληροφόρησης και εμπειριών,

– ένα μέσο δημιουργίας κοινών σχεδίων και χρηματοδότησής του,

– πληροφόρηση σχετικά με τις πολιτικές, τις νομοθεσίες και τις πηγέςεθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτήσεων,

– πρόσβαση σε μία πληροφορία τεκμηρίωσης με βάσεις βιβλιογραφικών καιστατιστικών δεδομένων και τράπεζες εικόνων.

Άρθρο 2

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι ένα κοινό εργαλείο των Μεσογειακών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

– για να συλλάβουν τις μεγάλες γραμμές ενός ευρωμεσογειακού πολιτικούάξονα για το περιβάλλον, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής `Ένωσης και σύμφωναμε τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Δράσης για τη Μεσόγειο,

– για την ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων παράκτιωντης Μεσογείου και των παράκτιων (πληθυσμών) της Αδριατικής και τηςνότιας πρόσοψης της Μεσογείου.

Άρθρο 3

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι ένα πλαίσιο κοινών δράσεων:

– με τους άλλους Ο.Τ.Α. των Ευρωμεσογειακών Περιφερειών (Νομούς,Επαρχίες, Δήμους…),

– με τα επιστημονικά ιδρύματα, πανεπιστημιακά και τεχνικά, ταερευνητικά κέντρα και παρατηρητήρια, αρμόδια σε θέματα περιβάλλοντος,και κύρια με εκείνα που είναι εγκατεστημένα στις ΕυρωμεσογειακέςΠεριφέρειες,

– με τους δημόσιους οργανισμούς, αρμόδιους στον τομέα τουπεριβάλλοντος, και κύρια με εκείνους που είναι εγκατεστημένοι στιςΕυρωμεσογειακές Περιφέρειες.

Άρθρο 4

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας:

– με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης με την Επιτροπήτων Περιφερειών της,

– με τη Διάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίουτης Ευρώπης,

– με τους διαπεριφερειακούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτεραμε τη “Διάσκεψη των Περιφερειακών Παραθαλάσσιων Περιοχών (Περιφερειών)”(C.R.Ρ.Μ.) και ειδικότερα τη “Διαμεσογειακή Επιτροπή” (C.Ι.) της και τη”Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώπης”

– με τους διεθνείς οργανισμούς που είναι παρόντες στην Μεσόγειο, όπωςτο Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 5

Όλες οι Μεσογειακές Περιφέρειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να είναι πλήρη μέλη του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση στον Πρόεδρο, ο οποίος στη συνέχεια τηνυποβάλλει στη Γενική Συνέλευση.

Δεσμεύονται να αποδεχθούν το παρόν καταστατικό, τον εσωτερικόκανονισμό και να πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους.

Άρθρο 6

Μπορούν να είναι συνδεδεμένα μέλη του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.: οι εγχώριοιυποπεριφερειακοί Ο.Τ.Α. (εάν το ζητήσουν οι Περιφέρειες στων οποίων τοέδαφος βρίσκονται αυτοί οι Ο.Τ.Α.), τα πανεπιστήμια τα κέντρα ερευνών,οι τεχνικοί οργανισμοί, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που εδρεύουν μέσαστις Παράκτιες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο.

Μπορούν, επίσης, να είναι συνδεδεμένα μέλη: οι Ο.Τ.Α., ταπανεπιστήμια, τα κέντρα ερευνών, οι τεχνικοί οργανισμοί, οι μηκυβερνητικοί οργανισμοί που κατάγονται από τις παράκτιες χώρες τηςΑδριατικής και της νότιας πρόσοψης της Μεσογείου.

Για να γίνουν συνδεδεμένα μέλη, οι οργανισμοί οφείλουν να υποβάλουναίτηση στον Πρόεδρο για να την υποβάλει στην έγκριση της ΓενικήςΣυνέλευσης.

Άρθρο 7

Μόνο τα πλήρη μέλη είναι παρόντα στα όργανα διοίκησης τουΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. (Γενική Συνέλευση, Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος).

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 8

Θέτοντας σαν στόχο την ανάδειξη της κοινής δράσης, η δομή πρέπει ναείναι ευέλικτη και να επιτρέπει την άμεση ανάληψη δράσεων από τα ίδιατα μέλη.

