ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2334/ΦΕΚ Α’184/6.9.1995

Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Σύσταση – Αποστολή

1. Συνιστάται Υπηρεσία Εναέριων Μέσων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει ως αποστολή την υποστήριξη από αέρος των Υπηρεσιών της κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Υπηρεσίας αυτής, το διοικητικό της επίπεδο, η υπαγωγή, η έδρα και οι επί μέρους αρμοδιότητές της καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που προτείνεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

2. Στην αποστολή της παραπάνω Υπηρεσίας υπάγονται ιδίως.

α. Η κατόπτευση των χώρων που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και η διαβίβαση πληροφοριών στις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, τον έλεγχο της τάξης και της τροχαίας κίνησης, την πρόληψη ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

β. Η συμβολή στη διάσωση θυμάτων θεομηνιών ή σοβαρών ατυχημάτων με τη διαβίβαση πληροφοριών στις επίγειες δυνάμεις ή τη μεταφορά τραυματιών.

γ. Η συμβολή στην αναζήτηση διωκόμενων προσώπων ή προσώπων που έχουν εξαφανισθεί.

δ. Η συνοδεία ή και μεταφορά υψηλών προσώπων, η μεταφορά αστυνομικών για ανάληψη επείγουσας αστυνομικής επιχείρησης (SΡΕCIΑL ΡΟLICΕ ΜΙSSΙΟΝ) ή και η συμμετοχή σ` αυτήν, καθώς και η μεταφορά ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας για υπηρεσιακούς λόγους.

ε. Η συμβολή στο έργο της εθνικής και πολιτικής άμυνας της χώρας, καθώς και στο έργο των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, σε σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις, μετά από σχετικό αίτημα των αρμόδιων αρχών και έγκριση του Αρχηγού του Σώματος.

3. Με κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας της πιο πάνω Υπηρεσίας, που εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ειδικότερα θέματα εσωτερικής διάρθρωσης, σύνθεσης και λειτουργίας της Υπηρεσίας, εκπαίδευσης του προσωπικού της, τα χρησιμοποιούμενα μέσα και ο ειδικός εξοπλισμός του προσωπικού και των μέσων, καθώς και ο τρόπος εκτέλεσης της Υπηρεσίας.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 976/1979 (ΦΕΚ 236 Α`), που ρυθμίζουν την έκταση της ευθύνης των οδηγών για τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από μηχανοκίνητα οχήματα του Δημοσίου, εφαρμόζονται ανάλογα και για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τα εναέρια μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η έννοια του αεροπορικού ατυχήματος, τα όργανα και η διαδικασία διερεύνησης αυτού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Άρθρο 2
Στελέχωση – Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού

1. Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων προέρχεται από το μόνιμο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και διακρίνεται στο ιπτάμενο προσωπικό, στο οποίο υπάγονται οι χειριστές και οι τεχνίτες εναέριων μέσων, και στο προσωπικό διοικητικής υποστήριξης. Η δύναμη του ιπτάμενου προσωπικού ανέρχεται σε είκοσι τέσσερις (24), από τους οποίους δώδεκα (12) χειριστές και δώδεκα (12) τεχνίτες. Ο αριθμός του προσωπικού αυτού δύναται να αυξάνεται με προεδρικό διάταγμα, που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

Σχετικό:  το άρθρο 1 ΠΔ 243/2001,ΦΕΚ Α 181/7.8.2001 και το άρθρο 1 του ΠΔ 144/2006 (ΦΕΚ Α 157/2006)

2. Το προσόντα και ο τρόπος επιλογής του ιπτάμενου προσωπικού καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

3. Για την υγειονομική εξέταση του ιπτάμενου προσωπικού εναέριων μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, προς διαπίστωση της πτητικής του καταλληλότητας, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας Α` κατηγορίας στο αντίστοιχο προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας.

4. Οι εκπαιδευόμενοι ή μετεκπαιδευόμενοι ως χειριστές ή τεχνίτες ελικοπτέρων, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Σώμα επί δέκα (10) έτη, μετά τη λήψη της εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης.

5. Στο ιπτάμενο προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων χορηγείται πτητικό επίδομα, οι προϋποθέσεις και το ύψος του οποίου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

Σχετικό: υπ`αριθμ. 2075433/11133/0022/2-5.12.1996 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημ. Τάξης (ΦΕΚ Β`1096):

6. Οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για το ιπτάμενο προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού και αφορούν τον υπολογισμό διπλάσιου συντάξιμου χρόνου εφαρμόζονται και στο αντίστοιχο αστυνομικό προσωπικό.

