ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2250 ΦΕΚ 187/10.11.1994
Κύρωση Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1993, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία:
(1) Στηριζόμενες στις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών και λαών
(2) Συνειδητοποιώντας τη σημασία των μεγάλων ιστορικών αλλαγών, που πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή `Ήπειρο
(3) Επιδιώκοντας να συνεισφέρει στην οικοδόμηση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ενότητας στην Ευρώπη
(4) Εκφράζοντας τη σταθερή αφοσίωσή τους στην προτεραιότητα των πανανθρώπινων αξιών , την υπεροχή του νόμου, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της επιλογής και της μη επεμβάσεως στις εσωτερικές υποθέσεις, την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, την εξασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας για όλα τα κράτη
(5) καθοδηγούμενες από τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή τους για την υλοποίηση των διατάξεων της Τελικής Πράξεως της Διασκέψεως για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, του Χάρτη των Παρισίων για τη νέα Ευρώπη και των άλλων κειμένων της ΔΑΣΕ
(6) Αποφασισμένες να αναπτύξουν ενεργώς τις σχέσεις τους στους, πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και άλλους τομείς, καθώς και να εμβαθύνουν την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη
(7) Δίνοντας καθοριστική σημασία στις δημοκρατικές και οικονομικές ελευθερίες, ως αναπόσπαστες προϋποθέσεις της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.
(8) Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της εξασφαλίσεως της οικολογικής ισορροπίας και την ανάγκη κοινών ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος
(9) Πεπεισμένες ότι η βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας ανταποκρίνεται στα ουσιαστικά συμφέροντα των λαών τους, καθώς και στα συμφέροντα της εδραιώσεως της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ευρώπη
Συνεφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδίες θεωρούν η μία την άλλη φιλικά κράτη. Επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα και την επιδίωξή τους να εδραιώνουν ενεργώς και με συνέπεια την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας σε όλους τους τομείς με βάση τις αρχές του σεβασμού της πολιτικής ανεξαρτησίας, της ισότητος, της εδαφικής ακεραιότητας, της μη επεμβάσεως στις εσωτερικές υποθέσεις και του αμοιβαίου συμφέροντος.
Άρθρο 2
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα έχουν τακτικό διάλογο σε ανώτατο κρατικό επίπεδο και θα διεξάγουν διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Αντικείμενο τέτοιων διαβουλεύσεων θα είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η εδραίωση της ασφάλειας και της συνεργασίας στον κόσμο και στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων – καθώς και οποιοδήποτε άλλο θέμα, που παρουσιάζει αμοιβαίο ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στην εδραίωση των επαφών και τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων και άλλων αιρετών οργάνων εξουσίας των δύο χωρών.
Η Ελλάδα και η Ρωσία θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ευρεία ανταλλαγή πείρας και πληροφοριών μεταξύ των εκπροσώπων των Κυβερνήσεων, συναφών υπουργείων, υπηρεσιών και άλλων κρατικών οργανισμών επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Οι συναντήσεις σε θα διεξάγονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Άρθρο 3
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνουν την αφοσίωση τους στο απαραβίαστο των υφιστάμενων και κοινώς ανεγνωρισμένων συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της Ευρώπης.
Άρθρο 4
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επιλύουν τις διαφορές, που μπορεί να ανακύψουν μεταξύ τους, αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, έτσι ώστε να μην απειλείται η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.
Άρθρο 5
Σε περίπτωση που θα προκύψει κατάσταση που να δημιουργεί, κατά την κρίση του ενός από τα Μέρη, απειλή για την ειρήνη, είτε διατάραξη της σταθερότητας, είτε που να προκαλεί επικίνδυνες διεθνείς περιπλοκές, τα Μέρη θα αρχίσουν αμέσως διαβουλεύσεις μεταξύ τους, με σκοπό να αναζητήσουν από κοινού τρόπους διευθετήσεως αυτής της καταστάσεως. Τούτο αφορά, ιδιαιτέρως, τις περιπτώσεις ενόπλου επιθέσεως κατά του ενός ή αμφοτέρων των Μερών ή της εμφανίσεως απειλής τέτοιας επιθέσεως.
Στην περίπτωση που το ένα από τα Μέρη δεχθεί επίθεση, το άλλο Μέρος, χωρίς να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από τη συμμετοχή του σε ισχύουσες συμφωνίες και τις σχέσεις που πηγάζουν από αυτές, δεν θα παράσχει στον επιτιθέμενο στρατιωτική ή άλλη βοήθεια.
Άρθρο 6
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα καταβάλλουν προσπάθειες για την αποτροπή κάθε μορφής ενόπλου συρράξεως, πυρηνικής ή συμβατικής και θα συμβάλλουν ενεργώς στη διαδικασία του αφοπλισμού, τόσο του πυρηνικού όσο και του συμβατικού, προκειμένου να διατηρηθεί και να εδραιωθεί η παγκόσμιος ειρήνη.
Τα Μέρη θεωρούν ότι η μείωση των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών στα επίπεδα, που είναι επαρκή για την άμυνα, θα οδηγήσει στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας όλων των χωρών. Θα εργασθούν από κοινού για τη δημιουργία συστήματος πανευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς και για την ανάπτυξη και εδραίωση μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειες.
Άρθρο 7
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα καταβάλλουν κοινές προσπάθειες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεργάζονται για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και διενέξεων, για την εδραίωση της παγκοσμίου ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και για την υλοποίηση των αποφάσεων του Οργανισμού.
Τα Μέρη θα συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο άλλων Διεθνών Οργανισμών, των οποίων είναι μέλη, καθώς και σε πολυμερείς διασκέψεις και διεθνή βήματα, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην οικοδόμηση ειρηνικής και αλληλέγγυου Ευρώπης, να προωθήσουν τις σχέσεις ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανοήσεως μεταξύ των κρατών και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Άρθρο 8
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία, στηριζόμενες σε κοινές αξίες όπως η ειρήνη, η υπεροχή του νόμου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πολιτικός πλουραλισμός, η δικαιοσύνη, η ελευθερία της σκέψεως, της συνειδήσεως και της θρησκείας, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενιαίων ευρωπαϊκών χώρων: οικονομικού, νομικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικολογικού, συγκοινωνιακού και άλλων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών.
Τα Μέρη αποδίδουν πρωταρχική σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη και θεσμοποιήσει της πανευρωπαϊκής διαδικασίας, επισημαίνουν τον ιδιαίτερο ρόλο της ΔΑΣΕ για την παγίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τάσσονται από κοινού υπέρ της ενδυναμώσεως της ΔΑΣΕ με αποτελεσματικούς μηχανισμούς και διαδικασίες για την αποτροπή διενέξεων μεταξύ κρατών και μεταξύ εθνών, όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ανθρώπινης διαστάσεως σε περίπτωση παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.
Άρθρο 9
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρούν ότι η προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στα Βαλκάνια προάγει την αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη και εδραιώνει την ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη.
Τα Μέρη θα χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που διαθέτουν, ώστε η διευθέτηση των διενέξεων στην περιοχή αυτή της Ευρώπης να πραγματοποιείται αποκλειστικώς με ειρηνικά μέσα, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς που προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη του Ο.Η.Ε. και εκείνους που θεσμοθετούνται στο πλαίσιο της ΔΑΣΕ.
Τα Μέρη τάσσονται υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, έχοντας υπόψη την κοινή ιστορική διαδρομή που τις συνδέει μεταξύ τους, κυρίως μέσω των πολιτιστικών παραδόσεων και των εμπορικών, οικονομικών και άλλων συμφερόντων. Επίσης, θα συνεργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροσυστήματος της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, περιοχών που συνιστούν ένα ενιαίο οικοσύστημα.
Άρθρο 10
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας, αμοιβαίας κατανοήσεως και συνεργασίας στη Μεσόγειο, καθώς και για την ειρηνική διευθέτηση των επίμαχων ζητημάτων και θα συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους , στην επίλυση των οξύτατων κοινωνικοοικονομικών και οικολογικών προβλημάτων της περιοχής.
Άρθρο 11
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμουν η μία την άλλη για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ιδρύματα και ενώσεις, μέλος των οποίων είναι το ένα από τα Μέρη, αν το άλλο Μέρος δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον.
Τα Μέρη συμφωνούν ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξυπηρετεί επίσης και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελληνική Δημοκρατία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και ύστερα από το μετασχηματισμό των τελευταίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Άρθρο 12
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναπτύσσουν και θα διευρύνουν προς το αμοιβαίο όφελος την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία, με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για σταθερή οικονομική άνοδο, ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των λαών τους και αποτελεσματική αξιοποίηση των υλικών και οικονομικών τους πόρων.
Τα Μέρη θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες νομικές, οικονομικές και εμπορικές προϋποθέσεις για στενή και αποδοτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής και τεχνικής, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις αρχές της οικονομίας της αγοράς. Θα ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες παραγωγικών μονάδων, κρατικών και μη κρατικών οργανισμών, ως και άλλων ενδιαφερομένων για οικονομική συνεργασία.
Τα Μέρη θα εξασφαλίσουν την προστασία της αμοιβαίας εισαγωγής κεφαλαίων, θα ενθαρρύνουν τα σχέδια διμερών και πολυμερών κοινών επενδύσεων κεφαλαίων. καταβάλλοντας προσπάθειες για την εξασφάλιση πηγών χρηματοδοτήσεως αυτών των σχεδίων με τους πλέον επωφελείς, κατά τις νομοθεσίες τους, όρους. Επίσης, θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στο τομέα της επιμορφώσεως ειδικών σε πεδία οικονομικής δραστηριότητας, για τα οποία τα Μέρη επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Άρθρο 13
Η ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, θα επιδιώκουν να διευρύνουν τις συγκοινωνίες τους με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και θα συνεργάζονται στην ανάπτυξη των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.
Άρθρο 14
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία, με σκοπό τη διεύρυνση και τη βελτίωση της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα ενθαρρύνουν την ίδρυση επιστημονικών και τεχνικών ενώσεων, κοινών επιστημονικών ερευνητικών ομάδων, ως και την υλοποίηση κοινών ερευνών και πονημάτων. Θα συμβάλλουν στη συμμετοχή ρωσικών και ελληνικών οργανισμών σε πολυμερή προγράμματα επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Με στόχο να βοηθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας, η Ελλάδα και η Ρωσία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επιστημονικών ανταλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και επιστημόνων υψηλών προσόντων και νέων ερευνητών.
Άρθρο 15
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα ενεργοποιήσουν τις κοινές προσπάθειές τους σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα αυτόν και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας.
Τα Μέρη θα παρέχουν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, βοήθεια το ένα στο άλλο σε περιπτώσεις θεομηνιών, μεγάλων οικολογικών συμφορών και τεχνολογικών ατυχημάτων.
Άρθρο 16
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνουν την επιδίωξή τους να αναπτύσσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στον τομέα του πολιτισμού, της τέχνης, της παιδείας, των πληροφοριών και του αθλητισμού. Θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη διεύρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, στην εκατέρωθεν γνωριμία των λαών με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τους και με τα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού.
Τα Μέρη έχουν την πρόθεση να ενθαρρύνουν τη συνεργασία σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ιστορικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών μνημείων τους.
Τα Μέρη θα συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να καταστεί ευρέως προσιτός ο πολιτισμός τους, θα ενθαρρύνουν την άμεση συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών και μορφωτικών ιδρυμάτων, καλλιτεχνικών οργανώσεων, ερευνητικών κέντρων, μέσων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και μεταξύ επιστημόνων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών.
Θα λάβουν μέτρα για τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία. Με αυτούς τους σκοπούς τα Μέρη θα παρέχουν το ένα στο άλλο δυνατότητες για την κατάρτιση και την επιμόρφωση καθηγητών καθώς και για την ανταλλαγή σύγχρονων εγχειριδίων διδασκαλίας για σχολεία, ανώτατα και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στους πολίτες ελληνικής εθνικότητας που κατοικούν στη Ρωσική Ομοσπονδία θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτύσσουν την εθνική, γλωσσική, θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητά τους. Στα άτομα ελληνικής εθνικότητας και σε άλλα καταγόμενα από την Ρωσία, που εγκαθίστανται νόμιμα στην Ελλάδα και αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, θα εξασφαλίζεται το δικαίωμα ελευθέρας εκδηλώσεως των εθνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και γλωσσικών τους χαρακτηριστικών.
Άρθρο 17
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα υποστηρίξουν και θα ενθαρρύνουν επαφές μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών σε πνεύμα αλληλοκατανοήσεως, φιλίας και σεβασμού των εθίμων, θρησκευτικών και άλλων ιδιομορφιών των δύο λαών.
Τα Μέρη θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ιδρυμάτων, συνδικάτων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θρησκευτικών οργανισμών και κοινωνικών φορέων, συνδέσμων φιλίας, οργανώσεων νεολαίας, γυναικών, αθλητικών, οικολογικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Άρθρο 18
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα λαμβάνουν μέτρα για την αμοιβαία διευκόλυνση, στο μέτρο του δυνατού, των διατυπώσεων ως προς τις προξενικές θεωρήσεις και ως προς τη βελτίωση της προξενικής εξυπηρετήσεως των πολιτών των δύο χωρών, ιδιαίτερα όσον αφορά τους πολίτες ελληνικής εθνικότητας που κατοικούν στη Ρωσική Ομοσπονδία και επιθυμούν να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα και η Ρωσία θα εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για κανονική εργασία και, με βάση την αμοιβαιότητα, θα παρέχουν παντοιοτρόπως βοήθεια στις δραστηριότητες των διαπιστευμένων στο έδαφός τους των διπλωματικών, προξενικών, εμπορικών και άλλων επίσημων αντιπροσωπειών. Οι αντίστοιχοι οργανισμοί των δύο Μερών θα παρέχουν δυνατότητες για την εργασία και τη διαμονή των επιχειρηματιών, δημοσιογράφων καθώς και των ειδικών που συμμετέχουν στην υλοποίηση των κοινών σχεδίων.
Άρθρο 19
Οι αρμόδιες Αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεργάζονται επί διμερούς και πολυμερούς βάσεως για την καταπολέμηση:
– του οργανωμένου εγκλήματος,
– της τρομοκρατίας, ως και των παράνομων πράξεων που στρέφονται εναντίον της ασφαλείας της αεροπορίας και της ναυτιλίας,
– της παρανόμου διακινήσεως ναρκωτικών,
– του λαθρεμπορίου,
– της παρανόμου εξαγωγής έργων πολιτιστικής αξίας, – της παρανόμου εξαγωγής ζωικών και φυτικών ειδών ευρισκομένων υπό την απειλή ολοσχερούς εξαφανίσεως ή τμημάτων αυτών και των προϊόντων τους.
Άρθρο 20
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα διατηρούν τακτικές επαφές στο στρατιωτικό τομέα. Με στόχο την ανάπτυξη της αλληλοκατανοήσεως και τη στερέωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Μερών, θα διεξάγονται συναντήσεις προς συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 21
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία, με στόχο την πληρέστερη υλοποίηση των διατάξεων του παρόντος Συμφώνου θα συνάπτουν συνθήκες συνεργασίας σε επί μέρους τομείς. Τα Μέρη θα αναπτύσσουν και θα βελτιώνουν το συμβατικό πλέγμα των σχέσεών τους, έχοντας ως γνώμονα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κράτος συνεχιστής της Ενώσεως των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Άρθρο 22
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία δηλώνουν ότι το παρόν Σύμφωνο δεν στρέφεται εναντίον ουδενός,
Το παρόν Σύμφωνο δεν θίγει δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες συμφωνίες και συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία και τη Ρώσικη Ομοσπονδία με άλλα κράτη ή διεθνείς οργανισμούς.
Άρθρο 23.
Το παρόν Σύμφωνο υπόκειται σε επικύρωση και θα αρχίσει να ισχύει από την ημέρα της ανταλλαγής των εγγράφων επικυρώσεως.
Το παρόν Σύμφωνο θα ισχύει επί είκοσι (20) έτη.
Η ισχύς του θα παρατείνεται αυτομάτως για πενταετείς περιόδους, εφόσον κανένα από τα Μέρη δεν δηλώσει με έγγραφη προειδοποίηση, ένα χρόνο προ της λήξεως εκάστης περιόδου, την επιθυμία του να παύσει την ισχύ του.
Εγένετο στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1993 σε δύο αντίτυπα, έκαστο στην ελληνική και στην ρωσική γλώσσα, τα δύο κείμενα έχοντα την αυτήν ισχύ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
(υπογραφή) (υπογραφή)
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Συμφώνου που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 23 αυτού.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κρότους.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 1994
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΙΙΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ Κ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Γ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Α. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ Γ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΣΤ. ΑΓ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ Α.ΤΣΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 1994.
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