Τα κύρια όργανα του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι: το Διοικητικό Συμβούλιο, οΠρόεδρος, η Γενική Συνέλευση, η Συνέλευση Ολομέλειας και οι ΕπιτροπέςΕργασίας.

Τα εκτελεστικά όργανα είναι: ο Γενικός Διευθυντής, το ΓραφείοΣυνεργασίας και Τεκμηρίωσης και η Γενική Γραμματεία.

Τα εκτελεστικά όργανα εξασφαλίζουν την, σε γενικό επίπεδο, καλήλειτουργία του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π., την παρακολούθηση και την εμψύχωση τωνδιαφόρων δράσεων.

Κάθε δράση έχει τη δική της φυσιογνωμία, μέσω των Επιτροπών Εργασίας:μεταβαλλόμενος αριθμός μελών, καθορισμός των στόχων της και των τρόπωνπαρέμβασής της.

Άρθρο 9

Η Συνέλευση Ολομέλειας συγκεντρώνει τα πλήρη μέλη και τα συνδεδεμέναμέλη-εταίρους του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Πρόκειται για το χώρο αμοιβαίας πληροφόρησης, πληροφόρησης ως προς τοΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. και για ένα χώρο όπου εκφράζονται και προτείνονται οιμελλοντικές δράσεις.

Η Συνέλευση Ολομέλειας λαμβάνει χώρα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο,στην Αθήνα ή ενδεχόμενα σε μία Περιφέρεια-μέλος, μετά από απόφαση τουΔιοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 10

Η Γενική Συνέλευση συγκεντρώνει τα πλήρη μέλη του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Ορίζει τη γενική πολιτική του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.. Ψηφίζει τον ετήσιοπροϋπολογισμό. Δημιουργεί τις Επιτροπές Εργασίας, ενημερώνεται για τιςδράσεις τους και τα πρακτικά τους.

Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά τα χρόνο, κατ`αρχήν, στην Αθήνα ή σε μία άλλη Περιφέρεια-μέλος του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π., μεαπόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με πλειοψηφία τωνπαρόντων ή αντιπροσωπευόμενων μελών.

Άρθρο 11

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.και δεκατρείς Περιφέρειες – πλήρη μέλη, δηλαδή τρεις για την Ισπανία,τρεις για τη Γαλλία, τρεις για την Ελλάδα, τρεις για την Ιταλία, μίαγια την Πορτογαλία.

Η καθεμία από τις δεκατρείς Περιφέρειες-μέλη ορίζεται στο ΔιοικητικόΣυμβούλιο για τρία (3) χρόνια από το σύνολο των Περιφερειών της χώραςτης, οι οποίες αποτελούν μέλη του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Το Διοικητικό Συμβούλιο προετοιμάζει και εκτελεί τις αποφάσεις τηςΓενικής Συνέλευσης. Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και ορίζει τουςεισηγητές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο,κατ` αρχήν, στην Αθήνα ή σε μία από τις Περιφέρειες – μέλη τουΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π., σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τηνπροηγούμενη συνεδρίασή του.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία τωνπαρόντων ή αντιπροσωπευόμενων μελών σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει ηψήφος του Προέδρου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν τη δυνατότητα ναπαρευρίσκονται στο σύνολο των συνεδριάσεων των Επιτροπών Εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να υποδείξει ορισμένα από τα μέλη τουγια την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων του και για νασυνδράμει τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο εσωτερικός κανονισμός θα προσδιορίσει τις λεπτομέρειες τηςεσωτερικής οργάνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 12

Ο Πρόεδρος εκλέγεται για τρία (3) χρόνια από τη Γενική Συνέλευση,μεταξύ των υποψηφίων, πολιτικών εκπροσώπων των περιφερειών-μελών τουΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Ο Προέδρος εξασφαλίζει την καθημερινή πορεία του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. και τοεκπροσωπεί σε όλες του τις εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος προεδρεύει στη συνέλευση Ολομέλειας, στη Γενική Συνέλευση,στο Διοικητικό Συμβούλιο και καθορίζει την ημερήσια διάταξη τωνσυνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος διευθύνει τους έμμισθους συνεργάτες του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Άρθρο 13

Οι Επιτροπές Εργασίας αποτελούνται από τα πλήρη μέλη. Τα συνδεδεμέναμέλη μπορούν να συμμετάσχουν στις Επιτροπές Εργασίας μετά από πρόσκλησητου Προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής και με τη σύμφωνη γνώμη τουΔιοικητικού Συμβουλίου.

Προεδρεύονται ή συνπροεδρεύονται από ένα (1) πλήρες μέλος τουΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Οι Επιτροπές Εργασίας περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία (3) πλήρη μέληπροερχόμενα από τρεις (3) διαφορετικές ευρωμεσογειακές χώρες.

Η ημερομηνία και ο τόπος συνεδρίασης των Επιτροπών Εργασίας, όπωςεπίσης και η ημερήσια διάταξη αυτών των συνεδριάσεων, ορίζονται από τιςίδιες τις Επιτροπές με υποχρέωση να ενημερώσουν το Διοικητικό Συμβούλιοκαι το Γραφείο Συνεργασίας και Τεκμηρίωσης.

Οι Επιτροπές Εργασίας οφείλουν να ενημερώνουν τακτικά για τις δράσειςτους το Διοικητικό Συμβούλιο και το Γραφείο Συνεργασίας καιΤεκμηρίωσης.

Οι Επιτροπές Εργασίας αναλαμβάνουν είτε ένα θέμα γενικότερηςπολιτικής είτε ένα πρόγραμμα δράσης σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

ΤΙΤΛΟΣ ΙV

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 14

Η έδρα του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι στην Αθήνα, όπου εγκαθίσταται και οΓενικός Διευθυντής.

Στην έδρα του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. ευρίσκεται επίσης το Γραφείο Συνεργασίαςκαι Τεκμηρίωσης.

Το Γραφείο Συνεργασίας και Τεκμηρίωσης, διοικητικό όργανο:

– επιφορτίζεται να οργανώνει τις συνεδριάσεις των βαθμίδων τουΚΕ.ΠΕ.ΜΕ.Π. (Συνέλευση Ολομέλειας, Γενική Συνέλευση, ΔιοικητικόΣυμβούλιο),

– είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή και τη διάδοση τηςπληροφόρησης μέσω της δημιουργίας μιας τράπεζας δεδομένων σε σχέση μετις περιβαλλοντικές τρέχουσες δράσεις και τα επιστημονικά αποτελέσματα,

– επιφορτίζεται με τη μέριμνα λειτουργίας του ΜεσογειακούΠαρατηρητηρίου για τη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων σε ΔιασυνοριακόΕπίπεδο που θα ιδρύσει το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.,

– επιφορτίζεται με τη διάδοση της περιβαλλοντικής πληροφόρησης προςόλες τις βαθμίδες του ΚΕ.Π.Ε. ΜΕ.Π., προς όλα τα μέλη του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.και γενικά προς το μεσογειακό κοινό, μέσω όλων των αναγκαίων μεθόδων(εκθέσεις, δημοσιεύσεις, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια κ.λπ.),

– επιφορτίζεται με όλες τις διοικητικές ενέργειες που μπορούν να τουανατεθούν από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα μετις ενέργειες που αφορούν στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Άρθρο 15

Η Γενική Γραμματεία του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι στο Montpellier.

Συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο,το Γενικό Διευθυντή και το Γραφείο Συνεργασίας και Τεκμηρίωσης.

Είναι ειδικότερα επιφορτισμένη να προωθεί και να εμψυχώνει τιςδιάφορες θεαματικές Επιτροπές Εργασίας. Στα πλαίσια αυτά, οργανώνει τοναναγκαίο συντονισμό με τα επιστημονικά ιδρύματα.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 16

Οι έμμισθοι συνεργάτες είναι εγκατεστημένοι στην έδρα ή στη ΓενικήΓραμματεία του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. ορίζεται από τον Πρόεδρο μετάαπό σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μπορεί να παυθεί τωναρμοδιοτήτων του με τους ίδιους όρους. Η πρόσληψη του Γενικού Διευθυντήγίνεται με τριετή σύμβαση εργασίας υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο.

Κύριος συνεργάτης του Προέδρου είναι εγκατεστημένος στην Αθήνα καιδιευθύνει το σύνολο των διαρκών διοικητικών υπηρεσιών του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Οι άλλοι έμμισθοι συνεργάτες του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. ορίζονται από τονΠρόεδρο με σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά απόπρόταση του Γενικού Διευθυντή. Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής αιτείται τησυμφωνία των περιφερειών – πλήρων μελών από όπου προέρχονται αυτοί οισυνεργάτες.

Μεταξύ των άλλων έμμισθων συνεργατών, μπορούν να δημιουργηθούν στηΓενική Γραμματεία οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα και του ΕπιστημονικούΥπευθύνου.

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. αναλαμβάνει την ευθύνη της οικονομικής αποζημίωσηςτων συνεργατών του.

Μπορούν επίσης, ειδικότερα στην περίοδο του ξεκινήματος, να τίθενταιστη διάθεση του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. από τις περιφέρειές τους.

ΤΙΤΛΟΣ VΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 17

Για τις ετήσιες δαπάνες λειτουργίας, το ΚΕ.ΠΕ.ΜΕ.Π. λαμβάνει μιαετήσια συνδρομή που καταβάλλεται από κάθε πλήρες μέλος.

Αυτή η συνδρομή καθορίζεται ετήσια από τη Γενική Συνέλευση κατά τηστιγμή ψήφισης του προϋπολογισμού του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Κατά την περίοδο του ξεκινήματός του, το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. λαμβάνει μιαοικονομική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια τουπρογράμματος ΜΕDΡLUS.

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. μπορεί να λαμβάνει οικονομικές συμμετοχέςπροερχόμενες από τα Κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τους εθνικούς καιδιεθνείς οργανισμούς. Μπορεί να δέχεται δωρεές (σύμφωνα με τιςδιατάξεις του εσωτερικού κανονισμού).

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι ο διατάκτης δαπανών. Δίνει αναφοράγια την οικονομική διαχείριση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου καιτης Γενικής Συνέλευσης (όπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός).

ΤΙΤΛΟΣ VΙΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Άρθρο 18

Το ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. συνάπτει συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούςοργανισμούς, περιφερειακής, εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας, κάθε φορά πουμία τέτοια ενέργεια είναι χρήσιμη για την εξακολούθηση του αντικειμένουτου.

Ο Πρόεδρος υπογράφει τις συμβάσεις μετά από σύμφωνη γνώμη τουΔιοικητικού Συμβουλίου.

ΤΙΤΛΟΣ VΙΙΙ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.

Άρθρο 19

Οι επίσημες γλώσσες εργασίας του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π. είναι τα ισπανικά, ταγαλλικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΧ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Άρθρο 20

`Ένας εσωτερικός κανονισμός θα οργανώσει τη λειτουργία του συνόλουτων βαθμίδων του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π.. Θα προετοιμασθεί από τον Πρόεδρο και τοΔιοικητικό Συμβούλιο και θα υποβληθεί στην έγκριση της ΓενικήςΣυνέλευσης. Μπορεί να τροποποιείται κατά την ίδια διαδικασίας.

ΤΙΤΛΟΣ Χ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Άρθρο 21

Το παρόν καταστατικό, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΚαταστατικήΓενική Συνέλευση της 10ης Μαρτίου 1995, που συνήλθε στη Μασσαλία σταπλαίσια της VΙης Συνόδου της “Διαμεσογειακής Επιτροπής” της CRPM,αναθεωρήθηκε και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, πουσυγκλήθηκε σε έκτακτη σύνοδο με αυτόν το σκοπό στη Βαρκελώνη στις 7Ιουνίου 1995.

Μπορεί να αναθεωρηθεί από Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται σεέκτακτη ολομέλεια.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ-ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ Manuel CΗΑVΕS GΟΝΖΑLΕΖ-ΒΑΛΕΑΡΙΔΕΣ Gabriel CΑΝΕLLΑS FΟΝS-ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ Jordi PUJOL I SOLEY-ΜΟΥΡΘΙΑ RamonLuis VALCARCEL SISO-ΒΑΛΕΝΣΙΑE duardo ZAPLANA

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

-ΚΟΡΣΙΚΗJean-Paul DE ROCCA SERRA-ΛΑΝΓΚΕΝΤΟΚ-ΡΟΥΣΙΓΙΟΝJacques BLANC-ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ-ΑΛΠΕΙΣ-ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗJean-Claude GAUDIN

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗΔημήτριος ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΣΙΜΑΣ-ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Αθανάσιος ΣΙΑΤΡΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΗΠΕΙΡΟΣΣτυλιανός ΤΣΙΤΣΙΜΕΛΗΣ-ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑΓεώργιος ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Βασιλική ΜΟΣΙΑΛΟΥ-ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑΠαναγιώτης ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΑΤΤΙΚΗ Νικόλαος ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Νικόλαος ΠΑΝΤΑΖΗΣ-ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΑθανάσιος ΓΙΑΚΑΛΗΣ-ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Νικόλαος ΣΑΡΑΝΤΗΣ-ΚΡΗΤΗ Σταύρος ΚΑΜΠΕΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

-ΑΜΠΡΟΥΤΣΟ Antonio FALCONIO-ΚΑΛΑΜΠΡΙΑ GiuseppeDomenico NISTICO-ΕΜΙΛΙΑ-ΡΟΜΑΝΙΑ PierLuigi BERSANI-ΛΙΓΟΥΡΙΑ Giancarlo MORI-ΜΑΡΚΕVito D` AMBROSIO-ΣΑΡΔΗΝΙΑ Federico PALOMBA-ΣΙΚΕΛΙΑ Matteo GRAZIANO-ΤΟΣΚΑΝΑ Vannino CHITI-ΦΡΙΟΥΛΙ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΤΖΟΥΛΙΑ Alessandra GUERRA

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

-ΑΛΓΚΑΡΒΕEng. David ASSOREIRA

Η αναθεώρηση των διατάξεων του παρόντος Καταστατικού γίνεται μεαπόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕ.Π.Ε.ΜΕ.Π..

Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ του γαλλικού και του ελληνικού κειμένουυπερισχύει το γαλλικό κείμενο

1. Στο άρθρο 12 παράγραφος 8 του ν. 2218/1994 η φράση “σύμφωνα με τηνπαράγραφο 10 του άρθρου 20 …….” αντικαθίσταται ως εξής:

“….. σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 20….”.

2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 15 του ν. 2218/1994, όπως αυτήαντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παράγραφος 4 του ν. 2240/1994 καιτροποποιήθηκε με το άρθρο 13 παράγραφος 10 του ν. 2307/1995,προστίθενται τα εξής:

“Ο σύμβουλος που δεν αποδέχεται τη θέση του Επάρχου υποβάλλει σχετικήδήλωση στα νομάρχη, ο οποίος αναθέτει τη θέση αυτή στον επόμενο κατάσειρά ψήφων προτιμήσεως σύμβουλο του ίδιου συνδυασμού μέχρι ναεξαντληθεί ο αριθμός τους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στηνπερίπτωση παραίτησης του Επάρχου από το αξίωμα αυτό. Ο σύμβουλος πουδεν αποδέχεται ή παραιτείται από το αξίωμα του Επάρχου παραμένει στοαξίωμα του συμβούλου.

Αν δεν επιθυμεί να παραμείνει στο αξίωμα του συμβούλου και παραιτηθείεφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 20 του άρθρου 11 και τουάρθρου 12 του ν. 2218/1994.”

3. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο 3 του άρθρου 30 του ν. 2218/1994,όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παράγραφος 6 του ν. 2240/1994,καταργούνται.

4. Για τον πρόεδρο του συμβουλίου της ενιαίας νομαρχιακήςαυτοδιοίκησης έχουν ανάλογη εφαρμογή όλες οι διατάξεις που αφορούν τουςπροέδρους των νομαρχιακών συμβουλίων.

***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ. 10 του άρθρου 15 του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ Α`107),ορίσθηκε ότι η ανωτέρω παράγραφος 4 του άρθρου τρίτου του Ν. 2347/95έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 1995.

5. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν.2218/1994 προστίθενται τα εξής:

“Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον του νομάρχη”.

6. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του π.δ.323/1989, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παράγραφος 29 του ν.2307/1995 προστίθενται τα εξής:

“Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον του δημάρχου ή του προέδρου τηςκοινότητας αναλόγως.”

7. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 110 του ν. 1188/1981αντικαθίσταται ως εξής:

“Η ετήσια αποζημίωση δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των 2/3 τουετήσιου βασικού μισθού του δικαιούχου, δυναμένης να αναπροσαρμόζεται μεκοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης καιΑποκέντρωσης και Οικονομικών”.

8. Στην παράγραφο 22 του άρθρου 9 του ν. 2307/1995 προστίθενται ταεξής:

“Εξαιρούνται αυτά που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες οι οποίεςασκούν τις αρμοδιότητες για γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή,οι οποίες συγκροτούν το συσταθέν ειδικό ληξιαρχείο για τα γεγονότααυτά.”

9. Στην παράγραφο 25 του άρθρου 9 του ν. 2307/1995 (ΦΕΚ 113 Α`)προστίθενται τα εξής:

“Για την άμεση έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας της παραγράφου 28 τουπαρόντος άρθρου μεταφέρονται στην υπηρεσία αυτή από το μεταφερόμενο στοΔήμο Αθηναίων Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών οι ακόλουθες θέσεις προσωπικού:Κλάδος ΠΕ Διοικητικός3Κλάδος ΠΕ Διοικητικός Ειδικών Ληξιαρχείων (προσωρινός)3Κλάδος ΔΕ Διοικητικός – Λογιστικός6Κλάδος ΔΕ Διοικητικός Ειδικών Ληξιαρχείων (προσωρινός)12Κλάδος ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού1Κλάδος ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας1

Στις θέσεις αυτές τοποθετούνται υπάλληλοι από τους υπηρετούντες στομεταφερόμενο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών με απόφαση του ΥπουργούΕσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

10. α. Αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 8, 9, 10παράγραφοι 1 και 2 και 11 του ν. 2344/1995 “Οργάνωση ΠολιτικήςΠροστασίας και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 212 Α`) για έξι (6) μήνες από τηνημερομηνία δημοσίευσης του ως άνω νόμου.

β. Στο άρθρο 16 του ν. 2344/1995 (ΦΕΚ 212 Α`) “Οργάνωση πολιτικήςπροστασίας και άλλες διατάξεις” προστίθεται παράγραφος με αριθμό 4, ηοποία έχει ως εξής:

“4. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης καιΑποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,ρυθμίζονται τα σχετικά με την κατάρτιση των σχεδίων πολιτικήςπροστασίας, τους υπόχρεους προς τούτο αρμόδιους κεντρικούς καιπεριφερειακούς φορείς, την έγκριση και υλοποίηση των σχεδίων αυτών, ταόργανα και την ευθύνη παροχής βοήθειας στις περιπτώσεις των καταστάσεωνέκτακτης ανάγκης, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογήτων διατάξεων του νόμου αυτού.”

γ. Τα άρθρα 17 και 18 του ν. 2344/1995 (ΦΕΚ 212 Α`) “ΟργάνωσηΠολιτικής Προστασίας και άλλες διατάξεις” αντικαθίστανται ως εξής:

“Άρθρο 17

Μεταβατικές διατάξεις

Τα εγκεκριμένα προγράμματα ή σχέδια, για την πρόληψη και αντιμετώπισηφυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών, εφαρμόζονται μέχρι τηνκατάρτιση νέων και υλοποιούνται από τους φορείς και τα όργανα πουορίζονται σ` αυτά.

Άρθρο 18

Καταργούμενες διατάξεις

Μετά την κατάρτιση νέων προγραμμάτων ή σχεδίων για την πρόληψη καιαντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών και την έκδοσησχετικής εγκριτικής πράξης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησηςκαι Αποκέντρωσης, παύουν να ισχύουν και οι διατάξεις του ν.δ/τος857/1971 (ΦΕΚ 57 Α`) και του β.δ/τος 356/1971 (ΦΕΚ 105 Α`).”

11. Στην παρ. 19 του άρθρου 14 του ν. 2266/1994 και στη σειρά πουαναγράφεται “…. μπορεί να επαναπροσλαμβάνονται σε άλλες υπηρεσίες τουΔημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ.”, να προστεθεί στη συνέχεια η φράση “και στηΝομαρχιακή Αυτοδιοίκηση”.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τις 15 Σεπτεμβρίου 1995, εκτόςαπό το άρθρο τρίτο, του οποίου η ισχύς αρχίζει από τη δημοσίευσή τουστην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΑΠ-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΩΝ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΡΩΜΑΙΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝ. Α. ΠΟΤΤΑΚΗΣ