Άρθρο 3
Μεταβατική διάταξη
Μέχρι την ολοκλήρωση της οργάνωσης και λειτουργίας της Υπηρεσίας της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος, η κάλυψη των αναγκών σε ιπτάμενο προσωπικό και τεχνική υποστήριξη των εναέριων μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και η μετεκπαίδευση του ιπτάμενου προσωπικού της μπορεί να ανατίθεται σε άλλη κρατική (πολιτική ή στρατιωτική) υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή ιδιωτικό πρόσωπο παραχωρησιούχο ή ανάδοχο δημόσιας υπηρεσίας με κοινή απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και του συναρμόδιου υπουργού ή με σύμβαση έργου μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και του οικείου φορέα, κατά περίπτωση, με τους όρους που καθορίζονται στην ανωτέρω απόφαση ή σύμβαση.

Άρθρο 4
Τροποποίηση του ν. 2168/1993 (ΦΕΚ 147 Α`)

1. Στο άρθρο 1 του ν. 2168/1993 (ΦΕΚ 147 Α`) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής.

“6. Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου:

α. Πυροβόλα όπλα, που κατασκευάστηκαν πριν από την 1.1.1870, υπό τον όρο ότι δεν μπορούν να δεχθούν πυρομαχικά προοριζόμενα για όπλα, η κατοχή των οποίων απαιτεί άδεια.

β. Αγχέμαχα όπλα, που κατασκευάστηκαν πριν από την 1.1.1922, εφόσον φυλάσσονται σε ειδικά καταστήματα εμπορίας ή σε συλλογές φυσικών ή νομικών προσώπων”.

2. Η περίπτωση ζ` της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου αντικαθίσταται ως εξής:

“ζ. Όπλων ή αντικειμένων του παρόντος νόμου, που προορίζονται για συλλογές. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χαρακτηρισμού των αντικειμένων αυτών, ως συλλεκτικών, ιστορικών ή οικογενειακών κειμηλίων, καθώς και εισαγωγής, εμπορίας, διάθεσης και κατοχής τους, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης”.

3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου αντικαθίσταται ως εξής:

“5. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και χρηματική ποινή”.

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του ίδιου νόμου αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Με εξαίρεση την πυρίτιδα κυνηγιού, απαγορεύεται η αγορά, μεταφορά και κατανάλωση εκρηκτικών υλών, χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ανωτέρω άδειας, τα μέτρα ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης των εν λόγω υλών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

5. Η παράγραφος 7 του άρθρου 11 του ίδιου νόμου αντικαθίσταται ως εξής:

“7. Οι παραβάτες του παρόντος άρθρου, καθώς και της προβλεπόμενης από την παρ. 1 του άρθρου αυτού υπουργικής απόφασης τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών”.

6. Στο άρθρο 17 του ίδιου νόμου προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

“4. Οι παραβάτες των διατάξεων των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του παρόντος νόμου, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.”

7. Οι παράγραφοι 4, 7 και 8 του άρθρου 18 του ίδιου νόμου αντικαθίστανται ως εξής.

“4. Άδειες εμπορίας περιστρόφων, πιστολιών, όπλων σκοποβολής και φυσιγγίων αυτών δεν χορηγούνται σε μέλη διοικητικών συμβουλίων σκοπευτικών σωματείων οποιασδήποτε βαθμίδας, σε ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές σκοπευτηρίων, συζύγους και συγγενείς τους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και δεύτερου βαθμού.”

“7. Σε περίπτωση χορήγησης άδειας σε νομικά πρόσωπο, οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4, 5 και 6 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου περί σωματείων, για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκπροσώπους και διαχειριστές, προκειμένου περί ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και για όλους τους εταίρους, προκειμένου περί εταιρειών άλλης μορφής.”

“8. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και για τις περιπτώσεις χορήγησης των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των άρθρων 2 και 5 του παρόντος νόμου αδειών, που χορηγούνται από υπηρεσίες άλλων υπουργείων. Προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις της παρ. 3 περ. α` του παρόντος άρθρου, απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.”

8. Στο άρθρο 29 του ίδιου νόμου προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

“4. Η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, η οποία σύμφωνα με την υπ` αριθμ. 3009/2/20-στ από 7.1.1994 (ΦΕΚ 41 Β`) απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, έληξε την 26.1.1995, παρατείνεται μέχρι την 26.6.1996.”

Άρθρο 5
Διάθεση ναρκωτικών ουσιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς
Από τις δημευόμενες ή προοριζόμενες για καταστροφή κατασχεμένες ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 19 και 22 του ν. 1729/1987 (ΦΕΚ 144 Α`), όπως αυτά αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τα άρθρα 17 και 19, αντίστοιχα, του ν. 2161/1993 (ΦΕΚ 119 Α`), δύναται να διατίθενται στις Αστυνομικές Σχολές ή τα Παραρτήματά τους, καθώς και στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Νομών οι απολύτως αναγκαίες ποσότητες, αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η διάθεση γίνεται από την κατά τόπο αρμόδια εισαγγελική αρχή μετά από αίτημα του οικείου διοικητή, γενικού αστυνομικού διευθυντή ή αστυνομικού διευθυντή κατά περίπτωση. Οι όροι φύλαξης και ορθής χρησιμοποίησης αυτών, η κατά περιόδους υποχρεωτική επιστροφή ή αντικατάστασή τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τη διάθεση των προαναφερόμενων ναρκωτικών ουσιών προς εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων και των εκπαιδευτών και συνοδών αυτών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.4 άρθρ.6 Ν.3181/2003, ΦΕΚ Α 218/10.9.2003.

Άρθρο 6
Χορήγηση υλικής αμοιβής σε μη αστυνομικό προσωπικό
Σχετικό:  υπ΄ αριθμόν 7004/3/40-θ`/23-4-2004 Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης (ΦΕΚ Β` 649/4.5.2004)

Σε όσους συμμετέχουν ενεργώς στην καταδίωξη και σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων, πέραν της ηθικής αμοιβής που απονέμεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του π.δ/τος 622/1985 (ΦΕΚ 231 Α`), δύναται να χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής που ασχολήθηκε με την υπόθεση και υλική αμοιβή μέχρι ένα εκατομμύριο “(5.000.000”) δραχμές. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση για τη δίωξη των συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούμενου προσώπου, η ανωτέρω αμοιβή χορηγείται στους νόμιμους κληρονόμους του. Το ποσό αυτό δύναται να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 1995.

Σχετικό:  ΥΑ (ΚΟΙΝΗ) 6006/3/21-ι/1999 (Β 1070)

Άρθρο 7
Πειθαρχικό δίκαιο αστυνομικού προσωπικού

1. Στο αστυνομικά προσωπικό επιβάλλονται οι ακόλουθες πειθαρχικές ποινές, οι οποίες καταχωρούνται στα ατομικά του έγγραφα:

α. Επίπληξη.

β. Πρόστιμο μέχρι τρείς βασικούς μισθούς τους τιμωρούμενου.

γ. Αργία με πρόσκαιρη παύση διάρκειας δεκαπέντε (15) ημερών έως τεσσάρων (4) μηνών.

δ. Αργία με απόλυση διάρκειας δύο (2) έως έτι (6) μηνών και

ε. Απόταξη.

2. Τα επιβαλλόμενα σε βάρος των δοκίμων αστυφυλάκων πρόστιμα παρακρατούνται από τις αποδοχές τους και αποδίδονται κάθε μήνα στους ασφαλιστικούς φορείς Τ.Α.Ο.Χ. και Μ.Τ.Π.Υ. κατά ποσοστά 68% και 32% αντίστοιχα.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που προτείνεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, καθορίζονται και κατά τροποποίηση των ισχουσών διατάξεων τα πειθαρχικά παραπτώματα η διάρκεια της πειθαρχικής ευθύνης, οι συνέπειες των πειθαρχικών ποινών, η παραγραφή τους, τα επιβαλλόμενα διοικητικά μέτρα, τα πειθαρχικά όργανα και η δικαιοδοσία τους, η διαδικασία εκδίκαστης των πειθαρχικών παραπτωμάτων και τα αποδεικτικά μέσα, τα ένδικα μέσα, η εκτέλεση των ποινών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

4. Σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται η παράσταση ή συμπαράσταση πληρεξουσίου δικηγόρου.

Άρθρο 8
Οι οφειλές του Ταμείου Αξιωματικών Χωροφυλακής που προέρχονται από δάνεια, που είχαν χορηγηθεί από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ανεξάρτητα αν έχουν βεβαιωθεί ή όχι μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από της Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), διαγράφονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Οι διαγραφές επέρχονται αυτοδικαίως με διαπιστωτική πράξη του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

Άρθρο 9
Μηχανοκίνητος χερσαίος αθλητισμός

1. Οι εκπαιδευτές του Τμήματος Ειδικής Μετεκπαίδευσης Οδηγών (Τ.ΕΙ.Μ.Ο.) ή άλλοι κατάλληλοι και έμπειροι οδηγοί αστυνομικοί μπορούν, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συμμετέχουν με ειδικά οχήματα σε αγώνες μηχανοκίνητου χερσαίου αθλητισμού, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Για την αντιμετώπιση των δαπανών συμμετοχής μπορεί να γίνονται δεκτές προσφορές ιδιωτών χορηγών, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Το Γραφείο Γραμματείας της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α.) είναι αρμόδιο για την παροχή της γραμματειακής εξυπηρέτησης, όσον αφορά τη διαδικασία συμμετοχής σε αγώνες μηχανοκίνητου χερσαίου αθλητισμού. Η προετοιμασία των αγωνιζομένων πραγματοποιείται με μέριμνα του Τ.ΕΙ.Μ.Ο..

Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.ΠΕΠΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ι. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ Α. ΤΣΟΥΡΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 1995.

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΠΕΠΟΝΗΣ