ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 2336 ΦΕΚ Α΄189/12.9.1995

Ρύθμιση θεμάτων εποπτευόμενων οργανισμών του Υπουργείου Εργασίας και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Θέματα Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.)

1. Η παράγραφος 1 εδ. α΄ του άρθρου 20 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

“Το Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε. έχει τριετή θητεία και απαρτίζεται από 12 μέλη ως εξής:”

2. Το εδάφιο β΄ της παρ. 6 του άρθρου 20 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

“Από την ίδια ημερομηνία οι επιχορηγήσεις του Ο.Ε.Ε. προς φορείς του δημόσιου τομέα υπολογίζονται σε ποσοστά επί των εσόδων από εισφορές του Ο.Ε.Ε. ως εξής:

3. Στο άρθρο 20 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α΄) προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

“9. Συνιστώνται στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας περιφερειακές επιτροπές με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Στις Επιτροπές αυτές συμμετέχουν καθ΄ υπόδειξη των κοινωνικών εταίρων και εκπρόσωποί τους κατ΄ αναλογία της συμμετοχής εκάστου εξ αυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Ο αριθμός των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των πέντε (5). Οι κοινωνικοί εταίροι υποχρεούνται μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας εντός δεκαπέντε (15) ημερών από της λήψεως αυτής να υποδείξουν τα ονόματα των εκπροσώπων τους μετά των αναπληρωτών τους. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής ο Υπουργός ορίζει τους εκπροσώπους και τους αναπληρωτές των κοινωνικών εταίρων.

Σκοπός των περιφερειακών επιτροπών είναι η εκπλήρωση των σκοπών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και στους υπόλοιπους, εκτός της Αττικής, νομούς της Χώρας.

Τα ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των επιτροπών αυτών καθώς επίσης και τις δαπάνες λειτουργίας και τα έξοδα κίνησης των μελών αυτών καθορίζονται με κανονισμό, που εγκρίνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας μετά πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε..

Η σύνθεση των περιφερειακών επιτροπών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας.

Άρθρο 2
Επέκταση κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.)

1. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) μπορεί να αποκτά κατά πλήρηκυριότητα, με σύμβαση πώλησης, δωρεάς ή ανταλλαγής, πρόσφορες οικοπεδικέςεκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στην εκκλησία ή στους Ο.Τ.Α. πρώτου καιδεύτερου βαθμού ή σε Ν.Π.Δ.Δ., για ανέγερση οικισμών, προς εξυπηρέτηση τωνδικαιούχων του, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις παροχήςστεγαστικής συνδρομής και να αναλαμβάνει, ως αντιπαροχή για τις ως άνωμεταβιβάσεις, τη μελέτη, επίβλεψη, δημοπράτηση και ανάληψη έργων κατασκευής,ανακατασκευής, βελτίωσης, συντήρησης και επέκτασης κάθε είδους κτιρίων ήκτισμάτων και, εν γένει, πάσης φύσεως κατασκευαστικών έργων, για λογαριασμότης Εκκλησίας ή των Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Δ.Δ. αντίστοιχα, κατά τους όρους τωνσυμβάσεων που θα καταρτισθούν μεταξύ του Ο.Ε.Κ. και των, κατά περίπτωση,αρμόδιων εκκλησιαστικών οργάνων ή των οργάνων των Ο.Τ.Α. ή των Δ.Σ. τωνοικείων Ν.Π.Δ.Δ.. Η αποτίμηση της αξίας της παροχής και αντιπαροχής και οιπροϋπολογισμοί κατασκευής των κτιρίων γίνονται από τις τεχνικές υπηρεσίες τουΟ.Ε.Κ. και εγκρίνονται από τα Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. και του αντίστοιχου φορέα.

Η εξίσωση παροχής και αντιπαροχής μπορεί να γίνεται και με καταβολή σε χρήμααπό μέρους του υπόχρεου.

Οι πάσης φύσεως μεταβιβάσεις και αντιπαροχές, που προβλέπουν οι διατάξειςτου παρόντος άρθρου, απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου,εξόδων εν γένει, τέλους ή εισφοράς, εκτός από το φόρο Προστιθέμενης Αξίας,όταν ο Ο.Ε.Κ. συμβάλλεται ως αγοραστής ή δωρεοδόχος.

Οι όροι και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής καθορίζονται μεκοινή απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του κατάπερίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 64 παρ.8 Ν.3518/2006,ΦΕΚ Α 272/21.12.2006:

2. Ο Ο.Ε.Κ. δύναται να αναλάβει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή του έργου της ανέγερσης του κτιρίου, για τη μόνιμη εγκατάσταση του κατά τον Κανονισμό (Ε.Ο.Κ.) αρ. 337 του Συμβουλίου της 10.2.1975 Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στο Νομό Θεσσαλονίκης. Λεπτομέρειες κατά την εφαρμογή καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών, εκδιδόμενη μετά από πρόταση του Δ.Σ.-Ο.Ε.Κ..

3. Ο Ο.Ε.Κ. δύναται να αναλαμβάνει, έναντι αμοιβής και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, την πραγματοποίηση μελετών, την επίβλεψη, δημοπράτηση και απόθεση έργων κατασκευής διαφόρων συγκροτημάτων και κτιρίων για λογαριασμό του Δημοσίου και νομικών προσώπων του Δημοσίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου στην Ελλάδα, ως και να συνάπτει εργοληπτικές συμβάσεις με φορείς του δημόσιου τομέα άλλων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι όροι των συμβάσεων αυτών θα καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού και του Υπουργού Εργασίας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ.-Ο.Ε.Κ..

4. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α΄) προστίθεται τρίτο εδάφιο, που έχει ως εξής:

Κατ΄ εξαίρεση ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον οποίο περιέρχεται η κυριότητα της Σχολικής Περιουσίας κατά την παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1894/1990, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 31 του Ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α), δύναται με αιτιολογημένη απόφασή του και αφού συνεκτιμήσει τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της περιοχής, την επάρκεια σχολικών κτιρίων κ.λ.π., να δωρίσει ολόκληρο το ακίνητο ή μέρος αυτού στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για την ανέγερση εργατικών κατοικιών, ή οποία θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις”.

5. Στην παράγραφο 16 του άρθρου 5 του Ν. 1894/1990, η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄), προστίθεται εδάφιο β΄ που έχει ως εξής:

“Στις περιπτώσεις που δωρίζονται οικόπεδα στον Ο.Ε.Κ., σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν βαρύνονται αυτά με δουλεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά μεταβιβάζονται στον Ο.Ε.Κ. κατά πλήρη κυριότητα και ελεύθερα παντός εν γένει βάρους”.

6. Εντός έτους από της επισήμου γνώσεως εκ μέρους του Ο.Ε.Κ. οποιασδήποτε αυθαίρετης κατάληψης ακινήτου αυτού επιτρέπεται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά των καταληψιών.

7. Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του Ν. 2224/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της επιδότησης του επιτοκίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) της συνολικής διάρκειας του δανείου”.

8. Αναστέλλεται από 30.4.1994 και για χρονικό διάστημα έξι (6) ετών η καταβολή των οφειλών προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως διάδοχο της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος (Ε.Κ.Τ.Ε.), οι οποίες προέρχονται από στεγαστική συνδρομή του Ο.Ε.Κ., σε κατοίκους σεισμόπληκτων περιοχών των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κοζάνης και Γρεβενών, εφόσον οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως σεισμόπληκτες με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα οι ως άνω οφειλές δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ως καθολική διάδοχο της Ε.Κ.Τ.Ε., το ποσό των τόκων υπερημερίας της περιόδου αναστολής, το οποίο αντιστοιχεί στις οφειλές από δάνεια του ν.1641/1986 που έχουν καλυφθεί από ίδια διαθέσιμα της Ε.Κ.Τ.Ε..

Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής πραγματοποιείται με έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου, οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ο χρόνος έκδοσης του ομολογιακού δανείου, ο τρόπος καταβολής του, καθώς και οι λοιποί όροι καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του ν.1914/1990 (ΦΕΚ 178 Α`).

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ., ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης με δόσεις των οφειλών των οποίων αναστέλλεται η καταβολή από μικτά δάνεια του ν.δ.1138/1972, του ν.1641/1986, οι οφειλές από δάνεια του ν. 1849/1989, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ., που έχουν καλυφθεί αποκλειστικά από κεφάλαια του Οργανισμού, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου .”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με τηνπαρ.1 άρθρ.6 Ν.2736/1999,ΦΕΚ Α 172

Άρθρο 3
Θέματα Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.)

1. Στο τέλος του εδαφίου β΄ της παρ. 8 του άρθρου 29 του Ν. 1262/1982 (ΦΕΚ 70 Α΄) προστίθεται η εξής φράση:

“ή του Οργάνου που αυτό ορίζει.”

2. Η περίπτωση της παραγράφου 2γ του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`) ισχύει από της δημοσιεύσεως του προηγούμενου νόμου και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ο.Α.Ε.Δ.. Από το σχολικό έτος 1998-1999 και εφεξής το προβλεπόμενο στο άρθρο 4 του ν.δ/τος 1221/1972 (ΦΕΚ 147 Α`) εκπαιδευτικό προσωπικό του Ο.Α.Ε.Δ. προσλαμβάνεται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και αμείβεται με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ..

Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού, καθώς και για την επιλογή των εκπαιδευομένων των Σχολών Μαθητείας, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ. καθορίζονται αντίστοιχα τα εξής κριτήρια :

1) Για το εκπαιδευτικό προσωπικό :

α. Διδακτική εμπειρία στην αντίστοιχη ειδικότητα.

β. Επαγγελματική εμπειρία στην αντίστοιχη ειδικότητα.

γ. Παιδαγωγικός τίτλος.

δ. Μεταπτυχιακός τίτλος.

ε. Κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικά προσόντα και τυχόν εκθέσεις αξιολόγησης από συναφή προϋπηρεσία των υποψηφίων στον Ο.Α.Ε.Δ. συνεκτιμώνται.

2) Για τους εκπαιδευομένους :

Α. Στις Σχολές Μαθητείας :

α. βαθμός τίτλου σπουδών,

β. κοινωνικά κριτήρια.

Β. Στις Σχολές Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης :

α. διάρκεια ανεργίας από την ημερομηνία εγγραφής του ανέργου στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.,

β. βαθμός τίτλου σπουδών που απαιτείται για την ειδικότητα,

γ. κοινωνικά κριτήρια.

Γ. Στα Ι.Ε.Κ. :

α. βαθμός απολυτηρίου,

β. ηλικία,

γ. εργασιακή εμπειρία στην ειδικότητα,

δ. κοινωνικά κριτήρια.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται και συμπληρώνονται τα παραπάνω κριτήρια. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την πιστοποίηση των κριτηρίων αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 16 Ν.2643/1998Α 220/28.9.1998

3. Με πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. και απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, προσδιορίζεται το ύψος της αποζημίωσης των εκπαιδευτικών του Οργανισμού, που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και απασχολούνται σε βραχυχρόνια προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν τα προσόντα που καθορίζονται από την παρ. 2 του άρθρου 4 της με αριθ. 115372/11.11.1994 απόφασης του Υπουργού Εργασίας (ΦΕΚ 854 Β΄).

4. Με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 καθορίζεται και η αποζημίωση του μόνιμου προσωπικού του Ο.Α.Ε.Δ., που ασχολείται με προγράμματα της προηγούμενης παραγράφου, πέραν του κανονικού ωραρίου υπηρεσίας.

5. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 του Ν. 2054/1952 (ΦΕΚ 96 Α΄) αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Για την επιδότηση των στρατευόμενων μισθωτών, επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, ιδρύματα, οργανισμοί και γενικά όλοι οι εργοδότες οποιασδήποτε μορφής και εθνικότητας, καθώς και το Δημόσιο, οι δήμοι, οι κοινότητες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εφόσον απασχολούν εντός των ορίων της Χώρας προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούνται όπως καταβάλλουν στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ειδική εισφορά, υπολογιζόμενη επί των κάθε φύσης αποδοχών του προσωπικού τους, αδιακρίτως φύλου ή εθνικότητας.

Η κατά τα ανωτέρω ειδική εισφορά ορίζεται για το σύνολο των υπόχρεων σε ποσοστό 1%.”.

6. Παρατείνεται κατά ένα (1) έτος ή προθεσμία, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 22 του Ν. 1957/1991 (ΦΕΚ 114 Α), για την “Εκποίηση αχρήστων ειδών γραφειακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού Ο.Α.Ε.Δ.

7. Στο άρθρο 45 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:

“Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες εκτίμησης της αξίας και εκποίησης των παραγόμενων προϊόντων”.

8. Η αμοιβή των μελών των επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτεί ο Ο.Α.Ε.Δ. για το έργο που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 8 του Ν. 1836/1989, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν. 2224/1994 και των επιτροπών της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του Ν. 2224/1994, καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 3 του Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α΄) και του άρθρου 18 του Ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194 Α΄), όπως ισχύει σήμερα.

9. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας μπορούν να συνιστώνται επιτροπές και ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων για τη μελέτη πάσης φύσεως θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας. Η αμοιβή των μελών των επιτροπών και ομάδων εργασίας του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 8.

10. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, άνθρωποι του πνεύματος, των τεχνών, του θεάματος και του θεάτρου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικές οικονομικές δυσχέρειες, εφόσον έχουν εισέλθει σε καθεστώς συνταξιοδότησης, δύνανται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον παραπάνω Οργανισμό. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της παραπάνω ενίσχυσης θα καθορισθούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Πολιτισμού.

Άρθρο 4
Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ε.Ε.Κ.Α.)
Στη σύνθεση της Π.Ε.Ε.Κ.Α., που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ 79 Α΄) όπως ισχύει, προστίθεται και ένας εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ.. Ο εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ. είναι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του άρθρου 51 του Ν. 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α΄). Αυτός επιλέγεται από όλους τους εκπροσώπους των Τ.Ε.Δ.Κ. της περιφέρειας που είναι μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Αν δεν επιλεγεί μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία περιελεύσεως της τελευταίας προσκλήσεως για ορισμό, αυτός ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας.

Άρθρο 5
Στελέχωση Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Κ.Π.Δ.Σ.Ε.Κ.)
Το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις μπορεί κατ΄ εξαίρεση να προέρχεται και με αποσπάσεις από το Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως οριοθετείται από το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 4 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α΄). Οι αποσπάσεις γίνονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του “Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης” και συναίνεση του αποσπώμενου. Η απόσπαση γίνεται για διάστημα δύο (2) ετών με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι λήξης του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση για κάθε συνέπεια.

Άρθρο 6
Θέματα Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (Ε.Ι.Ε.) και Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας

1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν. 2297/1994 (ΦΕΚ 50 Α΄) η φράση “και ο αναπληρωτής προέδρου” διαγράφεται και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (Ε.Ι.Ε.) στο εξής θα είναι πλήρους απασχόλησης, οι αποδοχές του θα ορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών και θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ε.Ι.Ε.»

2. Τα εδάφια α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Ν. 2150/1993 (ΦΕΚ 98 Α΄) αντικαθίστανται ως εξής:

«α) Εφόσον κληθεί, μετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., άνευ ψήφου, εισηγείται για κάθε θέμα που φέρεται προς συζήτηση στο Δ.Σ. και επιμελείται την εκτέλεση των αποφάσεων.»

«β) Διευθύνει τις υπηρεσίες του Ε.Ι.Ε. και συντονίζει το έργο των Τμημάτων του, στα πλαίσια των αποφάσεων και κατευθύνσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των εντολών του Προέδρου.»

3. Το άρθρο 6 του Ν. 2150/1993 (ΦΕΚ 98 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

“Οι υπηρεσίες του Ε.Ι.Ε. περιλαμβάνουν τα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Μελετών και Ερευνών,

β) Τμήμα Κατάρτισης, Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης,

γ) Τμήμα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης,

δ) Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικού Διαλόγου,

ε) Τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών,

στ) Τμήμα Συνθηκών Εργασίας και Οικονομίας της Υγείας”.

4. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 2150/1993 (ΦΕΚ 98 Α΄) τροποποιείται ως εξής:

1. Στο Ε.Ι.Ε. συγκροτείται Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ως Πρόεδρο αυτής, το Διευθυντή του Ε.Ι.Ε. ως Αντιπρόεδρο αυτής και τους προϊσταμένους των έξι (6) τμημάτων, ως μέλη.”

5. Το εδάφιο 7 της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του Ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και ο αναπληρωτής του προέδρου, ο οποίος μετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. με δικαίωμα λόγου αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται από τα τακτικά μέλη αυτού”.

Άρθρο 7
Χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής ενεργειών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Συγχρηματοδότηση Προγραμμάτων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 17 του Ν.2458/1997(Α 15)

1. Από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στους ετήσιους προϋπολογισμούς των προϋπολογισμούς των Γενικών Γραμματειών Νέας Γενιάς, Λαϊκής Επιμόρφωσης, Απόδημου Ελληνισμού, Ισότητας των Φύλων και Αθλητισμού, καθώς και των Υπουργείων Υγείας και Πρόνοιας και Πολιτισμού δύνανται να χρηματοδοτούνται, κατά το μέρος της εθνικής συμμετοχής με μορφή επιχορηγήσεων ή χρηματοδοτήσεων, οι φορείς υλοποίησης με νομική μορφή του Αστικού Κώδικα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τα νοσοκομεία, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) ή από άλλα διαρθρωτικά ταμεία της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τους ανθρώπινους πόρους εθνικού και περιφερειακού σκέλους του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης(Κ.Π.Σ.), των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και Καινοτομικών Προγραμμάτων του άρθρου 6 του Κανονισμού Ε.Κ.Τ. αριθμ. 2084/93.

Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής είναι η έγκριση των αντίστοιχων ενεργειών από τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης.

Οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα αρμοδιοτήτων των Γενικών Γραμματειών που αναφέρονται σ` αυτή την παράγραφο δεν θίγονται.

2. Για προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Κ.Τ. ή από άλλα διαρθρωτικά ταμεία της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και υλοποιούνται στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των κοινοτικών πρωτοβουλιών. από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τις Δ.Ε.Κ.Ο., τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται ή χρηματοδοτούνται ή επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι, τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τους δήμους ή τις κοινότητες, εφόσον δεν έχουν συστήσει εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, το μέρος της εθνικής συμμετοχής καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του ετήσιουπροϋπολογισμού του φορέα υλοποίησης.

3. Φορείς υλοποίησης ενεργειών των επιχειρησιακών προγραμμάτων του τομέα ανθρώπινοι πόροι του Β.Κ.Π.Σ., των κοινοτικών πρωτοβουλιών, των καινοτομικών προγραμμάτων του άρθρου 6 του Κανονισμού Ε.Κ.Τ αριθμ. 2084/93, που έχουν συσταθεί με οποιαδήποτε νομική μορφή του Αστικού Κώδικα ή του Εμπορικού Νόμου από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τους δήμους ή τις κοινότητες, τα επιμελητήρια ή τις πλέοναντιπροσωπευτικές οργανώσεις εργαζομένων ή εργοδοτών, που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις ή τα Κ.Ε.Κ., οποιασδήποτε νομικής μορφής κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, δύνανται να χρηματοδοτούνται ή επιχορηγούνται κατά το μέρος της εθνικής συμμετοχής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή τις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών.

Προϋπόθεση για την παροχή της εθνικής συμμετοχής είναι η έγκριση για την υλοποίηση προγραμμάτων από την αρμόδια εθνική αρχή διαχείρισης.

4. Ειδικό για τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, τους φορείς, οι οποίοι τελικά δεν συγχρηματοδοτήθηκαν από τις Γενικές Γραμματείες Λαϊκής Επιμόρφωσης, ισότητας των Φύλων, Νέας Γενιάς, Απόδημου Ελληνισμού και Αθλητισμού, καθώς και για τους άλλους δημόσιους φορείς πλην των Δ.Ε.Κ.Ο., Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και των Ν.Π.Ι.Δ. που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον υλοποίησαν προγράμματα ενεργειών του 1995, ανεξάρτητα από το χρόνο υλοποίησης τους, το μέρος της εθνικής συμμετοχής καλύπτεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

5. Οι προϋποθέσεις και ο τρόπος χορήγησης της εθνικής συμμετοχής καθορίζεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας και για τις Γενικές Γραμματείες από τα Υπουργεία που τις εποπτεύουν.

6. Τα ποσά της εθνικής συμμετοχής που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή από τις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, αποδίδονται με τη μορφή επιχορηγήσεων ή χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) με δημιουργία συγκεκριμένων Σ.Α.Ε. (Συλλογική απόφαση Έργου), τόσο για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και για τις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών, αφού ολοκληρωθεί η διοικητική τους οργάνωση.

7. Οι προϋποθέσεις εγκρίσεως των Προγραμμάτων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, καθώς και η διαχείριση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η αξιολόγηση τους καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άρθρο 8
Κυρώσεις για καθυστέρηση καταβολής αποδοχών και παρεμπόδιση εισόδου των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας στους τόπους εργασίας

1. Η παρ. 1 του άρθρου μόνου του Α.Ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“1. Κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας είτε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε από αποφάσεις διαιτησίας είτε από το νόμο ή έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3198/1955 συνεπεία της θέσεως των εργαζομένων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, για την εξεύρεση του οποίου οι τυχόν σε είδος οφειλόμενες αποδοχές πρέπει να αποτιμώνται, με τη σχετική απόφαση, σε χρήμα. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του Κ.Π.Δ.

2. Ο παρεμποδίζων την είσοδο των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους τόπους εργασίας κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, ως και ο υπόχρεος προς παροχή στοιχείων ή πληροφοριών εργοδότης, διευθυντής της επιχείρησης ή εκπρόσωπος, που αρνείται την παροχή των στοιχείων και πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες ή στοιχεία, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των άνω οργάνων ή της αστυνομικής αρχής με τις ποινές του άρθρου 8 του Ν. 2207/1994 (ΦΕΚ 65 Α΄).

3. Για τα συλλογικά όργανα που συγκροτούνται από τον Υπουργό Εργασίας, σε περίπτωση που δεν υποδειχθούν εκπρόσωποι από τους ενδιαφερόμενους φορείς, μέσα στην προθεσμία που τάσσεται με το έγγραφο της πρόσκλησης, που δεν μπορεί να υπολείπεται των δεκαπέντε (15) ημερών, ο Υπουργός Εργασίας προβαίνει στο διορισμό των εκπροσώπων των φορέων κατά την κρίση του.

4. Στα συλλογικά όργανα του Υπουργείου Εργασίας που προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας αυτού, σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του, αναπληρώνεται από Γενικό Διευθυντή ή Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας.

Άρθρο 9
Παροχές σε είδος προς εργαζομένους για παραγωγικούς και λειτουργικούς σκοπούς των επιχειρήσεων

1. Παροχές σε είδος προς εργαζομένους, οι οποίες χορηγούνται αυτούσιες εξ ελευθεριότητας του εργοδότη, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και αποτελούν παραγωγικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, εφόσον εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.

Στην έννοια των παροχών αυτών περιλαμβάνεται η χορήγηση τροφής (ελαφρό γεύμα, γεύμα, δείπνο), κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος.

2. Το περιεχόμενο, το είδος και η αξία των ανωτέρω παροχών καθορίζονται από τον ίδιο τον εργοδότη.

3. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 1 και μετά σύμφωνη γνώμη της οικείας αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης, που καλύπτει την επιχείρηση ή εν ελλείψει της κλαδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπου υφίσταται, η έννοια των παροχών σε είδος που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή.

4. Με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν θίγεται ούτε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αλλάζει το καθεστώς και ο χαρακτήρας των παροχών σε είδος, οι οποίες χορηγούνται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Άρθρο 10

1. Η προβλεπόμενη από την παράγραφο 1 του άρθρου 14 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α΄) εισφορά, καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., για τους ασφαλισμένους που υπάγονται έστω και σε έναν κλάδο ασφάλισης του Ο.Α. Ε.Δ., συνεισπράττεται με τις υπέρ Ι.Κ.Α. εισφορές και υπολογίζεται επί των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές του Ι.Κ.Α.

2. Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

“Επιχειρήσεις, κοινοπραξίες ή συνεταιρισμοί, που σχεδιάζουν και εκτελούν δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού, έχουν την ευχέρεια να διαθέτουν το ποσοστό 0,45% για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων. Το ποσό, που δαπανήθηκε για την υλοποίηση τους και το οποίο δεν υπερβαίνει την κατ΄ έτος καταβληθείσα εισφορά, θα επιστρέφεται από τον Ο.Α.Ε.Δ. στις επιχειρήσεις, παρακρατουμένου ποσοστού 10% για τις διοικητικές δαπάνες, στις οποίες υποβλήθηκε ο Οργανισμός, εφόσον επιτελέσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 4. Εφόσον οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν διέθεσαν χρήματα για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, ουδεμία υποχρέωση επιστροφής έχει ο Οργανισμός”.

3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 14 του Ν. 2224/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

“Από τον Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. επιχορηγείται το “Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας”, το “Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης”, καθώς και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων από τους φορείς που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει το 10% επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών υπέρ του Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.

4. Οι Επιτροπές Διαχείρισης των Λογαριασμών Ε.Κ.Λ.Α. και Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. μπορούν να αποφασίζουν την πραγματοποίηση δαπανών:

α. για τη διενέργεια ελέγχων που αφορούν την εκτέλεση των σχετικών προγραμμάτων,

β. για την αμοιβή των μελών τους, λόγω συμμετοχής στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και

γ. για κάθε άλλη ενέργεια αναγκαία για την υλοποίηση των σκοπών των Λογαριασμών.

Οι παραπάνω δαπάνες δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των διατάξεων των νόμων 1256/1982 και 1505/ 1984.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με την παρ.4 άρθρ.19 Ν.2639/1998Α 205/2.9.1998.

5. Από τα έσοδα υπέρ του Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και του Ε.Κ.Λ.Α., ουδεμία παρακράτηση γίνεται υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων των Εργατικών – Επαγγελματικών Οργανώσεων (Τ.Ε.Α.Ε.Υ. Ε.Ε.Ο.).

Άρθρο 11
Στο άρθρο 6 του Ν. 2224/1994 προστίθεται παράγραφος 4, που έχει ως ακολούθως:

“4. α. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπαλλήλων του άρθρου 30 του Ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 79 Α΄). Όπου οι διατάξεις αυτές αναφέρονται σε εργατικά κέντρα καταλαμβάνουν και τα νομαρχιακά τμήματα που υπάγονται στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

β. Το άρθρο 18 του Ν. 1264/1982 ισχύει τόσον επί των υπαλλήλων των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, όσον και επί των μισθωτών των απασχολούμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα”. Κάθε άλλη αντίθετη ρύθμιση καταργείται.

Άρθρο 12
Στο άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 1876/1990 προστίθεται περίπτωση γ΄, η οποία έχει ως ακολούθως:

γ. Για τους εργαζομένους σε δικηγορικά, σε συμβολαιογραφικά και αλλά γραφεία η σχετική συλλογική σύμβαση θα υπογράφεται ή η διαιτητική διαδικασία θα διεξάγεται μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και του οικείου Ν.Π.Δ.Δ., στο οποίο υπάγονται οι εργοδότες”.

Άρθρο 13

1. Στο άρθρο 28Α του Ν. 2190/1994 προστίθεται παράγραφος 3 η οποία έχει ως εξής:

“3. Ιδιαίτερα όσον αφορά το Νομό Κοζάνης, οι προσλήψεις προσωπικού της Δ.Ε.Η, μέχρι 31.12.1995 για τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της που ευρίσκονται στο Νομό αυτόν, πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα από τους υπαγόμενους στην περίπτωση του εδαφίου β΄ της άνω παραγράφου 2, ομαδικώς απολυθέντες από βιομηχανικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις του νομού Κοζάνης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα κατάταξης που προέκυψε από την κατ΄ εφαρμογή του παρόντος νόμου τελευταία προκήρυξη της Δ.Ε.Η. Οι ειδικότητες με τις οποίες θα προσληφθεί το υπόψη προσωπικό θα προσδιορισθούν με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες της επιχείρησης σε συνδυασμό με τα προσόντα των υποψηφίων, κατά την πρόσληψη τους.

Μετά την εξάντληση των υπαγομένων στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 2, οι προσλήψεις προσωπικού στο Νομό Κοζάνης θα γίνονται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 μεταξύ των λοιπών περιπτώσεων των εδαφίων α΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου αυτής, στις οποίες επιμερίζεται αναλογικά το ποσοστό που αντιστοιχεί στην περίπτωση του εδαφίου β΄ της ίδιας παραγράφου”.

2. Η παράγραφος 3, του άρθρου 28Α του Ν. 2190/1994 αναριθμείται σε 4 και τροποποιείται ως εξής:

«4. Οι λεπτομέρειες και ο τρόπος εφαρμογής των προηγούμενων παραγράφων 2 και 3 ρυθμίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας».

Άρθρο 14
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καταβάλλει τις οφειλόμενες λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας νόμιμες αποζημιώσεις στους μισθωτούς του ξενοδοχείου του Αιγίου “Ελίκη”, που διέκοψε τη λειτουργία του λόγω σεισμών.

Για την καταβολή των πιο πάνω αποζημιώσεων οι μισθωτοί οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου, αφού προσκομίσουν βεβαίωση της οικείας Επιθεώρησης Εργασίας για το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης.

Η δαπάνη για την καταβολή των αποζημιώσεων αυτών θα βαρύνει το “Λογαριασμό προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη”, που θεσπίστηκε από το άρθρο 16 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ 79 Α΄).

Άρθρο 15
Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 38 του ν. 2008/1992 (ΦΕΚ 16 Α) εφαρμόζονται και για τους Κοινωνικούς, Τεχνικούς και Υγειονομικούς Επιθεωρητές Εργασίας που υπηρετούν στο Σ.ΕΠ.Ε. και μετακινούνται για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, ελέγχων, μετρήσεων εργασιακών παραγόντων και τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων. Ως προς τον τρόπο καταβολής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 35 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 90 Α`).

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.5 άρθρ. 9Ν.2639/1998 Α 205/2.9.1998

Άρθρο 16
Στους επιλαχόντες δικαιούχους του Ο.Ε.Κ., που έχει παραχωρηθεί κατοικία με οριστικό παραχωρητήριο και κατοικούν σ΄ αυτή επί τέσσερα (4) και πλέον συνεχή χρόνια, ως και στους επιλαχόντες που έχει παραχωρηθεί η χρήση κατοικίας με συμφωνητικό παραχώρησης και κατοικούν σ΄ αυτή επί έξι (6) και πλέον χρόνια, αλλά στη συνέχεια με δικαστικές αποφάσεις δικαιώνονται οι αποκλεισθέντες από τον Ο.Ε.Κ. αρχικοί δικαιούχοι των κατοικιών αυτών, παραχωρείται άλλη κατοικία αναλόγου αξίας και εμβαδού με αυτήν που τους έχει παραχωρηθεί και η οποία βρίσκεται σε οικισμό του Ο.Ε.Κ. στον ίδιο νομό.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάλογη κενή κατοικία ή διαμέρισμα, ο Ο.Ε.Κ. είτε χορηγεί στο δικαιούχο άτοκο δάνειο για αγορά κατοικίας είτε αγοράζει και παραχωρεί στο δικαιούχο άλλη κατοικία ή διαμέρισμα με τους όρους του αρχικού οριστικού παραχωρητηρίου στην πρώτη περίπτωση και με όρους παραχωρητηρίου που ισχύουν κατά την παραχώρηση της κατοικίας στη δεύτερη περίπτωση. Τυχόν επιπλέον τίμημα για κατοικία σε οικισμό βαρύνει το δικαιούχο. Το επιπλέον τίμημα για την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος βαρύνει τον Ο.Ε.Κ..

Άρθρο 17
Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 5 του Α.Ν. 539/1945 , όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν. 1346/1983 , τροποποιούνται και συμπληρώνονται ως εξής:

“Ειδικότερα για τους απασχολουμένους εποχιακά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, ορίζεται ότι κατά τη λήξη της εποχιακής τους απασχόλησης με οποιονδήποτε τρόπο δικαιούνται αποδοχών αδείας δύο (2) ημερών κατά μήνα απασχόλησης, ανεξάρτητα από τυχόν οφειλόμενη σε αυτούς αποζημίωση για άλλο λόγο. Για απασχόληση μικρότερη από μήνα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

Ο χρόνος της ετήσιας άδειας δεν θα υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα ετησίως. Ο χρόνος της άδειας αυτής είναι χρόνος εν ασφαλίσει, οι δε αποδοχές υπόκεινται στις νόμιμες υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων κρατήσεις, αναγνωρίζονται δε ως ημέρες που διανύθηκαν σε καθεστώς απασχόλησης οπό τον Ο.Α.Ε.Δ.

Άρθρο 18
Το με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και εργάζεται στον Οργανισμό προ του έτους 1992 ή έχει προσληφθεί με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 1682/1987 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του Ν. 993/1979, τις διατάξεις του εδαφίου α΄ της παρ. 6 του άρθρου 13 του Ν. 1735/1987, του άρθρου 59 του Ν. 1759/1988, τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 1735/1987, του άρθρου 56 του Ν. 1943/1991 και του άρθρου 13 του Ν. 2116/1993, μονιμοποιείται, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εντάσσεται σε υπάρχουσες κενές ή συνιστώμενες οργανικές θέσεις, αντίστοιχων υφιστάμενων ή συνιστώμενων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ο.Α.Ε.Δ., κλάδων.

Άρθρο 19
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ι. ΠΟΤΤΑΚΗΣΓ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ι ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ Α. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 1995

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΠΕΠΟΝΗΣ